Moderaternas provvalsmetod

Det är en ovanlig metod moderaterna använder i sitt provval - om det nu återgivits rätt i tidningarna. Att kryssa mellan 5-10 kandidater för ett parti som idag har 9 mandat i fullmäktige är ju dömt att inte ge särskilt bra utslag. Med ett kryss kan du mena att personen ska stå först på listan men den räknas som om du lika gärna vill att personen ska stå på tionde plats.

När kryssmetoden används brukar antalet kryss vara starkt begränsad just för att den ska ge utslag. Fördelen med poängmetoden, att gradera från 1-10 till exempel, är att den faktiskt också innehåller kryssmetoden. Hos oss redovisas alltid hur många som föreslagit en kandidat att toppa listan, hur många andra placeringar man har osv. Och så den totala poängen man fått.

Sen kan man konstatera att vilken metod man än använder är den rätt konserverande. Nya medlemmar som inte hunnit visa framfötterna och bli kända bland medlemmarna får som regel - av naturliga skäl - inte så många röster. Då gäller det att lyfta fram dem, ta till vara också deras kompetens för att få den nödvändiga förnyelsen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback