Grattis och välkommen i gänget Camilla!

Vi gratulerar Camilla Hansen som nu utsetts till gruppledare. Hon ska ersätta Lennart Lindström som så tragiskt lämnat oss.

Jag hälsade till centern - före tisdagens möte - att oavsett vem det blir så ska han/hon veta att vi i alliansen kommer att stötta och hjälpa allt efter förmåga och behov. Det gällde då och det gäller nu!

Ganska kul fenomen som har uppstått - samtliga borgerliga partier toppar nu med kvinnor. Det som dock får mig att höja på ögonbrynen är det påstående som varit i tidningen nu senaste dagarna att centern inte kommer att ta hänsyn till hur väljarna kryssar. Nu var det ett svar till Erland att hur många kryss han än fick så skulle han inte få bli gruppledare. Ett illavarslande budskap från centerpartiet vars innebörd bör klargöras  före valet!

Sen är det ju bara att konstatera att centerns hanterande av efterträdare till Lennart är ett stort misslyckande. Om en trogen och trägen partiarbetare som jobbat inom partiet i en mansålder - Erland Nilsson - lämnar för att han känner sig sidsteppad då kan det inte kallas annat än misslyckande. Och då lägger jag inte in någon skuldfråga alls.

Det fanns krafter redan förra valet som hade velat se någon annan än Erland som ersättare och vice gruppledare. Någon som skulle kunna ta över efter Lennart. Men organisationen lyckades inte fullfölja detta.

Att centern nu i en mindre krets - fullmäktigegruppen och kretsstyrelsen - ställer till rätta tillkortakommandet vid förra nomineringstillfället ger ju funderingar om interndemokratin.

För mig och för min organisation hade det känts naturligare att kalla in ett medlemsmöte/nomineringsmöte. Förändringen på listan kan inte precis anses som en "redaktionell" ändring varför det vore naturligt att efterhöra medlemmarnas åsikt. Särskilt som om man också vill ändra på det medlemmarna sa vid förra valet nämligen att om Lennart är förhindrad så är det Erland som gäller. Det hade också varit fullt möjligt - stoppa tryckningen av kommunlistan i avvaktan på nytt nomineringsmöte.

Min åsikt är således att centern troligen gjort ett riktigt vägval - men att de kört för fort , för mycket dikeskörning och att det kan få men att inte ha alla med på vagnen!

Kommentarer
Postat av: Stefan

Trist, Ylva. Mycket trist!

Postat av: Strutzen

Har svårt att förstå vad som är så trist. Det är väl en principiellt viktig fråga att lyfta hur partierna hanterar en sån här oförutsägbar förändring. Jag tycker att ni agerat för snabbt och och tagit besluten i en för liten krets. Sen blir jag djupt oroad för det Erland säger i tidningen att oavsett hur mycket kryssad han skulle bli så blir han aldrig gruppledare. I en tidigare blogg har du hejat på Erlands personvalskampanj. Hur gäller personalvalet inom centern? Se min kommentar (som jag själv tycker är mycket hovsam) som en möjlighet att lägga till rätta.

2006-05-26 @ 19:39:51
Postat av: Strutzen

Stefan, jag glömde de här med liten krets. Om jag räknat rätt så har kretsstyrelsen och fullmäktigegruppen en hel del personunion vilket gör att det sammantaget rör sig om kanske max 12 personer. Det är det min kritik bygger på. Rätta mig gärna om jag har fel.

2006-05-26 @ 19:54:08
Postat av: Stefan

Trist är hur du utnyttjar en för centerpartiet mycket extrem situation. Eller så uttalar du dig bara om saker du inte vet något om. Vad som är det principiellt intressanta förstår jag inte. Hur skulle en mindre dramatisk förändring av c-listan varit möjlig?
Jag vill då inte att vare sig centerpartiet eller något annat parti skall hamna i en sådan här situation någon mer gång. Centerpartiet är enligt min uppfattning det parti som mest av alla bejakat personvalsmöjligheten. Vad Erland eller hur media tolkar honom begriper jag inte. Självklart har personkryssen stor betydelse men enligt våra riktlinjer så är det slutligen fullmäktigegruppen som beslutar. Vad jag förstått på dig så är det heller inte inom folkpartiet självklart att den som fått mest kryss automatiskt blir gruppledare. I så fall säger jag bara Els Jakobsson.

2006-05-26 @ 20:11:53
URL: http://stefantornberg.blogspot.com
Postat av: Strutzen

Principiellt intressant är naturligtvis när man måste/ska återvända till det forum som fastställt listan. Om ett medlemsmöte/nomineringsmöte fastställt en lista så är det ju en helhet. Om största och viktigaste puzzelbiten försvunnit är det då så självklart att det närmast på administrativ nivå ska beslutas att vi stryker det namnet och sen låter vi "puzzlet" gälla i övrigt. Hos oss skulle det nog inte vara möjligt! När samma lilla grupp (max 12 personer?) sen ändrar successionsordningen från förra valet - då bara gapar jag.

Angående personvalet så gäller det inte automatiskt inom folkpartiet heller. Men vi har på alla nivåer slagit fast att mycket stor hänsyn ska tas till provvalet. Jag hade uppfattningen att ni i centern också stod för det. Exemplet från förra valet där Erland kryssade sig före Ann-Sofie och därmed tog sig in som ersättare för Lennart är ju ett exemepel. Därför gillar jag inte Erlands påstående att mötet skulle ha sagt att han inte skulle få bli gruppledare oavsett hur många kryss han fick. Det bör inte få stå oemotsagt?

Du nämner Els som ett exempel där flest kryss inte automatiskt gav gruppledarskap. Där har vi som organisation förhoppningsvis lärt oss ett och annat - men det har en liten annan dimension är just personvalet. En mer relevant jämförelse är Anna Grönlund, som fick många fler kryss än mig i kommunvalet 2002. Då var det naturligt för mig att det i första hand var hon som skulle ha gruppledarskapet - men hon valde riksdagen.Så i alla lägen får inte väljarna som de vill.

Sen tycker jag att ni snarast ska ändra på att det är fullmäktigegruppen som utser gruppledaren - låt medlemmarna tolka väljarnas budskap!!

Puh, det blev långt det här!

2006-05-26 @ 20:57:16
Postat av: Stefan

PÅ vilket sätt har listan förändrats? Lennart Lindström har avlidit. Han kan inte toppa listan. Därför stryks hans namn. I övrigt gäller listan.

När det gäller personval verkar c och fp hantera det lika.

När det gäller vilka som utser gruppledarer så har vi våra fastställda riktlinjer. Jag kan inte tro att du menar allvar att du anser att vi i ett läge då vår gruppledare hastigt avlider först ska börja ändra på riktlinjerna och därefter utse vem som ska bli gruppledare.

Jag häpnar. Lite större respekt hade jag faktiskt förväntat mig. Trist, mycket trist.

2006-05-26 @ 21:27:41
URL: http://stefantornberg.blogspot.com
Postat av: Strutzan

Stefan skriver: PÅ vilket sätt har listan förändrats? Lennart Lindström har avlidit. Han kan inte toppa listan. Därför stryks hans namn. I övrigt gäller listan.

Min kommentar: Självklart, men vill måhända de som fastställt listan göra andra ändringar. Kan det vara så att första "puzzelbiten" styr vilka som ska komma efter. Jag säger inte att NI SKA göra det. Men inom vår organisation hade det blivit revolution om vi inte prövat frågan.

Stefan skriver: När det gäller personval verkar c och fp hantera det lika.

Min kommentar: men då måste någon också bemöta Erlands kommentar om att mötet påstått att personkryssen inte har någon betydelse.

Stefan skriver; Jag kan inte tro att du menar allvar att du anser att vi i ett läge då vår gruppledare hastigt avlider först ska börja ändra på riktlinjerna och därefter utse vem som ska bli gruppledare.

Min kommentar; Absolut inte! Men vem som var Lennarts ersättare bestämde ni ju redan efter förra valet - Erland Nilsson. Det ni har gjort nu, allt för snabbt i en mindre, liten krets av max 12 personer, är ju att ändra på det.

2006-05-26 @ 22:09:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback