På banan igen!

Huj vilken morgon. Vet inte om jag skrev det men jag hade ett eventuellt uppdrag som innebar att har mor och Kersin med till stan. Men tack och lov så bedömde hon inte att det var så halkigt så hon körde själv.

Så jag jobbade in lite tid och var på jobbet  tjugo i åtta.

Nu är TK skriven och skickad. Manusläst inlägg om tvättupphandlingen som Jens skrivit. Hunnit få höra en riktigt rolig historia om hur Gunnar Emanuel Sträng hanterade det här med skattefritt. Det tar lite tid att skriva så jag får ta den senare. Jag är ju extremt dålig på att återge historier - möjligen är jag bättre skriftligt än muntligt. Ni får bedöma senare.

Men för "mina egnas" skulle kan jag väl lägga ut det råmanus till debattartikel som Jens skrivit ihop. Tror det är meningen att han ska (och har ) bolla det med Birgit så det kan väl bli en och annan ändring. Men i sak är det ju sams!

Nu går jag iväg på jämställdhetskonferens. Och sen är det Månadsmöte. Måhända hör jag av mig sent i kväll. Om inte...

________

Fabulösa tvättfuskare


"Vi har gjort en samlad politiskt bedömning och tilldelat tvättentreprenaden till Boden". Detta citat från Kent Ögren är en sorglig upprepning av vad som hände vid den förra tvättupphandlingen 2004 och som fram till nu har kostat skattebetalarna i Norrbotten miljontalskronor och en fortsatt cirkus i landstingets tvättupphandling. Förra gången började det med ett rekordskadestånd till det finska företag som tagit hem upphandlingen, fortsatte med att Bodens kommun fick uppdraget att tvätta åt landstinget och slutade naturligtvis med att allt fick göras om från början. Kent Ögren och Kenneth Backgård ertappades som fabulösa tvättfuskare som prickades av landstingets revisorer.

Kanske kunde historien ha slutat där om de lärt sig sin läxa. Tyvärr är det samma duo som även denna gång är pådrivande till att "göra en samlad politiskt bedömning" när det gäller tvättupphandlingen istället för att följa LOU:s (Lagen om offentlig upphandling) grundprincip om att inte särbehandla anbudsgivarna och att alltid ha skattebetalarnas bästa för ögonen.

Länsrättens dom visar att landstinget gjort ett dåligt arbete i tvättupphandlingen. Dels genom att "skallkrav" inte har verifierats skriftligen utan vid ett upphandlingsmöte. Dels genom att landstinget nu hamnat i en situation där det bara finns ett anbud att utvärdera, det dyraste och sämsta. Merkostnaden för att anta Bodentvättens anbud motsvarar kostnaden för att driva vidare Obs platserna i Haparanda på oöverskådelig framtid så det är inga små pengar vi talar om. Varför ska vi avsluta en upphandling där det begåtts tydliga misstag och som är ekonomiskt ofördelaktig?

Kent Ögren lovade dyrt och heligt att han inte skulle "sätta fingrarna i syltburken igen" när upphandlingen nu skulle göras om. Detta löfte bröt han grundligt då han trots juristernas och tjänstemännens varningar valde att gå emot deras rekommendationer. Att Kent Ögren återigen väljer att ge sig in på en väg som leder mot nya överklagandet och rättegångar räddar inga arbetstillfällen till Boden. Att Kenneth Backgård som i styrelsen ifrågasatte hela upphandlingen "på grund av de stora prisskillnaderna mellan anbuden" nu har ändrat sig och är beredd att acceptera det dyraste anbudet räddar inga arbetstillfällen till Boden. Vi vill ge Bodentvätten och de andra anbudsgivarna en chans till att lämna in konkurrenskraftiga anbud och landstinget en chans till att göra en bättre upphandling. Vi vill ge de styrelseledamöter som redan är prickade av revisorerna i tvättsåpan en chans att visa lite ödmjukhet inför lagen. Därför borde tvättupphandlingen avbrytas och göras om.


Jens Sundström (fp)
Oppositionslandstingsråd


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback