Frostigt idag

Förvisso visade min termometer på plus en vid fyratiden men nu när ljuset har återvänt ser det ut som om de ska få skrapa lite frost det som haft bilarna ute.

Frostigt kändes det också när jag vaknade av fyranyheterna. Folkomröstningen i Schweiz gav en majoritet om 67% för strängare asylregler. Bland annat så måste flyktingar inom 48 timmar kunna visa id-handlingar. Det är ett känt faktum att många flyktingar blivit avtagna sina id-handlingar som ett led i förföljelsen och min spontana reaktion är att många kommer från platser när de förmodligen knapp kan stava till id.-handlingar. Kan inte hjälpa att tankarna går till Raoul Wallenberg och hans vita pass för att rädda judar. Vi får väl hoppas på en ny Raoul Wallenberg, Vart är världen på väg?

Och kvällstidningarna frossar återigen i den så kallade spionaffären.De blandar friskt och kallar vår tillförordnade partisekreterare för pressekreterare. Och Per Jodenius har varit så öppenhjärlig i polisförhöret att till och med polisen ifrågasatt öppenheten. Ska verkligen bli spännande att ta del av den rättegången. Och Ulvskog har fått Ågren för att hon liknat Leinjborg vid en våldtäktsman. Måhända de bränner under fötterna för henne?

I lokala tidningarna botaniserar de i personkryssen. Det är väl helt okej. De är naturligtvis en stark fingervisning från väljarna - men kan ju tolkas på väldigt många olika sätt. Jag fick skrivet på näsan i går att vi nog har dåligt med efterträdare eftersom jag fått så pass mycket kryss. Och i NSD idag utropas att Åsa Wikström kryssat sig förbi två män. Korrekt är att Åsa Wikström fått fler kryss än två herrar som står före henne på listan. Dock handlar det om 91 kryss vilket ger mindre än två procent - och de ändrar inte ett dyft på turordningen hur moderaterna väljs in i Bodens fullmäktige. Nu ska vi ju komma ihåg att största "personvinnaren" fortfarande är partiernas listor. I de allra flesta fall tror jag utan att ha studerat det hela närmare.

Lite fräckt - och värt lite mer uppmärksamhet är att Sjukvårdspartiet i Övertorneå enligt någon av lokaltidningarna haft en lista i bokstavsordning - som finska modellen. Det kallar jag personval - det tvingar fram ställningstagande från väljarna - vilket det tydligen gjort i Övertorneå också. Zackariasson - hette han så? - i alla fall började efternamnet på Z - riktigt långt ned i bokstgavsordningen hade kryssat sig i topp med väldigt många personkryss. Kul!

Nu är det hel sammanträdesdag som väntar - apu och fullmäktige. Så ikväll får ni förmodligen ett referat av lite politik också.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback