Måste bara sägas

2013-08-30-kl. 07.00 - fast jag inte har tid - egentligen - så försöker jag med en fusklänk - så texten blir svart?
 
Mår bra - även om det är rätt stressigt nu - maktpåliggande att vara tillförordnad vicevärd - ovanpå allt annat - och inte så mycket energi som förr.
 
Nya bilen uthämtad - i onsdagseftermiddag. Fin - men snarare elegant än "fräck" som mina tidigare Hondor. Och så stor - urvalet av för mig lämpliga parkeringsplatser är begränsad - aldrig varit någon lirare på fickparkeringar. Kanske något gott - att jag kommer att promenera ut på stan istället?
 
Vissa saker måste bara sägas ´- ibland - men oftast skämtsamt har jag benämnt NSD som "partimegafon". Ja alltid förstås på ledarsidan - men så ska de ju vara. Men sista tiden har de verkligen börjat göra skäl för epitetet. Kulmen idag när man gör en "svensk damtidning" artikel om Bucht. Om att han blivit ny talesman (observerar att nsd:s rubriksättare inte hunnit med det modernare "talesperson" - men så ska det kanske inte vara i relationen Bucht-Löfven?) för s-ledare Löfven. En utnämning som skedde redan i maj!! Nyhetsvärde??? 
 
Och på ledarsidan fortsätter pläderingar för olika landstingsrådskandidater - ohämmat! Två pro Lekfalk bara idag - kanske en liten "sandlådelek" där stora NSD bestämt sig för Lekfalk och lillebror PT har Stenberg i sin hink, Något större läsvärde för mig och förmodligen många andra läsare har det inte - att ömsom få höra om den enes förträfflighet och den andres uselhet.
 
Och dagens skämt återges "sticket fredag" - EU- vill förbjuda lakritspipor - ivrigt påhejat av miljöpartisten Carl Schyter. Skäl; ska hindra barn från att börja röka. Ja om det då finns någon logik så är det väl bara att ge sig på indianernas sedvänja om fredspipor också?
 
Nu måste jag göra mig färdig för arbete. Måste börja tajma in bästa tiden att åka till och från jobbet. Så ini -hvete trafik det har blivit. Köer - även om det ännu inte står stilla så mycket. Stressande! Får väl börja fundera på att använda mitt pensionärsrabatterade busskort. Det ni!
 

Färdigbadat

2013-08-26 - och Östen har namnsdag idag - grattis! Igår fuskade jag uppenbarligen med bloggen - fast mitt minne är att jag skrev? Iaf hade Lovisa namnsdag igår. Och då mina vänner är det färdigbadat för då går "kallsten" i sjön. Källa farmor Hilda - som hänvisade till bondepraktikan.
 
Helgen har varit bra. Planeringskonferens i lördags - med smak av Skördemarknaden - vi var på Almskaskolan. Och igår fick jag mig en rejäl sovmorgon - låg till halvnio. Sen blev det en något vingklippt fotbollsmatch - Lisa var förkyld och skulle inte spela fick jag besked om tidig förmiddag. Det visade sig sen att hon inte ens orkade komma och se matchen - vilket säkert harmade henne - vi klarade hem en vinst med 3-0 mot Älvsbyn. I strålande kanonväder! Vi tog ett snabbesök på Skördemarknaden på väg hem - trist när "knallarna" börjat packa ihop - och klockan var bara ca 15. Vi möttes av "LRF:s kossa" som var på väg därifrån. Skämmes!
 
Hann med ett besök hos barnbarnen på Timmermansgatan också - för att se till sjuklingen och för att dela med mig av morg onens skörd från växthuset; tomater, gurka, paprika och squash.
 
Morgonens aha-upplevelse - att se ett inslag om skohö på TV. Fatta sånt har jag ju sett användas i levandes livet - morbror Otto. Höstolar som begrepp känner nog den yngre generationen till - men veta rackarn om det vet varför de kallas så?
 
Vädret står och tvekar denna morgon. Grått och fuktigt - har nog regnat i natt - men plus 12. Kändes hyfsat. Kan ana en blå himmel därunder - men den får gärna hålla sig borta. Stekande sol inget önskeväder då jag ska jobba.
 
Tidningarna avverkade - NSD om Pajala om det första turbulent året med gruvan - och Kuriren om att näringar - rennäringen och rymdnäringen - hotas av gruvplaner.
 
Inte mycket att hetsa upp sig på men påminns om att alliansen var uträknad vid samma tid före förra valet - också. Ledaren i Kuriren. Minns mycket väl Sören Holmbergs uträkning av oss - brukar komma ihåg den varje gång opinionsmätningar kommenteras - men än har ingen varit som SH var då?
 
Ja - nu dags att starta upp "kroppen och knoppen" för dagen. Blir att ta tag i "att-göra-listan" och förhoppningsvis stryka en hel del. Klockan 14.30 ska jag på andra efterkollen för mitt linsbyte. I övrigt inget särskilt inplanerat - kan hoppas på många bonushändelser. Som att jag får min nya bil i eftermiddag tex!!
 
Allt gott till er som läser detta!
 
PS/på tal om färdigbadat - så blev det inget utomhusbad denna sommar heller./DS

In och ut i politiken?

2013-08-24, kl. 06.30 - och Bartolomeus har namnsdag. Vad är det med just den dagen? Jo den ska hösten bestämma enligt bondepraktikan.
 
Kanondag igår - konverterade mitt busskort till ett pensionärsdito - och tjejen på LLT sa att jag måste ha ett intyg att jag var sjukpensionär. När jag påpekade att att jag var riktigt pensionär så sa hon att det hade hon aldrig kunnat tro. Det gjorde min dag - så jag gick iväg och köpte mig en fin blus.
 
Fick bär av ett kommunalråd - och det var minsann inte bara röda bär - utan blå och svarta också! Generös och omtänksam. Kvällen toppades sen med att tant Lilly kom med "riktig" blåbärsbulla - dvs med vetebröd. Två stycken tefatsstora ljumma tryckte jag i mig.
 
Ett av mina få externa sammanträden ställdes in pga av dubbelbokning - så tiden blev dryg igår. Därav ärendena enligt ovan. Och så hann jag ändå med en middagsvila mellan 16.30 och 18.30 - disciplinerat steg jag faktiskt upp. Röjde lite här hemma, vattnade i växthuset och gav igelkottarna mat.
 
Och snart är jag nog hemma i mina rutiner igen - idag kom jag upp klockan 5. Grått och småfuktigt när jag hämtade tidningarna - kändes inte så pjåkigt - men tempen visade bara plus 5 - som i stockholm igår morse. Kan tänka att gräset hejdar sig en smula - tror att de mer perifera gräsfälten får vara för i år. Tar nog bara de mest synliga.
 
Mycket om de tråkiga motsättningarna i Jokkmokk. Jag kan tycka att det finns en poäng i och utrymme för att ta mer betalt för gruvbrytning - men ogillar starkt de olagliga aktioner som genomförs. Och läste att en av aktivisterna som polisen varit på väg att gripa inte kunde svenska - han var från utlandet enligt en annan aktivist. Snacka om yrkesdemonstranter!
 
Och Östmans tur att krönikera idag - påminner om alla in och ut i politiken som den blivande stadsbyggnadschefen har gjort. Nog skulle man ju vilja syna mot vem och vilka rekryteringsföretaget bollat namn och konkurrenter? Kul att han skriver om något annat än Boden också - är det nog många som tycker.
 
Och SSU-skandalen kryper närmare ett avgörande - sex tidigare aktiva står som huvudmisstänkta - och några av dem kommer att åtalas.
 
Idag är det planeringskonferens med partiet - i Boden. Almskaskolan i närheten av skördemarknaden - så lunchen tillbringas nog där. Och så kanske en stund efter mötets slut - vid 15-tiden. Ser ju ut att bli en helt strålande vacker dag idag. Ha det gott.
 
 
 
 

Timeout

2013-08-23, kl. 07.30 - och idag gratulerar jag Bengt Westerberg som fyller 70 år. Lite ofattbart - 70 år!!!!
 
Fast egentligen skulle jag bara visa ett livstecken här - på att jag lever och mår. Men har absolut inte hunnit med bloggen. Lite timeout - ävenom ordet är belastat!
 
Tiden rusar värre än vanligt just nu - men till veckan ska jag försöka få in mina vanliga rutiner igen. Kan inte vara nyttigt att bära så mycket tyckande i sig.
 
För övrigt var det ljuvligt att höra gamlingarna på äldreboende i Lycksele. Hur hade hon det? Jo med den aldrig överdrivna norrländska positiviteten svarade hon att det kunde vara mycket värre. Sen fäste jag mig vid en dam som sa att dagarna var SÅ långa. Undrar om jag någon gång får uppleva att tiden går långsamt?
 
Nu rusar jag vidare ut i livet. Idag faktiskt en kommunal arbetsgrupp - klockan 10. Sen vet jag inte vad fredagen bär i sitt sköte - förutom lite jobb.

"Genade" i morse

2013-08-19, kl. 22.00
 
Hm - ser att jag "genade" i morse - inget blogginlägg. Mycket medvetet faktiskt - skulle stiga upp klockan 04.00 för att jag bland annat skulle köra en köttfärslimpa i ugnen - en som jag fixade till på kvällen. Men inte vågade sätta i ugn - var inte säker på om jag skulle orka hålla mig vaken.
 
Nu var läget inte mycket bättre på morgonen - trött - skönt trött. Kroppen vill bara inte lämna sängen - hjälper inte med någon övertalning i världen. Snoozar på till jag somnar om på riktigt.
 
Så jag valde bort.
 
I övrigt har dagen varit bra. Blev kvar länge på jobbet - fick bland annat besök av en som tidigare bott i huset. Minst 1 timmes trevligt samtal. Så klockan var 15.30 innan jag kom iväg. Gick precis när Jörgen kom - han på väg till Kalix.
 
Varmt hade det blivit ute - väl hemma var det plus 22 och soligt och fint. Det blev 1 timmes gräsklipp. Så nu ser de hyfsat ut - men precis på gnetet att det är till att börja om på baksidan.
 
Trevligt naturliv ikväll - tre igelkottar i storlek tripp, trapp, trull och så en liten söt ekorrunge. Nu gäller det att mataupp "trull" som måste väga minst 500 gr för att klara vintern.
 
Och nu ska jag pysa i säng - tidigt. Sonen har en önskan om att jag ska hämta honom ute på rondellens bil vid 7-tiden - jag som inte börjar förrän kl. 09.00. Men inte kan man väl kräva av en maratonman att han ska GÅ dryga kilometern till fp expen? Eller?
 
Godnatt alla. Och skriver jag inte i morgonbitti - så vet ni att jag curlar med sonen!!!

Bekännelser

2013-08-18, kl. 07.45 - och börjar mina bekännelser med att bekänna att denna länk är blank och bara till för att texten ska bli svart.
 
Om jag börjar bakifrån så är det bara att bekänna att jag inte varit först uppstigen här i huset . hörde Kerstin från övervåningen strax efter 6 - skyndade upp men minsann rollatorn var ute - hon hade redan hämtat DN,
 
Gårdagen avlöpte i regnets tecken - och som det regnade sen. Bara öste ned. Och stormade.  Men som www.yr.no föruspådde så klarnade det upp vid 18-tiden. 
 
Drog en sväng till Storheden och Rusta. Oj så fint det blivit på den senare - Rusta. Där ska jag gärna handla i framtiden. Billigt har det väl alltid varit - men en otäckt rörig affär. Nu var det ljust, fräscht och ordning och reda på hyllor, korgar och "skepp". Två dörrmattor, hårbekning, duschshampo, tandborstar, pappersnäsdukar, bomullsrondeller, disktrasor, köksvampar för tillhopa 350 kronor. Det kallar jag billigt!
 
Men det jämnade ut sig sen på Maxi - där jag lyckades handla för dryga 600 kronor - fast jag egentligen inte hade något större behov att handla.
 
Ungefär här var det tid för kaffe hos kusinen. Med instruktioner om vad jag ska sköta om medan hon är på semester.
 
Friidrott på TV i horisontellt läge .- såg färdigt höjdhoppsfinalen och spjuttävlingen - trots att svenskarna inte nådde ända fram. 
 
Och så är det bara att bekänna att då var jag så sötsugen att jag klättrade på väggarna. Fanns inte ens ett russin i huset - så det blev en snabbis till affären i G-stad - men hann hem till Bolts återigen fantastiska uppvisning på 200 meter.
 
Bara bekänna också att det känns lite surt att jag inte kom iväg på Musikens Makt i år heller. Men har ingen eller inget att skylla på - får stå mitt kast.
 
Besöken av igelkottarna blir glesare och glesare - och individerna som besökte oss tidigare i sommar lyser helt med sin frånvaro. Ett antal nya kommer sporadiskt - och igårkväll tror jag inte vi hade något besök alls. Stora delar av maten är kvar - inte ens skatorna har gjort sitt sedvanliga rensarbesök på morgonen. Bekänner att en av anledningarna att jag inte kom iväg på musikens makt - var att jag studerade igelkottarnas liv och leverne på internet.
 
 Idag blir det nu att börja med svartaxi med kusinen till Kallax. En sväng förbi jobbet på hemvägen. I eftermiddag blir det fotboll i Alvik. Egentligen hade jag tänkt åka till Arnemark på Öppet Hus med fika hos Anne och Göran med logistiken funkar inte.
 
Ha en bra söndag.
 
 

Missat igen!

2013-08-17. kl. 07.45 - och Verner och någon fler - Valter - har namnsdag - grattis alla. Särskilt lilla Valter i Boden.
 
Trodde jag missat igen - Da Capo - men det ser ut som om det startar först nästa söndagkväll - och då blir det påföljande lördagmorgon jag ska njuta. 
 
Idag känner jag mig inte stressad - få se om det rinner till något att skriva om. Inte stressad för vädret gör att jag måste få tid att skruva om mina planer. Hade tänkt mig att klippa gräset färdig - så där 2-3 timmars jobb. Men nu visar sig vädret från sin gråa och blöta sida. Dock inget regn än - men det hänger i luften. Gläds åt att det iaf är någorlunda hyfsad temperatur. Plus 16.
 
Väl varit i huvudsak en bra vecka - höjdpunkten i torsdag var förstås surströmmingen hos Lilly.Fjolårets Mannerströms och fjolårets Kallax. Lilly ville öppna en årets också - men jag fick henne att avstå. Vi veteraner inom sursträmmingsätandet ädla konst chansar aldrig på årets strömming före potatisen år upptagen - dvs en bit in i september - tidigast.
 
Gårdagens höjdpunkt var förstås kungen och drottningens besök. Jäkligt irriterad i Nord Nytt som drog upp en gammal undersökning - utan nyhetsvärde (var är yrkeshedern?) - om att förtroendet för kungadömet stadigt minskat. Och som "krydda" fick Micke Nyberg dessutom nämna om boken "den ovillige monarken". Lågvattensmärke av Nord-Nytt - hoppas bara sändningen höll sig i Norrbotten. Oavsett vad vi tycker om statskicket så gör man inte så - borde skicka hela Nord-Nytt gänget till Magdalena Ribbing! Vett och etikett!
 
Nå själv åkte jag vare sig till Älvsbyn, Gammelstad eller stadsparken. Istället åkte jag till Jämtön och tittade på en stuga. Ska INTE blir stugägare - bara medföljande. Tänk att en liten plutt till stuga - 40 kv - och några övriga byggnader kan maxa (minst) 3 gånger så mycket som villan vi byggde 1978. Utgångspris 795 000 kronor. Det finns mycket pengar ute bland vanligt folk - kolla  www.hemnet.se
 
För övrigt var det en bra ledare om kungahuset i Kuriren igår. När jag hämtade den länken blev jag påmind om att jag höjde på ögonbrynen när jag läste det här ledarsticket idag. Är det verkligen möjligt att det 2006 var 
 20% av den arbesföra befolkningen som försörjdes av a-kassa eller socialbidrag? Och att det fortfarande idag är ca 14%? Inte kan det då kallas ett inkluderande samhälle - även om nuvarande regering fört det åt rätt håll!
 
Övriga nyheter i lokalbladen handlar om misshandel, krossade rutor, körningar utan körtkort - kommer inte håg någon fylla - men det var sig ganska likt som det brukar vara en lördagmorgon.
 
Nu ska jag ta tag i den här dagen - risken är väl att vädret kostar pengar - dvs att det blir en resa in till stan. Sen ska det väl bli lite friidrott - inget morgonpass dock vad jag kan se. Ska inte missa Emma GT:s fnal ikväll - känns gott att stötta en tjej med civilkurage! 

Stugsista

2013-08-16, kl. 07.00 - och Brynolf har namnsdag . grattis. 
 
Idag hinner jag inte skriva alls - och då har jag väl satt myror i huvudet på någon - varför rubricerar jag stugsista ? Ja ordet bara dök upp - möjligen för att jag ska på visnig av en stuga i eftermiddag. Och ordet stugsista är tämligen nytt för mig - sen Jens och Lotta skaffade stugan i Lövånger.
 
Har sovit många timmar och länge på morgonen - plus att jag har vissa tekniska problem med datorn. Får väl göra en kort sammanfattning av torsdag och fredag ikväll. Så inte allt stannar inom mig.
 
Ha en bra fredag - och ni som inte ska på stugvisning - åk och vinka till kungen och drottningen - gammelstad efter lunch och stadsparken 16.15. Kan undra om inte mina republikanska vänner också kommer att stå där?

Flaggdag?

2013-08-15, kl. 07.00 - och Stella och Estelle har namnsdag. Har vi hunnit få in flaggdag i almanackan?
 
Töre igårkväll - förlust med 2-1 mot Gamelgården/Töre. Jämn och rolig match - med många chanser för båda lagen. Och hyfsat lite mygg. Andra "odjur" var dock i farten. Tänk så korkade folk är som ger sig ut cyklande och gående utan en enda reflex och ofta med mörka kläder. På smala vägar typ mellan Rutvik och Gammelstad. Bara under att ingen blir påkörd. 
 
Är i ett översovningsskov - kom upp först strax efter 6 - så idag blir det bara en kort rapport om dagens innehåll. Det blir jobb - så fort jag hinner iväg. Klippning 15.30. Sen hem och äta surströmming. Lilly ska bjuda idag. Visst preminär idag - själv skulle jag dock föredra att äta fjolårets. Såg i  NSD att Mannerströms och anrika Röda Ulven fick bäst betyg - även om de i texten stod att det var Manneströms och kallax..20 poäng för segrarna och 18 för Kallax.
 
Hoppas ni också får strömming på denna premiärdag. Ha det.

Jekyll och hyde

2013-08-14,kl. 07.15 - och Uno har namnsdag. Grattis. Och grattis till Una också - finns ett sånt tjejnamn i verkliga livet - iaf kände jag till en en gång i världen.
 
Tror jag skolkade från bloggen igår - använde morgonen till lite uppstädning och fortsatt avfrostning av frysen. Packade över rendiskade kärl och fiskegrejor i famijen Sundströms husvagn. Herrn i huset ska visst på fiskeresa till helgen - hämtas direkt från stockolmsflyget. Något för högt tempo där tror jag! 
 
Själv drog jag ner tempot - och jobbade bara 3,5 timme. Sen åkte jag hem och klippte ytterligare en större yta gräs. Nu återstår bara hälften denna klippomgång. Kvällen blev det träff med Fria liberaler i Svenska Kyrkan. Avslutar ju min tid som förtroendevald med att finnas med på församlingslistan Nederluleå. Ankare! Sist! Får väl driva personvalskampanj och kryssa upp mig? Skulle nästan vara kul att röra om i den grytan..
 
Inte utan att det är höstlikt idag - dimmigt och vått. Men inte avskräckande kallt. Tur iaf att jag har fotboll att se framemot ikväll - tar tillbak sommarkänslan. Lisas lag spelar mot Gammelgården i Töre.
 
Feta rubriker i Kuriren idag. "Politiker kallade polisen för grisar" - facebook utttalande från miljöpatisten Mats Dahlberg i Jokkmokk. Märkligt inställning - lite Jekyll och Hyde över det hela. Han hävdar att när han skriver inlägg på facebook är han inte politiker. 
 
NSD kör med tågurspårningen på ettan - kunde det ha hänt ett persontåg likväl? Kan väl inte säga att jag saknat honom - men idag är OA tillbak på ledarsidan. Balanserat inlägg om Kallak och gruvnäringen i Jokkmokk. Behövs verkligen för det är inte bara Mats Dahlberg som trampar över i den här frågan. 
 
Nu dags att börja tänka på jobbet - blir väl en halvdag och lite till. Kommer ihåg att jag ska få besök efter lunch. Men sen blir det att dra hem och klä om för fotboll - 19.30 på Töre IP är det avspark.
 
 

Måndag morgon...

2013-08-12, kl. 07.00 - Klara har namnsdag. Grattis! Fusklänk!
 
Just det måndagmorgon- och mitt huvud känns inte alls tungt. Möjligen grubblande var jag fick detta mail: 

Bästa Ylva

 Jag är en 75-årig man som bor i Spanien sedan 14 år och i dag fick jag plötsligt idén att sända dig en bild på den skoaffär där du för c:a 50 år sedan inhandlade dina stiliga konfirmationsskor.

 Hälsningar

 Bengt Sändh

Är inte han lite kändis? Och hur känner han till mig? Och köpte jag verkligen mina konfirmationsskor på Östlings Skoaffär? Det senare är nog mycket troligt - och nu blev jag nyfiken på hur de såg ut. Blir till att leta i fotolådorna.

En tredagars minisemester har gjort mig gott. Undrar just om jag skrev något här igår? Det blev iaf en något annorlunda dag - med syltkokning - lingon och hjortron och så en blåbärsgröt. Familjen Sundström förbi på middag på väg hem från BD Open.

Vaknat i bra tid idag - upp klockan 5. Tidningar inhämtade och lästa. Tågurspårningen i bushen - söder om Gällivare - är het i båda tidningarna.

Annars är det bara lite smått och gott - och en del sorgligt förstås. Helgen krävde två unga mäns liv - natten mot lördag respektive natten mot söndag. Lite märkligt att NSD i måndagens tidning fettar en EXTRA rubrik om detta. Som brukar sparas för nya, heta nyheter. Inflation i det också,

Hör på TV om Stoltenberg som kört taxi för att träffa vanliga väljare. Hur vardagligt och normalt blir det att bli körd av en taxichaufför med livvakter? Eller hur löste man det? Låter som maxad strategi för att nå ut i media - men jag vet inte - bara denna lilla snutt jag hörde från TV:n.

Hinner inte skriva mer idag heller (ser att jag glömde igår) - måste gillra fällor för mina "bananflugor" - finns det något som litet och obetydligt som kan vara så äckligt. Viss släktskap med knott och svid måste det ha.

Ha en riktigt bra måndag. Har du obligationer kan det hända det är dragning idag - lycka till!

 

 

 

 

 

 

 


Lugna gatan?

2013-08-10, kl. 06.30.
 
Uppstigen i god tid - bara en snoozning - 04.40 - och ser till min fasa att klockan 03.40 - då var det minsann inte lugna gatan här i byn.. Bil som voltat på Näsudden. Nu talar vi i lokalbefolkningen inte om Näsudden - antingen så är det Hammaren - plantskoleområdet eller så är det Näset - rätt och slätt. Och var man ska kunna få upp sån fart att en voltning kan ge allvarliga skador har jag svårt att förstå?
 
Lugna gatan var det inte igår heller - 3 fotbollsmatcher kräver sin logistik. Men vi hade varmt och soligt väder hela tiden - och hann tom med att hälsa på barnbarnen gammelmorfar och gammelmormor - också i Kalix.
 
Gav uppenbargligen energi med utevistelsen - för väl hemma snodde jag ihop en köttfärslimpa med fetaostfyllning. Köttfärs från Bodens Butik känns någorlunda tryggt - i dessa matfuskets dagar.
 
Och strösselbrist i hela landet - måste väl tyda på nyhetstorka. Vilket i-landsproblem?
 
För min del handlar det som vanligt om tidsbrist - om en timme ska jag hämta upp Doris fvb BD-Open. Idag 7 matcher varav vi borde hinna se 5½. Blir en tuff men säkert rolig dag.
 
För övrigt mindre rolig nyhet från fotbollscupen - vilken jag hörde från Jens redan igårkväll. "Ynglingar" som passat på att rensa i sovsalarna när deltagarna var på invigningsfesten. Dock tagna på bar gärning vilket väl får tillskrivas roliga saker - om än fel ord i såna här sammanhang. Men bäst iaf att alla skötsamma ungar fick tillbak sina prylar.
 
Ha en bra lördag alla!

Semester

2013-08-08, kl. 08.00 - och vi gratulerar Roland idag. Företag och annat som heter Roland - som lyckats bra med marknadsföringen på internet - fick skriva in om namnets betydelse för att få upp rätt länk.
 
Det blev semester idag. Jobbat ikapp rätt bra i veckan - och Sverige står fortfarande lite semesterstill. Några påminnelser och andra kontakter får mogna till sig över helgen.
 
Fick för övrigt en riktigt härlig sommareftermiddag igår - kom hem redan strax efter 14. Korsord ute i solen fram till klockan 18. 
 
Denna fredag har inletts något annorlunda - kusinen hade hämtat in tidningarna och klockan var bara strax efter 6.
 
Det är tema "bluff" i Kuriren idag. Om fuskmärkt kött - och om stulen hund - där hundens ägare nu annonserar ut valpar efter den stulna hunden.
 
NSD toppar med "Bakslag för LKAB - gruvan stoppas" - fast i Kuriren försenas den bara - Mertainen.
 
Borde kommentera ledaren i Kuriren - om stafettläkare. Mycket märkligt att gå i försvar för ett system där läkare är tjänstlediga från landstinget och för samma jobb i stafettläkarbolag - till gigantiska merkostnader för skattebetalarna. Och man behehöver inte kasta ut barnet med badvattnet - visst behövs hyrläkare - men som komplement - och kanske mest då det gäller specialistläkare. Udden borde riktas mot landstingens oförmåga till konstruktivt samarbete med privata aktörer!!
 
Nåväl - stannar därvid - skulle ju inte kommentera - för nu är det dax att ladda för fotbollscup. BD-Open i Kalix. Idag blir det till att se F 04 - Siri - och Lisa med F 01.
 
För övrigt är det mul ute idag - planerade nog semester utifrån det soliga väder som var igår em - och som också utlovades i väderprognoserna. 
 
Men ddt blir nog en bra dag i alla fall!
 
 

"Obloggat"

2013-08-08, kl. 08.00 - och Syliva och Silvia har namnsdag. Grattis Drottning Silvia.
 
Idag blir det "obloggat" - fasansfull morgon - där jag mot bättre vetande tillät mig att somna om gång på gång. Aldrig har kudden varit så skön! Men som uttrycket om att kissa i byxorna först varmt och gott - sen kallt och eländigt. Stressigt och jäkligt!
 
Konstaterar bara att det är ett strålande väder med plus 16 och fullskalig sol. Och att det är en speciell dag - för tre år sen urnsattes mor och far - tillsammans! Väldigt fint och skönt att det blev så - samman dag - trots att det var 9 månader mellan att de lämnade oss.
 
Hoppas eran morgon varit bättre än min. Å andera sidan kan onsdag bara bli bättre nu!

Rädda hjärtat

2013-08-07, kl. 07.00 - och Dennis och Denise har namnsdag. Grattis.Har ingen känsla av att dessa namn fanns med då fastrarna rabblade namnsdagslängden för början av augusti. Men läser nu - och här - att alla har rätt till en namnsdag - och den listan på alla som har namnsdag idag - skulle nog fastrarna haft svårt att kunna?
 
Hör på TV om kampanjen rädda hjärtat. Hjärtstopp drabbat ca 10 000 människor i Sverige varje år - och bara 500 överlever. Hjärtstopp lär väl inte vara någon ny diagnos - vad kallade vi det förut? Nu kommer en app där vi kan se var närmaste hjärtstartare finna. Men det är väl inte många utav oss som skulle kunna och våga använda den. Hjärt- och lungräddning läggs till listan på alla "borden" som redan tynger samvetet.
 
Lat dag igår - åkt från jobbet redan halvtvå. Hem för att köra skrot med kusinen. Men det visade sig att hon städat bilen och inte ville söla ned den. Så det blev en lat eftermiddag i pergolan. Med "Liknelseboken". Kul med det västerbottniska språket- "Dödde och dödda" - istället för "dog och döda". Och "pelegrut" - fast jag tror vi ska "piligrut. Och " eh greuta" = litegrann - fast det sistnämnda kommer från minnet - inte från boken. Läsvärd PO Enquist iaf!
 
Så blev det ett jätteryck - ut med mattor - dammsugning och vaskning. Eller tvätt av golv som en del säger. Och i avvaktan på att golven torkade så tog vi oss ett glas kallt vin i pergolan .- kusinen och jag. Städningen gjort mig så varm och svettig så jag fick ta fram en 10-kronor pläd från Ikea. Trots att det var 22 grader varmt.
 
Totalt odisciplinerat har jag sovit till klockan kvart i sex. Vaknade klockan 4 - men så spännande med snoozande en snutt i taget - till jag som vanligt somnar om - okontrollerat.
 
Men nu är jag iaf igång - till denna mulna dag. Tidningarna lästa. Stora lokala nyheten - "Arkitkternas attack" - om kritik för att förutsättningar ändrats då jobbet redan var igång. Tveksamt om det påverkat utgången - men bara misstanken gör att det förkastligt. Förttroenderubbande!! Livsfarligt för offentliga uppandlingar!
 
Kuritren toppar med en sommarfavorit - om dåliga resurser hos polisen. Dåliga resurser hos Kurirens nättidning också - ingen länkning.
 
Hög tid för rapport - basunerar TV:n - vilket innebär att det är hög tid för mig att lämna datorn till förmån för duschen. Sen blir det en helt vanlig knegardag - kanske Sara kommer om knegar med mig idag. Och ikväll blir det fotboll ute på Likoarena. Ha det!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inte så brått!

2013-08-06, kl. 06.30 - och Alfons och Inez har namnsdag. Grattis.
 
Vaknat upp till ännu en strålande dag - blå himmel och sol. Fast minns inte om det var särskilt varmt? Men nog blir det tillräckligt varmt för att barnbarnen ska ta baddag. Attans - har lite röjjobb åt dem!
 
Det gick bra att jobba också. Fast nog var man lite ovan. Tre försök innan jag fick iväg rätt manus till tidningen. Och en lång dag blev det. Kort middagsvila sen lite röj här hemma. Till jag ramlade över boken "Liknelseboken" (Per Olov Enquist). Liggandes på köksbänken i tidningshögen. Måtte vara en julklappsbok som jag glömt att läsa. Nåväl - fastnade med den och hade svårt att sluta.
 
Det häftigast som hände var att jag vann 300 kronor på Keno - 30 andra och jag. Tre personer vann 3 000 kronor. Det var högsta utdelningen igår.
 
Några av igelkottarna har nu återvänt till sin kvällsvard. Tror det är nya indivivder . undrar var alla andra tagit vägen?
 
Skönt att komma upp i tid idag. Fortfarande "sommartidningar" - tunna, Och igenkännande om Kurirens nyhet - studentbostäder som inte blir färdiga. I NSD nyhet om att husägare flyr Malmberget - sprickbildning.
  
Tycker inte man ska ha så brått med att riva ödehuset i Boden - där det makabra fyndet från styckmordet gjordes. Med tanke på Quickfallet - dragits i massor av år efter att morden skedde så kanske det kan vara bra att ta det säkra före det osäkra. Kuriren aviserar nyhten med en rad i menyn på ettan - men Expressen slår upp det ganska högt.
 
Själv har jag rätt brått - har avropat Bussgods för hämtning av en massa gods. Bäst att vara i tid på jobbet. För övrigt ska jag sammanstråla med mina tre grabbar idag - vid 9-tiden - lite avstämning av almanackor med mera.
Ha en bra tisdag.
 
 

Varva ner?

2013-08-05, kl. 06,30 . Ulrik och Alrik har namsndag - grattis. Fusklänk.
 
Vad säger man när horoskopet första dagen efter en lång semester säger: "Nu måste du lyssna på din kropps signaler. Någon gång måste du faktiskt varva ner."
 
Somnade om till kvart i sex - känner stress. Tur att jag har massage inplanerad till klockan 10.00 idag - helkroppsmassage i en hel timme.
 
Hoppas ni andra fått en bättre start på den här dagen.

Översovning

2013-08-04, kl. 08,30 - och jag har bestått med översovning i den högre skolan, Steg upp först 07.30. Var upp klockan 3.10 - pigg och glad - men somnade om. Måste dock vara i den högre skolan - för kusinen hade hämtat in DN själv och tant Lilly hade dragit upp alla rullgardiner! Vet ej vem som har namnsdag - möjligen Arne. Per, Karin, Tage, Arne..? Grattis till namndagsbarnet i vilket fall. Fusklänk - för att få texten svart.
 
Nåväl så mycket text ska det inte bli. "Nätvandringen" på tidningarna hetsade inte upp alls. Och det gjorde inte gårdagen heller. Mycke lugnt tempo - med utejobb från klockan 8 till klockan 18. Tidade gräsklippet - får nog räkna med 4-5 timmar effektiv tid på åkklipparen för att ha rensat hela området. Till det ska läggas lite klippning med lilla klipparen + trimning. Det blir minst ett rejält dagsverke var gång det är dags! Skönt det.
 
Mitt i gräsjobbet började jag tänka på plogkäpparna - det gäller att ligga i framkant. Fast ett tag till kan jag nog ligga i viloläge vad avser det.
 
Idag ska jag börja dagen med kaffe på häbarsbron. Så blir det väl lite ockulärbesiktning av det klippta. Något som ska fin trimmas. Blir grillmiddag hos kusinen men gäster. Och jag är utsedd till grillmästare. Sen ska jag hämta hem de älskade barnbarnen med mor vid 20.30 tiden ikväll på flyget. Vad däremellan sker får bli en sak mellan slumpen och mig. 
 
Och i morgon börjar jobbet på "rikt",
 
Ha en bra söndag.
 
 

Överoptimistisk

2013-08-03, kl. 08.00 - och Tage har namnsdag. Tänker särskilt på Jens svärfar som dog alldeles för ung - + 50.
 
Så är semestern slut. Firades igår med jobb i stort sett hela dagen. Men så ser jag framemot två hellediga dagar nu.
 
Något märkligt sker i naturen. I förrgår kväll dukade jag upp en särskilt festlig måltid till mina igelkottar. Förutom kattmaten fick de köttfärs och melon från Lilly och jag toppade med två råa ägg. Helt orört på morgonen. Sen har skatorna varit och festat runt en del - men inga igelkottar. Och inte igårkväll heller. Vad händer?
 
Tidningarna avbetade - hittade en nyhet på nätet från klockan 4 i morse. Om jätteslagsmål på Trekantsparkeringen. Bara på Kuriren - men strax efter kom den i NSD också. 
 
Kuriren har annars en annan "blodig" nyhet på ettan - om en kvinna som låg blödande i Luleå centrum och ambulansen lät vänta på sig i en timme. Förutom att de verkar ha varit tekniska problem att komma fram så skickades tydligen ambulansen till fel adress.
 
NSD:s ettannyhet iI papperstidningen är att Hellner talar ut om vinter-OS i Sotji contra rysslands antihomosexuella lagar. Självkritisk - fast man tycker det är fel åker man dit och tävlar i sin bubbla.
 
Idag ska det dock hända att jag lämnar datorn väldigt snabbt. Nu är jag sugen på gräsklipp. Att få prova den repade Klippon och se hur effektiv den blivit då "klorna" vässats. Men får nog börja med att plocka kottar. Dels för att inte störa grannarna  - men också för att det är en häftig dimma som lämnat massor av dagg i gräset. En "medelhavsmorgon". har vi här på Bergårn. Får hoppas den fortsätter att utvecklas så!
 
Är jag överoptimistisk om jag tror att jag bra kommer att behöva klippa gräs en gång till i år?

Sista semesterdagen

2012-08-02, kl. 07,00 - och skriver sista semesterdagen. Och Karin och Kajsa har namnsdag. Blir lite stressad över att tänka att det är sista semesterdagen. Som vanligt finns massor som jag tänkt göra under semestern. Gäller att inse att livet inte tar slut - bara för att jag går in på en 25% tjänst på måndag.
 
Nu har jag iof jobbat varje dag den här veckan - men det det blir mer på allvar på måndag. Då expen officiellt öppnar igen. 
 
Blir lite jobb idag också. Men ska starta med att hämta familjen Sundström och transportera dem till Kallax. Lite avundsjuk för de ska träffa våran Anna Grönlund Krantz med familj.
 
Lisa var på väg att svika resten av familjen och stanna hemma och spela fotboll. Då hade jag haft 3 matcher per dag både fredag och lördag. Tänk så mycket fri tid jag helt plötsligt fick. Om hon nu inte ändrat sig igen?
 
På tal om tid så har det nu kommit forskning som visar att olika människor har mycket olika behov av sömn, Vilket jag bestämt hävdat. Och att det dessutom ligger i generna dvs är ärftligt. Så nu behöver jag inte längre tvinga mig till extra sömn för att vara normal. Samtidigt pågår ett angrepp på LCHF-dieten. Den kan man ju ana att olika komersiella krafter kan ligga bakom. Men vem har intresse av att vi ska sova mindre? = inbyggd stark skepsis mot alla chockrapporter!!
 
Semestern må vara över för de flesta utav oss - men NSD kör en riktigt semesterartikel idag. Om Norrbottens Amazonas - Kvikkjokkdeltat - som både får ettan och dessutom två uppslag i tidningen. Dock inte länkad.
 
Kuriren tar upp krig mellan två däckfirmor - vandalisering av konkurrentens reklam. Eller "försökte däcka rivalen" som rubriksättarna så fyndigt fått det till.
 
Själv har jag inte mycket mer att tillägga för tillfället. Sa jag att det är en riktigt regnig dag idag. Nöjd över att jag tog 25% av gräsytorna igår.

Veligt väder?

2013-08-01 och idag har Per namnsdag. Per, Karin, Tage..
 
Veligt väder idag - sitter här och följer förändringar live. Frågan är om det går mot regn eller går mot sol? Funderar om det ska bli jobb eller om det ska bli gräsklippning?
 
Annars är allt väl. Blev jobb igår - en del fick jag väl gjort - men det är som om effektiviteten också tagit semester. Och har lite svårt att höja tempot.
 
Hade stora planer för kvällen under resan hem från stan. Skulle tvätta, städa, pyssla. I verkligheten stöp jag sen på soffan - vaknade till lite lätt kl. 18 och såg simning. Men upp kom jag inte förrän vid 20-tiden. Och hade det inte varit för att jag kände ansvar att utfordra igelkottarna så hade jag väl sovit än.
 
Kom mig upp först klockan 6. Hämtade tidningarna och har nu läst dem. Kommer inte på rak arm - utan att kolla första sidorna - vad det skrevs om. Fast det borde jag kommit ihåg - Sture Bergwall överallt - även i övrig media. Hemskast i historien alla anhöriga till mordoffren som nu får allt upprivet igen - och ingen att rikta sin vrede mot. Nu är det väl så att vissa aldrig trott att det var Quick - men det kommer att alstra mycket smärta och sorg iaf.
 
"Kalla polisen till Kallak" - rubrikvänligt iaf gruvprojektet. Och jag delar verkligen ledarskribentens åsikter om youtubeklippen. En extra eloge skulle jag vilja ge till insatschefen Anette Nilsson - lugnt och pedagogiskt förklarade hon varför man släpade istället för att bära aktivisterna. Risk för att de tappar en sprattlande människa är stor - därför är det bättre att släpa. Själv förstår jag inte alls varför aktivisterna klagar - det erbjöds ju faktiskt snällt och vänligt att gå på sina egna ben!! Och som JE skriver - låt dem för allt i världen inte dupera oss att tro att de är några martyrer.
 
Trevlig också i tidningarna idag - Roffes värld - han är verkligen som värsta sökmotorn när det gäller film, musik och litteratur. Och bästa fotogragen Andreas Välitalo för hela mittuppslaget -ger oss goda råd om fotografering. För egen del är det nog kört - får vara glad att jag inte har eget pekfinger på bild. Men det har blivit mindre riskfyllt när jag fotar med mobilen.
 
Tiden går - och vädret står - still! Jag har fått tillbak min vän Klippo - en gammal eldriven - med sladd - klippare som verkligen blivit en god vän i sommar. Klipp har varit på rep och dessutom fått sina "klor" vässade. Över stock och nästan sten också funkar den. Och i motsats till åkklipparen så ger det viss tillfredsställelse att den bjuder viss motion på köpet.
 
Lutar nog ändå åt jobb - kan ju dra hem och vädret vänder. Och gräsmattan skulle nog behöva lite upptorkning än.