Missa aldrig Dinner on ice i Brändön!

Halvsju på klockslaget äntrade jag kommunhuset. Då var redan en ansenlig mängd herrar och några damer samlade. Vi drog i skoteroveraller och provade skor. Fick tipset att ta lite för stora skor för att inte frysa om fötterna. Bra tips visade det sig. Mössor och handskar fick vi också. Och då uppstod frågan om vi kunde äta middag med mössorna på. Främst damerna ville inte trycka ned de rejäla vintermössorna över lockarna i fall man skulle ta av den sen.

Tjugonågra personer knökades in i bussen. Framme i Brändön fick vi order om att invänta kungabilen. Kungen, landshövdingen, kommunalråden och fullmäktiges ordförande Margareta tog täten för promenad mot tältkåtan. Det var mäktigt att promenera på isvägen som kantades av marchaller. Och halkigt. Själv haffade jag närmaste stabila man - som visade sig vara den trevlige skidtränaren Lars- Gunnar Pettersson. Men hans hjälp kom jag fram till kåtan där en same vars namn jag glömt jojkade för oss. Och fick oss att jojka tillbak.

Så fick vi alla runda kungen, ta i hand och presentera oss. Och därefter raskt in i kåtan - där fina anslag med bordplaceringen fanns. Tre bord uppdukade - vi lär ska ha varit 24 personer. Och mängder av serveringspersonal - utsökt trevlig sådan. Som hade specialskor för att inte stå på näsan på golvet som blev allt halkigare allteftersom gasolvärmarna försökte hålla kylan borta.

Skogssvampsoppa med rökt lax och hembakt bröd till förrätt. Följt av oxfile på potatis- opch palsternacksbädd, sås, ädelsostcreme och västerbottenschips. Det sistnämna ett fantastiskt gott flarn av smält västerbottensost som röstats till en ljubrun ton. Till efterrätt blåbärssylt inbakad i maräng. Fast det hette förstås något mycket finare. Och kaffe. Och genomgående goda viner till mat och dessert.

Broder Ulrik, från familjeföretaget Björklunds, underhöll med sång. Känd operasångare som verkar i Stockholm. Apropå familjeföretag var det fader Björklund som rattade bussen båda vägarna.

Prick 22.30 bröt landshövdingen upp honnörsbordet och vi alla reste och lydigt och knatade mot bussen. Marschallerna var nu utbytta mot  "tomtelyktor" som var utplacerade med jämna mellanrum.

Buss till stadshuset där vi lämnade tillbaka lånta fjädrar. Vi var några som hjälptes åt att fösa ihop skorna så att de inte blockerade ingången till ekonomikontoret - utifall någon flitig medarbetare skulle in under helgen.

I väntan på nattbussen 00.10 var vi ett par som slank in på Biskopen. Inte särskilt mycket folk för att vara löningshelg. Men det var uteliv runt både Statt och Cleo också. Och i den ökända hörnan vid Nygatan var det rörelse. Och minst tre polisbilar rullade längs gågatan. Och om jag uppfattade det rätt så "portionerades" poliser ut vid oroliga hörn - mycket positivt.

Hem i lugn och ro till Sunderbyn.

Och kvällens summering blir att gå gärna på kungamiddag om tillfälle ges - men missa aldrig en Dinner on ice i Brändön om du får chansen!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback