Sommarbiennalen

Själv har jag nu två dagar å rad blivit apostroferad på kultursidor. I går Regine Nordström i Kuriren och idag Patrik Boström i NSD.

Vad Regine Nordström lade mig till last känns lite diffust. Patrik Boström har dock uppenbarligen läst min blogg och citerat från detta
inlägg.

Vet inte om Patrik läst detta - och medvetet utelämnat det?

(Det här skrev jag i morse - och nu är klockan kvart i tolv - på kvällen)

Och kvällen har jag - sen jag kom hem - ägnat åt att skriva svar till ovanstående redaktörer.

Kan väl i alla fall länka till Patriks inlägg idag i NSD.

Så ska vi se om vi kan klistra in mitt svar till honom.

Svar till Patrik Boströms inlägg i dagens (aj f-n, 00.05) NSD.

   

Jag borde nöja mig med att vara stolt när en - till och med semesterledig ? kulturredaktör tydligen bemödar sig att läsa min blogg. Och dessutom citerar från den. Och är upprörd över att en liberal politiker när tankar om detaljstyrning av konstnärliga verksamheter.

 

Du kan lugnt stanna i hängmattan ? några sådana tankar om detaljstyrning hyser vare sig jag eller Folkpartiet!

 

Min blogg är inte  något politiskt dokument utan mina högst spontana reflektioner över saker som händer daglig dags. Det kanske redaktörn förstår om han på min blogg söker på ?Hålfotsinlägg?? och finner följande reflektion just hemkommen från biennalens invigning:

  ?Nu ska ni förhoppningsvis få några bilder från sommarbiennalen. Riktigt trevlig kväll - faktiskt. Jag ska fundera om det är värt 500 000 kronor per år? Av era skattemedel! Jag tror faktiskt det - bara i kväll var det riktigt många människor av alla kulörer som var där. Och tankar väckte det!? Funderingen handlade inte om årets biennal som vi stöttat fullt ut. Utan om den i kommande budget skulle permanentas. Vilket också gjorts med folkpartiets benägna stöd. Min upprördhet rörde de skriverier som den norske fredskonstnären förorsakat. Ingen kan väl förneka ? oavsett skuldfrågan ? att ?incidenten? gett en liten fadd eftersmak? Huruvida händelsen bedöms som incident eller inte får väl nu rättsväsendet avgöra eftersom vakten inte uppfattade det som ?ömsint? och har anmält händelsen. 

Om redaktörn fortsatt att citera från min blogg så hade nog också andemeningen i den befarade politiska styrningen kommit i en annan dager:  ?Vi ska inte ha med rötägg ? hur berömda de än är -. som förstör ett annars så himla lyckat arrangemang?.

 

Detta var mitt budskap till Konstnärsgruppen Kilen! Jag utgår från att redaktörn håller med mig?

 

Samma budskap ? nolltolerans mot rötägg - har jag tidigare skickat med de som arrangerar Luleå Kalaset. Låt oss slippa artister där största spänningen ligger i att se om de dyker upp. Och om de dyker upp ? om de drogat sig med alkohol eller andra droger. Och om det trots det lyckas genomföra sitt scenuppträdande? Jag har själv varit med på Luleå Kalaset och väntat på en artist där framförallt medias fokus var just på detta!

 

Det handlar inte om att politiskt styra konst eller kultur. Det handlar om att respektera och upprätthålla spelreglerna i ett demokratiskt samhälle. Sen må konsten och kulturen vara hur ?olydig? den vill!

 

Ylva Strutz

Gruppledare (fp)


PS/Ni får ha överseende med att vissa tankestreck och anföringstecken blivit frågetecken istället. Vet inte varför och orkar inte ändra nu/DS                     

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback