Otäckt

I alla fall bra att man nu får skjuta björnen vid Hägnan i Gammelstad. Men varför bara till 30 maj?

För något år sen var det björn nere på Näset här i Sunderbyn - helt nära ett bostadsområde. Inga skriverier om det - det tystades ned. Det är äckligt!

Äckligt är det också att våran hemtjänstgrupp här i Sunderbyn  har EN tjänstemobiltelefon på en grupp där 14 personer jobbar samtidigt. Fast nu överdrev jag det har en till - en som fungerar ibland.

Jag vet ju att vi gruppledare i alla fall hade var sin. Även om det var först mitt sista år. Tidigare betalade jag också själv  för tjänstesamtal.

Men det slog mig faktiskt härom kvällen - att visst har jag gjort nytta som oppositionspolitiker. Tänkte på det när jag såg hemtjänstens bil utanför hos mor och far. Det är inte så många år sen som hemtjänstpersonal förväntades använda sina privata bilar i tjänsten. Medan om det fanns en fastighetsskötare i kommunen som hade mer än en tumstock med sig så nog tusan hade HAN tjänstebil.

Kjell Mickelsson - dåvarande kommunalråd - var mäkta irriterad. Men jag är övertygad om att det blev tjänstebilar för hemtjänsten tidigare tack vare opinionsarbetet!!

Kanske dags för den ifrågasatta Jämställdhetskommittén att göra en inventering. Är det så att kommunalt anställda män med automatik får tjänstebil och mobiltelefon - medan motsvarande kvinnliga medarbetare - som oftast behöver det bättre - inte har det?

Nå själv har jag besökt ett antal möbelaffärer i Luleå och Boden för att kolla in bäddsoffor och byråer! Av 5 besökta får Möbellind i Boden bästa betyg!!



Kommentarer
Postat av: Ylva Mjärdell

Det som också bör lyftas i jämställdhetsrådet är det faktum att personal inom Socialförvaltningen förväntas vara tillgängliga utanför sin arbetstid, på sin fritid utan lön eller annan ersättning om de är övertaliga. Om de inte är tillgängliga ifrågasätts de och det händer till och med att de får inte bara utstå kritik men blir utskällda!



Under Fyrens SSK strejk blev all personal tillfälligt övertaliga och en del blev utskällda för att de inte svarat i sina privata mobiltelefoner utanför arbetstid, på sin fritid då de ingen som helst lön innehar,märkligt eller hur?!



Jag vidhöll på mötet vi hade efter strejken att ingen personal är skyldig att vara tillgänglig för arbetsgivaren utanför arbetstidens ramar. Och att en del blivit utskällda av enetschef för att de inte svarat då vikariesamordningen ringt! Inte jag personligen om än jag blev ifrågasatt av vikariesamordningen varför jag inte svarat i mobilen. Det visade sig då att de "jagat" min son på hans mobil under skoltiden och det trots att jag uppgett mitt nummer på en lista för aktuella nummer!



Om personal förväntas vara tillgängliga eller att det krävs att de är tillgängliga på lediga dagar eller överhuvudtaget utanför arbetstid så ska man organisera det och personalen skall erhålla någon form av jour ersättning!Att personal inte skall ges utrymme till vila eller fritid utanför arbetstid gäller även inom Soc.förvaltningen. Jag har påtalat detta tidigare men har åter sett att det inte fungerar. Dels fungerar inte vikariesamordningen i sin struktur eller organisation som tänkt och det har fler blivit varse nu. Att olika förvaltningar saknar eller har bristfällig organisation skall inte drabba personalen på vilket sätt det än må gälla. Vare sig det är som det min arbetskamrat råkade ut för, en rejäl utskällning av en utav enhetscheferna på Fyren för att hon inte svarat INNAN sin arbetstid i sin mobil! Helst inte som överenskommelsen var att alla skulle utgå från Fyren och att de arbetstider vi har är de som gäller. Skulle man fortsätta vidhålla liknande tokigheter inom typiskt manligt representerade arbetsplatser inom kommunen? Att personalen skall finnas tillgängliga för arbetsgivaren när det än må vara på sin fritid och var de än är? Svammel och något som helt klart bör åtgärdas, inte minst i jämställdhetens namn!

2008-05-23 @ 09:39:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback