Stödstrumpor

2012-02-09. kl. 10.00 (nästan)

Ja så var jag på jobbet - kom faktiskt halv nio - trots att jag först sov till kvart över sex och sen satt och strulade med en dator som ömsom sa att i"nget nät" och ömsom att den inte kunde hitta usb-minnet.

Hade tid att passa - hade lovat Thomas att ordna logistiken så att jag kunde ta honom från en frukost med Bris till boksluts- och budgetdag på kulturens hus. Dock sms:ade han och meddelade att han valde att promenera med en signatur namne till mig - YS.

Gårdagen gick i barnbarnens tecken - hämtning och skjutsning till och från hallen upprepade gånger. Lite extra spännande träning då det var två tjejer - 6:an och 9:an - från Northland som var och tränade dem. Fadern i huset anlände hem vid 21-tiden - då jag ställde kosan hem till Bärigårn.

Gårdagens mediaskov var väl iaf insamlingen till yllesockar till Kirunapolisen - kan dock tycka att den borde inkludera åtminstone polisen i hela Norrbotten. "
Stödstrumpor" var väl en given rubrik. Min fundering är vem som ska ställas till svars för denna brist - polisledningen i länet eller rikspolisstyrelsen? 

Frågan är om det inte borde göras en "insamling" till SJ också? Hur i friden orkar vi med att leva i den här kylan när SJ inte ens klarar av att köra tåg - trots att det idag inte är mer än 17 grader? Grannlandet Finland kör trots minus 40. Alla tåg verkar inställda.

Kommer många tankar i svallvågorna av pensionsdebatten - och inte minst av tajmingen att orangakuvertet kom samma dag. Allt var ju inte bättre förr men det kanske fanns någon tanke bakom regeln med att du skulle ha 30 pensionsgrundande år för att ha full pensionsrätt och upp till 40 år var pensionsgrundande. Om jag nu minns rätt?

För egen del blev jag förvirrad då det på första sidan stod ett belopp som skulle vara aktuellt vid pensionering vid 65 men ett annat på sidan 5 som det hänvisades till? Och i princip en uppmaning att jobba till 66 år och 1 månad för att komma upp till det som skulle varit om inte om varit.

Intressant att NSD:s ledarsida fortsätter med bidragslinjen som huvudspår för att lösa problemet - friår och utbildningsvikariat kan visst ha sin betydelse - men det är inte heller gratis.

Intressant uppgifter också i Kurirens ledare - som borde få opinionsbildare på alla sidor om blockgränsen att behandla pensionsfrågan med mindre av löpsedelsjournalistik. 1913 när folkpensionen infördes (för övrigt en reform framlagd av liberalen Karl Staaff) var medellivslängden i Sverige 60 år (har sett någonstans uppgiften 55 år också) och pensionsåldern sattes till 67. Lägg på 7 år på dagens medellivslängd så hamnar vi en bra bit över 75 - 90 för kvinnor tror jag och något lägre för män. Så kan det bli lite perspektiv på debatten. Att man sen måste se över "pensionsfrälset" bland politiker och andra hör också till bilden.

Ja så har jag snott lite arbetstid för att skriva av mig - lova att inte berätta det för min arbetsgivare. Men veckans flex ligger på plus 6 innan denna arbetsdag - så det finns avräkningsmöjligheter.

Ha en fin dag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback