Björklunds nyhetsbrev

Är nu på jobbet - här är invaderat av Anne och hennes dotter. Det visste jag förstås - men blir lite orolig att det nu ska köra hem till Kiruna i mörker och snörök. Hade nog hoppats att de åkt på dagen.

Medan jag jobbar lite kan ni ta del av Jan Björklunds nyhetsbrev nedan. Detvar ett par uppgifter som jag i alla fall upplevde som nya - till exempel att vindkraften bara svarar för 1% av vår elproduktion.

Håll tillgodo!

Mona Sahlin har bytt till Linje 3

"Björklund älskar kärnkraften". Så brukar Mona Sahlin säga. Hon har tyvärr inte förstått. Jag kan tänka mig att älska mycket. Men inte ett kraftverk. Däremot har vi i folkpartiet för flera år sedan insett att Sverige behöver kärnkraften också i framtiden.

Hälften av Sveriges elektricitet kommer idag från kärnkraften. Den andra halvan från vattenkraften. Men kärnkraftverken börjar bli gamla. De bedöms ha uppnått sin livslängd om 15-25 år. De äldsta, som öppnades på 70-talet, stängs på 2020-talet. De 12 reaktorerna öppnades under en 13-årsperiod, med i genomsnitt en om året. Nedstängningen kan gå lika snabbt. Vi tappar hälften av vår el på ett drygt årtionde.

Vindkraft då, säger några? Ja, den är bra, men den kan inte ersätta kärnkraften. Vindkraften kommer nu att byggas ut, men det räcker inte. Vindkraften står idag för ungefär 1 % av vår el-produktion. Med mycket stora subventioner vill vi nu öka den andelen. Det är totalt orealistiskt att tro att vindkraften skulle kunna ersätta hälften av Sveriges el inom två årtionden. Dessutom är vindkraften mycket ojämn. Den levererar ju bara el när det blåser. El kan inte sparas, utan vi måste ha en elproduktion som svarar mot det omedelbara behovet av el.

På längre sikt är solenergi, vågkraft och många andra alternativ spännande och lovande. Men då talar vi långt in i framtiden innan dessa energikällor kan ge betydande bidrag.

Vi har haft tuffa förhandlingar i regeringen under lång tid. Alla fyra partiledare är nu mycket glada över den uppgörelse vi nått.

Nu riktas sökarljuset mot Mona Sahlin. Vad är hennes energipolitik för Sverige? Det var hennes företrädare Tage Erlander, Olof Palme och Ingvar Carlsson som byggde ut den svenska kärnkraften. Ihop med Folkpartiet och LO stod vi gemensamt för Linje 2, som prioriterade industrins el-behov. Palme och Ullsten stod sida vid sida.

Nu har Mona Sahlin bytt till Linje 3. Palmes argument mot Linje 3 var att då kommer massarbetslösheten, när basindustrin slås ut av kraftigt stigande elpriser på grund av el-brist.

Regeringens energipolitik innehåller många delar; höga klimatambitioner, minskade växthusgasutsläpp, uppbiffade elcertifkat för vindkraften. På dessa punkter tror jag riksdagens partier i huvudsak kommer att vara överens. Den politiska striden kommer att stå kring kärnkraften.

Palme och Ullsten hade rätt; Utan kärnkraft kommer massarbetslösheten. Man skulle kunna önska att det vore annorlunda. Men önsketänkande är en farlig strategi när man ska styra ett land.

Liberala hälsningar

Jan Björklund


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback