Väskorna packade

Nu är jag på expen - kaffet i termosen och väskorna packade. En mindre konferens med ledande kommunpolitiker väntar i Boden.

Som vanligt är jag lite efter mig och har en undring från gårdagens tidning. Från surströmmingskalaset i Kallax meddelades att de inte hade några rönnbärsklasar på bordet. Och skälet var att det inte fanns några rönnbär i år.

Och det stämmer faktiskt. En del rönnar är helt utan bärklasar och på några finns några ytterst ynkliga exemplar.
Någon som vet varför. Och hur är det enligt gamla bondepraktikan.. Det sägs att om rönnen har mycket bär blir det lite snö för den orkar inte bära två bördor samma år. Så nu kollar vi alla om det stämmer. Och så får vi komma ihåg att ge fåglarna lite extra utdelning.

I motsats till
ledaren i dagens Kurir tror jag att extraval i kommuner skulle vara bra. Ledarskribenten drar slutsatsen att förslaget från alliansens partisekreterare kommer utifrån situtationen i Sundbyberg. Han påstår frankt att sverigedemokraterna lamslog den politiska situationen och att dödläget inte bröts förrän två ledamöter (moderater) bytte sida till sossarna.

Ett liten detalj - fast en ganska väsentlig sådan - får nog ledarskribenten anledning att förklara. Sverigedemokraterna finns överhuvudtaget inte representerade i Sundbybergs kommunfullmäktige.

Sant är att två ledamöter (moderater) hoppat av sitt parti utan att lämna sina fullmäktigeplatser. Det kommer framöver att stödja en majoritet där socialdemokraterna är störst. (Om det nu var Sundbyberg? - men den parlamentariska situationen ser ut sån där att det verkar sannolikt)


Det är ganska häpnadsväckande att en ledarskribent har så dålig koll på fakta och sanning. Och på det sättet drar slutsatser utifrån osanning.

Det är så häpnadväckande att jag inte nästan tror på det jag själv läser. Men enligt valmyndigheten har övriga partier i Sundbyberg tillsammans 1,69% - torde knappast räcka till mandat för sd - och enligt Sundbybergs egen hemsida finns sverigedemokraterna inte med bland fullmäktiges ledamöter?


Kommentarer
Postat av: Berndt

Soppan i Sumpan är skandalös. Måste vara nåt fel i "valsystemet" när enskilda politiker över en natt kan ändra den parlamentariska fördelningen. Inte nog med att dom lurar sina väljare, de visar dessutom att personvalstanken är livsfarlig. Kanske läge att skrota personalet. En röst måste i grunden vara en röst på de parti personer företräder, inte tvärtom. Banne mig! :-(

Postat av: Ylva

Poblemet med dagens personval är att det ställs förväntningar på det som inte är relevanta. Fortfarande är det ju så i huvudsak att det är med partiets pengar man marknadsförs, Jag tycker också att det vore högst rimligt att mandaten tillhörde partiet så att händelser likt Sundbyberg inte kan inträffa.
Dagens personal tycker jag ska ses som en betygssättning av politikerna samma sätt som strykningar fungerade tidigare. Mer än så är det faktiskt inte.
Och eftersom jag fortfarande tror att partisystemet är det minst dåliga så vill jag inte ha något annat personval. Det kan förvisso behöva revideras.

2007-08-19 @ 09:05:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback