Stoppa "stenkastarna"

En hälsning - ett inlägg  från Jens inför Nationaldagen. Skickat till tidningarna men tyvärr lite sent - igår - för att de skulle haft en rimligt chans att ta in det.

Men ni som är så förutseende att ni går in på min blogg får ta del av det här:

Stoppa "stenkastarna"


Imorgon 6 juni är det Sveriges nationaldag och för de flesta Svenskar blir det en riktigt ledig dag där åtminstone en och annan tanke går till att fundera på vilket fantastiskt land vi lever i. Andra samlas till gemensamt firande bland annat i Luleå där man passar på att ge nationaldagen en internationell prägel genom att välkomna de nya Svenskar som kommit till Luleå under året. Flaggorna kommer att vara i topp över hela Luleå, Norrbotten och Sverige.

Samtidigt finns det andra mörkare krafter i vårt samhälle. De som river ned och förstör. Utan att ta ut något elände i förväg kan jag konstatera att lika säkert som fotboll drar till sig fotbollshuliganer så drar vänsterdemonstrationer och torgmöten till sig vandalisering, stenkastning och oroligheter. Att det just på vår Nationaldag ska anordnas ett möte på Storgatan i Luleå för att protestera mot den så kallade Natoövningen i vårt län är med den bakgrunden bara ett bevis på väldigt dåligt omdöme och väldigt dålig tajming.

Att det i sak handlar om en övning där alla länder i "Partnerskap för fred", inklusive Ryssland, är inbjudna att delta verkar inte bekomma initiativtagarna. Att det i sak under lång tid varit så att Sverige samövat med dessa länder och i skarpa lägen kämpat tillsammans för fred och frihet runt om i världen är ingenting som de reflekterar över.

De flesta Svenskar vet att vi sedan allt för lång tid tillbaka har kört med dubbla budskap när det gäller vårt förhållande till Nato. Inte vara med men räkna med deras stöd när det bränner till säkerhetsmässigt har varit en linje som inte varit särskilt ärlig eller hedersvärd. Vi tog inte fullt ut vårt ansvar under andra världskriget och under efterkrigstiden har vår försvars- och säkerhetspolitik präglats av undfallenhet. Det är hög tid för Sverige att söka medlemskap i NATO.

Övnings- och testverksamhet är en framtidsbransch i Norrbotten. Detta gäller inte minst militärövningar som gynnas av vårt stora, glest utnyttjade flygrum och stora övningsområden. När våra gäster kommer till Norrbotten för att genomföra sina övningar gör det ont i mitt hjärta att se att de ska mötas av vänsteraktivister på Storgatan. Detta mottagande är lika skamligt som när våra norrbottenskillar och tjejer i ISAF styrkan som hjälpt till i Afghanistan möttes av protestinsändare när de återvände efter att ha riskerat sitt liv för fred och frihet.

Sverige är ett fantastiskt land. En av våra viktigaste grundpelare är yttrande och mötesfriheten. Så på lördag får Luleåborna bara bita ihop och koncentrera sig på nationaldagsfirandet så får polisen se till att stoppa stenkastarna!


Jens Sundström (FP)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback