Dagens skämt nr 2

Dagens skämt nr 2 står centerns gruppledare i landstinget - Erik Berg - för. Klädsamt nog har artikeln placerats på sista sidan i Kuriren.

Erik föreslår att samtliga politiker inför varje mandatperiod ska få göra studiebesök på landstingshuset och träffa samtliga divisioner och dess företrädare.

Men hallå Erik - vad tror du din roll som gruppledare är?  Naturligtvis har du betalt just för att ordna denna inblick i verksamheterna - i din egen grupp eller tillsammans andra partier, För du har väl inte tänkt dig att 71 landstingsledamöter och dess minst lika många ersättare ska knata runt i landstingskorridorerna. Betalda gruppdagar finns dessutom för alla ledamöter vilket gör det också ekonomiskt och praktiskt möjligt att ordna detta.

För övrigt ordnade ju landstinget en hel dags introduktionsutbildning för nyvalda i början av november. Men Erik kanske missde den - det var ju då striden stod om centerns gruppledarskap.

För övrigt kanske jag ska utveckla dagens skämt 1. Jag blev ju abrupt avbruten av insikten om att jag snart ska befinns mig i stan. Det är klart att det blir minst sagt skämtsamt när Kiruna kommunes bäst betalde politiker - Lars Törnman - rasar över att andra politiker får arvoden som trots allt de flesta ligger långt under Törnmans. Fast det är klart att det är ett tungt jobb att sitta med BB-plakat ute på E10 - sånt ska arvoders högt!

Och Törnmans lön är ju trots allt bara 29 500 i månaden enligt honom själv. Resten upp till 43-44 000 i månaden är reseersättningar och annat. Och dessutom tvingas stackars Törnman betala in pension själv för delar av arvodet.

Jag ogillar starkt alla  dessa konstruktioner där arvodet hålls nere men massor av sidouppdrag och ersättningar till slut blir ett högt arvode. Jag har själv starkt bidragit till att vi i Luleå har rensat upp. Tidigare hade vi bland att ett stort kommunalt bolag som införde en sedvänja att ha många men korta sammanträden. Över en bjudlunch kunde de sammanträde och sen kvittera ut 750 kronor för sammanträdet! Numera är arvodena inbakade när det gäller hel- och deltidsarvoderade och i övrigt följs det kommunala reglementet.

Kommentarer
Postat av: Ylva Mjärdell

Jag skulle kunna tänka mig Törnmans arbete ett tag.Tänk vad lugnt och skönt det måste vara vid E 10'an och vad mycken tid till betraktelse och filosofi det skulle ge.För att inte nämna all frisk luft man får,vi vet ju alla att det inte finns något som heter dåligt väder,endast dåliga kläder.Ja och alla djuren i skogen som man kan få möta och inte minst nu i juletider,tänk...tomtarna är ju i farten också..eller,tja det är väl bara så att det är jag som tomtar med tomtar på loftet,igen.Nåväl glad andra ljuset tänds helg i alla fall!

2006-12-09 @ 13:26:27
Postat av: Observant

Du skriver:
"Jag ogillar starkt alla dessa konstruktioner där arvodet hålls nere men massor av sidouppdrag och ersättningar till slut blir ett högt arvode. Jag har själv starkt bidragit till att vi i Luleå har rensat upp."
Talar Du sanning eller tillhör Du skaran av "populister" - i gott sällskap med Törman?

2006-12-10 @ 17:29:34
Postat av: Strutzan

Det är alltid betraktarens ögon som avgör om någon är populist eller inte. Därför vore det förmätet av mig att uttala mig overhuvudtaget.

Jag har haft en mycket pådrivande roll för att se till att det blivit enhetliga och tydliga regler så våra uppdragsgivare - väljarna - lätt kan se vad som gäller.

Och att avarter som entimmessammanträden med bjudlunch kunde "belönas" med 750 kronor.

2006-12-10 @ 18:36:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback