Ideologiska skiljelinjer träder fram

Eller absolut nej tack till fler karensdagar. Karensdagar kan vara befogat för att inte överutnyttjande av vår försäkring ska ske - men vad jag vet så har den ju haft effekt.

Att koppla ihop ytterligare karensdagar med omsorg om att fler inte ska hamna i långtidssjukskrining verkar aningen långsökt.

Däremot är det väl bra att man hittar system där långtidssjukskrivna verkligen får aktiv hjälp och prövning att återkomma i jobb. Att man inte får gå sjukskriven längre än ett år är väl vad som gällt i flera år - tidigare var det ju en okänd regel som gjorde att efter 2 år så bröts sjukskrivningen - då oftas för att gå över i förtidspension som det hette på den tiden.

Glädjande nog var Lars tidigt ute och tog avstånd från karensdagarna också. Och även någon centerrepresentant hörde jag. Hintintill 2-2 i regeringen för den frågan då. Vi väntar!

3-1 i två andra frågor - där det är kd som mälat ut sig. Gäller en könsneutral äktenskapslagstiftning där moderaterna nu verkar vara med på tåget.

Och så folkpartiets gamla käpphäst om 10 årig grundskola. Alltså skolplikt från 6-års ålder. Internationellt sett är vi ett "u-land" när det gäller att ta tillvara barnens tidiga lust att lära. Nästan alla länder har tidigare skolstart än vi.

Och vilken avundsjuka hos då 4 åriga Lisa när stora syster Sara fick börja skolan. Och vilket intresse för bokstäver och siffror. Pekande i böcker - vad står det här, farmor, och vad står det där. Och sedemera själv ritande bokstäver som hon ville ha tydda.

I skolfrågan ska jag i ärlighetens namn säga att det lät på kd:s representant som om en omprövning var möjlig. Kd:s argument om att barn mognar olika är ju helt relevant - men bör nog lösas på annat sätt än flexibel skolstart. Själv har jag under åren träffat rätt vuxna människor som inte mognat färdigt!

En anna riktigt tydlig ideologisk skillnad finns mot moderaterna. Åtminstone när de får husera fritt. Artikel av bland annat min vän Mats Hasselgren i dagens
SvD.

Inte dumt med den liberala utgångspunkten - som riktar udden både mot socialister och moderater - om att det är lösningar som skapar ett medvärde för kommunmedborgarna/skattebetalarna som ska styra - inte driftsformen i säg.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback