Bara så att ni vet..

så är jag  uppe på rummet för en liten kiss-, data- och ölpaus. Livet är ljuvligt! Snart god lunch.

Ha det gott ni också!

Och regnet...

det bara öser ner. Men ljuvligt varmt och gott. Efter två dagars solande känns det bara skönt. Med 3 veckor i bagaget känns det inte stressande med en regnig dag.

Gott Nytt År till er alla - här har vi börjat knapra på den dagen - och ni där hemma vaknar väl upp till den snart.

Ha det!

Njuter....

i fulla drag - bryr mig inte om att datera - för vad ska jag köra med thaländsk eller svensk tid. Thailändsk känns helt naturlig nu.

Nu ska jag gå ut och hjälpa 2/7 delar av gänget att lösa korsord. Lite likör till dras kaffe kanske kan hjälpa. Ha det gott alla hemma.

kram Ylva

Hälsar er där hemma...

2010-12-29, kl...??

Bara en hälsning till er där hemma att resan gått smidigt - kanonfint hotell - vädret lagomt för en nybörjare. Plus 26 när vi landade - lite disigt. Bra tillvänjning för kroppen.

Inget fritt nätverk här med tillräcklig signal - så det blir nog inte så mycket dator i veckan.

En snutt

2010-12-28, kl. 10.15

Bara en liten bloggsnutt från Sollentuna - i väntan på taxin som kommer 11.30 för att ta oss mot Arlanda.

Idag gratulerar jag svärdotter Lotta som fyller 40. Hipp, hipp. hurra! Tack vare det så är jag nu på väg mot Thailand.

Grattis också till Lottas mormor Edith, Ingegerd i Hertsånger och Britt-Marie i Umeå. Som också alla fyller år idag.

Vi såg basketmatchen i går - LF-basket. ingen anledning till gratulationer där inte. Fy så dåligt de spelade. Men det bedöms naturligtvis utifrån höga förväntningar. Kom igen grabbar!

Idag har jag för första gången läst e-tidningarna i skarpt läge. Ganska juste - har börjat lära mig att zooma in och gå tillbak till blädder på ett bra sätt. Även gamla hundar/strutzar går att löra.

Nu ska vi försöka hitta igen det yngre gardet - jag och Dorran hade förstås ätit frukost innan de stigit upp.

Nu blir det nog inte så mycket blogg framöver ett tag. Få se om jag hittar någon uppkoppling i Thailand - isåfall kan det väl bli ett och annat inlägg.

Urspårning

2010-12-27, kl. 07.15

Fastnade för den här rubriken -
Grannfejden spårade ur. Trodde det handlade om någon TV-såpa - men verkar hämtad ur verkligheten. Kände att jag ville veta mer - var är det? Skjutit i tätbebyggt område?

Och SJ:s "urspårningar" verkar fortsätta. Tåg mellan Göteborg och Stockholm inställda även idag. Och morbror och moster i Bollnäs fick ställa in sin Gävleresa går. Verkar varit ett klokt beslut med tanke på snökaoset som TV förmedlat. Och Anders uppe på vinden hos kusin Kerstin är väl glad att deras hemresa - tåg - till ´Göteborg är först nästa år - den 3 januari.

Johannes och Johan har namnsdag - grattis alla!

Misstänkt mordbrand i Luleå - Allstars. Själv hade jag inte ens noterat branden - var det natten mot idag eller natten före? Natten mot idag = snabba nyheter?

Har vaknat med både separationsångest och prestationsångest. Avresa idag och lägenheten fylld av små högar av saker som ska med på resan. Plus en del annat som ska hinna fixas. Varför får jag alltid känslan att jag inte alls vill åka på semester? Fast det brukar gå över fort när jag väl är på väg. Fast hur kul är det att måsta övernatta i Sollentuna innan det bär iväg mot värmen? Fast kanske bra för nerverna att ha den marginalen i dessa trafikkaosens dagar.

Höstvägen x 2

2010-12-27, kl, 07.30

Ingen DN i lådan idag - ifaf inte halvsju. Försökt uppdatera mig via nättidningarna - men händer inte så mycket - och så ska det väl vara.

Två incidenter på Höstvägen - som jag trodde var samma. Men det ena var
torrkokning och det andra var en pelargonia som brann. 

Riktigt klok på om det var en och samma händelse blir jag inte heller??

Riktigt klok på var växthuseffekten tog vägen blir jag inte heller. Nu köldrekord igen - efter 110 år.

Inser att det nu inte finns någon återvändo - nu måste sommarkläderna strykas och packning planeras. I morgon startar resan - börjar känna att rubrikerna om att ovädret drar norrut kan beröra oss? Men "norrut" är ett begrepp som kan skilja åtskilliga mil.

Nu ska jag hämta strykbrädan.

"Julskinkan" har rymt?

2010-12-25, kl. 10.00

Att julskinkan har rymt är ju ombesjunget (tror jag) - men
att prästen "rymt" - inte kommit till julottan har jag aldrig tidigare hört talas om?

Får väl bara hoppas att det inte hänt något allvarligt?

"Offerkoftan"

2010-12-25, kl. 0930

Hugaligen - klockan redan halvtio. Fast en stund har jag varit upp - sen halvnio. Ingen DN idag i lådan.

"Offerkoftan" - ett målande ord - som inte bara stämmer med temat i
den här krönikan.

Juldagsmorgon glimmar - skulle jag också kunna skriva. Fortfarande mysmörkt med stjärnor och julslingor som lyser upp. Undrar om det bara är jag som inte uppskattar att vi går mot ljusare tider?

Hos mig luktar det hästliniment - nya Hot&Cold Liniment påminner om när farbror Sven behandlade Annviadal och Frisco Speed.

Nu ska jag bara mysa omkring här hemma - någon gång under helgen måste jag in och "avveckla" jobbet inför semestern - men det är inte säkert det blir idag.

Ska börja plocka fram lite sommar kläder - blir väl en och annan suck och djupandning för att få igen blixtlåsen. Känns som om de minus 5 kilona reducerades av frosseriet igår kväll - tur nog så gillade jag dock bara två sorters bitar i Alladin. Vart tog den franska nougaten vägen?


Ojulig jul!

2010-12-24, kl. 07.15

Lite svårt att hitta någon julstämning - trots naturens bistånd med kallt och knarrande snö. Det gäller för tomten att valla rätt idag - snön var kärv.

Sökte lite julinspiration på TV igår - men gick bet. Kändes som en ojulig dan före dan.

Om nu bästa kusin Kerstin har tid att gå in på min blogg kan jag meddela att jag knappade igång hennes motorvärmare också - talades om resa till stan?

Själv ska jag FB:a till Anke och meddela att jag gärna åker med dem till Västbacken - så att det räcker med motorvärmaruttag till alla.

Och Niklas Nordström i blåsväder. Partikamrater kräver hans avgång för att han konsultat för att göra sossepartiet till höger. Bara för någon dag sen het kandidat till partiledareposten. Snacka om splittrat parti!

Grattis till er som fyller år idag - bland annat Staffan Forsberg och Niki Westerberg - vänner på FB där jag har födelsedagsservice dvs varje dag får jag  veta vilka vänner som fyller. Tänk att ha blivit levererade av tomten - när alla vi andra fått nöja oss med storken!

Eva har namnsdag - grattis alla Evor!

GOD JUL!

Tur i oturen.

2010-12-23, kl. 07.00

Idag hurrar vi väl för drottningen - Silvias födelsedag. Hipp, hipp hurra! Kusinbarnet Adam i Koskullskulle gratuleras på namnsdagen.

Vete rackarn om kusinbarnet Anders med familj är att gratulera. Tåg upp från Göteborg - och 6 timmars försening på tåget. Fast tåget från Gbg till Stockholm igårkväll var försenat - så det kanske var tur i oturen och Anders, Jonna och Ebba hann med
Luleåtåget? Får väl snart rapport från övervåningen hur läget är - länge leve mobiltelefonerna iaf. Tänk förr när man satt på försenade tåg fanns ingen möjlighet att kontakta sig med omvärlden.

Hoppas verkligen  att den knivskurne politiker från Umeå klarar sig. Och att polisen griper gärningsmannen (eller kvinnan?). Känns som om vårt samhäller inte behöver fler ouppklarade attacker på vår demokrati.

Julfrid råder här hemma - trots försovning. Dock inte frid överallt. Skandalmatch i Stockholm. Och med ett av mina favoritlag inblandade - undrar vad Stoltz och Björn säger från sin himmel?

Såg i Kuriren att tant Ulla-Britt lämnat oss. Ann-Sofies och Ninnis mamma. Och Johans fru - han som på kusin Evas fråga sa att han minsann inte åt mycket - men väl fort och länge.

Ingen bra bloggmorgon - har tappat bitar av inlägget flera gånger - har för klumpiga fingrar och raddar i ohäpp.

Nu ska jag sätta igång med skinkrulladerna.

Sjuttonhundrafyrtiotre

2010-12-22, kl. 06.45

Grattis alla - 1743 - som heter Natanael - ni har namnsdag idag - liksom ni som heter Jonatan. Els får komma ihåg att gratulera sitt barnbarn. Och fars namnsdag - Yngve Lennart Natanael - väl försedd med förnamn.

Har mest smålett åt det flygkaos som uppstått både här och där. Men inte utan att leendet börjat stelna till - måndag eftermiddag ska jag enligt planerna lyfta mot Stockholm fvb Thailand. Lite extra uppmärksamhet ägnas åt rubriker som
denna.

Och "Kalles Cargo" går i graven - en freudianskt felhörning av Anna-Greta Svedberg - gjorde Kallax till Kalles. Nog vore den här eran på 11 år värd en granskning av media - hur mycket skattepengar har kastats i sjön i onödan?

Usch halva blogginlägget försvann - då får det bli så. Får väl kasta in ett inlägg senare idag.

Ha en bra dag.

Storytelling

2010-12-21, kl. 07.15
 
Modeorden avlöser varann - storytelling (som stod mig upp i halsen) har nu försvenskats och nu ska alla med självaktning ha sin egen berättelse. Precis så tänkte jag när jag läste
dagens ledare i Kuriren - och så hade GB precis skrivit den "slängen" också.

Vilket genomslag för Reinfeldts jultal - det 8:e i ordningen. Jag har totalt missat de 7 första - trodde bara det var kungen som höll jultal?

Är det idag tiden - ljuset/mörkret står stilla? Iaf har tiden inte stått still - idag är det 42 år sen jag förlovade mig - och rätt många år sen den slogs upp som det så fint heter om förlovningar.

Tomas har namnsdag - grattis Olofsson och alla andra jag känner.

Lite sen på morgonen - har slutat sova med väckare - viket gör att det händer att det blir miniförsovningar - idag till kvart i sex.

Ska "snöflexa" på morgonen - hinner nog inte in till 9.

Intressant på Nord Nytt - om fixatjänsterna. Gissa vem som sett till att fixartjänsterna infördes i Luleå?

Nu buss på snön - fast den krockar med adventskalendern - men får väl hoppas jag hinner se den ikväll.

"LOVEN"

2010-12-20. kl. 06.30

Vilken morgon! Vaknade antingen halvfem eller tio över två. Larmet på telefonen ringde - 04.30 - men armbandsuret sa 02.10. Jag unnade mig två snoozningar - innan jag klev upp och avgjorde striden - tyvärr till larmets fördel - men jag var faktiskt pigg.

Bakslag dock med tomma tidningslådor - men jag hann inte skruda av mig så kom tidningsbilen. Men avbräcken fortsatte - ingen Kuriren - nu undrar jag om det var tidningsbudet som slarvade i brådskan eller om det är tekniska tryckproblem?

Undrar om jag hörde rätt från TV:n? Att LOV - Lagen om valfrihet i vården - ska vara införd i alla kommuner till 2014. Skulle vara i DN - men hittar det inte på nätet. Men har kollat i Kerstins papperstidning - det stämmer glädjande nog. Främst handlar det om rätten att välja utförare av hemtjänst.

Gårdagen gick verkligen i sportens tecken. Höjdpunkten var väl damernas handbollsfinal. SÅ spännande det var - och historiskt med en silvermedalj.

Och undrar vem Monica Green är? Riksdagsledmot S som jag aldrig hört talas om tidigare! Ganska märkligt att det kan slås upp som en stor nyhet att denna okända person lanserar
Eva Nordmark och någon okänd ABF:are som partiledare resp. partisekreterare!

Så är vi inne i julveckan - alldeles ostressad känner jag mig. Det var länge sen jag inte kände stress- och julångest. Idag jobb som vanligt. Träning på LuleåRehab. Och väl lite annat smått och gott.

Norge blev det...

Det blev Norge vi ska möta i handbollsfinalen. Kan vi inte rå på Björgen och Nordthug så får vi försöka ge igen här. Men hörde en kommentator som att det varit bättre med Danmark - Norge lär inte låta sig spöas av Sverige två gånger i samma turnering.

Kvart i nio - och det är fortfarande mysigt mörkt ute.

Föresten har jag glömt att tacka moster Gunilla och morbror Sture för den fina julgruppen jag fick. Riktigt fin är den - men någon form av "granbarr" som luktar gott när jag tar på dem. TACK!

Vem har namnsdag idag? Det får bli ett inblanco grattis till er som det gäller.

Julbastu

2010-12-19, kl. 08.30

Badade bastu igårkväll - senaste gången jag badade bastu i Bärigårn var 1964. Nytt aggregat och ny panel. Log för mig själv när jag såg betonglutningen där lavarna är är fastsatta. Glömmer aldrig när kusin Barry kom uppspringande från källaren och glatt ropade om den fina "skidbacken" han hittat i källaren. Moster Sylvia blev lagomt glad när hon fann att de fina yllesockarna saknade sula.

Gillar egentligen inte bastu så där mycket - men nu ska jag bada för en jämnare och finare solbränna enligt min fotvårdare. Fast jag fick inte igång svettningen så där riktigt bra - så att man kan gnugga fram "skjortor" av gammal hud

Inte särskilt mycket i nättidningarna idag - mest gammalt tugg. Dock en
ny opinionsmätning som inte kommer att göra mina vänner i S särskilt glada. Det lägsta resultat S någonsin haft i Sifo!

Pyssla och planera för jul och semester ska det bli på förmiddagen. En liten insats för flexkontot ska det också bli. Får dock anpassas till det sportevenemang som är idag. Handbollsmatch för damerna - jag missade Norge- Danmark matchen så jag vet inte ens vem de spelar mot? Sen är det väl både skidor och skidskytte?

Ja det blir nog en bra dag idag också.

Grattis till de 20.

2010-12-18, kl. 07.30

Dagens ledare i Kuriren gör mig uppmärksam på att TV4 fyller 20 år. Hade jag inte hört om förr. Hade någon frågat hade jag nog dragit till med minst 30. Känns som en evighet sen vi var hänvisade till "ettan och tvåan".

Så grattis TV4 - och Abraham som har namsdag idag. Och i två dagar till fortsätter det att mörkna - för visst är det 21 det står still? Den dagen då jag förlovade mig - för 42 år sen.

Undrar hur länge sen det är jag skrev en debattartikel om reklam TV? Och fick den publicerad i NSD, Blev till och med tillfrågad av NSD om att skriva - och fick ett ARVODE om 300 kronor för besväret. Första och enda gången jag fått betalt för att skriva - numer får man nästa betala för att få in något.

Och tänk vilka skräckscenarier om målades upp i reklam TV:s spår. Nog för att jag blir väldans irriterad av reklamavbrotten - men skulle verkligen inte vilja byta tillbak i tiden.

Jodå - terrorn med skotrarnas buskörning är igång. Inte utan att jag tänker "tjenligt" när jag läser om skoterkrocken - och vet att ingen blev allvarligt skadad. Igårkväll var det rally längs Mariebergsvägen. Otäckt med strålkastarna som far som oljade blixtar - och man vet aldrig om de helt plötsligt ska svänga upp på vägen. Kan det verkligen vara tillåtet att köra där? Och undrar hur unga personerna är?

Det knattrade runt Bärigårn också när jag kom hem. Skönt att "glina" inte är så morgonpigga. Hade en ljuvligt promenad efter tidningarna idag. Lätt, fluffig nysnö som jag fick göra avtryck i. Och tystnaden var total - endast Ylva var vaken.

Nu blir det lite förmiddagsröj - basketmatch på Tuna där Sara spelar klockan 12. För eftermiddagen finns lite olika alternativ. Men ikväll tror jag faktiskt att det ska bli bastu - och peeling - dock inte med kaffesump som jag fick tips om hos fotvården. Tydligen något som använts tidigare (enligt kusin Kerstin). Dock ska det inte användas i ansiktet - för grovt sägs det.

Ha en bra dag.

För övrigt fick jag brev igår från Justitiedepartementet - omvald som ersättare i Polisstyrelsen. Mitt enda politiska uppdrag.

Bloggen kapad?

2010-12-17, kl. 08.15

Kom inte in på bloggen i morse dvs där jag ska skriva. Där möttes jag av bara av reklam för andra bloggar och en naken "kuno" i spetsunderklädet som kråmade sig.

Jag flexar i dag - till förmån för snöskottning.

Bara in för att fylla på vätskedepån. Och kom ihåg att kolla om kapingen var över. Och det var den ju.

Men nu måste jag ut i snösvängen igen - skottat en timme och hälften kvar. Härligt!

Skitväder!

2010-12-16. kl. 07.45

Trot eller ej - när jag kom ut hade det lagt igen bron - igen - nästan lika mycket. Jäkla skitväder. Nog runt nollstrecket - har inte idats kollla.

Det blåser och driver snö - inte så mycket mer som kommer uppifrån.

Har nödtorftigt frilagt bron - men don´t worry kusin - jag kan ta det ikväll.

Nu mot fotvården.

Skånesnö

2010-12-16, kl. 06.30

Nu får ni igen - ni alla som klagat över kylan. Hellre minus 20 än dagens väder - blåser och driver snö - om än lite än - som känns som den är fylld av sand. De plogbilsförare som lånades ut till Skåne för himla många år sen komhem och berättade om en snö som kändes uppblandad med sand - nära betong.

Har iaf sopat bron och dragit några drag runt bron (du kan lägga dig och somna om kusin Kerstin) men måtte ha nuddat den ena islyktan för bara plötsligt låg den i trebitar. Så nu har jag erkänt.

Måste också erkänna att årets Lusse-Katt inte var min favorit. Visst - svart ragg och bruna pepparkaksögon - men mina associerade mest till djurplågeri. Sen när har vi börjat bada katter? På min tid skötter katterna sin egen hygien och var panikslagna inför att hamna i en vattenbalja.

Intressant med
NSD:s ledare där sossarna försvaras för sitt tilltag att rösta med SD. Det sägs vara samma sak som när talmannen valdes. Då röstade SD på borgarnas kandidat - men det betydde ju inte att regeringen hade något samarbete med SD, skriver OA. Fast nog minns jag ett annat ljud i skällan då - från sosseledarskribenter?

Men även om jag inte tror på centrala bemanningsriktlinjer för demenboenden så skadar det inte alls att det diskuteras och utreds. Det kan komma ut något gott av det också.

Turen fortsatte annars i går - en ny kassa öppnades på Kvantum och jag hann över först till den.

Assar har namnsdag idag - tänker på salig Backlund som bodde på kläppen. Inga nya unga bäbisar som heter Assar? Ingen trende iaf - annars kommer ju det flesta gamla namn i retur med jämna mellanrum.

Idag mycket på programmet. Fotvård, sjukgym/träning, kolla in en vänninas barnbarn. Och däremellan lite jobb.

Vädret blir som det blir - men gillar inte att rapporten avslutas med "fortsatta problem i norr".

Inte rätt väg

2010-12-15, kl. 06.30

Även om adrenalinet har sprutat om kring - och tårarna ibland - när jag sett vanvård av äldre. Man absolut är det inte rätt väg att gå med en
minimibemanning som bestäms av riksdagen. Det är faktiskt så att även dementa personer är individer med olika beteende och behov. Att det förmodligen behövs något - morot (helst) eller piska - för att få mer personal inom hela äldreomsorgen är en annan sak.

Här går det dock rätt väg - eller snarare som på räls. Gårdagens stora glada nyhet var att styrelsen nu gett klartecken för öpnandet av 2 gruvor inom Pajala kommun.

Gottfrid har har namnsdag. Juhojuntti på Bergnäset gratuleras liksom 2 256 andra här i landet.

Visst delgav jag er att jag vann 3000 kronor på Keno igårkväll. Tur i spel - otur i kärlek. Drömprinsen försvann i horisonten!
 
Varför dessa etiketter på folk i olika sammanhang. Oftast är det ointressnant för händelsen om "förövaren" är svensk eller utländsk, religiös eller ateist, kristen eller muslim, heterosexuell eller homosexuell och så vidare. Här har media en uppgift - därför tacksam för OA:s ledare idag. Kan vi sen antingen sluta med begreppet norrlänningar - alternativt införa begreppen "svealänningar" och "götalänningar" har vi kommit en bit.

Lyssnar just nu på debatt om ovanstående fenomen - självmordsbombare alltid kopplas till islam. Och om det måste diskuteras ur det perspektivet. Det måhända är svårt att undvika då dessa agera i allahs namn. Men det krävs onekligen en bättre pedagogisk journalistik än dagens. Det är något av konsten att svara på frågan; har du slutat slå din fru?

På temat rätt väg kan även vädret nämnas - "bara" minus 20. Mellan 9-19 brukar jag hävda är den rätta.

Igår noterade jag ytterligare en händelse på temat rätt väg - för övrigt flera dar å rad så ingen slump. Kommunen släcker vägbelysningen "redan" halvnio på morgonen. Slipper vi sen gatubelysningen på midsommarafton här i Sunderbyn så är det bingo.

Vanlig jobbdag idag - nu invägning och dusch. Hoppas de kvarvarande Brysselhektona - 8 stycken - nu lämnat.

Ser sopbilen blinka uppe vid vägen - så skönt att jag numer inte har någon plikt att dra ut dessa tunnor.

Inte alla dar...

2010-12-14, kl.22.00

...jag vinner 3000 kronor på Keno.

Brasklapp?

2010-12-14, kl. 06.45

Nu har PT uppdaterat - lite spännande var det allt i Älvsbyn. Med endast 3 rösters övervikt fick Bill Nilsson förnyat förtroende.

Nog inte helt enigt i vänstern. En ledamot hade insjuknat före sammanträdet - men vänstern har ju faktiskt 3 ersättare - var fanns de? Och en blank valsedel i båda omröstningarna. Var det månne
Harry Nyströms Brasklapp??

Nu väntar jag ivrigt på lite skvaller för mina vänner i Älvsbyn.

NU dusch och morgonens invägning. Väntar ivrigt på att Brysselkilona ska ha försvunnit.

Till Anita

2010-12-14. kl. 06.30

Ska kolla om Anita (och Bernt) i Gävle håller koll på mig här. Nu är tipset förnyat - och ingen vinst den här gången heller. Men nu räcker det till 12 februari - då är det din tur att satsa.

Bes(V)ikelse!

2010-12-14, kl. 06.00

Måste erkänna att jag känner en viss bes(V)ikelse efter att Vänstern i Älvsbyn hjälpte fram Bill Nilsson till kommunalråd. Jag har upplevt Harry Nyström som en som brukar stå för sitt ord. Harry har ju inte varit nådig i sin kritik om hur S skött kommunen. Och hävdat att de ska stå oberoende och pröva frågor sakligt. Jag utgick från att det också gällde den viktiga posten som kommunalråd. NSD:s papperstidning - sidan 5. 

Trodde att PT skulle kasta mer ljus över omröstningen - men icke. Det kommer kanske senare.

Själv mötte jag tant Lilly i farstun klockan 5 - fullt påklädd och på väg efter tidningarna för andra dagen i rad. Och eftersom jag - uppskrämd efter rappot om minus 26 - smög mig ut i natt och startade motorvärmaren så drog jag mig tillbaka till stugvärmen. Vilken service!

Sten och Sixten gratuleras på namnsdagen. Hansson i sin himmel och Sten - vars efternamn jag inte vet (hoppsan) - i våran Brf-förening. Jernberg kommer också i mina tankar - han Sixten som på skidor jagade Hakkulinen ni vet. Åtminstone ni som har några år på nacken.

Väl tajmat av sossarna att ge klartecken för
signalspaning och att släppa vallöfter om att riva upp FRA-lagen. Eller ska man tro att det bara är ett uttryck för att de känner att opinionssiffrorna ska öka inför partiledarvalet?

Fylkings "äntligen" har fått en brunaktig färg när SD nu så tydligt dömer alla muslimer för det illdåd som utförts i Stockholm.

Annars inte mycket i tidningarna som kittlar bloggarnerven.

Idag blir det jobb som vanligt - flexkontot (kanske?) lite på minus efter Brysselresan - så det blir lite mer än 3 timmar idag. Men det passar bra för jag har besök hos sjukgymnasten och träning klockan 16. Och både julen och semestern kräver fortfarande lite inhandling.

Men ni julkorten är skrivna - trettio några stycken. De självklara adressaterna - nu finns lite tid för att komma på personer som kanske skulle bli riktigt glad att få ett kort från mig. Om dom finns? Jag fiskade lite på FB igår - så Putte ska överraskas med ett.

OA och SD i samma båt?

2010-12-13. kl. 06.15

Trots Lucia så domineras dagen av helgens självmordsbombare i Stockholm. Statsministern manar oss att vänta med förhastade slutsatser. Såg att Anders Johnson skrivit på FB att förhastade slutsatser ska man aldrig dra - vare sig förr eller senare.

SD var tidigt ute - redan på lördagkväll. Alexandra Brunell, sekreterare till Jimmie Åkesson twittrade "är det nu man får säga "vad var det jag sa"? #äntligen".

Därför extra trist att
OS i NSD sätter sig i samma båt. Han vet att berätta att Sveriges kursändring i säkerhets- och utrikespolitiken under 2000-talet exponerat svenska folket för nya faror. Och de skrev han minsann om redan 2009. Och bombdådet i Stockholm ska ses i det perspektivet enligt OA.

Såg TV programmet om WikiLeaks igår. Wiklileaks på gott och ont. Men mest gott. Men undrar vad som händer om kriminella får tag i samma hackerorganisation som Wikileaks. Hur går det då¨med vår personliga intrigitet. Det kan finnas mycket som inte är olagligt men det ändå går att utöva utpressning på?

Igår tränade jag på en kommande pensionärstillvaro. Lämnade inte Bärigårn på hela dagen Och lämnade inte "särken" heller. Bra städklädsel.

Idag ska jag till jobbet på förmiddagen. Lunch med en gammal bekant vid 11.30 tiden. Försöka få en tid för träning hos sjukgymnasten - glömde boka i fredags.

Ha en bra Luciadag alla!

Kontrasternas morgon

2010-12-12. kl. 08.30

Det här är verkligen kontrasternas morgon. Här sitter jag och tittar ut över Bärigårn. Det är mörkt, tyst och stilla. Och så läser jag om
självmordsbomare i Stockholm. 

Gårdagen var en också en dag i lugnets tecken. Iaf fram till klockan 15. Då osade det en del svordomar vid stallet där bilen står. Fick banne mig inte ur motorvärmaren. Det blev hårtork, knivar och tänger av olika slag. Nära var det att jag hämtade en sax och klippte. Jodå jag hade tänkt koppla ur från elen. Att linda den runt nummerplåten var inte till att tänka på - fullständigt nedisad. Men så hittade jag något hål längre ner där jag kunde linda fast sladden. Och den var kvar när jag kom hem.

Dagen var ju annars fylld av sport på TV - blev nog så mättad att jag inte ens följde resultatet för Luleå hockey. Lika bra det - blev tydligen förlust - mot tabelljumbon.

Hoppas på mer sport idag - skönt att ha som bakgrunds "musik" när jag pysslar här hemma. Kan unna mig en rast vid spännande upplösningar.

Vem som har namnsdag idag vet jag inte - men grattis iaf. I morgon lär det väl iaf vara Lucia.

Inte ofta jag förbokar ett TV-program men ikväll ska jag försöka komma ihåg att se om Wikileaks. Har bara följt det i kvällspressen - kanske kan få en mer objektiv bild ikväll.

Usch nu har det redan ljusnat något ute - så går det när jag sovit rätt länge. Men 9 dagar till då det bara blir mörkare och mörkare - härligt.

Dagen efter

2010-12-11,  kl. 09.30

Trot eller ej - jag har sovit/legat till halvnio. Men är väl dagen efter då jag deltog i Nobelfesten igårkväll - till ganska sent. Men det blev varken mat, vin eller dans för mig - så det borde inte vara så.

Ett lätt fjun hade lagt sig på bron - sopat den. Hämtat tidningar och läst dessa insvept i pläden (som mor vävt). Stördes bara av Svintorps Starkeman som verkar repriseras ofta?

Får se om det under dagen dyker upp något från tidningarna som jag vill ösa galla över. Just nu känns det som om det inte var mycket som gjorde intryck på mig.

Daniel ska dock gratuleras på namnsdagen.

Själv hoppas jag på att det är någon spännande sport på TV - blir ett härligt "klimat" att städa i.

Nattmangling

2010-12-10. kl. 07.30

Igår var det först budgetmangling i Kalix och sen nattmangling med bästa B - till klockan halvtvå. Tiden rusar iväg när man har roligt.

Kallt som rackarna idag - minus 20.4 - enligt uppgift på FB.

Gillar att Kurirens nättidning nu
liknar papperstidningen - toppar med samma nyhet. Hoppas det håller i sig. Dock hittade jag en nyhet på nättidningen som inte fanns i papperstidningen (eller så missade jag den). "Favorit" i repris - landstinget och kommunerna kommer inte överens om ersättningen för enklare sjukvårdsinsatser. Ja vem minns inte distriktssköterskan som fick åka ut till Mörön två gånger per dag för att ge ögondroppar - trots att hemtjänsten gjorde dagliga täta besök hos gamlinen ifråga.

Målsnöret flyttas fram för 65+ - allt fler väljer att jobba kvar efter 65. Fler män än kvinnor. Kan väl bero på att kvinnor i högre utsträckning dubbelarbetat - både hemma och i yrkeslivet.
 
Malin och Malena är dagens namn. Kusinbarnet Malin gratuleras.

Dagen ska börjas med sjukgymnastik/träning vid 9-tiden. Lite jobb väntar väl då det fortfarande är vardag. Och kvällen ska absolut ägnas åt Nobelfesten. Trodde det skulle krocka med På spåret - men verkar inte så.

"Takfarare"

2010-12-09. kl. 06.15

Idag vet jag minst en "takfarare" - det lär inte stanna vid att sätta kaffet i vrångstrupen när Börje Lööw läser Sticket med rubriken "En som sår tvedräkt". Icke desto mindre känns det som om GB träffat rätt. Tyvärr inte länkbar än.

Europas befolkning växer - på bredden. Nu har hälften av oss uppnått övervikt.

Idag gratulerar jag alla "Annor" jag känner till exempel Anna Grönlund. Som vet att jag denna dag alltid brukar påminna om att julskinkan ska läggas i saltlaken.

Nu kom den "
tvedräkten" - den magiska gränsen för publicering verkar handla om sex.

Första kommersiella rymdturen är ett faktum - om än i demonstrationssyfte. Nu får Rymdbolaget i Kiruna rappa på om de ska bli först med turistresor till rymden. Kan undra om folk tittade på första flygturen med samma känsla av overlighet som vi - eller iaf jag - ser på rymdturerna

Själv ska jag nöja mig med att lyfta mig i kragen och göra träningsprogrammet. Sen "lyfter" jag mot Kalix och styrelsesammanträde med Folkhögskolan.

Zlatan

2010-12-08, kl. 08.45

Mest kände svensken i Belgien är utan tvekan Zlatan. När vi sa att  vi var från Sverige var den automatiska kommentaren - Zlatan. I ganska många fall. Undrar fö om drottning Astrids minne lever? För visst var det Belgien?

Ja som ni förstår är jag nu åter till vardagen. Efter en härligt minisemester. Dagen igår blev dock rätt tröttsam. Skavsta flygplats stängd på förmiddagen så vi blev två timmar försenade från Bel.ien. Med påföljd att jag missade 15.10 flyget. Första flight med acceptabelt pris blev 21.10,

Och herrstafettlaget har hunnit få bragdmedalj medan jag roat mig. Och rapport om resultatet i pågående elitseriematcher fick jag på köpet av en medresenär som lyssnade på radio samtidigt som han blåste och smällde bubblor med sitt tuggummi. Irriterande.

Äntligen får jag väl lika Fylking utropa
när nu P-skiva - om än bara för lördagarna - ska utredas. Kampen för Kulturhus tog 50 år - det känns som om P-skivan har nästan lika lång historik.

För övrigt kanske jag ska börja skriva medborgarförslag snart? En park ute på Örnäset - Bjelles torg - eller kanske en gata - Bjellesgränd. Till Britta Bjelles åminnelse - hon som motionerade om gratis parkering ute vid Örnäsets centrum - och fick igenom det.

Min stund vid datorn är nu slut - mycket att ta igen efter den ljuvliga ledigheten. Rensa mailboxen står först på agendan. Lite planeringen för tiden fram till jul - jobb. Sjukgymnastik vid lunch.

Grattis Lydia!

2010-12-03, kl. 06.00

Avresedag idag - mot Stockholm fvb Bryssel. Med Personalföreningen - ska bli riktigt kul!de
Lydia har namnsdag - grattis till "gammelfarmor" i sin himmel. Och fd partiledare Westerberg bör komma ihåg att gratulera sin son Jakob som fyller år idag.

Grattis också till Luleå hockey som tog ännu en seger - denna gång mot Johans Linköping.

Kunde inte låta bli att öppna länken om
kossorna som dök upp på altanen. Hoppas nu bara att rymlingarna infångas innan det händer dem något otrevligt.

Nu ska jag packa för Bryssel. Inget bloggande på några dagar. Förvisso har väl Bryssel internet - någon var spydig om detta på FB - men jag tar inte med datorn och har inte funktionen i telefonen. Bra att kolla hur beroende jag är - abstinens? Nädå - förhoppningsvis finns det roligare saker att göra i Bryssel än att blogga!


Aprilskämt i juletid?

2010-12-03, kl. 20.30

Postflyget har vänt för att det inte kunde landa - pga av en halka som ingen annan märkt. Och en vind som det är samma sak med. Det här måtte ju vara ett aprilskämt i juletid?

Det kändes som ett skämt också när jag vaknade av telefonen. Och insåg att klockan var 19.15 - min väckning stod på 18.00. Tack snälla Thomas!

Så nu är jag igång och söker fram resehandlingar för Bryssel.

Möjligen hinner jag "kräkas" av mig efter att ha läst morgondagens lokaltidningar. Möjligen - annars vet ni att nu blir det troligen blogguppehåll till tisdagkväll. Om jag inte kan snika på Ankis dator - själv orkar jag bära måttligt så datorn får stanna hemma.

Månskärva?

2010-12-02, kl. 07.15

Vaknat upp till en underbar morgon. Fatta så vackert det är med mörker och snö - stjärnor på himlen och en vacker månskärva över Näset. Fast det heter nog
månskära.

Ännu mer fantastiskt - kände att något var konstigt i kroppen när jag skulle stiga upp. Slut värk i ländryggen - bara så där. Efter 4-5 dagar med nästan outhärdlig smärta och trötthet - så känns ryggen som om jag vore 20 år igen. Vad som nu än hänt så hoppas jag det består. Sån märkligt behaglig känsla.

Åh vad jag gillar GB:s ledare i dag. Ifrågasätter nyttan med inplantering av varg. Just det - till vilken nytta ska skogarna översvämmas av varg och björn. Och därmed stänga ute många utav oss!

Sticket gillas också idag - "Alla måste anpassa sig."

Igår fick jag hjälp att kunna ta mig in på Kurirens E-kopia - inloggningskod. Men då hittade jag inte var jag skulle logga in. Då känner man sig dum - men det visade sig att det var inkörningsproblem med nya nättidningen - så det var inte mig det var fel på - skönt.

Dagens tistel går till Yvonne Stålnacke som skyllde på Migrationsverkets regler för att den sjuke 18-årige Abed skulle tvingas bort frän boendet för unga ensamkommande barn. Antingen så visste hon inte bättre eller så ljög hon. Båda lika förkastligt.

Dagens blåklint går till Beata och Beatrice som har namnsdag i dag. Grattis!

Borde göra slag i saken - att rösta på Årets Norrbottning. I år finns det faktiskt 2 kandidater som jag skulle kunna tänka mig att rösta på. Men det enda som kan hindra mig att rösta på Elisabeth Marklund är det faktum att jag alltid brukar hålla på fel "häst".

Dagen ska i nämnd ordning ägnas åt lite hemmapyssel, jobbmöte vid lunch, sjukgymnstik/träning kl. 13, inhandling av mat, lite kompletterande jobb med v-plan och bokföring. Framåt kvällen blir det packning för Bryssel. Då blir det blogguppehåll lördag till tisdag. Om jag inte kan smita in på Ankis dator - men schemat brukar vara tajt när Personalföreningen samlas under ledning av Magnus.

Glad och häpen!

2010-12-01, kl. 07.30

Både häpnar och gläds åt det faktum att polisen kört fast i
ärendet om bombhotet. Jag kan förstå om det kan vara svårt att bevisa vem som använt en viss dator i en hyfsat publik miljö. Men att man inte ens kan hitta datorn med rätt IP-nummer övergår mitt förstånd. Har man alls rätt IP-nummer?

Gläds dock mycket över att meddelarskyddet verkar funka - trots all skrämsel om motsatsen. Verkar ju som om NSD:s chefredaktör Anders Ingvarsson (herregud jag höll på att skriva Lennart Håkansson!) fortfarande har stöd av lagen för att vägra lämna ut loggfilerna.

Häpnar också över att en så gammal skola som Bergviksskolan skulle drabbats av mögelskador. Sånt brukar ju dyka upp i början av en byggnads livslängd - fuskbyggen. Om det verkligen är sant och mögelskador - måste det ju handla om ren vanvård av fastigheten - läckage eller vattenskador som inte upptäckts och åtgärdats. Eller så kanske det bara är en ingrediens för att försvara att skolan ska jämnas med marken - så att kommunen kunde försvara att inte hyra ut den till friskolan?? Konspiratoriskt - ja!

Att Annika Holmqvist fått rätt inom ramen för nuvarande lagstiftning tar OA som intäkt för att lagstiftningen måste ändras. Den så kallade "stupstocken" är ju en fin politiskt pamflett - rubrikpolitik  för oppositionen. Men det är inte de bortre gränsen det är fel på - det är i "spelet" mellan utförsäkring-aktivitetsersättning och ny sjukperiod något fallererar. Vissa verkar bli återförsäkrade sedan arbetsförmedlingen prövat om det alls finns något jobb som skulle passa. Medan andra tvingas att säga upp en fast anställning för att gå någon utbildning som inte ger något annat än att när det väl blir "införsäkrade" igen så har det fått en mycket lägre sjukpenninggrundande inkomst. Den här biten borde opinionsbildare ägna sig åt att klarlägga - här behövs troligen en lagändring eller åtminstone en uppstramning av vad som ska gälla.

För övrigt fanns det tidigare verkligen fog för ordet "stupstock" då unga människor efter 2 års sjukskrivning automatiskt - och ofta mot deras egen vilja - blev sjukpensionärer. Ofta innan de fyllt 30 - och inte sällan med resultatet av de ledsnade på livet och valde att lämna in!

Ledarsidan i NSD uppvisar som helhet eftervalsbitterhet i tre akter. Förs "(M)inistern kom tomhänt" ¨- om "stupstocken" enligt ovan.

I "Regeringens Akilleshäl" försöker OA negligera de höga betyg regeringens ekonomiska politik får bland annat nu senast från SCB. OA nämner att 2009 minskade BNP med mer än 1930-svarta depression, Andra världkriget, 1990-talskrisen. Men han "glömmer" helt att det inte var någon naturlag som förorsakade minskningen 2009 - utan den djupaste ekonomiska krisen sen just 1930-talet!

Slutligen har OA tydligen tagit del av Ifau:s utredning om regeringens arbetsmarknadspolitik. Han nämner förstås inte den utredningen - som gav regeringen rätt bra betyg. Utan hänvisar istället till Wanja Lundby-Wedin som kräver mer arbetsmarknadsutbildning.

Usch vad långrandig jag blev. Återstår att berätta att idag ska jag ta itu med verksamhetsplanen för 2011. Skönt att jobba hemma med den - i lugn och ro. Så kan man varva med lite praktiskt jobb - som ger snabbt och synligt resultat.