Plusjobb ger minus

Jag har tänkt på vilodagen och bland annat läst in mig på kommande veckas sammanträden + lite rapporter som dimper in då och då. Många väldigt intessanta men svårt att få tid - eller ge sig tid - att läsa dem alla.

Nåväl - det finns i alla fall alltid något som håller adrenalinet igång eller frestar på skrattrynkorna när man läser kommunala handlingar.
Kreativiteten hos regeringen Persson är det då inget fel på. Undras hur många underliga bokstavskombinationer man varit med om att s-regeringar dolt arbetslösheten bakom. Och underligt nog kommer de i tid före valet - och upphör strax efter. För att ånyo födas fram i någon ny bokstavskombination i god tid inför nästa val. Gång på gång på gång. Nu är det plusjobben som ska rädda kvar Persson vid makten!

De så kallad Plusjobben, eller ”gardinhängarjobben” har nu dragit igång. Runt 6 miljarder kronor ska användas för att gömma under 20.000 arbetslösa personer under två års tid (över valdagen) med arbeten inom offentlig sektor. För Luleå kommuns del räknar vi med en totalkostnad om 30.000 per årsanställd, drygt 6 miljoner under avtalsperioden. 

Plusjobben ger också i övrigt ett minus samhällsekonomiskt där det ytterligare cementeras en situation där allt färre har ett riktigt arbete att gå till. För att lösa en situation där allt färre ska försörja allt fler måste det till andra åtgärder. Vi lever i en situation i Norrbotten där bara 2 av 3 i arbetsför ålder har ett arbete att gå till. Det löser vi bara med nya riktiga arbetstillfällen.Börja med att sänka arbetsgivaravgifterna för småföretagen och inför ett avdrag för hushållsnära tjänster. Bara med dessa åtgärder hade många av de 20.000 ”Plusjobbarna” fått chansen till riktiga hållbara jobb på samma villkor som alla andra.

För den enskilde individen kan såväl ”Plusjobb” som ”Friår” kan vara positivt i ett kortsiktigt perspektiv och det är bara att  önska de som får chansen lycka till. Men man löser inte arbetslöshetsproblematiken genom att gömma undan problemet inför varje val.