Endast Ylva var vaken?

2013-01-31, kl. 07.00 - och Ivar och Joar har namnsdag.
 
Vilken smakstart på dagen jag fick. Vakanade klockan 4 - hade varit upp under natten och försökt öppna ytterdörren - så jag visste vad som väntade. Men vilken nära livet upplevelse att vara ute klockan 4 - tror endast Ylva var vaken - och skotta snö. Förvisso var den tung och jäklig - men lärt mig att inte lasta mer än att dragandet av snösläden är behagligt.
 
Vid kvart i fem drog tant L upp rullgardinen - så då gick jag och hämtade in tidningarna - och skottade runt lådorna.
 
Hade en dålig dag igår - det mesta jäklades både tekniskt och med mindre bra besked i olika frågor. Dagen toppades dock med besök av barnbarnen på jobbet - lite service och mat till dem.
 
Undrar om det bara är årstiden - eller om det är något fel med mig - som verkar kunna sova hur mycket som helst. Tillbringade hela kvällen slumrandes framför TV:n - och inget problem att sen få en hel natt heller. Förvisso borde jag inte fått ut och kollat snöläget - för sen i drömmen visade det sig att snön regnat bort - dock var det inte så i verkligeheten. Skönt iaf att jag ska kolla blodtrycket nästa vecka.
 
Dock inget i tidningarna som höjde blodtrycket särskilt. Fast jag undrar hur det har det med trycket - och sömnen - de som satsat pengar i Northland - nu tredje dagen båda tidningarna har  gruvan på ettan. NSD om en som satsat mycket - men som mest bekymrar sig om småspararna. Nu är det ju som det konstaterades någonstans - ingen har ju förlorat innan de säljer. Och han som bor i Hoppet lever verkligen upp till namnet - han har köpt fler nu när de är så billiga!
 
Apropå vad som finns länkbart från "papperstidningen" - noterar jag att Åsa Petersens krönika nu exklusivt finns på nättidningen. Iaf hittar jag den inte i papperstidningen - och undrar om det är en spark uppåt eller nedåt? Såg den faktiskt först på FB redan i natt - och blev lite fundersam att hon publicerade den där före publiceringen i tidningen?
 
Ranelid och Gardell - hiss resp. diss av Kulturens Hus. 53 kommentarer på Gardell - dem orkar jag då inte ta del av..
 
Glädjer mig åt att Kuriren har en kvinnlig ledarskribent idag - Siri Steijer - bra skrivet om "LO och pakten". Det är klart - det går inte att bortse från Thorwaldsssons dubbla roller. Och faktum är jag själv tänkte på hur sossarna skulle kunna hantera om alliansen medverkade till en pakt mellan LO och näringslivet. Nu borde spelet runt det här vara värd en ytterligare mediagranskning. Något för UG kanske?
 
Nu dags att förbereda den produktivare delen av dagen. Jobb ska det bli. Dock tror jag att Actic får klara sig utan mig. 1 timme och 5 minuter snöskottning blev det - och minst lika mycket till ikväll. Det får räcka. Så hoppas jag på en bättre dag idag.
 
 
 
 

Forts.

2013-01-30, kl. 06.45 - och Gunilla och Gunhild har namnsdag. Grattis alla och ett särskilt grattis till moster Gunilla i Bollnäs.
 
Forts. står för fortsättning - från igår - - och syftar på dagens lokaltidningar som båda skriver om Northland även idag. NSD siktar idag in sig på Vd:n - han måste avgå enligt NSD. Och har papperstidningens rubrik länkad på nätet redan tidig morgon. Drev?
 
Igår var annars en riktigt bra dag - jobb och träning i grunden. Ett par besök på jobbet - trevliga avbrott. Och precis när jag tränat färdigt ringde kusinen och bjöd på middag. Uppskattat - även om propointsen kanske inte var vad det borde - men va f-n...
 
Och sen så gjorde jag absolut ingenting. Känner att det börjar vara läge att prioritera det. Har idag infört en ny rutin - mailen ska inte läsas före jag kommer till jobbet. Och inte på kvällen heller - inser att jag gör en hel del jobb i sömnen - problemen ligger där och gnager. Problemet när man som jag har alla ägg i samma korg - dvs får både privat och jobbpost i samma box.
 
Bra start idag - bara en halvtimmes översovning. Men undrar varför det ska vara så omöjligt att stiga upp halvfem - som jag gjort nästan större delen av mitt liv?
 
Lite snö hade kommit - dock så lite att det räcker med några drag med borsten på bron. Blöt kändes den - så det behöver faktiskt inte komma nåt mer.
 
Tunna tidningar idag - några små kuriosa rubriker fastnade jag för - den här med sur eftersmak tillexempel - extra ljus stals medan bilägaren solade sig i glansen av Luleå hockeys seger över Linköping - 4-1.
 
Det påstås ju att snålheten bedrar visheten. Pratade med Jens igår eftermiddag, Han hade blivit klar med jobbet i stockholm redan vid 16-tiden, Dock bokad på planet hem först 21.15 Dyrt att boka om - och rätt fullbokat. Undrar om han blev med på planet som fick vända tillbak till Arlanda? Vore ju synd - då har jag inte kaffe färdigt när jag kommer till jobbet.
 
Lite olika budskap mellan NSD och Kuriren - medan polisen i Kuriren säger att de gripna i Skellefteå inget har att göra med inbrotten i våra trakter hävdar NSD det motsatta. Polisen har dock (äntligen) lagt ut en bild och regnummer på den bil som misstänks här uppe. Och säger att det gott och väl kan varakvar här.
 
Nu hög tid att göra mig färdig för jobbet!
 
 

Jaktgudinnans dag

2013-01-29, kl. 06.45 - och Diana - jaktgudinnan har namnsdag idag. Grattis till Diana i Jokkmokk - och alla övriga "jaktgudinnor".
 
Så blir det en kortisblogg igen - har nämligen en busstid att passa. Ja - några har jag väl att välja på - siktar på 08.10. Jag lämnade nämligen bussen på jobbet igår. Efter konsultation hos kusinen. Hon påstod att det snöat så mycket att snön gått över hennes stövelskaft. Nu var väl detta till någon del en överdrift - men det räckte iaf till 1 timme och 15 minuter med snösläden - och detta efter att traktorn gjort sitt. Var för ett ögonblick - under dagen igår - beredd att ansluta mig till klagokören över snön - men det var riktigt härligt att få den utevistelsen. Och nu är det putsat - och ingen mer snö än. Fast jag får väl mitt lystmäte när jag ska skotta fram bilen på jobbet!
 
Northland och Pajala toppar båda tidningarna. NSD hävdar att "Pajala håller andan" - med Kuriren skriver om "Raset".
 
En annan Pajala - med odelad glädje - Magdalena som är uttagen till VM i Val di Fiemme. Känns som om hon kämpat länge - hoppas hon får utdelning nu.
 
Lite läskig rubrik i NSD - om yxmördaren som var på väg till skolan. Så läskig rubrik - att den till och med lagts ut på nättidningen.
 
Lite läskig - och skämmig - nyhet från TV:n också. Fler försenade tåg här i norr än i ssöder. Nu kan vi inte längre skratta åt dem som inte klarar vintern. Fast det kanske är tjenligt åt oss! Fast i NSD:s artikel sägs att det inte är oväntat - kanske inte beror på snö och kyla - utan den sävlighetv som fördomar pådyvlar oss. 
 
Slut i den här rutan - nervöst att ha en tid att passa. Nu planeras för bussåkande, jobb och träning.

Omstart

2013-01-28, kl. 06.30 - och Karl och Karla har namnsdag. Om ni klickar upp länken så kan ni nu till avdelningen onödigt vetande lägga att år 2003 var det 4 flickebarn som fick tilltalsnamnet Karla.
 
Och så detta eviga kretslopp - omstart med måndag igen. Bästa dagen - fast idag känner jag mig inte så fylld av energi som jag brukar. Gladdes inte ens åt snön som lagt - men iof var det för lite - än - för att skotta. Kan dock glädjas åt att det är minus 13 - ingen äckligt blötsnö iaf.
 
Söndag innehöll både ett och annat. Tillsammans med kusinen fixade vi byte av uttaget för centraldammsugaren. Nöjda. Plockade ihop plast-, metall. och glasförpackningar liksom tidningar och levererade dessa till återvinningsstationen, Inhandling på Kvantum och sen basket. Spännande match -- ABK mot Vråken - som Sara och tjejerna tillslut vann med ganska stor marginal.
 
Blev därefter bjuden på födelsedagsmiddag - grattis Doris som fyller idag. Stor "fylleridag" idag - fem FB-vänner firar. Grattis till er också!
 
Hemkommen från bjudmiddagen - fanns en pyts med mat i trappen. Plommonspäckad fläskkarré med rostade rotsaker blir fint till lunch idag. Tack kusinen!
 
Upp i tid idag - eller bara en halvtimme senare än önskat. Klockan 5 hämtade jag tidningarna. Båda toppar med vad de kallar "Northland-krisen". Mera pengar i baljan boys - önskas.
 
Läser om demente Uuno som inte gör sig förstådd - trots ett helt långt liv i Sverige har han knappt lärt sig svenska - och nu med demensen har han tappat det lilla han kunde. Grymt förstås att inte kunna göra sig förstådd. Med tanke på den ökade globaliseringen kanske det är dags att återuppväcka tanken på ett världspräk - Esperanto till exempel.
 
I övrigt inte mycket att lyfta från tidningarna, Idag väntar jobb. Ensam. Båda "pojkarna" utflugna - Jens i Stockholm och Thomas har sammanträdesdag - toppat med kommunfullmäktige på eftermiddagen. Själv toppar jag den med besök av Anne - dock inte KJ - utan Anne från Arnemark.
 
Träning? Ja vi får se - trunken åker med - men byter kanske träning mot snöskottning - får se hur tillgången utvecklar sig.
 
Ha det gott.

Tolv timmars pass

2013-01-27, kl. 08.30 - och dagens namn är Göte och Göta Undrar just om den här länken är rullande dvs visar det namn som är aktuellt just den dagen man går in och tittar? Så i morgon visar den Karl?
 
Det blev ett tolvtimmars pass - drygt igår - tio i sju igårmorse ´hämtade jag upp Thomas och styrde färden mot Umeå. Och "landade" på Berigårn strax efter 19. Det finns inget försonande i att Britt-Marie dog - alldeles för ung. Men om så vore skulle det kunna vara att jag fick träffa så många vänner jag ser alltför sällan. Och att det var en alldeles fantastisk begravningsgudtjänst - ledd av Lisa Tegby. Och en annorlunda minnesstund - med mycket värme och glädje  helt i Britt-Maries anda.
 
57,76 mil fick jag ihop - men väglaget var bra och trafiken inte allt för intensiv. Och hade med kaffe och mackor som vi njöt av i Skellefteå. Matsäck är mys!
 
Blev inte mycket annat vid hemkomsten än slötittande på TV - och hyfsad tidig insomning. Kändes skönt att somna om dra sg på morgonen - till halvåtta. Blev nästan orolig att kusinen skulle bege sig ut efter DN själv - då hade ju en fått skämmas.
 
Dages mest spännande nyhet - om klimathotet. Tror absolut det finns anledning att oroa sig för alla utsläpp vi bidrar med och hur vi förgiftar det som vi sen ska stoppa i oss. Men det känns ofta att det är lite för mycket domedagspredikan över det. Nu har forskare visat att uppvärmingen av klotet tydligen inte går lika fort som befarat - skule inte förvåna mig om vissa "nissar" kommer att rasa över detta. Istället för att seriöst granska det.
 
Idag ska kusinen och jag ge oss på reparation av centraldammsugaren - spännande. Sen blir det basket för min del - i arcushallen. Saras lag. Missade två matcher igår - storseger för Lisas lag - och en knapp poängförlust mot Råneå för Sara och hennes tjejer. Trist att jag missade det - men man kan inte få allt. Fick iaf en minnesvärd dag - att lägga i korgen med alla andra fina minnen av Britt-Marie. Och en nyttig påminnelse om att livet är här och nu.

Morgonchock!

2013-01-25, kl. 07.30 - gratulerar Paul och Pål.
 
I övrigt noterar jag bara årets första riktiga morgonchock. Vaknade 06.30. Enda förmildrande omständigheten att jag haft riktigt trevliga drömmar - men ett spännande möte.
 
Möjligen ses vi inte här förrän söndagmorgon . lördag blir en tung dag. Tidig avfärd mot Umeå för begravningsgudstjänst och minnesstund för fina Britt-Marie Lövgren. Hur orättvist är inte livet understundom.
 
 

Glad idag

2013-01-24, kl. 06.30 - börjar väl med dagens namnsdagsbarn - Erika, Grattis! Någonstans klingar det något med bondepraktikan och Erikadagen - men det närmaste jag kommer med google är "Erika kan berika" - vi hoppas på det.
 
Och glad - och berikad - blev jag när jag läste Kurirens ledare idag -  "Det är bögarnas fel". Så utförligt beskrivet precis som jag kände igår när jag läste om chauffören som inför sina passagerare vädrade sina personliga åsikter om "nysvenskar". Tänker på "dikten" - om hur det förde bort den ena gruppen efter den andra (kommunister, fackföreningsfolk, homosexuella osv.) - utan att "jaget" i dikten brydde sig . sen förde de bort "jaget" också - men då fanns ingen kvar som kunde protestera. Måste söka fram den - mycket tänktvärd - inte minst efter att jag tagit del av hur hat och förföljelse triggades fram i Hitlers rike!
 
Nöjd med onsdagen - blev en lång dag - med jobb och träning. Avslutade med att sitta på jobbet och invänta en tjej som hyrt in sig i vårt övernattningsrum. Visade sig att hon var lika usel bussåkare som jag - och hamnat ute på Blåmesgränd istället för Loet. Lurad av sin mor som inte informerat om att det är Bodenbussen och inte LLT:s bussar som landar på busstationen. Slutet gott allting gott - själv avslutade jag med soffligg och Uppdrag Granskning.Om en skurk till företagare som lurat hit arbetskraft från Burundi - skulle kräva en egen blogg för att få ut den frustration det programmet skapade.
 
Vill utfärda en varning för kvällspressjournalistik innan ni tar del av denna länk - om att en 35-årig kvinna får handikappersättning för hårspray, rouge, godis och snus. Fast snus fick hon visst inte för då hon redan nått maxbeloppet. Som sagt - det kan finnas omständigheter som vi inte delges - tex att hon i grunden  har handikappersättning för något annat - men annars må jag säga att samhället måste spotta upp sig - inte ska vi bidra till snusning och hetsätning - annan hjälp måste gå att få.
 
Till avdelningen skärpning för vi också förslaget - som tydligen är i skarpt läge . om TV-licens för datorer, Det går inte längre att motivera en särskild TV-licens - inte ens för att rädda kvar jobb i Kiruna. Köttskatten för vi även dit - måste finnas andra vägar att gå. Hur många sidor tror ni en sån lag skulle innefatta - innan alla som inte ska drabbas undantas - tillexempel köttproducenter med miljöstuk?
 
Vad dagens nyheter blir vet vi inte - men hoppas på glada. Dock hävdar horoskopet i Kuriren att jag kommer att riskera att göra ett ödesdigert misstag. Och andra sidan stämde de inte igår - inget glatt efterlängtat besked . inte.
 
Men jag litar på att Erika-kan-berika. Jobb, fotvård, träning och dejt med yngsta barnbarnet är en bra grund att börja med. Och så en trevlig (manlig?) statsekreterare till Maria Arnholm. Regeringen utser väl idag?
 
Sköt om der.
 
 

Farbror Frej

2013-01-23, kl. 06.30 - idag äger Frej och Freja dagen - namnsdag. Farbror Frej får bli dagens länk - den som ger svart och läsbar text.
 
Undrar om arbetgivare fattar hur mycket mer det får ut av en deltidare - per enhet mätt. Så mycket jag får gjort på mina timmar på jobbet. Eller är det bara min specifika rytm - det vill säga det göras skall ska vara gjort från morgonen och helst innan lunch. Sen blir det inte många knop.
 
Fast träning blev det igår - men det är något annat än jobb. Sen var jag och hälsade på barnbarnen - och Sara fixade de svarta rötterna i mitt annars blonda hår. Tackade nej till bjudmiddag - då jag ätit sen lunch. Hem vid 18-tiden - och efter det blev det inte många knop. Såg programmet om Ulf Adelsohn - som blivit betydligt sympatiskare med åren. GW Persson har ju inte heller tillhört mina favoriter - men nu kommer jag på mig själv att ofta knappa in hans program.
 
Har fått en smakstart idag - bara 15 minuters mornande innan jag kastade benen ur sängen. Tidningarna inhämtades och lästes. Fina budskap i Kurirens horoskop - ska få goda nyheter idag - ett besked som jag väntat länge på. Fast jag har ingen aning om vad det kan röra sig om?
 
Allt mer uppenbart att tidningarna förbereder för att föra över oss från nättidningen till E-kopian. Nättidningen blir mindre och mindre läsvärd, Ta nu steget fullt ut och börja ta betalt - och ge oss valuta för pengarna. Nu är den bara trist - och båda tidningarna lika goda kålsupare.
 
Idag skulle jag velat länka - från båda tidningarna - artikeln om när busspassageraren Marita Lundgren sa ifrån när chauffören hånade flyktingar som åkte med bussen. Jag nominerar henne till de pris som finns för civilkurage! Och glädjande nog var det tydligen flera passagerare som reagerade. Det finns hopp om människorna!
 
Kuriren toppar med att landstinget går miste om nio miljoner i stimulanspengar till psykiatrin. Landstinget och kommunerna ska träffa överenskommelser på att patienter inte hamnar mellan stolarna. Vårt landsting anser sig bedömda strängare än andra - men med tanke på att det inte ens funkade mellan psykiatrin och polisen när en förrymd psykpatient kunde yxmörda en gamling i Arvidsjaur så kanske det kan finnas en del förbättringsområden!
 
Frihet på landsbygden är rubriken på dagens Kurirenledare. Mycket kan jag hålla med om - men lite romantiserad är den allt. Jakt och fiske, ved och snöskottning, kyrkor, idrottsföreningar och andra frivilligorganisationer i alla ära - men lite mer krävs nog för ett bra liv på landsbygden.
 
Gläds över "gästen" idag - som skriver om Nyamko och ger en motbild till Aftonbladets Lena Melin och en del andras skriverier. Har träffat Nyamko ett antal gånger under åren - och känner henne som en genomäkta person. Hon kommer säkert låta tala om sig i andra viktiga uppdrag.
 
Och nu är det dags för mig att förbereda dagens uppdrag. Jobb på förmiddagen - inleder med att få en fikagäst - trevligt. Träning på eftermiddagen. Enda fasta punkterna - sen får jag väl hantera det glada beskedet på det sätt det förtjänar.
 
Ha det riktigt gott idag.

Bildningsnivån?

2013-01-22, kl. 07.00 - tisdag idag - och Vincent och Viktor har namnsdag - grattis! Och så grattis till våran Johan Landström som fyller idag. Hipp, hipp hurra!
 
Bra dag igår - måndagar är veckans effektivaste dag. Fick undan mycket på jobbet. Sen fick jag klipptid direkt. Och frisören som inte gillar att jag åker direkt till träningen efter att han ansträngt sig fick glädjas åt att jag skulle skjutsa svärdottern till mammografi på SuS. Fick dock ingen returresa med henne - den snodde Jens - så det blev ingen träning. Men veckan har ju 6 dagar till så svetten ska nog få lacka.
 
Gårdagens stora politiska nyhet var väl ministerbyte - Nyamko gick och Maria kom. Maria kommer fö i TV-soffan nu på morgonen - väl inte helt oväntat. Dock oväntat för journalisterna att Nyamko gick - och de fick svar på tal av henne: "Jag förstår att ni journalister blir chockade eftersom ni inte medverkat till avgången". Där fick dom. Vi hann ju spekulera lite internt om vem det skulle bli - och Maria fanns med. Ett mycket bra val!
 
Apropå spekulationer så visste frisören berätta att det var hennes privata förhållande som gjorde det lämpligt att lämna regeringen. Mina tankar gick till Lars Leijonborg som bland annat Expressen lyft som hennes kavaljer. Hade lite svårt att se att han skulle utgöra något hinder för henne att vara statsråd. Men efter några replikskiften visade det sig att frisören relaterade från sitt lunchsällskap - och de hade en helt annat kavaljer till henne!
 
Lokaltidningarna välgörande tunna idag - särskilt bra då det blev nästan en timmes översovning. Fysiskt tunna menar jag - innehöll faktiskt en del läsvärt.
 
Kuriren rubricerar med "För enkelt att lämna psyket" - om patienten som for hem till Arvidsjaur och slog ihjäl en 85-åring med yxa. Kan konstatera att artikeln andas viss naivitet - som att det är fritt att gå ut och röka - även för patienter som inte får lämna psyket.
 
I NSD hittar jag en rättelse av bildtexten som var igår under en bild av Fredrik Lunch Sammeli - det är INTE klart att han blir kommunalråd. Ser fö i Kuriren idag att det inte är styrelsen - utan ett representantskap som ska fastställa nytt vice kommunalråd och sen kommunfullmäktigelistan också. Men ordet "representantskap" säger väl att det inte är gemene s-man och s-kvinna som får ha någon åsikt?
 
Och apropå rubriken "bildningsnivå" - så inspirerades den också av frisören. Som sett Skvalan och var chockerad över att folk inte visste vem Stefan Löfven. Ser att JE tar upp det i Sticket också. Nu vet vi ju inte hur styrd Skavlans undersökning var - tror nog man ville ha det resultat man fick - rolighetsfaktorn. Men dessvärre tror jag inte resultatet skulle bli så mycket bättre i en seriöst gjord undersökning. Något för opinionsinstituten.
 
Idag är det massor av mer jag ville skriva om och kommentera. Men tiden..Så får jag nu magsår så beror det på att jag inte fått skriva ur mig.
 
Men nu förberedande för avresa till jobbet. Förmiddagsjobb - och sen förhoppningsvis träning. Och vid 16-tiden ska jag till frisören igen - men denna gång barnbarnen som ska ta itu med mitt blonda hårs svarta rötter.
 
Ha en bra tisdag.

Orubricerat

2013-01-21, kl. 06.45 - och då får Agnes med den här länken hjälpa till med den svarta färgen på texten. Ett grattis på namnsdagen delar hon med Agneta.
 
Oinspirerad att skriva - så orubricerat får det bli. Kanske borde fundera på andra morgonrutiner än att blogga?
 
Igår var iaf en riktigt återhämtande dag. Hemmapyssel på förmiddagen - toppades med 12-kaffe hos kusinen. På tal om rutiner så har jag nu satt upp ambitionen att inte längre lämna grejor efter mig överallt. Nu ska det vara prydligt!
 
Lite av det smittade av till jobbet också - där jag sorterade upp "konferensnkens" innehåll med var sak på sin plats. Lite övrig uppstädning också - vad fint det ska vara när jag kommer idag.
 
Besök hos katten Malin sen eftermiddag - och insåg att jag är mer allegisk mot katter än vad jag vill erkänna. Lite inhandling på Kvantum innan kosan styrdes mot Bergigårn. Och där väntade morotssoppa i trappen - riktigt delikat på min ära.
 
Och när jag ska börja tugga om de lokala nyheterna så kommer Rapport med Nyamkos avgång - både från riksdag och regering! På egen begäran - som det heter. Ja, jag vet inget annat - men undrar förstås om det har någon koppling till den debattartikel hon hade i DN i lördags. Och som jag inte ens hunnit läsa?
 
Nå Annie Lööf lär väl bli glad - att få någon att dela fokus med. Såg lite grann av henne på Agenda igår - och i Expressen får hon många länkningar. Till exemplet nypet på S. Fast jag måste erkänna att jag inte visste att s höll på att ta fram en program. Hade inte Löfven med sig en affärsplan?
 
Och den slutenhet som Annie lyfter om sossarna bekräftas då verkligen i NSD idag. En liten grupp på nio personer - arbetarkommunens styrelse . har bestämt! Det blir Stålnacke som tar över. Klubbar och föreningar får sen det "generösa" erbjudande att utse hennes ersättare - men det är begränsat till det manliga könet. Och inte nog med det - dessa två namn Stålnacke plus den man som utses - ska sen toppa sossarnas kommunfullmäktigelista. Det här kan man utläsa av artikeln på sidan 5 i papperstidningen. Känns kanske inte som den öppnaste och mest demokratiska processen?
 
Ivrig att komma igång med veckans jobb slutar jag här för den här gången. Väl förberett igår - på en att-göra-lista - med allt från att beställa klipptid till justering av protokoll. Ha en bra måndag.

Ny näring

2013-01-20. kl. 08.00 ungefär - har ingen aning om vem som har namnsdag - men grattis iaf.
 
Ny näring - via Sifo - får krisen i centern. Publiceras egentligen av SvD och Göteborgsposten - men dessa hade bara en påannons - medan Expressen visar hela undersökningen. Tror Jonas Sjöstedt är glad att vänstern opnionssiffror går han i hand med centerns - så att fokus inte hamnar på vänsterns 4,6 %. "Frälsaren" JS har minsann inte lyft över Ohlys sffror. Hörde fö Jonas häckla centern i partiledaredebatten. Ett parti som är beroende av stödröster - och detta av en partiledare vars partis överlevnad myntat begreppet "kamrat fyraprocent".
 
Arbetskonferens hela dagen igår - mycket trevligt. Men resultatet målade upp en bild över allt som ska göras det närmaste året - framkallade lite produktionsångest!
 
Blev inte så mycket mer än sova sen - har fått ihop många timmar. Och steg inte upp förrän halvsju. DN inhämtad till kusinen - själv har jag läst den på nätet. Inte mycket upphetsande nyheter vare sig där eller i de andra.
 
Nu njuter jag av en tyst, lugn och stilla söndagmorgon. Mörkret lägrar sig fortfarande över Berigårn - mysigt. Planerar för dagen. Förmiddagen för lite uppstädning och tvätt. Sen till jobbet för att tömma konferenstrunken. Skönt att göra det med en gång - så jag minns vad alla kryptiska meddelanden på små lappar innebär för åtaganden. Sen blir det en visit ute på Svartöstan.
 
Lite lugnt tempo alltså - lite stuk av "tänk-på-vilodagen-så-att-du-hedrar.den". Hoppas på lite idrott på TV - lagom bakgrundsunderhållning.
 
Och så inväntar jag förstås rapportering från basketen i Täby - där Lisa är och spelar riksmästerskap med "stortjejerna" - Antnäs BK:s 98:or.

Kidnappad barnfattigdom

2013-01-19, kl. 06.30 - och Henrik har namnsdag.Grattis alla - inkluderanade underformerna Henry och Harry!
 
Fredag gick an -  det blev en intensiv dag. Brukar vara veckans lugnaste jobbdag - men igår var den galen - med flera besök och mängder av telefonsamtal. Alla trevliga - men var rätt glad att jag redan gjort bort veckans träning och kunde fokusera på jobbet - all energi gick åt.
 
Mycket jag borde skriva om idag - men störs hela tiden av reprisen av TV-debatten om barnfattigdomen. Vänstern rasar även där - problemet för dem var att det kidnappat barnfattigdomen - av partipolitiska skäl - för att bevisa att alliansregeringen ställt till det. Men när trollet kom ut i ljuset så sprack det!
 
Förhoppningsvis kan vi när debattens vågor stillats fokuser på det verkliga problemet - att barns utsatthet och utanförskap stadigt ökat de senaste tre decennierna. Oavsett regeringsfärg!
 
Så det får bara bli ett konstaterande att det kändes vår i luften idag - lite kramsnö tror jag. Men här blir det inga snöbollar eller snögubbar - ska vara på planeringskonferens hela dagen idag.
 
Ha det gott
 
 

Viktigaste kvinnorna i mitt liv

2013-01-18, kl. 06.30 - Hilda och Hildur har namnsdag,
 
Tänker att Hilda och Hildur - så hette de viktigaste kvinnorna i min barndom - näst mor förstås. Farmor Hilda som bodde "uppe" - och som alltid hade tid. Som lärde mig läsa - långt före skolåldern - bibeln och psalmboken - fast annat också. Och som hade ett förkläde där man kunde lägga huvudet och storgråta när man var förfördelad Och så tant Hildur på backen - som var gift  - med Bertil. Krigs "barn" från Finland. Inga egna barn - och jobbade hemmavid i sitt jordbruk. Där tillbringade jag mycket tid - mycket imponerad av att tant Hildur hade fina trämunstycken till cigaretterna. När jag tänker på dem vill jag tro på en återförening efter döden!
 
Huj - hur det for iväg. Återigen en riktigt bra dag igår. Jobb och träning -hinner inte mycket mer. Lite matlagning vid hemkomsten - som av någon anledning skedde först vid 18-tiden. Fortsatte läsandet av Linn Ullmans "Ett välsignat barn" - på sid 159 började jag vara less på den evinnerliga bilresan - tjuvkikade på sista sida - si 332 - och noterade att först då startade sista sträckan på resan. Den får ligga till sig!!
 
Gav mig tid att se UG - om barnfattigdomen - har sent om sider kommit på att det faktiskt går att se repriser via datorn - och då kan man tex ha Rapport i bakgrunden. Simultanförmåga!
 
Förstår att "vänsterkrafterna" rasar mot Josefsson - som vridit ett valvinnarverktyg ur deras händer. Majblomman som tex hävdat att ansökningar från fattiga familjer fördubblats (underförstått pga av den borgerliga regeringen). I själva verket var ansökningarna över hundratusen 2004 - och hade alltså halverats till den rapport de presenterade - femtiosextusen. Rädda Barnen som mycket tydligt för ut budskapet att tvåhundratjugotusen barn svälter och får gå i sommarskor under vintern. Något som det på ett rent pinsamt sätt försöker slingra sig ur.För att bara nämna ett exempel. Se programmet om du inte gjort det.
 
Min egen slutsats är att de finns alldeles för många barn som far illa i Sverige, att det inte är svält och sommarskor som är problemet, att mitt förtroende för granskade barnorganisationer fått sig en rejäl knäck. Frågan som kvarstår är om det varit ett politiskt beställningsjobb - plattform Juholt, Lundh-Samme med flera - eller om det bara är övertramp av PR-gurus?
 
Iaf ett fint blogginlägg av Fatima Svanå - om hennes syn på barnfattigdom. Delar den.
 
Påminner mig om vad Rut och Maj - 4 respektive 5-barnsmamma - sa på 70.talet. Om det krävdes pengar enligt Sparbankens norm för att klara sig - då hade minst 2 respektive 3 av våra barn svultit ihjäl!
 
Fö inte bara på centralnivå som "barnfattigdomen" tagit som intäkt för att gynna välmående vuxna. Under den täckmanteln gav sossarna i Luleå kommun bidrag till sin "plantskola" Unga Örnar, Påmindes av ledaren i Kuriren. Häpp - ledaren inte utlagd på nätet än.
 
Inte heller Kurirens ettan nyhet finns på nätet än - men var lika glad för det - "Mord och dråp ökade kraftigt" - i Norrbotten.
 
NSD har topprubriken "Tågsatsning hotad" - om Norrtåg - inget nytt under solen - fortsatta problem. Blir bara så fascinerad av att Kent Ögren hela tiden lyckas tala om Norrtåg i trejde person - trots att han sitter i styrelsen. I den sylburken vill han inte ha sina fingrar - vilket jag kan förstå.
 
Idag blir det jobb för hela slanten - konferens i morgon. Men vid gott mot efter att ha läsa Kurirens horoskop "Det är tur att du är så begåvad. Plikterna ställer idag stora krav på din förmåga att planera". Tur att jag satte veckans tredje träning igår - fokus på plikterna.

Nöjd och glad

2013-01-17, kl. 06.30 - och Anton och Tony har namnsdag Själv trodde jag Tony var smeknamn av Anton - men riktigt så enkelt var det inte - Anthony vill ha ett ord med i laget.
 
Nöjd och glad - med gårdagen. Bra effektivitet på jobbet - och "straffrunda" runt Kläppen på eftermiddagen - trots minus 20. Hade glömt träningsväskan hemma igen. Förvisso somnade jag sen på soffan strax efter 20 - missade alltså i stort UG - men mycket har ju av det har ju varit i media redan. Nu backar de stora barnorganisationerna om begreppet barnfattigdom - utmärkt - så vi får fokusera på de barn som verkligen far illa av en eller annan orsak. Återstår att se om Fredrik LS uppfattat budskapet?
 
Nöjd och glad - en bra natt trots att TV:n malt på nästan hela natten - vaknade första gången 03.18 och slog av - och sen blev det bara 10 minuters översovning. Upp 04.40.
 
Nöjd och glad - "rent" och fint vinterväder Rätt kallt. Och så mäktigt med våra stora gårdsträd -  rimfrostiga som bästa julkortet - riktigt synd att jag är så usel fotograf. Igår när jag kom hem satt det ett antal korpsvara fåglar i de rimfrostiga träden - effektfullt. Undrar om nån vet vad dessa fåglar heter - ser nästan ut som koltrastar - något större - och ingen gul näbb?
 
Det är härligt med kvotering - bara en viskning av ordet drar igång debatten. Och handlar det dessutom om kvinnor contra män så blir den mer än het och eldig. Kuriren nuvarande ledarskribent - som inte missbrukar det stora orden - tar till korkat - och jag är benägen att hålla med angående sossarnas stelbenta nomineringsförfarande. När kvotering typ varannan damernas dessutom samkörs med omvalets heliga princip framstår det som mer än korkat. Varför inte ett helt öppet nomineringsförfarande - sen får medlemmarna först - och väljarna sen - säga sitt. Om man inte har klar den interna processen - dvs hur valsedeln 2014 ska se ut - borde ett fyllnadsval till vice i ks ske genom senilitetsprincipen - dvs "ålder(s)presidenten i kommunstyrelsen.
 
Angående kvotering i allmänhet så ska vi ju veta att den pågår hela tiden - i genusperspektivet handlar det om att män väljer/utser män - och kvinnor det motsatta. Annars skulle absolut inte bolagsstyrelserna i de stora bolagen se ut som de gör. I en församling med bara kvinnor kan man se det som ett kompetenstillskott att få in en man - som både har annorlunda tänk (ofta) och helt nya nätverk. Och visst är vi många som vill bryta den "kvotering" som gör att norra Sverige så ofta är underrepresenterat?
 
Kurirens ettan nyhet ger mig nästan hjärnblödning - öven om man inte ska skoja med det begreppet. Men när Anders Frisk från Patientnämnden går ut och har synpunkter på Socialstyrelsens bristande handläggning av patientklagomål påminns jag om den usla behandling min egen anmälan utsattes för. Men nu ska jag försöka att inte bli förbannad där igen.
 
Finns nog med aktuella saker att hetsa upp sig över. Igår kom min granne och visade upp ett krav från SveaInkasso. Det var kommunen som var uppdragsgivare till Inkassoföretaget. I december hade grannen inte fått någon hemhjälpsfaktura från kommunen - hon tänkte - den kommer väl sen. Men det gjorde den inte - istället kom det runt den 15 jan ett krav från SveaInkasso - med ett påslag av 150 kronor till inkassoföretaget och 1 krona i ränta till kommunen.
 
Och sitter man dessutom i Berigårn - där kommunen för snart 25 år sen hotade med tvångsinlösen för man skulle dra fram en cykelväg. Och tvingade sig förstås till att på köpa marken. Någon cykelväg har inte setts till på alla dessa år - däremot en besvärande gång- och cykeltrafik - som inte heller ser till någon vare sig gång- eller cykelväg. Månne vi ska skicka SveaInkasso på dem?
 
Hm - nu hann jag reta upp mig ordentligt - glöm nöjd och glad. Men nu tar jag itu med den här dagen iaf. Jobb och träning - och förhoppninsvis lite roligheter däremellan.

Luleås stolthet

2013-01-16, kl. 07.00 - idag ärger Hjalmar och Helmer dagen. Nostaligtrippen går till "Kråkhelmer" som bodde i ullastugan snett upp här från Berigårn. Riven sen ett antal år.
 
Inget fel på dan i stockholm igår - men gud så skönt att komma hem. Stockholm har visst sin charm - årminstone sommartid. Men en dag med intensiv snöglopp är inget att stå efter. Den blandning av snö, salt, sand som trottoarerna består en med får vår snöröjning att framstå som rena skolexemplet. Och så är de ju så många - överallt.
 
Snön ställde till värre saker än oframkomliga trottoarer - masskrock i Skåne - med minst en död - och massor av skadade. 100-talet bilar inblandade - svårt att förstå att sånt kan inträffa. För höga hastigheter?
 
Tåg som körde in i hus i Saltsjöbaden - overklig morgonnyhet igår - visade sig vara stulet!!
 
Extra skönt att hemkommen kunna konstatera att Luleås stolthet - isdjuret - nu kommit på plats.Vitryggad hackspett årets variant. Det ger en underbar känsla i kroppen att se det - blir en extra sväng förbi på väg till jobbet. Har liksom blivit tradition.
 
Har sovit gott - och i numer vanlig ordning nästan 1 timme för länge. Får stå ut med det. Iaf är väl det ett inslag i att inte bränna sitt ljus i båda ändar - som Kurirens horoskop varnar för. Dom påstår att jag spelar för högt i vissa sammanhang.
 
Apropå stolthet - så söker jag förtvivlat på nätet efter mer om den alpina tävling där Hansdotter kom två - och ytterligare en svenska - Swenn-Larsson kom fyra - källa NSD - men ingenannanstans? Men de är klart - sportsligt viktigare som Expressen skriva om att Vonn och Woods är ihop?
 
Har bara hört fragment om LO:s förslag till "samhällsbolag" - men om Löfven köper det så lär det bli det
(S)törsta sen löntagarfonderna - som jag uppfattat det hitintills. Ledaren i Kuriren tar upp det här delvis idag. Förvisso finns det mycket stötande skatteplanering hos ett fåtal privata aktörer inom välfärdssektorn. Men begriper inte varför man vill kasta ut barnet med badvattnet. De privata aktörerna får ju uppdragen i öppen upphandling - där INTE bara priset avgör. Vore väl något att ta efter - hur de gör för att skapa vinster med samma resurser där andra inte får det att gå ihop?
 
Nu är jag också i otakt med tiden - nu förbereda för jobb och träning. Ska lyssna till partiledardebatten - ska bli intressant.

Lite fejk

2013-01-15, kl. 04.00 och Laura och Lorentz har namnsdag.
 
Som jag förutspådde - måndag bästa dagen - blev gårdagen helt oöverträffbar vad gäller effektivitet. Hann massor på jobbet - och massor av sånt småttigt skitjobb - men som måste göras. Ovanpå körde jag en promenad på byn - 50 minuter i hyfsat tempo. Hade nämligen glömt mina träningskläder. Var fast besluten att åka hem och hämta dem och sen återvända för att träna. Men kändes lite onödigt med en extra resa. Så jag resonerade med mig själv Om kusinen ville följa med och springa på stan medan jag tränade skulle jag göra det. Annars fick det bli promenad hemma. Och hon nobbade. Kände att risken var stor att jag skulle hitta på något svepskäl för att skippa promenaden också. Men jag gjorde den! Minsann!
 
Sen har jag fixat upp tvätten, läst handlingar inför morgondagens sammanträde, fixat mig mat, plockat undan efter "inga" som hela tiden lämnar prylar framme, donat med lite teliaabonnemang som ska rensas bort - fler abonnemang än telefoner!! Och så kör jag Idrottsgalan i bakgrunden.
 
Upptäcker nu att jag skriver i nu-form - och därmed avslöjar att det faktiskt bara är kväll när jag skriver detta. Lite fejk. alltså. Misstänker att jag inte hinner skriva något i morgonbitti - flyget går 06.35 - minifakiren. Och man vet ju aldrig nu för tiden om jag översover eller inte. Två väckare ställda - och klar att bädda ner mig framför TV:n.
 
Hoppas ni har en bra morgon då ni läser detta. Själv valbereder jag i Stockholm.

Lycka

2013-01-14, kl. 07.00 och Felix och Felicia har namnsdag.
 
Felix är latin och betyder "lycka". Lite lycka att det är måndagmorgon också - skönt med en hel oförbrukad vecka framför. Och efter en helg i "vilans" tecken - dvs gjort allt som inte hinns med under veckan. Hann tom med en bok igårkväll - Fallvatten. Läsvärd! Trodde den skulle vara mer skrämmande än den var - lite för orealistisk för att sppellera till verkligheten Och slutade i intet. Men som någon skrev på FB - det är väl ett författartrick för lansering av en bok till.
 
Och bara lite lagom översovning idag - 50 minuter. Tänk att det är så himla skönt att bara dra sig efter att klockan ringt.
 
Hämtat tidningar och slagit igång motorvärmaren. Och läst tidningarna förstås. Många motsatser till lycka. Kan verkligen irritera mig över det Kuriren rubricerar på ettan - Mjölk utifrån hotar bönderna". Säkert många som känner lycka över att hitta billig mjölk i affärerna - utan att förstå att det är ungefär som att kissa i byxorna - först varmt och gott men sen...Jag kan bara uppmana alla att utöva sin konsumentmakt.
 
Vissa element verkar dock ha fått det här med konsumentmakt om bakfoten - maskerade tjuvar tog sin in i klädbutik i Boden - i natt. Imponerande att tidningarna hunnit få med det - hände vid 03-tiden. Hoppas verkligen att vi får anledning att bli imponerade av att polisen får fast tjuvarna också. Färskare än så här kan de väl inte få ett brott?
 
Svårare blir det väl att få tag i den skoterförare som befann sig där hen inte skulle Skrämde häst med rissla i sken - kunde gått mycket värre. Ibland önskar man att det fanns identifieringsuppgifter på "mattan"
 
NSD toppar annars med en riktigt god nyhet - som inte finns på nätet än. Malmpriserna stiger - med 39 procent på 3 månader Känns tryggt med tanke på den expansiva gruvnäringen.
 
Det var väl knappast för gruvbrytning som någon ute på Hertsön samlat på sig dynamit i lägenheten. Skrämmande - men också lite imponerande att "rättvisan" hann före. Hoppas media nu speglar vilket tok det handlar om?
 
Ja en spännande nyhet till - Maria Salmgren - von Schantz - kan tänkas ge sig in i politiken igen. Nu i Boden. Själv är jag mest nyfiken på varför hon hakat på von Schantz - i rejält mogen ålder. Känns opraktiskt med så långt namn - kräver nog två rader på valsedeln! Nyheten finns i NSD.
 
Nu med pigga, glada steg mot jobb - och träning.
 
 
 
 
 

Bättre oskrivna

2013-01-13, kl. 08.00
 
Och idag har förstås Knut namnsdag - 13 093 såna finns det i Sverige - dock inga namngivna på 2000-talet. 1997 var det sex personer som döptes till Knut - verkar vara ett namn på utrotning.
 
Än viktigare att hålla på traditionen - tjugodaknut då ska julen ut Måste erkänna att jag dels inte plockat in så mycket jul dels startade avveckligen redan igår. Idag återstår att dra av golven med en trasa och att lägga tillbak mattorna som ligger ute i kylan - hoppas inte ett enda dammkvalster överlevt.
 
Gårdagen avslutades med en gomiddag hos kusinen  Sen slockade jag tämligen ovaggad. Kroppsarbete toppat med en middag med både vin och portvin gör sitt.
 
Har satt i motorvärmaren på morgonen - bilen så riktigt nedkyld ut. Hämtat in DN till kusinen Och själv har jag nätvandrat på tidningarna.
 
Luleåå Hockey förlorade mot Timrå medan Nortland vann sin match. I övrigt får jag lov att säga att nyheterna var såna att det är bättre oskrivna - iaf inte upprepade här. Inget vare sig sensationellt eller adrenalinstörtande.
 
Idag blir det som sagt att pilla färdig här hemma. Ser att det är lite underhållande idrott på TV. Sen behöver jag dra till jobbet och göra ett par timmars jobb. Lämnade lite abrupt i fredags.
 
Ha en bra tjugondaknut - och sortera granen rätt.
 
 

Seg, segare, segast...

2013-01-12. kl. 07.00 Experiment
 
Nu har eländes förkylningen stulit en vecka av mig. Frustrerande att inte kunna gå på som vanligt - då både kropp och själ blir degiga av allt snytande hit och dit. Känner mig seg, segare - segast..
 
Och helt omöjligt att få mig att stiga upp som jag har tänkt. Kan inte vara för lite sovande - för vilandet igår eftermiddag övergick i princip till nattsömn - utan större uppehåll.
 
Gårdagen flöt väl annars på bra - dejt med Thomas och Jens om programmet för nästa lördag. Lite bistånd med utstädningen av julen - på jobbet Och inbjudan som stjärnorna aviserade handlade tydligen om att vi upptäckte att fp stod på tur för trappstädningen. Firade kassaförstärkning med att köpa lite lyxmat till våra småfåglar - färdigskalade solrosfrön och en annan blandning.
 
Har inte stuckit näsan utanför ytterdörren än - tant Lilly hade redan hämtat in tidningarna kvart i sex då en ann vaknade till.
 
Kommunalrådsskiftet toppar båda lokaltidningarna - nu har spekulationerna börjat. Som vanligt känner sig ingen manad att träda fram - och avgående råd vill naturligtvis inte peka ut någon. Men Karl P släpper ändå en liten bomb - han öppnar för någon som inte är aktiv idag. Dock inte tydligt citerad. KP:s idé - om extern värvning - backas upp på NSD:s ledaresida också. Är det en nostalgist dröm om en återvändande Niklas Nordström som skymtar mellan OS:a rader? Själv kan jag inte låta bli att undra om och hur SSU-skandalen ska påverka - finns ju åtminstone några av kandidaterna som har sylt på fingrarna.
 
Med livet om insats kommer hemsjukvården att få pröva sig fram. Alltså fattar inte varförr  man inte skulle kunna ge de distriktssköterskor som går över till hemsjukvården tillgång till vas-systemet. Dags att vi själva nu får rätten till våra egna journaler. Undrar hur aktivt folkpartiet driver detta vårt förslag hos alliansregeringen - och vem eller vilka som isåfall bromsar?
 
Har glömt att inleda med namnsdagsgrattis - Frideborg och Fridolf - och länk - så texten är väl rödlila nu? Ska experimentera och göra en länk i början så här i efterhand.
 
Men nu är det dags att gå in i skarpt läge. Här ska julen städas ut - och alla dammråttor. Det måste göras ordentligt för nu dröjer det länge till nästa storstäd. Kan hoppas på lite underhållande idrott på TV:n? Och lite rapporter från tjejernas basketcuper i Övertorneå. Lite abstinens att inte vara där.
 
 

Pajala-effekt

2013-01-11, kl. 07.00 -  och Jan och Jannike har namnsdag - grattis.
 
Kul att läsa i rikstidningarna om Pajala-effekt. Spännande att se utveckligen - ja inte i Gränna men väl i Pajala Hitintill har det inte synts i det vi vanligen mäter - befolkningsutveckling och åldersstruktur. Inte lika snabb effekt som med Pajalagröten - inte. Men det ska bli extremt spännande att följa den vardagliga utvecklingen av Pajala Blir det bestående positiva effekter eller är det bara ett kolonialexperiment?
 
Annars är det inte mycket kul  att berätta om annat än att jag tränade igår Men jag får ingen ordningen på sovandet. Och/eller uppstigandet - sov till halvsex i morse igen. Inte en enda morgon den här veckan som jag haft tid att skriva av mig. Så mycket elände som ska ha samlats i kropp och/eller själ?
 
Den största lokala nyheten är väl den att Karl P nu satt ut datum för sin avgång - januari 2014.Själv hade jag ju fått för mig att han lovat/hotat avgå under mandatperioden - men blev rättad via media där Karl hävdade att han skulle sitta hela mandatperioden. Skulle vara spännade att jämföra Karls planerade avgång med sossarnas tidsplan för nomineringen.Blir valet av ny vice , utgår från att Yvonne snäppas upp till ordinarie - en bekräftelse för andra namnet på sosslistan - eller vice versa. Dvs om man tänker föregå nomineringarna!
 
Läser om tjuveri på Pontusbadet - igår torsdag. Hör skulle jag alltså kunna vara åsyna vittne - men det hade väl varit lämpligt att skriva vilken tid tillgreppet skedde.
 
Nyhetsdagen kommer väl annars att fortsätta präglas av centerstormen - Annie i soffan kvart över sju hör jag från TV:n - och Kuriren har en halvsida nyhetsmaterial plus ledaren om detta. Ledaren kör för övrigt lite smyreklam för en tänk valallians - vilket gud förbjude. Den största otjänst vi skulle kunna göra demokratin.
 
Nu måste jag ta itu med den här dagen. Som för övrigt kommer att bli positiv - iaf om jag får lita på horoskopen. Kommer att få en positiv överraskning som sannolikt inte handlar om pengar (Kuriren). NSD förtydligar om att det kan gälla en inbjudan.
 
Ha en bra fredag.
 
 

Självsuggestion

2013-01-10, kl. 07.00 - och Sigurd och Sigbritt har namnsdag. Grattis.
 
Själv ägnar jag mig åt självsuggestion Försöker inbilla mig att jag mår bra och är pigg och glad. I verkligheten lever jag i de äckliga sviterna av förkylningen - med irriterade ögon och söndergnuggad näsa,
 
Nöjd över gårdagen - iaf såtillvida att jag genomförde en rejäl träning - ingen känning av förkylningen. Efter middag och lite bortstädning "donkade" jag på soffan - väl förberedd för den natt som blev uppåt 10 timmar lång. Vaknade först halvsex - utan några som helst vakna "mellanstationer". Länge sen jag hade ett normalt sovande - antingen svårt att sova eller så rena koman. Vadan detta?
 
Tidningarna riktigt tunna idag också - detta inkluderande även "extra" som jag sällan läser Detta mellanting mellan bilaga och annonstidning kan jag klara mig utan.
 
Intressant idag blir att se om drevet mot centern tagit sån fart att det blivit självgående. Förvisso ogillar jag många av förslagen - men tycker som Lena Mellin att det är trist att förslagen vissnar innan de ens fått debatteras på annat sätt än som rubriker i kvällspressen. Lena avfärdar att "vildhjärnorna" ser detta som ett sätt att bli av med Annie Håller med - då skulle det knappast ha varit Hatt och AWJ som var först ute - snarare Bard. som här gör ett försök att rasera Annies avståndstagande.
 
Uppkopplingen jäklas med mig även detta morgon - som om jag inte vore nog sen. Men den roliga nyhet om tjuven som blev inlåst vill jag inte undanhålla er Själv skulle jag vilja veta om han hade haft någon chans att ta sig ut om nu inte larmet gått?
 
Vad den här dagen för med sig vet jag ungegär lika lite som er andra. Planeringen dock att ta mig till jobbet. Träningsväskan är med - och eftersom det funkade trots förkylsningssviter igår - så borde det inte finnas några ursäkter i eftermiddag heller.
 
Fö kör TV nu på centerstormen - undrar om Annie kommer att ta plats i soffan idag? Fredick F vid barbordet just nu - tillsammans med Gösta Gustavsson från Östergötland.
 
 
 

Dit det å bär

2013-01-09. kl. 08.15 - idag överskuggas namnsdagen av att det är mors födelsedag. 87 skulle hon ha fyllt. Lämnade alldeles för tidigt. Själv kände hon en tacksamhet för att hon fått leva mer än 30 år längre än sin egen mor. Och med matte i den lägre skolan konstaterar jag att morbror Sture fyller 76 - grattis, grattis.
 
Nu är det så här illa att jag ligger risigt till - tidsmässigt. Efter att ha haft svårt att sova lyckades jag i morse att sova över till halvsju. Med mig är det liksom aldrig lagomt - utan mer dit det å bär. Och enligt Kuirens horsskop är detta inte veckans bästa dag. Det visste jag ju innan ja hämtade tidningen.
 
I den mån det var något att förargas över i tidningarna överskuggades det av irritationen över översovningen. Så tyckandet får vänta till i morgon.
 
idag blir det jobb som vanligt ett antal timmar. Tror fortfarande inte på träning - men börjar väga om det nu handlar om lathet eller klokhet? Men snuvig. vagt tung i huvudet och lite lättsvettad fortfarande.
 
Åter här i morgon

Nådens år

7 januari i nådens år (?) 2013. kl. 07.00. Erland har namnsdag - grattis!
 
Undrar just när det infaller - nådens år. Läser Gunnar Sjöbergs krönika i Kuriren. Han ger  förklaringen till det "nådens år" som både farmor och faster Henny så ofta uttryckte sig. Allt positivt som skedde - gärna lite oväntat - handlade om att det var ett "nådens år". Enligt den religiösa tolkningen infaller det bara vart 50 år - väl bara hoppas (och tro) att det är dags nu. "Lämna det som varit, leva i det som är och lita till det som kommer" är Gunnars sammanfattning. Lite AA-bön över den - fin. Den kör vi!
 
Gårdagen var väl sisådär. Jobb - lite för länge. Viktväktarna - lite för mycket - + 0,1 - trots all snöskottning. Träninge - ingen. Energi - massor på kvällen. Sömn - knappt någon i natt. Känner mig smått groggy idag. Men tacksam över en förkylning som verkar klingat ut efter mindre än 4 dagar - knappt någon feber - och - peppar, peppar, ingen hosta än - de flesta har drabbats av en mycket besvärlig sådan.
 
Dagens tidningar så tunna, så tunna. NSD toppar med "Ett splittrat parti" - om Erik Berg som lämnar centerpartiet. Känns som en favorit i repris. Det var ju lite diffusa budskap i samband med att han lämnade sina förtroendeuppdrag. Och i samband med den interna striden - där Erik utmande om gruppledarskapet i Piteå - och där polismannen Berg bland annat polismäldes av partikamrater.för sextrakassierier. Artikeln inte länkbar - men OA har ju hakat på tråden. De av centern försmådda (S)-partiet tar varje tillfälle att nypa till - lite hatobjekt!
 
Och på ledarsidan hittar jag en till som vill nypa till - Siv Holma - om tågtrafiken. Allt är avregleringarnas fel - alla har glömt hur det var förr. "Gamla SJ" som till och med tillägnades en slagdänga signerad Stefan Demert.
 
Nu har jag typ samma problem som Norrtåg - fast med bloggen. Får liksom börja om varje gång jag ska spara. Har säkert sabbat minst en kvart med det. Så även om jag har mycket kvar i huvudet så får det vara slut här. Idag blir det jobb - troligen ingen träning - men tar med väskan om det skulle kännas så..

Livsandar

2013-01-07. kl. 06.30
 
Och idag så är det August och Augusta som har namnsdag. Båda namnen i släkten. Själv sitter jag just nu ganska exakt på den plats där S,A.Nilsson satt varje morgon - och A:et står för August. Skickar ett grattis till andra dimensionen och hoppas att alla August och Augusta bland oss här får en riktigt fin namnsdag.
 
Och så gratulerar jag  Iris och Maj-Britt på deras födelsedagar. Iris ( brukar gissa fel) 54 och MB aktningsvärda 91!
 
Skitförkylningen har präglat helgen. Och däremellan basket. Men det senare till mycket glädje. Lisas lag tog sig till final i Hericup i basket. Och vann. Tjejernas iver, energi och glädje smittar och har hållt mig på benen. Och "Restaurang Ovanpå" levererade matlåda i trappen igår - också ett inslag till att hålla mig pigg. Feberfri idag - och nu har jag avverkat en dryg halvtimmes snöskottning. Bakterier ut - livsandar in.
 
Tidningarna förstås lästa. Kuriren ger mig tanken om att det alltid är svårt att veta vad som kom först - ägget eller hönan. "Det är för få som bygger bostäder" är ettanrubrik idag. Och det kan jag hålla med om. Men jag måste tillstå att jag aldrig hört någon som flyttat härifrån för att det inte fått bostad - däremot många som flyttat för att de inte fått jobb. Thålin nämner studenter - intressant - möjligen flyttar dessa om de inte får bostad - och öker jobb på och från annat håll. Värt att fundera vidare över och se om det går att göra något åt, Men framförallt viktigt att se till att bostadsbyggande och tillgång på arbete är kommunicerande kärl - skriver jag som varit med om att besluta om kallställning av hyreshus ute på Porsön.
 
NSD:s gåva till alla jantdiggare är en lista över Norrbottenspoltikernas inkomstliga. Är det relevant och intressant att redovisa att politikerna Anders Sundström (NS) (ej att förväxla med Folksamchefen Anders Sundström som tjänar betydligt mer) har en taxerad inkomst på nästan 4 miljoner.När man måste inleda artikeln med att förklara att han inte fått inkomsten som politiker - utan för att han sålt sina föräldras fastighet i Stockholm. Dplig journalistik enligt min mening. Själv skulle jag gärna se att NSD fick Leif Wkman uttala sig om hur han kunde ha mage att dribbla av skattebetalarna miljoner i extra inkomster.
 
Idag är en ny dag - inledning på de sk oxveckorna som inte slutar för den vecka jag fyller år - i slutet av mars. Några timmars jobb idag. Ingen träning känns det som just nu iaf. Viktväktarna borde det bli...
 
Nu kör vi!
 
 
 

Kasper, Melker och Baltsar

2013-01-06. kl. .08.00  - och rubricerade herrar har namnsdag. Har jag sett någon gång förut att det varit tre namnsdagsbarn?
 
Det finns nog ingen som är så sjuk och  som jag när snuvan slår till. Idag misstänker jag att lilla febern anlänt också. 
 
Så nu har jag tagit en Ipren - och ska lägga mig en timme till. Måste förstås orka till Gammelstad och se Lisas lag spela semifinal. Sen blir det bingen igen. Hoppas ju förstås att tjejerna går till final - den spelas 18.50 - och möjligen utan mig.
 
Måste iaf skicka en grattishälsning till Emily som blivit mamma i natt till en liten tjej. Och grattis till Carola - som blir mormor för tredje gången.
 
Fö anser jag att det borde inrättas ett riktigt fint pris till den som kan utrota förkylningar och influensor. Sån "barnslig" sjukdom som ställer till så mycket förtret.
 
 

Nåd

2013-01-05, kll. 06.00 - och Hanna och Hannele - har namnsdag. Hanna betyder "nåd" - vilket väl även Hannele lär göra eftersom det är en tysk form av Hanna.
 
Någon nåd från förkylningen fick jag då inte. Igår slog den till - snuvan och lätt huvudvärk. Dock ingen feber. Så än står jag upprätt.
 
Blev ingen träning igår - fast det var en medveten handling. Kände att jag behövde vila några timmar för att orka med basketmatchen kl. 17. Och det blev verkligen en kämpamatch. Tjejerna låg ett tag under med 11 poäng - vände och vann med 3. Mot Gammelstad - känns alltid extra rätt för en Sunderbyggare.
 
Sen for jag hem och sov - och nu har jag nog sovit ikapp bristen. Uppstigen sen klockan 4.
 
Upprymd blev jag av Kurirens horoskop;  "Vissa regler är till för att brytas. Du har länge nog hindrats av ditt överdrivna samvete". Snopet att upptäcka att det gällde Fiskarna - inte Väduren.
 
Snopet - och sorgligt - att se dödannonsen för Östen Bylund i tidningen idag. Lämnat oss 65 år ung. Ett underbarn i fotboll på sin tid.
 
Verkligheten tränger på - den förefaller dock Lotta Gröning förträngt - krönika i Kuriren idag. Som utgår från dokumentären om Palme. Kan hålla med henne om att socialdemokraternas problem grundlades då. De gick i otakt med med facket, enligt Lotta, och tar löntagargonderna som expempel. Men problemet med detta var väl att det gick i ledband med LO - och inte tvärtom? Hon saknar Palmes retoriska förmåga - vilket jag kan hålla med om. Men när hon sen drar hon till med "verklighetsförankrade politiker" ler jag och tänker att hon glömt bort densamma - verkligheten. "Priserna stiger och Palme tiger" - Skärholmsfruarnas uppror 1972. Och minns tydligen inte heller Hasse & Tages sketch - intervju med Palme om vardagsnära frågor - där det genomgående svaret var "det hade han ingen aaaniiing om". Sanningen är väl att Palmes styrka och  verklighet var långt utanför Sveriges gränser - hos Castro, Arrafat med flera "trevliga" grabbar.
 
I besvikelsen över att inte få stjärnornas tillåtelse att överskrida regler - så kokar jag hjortronsylt. Klockan 5 på morgonen. Väl lite regelvidrigt det i sig.
 
Idag gäller det att få logistiken att funka. Två basketmatcher, 5 fotbollsmatcher, skidor för både Kalla och Hellner, finalen i JVM - och i värsta fall är det väl något jag glömt. Börjar resan 08.30 med kaffe hos Doris och sen fotbollsmatch med Sara 09.15 - i Arcus.
 
Och min uppmaning till er är att inte irritera Sverigedemorkaterna med att bryta våra traditioner. INTE kasta ut julgranen idag - det för vi på Tjugondaknut - den 13 januari. Själv ligger jag nog pyrt till som inte ens tagit in någon. Ha en bra Trettondagsafton!
 
 
 
.

7.44.00 . pip..

2013-01-04 - vaknade tid som ovan - efter att ha dragit iväg först vid 5-snåret.
 
Nu blir det bara några drag med snöskoveln, dusch och sen marsch mot jobbet.

RUT

2013-01-04, kl. 03.30 - och idag hyllar vi RUT och tackar för att vi har henne. Grattis förstås också till alla som heter Rut - eran dag idag.
 
Dock inte min dag - eller iaf inte natt. Först Leif GW till midnatt. Omöjligt att somna - dock inte beronde på deckaren Vaknade 01.00 - efter max en timmes sömn.
 
Och sen dess har jag gjort det mesta - vandrat på nätet och bland annar köpt trisslotter. Svarat på lite mail och annat smått och gott.
 
02.45 kom tidningarna - nu lästa - inte mycket för världen i dem.
 
Nu ska jag se om jag kan få någon timmes sömn. Kan bli översovning om det lyckas. Och det innebär nog att bloggandet får stryka på foten.

Ett skämt?

2013-01-03, kl. är alldeles för mycket - och Alfred och Alfrida har namnsdag. Grattis! Man kunde ju tänka sig att Alfrida är den kvinnliga formen av Alfred och med samma betydelse av namnet. Men icke så - Alfrida betyder "mycket vacker".
 
Träning igår - riktigt nöjd. Men kroppen blev tydligen chockad för av någon anledning var jag hur pigg som helst igårkväll. Normal sovtid upptog jag läsandet av Leif GW:s "Den döende detektiven" - och kunde inte sluta läsa. Över midnatt innan jag släckte - och vaknade 02.10 - klarvaken. Omsomning - och förstås översovning med en dryg timme.
 
Just idag då mitt program är rätt tajt; Vanligt jobb förstås, sammanträde med en rekrytringsgrupp, skidor och hockey på TV - väl fram till 16-tiden, besök på äldreboende och basket ikväll. Delar av "menyn".
 
Nåväl - insåg redan igår att jag väckt en himla massa småmuskler som vill ha träningsfri dag idag. Viss tidsbesparing.
 
Från igår kan nämnas att jag fick en bukett tulpaner av tant Lilly - som tack för att hon tycker jag är så omtänksam. Sånt värmer.
 
Apropå värmer - så tog jag in dörrmattan från bron igår. Till duschrummet för avtining. Insåg inte hur mycket grus den innehöll. Det blir till att sopa innan duschningen - men nu är skrapmattan redo för tjänstgöring igen.
 
Tidningarna lästa - hinner inte reflektera så mycket över innehållet. Eller hinner inte rättare sagt. Men måste ändå nämna artikeln om Norrtåg - ett stort skämt, Trots provkörning hela hösten har man satt igång ett projekt som strandar hela tiden. Igår 7 inställda avgångar - rena södra sverige syndrom!
 
Kvinna sparkad blodig av älg - tänkte mig inte att det var i Luleå - men det var det. Angående min björnfobi sa min far alltid att jag hade större anledning att vara rädd för att möta en älg. Verkar som han hade rätt!
 
Hörde om den här nyheten på TV - men ser till min tillfredsställelse att den verkar återges i pressen. Samhällskostnaderna bakom alla de alldagliga rubriker vi ser i tidningarna. 203 000 kronor för EN måttlig misshandel. En grov dito kan kosta upp till 50 miljoner. Gigantiska summor vi kommer att kunna summera ihop efter en vanlig helg!
 
Men nu måste jag ta itu med gruset - så jag kan duscha. Och försöka jobba ikapp den bortsovna timmen!

Traditionsenlig nyårsdag

2013-01-02, kl. 06.15 - och Svea har namndag. Grattis!
 
Gårdagen - nyårsdagen - blev rätt traditionsbunden. Nyårskonserten från Wien och backhoppningen från Garmisch Partenkirschen. Ovanpå de nymodigheter som skidsprint och parallellslalom - men det höll igång soffligget fram till klockan 20. En intensiv sportdag - men jag förenade nytta med nöje - sorterade bort gamla kvitton och räkningar.Lite oklart i mitt huvud om arkiveringsskyldigheten - som minskats från 10 till 7 år - men sen var det några övergångsregler?
 
Regler för nyårsdagsfirande fanns det här i Berigårn när jag växte upp. Nyårsdagsmiddagen på hallen (nuvarande "Restaurang Ovanpå") hos faster Henny skulle vara avklarad i god tid före backhoppningen. Och gomseglen vibrerar när jag tänker på middagen som serverades. Välbrynt söndagsstek som efterstekts länge i ugnen - och blivit hård och torr (i positiv bemärkelse). Till det serverades diverse grönsaker och en ugnsomelett som benämndes "sparrisomelett" eftersom det var flera som inte åt om de visste att det var svamp..Men det som utlöser mesta vibrationen var den fantastiska katrinplommonsuflë som serverades med lagomt hårt vispad kall grädde.i
 
Nå slut på förfallet till nostalgi. Idag är en ny dag och upp ur sängen har jag kommit utan hjälp. Även om jag känner mit attackerad av en bakterie/virusarmeé. Lite småfrusen och däven - men än håller jag dem stången.
 
Hämtat in tidningarna - svårdifinerad väderlek - men tämligen milt. I princip ingen ny snö - igår var också snöskottningsfritt så när som på att köra undan lite takras.
 
Typiska "inga nyheter" rubriker i båda tidningarna. Muddringsprojekt i Luleå hamn presenteras av Kuriren, Medan NSD slår upp oro för dopning - om kosttillskott.
 
En liten gosse i Arvidsjaur blev förstfödd i Norrbotten.
 
Nyårsfirande i husvagn i Storklinten presenteras i båda tidningarna. Av Stina Spetth resp. Stig Nordlund. Men med samma fotograf - Johan Söderlund - kunde man tro att samma person skrivit båda.
 
Gillar Sticket idag. JE skriver om att det inte finns två regeringsalternativ. Och är lika förvånad som jag också är hur opinionsinstituten mäter alliansen mot de rödgröna. De senare har ju i princip sagt upp bekantskapen med varandra.
 
Inte mer att orda om från tidningarna - eller så har jag redan glömt. Och ni som glömde se "Året med kungahuset" - och andra delen av dokumentären om Palme - rekommenderas att göra det. Inser plötsligt att jag konsumerade TV hela dagen - fram till 22.
 
Några nyårslöften inte avgivna. Men träningen pressar på. Idag måste de bli av. Men först några timmars jobb.
 
 

Trångt i finkan

2013-01-01, kl. 09.30
 
Gott Nytt År på oss alla. Idag är den ingen som har namnsdag - officiellt iaf - tror jag. Så för att inte texten ska bli lila röd - så konstaterar jag att det måtte ha varit trångt i finkorna runt om i länet.Fyrtiotre personer frihetsberövade, Har vi verkligen plats för så många. 212 anmälda händelser - ni kan ju bara försöka ana er till samhällskostnaderna inte allt detta malt igenom alla kvarnar.
 
Inledde ju igår med kusinen på jouren. Det gick hyfsat snabb och smidigt - och hon fick ytterligare två mediciner att lägga till alla de andra. Men Kåvpeninen och Rex....... är ju av tidsbegränsad natur - förhoppningsvid.
 
Det blev med andra ord ett lugnt firande här i huset i feberns tecken. God mat och ett stort gäng "sprängare" hade samlats på fältet nedanför Bergigårn och bestod oss med ett fyrverki väl i klass med vilket officiellt fyrverkeri som helst. Och redan klockan 22 - utskjutning av det gamla året med andra ord. Och sjukdom till trots kämpade vi och var med och hälsade nya året välkommen. Klockan var 2 innan jag kom i säng.
 
Så blev det också en seg morgon - vaknade kl. 6 men steg inte upp förrän halvnio. Har varit ut och konstaterat:att det regnar, att det inte var någon DN i tidningslådan idag och att det rasat en ansenlig mängd snö från taket. Så den drog jag undan innan den skulle hinna frysa fast. Dock är det kvar en del - vi behöver ut med skrapan - jag och kusinen. Då får iaf grannarna kul - måste vara en dråplig syn när vi med gemensamma krafter och en lång specialraka försöker ta ner snön. Kanske får ta det någon eftermiddag då det mörknat något.
 
Vandrat runt på nättidningrna och konstaterar att det inte bara är i Norrbotten som nyårsfirandet har präglats av stök och fylla. I övrigt tjatas om USA:s ekonomi - Obama i var och varannan rubrik.
 
Det lugna firandet ska fortsätta här i Berigårn. "Nyårslöfte" om att få 12-kaffe idag - med resterna av äppelpajen kan tänkas. Borde egentligen åka och hälsa på en granntant som jag fick veta ärpå Fyren nu. Men väglaget verkar inte vara så körvänligt - så det får anstå. Nu väntar ju 3 fina arbetsdagar - då eftermiddagarna ska fyllas med annat än träning - också. Så ska det väl njutas av en del skidor idag - hoppas att Hellner, Kalla med flera kan höja välbefinnandefaktorn.