Mera torra sammanträdes fakta

För er som nu är intresserad av vad som händer i politiken kör jag väl en kort resumé av kommunstyrelsen också.
Alla på plats - som ljus - redan 13.10. Fortfarande saknades dock representanter för två partier - varav en ständigt har sen ankomst.

Nu fick vi istället sitta och småprata innan klockan var slagen.

Fick börja med ett särskilt yttrande - som kd sa sig instämma i. Jag undrar om Erika kom ihåg att säga det till Kjell. Handlade om att Inger Oja i Gäddvik överklagat att hon inte fick köpa mark från kommunen för en tänkt hästverksamhet. Kommunens enda skäl var att Eko-ringens får skulle beta där på arrende. En sak som gått att lösa om viljan funnits.

Nu hade ju inte kommunen begått något formellt fel - det var bara fel på den politiska viljan - så något hopp att hon skall få rätt finns inte. Men jag tyckte ändå vi skulle markera att vi haft en annan åsikt i frågan.

Och så missade jag att fråga varför man så lättvindigt avslog begäran om option inom Hällbacken. Från Edviken. Annars har ju Riskbyggen, HSN och Lulebo bara behövt andas så har optionerna varit deras? Men jag får väl lita på att mina borgerliga kompisar - som var med på utskottet då det behandlades - har gjort rätt bedömning.

Diskussionen om yttrandet på rapporten "På väg mot ett oljefritt Sverige" blev sedan - ja jag vet inte riktigt vad. Vi pratade vid utskotttsbehandlingen om att vi borde markera att Luleå och Norrbotten inte skulle drabbas oskäligt hårt sett ur regionalpolitiskt hänseende. Mattias hade skrivit ihop ett förslag - som väl inte i alla stycken var perfekt - men majoritetspartiet kom inte med något alls. I alla fall jag uppfattade att vi alla tyckte det var viktigt att göra den markeringen.

Nu blev det någon urvattnad kompromiss som vi = fp köpte - för att det var den minst dåliga. Själv fick jag på moppe att kommunalrådet för att jag sa att det var Mullepolitik att hata bilen och tro att den är något som ska fasas ut. Det är faktiskt inte bilen - utan drivmedlet som är hotet. Nu fick miljönämndens ordförande Malin bort skrivningen om att bilen är omistlig för oss i Norrbotten. Är det verkligen socialdemokratisk uppfattning. I så fall är norrbottningarna  och Luleåborna att beklaga.

Kanonerna på Hertsöberget ska utredas - men förslaget om att bevara dem avslogs. Man kan ju undra vad det blir av den utredningen?

Webbkamera på Ormberget fick bifall - men vänstern röstade emot. Inte ens miljöskäl - att man inte transporterade sig dit i onödan - fann nåd hos Börje Lööw.

Och våran motion om att införa ordningsomdömen fick JOHAN (jag kallade honom Jan - som hans far heter) Sparrman att beskriva hur eländig dagens skola är. Inte lönt att börja sätta ordningsbetyg - eleverna skulle inte bry sig. Ja, det är ju ett omdöme gott som något om vad socialdemokraterna åstadkommit i skolan under sina senaste 12 år vid makten?

Vill säga att CG Carlsson faktiskt hade ett riktigt bra och balanserat inlägg i skolfrågan. Mona Sahlin bekännelse under galgen (Jan Björklund) har tydligen inte klingat ohörd?

Ja som sagt ensamma blev vi om att bifall de två medborgarförslagen att få använda färdtjänsten även till landstingets inrättningar. I ärlighetens namn ska dock sägas att Rättvisepartiet kommer att rösta med oss på fullmäktige - de har förslagsrätt först där.

Och så integrationsprogrammet - där enigheten mellan Jonas Brännberg och folkpartiet fortsatte. Vi hade noterat att funktionshindrade och HBT-personer helt glömts bort i programmet  vilket vi påtalade. Jonas fångade upp det till ett riktigt bra förslag - som jag tog som vårt eftersom han inte hade förslagsrätt. Och som alla köpte!

I rätt stor enighet - egentligen bara petitesser som skilje åt - går vi fram med programmet till kommunfullmäktige. En eloge till  kd och centerpartiet som också lagt ner jobb på att förbättra programmet!

Sen yrkade vi och moderaterna avslag på förslaget att kommunen ska bli bank åt ett av våra affärsdrivande företag - Aurorum Teknikbyn AB. Kommunen ska överta lånen och sen låna ut till bolaget.

Nästa ärende var en kommunal borgen till Lulebo. Denna gång inte för fastigheter utan för att sälja digitala tjänster. Snacka om att snedvrida konkurrensen.

Det blir dimmigare och dimmigare i kommunkoncernens affärsverksamhet!

Nu ska jag åka hem - herre min skapare klockan har hunnit bli kvart i sju!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback