Sammanträde akt I

Inspirerad av invigningskvällen får jag väl ta dagen i lite akter. Morgonen började med Apu klockan 8.15 - ja 8.20 för någon ledamot förstås.

Enligt lista och arbetsordning såg det ut att bli ett kort sammanträde. Lite preludier inledde - särskilt välkommen till de nya. Kändes lite ovant att ha Leif Wikman och Eva Bergström där - men inte Margareta Lindbäck. De nya i borgerliga kartellen har jag ju hunnit öva in eftersom de tillika är de gruppledare jag samsas med.

Medborgarförslag om Hälsans Stig föranledde att jag kom ihåg att fråga om en slinga vid Malmudden som vi fick uppvaktning om i valrörelsen. Tydligen väldigt dåligt belyst- Stefan Johansson påpekade att den inte ingick i Hälsans Stig men att de hade uppmärksammats på problemet ändå och att det skulle åtgärdas.

Sven Eric Malm, särskolechefen, var och bevakade att de skulle få sina 6,5 miljoner som landstinget nu ensidigt drar in. Han gick med ett löfte att pengarna kommer i budgetberedningen.

Närlinjen får klartecken för fortsatt försöksverksamhet året ut - LLT är lite stadd vid kassa och kan gå in med egna medel så det räcker året ut tillsammans med de 100 000 som satsas.

Nordkalottkommitténs anslag om 25 000 kronor råkade ut för en återremiss. De nya i utskottet ville - på goda grunder - få en information om dess verksamhet. Bra för oss alla - det har väl fått pengarna lite vilande på gamla lagrar. Det är säkert befogat att de får bidraget men det skadar verkligen inte med ett bättre beslutsunderlag så att alla känner sig trygga. Små pengar är också pengar!

Svenska Naturskyddsföreningen ska ha sin rikskonferens i Luleå och begärde bidrag. Enligt våra statuter bör de få en slant. Och det gladde mig särskilt att det i ansökan angivit att de skulle göra utflykter i skärgården, världsarvdet med mera. Från Folkpartiet har vi efterlyst just att kommunens bidrag faktiskt ska användas för att göra reklam för stan.

Och sen var det spritärenden för hela slanten. Kommunjuristen och alkoholhandläggaren på plats. Först ja till Pontushallen och Pzzeria La Mira. Och sen var det dags för de "svarta fåren", Luleå Hockey och Toscana Bar & Kök som alldeles uppenbart brutit mot det mesta i tillståndsväg.

Jag har ju skrivit det tidigare - att börja varna eller dra in tillstånd för en i övrigt seriös företagare för att de kommit i ekonomiska trångmål har känts som att strö salt i såren. Och där har vi från folkpartiets sida "friat" - kanske en välvillig tolkning av lagen - men det har känts rätt.

Men dagens två ärenden är solklara - en varning på sin plats - och en andra chans att se till att det fungerar i framtiden.

Moderaternas inställning att lämna överträdelserna helt utan åtgärd lite märklig. Att skylla på att kommunen brustit i information och rådgivning är bara för magstarkt. Innan de får tillstånd har de fyra dagars utbildning med godkända prov. Då kan det inte handla om att de infe förstått det mest basala. Vill man spritservering utan några som helst regler så får man väl stå för det. Det handlar faktiskt också om att se till att hålla samma krav på alla så att inte konkurrens fördelar uppstår för de som sköter sig.

Men så blev de också helt isolerade i frågan!

Lite information om kommande utbildningar - främst för nyvalda - och sen fick vi lämna då klockan var 10.15.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback