Rapport från städsvängen!

Nu är det dags att "go to bed". Känns om om jag deltagit i en proffsboxningsmatch. Det sista som hände var att en stort, rött, gammalt ljus ramlade ned och rakt på min näsa. Inget vanligt ljus utan ni vet - sånt där blockljus! Och det var blodsmak i munnen! Så nu kan jag i alla fall skylla på det och vara kompledig i morgon också!

Men fint börjar det bli här hemma - efter att ha haft problem med "stakarna" har jag nu fyra stycken i mitt lilla kök. Och fint är det!

Oavsett näsa, ledighet eller annat - så finns jag här på bloggen i morgonbitti!

Kanske missförstånd om arkiverade protokoll?

Så här stod det på Luleå kommuns hemsida när jag sökte kommunfullmäktigeprotokoll.

"Eftersom Luleå kommun nyligen har bytt webbsystem så kommer endast protokoll från och med oktober 2006 att finnas tillgängliga på webben."

Jag drog slutsatsen att de inte avsåg att lägga in gamla protokoll. Men nu har "Ulf" påtalat för mig att det på ett annat ställe på hemsidan står "till en början inte finnas". Och det är ju en helt annan sak. Visst kan jag ha förståelse för att man inte gör det i en handvändning.

Hänvisningen till nämndsekreterarna är väl bra - men jag använder ofta sökfunktionen för att se historiken på ett ärende - nu senast ville jag se när ärenden om tomtkön behandlats bakåt i tiden. Och jag kan knappast kräva att nämndssekreterarna ska ha tid att leta det åt mig.


Hoppas därför att de gamla också läggs in allt efter. Då skulle slutet vara gott och därmed allt.


Avgår Ögren?

Nu är landstingets tvättsåpa uppe på EU-nivå. Ni minns Kent Ögren & co medvetna lagbrott där revisorerna prickade hela landstingsstyrelsen så när som på folkpartiet och Jens Sundström. 4,3 miljoner i skadestånd. Nu kan det fällas också av EU och då kan det bli ytterligare miljoner i vite.

Då är det väl ändå dags att packa ihop för Ögren, Carlsson och Granström?

Och tekniska förvaltningen få befogad kritik på Kuirens ledarsida idag. Hyr externa lokaler till tekniska förvaltningen trots en stor lokalbank som kostar multum.

Annars ska jag inte bry mig om det politiska livet vare sig idag eller i morgon. Ska vara kompledig. Har just med livet som insats hjälpt mor att sätta upp julgardinerna. Plus att jag lagat en adventsljusstake från 1963! Metoden var skaka, ryck lite i ljusen och vips funkade den.

Annars vilar det uppenbarligen en förbannelse över mitt förhållande till sådana stakar. Nyinköpet till mor visade sig sakna lampa och manchett till översta ljuset. Men nu ska detta ur världen så det blir en tur till Kvantum innan jag greppar min Hugin!

Puss o kram Ylva

Tack snälla Ylva för din omtanke. Du ringde och varnade för det glashala underlaget precis när jag steg ur bilen hemma på gårdsplanen och höll på att halka ur - eller under - bilen. Det var verkligen glashalt!

Och tack allihop från Månadsmötet i kväll - och särskilt till Lars som höll en nyttig lektion för oss alla. Men visst är det skönt med alla varma skratt mitt i - eller som avslutning - på våra stundom hetsiga och virriga debatter?

Själv fick jag ett telefonsamtal från en väninna i Stockholm när jag kom hem. När jag just pratat färdigt med henne kom jag "fetto svullo" på spåren. Under tiden jag pratat med henne har jag gått runt i köket. Understundom har jag öppnat kylskåpsdörren och nypit en bit rökt skinka, källarrökt sådan. Och så en brödbit från överskåpet. När jag summerar förstår jag varför vågen pekar åt fel håll.

Men kompisar - i morgon ska jag vara ledig. Och jag har kommit på ett alldeles onevrosigt sätt att fixa adventsljusstakar - det är bara att köpa en ny - 295 pengar för en himla snygg en. Sen kan man dryga ut med Rusta eller Clas Ohlsson varianter!

Uselt Luleå kommun!

Jättefin ny hemsida för Luleå kommun. Skulle söka fullmäktige protokoll några år tillbak i tiden - och vad får jag för  besked. Vi har bytt webbsystem så det är bara protokoll från oktobe 2006 som är tillgängliga.

Alltså vänner - så kan vi väl inte ha det? Nog måste det väl vara möjligt att föra över?

Vilken plump för en annars mycket trevlig hemsida!

Så kan vi inte ha det, Ingrid!

"Misshandel under lektion - lärare nedslagen" kunde vi läsa i dagens tidning. Rektor på väg till "olycksplatsen" han ringa den misshandlande elevens föräldrar och båda kom med en gång.

Förmodligen är det inte så att problemet med denna elev uppstod precis just nu - att han plötsligt kände en obetvinglig lust att misshandla sin lärare. Därför frågar man sig ju om föräldrarna fått några indikationer tidigare om problem i skolan?

Inte länge sen vi kunde läsa om mattanter i skolan i Sunderbyn som fick låsa in sig i väntan på polisen.
Hur står det till i skolorna i Luleå egentligen? Så här kan vi ju inte ha det, Ingrid Norberg!

Kan man kommentera Migelles blogg?

Nu när jag lärt mig stava Migelles namn skulle jag gärna också lära mig skriva kommentarer på den. Går det?

Med anledning av jag skojade om  tavlan "släpp taget" och funderade om vilken av kontrahenterna i moderatstriden det föreställde så tycker Migelle att man - med adress till mig utgår jag från - inte alltid behöver vara elak och lömsk. Nä, inte alls men ibland måste man få skoja även om tragiska saker för att stå ut.

Mitt bloggande inleddes faktiskt med att jag skrev någon form av vanligt nyhetsbrev och skickade främst internt men också till några externt som önskat få den.Jag var noga med att poängtera att jag oftast skriver fortare än jag tänker, att det både vad gäller stavning och grammatik kan finnas övrigt att önska, att jag inte hinner väga orden på guldvåg. Vidare att jag har ambitionen att vara öppen, personlig  och vass - men ärlig och absolut inte elak eller lömsk. Och jag uppmanade också mina läsare att höra av sig om de kände sig sårade eller om de tyckte jag tog i för mycket.


Det gäller fortfarande i denna form. Jag ska ärligt säga att när jag skriver tänker jag aldrig på att vem som helst kan läsa det - den tanken skrämmer mig och kan få fingrarna att stelna så den skjuter jag undan i den mån den skulle dyka upp.


Men det går ju också att kommentera anonymt - när jag blir kallad Skallerorm som jag blev vid något tillfälle förstår jag att jag tagit i för mycket.

Nu ska jag strukturera upp kvällens Månadsmöte!


Huka dig Nisse!

Nu har jag fått stöd från Gävle också. Anita måste vakta deras julbock nu - annars hade hon säkert kommit med och demonstrerat!

Anna och Emma, kram till er båda! Stripsen är borta utom folkpartiet på fronten - vilket gör att jag får vidta extra artighet och släppa över folk vid övergångställen. Men Kyssa Strutz är tillåtet - utan strips. Min mistel som jag köpte förra julen och hängde upp hade dock ingen verkan - den rasade ned av egen kraft vid midsommar. Men skam den som ger sig - det blir en ny i år. Och mandel i gröten!

Och  gulle dig
Magnus - nu har jag lagt din blogg som favorit även på min jobbdator! Jag är mycket svag för smicker!

Ja, så långt hann jag skriva innan väninnan Märta ramlade in. Och sen kom Anna-Greta tillbak från sitt spännande besök på Hermelinen. Hon kanske ska ingå i ett medicinskt försöksprojekt. Mer kanske ni får höra om några veckor. är ni nyfiken får ni höra av er direkt till henne.


Nu måste jag i alla fall jaga iväg till kommunen och hämta kvällens handlingar - Månadsmöte.


Jag hatar..

avdentsstakar - de har förstört hela min kväll - far och mor som alltid börjar en vecka i förväg - och dessutom sparar på alla gamla lampor - utifall att det skullle finnas något mer att krama ur dem. Och det fanns det inte. Och allting djäklades! Och så provade jag hemma - och det ska vi bara inte prata om! Allt tok i politiken är bara kul - jämförelsevis!

Så skönt att hitta alla kommentarer i kväll - från Karin, Anna. Jens, Magnus, Nisse och vilka ni nu alla var. Ni är mina "adventsljus"! Fast Nisses "hångel" med Karl P - hm hm hm??


Fördel Fritz Olsson huset?

Jag vill bara i all hast tipsa om en läsvärd artikel i dagens Norrbottens Kuriren. Mats Risberg, konstnär och Jan Wikström, arkitekt slår ett slag för bevarande av Fritz Olsson huset.

Nu börjar jag ha ett bra gäng med mig! Eller Hur Gerd och Niss?

Jag är lite bränd att använda bilder - upphovsmannarätt och sånt - men har någon ett foto av fasaden på Fritz Olsson huset så skulle jag gärna vilja ha den för publicering här. För att visa upp för forna Luleåbor - som morbror Sture i Bollnäs och Anita i Gävle (den senare mental Luleåbo sen studietiden i Luleå).


Puss på dig, Rune!

Alltså; det framgår inte av bilderna - men visst är det härligt när Rune Björnström titulerar bilderna från gårdagens kommunfullmäktige med "allianssyskon". När bilden föreställer unge herr Grafström och tant Ylva!

46461-162

Jonas Grafström, nyvald kommunfullmäktigeledamot för Moderaterna. Jonas var min kavaljer på Alliansbalen i våras.


46461-163

Kan inte lova säkert - men jag ska försöka hinna med någon fler politisk kommentar från kommunfullmäktige igår. Men dagen i dag är fylld av nya sammanträden och sammankomster. Morgonen med Luleå Kommunföretag AB och eftermiddagen med konferens om jämställdhet. Däremellan träffa med min au-ordförande Åke från Piteå.

Rubriklöst!

Jag försökte mig på att rubricera kommunfullmäktige idag - men det funkade inte. Så mycket jag vill skriva men:

Högtidligt - första fullmäktige för mandatperioden
Spännande: många nya att hälsa på
Nervöst: var skulle vi sitta
Duktiga: alla nya som var upp i talarstolen
Dagens citat: okänd ny gruppledare som oskuldsfullt säger: går det fort för Kalle (Petersen)?
Konstigt: placering av ledamöter.:Varför var Mattias (m) placerad som gruppledare men inte Erika (kd)?
Poetisk: Erika J som läser dikt för oss. Kontentan att vi har tillgång till allt internationellt - vi som ändå bara är svenskar.
Besvikelse: handikapprådets ordförande Anita Geijer som röstade mot sitt eget förslag från handikapprådet om att förbättra för funktionshindrade med stöd enligt LSS!!
Sammanträdets "nykomling" (som jag skulle skriva på hockeyspråk men kunde inte stava.): våran Mikael Leisjö som kunde det mesta om LSS och som dessutom hade den politiska näsan att påtala att det var folkpartiet och Bengt Westerberg som genomförde handikappreformen.
Förutsägbar: Börje Lööw  - ensamstående far - som tydligen alltid har barnen (som snart har konfirmerats)  just den måndagen det är kommunfullmäktige - särskilt om det förestår oväntade debatter som han inte är förberedd för.
Dagens favorit: Birgit Stöckel som tyckte jag var gullig - och att jag måste ha varit söt när jag var liten!
Dagens besvikelse 2 - fast kanske den största: Jag är alldeles säker på att Karl P lovade minoriteten 1:e vice ordförande. När jag ifrågasatte så förklarade han att de minsann av egen kraft - majoritetsval - kunde ta hela presidiet. Denna hala opålitliga sida - att inte hålla löften - kommer tyvärr inte alltid fram.

Så här svammligt blir det när jag kommit hem först klockan 20.00 och dessutom haft flera inkommande samtal. Plus mail som inte gillar när jag lägger mig i saker via bloggen - när det inte faller i smaken.

Men bloggen - det är mina tankar oförvanskade - fast jag försöker sålla bort de tankar som sårar och är elaka. Så det är bra att de hör av sig - det som tycker jag varit elak. Så får jag i alla fall chansen att förklara.

Hur kul skulle det vara att skriva blogg  om jag skulle fundera vem som läser och vad hon eller han tycker?

Äntligen måndag

Fast jag menar egentligen kul att det är några dagar kvar till fredag - fast varför bry sig egentligen? Försöka leva här och nu och njuta av stunden. Så talar en sann optimist då en dag fylld av sammanträden väntar.

Omvärldsanalys i form av Expressen, DN, Aftonbladet och SvD ger vid handen. "Hittad på vägen", "Banken stoppar husdröm", Nätspritens öde närmar sig" och "Fängelser vill stoppa porr". Om detta kan sägas att Expressen skickligt - utan av ljuga rakt ut - försöker få läsaren att tro att barnets hittats i Sverige. De lockar våra hyeneinstinkter. Bilden från Tensta där husdrömmen går i krasch är snarlik ett ghettoområde - vilket väl också är meningen och säljande. Att nätspritens öde närmar sig kan säkert vara till glädje för många familjer. Och angående porr i fängelser så såg jag till och med att
Fredrik Lundh argumenterade och analyserade vad som är porr och vad som är erotik. Men utan att ha läst SvD:s artikel ordentligt misstänker jag fördomsfullt att det som finns inom fängelsets murar är porr.


Och idag ska jag hela dagen bära med mig budskapet i Norrbottens kurirens horoskop: "Skjut på saken, ljug, smig och slingra dig undan. Någon vill belasta dig med en övermäktig uppgift."

Övermäktigt borde det kännas för Mattias Karlsson att bli hudflängd var och varannan dag. Nu är det nestor Lindström i Boden som inför moderaternas valkonferens i Boden piskar upp sina kollegor i Luleå. Han hänvisade bland annat till det faktum att han knappast varit kommunalråd i Boden om väljarnas kryss inte respekterats. Då hade det varit Kenneth Backgård som 2002 representerade det största partiet i Boden. Men Mattias får trösta sig med att allt som inte dödar härdar. Men väldigt tråkig är hela "bråket" för den samlade borgerligeheten i Luleå - för att inte säga för den samlade politiken. Någonstans inom moderaterna i länet borde det finnas tillräckligt ledarskap för att lösa upp detta - och då menar jag inte halvmesyrer som den mellan moderaterna i landstinget.

Och polisen kritiserar polisen för målet om 200 rattfyllerikontroller om dagen. Själv fick jag blåsa i torsdags. Hade det varit 200 kontroller av hastighet hade man ju kunnat misstänka att det var för att fylla på börsen. Men förhoppningsvis blir det skralt i kassan av rattfyllerikontrollerna - men att man avslöjar en och annan med alkoholproblem och att dessa sen verkligen får adekvat vård. Kul ord att använda, adekvat. Ordet ger mig associationer till Gunnar Emanuel Sträng.

Nu hinner jag inte mera - i kväll får ni förhoppningsvis en rapport från de politiska forum jag ska bevista idag. Arbets- och personalutskottet och kommunfullmäktige.


Psalm 285

Programmet för dagens gudtjänst låg instucket i psalmboken. Psalm 285 "Det finns nåd i herrens godhet" eller "Det finns glädje bortom graven" som jag föredrar att kalla den - det är refrängen som varit lättare att komma ihåg. I alla fall - var detta slumpen att det låg precis där? Sneglade på Camillas och på damens till vänster. Deras program var instuckna på helt andra ställen i psalmboken. Så det var nog vår Herres flört med mig.

Det blev en trivsam tillställning - jag trivs i kyrkan -faktiskt. Roligt med de modernare gudtjänsterna där även kyrkvärdar deltar aktivt.

Jag är lite mallig att jag faktiskt kan både trosbekännelsen och Fader Vår utan till. Kunde kanske jag ska tillägga - jag vill gärna halka tillbak till den gamla versionen, Men trot eller ej jag kunde både tros- och syndabekännelsen utantill redan om 7-8 åring. Men någon dröm om att bli präst har jag aldrig haft - men däremot om att jobba inom diakonin.

Malligast av allt var jag över Marjatta som klev fram inför församlingen och berättade om hur hårt livet farit fram med henne. Inte ens jag hade haft hela bilden klar för mig.

Sammantaget kan jag konstatera att vårat skyddsnät inte fångar upp alla - långt därifrån.

Och sen har jag varit på middag hemma hos kusin Kerstin.

Så nu måste jag vila middag en timme eller två innan jag ger mig på de kommunala handlingarna. Två sammanträden i morgon - varav ett är mandatperiodens första.

Det är lugnt

Oj så lugnt det är i alla media. Det finns inget som jag känner värt att kommentera. Flera kommentarer har jag dock dock fått om utvisningen av Aoy - och alla tycker som jag att det är oacceptabelt att det ska få gå till det sättet. Mina fp-kompisar i Piteå hörde också av sig. Hoppas de kan sätta igång något.

Manifestationen för Kvinnofrid hade lockat några i alla fall. Vi gick till paviljongen i stadsparken där vi tände 20 marschaller för att påminna om det tragiska att minst 20 kvinnor faller offer för våld från närstående. Det är tyvärr mångdubbelt som faller offer men minst 20 kvinnor beräknas dö av det våldet.

Trots att det inte blev allt för sent igår kväll så har morgonen varit sen. Har dragit mig ända till klockan 8. Och nu ska jag göra mig färdig för att göra någonting ovanligt - gå i kyrkan. Marjatta, en folkpartivän som är aktiv inom kyrkan har för länge sen inbjudit mig till en temagudstjänst "Vi behöver en nästa". Vad min roll ska vara är dock höljt i dunkel. Panelldebatt hette det när Marjatta kontaktade mig första gången. Men ämnet är väl inte så tajmat för debatt precis. Panelsamtal? Ja, den som lever får se. Marjatta kanske bara tycker att jag behöver en gudstjänst så där i största allmänhet. Den som lever får se. Har varit in på församlingens hemsida men den gav ingen ledtråd. Dock kunde jag konstatera att prästen är Boel Paulin - en av mina absoluta prästfavoriter.

Ni kommer att få en rapport sen.

Jag frågar dig

"Jag frågar dig" är socialdemokraternas standardiserade fras på deras hemsidor. Enkel och rätt fram - men känns lite töntig när jag läser den på alla sossehemsidor som jag råkar glutta på. Så blir det lätt med allt för standardiserat.

Men jag frågar dig i alla fall - du som har en värsting damsugare: tycker du det är kul att damsuga? Själv hade jag ett gammalt tröskvärk och jag var helt övertygad om att motviljan mot att damsuga bara skulle försvinna om jag köpte en liten, läcker, färgglad smidig dito. Nu har jag en - men motviljan är kvar. Men nu undrar jag var jag för snål? Det här är en liten läcker ljusblå Hugin - men den kostade nog bara 6-700 kronor.

Och så undrar jag var jag ska kasta gamla uttjänta skinnskor? Läser mig till dubbla budskap. Jag kastade dem i brännbart förut men lärde mig att det skulle jag inte göra utan restavfall var det rätta. Och det hade med garvningen av lädret att göra. Men nu läste jag någonstans att det återigen skulle vara brännbart. Signaturen tacksam för svar!

Och så undrar jag om jag är riktigt klok (den frågan kan ni avstå att svara på) som sätter mig och skriver blogg när jag äntligen hakat ner min lilla Hugin. Eller är det kanske just därför.


PG Isaksson - folkpartist?

När mina kompisar i byggnadsnämnden ska beskriva att PG gjort något bra brukar det säga att han nästan är folkpartist. Eftersom PG nu kliver av törs jag väl avslöja att det är rätt ofta de bedömt honom som folkpartist! Och nu får ni snart se mig och PG gå med plakat för att rädda gamla Fritz Olsson huset. Dock är jag inte säker på att jag får med mina egna nuvarande byggnadsnämnsledamöter. Måhända du tinar något nu Gerd? Vi river bara de riktigt usla husen och bevarar det mot Storgatan. Titta i Kuriren vilken fantastisk "50-tals bild" av huset.

Utvisas efter skilsmässa. Efter 7 år i Sverige varav 4 år som gift ska Aoy Söderholm utvisas från Sverige. Hennes man har skaffat ny kvinna och då ska Aoy utvisas. Aoy har inget kvar i Thailand och hennes hem är i Piteå. Hon säger själv att hon uppmanats av en handläggare vid Migrationsverket i Boden att skaffa sig en ny karl om hon vill stanna i Sverige.

Så här ska vi väl inte ha det, Nyamko? Är detta enligt reglerna du ärvt så se genast till att ändra dessa!!

Dagens blåklint måste alltså advokat David Boberg i Piteå få. Han får inte längre ersättning för att hjälpa henne men säger "Jag fortsätter ändå, eftersom det här är ett behjärtansvärt fall och hon har hamnat i en fruksvärt orättvis situation". Det finns människor som inte bara drivs av mammon - fast man ibland frestas att tro motsatsen.

Även om jag nu "anklagas" av Kurirens ledarskribent för att ha blivit lite slö på bloggande så måste jag sluta här. Nu väntar kaffe hos mor och far - en halvtimme - sen ska jag adventsstäda - och vid tvåtiden drar jag mot stan för att delta i manifestationen för Kvinnofrid. kanske jag också får tillfälle att ta upp fallet Aoy - Piteå finns väl både det manliga nätverket och kvinnojour som borde kunna stötta!

Jag är för "blödig"

Plannja krossade Akropol förstås - det stod klart ganska tidigt. Men jag är ju för "blödig" och vill börja heja på motståndarlaget när överläget börjar bli smått pinsamt. Måhända är det helt egoistiska skäl - spänningen ska vara kvar. Nu slutade det med 85 - 63, ungefär. Jag är helt säker på 63 för Els sa 36.

Roligt var det i alla fall med en nästan fullproppad Pontushall - och så många jag känner. Och sen så vann jag förstås på matchprogrammet, nr 146, en baskettröja storlek L. Men ni vet ju hur basketspelare ser ut över höfter och bröst - så jag vet inte vem jag ska donera tröjan till. Pappa Yngve kanske kan ha den som bagarkläder? mjölvit är den ju i alla fall!

Men kul var det i alla fall - såg min gamla gympalärare Jan-Anders Eriksson mera känd som Jampa. Tänk när jag mötte honom första gången 62 eller 63 på realskolan i Gammelstad. Då han kom ung, tjusig och nyutexaminerad som vår nya gympalärare. Nä då - han är MYCKET mer än OCH nu! Men jag lovar er - det var bara basket då också. Och faktiskt var jag riktigt bra - men blev ofta utfaulad (stavas det så?). Jampa förde in mig på domarkarriären men den blev också kortvarig - men domarkort i basket har jag allt haft.

Nu ska jag genast sluta - för nu dyker upp massor av personer jag mötte/såg som jag skulle vilja skriva om. Men det får bli en annan gång. Nu ska jag ta en tripp till grannen!

Dagen rubrik

Dagens bästa rubrik tycker jag återfinns i NK. "Ny kraft för s-tillväxt". Carina Sammeli, blivande distriktsombudsman för sossarna i länet på bilden strykandes på sin höggravida mage. Fredriks Lundhs "hustru" som jag skrev i tidningskrönikan. Möjligen inspirerad av att ha sett Fredrik på en "pingvinbild". De är nog fortfarande bara sambos - men föräldrar vilken dag som helst tror jag. 

Dagens insändarskribent är Ulf Andersson. I Norrbottens Kuriren efterhör han med Krister Hammarbergh om han är beredd att försämra riksdagsledamöernas inkomstgaranti på samma sätt som a-kassan försämras. Hade han frågat mig så hade svaret varit obetvingat  JA. Dagens regler för förtroendevalda i riksdagen är alldeles för generösa och har därmed inte acceptans hos befolkningen. Jag faller därmed inte in i kören som tycker att politiker ska doppas i tjära och rullas i fjädrar. Den som tar på sig förtroendeuppdrag ska ha bra betalt och rimliga avgångsregler - men dagens regler faller med orden "rimliga". 50 åringar - efter 12 års uppdrag - får inkomstgaranti på nästan 33 000 i månaden fram till pension.

I NSD ger sig nämnde Ulf på Maud Oofsson istället. Han hävdar att de i Norge anpassat avtalspensionerna för de folkvalda till att ligga i paritet med befolkningen i övrigt. Det ska jag kolla och kanske skriva en landsmötesmotion om?

Dagens blåklint tilldelar jag Andreas Spinell på Ica Maxi. För att komma åt att för unga köper tobak och öl så inför han obligatorisk leg kontroll. "Hellre kritik från en 77-åring än att en 15-åring smäller av" säger han.

Och apropå berusning så ser jag att dryckenskap leder till död och elände även i djurens rike. Älgkon som så tragiskt drunknade vid Bergnäsbron var på lyset. Hade ätit frusna äpplen som tydligen har hög alkoholhalt.

Och opinionen är inte med oss - men det är ju några dagar kvar till nästa val. Fortfarande lite svårt att inse att centern är större än oss. Inte av missunnsamhet utan för att det är på så himla låg nivå. Alla allianspartier backar. Fast moderaterna som är ansvariga för att småföretagarna får höjd arbetsgivaravgift trots löften om  bättre villkor just för småföretagen borde få en riktig näsbränna. Så kan vi inte ha det, Maud och grabbarna!!

Nu ska jag faktiskt ta en liten paus i arbetandet - för att skjutsa mor till doktorn och vara hennes öron. Jag kommer att höra av mig - om inte annat med ett referat från basketmatchen i kväll.

En dag sen

En dag sen står det på mitt förra inlägg - och av ingen har jag varit saknad. Dystert! Men mina kompisbloggar är då ändå tystare. Stefan pausar ju till 2007 och moderatbloggarna inleds ofta med "nu väcker jag bloggen" "och det var länge sen" och inläggen är från oktober i bästa fall. Jag överdriver förstås - det är inte så många jag lagt länkar till. Några moderater och några sossar. Moderatblogg som piggnat till är han som jag har svårt att stava till, Migelle. Korta och många inlägg. Ni kan ju hjälpa mig att tyda den som heter "Tips: släpp taget" och så en bild. Jag kan inte se om det föreställer Mattias eller Maria. Eller möjligen Hultin visavi Swedell? Kolla in på länken!

Och tack till Susannorna som tagit upp kampen om omklädningsrummen på Pontus. De kräver sidbyte. Har herrarna haft tillgång till det luxiösare omklädningsrummet i 50 år tycker det att det är kvinnornas tur de kommande 50. Rättvist - eller hur?

Nu ska jag vara lite halvledig på eftermiddagen - för att återgå i tjänst klockan 20.00 - då det är telefonöverläggning med partisekreterare Ullenhag.

Politik är det möjligast konst

Politik är det möjligast konst - även kyrkopolitiken. I Kiruna hade partierna skrivit ett avtal - med en majoritet i ryggen - om att sossarna skulle ha ordförandeposten i samfällda kyrkofullmäktige i Kiruna. Men i den slutna omröstnignen vann en moderat med röstsiffrorna 15-12. Problemet är bara att den nu valde moderaten inte alls är intresserad av att bli ordförande. Så nu får de köra hela karusellen en gång till,

Och Bernhard Winsa hotas av uteslutning om han röstar med kartellen. Janne Larsson var pressad när han skulle förklara varför de först själva stänger ute Winsa och sen hotar med uteslutning - trots att Bernhard fick många kryss. Jo men si det var andra än vänsterna medlemmar som hade röstat på och kryssat Winsa. Här duger det inte att vara väljare.

Byggnadsbesvär både på Svartöbrinken och tydligen också för byggnationerna
i Ettans båthamn. Hur länge ska entreprenörerna dras i långbänk. Han med Svartöbrinken har väl förmodligen redan sett räntebidragen flyga sin kos. I det andra ärendet - som jag varit med och beslutat om förstudie - fattade jag att det mer var av formell natur - att konsekvenserna skulle dokomunteras innan detaljplanejobbet började. Men jag är måhända blåögd - det kanske finns dolda krafter som ska sabotera och fördröja det också?

Ja mycket mer än så här var det inte i våra lokaltidningar. Kvällspressen kommer jag bojkotta någon dag - så jag slipper allt tjafs om hittade pistoler - nu ska allt arkivmaterial fram igen för femtioelfte gången.

När fan blir gammal...

När fan blir gammal blir han religiös, sägs det. Utan andra liknelser med fan kan jag konstatera att Bo Östman i sin krönika idag skriver han "I valberedningen ingick märkligt nog sex män som satte fyra män främst i kommunstyrelsen". Vi andra som varit med länge tycker inte alls att det är märkligt - män väljer män - det är därför samhället är så ojämställt som det är. Kul att det nu gått upp för Östman också?

Och Håkan Spett ska ha tack för att han tar avstånd från Jan Olov Westerbergs grodor. Men Håkan känner jag från EU mål 3 - det är en mycket vettig karl.

Nu kommer jag inte ihåg om jag upprepar mig - men ni får bjuda på det isåfall. Pontusbadets ombyggnation/upprustning har öppnat herrarnas omklädningsrum för oss damer. Själv har jag badat i Gammelstad under tiden så jag har inte sett det med egna ögon. Men senast i söndags blev jag hejdad av en dam som brukar bada på Pontus. Hon undrade om jag fått inblick i herrarnas omklädningsrum. Mycket större utrymme än damernas och många fler hytter! Jag utgår väl från att jämställde ordföranden i fritidsnämnden ser till att utjämna denna orättvisa innan det är färdigbyggt?

Och idag är Rolf Nilsén ÄNTLIGEN tillbak med sin krönika. Det är så skönt för då vet jag att veckan bara är i sin begynnelse. Och Du Roffe - idag har jag skickat både mina och Anita Öströms artiklar till våra riksdagsledamöter i socialförsäkringsutskottet. Anita har skrivit en artikel i dagarna - i form av ett öppet brev till mig som tyvärr Kuriren inte publicerat! Vi skulle behöva all draghjälp i världen för att inte fler sjuka ska drabbas av Försäkringskassan på samma sätt som dig.

På tal om att upprepa sig - nu har de hittat pistolen som Palme blev skjuten med - igen! Jag fasar för alla repetitioner av vad Christer Pettersson sagt och inte sagt och hela baletten! Och så Quick då också - som röner särskilt intresse i våra lokaltidningar eftersom två av hans påstådda dåd begicks i Norrbotten. Kan man älta hur länge som helst!

Nu gör jag ett nytt försök - att fara hem i någorlunda tid - och att komma ihåg att svänga av på rätt ställe!

Inre tjänst

Har du inre tjänst idag,  undrade sonen som ringde någonstans från andra delen av Sverige. Han landade i Kalmar i går kväll - men pratade om Höör idag. Och inre tjänst har jag verkligen idag - och när jag gluttar ut genom fönstren är jag glad för det. Pappersreturen har också anledning att känna sig glad - genomgång av min "kommunala hörna" här på jobbet.

Men för att återgå till gårdagen så kan jag väl också nämna eftermiddagen. Först en träff med revisorerna klockan 13.15. Som jag dock var tvungen att lämna för ett annat möte - en företagare som ville träffa mig i en kommunal angelägenhet. Den årliga träffen med revisorerna ser alltid ut så himla tråkig på pappret - det kanske är därför närvaron  är så dålig - men de lyckas alltid ändå få igång bra diskussioner. Så det kändes nästan trist att lämna över hela partiansvaret på Thomas när det var dags att gå.

De som skickar inbjudan bör nog fundera ett varv till. Av 15+15 ledamöter var det bara Karl, Margareta, Mårten, Ingrid från s-partiet, Börje från v, Annika, mp, Gustav, m och Thomas och jag från fp. 9 av 30 inbjudna - var ligger felet? Det var liknande tendens även förra året.


Nu gör jag en break så återkommer jag i dagens verklighet.


Alltid steget efter!

Min far den gamle NSD medarbetarna hade en jobbjargong som hette "Kuriren - alltid steget efter". Jag börjar känna mig sån. Visst blev det soffan mest hela kvällen - och riktigt många timmars sömn sammantaget. Men skönt!

Så jag tar tag i löftet om en resumé av gårdagen.

Plan- och tillväxtutskott med start 8.20. Alltid en viss fördröjning för att de som har sekunderna på felsida ska hinna bänka sig. Dock en ledamot som andra gången å rad dök upp halv.

Inledning med formaliaärende - byte av projektledare för EU-projekt - som klubbades rakt av - förlåt, bara godkändes. Därefter informerade Lars Karbin om flygtrafiken på Kallax. En verkligt strategisk verksamhet för Luleå och regionens utveckling. Det slår mig nu att jag borde frågat om Kallax Cargo verksamheten - även om "Luftis" som Lars kallar det  har dragit sig ur projektet.

Jag frågade däremot om vilka kringverksamheter som Luftfartsverket driver själv och vilka som drivs av entreprenörer. Måste nog borra mer i det för enligt Lars så går inte Luftfartsverket in och konkurrerar ut verksamhet som bedrivs av andra. Men hur var det egentligen med Bilpark - ett privat initiativ som började före Luftfartsverkets började med samma typ av verksamhet. Måste nog kolla varför Bilpark lades ned??

Mycket intressant föredragning av Maria Strömgren om samordningen av drogfrågor i Luleå. Glädjande att höra att där de fokuserat på dessa frågor hade det också gett resultat. Som Folkpartiet sa i valrörelsen - ett gott liv i Luleå är mer än bara byggkranar. Hur vi hanterar drogfrågorna handlar om våra barn och ungdomars framtid - hur många vi kan rädda från att hamna på alkholen och drogernas altare!

Tomtkön var nästa ärende. Karl P driver på och vill ändra så att platsen i tomtkön ska kunna överlåtas till barn - i det här fallet barn över 18 år. Sympatisk tanke som jag delar - men kanske också "barn" isåfall borde kunna överlåta till föräldrar? Karl drivs av jämförelsen med HSB:s bosparande - och det är väl inte helt fel. För ovanlighetens skull verkar det som om jag och Karl P är på samma linje. Mp, rättvisepartiet och vänstern verkar vara emot. Och övriga är väl rätt diffusa än. Vi ska i alla fall diskutera ärendet i våra partigrupper.

Sen var det planärenden. Några färdiga planer och några där vi beställer detaljplanearbete. Det senare gäller bland annat en liten plan i Sunderbyn där vi äntligen ska få en efterlängtad gång- och cykelväg. Och så Karl P:s "ess" som han drog upp som extra ärende. Nu måste vi skynda lite extra - så sätt igång med mera villatomter på Kronan. Naturligtvis ingen däremot.

Och nu lider det mot slutet för Börje Lööw - fortfarande är han vice ordförande just i PTU. Kom ihåg hans och Margaretas revirtrampande om den fysiska platsen vid sidan av Karl P. Margareta satte sig där av gammal vana - men Börje påpekade att han som vice måste sitta där. Nu tronar väl Börje där en gång till och sen blir det inte Margareta utan väl Yvonne?

Och massor fanns det att kommentera i dagens tidningar - men jag får återkomma.

Dock tre grattis: Till Lars Leijonborg på 57-årsdagen, till Jens pappa Roland också på 57-årsdagen och till Gustav Hansson på 60-årsdagen. Den sistnämnde pappa till mottagaren av Rubus Articus stipendiet, Cecilia Hansson.

Riktigt dålig ursäkt!

Målmedvetet lämnade jag jobbet halvsex för att slippa bilköerna till hockeyn. Målet var klart inställt på minst 600 meter simning. Säger minst för vågen var som vanligt uppåt värre om jag så säger. Det brukar bli det efter två dygn med barnbarnen och "deras" lösgodis.

Men så förargligt - jag glömde svänga av i Gammelstad och Statoilrondellen. Och miljövän som jag är kan man bara inte börja köra tillbak. Så det fick bli ett besök hos mor och far istället.

Nu ska det bli ett besök på soffan framför TV:n. Förhoppningsvis ska jag inte bli kvar där utan ge en liten resumé från dagens övningar.

Börjar bli besvärande

Börjr bli besvärande med alla reklamtidningar som läggs in och distribueras med dagstidningarna. Här har jag avsagt mig reklam men nu ligger dessa blad lite här och var och har halkat ut när jag greppat NK o NSD.

Och svär i kyrkan - det vill säga i en insändare - gör Håkan Alsterlind, företagare i Luleå. Han ifrågasätter idrottssponsringens betydelse för företagsetableringar och tar IKEA som exempel. Han har desstuom fräckheten att kräva svar av Karl Petersen. Ska bli intressant att se om något sådant levereras.

Karl P är ju inte så intresserad av offentlig debatt. Efter förra valet - 2002 - avslutade han sin hemsida och sa hejdå till eventuella läsare. 2006 återupptags den strax förevalet - Karls nyhetsbrev bestod mellan 6 - 27 augusti. Men med tanke på hans framgång i valet så kanske det är så väljarna vill ha det?

Och hur moderaterna ska ha det vete Gudarna möjligen - enligt obekräftade rykten återfinns Maria Salmgren föreslagen först som siste ersättare i kommunstyrelsen - alltså femte namn. Inte för att jag har något mandat att lägga mig i deras nomineringar - men är detta verkligen deras medlemmars mening? Den som tiger samtycker.

Och inte blir väl motsättningarna inom det partiet mindre när "gammel" moderaterna läser Jonas Grafströms insändare om att han försvarar homosexuellas rätt att bli prövad som adoptivföräldrar. Det hedrar muf-ordföranden att han offentligt försvarar den linjen - men nog tror jag en och annan moderat som jag känner sätter kaffet i vrångstrupen.

Den stora skandalen i dag kommer väl annars från länsstyrelsen och dess tjänsteman Jan-Olov Westerberg. Oavsett man försöker skicka mail på sina privata datorer för att undvika diarieföring är hela attityden oacceptabel. Att tala till sina "undersåtar" i termer av att de har byxorna nere och att dribbla med tvåmansbeslut för att koma undan överklagningar är översittarfasoner som PO Erikssons genast bör rensa ut. Det sitter en del sån här "skit" i väggarna hos en del myndigheter - Försäkringskassan är ett annat exempel där tonen kan vara rent nedlåtande. Sociala myndigheten ytterligare ett annat där de talar om att "kalla" till möte när medborgare är i nöd och ber om hjälp.

Låt mig avsluta med en glad nyhet: tomtarna har på toppmötet i Gällivare beslutat om två julaftnar om året - för barnens skull. Inte för att grumla glädjen men nog undrar jag om inte herr Marknad också varit inblandad?

Ta vara på dagen!

"Lycklig penis"

Det kommer små guldkorn bland nyheterna också. I Brasilien gör det äldreomsorg på nytt vis med projektet "lycklig penis". De ädlre paren har tilldelats Viagara och alla blir lyckligare. Dock fanns det vissa biverkningar. Vissa äldre herrar trodde sig vara traktens nya casanovor - men den biverkan har de löst genom att tilldela pillren till fruarna som tilldelar när det passar sig.

Kan väl passa på att ge ris till de svenska läkare som skriver ut Viagara till karlar som super snoppen av sig. Oavsett det är läkemedelsrabatterade (vilket jag hoppas det ej är) eller ej vore det väl mer etiskt med någon form av antabusmedel. Åtminstone där de känner till problemen!


Nu ska jag ta reda på hur det gick i den spännande basket matchen i Pontushallen som jag delvis lyssnade på i radion.


Sara och Lisa är lyckligt återförda till Västbacken och hemmet här är uppröjt.


Nu väntar de kommunala handlingarna för genomgång inför morgondagens sammanträden.


Rekord i sov

Till klockan nio. Enda mitt öga kunnit skåda är en förfärlig Sifo undersökning där vi kraschlandat på 6,3, Med både mp och c några tiondelar större. Vänstern och kd några tiondelar mindre. Sossarna ökat kraftigt och jag kommer faktiskt inte ihåg moderaterna.

Vår siffra förvånar mig inte alls. Våra väljare är klart orolig att den skräckpropaganda som sossarna sprider ska ha någon sanning i sig.

Jag får återkomma framemot kvällen med lite skrivande - nu är det raka spåret till badhuset i G-stad som öppnar klockan 10.00.

Gubben Noa

Gubben Noa ekar i bakgrunden. Flickorna har embarkerat bäddsofforna med sina grejor och godis. Och sångboken i högsta hugg.

Systrarna har varit åtskilda idag - Lisa valde att stanna hos mormor men Sara propsade på att följa till nomineringsmötet. 09.30 till 15.30 men en timmes lunch har hon fördrivit tiden framför datorn och inte alls klagat över att det tog lång tid.

Vilket gäng vi är - nästan 30 personer deltog i dagens möte. Förvaltar vi tillsammans den kraft och kompetens som finns i den här gruppen kommer vi också att göra en "Torkild" nästa val.


Ooch du Ylva - om du lärt dig något idag så ska du inte vara glad att du "är en av er" utan att du faktiskt ska säga att du är glad att "vara en av oss".

I alla fall har jag lagat potatismos (pulver) och stekt prinskorv och köttbollar till barnen. Och visst åt jag alldeles för mycket själv också. Sen har jag hjälpt till att slakta godispåsarna också.

I morgon ska vi i alla fall til badhuset klockan 10.00.

Inställt idag

Har just skrivit  och skickat ett mail om att tidningskrönikan är inställd på grund av barnbarn - vi får väl se hur mycket  datautrymme jag får för bloggande.

Har hunnit läsa tidningarna medan "änglarna" ännu sov. Det jag minns från tidningsläsandet är att landshövdingen läxar upp sossarna - ordentligt - för att de kuppat bort Sven Erik Bucht från styrelsen i Längmanska fonden. Sven-Erik anses inte längre han någon förankring i landstinget och kan således enligt någon Peter Törnlund (ny stjärna?) i valberedningen inte representera landstinget. Kom ihåg att Bucht röstade mot landstingsledningen i BB-frågan. Nu blev det Agneta Lipkin istället.

Och så minns jag Erland Nilsson förstås. Att han skulle ta chansen att hämnas på damerna inom centern Luleå ante mig i ett tidigt skede. Jag mötte honom ju i Kalix och försökte ju få Erland att komma och gå introduktionsutbildningen med folkpartiet istället för distriktsrådet med centern. På skämt förstås. Erland hade alltså agerat kraftigt för Erik Berg eller snarare mot Carola Lidén.

Nu ska jag se om jag kan distrahera "slagskämparna" i sängen med lite frukost.

Ledig idag!

Idag ska jag vara ledig och ta hand om mina barnbarn. Det hindrar förstås inte att jag mellanlandat på expen. Var lite sugen på att titta igenom det material vi fick från Torkild. Ett ovanligt namn Torkild - är det månne norskt?

Allt nog var det inte mycket i tidningarna i dag heller - som anpassat till en ledig dag utan adrenalinkickar.

Ett partibyte noteras i Kalix. En vänsterpartist som gått över till sossarna. Och i Jokkmokk blir PO Lindroth ordförande i Barn och utbildningsnämnden. Snabbt marscherat - men PO är en duktig person som kommer att klara det med glans. Och så behövs det lite män i Jokkmokk för jämställdhetens skull.

Ska hämta flickorna först efter klockan ett - då skoldelen av skoldagen är slut. Lisa är ju glugg nu så det är hämtning på samma ställe.

I morgon har vi nomineringsmöte för fp Luleå. Få se om flickorna vill vara hos mormor eller om de ska följa med. Väl tur i så fall att Barnavårdsnämnden inte finns längre för då blir det andra lördagen på raken som de tillbringar med folkpartiet. Med båda flickorna trivs med många vuxna omkring sig.


"Torkild" hetsar inte!

Men vilken riksdagsledamot vi har - Torkild Strandberg från Landskrona. Dessvärre kommer han nog att bli kommunalråd om några månader och lämna riksdagen.

Vi har haft en intern träff ikväll där han berättat om upplägget för deras valrörelse. Där - i Landskrona - där de gått från 4 til 5 till 8 till 12 mandat i fullmäktige. 1994 till 2006!  Två partier som gick fram - folkpartiet och (dessvärre) Sverige demokraterna.

"Lev i sanning" var hans näst intill "gudeliga"  råd till oss. Jag tycker nog jag gör det - men belöningen kommer väl i himmelen?

Jag tror vi har många "Torkild" i vår riksdagsgrupp - inte utåt så kända men fantastiska personligheter. Jag har ju upplevt några - tänk att namnen försvinner - vad hette han min långe gänglige vän från Borås som var så fascinerad att när han trodde han var framme när han landande på Kallax  -  så åkte vi vi i 25 mil till Gällivare. Gustavsson var det inte - Ville någonting!

Jag återkommer i ärendet  när jag smält kvällens sanningar - det tar nog ett tag - men i annat återkommer jag i morgon!

Vadå demokrati?

Jag tror det tvillat om för landsting(s)folket. Här bröstar Kent Ögren upp sig och ifrågasätter valutskottets rätt att föreslå ordförande för revisionen. Han påstår förnärmat att det är att sätta sig över beslutet som togs av landstingsfullmäktige i går. Vad då igår? Varför tas frågan upp idag igen. Jag blev helt ställd - och tvingades lyssna vidare.

Så småningom framkom det att det beslut som tagits var reglementet där det står att revsorer ska väljas och att de bland dem ska utses en ordförande. Man tack och lov  så står det ännu inte vilken partibeteckning personen ifråga ska ha.

Vem försökte Kent Ögren skrämma! Om han däremot hävdat att man inte ska utnyttja majoriteter där maktpartierna inte utnyttjat proportionaliteten så hade jag förstått honom bättre. Så är det! Men eftersom sossarna "glömt" sitt löfte från förra valet - att minoriteten skulle inneha ordförande posten så fanns det goda skäl att frångå den regeln.

Nu slutade omröstningen tyvärr till sossrnas fördel - men en från vänstergänget lämnade en blank röst - om man nu kan utgå från att inte någon/några från respektive sida kvittade ut varann.


Nu ska här ätas viktväkarmat och sen ska jag till Aula Aurora för ett seminarium om internationella affärer. Flera av "våra" företag i Teknikbyn Aurorum deltar i panelen.


Pagrotsky visavi Malmström?

I NSD kan jag konstatera att de tycker det är högre dignitet och nyhetsvärde i att ett före detta statsråd - Leif "tomten" Pagrotsky - visar tummen upp vid IKEA-invigningen än att nuvarande statsrådet Cecilia Malmström invigningstalar vid samma invigning. EU-ministern nämns med mindre än en rad medan Pagrotsky får bre ut sig på bild

Tack till Camilla!

Godmorgon - jag glömde förstås att tacka Camilla för att hon igår upplät sitt hem för vår kartellträff. Tack för trevligf samvaro allihop och tack Camilla för smaskig förtäring. Om jag nu blir ytterligare extremt snäll beror det på de utsökt goda små hjärtformade pepparkakor som Camilla bjöd på.

Och så simmade jag förstås 600 meter i går kväll. Boken "En given väg" som jag skulle läst i förrgår blev dock liggande. Den kvällen ägnade jag åt att studera "tokfall" där försäkringskasseläkarna på alla sätt försöker förlänga människors sjukdomsperioder. Fast utan pengar blir dom ju.

Idag dominerar förstås IKEA¨:s öppning på alla sätt och vis och ur alla vinklar. Lars-Erik Hermanson - en av bröderna Hermansson med den fina gamla butiken i Haparanda - är på bild med Kamprad. Lars-Erik säger att nu kan han stänga deras affär - nu när det fått en värdig efterträdare i form av IKEA. Lars-Eriks bror Nisse dog förra året - och jag kan väl lugnt säga att "pojkarna" kört på övertid och kan stänga med gott samvete. Men Haparanda blir en attraktion fattigare - IKEA till trots.

Och från landstinget noterar jag två glädjande nyheter. Birgit Stöckel (kd) gör rivstart i landstinget - får igenom krav på att barn till missbrukare ska uppmärksammas i landstingsplanen. En bortglömd grupp som inte bara handlar om barn till A-lagare. "Svenssonsalkoholisternas" barn far också oerhört illa och får leva med att inte kunna lita på vuxna.

Den andra glädjande nyheten från lanstinget var att demokratirådet Britt Westerlund åkte på en riktig snyting. Landstingsstyrelsens sammanträden förblir öppna. Och istället för att rakt av erkänna att hon backar från ett korkat förslag så försöker hon sig på någon krystad förklaring att det är så måna nya ledamöter i fullmäktige så dessa bör ges möjlighet att komma till styrelsens sammanträden.

Idag presenteras en ny bild i NSD av kommunalrådet Petersen som skålar med Margareta Lindbäck. Gårdagens bild visade bara halva huvudet av Karl P. Fast jag fick lust att göra pratbubbla till bilden. Det är väl ingen hemlighet att Margareta är besviken för att hon petas som vice ordförande i Ks - och att Karl har en hel hand med där rådet väl heller inget tvivel om. Kolla in bilden i NSD - en vänstersida längst ned ganska långt bak. Och så tipsar ni om pratbubbletext.

Men nu är "cigaretten" slut och jag drar ut i dagens värv.

Så var det klart - även formellt!

Aldrig har "förfallstiden" - tiden mellan valet och när alla och allt är på plats - varit så lång. Med omvalets heliga princip av gruppledare har det aldrig blivit det hack som det blivit i år. Förhandlingar måste med nödvändighet inledas med gamla gruppledare men måste ju också förankras med de nya grupperna och gruppledarna.

Men nu har jag i min ägo ett dokument där 6 partier kommit överens om en teknisk kartell. Åtta namnteckningar har jag (Conny, mentalt har du ju skrivit på) från moderaterna, centern, folkpartiet, kristdemokraterna. miljöpartiet och sjukvårdspartiet.

Jag tror alla är nöjda. Vi har 3 partier som inte skulle tagit någonting av egen kraft men som nu ändå har fått god representation. Även om vi alla är små partier (förlåt mig moderaterna) så vill jag säga att de 3 minsta partierna är de största vinnarna. Men så ska det väl vara! När man som jag varit med i både med och motgång är det lättare att vara "generös".

Det ska bli kanonspännande att se de andra kartellpartiernas nomineringar. Vårt förslag som ska antas på lördag är kanonbra! På något undantag när är det lika många personer som uppdrag. Och många unga nya som får chansen att känna sig för.

Jag slår vad om ( ett vrålfika på Wienerhörnan) om att vi kommer att vara det parti som spridit uppdragen bäst. Ingen med 18 uppdrag som det påstås att någon har i ett annat parti denna mandatperiod!

Grattis Cissi!

Nu trodde någon förstås att jag nu menade Malmström - men å in´t! Lyssnar på radioutsändningen från landstingsfullmäktige och får världens överraskning. Cecilia Hansson får kulturstipendiet i år, För er som inte vet så är Cecilia dotter till Gustav o Siri Hansson och alltså brorsdotter till min Sten.

Jättegrattis Cecilia!!

En morgoninnovation!

Blötbadräkt är inte kul att packa ned - och visst ska det simmas ikväll?

Så det fick bli torkskåpet - och då upptäckte jag att om jag stod precis rakt framför skåpet så nådde en värmestråle mitt hår - vilket utsökt sätt att torka hår och baddräkt på samma gång. Särskilt som min kalkaxel gör det svårt att hålla den gamla, omoderna och framförallt tunga hårtorken.

Annars var det väl mest bara Ikea och Haparanda. Och Bo Östman som nu hittat en ny infallsvinkel i drevet på våra arvoden. Nu är det så synd om nämndordförandena som har så förhållandevis dåligt betalt. Jag har inte heller tillräcklig kunskap för att uttala mig om detta. Men det borde väl gå att se hur mycket ledigt det haft från sina jobb förra mandatperioden. Förmodligen skulle en differentiering även av ordförandearvodena vara på sin plats. Men då riskerar väl (S)tora partiet interna strider om vilka uppdrag som väger tyngst.

Och så skådar mitt vänstra öga att Cecilia Malmström ska vara med och inviga IKEA - som regeringens representant.

Och apropå invigningar så ska Europaväg 45 invigas i Göteborg. Jag hoppas verkligen att dess förkämpe Alf Josefsson från Vittangi får vara med där. Fast han var visst med på invigningen här i norr - tror jag?

Och Elisabeth Särenfors - avgående kommunchef - ska få nästan 60 000 i månaden utan att göra ett jota. Så måste det vara hävdar miljöpartisten fd kommunalrådet i Kalix. Och ingen avräkning mot andra inkomster - för där har alla blivit så kreativa att de bildar bolag och undangår det i alla fall. Det måtte vara girirgheten som är uppfinningarnas moder?

Och rondellhundarna engagerar insändarskribenter - både för och emot. Nu ska jag dra ut i snöyran - jo det snöar igen - och se om vår egen Sunderby rondellhund fått stå kvar.

Nu blir jag svår att tas med!

600 meter simning ikväll. Nu känner jag att jag är igång igen. Fysiska styrkan kommer inte på en gång men den mentala växer kraftigt när jag egentligen bara söker anledning att inte åka till badhuset. Till och med på parkeringen utanför funderade jag på om det inte var för halkigt att ta sig fram till entrén. När man övervinner sånt klarar man även alla tokigheter som dyker upp på olika håll i politiken - i dessa förfallstider!

Men det var mödan värt inte bara för motionen. Träffade en gammal skolkompis - vi lämnade badhuset tillsammans. Ja, inte gammal så vi är ungefär lika unga Margit och jag. Hon jobbar inom område som ligger mig varmt om hjärtat - boende för psyksiskt sjuka. Passar bra in nu när vi ska inleda mandatperioden med kunskapsinhämtning för oss alla - blir nog ett studiebesök.

P1 på radion är helt underbart - förlåt radio Norrbotten ni är bra men här  ligger ni i lä. Vilka intressanta program. Nu på väg hem från badet var det om dialekter. Fast det är klart att jag inte förstår att man måste ha radioprogram för att förstå vad "åsit"  betyder. Det vet väl alla att det betyder "alls intet". Det är ju bara att gena med ett å i början ta sista bokstaven i alls, s, och första och sista i "intet" så har man ju "åsit". Klart som korvspad.

Nu ska jag göra någonting helt annat enligt uppmaning från vänner - nu ska jag söka fram en bra bok och luta mig tillbak i soffan med den.

Gårdagens kommunstyrelse

Gårdagens kommunstyrelse bjöd väl inte på några större överraskningar. En motion om "Arvikamodellen" vid kommunal upphandling skulle utredas för att se om det var möjligt. Våran motion om samordning av LSS insatser avslogs. Eller rättare sagt handlade det om ett projekt för att se på vinster av samordning. Och trots att Handikapprädet tydligt förordat en förstudie och bifall till motionen gick den inte hem hos majoriteten.

Medborgarförslag om funktionshindrades resor med kollektivtrafik/färdtjänst bifölls såtillvida att förslagsställarens konkreta förslag skulle testas i den utredning som jag faktiskt fått till om färdtjänsttaxorna. Det är ju så att färdtjänsttaxorna blivit ofantligt mycket dyrare än resor med kollektivtrafik - stick i stäv med intentionerna med färtjänsten. Och särskilt hårt slår ju de mot funktionshindrade ungdomars möjlighet att leva ett så normalt liv som möjligt.

Chefs- och ledarskapspolicy för kommunen antogs. Där kom ett kompromissförslag om att särskilda tidsbegränsade chefsförordnanden ska kunna tillämpas. Utmärkt!

Och så hela sammanträdesordningen för 2007 - jag skojade och sa att jag reserverade mig mot hela raddan!

Nu ska jag måla läpparna och gå till Anders Sandberg för invigning av lägenheterna på Rådstugatan 16.


Vad väntar henne?

Eva Hedkvist  Petersen lämnar EU i januari 2007. Efter 8 år i parlamentet. Månne vilken plats vid köttgrytan här hemma som väntar henne?

Ska folkhögskolan i Sunderbyn byta rektor? P-O Eriksson är ju bra 61 och även om det finns en tur ordning partierna emellan så kanske det inte är troligt. Maud kommer väl att kämpa för en förlängning av hans mandatperiod även om det finns de som menar att han efter fadäsen med S-regeringens PR-resa i Norrbotten i somras  inte borde få förlängt! Fast våran Alf skryter över "han" som de säger i Arjeplog!


Fler tips på reträttplatser?


APU

Ja, då backar jag till igårmorse. Visst kom någon en kvart för sent - men konstigt nog blir jag inte längre lika störd - det har tyvärr blivit regel. Fast jag kanske skulle föreslå att vi har flexibelstart på mötena?

Taxor - vatten, avlopp och slamtömningar - höjningar så klart men måttliga och nödvändiga. Några katthem vill inte kommunen satsa på - på grund av att det inte finns några lämpliga lokaler. Fast vi var nog tämligen överens om att det inte tillhörde kommunens ansvarsområdet. Vilket inte hindrar att vi kunnat stötta om några eldsjälar nu velat driva detta. Kanske billigare än att skicka ut kattjägare från miljökontoret?

Och en motion från Lennart Lindström - saknad varje sammanträde - om utbildning om entreprenörer och småföretag - för kommunala tjänstemän. Motionen bifallen men så klart hakade Lööwet upp sig på en formulering i underlaget där det stod om att privatisera kommunal verksamhet. Som fan läser bibeln..Han blev påmind av kommunalrådet om "privatiseringar" han själv varit med om typ campingen.

Och så ÄNTLIGEN motionen om alkolås bifallen!

Och så en lång debatt om ekonomisk ersättning till förtroendevalda. Luleå kommun har goda ekonomiska villkor för både fritidspolitiker och hel- och deltidare. Det tycker jag vi ska vara stolta över. Jag tycker inte 48 000 respektive 37 000 för kommunalråden är så uppseende väckande mycket. Och inte heller arvodena för gruppledarna - även om det drar ihop mycket eftersom vi är många partier. Men det är ju faktiskt väljarnas "fel".

För mig har det varit viktigt att exklusiva förmåner typ pension vid 40 för kommunalråd har avskaffats. Och jag vill på folkpartiets vägnar ta åt mig äran för att vi faktiskt ändrat Luleå regler så att pensionsmöjligheten flyttats från 40 äringar till 60 åringar. Det hade aldrig blivit verklighet utan folkpartiet - vi var ensamma att driva frågan.

Utöver detta tycker jag också att vi inte bör ha arvode när vi är frånvarande. Jag förstår att det är praktiskt svårt eftersom vår arbetstid inte är schemabunden. Men det var därför jag yrkade om en skrivning om maxbelopp för arvodena. Då är det upp till var och en av oss att fundera hur mycket vi står till kommunens förfogande. Deltar vi bara i hälften av sammanträdena och sammankomsterna är det bara att meddela att man bara vill ha hälften av arvodet.

Men det är extremt skenheligt att låtsas vara emot höga arvoden och ändå ta ut dem. Det är absolut ingen förmildrande omständighet att skänka dem till partiet.

Då var det ärligt av Harry Nyström, den gamle vänsterpartisten från Älvsbyn, som var gruppledare i landstinget. Han tyckte arvodena var för höga och avstod 5 000 kronor i månaden.  DET är att leva som man lär.

Ja, när detta var över så utsåg vi enhälligt ombud enligt begravningslagen - Mona Blom fick förnyat förtroende - särskilt efter att Gustaf Groth bedyrat att hon skött sitt uppdrag med den äran.

Blir väl en kort rapport från Ks senare idag under någon "rökpaus".


Min bil är stulen!

Ja, inte den jag äger nu förstås. Men min gamla läckra hawaiigröna Honda Civic, Med registreringsnummer BPP 222. Stals i Boden natten mot igår.

Den ägs numera av en som jobbar hos Bosses Bil o Motor. Jag strök den nostalgiskt med ögonen förra gången jag var på service. Så om någon noterade det kan jag väl vara skäligen misstänkt.

Och om ni ser den så ring till Bosses Bil o Motor, 877 70 i Luleå.


Äntligen!

På Q kom jag på det - Gert Fylking. (Visst kan ni bokstavsleken - när man får dra bokstav för bokstav innan man kommer på rätt namn?) Och varför tänker jag på honom klockan halv fem en tisdag morgon? Jo jag har sugit på ordet ÄNTLIGEN ända sen igår förmiddag. Kan ni tänka - ÅNTLIGEN bifalls folkpartiets motion om alkolås i bilar som ska utföra skoltransporter.

Det räckte inte med att kommunfullmäktige för snart två år sen beslutade att kravet på alkolås skulle beaktas. Tjänstemännen på inköp tyckte det räckte att fråga huruvida det fanns alkolås i bilarna eller inte. Hur det nu skulle kunna förhindra någon att köra onykter.

Allt nog har motionen vandrat - detta är för övriga andra upplagan vi väcker - fram och tillbak och farhagor hit och dit om skadestånd har med allvarliga miner framförts.

Nu kom i alla fall ÅNTLIGEN ett förslag om bifall till motionen. En mycket rimlig totalkostnad för installation och drift redovisades. Nu ska förhandlingar med taxiägarna inledas och inom 3 månader ska det vara klart.

Nu ska jag njuta av morgontidningarna!

Ni får ursäkta!

Löften skola ej svikas. En rapport från dagens sammanträden ska ni få i morgon - dessvärre glömde jag mina föredragningslistor och anteckningar på jobbet.

Hade han en röd och grön strumpa!

Alltså jag är så van vid min gamla regnbågsteve - så först reagerade jag inte. Men hade Sverker Åström en röd och en grön strumpa. Och varför i såfall?

Och kvällen blev värre!

Nu har jag sett Faktum - tror jag det hette. Det var det vidrigaste jag sett på länge -satir är roligt - men det här var under alla nivåer. Jag vet inte om jag slumrat till men först upplevde jag det som ett seriöst program som speglade utnyttjande av deltidsarbetande. Privata sektorn förstås - Pågen och Maxi utpekades. "Ring och spring" var begreppet på människor som kallades ut med kort varsel. Jag tror att "ring och spring" är minst lika relevant för omsorgsanställda i Luleå kommun - tyvärr.

Och så Böglobbyn - jag har läst något om detta - det här kändes som ett ojuste och äckligt program! Vilket fjant och fylleprogram!

Sammantaget konstaterar jag som Strindberg - det är synd om människorna!

En riktig strulmorgon!

Godmorgon på er - även om det för mig varit allt annat än en god morgon. Den började bra med tidig uppgång, 04.15. Förstod att tidningarna skulle vara sen så tog genast igång med kroppsvårdande insatser.

Läste tidningar, skrev krönika. Men där vände det. Linan ut till internet funkade inte. Dessutom fick jag återigen beskedet att jag måhända inte skulle stänga av för det fanns fler användare på dator?

Med krönikan i pappersformat äntrade jag expen och här var tangentbordet dött - hel dött. Efter batteribyte på både mus och tangentbord var ordningen återställd. Men eftersom krönikan bara finns i pappersformat och jag inte kan avända vår scanner så är mina prenumeranter utan krönika denna morgon.

Och mycket mer hinner jag inte förtälja er - men det kanske kan bli en rapport framemot kvällen. Vi har två kommunala sammanträden - APU och Kommunstyrelsen. Bland annat ska ju arvodesfrågan upp. Där slog Kurirens ledarskribent ihjäl oss i en bunt med den ena handen medan han avrättade moderaternas nye gruppledare Mattias Karlsson med den andra.


Jag återkommer ikväll!


Ett mystiskt brunt metallföremål?

Ohoj, vad det snöar och går. Resan till far och mor fick avbrytas då jag mötte plogen. Fick backa och försöka vända. Vägen till mor och far fortfarande oplogad klockan halv tolv. Mina tankar går till tjejerna i hemtjänsten som måste ta sig fram oavsett före. Skulle vara intressant att se var de fyrhjul sdrivna bilarna inom kommunen finns? Skulle tippa att det inte är hos hemtjänsten som kanske är de som behöver dem bäst.

Nåväl, jag tog till apostlahästarna och har firat fadet Yngve med trisslotter och läcker choklad konfekt. Mor hade gjort tårta. Hon påstod att det var första gången han inte själv gjort sin farsdagstårta.

Jag har dock tagit mig till jobbet - all snö till trots. Och när jag satt mig i bilen drabbades jag av något mystiskt. Mellan säten hittar jag en brunlackerad metallist, cirka 60 centimeter lång och 5 centimeter bred- Med två förborrade hål. Var kommer den ifrån? Någon som fått låna min bil den senaste tiden msåte ge sig till känna. Den enda som jag själv kommer ihåg har lånat bilen är Anna GK då hon tömde sin lägenhet. Kom igen nu och hjälp mig reda ut detta!

Har varit en repa på Kvantum också. Noterade att marknaden gör allt för att underlätta för hembrännare. Nu behöver de inte längre gorma med de små essensflaskorna. Nu finns det färdiga fill-up flaskor med essens i lagom mängd - bara att fylla på av det hembrända. Snygga flaskor också¨så det är bara bjuda på.

Insnöad

Vädret ger nästan alltid anledning till gnäll. Normala novembermånader brukar jag få klaga på att snön aldrig kommer. Men i år jag jag blivit bönhörd för många år tillbak. Ser ut som lätt nysnö men min termometer visar +3 - och det är mycket snö!

Omvärlden får så länge studeras via nättidningarna. Och där toppas nyheterna av avklippt penis i asien någonstans och att Reinfeldt är den enda partiledaren som får godkänt - 3,77. (Expressen). Stockholms lokaltidning DN känns nyhetslös - något om mäklare som luras och skor sig - men sånt är inte längre nyheter. "Morot" som ska locka att vittna mot människorsmugglare. I förslaget ingår också DNA test för att kolla om alla tillhör samma familj. De som vittnar ska som belöning få uppehållstillstånd i Sverige - känns som en ny nisch för bluffmakare. Och jag kan bara konstatera att om det funnits DNA test på farmors tid och hon varit flykting så hade hon fått lämna min pappa - som är fosterbarn - vid gränsen. Det är naturligtvis mycket bra att regeringen försöker göra något åt denna vidriga människosmuggling - men det hindrar inte att vi kritiskt måste granska förslagen utifrån ett mänskligt perspektiv.

Annars är det ju farsdag idag. I Expressen divideras om det är modernt eller inte att fira farsdag. Meningarna går i sär. Själv tycker jag att var och en kan bestämma graden av firande själv. Sen kan den ju också fungera som en påminnelse till de som är föräldrar. En eftertanke om jag tar mitt ansvar som far (eller mor då den dagen infaller). Det finns många barn som tyvärr har anledning att vara besvikna.

Nu blir det en förmiddag av röj. Sen ska jag fira far vid kaffet klockan tolv. Innan det bär av till expen för upplockning och lite kommunala förberedelser.

Hem ljuva hem (säng ljuva säng!)

Hemma igen efter en fantastisk dag i Kalix. Alla dessa möten och underbara människor. Stor frustration att hinna "dissikera" dvs prata ordentligt med var och en av dem. Jag håller med dig Ylva M, som kommenterade på mitt morgoninlägg, alla är fanstastiska personer var och en på sitt sätt. Och du Ylva "Pippi Långstrump" Mjärdell ger en ju positiv energi bara man anar dig..

Kul morgon när alla ramlade in - folkpartister, centerpartister och miljöpartister i en salig blandning. Eftersom vi hade konferens för nya hade jag ju inte personligen träffat alla. Så jag försökte nog flörta med en och annan centerpartist också. Men när Erland Nilsson med kraftfulla steg vandrade mot lokalen för vår introduktionsutbildning bröt både jag och Erland ut i gapskratt.

Vi fick inget veta under dagen om hur det gått hos centern med gruppledarvalet. Ingen visade sig i samband med lunchen. Så jag började nästan spana mot skorstenen för att se om det var som med påvevalet att det var inlåsta till någon var vald. Jag har inget emot Erik men klart jag hoppas att det blev Carola. Fast blir det inte hon så blir i alla fall mina barnbarn glada - de älskar sin fritidsfröken Carola.

Och hem kom jag som sagt - efter en snöig resa. Nu vill det bubbla fram massor av små händelser och roliga saker som jag fått mig berättat - men jag har faktiskt bestämt mig för att sova tidigt i kväll. Måste jobba i morgon - bara tömma bilen och sortera upp allt från konferensen tar sin tid. Sen måste jag som alltid på söndagen för ks förbereda eventuella yrkanden och så.

Men jag återkommer nog i morgon bitti - även om det är en tråkigt tidningslös dag.


Önska mig lycka till!

Nu är jag färdig att påbörja resan mot Kalix. I sista stund i går kom jag på minst tre saker som jag höll på glömma. Röstlängd, konferensmappar till de nya och några andra sådana där små saker - som bara hade förorsakat fullständig kaos.

Så ni får önska mig lycka till nu att jag fått med allt och att all formalia är skött och sköts på ett bra sätt. Sen om ni lovar att inte berätta det för någon så kan ni önska mig lycka till också med mina, nya bruna långbyxor. Det är så att vi lever i ett spänt förhållande byxorna och jag. Jag hoppas sakta kunna böja och tänja lite på tyget så att blixtlåset håller hela dagen.

Det blir rapport från våra övningar när jag kommer hem. Förhoppningsvis kan jag då också berätta att någon blivit gruppledare för centern.


Lycklig, harmonisk och hungrig!

Simning gör mig lycklig, harmonisk och hungrig! Nu har jag varit och simmat 600 meter igen. Men jag måste erkänna två saker; kopplade fullständigt bort allt med politik - tror inte ens ett uttalande från Mårten Ström skulle få mig att reagera. Andra saken att erkänna är att jag är alldeles slut - fast på ett skönt sätt. Det blir nog soffan!

Ska åka före skam till Kalix i morgon. Nio börjar mina vänner anlända och innan dess ska jag hinna fixa fram konferensmappar och annat.

Kommer just på något alldeles förskräckligt - vi (dvs jag) har inte ens meddelat pressen att vi har nomineringsmöte i morgon. Men de lär väl finnas på folkhögskolan ändå och bevaka vem som blir gruppledare för centern i landstinget. Och så kanske de anar ugglor i mossen hos fp då de inte fått någon inbjudan?


Jag får ju aldrig veta vad som försigår hos centern - Stefan har tagit bloggpaus till nästa år då han ska ta nya tag. Så länge dröjer det dock inte innan jag åter ska vara på bettet med kommentarer om dittan och dattan.


Ha det!


Godmorgon!

Nu bär det iväg till Kalix - den vanliga vägen förbi mor och far och fika först. Inget som jag känner att jag behöver skriva av mig. Skulle möjligen vara fem sidor farsdagshälsningar. Min extrema nyfikenhet bjuder mig att läsa men inte har jag tid att lägga tid på sånt. I den avdelningen får det räcka att hinna skumma dödda och födda.

Jag återkommer under dagen - vistelsen i Kalix ska bli kort!

Samla gympadojor!

Var ju inbjuden av Luleå & co i morse. En träff med rubriken Kafferep och skosnören - ungefär så. Det visade sig vara en ung man - Lars Wikström - vars passion är att samla gympadojor. Förstås lite hädiskt uttryckt för skor som ibland kostar flera tusen kronor. I alla fall stod han där och hyllade gympadojan som funnit i 97 år. Och som nu tydligen i den globaliserade världen är samlarobjekt. Den här killen hade tydligen en skobutik på Kungsgatan 16 - något som jag missat. Han erkände dock utan omsvep att hans skor nog inte var de fotriktigaste. På en fråga så underkände han även Foppatoffeln.

Själv har jag gjort det - delvis i alla fall. Någon kilometer simning blev det inte. Efter tvåhundrameter smånöp det betänkligt i något som jag tror är små ryggmuskler. Och plötsligt kom jag ihåg träningsvärken förra gången jag körde igång. Så jag bestämde mig för 500 meter - som dock blev 600 på grund av att huvudräkningen inte funkade riktigt. Något irriterad över en vuxen man som trodde han behärskade crawl. Men inte gör man väl det om man lyckas stänka ner folk på en yta motsvarande 2/3 delar av bassängen?


Väl hemkommen får jag bekräftat att förändringarna avseende sjukförsäkringssystemet och socialförsäkringsnämnderna har sossen Anna Hedborg som mamma. Den något darrig ministern Husmark-Persson hoppas på en bred uppgörelse som kan hålla över valen. Men sossarnas vice ordförande i socialförsäkringsutskottet - har aldrig sett karln förr och kommer inte ihåg vad han heter - men han hade smilgropar i hela ansiktet - var minsann SÅ förnärmad över de förändringar som den borgerliga regeringen genomfört så dom ville nog inte leka tillsammans. Huja!! Vuxna människor??


Nu ska jag strecha mina stackars småmuskler och sen sova. I morgon bitti kan det hända att bloggen dröjer - om nu inte något får adrenalinet att rinna över. Jag ska nämligen åka tidigt till Kalix och reka. Vi ska ju ha konferens där på lördag - och det ska centern och miljöpartiet också. Tänkte ordna så vi kan ligga on-line med åtminstone centern - som har ett spännande val om gruppledare i landstinget på agendan.


Närarbete - inte ålder!

Dagens gladaste nyhet är att det är allt närseende som gör att fler och fler behöver glasögon. Det är något besvärande att som oftast behöva ha tre par tillgängliga som jag måste. Men det är ju en lättnad att det inte har med ålder att göra. Jag trodde jag höll på att bli gammal!

Dags att ta supandet på allvar

Nu kommer larmrapporter om ökade leverskador som följd av det allt mer accelererande drickandet. Om 10-15 år kommer dödsfallen ha ökat markant. Även drickandet bland gravida kvinnor ökar och är alarmerande högt. Det spekuleras ju ibland om vilka skador de får på barnen och när och hur de skadorna visar sig. Det kanske är måste vara slut med det gamla skämtet om att enda problemet med spriten är att det finns för lite, som någon käck färjepassagerare sa i TV häromkvällen.

Prisvärd mat finns skriver Simon Jonsson och förundrar sig över att de annars kvalitetsmedvetna svenskarna inte prioriterar det. Jag är förstås en riktig slarver med mat men även jag kan förundras över hur människor kan prioritera de storpack av kladdigt, senigt och osmakligt pålägg som finns. En prisfråga? Tror inte det - när jag ser vad som övrigt finns i varukorgen av dyr färdigmat, snacks och öl.

På den rent partipolitiska sidan får moderaterna i landstinget en släng av Östmans slesv för den delade lösningen av gruppledarskapet i landstinget. Signaturen Känsligt försöker förstärka bilden av att Lars Wikström kuppats bort. Jag har ingen inside i kd men i insändaren påstås att det finns en kultur inom kd att inte rakt framföra kritik. Kanske är det så - men ibland är det också så att folk inte tar till sig kritik.

i Boden pågår en maktkamp mellan Elvy Blomdahl och Torbjörn Lidberg. Hon beskrivs med ett öppet, demokratiskt, delaktigt ledarskap. Ganska typiskt kvinnligt - ska vi gissa att hon förlorar? Men Boden sossarna är uppenbarligen i riktigt djup kris. Bara 12 personer röstade i deras största lokalavdelning- I ett parti som i länet är 10-falt större än folkpartiet?

Och idag sätter Pajala sig på TV kartan i Sverige. Den gruva som eventuellt kommer att öppnas är nyhet i kanal ett. Med ett namn som hallåan hade svårt att uttala och som jag inte ska ge mig in på att stava till. Jag trodde det hete Kainulasjärvi men hon sa alldeles uppenbart något annat.

Nu drar jag till stan - ska på morgonmöte på Ebeneser som arrangeras av Luleå & co. Och ni - idag har jag packat med badgrejorna - tanken är att de ska bli en kilometer simning på hemväg från jobbet. Nu är det skrivet så måhända det äntligen blir av.

Kontrasternas morgon

Nu inträffade de igen - sittande på toan hör jag hur telefonens väckningsignal sakta och försiktigt drar igång. Mjukt och behagligt den första signalen men i en accelererande fart blir den hård, påträngande och aggressiv. Och där sitter jag - och kan inte annat och funderar hur glad grannen ska bli.

Då är det behagligt att i väntan på tidningarna nås av Ylvas kommentar med den
här länken.

Nu kom tidningarna - så nu njuter jag av den bästa stunden på dagen. Undrar vad den formen av beroende heter?

Upprättelse

Igår fick jag upprättelse. Landshövdingens sekreterare ringde och meddelade att det fått retur på ett brev till oss. Adressen hade de funnit på hitta.se - en box adress som är minst 10 år gammal. P-O Erikssons ringde mig nämligen i måndags och funderade att vi inte lämnat in någon nominering till länsstyrelsens styrelse. Jag kände inte igen någon sådan förfrågan/begäran men jag meddelade namnen utan protester så klart. Jag kände en viss oro för tilltagande glömska - men nu visade det sig ju att jag inte fått förfrågan och det kändes onekligen skönt.

Och nu är vännen Rolf Nielsén åter på banan. I dagens tidning har han en recension av Lars Gyllehaals föreläsning om Norrbotten under andra världskriget. Efter en lång sjukskrivningsperiod - där Försäkringskassan och dess försäkringsläkare säkert bidragit till någon extra vecka i onödan - ska han nu sakta försöka ta sig tillbak till normala gängor. Lycka till, Roffe, jag är övertygad om att det går bra.

Går bra utan politiker i univeristets styrelserna gör det säkert också. Lars Leijonborgs förslag om att universiteten ska "slippa" politiker om de vill mottas i alla fall positivt av rektor Pia på vårt LTU. NSD undrar dock om vilka "särskilda skäl" regeringen skulle anföra mot att Anders Sundström (s) skulle nomineras. Jag kan tipsa om det. Det finns minst 360 000 skäl i månaden för det. Har man en månadslön i den storleken borde jobbet kräva en arbetsinsats som inte ger utrymme för några utflykter i unviversitetsvärlden.

Och apropå löner så vill visst Metall höja låga kvinnolöner - men de vill även höja för lågavlönade män. Men det behövs inga högre kunskaper i matematik för att förstå att det behövs en särskild pott för att höga just låga kvinnolöner eftersom de är så himmelsvitt många fler än de lågavlönade männen. Men jag känner tillräckligt många "metallmän" för att förstå att frågan inte är så viktig för dem.

Och som jag skrivit tidigare - mycket kan hända i dessa kartelltider. Nu ger Bernhard Winsa vänsterpartisterna i Pajala en knäpp på näsan genom att tekniskt liera sig med de borgerliga partierna. En vinna-vinna situation för både Bernhard och de borgerliga partierna. Hörde förresten glunkas att den tjänsteman som Bernhard skulle ha förolämpat skulle vara sambo till kommunalrådet Niska. Jag kanske läst tidningarna slarvigt men det har jag inte noterat tidigare iså fall.

Nu ska dagen delas mellan att göra färdigt inför lördagens konferenser och nomineringsmöte. Andra halvan går åt för förberedelser inför kvällens månadsmöte. Med nya fullmäktigegruppen - men fortfarande gamla nämndsledamöter. Och alla är ju välkomna - gamla, nya,blivande!

Mandatperiodens första?

Nu är frågorna ställda till socialnämndens ordförande. Och efter kontakter med mitt socialnämnds folk känns det ännu mer befogat. 75 gamlingar har beviljats bistånd i form av äldreboende men kommunen har inte lyckats ordna detta. Och så ska vi ha i beaktande att hjälpbehoven ska vara starkt uttalade innan bistånd kan komma i fråga. Och detta har inte diskuterats i nämnden. Skandal!

Kan undra om detta är mandatperiodens första interpellation? Men säkert är i alla fall att det kommer vara många motioner till första sammanträdet - många nya ivriga som vill förändra - om inte världen - så i alla fall i kommunen!

Om jag bodde i Kalix kommun skulle jag motionera om att byggnadsminnesförklara gamla skolhuset i Västannäs - det som håller på att rasa. Kalix kan väl få sitt lutande torn?

I alla verkar ju Kalix inspireras av andra - Krazy Kalix ska de nu lansera. För mig för det tankarna till något annan Crazy - Crazy Horse. Är det det den imagen de vill ha?

Och jag hoppas verkligen att Mattias har elefanthud. Vilken utskåpning av den semesterutvilade Östman. Nästan på gränsen...I alla fall torde han - Östman - nog få erbjudande om kampanjsekreterartjänsten i aktionsgruppen som vill avsätta Mattias. Nå nu räcker  den nyinhämtade kraften till att hyvla av några till av bara farten; Björnström, Lindström, Wikström och en liten släng till Conny Sundström också.

Nu ska jag faktiskt åka ut på lunchen och hälsa på min sonhustru på Fina rum - den affären ska ni besöka vid tillfälle - det har stuvat om lite i sortimentet - till fördel för min plånbok i alla fall.

Vilket mörker!

Vad härligt det är att vakna upp till dessa mörka mornar. Bara det nu skulle stabilisera sig och bli 5-10 grader kallt. Otäckt nära nollstrecket idag.

Dock präglas tidningarna av ett annat mörker som är mindre roligt. Högstadietjejer vid Kråkbergsskolan - skolan jag nästan når om jag sträcker ut handen genom dörren - har tydligen gått bärsärkagång på folkhögskolan i samband med lunchen. Nu förefaller det inte vara något nytt problem utan har tydligen pågått en tid och snart sugit musten ur lärarna. Alltså - jag visste inte att vi hade föräldralösa barn i Sunderbyn. Eller?

Och fönsterkross på Furparksskolan vad fjortonde dag enligt en insändare i Norrbottens Kuriren. Låter på insändaren som om det pågått hela hösten. Vad har det vidtagits för åtgärder för att stävja detta?

Och inom äldreomsorgen ytterligare mörker. Luleå har 75 personer som inte kunna få äldreomsorgsplats trots behov. Det är ingen förmildrande omständighet att 27 tackat nej. Förmodligen har dessa erbjudanden varit "förvisning" långt bort från deras hemområden. och socialchefen kan inte svara på varför det är så här. Men jag lovar er att socialnämndens ordförande ska tvingas att svara både på varför det är så här och vad han tänker göra åt det.

Och i Jokkmokk har alliansen nu tagit över - första fullmäktige med nya gänget. Och nu har tydligen moderaterna krupit in i alliansen med sitt enda mandat. "Med svansen mellan Brösthen" kanske man jag säga. Den gode Karl-Erik Brösths förklaringar är krystade - men låt gå. Christel och Gunilla har i alla fall redan lyckats lyfta fram förskolan, ökat stöd för dysfunktionella samt en värdighetsgaranti för äldre. Snyggt jobbat, tjejer!!

Ja, idag fanns med mycket i våra lokaltidningar att tycka till om och kommentera. Få se om jag får någon stund över senare idag.

Till er alla från mig - ha en riktigt bra dag och kom ihåg att livet är NU!


Att jag är SÅ "efter mig".

På alla sätt och vis. Skulle söka ett kontoutdrag från tidiga våren och sökte efter en prydliga pärmen som ska finnas. Till och med från 1900-talet har jag - och fram till 2005. Men sen var det stopp. Hur jag än letade hittade jag inte 2006. Och vet ni vad - ett helt år efter är jag. Allt ligger i en prydlig (nåja - allt är relativt) hög och ändra från årets början.

Annars tror jag nu att det är time for love - allt i spel har gått sådär - eller rent utav sagt åt pipsvängen som vi säger som inte brukar fula ord. Andelsbeviset för att jag deltog i den förfärliga Sifoundersökningen inbringade runt 2000 kronor totalt. Eftersom vi var någonstans mellan 100 -200 som deltog så blev det mindre än 25 spänn per deltagare. Och då skulle pengarna gå till välgörande ändamål. Väl bekomme - men nog skulle jag vilja kolla att det inte hamnar i någon Sifo direktörs ficka.

Och 325 kronor på mina egna obligationer - trots att det var årgången där jag har många. Och sen som lök på laxen 0 rätt på Keno. Men det inbringar 5 kronor som mnskar förlusten nästa gång det ska förnyas.

Lokaltidningarna hade inte kommit senast jag skrev - men det tillförde inte särskilt mycket till tempo. Östman - adrenalinets tillskyndare är fortfarande borta - och Bo Tures skriverier om reptilhjärnor i Kina hetsar inte särskilt.

Gustav Adolf har namnsdag - förutom den II känner jag en fantastisk person som heter så och har namnsdag. På hans gravsten borde det stå - Gustav Adolf - en god människa. Så Grattis Gustav Adolf - den 1:e - Selberg uti Bensbyn. Synd bara att vågen inte tillåter några bakelser idag.

Och apropå ingenting kan jag ju fundera vem Alf Johansson, Sverige Demokrat i Gällivare är. Han uteblev elegant från sitt första väljaruppdrag - kommunfullmäktige i Gällivare idag. Men någonstans mellan 200 och 300 väljare hade röstat på honom och hans parti. 269 närmare bestämt - fyra röster mer än folkpartiet!  I en kommun där centern, miljöpartiet åkte ut och där kd inte finns.

Och snöröjning och väghållning lämnar jag därhän - vem vill vara en gnällkärring!

Tryckfelsnisse på spåret?

Godmorgon - det verkar vara en äckligt, varm vårvintertemperatur idag. Tidningarna har okommit och jag har gjort en resa på nättidningarna.

I Kuriren kunde jag läsa att Luleå hockey knep en viktig poäng av Malmö - vilket sen i NSD visade sig vara Djurgården vilket jag visste. Och ändå reagerade jag inte och var jag säker på att jag läst Malmö i Kuiren. Ivrigt tillbak för att se om jag kommit på dem - men in´t.

Läsa fel kan man göra även på min blogg. En kompis hade bara ögnat över inlägget om böterna. Hon hade inte noterat att det bara vara i drömmens värld. Så jag fick ett beklagande mail.

Beklaga kan jag ju också att Sverigedemokraterna haft chans till vågmästarroll i 41 kommuner. Dessbättre kvarstod den bara i 12 - men det är mer än illa nog. Här är sinnesrobönen på sin plats. Ägna kraften till att förändra det du kan.

Så det blir väl till att fortsätta med 78 timmars vecka. I DN basuneras ut att detta kan bli verklighet - Sture Nordh förfasar sig. Hann inte läsa riktigt vad det handlade om. EU:s arbetstidspåbud? Vad som förvånat mig är när facken förhandlat fram veckoarbetstider som slutat med 57 minuter och 49. Finns det folk som jobbar så exakt - vare sig mer eller mindre? Trots den relativt korta arbetstid vi har idag. Det berättas om min morfar - som jobbade i gruvan - att han alltid minst en halvtimme före arbetspasset skulle börja satt färdig och relaxade (fast det ordet var nog inte uppfunnet) med en kopp kaffe.

Klockan är fem och inga tidningar - nu måste jag rubba på ordningen i mina morgonrutiner.

Och snön den bara singlar det

Som en julbonad igen - snön den singlar ner och snabbt och mycket. Vackert - men ack så tungt för snösläden. Det är tyvärr varmgrader i dag.

Varmgraderna till trots känns det svårt att tänka sig att fotbollsallsvenskan ska avgöras i dag. Elfsborg tar förhoppningsvis sitt första SM-guld sen början av 60-talet. Konkurrent är AIK.

Bakom mig mässar min nya TV - för det var en sån som var hemlisen i går. Fast när jag ser Elisabet Höglund så tror jag nästan att jag har regnbågsteven kvar. Vad har människan gjort med håret? Kanske inte nytt men jag har då inte sett det förut,

Inte mycket till politiska frågor idag heller - åtminstone inte partipolitiska.  Saddam ska få sin dom idag - själv vill han bli skjuten inte hängd.

Föreläsare Arklöv var en tidningsanka. Att han skulle föreläst på Polishögskolan dementeras å det kraftigast. Fast jag tycker nästan det var synd - kan vi inte besegra fienden - vilket inget tyder på - så finns det väl anledning att infiltrera oss och lära hur vi klarar att att minska rekryteringen till brottslighet.

Nu ska jag fundera hur jag ska kunna organisera in besök på hantverksmässan, snötskottning, ta hand om tvätten, middagsbjudning. Plus lite lite jobb - men bara pyttelite.

Dubbla böter - drevet går!

Inte vet jag om det var för att jag tände ett ljus för Sten igår men inatt eller rättare sagt på morgonsidan har jag fått böter - två böteslappar. Jag kom körande någonstans ute på Björkskatan och helt plötsligt på höger sida stod det poiser. I par två om två med kamera och pilbåge (!)- Säkert en 6-7 par i en lång rad med jämna mellanrum. Själv höll jag just på att dribbla med att sätta fast säkerhetsbältet med bilen redan på rull (jo, jag erkänner jag brukar göra så ibland).

I alla fall klarade jag mig ända till jag nästan var framme i stan. Där var det en riktig tullstation där polisen överräckte två böteslappar. Den ena på 1 800 kronor för att jag hade haft en löst pannlock i bilen. "Som en levande projektil", sa polisen när jag undrade. Den andra var mycket värre - men ingen ville säga vad det var - dock skulle de inget yppa till pressen. Varvid jag tittade över deras axel och såg fotograf Ström från NSD och tidningschef Bergman där bakom - flinande!

Jag skulle kunna skriva flera A4 blad om alla tokigheter i drömmen - men det tänker jag inte göra. Det märkliga med drömmar där jag kommer i håg allt i detalj är att till lunch är det mesta glömt. Kanske skulle vara roligt någon gång att gå drömtydningskurs. De lever ju med ett anteckningsblock för att just skriva ner sina drömmar precis när det vaknar.

Apopå att tända ljus så vet jag visst att det är idag man ska tända. Men jag kom på att jag har så himla många att tända för. Både riktigt döda och levande döda. Det senare brukar jag göra genom att delta i manifestationen för drogernas offer - men i torsdags missade jag det.

Och nu är jag med ny tvättmaskin - den kom i torsdags men i går eftermiddag premiärtvättade jag. Hade tänkt starta tidigt idag - men det blev sent i går kväll så jag vaknade inte förrän tio i åtta.

Och jag är med någonting annat nytt också - men det ska jag ägna mig åt idag - varvat med tvätten - så när jag ser om jag får liv i den får ni veta.


Inget riktigt hett politiskt - men en oerhört tragisk olycka nere i Skåne med fyra döda ungdomar. Fyra familjer för vilka hela tillvaron slagits i spillror. Idag ska jag vara extra försiktig med språkbruket om kriser och katastrofer.


Urk!

Jag hatar att få alla dessa konstiga kommentarer på gamla inlägg. Först var det rubrikenLisas sexårs-dag som drog till sig intresse. Nu är det rubriken Återigen gryr dagen - vad jag då skrev i den. Urk! Första gången jag fick ett sånt var på utrikiska - vilket nästan alla är. Och då blev jag lite mallig och tänkte nu är jag berömd i hela vida världen. Så det kanske är besvikelsen över att det inte är så som gör mig upprörd.

Nyamko får ordentligt med beröm på Kurirens ledarsida
- sånt är vi folkpartister inte bortskämda med. Men Nyamko är klar och tydlig. Hon kan nog bli en av regeringens tillgångar.

En signaturen före detta centerpartist skriver och varnar för att likvidera Erik Berg på samma sätt som de gjorde med Erland Nilsson. Vokabulären är mycket snarlik Erlands Nilssons egen så det är väl någon vän i "periferin" som skrivit.

Sven-Eric Malm, särskolechefen, är en god företrädare för de som inte har så stark röst själva. Nu har han fått i uppdrag att effektivisera särskolan och han vägrar neddragningar av pedagoger och assistenter och är beredd att offra sin egen tjänst och annan administration. Han klarade förra omgångens nedskärningar - ivrigt påhejad av oss i folkpartiet - genom ett starkt agerande. Jag hoppas han lyckas denna gång också - utan att offra sig själv. De funktionshindrade behöver en stark eldsjäl som Sven Eric.

Och Per Wahlström i Boden, före detta sjukvårdspartist, som numera titulerar sig medborgare i Boden ger sig på Kenneth Backgård och Anders Sundström. Det är inga nådiga omdömen de får av sin forna partikamrat.

Nu är snart förfallstiden över för kartellförhandlingarna. Sammanträdens då valen ska ske närmar sig med stormstegI morse nåddes jag av en mycket spännande sådan. Där vi nog kommer att kunna konstatera att storleken inte har så stor betydelse - det kan bli ett gott resultat ändå. Men det är hyperhemligt än!!!

Och så en hemlis till - A-G och jag har bestämt oss för att klappa igen det här bygget lite tidigare idag. Egentligen ska vi ha öppet till lunch - men lapp på dörren funkade ju hos byafrisören i Sunderbyn när jag var ung. Så det kan väl funka här också. Men berätta det inte för mina chefer - "mina" förtroendevalda runt om i länet.


För er som hukar för fack gläfset

Det är lite tuffa tider när det politiserade facken vräker okvädningsord över hur eländigt allt är med den borgerliga regeringen. På Stefans blogg hittade jag den här länken till Aftonbladet. När fackliga företrädare blir överbevisad om att folk tjänar på kombinationen höjd a-kassa sänkt skatt tar de till de verkligt sakliga argumenten. "Det är skit och pannkaka allt ihopa"
Läs själva på länken nedan


http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,918186,00.html

Men visst har de 16 ersättare

Visst har moderaterna 16 ersättare i landstinget - tur jag inte visste det tidigare för då hade det inte varit kul att skriva om.

Normalt - i kommunen till exempel - har vi ersättare motsvarande hälften av ordinarie avrundat uppåt. Men i Luleå kretsen har moderaterna fyra ordinarie och faktiskt 4 ersättare.

Nu måste jag lära mig hur detta uttrycks i vallagen.

Bloggen bästa källan!

Bloggen är verkligen nyttig till mycket. Ibland får jag gå tillbak och lokalisera händelser i tiden genom studera arkivet. Det är som med fars almanack som han skrivit i sen början av 70-talet. Vädret och några ord om händelser under dagen. Många familjetvister har löst genom att far knatat upp på vindan och hämtat ner en trave almanackor för att till exempel bestämma vilket år det var det rekordtidiga  potatisssättandet!

Och nu har jag också under natten fått besked om att jag inte behöer oroa mig för Bo Östman. Han har semester till den 6 november. Och så vet jag att moderaterna i landstinget är alldeles otroligt eniga om gruppledarvalet. Det är till och med så eniga att det sägs att enigheten omfattar de 16 ersättarna - men om jag räknar rätt har de bara 15. Men skämt åsido är jag glad att det löst sig på ett bra sätt för Hultin/Swedell och gänget.

Löst sig riktigt bra har det också gjort för före detta statsrådet Jämtin (vars förnamn helt sonika försvunnit i mitt minne!) - fast Carin var det. Hennes byte efter valet är tre (3!) löner. Riksdagsledamotslön, avgångsvederlag som statsråd och den nya borgarrådslönen. Nu lämnar hon tillbak borgarrådslönen genom att sätta in lönen efter skatt som ett bidrag till staden. Det hedrar henne! Men inte är det ju klokt att vi har såna extrema ekonomiska trygghetssystem för våra politiker. Det är liksom inte lätt att stå upp för att politiker ska ha bra betalt  vilket jag tycker- när ett sånt uttalande lätt uppfattas som försvar för extrema varianter typ Jämtin och Agneta Granström, mp, här hemma.

Och stort GRATTIS till Tobias Krantz, vår fadder i riksdagsgruppen, som har namnsdag idag.

Och idag ska jag få min nya tvättmaskin - fast kom han inte idag så kommer han i morgon. Tänk att det nästan alltid strular med leveranser av typ vitvaror.

Och centern i Kalix ramlar rakt in i armarna på sossarna. Inte alls förvånande - det finns på sina håll inom centerpartiet en stark önskan att alltid hålla sig framme vi köttgrytan - oavsett vem kocken är. Men det kan vara befogat med en Bubbevarning - se på centerns valresultat i Arjeplog.

Dagen G

idag är det dagen G för en del. G som i gruppledare. Både moderaterna och centern ska avgöra idag. Moderaterna ett definitivt besked och centern en förpostfäktning inom landstingsgruppen innan distriktsrådet bestämmer slutligen den 11 november. Så tror jag det är i alla fall.

Tråkig start för Birgit Stöckel - men hon kommer nog klara det ändå. Skulle väl också förvåna mig och gamle räven Hans Swedell inte funnit en bra lösning för moderaterna.

En äcklig sak som stod i tidningen i dag hinner jag med. Det var en insändare i Norrbottens Kuriren som påstår att Skatteverket skaffat några spionprogram för att kunna scannra nätet och kolla vilka som till exempel spelar poker för ofta! Det ska kunna kolla IP adressr som återkommer ofta.

Det låter som något av ett framtida skräcksamhälle där allt jag gör med datorn ska kunna spåras via min IP adress. Kan verkligen detta vara sant? Fast det är ju inte första april heller! Buss på dom Stefan!

Så måste jag erkänna att jag faktiskt saknar ledarskribent Östman på Kuriren. Lite orolig blir jag också - jag hoppas verkligen att han har semester och inte är sjuk? Det är lite kul med en ledarsida som ibland har slagsida mot skvallerpress - det ökar garanterat läsvärdet! Den lockar både till skratt och att adrenalin pumpandet sätter igång.

Ni ska jag dock åka till landstingshuset och få mig lite skvaller till livs.