"Deliciös"?

2011-03-31, kl. 06.30

I dagens citat på Norrbottens Kurirens ledarsida kan vi läsa om "Tommy Deliciös (min understykning) (S), ny ekonomisk talesman...." Enligt
Wikipedia betyder "deliciös" helt utsökt. Undrar om det finns någon underfundig menig med att döpa om Waidelich? NSD nöjer sig med att konstatera att "Waidelich är ingen duvunge".

På felstavningen/rubriksättningens konto hamnar idag även Kenneth Backgård - som valts som ersättare i SKL:s styrelse men som hamnat med rubriken "Roslund omvald - Backlund nyvald". Utan att vara initierad kan jag tänka mig att den ersättareplatsen var priset för fortsatt alliansstyre i SKL?

Kurirens ledare avslöjar idag effektivt att socialdemokraternas tal och globalisering och solidaritet egentligen bara handlar om ren egoism. Arbetskraftsinvandring är bra enligt Fredrik Lundh Sammeli men "ska ta sin "utgångspunkt i vårt behov av arbetskraft". Här handlar det inte om att bästa man eller kvinna må vinna, Lägg därtill allt tal om lönedumpning och socialturism så blir bilden tydlig. Läs gärna ledaren - bra!

En bra dag igår - med lite arbete och mycket vila. Behöver det just nu - även om träningen sakta för mig framåt. När resten av is och snö försvinner från vägarna ska motionen minst fördubblas. Det lönar sig.

Idag gratulerar vi Ester - från mig en särskild hälsning till "bonusbarnbarnsbarnet" EstherPersson/Eriksson. Och så tänker vi förstås lite nostalgiskt på Martin Ljungs Ester - hon med förväntade kåldolmar.

Och ett jättegrattis till Luleå Basket - nu går ni för guld! Och det är väl inte helt kört för Luleå Hockey heller - även om förståsigpåare helt plötsligt skrivit upp Skellefteå. Kanske bra för Luleå att slå ur underläge!
 
För övrigt anser jag att dimmorna runt "Osten" nu måste skingras. Varför kliver inte vittnena fram? Ligger det sanning i uttalandena är det väl normal och sund reaktion från SSAB att hota med indragna sponsorpengar.

Och slutligen en stort grattis till Anja Ståhl som fyller år idag. Hoppas du får en fin födelsedag och att knäet tar sig. Välkommen till revision nästa vecka.

På programmet står nu frukost, dusch, till jobbet, träning, vila oc h hockey! Undrar om det är betalkanal eller gratis ikväll?

Vända på kuttingen

2011-03-30, kl. 06.15

Så vänder vi på kuttingen då - och ser saker på ett annat sätt. Dvs vi börjar morgonen med det positiva -
att LF- basket vann igår.  Och Luleå hockey må vara i brygga - men har allt att vinna på torsdag. Tänk vilken rysare om det står 3-3 inför lördagens match. Och vinnare blev Ylva Strutz - eftersom båda tillhör mina favoritlag.

Ständig sol ger förvisso öken - men inte kul för Thailandsturisterna att det regnat hela veckan. NSD toppar med den nyheten.

Kurirens "etta" är om en ren som lemlästats efter hetsjakt med skoter. Vad skulle man göra med förövaren om man fick chansen?

Och i Övertorneå är "Piteå Politrukverkstad" på "löpet" dvs på Ekfors fastighet. Bilden av Maud Olofsson som "energijuntans minister" har fått lämna plats för Peter Roslund. Fast Maud kanske finns kvar på gaveln. Undrar vilka skyltregler det finns i Övertorneå?

Urban Ahlins uttalande om att "den svenska insatsen är inte meningslös" bekräftar ju det Jan Björklund säger - uppgörelsen blev en halvmesyr. Man behöver inte följa Libyen nyheterna mycket för att begripa att allt måste göras för att skydda civilbefolkningen. Inte minst händelsen med den kvinnliga advokaten som våldtagits av Khadaffis styrkor och som sen fördes bort till ett okänt öde. Undrar varför den nyheten inte återges i tidningarna - källa radion igår?

Holger och Holmfrid har namnsdag - grattis.

Nu ska jag hinna med att göra ett inlägg på Facebook. Enligt den här artikeln kan jag bli olycklig då - om jag
ser att mina vänner gjort en statusuppdatering och kan förväntas ha ett perfektare liv än jag själv. För så känsliga personer blir livet inte lätt - och avund tillhör dödssynderna.

För övrigt börjar jag tro att vi har snö kvar till påsk - trots att den är sen i år. Minus 16 idag - och inget smältvatten inom synhåll.

Träningsfri dag idag.

Facebook är fantastiskt

2011-03-29. kl. 06.45

Fick en ny "vän" i morse - på Facebook alltså. Min barndoms Karin Rönngren vars mamma Hilma var kusin med far och fastrarna. Vad Kerstin ska bli glad - vi pratade om Karin förra sommaren - och Kerstin undrade vart hon tagit vägen. Återfunnen i Spånga. Kul! Jag undrar om jag inte måste introducera Kerstin i FB:s ädla konst.

Jens och Jonas har namnsdag idag. Grattis till sonen och övriga Jens och Jonas som jag känner. Undrar varför Kuriren utbringar ett
trefaldigt leve - och inte fyrfadigt. Är Mikael Lejon skåning? För visst är det såna som talar om trefaldigs leven?

Själv missade jag gårdagens nyhet - om att Juholts sambo är dömd för bedrägeri. Hur kul är såna avslöjanden för dessa "kulbos", Men inte uppslaget så hyeneaktigt i tidningarna - och bra är väl det, Det kommer säkert rinna undan. Men nog funderar jag om en kvinnlig nyvald partiledare i samma situtation hade klarat det. DÅ hade d et nop blivit en tobleroneaffär? Fast om jag vore valberedning så nog skulle jag känna mig lurad att Juholt inte informerat om detta "lik i lasten".

Hemmanyheten igår - och idag - är att Allstar fick serveringstillståndet indraget. Rätt och riktigt tycker jag. Orättvist tycker ägaren inte helt oväntat. Och kommer att överklaga. Och nuvarande lagstiftning är ny - bra att ärendet prövas. Viktigt med rättvisa bedömningar - för tyvärr är det ju så att spritens vara eller inte vara handlar om krogarnas överlevnad. Rätt skönt att slippa ta beslut i de här frågorna.
 
Och idag är väl huvudnyheten hur det ska gå i 5:e semifinalen - Luleå-Skellefteå. Fast Skellefteå.Luleå ska det väl skrivas när platsen för drabbningen är Skellefteå.

Innan dess ska det väl dock flyta en del vatten under broarna. Först i duschen - sen jobbförmiddag - träning. Och kan det då bli hockey på TV - borde väl vara Luleås tur att förekomma i rutan?

Slutligen måste jag undra varför Stefan Tornberg inte bloggat sen januari - och inte twittrat på 20 dagar. Tur jag har FB så att jag vet att han för en halvtimme sen befann sig på Lycksele flygplats - där det var minus 20 grader!

Ha en bra dag.

Tågblogg

2011-03-28, kl. 07.15

Sitter på tåget och bloggar. Första gången. Har läst dagstidngarna - e-tdinigarna - ingen höjdare precis. Nog inte så bra uppkoppling - segt.

Har bott på gamla anrika Järnvägshotellet. Deckarspännande miljö. Lite kul - det var SJ personalen som släppte in mig i frukostmatsalen. Men framdukat var det - frukost.

Genomfartstrafiken på Bärigårn toppar Kuriren. Fast nog kunde de haft en bld på det vackra huset istället för hockeybilden. Tackar särskilt för att artikeln finn på nättidningen - ska länka till Andes och Karolina - i Göteborg resp. London.

Och så häpnar jag när "gatuchefen" Gabrielsson förnekar att de lovat någon gång och cykelväg. Hur fräckt får en kommunal tjänsteman ljuga. Både Kerstin och jag har brev där han förklarat varför det inte blev någon väg. Och staketet kom till på initiativ från nämnde Gabrielsson. Han trodde nämnligen att folk skulle gena trots cykelvägen som skulle bli.

Och inte hinner jag mer än lämna stan innan eländer bryter ut. Förlust för Luleå hockey - och nu två - två i matcher. Men der är väl allt för spänningen - och klirret i klubbkassorna. Ibland tror jag de gör upp så det ska bli alla 7 matchena!

Och så står stan i brand - iaf nästan. 16 bilar enligt NSD och20 enligt Kuriren.  Fast nu har NSD uppdaterat till
25 varav 11 totat utbrända. Stackars Porsön - vad de drabbas av elände. 


Obekväm ställning för dator - får nog sluta nu innan skadan blir för stor.

Rullar mot Boden

kl. 10.40

sitter nu i vagn 52 på plats 46 - fönsterplats på en trea. Kan hoppas bli utan stolgrannar för utrymmet är inte stort. Och tåget från Göteborg har som det sägs problem med sommartiden. Ja visst de har börjat med vintertid och sommartiden har komit under resan. Men utlovat att vi bara ska bli en halvtimme försenade.

Vore en höjdare och de kom och sålde kaffe - men det är väl för mycket begärt. Men inte ens godtrogna jag kan lämna dator och grejor för att gå till serveringsvagnen.

Nu station Sudnerby Sjukhus.

Tåget väntar inte

2011-03-27, kl. 07.00

Har klarat tidsomställningen - ställde fram klockan redan vid 19-tiden - och gick till sängs lagomt då vi skulle släcka alla lampor. Noterade att "rörelsens" folkhögskola minsann inte levde som de lär?

Hade tänkt mig att stiga upp klockan fyra - men valde sex istället. Nu får vi se om det blir stressigt att hinna med tåget. Känner en barnslig förväntan inför att åka tåg idag. Inte så ofta - men nu bär det iväg mot Kiruna. Har ett antal timmar mellan ankomst och mötet - så pass många att jag borde klara av förväntade (?) SJ-förseningar.

Apropå släcka lyset var det snällt av Luleå att inte släcka ner
för Skellefteå. Men nu kan det bli ännu mer nervigt på Coop Arena i eftermiddag.

Idag har jag inte en aning om vem som har namnsdag - men grattis iaf. Men jag vet att Anita i Gäv le fyller 70. JÄTTESTORT GRATTIS! På nostalgifronten dyker det upp minnen från Paris - 20 år sen vi firade där.

Nu börjar jag bli nervös för att inte hinna med tåget - börjar lida av gamlingssyndromet att vara ute i god tid. Om uppkopplingen funkar så kanske det blir en blogghälsning från tåget.

Överdriven björnskräck?

2011-03-26, kl. 07.00

Så skriver vi 26 mars - Emanueldagen - och min 63:e födelsedag. Och min Sten skulle ha fyllt 80 om inte cancernhade ändat hans liv alldeles för tidigt. Snart 17 år sen. Kan undra hur livet sett ut om detta inte hänt?

På tal om hända - nu har det hänt - det som inte kan hända.
En björn har hållt på att ha ihjäl ett barn. Kan "nissarna" naturvetarna och andra begripa nu då att stammen måste skjutas av. Ett idé tätt intill en populär skidåkningsanläggning. Och nu en skadad björn virrande runt i ett villaområde. Och naturvetarna snackar om att se hur björnen mår och vad de ska göra. SKJUT!!!

Mycket Juholt - både igår och idag. Funderar vad jag tycker och tror om honom egentligen. Utan tvekan är han färgstark och småcharmig. Men vem är kvinnan vid hans sida? En kvinna som har visst äktenskapstycke med Margareta Winberg. Undrar om det är någon "kändis" och att jag borde veta? Expressen avslöjar - hans särbo Åsa Lindgren. Trodde väl nästan det.

Och Kuriren avslöjar ny Luleboaffär - Alpresa när nästan 300 000 kronor. Håhåjaja! Inte länkbar annat än till E-tidningen. Och där jag jag glömt kolla om det är en "levande länk" dvs att det är en annan framsida i morgon?

Mina kollega (eller möjligen fd kollega?) i Blekinge Emanuel Norén ska gratuleras på namnsdagen.

Och apropå gratulationer så hade Bärigårdsvätten lagt en present till mig i trappen. Den tackar vi särskilt för. Susanna Popovas "Överklass" blir bra på Kirunatåget i morgon. Idag ska jag fira min födelsedag med FP-årsmöte i Överkalix. Och kanske få höra lite om familjen Nilssons tre veckor i USA.

Ni andra kan ge er ut och njuta av denna vårvinterlördag.

Jungfru, vårfru och våfflor

2011-03.25, kl. 06.15

Så det kan bli -
Junfru Marie bebådelsedag - blev vårfrudag som i folkmun blev våffeldagen
 
Ja det kan bli - "Bannor" för att jag glömde namnsdagshälsning till Gerd och Gerda häromdagen. Men bättre sent än aldrig - grattis.

Kan undra vad denna dag ska bebåda? Skönt jag inte vet.

Blev med webbhockey igårkväll - matchen för 139 kr - ett avslappnande sätt att tillbringa kvällen - kommer som ifrån alla "produktionskrav". Och resultatet blev ju riktigt bra - seger för Luleå och 2-0 i matcher. Bara lite synd att AIK nu ligger under med lika mycket mot Färjestad. Hur det nu kommer sig att jag helt plötsligt håller på AIK - men det är "goliatsyndromet".

Lite fränt att bli vald till partiledare just på bebådelsedagen - huruvida det bådar gott eller ont lär ju framtiden visa. Opinionen är iaf inte särskilt lättflörtad - tydligen har det kommit en Synnovate - om det nu inte är någon gammal de dammat av?

Intressant iaf den gilla läget stämning som s nu försöker driva fram. Lite flåshurtiga kommentarer. Ledarsidan i NSD slår fast att "Johult är sosse", Bra med den vdn-deklaratione innan han väljs. Och i Umeå verkar Lennart Holmlund vara i blåsväder för sitt uttalande om att lämna partiet om Johult blir vald. Nå blåsväder är väl normalläge för Lennart som verkligen symboliserar den gamla typen av kommunalpamp.

Det finns "filmstjärnor" kvar ser jag - Zsa  Zsa Gabor 94 bland annat. Fast hon fick föras till sjukhus av ren chock när Elisabet Taylor dött. För kändisar dör alltid 3 och 3 - så hade Jane Russel (hon fanns också i filmstjärnesamlingen) dött och så Elisabeth T - så Gabor blev nervis att det var hennes tur nu! Och Elisabeth - hon kom försent till sin egen begravning - enligt egen önskan tydligen.

Lagt en bra grund för dagen - tidningarna lästa före klockan 6. Enhalvtimme till FB, bloggen och lite "nätvandring. Kommer utan jäkt att kunna vara på jobbet före klockan 9 - då jag har dejt.

"Bullbilen"

2011-03-24, kl. 06.15Hoppsan - jag har glömt hur man lägger in bilder - men det kan väl räcka med denna lilla. Av "bullbilen". Den bil som min far lånade för att köra mor till BB - för ganska exakt 63 år sen.  Då jag föddes - födelsedagen nämar sig. Var ett långt inslag på reprisen av Gokväll - gårdagens? - om den. Ägs av Ulf Åkerström dotterson till John som ägde bilen 1948. Och den rullar fortfarande.

En annan 30-talist i rubrikerna idag -
Elisabeth Taylor har gått ur tiden. Henne fick jag betala dyrt för när vi bytte filmstjärnor. Annat var det med Gus och Holger - varför jag nu minns just dessa. Komiker som var tillsammans på bild stod däremot INTE högt i kurs.

Idag ska det bli spännande att visa röntgenutlåtandet för sjukgymnasten. Kanske kan vi skruva till träningsprogrammet så att det blir ännu bättre effekt. Iaf är bloggen oumbärlig - där kunde jag konstatera att jag röntgade ryggen den 28 november 2007 - då fanns inte skadorna.

Spännande ikväll - derbymatchen mot Skellefteå - hemma. Dålig möteskväll.

Mera spännande - fast på måndag. Om serveringstillstånd för Allstars. Ingen återvände för politikerna om de alls ska ha någon trovärdighet. Fast i ärlighetens namn ska sägas att avgörandena handlar lite om rysk roulette - när politikerna satte ner foten för för Ripan som serverat till minderåriga och hade en ägare belastad med dom i våldsbrott tycke länsstyrelsen att det skulle räckt med erinran.

Gabriel och Rafael har namnsdag. Kusinbarn i Koskullskulle - en duktig brottargrabb - grattis.

För övrigt kan jag konstatera att jag har världens bästa service här i Bärigårn - igår när jag kom hem stod sparken parkerad vid bilplatsen - för att klara en vårhalkig gårdsplan.
Thoracolumbala

2011-03-23, kl. 07.00

Det var den vurpan det - när jag trattade på rumpan utanför garaget på Sunderbyvägen. Nysnö på blankis. Och där satt jag utan att veta hur och varför. Med blodsmak i munnen, blixtrar i ögonen och en tappad anda. Kotkropparna Th12 och L1 komprimerade till 50% av det normala. Även Th8 lätt komprimerad. Ökad kyfos i thoracolumbala övergången.

Resultatet av min röntgen av bröstryggen. Och att kotkompressionerna tillkommit sedan 2007 stämmer bra med!
Men  plus 1,5 cm - träning ger resultat. Och mer finns att göra. I morgon ska min sjukgymnast få studera utlåtandet och föreslå/förändra träningen.

Och önskat resultat i både
hockey och basket. 

Och från TV:n hör jag galningen från Libyen. Måtte den rösten tystna snart.

Och inom bantningsvärlden svänger det igen - nu börjar tydligen fettvännerna på rätt - experterna ändrar sig. Men det har de ju alltid gjort i den världen. Lagomt är nog bäst även här.

Men hur jag nu svängt till det så är min tid ute - måtte ha soskat på ovanligt mycket den här morgonen. Nu blir det till att ligga i för att komma i tid till jobbet. Utan att stressa upp mig!

Utren(S)ning

2011-03-22, kl. 06.30

Inte ofta jag håller med Thomas Östros - men när jag hörde honom beskriva hur det kändes att ena veckan vara het partiledarkandidat och andra veckan ratas - rensas ut från partiets ledning så förstår jag honom.

Det är ett märkligt skeende inom socialdemokratin - kan man verkligen sluta leden efter detta utan att det kokar över? Bra beskrivet av
Kurirens ledarsida. Själv har jag tänkt "utrensning" men inte våga skriva det förrän nu. Kurirens ledarsida där man fortfarande har en "spökskrivare" som egentligen har slutat för länge sen. Nog är det ett fattigdomsbevis att ingen vill bli ledarskribent hos dom?

Kurirens ettannyhet är om mobilförbund vid bilkörning, Tydligen en motion i riksdagen som kan utmynna i en utredning. Det känns tryggt - om det ska utredas har jag nog både slutat köra bil och slutat prata i telefon. Fast i sak håller jag med - nog är det märkligt att Sverige är ett av de få länder där det fortfarande är tillåtet. Handsfree borde vara ett minimum. Särskilt som det mest är män som pratar - de som inte kan göra två saker samtidigt.

Och NSD nystar vidare i Lulebosåpan. Nu har de hittat årliga fjällkonferenser under lyxiga former - eller vad sägs om löjrom. torkat renkött och hellikopterlyft. Enligt Anders Sandberg har de följt direktiven - vilka direktiv dock oklart. Kan undra om inte Skatteverket kan ha synpunkter på förmånsbeskattning?

Om inte annat så sticker de i ögonen. Inte minst när vi i Kuriren kan läsa om en 19-årig tjej som inte får nyttja bofonden för att rusta upp sin etta som ägs av Lulebo. En tjej som mist sin mor och som fått hjälp av socialen för att komma på fötter. Som betalar hyran och sköter sig på alla sätt och vis.

Kent och Kennet har namnsdag - grattis. Siv Forslund fyller "gammeldags" pensionär - 65 bast. Grattis!

Själv skulle jag kopplats till blodtrycksmätare i går - men Kvartersakutens flytt hade skapat oreda i apparaturen. Får se om det blir idag istället. Ska iaf träffa min husdoktor.

För övrigt var det rena rama dagsljuset klockan fem i morse. Och varmgrader. Nu hänger vi snart bort motorvärmarsladdarna. Och till helgen så stjäl de den årliga timmen - då blir det väl ännu ljusare morgnar.Vilket drama!

2011-03-21, kl. 06.30

Jättetrevligt möte i Korpis igår eftermiddag. Resan underlättades av bandyfinalen Sandviken-Bollnäs på uppvägen - dock fick jag inte vara med om upplösningen. Och tyvärr förlorade Bollnäs - klart jag var tvungen att vara solidarisk med släken i Bollnäs - och det var ju inte svårt - Sandviken presenterades som storfavorit - så det var naturligt att hålla på "david".

Det var tur att Skellefteåmatchen låg före Luleåmatchen - hade inhöstat en seger innan det rafflande slutet på Luleåmatchen. Själv hänger jag inte riktigt med i regelverket utan började tänka på att stanna på en parkeingsplats vid eventuell straffläggning.

Kuriren toppar idag med "Falska fakturor..." från Ekfors. Styrman anser sig inte behöva följa något regelverk alls. För övrigt hade han bytt skylt på huset såg jag när jag var till Ö-torneå förra veckan. Associationen med sossarna och nazistsymbolen har utbytt mot en bild av Maud Olofssn med korslagda benknotor  och texten "Eljuntans minister"

Toppar och toppar - både NSD och Kuriren har förstås halva ettan med Luleå hockey. Och inget fel i det förstås. Men inte utan att jag undrar hur intresse och entusiasm ska kunna uppbådas i 14 matcher till. För visst är det insatsen för ett SM-guld. Eller hur är regelverket.

Känns hemskt att önska livet ur folk - men verkar vara enda utvägen för att få lugn i Libyen. Ofattbart att karln kunnat hålla sig kvar så länge. Man önskar bara att FN:s insatser blir snabba och framgångsrika.

Bengt har namnsdag och gratuleras. Grattis också till sektledaren i Arjeplog - Alf Sundström. Stenmarkgenerationen - 56:orna - uppnår aktningsvärda 55 i år.

Nu väntar lite tvätthängning.  Sen bär det i väg till jobbet. Lunch med SV idag. Sen ska dygnsmätare för blodtrycket kopplas på.

Konvul(S)ioner

2011-03-20, kl. 06.30

Men här torde det väl bli konvulsioner -
Östros och Johansson uppmanas att lämna. Har inte sett att media lyckats få några kommentarer av vederbörande.

Inga större konvulsioner

2011-03-20, kl. 07.30

"Trycksvärtan" räcker inte till för att presentera dgens Sifo - för visst borde det vara SvD som gör det? iaf får ni nyfikna den inklipp här nedan. Källa Blåklinten och Gunnar Andrén:
Sifo-mätningen
7-17 mars
1 920 personer
Fråga: Vilket parti skulle Du rösta på om det var val i dag?
       Mars  Febr  Jan   Dec   Nov   Okt   Val
       2011  2011  2011  2010  2010  2010  2010
M:      30,9  33,4  33,9  34,2  31,8  32,4  30,1
C:       4,7   5,1   4,7   4,8   5,1   5,0   6,6
FP:      6,7   6,5   7,1   6,8   7,8   7,0   7,1
KD:      4,5   4,3   4,4   3,5   4,1   4,2   5,6
S:      30,5  30,2  27,8  26,9  28,5  29,5  30,7
V:       6,0   5,4   4,3   4,9   5,8   5,3   5,6
MP:      9,2   7,7  10,3  10,1   8,5   8,7   7,3
SD:      6,2   6,4   6,9   7,2   6,9   6,4   5,7
Övriga:  1,3   1,2   0,6   1,6   1,5   1,5   1,4

/GA

Inga större konvulsioner som ni ser - och mätningen är gjord efter Johult och till största delen efter både Japan och Libyen.

Inga större konvulsioner har det varit här hemma under helgen heller. Prioriterat promenad och utvistelse framför städning - klokt. Mycket sovande - skönt.

På FB läser jag om partikompisar som är på Kommunala riksmötet i Göteborg. Säkert roligt - men konstaterar för mig själv att det ska mycket till innan jag byter bort lyckan att få vakna till denna vackra vårvinterdag. Tänk er gnistrande vit snö, strålande sol (som om någon timme tom värmer) från en klarblå himmel. Och vetskapen om att de minus 14 som termometern visar snart kommer att nolla - och kanske lite till.

Idag ska jag till Korpilombolo på möte - dock först klockan 16 - så det hinns väl med en del innan.

"Lös"

2011-03-19, kl. 07.15

En lagom sovmorgon idag - till klockan 6. Mulet och snöflingor i luften. Himlen som en grå kupol - vet inte om det var det som inspirerade mig till att tänka i retreattankar - skulle det gå att överleva en lördag med avslagen telefon och avslagen dator? Väl dumt att chansa?

30 kronor i vinst på Keno för andra dagen/kvällen rad. Undrar om mina 4 trisslotter ligger och "pengar" till sig i kappfickan.

Någon vinst blev det dock inte igår vare sig för Luleå eller Skellefteå. Avgörande match för båda på söndag. Dock vinst för LF-basket som om jag förstår det rätt tycker att en andra plats i grundserien ger bra utgångsläge för slutspelet.

"Slutspelat" för många kan jag konstatera när familjesidorna är överfulla av dödannonser. Numer ofta någon jag känner. Idag tant Margit som följt efter sin man som dog för bara någon/några veckor sen. Jämnårig med far var hon så hon har haft ett långt och bra liv. Men lite vemodigt när barndomens tanter och farbröder lämnar en - en efter en.

Det känns som om rubrikfärgen för Japan är slut - nu är det Libyen som gäller. För Japans del kan jag hoppas att det är det svagt positiva besked om kommit som fått rubrikfärgen att blekna.

Joset och Josefina har namnsdag - grattis.

Om det nu inte blir någon retreat med avslagen telefon och så - så sätter jag målsättningen att det iaf ska bli en dag så bilen står still och jag lämnar gården möjligen bara för en promenad. Det senare vore inte helt fel. Sen tror jag att sport på TV kan underhålla mig mellan tvätt och städ.En lustans dag

2011-03-18, kl. 06.30

Vilken start på dagen. I Kurirens horoskop uppmanas jag att leva ut mina lustar. För i morgon kan jag ha kommit till insikt om att jag inte har råd. Bara att sätta igång alltså.

Och redan innan jag vaknade började det bra - Luleå hockey hade vunnit med 8-4 mot Djurgården - men lite surn var jag ändå att det kört matchen en kväll för tidigt.

Den drömmen föregicks dock av att jag var någonstans - i Långnäs tror jag - där det var björnar som försökte tränga sig in så fort jag öppnade ytterdörren. Min björnfobi!

Kreativiteten är det inget fel på hos kriminella. En
elgitarr visade sig vara ett hagelgevär. Så mycket missriktad energi. NSD:s ettan nyhet.

Kuriren toppar med FAS 3 där det påstås att arbetsförmedlingen sekretessbelagt utbetalningarna av handledararvodet. Rimmar illa med det påstådda samarbetet mellan myndigheter för att komma åt "skurkar". Nå nu är det ju inte mer hemligt än att facket ska godkänna varje placering - och är naturligtvis oförhindrade att katalogisera dessa.

Äntligen fingrarna ur...Hoppas bara att det inte är försent att göra något åt Kadaffi - rapporteringen har varit olycksbådande.

För den här moderate politikern handlade det väl snarast om att han hade fingrarna i - sylburken eller hur man nu ska uttrycka sig. Ett fenomen som jag undrat över är att tidningar ju sägs vara partipolitiskt obundna på nyhetsplats. Men nog ser jag ett mönster i kvällstidningarna iaf - att det gärna slår upp skandaler på rätt sida om den politiska blockgränsen?

Nå nu ska jag ut och börja förlusta mig.

Små ljusglimtar

2011-03-17, kl. 06.15

Det gäller att ta tillvara alla små ljusglimtar som finns. Fastnade för ingressen där det beskrevs hur en mamma hittade sina nyfödda tvillingar efter 5 dagar. Och i artikeln fanns fler "lyckliga slut". Tsunamins offer har kommit i skymundan för alla spekulationer om vilket elände som väntar runt hörnet.

Blir lika förvånad varje år - hur mycket lättare att leva när vi nått fram till mars. De kalla nätterna och dagarna med sol och dagsmeja. Tur att man inte förstår hur tungt det är medan vi lever i dec-januari-februari. Det kanske handlar om förmågan att gilla läget?

Inte gilla läget alls - nu har Luleå hockey sumpat promenadsegern - frå
n 3-0 till 3-2 inger en viss nervositet. Men dubbelt kul att baskettjejerna gick vidare. Om det finns någon rättvisa ska dessa "silvertjejer" lysa i både guld och neon i år.

Igår satt jag som en pascha medan min hemmakock lagade mat till mig. Under tiden satt jag i fåtöljen och njöt av slottssprinten - så glad man blir av Emil Jönsson. Både som person och skidåkare - vilken glädje han utstrålar. Häftig med hälsningen från kungen - om att åka för "kung och fosterland" - själv hade man väl trott att det var Parnevik?

Från gårdagen sitter det också kvar en lite undran. Revisor Lindgren - Lotta - hävdar att Lulebos styrelse saknat engagemang från koncernsstyrelsen. Såsom varande en föredetta ledamot av denna illustra församling - koncernstyrelsen - känner jag inte igen den bilden. Snarare så att Lulebo inte önskade så mycket "omtanke" - man var mer sig själv nog. Och nu kan man väl ändå säga att det handlar om att "kacka i eget bo" - 2 av 5 Luleboledamöter har hela tiden haft en plats i koncernstyrelsen. Först Hammarbergh och Lindström - sen Hansen och Bergström?

Så lämnar vi gårdagen. Idag hade jag tänkt åka och lyssna till en föreläsning vid Kommunförbundets årsmöte - men jag känner att det blir för mycket. Dagen är intecknad - och ska ha god tid för eftermiddagens träning. Kanske jag hinner få lite mer resultat innan jag ska "besiktas" av husläkaren nästa vecka.

Skjut inte budbärarna

2011-03-16, kl. 06.30

Dagens surprise står miljöpartisten Lotta Lindgren för. I ett öppet brev kritiserar hon kommunledningen för sättet att lösa konflikten med Lulebo och ger kommunledningen skulden för att skada Luebos varumärke. Alltså snacka om att skjuta budbäraren.
 
Än mer märkligt ter det sig eftersom Lotta Lindgren varit av kommunen utsedd revisor i Lulebo och borde haft ett ansvar att förmedla att Lulebo ska ha uttryckt kritik över ointresse från koncernledningen. Lotta om någon - som före detta gruppledare - borde dessutom ha ett minne av hur svårkommunicerade Lulebo alltid varit. Och vilket ansvar har Lotta för att inte ha rapporterat till koncernledningen.

Nog kan man också ana att hon tagit till sig rådet att anfall är bästa försvar.

Mera konflikter i Lulebosåpans kölvatten. Krister Hammarbergh är syrak på Mattias Karlsson som indirekt krävt hans avgång. "Solorace" och "så pass ofta försöker skapa interna konflikter" bådar inte gott för samarbetet inom moderaterna. Särskilt inte som ärren efter Salmgren/Karlsson såpan säkert ömmar än. NSD seglade ju häromdagen det historiska perspektivet Mickelsson/Petersen - kanske dags för en repris på M-sidan?

AIK tillhör absolut inte mina
favoritlag i hockey - snarare tvärtom på grund av deras "svans". Men kan ändå inte låta bli att glädjas åt deras avancemang. Kul med överraskningar och när David vinner mot Goliat - HV71

Nå ikväll är det väl dags att hålla på våra egna - Luleåbaskets avgörande match. på hemmaplan. Och Luleå hockey tar emot Djurgården - är det så? Kul att jämföra medias bevakning av dessa matcher isåfall.

Nåväl först ska jag ta vara på den dag som grytt. Uppstigen någorlunda i tid - fem i fem - och gråter inte, Fast nog kan jag hitta anledningar att gråta. Medias "glömska" över alla som dött i tsunamin till förmån för spekulationer om vad som kan hända här hos oss. Gripande de få bilder där anhöriga söker och ropar efter försvunna anförvanter. Och i skuggan av Japan glömmer vi alla också Libyen där Kadaffi härjar och verkar slå ned befrielsekampen. I väntan på att EU och världssamfundet ska besluta om flygförbuds zon. Med gräset gror dör kon - för att ta till ytterligare en ordspråk.

Och ikväll kommer min hemmakock hit - fisk- och skaldjursgryta - tror jag stod på menyn.

Med rötter i BYN...

2011-03-15, kl.

Läser om nya hamnchefen -
Danell klingar välbekant här i BYN. Lärare på folkhögskolan. Den här killen/gubben är uppvuxen i Haparanda. Kan undra om det finns några släktband? Kusin Kerstin har nog lite koll på släkten Danell - och möjligen moster Gunilla i Bollnäs också. Gunilla koll på Danell - inte kusin Kerstin på Gunilla.

För övrigt får jag börja med att be Matilda om ursäkt. Av någon förunderlig anledning utsåg jag Mikael som namnsdagskompis till Maud i gårdagens inlägg. Så grattis Matildor jag känner - känn er fria att fira även idag. Tillsammans med Kristoffer och Christel. Ett särskilt grattis till Christel i Jokkmokk!

3-0 - nästan bara promenera hem segern - 3-1 inger oro. Förlust för Luleå hockey igårkväll. Själv har jag inte pejl på hur det gick för Skellefteå?
 
Andra dagen å rad som jag sover en timme för länge. Har ställt in sängen med både förhöjd fotände och huvudände - har hittat ett drömläge för ryggen och uppenbarligen vill kroppen vila länge i den posén.

Dagens Sticket prickar verkligen mitt i prick - fackets uttalande om arbetskraft från utlandet får GB att fundera om inte Transport leds av en SD:are? I detta globala samhälle - inte minst så tydligt i dessa dagar - skaldar facket "sverige åt svenskarna". Illa!!

Och igår tog koncernstyrelsen i Luleå det enda möjliga beslutet - att uttala att det inte längre har förtroende för Lulebos styrelse. Jag störs av att ledamöterna kör med undanhållning gentemot media - och därmed också mot väljarna som utsett dem - om än indirekt.

Störs också av att kärnkraftsmotståndarna vädrar morgon luft och utnyttjar katastrofen i Japan för sina syften att misstänkliggöra kärnkraften. Hörde Tomas Fogdö på TV igår - vare sig för eller emot kärnkraft. Han uttryckte precis vad jag känner ifrågan. Och domedagsprofeterna borde väl fundera i termerna om våra dammar skulle klara en jordbävning av motsvarande styrka?

Och i kölvattnet på katastrofen i Japan konstaterar jag att talessättet om "den enes död.." stämmer även här. SSAB förväntas bli en vinnare i återuppbyggnaden av Japan. Borde väl innebära ytterligare ett uppsving för Pajalagruvan - så rappa på nu med brytning.

Nu ska jag köra korta ryggprogrammet. Jodå jag gör det faktiskt varje morgon. Och igår tränade jag och det ska bli i eftermiddag också. Morgonen ska inledas med besök på Kommunförbundet för påskrift av revsionsberättelsen. Sen blir det en vanlig förmiddag på jobbet.

Skyller på uppfostran

2011-03-14, kl., 06.30

Trot eller ej - hemkommen från Övertorneå igårkväll så nog åt jag upp kvarvarande mandelmassa. Alltså uppblandad med grädde - kan den inte hålla hur länge som helst argumenterade en röst inom mig. Och helt plötsligt var skålen tom. När jag växte upp fick inget förfaras - man fick inte lämna mat. Så jag får väl skylla på uppfostran! Och kanske avstå invägning idag?

Helgen har annars varit riktigt bra. Dock började måndagen illa. Vaknade 10 i fyra men låg och drog mig i väntan på att klockan skulle bli halvfem. Och klev upp då. På väg efter tidningarna var det märkligt ljust ute varför jag tittade på klockan - tjugo i sex. Hur kul är det att börja veckan med att jobba tillbak en timme?

Nåväl - rätt tunna tidningarna vann lite tid. Några nedslag;

Vad sägs om överfallslarm för att undvika
rån på  LLT:s bussar. Skulle väl vara en trygghet för andra incidenter också. Kan väl kopplas till kommunens trygghetslarm som fungerar dygnet runt.

Kuriren toppar annars med Isvägen - Luleås stolthet. Och undlåter i likhet med de flesta andra gånger de publicerar något om den att nämna vem som var initiativtagare till den. Folkpartiet genom undertecknad - och idéen kom från Birgit Georgson. Sossarna var emot - men fick ge sig. Minns särskilt Margareta Lindbäcks oro att folk skulle drunkna!

NSD toppar med "Flyg, hotell och lyxiga middagar" - ettan nyhet och helt uppslag om Lulebos vidlyftigheter. Vin för 1 400 kronor som 50 års uppvaktning till en styrelseledamot - jo jag tackar - nu förstår jag vad man missat. Och Eva Bergström har någon förklaring till att arvoden är låga - vilket skulle kunna kvitta ut de dyra luncherna och middagarna. Ja - arvodena är väl samma som i övriga styrelser och nämnder i kommunen.

Conny Sundström har en bra insändare i NSD idag - tyvärr ej länkbar - där han påtalar att det är märkligt att Karl Petersen ger sig på kvinnorna i styrelsen. Ingen av dem satt i Lulebos styrelse vare sig när Sandbergs avtal skrevs eller när de andra avtalen skrevs. Och ändå får de bära värsta hundhuvudet. Man kan undra varför Eva Bergström valde att lämna?

Idag ska vi väl för övrigt veta om och hur koncernstyrelsen ska agera i Lulebosåpan?

Mikael och Maud har namnsdag idag - grattis.

Vanlig jobbdag idag - träning efter lunch - och sen ett sammanträde klockan 16.

Mycket väsen...

2011-03-12, kl. 08.45

Äntligen över -
melodifestivalen. Har varit mycket väsen för lite ull. Det lär väl inte bli lika mycket mediaväsen i den internationella delen. Jag erkänner jag att såg på den - även om jag understundom nickade till. Höll ju förstås på Brolle - men Saade bättre än Danny så jag är nöjd.

Nöjd över Luleå hockeys vinst också - en till ny så får vi vla lite inför nästa omgång. Måste erkänna att jag tycker det blir lite för mycket hockeyväsen den här perioden.

Nöjd över gårdagen i övrigt också - en helledig dag som inleddes i Antnäs där jag såg Saras lag vinna stort mot Kalix. Själv köpte jag 20 lotter och lyckades vinna en keps som Sara hämtade ut.

Fast jag vet inte till vilken kategori jag ska räkna in att en kattj-l pissade i mitt knä igår. Hoppade upp och gosade och var så social - hoppade snabbt ned efterlämnades några varma våta droppar på mina långbyxor. Hussen (heter de så med katter också?) påstod att det var för att hon visade att hon gillade mig - men fan trot?

Skidskytte under eftermiddagen gjorde en ju helt förundrad hur det kunde gå så illa för Feery och Bergman?

Har haft sovmorgon idag - så länge - till halvåtta - att kusin Kerstin hämtat in sin tidning själv. Händer inte många gånger att hon får hämta in den själv - men det var en bra morgon att sova länge - snöoväder som jag hoppas går över till jag ska till Övertorneå i eftermiddag.

Inte nöjd med Skop förstås där vi backade - men mätningar nu är väl mest prov utan värde. Juholt har dock otur att s ökar med 4,8 procent innan hans nominering tillkännagjorts. Och för oss som levt under s-storhetstid det fortfarande en aha-upplevelse att de kan öka så pass och ändå ligga under 30 procent.

Fast allt ovan är ju bullshit förstås i jämförelse med det som hänt och händer i Japan. Dock lite svårt att få grepp om katastrofens vidd i antal människoliv, Får följa nyhetsrapporteringen nu på morgonen.

Nu lämnar jag datorn för denna stund.

Månne en "gravad hund"?

2011-02-12, kl. 08.50

Intressant artikel i Kuriren - Lulebos vd Anders Sandberg är aktieägare och styelseledamot i Bredband 2 AB som antagits som leverantör av Lulebo - som i sin tur är hälftenägare i det stadsnät - Lunet - som ska trafikeras av Bredband 2 AB.

Bredband 2 har lagt ett anbud på 0 (noll) kronor - det är klart då konkurrerar man ju ut alla andra. Själv undrar jag om och var den "gravade hunden" finns?

Ur underläge

2011-03-12, kl. 07.15

Undrar om sossarnas "spindoctors" gillar det faktum att Juholt något hamnade i mediaskugga på grund av jordbävningen i Japan? Men Aftonbladet har iaf hunnit göra en mätning där
bara 14% tycker att Juholt är rätt val. Men i det läge s-partiet befinner sig är det nog bättre att få en "frälsare" som slår ur underläge än tvärtom.

Och Djurgårn ska hit och försöka vända sitt underläge idag. De som följer med mer än jag gör har skrivit att läget har varit så här tidigare - starkt övertag för Luleå - och så kom "tjurgården" tillbak, krossade allt motstånd och vann. Så får det inte blir i år.

På tal om underläge led jag verkligen igår med svenska herrlaget i skidskytte stafetten. Vad är en fin fjärdeplats när längtan efter medalj är så stor och varit så nära så många gånger. Tydligen någon tävling kvar - hoppas verkligen det lyckas då.

Gillar inte ledaren i Kuriren idag - något inlindad kritik mot den samlade kyrkorörelse som nu ska uppvakta regeringen och påtala att de möter många människor som far illa i välfärdslandet Sverige. Proffstyckaren GB andas att har man inga lösningar så ska det hålla käft. Men betänk så många ledarsidor som skulle lysa vita och blanka om vi tillämpade den principen?

Även om grundtankarna i förändringen i socialförsäkringssystemen så ska vi inte förneka att enskilda människor i kontakten med Försäkringskassan far illa. Så har det alltid varit - den lilla människan i kläm i byråkratkvarnen. Och det har ökat med de nya reformerna. Politiken måste våga ta i det.

Det är lite spännande att det verkar vara Arbetsförmedlingen som är den mer mänskliga myndigheten i förhållande till Försäkringskassan. Själv tycker jag mig märka ett revirtänkande myndigheterna emellan. Om Försäkringskassan inte tycker Af prövat arbetsförmågan tillräckligt så slår FK till mot den enskilde? Utan saklig prövning i det enskilda ärendet

Sen är jag den första att instämma i hyllningskören över de ideella insatser som görs - men de ska stå för guldkanten på tillvaron - inte utgöra bastryggheten.

Och idag hissar jag flaggan och hurrar för Sara Victoria på Västbacken - och vår vackra kronprinsessa får också omfattas av min hyllning. Tjejerna har namsdag idag.

Sara ska fira sin i hallen i Antnäs. Dit ska jag också bege mig för att gynna "rörelsen" med inköp av hamburgare och lotter. Och se Sara spela match  kl. 10.30.

Lämnar partiet?

2011-03-11, kl. 06.30

Det är både ock - kommentarerna efter valet av Juholt. I länet verkar leden slutas även om Juholt inte nominerats härifrån. Helena Stenberg verkar vara den enda som håller fast vid Damberg som flera ledande norrbottens sossar förordat. Men annat ljud i skällan är det i grannlänet Västerbotten. Lennart Holmlund konstaterar i TV att han "ta mig fan" tror sig lämna partiet om Juholt blir vald. En "snällare" kommentar av
Holmlund hittade jag i NSD. Nu hör jag på TV att leden långt ifrån slutits på alla håll i landet - även om Anna-Greta Leijon just nu sitter och yvs över honom.

Hittade ett intressant uttalande av Juholt; "Det har tänkts så förbannat mycket nytt och kortsiktigt av diverse spindoctors i partiledningens närhet. Vad är det för rörelseriktning när vi bränner av fem–sex miljarder i sänkt restaurangmoms i valets slutskede? Ingen som helst!" Undrar vad han gillar att få en partisekreterare som vill ha privata butlertjänster till folket? Carin Jämtins "toblerone".

Och Lulebosåpan fortsätter. I NSD skrivet Johan Håkansson om "Alfavovvarnas kamp" och Kuriren lyfter utköpet av Carnerud - fd räddningschef -som kostade skattebetalarna 2,4 miljoner - och vars "fader" hette Karl Petersen. Nu känner jag inte igen historiebeskrivningen riktigt - men minns att vi i oppositionen bara ställdes inför fullbordat faktum. Och minns att jag var riktigt förbannad - även om det var nödvändigt att lyfta Carnerud från räddningstjänsten så var det ju en frisk och duglig karl som kunnat göra nytta på annat håll i kommunen. Lätta lösningar är alltid rätt då det är andra som betalar.

Artiklarna ovan inte länkbara (än) - men läsvärda.

Relativt lätt för Luleå hockey igår också - radiosporten underhöll oss på vägen från Arvidsjaur där Thomas och jag var på ett trevligt möte. Avslutades med middag på Afrodite.

Idag gratulerar jag Hendrik Andersson och Mia Hansson som båda fyller år idag. Och Edvin och Egon har namnsdag - grattis.

Idag ska arbetsinsatsen begränsas till förmån för träning och lite shopping. Nu kör vi fredag - som "gunnar" brukar uttrycka det.


Glad att de har fel!

2011-03-10, kl. 06.15

Regeringen "skäller" på dem - metereologerna. Ska ha bättre träffbild för sina prognoser. Fast själv är jag bara himla glad att de hade fel om gårdagens prognos. En decimeter blötsnö är inget vare sig jag eller min rygg längtar efter just nu. Och bönhörd blev jag - bara lite pudersnö. I övrigt en mild och vänlig morgon.

Glad också över gårdagens VM-guld -
Helena Ekholm - eller "vår sköna Helena" som kommentatorn dristade sig till att jubla vid målgången. Kommentatorer som inte riktigt klarar av att referera distanssträckorna - kan inte riktigt hetsa upp spänningen. Kan ju bero dålig resultatservice från arrangörerna - bildproducenten valde att visa en deltagare nästan utom tävlan då Helena satte sina guldskott. Frustration hos kommentatorerna.

Vi är väl många som hoppats/hoppas få glädja oss åt ett SM-guld för Luleå Basket. Och visst vann de igår - men tvingas kvala. Vann förgäves känns dock som en hård skrivning. Men inte utan att man tänker hellre slås ut än ännu ett SM-silver. För det blir inte att vinna ett silver utan att förlora ett guld. Hu - vilka negativa tankar jag skriver ner.

Anrikt snickeri i konkurs - Siverts snickeri i Öjebyn. Trodde annars att Siverts snickeri fanns i Sunderbyn. Fanns skriver jag för nu är det bostäder. Anrikt föresten - vem trodde att Bröderna Rutqvist - Helge och Einars verkstad skulle bli Siverts snickeri även i folkmun här i byn - men så blev det. Och frågor uppstår - jag vet fortfarande inte  vem som äger det huset? Och om det handlar om samma Sivert här som där dvs i Öjebyn resp. Sunderbyn.

Och kostchefen i Älvsbyn är sur - gillar inte politiken tänker riva upp hennes beslut om att införa lättmjölk och lättmargarin. Kändes nästan som ett hot när hon säger att hon måste minska fettet någon annanstans och att barnen nog inte kommer att gilla om det blir mindre av korv och köttbullar. Och nya vice kommunalrådet Helena Öhlund tycker att det är bra att övriga partier följer socialdemokraterna. Vilket får mig att minnas alla konstiga s-turer i den kommunen. Frågan är vem som följer vem? Och om Helena verkligen kommer att stå för någon ny s-politik i Älvsbyn. Självgod!!

Märkligt att PT inte har något om "fettbråket" i Älvsbyn - idag går det ut över hela Sverige via regional TV. Över hela Sverige vet det nog också att i Piteå låser de in gamlingar för att de har för lite personal. Man måste i den här debatten skilja på "låsa om" alt. "låsa in". I Piteå handlar det om att låsa in och nu sätter socialstyrelsen hårt mot hårt - 100 000 i vite om det inte åtgärdas. MYCKET BRA!

"Dom över död man" låter som en novellrubrik i morbror Ottos Lektyr på 50-talet. Men är Jan Troells film och Torgny Segerstedt - den bör jag nog se.

Och nu bör jag nog sätta fart på den här dagen. Efter en helledig dag igår - bär det av till Arvidsjaur i eftermiddag.

Sanningen segrar

2011-03-09, kl. 06.30

Ibland tvivlar jag - att sanningen segrar till slut. Men får lov att säga att Nord Nytts inslag om landstingschefen som satt munkavle på en ambulansförare var upplyftande. Chefen ifråga förnekar att hon sagt att arbetgivaren skulle ge tilstånd - och så spelar de upp hennes svar - som klockrent handlar om att arbetsgivaren ska ge tillåtelse innan anställd får uttala sig. Underhållande som GB skriver i
Kurirens ledare idag.

Hade varit intressant att vara en liten blomfluga inne på kommunalrådets rum igår. Kort och hetsigt - och det till och med hördes svordomar ut till korridoren när kommunalrådet träffade Lulebos ordförande - fd kommunalrådet Kjell Mickelsson. Och visst förfaller det som om sanningen segrar här också, Förfäktade hela tiden att det var mycket olämpligt att sitta både i koncernstyrelsen och något av dotterbolagen.Då tämligen ensam - skön bekräftelse när du kommunalrådet tydligt uttalar samma sak. Det går inte att tjäna två herrar samtidigt - det får både Camilla Hansen och Eva Bergström rejält påtalat nu. Ska bli intressant att se hur den nya styrelen kommer att se ut i det avseendet?

Och Luleå hockey gjorde det - vann över Djurgården. Och jag gjorde det - bakade semmelbullar och gjorde mandelmassa. Den senare förädlat halvfabrikat - köpt mandelmassa uppblandas med vispgrädde, hackad sötmandel och några droppar bittermandelolja.

Fick en lunchinvit med mejl på morgonen - dock olämpligt då jag dels tänkt vara ledig/jobba hemifrån idag och dels ska frossa i brunabönor, fläsk och korv. Och toppa med semlor i varm mjölk. ZAN-lunchen får jag be att få skjuta upp.de

Och så väntar vi på att det ska presenteras en "segrare" i partiledarfrågan hos socialdemokraterna. Fast det är tveksamt om det kommer att finnas någon segrare när detta avgörs. Vilket mandat kommer den personen att ha efter denna pinsamma process. Nu går LO-Malm ut och säger att han skäms över att vara socialdemokrat. Vem hade anat att vi skulle få sen en sån rubrik?

Och KG Bergström försöker hjälpa till i processen - har tydligen i Expressen utsett Elvy Söderström till ny partiledare. Ja (S) verkar behöva all hjälp de kan få.

Nu väntar diskbänken på röj.

Går det så går det

2011-03-08 kl. 06.

Men så snälla de är på Lulebo - beredda att förhandla om
sina pensioner. Rätt svar borde väl vara att de utan dröjsmål ska anpass sina pensioner till vad som gäller inom kommunkoncernen. Förhandla - hm. Men spännande fortsättning följer idag - vem är ansvarig för klavertrampet? Hur kan sånt här ske? Och finns det andra ej upptäcka "oegentligheter"? Viktigt att klarlägga - de ska inte vara möjligt att köra med "går det så går det" - och sen försöka famhålla sig som "generösa" - beredda att förhandla.

Hela dagen i Kalix igår - styrelsemöte. Nöjda som rackarn att jag åkte direkt och tränade. Många tankar på bilresan hem om vilka skäl det fanns för att inte träna.

Så var det fettisdag idag - och internationella pannkaksdagen och förstås internationella kvinnodagen. Verkar som om dagarna nu tagit slut - så vi får börja dubblera - eller tom trippla.

Själv har jag under många år planerat att återupprepa barndomens fettisdagar. Då man var ledig och åkte skidor för att sen avsluta dagen med brunabönor med fläsk och semmlor med varm mjölk. Nå inte blir det i år heller - har inte ens några skidor. Och Folkhögskolan står heller inte längre för skidtävling och pjäxdans. Och fettisdagen ska vi fira i morgon.

Ryggröntgen klockan 10.40 - blir hemma till dess - och kör eftermiddagsskift på jobbet. Ikväll ska semlorna bakas.

Siv har namnsdag och ska gratuleras.

Kan hoppas att vi har anledning att gratulera Luleå hockey ikväll. Förvisso möter det ett av mina favoritlag - men blod är tjockare än vatten. Vi håller tummarna.

Snart får vi väl också börja hålla tummarna för att  socialdemokratena får en ny partiledare. Hela havet stormar är väl bara förnamnet. Idag nästan parodierar NSD över nya kandidater. I en artikel som inte finns på nätet så presenteras Tomas Eneroth som tänkbar kandidat. Han förnekar nu att han förnekat att han vill bli partiledre. Han tror inte att han sagt nej - bara avstått att kommentera. Se där - en öppning! Och rötterna i Pålkem och en syster som fötts i en taxi i Svartbjörsbyn kan väl vara en merit så god som någon.

Ta tillvara dagen!

Sportig helg

2011-03-07, kl. 06.00

Vilken häftig sporthelg - utför för både damer och herrar, dito skidskytte, Vasalopp och femmil. Dessutom lite bandy och sånt som jag inte är så inntresserad av. Noterade dock att Bollnäs vann i någon form av slutspel - gladde väl morbror Sture. Och så en bronsmedalj i höjdhopp - inomhus VM eller var det EM - kanske? Iaf en junior Emma som var riktigt glad.

Förstås glad också - Jens som tog sig i mål i sitt 10:e vasalopp - och på
näst bästa tiden. Näst bästa tiden av de 10 loppen kanske jag ska skriva. En otrolig resultatservice - du kan följa vilken löpare du vill både med sms.-tjänst och på hemsidan. Och kolla tidigare resultat och jämföra.

För min del hanns det inte ens med en promenad - fast jag hade en bestämd målsättning om det. Kanske därför jag fastnade för tipset om hur undvika stressätande.

Ser att vi i Sunderbyn haft fin främmande - av Lars Ohly. Han tycker det är för få vänsterpartister - särskilt i Norrbotten. Besviken över valresultatet här. Dock har NSD så fiffigt klippt in dagens Demoskop på samma sida - där Ohly kan glädja sig åt en uppgång med 0,7 procent - dock fortfarande under valresultatet.

Och idag ska vi få veta vem som ska ta ansvaret för miljonrullningen i Lulebo. Och till och med jag har fått uttala mig i ärendet - känns lite ovant att säga saker i tidningen.

Nå nu är det ny vecka och måndag igen. Bara hugga i och ta för sig. Börjar med att åka till Kalix idag för styrelsemöte med Kali Folkhögskola. Vid hemkomsten gäller träning - så det blir sen hemkomst till Bärigårn idag.

Camilla har namnsdag och gratuleras.

Nu skrider jag till verket.


Vilodag?

2011-03-06,kl. 07.00

Tänk på vilodagen - så att du helgar den - visst. Tidningen - stockholmsblaskan DN - är inhämtad. Innan Vasaloppet ska jag hänga tvätt och bära upp två blomkrukor med rosor som ska fram i ljuset. Sen blir det femmil när nu den startar. Får lägga in dammsugningen så det inte stör skidorna. Sopsortering, blomvattning, disk och annat plock fixar jag under loppen. Dagen ska sen toppas med årsmöte i Piteå klockan 16. I deras nya lokaler - ska bli spännande att se.

Gårdagen präglade i allt väsentligt av begravningsgudstjänst och minnesstund för Enar Björkqvist. Vackert, vänligt, varmt och massor av vänner. Missionskyrkan i Älvsbyn fylld till mer än bristningsgränsen - räddningstjänsten hade nog inte gillat om de sett. Enars berömda Clivior ramade in podiet där kistan stod. Rörande när 76-åriga Enars sista scoutgrupp tog farväl vid kistan. Tretton släktingar från Gotland - mestadels syskonbarn - sjöng "Hemland där sol ej dalar". Mäktigast av alla kanske när Enars bars ut från sin kyrka och bårbilen började rulla medan alla deltagare stod ute och sjöng "Härlig är jorden.."

En begravning och minnesstund som tog mer än 5 timmar utan att jag ville vara någonannantans.

Kort kan det också sägas - Enar - en god människa!
 
Jag var in i Boden och köpte en ros att lämna vid avskedet. Mörkgul med lite oranga kantmarkeringar - mycket vacker. Tog av omslagspapper och tidningspapper i bilen. Många tidningar har tryckts sedan Enar dog den 8 februari. Och många är dess sidor - jag undrar vilket tecken det är rosen var inslagen i precis det siduppslag där Enars dödannons var införd?

Men som officianten Klas Johansson sa - döden ska uppslukas av livet - så nu får vi gå vidare i livet - gärna med Enars livsgärning som föredöme.

Carpe diem - nu startar jag upp söndagen med träningsprogrammet och tvätthängning innan Vasaloppsstarten. Jens - med nummer 9014 - har lovat vinka till mamma.

Grisigt

2011-03-05. kl. 06.45

Fullt ordkrig med Northug - Jonas Karlsson i TV hävdar att han är en gris efter "showen" med inbromsningen på millinjen. Och Expressen spär på med en omröstning med frågan om
Northug är en gris. "Ja - absolut" som är enda svarsalternativet får 100 procentig uppslutning - nästan 21 000 hade svarat i morse. Och Northug har contrat med att Jonas Karlssons fru säger att HAN är en gris. Ja - vad säger man?
Karlssons uttalande får till och med en egen rad i menyn på Kuriens nättidning-

Konstaterar att det numer är  rättljust när jag hämtar tidningen - vid femtiden. Vid pass 6 kan man konstatera att det nästan är dagsljus. Perfekt vårvinter - efter dagsmeja en kall natt som effektivt krymper snön. Nu saknar jag inte mörkret längre.

Men sakna Enar kommer jag att göra länge. Idag ska jag tlll Älsbyn för att vara med och ta avsked. En fantastisk medmänniska har lämnat oss. Sakna - men mest glädjas över att ha fått känna honom och hans gärning så länge.

Gläds över Ehnboms enspaltgare idag. Tar upp den frian domen mot han som som våldtagit. Synd att nättidningen inte har med "enspaltaren".Hovätten friade för att det inte var uteslutet att han gjort det i sömnen. För mig förefaller det inte uteslutet ott Hovrätten sovit. Hoppas verkligen att ärendet prövas igen.

Igår fick vi ytterligare en påminnelse om att det gäller att ta vara på dagen - vi vet aldrig hur länge vi har den. Lasse Eriksson avled hastigt. Mitt uppe i sin gärning på scenen.

Klarblå himmel och en sol som smeker Storgård och gör det gula teglet än intensivare i färgen. Bara njuta i det lilla.

I moll och dur

2011-03-04. kl. 06.30

Enligt Kurirens horoskop börjar min dag i dur. En överordnad börjar se min förmåga. Äntligen säger jag bara.

Annars var det lite moll i går eftermiddag och kväll. Hastiga kräkkänslor dök upp - först på gymmet och sen i bilen hem. Plus lite näsblod och frossa. Dock avtagande under kvällen och vissa (äckliga) iakttagelser tyder på att mtsmältningsapparaten inte gillade paprika. Någonstans på "härddisken" finns att det hänt förr.

Slutet gott allting gott. Skönt att ha en spark vid bron i morse. Dagsmejan kombinerat med en vind som slipat till snön har gjort hela gårdsplanen till en gigantisk isbana. Men tidningsturen avlöpte väl.

Kuriren toppar med att privata värdar höjer hyran först. Akelius kastade vante om 10 procent bidde bara en tumme med 1,9 procent. Lite synd bara att också denna artikel - som så många andra nu för tiden - saknar relevant fakta. För att kunna bedöma skäligheten så bör man ju veta utgångsläget. Av förra artikeln framgick att lägenheterna på varvet hade lägre hyra än Lulebos lågstandardhus i Sunderbyn.

En skrämmande verklighet är ettannyheten i NSD. 5000 unga människor i Sverige är i behov av och har skyddad identitet. Vilket mellan tummen och pekfingret skulle att uppemot 150 i Norrbotten skulle kunna vara drabbade (vi utgör ca 3% av befolkningen). Nog är det bara att hålla med den drabbade flickan i artikeln - något fel på lagstiftningen måste det vara.

Det var mycket mera dur igår förstås -
VM silver i Holmenkollen. Alltid lika intensivt att se sport tillsammans med Thomas - kanske var det som kramade krafter ur mig - näsblod och illamående. Och visst var det Britta Johansson Norgrens uteblivna tillkortakommande som gladde och överraskade mest. Kan hålla med Kuriren Sporten om ett silver som var guld värt.

Väl hemkommen två "dur" brev - röntgen den 8/3 - och dygnsmätning av blodtryck den 21/3. Det senare följt av läkarbesök dn 22. Och har jag tur så har röntgensvaret kommit då också.

Undrar om det beror på horoskopet - att en överordnad börjar se min förmåga - att Thomas ringde mig nu - halvsju. Liksom inte hans tid på dagen. Men han kollade bara sjukläget - rädd att ha blvit smittad. Kunde dock lugna honom.

Adrian och Adriana har namnsdag.

Och idag blir en helt vanlig arbetsförmiddag. Begreppet förmiddag blir väl som vanligt något längre än tänkt - ska passa in med skidstafetten - herrar - som startar 12.45.

God morgon!

2011-03-03- kl. 12.00

Så fick jag nyss en förfrågan om jag verkligen var i livet - då inget blogginlägg kommit.

Fast visst lever jag och mår. Tydligen gick inte kommandot om publicering igenom.

Har just avnjutit lite av gårdagens balsamvinäger kyckling med fetaost. Lika gott idag - om inte godare.

Kunglig glans

2011-03-03, kl. 06.30

Vilken dag igår med damernas guld i sprinten. Såg upplösningen med Thomas - och blev smått lomhörd av hans skrik. Det gäller att hålla sig en bit i från - för han vevar på bra med hela kroppen. Men inte fick vi se någon TV-bild av
Victoria och Daniel?

Båda tidningarna toppar förstås med bankrånet i Kalix. Tre gripna och polisen får beröm. Råneå, Älvsbyn och nu Råneå. Är det en slump att bovarna dragit sig från de större orterna? Och varför isåfall?

Lyssnar på TV om att lokala webstationer konkurrerar med lokala tidningar. I det globala och internationella nyhetsutbudet har det lokala blivit intressant. Kul. Historien om PRO som sågade ner barnens päronträd kom via en lokalwebstation.

På Kurirens debattsida får folkpartiets idé om spetsutbildning (i matte) även på grundskolan stöd av rektor Stefan Wiken som reagerat över att Nina Berggård och Annika Sundström gått emot satsningen. Han har noterat att de inte haft några invändningar mot liknande satsningar inom idrott och kultur?

En annan intressant artikel finns på NSD debatt - om Rakel - polisens nya system som kommer hindra avlyssning av polisnätet. Och frågan är väl om inte avlyssningen trots allt varit till mer nytta än skada. Hur många gånger har man inte kunnat välja en annan väg då man läst någon notis om blockerad väg. Fast det har väl både varit besvärligt och pinsamt för polisen när media kommit före dem till olycksplatsen.

Kul att NSD - i motsats till Kuriren - lägger ut sina debattinlägg på nätet.

Igår var jag riktigt trendrätt - kocken kom hem till mig och lagade mat. Balsamkyckling med fetaost - mums. Och minst en måltid kvar. Imponerad inte bara av maten - syntes inte i köket att någon lagat mat. Hur bär en del sig åt - har mycket att lära.

Såg "Borgen" för första gången igårkväll - handlade om kvotering till bolagsstyrelser. I detta fall kvinnor. Slår mig varje gång den frågan diskuteras hur mycket manlig kvotering som förekommer. "Handgångna män" behöver många gånger inte mer kompetens än att vara kompis med det manliga kommunalrådet.

Insåg i morse att det nog är överkurs att slå igång motorvärmaren - hejdade mig. Och mycket riktigt termometern visade plus 3. Och det blåste rejält och det blänkte på skaren. Lite bättre nattkyla nu så är det fritt fram att promenera över vidderna.

Vanlig arbetsdag idag - och träning. Som måste anpassas efter damstafetten.

Grattis till Gunborg och Gunvor - nästan likaklingande namn.


Livets gång

2011-03-02, kl. 06.00

Jaha - så har ännu en av byns genuina invånare lämnat oss - Allan Sundling. Har en förteckning - från 1975 - efter far där hans gymnastikkompisar är förtecknade. Födda 03 - 41 - det är inte många kvar nu. Och nästan varje dag är det någon jag känner som lämnat in - bara konstatera att det är livets gång. Och att farbror Allan blev näsan 92 år och har haft ett bra liv.

Med en dags fördröjning kommer nu artikeln om
Anders Sandbergs generösa pensionsvillkor. I dagens NSD är det ytterligare en artikel - där det visar sig att Anders - tydligen med styrelsens goda minne - har kliat ytterligare 7 chefer på ryggen genom att ge dem liknande förmåner. Det är märkligt detta med det politiska bolagsfolket - det tycker att de är lite förmer än de som sitter i vanliga styrelser och nämnder - och vill gärna ha lite mer betalt. Jämför sig med det fria näringslivet. Samtidigt som de får förmåner av kommunen som förtur för att köpa fastigheter till förmånliga priser. Så får man över pengar att gynna sig själv.

Idag har även Kuriren en artikel i samma ämne. Anders Köjs måtte ångra att han gick i förtid från fullmäktige - och därmed missade det smått historiska - att valet av Lulebos styrelse återrremitterades. Inte länkbar. Ibland undrar om vissa nyheter medvetet hålls borta från nättidningen - för att sälja lösnummer med löpsedlarna? "Petersen ryter till mot chefsavtal" kan väl få en och annan att lägga upp en slant för ett lösnummer.

Gårdagskvällen tillbringade jag framför TV:n - andra kvällen i rad. Nödvändigt att träna att inte alltid vara i producera/leverera läge. Börjar inse att det är mitt problem. Fast jag knäppte av TV:n när Godkvälls hunddressyr inslag visades - en viss "Bollen" skällde i ett kör. Dessvärre repriserades inslaget nu på morgonen.

Idag är träningsfri dag. Det är lite för mycket dit det åbär i mig - funderade på att lägga in ett pass iaf. Men - nej - nu ska jag också försöka vara måttlig. Vanlig dag på jobbet - och idag ska Thomas hålla mig sällskap. Kul - annars flänger han mest på kommunala sammanträden och andra kommunala uppdrag.

Ernst och Erna har namnsdag. Grattis.

Juridiska krumbukter

2011-03-01, kl. 06.00

Hej och hopp - så var det ny månad. Blev kallad ängel i går på FB för att jag löste ett problem med debet och kredit - per telefon. Synd bara att det innbär att vederbörande inte hälsar på mig idag.

Herregud - är det möjligt att förflytta sig i sömn genom en hel lägenhet, in genom dörren till sängkammaren och våldta en kvinna - i sömn. Det kan iaf inte uteslutas enligt hovrätten
som friar mannen. Man häpnar. Och vad kan inte den mannen ställa till med i sömnen - borde han iaf inte ha dömts till vård?

Men det förefaller vara mycket som är möjligt - även om fd kommunalrådet Kjell Mickelsson inte tycker det är märkvärdigt att det blir återremiss på valet av styrelse till Luleåbo - så har det iaf aldrig hänt under min tid i politiken. NSD idag! Skälet är att styrelsen beslutat om ett pensionsavtal för vd:n utan att kommunicera det med ägarna dvs Luleå kommun och skattebetalarna. Det blir intressant att läsa vad mina fd gruppledarkollegor - tillika styrelseledamöter i Lulebo - har att säga till sitt försvar. De kan ju iaf inte varit ovetande om skyldigheten att informera och kommunicera med ägarna. Men det är inte ett helt ovanligt fenomen att politiker när de sätter sig på "bolagsbänken" glömmer bort att de är förtroendevalda.

Sören Häggroth lär väl inte heller vara nöjd med juridiken - han överklagade för att bli frikänd alt. få sänkt straff - och belönades med hårdare straff. Det är klart att 62 bluffakturor kan ju inte bortförklaras. Hur tänker man?

Conny Sundström (KD) har en insändare i båda tidningarna. Ifrågasätter varför Luleå kommun överklagar beslutet om hyrorna för gruppboendet på Nygatan. MYCKET befogad fråga - särskilt som hyresgästföreningen berättar att det principiella i frågan kan utläsas av tidigare domar.

Albin och Elvira har namnsdag idag - grattis.

Nu ska jag försöka göra något bra av denna dag. Känner mig lite i deppläge - men förstår inte varför och inte vad som skulle kunna göra mig bättre till mods. Så det är bara att bryta ihop - och gå vidare.