Den heter Anchor

Denna stilmall. Men jag ska prova Bloom senare i kväll.

Adjö herr Andersson

eller Mr Anderson som den hette min stilmall. Ni som ser det här kommer inte fatta nada - för nu har jag bytt till en annan stilmall.

Typiskt män

Herr Andersson och andra. Med den här mallen försvann jag ju helt - med bild och presentation.

Men den får ligga en stund kanske någon av mina goda rådgivare hinner kommentera.

Får jag presentera - Mr Anderson

Så heter nu min nya stilmall. Fast den är bara på prov. Men innan morgonen gryr och jag inte längre är gruppledare måste valet ha skett.

Men den här är rätt rak och tydlig, va? Bara den illgröna färgen som stör mig något. Måhända kan man ändra - men jag har inte satt fingret på den knappen än i alla fall.

Så fräck

Blir påmind om alkolåsdebatten när jag läser om spårvagnsförare som har 1,74 promille i blodet. Och då har han kört i 4 timmar. Men sån promillehalt kan det ju hända att han "tutat" på under körningen - annars kan man ju undra på vilken promillenivå han startade.

Det går inte på räls i äktenskap och förhållanden heller där spriten går in. Jag blir nästan full i skratt när jag läser Tommy Nilssons bekännelse att nu har han slutat dricka starksprit nu dricker han bara vin. Och laga god mat så det finns anledning att knäcka en flaska vin -. eller två - eller tre. Jag känner igen det.

Nu ligger ju inte problemet i om de dricker vin eller starksprit - utan i det oerhörda beroendet där "fru alkohol" aldrig kan konkurreras ut av någon annan - vare sig käresta,  barn, gamla föräldrar eller vad det vara må. . Så är det tragiskt nog bara!!

Men det jag egentligen skulle undra över det är om våra skolbarnsskjutsar numera sker med bilar som har alkolås. Det är taget några beslut i fullmäktige - men så sent som i höstas skylldes det på att de (=barn och utbildningsförvaltningen) hade haft så mycket att göra med skolskjutsarna att de inte hunnit meddela taxi att det hade rätt att på kommunens bekostnad installera alkolåsen.

Kan det vara så fräcka att de fortfarande är så att det spelas rysk roulette med våra barns liv?


Lunch med Gerd och Els

Har ätit lunch med Els och Gerd. Kulturens Hus - fast nere i cafét. Så mycket konferenser och bokade bord i restaturangen i kombination med ärtsoppa - som är gott men kalorikt. Man (=jag) vet ju inte heller om man kan hålla sig borta från plättarna, sylten och grädden.

Nu är jag tillbak på expen i alla fall.

Hello Kitty

Nu är det det som gäller - för 8-åringar.

Fast Lisa önskar sig en katt - bara en katt. Ingenting annat.

Fast hon är allergisk mot katter - åtminstone säger doktorn så. Mot pollen och sånt också. Men det visar sig aldrig någonting.

Men vem törs trotsa doktorn?

Så nu är det Hello Kitty som gäller - finns tydligen allt - stora mjukisdjur - bautamodeller - som kostar 400 spänn - på rea! Kinaaffär på Kungsgatan. Och kitty neccesärer med kitty-innehåll på HM.

Undrar hur många populära beteckningar typ Kitty jag hunnit med. Btatz som gällde i julas är väl fullständigt ute kan jag tro.

Och jag undrar vem Anna är som kommenterade att jag skrev om hennes barnbarn Esther Matilda. Ingen ledtråd fick jag heller - om det var mormor eller farmor. För är det mormor då tror jag bara att tillnamnet Karin saknas. eller hur?

Nu är kaffet urdrucket - det blir påtår om en liten stund då Thomas dyker upp.
Lång karantän

Roligast idag var att läsa inlägget om Politiker fegar i kulisserna. Inte mycket för det sakliga innehållet - även om jag håller med om det också.

Men att få läsa ett inlägg - lika stringent som förr i tiden - av
Rune Isaksson från Påläng. Den äldre som han kallar sig - han har måhända en namne?

Rune var gruppledare i Kalix när jag började som ombudsman 1977 och länge var han kvar. Riktigt när han gick vet jag inte på raken - men han efterträddes av Åke Bergbäck och han har varit med länge.

Nog har väl Rune skrivit något ytterligare inlägg efter sin tid som aktiv gruppledare - men karantänen har varit lång och omfattande.

Det är många som ifrågasätter om jag kommer att klara det - men det är i alla fall ambitionen.

Med det säger jag att det idag är min sista dag som gruppledare för folkpartiet i Luleå. Vilket innebär fortsatt förflyttning av pärmar med mera internt på expen. Thomas tar plats längst in i ett rum som ligger tre trappsteg högre än övriga lokaliteterna - just i det rummet började jag när jag blev ombudsman 1977.

Inte mycket att blir arg åt i dagens tidningar. Mycket regionfråga - men jag kan tycka att de som nu skrivit på inte precis lyser av tillförsikt att det ska bli något av det. Kanske Thomas får rätt - regeringen kanske säger nej på grund av oenigheten och för att det blir för få människor i regionerna.

Stefan Tornberg är/blir förstås besviken om det inte blir något av. Det är väl det han ger uttryck åt när han raljerar över att folkpartiet norrbotten säger nej samtidigt som vi underkänner nuvarande organisation.

Fast något som är dåligt blir inte bättre om man fyrdubblar det - snarare tvärtom.

Bloggandet är en skön morgonavkoppling ända till jag ser att klockan är halvsju. Bråttom, bråttom!

Man kan va glad...

fast man inte har födelsedag. Om man får en sån här tulpanbukett. Och jag har haft energi att försöka fotografera den från dess bästa sida.

46461-855
46461-856
46461-857

Helt underbar!! Tack, tack, tack!

Sju reservanter

Är det inte så att 7 är något sånt där tal som det finns lite mytbildning om? I såfall kan vi väl tolka det och ha det som utgångspunkt om hur det blir med regionfrågan. Kuriren basunerar ut GENOMBROTT för regionfrågan - och det kan ju tolkas hur man vill.För "mina egna" kan ju nedanstående pressmeddelande vara bra att känna igen. Kuiren hade inte ens med vilka som reserverat sig - men folkpartiet Norrbotten var en av de sju.


2008-01-29


Jens Sundström

Ordförande Folkpartiet Norrbotten

070-557 6066

          


  

Nej från Folkpartiet i Norrbotten till regionbildning!

  

.                     - I vårt yttrande till Ansvarskommitténs förslag har vi tidigare sagt att vi till viss del delar kommitténs uppfattning angående fördelarna med en förstärkt regional samverkan på områden som myndighetssamordning, infrastruktur och näringsliv. Men med det tydliga tillägget att vi inte ser några som helst fördelar för sjukvården - snarare tvärtom.

                      - Folkpartiet i Norrbotten  har istället föreslagit att staten ska ansvara för sjukhussjukvården  och att kommunerna övertar ansvaret för primärvården genom ett nationellt husläkarsystem, summerar Jens Sundström den länskonferens som folkpartiet i Norrbotten hållit i helgen.

För att garantera en likvärdig vård i hela Sverige tror vi att det krävs att sjukvården lyfts ur den regionala nivån och att vi får ett större nationellt ansvar för sjukvården. Därefter - men först då - kan vi diskutera en regionförstoring som får växa fram underifrån, säger ordföranden för folkpartiet i Norrbotten, Jens Sundström, inför regionbildningsträffen i Sundsvall på onsdag.

Vi försvarar på intet sätt den nuvarande landstingsstrukturen. Men respekten för väljarna och demokratin kräver att hur sjukvården (och det regionala utvecklingsarbetet) ska organiseras i framtiden ska underställas ett allmänt val.

Folkpartiet Norrbotten kommer därför inte att skriva på någon ansökan till regeringen om hopslagning av de fyra nordliga länen till en storregion. Vi kommer därför vid onsdagens möte i Sundsvall att kräva att regionbildningsprocessen avbryts.

                      Landstingsrådet Kent Ögren påstår att regionbildningen har en "bred folklig förankring". Låt valet 2010 får bli en värdemätare för hur stor den i verkligheten är, avslutar Jens Sundström. 


Funktionshindrade - ett (C)ärintresse??

Var in och kollade på Camillas blogg i morse - och blev faktiskt lite gramse. Apropå fullmäktigedebatten från i måndags om "gåvan" till Luleå hockey så gillar Camilla inte att  särintressen ställs mot särintressen.

Det som nämndes på fullmäktige som områden som skulle behöva få dusör av miljoner istället för att lägga allt på Luleå hockey var: funktionshindrade, äldreomsorg, deltidsabetande kvinnor, skolan.

För mig kan det  här  faktiskt särintresse men absolut inte det här. Och nog är det väl de senare som vi borde ordna guldkanten för?

Skulle ju vara intressant att veta sen när funktionshindrade, äldreomsorg, deltidsabetande kvinnor, skolan med flera eftersatta välfärdsområden som är särintressen?


Vet ni för övrigt att Coop Arena, före detta Delfinen också kallas "Rånegåvan". Den gamle centerpartisten Erland Nilsson (och fler med honom) påstår att Luleå kommun använde överskottet från samgåendet med Råneå till att bygga ishallen. Erland påminde oss ofta.

Och jättetack till mina lunchvärdar för maten, presenterna och alla vackra ord.


Nedbrytande?

Man kan ju undra hur kroppens reningsverk klarar sukralos om inte naturens reningsverk klarar det? Tur att coca-cola light inte finns i min husmanskost.

Annars måste jag tänka på att bryta ned den här bloggen nu. Bara någon dag till som det är tillåtet med perspektivet från en gruppledare.

Vilket perspektiv det ska bli vet jag inte än. Sjävl hade jag en idé om att travestera på Gubbhyllan (Ringholm, Nuder ..) och blicka ned från "Gumhyllan" - men det fick underkänt att mitt fullmäktigefolk - som tyckte att fullt så åldrig var jag inte.

Kan det verkligen vara så att Karl Petersen gick på hockey istället för att anta inbjudan att komma och diskutera Kvarnåskolan.? Östman antyder det i sin krönika.

Snabba ryck av den kvinnliga kommunalpolitiker som grälat med personal och ledning vid Grand Hotel i Gällivare. Hon lämnar alla sina politiska uppdrag.

Lämnat sin kommunpolitiker har inte kvinnan i detta drama gjort. Måtte vara märkligt att stå i rätten och berätta om hur han misshandlat och hotat att döda - och sen berätta att man gått tillbak till mannen. Själv tycker jag att kombinationen offentligt person-förtroendevald och brottets grovhet borde varit tillräckligt för att "hänga ut" vederbörande med bild och namn. I prentivt syfte!! Usch - han var på bild på nättidningen - känner ilskan och olusten komma krypande.


Själv ska jag skriva om guldkant och särintressen senare idag. Jag har blivit lite gramse.

Nu ska jag bara njuta av budskapet i horoskopet "Ny frihet väntar på dig. Det är Du värd. Du har just passerat ett besvärligt hörn i tillvaron" Njut ni andra Vädurar också - jag delar gärna med mig!

Nu ska jag dra mig till jobbet - höjdpunkten idag är en "avtackningslunch" med två jättetrevliga kommunala medarbetare!


Antiklimax - så klart

Hur många tankar hann jag inte tänka på väg hem - fast underligt om både skulle fått hjärtinfarkt samtidigt - eller något annat dödligt.

Fast å andra sidan märkligt att de inte öppnade när kusin Kerstin bankade på. Fast det lyste ganska hej vilt.

Mor har haft en stående fras när far blivit för länge borta i skogen på jakten. Orolig förstås att det hänt honom något - men inte mindre än att hon ofta sa "kommer han oskadd hem så ska jag slå ihjäl honom".

Ungefär så kände jag när telefonen ringde precis när jag var vid byaaffären. "Det kommer en ganska stor bil hos Strutz nu - och de kliver ur folk. Det är nog Yngve och Marianne". förkunnade kusin Kerstin.

Och visst var det så Ritva och Bengt hade hämtat hem dem på eftermiddagskaffe.

Och så ringde Birgit och erbjöd mig en tor resa till Murjek - vilket jag vänligt med bestämt tackade nej till. Musten rann ur mig - nu väntar vila på soffan ett par timmar.

Pulshöjare

Kusin Kerstin får inget svar på telefon hos mor och far. Fast det lyser. Nu har jag också provat ringa - även på mors mobil som jag lämnat på - utifall att vanliga luren inte skulle läggas på ordentligt.

Vad kan nu ha hänt? Kerstin åker och kollar - hon är ju nalta närmare än jag. kan hoppas det bara är besök hos grannarna - men märkligt att de inte hört av sig om det.

Pulshöjare!! Bara göra sig färdig för hemfärd - vilket jag ändå skulle ha gjort. Gårdagens uteblivna trötthet har kommit tillbak dubbelt.

Snart över

Skulle nog behöva en lektion av Ulla Löfström om konsten att leva i nuet. Själv hinner jag aldrig fånga det - trots att det inte alls är så stressigt just nu.

Plötsligt är klockan nästan två och dagen över - lunchen är avnjuten - liksom två herrbesök tidigare idag. Nä¨då - inget precis spännande men mycket trevligt - Knut-ivar och Thomas.

Och faktiskt riktigt många telefonsamtal - annars förs ju mycket av dagens dialog via mail.

Just nu är det lite äckligt på stan -
Nordea har rånats. Och polisen har belägrat någon restaurang. Bästa att hålla sig inomhus.

Himlen gråter

Himlen gråter idag igen. Om de nu beror på klimathotet, min avgång eller Mårten Ström och Margaretha Lindbäcks hyckleri i Niemisel lär vi inte få veta.

Vad jag förstår var det Karl Petersen som var inbjuden till mötet - men han kom tydligen inte som Yngve Johansson förutspådde i Kuriren redan förra veckan.

Men Camilla kom också. Kanske för att försöka mota Olle i grind - gamle centerpartisten Erland med tankar om nytt parti var ju där. Kan hoppas han inte läst Camillas  blogg. Tror inte han uppskattar "exkung" epitetet - skulle till och med tro att det triggar honom i hans tankar om comeback.

Och jag har fått en "måndagsexemplar" av Kuriren med suddiga sidor för Roffes krönika och börssidan. Det senare kan jag avstå att läsa.

Helsidan om hus och mark har ersatt byns "skvallertanter". I spåren av husförsäljningar kan den som vill spekulera i skatteplanering och skilsmässor. Fast vem orkar igenom dem?

Idag gratulerar jag Diana Kvickström i Jokkmokk på hennes namnsdag. Hon är nog den ende Diana jag känner plus någon seriefigurs kvinna - var det Fantomens? Så sak man ska kunna om man ringer till Ring så spelar vi - så rätta mig gärna.

Nu är det nedräkning - det är väl till och med torsdag jag formellt är gruppledare. Thomas skulle komma in idag så vi ska väl ägna oss åt pappers- och kunskapsöverföring.

Plockat ned skylten

Lite märkligt kändes det nog att göra mitt sista fullmäktige. Jag plockade ned skylten själv - namnskylten vid platsen. En vanlig sån där vad det nu heter märk tejp - men ändå. Jag gjorde det själv.

Och så tänkte jag att faktiskt måste det ha  varit på samma plats som Lennart Lindströms namn fanns förra mandatperioden.

Det ar den enda känslan av vemod som kom över mig.

Och fru ordförande överrumplade mig helt genom att förlägga avtackningen först på mötet. Blommor - och vasen också visade det sig sen. Med kommunvapnet. Och ett presentkort till Kulturens Hus.

Men mest av allt finns i mitt hjärta alla vackra ord och kramar över alla blockgränser. Jag är ju ingen älskare av avtackningar och uppvaktningar - men idag värmde det.

Min sjukdom måtte nog sitta i huvudet - för ikväll gick jag till och med med och åt med mina partikamrater. Ett nöje som jag inte orkat med det sista halvåret/året. Och kunde sitta ned utan stress.

Sen fick jag förstås stressa när jag kom hem - med att tota ihop ett pressmeddelande som tjänsteman på länet.

Tacksam, Stolt och Trygg lägger jag detta sista fullmäktige till handlingarna. Och ser framtiden an med tillförsikt.

Och jag är fortfarande vaken klockan 22.00 - de sitter i huvudet - det onda.


Till alla jag bryr mig om

Denna länk är tillägnad alla jag bryr mig om - och med en särskild hälsning till sonen som vistas på mycket på olyckdrabbade vägar i mellan- och södra Sverige. Och för all del på våra ren- och älgbehängda vägar här i länet också.


Ni märker att jag har lite abstinens idag - varje gång jag återkommer till datorn blir det en rad.


Bara SÅ sorgligt

Vem i helsicke ska vi tro på?

Och som alltid - där sprit går in går vett ut!  Åtminostone  i för stora mängder.

På din sida, Ýngve

Nä det handlar inte om pappa Yngve den här gången - utan Yngve Johansson i Niemisel. Som kallat till stormöte  ikväll. Karl Petersen, kommunalrådet är inbjudet men Yngeve tror inte att han kan komma för kommunfullmäktige där vi ska diskutera Coop Arena.

Jag lovar att vi ska göra allt för att fullmäktige ska vara färdigt så att Karl kan åka till Niemisel om han vill. Synd bara att oppositionen (åtminstone inte jag) fått inbjudan tidigare.

Och kommer inte Karl i kväll så ska det inte bero på kommunfullmäktige. Men kanske på att han fyller år? Eller att han har namnsdag?

Eller?

Försoning var ordet

Hörde Pelle Lindblom och Erik Hugo Johansson samtala på radion när jag åkte in. Inte tand för tand - utan försoning som är lösningen.

Det är ju så dags när det idag är mitt allra sista fullmäktige.

Må säga att jag inte heller riktigt hade klart för mig detta om judendomens och islams olika anfäder - Isak respektive Ismael. Trots väldigt många år i söndagsskolan.

Eller så är det minnet som sviktar.

I alla fall konstigt att sitta här och klockan har slagit 08.15 - och alla andra är på plats på nian. Nä  inte alla - det är väl de vanliga som är oförskämd mot både ledamöterna och gästande talare och kommer för sent.

Får väl konstruera någon kommunal "gumhylla" som motsvarighet till riksdagens "gubbhylla" där Ringholm och Nuder nu ska sitta.

Ärende nr 1?

Kanske ingen slump att "Överlåtelse av Coop Arena .... är ärende nummer ett i dagens föredragningslista. Jag kan tro att Karl Petersen ivrigt kommer att se till att han blir förste talare på det ärendet?

kan väl hoppas att han läst och begrundat det Östman skriver i sin krönika idag.

Lite störd borde han väl också ha blivit av Mårtens Ströms inlägg i NSD.

Jag undrar bara vad Mårten Ström drar för slutsatser av detta? Kommer han att rösta emot 11 miljoner till Luleå hockey idag?Pengarna - det som överstiger ungdomssatsningen - går faktiskt att använda till det Mårten skriver om.

Är det Mårten som ska dra ur pluggen - och att fler kommer efter?

Hot mot ishotellet?

Skärpta regler för vigslar hot mot ishotellet. Eller möjlighet? För nog måste det väl bli undantag för för de populära vigselmålet Jukkasjärvi?

Hur är det möjligt?

En 6-årig flicka har åkt tefat rakt ut framför en bil på en skidanläggning. Alltså jag bara inte fattar hur det är möjligt. Att det i Svea rikes land där vi har inspektioner, regler och föreskrifter ned till minsta köttfärsbit ska finnas en anläggning där det ens går att komma ut till ett område där det färdas bilar.

Fast när jag lugnar ner mig lite grann så vet jag ju att barns kreativitet och inlevelse förmåga är fantastisk. Förmodligen hade barnet hittat något utanför själva anläggningen. Själv hade jag en kusin som hemma hos oss hittade ett nygjutet underlag för bastulavarna. Som han förtjust kom upp och beskrev  som en "häftig skidbacke" med bara överdelen på sockorna intakt!

Nu ska vi se om det är möjligt för mig att hålla mig borta från APU. Jag blev ju vederbörligt avtackad från det kommunalrådet trodde var mitt sista Apu- redan för två veckor sen. Och eftersom jag inte ska delta i den fortsatta behandlingen av de ärenden som ska upp idag är det väl lika bra att Thomas får ta dem från början.

Nu ska jag ändå göra det möjligt att komma i tid till jobbet genom att kasta mig i duschen. Fanns nog en del i tidningarna värt att kommentera - fast det kanske får bli på kafferasten.

Annars kan jag väl börja i vänlighetens tecken att gratulera mina politiker kollegor. Kommunalrådet Petersen som både har namnsdag och födelsedag (välkommen efter) och Börje Lööw som fyller 56 idag. Grattis, grattis!


Minnesdag förintelsen

Idag är det Förintelsens minnesdag. Det skulle vara något fackeltåg som jag hade tänkt mig delta i men nu känner jag att det orkar jag inte. Får vara med i tankarna.

Annars kunde jag tro att detta var en dag mot fildelarna. I
DN kan vi läsa om ett tillslag och i Expressen skriver Liza Marklund krönika. Båda kan nog få oss att inse att det inte är idellt och ofarligt som det påstås. Tycker att Lizas uppgörelse med Piratpartiets ideologi är lysande.

Borssén på pallen kan vi glädja oss åt - det var riktigt roligt. Lite avslaget att redan när TV-sändningen började klockan 10 - så hade Anja Pärsom åkt ut.


Nu har jag tittat igenom listan till kommunfullmäktige - och gjort lite annat när jag ändå var här.


Men nu ska jag dra hemöver! I morgon ska jag göra mitt sista kommunfullmäktige.


Ljuvlig vinterdag

Jo tack - jag har faktiskt varit uppe sen klockan 7 - men inget i tidningarna fick blodet att sjuda. Hade ju sovit 12 timmar så jag kände att några energiska timmar kunde jag kosta på mig.

46461-850

Får nu energi varje gång jag passerar ett fönster och ser ut över det vintriga, vackra Sunderbyn. Röda huset upp till höger har jag fö sommarjobbat i. Det var tunnbrödbageri när jag var i 15-årsåldern. Och där packades varje morgon halvfem till halvtio. Och sen sov jag på badstranden. Härliga tider.

46461-851

Eftersom jag nu ändå pysslade med bilder  kom jag på att bloggförbud ändå inte kan gälla på presenterna - och de som kom ivägen får skylla sig själv.

46461-852

Och så här ser "framtidsbåten" ut när den lotsat till köksbordet i Sunderbyn.

46461-853

En udda bild i sammanhanget - fast kanske ändå inte. Så hör nöjd såg Mårten Ström ut vid mitt sista kommunstyrelsesammanträde. Om nöjdheten var att fick tårta eller att det var mitt sista kommunstyrelsesammanträde förtäljer inte historien.

46461-854

Här är en del av gänget jag umgicks med i går - länsförbundets styrelse kryddad med gruppledare, ordföranden och landstingsledamöter.

Nu ska jag pilla på en stund här hemma - med betalningar och annat. Sen blir det tolvkaffe och därefter jobbet. Röj från helgen - fast denna gång är det inte mycket. Och så måste jag väl bläddra igenom vilka ärenden det är på fullmäktige. De flesta har ju passerat beredningar och är kända - även olika ståndpunkter - men det finns ju en del som kommer direkt i form av snabbinterpellationer och dylikt.

Vi hörs i eftermiddag.

Slut!

Slut i matchen mot Brynäs. Sablar också - 3-2 i baken efter sudden.

Sammanträdet var färdigt redan strax före 15. "Kastade" av Anne på järnvägsstationen. Hoppas hon kom hem i tid och inte som senast hon "tågade" - klockan halv tre på natten - 6 timmar försenad.

Sen kastade jag in lite grejor på expen. Var till mor och far och bytte lite glödlampor.

Som sagt följt Luleå hockey på radion.

Och nu är jag så slut att bara soffan återstår. Hoppas jag "återuppstår" under kvällen.

Vaknat till en kylig morgon

Tidningarna är lästa, "damen" duschad och spacklad. Faktiskt nästan redo att åka redan halvsju. Vilket kanske inte behövs då jag ska vara vid landstingshuset klockan 09.00. Och allt material som ska med finns i bilen - hoppas jag.

Ser ut som 14.-15 grader kallt. Min termometer är lite opålitlig.

Det var väl inte så mycket i tidningarna i dag. Men roligt för Anders att landstinget får på moppe för att de lagt ut rapporten om Anders på nätet. Kan undra om det ska kosta skattebetalarna än mera pengar i skadestånd? Detta är Kurirens ettannyhet och ändå har de inte fått ut den på nätet.

I horoskopet - som inte heller ligger på nätet - kan jag i dag läsa att omgivningen anser mig dumdristig. Inte så kul att läsa några timmar innan jag ska vara föredragande för länsförbundets styrelse. Men det får gå.

Ser att jag inte skrivit något sen i går vid två-tiden. Jag slutade som jag hotade med lite tidigare. Men första anhalten - stödstrumpor till mor - upptäckte jag att min bankkort var på vift så det vara bara återvända till expen. Och tur var det där och inte i Sunderbyn.

Ett par flaskor vin, besök på Kvantum, köpte golv för 14 000 spänn på ByggMax - pengar som jag hoppas hittar tillbak till mig idag - för det är inte mitt golv.

Ja och sen ble det faktiskt sova för hela slanten.

Och nu blir det inte vidare skrivet för nu drar jag till mor och far för morgonkaffe. Därefter till expen. En ledande folkpartist undrade i går om vi hade blädderblock på expen - denne någon trodde att mötet skulle vara där - trots flera inbjudningar med annan platsangivelse.

Så ni som vill träffa mig idag kommer till landstingshuset klockan 09.30.

Har stan brunnit?

Försökte mig ut på lunchen. Skulle göra bort att handla till föräldrarna. Men det var propptjockt på Kvantum - inte en parkering så långt ögat nådde. Inte ens någon halvolaglig sådan.

Så det blev en förp pastrami på Statoil - till min egen lunch - och så tillbak till jobbet.

Men nu funderar jag på att försöka komma iväg härifrån. Ska jag orka med möte hela dagen i morgon så gäller det nog att vila lite.

Bitvargarnas morgon

idag är det "Bitvargarnas" morgon. Det flesta av er andra kallar dem väghyvlar. Bitvargarna kommer oftast  tillsammans med en liten gul - pigg och snabb - baklastare. Tillsammans utgör det ett mäktigt hinder när jag ska ta mig fram. Den gula - pigga snabba - läser ofta mina tankar och blockerar just när jag hittat ett litet hål att slinka igenom.

Det
här skulle förstås ha hamnat under rubriken "tunga". Fast det är nästan skrattretande stort gap. Och lägg till det att Mona Sahlin - trots rekordsiffror i opinionen - håller på med utrensningar a´la politbyrån eller vad de nu hette på Krusses tid.

Nu ska jag ut och kämpa med bitvargarna.

Tunga förlusternas kväll

Härlig spännande handboll - men till slut blev världsmästarna övermäktiga. Jag tycker att handboll blivit en TV-vänligare sport. Jag vet inte om reglerna ändrats på något sätt eller om jag bara inbillar mig.

Om detta var tung förust I så var den dubbelt tung den II. Ännu är det inte kört för Luleå hockey skriver Kurirens Malin. Och tittar man i tabellen så är det ju rena ormboet där längt ner. Brynäs som vi har i nästa match är ju inte heller på de höga höjderna.

Ytterligare en match som berör Luleå hockey går ju på måndag. Börje Lööw har förtjänstfullt skrivit i ärendet. Fast jag vet inte om det är Lööw eller Löf som är hans alias - på www.rastsit.se går han nämligen under beteckningen Löf - och fyller 56 år på vår fullmäktigemåndag. Och ska jag nu fortsätta ämnesavikelsen så fyller också Karl P år på måndag - 59. Och han har dessutom namnsdag.

Åter till ämnet - så visar Staffan Eriksson på ett förtjänstfullt sätt hur 11 miljoner kan användas på ett bättre sätt. Surt nog finns det inte på nättidningen - men Staffan har pryat i hemtjänsten och vill istället använda pengarna för att göra deltider till heltider. Och det är klart - nog räcker 11 miljoner till en del del sånt.

Småpengar handlar det också om för att rädda kvar Kvarnåskolan och att låta Ur- och Skurdagiset vara kvar på Hertsön. I båda ärendena har vi också familjen Ström med oss även om han inte skriver något på bloggen.

Kanske det också skulle räcka till en äldreombudsman. Roligt att folkpartiet i Boden nu verkar få gehör för förslaget - folkpartiet luleås motion om äldreombudsman är på väg upp till behandling.

Extra tungt i kroppen som jag kände igår kan nog delvis tillskrivas det faktum att jag glömde ta medicinen i går - något som jag uppräckte nu på morgonen.

Det finns fler "upptäckter" på morgonen men allt vill jag ju inte skriva om - opinionsmätningen till exemepel.

Höres.

Dagens hjältar

Dagens hjältar heter Ronny och Sten. Det har skottat, knuffat, bultat och fått ut mig och min bil från snödrivan. Både bor i "folkpartihuset" och är alltid så hjälpsamma.

Tack, tack. tack!

Karin fick vänta 1,5 timme på sin arbetsresetaxi.  Anne K-J hade klokt nog kollat om det skulle funka med taxi till tåget och fått veta att det var 2 timmars väntetid. Så apostlahästarna fick duga för hennes del.

Var lite nervös på hemvägen. Dels för att vägen var som en sämre tvättbräda och del för att jag ju inte kunde vara säker på att det var skottat inne på gården. Men det var det.

Så nu står Jazzen i garaget och försöker torka upp sig till i morgon.

Själv är jag helt slut som vanligt efter en heldag. Nu längtar jag efter "muck".

Funderar på hur strategin ska vara för att inte hamna i någon mer och mer jobb spiral. Senaste tanken är att åtminstone första tiden jobba 3 timmar om dagen.

Börja först klockan 09.00 och så till 12.00. Thomas tror att det blir svårt - "du kan aldrig lämna klockan 12.00" fast själv tror jag det blir svårare att stanna hemma på morgonen.

Senaste veckan har det faktiskt blivit lite besvärligare - men jag skyller det på det undermedvetnas abstinens besvär. Det är ju riktigt onormalt att jag bara tycker det ska bli skönt att bli frånkopplad.

För övrigt blir det platt på mage nu - och handboll. Tummarna håller jag också för Luleå Hocky - hårt - trots att Skellefteå är ett av mina nostalgilag. Och så Renberg förstås.

Goda råd - eller buss

Nu är goda råd dyra - min bil är något insnöad. Kan jag tror att våran gårdsröjartraktor kommer i rimlig tid - eller är det buss som gäller för hemresan.

I alla fall lär det vara 2 timmars väntan på taxi - huruvida bussarna funkar någorlunda är väl skrivet i stjärnorna.

Bildbevis

NSD har modigare fotografer än Kuriren. De har vågat sig ut och föreviga årets isdjur.

När Anne och jag satt på Olivers Inn så kunde vi inte säkert se om djuret var på plats. Men vi åkte sen förbi och kan intyga.

Tänk att det nästan blivit en ltien egen högtidsdag för Luleå när årets isdjur kommer på plats.

Mor har ringt mig två gånger. Först meddelade hon att jag inte behöver handla när det är sånt oväder.

Sen har hon och kusin Kerstin kommit fram till att det nog är lika bra att jag inte kommer hem alls för det är så många bilar som kör fast överallt.

Ja vi får väl se om jag tar mig härifrån.

Men shit

Inget foto. Blogg- och fotoförbudet gällde middagen igår - inte isdjuret idag.

Annars är det bra - Birgit har nått ända fram på sin resa från Murjek - utan incidenter i snöstormen.

Yrvädret från Karesuando - numera Kiruna - har virvlat in här - Anne Kotavuopio Jatko.

Så jag har bestämt att vi ska luncha tillsammans då kan vi åka förbi och titta på lämmeln.

Det blåser i träa.

Det verkar blåsa i träden idag. Lite vinane genom fläkten och hand ut efter tidningen varslar om nästan blidväder. Fortfarande någon grad kallt tack och lov.

Kompis Birgit på väg ned från Murjek. Vid Vuollerim var det fortfarande ymnigt snöfall.

Erika får stort utrymme för sina vita streck. Må säga att det inte är en fråga som engagerar mig särskilt mycket. Jag var ju dock en flitig användare av "blodomloppet" - och några större konflikter mellan apostlahästarna och cyklarna upplevde jag inte.

Däremot skulle jag gärna ta strid för den undre skylten - Ej moped. För att inte tala om det ofog som Luleå är okänt för - att folk cyklar på trottoarer avsedda för fotgängare! Har fö aldrig sett en sån skylt som på bilden - är den månne ett montage?

Mer av motgångar är det för centerpartiet som eventuellt kan få se sin forne kämpe Erland Nilsson sno landsbygdens väljare. Fatta varför det varenda dag bara är 2 av 3 inlägg på ledarsidan som finns att länka. Detta är i alla fall Noterat där Erland Nilsson hotar/lovar starta nytt landsbygdsparti.

Förfärligt förvånande är det att en slipad politikerräv som Harald Dahlgren, centern, först nu "kommer ut" och hävdar att "Tornberg har förlorat kontakt med väljarna". Nu när frågan redan verkar förlorad för Stefan. För Dahlgren verkar det vara viktigt att inte vara på förlorarvagnen.

Och Camilla (fick inte vara med på bild i nättidningen) får på nöten tillsammans med min adept Birgit. Bara Mattias av mina gruppledarekollegor som inte förekommer på debatt- och insändarsidan i Kuriren. Och jag misstänker att han är glad för det?

Nu har jag försjunkit i andra tankar medan jag skrivit - och klockan har stuckit.  Idag har jag ett par medborgaruppdrag att verkställa - dock alla med lilla rumpan på kontorsstolen.

Bara tack!

Bara tack för en trevlig kväll bästa gruppledarkamrater inkluderande vice sådana också. Mattias, Migell, Camilla, Carola, Erika, Magnus, Thomas och ´"undertecknad" har inmundigat en härlig måltid på Waldorfs. Under många skratt.

Eftersom det var blogg- och fotoförbud så har jag inte särskilt mycket mer att säga. Än att det möjligen var första gången sen jag tog beslutet som jag kände ett sting av att det kanske är något jag "offrar".

Även om jag understundom tyckt att de varit lite besvärliga så måste jag ju tillstå att de mest är härliga!!

CC (Creative Camilla) hade ordnat hur roliga presenter som helst. Började med några doftande sticks som skulle skicka mig till meditationens lugn. En grön (förstås) historia att anbringa på en Pet-flaska att använda för att vattna tillväxten. När det växt till kunde det bli en flaska vin att stoppa i den wettex liknanade historian som skulle hålla vinet kylt. Att inmundigas i stadsparken.


Och så en Båt till framtiden - fylld med pärlhyacinter!!

Inslagen i cellofan - utan att de visste att jag verkligen var en "cello-fan" som Migell fyndigt uttryckte det.

Och för att inte tala om äggkoppen - i extrem modern typ - som kommer att bli esset i min samling!

Om det menade något särskilt med  bordsplaceringskorten "knäppgök" vet jag inte - men skulle det vara så känner jag mig hedrad.

Livet kräver fler "knäppgökar".


21-21

Oj, oj så spännande!!

Skyllde på mamma

Jag skyllde på att jag skulle handla till mor och åka hem med varorna. Fast i bakskallen fanns handbollen- Spännande så att förslår - men faktiskt leder Spanien nu för första gången.

Det ska vi ändra på.

Ska på middag med mina borgerliga gruppledarkompisar och tydligen deras vice också har jag snokat fram. Hinner nog precis se handbollen färdig.

Natten i Jokkmokk

Natten har jag tillbringat i Jokkmokk. Körandes en gammal lejongul Saab - utan bromsar. Varje korsning jag skulle svänga i gled jag liksom förbi och fick gena en annan gata för att komma dit jag skulle bland annat hem till Sonja Forsberg. Där faktiskt några klottrare försett husgaveln med tuschmålningar.

Ja förstås var det i drömmen. Men nu är det andra natten i veckan som jag drömmer om bilfärd med bromsar som är som skumgummi - hur jag än trampar i botten vill fordonet inte stanna helt.

Hur ska jag tyda detta?

Men annars har sömnen varit god. Var faktiskt vaken hela kvällen i går. Pratade i telefon med en väninna som jag inte hört av på länge - och det blev ett långt samtal.

Gärna dispens bara vi inte bygger fast oss. Kraven på energisnåla byggnader gör det inte längre lönsamt att installera
fjärrvärme - samtidigt som fjärrvärmen fortfarande är bättre för klimatet och miljön än det energisnålare alternativet.

Men det gäller att ha långseende. Det fanns en period då staten stimulerade uppvärmning med direktverkande el - och sen kom en period då samma stat straffbeskattade samma företeelse - när människor inte hade något alternativ.

Det tål nog att tänkas på innan några generella dispenser beviljas. Är vi säker på att vår fjärrvärme för all evig framtid kommer att produceras lika miljövänligt?

Och loppet verkar kört för Kvarnåskolan. En förälder konstaterar att det går bra att lägga ner byaskolor för att det är brist på pengar men när det gäller Luleå hockey är pengar inget problem. Sen kan jag undra vilken koppling Olov Nilssson har till Erland Nilsson - för visst är de lika?

Nu ska jag dra till jobbet och se och det försvunna dokumentet dykt upp?

Visste ni..

att dödsstraffet i Sverige avskaffades 1921. Det visste jag då inte. Lyssnade på Vi i femman på väg hem. Ibland blir jag förvånad över hur mycket de kan - och ibland tvärtom. Fast mest är jag glad att jag själv klarar det mesta - det vore lite skämmigt annars. Dock klarade jag  icke dödsstraffet där jag gissade på 1910-talet. Men jag hade ingen aning faktiskt.

Giljotinen och var LKAB hade sin två malmhamnar klarade de inte. Fast gissningen på "halsavhuggarmaskin" ar ju ett bra försök. Luleå klarade man som hamn men sen gissades det på Piteå och Haparanda.

Nu är det skidor på TV som ska få vagga mig till någon timmes vila. Så får jag se om jag orkar ta ett ryck och i alla fall hänga upp något klädplagg.


Så var det upp

Så var det upp igen på börsen. Inte för att det berör mig personligen särskilt mycket - men det blir lite av domedagsstämning ändå när det dag efter dag talas om börsras - och med en förväntan nästan om krasch.

Förmiddagen hade jag mest besök. En gammal god vän från ett annat parti - före detta förtroendevald. Vi spekulerade om att starta upp ett nätverk för oss som slutat alldeles för tidigt. Hur finna formerna för all klokhet vi skulle kunna tillföra med ett partiöverskridande nätverk. Det var ingen måtta på vår självtillit i det fallet.

Efter det besöket var NSD som bortblåst - och för ovanlighetens skull hade jag en del oläst. Bland annat en ledare som sägs förespråka folkpartiets modell med statligt finansierad sjukvård. Jag hade ju kunnat kolla på nätet - men har inte hunnit..

Just nätet har varit lite lynnigt i dagarna. Vårt domän folkpartiet.nu fick vi se ute till försäljning - trots att fakturan var betald nästan 1 månad i förväg. Plötsligt låg hemsidan nere och mail till adressen studsade. Men nu är det i ordning.

Då försvann plötsligt det budgetförslag som jag absolut säkert vet att jag sparat i burken. Och jag hittar det - men datorn säger att tyvärr så är genvägen dit bruten på något sätt. Den hänvisar artigt till liknande dokument - och upp får jag ett gammalt protokoll från Aurorum Teknikbyn AB. Vad det nu har för likheter med länsförbundets budget.

Men Thomas tror på det gamla knepet att slå av datorn och vänta till i morgon. Och där är faktiskt ingen ko på isen för tur som nog har jag faktiskt en papperskopia.

Nå dagen har rusat iväg som alla andra dagar och plär göra. Klockan är snart halvsex - då brukar jag normalt kunna sätta igång en andra andning - men så är det absolut inte nu.

Nu blir det hemfärd - och lite handling till mor och far. Ska faktiskt titta på lappen och se om jag inte kan göra det hemma på byn. Köptrohet var det!

Jästen efter degen

Törnman "skäller" - så ovanligt? Men nog verkar han senfärdig nu för tiden. Vi andra har debatterat landshövdingen och media för länge sen. Nu först kommer Törnman ut på banan. Konstigt att tidningen tar in om en så gammal nyhet. Som att kasta in jästen efter degen i ugnen.

Hyfsat gamla är dom enligt prästbetygen - men snacka om alerta brudar på psykiskt och fysikt.

46461-849

kirsti Rinander och Inga-Britt Puodas som kom och avtackade mig med ett fång tulpaner.

Bo Östman skriver avslöjande om spelet om Lulsundsberget. Moderaterna och centern hade precis samma uppfattning som vi i folkpartiet om Lulsundsberget men valde att lägga synpunkterna som ett alternativt förslag istället för en återremiss. Dömt att misslyckas - vilket inte kunde vara någon överraskning för dem. I Noterat antyds nu att det handlar om banden och lojaliteten med Luleåbo AB.

Men nej - så trist - inget på nättidningen.

Men där finns Anne KJ:s
debattartikel där hon tar sig fräckheten att vrappt och sakligt replikera till fackbjässen Ranakyrö. Mycket bra, Anne, här är kärnan. Så klart ska vi ta tillvara alla möjligheter att gå en bättre äldreomsorg.

Själv måste jag packa iväg mig mot jobbet nu. Några besök i kommunala ärende står på agendan plus några mailsvar dito. Några timmar ska också användas för att förbereda lördagens distriktsstyrelse.

Devalverad?

Sorgligt att se sin ungdomsidol devalverad på detta sätt. Från 1 999 kronor till 599. Fick vålda för att inte inhandla honom.

46461-848

Konst(igt)

Det tog ett tag innan jag ens själv förstod vad jag försökt fotografera. Men ganska vackert och effektfullt blev en del i alla fall.

46461-844

46461-845

46461-846

46461-847

Hemma

Hemma - och bara så trött!

Har ändå kollat på de nya mallar som min älskade webmaster Roland tipsat om.

Vet ni vad min mall heter? Trot eller ej - Retro red!


Nä nu ska det bli "love" or something!

Men först lite vila!


Sista PTU

Idag har jag gjort mitt sista PTU. Och begåvats med en rejäl utskällning av kommunalrådet Trots alla vackra ord om min nytta i politiken fick jag idag veta vilken förfärlig bakåtsträvare jag är och varit. En lång uppräkning om alla byggnationer vi skulle varit emot enligt herr Karl P. Sanningen är att vi inte varit emot en enda en av dem - bara haft åsikter om anbudsförfaranden och upphandlingar. Mot gräddfiler för vissa har vi förvisso varit - det är jag stolt över.


Det var förstås en öm tå när jag talade om att signalen från kommunledningen när det gällt byggnation på kvarteret Hunden bara varit bygg utan minst omtanke om de kulturhistoriska byggnaderna. Så klart hade byggherrens attityd varit en annan om politiken från början talat om att här krävdes det försiktig framfart. Men så var det inte.

Jag tycker det säger någon om det kulturhistoriska värdet när norrbottens kanske mest kände kommunist Elov Larsson i ett yttrande till planen talar sig varm för kapitalisten Frits Olssons betydelse för utvecklingen i Luleå - och som en slutsats tycker att husen bör bevaras.

Jag är rejält trött idag - så nu lättar jag upp livet genom att lägga ut lite fina foton som Els begåvat mig med. Mycket bättre än de som tog med min kamera.
46461-839

Här har just Johan övertalat mig att vara sekreterare för mötet.

46461-840

Busgrabbarna "Ronny, Sonny och Conny" - fast Kjell, Jens och Nisse placerade sig längst ner i salen på en bekväm soffa. 

46461-841

leif som en prick vid väggen. Viveka längst till vänster, sen Gunder, Sofie, Eira, Kicki och David. Mannen med nacken mot oss är Johan som ni såg på första bilden.

46461-842

Här har vi dagens huvudperson - Thomas - som utlovade ett riktigt ryskt tal på fem timmar - förutsatt att vi stod upp och applåderade 10 minuter varje timme - också på ryskt manér. Inspirerande att bli kallad Sovjet- Thomas.

46461-843

Karin, buspojken Nisse, undertecknad, Birgit och bakom kandelabern skymtar Viveka.

Davids blogg hittar ni fler bilder.


För eller emot?

För eller emot? Ja eller nej! Hur ska Expressen tolka svaren på denna enkät. Är du för eller emot nya kärnkraftverk? Ja eller nej?

Jag är i alla fall för våra nya gruppledare - både den ordinarie och våran vice. Bra mediautdelning både i NK  (ingen länk!) och NSD. Och om nu någon ojas över ungdomen - föryngringen - får jag väl ta fram min klassiker - ungdom går över. Fortare än man anar och vill dessutom.

"Folkpartiet reser demokratisk borst när vi ser sånt här" säger folkpartiets gruppledare i Kalix Åke Bergbäck. Det utnämner jag till veckans uttalande - få se om någon bräcker det?

Så surt - det går inte att hitta några länkar i Kuriren idag.

Man lär absolut något varje dag. Att fransoser och spanjorer föredrar vin framför mjölk har vi ju en bild av. Men att det skulle ha att göra med att de inte kan bryta ned mjölken - laktosen - visste jag inte. Och fler om fler av oss svenskar blir ju också laktos överkänsliga eller vad det nu heter.

Och skidskytten ACO är gravid - måtte väl vara helgens största sportnyhet. Aldrig förr har jag hört om någon som ska delta i VM och vara gravid. Fast det kanske har förekommit.

Idag gratulerar vi Agnes och Agneta. Säkert känner jag någon eller några småflickor som heter Agnes fast jag just nu inte kommer ihåg det. Och Agnetor kommer jag i håg så många att jag inte törs börja räkna upp - för då glömmer jag säkert någon. Så grattis allihop!

Och idag gör jag mitt sista PTU - där jag är ersättare. Det tar väl några timmar av förmiddagen. Bland annat ska vi ta detaljplanen för Kv. Hunden.

Och ju mer jag ser på skisserna ju tydligare blir det att Frits Olsson husen - två av dem i alla fall - hade gått att rädda. Det hade till och med kunnat bli riktigt pittoreskt. Tänk till själv så förstår ni att dessa två huskroppar längs storgatan och en snutt ned mot smedjegatan bara är en mycket liten del  av de område som ska bebyggas.

Men det är klart - när man i ett tidigt skede får veta av kommunledningen - att bygg bara bygg. Då tar näringen den genaste och billigaste vägen. Så är det bara - men sorgligt är det.

I övrigt var det många medfinansierings ärenden - EU projekt.

Hörs vid lunch troligen.

TST

Så har det varit överlämning i eftermiddag. Thomas blev inte oväntat vald till ny gruppledare och Eira vald till vice. Allt enligt nomineringskommittén och medlemmarnas önskemål. Fast de ska väl skrivas i omvänd ordning - det var medlemmarnas önskan som styrde nomineringskommittén.

Själv summerade jag mitt avslut med TST. De känslor som kom över mig i kväll var Tacksamhet - Stolthet - och Trygghet.

Tacksamhet att jag hamnade i folkpartiet med allt det betytt för mig som person. Med en ideologi som "tuktat"  mig till respekt och tolerans. Stolthet att överlämna ett parti i harmoni. Ett parti där vi talar med och till varann och inte om varann. Stolthet att överlämna ett parti som räknas som Oppostionspartiet med stort O. Trygghet att överlämna detta till Thomas och Eira som kommer att komplettera varann på ett fantastiskt sätt och som kommer att hålla den liberala fanan högt.

Någon gång hoppas jag att kunna utveckla detta också - men det får väl bli i mina memoarer!

Jag har bilder också - men jag är himla trött så det får bli en annan kväll. Faktiskt var det en kraftansträngning att överhuvudtaget skriva.

Ny insats

Nu har jag skickat in 500 spänn till för att få en reklamfri blogg ett år till. Eller rättare sagt är det väl så att jag själv kan sälja annonser om nu någon skulle vilja annonsera.

dessutom ska jag nu kunna uppdatera bloggen med personligare och snyggare mall och så fick jag något rss med någon siffra bakom också.

Valuta för pengarna alltså - om jag bara visste hur hantera?

Testa er

Alltså - jag har gjort den här testen på Expressen. Men jag får bara 6 av 7 rätt - har gjort den två gånger.

Har jag hjärnsläpp?

JE
YR
FF
CJ
BR
GC
KP

Gör nu testen utan att ta med er mitt "facit". Och så berättar ni hur många rätt ni får.

Nu är jag i alla fall på jobbet. Ska läsa in handlingarna till morgondagens PTU - mitt sista - och skriva en lista på de uppdrag jag ska avsäga mig.


Puh - lyser upp

Kan rekommenderas - jag såg nyss Puh när det sökte och hittade Iors svans. Barnprogram är kul - inget tecken på att jag närmar min den andra "barndomen" - har jag alltid gillat.

Opinionen lyser dock inte upp tillvaron för oss som tillhör alliansen. Återigen en tröst för tigerhjärta att vi ligger kvar som tredje största parti.

Istället för att sätta igång som en galning att städa färdigt på morgonen har jag nu med bönens hjälp "gud ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra" bestämt att det får bli färdigstädat senare i veckan.

Istället ger jag mig själv en bra start på dagen - i lugn och ro, Nu är jag redo för dusch och "spackel". Sen bär det iväg till jobbet. Lite kommunalt, lite fp-jobb och så väljer vi Thomas till gruppledare klockan 16.00,

Jag kan hoppas att det är lite skidtävlingar som jag kan lyssna på.

Tema tröst

Hoppas du hinner "resa dig" till morgondagens möte, Johan. Från studenttiden och kårordförandeskapet är du ju van vid nollning. Men det var nog roligare än denna.

Fick ångest när jag såg tre kommentarer från Stefan Tornberg. Jag ser dem liksom på rad - inte som ni på respektive inlägg. Och tänker HUR ska jag ORKA svara.

Men även där trösterikt - vi är i grunden ganska överens - fast oense - hur jag nu ska uttrycka det. Och vårt ( = fp norrbottens) dilemma är ju att partiet centralt inte delar vår uppfattning. Vi förlorade ju i frågan vid landsmötet. Frågan om att sjukhussjukvården/speicalissjukvården bör få ett statligt ansvar. Men i alla fall är ju inte de otydligare än hur verkligheten ser ut för mig som medborgare med ett storlän!

Tröstetrikt 3 är "att det är en dag i morgon som ny och obrukt är" eller hur han nu sjöng - Alf Preussen bland annat.

Trosterikt är ju också att det finns fler fossiler än mig - fast även om jag har svårt för det språkbruk som pratar om "knulla" så får jag lov att säga att fullt så fossil som Malmsjö är jag inte. "Samlagar under täcket" är värre! Kolla slutet av artikeln.

Godnatt!

Utomordentlig service

... är det med Matchen direkt på Kuriren. Ännu mer utomordentligt att Luleå leder mot Linköping med 1-0.

Ochå utomordentligt bra att jag kommit tillbak från stan utan dikeskörning eller annan incident.

Tårtorna är hämtade och bringade på plats. Alltså det blir inte semlor utan tårtor. Hoppas jag blir förlåten.

Nu ska jag kasta ut lite julsaker i förrådet. Tomten från bron är redan där - han högg jag tag i när kom hem.

Sen blir det middag hos mor och far klockan 16.00

En söt liten historia

Tärta ska vi ha på söndag - när Thomas ska väljas till ny gruppledare. Var på Condis och beställde i går. Där inne stod en storväxt man och vid hans fötter låg ett plakat - färdigt med pinne att bära den och allt. Texten var "Bevara Fritz Olsson huset". "Ylva - visst tycker folkpartiet så här också" frågade han högt och ljudligt. Jag svarade diplomatiskt att jag helt delar hans uppfattning.

Han visste att berätta att han trodde det var metall som rådde för det här - det vill säga att det var Stålnacke mer än Petersen som rådde för det. Dock kunde jag ta honom ur den villfarelsen.

Han hade ris i bakluckan på bilen - vilket han ämnade åka till stadshuset och använda - och då skulle väl båda kommunalråden erbjudas smisk. 

Här en trevlig grej från NSD om just Frits Olsson huset.

Nu ska jag klä på mig och dra ut i ovädret. Kerstin ska hämtas till tolvkaffe - sen bär det iväg mot staden för bland annat tårthämtning.

"Klådda"

"Rädda riktig rieska" skriver Erik Zdansky i Kuiren idag. Hangjorde lumpen på F 21 och blev ibland kommenderad till Jokkmokk - och där inmundigade han rieska.

Erik kan lämpligen besöka Jokkmokks höstmarknad där finns den. Själv brukar jag inhandla en dylik med en diameter av en halvmeter och "torrmula". Så god är den. Har också ett samiskt namn och är kusin till den mjukriska som bakades här i bagarstugorna höst och vår.

3G-masten - på Knöppelåsen/Bredviken - flyttas. Den som kamoflerades in i en flaggstång. Och där Karl P sturigt absolut skulle ta fram ny detaljplan så att masten kunde stå kvar - om än inte på exakt samma plats. Nog skulle jag vilja veta vad som hänt mellan skål och vägg när Bo Larsson nu via media medddelar att det inte blir någon ny detaljplan.

Såg för övrigt i en av tidningarna att planen för Lulsundsberget kommer att överklagas. Så kom den då den försening som till varje pris skulle undvikas. Moderaterna och centerna la till och med egna förslag identiska med de skäl som angavs i återremissen. Men på de sättet kunde de undvika att medverka till en återremiss.

Om det var poäng hos Karl P eller hos Lulebo AB se skulle inhösta förtäljer inte historien. Dock är det de två borgerliga partierna som är representerade i Lulepbo,


Och för de som missunnade oss en återrremiss kan jag nu bara konstatera att svinhugg går igen - som vanligt. Nu blir planen "död" mycket längre än med en återrmiss.

Måste försöka krypa tillbak till lugna läget - i natt har det onda i kroppen gett sig tillkänna på ett mindre kul sätt. Vilket innebär att jag förvisso var upp och läste tidningarna halvfem - men sen blev det panodil och sängen till halvåtta.

Vilket innebär att lugna läget blir än svårare - frusterad att ha sovit bort tid. Och så trodde jag nästan att kungen dött - extra rapport klockan 10.00. Men det lär väl vara stormen i södra sverige.


Nu ska det alltså bli röj av lägenheten i lugn takt - inte bli upphetsad av att det bara kommer att bli en bråkdel gjort. Allt skräp kommer att ligga kvar. Det gäller att hitta en egen KBT-metod.


Hur hantera haröron?

Hur hantera haröron - ni vet " ". Jag använder dem ibland för att försöka humorisera (vilket underbart ord). Men resultatet blir inte alltid så bra.

Oj - jag skriver detta för att jag fått en hel del kommentarer - det kommer flera det är jag övertygad om när Nisse och Stefan är igång - på inläggen om regionfrågan..Var snäll med varann!

När jag skriver Regionkramare är det inget negativt för mig. Utan mer en lustifikation. Och "lånat ut" (jag tog inte med sig i citatet) tror jag Birgit förstår. Jag har absolut all respekt för henne och hennes ställningstaganden.

Och visst är det som Ann O Nym skriver att jag borde vara glad att adepten kommit fram till en egen åsikt. Och så klart jag är. Kanske borde jag skrivit misslyckande inom haröron? Det vore ju konstigt om hon kom fram till samma åsikt som fp - då hon tillhör kd?

Tyckte faktiskt att Stefan hade ett
bra inlägg i regionfrågan där han också länkade till en artikel av ett antal folkpartister som förklarar vår syn på frågan.


Men trist Stefan? - det tycker jag inte jag bidragit till. Får jag inte ens peta in såna här småroliga ärtor under madrassen på prinsen och prinsessan - då undrar jag om det inte finns underliggande problem. Mer humor och glatt debatthumör än så har du!

Fast jag var så dyngtrött när jag kom hem så jag skulle legat på soffan för en halvtimme sen - minst.

Trist för mig att jag såg mig nödsakad att svara!

Ha en skön kväll - jag tycker om er!


Ropa inte hej

När jag googlade på Anders Ågren - i nyheten om regionfrågan - hamnade jag på ett Anders Ågren blogginlägg där han undrade om jag tittat på denna moderatblogg? Kan ingen hjälpa Rune att ta bort det här - även om de värsta "förnyarna" inte nämns vid namn kan det ju vara onödigt att påminna om hur det gick när Fredrik toppade laget.

Varning dock för den goda nyheten jag skrev om tidigare i morse - regionfrågan. Efter att ha läst NSD och artikeln om att planerna på storregioner håller på att spricka så är jag mer benägen att tro att detta handlar om förhandlingstaktik.

Skulle de största till(s)skyndarna av storregioner vara de som så lättvindigt drar sig ur. Eller handlar det om att tvinga Jämtland/Medelpad till processbordet?

Så lägg inte ned vapnen än.

Bra eller dåligt tajmat - jag de beror väl på vad man tycker i regionfrågan. Uppenbarligen tycker Camilla att den vanlige medborgaren ska peta i villaträdgården och vara lycklig - så löser politikerna alla problem genom att bilda storregioner - med guldkant.

Själv får jag väl ta det som ett misslyckande att min "adept" Birgit "lånat ut" sig till regionkramarna. Jag kan ju undra varför det är Camilla - och inte Erik Berg som kramar regionerna tillsammans med Birgit? Det hade ju blivit lite mer jämställt med honom. Erik är ju dessutom känd som en mästare i att kunna hålla upp fingret och känna på opinioner - är det måhända så att han inte kramar lika hårt som Camilla?

Och här var det allt annat än kramar till gamlingarna. "Anställd slog dement" Tycker detta är ytterligare ett skäl att Luleå kommun ska inrätta en oberoende och fristående äldreombudsman. Finns i papperstidningen och när jag googlar finns rubriken men sen hamnar man ute i denna öken.

Nu är det dax igen - fatta att det är fredag - redan! Bokslutet lockar - det tar nog bara en timma eller två så är det färdigt. Sen blir det  lite kommunalt "städjobb". Faktum är att övriga gruppledare har sitt första avstamp inför budgetarbetet. Jag var inbjuden - men på något sätt kändes det rätt att vice gruppledaren Thomas skulle gå - i avvaktan på att vi väljer ny!

God, glad och het

Ja, se det var en god, glad och het nyhet! På Anders Ågrens blogg kan du läsa om att regionfrågan är död!!

Fallit för trycket!

Nu har jag skruvat ur adventsljusstakarna - fallit för trycket när ingen annan har. Stjärnorna får i alla fall vara kvar.

Anette Kullenberg  på TV - henne hade jag saligen glömt - snacka om pip och gnällkärring!

Man blir som galen

Jag blir som galen när jag hör om könsstympning. Så sällan jag tänker tanken om öga för öga - tand för tand.

Så härligt att regeringen förbereder mycket strängare straff. Nyamko är ju också oerhört engagerad i frågan.

Själv tänkte jag bara tänk om jag kunde stötta den egyptiska kvinnan som framträdde i reportaget. Hon som skulle skydda sina döttrar mot övergreppen. Och som också fått med sig fler mödrar.

Det blir nog till att kontakta RISK - som är en förening mot könsstympning - men det känns inte lätt att översätta förkortningen. Riksförbundet mot .... könsstympning.

Euforisk - på debet och kredit

Ska avslöja ännu en av min perversa sidor - jag blir smått euforisk när jag får hålla på med bokslut. Det mest avancerade idag är att fixa länsförbundets.

Och det har jag hållit på med i eftermiddag. Svårt att slita mig. Men inser just att Luleå hockey har hemmamatch och då är tiden före sex den mest lämpliga. Ja, jag menar 18.00 förstås. Inget annat - tyvärr!

Där det är tänt där har jag släkt

Den vitsen - med ck som i uttalet inte kan skiljas från k - kom för mig i morse. Nu är det lätt att beskriva vägen till mig. Åk efter Sunderbyvägen. Spana efter två hängande julstärnor och två tända ljusstakar i köksfönsren. De senare är dock lite svåra att se från vägen - köksfönstrena.

Någon utomhusbeslysning - ganska många föresten - fanns kvar. Men några stjärnor eller ljusstakar kunde jag inte finna.

Traditionslydiga medborgare - alla utom jag - som demonstrerar för Tjugondaknut den 13 februari istället för januari.

Nu har jag fixat ett litet paket som ska skickas till Åke i Kalix.

Burit in lite grejor till den arbetsplats som ska innehas av den nye gruppledaren (bäst att invänta söndagens medlemsmöte innan "den" namnges).

Men skönt i alla fall att hitta en liten vit valsedel instucken i skrivbordsunderlägget. "jag reserverar mig mot beslutet". Kan vara en bra lapp att ha för en framgångsrik oppositionspolitiker!!

Inget som sticker ut

I dagens tidningar är det väl inget som sticker ut direkt - så där så att fingrarna pinnar på av sig själv.

Camilla får på nöten för sitt tillmötesgående med Karl P. Och Karl P får i sin tur på nöten av sign. Eftertänksam luleåbo.  Ser för övrigt att det pratas om att Luleå hockey har ökat sin del av investeringen från 25 - 30 miljoner vilket är en fullständig missuppfattning. Det handlar om att Luleå hockey inte får kompensation i hyresavtalet för dessa investeringar som handlar om komersiella lokaler - och fattas bara.


Notera för övrigt i Östmans Krönika att Erland Nilsson tillhör de "fettade" namnen - och här var han också med och protesterade. Till och med på bild. Comeback?

Tiden ute för Fritz Olsson-huset - sorgligt men sant. Tiden verkar inte riktigt inne för folkparti isbanan - säsongen ser ut att bli kort i är. I gär såg jag - från Kvantumhållet - en person halka fram i fjärden - "Röda havet" - och det såg banne mig ut som om han/hon gick på vatten.

Nu drar tiden - dags för avfärd

Strongt, Magnus.

Magnus tillhör också de som står upp för ett tolerantare samhälla. Vore det inte för att han behövs mer i kd just i de här frågorna skulle jag göra allt för att värva över honom till fp. Magnus är en modig och trevlig prick!

Tack Ann O Nym för tipset att kolla in Magnus. Sen ordet "skynda" kom bort ur min vokabulär är det lite svårt att hinna med allt jag önskar jag hann. Kolla in roliga och trevliga bloggar till exempel.

Nu är det hög tid att ta in tidningen - och hoppas på något trevligt där?

Gurkmeja

Godmorgon och välkommen till ytterligare en januaridag med varmgrader och salt,snö, sand och grusblask. Gårdagen var en dag som egentligen borde läggas till handlingarna utan godkännande.

En timme gånger Karin och mig ägnade vi åt att försöka få till utskrift från Karins dator. Lilla skrivaren tog utan att tveka allt från mig - men sen var det heldött. Via Karins dator var det helkört.

Efter många "uteslutningar" så minns jag inte ens hur vi fick en aha-upplevelse och det var bara för mig att göra Anja Pärson sälen under Karins skrivbord. Den av oss som har minst ont kryper. Det vanliga gamla glappet som jag nu börjar undra om det inte ska åtgärdas med kontaktspray?

Eller kanske den också ska ha lite gurkmeja? Efter rekommendationer från kloka och trovärdiga personer Hendrik i Boden och Nanny på personalkontoret har jag inhandlat en burk om 319 kronor. Nå den heter förstås inte gurkmeja utan någonting på F som slutar med --dol.

I alla fall får de 4 tabletterna mig att tänka på att det alltid är mörkast innan gryningen. Ont värre i hela kroppen. Inte vet jag om det var gurkmejan eller oron för Thomas som fick mig att sova hela gårdagkvällen. Thomas halkade iväg på möte till Niemisel - tillsammans med brudar från vänster till höger.

När jag öppnade mailen i morse hade jag dock ett mail från Thomas som meddelade att han var hemma klockan 22. 28.

Nu, tio över fem, låter det som om tidningsbudet halkat sig hit. En prestation ska jag säga som våra byavägar var halkiga igår.

Har jag missat något

Ledarskribentens krönika handlar idag om Svensk Näringsliv enkät och företagsklimatet i kommunerna. kan tro att det är den som jag själv fått delta i. Märkligt att i Luleå ger företagarna företagsklimatet 3,3 i betyg medan politikerna i samma kommun ger betyget 4,0. Det är väl en skillnad som speglar vilken verklighetsförankring man har.

Men jag kan ju undra vilken "förhandsvisning" ledarredaktionen haft - jag kan då inte hitta enkäten på nyhetsplats.

Kurirens första nyhet är "Vargspår skrämmer" - tänk att trots att man blev skrämd av vargen i rödluvan som liten så finns här inte alls samma skräck som för björnar. Och där fick man ju höra hur snäll han var med mors lilla Olle. Fast det kanske bara gäller mig? Någon själarnas sympati med vargar genom namnet Ylva - som ju har lite varganknytning.

Mest skrämd blir man dock av bristande information och fakta. Nu har Luleå kommun lyckats igen. "Kompakt byggmotstånd " basuneras ut på sidan 8 i Kuriren. Det är någon form av gruppbostäder fsom ska byggas. Tydligen för personer med psykiska funktionshinder. Och i brist på saklig information så kan jag bara försöka föreställa mig hur ryktet har vandrat runt och fått oproportonerliga former. "Vi ska ju ha ett offentlig möte om detta," säger Gunilla Sellin.

Men lär ni aldrig något? Om ni först låter byggjobbare springa runt och mäta och dona. Kanske inte heller så uppdaterade på vad de verkligen ska bli så sår de första fröet till de rykten och skrönor som sen skrämmer människor.

Själv har jag tappat förmågan att skynda mig - så här sitter jag nu tjugo över sju och har massor jag skulle vilja skriva av mig.

Men eftersom jag ser att bilarna kör oerhört sakta och försiktigt så är det nog dags att jag också halkar iväg.

Det går lika bra med selleri!

Tigerräkor åt jag för 10 år sen - i Malaysia - jag erkänner. Men mitt minne är att det var goda men inte oersättliga. Kanske det inte går lika bra med selleri - men med lake.

Tack snälla Göran för lakarna. Mor och far hade tyvärr ätit upp resterna av den idag när jag kom. Men det finns en lake till.

Och när höstens R-månader börjar - september - kommer jag att ligga på dig.

Låg på gjorde också SvD:s läsare - de hade reagerat på att tidningen skrev på för de utrotade mangroveskogarna (hette det så?) samtidigt som de presenterade recept med tigerräkor.

Det är det som varit min ledtråd i livet - trots tigerräkorna i Malaysia - man ska leva som man lär. Då visste jag inte bättre och inte många med mig.

Grattis!

Nu börjar det likna något. Grattis Luleå hockey. 7-2 mot Färjestad lär väl räcka även om det står "just nu" och inte "matchen slut".

Kul.

Extremister!!

Vad i fridens dar håller extremisterna kristdemokraterna på med? Här skickar de fram fd partiledaren Alf Svensson med budskapet om att de aldrig kommer att gå med på könsneutralt äktenskap.

Är det någon som tror att det inte är i maskopi med nuvarande partiledning? I så fall är ni fullständigt politiskt naiv!

Det partiet har ju under hela sin existens varit bakåtsträvande. Abortmotståndare, kvinnoprästmotståndare och homofober har  gömt sig där - jag minns väl en lokal Luleåpolitiker för många år sen - som i de slutna sammanträdesrummen inte skrädde orden om vad han egentligen tyckte i det här frågorna. Man som skickligt undvek att bekänna färg utåt.

Fredrick Federley - centern-  gjorde bra i från sig mot Stefan Attefall -kd-  i debatten i TV. Men Stefan är en smidig en - som gömmer bockhornen väl. Men vänta bara mörkermännen (och tyvärr för den delen kvinnorna också) känner lite vittring.

Härligt när Fredrik drog om hur äktenskapet förändrats genom åren. Hur man tidigare blev bortgift för att trygga gårdens existens med mera. Jag är helt övertygad om att dåtidens kd:are var för tvångsgiften då.

Apropå hårda horn - så såg jag ett TV-program om strutsar nu vid sjutiden - barnprogram - där sa man att de starkaste strutsarna sparkades hårdare än en häst.

Sen somnade jag gott på soffan och vaknade av att Åke från Kalix ringde mig. Tack Åke  att jag kom mig upp.

Och ser just Maria Leissner - demokratiambassadör för Sverige. Så skönt att Marias djupa engagemang och lidelse - inte minst för demokratifrågor - får komma till sin rätt..


Två Ellos

Lite besvärligt att köpa sommarkläder i mars. Fast bättre nu än när en ann var ung. På den tiden hade man ju väldigt skilda sommar- och vintergarderober bland annat.

Jag funderar på när gränserna gick - det var vid några helger. Våren var väl valborgsmäss - men när satte vi bort dem på hösten.

Mikaeli??

Nå i alla fall - om Gud är god och jag håller min hälsa i någorlunda schack så behöver jag sol- och badkläder i mars. För detta ändamål beställde jag Josefssons katalog - vetandes att de brukar ha bra shorts - jeansmodell bland annat.

Och vad fick jag idag - yttererligare en Ellos.

Som jag obedd fick i mellandagarna.

Detta mest skrivet för att Karin ska komma ihåg att ta med Josefssons i morgon. Fast en bra idé skulle ju kunna vara att gå in i deras nätkatalog.

Lättrörliga

De är lättrörliga dessa ungdomar. Har "närt" Jonas Grafström på min favoritlista sen vi polade ihop runt alliansbalen. Men skulle plocka bort honom för att han varit så slö på att skriva.

Och var hittar jag honom då? Jo bloggandes från USA. Mattias har ju onekligen haft lite problem att ha full styrka på fullmäktige - det här lär väl inte göra saken lättare.

Lite svårt att inse att det inte längre är mitt problem!

Sista bastiljonen vittrar?

Sista bastiljonen mot könsneutrala äktenskap håller uppenbarligen på att vittra sönder. Strongt brudar - det är nog ingen lätt resa. Ett tips är att det kan bli fler än två när omröstningen kommer. Det blir alltid lättare när banbrytarna börjat.

Mest banbrytande var det väl trots allt när moderaternas partistämma tog beslutet. Kommer faktiskt inte ihåg vad Östmans kommentar var då. Måhända påminde han sig ett och annat nålstick i från mot våran Anna GK.

Men trägen vinner på vägen mot ett tolerantare samhälle.

Svårt att välja

Det flippar fram och tillbak - vem jag tycker är "bäst". Mäktig tillställning Idrottsgalan. Än håller jag på den ena och än på den andra. Fast till slut på allihop!

Gamla favoriten Tumba var ju rörande - och väckte upp lite nostalgikänslor. Kan undra om Carl Philip sneglade lite extra om funderade om det var med honom som  faster Birgitta rumlade runt med.

Och Kajsa Bergqvist speciella sätta att forma munnen inför koncentration och spänning - den kom igår också inför publikens ovationer. Och jag måste säga att en Kajsa i tävlingskläder - alla spännande ögonblick flimrade förbi.

Klûft, Pärson (dom var många), Kallur och så alla grabbar med Zlatan i spetsen - det går inte riktigt att välja ut någon favorit.

Fast förstås hon som var "Wunderbaum" - väran egen Charlotte Kalla - hon lär väl ta rubbet nästa år? Säkert många som är förbannade att hon inte fick pris i år - och som glömmer att det faktiskt är prestationer fram till 31 oktober som gäller. Nog för att hon hade en del i bagaget redan i år.

För övrigt kan jag tipsa Bengt Niska om ytterligare en sak som kan läggas i Kallas presentpaket. Hon ska ju få både tomt, hus och gata uppkallad efter sig. Kanske hon skulle kunna tillägnas att badhuset i Tärendö öppnas igen?

Tack till Camilla som skickat mig bilder från gårdagens avtackning.

46461-838


Den andra bilden kan ni se på
Camillas blogg.

Idag fortsätter det i avvecklingens tecken - måste inventera vilka uppdragen är som jag ska lämna in avsägelser för. Och förbereda så att de nya namnen kan gå in direkt efter söndagens möte.

Mums!

Omtumlande dag - avtackning på kommunstyrelsen - med den största tulpanbukett jag någonsin fått. Camilla fotade och skickade den till min telefon.

Kan bara undra hur jag får över den därifrån och till datorn?

Kaffe och tårta - det är inte många gånger Ks har begåvats med sånt.

Nu ska jag åka hem till mor och far - där vankas nästa mums - lakasoppa!


Jag känner att jag hela tiden ligger efter med sånt jag skulle vilja delge er - det gäller bara att hålla borta frustrationen - för kommer den så rinner all energi ur mig. Märkligt hur en kropp kan funka! Eller inte funka kanske man kan säga.


Men annars är det bra. Och Thomas var bra i radiodebatten om kärnkraft mot Annika Eriksson. Trots att jag tillhör dem som får lite "andnöd" av kärnkraft.  Men till min förvåning höjde både kusin Kerstin och mor rösten FÖR kärnkraft - så länge andra alternativ är sämre som de tyckte.


Jag är på

Jag är på - typ - som ungdomarna säger. Men någon tid för blogg blir det inte. Bara rusa mellan sammanträden, presskonferens, lunch. Och nu bär det i väg till Kommunstyrelsen.

Under tiden kan ni fundera på vad lite förkortningar betyder.

MAP
OPS
TFVI
VTI

Jag har svaren på allt utom det sista.


Vi hörs efter ks.

Morgonstrul

Har börjat ett nytt liv på morgonen. Slutat skriva Tidningskrönika. Så jag tänkte mig att tiden för bloggande skulle bli god.

Men så kom jag inte alls in hemifrån. Lite extra tid tog det hos föräldrarna också på morgonen. De sov när jag kom halvsju. Vilka (o)vanor pensionärerna lagt sig till med. Men det "stal" lite tid av mig. Kaffet var inte färdigt och jag var ju tvungen att stanna till de vaknat till och kunde berätta om det hade några behov för dag.

Otäckt
eldfängt i Piteå - och ingen PT till expen idag. Slår mig plötsligt - fick vi någonsin fast mordbrännarna i Luleå? Folkets Hus med flera bränder?


Tuttat till har också Östman gjort. På temat "Landshövdingar och tidningarna" läser han lusen av "Hövding" Eriksson. Med all rätt tycker jag. Fullständigt opedagokiskt att bjuda in med pekpinnen. Själv skulle jag artigt tackat nej i liknande situation.

Tyvärr finns inte Noterat länkat - men jag hämtade med den här tilltufsningen istället. En sån - tilltufsning fick jag också igår - när jag gladdes åt att folkpartiet hade 9,3 procent i Demoskopen. Thomas påstod att det inte myckat att glädjas åt med tanken på resten. Det kan han ju ha rätt i - men man måste söka guldkornen i tillvaron.


Idag är det mitt sista APU och min sista kommunstyrelse. Jag hade tänkt hinna skriva om vad som avhandlas ska - men tiden räcker inte. Ni får dock rapport om hur det blev senare idag.


Damernas?

Och apropå att vi i morgon ska besluta om en ombyggnad av Coop Arena som betyder egna omklädningsrum för Elitlaget, A-juniorer och B-juniorer så gratulerar vi verkligen Luleås baskettjejer som säkert har ett omklädningsrum - vilket de förmodligen delar med Plannja?

Frågan är var Luleå Hockeys damlag ska byta om?

Grattis Eira!

Snart överlämnar jag Thomas till dig. Eira har alltså accepterat att bli vice gruppledare och ersättare i Kommunstyrelsen.

Får också gratulera lokalavdelningens styrelse som därmed får behålla en utomordentligt bra ordförande - Johan!

Ses!

Kommit, varit och farit!

Så har dagen varit. Visst kom jag till expen strax före elva som jag förutspådde. Jobbade ett antal timmar - lämnade nog vid fem-tiden.

Fast vid fyra tiden blev jag så besviken på en partikamrats agerande - att jag tappade all lust. Inget märkvärdigt - men mina förväntningar på hur "de mina" uppför sig är stora - kanske orealistiska.

Dagens enda oväntade grej var väl att jag hämtade två lakar från Granitstigen. Riktigt fina lakar - nästan som på morbror Ottos sätt. Därmed inte sagt att det var något fel på "moderatlakarna" Rolf Höglund försåg mig med.

Nu ser jag på Maud på TV - lite tycker jag nog att hon överdriver. Lite får hon väl skylla sig själv också . där hon sitter och vickar på de nya skorna!


Struts-Maud sviker - kan undra vad det menades med det?


Nu ska jag natta!


Den felande länken

Här är den "felande" länken. Mitt förra försök att kopiera in tog bara med den övrre delen - den om republikaner och demokrater - i staplar.


Amerikaniserat?


Måste tillstå att Expressens presentation av Demoskopen verkar aningen amerikaniserad? Men annars mår jag bra - och ska nog ta mig till expen vid 11-tiden.

Så här ser väljarbarometern ut
Expressens och Demoskops förtroendemätning och väljarbarometer bygger på 1007 respektive 1015 intervjuer med röstberättigade, 18 år och äldre. Mätningen genomfördes 2-9 januari. Nedgången för moderaterna mot decembermätningen är statistiskt säkerställd, liksom nedgången för alliansen som helhet och uppgången för det rödgröna blocket.


Trött, tröttare, tröttast

Asklåda till bastun, bingolotter, apoteket och mat. Hur kul att plötsligt komma ihåg att det finns 175,46 kronor på kontot till vilket visakortet är knutet.

Jag chansade på AM Ex på Järnia och det funkade. Men Apoteket? Vågade inte chansa så handlån från svärdottern som överförde ett par tusen till kontot. Länge leve den nya tekniken!

Stolt kände jag mig när jag gjort ärendena i stan och sen for tillbak till Sunderbyn och handlade på byns butik. Men inte ser det ut som om han fått särskilt mycket kunder. Hoppas bara det är tillräckligt i alla fall.

Nu är jag äntligen hemma - och måste då vila en timme minst innan jag ens orkar ta upp påsarna och skorna som jag dumpade vid dörren. Orken är inte den bästa - å andra sidan har jag faktiskt varit i gång sen 12-kaffet. I stort sett i ett kör.

Kommer tillbaka!

Mycket tar pris

Det är mycket som "tar pris" bland nyheterna idag. Och att sova länge har också ett pris. Dagen känns stympad då jag inte steg upp förrän halvåtta. Och tidningarna var proppfyllda med sånt som jag inte bara kan skumma över.

Dagens rubrik är nog
"Förnyartalibaner" - vi tog en dust med Fritz Olsson husen vid senaste Månadsmötet - bara för att klargöra just att hos oss var det majoritet för "Förnyartalibanerna". Det gäller ju att inte lämna några "surdegar" efter sig till efterträdaren. Så att linjen även framöver blir rak och tydlig.

Och hövdingen läxar upp länspressen. Det är lika larvigt som de som gör FÖR stor affär av Niskas resa och tomten till Kalla. "Han som sa det han var det" - skrattretande. Läs gärna även Mats Ehnboms krönika.

Klart att tidningarnai måste få tycka, granska och skriva. Inte bara såna här hyllningsartiklar om Kalla. Någon eller några måste vara slaven på vagnen - annars tenderar det att bli som i sagan om Kejsarens nya kläder.

För övrigt tycker att varje kommunfullmäktige i länet ska fatta beslut om att alla som vinner Tour de ski ska få en tomt - då rundar vi likställighetsprincipen.


Annars tillhör jag väl i någon mån de som får andnöd. Säga vad man vill om Björklund med tydlig är han. Resan - vårt klimatsamråd - har börjat. Nu gäller det och se major Björlund får med hela sin trupp eller om vi är några som sitter kvar med andnöd. Fast "astmamedicinen" som kärnkraftsmotståndarna ordinerar - med bland annat flygstopp vid Sundsvall - känns inte som någon bot? I mål ska vi gå med slutgiltigt ställningstagande vid partiråd i oktober. Till dess förefaller det som om sonen kör loket medan mor sitter i sista vagnen!

Den som vill veta mer om vårat klimatsamråd kan nog med fördel gå in på vår hemsida, www.folkpartiet.se

Det finns åtskilligt mer att höja på ögonebrynen för - men mellan dammtussar och inhandlingsresor lär jag väl återkomma.

Ett stort GRATTIS till min kusin Carina i Norge som fyller 50 år idag. Har peppat henne med att det blir bara bättre med åren - just nu gillar jag 59 allra bäst!


Vare sig hackat eller malet

Idag har det vare sig varit/blivit hackat eller malet. Riktigt ostrukturerad dag.

Obesvarade mail finns liksom några jag borde hunnit ringa upp.

Men nu har jag fått bud om lakar - ni vet fiskar - som jag måste fara och hämta.

För att sen åka tillbak och vara på hockey ikväll.

Och sen ikväll ska jag lägga ut en bild på tårtan vi smaskat på här på jobbet. Ja, själv har jag faktiskt (nästan) bara använt den som ögongodis.


Nu ska jag ta helgledigt resten av eftermiddagen och lördag. Blir en sista inför kommunstyrelsen dag på söndag.


1;a april?

Ja faktiskt tänker jag in på vädret när jag skriver 1:april - även om plaskandet ute skulle passa med det.

Men mp:s
förslag att förbjuda inrikesflyg inom landet förutom de 4 nordligaste länen får en ju att undra. Fattar dom hur många som faktiskt pendlar med flyg till sina jobb.

Och stackars Blekinge - hur lång tid får ni tilta på innan ni kommer till Stockholm. Och hur Gotland ska klara skivan förtäljer inte historien.

Nu är de så sorry att Noterat inte finns på nättidningen idag heller. Idag får Törnman en skrapa för att han ifrågasatt jäv när Kirunas kommunanställda fått en prenumeration på Kirunatidningen. Anna-Karin Törmä är med och leder Kiruna samtidigt som hennes man - Kjell Törmä - är chefredaktör för "julklappen". Brukar faktiskt inte hålla med Törnman på något endaste kommatecken - men visst handlar det i alla fall om delikatessjäv här. Och framförallt ska Törnman hållas räkning för att han gett offentlighet åt det hela - sen får ju Kirunas väljare ta ställning i framtiden.

"Debatt om debatten flyttar fokus från sakfrågorna" säger Törnman i NSD. Nu kan inte jag på håll avgöra "klimatförsämringen" i Kirunas politiska liv. Men tekniken som Anna-Karin Törmä använder här använde hon också i BB-frågan.

Mycket att tycka om idag - men plikten kallar. En "hemtjänstsväng" är högst befogad efter flera dagars bortavaro.
Sen gäller expen hela dagen. Den som har tid och möjlighet är välkommen in klockan 13.00 - på kaffe och tårta - fast jag får inte skriva varför. Men grattis i alla fall - Karin!

Äntligen hemma!

"Kapten Lööw och hans besättning" - visst kan jag bli mörkrädd för mindre. Men ned kom  vi med planet - till och med några minuter i förväg.

Trodde minsann jag skulle komma hem till en riktig vinter - men oj vad jag bedrog mig.

Max-hamburgare på Arlanda - debut för mig. Men inte smakade de lika bra som hemma. Faktiskt - jag menar allvar!!

Ser att de bråkas om vägen - tänkt väg - genom Kronanområdet - så klart måste vi lyssna på de som nu bor på området.

Men nu ska jag "kvarta" - en ny dag i morgon.

På TV lovar de och lovar - kallgrader - jag hoppas på "dom".

Hör av mig i morgon.

Godmorgon, grattis och hej då!

Godmorgon - tänk om det inte varit avgång Stockholm idag. Vilken lugn och härlig morgon det kunnat bli. Tidningarna redan kvart över fyra.

Men nu är det som det är och bara gilla läget.

I alla fall den 9 januari och mor och morbror Sture fyller år idag - 82 respektive 71. Stort grattis!

Nu är det Sånga Säby som gäller dagarna två för mig. Hemkomst sen torsdagkväll.

Ha det gott - vi hörs då.

Sista natten ...

eller i alla fall sista kvällen med gänget. Sista Månadsmötet. Men inte alls så dramatiskt som många försöker pådyvla mig.

Såklart jag inte försvinner - "fru folkpartiet" som någon i yran över min avgång skrev. blir nog kvar på någon plats.

Lite dramatiskt blev det dock då Thomas - nya gruppledaren - aviserade sin sena ankomst. På uppdrag med Karl P?

Och än mer dramatiskt då han aviserade ännu senare ankomst då han skulle hämta upp Johan L och David Svenn som råkat ut för motorstopp på väg till vårat möte.

Sorry allianssystrar era motioner om delade cykel och gångbanor respektive jubileumsbroddar vann inget gehör i vår grupp.

Att tänka stort är rätt - men att tänka klokt är bäst - så så klart så sa vi NEJ till det "stylade" förslaget om försäljning av Coop Arena. Ganska bra uttryckt i
Kuriren..

MEN NU är det så här vänner - att i morgonbitti åker jag till Stockholm och blir borta två dagar. Så nu blir det bloggtorka!

Har korna sinat?

På väg till gruppledarträffen passerade jag Kvantum för att inhandla mjölk och fil till föräldrarna. Eftersom jag åker till Stockholm gällde det idag att ta vara på varenda stund. Men det var nästan tomt i mjökhyllorna.

Igår var jag till Statoil för att inhandla en mjökskvätt till nomineringskommitténs kaffe - men där fanns endast laktosfritt fil. Det var den enda mejeriprodukten.

Även Gunder vittnade om att han under helgerna fått åka på flera ställen för att hitta mjölk.

Så jag kan ju undra om korna sinat?

På gruppledarträffen var det värsta mediauppbådet - som förstås fick fotografera men sen lämna rummet. Men stackars TV-fotografen hann fick krypa runt ute på altanen och fota in i sammanträdesrummet.

Föredragningen var väl nyttig men några större förändringar fanns inte. Tvärtom blev det än tydligare om att detta är ett rent ekonomiskt stöd till Luleå hockey. Och det kan man ju ställa upp på om vi tycker att det inte finns viktigare hål att stoppa pengarna i.

Luleå kommun får en ökad kostnad på 11 miljoner per år. Luleå hockey får sin kostnad ökad från dagens hyra på 3.9 miljoner till en kostnad av 4,.5 miljoner. Alltså en merkostnad om 600 000 kronor. De pengar som kommunen satsar ger Luleå hockey en förbättrad ekonomi med 8-10 miljoner per år.

Efter gruppledarträffen har jag haft en lång lunch för att hinna hem med varorna och för att hinna gratulera mor som fyller 82 i morgon.

Nu förbereder jag mig för mitt sista Månadsmöte som gruppledare.
Slocknade stjärnor

Det vore väl mer naturligt att tala om stjärnskott idag - Thomas - och det kommer nog både jag och andra att göra. Men låt mig börja med gårdagkvällen. Då jag kom hem såg jag på håll att båda mina julstjärnor i fönstret var släckta - och jag hade då inte gjort det. Nästan lite kusligt att kolla om kontakten var i och lampknappen ON. Och så var det - så nu vet vi att glödlamport numera är programmerade att hålla så där 6 veckor.

Hoppas att stjärnorna Luleå hockey fortsätter åtminstone med den glöd de hade igår - och klättrar över de förargliga strecken.

Idag ska vi för övrigt ha träff om "gåvan" till Luleå hockey idag. Tyvärr har inte Kuriren behagat lägga ut den förträffliga beskrivningen som Östman bestod oss med i gårdagens Noterat.

Och på kvällen ska jag hålla i mitt sista Månadsmöte. Det kommer väl att kännas lite nostalgiskt misstänker jag.

Det är mycket som ska hinnas med idag. Måste hinna inhandla åt föräldrarna och föra hem det under lunchen. Å andra sidan behöver jag inte mycket lunchtid för att dricka mitt uppblandade pulver. Äpplet klarar jag vid ratten.

Men några gratulationer innan jag slutar - Elvis förstås som skulle fyllt 73 - vi googlade honom igår. Maj-Britt i Alvik som fyllde 86 igår - still going...Och det sistnämda hoppas jag gäller Erland (Nilsson fd centerpolitiker) som har namnsdag idag.

Fö tror jag att han fyller "27" han också i år - länge sen vi sågs.

11 950 spam var det i vår info folkpartiet mailbox igår - nu ska jag skynda till stan och se om burken sprängts.

Grattis Thomas!

En helt enig nominringskommitté föreslår i kväll Thomas Olofsson som ny gruppledare för folkpartiet i Luleå.

En nära nog 100 procentig uppslutning i medlemsomröstningen gjorde nomineringskommitténs arbete enkelt. Det stora förtroendet han uppenbarligen åtnjuter ger honom en god grund att stå på.

Vi får vä ta det som ett gott omen att han också vann en trisslott som utlottades bland de som röstat i provvalet..

Övriga som kan se framemot en lott är Christian Krekula, Gerd Niemi, Ingrid Gidlund och Katarina Morin. Grattis allihopa - och vi i nomineringskommittén ser bra emot provision.

Tredje gången gillt

Tre starter blev det från jobbet innan jag kom iväg till Kvantum för att inhandla frukt. Det är pulver- och fruktdiet som gäller nu ett tag.

Först hade jag glömt Keno och stryktipskupongen som skulle förnyas. Så jag återvände. När jag kom tillbak till Kvantum hade jag inte plånboken med mig.

Åter till expen och tillbak till Kvantum. Naturligtvis hade jag varken lämplig peng eller någon mojäng till kundvagnen.

Men i övrigt gick det bra - inga parkeringsböter och igen krock.

Ny "Ylvakompis"

Ibland kan jag tro att namn på något sätt speglar ens själ. Blev styrkt i det när jag läste detta av Ylva Lindgren i PT. Tänk att det finns en till som jag - som avskyr januari och februari.

Andra snackar hej vilt om ljusare tider ändå från den 21 december - ångestframkallande.

Tredje största

Tredje största parti enligt Skop - det låter ju mäktigt ända till man kollar in nivån.

Men det är ju grader i helvetet också - att ligga över valresultatet kan väl anses vara en hyfsad bas att starta ifrån.

Apropå helvete så finns det inte länk vare sig till Noterat eller Ur Kurirens bildarkiv än.

Är det inte dags att börja ta en avgift för nättidningen och höja dess kvalitet?

Tänk att den diskussionen kom av sig. Fast jag måste säga att det finns inget som så snabbt kan kyla av min nyfikenhet som Aftonbladets Plustjänst - det vill säga att du ska bli någon form av medlem för att komma in. Och oftast handlar det om bantning eller fantastiska rynkcremer.

Ganska fantastiskt att jag inte lockats in där än.


Kan inte säga annat än att politik är en varierande sysselsättning - just nu jobbar tvättmaskinen åt mig för att fixa rena sängkläder till vår övernattningslägenhet.


Mycket fylleri

Slår mig att i dessa dagar är det mycket "fylleri" eller många kanske jag ska säga. Idag gratulerar jag Iris som fyller 50 - kan hoppas att Roger har lilla datorn med när de enligt uppgift befinner sig på Bahamas.

I morgon kommer flera - Elvis Presleys födelsdag - och då skulle faster Lisa fyllt 100 år minsann.

Och veckan inleds med en nollgradig dag - dock är min mätare en glädje sådan för de som gillar värme - så vi kanske kan hoppas att det inte blaskar idag,

Noterar att det så sent som 1973 faktiskt var en lika varm januari som nu. Kurirens Bildarkiv har beviset. Men sorry ni får titta i papperstidningen - ingen länk.

Dock hann jag
rösta på Kalla för bragdguldet.

Medalj till Östman också för dagens Noterat - enkelt uttryckt vad det handlar om - spel för gallerierna. Återrmissen gick faktiskt ut på att komma med ett förslag på en betydligt lägre ekonomisk nivå. FAST INGEN LÄNK - svordomen hänger på tungspetsen.

Nu ger jag upp skrivandet för denna gång - blir så störd att gång efter annan gå tillbak och hämta länkar och inte finna något.

Har en heldag på expen idag - ensam en stund på förmiddagen - så det kan nog finnas tid för skrivande reflektioner.

Kvällen ska toppas med hopräkning av vårt provval för ny gruppledare.

Ständig sol ger öken?

Visst är det märkligt när slalomtjejerna placerar sig 4, 7 och 8 - då talar man om Frida Hansdotter som den som var ljuset - underförstått det andra var mörker.

Alltså tre svenska tjejer bland de tio främsta - hur mycket ljusare kan det bli?

Fast naturligtvist i skenet av av "naturbarnet" Kalla kan ju vad som helst bli "öken". Landshövdingen mäste ju snarast betecknas som känslokall som talar om "nästan rörd"  Själv hade jag kunna pussa Niska för att han åkt ner för att gratulera henne - och då förstår ni storheten av bragden.

Och på tal om bragd kan väl ytterligare nomineringar till Svenska Dagbladets bragdmedalj ställas in? Vem eller vad skulle kunna matcha detta?

Vad synd om er som inte är idrottsintresserade - tänk vad mycket varma känslor det skickar runt i kroppen.

Själv har jag lämnat tillbaka barnbarnen och mellanlandat här på expen. Ska inte bli långvarig här - bara lite koll och planering för veckan.

Lite dator - mycket hockey!!

Inte får jag låna datorn särskilt mycket - det är Marsvinsspelet och Stallet för hela slanten. Men nu har båda tjejerna vaknat till när det blivit förlängning i hockeyn!!

Nu tar vi dom - Kanada!!

Till Karls heder!

Ska till Karl Petersens heder sägas att han är bra mycket duktigare än sina företrädare på att informera oss gruppledare innan vi får läsa "nyheten" i tidningarna.

Mångfalt bättre. Det ska han hedras för!

Inte mycket att orda om

Fast det är inte sant - det fanns mycket i tidningarna idag - men eftersom jag ska tillbringa dagen med Sara och Lisa så har jag inte så mycket tid att skriva.

Kan dock inte låta bli att konstatera att Anders Köjs för ovanlighetens skulle är lite slarvig med sina uttryck. "Nya"
avtalet med Luleå hockey. Förvisso kan det väl uttryckas som att Luleå hockey "pytsar" in 5 miljoner av egna medel men att det skulle minska kommunens kostnader med samma belopp är fullständigt fel. Man måste skilja på äpplen och päron. Det innebär 5 miljoner mindre i kommunalinvestering - men kostnadsmässigt handlar det om ca 300 000 kronor mindre per år. Och det kan väl snarast betraktas som "handelsgotta" i perspektivet att Luleå kommuna ska betala i häradet 27 miljoner per år.

Sympatiskt -  troligen framkallat av verkligheten - så blir avtalet 5 årigt istället för 30 årigt. Men kostnadsmässigt förändrar det ingenting - tvärtom. Efter 5 år är investeringarna satt i sjön och därmed finns också kostnaderna för skattebetalarna oavsett vi betalar via ett så kallat hyresavtal eller tvingas ta över driften.


Två insändare i ärendet idag i Kuriren. Intressant med Sara Karlssons inlägg som är ett litet nytt perspektiv. Här är det andra.


Ett verkligen nytt perspektiv ger Birger Kumppani tillkänna i NSD (synd att insändarna i NSD inte går att länka). Det går inte att ställa kommunala satsningar mot varandra enligt honom. Och visst har det skett satsningar på handikappade - 6,3 miljoner för två fina monterbara handikappläktare till Luleåkalaset, hävdar Birger.


Mycket att göra till 2010 ( för tillgängligheten i Luleå) konstaterar Birgit Kumppani avslutningsvis. Absolut - men det finns inte en spänn avsatt för att fixa det - min gode Birger!

Sen kan jag ju bara ana vad föreningarna inom handikapprörelsen tycker om det här uttalandet - de som dignar under lotterier och annat för att klara sin verksamhet?

Nu hinner jag dock inte orda mer - vi får se om jag får låna datorn något mer innan jag lämnar tillbak barnbarnen i morgon eftermiddag. Det fanns bland annat två intressanta artiklar i NSD som väcker frågor om vilka värderingar som gäller när man väljer att publicera namn på "skurkar".


Rabarber eller gravid?

Tror inte jag berättat att jag ringt och fått svar på mina senaste prover. Fortsatt för hög sänka - och ketoner i urinen. Vadå "kitoner" -  som jag uppfattade det. Jo det är något man har när kroppen bränner fett - viktnedgång - hurra! Fast inget synbart  resultat- alternativt kunde man få det om man ätit mycket rödbetor ( inte rödvin) eller rabarber.

Och i eftermiddag berättade svärdottern att sånt hade de spanat efter när hon var gravid. Ja - hela min diagnos verkar bygga på att utesluta tillstånd - så varför inte?

Men vad spelar det för roll när vi är i final i junior-VM  i ishockey. Säger bara vilken match - jag fick ont i magen av spänningen.

Nu är jag "på spåret" - med Oldsberg -  efter att ha bäddat för flickornas övernattning - och nu har jag fått idéer om ommöblering - soffarna ska ut - sängen in hit - och ny gästsoffa i lilla rummet!

IKEA här kommer jag!!

"Tär en dö"

Nu hade det varit läge att damma av Elis Baltzaris historier om Tärendö. Historien om när området inspekterades efter en krigsdrabbning. "Tär en dö" och "Tär en dö" blev däför Tärendö.

Och så historien om potensmedlet som exporterades till Japan. Pollen från björkar i Tärendö - många leveranser. Men sen kom reklamationerna.

Det funkade inte - utredning - och så visade sig att någon plockat från hängbjörk istället för vanlig björk.

Men nu är Tärendö bara känd för
Kalla - och möjligen bifurkationen.

Gåshud!

Och herre gud - det är jobbigt att åka sprint via radion. Helt otroligt så vann Charlotte Kalla. Reportern pratar om gåshud - och det är väl bara förnamnet.

Jag vet inte riktigt om det är de svenska framgångarna eller att jag vant mig vid tävlingformen. Riktigt roligt är det vare sig jag nu kan se på TV eller bara höra på radion.

Dessutom ger det lite nostagivibbar - det här med A och B-final påminner om tiden med Folkrace. Där fanns det väl till och med C-finaler om det var riktigt många och för juniorerna för att de skulle få köra så mycket som möjligt.

Tror faktiskt att jag till och med kört en A-final. Fast det är väl lika bra att erkänna att jag tror att det var så att vi bara var 5 tjejer kvar när det var dags. Inte så många från början och så ballade några ur med vurpor eller vad det nu var.

Och några B-finaler har jag också - bucklorna finns som bevis.


Nu har jag rensat ut lite kommunala handlingar. Några motiontips tillsammans med uppgifter för något studiebesök snyggt lagt in i en mapp tillställd "den nye gruppledaren".


Nyhetsbrev nr 1:08 har jag också skickat till mina lokalavdelningsordföranden.


Men nu tror jag att jag snart ska ta åtminstone en lunchpaus - har inmundigat en hårdbrödmacka - det får räcka eftersom mor och far bjuder på middag idag. Inkluderande Jens med familj som matgäster också. Direkt från Ikea kommande!


Kallt - eller varmt?

"Godagens Ylva, nu är man tillbaka i kalla Norrbotten." skriver Johan. Då jag nyss landat på innergården hos Brf Tigern det vill säga vid jobbet. Och konstaterat att jag inte använt motorvärmare en enda gång säsongen 07/08. Får väl erkänna att det kunnat vara motiverat någon enstaka gång. Men då har antingen min granne på parkeringen ställt sig lite ivägen så att säga - eller så har sladden varit hemma.


Trögt i portgången

Lite svårt att komma in på bloggen på morgonen - tappade lite tid där.

Men å andra sidan vann jag tid för sign Ann O Nym skriver att badhuset i Gammelstad är öppet i morgon mellan 10-16 - det räcker gott för oss. Tack för hjälpen - du måtte vara en snäll en i alla fall.

Dagens stora nyhet är väl annars att förtroendet för polisen sjunkit drastiskt. I min värld finns det yrken/uppdrag som kräver mer än andra. Det handlar om att leva som man lär. Det handlar om polisen - men det handlar också om kyrkans folk - det handlar om politiker - det handlar om en del andra grupper också. Tyvärr har vi - får väl räkna in mig i kollektivet politiker - inte levt upp till de förväntningarna.

Det blir en stor utmaning för polisen att "komma igen" - rötägg måste gallras bort redan vid utbildningen. Tyvärr är det ju även alltför många poliser som också återfunnits under mindre smickrande rubriker - inte bara politiker och statsråd!

Maria Ahrnqvist vill ha sorgetåg till gropen när (om?) Fritz Olsson husen rivs. Kan undra om jag blivit "frihette" till dess och kan gå med plakat? Fast skämt åsido så tycker jag Maria har rätt på det sättet att det tänks för lite på de historiska rötterna. Min kritik är väl den att kommunledningen helt la sig platt från början - riv bara riv - bygg bara bygg - utan eftertanke.


Det flesta av oss - inklusive de som vill riva Fritz Olsson husen - kan beklaga perioden då kommunalrådet fick epitetet "Grävskopearon" - frågan är vad nuvarande kommledning får för epitet om 50 år? Och om de då beklagar den okritiska förändring som fick ske av centrum?

I alla fall konstaterar jag att vårt Månadsmöte annonseras under politisk verksamhet - medan styrelsemötet för Folkpartiet i Luleå hamnat under religiös verksamhet. Fast det hade väl varit värre med tvärtom?

Den blir halvnio idag också innan jag är på jobbet - vad är det som händer med mig? Så lugnt är det väl inte nödvändigt att ta det?


Nu igen!

Förlorare igår - förlorare idag. Nu får vi hoppas på Charlotte i morgon!

Men tro inte att det gick att länka till Matchen direkt på Kuriren - men dessvärre förlorade vi med 4-2 mot Timrå. Usch!

När fan blir gammal blir hon religiös - Aschberg hos Karin direkt - och jag gillar honom nästan. Honom - Aschberg - mötte jag i Paris 1991 - och då förpestade ett helt varuhus med sin högljudda närvaro!

Nu är allt ställt på huvud - barnbarnen kommer inte i morgon kväll - de ska vara hemma och fotograferas som en del av husets "styling" - som ska förevigas med kamera. Till någon inredningstidning!

Men det må då vara - jag hade sett framemot en badhusdag - med varm bubbelpool -  med ungarna på lördag - men nu heter det Trettondagsafton - fast det är en vanlig lördag - och då är förmodligen badhusen stängda! Vilket förmedlas av svärdotter som har pejl på läget.

Nu är goda råd dyra - finns något bad - äventyr or not - som är öppet?

Går fort när man har roligt!

Tiden går fort när man har roligt sägs det. Som denna dag snabbt uppslukats skulle man kunna tro att jag skrattat ihjäl mig.

Föräldrarna fortsätter med små spratt som får nerverka på helspänn. I morse blev jag ju sen och kom inte till dom förrän strax före åtta. Och hela huset i mörker! Det rusade ju fram ambulansfärd mitt i natten på ´min näthinna - men förstås hade de bara försovit sig. Om man nu kan tala om försova sig när de egentligen inte har någon särskild tid att passa. Men båda tycker i alla fall att det är ytterst opassande!!

Anlände trots det halvnio hit - och började med att läsa 3 utgåvor av PT. Läsa och läsa - men bläddrade igenom i alla fall - så jag vet  vad som händer i världsmetropolen.

Sen kom Karin vid halvelva och hon har jobbat till strax före två - då hennes sjukgymnast väntade.

I alla mina 30 år i politiken har jag alltid tagit kopior på allt jag lämnat ifrån mig. Så och för de reseräkningar som jag brukar sammanställa kvartalsvis.

Men nu kunde jag inte hitta några kopior för 3:e kvartalet. Och då mindes jag att jag var så trött och slut när jag gjorde det senast - att jag struntade i att ta kopior.

Och ni tror inte det är sant - men kolla med Marianne på kommunkansliet visade att där var de i alla fall inte. Och Mariannes ordning litar jag starkt till.

Nå resorna går rätt väl att rekonstruera - dock är ju parkeringslapparna borta. Men det får jag bjuda på - det sägs ju att det är förlusterna man ska leva av.

Säger man verkligen så - och varför isåfall??

I alla fall har jag hjälpt en politiker kollega att uppdatera årets sammanträden - det är väl någon tröst för tigerhjärtat när jag säger att "allt du för in ska jag snart stryka i min almanack".

Fast sänkan var fortfarande 28 när jag ringde och kollade med syster Anita. Så fortsatt vila och ta det lugnt gäller tillsvidare!

Godmorgon!

Finns väl inget att klaga på idag heller - utom att jag försovit mig en timme. Vaknade halvsex med väckaren i näven.

Vilket innebär att jag känner mig lite tidsfrustrerad- Det blev ju inget jobb i går.

Kuriren toppar idag med att Dan Lundström misstänks för
skattefusk. Själv tycker han bara att de 695 000 hann fått är en gåva från Bo Johansson. Ja, bättre bortförklaringar har man ju hört.

För att krydda nyheten så talar man om Renbergs agent - jag fick söka ordentligt innan jag hittade uppgiften om att Lundström faktiskt är Renbergs tidigare agent. Och nyheten sprider sig i morgon TV upprepar man nu nyheten.

NSD har en mig närstående nyhet - ett par hundra meter från mig skedde den här händelsen med nyårsraketen som kastades in i trappuppgången i ett hyreshus.

Jag börjar vara beredd att skriva på mot raketbomber


Nu längtar jag till jobbet!!


Gastkramande!

Vilken match - jag är helt slut. Ganska loj från början. Sundsvall drog i från rätt rejält. Men så i andra halvlek (så heter det inte i basket - men ni vet vad jag menar) då blev det kämpatag. Plannja kom igen - och mina favoriter Jim E och John R var tongivande. Och så lille mörke grabben med rastaflätor (nästan) och grönt "diadem.

Jag älskar att heja på när vi slår från underläge - och gick till och med upp till ledning. Fast så förlorade vi ändå på sluttampen. Med 5 ynka poäng tror jag.

Men det var riktigt bra kämpat, grabbar!

Om jag nu ska göra ett "expert" uttalande så var det returerna under korgen vi missade på. I försvar alltså. Så hör ni att jag inte är någon expert.


Men kul är det!


Kalla - ljuset i en mörk dag

Började bra - fick komma in 10 minuter för tidigt hos mor läkare. Vilken dessutum bekräftade att hon inte har något fel med hjärtat - bara normala åldersförändringar både i hjärtat och hjärnan. Enda förbudet - att jobba med armarna uppåt - "avtuppningarna" förmodligen blodtrycksfall.

Hem med henne och rush till staden. Bankomat, apotek - det senare med fullmakt om legitimationer för både fullmaktsgivare och fullmaktagare - men allt flöt.

Mindre flyt när jag felparkerade utanför Els. Lämnade plånboken på sätet medan jag bara sprang upp fram och tillbaka. Då skulle väl eventuella p-lisor förstå att jag vara var bakom knuten. Men trot eller ej - DOM var där. Och fotograferade och hade sig med min bil. Det var ju förstås bara att erkänna att bilen var min. Jag gjorde ett halvhjärtat försök att förklara att jag inte orkar gå så långt och att jag faktiskt varit med leverans av medicin till en som var sjuk. Vilket ju var sant - men min erfarenhet säger att sånt inte biter - fast det är sant.

Jag svor inte åt dem - men jag såg nog tillräckligt sur ur för att de inte skulle ge mig lappen i hand - den kommer väl med snigelposten.

Sparbanken nästa - eller Swedbank som det väl heter. Nr 149 expierades och jag fick 176 - dock låg 174:an på biljettmaskinen så jag tog den. Så 176:an kunde jag lyckliggöra en medmänniska med - han kom med nr 187 i handen.

Tvättmaskin - jag är som Gösta Ekman med Expressen och Aftonbladet - fast det går betydligt fortare innan jag kommer till beslut. Men när beslut väl är taget - då kör jag snabbt och hårt. Så nu är mor med tvättmaskin - fast hon vet det inte och framförallt inte vad den kostade. Tid är också pengar - vem hinner och orkar jämföra alla maskiner?

Nu blev det en miljömärkt svensktillverkad - bonuspoäng?

Och redan här hade trasslet med telefon stört min planering - varning lågt batteri fick mig att inse att jag måste hem fortare än den.

Mor hann få tag i mig och beställa smör och fläsk till palten.

Karl P ringde mig och skulle informera om Luleå hockey - men jag hann bara höra första stavelsen så bröt det. Dock hann jag förvarna Karl så han inte skulle tro att jag kastade luren i örat på honom!

Nu har jag tagit Mats Larsson i mål också - bra placering - fast jag missade nog vilken det exakt blev.

Paltsväng klockan 16.00 och umgås med Anders och Jonna. Det startar säkert mot Göteborg vilken dag som helst.

Och sen är det väl basket som väntar.

Den enes död..

Lite väl dramatiskt kanske - men "tack vare" att Els är sjuk får jag gå på basket alldeles gratis och franko i kväll. Som "motprestation" ska jag fixa medicin till henne idag.

Och idag gratulerar vi allas vår moder Svea som har namnsdag. Och för egen del Svea Cederlund i Norrfjärden och Svea Nilssson som jag jobbade med för många, många är sen. Vi brukade dock ses på Nautilus på den tiden jag kunde träna.

Nu på morgonen har jag dock inlett någon form av träning i form av avslappningsövningar. Tänka att jag nästan glömt av den konsten. Kräver disciplin - men är effektiv.

Idag behöver jag då inte anstränga mig för utan sådan ska vi Vädurar kliva runt ett problem idag. Det tackar vi Kurirens horoskop för.

Tokvarmt  i december utropar Kuriren på sista sidan och konstaterar att december haft en medeltemperatur på - 0,5 grader. Fast det blaskiga vädret vi haft känns mindre dramatiskt då tabellen visar att det aldrig varit minus de 20 som jag tycks minnas från min uppväxt.

Kan undra vilken "varg" man skrämdes med 1929 på medeltemperaturen var plus 0,4?

Fast sök på "tokvarmt" gav inget resultat - dock hittade jag det här
"toket" som nog inte var meningen att lägga ut?

För eller emot förbud mot raketer? Ja frågan är väl inte hel enkel - det går ju inte att förbjuda bort allt som är icke önskvärt. Men nog kan jag fundera att det krävs tillstånd för att ställa upp ett litet bord på gågatan - och då pratar jag inte om markägarens tillstånd utan myndigheternas tillstånd - för att möta sina väljare. Och hur liten majbrasa du nästan än har är det anmälningsplikt. Listan kan göras lång. Kanske dags att ta bort lite onödiga förbud för att införa nya befogade?

Frågan är om vi verkligen ska ge idioter möjlighet att terrorisera folk som de uppenbarligen gör. Visst - det låter fint med att kräva ansvar och så vidare. Men är det inte dags att sluta tro på sagor?

Det är faktiskt inte vara hundar som behöver valium - jag möter massor med människor som inte vågat gå och sova förrän smällandet slutat i rädsla för att huset ska fatta eld av någon raket. Och läser man skörden från nyårsfirandet runt om i landet går det inte att avföra som obefogad oro.

Men "glöm dina bekymmer - i morgon kommer nya" - citat Leena Lindgren som fanns i NSD idag.

Officiellt är jag fortfarande ledig - men efter lunch blir det nog några timmars jobb. Förmiddagen ska jag ägna åt att följa mor till vårdcentralen, hämta medicin på apoteket och att köpa tvättmaskin till föräldrarna.

P:na?

Hur var det nu med p:na inför utlandsresan. Pass, pengar, p-piller och "prit". Fast det är väl bara de två förstnämnda som är aktuellt.

Men vad ser jag - mitt pass är utgånget sen oktober 2006. Alltså är det verkligen hög tid för en utlandsresa.

Fast jag kan undra hur man fixar pass idag? Men hos polisen måste det väl vara. Och kanske ska man ha något intyg från "pastors" fast det är väl skattemyndigheten det nu?

Vilken tjej!

Det var mäktigt Charlotte Kallas lopp. Nästan så jag blev tårögd där jag satt.

Annars har jag gjort just ingenting idag - det är väl det som är meningen med livet.

Lite insortering av betalda räkningar i pärmen. Numer blir det bara halvårsvis. Mycket mindre fakturor och enklare tillvaro sen jg blev hyresgäst istället för villaägare. Glömmer ibland att uppskatta det

Tolvkaffe var det förstås hos mor och far. Hämtade min kryckhoppande kusin som har 3 veckor kvar på sin husarrest. Men med lite hjälp kan hon åtminstone får lufta sig med ett besök hos Strutz.

Vi hamnade dessutom i Tore Lundins skrifter om gamla tider i Sunderbyn- Och boken Sunderbyn 500 år. Tänk så hemmablind man blir för de förändringar som skett.


Morbror Sture har ringt mig också idag - och förmanat till fortsatt lugn tillvaro.


Nu tror jag faktiskt att jag ska ta mig en tripp till Els för att hämta fullmakt - så jag kan hämta medicin till henne direkt i morgonbitti. Oj så föryld hon blivit - där ser man vådan med storstan Stockholm.


Vad roligt vi haft?

Vad roligt vi verkar haft med nyårsfirandet.  Det här är en rättvisande bild av vad nättidningarna har att ge.

Själv har jag nystigit upp och nyvaknat. Lite svårt att somna när hemkomsten var på ett nytt dygn - och tidsmässigt bara några timmar från då jag brukar stiga upp.

Nu ska jag försöka spana in när det är skidtävingar med Kalla & co - för visst är det idag.

Juniorhockeypojkarna har vilodag idag - det läste jag på någon nättidning.

Själv ska jag bara försöka vara idag också -känner att det betalar sig.


Praktfullt - absolut!

Vilket fyrverkeri - det bästa hitintills. NSD är alert och har med bild. Själv provade jag på en bild - men med dåligt resultat.

Tänkte i kväll  på 2004 - det var mäktigare då - utan fyrverkeri.. Efter Tsunamikatastrofen. Det var verkligen en "osvensk" tillställning då vi alla var så tilltufsade av det som hänt.

I kväll hade någon blivit tilltufsad utanför Quality Hotel. Polisen var där och böjde sig ned över någon person. Kan hoppas det var ett naturligt fall och inget våld och elände.

Själv är jag i alla fall hemma nu - utan att ha frusit för mycket. Och mina kompisar har jag lämnat av hemma vid "skräddarshägnan". Lite kul för min kompis Birgit bor precis vid det vi kallade skräddarshägnan när jag växte upp - där korna gick på sommarbete.

En god natt tillönskar jag er alla!