Om Obama - och lite till

Intressant - och otäckt - att läsa om reaktionerna i USA i spåren av Obamas sjukvårdsreform. Det är ju svårt att politiskt översätta USA till Sverige. Det har ju nästan varit så att Obama (liksom Kennedys) omfamnades av hela det svenska politiska spektrat. Vem minns vem som var "högerns" presidentkandidat i USA? Vars valrörelse följdes intensivt av "ungtuppar" från Muf - och som inga "nya" moderater - vare sig unga eller gamla - bloggar om numer!

Historielösheten är mänsklighetens värsta fiende. Det kan man ju bland annat se av SD:s opinionsframgångar. Min far har berättat för mig om vilka som flaggade i Sunderbyn när Hitler hade framgångar. Det är ingen slump att jag blev liberal.

Obama kan trösta sig med att en av de stora reformisterna i Sverige - Karl Staaff också blev utsatt för "högerns" attacker. Historielösheten präglar i lika hög grad socialdemokratin - ingen på Bommersvik får lära sig vilken betydelse liberaler hade för utformningen av svensk demokrati och  svensk välfärd!

"Sedan kung Gustaf V i sitt tal till det så kallade bondetåget i februari 1914 (se borggårdskrisen) öppet tagit avstånd från regeringen blev Staaffs ställning ohållbar. Inför det följande valet utsattes Staaff för en intensiv smutskastningskampanj, symboliserad av askkoppar där överklassen kunde aska av sina cigarrer i Staaffs ansikte (en sådan finns utställd på Hallwylska museet i Stockholm)."

Ovan är citat från Wikipedia om Karl Staaff. Askkoppen gjorde djupt intryck på mig som ung. Möjligen får Obama värre saker än askkoppar nu - men vi får hoppas att framtiden ger honom upprättelse.

Ljuset i mörkret är utan tvekan barnbarnen - i dubbel bemärkelse. Igårkväll fixade Sara byte av glödlampor (de får väl inte kallas så längre - lågenergilamporna) i mina takarmaturer. Lisa och jag bar in stegen - och Sara klättrade. Brandvarnaren - som legat på bänken ett längre tag - fixade hon också.

I morgon är jag ledig från jobbet - en dag i föräldrarnas tjänst. Först mor till ögondoktorn och sen ska far få lämna sjukhuset och åka till 5:an på Fyren.

Om Gud vill så skriver jag väl i morgonbitti också. Det måste vara det annalkande kyrkovalet som får mig att blanda in Vår Herre! Rösta ni också - var rädd om demokratin - det finns många krafter som hotar den!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback