"Spirilett"

Mycket veckotidningar hann jag konsumera uppe hos mor på 46:an Det fanns en del "goa" recept och ett och annat tänkvärt annat också.

En krönika jag minns - från Allas eller Hemmets Journal - hade rubriken "Hellre sönder klippta jeans än en korsett som klämmer".

Hon som skrev - vars namn ligger kvar i pappersreturen - måtte vara ungefär jämnårig med mig. För hon påminde om att hon som 12-åring fick en "Spirilett" - förmodligen en tonårsvariant av de Spirella korsetter som tant Nanny (Swärd) levererade.

Hon påminde vidare om locktängerna som värmdes på spisplattorna så att de glödde (hon måste vara äldre än mig - för det drabbade mig aldrig), om frallorna som stoppades in det tuperade håret (gällde ej mig - med så tunt hår att frallan skulle lyst igenom), hårrullarna man fick sova med då det inte fanns några hårtorkar, hur vi markerade "muschar" med skokräm i avsaknad av annat, underkjolarna som hölls ut med stråltråd - i den mån de inte var sockerstärkta och klibbade i värmen. För att inte tala om nylonstrumporna som frös fast på benen! Och slutligen hur vi sydde på oss jeansen - varje morgon. Och så påminde hon om striden mellan Tommy och Elvis - idolens namn textat på de nedvikta stövelskaften.

Måhända mindre skadligt med sönderklippta jeans än en korsett som klämmer...

I övrigt har min sovkväll förvandlat till en telefonpratarkväll. Just nu ringde en god vän som jag strax ska ringa upp.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback