Firat detta borgerliga påfund!

Jag erkänner oförbehållsamt jag har firat det Mårten Ström kallar Detta borgerliga påfund - Nationaldagen. Han störs över att det blivit röd dag - men det är faktiskt andra året nu Mårten - så det är till att reagera sent.

Samling vid Floras kulle - kom två minuter efter angiven samlingstid - jag vet att det ändå brukar bli väntan innan avmarsch. Mötte Margot E som tydligen hunnit undra var jag var. Börjar vara ett inventarie i sammanhanget. Jag vet inte HUR länge jag varit med och firat - men jag var med redan på den tiden då det handlade om att fira Svenska Flaggans dag. Har inte riktigt pejl på när nationaldagsbegreppet infördes.

Men i början var vi ju bara de 10-15 närmast sörjande - åtminstone om vädret var dåligt. I år var det rekord med folk tror jag. Inte så väldigt många i tåget. Men många som stod och tittade på. Och många av dem skulle upp till stadsparken - så efter ett tag hade vi ett parallelltåg till vänster på trottoaren.

I motsats till Mårten och till någon skribent i Aftonbladet som Mårten hänvisade till tycker jag att vi har fantiastiskt mycket att fira. Att vi lever i ett land av frihet - ett land som aldrig varit i krig och aldrig varit ockuperat. Aldrig varit i riktigt svältläge. Ett land med fria demokratiska val ett land med ett högt stående rättsväsende - även om det kan tyckas ha fläckar ibland.

Förresten avslöjade jag att Maria Salmgren genade - jag ropade till henne men hon hörde inget. Precis strax innan tåget skulle göra entré i stadsparken fick jag se Maria och hennes man stå på trottoaren. Och Maria genade in i tåget och klämde in sig i täten tillsammans med Miqelle Wikström. Fast nästa är Maria måste du vara med från början - det krävs av oss kommunalråd att vi orkar hela vägen.

Trevligt var det i stadsparken - massor av folk. Och jag hade dammat av min blåklintshatt som har varit med på alla nationaldagsfiranden från 2000 - då hatten kom till inför kvinnor kan mässan.

Sen har jag ätit middag hos mor och far. Praktiskt och bra.

Sen har jag funderat på de minnestelegram jag måste ordna inför Lennarts begravning på fredag. Det känns fortfarande mycket tungt.




Kommentarer
Postat av: Karin

Sveriges nationaldag infördes 1983.

2006-06-07 @ 12:16:48
Postat av: Ylva Strutz

Alltså Karin menar du att det var 1983 som det övergick från Svenska flaggans dag till Nationaldag? Så länge sen - jag då kan man inte ha kvar mycket av måttbandet om jag varit med så länge.

Postat av: Karin

Lite mer info om nationaldagen.

"Svenska flaggans dag – Sveriges nationaldag 6 juni.

Nationaldagen – en ny helgdag 2005
Svenska flaggans dag, den 6 juni, är allmän flaggdag och har firats som sådan sedan 1916. Dagen blev Sveriges nationaldag 1983 och är sedan 2005 en arbetsfri helgdag. (I stället togs annandag pingsts helgdagsstatus bort.)

Datumet har sitt ursprung i att Gustav Vasa valdes till kung den 6 juni 1523 samt att 1809 års regeringsform skrevs under samma datum.

Kring sekelskiftet 1900 genomsyrades samhället av nationalistiska strömningar och man började diskutera lämpligt datum för en svensk nationaldag. Aktuella förslag var den 6 juni, midsommarafton, Gustav II Adolfs eller Karl XII:s dödsdag."

Källa: Nordiska Museet

Tänka sig att tankarna fanns redan då! Oroa dig inte över måttbandet!

2006-06-08 @ 09:52:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback