Terminerar?

Inte utan att jag håller på att "terminera" efter en hel dags sammanträde. Fast det är inte riktigt sant - första utskottet var jag tillbak efter redan kvart i tio.

Willy Sundling inledde utskottet med att ge oss en statusrapporter för gymnasiebyn och  Kulturens Hus. Slut summa 510 miljoner respektive 350 miljoner gäller.

Kontona för gymnasiebyn terminerar sa Willy. Kul uttryck! Men sen jag för många år sen listat ut vad teminalvård är för något så var det inte svårt att begripa vad som menades.

Sen var det inga särskilt kontroversiella frågor på APU. Lisbeth Almqvist kom och redovisade ändrade, höjda renhållningstaxor, utifrån den riksdagsbeslut som tog i fredag. 440 kronor per ton sopor vi skickar för förbränning är resultatet av den gröna skatteväxlingen. 100 - 260 kronors höjning per år  för en villa med ett kärl kan tyckas lite. Men det här är ju lök på laxen efter tidigare höjningar - och kommande. Det kostar på med Annika och Peter Eriksson!!

Presskonferense halvtolv - en sargad opposition - men endast mig på plats förutom sossarna och vänstern. Tur jag tog mig tid och gick i alla fall.

Planerad träff med Nord Nytt och Ulrika Wänkkö i stadsparken halvett. Hon ringde och var något försenad. Borde ju lärt mig efter alla år att inte ställa upp på vad som helst - hur bra blir en intervju när du står kallblåsten och dessutom har precis har koll på A-lagarna  i vänster ögonvrå?

Åter till stadshuset klockan 13.00 - hade jag ätit lunch eller ej var frågan. En skål med äpplen stod vid receptionen - Ing-mari Åberg påstod att det var över sen någon allsångskväll så jag kunde ta ett - sagt och gjort. Så hade jag i alla fall ätit något till lunch.

Ja och var det kommunstyrelse med många avvikande meningar från oss i Folkpartiet. Här följer kommentarer till dessa ärenden.

§ 108             Medborgarförslag om förbud mot att framföra moped på gång och cykelbana. Där yrkade vi bifall i enlighet med handikapprädets förslag. Ensamma om det, övriga följde tekniskas förslag.
                  
§ 109             Parkeringskort för turister
                      Yrkande:

                      att priset för turistkortet 2006 sätts till 50 kronor

                      att kommunen inför 2007 års säsong genomför försöksverksamhet med P-skiva både för    kommunmedborgarna och turisterna
§ 113             Kallax Cargo AB – nedskrivning av lån
                      Vi hade tänkt yrka avslag men nu ville sossarna ha återremiss för något möte som inte hunnit hållas. Man kan ju fundera om de håller på att "köpa" in något litet plan som ska landa.

§ 114             Mantalsskrivningskampanjen
                      Folkpartiet lämnar särskilt yttrande. En brilliant affärsidé av Student Consulting men fullständigt korkat av kommunkollektivet som alla betalar glatt till konsulter för att slåss om mantalskrivningen för samma studenter. Och för att fördela en på förhand given summa statsbidrag. Halleluja så korkat!


§ 118             Förslag ”Strategisk Plan och Budget 2007 – 2009”
                      Majoriteten presenterar sitt förslag först i dag. Fast media fick det förstås i fredags. Idag fanns inte ens en reviderat resultaträkning. Vi anser att vi i oppositionen  måste få tillfälle att gruppbehandla majoritetens förslag. Vi återkommer  en skuggbudget i god tid före budgetfullmäktige. Folkpartiet (liksom alliansen i sin helhet) nöjer oss därför med att  reserva oss idag.

§ 122             Införande av plusjobb inom Luleå kommun
                      Folkpartiet tycker att pengarna som plusjobben kostar skulle kunna användas                   bättre. Men eftersom kommunen bara kommer åt dessa pengar genom inrättande av plusjobb accepterade vi inrättandet av de 100 första plusjobben. Vi är mycket  tveksam till om det går att inrätta 50 till utan att inkräkta på det som är ordinarie  erksamhet och borde vara riktiga anställningar.  Därför röstade vi nej till utökningen idag.

§ 123             Ändring av renhållningstaxa…
                      Eftersom det nya förslaget innebär att hela höjningen som riksdagen beslutat om   nu kommer med så accepterar vi förslaget. Vi kan dock konstatera att den gröna skatteväxlingen är dyr och krånglig för Luleåborna.

§ 128             Policyn och riktlinjer för resor och transporter i tjänsten
                     

                      Sid 3 Säkerhet. Vi yrkar att skrivningen blir ”hjälm bör…”

                      Sid 5 Utbildningar, konferenser, och möten

                      Ny skrivning:

                      Med hänsyn tagen till uppdraget, praktiska förutsättningar och resepolicyn   bör det alltid prövas om det är motiverat att förlägga utbildningen,     konferensen    eller mötet utanför kommunen. Vid planering…

                      Sid 7 under fördelning/administration

                      Antalet parkeringstillstånd i förhållande till anvisade platser måste anpassas så  att platserna räcker till alla med parkeringstillstånd. Måste tillfällig parkering  ske på annan parkeringsplats mot avgift, ersätter arbetsgivaren kostnaden.

Vi fick faktiskt igenom våra förslag utom om cykelhjälmen. Utöver detta blev det en förbättring till - reglerna om dubbarnas längd togs bort.

§ 130             Jopikgården
                      Återremiss. Vi vill ha ett bättre beslutsunderlag. Inte ansvarsfullt att investera så mycket utan att veta vad vi kan få/vill ha för verksamhet och vad vi kan få in i  hyra.

Sossarna drev igenom förslaget - men ska ha ett hyresavtal klart innan investeringarna påbörjas. Men det handlar bara om nuvarande entreprenör - ingen annan ska tillfrågas. Måste vara helt snett. Vi yrkade återrmiss i första hand och avslag i andra hand. Liksom våra borgerliga bröder (jag det var bröder idag) som fick rösta.

§ 133             Delårsrapport
                      Folkpartiet yrkar att IV programmet får sina 1,8 miljoner för kvalitetshöjningar.  Börje Lööw var så kaxig när budgeten för 2006 togs - IV skulle få sina pengar i samband med delårsrapporten men inte yrkade han det. Han räknar väl kallt med att det döljs för att IV får pengar för 2007.

Borgerliga bröder, ja, Conny så klart. Och så var Staffan Eriksson istället för Maria. Och Gustav Groth förstås. Camilla var där men var ju formellt inte vald eftersom fullmäktiges protokoll ännu inte justerats. Och Erland kom inte. Så Dan Ankarholm hamnade i den situationen att han faktiskt fick yrka. Vilket han inte var förberedd på.

Nå halvfyra var vi färdiga. Det blev ett långt inlägg det här så du som orkat scrolla fram hit, gratttis du är av en uthållig, trogen sort.

På återhörande!