Kommunfullmäktige

Ja vem kunde drömma om att kommunfullmäktige skulle sluta 15.35. Och dessutom tack vare (eller på grund av?) en vänsterpartist. men så blev det!

Allt nog drog Thomas och jag iväg upp och var i stadshuset kvari i ett. Jag gillar att komma i tid så jag hinner växla några ord med övriga ledamöter, både från egna och andra partier. Som gruppledare måste du sitta still på din plats mer än andra och hinner inte växla så många ord annars under sammanträdet.

Bara preludierna med upprop, redogörandet av nya motioner, nya interpellationer och nya medborgarförslag tar sin lilla tid. Och så att välja justerare - vilket ibland kan ta tid då sekreteraren får lämna nya förslag för att föreslagna är bortresta eller inte kan av andra skäl.

Det började i hög fart. Medborgarförslaget om att fylla igen "Röda havet" avslogs utan diskussion. Liksom förvånande nog också ärendet om en tydligare inriktning på barn- och ungdomspoltiken. Fast det var väl bra - det återkommer ju senare på riktigt.

Lite diskussion om moderaternas motion om effektivisering av fordon och maskinutnyttjande inom Luleå kommun. Ett exempel på en motion där kraven - vad motionären egentligen vill - inte är tydliga. Därmed kunde motionen också anses besvarad med det ganska genomarbetade yttrande som Tekniska lämnat. Moderaterna försökte med en återrmiss för att utredas av universitet - men det blev ensamma om det kravet.

Skärgårdsverksamheten - taxejustering - var det enbart Rättvisepartiet som inte vill höja stugpriserna. Och det var för att fattiga skulle ha råd att hyra för sin semester. En behjärtansvärd tanke - men jag tror inte att det är den kategorin gäster som dominerar. Frågan är därför om vi ska skattesubventioner ganska välavlönade gäster - och det tyckte inte majoriteten.

En motion om att placera en digital tavla på Storgatan för markndsföring av evenemang avslogs - eller ansågs besvarad. Från Sjukvårdspartier som var syrak för att det tagit ett och ett halvt år för ett ganska kort svar.

Så var det dags för revisorerna. Lars L, ordförande i revisionen, hade problem med att inte ha någon högtalarmygga när han skulle stå vid overheaden. Yrkesskadad som jag är i såna sammanhang blev jag ytterst irriterad att ingen (framförallt Lars själv som varit med förr) tänkt på det.

Kunde konstatera igen, att Karl P, synnerligen känslig för kritik. Roger Malmberg inledde debatten med att säga att han ville ta upp två av de punkter där revisorerna riktat kritik. Han argumentation var vare sig hård eller på något sätt under bältet. Ändå var kommunalrådet ganska snarstucket när han konstaterade att inte alls såg det som kritik utan goda råd från revisorerna. Eller förbättringsområden som rev isorerna själva brukar säga. En strid om ord - men som visar på en viss nervositet.

Efter årsredovisningen fika paus. Med återsamling 15.25.

Ärendena 73-77 gick på räls. Varvid vi var framme vid interpellationsdebatten. Som skulle inledas av Bertil Bartholdson. Som då inte fanns på plats. Nervösa vänsterpartister började flacka omkring i och utanför lokalen sökandes efter Bertil. Han är på toa förkunnade vänstergruppledaren. Men efter att ha tagit kvarvarande ärende och Bertil trots det inte dykt upp så klubbades sammanträdet av.

Det blev en naturlig samling utanför toaletterna i kapprummet. Och upp dyker Bertil B men inte från toaletten utan uppför trappan. Han hade tydligen passat på att göra några ärenden. Med tanke på min debatt med Börje Lööw om hans försvinnande var jag på väg med en spydig kommentar om magsjuka inom vänsterpartiet - men hejdade mig.

Så var den nästan historiskt tidiga avslutningen en faktum - och vi gruppledare hann träffa presidiet en stund och bland annat besluta att lyfta frågan om det ökande gatuvåldet vid nästa ks. Och också att vi ska ha ett öppet hus i Råneå den 6 maj.

Och nu har jag tillbringat några timmar på expen och börjar känna mig mogen för färd mot Sunderbyn. Några telefonsamtal att klara av i kväll.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback