Intensiv sammanträdesdag - del I, förmiddag

Började morgon med att färdigställa motionen om rökfria entréer i kommunala byggnader. Stadshuset ett skrämmande exempel på hur rökarna "luras" att stå och röka vid ingången eftersom askkoppen placerats där.

Så ett gemensamt yrkande från alliansen om hur vi vill minska barngrupperna i förskolan. Första steget till 17 barn - men majoriteten har inget förslag om hur vi går vidare mot 15. Det har vi i alliansen.

I motljus är alla uniformer blå. Så när jag stegade in i sammanträdesrummet var jag riktigt säker på att det var killarna från Räddningstjänsten som var på plats så jag hälsade lite slarvigt som man gör med personer du träffar ofta. När jag väl dressat av så såg jag förstås att det var polismästare Göran Millbert och nye närpolischefen Per Karlsson. Vid gruppledaröverläggningen beslutade vi att kommunstyrelsen skulle besökas av dessa herrar - så överraskningsmomentet hade sin förklaring.

Vi fick en redovisning av polisens trygghetsundersökning i Norrbottens län. En undersökning som ska presenteras vid en presskonferens i morgon tisdag. Stränga order att inte avslöja för media i förväg.

Frukterna blir inte bättre än träden som bär dem. Vi förfasar oss över att ungdomar inte följer regler och rutiner, att det bär mössor i matsalarna och att de kommer för sent till lektionerna. Men det är synnerligen märkligt och pinsamt att det vid våra sammanträden alltid är någon eller några som kommer försent. Idag var det först två ledamöter som ramlade in, därefter en ytterligare och ytterligare en efter en stund. Utav dessa fyra är två och en halv ständiga återfallsförbrytare!

Ärendet vi började med var överklagningen av beslutet om kollektivavtalsenliga villkor vid upphandling.
Det är intressant att notera att de argument som kommunalrådet hade i första beredningen av ärendet - att vi inte skulle införa särskilda regler för Luleå kommun för att det skulle bli krångligt verkligen besannats och det innan beslutet trätt i kraft.

Karl P har i en skrivelse fått gå in och förklara vilka entreprenörer det ska gälla och inte gälla, vilken beloppsgräns som ska vara. Och Börje Lööw vill få oss att förstå att det är andemeningen som ska gälla. Ja,. stackars inköpsavdelning och stackars företagare!

Våran Super Nanny motion bifölls i enlighet med socialnämndens yttrande. Vill man göra något av det måste det nog till extra resurser. Vi i alliansen ska besöka Växhuset på onsdag och få höra mer vad man tänkt där. Spännande - har hört så mycket gott om eldsjälen där Lilian Sundqvist.

Så var det så klart erotikmässan. Det jag tycker är viktigt att ha med sig är att det inte är strippbolaget som söker alkoholtillståndet. Det är Bert Sandberg som hyr ut logen, Event och Nöje AB som står för restaurang och alkoholtillstånd. Hur mycket vi än ogillar arrangemanget finns inget utrymme i lagen för att  säga nej.

Presskonferensen kom förstås att handla om erotikmässan. Med tanke på medias fokusering kan man minst tro att prostitution och trafficking står och faller med om erotikmässan genomförs. Tänkte på vad projektledaren Irina Enbuska berättade om journalist seminariet on inbjudit till. Ingen kunde komma för det var Jokkmokks marknad!! Och Lars Wikström (kd) och jag var ensamma som hörsammat hennes inbjudan i fredags.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback