Ligger risigt till

2011-11-30, kl. 08.00

Så här risigt tidsmässigt är det länge sen jag låg. Strax före 23 närmade jag mig kudden - och någonstans på väg ned mot den så somnade jag. Två larm inställda - på 04.30 - och vaknade 06.29. Tant Lilly stod i hallen och hade hämtat tidningarna redan. Och kunde berätta att motorvärmare var onödigt denna morgon.

Risigt till ligger socialdemokraterna också -
bekräftas nu gång på gång. Men visst är det så att Juholt syns och hörs väldigt lite nu? Medveten strategi? Och idag har "Paggan" meddelat att sossarna inte kommer att återställa alliansens skattesänkningar - möjligen ska det bli dyrare med brännvin och bensin.

Risigt för Luleå i hockeyn igår - men får väl se det med lite "gudeliga" ögon - en skärv till Timrå som ligger betydligt risigare till än Luleå - väl sist om jag kommer ihåg rätt.

Anders och Andreas har namnsdag idag. Och då tar vi fram det faktum att om Anders slaskar - då braskar julen. Dags att söka fram både mammelucker och motorvärmarskadd.

Njut nu av den sista dagen i november 2011. Den kommer aldrig igen. Själv har jag rätat upp den såtillvida att jag nu - 08.05 är redo att dra till jobbet. Eftersom jag bara har 2 timmars tjänsgöringstid  ska jag nog kunna sluta klockan 12 som tänkt är. Träningsfridag idag - några ärenden på stan och sen hemfärd. Tänkte jag - men med den odisciplin jag besitter nu vet man aldrig.

Force majeure

2011-11-29, kl. 07.00

Hm - idag är det force majeure läge. För vem kunde förutse att jag inte skulle vakna förrän 05.57 idag. Pigg, nykter och någorlunda vid mina sinnens fulla bruk så slår jag uppenbarligen av larmet och somnar om. Och minns inte ens att jag gjort det.

Med det säger jag att det inte blir något skrivande här på bloggen. Bara några konstateranden:
 
ingen snö idag heller - men förutsättningarna ökar med antal minusgrader. Hela 5 igårkväll när jag kom från basketen. Fö härlig seger för Northland basket - fast ingen skönspelande match precis. Men kul med 1 517 personer i publiken. Och kul med sällskap av Lisa och hennes fina kompis Isabell. Hämtade dem från basketträning - snabba ryck - med blött hår som frös till is till tjejernas förtjusning. Dock inte så nyttigt - ingen läsning för föräldrarna.

Upptäckte att jag glömt mina svettiga tränignskläder kvar i ryggsäcken i bilen. Möjligen blir det omdisponering av träningen till i morgon. Nog för att jag har fler omgångar träningskläder - men i kombination med försovning och att jag har besök på jobbet vid lunch idag. Ska hjälpa en kompis med ett överklagningsärende - Försäkringskassan.

Minus på Viktväktarna igår - men ungfär lika segt som väntan på snön.

Vad ledaren i Kuriren vill bevisa idag
angående kvotering känns osäkert. Om kvotering. För mig känns det dock solklart - det ÄR kvotering redan idag. Kvotering styrd av fördomar, okunskap och mänskliga tllkortakommanden. Kvinnliga symfoniker blir valda först när det göms bakom en skärm.

Dagens STÖRSTA GRATTIS går till våran Anna Grönlund Krantz som utsett till chef för JKL:s huvudkontor i Stockholm.

Sune får också ett grattis idag - namnsdag. En av mina bästa lärare på realskolan hette Sune - så många fler känner jag inte till.

Hoppas er dag börjat bättre än min. Ha det gott.

"Kavaljerens avsked"

2011-11-28, kl. 06.00

En alltigenom lyckad helg (som fö varade i 3 dar - med ledig fredag) avslutades igårkväll med att jag kom ihåg att lyssna till Da Capo. Vet inte vad det är med det programmet - men det gör mig riktigt harmonisk. Det spelar egentligen inte så stor roll vilka låtar som spelas - men det är klart att låtarna som jag lyssnat till från mors och fars 78-varvare skapar särskilda minnen. Igår var det bland annat
"Konvaljens avsked". Är alldeles säker på att jag som liten trodde att den hette "kavaljerens avsked" - hela melodin andas ju hjärta och smärta!

Och idag lyser Bärigårn vitt av snö. Förvisso bara pudrad än - men likväl snö som triggar ytterligare harmoni. Bara minus 3 gör väl att jag inte borde vara särskilt optimistisk om att få behålla den?

(För övrigt är kusinen och jag oense om stavningen av "Bärigårn" - hon stavar "Berigårn". Förmodligen är hennes mer rätt då det kommer från namnet Berg - men erkänn att mitt känns mustigare och överensstämmer med talspråket?)

Malte har namnsdag idag - grattis. Tänker på en riktigt fin Malte - från Haparanda - som lämnade oss alldeles för tidigt.

Inte mycket uppdaterat i Kurirens nättidning. Hellner 6:a i Kuusamo - uppenbarligen viktigare än att Johan Olsson blev 5:a. Sörlänningen Hellner har verkligen tagits till norrbottningarnas hjärta! Och Maria PH kom tvåa igårkväll - lyckades pricka in båda åken. Gick bra för Frida Hansdotter också. Och en ny tjej vars namn jag inte minns - 4 svenska tjejer kvalificerade till andra åket. Inte illa alls.

En sportig avvikelse var detta - Kurirens papperstidning toppar med att polisen slagit till med husrannsakan i lägenhet i Luleå - ett knivdåd i Boden som tros ha HA-kopplingar. NSD rubricerar med "De tvingas flytta" - om att gruvområdet i Svappavaara utökats och att det kräver sina "offer". Den enes bröd...

På TV lyssnar jag just nu till att framtidens gravstenar kommer att bestå av platt TV som digitalt berättar om den avlidne. Ja - det är väl inte alls omöjligt?

Annars är väl adventsstormen - den som inte ens fått något kvinnonamn? - helgen stora nyhet. Klass 3 varning tydligen mycket ovanligt.

Fyndig liknelse - "som att fira folknykterhetensdag på midsommarafton" - om köpstopp lönehelgen en månad före julafton.

I min lyckade helg ingick att jag fick 3 biljetter till kvällens basketmatch. Två fick jag - och trean tiggde jag mig till. Bra affärsidé av Nortland basket - för förmodligen får jag köpa  2 till då jag erbjudit Sara och Lisa att ta med var sin kompis.

Före kvällens basket blir det en lagom dos av jobb och träning. Dagen inleds dock med ett besök hos kiropraktikern. Som jobbar med att få bort mitt känselbortfall i fingrarna. På god väg.

Ha en bra start på veckan allihop!

Snöfritt

2011-11-27, kl. 07.30

Garanterat snöfritt på Bärigårn - hu så mörkt och tråkigt att hämta in DN. Och kusinen kommer inte bli glad - våra "inkräktare" som använder gården för genomfart har haft överskottsenergi. Soptunnan vält, en reflexkäpp - minst en - verkar har fått vingar och plaströret som förlänger hängrännan är slitet lös. 

En riktigt bra dag igår - från morgon till kväll. Effektiv inhandlings- och ärenderesa på förmiddagen. På 2,5 timme hann jag med stopp på 8 olika inrättningar. Mest nöjd över att jag tvättade bilen. Hann se lite skidor innan jag traskade upp till Kerstin på kalas. God mat och trevligt sällskap.

Undrar när vi hade en snöfri första advent senast? Bara så mörkt trots alla ljusdekorationer både hos oss och grannarna. Men det finns det som har det ännu mörkare - Juholt till exempel. Idag plågar de honom med ytterligare en
förtroendemätning. Bara 17 procent tror att han är dugligast att leda regeringen. Och även trevlighetsmätningen förlorar han - många fler vill ha Reinfeldt till bordet än Juholt. Själv skulle jag då välja bort båda två om budet kom.

I lokala bladens nättidningar bara det vanliga "lördagsgodiset" - med skallade vakter och någon som försökte angripa med en planka. Trä som trä skulle man väl kunna säga - fast förmodligen är det mest tomrum! Samma "planka" och "skalle" i båda tidningarna - inmatade från Norrköping har jag förstått. Trist utan lokalbevakning!

I aftonbladet kan vi läsa om en namnslös monsterstorm - Berit lär ha dragit sig tillbaka - och lär rodna när den riktiga monsterstormen kommer - vad hon nu ska heta? Något på C kanske?

Idag ska jag hänga ut talgbollar till fåglarna - bakom mitt köksfönster. Problemet blir bara att komma dit för påfyllning när snön kommer - men det ska nog lösa sig. Jäkla synd att fader Yngve gav bort snöskorna!

I övrigt blir det en hemmamysdag med skidor på TV. Basket på eftermiddagen på Bergnäset - Saras match. På min flytdag igår fick jag fö gratisbiljetter till Northlands match mot Telge på måndagkväll.

Ha en bra första advent - och glöm inte att släcka ljusen när du lämnar rummet.Tänt vare här!

2011-11-26, kl. 07.00

Jag har gjort det - tänt för advent dagen före. Brukar hålla hårt på traditioner - inga semlor i mellandagarna (inte före fettisdag) och helst ingen julmat före julafton. Och förstås inga tända adventsstjärnor för 1:a advent. Men i år har jag gjort det - tänt allt nu på morgonen.

Om jag ska vara ärlig så har nog principfastheten mest handlat om att jag aldrig varit färdig förrän med nöd och näppe till den 1:a advent. Men igår hade jag en ledig dag. Lämnade inte huset längre än att jag var ut med en soppåse.
En prestation av mig - som har någon inbyggd oro som gör att jag alltid är på väg.

För ovanlighetens skull var adventsstruligheterna måttliga i år. Inga krånglande stakar eller förlagda prylar. Bekymren inskränker sig till några saknade skarvsladdar - närmare bestämt 3 stycken. Inhandlas idag.

Till avdelningen strul kan möjligen räknas hårt dunkande ljud från källaren. Visade sig att det var tvättmaskinen som "larmade" för att tömningsfunktionen inte funkade. Men med förenade krafter läste kusinen och jag manualen. Gjorde enligt anvisningarna - hittade inte disfunktionellt - men efter genomförd instruktion så försvan F3 från displayen.

Kuriren toppar papperstidningen med att det blivit för dyrt att hjälpa rörelsehindrade med bärhjälp. Handlar om 26 personer i kommunen. Nog borde kommunen ha potens att klara det? Och Lulebo med över 80 procent av hyresmarknaden i Luleå - skulle inte de kunna fixa fram en anpassad lägenhet så folk slipper flytta till Skellefteå som Kurt Nyström i artikeln?

NSD "avslöjar" att polisen blivit polisanmäld. Mobbing och diskriminering vid länskommunikationscentralen. Hur farligt kan inte det vara att personalen mår dåligt vid en sån viktig funktion. Bra att det lyfts!

Dagens tidningar ger vid handen att polisen har fullt upp framöver också. Artikeln i någon av tidningarna om de Litauer som greps för villainbrott. Har bara kunnat åtalas för 3 av inbrotten - men man misstänker att de gripna är en del av en organiserad liga. Förefaller inte som om man behöver vara Einstein för att räkna ut det. För trots att de bara knytits till några av inbrotten så verkade ju verksamheten upphöra. Dock nytt
inbrott i går i Alvik - och mobiltjuv som härjade på krogen.

Börjar jag likt fan bli religiös på gamla dar? Eller hur ska jag tolka att jag - igen - håller med Lotta Gröning. Intressant med regeringens framtidsgrupp - men nog är det lite av bockar som trädgårdsmästare att sätta partiledaren som ledare för gruppen. Observatörer hade det möjligen kunnat få bli. Dom har ju inte tid heller - och framtiden har inte tid att passa in i deras sammanträdeskalendrar. Så många människor som inte inser sina begränsningar!

Lär enligt kommentarer på FB med flera ställen bli en historiskt hysterisk dag idag på Storheden och andra komersiella platser. Lite ödets ironi att det just är på den globala "köpfridagen".

Själv måste jag iaf inhandla mat och skarvsladdar Kvantum och fd K-rauta (det där namnet på L är för svårt att stava).

Och det får bli nollpointsare till frukost idag - frukt och grönt. För i eftermiddag ska jag på "tantkalas" hos kusinen. Utlovat både fika, middag - och vin!

Ha en bra adventshelg - och ni - tänd flera ljus i mörkret!

Julkort eller inte?

2011-11-25, kl. 05.30

Har gjort det tidigare - vägrat julkort. Men det är nog mer än 15 år sen - kanske 20. Sen har jag fallit till föga - gång på gång. Inför varje jul kollar jag nu lagret - och bestämmer mig att skriva så långt det räcker - men inte fler. Men av någon förunderlig anledning är laget dynamiskt - Hand- och fotmålare och julmarknader - när inget annat finns att köpa - gör att det ständigt blir ett antal över till nästa jul. Och nästa jul. Och nästa...

Iaf är jag ledig idag - från lönearbetet. Det finns nog en del - julkort oräknat - att göra ändå. Tvätt bilen tillexempel. Tänka den tanken och kunna glädjas åt det mörka tråkiga vädret - trots allt finns det positiva sidor med det också - biltvätt ex.vis.

Dagen har börjat riktigt bra - vaknade 03.56 - och steg upp. Utan väckarklocka. Tror det är där den springande punkten ligger i mitt odisciplniade sovande. När klockan ringer tar jag den i näven, slår av och stoppar den under täcket. Oavsett jag är pigg eller ej. Kroppens tonårsprotest - jag ska fixa det här själv. Får prova en vecka utan väckning - någon större katastrof lär ju inte kunna inträffa - inga flyg att passa eller så.

Som salt i (S)åren droppar det nu in - opinionsmätningarna som fortsätter att sänka Juholt. 25% mot moderaternas 35. Och en övervikt för sittande regering med 10 procentenheter. Är inte den övervikten - för en sittande regering - unik - ovsett block??

Den tråkiga nyheten om frontalkrock i Västanäs gav oro i kroppen igårkväll. En och annat bekant ute efter vägarna. Sorgligt och onödigt vem som än drabbas. NSD toppar papperstidningen med den tråkiga nyheten.

Sunderbyn på Kurirens etta - i ett mindre smickrande sammanhang. 21 barn i kö till förskolan i Sunderbyn - och då har s-ledningen valt att skjuta upp byggandet av förskola på Kläppen - och samtidigt har man stängt en förskola för renovering. Men det är klart - ska det finnas pengar till den flådiga ombyggnaden av Pontushallen - närmar sig väl snart en kalkyl om 200 miljoner - så måste man prioritera.

Arenaprojektet i Haparanda är ett annat exempel på fullständigt obegriplig prioritering. I Haparanda finns ett äldreboende som drivs av Carema - och som man är mycket nöjd med. Drivs billigare än kommunens dito - uppenbarligen med lika hög eller högre kvalitet. Ändå väljer Haparanda att inte lägga ut fler äldreboendeplatser på entreprenad - istället åläggs sociala en sparkrav på någon miljon. Och ändå säger sig kommunalrådet Gunnel Simu vara beredd att satsa "en stor slant" på projektet. Kurirens ledarsida idag.

Medhåll till NSD:s ledarsida idag. Klart att partibidragen ska redovisas öppet. Men OA kanske ska vara lagomt kaxig - det är väl inte så många år som sossarna redovisat alls några siffror från LO. Och frågan är om allt redovisas? Även fri arbetskraft? Och kollektivanslutningen har ju knappt hunnit landa i "graven".

Katarina och Katja har namnsdag - grattis.

Nu ska jag lägga upp ett listigt schema för dagens aktiviteter - om jag inte gör det så kommer jag inte att hinna med - allt enligt Kurirens horoskop. Uppmanas att inte gripas av panik.

Sex är ett magiskt tal - prick klockan 6 kom Kurirens ledare ut på nätet - precis innan jag skulle avsluta detta skivande. Tyvärr dock inte NSD:s än.

Ha en bra dag.

Många stopp

2011-11-24, kl. 05.30

Två timmar sen jag steg upp. Vilken skön morgon att hämta tidningarna redan 03.30. Vaknade av mig själv. Först vid halvtvåtiden och sen halvfyra - utvilad.

Mindre skönt väder - plaskade runt foppatofflarna och "doskade" i ansiktet - regn.

Kort arbetsdag igår - halvett lämnade jag för att hämta ut mitt nya körkort. Tänk att jag alltid ser ut som en straffånge på körkortskortet - men det finns väl någon anledning till det eftersom det upprepas kort från kort.

Tog mig 3 timmar att ta mig från stan till Bärigårn. Räknade ihop till 7 stopp - har avstått att räkna ihop hur mycket det kostade i pengar - små belopp - men många bäckar små. Tur jag bara jobbar deltid.

Bara att inse att jag inte klarar av en energigivande powernap. Skulle sova till 18.30 - 2 timmars energigivande vila - men vaknade 20.15. Såg fel på klockan och trodde den var runt 23-snåret. Tungt suckande på soffkanten till jag insåg att den faktiskt inte var så mycket.

Så lite hemmapyssel hann jag med - tillexempel att äta den bortglömda middagen. En enkel men god tunnbrödrulle med keso, dressing, äpple och korv fick det bli.

Följde hockeyn på Matchen direkt. Förvånad att det bara var 5 minuters förlängning - nog var det väl bättre förr - dvs längre förlängning? Och straffslagen redovisades på samma tid - 65 minuter - så det tog mig ett ta att fatta att det var avgjort - till Johans - förlåt
Linköpings fördel.

Och Jarmo Myllys hyllades med upphängning av tröjan. Den första? Och jag som trodde att Stefan "Skuggan" Nilsson redan fått sin upphängd? Tröjhissningen är förstås på ettan i båda tidningarna.

NSD låter dock rubriken "Kirurgin hotad" ta första plats. Så less jag blir på landstingets lek "de små stegens tyranni". Borde man inte initiera en djup och bred debatt om hur sjukvården ska se ut om x-antal år?På det sätt som landstinget hanterar detta blir det ju mest en arbetsmarknadspolitisk fråga - om hur många jobb som går förlorade.

Annars är väl det mest intressanta i NSD faktiskt ledarsidan. Där OA tar amerikanska armén till som exempel på hur sossarna ska hantera krisen. "Stannar vi här dör vi". Undrar om inte en och annat vänstersosse sätter kaffet i halsen? Iaf lär det väl inte dra till sig några USA-hatande vänstersympatisörer?

Läser om en PR-konsult - Marianne Djudic på Taste PR - som inte tror att den felaktia rapporten om giftig fisk från Naturskyddföreningen skadar gemene mans förtroende för föreningen. Här finns dock en "gemen  kvinna" vars förtroende de förbrukat! Det är iof sig uppbyggt sen en tid. Förstår inte varför jag inte känner något förtroende för dess ordförande - snyggingen Mikael Karlsson?

Apropå trovärdighet är det en intressant ledare i Kuriren idag. Som hävdar att vindkraften kostar varje svenskt hushåll 50 000 kronor. Har absolut inget emot vindkraft (dock vill jag inte se dem i nationalparker och världsarv) men det är kanske dags att slakta myten som odlas att den är gratis? Hur mycket subventioneras andra energislag?

Nu har jag coolat ner nog här vid datorn. Disken väntar. Men grattis till Rune och Gudrun som har namnsdag. Ett särskilt komihåg av mina skolkompisar från småskolan - Lundberg respektive Larsson (nu Gåhlin).

Jobb och träning väntar annars - och kanske att lägga ut länkarna här till ledarsidorna - när det morgontrötta tidningarna har vaknat till.

07.00 Länkar till ledarsidorna uppdaterade.

Grattis - Klemens, Borg och LF

2011-11-23, kl. 06.45

Det tre första nyheterna jag såg gav anledning till gratulationer: Klemens som har namnsdag (Får associationer till "klemis" - något gårdsnamn i Sunderbyn? Clemens Larsson - känd person?) grattis! Borg utsedd till
bäste finansministern - av någon aktningsvärd tidning. Grattis. Och så LF basket som tuffar vidare - med seger igen - grattis!

Efter bara ca 2 timmars sömn natten mot igår - gick dagen i "rusets" tecken - kände mig smått lullig - men dagen avlöpte ändå utan större incidenter. Jobb, träning och trevligt "kafferep" med Hendrik på eftermiddagen. Dock kan jag lova att jag inte gjorde många knop på kvällen - all energi gick åt till att hålla mig vaken till en rimlig tidpunkt att dunka ner i sängen - vilken jag gjorde före klockan 22.

Räddningstjänsten i Luleå får inte hjälpa till vid hjärtstopp läser vi i Kuriren idag. Jag trodde annars att vi alla - och i synnerhet poliser, brandmän med flera - hade skyldighet att ingripa. Men problemet ligger tydligen i att SOS inte får skicka ut räddningstjänsten om de får anrop på hjälp. Så dumt - ta nu luren Ögren och fixa detta. Men visst anar man det vanliga revirpinket mellan kommun och landsting - här ska väl ändå inte behöva några avtal - bara sunt förnuft.

Kuriren toppar annars med rubrik om att enreprenörer är i LKAB:s grepp. Min första reaktion var att LKAB kunde det här med upphandling - i motsats till kommuner och landsting. Hård men rättvis tänkte jag - men kontentan var istället att alla är rädda för LKAB.

Faster Henny köpte den första TV:n till Bärigårn - placerad i hallen på "vindan". För 50 år sen - då Älvsbysändaren gick igång - 23 november 1961 om vi ska tro Kuriren artikel idag. Första programmet vi såg handlade om gäss i Skåne. Undrar vilket år det var aprilskämtet om att sätta en nylonstrumpa för skärmen för att få färg - jag har en bestämd bild av att Eva och jag försökte!

Intet är nytt under solen - onepiece eller telletubiesdräkter brer ut sig. Själv hade jag en ljusgrå variant - inköpt på saligen hädangångna varuhuset Estella - på 70-talet. Spontant döpt till "elefantdress" av min svåger. Såg att Lotta Grönings dotter önskade en sån - och Lotta undrade om det var okej för en 8-åring. Svar ja - men ungegär där går väl åldersgränsen.

Borde ju dra någon av dagens Juholtare förstås - men lite svårt att välja. Dock intressant att "bastuligan" i Luleå skriver brev och inbjuder Juholt till Luleå - det är övertygade om att det har lösningen. Får väl se om han dyker upp - "popcornmaskinen". Idag rasar han i Expressen - över Östbergs uppgörelse i konstitutionsutskottet (om mer partistöd till S). Se där - 3 Juholtare utan att jag behövde anstränga mig. Han kan då inte klaga på medieutdelningen!

Idag ska det bli ett par tre timmars jobb. Punkt! Sen ska jag hem.

Ha en bra dag.

Mer än 1

2011-11-22. kl. 05.45

Hm - har sovit mer än 1 timmen - men mindre än 2. Vet inte riktigt vad klockan var då jag satt mig vid bloggen - och inte när jag lämnade datorn heller. Men någon gång vid 2-tiden gjort jag tredje sovförsöket - och då på soffan - utan att slå igång TV:n. Man ska inte bli beroende av "insomningsmedel" - även om man betalt licensen.

Soffan=rummet mot Kråkbergsvägen. Knaster - situp för att kolla tidningsbil? Sista gången för natten som jag kollade klockan var den tio i tre. Och vet ni vad - jag blev inte ens panikslagen.

Upp halvfem - hade lagt "väckararrangemanget" på ett bord en bit från soffan. Med rätt verkan. Omöjligt att lyssna till och omöjligt att sno åt mig och stoppa under kudde/täcke. Alltså uppgång och tidningshämtning.

Som jag misstänkte - inte en rad om gårdagens "fultidningar" (Media Markt) - måste nog gå in på Nord-Nytt och höra vad höga vederbörande herrar Ehnbom - och han från NSD vars namn jag glömt - hade att säga till sitt försvar.

För övrigt noterar jag en "fuling" på Kurirens ledarsida också. Håller med om glödlamporna - så stolligt att förbjuda. Men faktiskt än mer korkat att inte veta var man ska göra av dem. Fulingen består dock i att påstå att EU-förbjudit små gurkor och krokiga gurkor. Samt att Eu skulle fastslagit att Öland inte är en ö. Utryckt ur sitt sammanhang kan det mesta verka stolligt - men jag misstänker att det är ett klokt beslut av EU att inte betrakta Öland - med både bro och båttrafik - på samma sätt som våra öar längst ut i havsbandet - i avsaknad av alla faciliteter. Nå - inte har Kuriren hunnit ut med ledaren än.

Nöjer mig idag med att gratulera alla Cecilior på namnsdagen. Och Sissela.

Annars ska jag idag ägna all energi åt att hålla mig vaken. Riktigt frestad att lägga mig en stund nu - men jag vet hur det då går.

Om det går som det ska så jobbar jag fm - tränar mellan 12-14 och dejtar Hendrik över en kopp kaffe strax därefter.

Idag nöjer jag mig med att gratulera Cecilia och Sissela på deras namnsdagar. Carplen, Hansson, Malmström. Wigström, Wikström kom jag ihåg från FB. Alla andra onämnda - men inte glömda - ni dyker säkert upp i mitt minne allt efter.

Satan i gatan

2011-11-21, förlåt -22. kl. 01.24

Bra att använda för att få ut lite adrenalin -
satan i gatan - kan ju inte riktigt räknas som svordom - är väl iaf en någorlunda kulturell sådan. Fast jag visste inte att texten var så "hotfull". Men nog har man väl känt så någon gång - även om det var länge sen - allt för länge sen.

Men jag kan inte sova!! Väntar på att vattnet ska gå - ut från mitt högra öra. Ett otäckt lätt litet lock men som får sekundvisarens ljud från faster Hennys gamla klocka att låta som ett helt artelleri. Och här i huset - med anor från början av 1700-talet - finns ju en och annan trygg hasning också.

Efter två försök i sängen är jag uppe igen. Märkligt - jag som oftast kan somna där jag sitter i fåtöljen. Törs aldrig tända några ljus när jag satt mig ned och är ensam.

Inga störande upphetsande saker som hänt heller. En timme med länsförbundets styrelse per telefon var bara angenämt som vanligt. Osedvanligt trevligt folk vi alltid lyckas få på våra förtroendeposter.

Log bara när "popcornmaskinen" (S) nu åter sprutat runt ett nytt förslag. Eller rättare sagt dragit tillbak ett förslag. Kravet på att alla partibidrag ska redovisas öppet har nu dragits tillbaka - en kompromisslösning ska övervägas - som dessutom ska innehålla höjt partistöd - som s sägs vara i störst behov av. Folkpartiet har så länge jag varit med varit för att det ska redovisas öppet - och enligt våra egna riktlinjer ska alla kandidater redovisa belopp över en viss summa - 10 000 tror jag det är.

Och nu har Liza Marklund sågat Juholt också. Råkades lyssna på p1 när jag åkte hem. Och hon var verkligen rakt på. Hon kunde inte tänka sig att rösta på Juholt=sossarna. Hon undrade vad han menade med "social demokrati" - som var hett på 60-talet med Palme. Och inte ville hon rösta på en som marknadsför sig som Åsa Nisse heller.

Annars har jag glatt mig å min kollega Nils Ingmar Thorells vägnar. Han var ordförande i den kommitté som utsåg pristagaren till Studieförbundets Vuxenskolans författarpris som delades ut vid året stämma i Norrköping. Tomas Bannerhed med boken Korparna - som nu fått Augustpriset.

Har inte sett och hört mycket om Upprättelsecermonin - men uppfattar att den blev så fin och värdig som den borde. Irriterad över någon "proffstyckare" som tyckte att talmannen skulle sagt förlåt istället för ursäkt. Och så utbröt en högtravande akademisk debatt ut om betydelsen av de olika orden. Men han pästen - Koskinen - tyckte att ursäkt var helt okej -skönt.

Tänker på att min pappa och hans - iaf 5 (av 6) - syskon var i precis samma situation dvs att samhället tog dem från deras biologiska mamma. Min pappa kom till världens bästa fosterhem - 1924 - och jag tror att alla pappas syskon hade stor tur - jämförelsevis. Och jag kan inte låta bli att tänka på alla barn som INTE samhället tog från deras bilogiska föräldrar - fast de kanske borde ha gjort det. I tankarna låter vi de sistnämnda också omfattas av ceremonin. Och hoppas att det inte finns behov av någon sån här cermoni om så där 90 år??

Såg för en snutt av Nord Nytts 19.15 sändning - bara bild - utan ljud då jag talade i telefon. Men såg att företrädare för både Kuriren och NSD fick förklara varför det sålt ut sina första sidor till Media Markt. Kanske skulle gå in och kolla på sebben - för kan vi tro att någon av tidningarna skriver om det idag?

För övrigt verkar det annorlunda tag - rena Kiviksmarknad (dit jag aldrig varit) - på Storheden. Både Elgiganten och Expert sägs ha varit på parkeringen, haffat kunder som handlat på MM - och erbjudit dem lägre pris. Till och med priskrig mellan E och E. Kuriosa - artikel på Kurirens nät!! I NSD kan man läsa att även vanliga "hederliga" tjuvar härjade - efter kompletterande matinköp var alla dataprylar borta.

Men nu är klockan 02.08 - och pappas Certina har inte stannat inatt - fast jag fick hjälpa den vid 1-snåret. Nu ska jag försöka sova - 3:e gången gillt. Men misstänker att jag kommer att ligga på "ohåga" och invänta tidningsbilens inbromsning.

Ha en bra dag - idag. Blir nog ingen mer blogg denna morgon.

Sålt sina "själar"

2011-11-21. kl. 06.00

Otäck upplevelse vid brevlådan - finner mig stirrande på annons från Media Markt vad än jag tittar på. DN blir räddningen - dit hade dom inte nått. Men både NSD och Kurirens första sidor skriker "Media Market" - och med deras egna loggor gluttandes ut upp till vänster. Finns uppenbarligen inte något som inte går att köpa för pengar - fy för att sälja ut sin "själ" på detta sätt.

Undrar om Media Market kidnappat webbtidningarna och E-tidningarna också?

Känner mig som en riktigt miljövän idag - bilen stod orörd igår - och själv var jag inte längre än till komposten (med 3 krukväxter som sett sina bästa dagar).

Det var stora hemmapysseldagen igår - njöt. Som jag konstaterade på FB så har såna söndagar inte varit så rikliga i mitt vuxna liv. Under många år dominerades alltid söndagarna av inläsning av kommunala handlingar - och förberedelser för veckans sammanträden. Och fanns det inte sånt så kunde jag alltid använda söndagen till att jobba i kapp på mitt jobb - det som inte hunnits med under veckan. Men nu är det nya tider - träning inför en "panschotillvaro".

Fast enligt Kurirens horoskop så funderar jag på något nytt vad avser yrke, studier och framtid. Ett råd ska jag få från en vän. Tur jag läste NSD:s också - för där varnas jag för att falla för ett tjustigt erbjudande som inte är verklighetsförankrat.

Idag har jag många som behöver gratuleras. Födelsedagar; Linda Sundström, Roland Sundström, Gustaf Hansson, Lars Leijonborg, Åsa Dahlqvist. Hurra, hurra, hurra för er alla - hoppas ni får riktigt fina födelsedagar.

Och Helge och Olga har namndag - gratis alla. Några personliga vänner med de namnen kommer jag inte på. Fast "sparven från Minsk"  hette väl Olga och spred mycket underhållning på sin tid.

När man skalat av så toppar Kuriren med
branden i Gällivare - Folkets Hus. Andra nyheten kommer också från Gällivare - om tomtespelen. Kan undra om Kuriren kör någon prenumrationsdrive mot malmfälten. I min barndom när jag ofta var i Koskullskulle - fanns bara Flamman och i bästa fall NSD till lunch!

NSD:s papperstidning toppar med två Luleånyheter - om allvarligt tillbud med elstöt i bastu - och "Fullt drag i Luleås nya hundklubb". Men på NSD - nät - fastnade jag för rubrikern om att Norrbotten vaknar upp till snö. Måste och glutta i ytterdörren.

Många namn på sossarnas kris - nu har Östros uttalat sig och tycker uppenbarligen att Juholt & co är som en popcornemaskin. Och detta samtidigt som Skop tydligen presenterar en mätning idag där sossarna backar runt 4 procentenheter till ca 26%. Hittar den inte på nätet - än.

Idag blir det jobb förmiddag, viktväktarna på lunchen och sen träning. Ikväll har jag telefonsammanträde med lf-styrelse. Hur jag nu ska kunna hålla mig vaken till kl. 20.00?

Ha en riktigt bra dag.

Oskötsam

2011-11-20, kl. 07.45

Känner mig nästan lite oskötsam idag - möttes av en lapp i trappen om att tidningen - DN - redan var inhämtad. Ovanligt att Kerstin är uppe så tidigt - och att jag numer ligger så länge. Fast söndagar brukar det ju vara sovmorgon till klockan 6 - så bara lite översovning.

Luleå hockey skötte sig inte riktigt heller - förlust i
sudden mot HV71 - inte Skellefteå som jag skrev igår. Förledd av sonen som skrev på FB om att vi skulle gå om Skellefteå i tabellen. Fast efter att ha kollat Kuriren trodde jag att alla poängen var förlorade - så en liten vinst blev det för mig.

Förefaller som om Malmö är "huvudstad" vad avser skötsamhet - tycker det är rapporter om våld och elände dagligdags. Misstänkt bomb mot polishuset igår - bomb mot bostadsområde idag.

Naturen sköter sig ju inte riktigt heller. Ingen snö - än. Moderna tomtar kör väl snöskoter - och hur ska det funka i år. Nya löften om snö i Expressen - men norra norrland är ju ett vitt (dock inte snövitt) begrepp. Denna rapport från SMHI är lika diffus om vilka som kan begåvas med snö.

Det snöröjningen sparar i budgeten lär väl gå åt till att förse Johan Olsson & co med bra underlag. Tittar med längtan på snöslingorna. Kul med segern för Johan Olsson igår - och idag ser jag framemot stafetterna.

Aftonbladet går i spinn över att arbetslösa tvingas jobba gratis i Sverige - samtidigt står det klart av artikeln att man menar ungdomar som får a-kassa. Alltså får de betalt för sitt arbete. Visst - jag kan också gå i spinn över hur FAS 3 utnyttjats - men principen om motprestation - både för A-kassa och socialbidrag tycker jag är helt rätt. SÄRSKILT när det gäller ungdomar. Hälften jobb och hälften organiserad hjälp till arbetssökeri är väl en bra mix?

Här hemma går adventsstädet vidare - nya gardiner i 2 rum - i det tredje väntar jag på leverans från Jotex. Ska smyga fram några adventsstjärnor och stakar idag - och vette rackarna om jag inte frångår mina principer och tjuvtänder någon - mörkret måste bekämpas.

Den som har namnsdag idag gratuleras - fast jag inte vet vem ännu?

Ha en bra söndag.

Da Capo

2011-11-19, kl. 08.00

Undrar hur långt jag kommer om jag vill skriva på
temat Da Capo?

1. Klockan stannat på fem över ett i natt - igen
2. Kommer aldrig ihåg att den gör det - så jag var ganska nöjd med att stiga upp fem över sex - som jag trodde klockan var.
3. Glad ihågen slog jag på Da Capo - och hann höra ett antal låtar innan Andes Eldeman avannonserade.
4. Da Capo på vädret - mörkt - en viss tröst i frostknastrande gräs - men ingen snö.
5, Da Capo på Östmans krönika - kommer alldeles för sällan - men börjar vara lite less på Da Capot om Mattias Karlssons uselhet.
6. Sånt som jag vill ha mer Da Capo av är han som gick in på sjukhuset och anmälde sig själv för rattfylleri.
7. Da Capo för LF-basket kan vi också hoppas på.
8. Da Capo på match mellan Luleå hockey och Skellefteå idag. Da Capo på vinst för Luleå sitter bra - men jag gråter inte om Skellefteå vinner - lite nostalgifavoriter.
9. Da Capo på Johan Erikssons liknelser som inte stärker hans argumentation. Förvisso är inte alla som inte når upp till Johans gigantiska 2 meter (sant?) dvärgar - men gränsen för en vuxen går vid 1,50. Så alla som uppnår hälften går faktiskt från gigant till dvärg. Så kanske storregion som halveras bara kan kallas region? Om den sen kan bli bra eller dålig vill jag avvakta med till vi får lite konsekvensbeskrivningar
10. Och Styrman i repris förstås - nu ska han häktas - men han ska minsann inte säga ett piss för det. Låt oss får fort honom från Da Capo listan - en from förhoppning.

Ingen basket idag som tänkt - Lisa ligger nerbäddad i förkylning. En stunds hemmapyssel - innan jag drar till Boden för en trevlig lunch med trevliga personer. Boden fp:are och VÅR EU-parlamentariker Cecilia Wikström. Skriver VÅR för det känns som en stor tillgång att hon har sina rötter i Kalix och Norrbotten.

Grattis Lisbet och Elisabet - med alla stavningsvarianter. Ha en bra namnsdag. Och ha en bra dag alla ni andra också - finns alltid något att fira även om ni inte har namnsdag. Bara det faktum att vi upplever denna dag!

Ha, ha, ha

2011-11-18, kl. 06.00

Skrattande går jag genom livet - ha, ha ha. Uppenbarligen. Om det är sant som det sägs att tiden går fort när man har roligt. Nu skriver vi fredag igen - och vart tog den här veckan vägen.

Nåväl - några arbetstimmar återstår att göra - även om jag tror att saldot är något fler än de 10 jag får betalt för.

Om jag vet rätt så ska jag skjutsa bästa svärdottern till en tenta vid 13-tiden.

Och temperaturen är plus - tyvärr - ingen snö. Längtar men inser att jag kommer att fundera varför längre fram. För den kommer väl?

Uppe i tid idag - och läst tidningarna. Kuriren toppar med rubriken "Mikael Styrman begärs häktad". Alla turer runt Styrman är så uttjadade att jag inte ens hajade till inför den ganska sensationella rubriken. NSD kör mer på det kapitalistiska stuket "Kedjornas kamp" - om Media Markets etablering i Luleå contra konkurrenten Elgiganten.

Jag berömmer mig att vara ganska immun mot reklam - de flesta inslagen från TV som folk talar om har jag aldrig noterat. Men Media Markets reklam såg jag och förstod att det var deras utan att namnet överhuvudtaget nämndes. "Har du tänkt köpa en dator. Gör inte det" stod det på röd bakgrund på en busskur. Strax efter kom en buss med budskapet att "Köpstoppet upphävs 21/11 kl. 06.00" på samma röda bakgrund. Visste genast att det var Media Market. Framgångsrik reklam? Nädå - jag kommer inte tillhöra dem som köar - men skulle vara kul att se köerna!

Ledarsidan i Kuriren verkar
ha valt sida - kontinuitet? Frågan är om det egentligen är i regionfrågan eller i drevet mot Mattias Karlsson. Det kanske inte ledarskribenten själv vet. Trist när man kan se att partiers inre strider styr. Östmans krönika häromveckan - om Mattias Karlssons dåliga ledarstil och contringen från andra sidan om att Hultin skulle vägrat lämna tillbak datorer och annat som landstinget äger är nog inget som kommit fram pga grävande journalistik.

En pikant detalj i ledaren är frågan om vad de borgerliga väljarna tycker - de som röstade borgerligt för att slippa en storregion. Som kuriosa kan nämnas att de partier - socialistiska plus KD som förordade storregion ökade netto med 2999 röster medan de 3 borgerliga partier som var emot bara ökade med netto 2 748 röster. Källa: www.val.se.

Kanske en sån här fråga borde avgöras i en folkomröstning? Med ett utrett alternativ om positiva och negativa konsekvenser av ett samgående med Västerbotten kanske det är möjligt?

Apropå att ha roligt (Obs. ironi!) så lyssnade jag på sändningen från landstingsfullmäktige samtidigt som jag "hatade" löpbandet jag promenerade på. Men ett skratt bestod mig Gunnar Selberg med. Han tillhör inte mina politiska idoler - något av förenklingarnas mästare - men när Kent Ögren försökte skylla nedläggningen av vårdcentraler på det fria vårdvalet så frågade Selberg Ögren hur många Arejplogsbor som listat sig på Hermelinen i Luleå. Och en talande tystnad infann sig.

Namnsdag idag - Lillemor och Moa. Grattis!

Och Anne i Kiruna - jättegrattis på födelsedagen.

Nu fortsätter jag skrattande genom fredagen.


10-dagars vecka

2011-11-17, kl. 06.30

Började fundera över om det är ondag eller torsdag som är mitt i veckan. Har tydligen funderats förr. Hittade
den gamla ideén om 10-dagars
vecka på Wikipedia. Kanske något att återuppväcka. Kan vi sen också förlänga dygnet skulle det passa mig utmärkt. Särskilt en sån här morgon med ambitionen att VERKLIGEN stiga upp halvfem - för att hinna med det tänkta.

Alternativet är att lägga ner bloggen för att vinna tid. Mest bara frusterande att inte hinna skriva av mig.

Gårdagens stora nyhet - alliansens omprövning i regionfrågan. Liksom moderaterna har vi också avvisat storregionen - men också sagt att om staten ritar om kartan så får vi också ta omtag i frågan. Den dagen den sorgen - ungfär - när vi diskuterad frågan senast. Och de är väl bara att konstatera att "sorgens dag" infunnits sig. Fast samtidigt ska vi glädja oss - hade vi inte bjudit motstånd så hade väl den tänkta södra regiongränsen gått någonstans strax norr om dalälven. En kritisk - men ändå rätt modest ledare i Kuriren idag. Inte lätt för en moderat ledarskribent att balansera sig fram i den här frågan. Slutkontentan - jämförelsen mellan Arjeplog och Gotland - med ungfär samma landareal - är nog inte tänkt som ett inlägg FÖR en större region. Den haltar onekligen mellan Arjeplogs befolkning - 3 116 och de 57 000 som Gotland sägs ha. Nå nu är processen igång - och vi får väga för och emot - för att så småningom göra ett slutligt partiställningstagande i frågan.

Både Juholt och Arkelsten hade varit värd några rader - Juholt med sina felaktiga uppgifter om både socialbidrag och integration i skolan. Och Arkelsten som nu åter "förfalskat" genom att kopiera arbetsmaterial från KD. Men det får anstå.

Naemi och Naima har namnsdag. Min biologiska farmor Naemi får ett grattis i sin himmel. Liksom Naeimi - som stavade precis så - med ett i på ett udda ställe.

Idag ska jag hinna mycket - jobb, kiropraktor, träna. Och däremellan ska Thomas och jag röja på jobbet - inför helgens utbildningsdag.

Njut av denna mitt i veckan dag!


Eld i baken

2011-11-16, kl. 06.30a
Nu gäller det att sätta eld i baken - vaknade först 05.45. Mötte Lilly i hallen på väg att hämta tidningarna. Regnigt och 5 gradet varmt. Inget önskeväder i november.

Bästa kusinen kom hem igårkväll - strax före 22. Vet inte vllka nya vanor hon skaffat sig - men höråte redan hennes steg på övervåningen. Tystnade - hon insåg nog att det var väder att sova länge idag.

Apropå eld i baken så är det tydligen det sossarna i Luleå har. Fritidsgårdarna ska återgå till kommunal drift - och då gäller det att rädda det som räddas kan. Åtminstone "
plant(S)kolan" unga Örnar. Endast 16% av det generösa bidraget kommer dem till godo - som hålls upp som alibi för bidraget. Resten går till att behålla en anställd? Den så kallade opolitiska rörelsen Unga Örnar kläs av in på skinnet med citat av Jan-Ivar Johansson.

Tyvärr bränner det i baken - hinner inte skriva mer idag. Ska hämta Thomas 09.00 för vidarefärd till landstingshuset för att träffa våra ledamöter och andra. Sen blir det jobb - och 13.30 har jag bankbesök.

Grattis Viveka och Vibeke , namnsdag idag.


Tokigt tidigt

2011-12-15, kl. 05.00

Morgonstund har förvisso guld i mund - men nog är det tokigt tidigt att vakna 02.07 - och vara både pigg och utvilad. Efter max 2 timmars sömn. Normalt brukar jag vakna ett par gånger per natt - med en skön känsla av att jag får somna om. Men både igårnatt och inatt var det kört. Och visst tusan är det fullmåne?

Drog helt sonika upp rullgardinen och la mig till rätta på soffan och väntade på att få se strålkastarna från tidningsbudet. Och precis när jag var på väg in i drömmarnas värld igen - vaknade jag av den inbromsande tidningsbilen - 03.30.

Hyperenergisk också - hemkomponerat recept med kycklingfileer i lergryta igårkväll. Vad jag nu skulle med det till - av nästan 1 kg. Bortsett från nygrillad kyckling så är kyckling en rätt som måste inmundigas med en mycket god sås. Och det är av den förbjudna arten ispåren av Viktväktarna. Som fö gjorde invägning av mig igår - minus 07.kg = 2,2 kg på 3 veckor - godkänt. Något ras kan man dock inte tala om - vilket konsulenten påstår ska vara effekten om man tränar och inte äter upp bonuspointens.

Viss lukt av ålderism - åtminstone i de kommentarer jag läst med anledning av
olyckan på 97:an igår eftermiddag. 94-årig förare med 86-årig passagerare blockerade min hemväg igår - men jag hann uppfatta nyheten på nätet och kunde gena Mariebergsvägen hem. Han är ju nu inte den förste som hamnar i mitträcket. Och med tanke på att jag nyligen såg att Folke 91 - en bekant från min era i revsionsbranschen - förnyat sitt flygcertifikat så får vi nog hålla oss till individuella bedömningar. Eller? Kan undra om inte olyckstatisiiken per kapita är högre i den här gruppen som väntar på sin teoriprov?


Och karln som fått sjukersättning trots att han jobbat krävs på återbetalning om 250 000 kronor. Och har mage att hävda särskilda skäl att inte bli återbetalningsskyldig. I Juholts klass. För övrigt undrar jag om det är sant att Billström och Tolgfors verkligen gjort en "riktig" Juholtare - dvs om omständigheterna varit likartade? Isåfall undrar jag varför inte tredje statsmakten kräver att även de ska göra återbetalning. Eller har de gjort det? Återbetalat resp. krävt?

Intressant ska det bli också att följa om det blir någon "straffeftergift" till Yvonne Stålnacke. Tuff kille den här Kurt-Åke Andersson i Kalix - frågan är hur länge han ska förbli sossarna trogna - som sviker honom och hans ideal gång på gång. Fö är det landstingsfullmäktige i veckan - kanske skulle gå och skaka hand med grabben?

Om Carema ska jag inte skriva ett ord - det är så många som säger och skriver för mycket. Jag upprörs förstås lika mycket som alla andra - av detta och andra fall av vanvård. När dimmorna har skingrats blir det tid för reflektioner. Då kanske vi också kunnat sortera bort en del "skrönor" - typ det här fallet i Falun. Och fundera över anhörigas ansvar - i det fall det finns sådana. Det känns lite unket att - främst vänsterpolitiker - tar detta tillfälle i akt att spy sin galla över all verksamhet som inte är politiskt styrd. Det blockerar och förhindrar en konstruktiv debatt - om kvalitet vid alla olika former av drift.

På tal om vänsterpolitiker verkar det nu vara klart att det blir Jonas Sjöstedt som ska axla Ohlys mantel - enligt morgonens nyheter - som väl fortfarande är gårdagens? Falangen runt Norrskensflamman sägs dock vara skeptisk mot honom. Den för ju nu mer en så anonym tillvaro att jag inte ens kan mana fram någon ur "falangen". Kan det möjligen utkristalliseras en V variant med någon bokstavskombintion? Hittar ingen färsk länk på google om Jonas odds?

För övrigt blev jag uppringd av min ortopeddoktor igår. Presenterade sig med namn (som jag inte uppfattade så tydligt) och Hermelinen. Mina tankar hann gå till gamla Hermelinsskolan och någon skolgrupp. Men si det var självaste doktorn. Som meddelade att han inte rekommenderade operation av de som prel bedömts som "karpaltunnelsyndrom" - mätningarna pekade inte entydigt på detta - då samma "nervfenomen" fanns även i lillfingret - dock utan för mig kännbart känselbortfall. Vi var helt överens om inte göra något operativt ingrepp. Mina men just nu är att jag inte kan sticka - och en viss fumlighet med tangenterna (bara så ni vet att det ABSOLUT inte är stavfel - utan skrivfel i den mån det förekommer - bra alibi). Noterbart att min kiropraktor och ortopeden i flera fall gjort samma bedömning!

I hälsans tecken fick jag också besked på mammografin - som i versaler talar om att undersökningen INTE VISAR TECKEN PÅ CANCER.

Någon vinst på de ganska många obligationer som var till dragning igår blev det inte heller. Och två rätt på Keno. Och kärleken...

Men grattis på namnsdagen Leopold. Det närmaste honom jag kommer känns som någon belgisk kung?

Tidsperspektivet lutar åt att det blir en tidig morgon på jobbet idag också. 07.30 igår - nästan som i fornstora dagar då jag oftast var där före klockan 7.

Ha en bra dag alla mina vänner!

Rik som ett troll

2011-11-14, kl. 04.45

Oj så rik jag känner mig - på tid. Vaknade 03.12 - utsövd. Och hämtade tidningarna. Så när telefonen larmade om uppstigning hade jag redan läst båda lokalavisorna.

Jodå - gårdagens rågbullar blev riktigt goda - trots avsaknad av fett och sirap. Odh 1,5 kg lingonsylt står i kylen. I övrigt bestod söndagen mest av städ - acckompanjerat av Vinterstudion och
Kallas fantastiska millopp! Därpå en liten middagsvila - som väl gjorde att jag var utsövd så tidigt denna morgon.

SNÄLLA NSD - kan ni inte ta bort den förbenade annonsen från Försvarsmuseet som ligger och skymmer menyraden på nättidningen? Är det bara jag som blir irriterad? När jag klickar och försöker få bort den - hamnar jag till all olycka på Försvarsmuseets hemsida.

Och Kurirens nättidning ser ut så här: Server Error in '/' Application. Vilka nyheter kommenterar man en sådan morgon?

Det är inte precis tätorterna som står för de udda och tråkiga nyheterna denna helg. Udda får man väl lov att säga om en 13-åring som är ute och kör bil och krockar. Polisen uttalar att det inte vet orsaken till olyckan - tror inte polisen  att åldern på föraren kan ha varit orsaken? Och tragiskt mord i lilla Vuollerim - en 60-åring med känt dåligt ölsinne skjuter ihjäl en kompis.

Av lästa "gods" i helgen minns jag ledaren i Expressen. Själv trodde jag att Juholts halsstarrighet om att inte delta i debatter i SVT - om han hamnade bredvid SD - var en skröna - men uppenbarligen inte. Kanal Juholt var fyndig - från början till slut.

Lite tröst i bedrövelsen för Juholt och sossarna var väl helgens Sifomätning - där sossarnas kräftgång åtminstone tillfälligt brutits - men 27,4% för sossarna. Vi som har några år på nacken i politiken får fortfarande känslan av feltryck. Expressen var tydligen inte med då - för de skriver om "lyft".

Emil har namnsdag idag - en särskild tanke till han i Lönneberg - grattis! Och Emilia får också ett grattis!

Idag blir det jobb på förmiddagen. En kort sådan då Viktväktarna väntar kl. 11.30. Sen blir det träning. En rätt vanlig måndag med andra ord.

Andra bullar

2011-11-13, kl. 07.30

Denna morgon blir det anda bullar - än att blogga. Satt en deg igår. Rågbullar som skulle stå över natten. 8-10 timmar. Vilket har överskridits med råge - då jag sovit både mycket och länge.

Dessutom har jag lingonsylt som ska tas redas på - kokade av 3 liter lingon igår eftermiddag.

Har inte ens tid att kolla in nättidningarna. Men kan iaf rapportera minus 7 grader här på Bärigårn. Ser utt vara julkorts frostigt.

Ha en bra söndag så länge.

Omstart

2011-11-12, kl. 08.00

Omstart på dagen - somnade nog in vid 3-tiden. Låg och lyssnade efter tidningen - men om tidningsbilen kom så hörde jag den iaf inte. Plastpostlådor ger inte mycket ljud ifrån sig - och det är iaf 62 steg mellan mig och lådorna. Plus en tjock timmervägg!!

Och vaknade inte förrän 06.20 - med telefonen - väckarklockan - i hand. Hur den kommit dit har jag inte en susning om.

Kom iaf ihåg att slå igång Da Capo - ljuv musik under tidningsläsandet.

Bara en ny nyhet på nättidningen - Kurirens - sen jag kollade i natt. Och tyvärr inte av det roligare slaget - misstänkt
mord i Vuollerim. Har de inte nyligen - inom några år tillbaka - varit ett sånt tillbud där uppe?

Papperstidningen toppar med att "Läkaren tas in till polisförhör" - Kuriren suger på scoopet!

Och på Kurirens ledarsida "skåpar" Lotta Gröning ut Juholt efter noter. Särskilt för hans agerande att vägra delta i debatter där han måste stå på samma sida - fysiska - som SD. När SVT sänder valdebatter ska han minsann gå till TV4. Har verkligen karl sagt så?

Och polisen fortsätter att rensa i "träsket" - tjuvar tagna på bar gärning igen med stöldgods i bilen. Det kanske är slumpen - men jag är förvånad att jag under de månader vi haft så många villainbrott inte sett polisen ha rutinkontroller och stoppa bilar. Min bild är att många avslöjas den vägen - med fingrarna i syltburken dvs stöldgodset i bilen. Nu var ju baltligan smartare än så - i toalettstolen. Äckligt tyckte barnbarnet Lisa.

NSD toppar sin papperstidning med att rättegången mot två poliser angående ansvaret för Jimmy Kallunkis död fick avbrytas. Juridiska spetsfundigheter om att ansvaret flyttats till närpoliscchefer och att dessa tjänster inte är tillsatta. Ytterst måste väl då den vara ansvarit som inte sett till att någon formellt har ansvaret? Polischefen? Polisstyrelsen??
Inte länkbart - iaf kan jag inte söka efter den för den för f-benade annonsen från Försvarsmuseet ligger och poppar och skymmer. Någon annan än jag som har det fenomenet?

Idag börjar dagen med basket kl. 10 - i Antnäs. Resten av dagen frilansar jag och tar det som det kommer. Är faktiskt sugen på korsord - har dock alltid lite svårt att komma mig för - känns oproduktivt på något sätt. Måste börja tänka på det som motion för hjärnan.

Kondrad och Kurt har namnsdag - grattis.

Njut nu ordentligt av lördag den 12 novemer 2011- den kommer inte tillbaka. Fö börjar vintern idag - Vinterstudion med skidor. kl. 11 - hinner nog inte hem till dess.
In i dimman

2011-11-12, kl. 01.00

Jaha. så var jag vaken under "spöktimman" igen. Något har hakat upp sig - för nu har det hänt flera kvällar. Ibland kan det ha berott på att jag somnat tidigt - och väl sovit 4 timmar - som verkar vara något basbehov hos mig. Men ikväll såg jag iaf Skavlan och lite till - och vaknade ändå vid midnatt - tämligen utsövd.

Efter träningen idag fick jag uppdrag som "svarttaxi". Jens och Sara skulle stanna i stan för basketträning och basketmach - LF:smatch (som slutade med seger). Och Lisa och Isabell behövde skjuts hem till Alvik - särskilt som paltmiddag väntade hos Nancy och May Britt. Hamnade verkligen rakt in i dimma. Stundtals visste jag inte var efter E4:an jag befann mig.

Avnjöt en paltmiddag - som åskådare. Palt med fläsk stämmer illa med Viktväktarna.

Skjutsade sjuklingarna Lotta och Anke (gipsad fot respektive omplåstrad (nyopererad) arm till Sörbyhallen för inhandling av godis till fredagsmyset.

Lyckligt ut ur dimman - anlände Bärigårn strax vid 19-tiden. Hittade ingen fotboll på TV - tydligen Canal+ som jag nog inte har? Lika bra det - för det blev förlust.

Desto roligare att konstatera att
LF basket klådde 08:orna. Och ännu roligare med vinst för Kalix Bandy - inte så särskild segertippade inför denna säsong.

Och ytterligare en riktig gladis - utvisningen av barnen i Boden stoppad tillsvidare iaf. Dom kan när dom vill - Migrationsmyndigheten. Hoppas det är en trend - att också kunna använda sunda förnuftet.

Mäkta irriterad över Försvarsmuseets annons på NSD:s nättidning. Ligger precis över "menyn" i vänsterkanten och stör åtkomsten. Och går inte att klicka bort heller. Inte mindre irriterad över att den täckte länken till artikeln om Jan Björklunds besök i Kiruna - som det bara var en slump att jag anade mig till. Är det någon som upptäckt någon möjlighet att klicka undan annonsen?

Nu gör jag en paus i skrivandet - några timmar.

2011-11-12, kl. 01.45

Jodå klockan stannade inatt också. Och det verkar inte som om jag vill sova alls. Kanske hoppas på tidig tidning i natt?
Nåttidnignarna snart förbrukade - hittade denna mardröm i Expressen. På den tiden jag gick i källaren på jobbet och solade solarie brukade jag alltid ringa någon kompis och meddela att jag solade - och att om jag inte ringde tillbaka inom en halvtimme så skulle de larma!

Sova eller inte sova - det är frågan just nu?

Kan väl fö publicera nattens skörd - har en känsla av att det inte blir någon tidig morgon - om jag kommer till ro.

Dagens gladis!

2011-11-11, kl. 06.30

Dagens gladis - även om nyheten kom igår - är att barnbarnet Sara gått vidare från regionuttagningen i basket. Pappa Jens skriver på FB att det måste vara en bragd - med hans basketgener och mammans längddito (vars höjd över havet ligger någonstans på 1,50 skalan). Lägg till det en farmor som ganska tidigt blev uppmanad att välja domarkarriären. GRATTIS SARA!!

Tinget hela dagen igår - grov kvinnofridskränkning. Utan att förringa den typen av brott undrar jag i det här fallet om verkligen  kan lösas på ett rättvist sätt inför domstol? Tonårsstuk över två vuxna människor i fyrtioårsåldern! Iaf blev jag botad från alla drömmar om att bli nämndeman - att bara måsta sitta en hel dag - minst - och lyssna på sånt här dravel!!

Och inga arbetstimmar blev det igår - när jag äntligen anlände till jobbet vid 16-tiden låg nätet nere. Bara att bege sig hem och åtminstone beta av de mail som kommit.

De uteblivna arbetstimmarna kommer förhoppningsvis att kompenserar idag - då 11-11-11 sägs vara en riktig energidag. Och eftersom jag inte ska förslösa någon tid på att förlova mig (flera annonser idag) eller gifta mig så kan det komma jobbet tillgodo.

Härligt frostig morgon - och månen bidrar till något mindre mörker.

Till ljuspunkterna hör också att Kurirens artikelserie om läkaren med sexsms nu verkar gå mot en indragen läkarleg.
Grattis Kuriren till ett riktigt bra journalistjobb!!

NSD toppar dock med en mörk nyhet - två små barn vars mamma är försvunnen ska utvisas från Sverige. Säkert hur många par som helst som vill ta hand om dem - säkert nuvarande fosterföräldrar också. Låt det bli så.

Säg mig den glädje som varar beständigt. Igår kunde jag glädjas åt att Gunnar Persson bedyrade att det inte skulle bli något fotoförbud inom NLL. Men nu har jag läst att Ögren vill utreda det - och beslut ska tas efter nyår. Det är klart att Ögren vill slippa media - nog är det det egna ömmande skinnet han värnar - inte patienterna. Har någon hört att dessa upplevt media eller amatörfotografer som det stora bekymret med sjukvården??

För övrigt tycker jag att man kan spara in den utredningen - kostnaden för den täcker säkert större delen av den besparing - på skillnaden mellan liv och död - som Ögren & co avser att genomföra. Protesterna är många - men tyvärr är det väl som vanligt - vatten på en gås.

Ledare idag - NSD - om hur förträffligt det politiska klimatet i Jokkmokk blivit. Saknar ett namn i sammanhanget - Clas Marcusson. Kan det förbättrade klimatet ha något att göra med att han försvunnit - eller iaf spelar en mindre roll?

Jag kan inte räkna upp allt jag ska hinna med denna energidag. Men jag ska vara ganska nöjd om jag hinner jobba ikapp (gårdagen) och köra veckans 3:e träning.

Mårten ska förstås också gratuleras på namnsdagen. Och grattis till Kiruna och LKAB som idag får besök av statsrådet Björklund!

Även en blind höna

2011-11-10, kl. 05.30

Uppe med "strutzen" idag - 04.10. Fullmåne - så inte fullt så svart ute som vanligt. Fortfarande inte en droppe snö - sämsta snöläget sen mätningarna började i början av 1900-talet säger de på de repriserade nyheterna på TV:n.

Artikel om NLL lyser också upp tillvaron. Efter hur många tokiga beslut som helst från Ögten & co gläds jag över att Gunnar Persson meddelar att NLL inte avser att haka på
trenden om fotoförbud inom landstingets lokaler. Utmärkt! Elakt tänkte jag ändå - att även en blind höna hittar ett korn. Argumentationen FÖR är oerhört svag. Att vi skulle riskera att ofrivilligt hamna på bild är ett av dem - jag tror nog vi alla klarar det själva.

"Vallöftet sviks" toppar NSD - om sossarnas och Yvonne Stålnackes löfte att avskaffa delade turer. Det löftet som förmodligen räddade den egna majoriteten för sossarna - har nu övergått till att heta att de delade turerna ska minimeras. Det var DET de lovade - enligt dagsversionen från YS. Tycker nog att hon kommer lindrigt undan i intervjun. EK brukar kunna vara vassare!! Föräntar mig nu att ljud- och bildmedia spelar upp hennes löften - gång på gång!!

Välkommen tillskott till statskassan - 43 miljoner. Fast oddsen för att något ska komma in är väl inte högt. Undrar om det avslöjats några leveranslistor hemma hos hembrännaren? Där kan nog finnas en och annan godbit!!

Kuriren toppar med att "tomträtterna ska utredas" - en central utredning som knappast kommer att hjälpa/glädja de som nu tycker att det får betala alldeles för mycket vid friköp. Men kan ni förstå att det var detta tomträttssystem som sossarna i Luleå höll fast vid så länge. Själv var jag med (inte gruppledare då - det var himla länge sen) och drev att det skulle finnas valfrihet mellan köpt och hyrd tomt. Så småningom tvärvände sossarna - och slängde ut tomträtten med badvattnet - då skulle det bara finnas ägda tomter.

OA ägnar dagens ledare till att försöka rensa i det inre trä(S)ket. Aftonbladet benämns som en av boulevardtidningarna och vissa partikamrater anser han vara fostrade i det smutsiga maktspelet i 1990-talets SSU. Inga milda omdömen precis. Men angående att Billström och Tolgfors kommit alldeles för lindrigt undan kan jag hålla med. Förutsatt att omständigheterna nu var liknande Juholts? Måste erkänna att jag knappt känner till deras "historier" - vilket också kan tyda på att OA har rätt i det hänseendet.

Så synd att Kurirens horoskop stämmer så sällan (det blev inga tårar häromdagen heller) för enligt dagens horoskop ska jag i kväll bli hembjuden till en ny vän - med vilken jag ska resonera om gemensam framtid! Det ni!!

Enligt min egen planering ska jag hämta Anja klockan 08.15 och sen ska vi på studiebesök på Tingrätten. Vilket avslutas med lunch - och sen blir det ett par tre timmars jobb. Får väl se om någon inbjudan infunnit sig innan hemfärden.

Martin och Martina har namnsdag - grattis!

Ni ska veta att detta är färdigskrivet 05.45 - men inväntar "nätningen" av NSD ledare - duschar under tiden.

NU!!

Sakta i backarna

2011-11-09, kl. 06.00

Sakta i backarna vill dom att vi ska ta det -  "gatukontoret" - som det hette förr. För mig som stressar ofta - men aldrig bakom bilratten - känns det helt ok med 30 km i timmen på de flesta av Luleås gator. Lite mindre skyltar ser jag också framemot - gläder mig att även "gatukontoret" uppmärksammat den groteska mängd skyltar vi har. Dock ogillar jag hastighetsberänsningen på Varvsleden/Sandviksgatan - 50 km i timmen kunde gott vara 70. Få fotgängare och ljusreglerade övergångar.

Hastighetsbegränsningen ovan är ettannyhet på Kuriren - tillsammans med rubriken "Vi erbjuds köpa det vi redan äger" - om tomträtterna som trots att man betalat stora summor under åren betingar högre pris än nya tomter. Karl Petersen håller tjuraktigt fast vid att det visst är rätt - men öppnar för att höja priset på nya tomter! Själv håller jag på tomträttshavarna - vi ska komma ihåg att de inte hade något val när de förvärvade tomterna - då var socialdemokraterna tjuriga tomträttskramare - som enda alternativ.

NSD toppar med "Altanligan" - ligger rätt i tiden - på var mans och kvinnas läppar i dagarna. Så hoppfullt för drabbade att se att det återfunnits
så mycket stöldgods! Men det här gängch et har visst bara varit här ca 1 vecka - så drabbade i somras i Sörbyarna får fortsätta vänta på eventuell upplösning.

Och inbrottsförsöken fortsätter - så "mynningsladdare" och baseballträ är fortfarande motiverat!

Debatten om VAB-intygens vara eller inte vara skapar frågor och debatt. Systemet sägs kosta Försäkringskassan 12-13 miljoner att ratta. Till det kommer kostnaden och besväret för dagispersonal. Och vårdhavarnas insatser. Undrar hur mycket fusket kostade - det man skulle komma åt. Föräldrar som vabbade trots att barnen var på dagis. Tycker det är dåligt av media att inte spegla den biten. Och nästa "avslöjande" ser jag framemot - hur fuskas det nu då? Eller är vi nu i den bästa av världar?

"Älskar" syftningsfel - dvs kan sitta och läsa högt för mig själv för att få ordning på en mening. "I det förra valet röstade varannan LO-medlem på andra partier än Socialdemokraterna. Nästa gång kan det mycket väl bli ännu färre". En fortsättning på meningen skulle väl vara "som röstar på andra partier än socialdemokraterna" - och det var väl inte riktigt det ledaren gick ut på?

Idag gläd världen - iaf Europa och jag - åt att Berlusconi avgår. Inte värdigt en demokrati med en sån pajas. Inte så insatt i det Italienska samhället - kanske systemet som är "pajas"? När en som han kan överleva de mest horribla skandaler! Å andra sida överlever ju svenska politiker också det mesta - där numera obetalda TV-licenser kan inräknas i pojk- och flickstreck! Bjälken och grandet!

Nu är min datatid slut. En hyfsad bra början på dagen - uppe i acceptabel tid. Dock säger Kuriens horoskop att jag ska få gråta över en vardaglig händelse. Men tack vare en god vän kan jag gå vidare. Hoppfullt! Jobb och ingen träning idag. Kiropraktiker kl. 13 - bara ett återbesök för att konstatera att hans insatser gett mycket goda resultat. Men nog har jag väl en och annan krämpa som jag kan lyfta - utifall han känner sig sugen.

Teodor och Teodora har namnsdag - grattis. Grattis ni alla andra också - till denna nya onsdag. Njut!

Girighet

2011-11-08, kl. 06.30

Tycker media gör det lite lätt för sig som fokuserar den senaste vårdskandalen på Koppargården bara på de ekonomiska incitamenten som chefer haft. Förvisso är det olämpligt att bygga in frestelser i form av denna dödssynd som fått sån spridning i konungariket Sverige. Men det är att göra det alldeles för enkelt för sig. För hur förklarar man då den vanvård (och andra oegentligheter) som avslöjas inom de kommunalt drivna vårdenheterna?

Tänker bland annat på vad jag skrev om de unga praktikanter som för en tid sen avslöjades med att offentligt kränka sina vårdtagare. Som de gamla sjunga....?

Riktigt bra att man nu gett socialstyrelsen verktyg till nationell tillsyn. Så kanske
Aftonbladets fråga om vi behöver vara rädda för att bli gamla så småningom kan besvaras med nej.

Känner behov av "gladisar" bland alla kriser och katastrofer. Genombrott (får vi hoppas det är) för polisen hör till dagens sådana (även om jag såg det igårkväll). Två gripna - och anhållna - för villainbrotten. Hoppas det är rätt "garnände" - för då kan det nog bli en riktigt bra garnhärva.

Polisen har hittat en vapengömma också - eller snarare en avstjälpningplats för icke användbart stöldgods - vapen i Persöfjärden.

Dock behöver vare sig rättsväsende eller polisen riskera att bli arbetslös - det finns gott om nyrekrytering - inbrott i Harads och våldsamheter i Morjärv. 

Det blir nog fortsatt sovning med "mynningsladdaren" och basebollträt.

För övrigt ska jag på studiebesök på Tingsrätten på torsdag - grov kvinnofridskränkning lär stå på "menyn" - undrar om jag pallar för det utan att bli utvisad ur rättsalen?

Det finns mycket för politiker att prioritera på - frågan är varför man lägger ner så mycket jobb på slogans och visioner. Dags för en lite utvärdering om vad det konkret har gett i utveckling. Välkommen ledare i Kuriren idag.

Nya generaldirektören på Försäkringskassan vill avskaffa intygen för VAB. Påstår att det inte haft någon effekt. Det var så att folk "vabbade" och hade sin barn på dagis iaf. Jättestora summor försvann den vägen. Måste fråga mig hur det kan vara möjligt att intygen inte gett resultat? Skrivs det felaktiga intyg?

Grattis till Zlatan - guldboll - och Schelin - diamantbollen - och till dagens namnsdagsbarn - Vendela.

Idag blir det jobb och träning. Först jobb - sen frisören - jobb igen - och träning.

Ha en bra dag.


Riktig slutsats

2011-11-07, kl. 05.30

Mest skrattretande - och genant för moderaterna - att läsa
Matthias Breds krönika i Kuriren idag. Försöker rättfärdiga moderaternas historieförsfalskning om rösträttsstriden. Men gör banne mig bara saken pinsammare. Slutsatsen - att den kritiska och ifågasättande rösten är inte oviktig - är helt korrekt. Men slutsatserna att samhället skulle varit så mycket bättre om högerns oppositionspolitik vunnit gehör är bara pinsam. Låt mig bara påminna om högerns argument om att kvinnor inte kunde tillåtas i riksdagen - för då skulle debatterna riskera att handla om färgen på gardinerna!!

Inget objektivitets krav på min blogg - men jag balanserar gärna med att skryta över moderaterna i Sandviken som tagit initiativ till ursäkt till de föräldrar som uppmärksammats av UG. Själv tycker jag inte det räcker med en ursäkt - skadestånd i pengar är på sin plats. Självfallet är det helt rätt av sociala att inleda en undersökning - men sättet det gjorts på är värd all kritik. Tänk er i en förlängning hur okynnes anmälningar kan få förödande konsekvenser.

Helgen har varit helt underbar - avslutades igårkväll på soffan framför TV:n - med Da Capo i öronen och Starke man framför ögonen. Tydligen missade jag något som inte såg Agenda från början - Billström sänkte tydligen sina aktier ytterligare - hur det nu var möjligt? Källa: facebook.

Apropå det jag skrev igår om att jag tyckte polisen var fantasilös som inte genomförde operation dörrknackning när husrannsakan inte var möjlig - så sökte jag artikeln i fel tidning. Aftonbladet "nät" igår.

Man kan icke räkna dem alla - villainbrotten och andra inbrott. De närmar sig - Öhemsvägen i Gammelstad. Och dessutom ett på Rådmansvägen - vilket tidningarna inte hunnit med. Tjugotalet inbrott under oktober enligt polisen. Lågt räknat tror jag och dessutom företagsinbrotten oräknade. Förefaller vare både organiserad liga/ligor och frilansare - eftersom det inte upphör trots gripanden.

Polisen i Värnamo får kritik av de som bor i närheten av lekparken där 4-åringen blev mördad. De efterlyser information om hur utredningen fortlöper. Ett rimligt krav som borde kunna balanseras av vad polisen inte kan säga av utredningstekniska skäl. Jag har ju skyllt på media - men felet kanske ligger hos polisen. Uppgifterna om kritiken kommer via TV:s nyheter - hittar inget i "drakarna".

Ingegerd och Ingela gratuleras på namnsdagen.

Veckan bjuder på det vanliga - men frisör och kiropraktiker står också på programmet om jag minns rätt. Men idag blir en vanlig dag på jobbet. Och så Vikväktarna (det hade jag förträngt). Träning efter lunch - väskan packad redan igårkväll.

För övrigt var det lite frost i morse - kras i gräset. Kan vi hoppas på lite lagomt med snö?

Ha en bra dag!


Idel, ädel favoritsegrar

2011-11-06, kl. 07.30

En härlig helg och långledighet det här. Igår var det basket hela dagen och  segrar för Lisas basket lag. Tre på raken; Höken gul, Höken blå och Gammelstad.

Och så vann Kalix bandy hemma mot Sirius - en riktigt kämpaseger. Och segrar både för herrar och damer i basketen. Och Luleå hockey vann mot AIK.

Idel, ädel segrar hela vägen - ungefär uppräknade i den ordning de känns viktiga.

Har stuckit ut huvudet på bron och känt på temperaturen - varmt och blött. Plus 5 visar termometern. Polisen är inte ensam om att längta efter (spår)snö!

Saknar lokaltidningarna - två dagar å rad är åtminstone en för mycket. Lite förskräckt blev jag när jag kollade nättidningar och konstaterade att det är samma Jon Velander som rapporterar (förvisso bara lägge ut färdiga telegram vad jag förstår) i både
NSD och Kuriren.

Inbrotten i närområdet fortsätter alltså - nu Gammelstad. Trots att minst 2 tjuvar åkt fast - Råneå och han på revisionsfirman på Lulsundet.

Läste igår om den som blivit avstulen sin moderna telefon - en sån med inbyggd gps - kunde spår telefonen till ett hyreshus men polisen kunde inte göra husransakan för om man gick in i fel lägenhet så skulle det kränka integriteten. Men hur fantasilös får man vara? Kunde man inte knackat dörr och frågat. Är ganska säker på att polisen med sin erfarenhet skulle kunna sålla agnarna från vetet!

På tal om "natten brott" så - hör och häpna - var jag vaken klockan 1 i natt - slog på TV:n och såg Veckans brott (i repris). Fick då första informationen på mycket länge om dubbelmordet i Alingsås. Det har retat mig länge att tidningarna vräker på och skriver om brott så länge nyheterna räcker till rubrikfärg. Men sen får vi läsare inte vet något. Hur går det med mordet på 4-åringen i Värnamo? Hur hemsk sanningen än är känner iaf jag att jag vill ha ett slut för att kunna lägga det bakom mig.

Och så kan jag konstatera att brotten drabbar hög och låg. Nu har Reinfeldts 16-årige son (den yngste!! Hu vad tiden går) blivit nedslagen med en flaska.

Annars är det mest krisen i Grekland som upptar medias intresse.

Och idag är det Gustav Adolf dagen - grattis Nisse!! Och så tänker jag förstås på den färgstarke GA Selberg som lämnade oss i år. Och undrar om det inte ska finnas särskilda bakelser för att fira denna dag?

Själv ska jag nu pyssla med lite blomvattning och halv tio bär det iväg till Hantverksmässan.

Time-out

2011-11-05, kl. 07.15

Vare sig fiffel med bostadsbidrag eller Toblerone - bara en grov felplanering i tid - och fantasilös hur jag skulle rubricera att det inte blir något bloggande denna morgon. Har degat på på morgonen - och helt plötsligt är klockan över 7 - mindre än 2 timmar innan jag ska hämta Dorran fvb till basker i Gammelstad.

Hinner tala om att allt är väl här - dock ingen temperatur har jag hunnit kolla. Och inga tidningarna att hämta in så jag har inte ens känt på vädret. Men det verkar blåsa bra - viner liksom runt knuten.

Nu är det matcher 10,12 och 14. Eftersom matcherna tar nästan sin timme så blir det nog till att häcka kvar i hallen.

Får kanske bli en liten kvällsblogg idag?

GALET - både lokalt och globalt

2011-11-04. kl. 07.30

Nädå - jag har inte sovit riktigt så här länge. Men nästan. Vaknade vid 3-tiden men tänkte inte låta det bli någon vana att stiga upp SÅ tidigt - varvid jag sov till klockan var nästan 6.

Att skriva så mycket om sovvanor som jag gör måtte vara övergångsstadiet till att bli riktigt gammal. Det riktiga beviset lär vara när man jämför dagsformen på magen - dvs avföringen. Riktigt där är jag inte än!

Chockad blev jag när TV-nyheterna berättade om
skottlossning utanför Boden. Till de fogar vi rån i Luleå. Plus de tidigare villainbrotten - 15-20 - minst - under oktober. Tycker det är dags att polisen börjar leverera nu?

Och dags att samhället - vi alla - inser att det är dags att på allvar ta itu med grundorsaken - alkohol och droger. Det forskas ju om det mesta - en hel del onödgt också - så varför inte presentera forskning/statistik på hur lite brottslighet det skulle vara utan alkhohol och droger.

Mycket stark artikel i NSD idag - "Vi sätter dit vår son för att rädda honom". Inte länkbar än - men läs den,

Och från TV:n hör jag "han överlever inte dagen" - om Papandreou Det man inte kan göra något åt ska man inte ägna energi åt - men det går ju inte att stänga ute greklandskrisen - vet inte var man skulle befinna sig då. Intressant är ju också den uppslutning bakom euron som grekerna visar. Visst har eurons hemmakritiker tystnat lite?

Sa lite frågande till Thomas igår att visst är det lite tyst om Hägglund (KD)? Idag går Östman till försvar för honom i Kuriren. Och Odell verkar vara lika "populär" i Östmans ögon som Mattias Karlsson är! Och i Expressen ger sig Hägglund   själv in i skoldebatten. Att bli en blek (?) kopia av Björklund är inte något av de råd han får från Östman. Kanske Hägglund skulle utnyttja likheten med Daniel Westling - vars far för övrigt varit socialchef i Sandviken - kommunen i Uppdrags Gransknings program om tvångsomhändertagna barn. Så fick jag det skrivet också.

Kul för Hultin att få utdelning i Nord-Nytt från mötet i igår med Allmänna Försvarsföreningen (fast namnet låter som en relik från förr!). Hade faktiskt tänkt delta i det - men min försvarsintresseade kompis valde teater istället.

Ledig dag idag - eller lönearbetsfri kanske jag ska säga. Det blir nog ett besök på Hantverksmässan på Arcus. Om jag tar det från morgonen så kanske det är lagomt med folk för min smak.

Ha en fin Allhelgonahelg!

Lyxmorgon

2011-11-03, kl. 05.30

Vilken lyxmorgon - vaknade 03.44 och steg upp. Hämtade tidningarna (tack snälla morgonpigga tidningsbud!) och har läst i riktigt lugn och ro. Ett varv extra för att kolla annonser - vilket jag aldrig ger  mig tid till annars.

En riktig struldag igår - trots Kurirens horoskops utfästelser om en bra start på dagen. Den var inte bra vare sig förr eller senare. Strul med kopiatorn på jobbet - och den integrerade utskriftslösningen gjorde att inte ett enda dokument lämnade datorn heller.

Nåväl - det blev träning iaf. En god middag modell Viktväktarna och på det inte liten "lur". Tack vare en telefonförsäljare från Telia blev den inte för lång heller.

Hann göra lite hemmapyssel -disk medmera - innan jag bänkade mig framför Uppdrag Granskning. Ett av de starkare inslag som UG gjort. Bland annat
Expressen skriver om det - men har ni möjlighet så se det. När sociala hade fått fel igenom tre rättgångar så klev en åklagare fram och "kryddade" med åtal för barnpornografibrott. För en semestervideo som ingen annan än hon kunde se något sex i. Ännu värre på slutet då vi får höra att Socialstyrelsen inte anser att något formellt fel begåtts - men tröstades av att de nu fortsätter utredningen för att kolla om det gjorts nog undersökning angående anmälans trovärdighet. Uppenbarligen INTE!!!

Här hemma i kommunen fortsätter tjuvarna att härja (får hoppas kusin Kerstin inte läser det här). Men igårkväll fick en av dom tjii iaf. Gripen av en privatperson - civilkurage!

Lite småirriterad på malplacerade uttalanden av polisen. Först väntar de på spårsnö - och i dagens NSD lyfter polisen på ögonbrynen och tänker (att bilstölden kan ha något med inbrottet att göra). Och inte blir det bättre av polisen verkar prioritera organiserad tjuvjakt på älg - NSD idag. Förvisso värt att avslöja - men nog borde hemfridsbrotten prioriteras i detta läge!!

På Facebook går ryktet att den bil som stulits i Råneå - JFA 403 - synts då inbrottet i Måttsund ägde rum. Den bilen ska förhoppningsvis inte få fri en dag till?

Ledaren i Kuriren ägnar sig åt greklandskrisen - som så många andra. Tämligen less att läsa och höra. Fars eller tragedi kan diskuteras. Med tanke på greklands historia känns det dock lite otäckt att regeringen i tisdags bytte ut hela militärledningen. Undrar vad som pågår under ytan? Irriterande att ledaren inte är "nätad" - men förstås för att jag är tidigt ute idag.

Till något mer positivt - heja Kalix - storvinst med 8-0 i bandy. Så kul att höra killen Sundqvist intervjuas med den speciella kalixdialekten - inte vacker precis - men mycket speciell. Skulle vara kul att se någon match i vinter - har nog aldrig sett riktig bandymatch. Kan undra var far Yngves äkta bandyportfölj tog vägen?

Hubert och Hugo har namnsdag - grattis alla!

Nu ligger jag mer än 1 timme bättre än vanligt i morgonschemat. Ska inte slösas bort. Idag blir det jobb och träning. Börjar nog ha fått ihop till ledig fredag. Mässa i Arcushallen i helgen.

Roligt - så länge det varade

2011-11-02, kl. 07.00

Roligt så länge det varade - med vintertidsbonusen. Igår eftermiddag fick jag tillbak ytterligare en timme. På jobbet efter träningen blev jag stressad av att klockan var nästan 18 - men efter inhandling på Kvatum meddelade radion att klockan var 17.

Som vanligt jämnar allt ut sig - denna morgon har jag stigit upp först 06.15. Låg och "plågade" mig kvar i sängen för att larmet inte ringt - och armbanduret visade något mellan 3-4. Dubbelolycka - larmet tydligen felinställt och armbandsuret hade sackat igen.

Och tron på horoskop får sig en knäck. Enligt Kuriren ska jag få en bra start på dagen!! Men kanske de bara publicerat fel dags horoskop? Vill ju så gärna tro!

Dagens gästkrönikör skriver också lite på temat "tro" - alternativmedicin. Visst - kan hålla med om att det finns mycket bluff och många lycksökare. Som bör bekämpas. Men glöm inte heller att våra förfäder botade mycket med naturens skafferi - och att många mediciner faktiskt har sin grund där. Kiropraktiker och massörer dras också över samma kam när Matihas Bred - breder ut sig. Själv kan jag bara vittna om att kiropraktikern har förflyttat mig - på en tiogradig skala - från 1-10 - där 10 är TOPPEN! Jag har också lyssnat till vittnesmål från arbetare i blåställ som berättat hur de bara fått värktabletter utskrivna av vårdcentralen medan dr Bramberg fixat deras ryggar. Vi ska inte kasta ut barnet med badvattnet!

Vare sig krönikör eller dagens ledare är "nätade" än - men jag hittade
den här debattartikeln av Helen Doktare som jag hade tänkt lägga ut redan igår. Insiktsfull - ser både gårdagens problem men också att dagens lösning har stora brister.
Själv borde jag aldrig förlåta samhället att det tvingade min knappt 30-åriga kusin till förtida pension - den bidrog STARKT till hennes alldeles för tidiga död.

Hoppas jag hinner gå in och skriva idag - mer att kommentera - men det är väl knappast troligt.

Grattis till Tobias - Krantz i särskild åminnelse - som har namnsdag idag.

Nu måste jag speeda upp om jag inte ska komma efter Thomas till jobbet.

Förvirrande om helgon

2011-11-01, kl. 06.15

Ingen namnsdag idag - André och Andrea flyttat till 10 juli sen ett antal år. Idag är det
Allhelgonadagen - som gjorts om till en rörlig bemärkelsedag och firas i år den 5 november - Alla Helgons dag (upp till var och en om vi vill fira då?).
Enligt polisen i länet firades Halloween i helgen - med massor av stök - men enligt Wikipedia infaller den dagen för Allhelgonadagen dvs i måndags. Men för säkerhetsskull kan man ju fira dagen före den rörliga helgondagen dvs den 4 - kommande fredag.

Förvirrat var det igår på NSD:s familjesida - Viola angavs som namnsdag trots att det var Edit och Edgar. Och idag har Kuriren helt utelämnat att det är Allhelgonadagen.

Njuter i fulla drag av omställningen till vinter/normaltid. Tiden räckte bättre igår - och säg inte att tron segrar. Och även idag var kropp och själ redo för uppstigning 04.30. En bra start på tisdag.

Apopå njutning (hm!) lyssnade jag på kommunfullmäktige igår - inte live men väl 89,3 Mhz. Karl Petersens försvar för utförsäljning inom Lulebo var som att höra mina egna argument. Han till och med tog med min gamla favorit liknelse med den svarta Forden - "du får välja färg du vill bara du väljer en svart" - ett uttryck som tillskrivs Henry Ford.

En pressad Jonas Brännberg påstod att om kommunen inte hade avkastningskrav på Lulebo så skulle pengarna kunna användas till upprustning av lägenheterna. Men om det inte finns någon avkastning/vinst blir det föga att fördela. Men så är det ju i socialisternas drömsamhällen!

Kommunfullmäktige har redan på min tid gett klartecken för Lulebo att sälja ut lägenheter. Det är knappast sunt att det kommunalägda bostadsbolaget ska ha över 80% av lägenhetsbeståndet i kommunen (något som även Karl Petersen framhöll). Så vi kan nog leva med att Bartholdson tycker att det är förnedrande att inte veta i förväg. Kan förstå det då hinner han inte ut på barrikadena och i onödan skrämma hyresgästerna!

"Jag sitter lugnt i båten" sa Margareta Bladfors Eriksson och försäkrade att allt var bra med socialförvaltningen. Kan undra det - det senaste i raden av "skandaler" handlar om att en anställd kört i fyllan och haft en vårdtagare med sig.

Tråkigt slut för fd personalchefen Näsvall. Mest tråkigt att han inte har insikt om de fel han begått. Vägrar prata med NSD som enligt Näsvall dragit igång så mycket skit.

Idag blir det jobb och träning. Lite extra jobb - då jag tänker vara ledig på fredag. Vi är ju lönsamma vi deltidare - halvdag för de flesta på fredag - men vi får minsann jobba våra ordinarie timmar. Orättvist - men jag skojar mest.

Ha en bra dag allihop. Och ni som känner er som helgon kan fira namnsdag idag - OCH på lördag.