Om inte om...

2012-02-04. kl. 08.30

hade varit så hade jag stannat under duntäcket idag. "Stannade" faktiskt till klockan 7 och då var det minus 36 här - men vårat t
idningsbud klarar det mesta - tidningarna i lådan.

Kaotisk dag i stockholm igår - sammanträdesfolket - en del av dem - satt fast på försenade tåg. Och på centralen stod massorna och kollade infotavlan - med hemlängtan i blicken.

Har just meddelat Kerstin att "gamvolvon" får stå kvar på gården - försöker mig på buss till stan för att hämta hem bilen.

Blir stum och förbannad när jag läser med vilken lätthet tekniska nämndens ordförande tar beskedet att Pontushallens ombyggnad blir 47 miljoner dyrare än beräknat. Detta ovanpå fördyringen i samma dignitet av äldreboendet på Bergviken. Var tror ni ombyggnationen/rustningen av Sundsgården/Fyren hamnar. Tänk att Luleå kommun alltid måste göra sina långsiktiga investeringar i värsta högkonjunkturen - och dessutom se till att upphandlingarna är så stora att bara ytterst få klarar att lägga anbud?

Investeringskostnaden må ju vara - men tänka vilka "sköna" driftskostnader som varje år komme att flyttas från vård, skola och omsorg?

Lite otäcka incidenter nära mig igår - av två möjliga inflygningar till Stockholm detta år har båda fått avbrytas. Förra gången jag var ned var det ett plan som man inte fått av banan pga halkan. Igår fick planer lämna företräde för en ambulans som skulle korsa landningsbanan. Och på hemvägen insjuknade en passagerare i något som liknade hjärtproblem - syrgashjälp bland annat. Och vi fick vänta i planet medan ambulans mötte upp på Kallax för trolig vb till Sunderby sjukhus. Får hoppas det gick bra för farbrorn.

Bränder och tågförseningar dominerar annars lokaltidningarna - 70-årig kvinna i Luleå svårt skadad vid brand på stationsgatan och nyrenoverad villa i Kalix totalförstörd. Nattåget söderöver kom aldrig längre än till Boden pga strömavbrott. Fasiken vad sårbara vi är.

Idag tror jag vi får ta till det gamla beprövade knepet med att låta kranarna sippra fram lite vatten - och spola på toa några extra gånger. Frusna vatten- och avloppsledningar är inget man önskar sin värsta fiende.

Ha en bra mysdag inomhus - och håll tummarna för att det funkar med bussen för mig idag också. Kanske får ta fars rävmössa på idag - med risk att bli nedslagen av någon "pälsjägare".

Kommentarer
Postat av: Ylva Mjärdell

Rustningen av Fyren blir nog dyrare än många tänker sig, allra helst som schemaförslagen visar total blindhet och insikt om att personal med tungt fysiskt och psykiskt arbete behöver tid till återhämtning!



Med delade turer i Råneå för personal bosatta i Luleå,förmiddagar och kvällar huller om buller så får inte personalen inte ens nattvilan som de så väl behöver för att ENS orka leva!!!



Ökade sjukskrivningar och utbrändhet kommer som det brev på posten vi inte vill ha!



Men innan så kommer kvalitet och det vi eftersträvar med vår kommunala värdegrund att falla som ett korthus och dem som i slutänden drabbas allra värst är våra gamla och sjuka och inte minst deras anhöriga.Tänk efter före!!



Slutkörd personal som upplever maktlöshet och sorg är inte kapabla att tillhandahålla god vård och omsorg med den empati och kvalitet de så gärna vill. Det handlar inte om ovilja eller lathet då vård och omsorgspersonal ofta tvinnar sig om sin egen axel för att orka med, nej det handlar om att även dem som vårdar är människor och till slut brister det då man inte längre orkar "hålla näsan ovan ytan".



Sorgligt hur dem som planerar detta gör det utan empati, insikt och helhetsperspektiv...



Hela havet gungar, vågorna går höga och jag undrar hur många som "drunknar" denna gång?



Det måste vara slut med att utnyttja personal inom vård och omsorg!!!



Det är dags att värdesätta och tillvarata och det inte minst med tanke på att vi måste tillsätta tusentals tjänster inom vård och omsorg inom en snar framtid.



Man säger Undersköterska är ett framtidsyrke, men vem av våra unga till söka sig till, utbilda sig inom ett yrke där man så lättvindigt går från att vara anställd till att istället vara liv-egen!?



Med delade turer är personalen strandsatta i Råneå och borta från hemmet i allt mellan 17-18 timmar och har betalt för en arbetsdag, får ingen nattvila och börjar sedan kl 7 igen nästa dag (efter 4 timmars sömn i bästa fall)



I en kommunal diktatur gäller inte värdegrund om medskapande arbetssätt, nej, där ska personalen tiga och ta emot och vara glad att de har ett arbete och hur det sedan är för vare sig dem vi finns till för, för anhöriga eller personal spelar ingen roll!



Hur inbillar sig Luleå kommun att man ska kunna ta bort de delade turerna någonsin för all personal då man inte kan göra det för 34 personer under en begränsad tid därför att som cheferna säger, kommunen inte har den börsen, det blir för dyrt?!



Men dyrt blir det i alla fall om än kommunen sparar någon krona kortsiktigt, inte bara i mänskligt lidande men så även samhällsekonomiskt genom att man knäcker dem som anstränger sig så för att hjälpa andra!!



Skäms är i detta fall ett milt uttryck!



2012-02-04 @ 15:19:49
Postat av: Ylva Mjärdell

Ps! Jag börjar bli arg.....

2012-02-04 @ 15:27:20
Postat av: Ylva Mjärdell

Vad gäller slopandet av delade turer( för 34 personer)under den tid Fyren rustas så ratar cheferna utan vidare schemaförslaget som användarstöd lagt ner tid, arbete och energi på att upprätta!



Personalen blev direkt tillsagd att det inte är aktuellt och därför inte ens behövde -titta- på förslaget för att kommunen inte har den börsen.



Helt uppenbart behöver tjänstemän och chefer inom socialförvaltningen påminnas om att man kommer en bra bit på vägen bara genom att vilja och försöka vad gäller förändring,förbättring och utveckling inom verksamheten.Och att man faktiskt kan lyfta frågan vidare om man är osäker.



Men helt uppenbart behöver de även påminnas om att det finns något som heter personalpolitik även inom Luleå kommun!!!



2012-02-04 @ 15:58:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback