Mycket vill ha mer - och fan vill ha fler

Ja, många rubriker skulle jag kunna sätta med anledningen av artikeln  i DN. Socialdemokraterna har ett system där förtroendevalda betalar tionde till partiet och så gör den enskilde avdrag i deklarationen. Och "fördelar" bördorna till andra i skattekollektivet.

Personligen tycker jag systemet med avdrag skulle ordentligt behöva åtstramas. Hur kan det komma sig att det går att få avdrag för att gå ut på krogen och dricka sig igenom en middag - så kallad representation - men avdrag för till exempel barnomsorg går inte. Det heter att avdragen ska vara för inkomsternas förvärvande. Nog tror jag de flesta inkomsttagare kan förvärva sina inkomster utan krogbesök. Dock torde det vara svårare om du inte har någon som tar hand om barnen.

Nå nu har vi det system vi har. Jag moraliserar inte över de som gör de avdrag skattelagstifningen tillåter. Men de som kliver över eller balanserar på gränsen - ofta höginkomsttagare - de ska kallas girigbukar.

Själv har jag valt - säkert sen mer än tio år sen att inte göra några avdrag alls för inkomsternas förvärvande. Det är ett personligt ställningstagande att jag som relativt högavlönad  faktiskt kan betala mina resekostnader, telefonkostnader, tidningar, facklitteratur och vad de nu kan vara ur min egen börs.

Och vad skönt det är att bara slita upp plastförpackningen med deklarationen - söka koden - och knappa in att jag godkänner den.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback