Våga fråga!

Våga fråga - eller kom ihåg att fråga.

"Härlig är jorden" psalmen som talar om släkten som kommer och går.

En jul utan mor väntar - svårt!

Men på något sätt förbereder man sig - redan förra julen stod jag för "Mariannes Mimymsallad" - första gången hon inte själv gjorde sin "berömda" sallad. Uppkallad av Jens som liten - som tyckte att det var som ett mellanting mellan Legymsallad och Mimosasallad. Alltså typ Mimymsallad. Här följer receptet - nedskrivet av mig förra julen. Jag skrev ned allteftersom jag producerade. Förstås så gjorde mor från början även majonäsen själv - men det är absolut inte nödvändigt! Och jag har också prövat göra den själv - men burk och tubvarianten ger lika bra slutresultat.

Mariannes MIMYMSALLAD

 

Så gjorde jag:

 

100 gr smör (normalsaltat) smältes i en panna, vispa i en dl vetemjöl. Spä med 1 liter standardmjölk.

(jag tog 125 gr smör, något mer mjöl och mindre mjölk, ca 8 dl – jag låter såsen vara ganska tjock som en kräm ungeför). Låg värme och länge så att mjölet får ge ifrån sig all ”tjockhet”

Låt kallna!

 

Rörde i 1 dl vitvinsvinäger plus 1 dl socker sen duttade jag lite mer vitvinsvinäger

 

Rör i ca 500 gram majonäs – jag tog en burk kavlis lätt majonäs plus lite till från en tub.

 

Sen riktigt tjock vispgrädde. Blir det för lite smak av majonäs så dutta i mer. Blir smeten för tjock så rör i ovispade grädde.

 

1 kg frysta ärter och morötter. Jag tog dem direkt från påsen men man kan ju doppa dem i hett vatten också om man vill ha mindre tuggmotstånd.

5 stora äpplen – jag skalade dem inte vilket mor brukar göra. Men små bitar ska det vara i vilket fall.

 

//Ylva




Äts tillsammans med faster Lisas skinkrullader - som är mycket enkla att göra. Rökt skinka - gärna kraftigt rökt - i något tjockare skivor än vanligt pålägg - de ska hålla ihop. Bred vanlig Slotts orginalsenap på och lägg rejält med riven kraftfull ost (gärna VB) - rulla ihop. Grilla i ugnen på 225 grader till osten flyter omkring och skinkan blivit lätt bränd.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback