Namnafasi?

Lundin (vars förnamn jag passande nog tappat bort sen jag såg artikeln) "kommer nu ut" i Expressen och meddelar sina svårigheter att komma ihåg namn. Namnsafasi kallas det. Även Babben säger sig lida av det - fast hon vet inte säkert om det heter namnafasi - men vi kallar det så säger hon.

Väldigt passligt för mig mig att få detta. Ska lägga ut bilder från gårdagens julglögg men insåg att det fanns folk jag känt och hälsat på i 30 år som jag inte kommer på namnet på. Ibland klarar jag förnamnet eller efternamnet. Men det ser ju ut konstigt att presentera en del med förnamn och andra med efternamn, Eller någons fru respektive man. Då gäller det också att få det jämnt fördelat så att det inte blir ett genusperspektiv på det hela - vem som är "bihang" eller inte.

Problemen är inte nya. Det har krävts en del kreativitet för att få till bildtexter här på bloggen - fast oftast är det ju nära släkt eller partivänner och dit har bara "namnafasin" nuddat lite än.

Nu är det här ju en företeelse som funnits i alla tider och främst drabbat äldre personer. Jag tror det alldeles klart påverkas av stress också.

Det kan ta sig lite olika uttryck också. Faster Lisa kunde börja räkna upp halva släktens - eller i alla fall närmaste familjens - namn när hon skulle tilltala någon av oss barn. Och särskilt om hon har arg. Vilket stärker min teori om att det också är stressrelaterat.

Själv var jag extremt "namnkunnig" fram till jag fyllde 45. En rätt traumatisk period i mitt liv förändrade detta radikalt åt fel håll!

Idag har jag sovit för länge - till halvåtta. Så nu måste jag först rigga för besök på Slöjdmässan på Folkhögskolan - eftersom jag erbjudit mor och far att följa. Och jag sa 10 - å då är det klara 10 om de ska med.

Så ni får se om vimmelbilderna kommer före eller efter slöjdmässan


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback