Bästa utsikten - ever

2011-12-14, kl. 05-50

Vilken fint säj av av Ingrid Bergman -
återgivet  i Kurirens Sticket - "Att åldras är som att bestiga berg, man blir lite andfådd men man får en mycket bättre utsikt". Vid snart 64 har jag alltså bästa utsikten ever.
(Hm för tidigt ute - inget länkbart på Kuriren än - men innan jag skrivit färdigt kommer det nog - det magiska sexslaget).

Apopå säj så sägs det ju att den skrattar bäst som skrattar sist. Roligt att Borg kunde roa Sahlin så hon skrek. Undrar vilket ljud det är i skällan när hon läser Östros recension av Juholt. Fast dom kanske tillhör samma falang? Smått parodiskt när Mona menar att moderaterna är en parodi - kan undra om inte s och m spelar i samma division här?

Är dom släkt - partisekreterare Jämtin och "hockeybusen" Jämtin? Rubrikerna om den senare får mig gång på gång att sätta morgonkaffet i vrångstrupen. Som till exempel "Tillbaka efter Jämtin-smäll" - hinner se flera olika per(S)oner golvade innan det går upp för mig att det är hjälmförsedda gossar det handlar om.

Ledaren i Kuriren idag utlöser min lust att skriva det jag länge tänkt. Min pappa bodde nästan ett år på ett alldeles fantastiskt äldreboende. Igårkväll kom senaste vittnesbörden om "vanvård" - en nästan 100-år gammal person som drabbats av vinterkräksjuka och avlidit. Om det ska tas som intäkt för vanvård får vi stänga både Fyren, Ingridshem (pappas boende) och andra äldreboenden i Luleå. Som upprepade gånger varje säsong drabbas! Likadant med gamlingar som sägs svälta ihjäl. Min far slutade också att äta sista dagarna - men det var mig främmande att tvångsmata en människa som levt färdigt med näringsdryck. Min mor fick en fantastisk vård sina sista dagar på 46:an - men det hindrade inte att hon fick ligg- och trycksår. Hur skicklig och empatisk personal det än är går det inte alltid att undvika. Och gamla människor kan avlida plötsligt - till och med om de sitter framför TV:n - utan att det handlar om vanvård. Som med fallet i Borlänge. En anhörig var kritisk till att hennes mor inte hade blöjor utan underlägg i sängen. Det är inte helt ovanligt att det på döende människor rinner avföring hela tiden - snarast en humanitär åtgärd att slippa blöjor. Och som anhörig bör man nog sitta där då och hålla handen - och påkalla hjälp när det behövs.

Det finns anledning att syna och ändra om det finns osunda drivkrafter - typ bonusar och annat - inom både äldreomsorg och annan verksamhet. Riskkapitalbolag ska tvingas att betala skatt i Sverige. Bra att alliansregeringen nu aviserat en ändring av den gamla (S)kattelagstiftningen.

Men låt oss för guds skull - eller snarare gamlingarnas skull - få en mer nyanserad debatt om vanvård. Det finns säkert tillräckligt med "seriösa" fall utan att rubriksättarna ska slösa färg på händelser som förekommer både nu och då. Och ledarskribenter av alla kulörer bör sluta skriva om "privata" och "kommunala" äldreboenden. För har vi plötsligt glömt alla "kommunlavårdskandaler"? Misshandel, våldtäkter, förnedirng av döende personer, bortglömda gamlingar, inlåsta gamlingar och så vdare. I vår absoluta närhet!tar

Och när jag nu ändå svurit i kyrkan så tycker jag att Gerndt kan få spela i landslaget. Förutsatt att han offentligt tar avstånd från och ber om ursäkt för sina handlingar. Men det ser inte ut som om mina "regler" innebär något spel för vedebörande - tyvärr.

Sten och Sixten har namndag - grattis. Ett särskilt grattis till min Sten i himlen!

Det blir träningsfrivecka i veckan - åtminstone ingen träning idag. Ont i halsen - måttligt - men ändå. Jobb och kiropraktor - sista besöket där kanske.

Ha en bra dag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback