Lite kommentarer från gårdagens kommunfullmäktige


Försäljning av "gamla" biblioteket. Bra, ska ju bli Spa-anläggning med mera. 40 miljoner i investeringar talas det om. Jag gillade dock inte att man utnyttjade planmonopolet och hindrade anbud som eventuellt hade velat bygga bostäder. För bullrig miljö var det officiella skälet. Märkligt med tanke på att Lulebo bygger bostäder på andra sidan "Statt".

Allergironder i skolan. Bifall till folkpartiets motion. Astma- och Allergiföreningen erbjuder utbildning till skolpersonal. Våran Nisse, som är vice ordförande i Astma- och Allergi, tackade för att motionen bifallits.

Jobbgaranti för socialbidrag. Våran motion. Blev precis den slaskdebatt jag förväntat mig. Socialnämndens ordförande kände inte igen folkpartiet - det här var minsann inte social-liberalt. Vi var bara ute efter att kontrollera rätten till socialbidrag. Och Skärholmsmodellen som vi hänvisat till hade minsann inslag för att kontrollera om folk svartjobbade samtidigt som de uppbar försörjningsstöd. Nu handlade vår motion inte någon kontroll av socialbidag men man kan ju fråga sig om ett system som sållar ut de som svartjobbar är fel på något sätt!

Det görs mycket bra i Luleå för att sysselsätta människor som har svårt att komma in/tillbak på arbesmarknaden. Men personer som går år efter år på försörjningsstöd, och som verkligen vill jobba, glöms bort. Inte minst tror jag det gäller invandrarkvinnor! Därför behövs mer insatser - därför behövs en jobbgaranti!

Avfallsplan. Ny avfallsplan antogs utan alltför mycket diskussioner.

Rättvist kaffe. En motion om rättvisemärkta produkter innebär att vi framöver kommer att serveras sånt i kommunhuset.

Kollektivavtal vid upphandling. Två motioner, en från vänsterpartiet och en från Rättvisepartiet socialisterna, behandlades. Lång och snårig debatt. Vi kan konstatera att det inte är tillåtet att införa krav om kollektivavtal i upphandlingen. Vilket också Karl Petersen hävdade med emfas i de beredande utskotten. Till kommunstyrelsen och fullmäktige hade man svängt och ville nu införa krav om att företagen ska tillämpa kollektivavtalsregler vilket då eventuellt skulle klara en överprövning. Detta blev också fullmäktiges beslut. Vi borgerliga partier + sjukvårdspartiet röstade emot och reserverade oss. Tror att kommunalrådet blivit överkörd av sin grupp - argumentationen var bitvis patetisk.

Löneöversynen. Här hade jag tänkt gå upp och diskutera de ökande löneklyftorna - men avstod på grund av att det var många ärenden kvar och tiden var redan långt liden. Hade väl också funnits risk för anmärkning om ämnesavvikelse från fru ordförande. i grunden handlade det ju faktiskt bara om ramjusteringar för löneutfallet.

Motion om att banda kommunfullmäktiges sammanträde. En folkpartimotion som bifölls. Den märks att jag är antik som använder ordet banda - det förstod jag av debatten.

Motion om TV-sänt kommunfullmäktige avslogs däremot. Fast våran Thomas "obstruerade" och röstade med Miljöpartiet och Rättvisepartiet (tror jag). Fast Margareta Lindbäck gick inte upp i debatten. Hon som tidigare haft en målande beskrivning om hur hemst det skulle vara för medborgarna att måste se oss också.

Tiden för kommunfullmäktige. Skulle vi börja 09.00 eller 13.15 var den stora frågan? I vår grupp förordade de flesta 09.00 med motiveringen att vi tror det är den bästa tiden för småbarnsföräldrar. Det är ju högst rimligt att det är absolut fri röstning i en sån här fråga. Men tro inte att det var det i det stora partiet. Flera socialdemokrater ville starta 09.00 men ändå röstade varenda en för 13.15. Undrar om de fick ha en personlig uppfattning i den enkät som fullmäktiges presidie genomfört tidigare?

Interpellationer. Så var det sex (6) interpellationer som skulle besvaras. Våran Gerd fick ett positivt svar om en bättre trafiklösning (rondell) mot Varvet.
Dan Ankarholm klagade i en interpellation att deras budgetförslag getts felaktig vinkling i Vårt Luleå. /Ja, vad svarar ett kommunalråd på sånt?).

Själv hade jag tre (3) frågor. En om marktilldelning och försäljning av kommunal egendom där svaret var att det kommer att ske lika flexibelt som tidigare. Flexibelt = godtyckligt. Ingen huvudprincip om anbud och eller konkurrensutsättning.

Den om att personer med rätt att stå på handikapparkering i princip kan nyttja den som egen parkering eftersom det är tillåtet att stå 24 timmar. Bra för den som kan göra det - men naturligtvis en stort men för att uppnå den tillgänglighet vi eftersträvar för alla med funktionshinder.

Interpellationen om att en låntagare nekats fjärrlån för att boken ansågs för dålig blev upplysande om vilka regler som gäller. Dock kunde jag inte finna att det aktuella ärendet hade stöd i reglerna. En till två böcker per år skulle det gälla. Min uppmaning till Omar Jakobsson, kulturnämndens ordförande, var att se till att de svarta fläckarna i en annars förträfflig och serviceinriktad bibiloteksservice skulle försvinna.

Så var det lite valärenden och så var det slut!

Dagens roligaste replik fälldes av Margareta Lindbäck. En ledamot hade varit ute från salen ganska länge. Missade till och med en omröstning. Försökte urskulda sig med ett toalettbesök (kanske var det så ocksä) varvid Margareta Lindbäck (som uppenbarligen inte trodde det var hela sanningen) la huvudet på sned, som bara hon kan, och frågade: har du problem?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback