Jag visste det!

Att sommaren är här. Sen min tid i räddningsutskottet vet jag att ett av de säkraste sommartecknen är gräsbrand på Hertsökullar. Likadant varje år.

Själv är jag hemma efter mitt besök i Haparanda. Nu har jag sett IKEA från utsidan. Och Taavolagården från insidan.

Jag föredrar den senare från både ut- och insida - IKEA Haparanda osett från insidan. Taavolagården en gammal upprustad går från 1700-talet där det bedrivs caférörelse och försäljning av hantverksprodukter från orten.

Och varför får jag inget pli på fotograferingen?

Kul med lilla fp-avdelningen i Haparanda - vi var faktiskt 10 personer på årsmötet. Och nu fanns det framtidstro i gänget.


Själv har jag mest tro och önskan om att få sova mer än 4 timmar i natt.

I morgon ska jag komma till jobbet utan att AG är där. Konstigt - för hon har banne mig inte haft en sjukdag på 3,5 år. Fast hon kommer in på tisdag morgon och hälsar på.Välfärdssyndrom?

Det är festligt med de studenbaler som nu börjar ramla över oss. Kiruna är först ut. Men nog kan jag väl höja på ögonbrynen när 18-åringar lägger ut runt 12-tusen spänn för "maskeradkläder". Förefaller svårt att tänka sig alternativa användningsområden för 1800-talskläderna på bilden. Tom 1700-tals sägs de andas.


Fientligt bud på NSD

Rätt kul rubrik på NSD:s etta idag. "Fientligt bud på NSD" basuneras ut på första sidan. Det hänvisar till denna artikel där i alla fall jag inte kan hitta täckning för rubriken.

Där ser man hur rubriksättare kan ställa till det!

Slutet - och början

Idag är präglad av slut och början. Slut på månaden - sista dagen. Pessimisten talar och konstaterar att det bara är 21 dagar till det vänder och vi går mot mörkare tider.

Början på en ny månad i morgon. Början på en hektisk tid då så mycket händer - och jag blir stressad av att inse hur mycket jag bara inte hinner med.

Annonserna i tidningarna fladdrar förbi. Musik i Piteåälvdal - köp in dig på premiärdagen. Gammelstads marknad - redan i helgen. Den inleder den kavalkad av marknader som har lite olika karaktär. Det komersiella utbudet kan jag klara mig utan - men fantastiska mötesplatser - särskilt de mindre och "bygdanknutna".

Högsö marknad - eller hemvändardag - dyker upp i mitt huvud varje försommar men än har jag aldrig kommit mig dit. Lite nostalgi - då jag tillbringade flera av min barndomssomrar på Björnholmen strax utanför Högsön. Höbärgning, soltorkad brax och Pommac bara dyker upp.

Och nu inser jag att jag håller på flyta ut i ett skrivande som inte har förankring i verkligjheten. Verkligheten i form av att jag ska dra till jobbet.

Slutet på dryga 3 år av fantastisk samvaro med min arbetskompis AG. Nu drar hon in i pensionärstillvaro. Vi ska festa av det i dag med damlunch på Teatercafét från halvtolv.

Början också på Karins tid hos oss. Har tjuvstartat redan från 1 maj - men nu blir det skarpt läge - nu är det Karin och jag som ska fixa skivan.

Kan misstänka att det blir ett och annat samtal till Porsön och Alviksträsk.


Tack snälla nättidningen, NK

Tack snälla Kurirens nättidning, Nu kan jag länka till artikeln om Gunnar Andréns interpellation om Kirunasvenskarna.

Jag ville att "de mina" skulle få veta om detta initiativ från Gunnar Andrén innan de fick läsa det i tidningen. Men systemet - kontaktsystem som medlemsregistret heter när det ligger på nätet - behagade kolapsa idag - precis när jag skulle skicka ut detta.

Men nu har ni länken
här - och om ni nyttjat den snabbaste och aktuellaste vägen att få veta saker - min blogg - så vet ni om detta innan det är i tryck i morgon. Ni andra får skylla er själva.


Och då kan ni på köpet få veta att Gunnar Andrén - så urstockholmare han är? - är en riktigt sann Norrbottens vän. Med initiativet om Kirunasvenskarna axlar han väl en fråga som vår älskade och saknade "ledamot Anna" drev.


Själv är jag just hemkommen efter ett annorlunda Månadsmöte. Jag tyckte vi var så få när vi började. Femton (15) personer - men det kanske inte är så få när vi har en fullmäktigegrupp på 4 ordinarie. Trettiofyra (34) personer har förtroendeuppdrag - och åtta (8) av dem hade lämnat återbud med mycket giltiga skäl. Då återstår inte så många!

Och vilken kreativitet när vi lämnade de förtryckta listorna - och ägnade oss åt att visionera om det liberala Luleå som vi ska vara med och skapa. Planering och process - och skarpt läge 2010!

Nästan så jag blir sugen att överleva min egen pensionering!


Snart lunch

Oj då kan inte varit mycket i lokalpressen idag eftersom jag inte kommit ihåg att kommentera något. Å andra sidan är jag seg idag - 4 timmar är för lite även för mig. Särskilt som det itne blev men än 4 natten före också. Problemet är att det inte ser ut att bli mycket mer framöver heller - Månadsmöte i kväll, Haparanda i morgon, Pajala på söndag. Och däremellan vanligt gnet.

Har nyss pratat med en person som har cirkus 14 dgr kvar till pension. Och Anna-Greta  gör sista dagen i morgon. Jag tror vi är en del som har lång bromssträcka så det är nog dags att börja med den mentala träningen.

Medialträning verkar dock Jörgen Eriksson besitta. I NSD pekas han ut som
Obol-arkitekten. Och han klarar sig undan med att säga att han inte vill kommentera enskilda detaljer. Lite förvånande att introduktionen av Obol kan betraktas som en liten detalj?

Media har ju petat och skrapat på honom tidigare utan att han snärjt in sig. Bra jobbat! Men så har han också blivit befordrad till kommunchef i NSD:s artikel. Undras hur Bernt Grahn tar det?

Obolaffären återkommer med jämna mellanrum lite överallt. Gruvsatsningen i Pajala och Niskas ambitioner att bli stor gruvfogde är temat för en läsvärd Krönika i NK. Rubriken är dock "Pajalas Kallax Cargo". Märkbart tyst om det  projektet- det verkar inte ens vara Kalles Cargo längre.

Åsa Junkka skriver krönika i NSD - om elevfackligt arbete vilket är viktigt att värt att skriva om. Men engagemanget verkar mer vara att hacka på skolminister Jan Björklund än ett äkta engagemang i frågan. Åsa Junkka tillhör den yngre generationen socialdemokrater. Vid måndagens fullmäktige framhärdade hon med att det elevfackliga arbetet skulle ta stryk om man införde omdömen i ordning och uppförande.

Åsa torde nog vara en av de få som tror att ordningsproblemen i skolan har något med elevfackligt arbete att göra. Åsa och andra socialdemokrater kanske borde ta del av den här rapporten som det skrevs om i SvD idag. 
 Antalet polisanmälda fall av lärare som misshandlats har fördubblats på 3 år.

Nu ska jag äta en lättlunch - tar nog några dagar att kompensera Gästis berömda plankstek som jag åt i går. Plus kakorna.

Avlarmar

Nu himmer jag bara berätta att jag ät uppstigen och på väg till jobbet. Natten har varit kort. Och mor har redan ringt och undrat var jag håller hus. Så här bara ett livstecken så att inte fler tror att jag försovit mig.

Jag hör av mig från staden

På förekommen anledning

Det fanns fler än Berndt som undrade om jag egentligen borde åka till Jokkmokk. Så på förekommen anledning får jag meddela att jag kommit hem.

Dock var jag tvungen att bryta alla regler om återhållsamhet i dieten. Det blev energimellanmål både upp och ned för att hålla skärpan.

Men ljuvlig är sommarnatten. Resans facit en älgkalv på väg upp. Tre harpaltar, en räv och en katt på väg ned.

I baklås

Det mesta - inte trött - men det märks nog att jag åtminstone inte somnat klockan halv ett i natt. Och steg upp halvfem.

Glömde plånboken vid kassan på Kvantum, körde fram till dieselpumpen på Statoil och försökte klicka upp ytterdörren hemma med bilnyckeln.

Ni kan ju önska mig lycka till på resan till och från Jokkmokk.

Ska bli jättekul att träffa "dom där uppe" igen.

Farbror Bengt, "farbror" Karl och "Burka Ylva"

Några bilder bara;

46461-289

Farbror Bengt (Lidman) kom med en "guling" (honungsmelon) och 3 rosor. En till hon som går (Anna-Greta), en till hon som kommer (Karin) och en till hon som aldrig verkar få (Ylva). Fast det sista sa inte han - han sa till hon som stannar.

46461-290

Och så "fabror" Karl som jag lyssnade till första gången i sin egenskap av kommunfröbundets ordförand. Ser sammanbiten ut. Tänkte kanske på att jag är revisor i det "samfundet"?

Annars var det faktiskt Jan-Åke Björklund, fd det mesta i kommunförbundssammanhang och kommun och landstignssammanhang, som var behållning. Han talade om "regionernas skäl och själ". Mycket duktig föredragshållare som undahöll oss allt vad power point och oh-bilder var ändå till de sista fem minuterna - av nästan två timmar.

46461-291

Och så har glädjespriderskan Ylva varit och besökt oss. Hon var utlovad att byta jacka eftersom hennes blixtlås krånglade. Nu visade det sig att det gjorde det på alla kvarvarande jackor. Men Ylva fann på råd - den kunde ju dras på som en anorak.

Fast det liknade mest en burka - båda gångerna hon försökte - och då hann jag precis trycka av.

Anmärkningsvärt från i går

Lite anmärkningsvärt var det väl i går att vi fick så lite stöd för våra förslag från våra borgerliga kompisar.

Ordningsomdömen i skolan - borde väl åtminstone två av partierna stå för - kanske tre på central nivå. Och det kommer ju ett regeringsförslag i den riktningen. Då borde det vara en ryggmärgsreflex att bifalla och att möjligen i en bisats inflika att vi kanske måste vänta någon vecka innan lagen kommer med att införa det. Rent praktiskt så införs det ju inte heller precis i morgon - vårterminen avslutas ju i dagarna.

I denna fråga var vi helt ensamma som röstade för.

Medborgarförslag om att kunna nyttja färdtjänst till vårcentraler och tandläkare. Ett känt faktum att reglerna är absurda. Det har utretts och skakats på huvudet i 12-15 år - minst.

Trots att en av medborgarförslagen visade på det riktigt absurda - särskilt i socialistiska Luleå - att den färdtjänstberättigade kan åka till privattandläkare men inte till folktandvärden så var det bara folkpartiet och Rättvisepartiet socialisterna som röstade för medborgarförslagen.

Moderaterna (!), centern (!) och kristdemokraterna (!) lutade sig samtliga tre mot att Karl Petersen som ordförande i Kommunförbundet skulle snabba på utredningen.

Medan gräset gror dör kon - det vill säga medan kommun och landstings grälar om det ska vara sjukresa eller färdtjänst får de gamla och funktionshindrade sitta mellan med sin livskvalitet.

galleri strutz

Nu kör jag ut lite bilder - mest för att jag själv ska se om träningen börjar ge något resultat - dvs om de blir mindre suddiga.

46461-283

Bild från 26 april - partisekreteraren in action - tre dagar efter att chefen Leijonborg meddelat att han inte ställer upp för omval.

46461-286

Morsdagspresenter i lite konstig vinkel. Tur jag bor i Sunderbyn så den fina kannan måhända får vara kvar fastän den inte är fastkedjad!

46461-287


46461-288

Och så medaljen liggande på en broderad faster Henny duk - där det är svårt att se vad som är framsida och baksida. Men detta är medaljens framsida i alla fall.

Fina gardinen - julklappen - som kommit upp trots opustade fönster. Därav den neddragna persiennen. Sen Lotta och Fina rum - så stämmer det även denna gång. Varje present bör generera ett inköp av något annat.

Har du några snygga insynsskydd?

Våra slavdrivare

Vad sägs att få ett sånt här mail från en förtroendevald klockan 6.06 en tisdag morgon?

Ligger du och sover en sån här vacker morgon ??

mvh

"sektledaren"

Han väntade på att få min tidningskrönika till morgonkaffet. Fast jag tycker det är härligt att någon längtar efter en den tiden på morgonen.

Jag skickade krönikan 6.06.50 och hans mail anlände 6.07.10 - 20 sekunders skillnad. Våra mail möttes nog i Deppis?

Deppigt är det också att konstatera att Che Guevara går igen - men jämna mellanrum dammas han av som en "hjälte" av historielösa unga. Nu är ju inte Göran Thyni, rättvisepartiet, särskilt ung - vilket gör det ännu deppigare.
Förtår de inte att det är samma sak som att komma med en tröja med Stalin eller Hitler på bröstet? Både
NSD 
och NK .

Inte deppigt alls beskrivs den storslagna satsning som ett kandadensiskt företag målar upp för Pajala och Norrbotten. Nu har jag inte hunnit läsa innehållet i artiklarna - men rubrikerna i både tidningar fick mig att utfärda Obol-varning för "Buck". Jag har säkert fel - men den känslan infann sig - det är då sant.

Bo Hultin har en kontrovers med NSD journalisten Jan Bergsten. Vet inte om det framgår av artikeln att det är Bergsten - men det är det. Nu vet jag inte vad som är sant och falskt i just detta ärenden. Men det jag vet är att Jan i all huvudsak gör rent bedårande bra och sakliga reportage men ibland får han får sig en "sanning" - och då kör han den in absurdum.

Ingen bra start för den tillträdande näringslivschefen i Kalix. Som beslås med att inte varit riktigt sanningsenlig i sin meritförteckning. Visst är han bildlik Hans Rolfs i Boden? Hoppas nu bilden finns med i nättidningen. Fast det gjorde han inte - bara Robert Forsberg.

Och nu sitter jag här och drömmer framför datorn - hög tid att ge mig av mot jobbet.

Ni borde få ett referat från gårdagens sammanträden - men lite journalistisk ådra finns det nog - för jag tycker det är gamla nyheter. Å andra sidan blir det futtigt lite i de referat som tidningarna består läsarna med. Fast jag erkänner att det är en partsinlaga för att jag inte tycker att jag är med tillräckligt mycket.

Vi får se om det kan bli lite lösryckt från gårddagen - om jag hinner. Jag ska vra på hotell Nordkalotten och lyssna om ansvarskommittén på förmiddagen. Lyssna till Karl P första gången i hans roll som Kommunförbundets ordförande.

Sen några timmar på expen innan avresa mot Jokkmokk.


Bilder från kvällens rus!

Här kommer de - färska från trycket. Så värst mycket mer orkar jag inte. Men vilken hypertrevlig kväll. inte bara tjejerna jag hade med mig utan så många andra trevliga människor jag hejade på och pratade med. Till och med gamle skolkompisen Stig Selberg - som faktiskt bor i Sunderbyn - men som jag nog inte pratat med på 15 år. Jättekul!

Kvällens besvikelse var att landshövdingen inte var och mötte mig. Det gjorde han förra året. Fd länsrådet Hedström hälsade jag på - numera bergmästare eller är han till och med fd det också. Nä, det tror jag inte.

46461-276

Karin och Sofie. Karin skötte sig alldeles utmärkt som lagledare - hon fick förstås vänta lite onödigt länge på en del utav oss.


46461-277

Theresa som idogt vände bort sitt ansikte - Ylva la ner hela sin själ för att få henne att titta mot kameran. Och se hur hon fyrar av ett bländande leende - och Ylva fick plikta med bortvänt ansikte.

46461-278


Marie - kvällens snabbaste liberala kvinna.

46461-279


hela härliga gänget - fotogran Ylva - Mjärdell.

46461-280

Ja, det gäller att lägga in ordentligt med mat och chokladkaka - det vore ju synd att tappa något hekto.
Fotograf Karin Lundgren.

46461-281


Åsså kvällen sötaste lilla dam - vars namn jag inte vet. Men hon gjorde reklam för ett galleri på Stationsgatan.

Någonstans i bland alla matrester och gåvor vi fick finns ett kort med en mailadress dit jag lovat att skicka kortet. Det var två såna här söta damer och det hade förstås tänkt ta med kameran men glömt den. Så jag fick som engagemang som fotograf.


Sorry men jag orkar nog inte ge er något referat från dagens sammanträden. Åtminstone inte i ikväll. Nu ska jag försöka få lite kläder med mig och åka hem till Sunderbyn.


Avverkat två

Nu är två sammanträden + en presskonferens avverkade.

Längsta diskussionen om det skulle vara varning eller indragning av sprittillståndet för O´Learys. Blev varning med röstsiffrorna 4-1. Med den betryggande majoriteten kunde socialnämndens ordförande med gott samvete få markera genom att rösta för indragning. Så kändes det i luften.

Själv glömde jag handväskan på nian och fick vända om.

Därför alldeles extra tidspress just nu - har lovat komma några minuter tidigare också för att justera en skrivning i integrationsprogrammet.

Jag återkommer fram mot kvällningen.

Urspårade Bodensare

Eilert Gezelius är svår att förutse. Ibland gillar jag starkt det han skriver men ibland slår pendeln över rejält. Som idag när han går till försvar för Bo Johansson. Han sägs ha blåst de som har råd att bli blåsta. Skulle vara intressant att se den tabell där Eilert Gezelius klargör var gränsen går för hos vem det är tillåtet att göra inbrott.

Fast jag måste tillstå att min egen mamma i går hade någon utgjutelse om att det nog var synd om Bo Johansson. Dock var hennes infallsvinkel att han nog var lurad av några större skurkar och att nog jobbat på i god tro. En betydligt mer sympatisk vinkling än den Gezelius står för idag. Och mor känner väl för att försvara Bo Johansson utfrän den malmbergspojk han är - mor och han har rötterna i samma mylla.

Apropå mylla så blir jag sur på sign. Bodensare - eller tycker kanske snarare synd om honom/henne. Ska minsann aldrig bli lulebo och sjukhuset håller på att sjunka i dyn. Tråkigt också för Olle Lindström & co som sakta men säkert börjat bygga upp ett positivt klimat runt Boden - det är inte betjänta av sån dödgrävare som sign. Bodensare. FAST MEST SUR BLIR JAG PÅ NSD SOM INTE HAR INSÄNDARNA PÅ NÄTTIDNINGEN.

Roligare då att se sossekvinnorna i Boden som tagit rätt grepp. Självklart verkar det att Maryam Hamidi borde få stanna.

Själv ska jag dock inte stanna - utan tvärtom påbörja min förflyttning mot en dag fylld av sammanträden.

Sol i sikte för "Satmaran"?

Morgonen strålar av sol. Ett inte allför gott tecken lärde jag mig vid min första utlandsresa till Rhodos. Vaknade och kollade ut till ett riktigt "mulväder". Det visade sig ju vara normalläge så tidigt på morgnarna. Lite så är det nog hemmavid också. Riktigt strålande sol vid 4-5 tiden på morgonen har en tendens att inte hålla i sig.

Inte vetenskapligt belagt - men ändå. Kanske ska börja mina morgonbloggar med väderiakttagelser så kan jag göra någon form av "vetenskaplig" summering till hösten.

Till hösten är ju snart - i går hade vi en lustigkurre (Jens) vid middagen som påtalade att om tre veckor går vi mot mörkare tider.

Men det finns ljus i "herrens" godhet - s
urströmmingspremiären som tycks räddad tack vare vår nabo i öst. Värre ser det ut att bli med vår traditionsenliga surströmmingsfest i juli. Fast jag har sprungit ut och hamnstrat även tidigare år vid liknande larm - kan vara ett försäljningstrick också.

Apropå rubriken så hörde jag att Vårruset kallas för Satmaran i pojkmun - förlåt folkmun. Kan då upplysa att vi just fick anmälan av den 6;:e häxan Katarina som ska ersätta Linda. På lagledarbänken behöver vi dock en ersättare för Els som måste städa gården på Lingonstigen.

Kom loss, häxor! Anmäl dig till expen under dagen!

Den åttonde dödssynden

Uj - vilken trevlig dag det blev. Lämnade jobbet strax efter tre - inte färdig förstås men det blir jag aldrig.

Hem till mor och far och rensade jordgubbar till efterrätten. Belgiska - vad goda de blivit - beror nog på att vi är EU-medlemmar numera. Förr var belgiska jordgubbar bara hur smaklösa och dåliga som helst.

Så alla EU-motståndare hoppas jag låter bli att köpa jordgubbarna.

Middag klockan 17.00 till vilken son, sonhustru och "änglarna" Sara och Lisa anlände tio minuter för tidigt.
Avåts ute i kuvösen.

Fast nu höll jag på glömma de jag gick in för att skriva. Det blev en evig uppvaktning - med gardiner, kuddar, söt liten vattenkanna och en miniros.

De två senare är förevigda på bild som kommer i morgon.

Dödssynden - den åttonde - kommer när jag lyckats förklara för mor när jag hann putsa fönstrena. Jag har nämligen satt upp den nya gardinkappan utan att putsa fönstrena. Vilket räknas till sånt man bara inte kan göra.

Den - gardinkappan -  är nämligen en julklapp - som jag haft svårt att precisera hur jag ville den skulle se ut. Därav dröjsmålet - och jag var ju nyfiken att se hur den skulle te sig.

Kanonfint - och med två stora matchande kuddar - en i samma tyg som gardinen och den andra riktigt chockrosa.

I morgon är en dag fylld av sammanträden - samt vårruset på kvällen.

Eftersom jag är så infernaliskt trött i kväll - blir det omedelbar avgång till sängen. Med hopp om att kunna vakna 03.45 för att iordningställa springkläder och övrigt.

Godnatt!

Favoritblogg

En av mina favoritbloggare är tillbak på banan efter ett blogguppehåll. Av semesterkaraktär förstod jag av det mailvykort jag fick.

Fast visst har det lite Hans "Hoffa" Eriksson över kortet. Med alla glasen och de smarriga efterrrätterna. Men det måste väl vara fel att jag ser en cigarr mellan fingrarna. Lägg ut det på bloggen så får vi gissa vad det är!

Ett eget värde

Ett eget värde ligger det för en del av oss i att påta i jorden. Och att använda gammal kunskap om hur sättpotatis ska vara beskaffad och om hur man inte får gå i sättfåran. Jorden där får inte "hårdas" genom att man går där. Det lärde jag av Skräddars Erhard som lärt det av Skräddars farfar som pappa kallar honom.

Dock vet jag inte om det var fel på kusken eller hästen. Pappa fick kratta igen en del fåror. Men det har hänt förr. Oavsett vi syndat med att gå i fårorna eller potatisar inte varit så väl grodda så brukar det bli skörd i alla fall.

Den som lever får se. Här är i alla fall bilder med Yngve i krattartagen.
46461-273

46461-274

46461-274

Inget egenvärde

För en liberal finns inget egenvärde i vilken form omsorg ges. Birgitta Rydberg, folkpartistisk landfstignspolitiker i Stockholm,  uttrycker det klokt som vanligt.

" Det är bra att tankeförbudet försvinner i och med stopplagen, men därför kommer vi inte att gå med på vilka privatiseringar som helst. De måste skapa ett mervärde för invånarna annars är det inte intressant, säger Birgitta Rydberg."

Det är väl det som främst skiljer oss från en del moderater som verkar hata offentligt för dess egen skull och älska privat av samma skäl.

Du kan läsa hela artikeln
här.


Gahrton - en sorglustig historia

Så har Per Gahrton återigen åkt fast för rattfylleri - denna gången av den grövre arten. DN och Aftonbladet.

Sorglustigt att höra hans bortförklaringar. Vid fråga om han inte borde ta itu med problemen - svarar han ett tveksamt ja - men låter förstå att hans problem är den långsamma förbränningen.

Klart en medicinsk sensation på gång. Han var berusad på torsdag kväll och hade inte förbränt färdigt sen fredagkväll.

Dessutom så pass mycket "fylla" kvar att han omdömeslöst nog drack några öl till innan polisen kom. Så att det får lägga ner lite extra jobb på att utröna hur full han egentligen var.

Sovmorgon

Var upp vid femtiden och smorde alla mina stela leder och punkter på kroppen. Tigerbalsam gör susen. Sen har jg legat till halvnio - hör och häpna. Men jag tror vila är bättre än träning idag.

Och det är faktiskt 16 grader på en termometer som garanterat inte nåtts av en enda solstråle.

Solstrålar är det annars väldans gott om. Harmas nästan att jag legat på länge - jag måste nämligen ägna ett antal timmar till att strukturera upp veckan på olika sätt.

Inser att det förutom Värrus, Apu och fullmäktige också är besök i Jokkmokk och Haparanda i veckan. Och Månadsmöte med budget.

Men Haparanda innebär väl ändå att jag kan få se IKEA på håll?

Nu snabba ryck med dusch om omklädnad.

Mycket som ska hinnas innan det är morsdagsmiddag klockan 17.00. Tur att vi sliter ut en generation i taget i vår släkt - den blir hos mor Marianne - även om jag kanske står för efterrätten.

Älskar våra årstider!

Fatta att det inte är någon annanstans som grönskan är så skir som här. Tänk vilken lycka det är att bo så här där månaderna faktiskt gör skillnad.

Ständig sol ger öken - tänkte när jag arbetade på potatislandet i eftermiddags att det är minst lika härligt som att befinna sig i soligare och varmare länder.

Just detta att känna ett il av en kall vind -som bara försvinner när solen vinner.

Nu har vi varit ute och haft omvärldsanalys. Bland annat varit till Kronan och spanat in Johans nya hus. Johan som hade träffat Leijonborg på universitetet den 9 maj.

Synd bara att Bluetooth och jag inte är kompisar. En gång var jag på väg att föra över bilder från telefonkameran till datorn men då bröts det.

Nu säger den att den inte hittar någon enhet.

Ni får vänta med att se min pappa på potatislandet till i morgon!

Hoppas ni alla mår bra och känner er sunt hänryckta!

Vilken dag!

I år kom sommaren på Pingsafton. Och ska vi nu tro gamla bondepraktikan - och det ska vi väl - så blir det en himla bra sommar.

Vilhelmina har verkligen visat sig från sin bästa sida. Regn i natt - precis som det ska vara på sommaren - och nyss när vi åt middag - var den 20 grader i skuggan.

Perorna är i jorden. Men visst bekymmer hade vi vid igen kröningen av fårorna. Något blev fel så vi fick kratta en del - men det blev bara lite extra bonus motion.

Nu ska vi dra på visit till några "nybyggare".

Hästen fick permis

Ficke permis till jorden torkat upp lite efter nattens regn. Passade mig som handsken som hade lite vanlig vardagsuppstädning att göra. Plus köra några tvättmaskiner förstås. Naturligtvis fulla med tvättgods och inte överdrivet mycker tvättmedel heller.

Fast mest handlar städet om att plocka upp efter "någon"  som lämnar prylar där "den" går och står. Så hittade jag en lapp från tant Daga - en som hennes mamma tant Helga hade lärt henne. Kan undra om den inte var uppbroderad på en sån där tygbonad. Så här låter den i alla fall:

Arbetsamhet befordrar hälsa och välstånd
och hindrar många tillfällen till synd.
Hjälper oss att emotstå onda begärelser
och bidrager till tröst och sinnesstyrka i motgångar.

Jobba på kompisar - man vet aldrig vad som händer annars så här i hänryckningens och gullregnens tid. Minns er Hjalmar Gullberg med Kyssande vind.

Högsommarvärme?

Urban, VILHELMINA.. - 10 grader - nog skulle jag väl önskar lite hottare högsommarvärme?

För då ska jg förhoppningsvis ha tid att sitta på
trappen till Kulturens Hus och lapa sol och äta kulglass. Vi hoppas trappen håller den här gången.

Och plattorna- Willys Sundling påstår att det bara är sopmaskinen som fått beträda dessa. Men här är bildbeviset att han inte säger hela sanningen. Fast bilden är i andra datorn - men om det behövs kan jag plocka fram det.

En konstig sanning som jag tror jag nämnde i går. Roger Jakobsson och PO Erikssons, båda som företrädare för Längmanska fonden försökte i går förringa de 10 miljoner de slarvat bort i Obolplaceringen. Tycker att sign. Olle uttrycker det bra i insändaren om Slängmanska fonden.

Carola Lundgren, godkänd revisor i Norrbotten, kritiserar att regeringen tagit bort den allmänna revisionsplikten. Klart att braschen reagerar negativt - det gör ju deras kaka mindre.

Inte desto mindre tycker jag att det ligger en del i hennes kritik - men jag vill nog syna vad beslutet innebär innan jag är allt för kategorisk. Men visst är det så att det är lagar och regler som är så krångliga att ingen vanlig dödlig kan klara det.

Men revisorerna har också själva som bransch prisat ut sig. Idag är kostnaderna oskäliga för ett mindre företag - det borde ha funnits ett eget intresse i branschen att effektivisera och hitta billigare modeller för de allra minsta företagen. Måhända är det det som regeringens beslut innebär?

Nu ska jag klä mig för att vara häst framför milden (plogen).

Grattis på 83-årsdagen!

Riksfritt att fader Yngve se gratulationshälsningen här.
Men det kan väl vara ett tips till en och annan Sunderbyggare om att det finns tårtfika att hämta.

46461-272

Gossen till höger är Innimarkarn (Ingemar Nilsson) som för övrigt snart också fyller år. Och som ska tackas väldigt mycket för att han brukar ta med far till skogen.

Samåkning i den högre skolan

Hela den borgerliga alliansen transporterades ut till Sjöfartens Hus (hette det så?) genom Mattias Karlssons försorg. Camilla upphämtad på länsstyrelsen och Erik kom hit till mig.

Skulle väl nästan ha gjort Annika Eriksson nöjd - men hon är väl inte med i Kommunföretag AB - vars styrelsemöte var förlagt ute hos hamnen. Eller egentligen var väl besöket riktat till Bogserbåtsbolaget AB som ju ingår i Kommunföretag AB som dotterbolag.

Jättetrevliga lokaler - jag har förvisso varit där förr - flera gånger. Även när det var rätt nytt - vilket av Leif Åbergs föredragning visade sig vara 17 år sen.

En liten känga till Tekniska eller eget beröm - vet inte men Leif ville vi skulle notera att det var välskött - och att det var de själva som skötte det inte Tekniska.

Thomas har överlevt valberedningens sammanträde som pågått från 09.00 till 14.00. Först runt den 14 juni kommer de att presentera sitt resultat. Nu skulle väl vidtalning av ett antal "pusselbitar" vidta.

Med anledning av ett mail från Bo Hultin - vill jag vara förtydliga att påminnelse att ta sandhinken med absolut inte var riktad mot honom - vilket han nog förstått. Men om någon av er andra uppfattat det så - så vet ni bättre nu.

Fick en redogörelse från Bo som var väldigt intressant - som kan förklara att en del talar om Gunnar Selberg "som han som kallar sig centerpartist". Förhoppningsvis får ni se ett debattinlägg i NSD som Hultin skickat in.

Här kommer två foton från hamnen. Jag hoppas det inte var fotoförbud där ute. Å andra sidan brukar mina bilder vara så otydliga att det säkert isåfall inte gäller mig.

46461-269

46461-270

Såg inte vad jag gjorde

Benen var riktigt tunga och stumma idag. Nu har jag svurit på att jag måste ned 10 kg - fast i alla fall 7. Alltså fatta sen förra våren har jag alltså ungefär motsvarande 3-4 mjöspåsar som jag måste dra med mig runt. Inte undra att det går tungt!


Var nästan på väg att vända - men då tänkte jag att jag drar runt lite långsamt och njuter av tillvaron i solen. Stannade vid fågeldammen och fotade. Dock strålade solen så jag såg inte hur mycket jag zoomade in - och uppenbarligen så zoomade jag ut istället.


I går kväll fick jag för mig att det var konstigt med en måne på sommarhimlen. Så då fotade jag den också. Men märkligt så obetydlig den blir.


46461-267

Och så då måne över Sunderbyn

46461-268

"Dom vill ocksä bära våra guldkedjor"

Jaha, så har vi fått veta varför det finns så många yrkeskriminella i Sverige. Chefen - Therese Mattson gästade "Karin 21.30" i går kväll. Hon förklarade den höga yrkeskriminaliteten som den värsta flumsocialist. Vi har det ju så bra i Sverige - mycket fina prylar i våra hem som frestar. Guldkedjor och andra fina attribut. Det blir så frestande det vill också bära fina guldkedjor.

Det är nog inte underligt att de ser ut som det gör i Sverige - med såna chefer i den yttersta ledningen för de som ska bekämpa kriminalitet.

Jag har annars fått lära mig att guldkedjor och annat snabbt byter ägare för att omvandlas till droger.

Annars är det stora kunskapsdagen idag - vi får veta hur sommaren blir. "Urban, Vilhelmina och Blenda skola sommaren lända" fick jag lära mig när jag var liten. Numera finns även Beda som trea - och kan rimma med leda. i vilket fall har det sällan stämt under mina snart 60 år.

Men eftersom solen skiner från en strålande blå himmel nu på morgonen så är det skönt att kuna tro på gamla sanningar.

Dan Lundström - kände som
MR:s agent - talar idag ut i ett öppet brev och ger sin sanning.

Och Gunnar Selberg, centerpartist i Kiruna, säger sig ha fått en besk sanning från socialdemokraten Pernilla Lundqvist. Påstås ha bett Gunnar dra åt helvetet! Han kräver en ursäkt annars ska han ine besöka sandlådan - förlåt sammanträdena - någon fler gång. Och Hultin tycker att Selberg får säga vad han vill dock inte på sammanträden som leds av Hultin. Och oense är herrarna också om hur många sammanträden Selberg bevistat. Glöm inte hinken nästa gång ni träffas!


På andra sammanträden kan man fatta vilka beslut som helst utan att behöva stå till svars. Längmanska får ansvarsfrihet trots Obol. Bara man lyckas förflytta sig ett verksamhetsår fram i tiden innan man "avslöjas". Revisor Hans Öystilä hänvisar förstås till tystnadsplikten men avslöjar så mycket att det som ska hanteras i revisionen är det som hänt 2006.


Tänk om det vore så lätt i övriga livet - att bara du lyckas passera årsskifter så går du fri och slipper ta ansvar för dina handlingar?

Tur att man ska hålla sig på marken idag - och åtminstone inte ha någon tripp inplanerad med SAS. Thomas ska till Fjollträsk (ha - jag vågade) i dag och valbereda. Det kunde varit jag - jag var föreslagen som representant för norrlandslänen men helt plötsligt kom de på att för helheten behövde de en ung grabb och ingen gammal tant. Så där rök min chans.


Fast Thomas reser Nordic idag.


Nu ska jag resa Honda Jazz - förbi föräldrarna förstås. Mutter i soluret borta i går kväll - hoppas den är återfunnen annars blir det sök och sen ankomst till jobbet.


"sYLVAss"

Börje Lööw fantiserade bakom min rygg idag när vi lämnade stadshuset. YLVA kunde kompletteras enligt rubriken.

Har också fått lära mig av en annan vänsterpartist att Vårruset kallas för Satmaran. Det känner jag mig stolt och hemma med.

På måndag är jag och  flera tusen andra häxor som samlas. Då må Börje Lööw och de andra "Bufflarna" gömma sig. Om vi nu ska travestera på initialbokstäverna.

Tråkigt utan kommentarer

Sjävl har jag brottats med konstiga bokstäver när jag kommenterat på andras bloggar. Och bloggerkonto och googlekonto och allt vad det heter. Som jag skaffar varje gång och som sen inte funkar. Möjligen för att begynnande senilitet gör att jag glömmer vem jag är dvs id och lösenord.

Men nu undrar jag om mina kära ansvariga utgivare av bloggen hittat på något. Inte ens en gång "elake Krille" kommenterar längre.

Inte är det väl så illa att ni inte längre får vara anonyma? Trist i så fall. Jag tror inte vi vanliga dödliga bloggare har såna problem som Linda Skugge att det är motiverat.

Länkvärd artikel

Ylva Mjärdell har i en kommentar tagit upp en artikel från dagens NK som hon tycker är länkvärd.

Argument för bevarande av Fritz Olsson husen!

Vadå äldreomsorg?

Vad sysslar de med i Arvidsjaur egentligen? Nu måste jag maila med Birger så han ryter till.

Men visst är det så att kommunerna brukar få problem när folk blir över 100 år - då tror systemet att det är 1 år och 2 år istället för 101 och 102.

Om inte för så vid 101 får nog Ida erbjudande om en plats - på dagis!

Nu ska jag bara...

inte "bara" göra något mer på jobbet utan nu ska jag faktiskt fara hem.

efter de två sista passen med budgetutskottet behövs lite avkoppling.

Fast jag ska bara fara förbi apoteket och hämta medicin till mor.

och så hoppas jag det har några rester från middagen som jag kan snylta på.

Hamnen och fritids!

Hamnen och Fritids har vi betat av på förmiddagen i budgetsutskottet. Nu efter lunch kommer Tekniska - dom som alla skyller på.

Fritids var mäkta irriterade över att de fått en hyreshöjning från Tekniska på 17 kronor kvadratmetern. Nu är det svårt att mäta det berättigade i kritiken - men nog kan jag förstå att de blir irriterade när det bara kommer ett brev - oss förvaltningar emellan - där det kort och koncist konstaterar sin höjning.

Verkar inte som om vi någonsin får ordning och reda på de interkommunala hyrorna. Den frågan ärvde jag av min företrädare - den utreddes redan då för mer än 12 år sen.


Sen ska vi ha stadsbyggnads också på eftermiddagen.


Så ska vi vila och sova på saken - för att ta de skarpa besluten på måndag.


Vilket ansvar har man?

Det pratas ofta om hur stort ansvar det är att sitta i bolagsstyrelser. Inte minst i kommunala och andra offentligt ägda bolag.

I Kuriren får ragnar Engman bära hunhuvudet för att arvodena i Bodenbo höjts från 250 kronor till 3000 kronor per sammanträde.

Nu tror jag knappast Ragnar varit vare sig pådrivande eller kan anses vara ansvarig för höjningen.

Men med anlednings av att styrelsen för Längmanska fonden med landshövdingen PO Eriksson nu slarvat bort 10 miljoner av sina medel så ska det ju bli spännande att se vilket personligt ansvar styrelseledamöterna får ta.

Jag tror mig inte ens ha sett dem namngivna i tidningen än mindre med foton.

Som Anna-Greta här på jobbet nyss sa - om hon försnillat om så bara 50 spänn så skulle det nog blivit annat ljud i skällan och annat ansvarstagande.


En ny "Oskar Holmgren"

Hinner inte riktigt med att kommentera allt jag skulle vilja. Inte bra för hälsan - det proppar upp. Känns alltid mycket bättre att åtminstone fått vräka ut tyckandet i detta forum.

Och väntar jag så hinner andra proffstyckare tycka till så jag bara kan nicka instämmande. En bra variant för den stressade och/elller lata.

idag är det två riktigt bra grejor som jag inte hade kunnat uttrycka lika bra.
Kurirens krönika "Ny äldre i kläm i Gällivare". Rubriken lite svår att läsa och översätta i hjärnan "Ny äldre...?". Fast då såg jag  "Oscar Holmgren" och fattade galoppen. Tackar Bo Östman för att jag nu bara kan länka för att få sagt det jag vill.

Skrev redan i går i min tidningskrönika en uppmaning till Yvonne och Mona att skrika i frågan. Så här kan ni inte ha det i Gällivare.

En annan sak som jag hade svårt att uttrycka i min tidningskrönika var  moderaten Göran Ahlmans påhopp på Mikael Renberg. Kände bara att det var fullständigt omdömeslöst av en förtroendevald att på det sättet "skipa rättvisa och döma" i en affär som utan tvekan kommer att hamna framför skranket. Tackar Anders Mansten som idag har en insändare med precis det jag ville säga.

Och har ni problem att sova kan jag rekommendera "min" gamla FPU-ombudsman Marie Söderström. det ar några år sen - men jag hade nöjet att ha Marie som arbetskamrat under något år. Baksidan på Norrbottens Kuriren idag - om någon hittar länken till nättidningen kan ni väl lägga in den i en kommentar.


"Millan" och fågelbord

Vem f-n är "Millan"? I väntan på lokaltidningarna har jag vispat runt på nättidningarna. Efter första turen hade rubriken "Millans revansch" etsats sig fast på näthinnan.

Nyfiken som jag är var jag tvungen att ta mig tillbaka. Bollen är rund - det var Milan.

Annars har jag fått en uppenbarelse på morgonen när jag tittade ut över altanen. Faktiskt kan jag nog snart skaffa fågelbord. När jag flyttade in här 98 var det katt i varje "holk" och jag hade ingen lust att skapa et skafferi till dom.

Men nu finns bara en innekatt och hon är troligen på väg härifrån och det är ytterst sällsynt att jag överhuvudtaget ser till någon katt i grannskapet.

För övrigt börjar mor och fars 4 dagars firande idag. Start med 60 årig bröllopsdag idag. Blommor levererades i går!


Nu är klockan kart över fem och inga tidningar än. Kan tro att det varit tryckpresshaveri?


Och nättidningarna ine uppdaterade. Det borde vara en service till läsarna att så sker tidigare. Det här rubbar ju alla mina morgoncirklar.


Sommarkväll!

15 grader varmt ute klockan 21.30 - vad kan jag mer begära?

Sammanträdet klart; Jan Björklund, ordförande och partiledare, Anna Grönlund Krantz, 1: vice ordförande och Birgitta Ohlsson 2:e vice ordförande. En sammanfattning av länets nomineringar.

Jag är nöjd - så skulle jag också röstat om jag inte vara varit en simpel tjänstekvinna som inte fick rösta i det här sammanhanget.

Fast det är klart - jag hade nog helst velat göra en nostalgitripp med Peter Örn. Men även han satte sina spår i Norrbottens nominering. Styrelsen förordade enhälligt Jens till partistyrelsen - Jens som en gång i tiden - som 14-åring - värvades till folkpartiet av just Peter Örn.

Nu ska jag vila framför TV:n för att orka upp vanlig tid i morgon bitti. Vill gärna hinna träffa Erik på väg upp till Kiruna för möte med landstingsgruppen - eller grupperna. För de komma från öst och väst. Eller i alla fall är det landstingsgrupperna från Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten som träffas.

Puh, telefonsammanträde om 4 minuter!

Men hemma är jag.

Om 4 minuter startar vi telefonsammanträde för att nominera partiledare, presidieposter och partistyrelseledamöter.

Men vi kan ju vara ganska lugn - vi har ju våran Thomas i valberedningen.

Vilken post har du vikt för mig, Thomas??

Riktigt socialliberalt av Tobias!

Idag är det med än 1,6 miljoner löntagare som överbetalar till sjukförsäkringen. Det vill säga det får inte ut sina 80% av lönen i sjukförsäkring om det blir sjuka.

Många vanliga löntagare upptäcker att de betalar solidariskt till välfärdssystemet men om det någon gång behöver nyttja det så är det rejält urholkat.

Det bäddar för att allt fler söker privata försäkringslösningar och någonstans finns brytpunkten där det inte längre går att upprätthålla en gemensamt finansierad sjukförsäkring.

Då får vi ett samhälle där sjukdom och funktionshinder blir en riktig klassfråga. Vilka sjukförsäkringspremier tror ni personer med kroniska sjukdomar kommer att få? Och det blir väl till att lämna genetiska prov så att ärftligenheten och sjukdomsrisken kan bedömas.


Därför är det riktigt socialliberalt av Tobias att kräva att taket ska höjas i sjukförsäkringen!

En sosse uttalar sig i SvD och tror att förslaget bygger på någon strid inom partiet. Jag tror att vi är tämligen eniga inom partiet i den här frågan - men har fått kompromissa i alliansen. 


Hur tyder jag Olle?

Förvisso skriver han inte att .PO Eriksson har en mer neutral roll än socialdemokrater brukar ha - men visst måste det ändå betyda att Olle tycker att PO är Senterpartist?

Inget fel med rynkor

Bara helt sjukt. Inte nog med att man ska betala dyrt för någon creme som sägs ta bort rynkor - nu är Aftonbladet så fiffiga att du får inte veta vad cremen heter om du inte betalar in dig på Aftonbladets Plus.

fast för tanten på bilden verkar då rynkorna ha samlats i påsar under ögonen. Så går det när man försöker dribbla med naturen.

Låt åtminstone mig att ha mina rynkor i fred!

Projekt som borde lagts ned

Vad är det för nissar som tycker det är kul att spruta vatten på statsministern? Tydligen skulle kändisar som gick på gratispremiärer vattendränkas.

Det blir extremt dåliga vibbar med ett sånt "attentat" mot statsministern - inte kul för säkerhetsvakter och andra som i ögonblicket i alla fall kan få - säkert får - adrenalintillströmning.

Vet dock inte vem som var mer patetisk - Robert Aschberg som sa att han inte skulle gjort det själv men att han inte tog avstånd från sina medarbetare eller den politiskt korrekte pressekreteraren Oscar Hållén som lät som någon från politbyrån som läste upp ett telegram.

Men nu skulle vi ju vara positiva. Så för er som inte tar del av
Stockholms lokaltidning DN kan jag tipsa om en bra artikel av "våran" Tobias Krantz. Vi känner oss extra delaktiga eftersom ett av de lunchseminarer som ligger till grund för den här artikeln genomfördes av Jens och honom här uppe i Luleå. Jag passar på att tacka alla ni som kom och bidrog till diskussionen den 23 april.

Men nu - kompisar - måste jag dra ur papiljotterna ur håret och dra på kaffe hos föräldrarna. Det blir nog någon minut över åtta i alla fall innan jag landar på expen.


Projekt släpvagn nedlagt

I går eftermiddag fick jag en inre syn. Jag såg hur tidningsbuntar slets upp - tidningar spreds på Notviksrakan. "Lösnumren" blandades upp med en och annat bunt á 200 ex som landade mitt i vägbanan.

En annan bild med luktminne - när min kompis och jag kört släpvagn rätt framgångsrikt - ändå från Storheden och hem till Sunderbyn - en frän lukt av bränt gummi. Och upptäckten av bromsspaken som inte spärrats upp.

Lägg till det att just åkgräsklipparens motorhuv fick sökas på sträckan Sunderbynb-Boden när Kerstin och far var ute på släpvagnsäventyr. Den återfanns förvisso.

Så eftersom jag inte lyckats anlita något proffs på släpvagnskörning (förlåt, Birgit) så är projektet inställt. Får hoppas att gräset inte gror alltför fort så far håller sig lugn.

Får väl om inte annat beställa bak av en omgång bondkakor. I går kväll när jag kom dit halvåtta så bakades det plommonknyten.

Nu ska här firas; 60 årig bröllopsdag den 24, 83-årsdag på lördag, morsdag på söndag. Lägg till det att helgen ska njutas i hänryckningens tecken så är det fullbordat.

Har alltid drömt om att gifta mig pingsthelgen om jag skulle gifta mig någon gång. Rätt fantasilöst - eller hur - så det är väl lika bra att det inte blir i år heller.

Grattis Roffe!

För att börja dagen positivt så gratulerar jag Roffe - Rolf Nielsén som fyller 53 idag.

Och livet blir bara bättre för varje år - just nu är bästa åldern 59. Så du har den ljusa framtiden framför Dig, Roffe!


Bifall

Bifall till detta från mig. Ett riktigt rungande sånt.

Fick lite bassning av Els häromdagen för att jag inte gillade björnar. Den gulliga bilden med björnungar i ortstidningarna.

Visst - björnar är gulliga på Skansen och i Lycksele djurpark. Och långt från bebyggda trakter.

Men skitäckligt när det är på våran badstrand i Sunderbyn som häromåret.

Två timmar socialnämnd

Två timmar socialnämnd blev det. Spänner ju över oerhört mycket. Hade föredömligt också ägnat sig åt att självkritiskt granska sina mål. Faktiskt många gånger värt mer beröm att ha lite gula varningslampor och till och med någon röd än att bara slå sig för bröstet med idel grönt ljus. Bakom de gröna ljusen döljer sig ofta dåligt spända bågar.

Men nog finns det massor av förbättringsområden. Tydlighet och tillgänglighet hade de själva pekat på. Själv tror jag samordning kan vara ett nyckelord. Finna massor av resurser som borde samordnas.

Mycket projekt som flyter omkring. Ibland tror jag en del av dessa lever egna liv. Därför roligt att konstatera att åtminstone ett - som rörd psykiskt sjuka - hade utfallit så bra att det permanentats.

Och nu har jag varit och stavgångat i 40 minuter. Undrar hur många bondkakor det är värt?

13.15 är det budget igen.

Överraskning

kan man bli annat än glad när man kommer hem klockan halvnio på kvällen och möts av en kruka med penseer på bron.

Leverantör okänd - fast jag anade kusin Kerstin vilket det också visade sig vara.

46461-266

Polisen i otakt

Hör på TV att kunskap om hatbrott och hedersrelaterat våld tagits bort ur polisutbildningen. Liksom jämställdhet. Ser med spänning fram emot kommentarer från Beatrice Ask och polisföreträdare.

För övrigt noterar jag att Jan Björklund redan är vald - åtminstone om TV1 får bestämma.

Lära nytt varje dag

Crossovermammor  - jag riktigt nytt är det ju inte - men ett nytt ord i alla fall för mig.

Redan Birgits mamma i Parakka var en crossovermamma för över 30 års en. Birgits syster Ullis och hennes dotter Linda är precis jämnåriga.

Att städrabatten kommer att bli en succé siade jag om för länge sen. Jag tror precis som ledaren i Kuriren att det främst kommer att bli äldre som kommer att nyttja det här. Vi var ett gäng som senast i går kväll pratade om hemtjänstens begränsningar. Det är alldeles för styrt vad de ska få hjälp med.

Otäckt i NSD om hur länsstyrelsen lämnar uppgifter till EU om folk som fyllt i blanketter fel. Ser framemot morgondagens artikel med rubriken; Brottslingarna kommer undan.

Otäckt är det också med härvan runt Luleå hockey. Nu träder också Jarmo Myllys fram och hävdar att han också har pengar att fordra av Luleå hockey och att det är placerade i Obol.

Otäckt med mannen från Älvsbyn som kidnappats i Colombia. Sonen Roland pratar just i TV. Blir lite bisarrt med vår härligt  lugna norrbottniska dialekt i ett läge där allt förstås känns hysteriskt.

Missade i går att skicka en namnsdagshälsning till kd:s förre gruppledare Conny - här kommer kramen.

Och stort grattis till Anna Ibrisacig som fyller 40 år på onsdag - vilket är i morgon. Då ska också en annan person gratuleras - men det sparar jag till i morgon.

Hysteriskt fort går också tiden på morgonarna nu för tiden - nu måste jag iväg om jag ska finnas på plats 08.15 dår socialnämnden kommer till budgetutskottet.

Näms inte skjuta ned min "annons"

Vill ju inte skriva något nu egentligen för då förskjuts hela mitt experiment med annonsen om transportör ner. Men i alla fall kan jag meddela att akt I av budgetarbetet nu är avklarat. Inledning plus första förvaltningen och nämnden som var kultur.

Spännande att höra om utveckligen på Kulturens Hus. 170 000 besök på biblioteket på fyra månader. Mer än årsresultatet tidigare. Cirkus 1200 nya lånekort utfärdade. Riktigt roligt.

Barnbiblioteket största succén. Det förstår jag - mina barnbarn ska alltid en tur in där - fastän att de lånar på bokbussen hemma i Alvik.

Har deltagit i styrelsemötet på distans - det vill säga jag har suttit vägg i vägg och det har fått kalla på mig om jag behövts. Inte många rop där - vilket väl borde oroa mig.

Men det gör jag inte - säger som min namne Ylva vilket ynnest att få umgås med så duktiga och trevliga människor. Alla med sin specifika kunskaper och erfarenheter.Sökes: transportör?

Söker någon som i morgon (eller möjligen onsdag) kan hjälpa mig att transportera en åkgräsklippare till Björsbyn. Från Sunderbyn till Björsbyn. Skall lämnas på Björsby Maskin.

Bil med kula behövs - släp hyr jag. Och jag lovar riklig belöning i form av vänligt bemötande och en slant för körda mil.

Nu ska vi se om bloggen funkar och om jag har några kompisar som är praktiskt lagda.

"Glasögonormar" är vi allihopa

Nästan - hur jag nu kom mig för att kolla det. Men plötsligt såg jag att nästan alla på PTU - politiker och tjänstemän bar glasögon. Runt 22 personer och bara 3 utan glasögon. En tjänsteman och två politiker.

Frågan inställer sig: Är det vi med glasögon som är mest klarsynta? Eller?

Annars började sammanträdet på hemmaplan för mig. Kläppenskolan. Intressenter finns att driva fristående förskola där - känt från media sen tidigare.

Frågan är om kommunen är beredd att avhända sig fastigheten. Långtids hyra ut eller sälja. Båda alternativen fick godkännande efter en viss diskussion. Några bakåtsträvare fanns det allt - men förvånansvärt få.

Förnyad anmälan om medlemskap i Forum folkhälsa - kostar ingenting - tingeling (hann jag första Camilla).

Yttrande över Piteås Översiktsplan - centern lämnade in ett särskilt yttrande - hängslen och livrem - om att kommunerna måste förstå att samarbeta vid kommungränserna - som EnVis bygd - Niemisel - Gunnarsbyn.

Markanvisningsärenden på Storheden med företag som inte vill berätta åt vilket elektronikföretag de ska bygga. Så lite får vi köpa grisen i säcken - vi får hoppas tjänstemännen har koll på att det inte döljer sin någon formidabel Obol-gubbe bakom?

Medlemsavgift för Bottenviksbågens ekonomiska förening - bifall.

Medfinansiering av förstudie 1000 nya ungdomsjobb i Luleå - bifall förstås. Retade mig förstås att de fortfarande skriver "skapa jobb". Politiker vare sig kan eller ska "skapa jobb" - vi kan däremot jämna marken - skapa förutsättningar för jobb.

Och så fick Luleå basket det traditionsenliga förskottet på sitt marknadsföringsbidrag. Kanonbra redovisning från Luleå basket om hur deras ekonomi sanerats och utvecklats.

Hörde på radion när jag kom ut från sammanträdet att det tyvärr finns elitlag i Luleå som verkar ligga betydligt mer pyrt till.

Medfinansiering projekt Exjobbsförmedling - bifall. En verksamhet som ska permanentas till ett Karriärcentrum som ska vara länken mella universitetet och näringslivet i regionen. Nödvändigt och bra!

Sen trodde jag förstås att det var slut - svårt att träna in nya rutiner. Så trots att jag var en av initiativtagarna till att ha korta gruppledaröverläggningar någorlunda kontinuerligt så hade jag glömt/förträngt att det ska se efter varje PTU. Tog väl sin lilla timma.

Tankade på Statoil och träffade Linda Bäckström som betalade 170 kronor för Vårruset samtidigt som hon glatt meddelade att hon inte skulle kunna delta. Sista minuten resa till Turkiet. Så nu hurtiga fp-tjejer finns en plats i laget att köpa in sig på. Jag kan börja med att rabattera 10 spänn!

Nu får det bli fruktlunch och sen budgetutskott klockan 13.15. Vi pratade faktiskt mest budget - det rent praktiska runt budgetarbetet - på gruppledarträffen.

Inte mogna än

En strålande sol och skirt grönskande björkar mötte mig när jag blickade ut i morse vid halvfemtiden. Dock var jag tvungen att öppna altandörren för att ta in allt detta. Mina fönster är långt ifrån mogna för strålande morgonsol. Dock har den redan tonat ned sig vilket inte alls är nödvändigt eftersom jag snart ska lämna denna utsatta plats.

Det är bara att kavla upp ärmarna - enligt NSD:s horoskop för oss Vädurar!

Kavlat runt i våra lokaltdiningar har jag gjort - och spontant undrade jag hur ledarskribenternas vardag skulle se ut om de inte hade opinionsmätningar att dissikera.
"Ras Mona-effekten?" - en enstaka (tror jag) mätning mot strömmen ger plötligt en halvsida i spekulationerna. Tack och lov för att ledarskribenterna spår men väljarna rår!

Hitler var också folkvald borde vänstersnubben Kalle Larsson som är på TV just nu tänka på när han nu gång påtalar att terrororganisationen Hamas är folkvald.

Det var en lite parentes.

Noterar att jag idag i tidningskrönikan inte markerat var Norrbottens Kuriren slutar och NSD börjar. Jag hoppas verkligen inte att det är något omen om Kurirens uppköp av NSD. Men man vet aldrig - min farmor hade ju lite såna "omen" egenskaper?

Fast då kanske vi kunde få även NSD:s insändare på nättidningen. Sign Ivan skriver idag att när Luleå kommun släcker sin belysning dagtid kommer de inte att märkas någon skillnad. Och då kommer det gå upp ett ljus för en del - ljuset kom inte från lamporna utan från solen! Härligt Ivan, jag håller med dig.

Och idag grattar vi Folkpartiet i Boden till en hedrande bronsmedalj.


Och idag - ikväll - är deadline för våra lokalavdelningars nomineringar av partiledare.

Otäckt med branden i Falun - två döda. Kvarterat Herrhagen låter obehagligt bekant?

idag gäller annars sammanträden för hela slanten. Start med PTU klockan 08.15 - men borde inte ta så lång tid.
13.15 startskott för årets budgetarbete. Slut klockan 16.00. 16.30 sammanträde med förnyelsegruppen. 18.30 styrelsesammanträde med Luleåavdelningen.

Ingen träning idag - men i morgon ska jag göra ett försök igen. Men skorna sitter fortfarande alldeles för tajt - inte bra! Idag blir det av mor ärvda fotriktiga dojor - hur tokigt det än kan se ut.


Vännen "Krille"

Vännen "Krille" var på hugget häromdagen. Och hade tre kommentarer på raken.

Det första han påstår är att regeln om max 4% av inkomsten får gå till fastighetsskatten är avskaffad. Så klart den är avskaffad eftersom fastighetsskatten är avskaffad.

Alltså kan inte heller vara så att "våra fattigpensionärer har nu fått höjd fastighetsskatt i Norrland" eftersom fastighetsskatten inte längre finns. Max 4.500 i avgift och ingen ska behöva betala mer än idag.

Men Krille och kompani har lyckats bra med den vilseledande propagandan - för många är de pensionärer som jag deklarerat åt som trott att de skulle få höjd skatt. De har blivit jätteglada när jag konstaterat att de nästa år får betala flera tusenlappar mindre i tack vare att fastighetsskatten avskaffats.

Sen har han något svammel om att liberaler väljer att inte betala avgifter och skatter av ideologiska skäl. Vilket är på sandlådenivå och borde egentligen inte bemötas.

Men för kloka läsare av denna blogg kan det finnas anledning att poängtera att vår inställning att det ska finnas privata alternativ är helt korrekt. Men det viktiga är att framhålla att vi verkligen vill ha en offentligt finansierad vård och omsorg. Hur skulle det annars gå för de som inte föds lika friska och starka som genomsnittet? Men om man vill gå till en läkare som  är sin egen eller har Kent Ögren som chef - det vill vi att patienterna själva ska få bestämma.

På samma sätt som man rätt framgångsrikt lyckats framställa avskaffandet av fastighetsskatten som något som drabbar de "fattiga" så vill man gärna sätta likhetstecken mellan privata alternativ och tjock plånbok. Vilket är helt fel.

Så slutligen så blir han riktigt upprörd när jag påtalar att det Lulebo nu tillämpar med olika hyressättning på olika attraktiva  bostadsområden - det är faktiskt marknadshyra. Och så frågar han retoriskt om bara rika människor ska få bo i innerstan? Den frågan passar jag över till Luleåbo. Helägt kommunalt bolag - och det är ju ingen hemlighet att kommunen är majoritetsstyrt av socialdemokraterna.

Men jag skulle ju också kunna ställa frågan om varför vi i Sunderbyn skulle betala mer i hyra än innerstan - vi som har mycket mindre service och ökade kostnader för att nå jobb och annan service?

Och visst - det är ju så att ju mer pengar du har ju dyrare saker kan du köpa. Så styrs det ju delvis - men det handlar ju också om vad och hur du prioriterar dina pengar.

I forna sovjet var det nomenklaturan som körde omkring med de finaste - stundtals de enda - bilar som fanns.

Nu ska jag nog dra hem till ljuva Sunderbyn - där hyrorna är nästan lika höga som i innerstan.

Vet alla vad K-1 galan är?

Blev lite nyfiken på vad DN inte släpptes in till och klickade mig fram till denna länk. Kan kanke ana mig till att det kanske handlar om boxning.

Det verkar vara på modet i vissa kretsar att inte släppa in media som skriver fritt. Här anklagas DN för att en tydligen kriminell person ska ta så illa vid sig att han kanske krökar till redan i kväll.

Man har inte kommit särskilt lång med bearbetning av sitt tidigare kriminell förflutna om det är så enkelt att "motivera" ett återfall.

Annars har dagen varit bra. Har just avslutat denna på alla sätt lata, lustfyllda och på sitt syndfulla helg. Efter en smarrig dajmtårtbit på Leos Lekland fick det bli en Frisco Cheese (bara burgaren) och min favorit chilecheese. Syndigt gått.

Här kommer en bild från Leos Lekland. Något suddig förstås - men det syns ju i alla fall att det är Sara och Lisa i Tigerrutchbanan.
46461-265Kunde blivit fler bilder men jag läste bok mest hela tiden. "Mordplats Raitajärvi" av Majvor Müller. Har börjat hur många gånger som helst men aldrig gett mig tid. Men nu ska jag börja på kapital 46. En lättläst, trevlig bok - kanske utan den där riktiga spänningen. Påminner mig om Åsa Larssons sätt att skriva.  Vilket väl inte är något dåligt betyg för en debutant som Majvor.

Och nu ska jag ta tag i planeringen för veckan. En vecka som 90% kommer att gå åt till kommunalt arbete.


 

Inte betrodd

Nu är jag inte ens betrodd att kommentera min egen blogg - fick skriva några bokstäver för att intyga att jag inte var Spam. Jag skrev bokstäverna - hur de nu kan veta om jag är Spam eller inte för den skull.

Skulle kommentera en kommentar. Visst är det en otrolig värld vi lever i - utan större mankemang sitter Jens och Lotta nere i Nice på altanen och läser och kommenterar min blogg.

Men jag skulle egentligen bara gå in och konstatera att motion och extra ansträning lönar sig. Se på
centerns uppgång efter Stefans race i går - och Camillas förstås. Men jämförelsen haltar väl förstås - Nina racade ju i regnet och ändå gick det inte så bra i Sifon.

Kollat - fel om vänstern - det ökade faktiskt lite. Och det stärks ju av att jag inte såg en enda ledande sosse i leden - och de backade 3,4 % - teorin håller.

Apopå centerna hittar jag inte igen eran "löpare" - Marie-Anne (Björn) - visst stavar hon så?

Men hallå - inte alls på tå

En norrbottning har blivit misshandlad nere i Norrköping. En deltagare vi mp:s kongress. Annika Eriksson uttalar sig i Expressen och våra nätttidningar har inte hakat på det alls.

Flickorna står i kö för att "spela dator" som de säger.¨

Så bara ett livstecken till föräldrar och gudföräldrar som är nere i Nice.

Så ska vi äta frukost och därefter åka till Leos Lekland - verkligen en höjdare.

Här nedan kommer förhoppningsvis en bild av två tappra centerpartister också. En bild som jag "tappade" i brådskan i går kväll.

Skulle gärna se en bild av hur de såg ut när det gick i mål. Jag och barnen var genomblöt bara genom att gå från parkeringen till målfållan.


46461-262

En legobyggande Sara

46461-263

En sovande Lisa

46461-264

Och dom tappra som jag verkligen hoppas fick något värmande både i sig och på sig efter loppet. Jag lovar att de inte såg ut så här  prydliga och torra då.

Vi får se om jag får låna min egen dator något mer idag - annars kommer jag nog att dyka upp på expen framåt sen eftermiddag kväll för fortsatt inläsning av budgethandlingar.

Ingen bonde!

Äntligen tillgång till datorn. Två program har älsklingarna utsett att se i kväll: Bonde söker kvinna och Sing along.

Ingen bonde skulle flickorna ha till farmor men väl en man. Vad är skillnaden frågade jag. En man han är hemma men en bonde han är bara ute. Försökte med en lektion om vad Lisa borde tänka på inför framtiden.

Men griskkultingarna var söta tyckte både Sara och Lisa.

Annars blir det mest bara bilder i kväll. Bara en kort bakgrund.

Dagen startade med Barnens Hus loppet - 2 kilometer för Lisa och Sara. Hade fortfarande inte bestämt om jag skulle gå eller inte. Efter att jag bett flickorna ta med badkläder utifall att.. jag inte skulle gå så tyckte dom att jag verkligen skulle vara rädd om mig.

Och klokt var nog det. När vi var och vinkade av gänget med Kretsloppare klockan 14.30 så började det störtregna. Vi åkte ut till universitetet för att möta dem också men orkade inte vänta - vi höll på att frysa ihjäl i hällregnet. Och vi tänkte verkligen på Stefan, Camilla, Nina och Glenn som vi skickade iväg ( se bild nedan) och han som nästan bara hade kalsonger som Lisa sa. Vi vet inte vem det var!! Men han missade jag att fota.

Här kommer bilderna - nu pockar tjejerna på min uppmärksamhet igen.

46461-255
Lisa, moster Anke och Sara
46461-257
Samma före loppet


46461-258
Tjejerna före loppet
46461-260

Tjejerna efter loppet

46461-261

Kanongänget från höger och vänster - och Sara visar verkligen vems dotter hon är - även om pappa Jens är i Nice så ska väl någon gen vara med på bild!


Njaaaa?

Nu har jag försökt tänka positivt sen klockan fem - men det känns dystert i fötterna och lederna. Har försökt tänka solen och Stefan Tornberg. Bättre har det blivit men inte tillräckligt.

Nå skam den som ger sig i första taget. Nu är jag duschad och väntar bara på att torka upp ordentligt så ska det bli en omgång med ormsalvan på ben och leder  plus tigerbalsam i ryggslutet.

Jag klär mig i alla fall för start
. Och mycket ska jag klä mig. Stödstrumporna gjorde definitivt verkan - bara inse att det nog är hög tid för det hjälpmedlet. Påstås ju att alla kvinnor borde använda dessa från 40+. Inga män som har de bekymren - men det kanske behöver stöd någon annanstans - vad vet jag?

Stöd i alla former verkar Luleå Hockey behöva. Uppenbarligen är det ju oenighet om huruvida föreningen skött sina åtaganden mot Mikael Renberg. Jag minns att jag tyckte han - Micke - var onödigt sniken vid något tillfälle när han återvände till Luleå. Men efter att ha läst dagens tidningar så är min bedömning fördel Renberg.

Föreningen har ett större ansvar än en enskild att inte hamna i denna pajkastning. Känns inte alls som om alla kort är lagda på borden. Jag behöver inte upprepa det jag själv fått från sportkrönikörerna i
NK och NSD. Ni kan läsa själva och skapa er en egen bild. (Jag hittade inte Malins sportkrönika med rubriken "Luleå måste ha på fötterna" så länken blev en nyhetsartikel istället.)


Väldigt förvånad blev jag dock av uppgiften om hur länge herr oBOl Johansson funnits med i bilden. Oroande på min ära - kan det finnas mera??


Bengt Forsbergs förslag om att för 6 000 kronor få tre veckor mer sommar köper jag rakt av.


NSD alltid steget före brukar far säga - och idag stämmer det. Enligt Kuriren vet man inte var i skogarna älgkalven är medan NSD presenterar bild på att den är hemma i stallet hos en polis. På väg till Vittangi så småningom - vilket jag först tyckte var grymt långt bort. Men det har väl någon anläggning med halvtama älgar där?


Ledaren i NSD "varnar" för nya strider i SSU och ger rådet att lyssna till Jan Nygrens ord från 1981:

"Tala med, inte om, varandra! Först när man skrattar tillsammans kan man fatta bra beslut". Något både för politiken och Luleå hockey att ta till sig.

Nu ska jag smörja liniment få se hur långt jag kommer.


Renberg kittet

Nu är det bara Renberg och Luleå hockey för hela slanten. Renbergkittet som vi skulle säga vi som finns i skuggan av Stadsmaran.

Barnen får ett Legokit när det går i mål och själv fick jag ett tävlingkit när jag hämtade nummerlappen - en keps.

Och jag har köpt ett kit till mina brister - stödförband och stödstrumpor- Knämodellen av de senare visar sig vara mest verkningsfulla så nu ska här sovas i dessa.

Faktum är att när jag hämtade nummerlapparna så dök solen upp och sen mötte jag Stefan och Birgitta (Tornberg). Och när jag gick tillbak till bilen gjorde det inta alls ont i varje steg.

Och jag tror det håller i sig. Peppar, peppar!


PS/ vrister ska det vara ovan - kit till mina brister är inte uppfunnet än/DS


Ett sista desperat försök

Fortfarande nästan lika ont varje steg jag tar. Nu är det apoteket som gäller. Mina vrister och fötter svullnar  - den vänstra mest - något som inträffade efter Örebro och högklackeskorna och som kommit och gått - nu blir det stödstrumpor över natten få se. Muskelavslappnande salva - ormsalvan åker med hem nu - utifall apoteket inte har något bättre.

Nog vore det väl själva den om jag inte ska komma i skick så jag i alla fall lugnt kan promenera.

Efter apoteket bär det hän och hämta lapparna. Saras, Lisas och min egen.

Så nu slår jag ihop den här butiken - expen - för idag. Mest rensning efter söndagens Månadsmöte har det blivit.

Obol var namnet

Jag misstänkte det. Thomas är mitt vittne. Det har blivit oroande tyst runt den affären. Hur många loosers finns det - och vem tar ansvaret?

NSD och Kuriren lovar båda uppdaterade versioner. Hoppas alla kort läggs på bordet nu. Är det så att Luleå hockey kommer att få krav från fler spelare än Renberg? Och hur mycket pengar kan det röra sig om?

Har spelarna själva satsat fritt och frivilligt är det ju inga problem. Den som sig i leken ger. Men om Luleå Hockey betalt genom Obol - då kan det bli kärvt.


I väntan...

på till exempel resultatet från Luleå Hockeys presskonferens kan jag passa på att berätta om min luxuösa lunch med vid hängande inköpsbesök. låt mig börja att presentera stans sötaste lilla varukasse - så kan ni bara ana resten.

46461-254

Morgonen började annars före förra inlägget om hockeyn med besök på landstingshuset. Sara hade valt att följa pappa Jens på alliansmöte (undrar om jag avslöjar någon hemlighet nu?) istället för att som Lisa vara med fastrarna Nancy och "Marbritt" och baka riska bagarstugan.

Restaurangen på landstingshuset var klämdagstängd så farmor fick beställning på en frukostmacka och festis.

Betalt för leveransen var att jag fick se "Åke" - Birgits nya baby som jag förärat arbetsnamnet Åke. "Är det du som rår för att alla jag träffar pratar om Åke". Och visst är det det. Men tur i oturen har pojken. Jag fick ett SMS från Birgit klockan kl 10 tisdag den 8 om att det blivit en pojkbaby- det var avsänt 7.46. Två timmar sen tänkte jag och konstaterade genast i almanacken att Åke hade namnsdag. I dag visade det sig vi samtal med Birgit att jag måtte haft något fel på telefonen för Birgit hade skickat sms den 7 - då grabben är född. Och då är det Carina och Carita som har namnsdag. Så var glad du att det blev Åke - kunde varit värre.

Nu glömde jag då dessvärre både att fotografera underverket och fråga vad han verkligen heter. Sixten kanske?

Kom ihåg gjorde jag i alla fall att gratulera Erik Berg, centerns gruppledare, på namnsdagen - och fick en kram till belöning. Den satt bra.


Så till det lyxiga. Helt plötsligt längtade jag bara till folklivet på Kulturens Hus. Känns som om min själ hör hemma där. Kanske har satt sig i generna så länge som jag varit med och arbetat och drömt om det.


Tog Kuriren (borde rendera lite extra vänlighet från det hållet, tack) under armen och tog sikte på lilla cafet. Beställde pastasallad (vad annars när jag laddar för morgondagens promenad) och satt mig och läste tidningen. Fast mest titta och nicka hej till folk som passerade - men det var ju mer atmosfären än maten jag var hungrig på. Och så blev det kaffe och coccosboll.  En sex-poängare blev nog lunchen som helhet.


Så kunde jag inte låta bli att kila förbi Magnifique på väg till bilen. Presentkort - bonus - på 400 kronor brände i väskan. Brukar kunna bli dyrt - men jag hittade en enkel lite T-shirt för 429 spänn. Jordbrun, mjuk och god!

Nu är jag tillbak på expen sen någon timma - och ska försöka uppbåda lite arbetslust!


Äntligen

För er som liksom jag nåtts av olika slags rykten om vad det är för fel på Luleå Hockey kommer det att lättas på förlåten vid en presskonferens klockan 13.00.

Utlöses förmodligen av Mikael Renbergs öppna brev som publiceras i NSD idag. Där han är tydlig att skälet att han lämnar Luleå Hockey är de inte blev överens om tagen. Det har ju varit lite luddigt där åtminstone i mina ögon om Micke lämnade föreningen "oprovocerad" så att säga.

Det har öppnat för spekulationer som inte är bra för Luleå Hockey - där är det skönt med dagens presskonferens där allt förhoppningvis rätas ut.

Vädret gäckar!

Idag när det officiellt är arbetsdag då flödar solen och det är 8 grader varmt. Det är väl skönt att tänka att det nog allra mest är bara officiell arbetsdag. Själv har jag ledigt enligt tjänstemannaavtalet och ska jag gå på det kommunala ska jag "hålla öppet" i 3 timmar.

Det blir nog lite drygt det kommunala "öppethållandet" dock inte full vanlig arbetsdag. Är redan sen i starten efter att ha sovit till halvsex.

Ont i rygg och hela kroppen, rinnande ögon - nu är goda råd dyra. Fast sjuk är jag inte!

Härlig med Lotta Nilsson från Kalix. Hon har inte bara gjort sig känd i Norrbotten genom att få genomslag i
Kuriren för sitt förslag. Det är en nyhet även i Expressen. Nu kanske förslaget om förbud inte är så genomtänkt - men opinionsbildning kan man komma långt med.

Så fort det har gått - från 4,25 till 2 procent hyreshöjning. Och nu blir det olika på olika områden. Du kommer att få betala mer där det är attraktivt att bo. I politiska sammanhang kallas det marknadshyror och är avskytt av den politiska vänstern. När Lulebå inte tillämpade detta och för cirka 10 år sen - så betalade man mer i hyra för att bo i Sunderbyn än i mycket attraktiva lägen i centrala Luleå. Klart att det var fel.

Ibland är det framgångsrikt att inte kalla saker vid sitt rätta namn.

Har lyckats se lite morgon TV - började detta inlägg för bra länge sen men har haft tekniska problem att komma in. har bland annat lyssnat till Jimmie Åkesson och blir verkligen mörkrädd. Han både ser ut som och låter som en välstadad ung man från ultrahögern. Därför välgörande med Aftonbladets granskning om vilka som döljer sig i medlemkadern. Och Jimmie hade väl lättare att försvara varför Norrskensflamman inte får tillträde till deras kongress än att förklara hur det kan komma sig att 1/3 del av deras förtroendevalda är beronde av bidrag. Läste för någon dag sen om en kille, sverige demokrat, som levt på socialbidrag i 14 år.

Jimmie tror att det här kommer att jämna ut sig när de blir fler i partiet - då blir den här gruppen proportionellt mindre. Är det någon som känner sig tryggare med en kärna "partiledning" bestående av dessa hel och halvkriminella bidragstagare?

En liten älgbaby har fötts alldeles vid vägkanten i Notviken.
Och verkligen nyfödd alltså - kan inte gå och stå än. Hoppas verkligen att polisen kan mota bort alla nyfikna så att inte älgkon överger sin kalv. Borde väl inte sprida nyheten - med risk att fler söker sig dit - men läsare av denna blogg är klokare än så. Eller hur? Och vi behöver ingen bild - om det stör älgkon!

Och klok ska jag vara idag - jobba lite - vila mycket. Så ska vi se om inte "onda kroppen" ger med sig till i morgon. Det vore för snopet om jag inte kunde åtminstone gå Kretsloppet. Fast å andra sidan har det ju redan tjänat sitt syfte - motionen.

Jourhavande "kot- och muskelfixare"?

Det blir bara värre med tiden det här. Fy rackarn vad ont har har överallt och styv i hela kroppen - fast särskilt i området strax nedanför midjan - på baksidan om jag så säger.

Misstänker en gammal skada - spricka i korsbenet - som tillkom 1993 men som spökat från och till. Mest från - allt eftersom åren gått - men just nedkylning brukar vara illa.

Dock känner jag då inte att det är självförvållat - jag har haft dubbla skidkläder under vinddressen.

Fast jag kan undra om det är något annat djävulskap i kroppen - i morse - eller var det i går morse - nä - i morse var det - vaknade jag med en bra början till en vagel i högra ögat.

Kusin Kerstin vars dotter jobbar med kosmetika säger att det är mascaran - hennes dotter (som säljer sånt) säger att det inte får vara mer än 3 månader. Själv tror Kerstin att den kan vara 1 år - men sen blir det vaglar.

Fast jag som haft macara askar typ de vi lånade borsten mellan varann - spottade och gned på mascarakakan - vet att vi aldrig fick en endaste vagel då.


Men mitt nödrop var - finns det någon jourhavande "kot- och fläskknådare" typ i morgon?


Riskerar starten på lördag?

Känner att man skulle kunna skriva om mig nu som man skriver inför stora tävlingar. Har hon riskerat sin start nu. Löpet i dag gav inget svar.

Och efter motionen och tolvkaffet jagade jag ett kvitto på fars åkgräsklippare - som han köpt tillsammans med Kerstin för ett antal år sen. Men hur många? Är det dags att byta - eller ska den repas en sväng till.

Kerstin och jag letade i stallet där hon hade sitt arkiv och mor sökte i hemarkivet. På var sitt håll la vi pussel och hittade var sin bit. Mamma hittade inköpet av Stiga Garden 1990 och Kerstin och jag hitta inköpet av Stiga Villa senator - år 2001. Den är alltså inne på sin sjunde säsong. Förr höll grejorna hur långe som helst - numera är de förprogrammerade att gå sönder efter x antal år. Frågan är vad X.et är för den här? Goda råd mottages tacksamt!

Kvantum och fem kassar + hushållsrullar. Hade sån otur att coccosbolle förpackningen sprättade upp och två bollar tullade ut i kofferten - klart jag offrade mig trots att det var mors bollar. Det var mor och fars varor allt igenom!

Väl hemkommer bjöds jag på grönsakssoppa. Jag åt lite fast egentligen hade jag förbrukat 4 poäng förutom coccosbollarna = 5 poäng. Ja sa inget till de andra. (En påse viktväktar godtis med engelsk kola)

Måhända det var därför jag fick för mig att jag i alla fall skulle putsa fönster. Jag tänkte bara ta de i det mest frekventerade rummen - men min envishet är mig både till gagn och förtret. Jag körde rubbet på utsidan plus det högt placerade köksfönstrena även på insidan.

Och ni grabbar som bygger in altanerna till "kuvöser" vet ni hur mycket fönsterputs ni bygger in?

Nu har jag i alla fall ont precis överallt - det var knappt jag orkade upp på stolen och byta batterier i föräldrarnas brandvarnare. Frågan är om det här blev början till slutet för Kretsloppet?

Ont överallt har nog den man som misshandlades i det här
fallet. Och ännu ondare kommer förmodligen 16-åringen få må framöver i livet. Här finns svart på vitt (eller möjligen färg) att han aktivt misshandlat en man. Och ändå försöker försvaret köra med någon historia om att han minsann försökt stoppa misshandeln.

Om han nu har några föräldrar kan jag undra om det sett inspelningen? Om det gjort det och ändå ställer upp på att han ska köra bluffvarianten i rätten - ja då bör det vara medveten om att det gör grabben en riktig otjänst.

Se till att han erkänner vad han gjort, försök få honom att inse att det är fel. Det här kanske är sista chansen!

Och nu blir jag riktigt störd av TV. Såg jag inte fd partisekreterare Stjärnqvist (s) och Vidar Andersson (s) på miljöpartiets kongress.

Och även Maria Wetterstrands stjärna har falnat.
Hennes försök att vara rolig blev inte så kul när hon själv började skratta innan vi andra hört skämtet. Det handlade om att Reinfeldt (om han inte tog klimathotet på allvar) skulle bli som en pingvin på ett allt mindra isflak. Lappen i hennes hand kändes skriven av någon partistrateg - vilket tyder på att även hon blivit en politiker bland andra.

Nu ska jag inta magläge framför TV:n - kan jag ringa Dig om jag behöver hjälp upp?

Och i morgon är en helt ny dag för de flesta av oss!

Bakom rubrikerna

Usch vad tungt det var att motionera idag - det blev knappt ett springsteg. Skidkalsonger, dubbla skidundertröjor och vindtät träningsoverall - och ändå blev jag riktigt nedkyld och stel.

Fika men inget fönsterputs - istället har jag nu återvänt med en inhandlingslapp. Men jag tror det måste bli ett par fönster senare i eftermiddag då min kropp mjuknat till lite.

Inte alltid så kul det som döljer sig bakom
rubrikerna. Men att kunna köpa tjuvgods på nätet helt lagligt var faktiskt en positiv nyhet. Jag hade faktiskt hört om det på radion tidigare.

Roligt att det händer saker som ger "buset" en möjlighet att komma tillbak.

Vad är det egentligen idag?

Norges nationaldag - har inte sett några flaggreportage än men det är väl för tidigt - hoppas det inte har så kallt som vi har här.

Kristi Himmelsfärdsdag - det är i alla fall därför vi är ledig

Folknyklerhetens dag - och den är väl kopplad till "flygardagen". Det passar sig bra att den är röd redan. Det kommer nog snart behövas en rörelse i den riktningen med tanke på den höga nivå alkoholkonsumtionen ligger idag.

Apropå Folknykterhetens dag såg jag att
Malin Berghagen skulle skiljas från sin Tommy Nilsson. Vid förra krisen 2004 var Tommys spritproblem i fokus - och då lovade han familjen att sluta med starksprit. Med det sättet att (inte) ta itu med sina alkoholproblem förstår jag om det blev skilsmässa till slut. Alkoholen är nog den "rival" som de flesta kämpar förgäves mot.


Ingen solskenshistoria - men här gör solen tappra försök att titta fram. Dock ännu ganska resultatlöst.


Eget kebabkött

5 grader, regn och blåst. Det blir nog inga mammafönster i dag - även om jag igår var kaxig och sa att lite regn inte gör något. Det bli en inteckning i söndagen istället - preliminärt.

Nu ska ni få något så ovanligt som ett recept från mig. På eget Kebabkött. Att strimlas och läggas i Pitabröd med feferoni, andra grönsaker och dressing efter samvete.

Recept:

2 kg köttfärs
1 refillpåse aromat, 80 gr
1/4 dels deciliter svartpeppar

Arbeta ihop till en smidig smet och forma till en limpa. Linda in den hårt i ugnsfolie och sätt in den i en 100 grader varm ugn i 5 timmar.

Recepter har jag fått från Anna-Greta som fått det via en av sina söner.

Har just provsmakat  och den var superb. Men i vanlig ordning har jag redan tankar på smakförbättringar i form av mer och annorlunda kryddning. Senap till exemel som skulle kunna bidra till att smeten blir smidigare.

Jag gjorde den faktiskt på ett kilo,  anpassade kryddorna på fri hand - men körde den ändå 5 timmar.

Jag och en kålrot

Var och handlade på Kvantum. Köpte lite potatis och grönsaker - ska försöka tota ihop en sån där nyttig gryta. Och så köpte jag förstås lite annat också - salami men den 11% så det ska nog funka.

Och tigerbalsam - förstår inte att jag blir så styv efter mina prommisar. Men idag har jag börjat käka Glucosamin - DET ska fixa alla utslitningar.

Nåväl kom till kassan och som vanligt fick jag komma för snabbt på Kvantum. Efter mig kom dock en dam med mer än överfylld korg.

Och uppmärksam var hon också - en kålrot hade blivit kvar efter förra kunden - det vill säga jag. Kassörskan frågade: Är det din - och vände sig till mig. Hade ju kunnat bita tungan av mig - men visst slant det ur att det var det.

Packa på du, sa hon. Jag tar dig efter den här kunden. Gissa hur länge jag fick vänta innan jag fick dra kortet och betala - 2,50. Tänkte ett tag slänga fram en tjuga och säga att mer än så här kan den väl inte kosta.

Men väluppfostrad som jag låtsas vara så stod jag bara där och log och sa att stressa ska man inte!

Nu ska jag sköta om min ledbrutna kropp och mina ömma fötter.


Mera bilder

har Thomas lagt ut på hemsidan.

Thomas - hade du ingen bild av Svante - dagens äldste deltagare - och om jag fattade Börje rätt så hade han haft besökare som varit dryga 80 - men ingen annan på 85 bast.

Som Svante för övrigt fyllde den 16 februari - Grattis! Bättre sent än aldrig.


Det går för sakta!

Alltså - jag går så fort benen bara kan pinna på - och så lunkar jag lite lätt ungefär halva streckan - och likt förbålt tar det 39 minuter.

Har för mig att jag i alla fall varit nere i 34 minuter på blodomloppet.

Med det här tempot klarar jag knappt min målsättning för Kretsloppet - under timmen!

På tal om snygga karlar..

så fanns det nog inte många där - förra lördagen på liberala kvinnors träff i Stockholm. Men vi hade skickat dit två av våra duktigaste och charmigaste tjejer. Ylva o Kicki. Här kommer lite bilder.

Fotograf är Kikki Lundh herself.

Och här är hon - om inte ensam på handlarens trapp så i alla fall på riksdagens trapp

46461-251

Och här kommer nästa charmknuttinna - på samma trapp

46461-252

Och lite god mat bestods de tydligen också med

46461-253

Händelserik förmiddag

Har just avslutat förmiddagens studiebesök på SSAB. Vi avslutade med att äta lunch på Restaurang Malmen. Sa just till Ylva - som också är singel - logdanser släng er i väggen. Vill vi titta på snygga karlar kan vi väl lika gärna åka hit och äta lunch.

Här kommer lite bilder - fotograf herr Olofsson förstås.


ChristianYlva, B?rje o YlvaHär har ni oss! Från vänster - Christian
Krekula - förvillande lik en "ny arbetare". Och så Börje - vär förtjusande guide omgiven av Ylva&Ylva. Och nedan glödande järnbalk.

gl?dande st?lbalk

Sen har jag hunnit iväg och byta fars ena träningsoverall. Och nu har jag landat på expen.

Ja, det är lika bra att jag skriver det här. Jag måste ut och kämpa mig runt blodomloppet.


För övrigt kan sägas att vi hade sällskap av en grupp från Green Cargo också - några representanter från södra Sverige som var på besök och fick se vår stolthet SSAB. För övrigt kan också sägas att vi träffade Marja-Liisas förträffligt trevlige man Hasse som styr processen på masugnen. Marja-Liisa själv fick en plötsligt en återbudstid och fick möjlighet att operera sin vagel i ögat.


Hoppas allt gått bra, Marja!


Effektivisering möjlig

Jag är nog en som jobbar bäst under piskan - åtminstone under tidspiskan. Vaknade halvfyra - och hade ställt lilla telefonen på fyra - för säkerhetsskull.

Tog den i handen i väntan på att den skulle ringa. Funderade över det där med kolhydrater och prestationer. För att få bästa ork ska man tydligen äta massor av kolhydrater nu dagarna innan jg ska "tävla". Men inom ramen för min "poängmetod" ryms dock inte särskilt mycket makaroner.

Allt nog lyckades jag pilla på väckarns knappar - så jag vaknade i kolhydraternas värld först klockanb tjugo i fem. Och väckningen var minsann avpillad!

Dock sitter jag här nu 06.05 och är bara tio minuter från avfärd och har minst en halvtimme till godo.

Och osexig är han min idol Renberg i den fula gula hjälmen. Inget agg mot vare sig Skellefteå eller Peab (se där fick de lite reklam) men det var inte snyggt. Fast
ingen bild på nättidningen.

Snyggt var det då inte heller i går av ordförande för supporterklubben - Mattias Sehlberg om jag nu kommer ihåg rätt namn - att berätta att Micke skulle bli utbuad när han kom till Coop Arena.

Och Luleåbasket verkar behandla sina dalande stjärnor på samma osentimentala sätt som vi i folkpartiet behandlar våra avgående partiledare. Det lät som om Maria Näström inte tänkt fortsätta i vilket fall - men hon känner sig inte juste behandlad.

"Självkritiska politiker diskuterade alkholpolitik" skriver NSD. Lite självkritik skadar inte heller då och då - men jag tycker inte jag har något att skämmas för vad gäller serveringstillstånden. Il Lardo fick en varning våren 2006 - det är inte sant att vi inte gjorde något. Det hade väl varit märkligt om vi inte betrott den företagaren att klara sina skatteskulder - prisad som han var vid kommunens näringslivsgala bara några veckor innan.

Om vi alltid hellre fällt än friat så hade vi inte haft någon restaurang på Ormberget idag - åtminstone inte med den företagaren. Leif fick en varning för att han inte skött sina kontakter med kronofogden på ett helt klanderfritt sätt. Det börjar vara ett par år sen och vad jag förstår så har han klarat ut allt.

Centern ( och miljöpartiet) uteblev vid Iogt:s träff. Det kan finnas många godtagbara skäl till det. Ibland hinner vi inte vara med överallt - vi partier som till absoluta merparten består av fritidspolitiker. Men jag kan inte låta bli att tro att det inte varit så kul för någon centerrepresentant att försvara att man röstade mot att ge polisen verktyget att beslagta mellanöl av barn och ungdomar. Hörde för övrigt på polisen i går att Luleå varit lite efter sig i den här frågan i förhållande till andra kommuner. Apopå att centern också ville att vi skulle samordna oss med övriga kommuner. Även Kuriren skriver om iogt-träffen. Där våran Nisse tydligen var aktiv - citerad i båda tidningarna.

Nu måste färdtjänsten starta - jag återkommer efter lunch och berättar om bilbesiktning och SSAB.

Häpna kan man!

Trodde inte jag hörde rätt tidigare ikväll - styrelsen för sveriges radio utsåg igår Kerstin Brunnberg som tf vd efter  Peter Örn.

Idag har samma styrelse utsett henne som ordinarie vd fram till 2008.

Kerstin har fungerat som publicistisk rådgivare till avgående vd Peter Örn. Och besparingarna ska ligga fast enligt Kerstin.

Vad var det för tuppfajt (Örnfajt) mellan Ove Joanson och Peter Örn egentligen?

(Ove Joanson - som likt alla andra mina  jämnåriga åldrats så förtvivlat.)

Jag anar en konspiration från DN-krafterna i Stockholm - är det för att bana väg för en Örn som partiledare för folkapartiet?

Som om du inte fanns!

Så kan det bli i morgonbitti. Och om Du känner att jag inte längre bryr mig om att du finns så är orsaken följande:

04.00               Wake up - surfing på nättidningarna


04.30              Mitt älskade punktliga tidningsbud kommer. 
                         (Borde komma ihåg att ge henne en uppskattning någon gång. 
                          Elaka mig som inte gjort det redan)
                         Lokal omvärldsanalys - NSD + NK

05.15               Skriver Tidningskrönikan

05.50              Sänder till Mediagerillan

05.55              Dusch, smink och tandborstning

                        Påklädning

06.35             Avresa mot Skräddarsvägen

06.50            Strutz Färdtjänst avgår från Skräddarsvägen

07.10            Lämning på Timmermansgatan - Luleå Rehab

07.40           Bilbesiktning - första gången för URR 625

08.00           Väckning Thomas

08.10           Åter på expen

08.30           Meddela "partitransport" till Ylva M

08.35           Avfärd mot SSAB

08.50           Ankomst Västra vakten

09.00           Studiebesök SSAB

11.00           Lunch

Här är anledningen till att jag kanske inte hinner delge Dig något i morgonbitti. Hav tröst - jag tystnar inte för gott!

JAG skriver inte på för någon annan "blogg" (klubb).


Flåset, vikten eller musklerna?

Oj vad avundsjuk jag blir - när jag ser dom. Springande här förbi. Med riktigt driv i stegen. Eller lätt och elegant. Men alla med ett betydligt högre tempo än jag. Alla tränar de säkert inför lördagens olika lopp.

Jag snackar om dom som är ute och tränar i kväll. Själv vet jag inte riktigt vad det beror på att det går så långsamt för mig.

Har jag för mycket extra vikt att bära på - minst 6-7 kg. Eller har jag för lite benmuskler - fast det tror jag inte - simningen har faktiskt gjort sitt på det området.

Det är inte riktigt heller orken-flåset- det är fel på. Jag skulle orka springa längre - men benen blir bara lata.

Jag säger högt för mig själv att den här sträckan blir bara längre och tråkigare om du börjar gå - lite påverkar det - men helt plötsligt går jag igen.

Men på lördag får jag säkert låna en stav av Stefan Tornberg - 3119. Vi kan väl hjälpas åt - 3154 Strutz och du?

Omvänt!?

Alla miljövänner må sätta för öronen - särskilt "mullefolket" som vill avskaffa bilen. Efter ett mycket intressant sammanträde med polisstyrelsen hade jag 1 timme och 5 minuter på mig innan kvällen "event" med Skattemyndigheten.

Insåg att morgonbitti var intecknat med Strutz Färdtjänst som dessutom nästan krockar med bilbesiktningen. Som ska följas av studiebesök på SSAB.

Mors hemlånade jackor
skulle inte anlända affären förrän tidigast efter lunch i morgon. Funkar inte!  Dessutom var fars ena träningsoverall omblandad i storlekar så jackan var M och byxan var L - och det var det senare som gällde.

Så jag satte mig bakom ratten och körde ecodrivning till Sunderbyn - hämtade klädpåsarna som skulle återlämnas respektive bytas. Under resans gång hann svärdotter Lotta ringa och ville ha hjälp med kopiering och faxning. Fast de fixade sig på annat sätt.

Fick tjänstgöra på polisstyrelsen - nu var förvisso moderaterna på plats med sina ersättare. Både ordinarie har avgått. Holmqvist från Boden blev visst sur när han inte fick vara kvar som vice ordförande - och Maria har ju avsagt sig allt nu när hon är kommunchef.

Dock var både Erika Josbrandt (som har avsagt sig för att partiet vill ha någon annan) och Gudrun Hjalrmasson borta. Så trots mitt inhopp var styrelsen en person kort - mycket dåligt med tanke på att det faktiskt finns 12 ersättare förutom mig!

Nu känns det som om jag börjar få lite grepp på nya polisorganisationen - och dessutom gillar jag den. "Lokalt förankrade poliser" måtte få Sten (Hansson) att dansa i sin himmel!

Däremot så lär väl placeringen av styrkorna bli polismyndighetens egen lilla BB-fråga. Överkalixborna var särskilt intresserade av att förvissa sig om att något beslut i frågan inte var taget.

Kvällen med Skattemyndigheten om "omvänd beskattning" var något omtumlande. Fast kanske inte rätt ord. Nog kan tanken vara rätt. Det handlar om att icke seriösa företag - underentreprenörer fakturerat moms - som entreprenören - köparen - dragit av och fått tillbaka av staten. Men den oseriösa företagaren har aldrig betalat in den moms han tillskansat sig. Rörde sig om 2-3 miljarder per år. Mycket äldreomsorg, mycket gratis färdtjänst och gratis bussresor för dagisungar för de pengarna!

Men vilka tolkningsgrejor det blir - för att inte tala om övergångsreglerna! Vem är byggföretag och vad är byggtjänster? Anna-Lena från Skattemyndigheten lämnade ut sitt jobbnummer - med hälsningen att hon inte var där så ofta. Något hemnummer ville hon inte lämna ut - vilket jag kan förstå med den otydligheten i reglerna!

Om omvänt och omtumlande är det att "idolen" gått till Skellefteå. Nä, inte att han gått till Skellefteå i sig - det är ett av mina favoritlag.

Men både politiker och hockeyspelare måste inse när deras tid är ute. Om Mikael Renberg nu ville spela ett år till - visst hade han kunnat stanna i Luleå hockey då?

Min fundering är - är det min idol Mikael Renberg det är fel på eller mitt favoritlag Luleå Hockey?

Bara välja mellan pest och kolera.

Och hur har jag kunnat skriva så mycket på så få minuter. Nu måste jag ju redigera också - så att någon uppfattar något ord. "Fetta" en del!

Kram och godnatt!

Rörig rolig förmiddag

Åke och Birgit hade minsann inte sett mitt budskap - uppklistrat på ytterdörren. De hade stupat på soffan och sovit ända till AG kom kvart i åtta. Men när jag kom hade de i alla fall fått sig te och en macka.

Skjuts till busstationen - for och tankade bilen. Sen blev det lite dittan och dattan med uppsortering av kommunala papper - som inte är klart än.

Hämtat våra kuvert till Vårruset. Och så passade jag på att göra lite privata ärenden. Två träningsoveraller till far. Och så kan jag ju inte komma hem utan "presenter" till mor heller så det blev hemlån av tre stycken jackor.

Och vart tiden i övrigt tagit vägen står skrivet i stjärnorna. Nu har jag i alla fall ätit lite provisoriskt med lättfil och mackor.

Och pratat med Maria Salmgren - jättetrevligt att höra av henne. Hon verkar trivas lika bra med tillvaron som jag själv gör.

Jo - apoteket också - vet inte om jag så väldigt "torr" ut för det kom en expedit och ville demonstrera fuktbevarande hutlotion. Fast jag smörjer aldrig med sån där smörja. Vår herre har utrustat mig med en allt igenom tålig och lagom hud i alla fall. Tur att något är lagomt på en i alla fall.

Men jag köpe Glucosamin - om det nu heter så. Ska vara undermedlet mot att förebygga atros och sånt.

Allt som kan göra leder smidigare inför helgens utmaning. Flickorna har fått sina startnummer till Barnens Hus loppet och jag till Kretsloppet.

Fast fusk - vi får inga inbyggda tidtagningschips i våra nummerlappar - det är bara storpojkarna och storflickorna som får det.

Men jag läste att det fanns en "korvmoj" där ute vid målområdet på universitetet. Så tuppjuck ska det bli!

Nu ska det bli polisstyrelse. Ska bli spännande att se vilka nya som kommit för moderaterna och kd. Och om jag får tjänsgöra.

Rena natta

Rena, rama långa och sköna natta har det varit. Rätt slut när jag kom hem - och stel. det är med att stretcha efter träningen är inte min grej. Fattar aldrig vilka muskler det är jag står och tänjer när jag käckt sätter handen mot väggen och böjer på knät. Jo - det vet jag visst - men jag har ju alltid så förtvivlat bråttom så jag ger mig inte tid.

Stelheten berodde nog lite på kylan också. Trots skidunderställ blev det lite väl blött (svett - inte regn) och kallt för axlarna.

Men efter att ha pratat med Thomas och reflekterat över dagens sammanträden - såg jag nyheter och regionala nyheter. Sen har jag sussat gott ändå till halvfem.

Rena natta i kolboden påstår Östman i sitt Noterat. Det är ju härligt att han är här uppe just nu. Dimmigt, disigt, grått och regnigt - men tända gatlyktor gör varken från eller till. Åtminstone tre månader - 15 maj till 15 augusti - kan varenda gatlykta med fördel vara släckt. Usch - Noterat inte ute på nättidningen. Får komplettera senare med länken.

Ser framemot min första midsommarafton då gatlyset i Sunderbyn inte tänds?

I
NSD påstår det att politikerna sågar förslag om gratis bussresor - nog kan jag tycka det är märkligt att NSD och Sandor så kapitalt missat folkpartiets återrmissyrkande. Men det är väl som den slsogan som alla tidningar använder i eget syfte - Kuriren behövs om sanningen ska fram.

Och familjen Husseini får stanna på Mjölkudden - ingen "deporteing" till Niemisel.

Pråmbrist stoppar färjan - och krogbranschen och alkohollagen förvånar. Tydligen är det Alvina Lindgren som förestår färjan och så också alkoholtilsltåndet. Om jag inte vet fel så är hon sambo med Johan Isaksson som har näringsförbud och som väntar på att dömas i någon ytterligare rättegång - när han blir "frisk" nog att vara i rätten.

Nog kan jag fundera hur det överensstämmer med alkollagens intentioner om att även personer med inflytande i verksamheten ska bedömas ur lämplighetssynpunkt.

Men det ska jag ta reda på idag - med Håkan Auland.

Och nu ska jag försöka pallra mig iväg och om jag hinner ta reda på Åke och Birgit Bergbäck. Det har lånat expen som väntsal i väntan på kalixbussen. Just hemkomna från en semestertripp till Mainau.


"Solen" har fläckar

Vissa saker tar det ett tag att smälta. Det är inte på något sätt så att jag tror att jag är felfri - långt därifrån. Men vi har ju alla sånt vi bär med oss i ryggsäcken - tillsammans med Luther. Eller så är det Luther?

Att komma i tid - att komma när man lovat - att svara i tid och så vidare.

I fredags var det fullständig black-out hos fröken Strutz! Var ju på seminarierna på Näringslivets Pris - Akt 1. Fullständig succe och fullständigt tagen av föreläsningarna. Redan efter Jan Bylunds första framträdande och föreläsningen av Jan Carlsson var jag i en annan värld. Jan Carlsson förmedlade känslan om att vi måste ha en dröm - oavsett vad vi sysslar med! Fast tänk vad HAN åldrats - tidigare tänkte jag att vi nog var jämnåriga? (Obs! lite självironi!)

Vid fikat påminde Börje mig om att vi skulle ha ett sammanträde med PTU för att officiellt utse Luleå kommuns företagarstipendiat. Visst - men då hade redan Peter Ericson - Exait - fått sitt första pris - och jag var djupt imponerad av det + Jan Carlsson.

Och sen bara njöt jag av Catrin Fransson, prisutdelningar, Matilda Tham och inte minst Martin Ivert. Såg nog att Börje smet ut efter Ivert men tänkte att han nog måste pudra näsan innan kvällens gala. Skönt att kunna sitta kvar och lyssna även på Carina Lindahl - stay in place tjejen ni vet. Jag som inte skulle delta i Akt 2- galafesten!

Inte förrän jag läste på nättidningen att Kommunstyrelsen varit enig om stipendiaten - insåg jag att jag inte varit där!

Nå nu hade jag ingen avvikande mening - absolut inte - och Camilla som ordinarie hade varit på plats!.

Men lite orolig blir jag allt! Så ansvarslös! Man skulle kunna tro att jag redan pensionerats?

Mera torra sammanträdes fakta

För er som nu är intresserad av vad som händer i politiken kör jag väl en kort resumé av kommunstyrelsen också.
Alla på plats - som ljus - redan 13.10. Fortfarande saknades dock representanter för två partier - varav en ständigt har sen ankomst.

Nu fick vi istället sitta och småprata innan klockan var slagen.

Fick börja med ett särskilt yttrande - som kd sa sig instämma i. Jag undrar om Erika kom ihåg att säga det till Kjell. Handlade om att Inger Oja i Gäddvik överklagat att hon inte fick köpa mark från kommunen för en tänkt hästverksamhet. Kommunens enda skäl var att Eko-ringens får skulle beta där på arrende. En sak som gått att lösa om viljan funnits.

Nu hade ju inte kommunen begått något formellt fel - det var bara fel på den politiska viljan - så något hopp att hon skall få rätt finns inte. Men jag tyckte ändå vi skulle markera att vi haft en annan åsikt i frågan.

Och så missade jag att fråga varför man så lättvindigt avslog begäran om option inom Hällbacken. Från Edviken. Annars har ju Riskbyggen, HSN och Lulebo bara behövt andas så har optionerna varit deras? Men jag får väl lita på att mina borgerliga kompisar - som var med på utskottet då det behandlades - har gjort rätt bedömning.

Diskussionen om yttrandet på rapporten "På väg mot ett oljefritt Sverige" blev sedan - ja jag vet inte riktigt vad. Vi pratade vid utskotttsbehandlingen om att vi borde markera att Luleå och Norrbotten inte skulle drabbas oskäligt hårt sett ur regionalpolitiskt hänseende. Mattias hade skrivit ihop ett förslag - som väl inte i alla stycken var perfekt - men majoritetspartiet kom inte med något alls. I alla fall jag uppfattade att vi alla tyckte det var viktigt att göra den markeringen.

Nu blev det någon urvattnad kompromiss som vi = fp köpte - för att det var den minst dåliga. Själv fick jag på moppe att kommunalrådet för att jag sa att det var Mullepolitik att hata bilen och tro att den är något som ska fasas ut. Det är faktiskt inte bilen - utan drivmedlet som är hotet. Nu fick miljönämndens ordförande Malin bort skrivningen om att bilen är omistlig för oss i Norrbotten. Är det verkligen socialdemokratisk uppfattning. I så fall är norrbottningarna  och Luleåborna att beklaga.

Kanonerna på Hertsöberget ska utredas - men förslaget om att bevara dem avslogs. Man kan ju undra vad det blir av den utredningen?

Webbkamera på Ormberget fick bifall - men vänstern röstade emot. Inte ens miljöskäl - att man inte transporterade sig dit i onödan - fann nåd hos Börje Lööw.

Och våran motion om att införa ordningsomdömen fick JOHAN (jag kallade honom Jan - som hans far heter) Sparrman att beskriva hur eländig dagens skola är. Inte lönt att börja sätta ordningsbetyg - eleverna skulle inte bry sig. Ja, det är ju ett omdöme gott som något om vad socialdemokraterna åstadkommit i skolan under sina senaste 12 år vid makten?

Vill säga att CG Carlsson faktiskt hade ett riktigt bra och balanserat inlägg i skolfrågan. Mona Sahlin bekännelse under galgen (Jan Björklund) har tydligen inte klingat ohörd?

Ja som sagt ensamma blev vi om att bifall de två medborgarförslagen att få använda färdtjänsten även till landstingets inrättningar. I ärlighetens namn ska dock sägas att Rättvisepartiet kommer att rösta med oss på fullmäktige - de har förslagsrätt först där.

Och så integrationsprogrammet - där enigheten mellan Jonas Brännberg och folkpartiet fortsatte. Vi hade noterat att funktionshindrade och HBT-personer helt glömts bort i programmet  vilket vi påtalade. Jonas fångade upp det till ett riktigt bra förslag - som jag tog som vårt eftersom han inte hade förslagsrätt. Och som alla köpte!

I rätt stor enighet - egentligen bara petitesser som skilje åt - går vi fram med programmet till kommunfullmäktige. En eloge till  kd och centerpartiet som också lagt ner jobb på att förbättra programmet!

Sen yrkade vi och moderaterna avslag på förslaget att kommunen ska bli bank åt ett av våra affärsdrivande företag - Aurorum Teknikbyn AB. Kommunen ska överta lånen och sen låna ut till bolaget.

Nästa ärende var en kommunal borgen till Lulebo. Denna gång inte för fastigheter utan för att sälja digitala tjänster. Snacka om att snedvrida konkurrensen.

Det blir dimmigare och dimmigare i kommunkoncernens affärsverksamhet!

Nu ska jag åka hem - herre min skapare klockan har hunnit bli kvart i sju!!

Lite ur protokollen

Medan jag eftersvettas kan jag väl ge lite knastertorr info om vad vi sysslat med på dagens sammanträden.

APU (vilket inte betyder AP-utskottet utan Arbets- och Personalutskottet) klockan 08.15

De flesta på plats när Thomas och jag anlände 08.10. Det visade sig dock att fyra partier saknade representation vilket kan vara en förklaring till varför det inte var några eftersläntrare. Erika från kd hade anmält att hon skulle komma först strax efter nio. Lite snopet när jag skickade sms till henne 09.10 när vi var färdiga - och hon precis klev in genom dörren. Ett supersnabbt utskott alltså.

Två medborgarförslag om övergångsställen på Gammelstadsvägen vid Coop Arena bifölls med svaret att det byggs om i sommar. Glada blir väl dom!

Och glad tror jag vi blir i Sunderbyn också om Hammarenvägen blir huvudled - dock ägde vi inte frågan i Kommunstyrelsen varför vi överlät beslutet till tekniska. Jag hoppas dock att förslagsställaren Monika Lindberg blir glad - även om hon vanvördigt kallat vägen för Hammarvägen!

Medborgarna som vill flytta bort kommunens verksamhet från gamla vägverkstomten i Kyrkbyn kanske också kan hysa ett visst hopp. (Där brandstationen huserar - den poängterade de dock att de ville ha kvar) Den gick till grupperna eftersom kommunalråden blivit inviterad till dialog. Hoppas det kan ge något så det inte bara blir tuta och köra över?

Medborgarförslag om gångbro över Storhedenvägen får sin gångbro - dock inte på det ställe det önskar.

Ett klotterfritt Luleå - projektet som avser tre centra - kommer att kosta kulor. Nog skulle jag önska att vederbörande klottrares föräldrar skulle kunna få en extra liten uttaxering. Men det är väl som någon mailade till mig - att föräldrarna tror väl att alla deras färgburkar tyder på att de ska bli en ny Picasso?

Sen tog jag fajten - någon måste börja föra opinion. Ett medborgarförslag om att skolorna ska kunna åka gratis på våra lokalbussar. Nog förstår jag att ett fritt nyttjande skulle resultera i att bussarna blev överfulla vissa gånger och att krav skulle komma om extra bussar. Måhända har vi inte råd med det. Men nog borde vi kunna hitta ett system där skolor och förskolor skulle gratis kunna nyttja det platser som ofta är tomma i våra bussar. På tider då vi andra har transporterat oss färdigt till och från våra jobb.

Den absoluta millimeterrättvisan kanske måste få vika. Vi kan ju ha ett system med att två barnvagnspassagerare får åka gratis på varje buss - sen avvisas övriga. Varför inte låta skolgrupper anmäla sig i förväg på lågfrekventerade turer? Först till kvarn!

Se möjligheterna!

Sett möjligheterna har också Student Consulting AB gjort. De driver på studenterna att göra det som lagen reglerar att det måste göra nämligen skriva sig där de studerar. För det får det pröjs. På andra universitetsorter jobbar man på samma sätt med Luleåungdomar - ser till att de skriver sig på den ort de studerar. Från Luleå alltså!

Frågan är om inte det här egentligen tar ut varann? Och att de enda som vinner är konsultbolagen? För det är samma konstanta statsbidrag kommunerna slåss om. Förlorar i systemet och spelet är Pajala, Övertorneå med flera glesbygdskommuner utan högre utbildning!

Och allt detta mina vänner hann vi med till 09.10. Därefter fikade vi och grälade om huruvida det var rätt att försöka vräka invandrarfamiljen från Mjölkudden och skicka dem till Niemisel. Vad jag tycker tror jag skrivit om tidigare - annars kan ni be mig om det.

Fast det kom upp en annan aspekt på det hela. Niemisel är inte glad med sitt projekt EnVis bygd där det framställs som straff och deportering till Niemisel.

Amen - nu har jag svettats färdigt!

Och nu är det faktiskt gjort!

Fast något tempo är det ju inte - trots att jag lunkat ganska långa sträckor - hälften minst - så blev det lik förgrönat 39 minuter.

Om jag ska slå rekordet i Kretsloppet ska jag ned på 48 minuter vilket väl motsvarar 32 på blodomloppet. Långt kvar.

Men målsättningen i år är att komma under timman - och det borde jag väl klara med några rundor till?

Och sicken tur jag hade - just när jag skulle gå in på expen kom Sigvard Nilsson från Sunderbyn - och såg hur svettig jag var. Hoppas han såg SSK dressen också?

Strutz Färdtjänst

Här lämnar Strutz Färdtjänst av sin kund - och Leif Wikman eller om det nu är Kent Ögren kan räkna hem pengarna. Håll tillgodo!

46461-247

Men jag måste tillstå att jag bli bekymrad när vi var det enda som röstad för att färdtjänsten inom Luleå kommun även skulle få användas med avstigning vid landstingetsinrättningar.

Hela min tid som gruppledare har frägan ältats om ansvaret för resor till vårdcentraler. Vi kan inte ta över landstingets ansvar hävdar kommunen - och den enskilde sitter i kläm som vanligt.

Färdtjänsten kan användas för resor till systembolaget och för att spela bingo - men inte till vårdcentraler eller tandläkare. Fast går du till privattandläkare - som inte är landstingets inrättning är det okej förstås. Hur stolligt får det vara egentligen??

Nu är läget det att jag är åter till expen efter ett osedvanligt långt kommunstyrelsemöte. Och för att undvika att jag skulle komma att behöva den färdtjänst som väl inte finns vid det laget det skulle vara aktuellt skulle jag nu behöva ta mig en runda runt Blodomloppet.

Blött och kallt. Och säkert halkigt också. Men...

Ny partiledarkandidat?

Så har Örnen landat - eller kraschlandat som en av kvällstidningarna skrev.

Ser ut som en tanke att han avgår just nu - mitt i nominering av ny partiledare för Folkpartiet.

Skulle Peter Örn räcka ut lillfingret så kommer Jan Björklund & co få en rejäl utmaning att vinna matchen.

Peter har det mesta i kvaliteter och kvalifikationer.

Mer hinner jag inte säga just nu. Har precis hunnit ha presskonferens och svälja det sista av mandelpotatisen och den örtmarinerade kalkonen. Om kalkom som smörgåsmat har jag fördomar - men det fanns rester kvar här och det var himla gott.

Hugosons minisalami fick ännu en överman! (till Camilla)

Jobbigt kommentarsystem

Det är rätt jobbigt system för kommentarer på den här bloggen. Jag ser direkt när jag fått en kommentar även om det är på ett gammalt inlägg. Men vem annars ids gå tillbak till april och se om någon lämnat kommentar i maj?

Till detta jobbigt för mig att söka fram det gamla inlägget för att kunna besvara kommentaren. Bloggmaster - eller  hette väl webbmaster   -"Rolandski" - borde tänka på att göra något åt det. Fast nu är det ju Allers som äger oss så vem vet om Roland är kvar?

I alla fall till sign. Anhörig till äldre - kan jag meddela att jag läst betänkandet - dock inte andras remissvar vilket jag ser framemot innan förslaget blir skarpt. Dock kan jag meddela att inlåsning modell Leif Wikman i Luleå är absolut förbjudet redan idag!

Tackar för
inlägget av Marlene Furbäck och Dagny Wikström i dagens NK. Den senare mormor till Birgit Stöckels lille "Åke" - grattis.


Och apropå jobbigt så är det det numera även med haken och hyskan på behån. Inte kul att bli gammal och se allt sämre på nära håll. Å andra sidan så kan jag numera köra bil utan glasögon så det jämnar väl ut sig. Sluta gnälla - gäller!

Vad är äckligare än hundbajs där det inte ska vara? Jo, hundbajs i små svarta påsar - både halkigare och äckligare. Det finns fler av den senare varianten än det finns högar av hundbajs. Vilket torde bevisa att hundlatriner skulle kunna göra nytta.

Och nu är ska jag lyssna på Birgitta Olsson på TV. Sen blir det en intensiv sammanträdesdag som det väl kommer rapport om så småningom.


Säger en del om Expressen

Det säger väl en del om Expressen att jag var tvungen att gå in på Aftonbladet för att kolla in vem som vunnit VM. Inget fiasko att Kandada vunnit förstås - men nog kunde de väl ändå fått in Finland och Fiasko i samma rubrik?

Annars kan vi rösta på Expressen vilket som är större Fiasko för Sverige. 18:e platsen i schlagerfinalen eller 4:e platsen i hockey-VM.

Men annars har dagen och kvällen varit riktigt bra. Men tre möten på raken är lite mycket. Thomas konstaterade att när vi slutade sista mötet så var det mindre än tolv timmar till nästa skulle börja. Arbets- och Personalutskottet 08.15 i morgon bitti.

En mängd medborgarförslag. Två om övergångsställen - som besvaras på ett "osexigt" sätt om mittrefuger som ska göra vägen över kortare.

Ett om att göra Hammarvägen i Sunderbyn till huvudled. Tack och lov har kommunen i alla fall inte hakat upp sig på felskrivningen av "Hammarenvägen" - men annars ett märkligt svar där bollen skickas vidare till någon annan.

Och hur ska vi hantera medborgarförslaget om att förskoleklasser borde få åka gratis på bussen? Märkligt att bussarna ska köra halvtomma- och ändå måste dagis betala om småungarna ska åka. Vi bara måste hitta en lösning på detta!

Och så kommer det klassiska ärendet där Folkpartiet lika klassiskt kommer att lämna ett särskilt yttrande. Kommunen ska betala pengar till Student Consulting AB som ska förmå studenter som studerar i Luleå att också mantalskriva sig här. Något som de måsta göra enligt lagen. Och alla kommuner gör likadant - kör olika projekt för att få studenter att mantalskriva sig just i deras kommun.

Allt detta för att fördela en kaka - statsbidraget - som är konstant. De Luleå vinner förlorar Pajala eller Vilhelmina. Eller rättare sagt alla orter utan högskola eller universitet. Det enda som i slutänden vinner något är konsultföretagen!

Det är bara att gratulera Student Consulting AB till en brilliant affärsidé - ingen slump att dess grundare Tobias inhöstat det mesta av företagspris som går att få i Luleå!

Detta var ltie förvirrade tankar från en som till och med haft svårt att veta vem som hette vad ikväll.

Men i morgon är en ny dag!

Eller hur "Christikael"? Vilket kan betyda Christian  eller Mikael!

Bortglömd idag

Bloggen får finna sig i att bli lite bortglömd idag. Här ramlade in folk klockan 13.00 och sen var det strid ström utan egentligen någon tid för det jag skulle göra en gång.

Klockan 16 hade vi arbetsgrupp som nu har avlösts av Medlemsmöte om nominering inför landsmötet. Vilket ska avlösas klockan 19.00 av Månadsmöte.

Och fler frågor att tycka till om än jag kom ihåg.

Så det blir sen kväll och dessutom tidig morgon eftersom jag ska vara färdtjänst för mor i morgon.

Men någon liten kommentar kan det väl bli i kväll och/eller i morgonbitti.

Ensidig "kost"

Måste erkänna att "tidningsfrukosten" var tämligen ensidig. Och "fiaskot" i VM kommer i skymundand för "fiaskot" i schlagerfestivalen.

Måste erkänna att jag väl inte följde omröstningen helt i detalj. En bara grej att halvaröstningen var gjord - det blev lite mindre segt - men så kanske det varit länge. Schlagerfinalen har inte tillhört mina favvo.

Märkbart var också den ovanliga fördelningen av röster. När fick vi en fullpoängare av Finland senast. Det nordiska länderna brukar ju i bästa fall ge varann någon lite tröstpoäng - grannar emellan.

Nu var det inte alls ovanligt med fullpoängare grannar emellan - kändes onekligen som lite kompisröstning. Vilket nu tidningarna spekulerar och frossar i.

Röstning "öst" mot "väst" ser jag något förslag för framtiden. Och otäckt med Expressens spekulation om vilket segertecken Serbierna använde. Var det  en förtryckargest de använde?

Själv har jag nu degat på morgonen så det känns som tidsnöd. Klockan 13 senast måste jag vara på jobbet och då ska jag ha inhandlat innan. Idag på går aktiviteter hela dan hos fp. Klockan 12 ett gäng som springer ut och delar flygblad, klockan 16. en arbetsgrupp, kl. 18 ett medlemsmöte och klockan 19 vårt uppskjutna Månadsmöte.

Men om jag rappar på så ska det nog bli Hammaren/Näset rundan och kaffe hos mor och far. Avgång mot Luleå planeras till senast 12.00 , pip.

Och vilket elände!

Vilket elände - 4-1 i baken och bara en period kvar. Och inte särskilt hoppfullt spel heller.

Vilket elände - 2- är att jag kom hem med åtta äggkoppar och en vas. När jag berättat för försäljerskan att jag hade en likadan men väldigt mycket större - och hon fick mig att köpa den lilla - då förstod jag vad klockan var slagen. Dags för hemfärd.

Fanns oändligt mycket söta, fina och billiga saker - massor som jag inte alls behöver - men som frestar bara för att det är så söta och så billiga.

Men visst kunde "behövande" göra fynd. Syntes att många visste exakt vad de sökte. En lycklig man gick ut med en golvlampa som jag själv verkligen kunnat tänka mig. En sån med platta på golvet, en lång böjd stång och så en skärm som man kunde vicka över fotöljkanten - precis sån modell hade mor och far på 50-talet.

Fast jag är ju en luttrad en - så helt plötsligt kom jag på mig själv att fundera över hur mycket som var hälerigods. Absolut att det förekommer - frågan är väl bara hur mycket. Och för att vara en privatpersoners marknad (visst är det så?) så fanns ovanligt många "proffs" som inte hade gjort garagerensning hemma precis - utan snarare i sin antikvitets bod.


Gamla tidningar fanns också att köpa - även "ekivåka" sådana - om nu Fib Aktuellt var sån på 50-talet - 60-talet? Dock har jag lovat heligt och dyrt att inte avslöja den lyckliga köparen.

Nu ska vi fundera vad kvällen ska ha i sitt sköte - efter tredje perioden är avverkad.


Det tar sig

Yes - nu har jag gjort två rundor. Hammaren-Näset och efter kaffe och 4 bondkakor (till frukost) så körde jag Kläppenrundan på väg hem.

Det borde bli 6 kilometer och jag har i alla fall lunkat 2-2,5. Det går inte särskilt mycket fortare än att gå men det avlastar benen lite grann. Blir så stumt!

Kollade blodtrycket - 111/68. Och en puls på 94 - jag var andfådd efter sista spurten. Mådå vara pulsen men blodtrycket. Jag sa till Roffe att ett undertryck på 40 då befinner du dig på andra sidan - och nu verkar jag snart vara där.


Och nu är samvetet för Byadagen i Böle borta - jag behöver någon gång se min egen landsbygd här hemma. Det har tenderat att bara bli valåret som jag scannar hela byn - med flygblad.

Såg att Siverts snickeri var under ombyggnad. Jag har då missat vad som ska bli av det??

Nu ska det bli Loppmarknad på Arcus så småningom - mest som sällskap.


Ylva Strutz - lagledare - Startnr: 2917

Det damp ned sex (6) stycken inbjudningar från Team Sportia i går - i min brevlåda. En till var och en av oss deltagare. Vårruet!

Såg dem på bordet nyss - det blev en nyttig påminnelse.

Så nu är träningskläderna på väg på.

Kan bara undra hur många bondkakor jag kan äta hos mor och far för den rundan? Med nybakade bondkakor för ögonen kanske jag kan ta i lite extra.

Om jag nu inte hinner söka fram någon orsak att INTE ta mig ut och runt?

Bete sig?

Nu har jag funderat någon timme - men nu måste jag skriva. Jag har ju i alla fall två verisioner - både NK och NSD - och i ingen av dem kan jag hitta något godtagbart skäl till Lulebos övergrepp. Fast jag hittar inte NK:s på nättidningnen?

Det är ju faktiskt av den kalibern att det är svårt att tro att de ska kunna funka - eller funka så ini bängen illa i välfärdslandet Sverige?

Hur kan de bara fundera på att vräka en fembarnsfamilj? Och flytta dem ut till Niemisel. Inget fel på Niemisel - men troligen inte särskilt bra för den här familjen. Och framförallt ska man flytta frivilligt till Niemisel.

Skälet ska vara en 15-årig flicka som stört grannarna. Nog är det väl ändå att beklaga samhället om vi inte kan hantera en 15-åring på annat sätt än att straffa en redan utsatt barnfamilj?


Hur har ni tänkt? Att flickan ska få fortsätta att terrorisera bara sin egen familj? Eller ska hon ut och terra pensionärerna i Niemisel.


Chansen är stor att det här är en familj van att leva i en storstad. Förmodligen också en familj utan bil - och möjlighet att ha bil. Stort behov av att kunna handla billigt till sin stora familj. Hur tror ni det funkar i Niemisel?


Den här familjen befinner sig i en extremt besvärlig situation. I ett främmande land och där barnens far drunknade för två år sen.


Är det underligt om ett tonårsbarn är oroligt och stökigt. Är det inte vår f-b-d-e skyldighet att se till att flickan får hjälp? Istället för att försöka stjälpa resten.


Jag hoppas tidningarna fortsätter att bringa reda i hur det kan bli så här galet!


Slåss om själarna

Svårt för solen, sommaren och värmen att göra sitt antåg. Men vi som varit med några år vet - att helt plötsligt bara så smäller det till. Och kan bli riktigt otroligt varmt.

Svårt verkar det också vara för länsstyrelsen att få deltagare till sin gigantiskt påkostade miljökonferens den 31 maj och 1 juni.

Idag nåddes jag av åtminstone de fjärde inbjudan. Nu var det kommunalrådet Petersen som vidarebefordrat till oss alla.

För några dagar sen fick jag ett brev från landshövdingen där han talade om hur viktig den var och att han till och med skulle göra oss den äran på kvällens skärgårdstur.

Helsidesannonser i lokaltidningarna - det finns resurser att marknadsföra detta. Det är så jag lite elakt misstänker att det är det statliga budgettänket - nu måste pengarna sprättas - annars fryser det inne.

Fast så illa är det väl kanske inte?

Men sorry - ni är inte ensam om att så här i slutet av terminen försöka fullfölja alla ambitioner. Utbudet är gigantiskt och jag tränar fortfarande efter mer än 30 år i branschen på att säga nej - välja bort något.

Nu vet ni - bästa läsare - att jag faktiskt är uppstigen. Och lite dåligt samvete har jag - Landsbygdsdag i Böle - hos Erland N. Men någon lördag måste även jag få vara ledig - morgondagen kommer att innehålla minst 8 timmars kommunalt kör inklusive vårt uppskjutna Månadsmöte.

Övernitiskt A-kassan!

Övernitiskt A-kassan. De överväger att avstänga Gun-Britt för att hon skrivit i sin ansökan att hon beordrats att söka jobbet i Kalix. En sanning som ingen ifrågasätter.

Vad hade hon kunnat skriva? "Det är långt mellan Kalix och Piteå men jag måste ju söka det här för det finns inget här i Piteå"

Hade hon kunnat skriva att hon "uppmanats" av arbetsförmedlingen. Hade jhon haft rätt att konstatera att det blir långt att pendla?

I verkligheten så är det ju så att hon med all sannlikhet aldrig kommit att erbjudas jobbet. Företagare är sällan några dumskallar. Klart att så länge det finns andra att anställa än en som ska pendla mellan Piteå dagligen och som inte har några planer att flytta från sin sambo i Piteå så kommer företagaren att välja annan.

Om det nu inte är ett sånt bristyrke att det inte går att få någon annan. Men då kommer säkert Elisabeth få ett sånt sockrat bud att hon tar sambon under armen och flyttar.

Kan vi få be om största möjliga sunda förnuftet från A-kassan?

Boden - som Ceasars Rom

I Boden förefaller det utvecklas en angivarkultur icke alls ovärdigt Caesars Rom.

I kväll gör Torbjörn Lidberg stort utspel med anmälan av sjukvårdspartisten Gösta Eriksson.

Han anklagas för att ha tagit ersättning för förlorad arbetsförtjänst i sin konsultfirma. Enligt Lidberg så får man bara ersättning i en konsultfirma då man gör någonting.Och eftersom Erikssons inte kan "konsulta" när han har politiska uppdrag så ska han inte ha ersättning för förlorad arbetsförtjänst.

Man häpnar över kullerbyttorna - eller dimridåerna för att dölja pensions(S)kandalen. Visst gjorde han något liknande utspel tidigare i veckan som jag kommenterade?

Man kan ju inte vara lokförare och köra tåg heller då man har politiska uppdrag - alltså ska man inte då heller ha ersättning för förlorad arbetsförtjänst?

Men självfallet är det viktigt att det finns regler. Men jag har svårt att tro att det inte finns regler i Boden för hur företagare ska ersättas. Hos oss i Luleå handlar det om att det får ersättning motsvarande det den ersättning de anmält till sjukkassan.

Men nyheten kändes "rubrikmässig". Kunde väl inte varit svårt för Micke Nyberg att kolla sakfrågan. Hur arvoderas övriga företagare i Boden. Har Gösta Eriksson följt gällande regler?

Fast mest kommer jag att tänka på ordspråket att när det regnar på klockaren stänker det på prästen. Och att det är Lidberg som är klockare råder inget tvivel om.

Tripple Peter!

Det blev trippel - minst - för Peter Ericson - Exait  vid dagens prisutdelningar. Reservationen är för kvällens övningar - om det blir något ytterligare pris då?

Förutom Företagarnas pris fick han även pris som årets IT-norrbottning - av Dataföreningen  och Handelskammarens stora pris - både länsövergripande pris som de tagit tillfället i akt att dela ut vid Luleågalan.

Och jag hann med att snika till mig en kram från Peter när jag fikade tillsammans med en annan Peter (Georgson) och han hustru Birgit - med nyopererad höft.

Och Jan Carlssons stod sig väl som föreläsare. Han efterlyste en dröm för svenska folket - inte helt olikt de tankar som Lars Leijonborg utvecklade häromkvällen.

Att vice VD:n för Swedbank - Catrin Fransson - kom från Snesudden var en överraskning för mig. Och visst var vi många som visste var Snesudden låg - på hennes fråga. De spelade fotboll i samma serie som Sunderbyn - hur nu Snesudden kunde spela i Mellersta Kust?

Det enda jag har att klaga på är kaffet i äckliga stora pappermuggar!

Mathilda Tham var också en riktigt höjdare. Talade om framtidens varumärken som fyra landskap. Varför hon kommer under "gnällbältet" är att jag ska gnälla på arrangörerna som stavat hennes efternamn "Tamm". Men det kanske bara var jag som märkte - eftersom jag sökte eventuellt släktskap med Carl Tham - men om jag får vara lite elak mot den tidigare folkpartisten så undrar jag om den överintellektuelle gossen visste hur man gjorde barn?

Dolda kameran?

Börjar tro att jag är utsatt för "dolda kameran". Ska studera mitt beteende vid konfrontation med bilar på fel ställe.

I går en gigantiskt stor lastbil nos mot nos med min lilla Jazz. och idag på trappen till Kulturens Hus stod denna något mindre gigantiska bil. Fast priset lär väl vara gigantiskt. "Parkeingen" måhända var en del av sponsringen för dagen?46461-246

En fantastiskt bra dag för övrigt - med tanke på att jag förra året deltog i båda akterna - kan jag nog säga att valet av akt I troligen var rätt i år.

Tror att samtliga gruppledare valt Akt II - med galamiddagen - bortsett från Börje som jag träffade - som skulle delta både i ettan och tvåan.

Kanhända jag återkommer med någon kommentar om dagen när den fått smälta in.

Himla nöjd med den är jag då!!

Och nu sitter kusin Kerstin - som jag en slump plockade upp på Kungsgatan - och väntar på att få åka hem.

Trist för Luleå

Även om Kuriren skriver om "STC:s" undersökning misstänker jag att det är SCB:s undersökning som väl ska vara rätt trovärdig.

Men länet har minskat med 288 och Luleå med 19. Tycker det har varit glädjefnattsiffror som med jämna mellanrum visats för Luleå.

Hur kan det komma sig att det nu är minus 19 förstår jag inte. Men trist är det!

Hoppas det inte tar ned stämningen på seminarierna på Näringslivets Pris dit jag nu snart ska dra mig. Kulturens Hus - jag gillar att vara i det huset.

Däremot får festen i kväll vara för min del - var inbokad på annat när anmälan skulle göras. Nu blir det inget annat - men det kan ju faktiskt vara skönt att vara ledig en kväll också.

Och 1125 kronor för en middag är väl mastigt även jag inte behövt betala den själv. Jag och Lennart Lindström var med förra året. Så det får väl bli vartannat år principen.

Häftigt mäktigt

46461-245

Ganska häftigt mäktigt fotograferat inifrån min bil. Lite förvirrat att plötsligt möta denna gigantiska lastbil i det enkelriktade körfältet.

Bakom lastbilen uppenbarade sig en bärgarbil som verkade fixa med däcken.

Lika inför lagen?

Det blir alltmer uppenbart att det finns gräddfiler för en viss nomenklatura även i Sverige. Norrbottens Kuriens ledare har idag rubriken Persson klipp. Det handlar om att han inte kommer att få sin lön från JKL som lön - utan han kommer att fakturera den som företagare.

När den lilla människan ska starta företag då får han/hon måste han/hon i förväg ange ett antal kunder. Samhället ska kontrollera att det inte är något förtäckt anställningsförhållande. Men när före detta stat(s)ministern så uppenbart gör om ett anställningsförhållande till arvodering till ett bolag. Ja, då säger statens företrädare Torkel Backlund på Statens pensionsverk att "det är inte olagligt men man kan diskutera det moraliska"

Ett tips skulle ju kunna vara att tipsa skattemyndigheten om att det här är fejkat?

Men det är allt mer uppenbart att sossarna själva har skapat det här samhället där nomenklaturan har gräddfil. Och media gör då inte särskilt mycket. Det skulle ju vara väldigt enkelt att granska alla som gått med statsråds- och kommunalrådspensioner. Skulle tro att det är klart överrepresenterade i bolagssfären?

Sjukt bara sjukt. Och det är också NSD:s ledare om Skamligt löftesbrott. I ledaren kan vi läsa att en miljöpartistisk riksdagsledamot - Thomas Nihlén gråter krokodiltårar. "-när den som har privata försäkringar går före i kön så styr inte behoven längre". Det är väl det den politiska makten med Göran Persson i spetsen gjort länge. Och s-landstingsråd - säger bara Sofiahemmet och Nämndemannagården!

Annars blev jag bönhörd snabbare än jag trodde - nu släcks gatlyktorna under sommarmånaderna. Väldigt efterlängtat - det har stuckit i ögonen i dubbel bemärkelse. Hoppas det nu också fixar strålkastarna vid Sundis här i Sunderbyn. det har lyst året runt dygnet runt ändå sen jag bodde på Hammaren - redan på 70-talet.

Det finns många skäl att fundera på om en del lever som de lär.

Och har vår herre nu gett oss en tidig vår förstår jag inte logiken i varför han skickar ner snö idag?


Kommunen brassar på!!

Vi andra vi funderar nu för tiden när vi tar en extra sväng med bilen. Vilket jag gjorde i kväll. På väg från Kalix Folkhögskola pratade jag med Thomas. Och helt plötsligt var passerade jag Gammelgården. Egentligen fel väg - men åt rätt håll. Och vackert är det så här på våren - även om det ikväll var ett par veckor för tidigt. Det blev en och annan kringelkrok innan jag landade strax norr om Töre.

Tänkte nog "klimattankar" - men när jag kom till Sunderbyn och såg hur kommunen brassar på med alla strålkastare det har runt Sundis - så kände jag mig som en  "klimatängel".

Men jag är tacksam att gatlamporna inte är tända ikväll - än - klockan 21.10.

Snabba pengar!

Förbi hem innan resan till Kalix, Två försändelser i brevlådan. Två erbjudande om snabba pengar - snabba lån. Inte undra på att folk kan försätta sig i ohållbara ekonomiska situationer.

Fast jag kan ju undra varför jag blivit målgrupp nu? Är det något man kartlagt med mitt liv? Det är ju förmodligen lätt med alla spår vi lämnar efter oss med alla kort och annat.

Jag som dessutom avslöjar allt om mitt liv både via Sifo och bloggen!


Som sagt nu bär det av till Kalix - och som Berndt kommenterade på min blogg - blir man anmäld för att man säger Fjollträsk om Stockholm så är det väl inte värt att skämta om hur sakteligt Kalixborna pratar. En del av dem! Fast det är rätt charmigt.


Jösses - vart tar tiden vägen

Timmar - dagar  bara upp i intet. Det är banne mig så jag tycker det går fort mellan löningarna också - och då måtte det vara illa.

Anna-Greta här på jobbet har 13 pinnar muck. 13 vardagar till som hon ska ta sig hit till jobbet. Sen är hon också pensionär.

Och då vet jag var hon kommer att befinna sig på torsdag förmiddag. Tog osedvanligt länge att inhandla mat på Kvantum i förmiddags. Det var pensionärernas julafton där. Tydligen dagledigas inhandlingstid.

Men för vissa människor har uppenbarligen tiden stått still.
Erik Jonsson, kyrkorådets socialdemokratiska ordföranden befinner sig uppenbarligen på Fred Flintas tid. Att vara kyrkoherde är SÅ betungande så att även om det skulle vara "fräscht med en kvinna" så kan han nog inte tänka sig det. Hämtat från Piteå-Tidningen.

Något för sossekvinnorna att sätta tänderna i.

Dementier

Låter väl spännande och lockar till läsning?

Thomas är inte min son. Vi konstaterade att väldigt många fortfarande får aha-upplevelser av att Jens är min son. Fast med hon caféägarinnan skojade vi - hon förstod att Thomas och jag kände varann mycket väl av munhuggningen av döma. Och delandet av kaffekopp. Så vi sa att det måhända är fler som tror att jag är mamma till Thomas än till Jens.

Och så har jag inte tjänstebil. Jag har plockat "Kryssa Strutz" och den övriga organgatexten - men låtit blåklinten och Folkpartiet sitta kvar på huven - vilket föranledde en fråga i går om jag verkligen har tjänstebil.

Jag har inte tjänstebil

46461-118

För mycket manliga gener

"Partifotograf" Olofsson har föredömligt lagt ut bilder från gårdagkvällen på hemsidan. Dem kan ni se här.

Men det här fotot har han inte vågat lägga ut. Undertecknad med papiljotter i håret. På väg i all hast till Sunderbyn för att hämta högtalaren för kvällen.

För mycket manliga gener? Ja, jag kan inte hantera två saker samtidigt. Det vill säga inte "hårblås" och kam/borste samtidigt. Därav denna "taggiga" uppenbarelse.

46461-243

Marlene inger hopp och förtroende

Efter Leif Wikmans skamliga bortförklaringar i går runt äldreomsorgen måste jag bara skynda mig att skriva det här inlägget.

Marlene Furbäck, chef för äldreboendena, klargör att artikeln i
Norrbottens Kuriren blev en väckarklocka. Klar och tydlig att så här ska vi inte ha det - och också med tydliga alternativ. Hon pekar också på att det troligen behövs ytterligare personal. En tröst för personalen som säkert oförskyllt känner sig skuldbelagda.

Det är så viktigt att det blir rätt - många äldre läser och känner oro. Ska det verkligen vara på det här viset. Marlenes uttalanden har tryggat många. Ett uppriktigt tack för det - behövdes som motvikt till Wikmans svammel!

Och Staffan Eriksson lyckas med en medialt omöjligt uppgift. Han får hyfsat stort utrymme i NSD för ett uttalande som bygger på Kurirens stora nyhet om ovanstående. Något som konkurrenten NSD inte haft en rad om - ändå lyckas Staffan få ihop en innerspaltare.

Bara att gratulera till Luleåmoderaternas klart mest mediala person!

Tänk om Blair snuvar media? Nu spekulerar alla om att han ska tillkännage sin avgång idag. Vilken lång näsa det skulle bli!

Lars är outstanding

Jag har ju upplevt några partiledare jag. Och jag kan bara konstatera att Lars är outstanding när det gäller kunskap och kompetens. Och inte minst att han alltid återför oss till våra liberala rötter.

Fast svårt att förlåta honom att han tänkte "sälja" oss till ett så kallat "liberalt mittfält" - vi, c och kd!

Hur tänkte Du, Lars?

Men jag hoppas vid min gud att han verkligen får fortsätta som utbildningsminister - det här är verkligen  hans område.

Trevligt möte i kväll  - det blev Sverigebakelse - men det spelade ingen roll. Jättetrevligt på Café Symphonie. Härlig lokal och sån himla positiv ägare - Camilla.

Bakelserna tog slut - trodde faktiskt inte vi skulle bli fler än 40. Men Camilla fixade fram chokladbollar, mazariner och annat som huset kunde erbjuda.

Och så blir jag så tacksam - tänk som många fantastiska människor jag får möta varje gång vi har någon träff!

Nu måste jag kolla Aktuellt!

Humorlösa Röda Korset?

Röda Korset lär ha anmält ett flygbolag som använt ordet Fjollträsk om Stockholm. Nu tycker jag Röda Korset - en organisation jag har förtroende för och beundrar - borde ha viktigare saker sig för.

Nu ska jag snart åka bort till Symphonie och sätta upp en "pinuppa". Får väl akta mig för att använda det begreppet - mitt där det är blir jag anmälda av någon.
Stefan kan jag alltid lita på

Vem svarar på min efterlysning av NU? Nu - det liberala nyhetsmagasinet?

Jo Stefan Tornberg som förstås hade kvar det nummer jag behövde.

Tack Stefan för att Du iddes kolla med mig? Sköt om Dig!

Grattis Ylva!

Återigen har jag övervunnit mig själv - och alla undanflykter. Kan finns hur många som helst för att inte klä och och köra blodomloppet.

Men nu är det gjort - och det är ju bara hur skönt som helst. Lite mera lunk idag än i måndags. Och då är jag nöjd. Och riktigt ordentligt svettig - rann härlig efter ryggen.

Så nu masar jag omkring här och ska packa bilen för kvällens möte - innan jag dagen till ära tar på mig hyfsat nyinköpta kläder.

Vanvård!

"När man låser in personer så här och det märker att de inte kan ta sig ut. Vilken panik man måste känna. Bara för att man är dement förlorar man ju inte sina känslor."

Det finns hopp när tillsyns personal på länsstyrelsen reagerar som ovan.

Dagens
artikel i Kuriren är läsvärd. Leif Wikmans sprattel och bortförklaringar ovärdigt. Så här ska vi inte ha det!

Skyddsåtgärder i form av grindar på sängen måste givetvis kunna användas. Och dörrar låsas i samråd med den gamle.

Men ha gamlingar som i panik ska sitta och försöka karva sig ut från sitt rum - så ska det bara inte vara.

Läs också gärna Ylva Mjärdells kommentar på mitt tidigare inlägg - hur de på Fyren anpassar bemanningen utifrån oroliga gäster. Så måste det vara!

Och personalen måste veta att det har den möjligheten. En bemanning med 2 personer på 38 gäster förutsätter ju att det inte händer något särskilt - och är nog i knappaste laget ändå.

Grattis EU - och Lars Leijonborg

Idag firar vi EU-dagen och gratulerar Lars Leijonborg som får fira EU-dagen med oss här i Norrbotten. Lars gör ett officiellt besök inbjuden av PO Eriksson.

Men vi passar på att stjäla lite överskottstid innan planet drar honom hem till Stockholm. Firandet av EU-dagen på Café Symphonie kl. 18.30. Förutom Lars så blir det kaffe och EU-bakelse.

Just DU är faktiskt också välkommen!

Ska bli spännande att se om det gått att få fram en riktig EU-bakelse. Lär ska finnas en sån skapelse - men har från och till varit lite dåligt på tillgången här i Norrbotten.

Oavsett vad det blir få vi väl döpa den till EU-bakelse - bara det inte är någon gammal klassiker typ "änkan" eller så. Får väl kolla med fadern och hans bagerierfarenheter.


Och så får mina kompisar påminna mig om att dokumentera den med kameran.
Polkagrisbeta var namnet!

Oj, så skönt. Vaknade först kvart i elva. Och nu har jag bara ätit och så ska jag ta en "tripp" till.

Det snäst ista jag minns innan besöket hon John Blund är att jag pratade med Kia Å i telefon.

Det allra sista var att Nord Nytt skulle börja.

Och före det hann jag få veta att det finns något som heter Polkagrisbeta. Så nu vet Birgit och jag vad vi åt till lunch. Läckert både till smak och utseende. Någon dam Fransson i godkväll programmet som visade upp en massa vårprimörer.

Heter hon nu inte Fransson så får ni ursäkta en som sällan är hemma så jag ser det programmet. Och just nu kommer jag inte ens ihåg vad programfarbrorn heter.

Grattis vänsterpartiet - vilken björntjänst till alla som är drabbade av knark. Nu vill vänsterpartiet göra det tillåtet att knarka!

Vad härligt det är med 24:an - att bli uppdaterad vad som hänt i nyhetsväg medan jag i drömmarns värld varit i Spanien. Billig semester!

Nu lämnar jag in

i alla fall för några timmar. Höll på från klockan 15 att lämna jobbet. Skulle ut och göra några ärenden i jobbet. Men det hände hela tiden någonting .

Så klockan var halv sex innan jag slutligen kom i bilen - och då iddes jag inga ärenden. Blev lite inhandling av mat. En helt otroligt god kokt skinka preparerad med vitlöksklyftor. Fanns även med tomat dito och ytterligare en sort.

Passa på att köpa ett hekto åtminstone av vitlöksvarianten innan ni kollar hur långt den har färdats innan den hamnade på Kvantum. Hugossons minisalami får vika sig igen - men jag har ju inte prövat den annat än inplastad.

Nu ska jag sova några timmar.

Min idol lämnar in

Nu lämnar Micke Renberg in - åtminstone lämnar han Luleå.

Jag hoppas verkligen att aldrig min bild av Renberg som sund och reko behöver grumlas. Det var som alltid rejält när han kommenterade efter matcherna i radio Norrbotten. Rakt på sak - ärligt och utan bortförklaringar.

Han borde verkligen gå att använda som förebild både för det ena och andra.

Fast lite måste jag väl erkänna att "idolskapet" präglats av att han i en intervju i NSD sa att han nog låg närmast folkpartiet.

Det kanske är det hemliga han satsar på - ser sin chans som partiledarkandidat? Undrar om jag skulle kunna så ett frö hos någon av de "mediastövare" som ringer.

De har alla den vägen vandrat

Herre min je - nu ska Göran Persson börja jobba på samma ställe som Anna GK. Och tidigare Rosengren och Perssons sekreterare eller vem det nu var. DN idag - som Els tipsade mig om.

Femman är här?

Stort grattis till Birgit Stöckel som fått sitt femte (tror jag) barn idag. Fick ett sms från henne strax före åtta.

Jag grattade 3 Åke i morse i tidningskrönikan. Månne det blir en Åke till?

Nu ska jag ut och äta lunch med kompis Birgit!


Kunde varit värre

Sovit till kvart i sex - och trodde klockan var kvart i sju när jag vaknade. En panikunge modell större infann sig - men när "vinsten" blev hela en timme så känns det lugnt.

Ska vara på TV 4 halvnio och det ska väl funka. De ska göra en uppföljning av gårdagkvällens möte. Någon fler politiker och någon från Luleå män mot våld skulle också vara med - men jag glömde att kolla vem.

Men väl troligen Yvonne Stålnacke - som igår kallades Ylva Stålnacke. Lite svårt det här med namn som börjar på Y tydligen.

Linda Ylivainio har otaliga gånger kallats för Ylva senast vid Europaforum på Kulturens Hus. men värst var Kuiren för några år sen som kallade henne för Ylva Lindavainio.

Värsta resan kommer det också bli för många socialdemokrater -
Skolan blir huvudfråga utropar ledaren idag. "Alla ska med" men nog blir det svårt för CG Carlsson med flera socialdemokrater när de nu ska anamma den folkpartistiska skolpolitiken.

Mera kommentarer efter besöket på TV 4 - vid 10-tiden. Alltså TV4 rekommenderas 09.15 tror jag det sänds.

Efterlyser!


Tidningen NU - det liberala magasinet - med utgivningsdag 26 april. Någon i närheten av stan (Luleå) som har den kvar?

Jag vill gärna komma åt den - eftersom den kan lysa upp tillvaron för en medmänniska!

Jag vara "tjosade" iväg

Till mor och åt ärtsoppa. Hem och duschade och bytte om. Jumper borta. Fortfarande ett mysterium.

Iväg till garaget - 15 meter - in i bilen. I Notviken hällregnade det.

Paraply - säkert i skuffen. In till Statoil under tak - kollade inget paraply.

Träffade Rolf Nilsén och hamnade i tidsnöd. Ingen tid för inhandling av paraply - "buss"  på Kulturens Hus

Parkerade på trekanten och sprang. Inte dränkt katt - bara lite prickig på lindräkten.

Mycket folk i  - hör och häpna - Olga Bardh-rummet. Fast dom fattade nog inte vilken liberal mark de trampade. Tur för en del kanske.

Svante Lindqvist och Flu underhöll. Mycket trevligt - särskilt med Svantes Koskullskulle dialekt. Och han är så infernaliskt lik min älsklingsmorbror Sture så jag tror jag måste släktforska lite grann.

Krister Hammarbergh hade ett riktigt bra och informativ pass om vad regeringen avser att förändra. Men jag saknade hjärtat - visst är det bra med straff, lag och rätt. Men någonstans måste vi också fundera hur vi ska sluta "fostra" kvinnomisshandlare och andra illdådare.

Det måste finnas både hjärta och hjärna i politiken = liberalt!

Tjejjourens information var verkligen en höjdare. Med min Sunderbygranne Maria Sundvall Taavo och Jessica Sundqvist.

Och så var det dags för oss kommunpolitiker när klockan var tjugo i nio. Några tappra (ganska många faktiskt) var kvar och lyssnade.

Det mest intressanta var att Carola Lidén för Centern räckte upp handen för de som ville ha restriktivare tillämpning av serveringstillstånden - att ge tillstånd som jag uppfattade det - inkluderande serveringstider.

Rätta mig om jag har fel - men centern var väl eniga om att behålla serveringstider till 03.00. Och de gick till och med emot polisens önskemål om att få en ändring i den lokala ordningsstadgan för att kunna beslagta folköl hos ungdomar. Vadå sätta upp fingret och känna vart vinden blåser? Men jag kan ha fel?

Och Sverige la sig tydligen i matchen mot Ryssland. Vilket de inte fick enligt Expressen och andra förstå sig påare. Om jag hörde rätt så förlorade vi med 4-2.

Ingen träning mer

Med dessa á 1 295 kronor lär jag väl flyga fram utan att behöva träna mer?

46461-242

Skämt åsido så är faktiskt skor färskvara. Sen är problemet att det finns hur många olika sorter som helst. Så till slut blir man som han Ekman med Expressen och Aftonbladet - man tar både och lite till.

Men nu är det gjort

Under 40 minuter i alla fall - men jag måste ned till cirkus 32 om jag ska hänga med "gångarna" i kretsloppet. Fattar inte hur en del kan GÅ så himla fort.

Sprang till bortanför dammen - sen var det blåst så in i bängen. Sen sprang jag över "tråkiga" bron vid Västra Brogatan. Och så lunk från viadukten och nästan ända in.

Sprang och lunk - sanningen är att det är mycket lugnt lunk hela tiden - men det blir i alla fall mer puls än att bara gå.

Mäte inköpschefen som lunkade på riktigt bra. Flåsande konstaterade vi "fy fan va vi är bra"!

Tror jag måste köpa nya skor - stöter så i ryggslutet. Eller så är det bara det extra kilona som jäklas.

Det är tungt nu

det ena du bör och det andra du skall. Jag vet jag borde ta mig runt "blodomloppet" på lunchen men..

Fast det finns inga men - egentligen.

Buss på med träningsdojorna.

Kan detta yttre tryck av att ha skrivit det på bloggen göra något till?

Grattis Charlotte!

Lilla Bragdmedaljen till Charlotte Kalla. Vad roligt!

Den tjejen utstrålar sån friskhet, sundhet och livsglädje. Hoppas verkligen att Pajala kommun och Norrbotten ser till att nyttja henne - till alla parters nytta.

fast jag noterar att jag var 40 resp. 49 minuter efter NK och NSD med nyheten. Jag får skärpa mig!

Litar på horoskopet

Kändes så skönt att Horoskopet idag förkunnade att vi Vädurar jobbat lite för hårt på senaste tiden. Vi måste varva ned så vi inte sätter hälsan på spel.

Tur jag jobbat ikapp hyfsat i helgen. Men Norrbottens Kuriren borde ta oss läsare på allvar och faktiskt också publicera Horoskopet på nätet. Sökte på ordet och hittade denna gamla
artikel. Ni ser ju att vi formar dagen efter era sianden och låtanden.


Oj, voj jag har inte följt det franska valet så särskilt mycket - men jag hör att nye presidenten (namnet har jag inte lärt mig stava än) gärna jämför sig med Napoleon. Får hoppas han inte för Franrike tillbak till Napoleons tid - mycket tyder på att det har mycket att förbättra i nutid!


Om sjökaptener är män i min fördomfulla värld så är kvinnor dietister. Lite kul att bli avklädd - när man tror att man är fördomsfri. i så enkla frågor. "Dietist Kvist" har länge debatterat med en Bert Johansson - om fetter. Blev något snopen idag när "dietist Kvist" visade sig heta Markus!


Och apropå sjökaptener och vatten (vilken härligt långsökt koppling) så kan jag undra hur länge Kurt-Åke Andersson, udnersköterska från Kalix och numera tillika landstingspolitiker (S) ska tillåtas att sprattla utanför nätet. Nu kritiserar han nedläggningen av bakjouren i Kalix. Hur länge tolererar landstingsledningen (läs:Kent Ögren) detta otyg?


Morgonens djup dykning står annars Torbjörn Lidberg, s, Boden för. Han har kommit på det geniala draget att det för högt utbetalda pensionerna till före detta sossekommunalråd har kommit i fokus för att dölja alliansens arvodeshöjningar. Konspiratoriskt på min ära.

Och idag presenteras tydligen Svenskt Näringslivs ranking. Luleå låg vare sig i topp eller i botten - enligt TV. Vi får hoppas på en förbättrad placering.

Själv ska jag i alla fall spara pengar åt landstinget genom att ta mor till sjukgymnasten på morgonen. Och Leif Wikman behöver inte vara orolig - det hade jag gjort även om hon kunnat anlita färdtjänsten.

Annars ska det bli några uppdrag åt medborgare i dag. Kvällen ska ägnas åt tjejouren och mansjouren - på Kulturens Hus.


Seg kladdkaka

Blev utlurad på middag till Västbacken. Lax i ugn - helstekt - med en ovanlig - och ovanligt god - potatisssallad. Och så hade Sara och Lisa bakat chokladkakor. Seg kladdkaka med grädde var bäst - men ovanpå på kunde man få en chokladtårta med mandelmassbotten - romindränkt - och serverad med jordgubbar.

Jens hade cyklat 9,6 mil på morgonkvisten - och hade varit något mör när han kom hem.

Och nu har jag förevigt cykeln - tack och lova så har han tydligen köpt en begagnad. Tack och lov med tanke på att bara cykelskor kostade nästan tusenlappen.

46461-241

Nu är jag tillbak på jobbet - men ska strax åka hem. Måste nog vila någon timme innan telefonsammanträdet 21.30.

Ylva på krigsstigen

Ylva min namne är på krigsstigen - säkert befogat. Svårt att ha någon åsikt när jag inte lyssnat. Wetterberg brukar dock inte vara känd för något diplomatiskt sätt att uttrycka sig. Huruvid karln skulle vara folkpartist eller inte har jag ingen uppfattning om.

En snäll tolkning om att undersköterskor snart är ett minne blott - skulle ju kunna vara att även dessa skulle erbjudas den kompetensutveckling som framtidens äldrevård kommer att kräva.

Den elaka är förstås att han uttalat sig utan att ha en aning om verkligheten. Skulle vara kul att höra tolkningen från några andra som också var och lyssnade?

Under tiden ska Ylva och ni andra få något upplyftande av titta på. Scilla i mors rabatt!

46461-240

En bra motvikt

Här kommer en bra länk som motvikt mot sossarnas lögner och propaganda. I skärningen mellan detta hittar vi sanningen.

Idag kom sommaren!

Strålande sol och 13 grader varmt i riktig skugga. Kan hända det blir första sommarkaffet utanför "kuvösen" - på gaveln av huset. Beror lite på vindarna.


Far har redan putsat varenda gräsplätt - det gäller att ligga steget för när man snart är 83!


Hellre jagad av vargar...

än älskad av dig. Undras om inte Arne Weise vände på kuttingen.

Annars bestämde kroppen i morse att det fanns ett uppdämt sovbehov så klockan blev nio innan jag lämnade den goda sängvärmen.

Väl vid datorna slog det mig. Grundlurad av Karin! Igår ville ju Karin i en kommentar veta vilken blodtrycksmätare de lånade ut. En kommentar på ett mycket gammalt inlägg. Och mycket riktigt när jag provade länken så gick den förstås till reklam för en Vital blodtrycksmätare.

Noterade ju för någon dag sedan att erbjudanden om Viagara upphört - nu har de uppenbarligen skapat en ny profil på mig. Försåtligt var det - jag hann undra länge vilken Karin det var.

Från Karin til Kiruna. Om tidplanerna håller - både för Kiruna och mitt liv. Det vill säga om jag får leva ungefär som medelkvinnorna så borde jag hinna vara med om både flytten av stadshuset och flytten av kyrkan. Kyrkan om 25 år - ungefär då Anna och Tobias firar 30 årig bröllopsdag. Kan väl då vara lämpligt för dem att återvända till platsen för "brottet". Men vilken hemsk rubrik "tiden rinner ut för Kiruna" - snarare borde det väl ock vara tvärtom "tiden rinner till för Kiruna!

"Runnit ut" är väl tyvärr mer befogat för Kansas. Kändes overklig när jag såg rubrikerna och bilderna i går kväll.

Och nu känns det som om tiden runnit från mig också - den kluvna känslan att det ibland är skönt att sova länge - superlänge idag - och att förmiddagen då krymper till nästan ingenting.

1½  timme till tolvkaffet - den behövs nästan för att göra sig vacker. I alla fall räcker den inte till mycket mer än det och så plocka lite grann. Den här förbaskade "Inga! som lämnar saker framme över allt. Bara släpper skor och trosor och "besåar"  där hon drar fram.

Det blir en tur till jobbet efter kaffet - "Inga" var framme där också i går på och kring mitt skrivbord. Måste röja efter henne så det blir trevligt för mig att komma till jobbet i morgon.

Och i kväll 21.30 ska säcken knytas ihop - valberedningen. Kräver ett par tre samtal i eftermiddag.

Så ska jag väl se om jag hinner - måste hinna - skicka ut inbjudan till "lilla släktträffen" som vi ska ha i sommar - den 15 juli närmare bestämt - utifall att nu någon perifer moster eller farbror som råkar läsa det här. Och för att någon älsklingsmorbror i Bollnäs inte ska fundera så handlar det om barnbarnen till Naemi!

Jag bara undrar...

hur var det då?

Stilla promenad vi halvåtta tiden - förbi Kråkbergsskolan genom Folkhögskoleområdet. Lite "nedsnaskat" med klotter (dock begränsat), lite "spill" - för mycket för att vara bra. Men lugnt.

Christian Lindgren väckte mig i mina funderingar genom att knacka på rutan (från insidan) i matsalen på folkhögskolan.

En trevlig kväll i "Bärigår´n" - men vilket liv och leverne på promenaden hem! Massor av bus och liv vid Sundis - men det tystnade märkbart av när min siluett torde ha blivit synlig.

Då tänkte jag tillbak - faktiskt så var vi ju precis likadana - vi stod där och tryckte - och hade ett gemensamt. Att vuxna skulle vi nog bli - men inte som DOM! Och när de kom så tystnade vi då också!

Men faktiskt är det lite annorlunda. På väg hem mötte jag en liten tjej på max 8 vårar - ensam cyklande förhoppningsvis på väg hem.

Men dessa "ungtuppar" som kör race på gatan bakom mig - vilken hänsyn tar de till småtjejerna som kommer cyklande.

När "siluetten" har låst bakom sig - då leker de herre på täppan igen - med i värsta fall döden som insats!


Fast nu är de bara några stycken som kör "streetrace" på Folkhögskolevägen!

Eftersom klockan är snart midnatt och barnen är små så förstår jag att det är föräldralösa barn!


Blodtrycksmätare?

Har fått en fråga - kommentar - om "vilken blodtrycksmätare de lånar ut". Det är en kommentar på inlägget Nättripp som jag inte hittar - måste vara länge sen jag skrev det.

Men den enda "privata" blodtrycksmätare  jag känner till är mor och fars. Och den heter Omron. Lite skumt - jag satt just och höll den i handen - för att återbörda den.

136/83 och puls lite 76. Ine särskilt mycket tonåring här inte. Och det senare tyder väl inte på särskilt god kondis?

Och nu ska jag dra förbi Kvantum och sen mot metropolen Sunderbyn.

Skugge ger upp!

Noterar att Skugge  ger upp. Skugge tillhör för mig det här personerna som jag inte vet om dom är riktiga eller om de är skapade för någon såpa. Rosing, Fadde och allt vad de heter.

Linda Skugge har ju med all säkerhet haft bra betalt för att skriva sin blogg - och nu är väl affärsidéen slut. Så enkelt är det nog bara.

 


Bara rumpor

Riktigt avslöjande för en del. Först den underbara Marit Paulsen som visar hur till och med en genuint liberal kvinna sitter fast i könsrollstänkandet. Vi tackar Swedenmark för att han upprepar och för detta vidare. Mer borde inte behövas för att alla ska kalla sig feminist. Fast det handlar ju lika mycket om att män inte heller ska placeras in i "könsfällorna".

Rätt kul på radion för någon stund sedan. Fick inget grepp om programmet som helhet - men det handlade om två vänninor som gjort en långsegling med sina barn. I någon hamn fick de besök i båten. Kvinnan i fråga avlyssnade ett samtal. den besökande mannen frågade den 10 årige sonen vem som rådde om båten. Sonen svarade "mamma och henns väninna". Men din pappa då? - Han är hemma i Sverige varvid den främmande mannen frågade: Men vem kör båten då??

Och det är klart - fördomarna sitter på näthinnan. Blunda själv och tänk sjökapten?

Andra riktigt "bara rumpan" hittade jag på Kurirens ledarsida. Unga Örnar har försökt roffa åt sig extra bidrag. När de inte fick tillräckligt mycket av Omar i Kulturnämnden gick de vidare till Mårten i Fritids. Där hade de enligt artikeln helt plötsligt en mycket dyrare hyra i sin kalkyl. Vi tackar Åse Anjou som var uppmärksam på det!

Det är väl den här organisationen som riksdagsman Fredrik Lundh håller under sina vingar? Tänkte det att för sossar är det inte så långt mellan "barnorganisationen" och PRO - Fredrik lär fylla 30 i dagarna.

På "andra sidan"

Fick ett mail häromdagen från en kompis som påstod sig vara ungdomen själv - med ett blocktryck på 170/40. Absolut för högt/respektive alldeles för lågt - det första är jag säker på det andra tror jag. Så jag skickade tillbak ett meddelande att han inte skulle använda sig av dessa - troligen omvända - siffror till sina vänner för då skulle de tro att både han och de befann sig på "andra sidan". Trodde han kastat om sifforna och att det skulle vara 140/70. Svarsmailet visade att det var ännu bättre 120/70. Rena tonåringen på min ära.

Kan då förundra mig över statistiken på denna blogg. Dessvärre har totalantalet besök försvunnit och nu finns bara per dag. En röd och blå kurva - den röda ligger högre än den blå - inte förstått att bi bytt regering. Men måhända en nedbruten variant till kommunniv?

Men skulle gärna vilja veta vad siffrorna och linjerna betyder? Den 2 maj var det 93 unika ip adresser och 440 sidvisningar. Förut trodde jag att unika var såna som var in första gången - men allt talar mot det när det är så många.

Men den som lever får kanske veta.


Jämngrått!

Idag känns allt jämgrått - svårt att veta vad jag ska tycka något om. Så jag börjar väl med att notera att i går kunde jag läsa att staten sålt lite Telia Sonera aktier. Ledaren i Norrbottens Kuriren.

Jag har ju några stycken - hann inte med att sälja - så jag skojar om att det är inte pensionsförsäkring. Köpte från 8.500 och noterar nu att värdet ligger runt 5 000. Som lägst har det väl varit 3000. Så egentligen är det väl riktigt bra.

Det handlar om ett "halvtomt" glas eller ett "halvfyllt" glas. idag snöar det i Arjeplog enligt rapport 06.13.43 - det gör det inte här. Så grått och fyra grader är rätt bra egentligen.

Huruvida det snöar också i Jokkmokk och Porjus också idag vet jag inte. Men nog lär det väl yra en del runt "Porjus" Sixten Eriksson när det avslöjas i Noterat att han försvarat regeringens avskaffande av fastighetsskatten och menat att regeringens förslag om att betala för sig vid försäljningen är mycket bättre. Surt - Kuriren har inte lagt ut inlägget på nätet.

Elna i Boden blir skrämd av att en stor arg vakt lyfter ut en liten snäll flicka från Strandgallerian. Om det är som jag tror "en snäll flicka från Rättvisepartiet socialisterna" så är det nog många som är tacksamma att vakterna ser till att de lämnar entrén. Hon är i så fall politiker - och dom är hårdhudade vet, ni! Inte SÅ ofta jag besöker Strandgallerian men nästan varje gång har jag mött folk som undrat om varför de ska måsta bli "attackerade" av politiska namninsamlare varje gång de passerar in.

På¨Kurirens ledarsida gör man det annars väldigt enkelt för sig. Ledare med rubriken Miljöbusar är nyckeln skickar man iväg ansvaret för klimathotet till USA, Kina, Indien med flera. Lite så var ju faktiskt budskapet i AL Gore filmen - USA blev ju rejält tagna i örat - där han visade på deras oskäligt stora andel av utsläpp.

Den andra enkla piruetten görs i Noterat. Luleåbornas firande av 17 maj - norges nationaldag - hotas av politikernas beslut att förbjuda drickande av folköl på allmän plats. Nu är det ett förbud - om förtäring av alkoholdrycker på vissa allmänna platser - som i stort funnits i uppskattningsvis mer än 20 år. Dert förydligande som nu skett handlar om att polisen begärt att denna precisering för att lättare kunna beslagta öl hos alldeles för unga personer. För att kunna göra denna ytterst viktiga sociala uppgift samtidigt som det underlättar att försöka upprätthålla den trygga stad vi vill ha.


Ett tips inför nationaldagen kan väl vara att skriva om att det säkert är alkoholförbudet i stadsparken som gör att vi inte firar som norrmännen!

För roligt och fest kan det väl inte vara utan "brännvin"???

Trodde faktiskt att Peter Eriksson, var miljöpartist om än med ena benet långt in i socialismen. Men att han konverterat till socialdemokraterna thar jag inte hängt med på . Måhända en namne? Eller samma fenomen som Anders Mansten och folkpartiet råkat ut för.

Annars ser jag dagen an med tillförsikt. Gotthard och Erhard har namnsdag. Kan inte hitta några sådana i min "levandes" närhet så jag får skicka mina tankar till "Skräddars Erhard" närmaste granne under min uppväxt. Och för övrigt tant Dagas pappa.


"Dopad" av Sifo?

Ny tidning i brevlådan - Trädgård. Belöning för mitt recenserande av ett antal veckotidningar. Roffe - nu kan du slänga dig i väggen - det är mig de frågar inte dig!

Och så nytt mail från Sifo - nu vill de kolla hur mycket jag surfar. Utan att tveka anmälde jag mig - både hemdator och jobbdator.

Med båda fördubblade jag vinstchansen från 25.000 till 50.000.

Det är på förlusterna jag ska leva!

Kan väl behövas då Jens just ringde och funderade över överraskningsresan till min 27-årsdag nästa år.

Säker i sadeln?

Läste på Erika Josbrandts blogg att hon varit i Stockholm på valberedning. Hon spådde att Göran  satt säkrare på tronen än "Leijonkungen",

Fast det var väl innan hon såg dessa
opinionssiffror.

Nu tillhör jag dem som tror att partiledarnas ögonbryn, skor, läppstift  eller slipsar inte har SÅ stor betydelse som en del vill hävda. Jag tror det är en eftergift åt den rubrikjournalistisk som bedrivs främst av kvällspressen.

Men det finns inget så nervöst som en nervös folkpartist - har någon sagt  - så det skulle vara intressant att veta hur de som hade så bråttom med avsättandet av Lars resonerar nu?

Minus 1,1 - allt mätt efter Leijonborgs avgång - och med en ganska tydlig kandidat. Kanske dags att spana in kandidaternas ögonbryn?


Snyggt jobbat, Kulturens Hus

Ny konsert med Markus Fagervall

Segt och struligt i morse

Förra inlägget om tekniska problem är skrivet av min spökskrivare Thomas. Kom inte in på bloggen i morse. Försökte mig med att skriva en kommentar "utifrån" så att säga - men även det misslyckades. Men Thomas mitt alter ego fixade raderna om tekniskt fel.

Själv lämpade jag mor hos sjukgymnasten - så hon slipper fuska med färdtjänsten. Hämtade Marjatta på Örnäset och sen tillbak till Sunderbyn och konferens om alkoholitik.

Synnerligen bra dag. Sven Andreasson välkänd alkoholläkare och tydligen nu arbetande vid Folkhälsoinstituet som numra finns i Östersund.

Fick påminna Sven om att han och jag varit på läger tillsammans. Förvissor länge sen 1984 - Kopparbo. Han såg lite äldre ut nu - det är konstigt vad ens omgivning åldras!

Två saker som jag bär med mig efter dagen. Det går inte längre att blunda för det faktum att totaltkonsumtionen påverkar missbruket. Om nu någon skulle göra det. Den historiska statistiken och fram till dags dato talar sitt tydliga språk. Motbokens påverkan, mellanölets införande, skattehöjningar, införselkvoter - allt kan tydligt avläsas i statistiken. Frågan är bara hur hantera det så det också kan få ett folkligt stöd?

Det andra var sketchen med Teater Schratch där tonårsdottern var orolig för sin fars alkoholvanor. Hon skulle få honom att inse att han var alkoholberoende.

När man som jag och faktiskt den politiker som satt bredvid mig också (kanske vanligare än vi kan tro) upplevt liknande samtal med nära och kära så var det näst intill smärtsamt. Vi i publiken skulle ge råd till aktörerna och min bänkkompis och jag var samstämmiga - ge upp - sök proffshjälp - en 17-åring kan aldrig klara det. Det hjälper inte att vädja till kärleken. En alkoholberoendes kärlek är alltid större till flaskan än till och med till sina egna barn - så är det bara.

Fantastisk mat på Folkhögskolan - som vanligt - undrar om min pointranson räcker till något mer idag.

Nu ska jag i alla fall åka hem - via Kvantum för mors räkning.

Tekniska problem

Imorse var det tekniska problem och nu är jag på Sunderby Folkhögskola och utbildar mig. Jag återkommer klockan 16.00.


Inget barn idag heller!

Fick desinformation i går - av Magnus W - men han rättade sig själv ganska snabbt. Min adept Birgit S hade inte fått barn som han sa - trodde.

Ringde henne idag - och hon var glad att hinna med landstingsfullmäktige. Själv är jag glad att adeptens (kd) barn inte föddes på första maj.

Tänka så många skämt den ungen kommer att slippa. Hur kul hade det varit när Birgit blir landstingsråd (tillsammans med Jens och någon till - dock färre än fyra) att ha en unge född när socialisterna är ute och demonsterar!

För övrigt gick dagens landstingsfullmäktige i överskottets tecken. Både Monica Carlsson och Britt Westerlund hade uppenbarligen inte fått vara huvudtalare på första maj. Det var mycket floskler  kvar. Det är så avslöjande när jman lyssnar på radio - vilket jag gjorde på tor resa till Kalix.

Bocken som..

Synd att jag inte har möjlighet att gå på Morgonrock i morgon. Ska vara på konferens om alkoholpolitik i Sunderbyn.

Det är väl ganska väl känt att försäljning av hela eller delar av statliga företag är en starkt ideologisk fråga. Och vad Karin Åström tycker har väl knappast undgått någon.

Jag utgår från att "försäljarna" det vill säga någon representant för regering får motsvarande chans (eller har haft?) att tala om fördelarna.

Och det kanske hade varit anledning att börja med det och ta den kritiska granskningen efteråt. Eller varför inte båda sidor samtidigt.

Det är då det är lättast att själv bilda sig en uppfattning!

På span efter Bardh

I dubbel bemärkelse. Hade tänkt mig att få hyra Olga Bardh rummet för vårt möte med Lars Leijonborg nästa vecka - på EU-dagen för övrigt 9/5.

Men Kulturen Hus har så mycket konferenser under maj att det inte tar mot fler bokningar. Inte ens att hyra ut ett rum. Jag fick aldrig klart för mig om rummet verkligen var upptaget eller om de bara allmänt tyckte sig ha mycket att göra. 

Om det är det senare kanske det är dags att fundera om vi har för kort bemanning? Det är faktiskt svårt att få kontakt för bokning. Väldigt ofta upptaget eller telefonsvarare. Det är ju i och för sig positivt att det är tryck - men det gäller ju att dimensionera rätt så att varenda utrymme kan generera pengar hela tiden.

Och i denna veva kom vi i diskussion om vem Olga Bardh egentligen representerade i stadsfullmäktige under 50-och 60-talet. Jag har hela tiden hävdat att det var folkpartiet men när den ena tillfrågade efter den andra sa sig inte veta började jag nästan tvivla.

Google gav heller inget svar på parti. Kedjerökare, frånskild, föregångare i mycket - men inte partitillhörighet.

Som vanligt kom Thomas till räddning.  I en A5 pärm med plastpärmar och pappersregister fanns handskrivna resultatlistor från 40, 50 och 60-talen. Och vilka som satt i olika församlingar också - och för hela länet. SÅ många kommuner vi hade på den tiden!

Och så hade vi Olga Bardh - invald för perioden 1951 - 1954 som andra namn för folkpartiet. Sju mandat varav faktiskt 3 kvinnor. Kan undra hur det såg ut i de andra partierna med kvinnorepresenationen.

Och 1963 - 1966 kan jag berätta att då satt min företrädare Göte Pettersson i Stadsfullmäktige tillsammans med nämnda Olga Bardh. Fast Olga var 2:a och Göte 4:a.

Själv har jag en gång blivit jämförd med Olga Bardh. Men det var något mindre hedrande - det påstods att jag kejderökte i klass med Olga!

Ylva -steget efter

Undras om det alls är lönt att försöka hinna skriva något. Ser att Kuriren redan lagt ut "det händer på Kuriren". FadetrYngve- mångårig tryckeriarbetare på NSD - hade sin slogan klar "Kuriren - alltid steget efter" och var kommer då inte jag en sån här morgon?

Och inte så kul för Kent Ögren att gå till landstingsfullmäktige som börjar klockan 10.00. För er som vill lyssna sänds det på 89.3 mHz (skrivs nog inte riktigt så där?). Idag är det återigen en insändarsida med  
T R (3) insändare mot Kent Ögren. Plus ett debattinlägg av ordförande för läkarföreningen i Norrbotten.

Må vara att Hultin, Mansten, Lundström och Berg häver upp sina stämmor. Det gör de ju rätt ofta. Men att Hans Tirsén ger sig in i diskussion och att Svartholm återigen sopar till landstingsledningen borde inte rinna av som på en gås. Eller?

Dagens ris går till "denna tvåbenta ohyra" som sprängde en brevlåda hos några gamlingar i Sunderbyn på Valborgsmässoafton.  Ungdomarna sägs vara sedda. Jag hoppas verkligen att sign. Sunderbybo ser till att föräldrarna får vetskap utifall det är igenkända.

Verkar inte gå att länka till Dagens ris heller?

Sen måste jag ändå nämna att Göran Hägglund - kd:aren ni vet - nästan fick mig att svimma i morse. Socialministern - med reservation för att det stod i NSD och jag ine lusläst artikeln - vill begränsa svenskarnas möjlighet att söka billigare vård och tandvård i andra EU-länder. Denna artikel om att vi norrbottningar åker till Finland. Men hallå Göran - hur var det med den fria rörligheten?

Och snälla NSD . varför finns inte insändarna på nåttidningen? Olle Öhman i Gällivare skriver och tycker att sossarna och Lo får skylla sig själva att det blev en ny regering. Tydligast är det hur lätt Mona Sahlin nu sprider miljarder till psyksjuka. Frågan är varför sossarna inte ordnade de under de 12 år de hade makten? Berättigad fråga?

Makt i att vi avundas norrmännen deras 17 maj. Och makt i att det väl är bra att Jazzomat vill dela med sig av den yran. Men varför inte istället hjälpa till att göra vår egen nationaldag till en festdag - den är långt ifrån någon yra än.

Och dagens citat i Norrbottens Kuriren tycker jag ni ska suga på: "För människan finns blott tre stora händelser: att födas, att leva, att dö. Hon vet ej om att hon föds, hon lider av att dö och hon glömmer att leva." Jean De la Bruyere.

Så nyp dig i kinden och känn att du lever - hela dagen.

Estlands sak...

Otäckt - jag lär ju ha lite "häxkrafter" att brås på - för jag somnade i går kväll med "estlands sak är vår" på hårddisken. Och när jag vaknade var det samma ramsa.

Förvisso amassadörs upploppet och tidigare upplopp - men...

Vi får verkligen hoppas att siarförmågan kommer på skam.

Annars brukar det ju heta att man ska stimulera sina sinnen för att de ska bevaras.

Det är väl därför det nu kommer förslag om tyst medgivande för deklarationen. Det vill säga att godtar vi det myndigheterna påstår att vi tjänat så anbefalles vi bara hålla käft och ta det vi får eller betala vad de kräver.

Jag erkänner att jag redan vid den förenklade deklarationens införande tyckte detta var ett dumförklarande av folket - mot opinionen inser jag.

Men skönt ändå att någon - var det JK? - nu protesterar mot detta stumma (=dumma) medgivande.

Lite brådis på morgonen - ska hinna till jobbet för att sen vara i Kalix klockan 10.30 - så behöver någon lift dit så är det okej med sällskap.

Är syftet att vi helt ska sluta tänka - och inte ens träna pekfingret med SMS.

Lycka är ... del II

Lyckan är INTE att komma tillbak till jobbet efter två ( på varann ganska snabbt följande) barnledigheter och bli inkastad direkt på ett kommunfullmäktige. Precis som vår förträffliga kommunjurist Eva Bezelin blev utsatt för  idag i Kjell Erikssons frånvaro.

Lite jobbigt med uppropet - absolut full förståelse för det. Kommer ihåg första gången jag själv blev justerare och skulle följa dessa förfärliga närvarolistor - där rutorna och namnen bara virvlade emot en.

Och sen var det sex motioner - varav två nästan exakt likalydande - om gratis parkering för miljöbilar. Kd och vi i Folkpartiet hade utan vidare samråd eller överläggningar lämnat in nästan ordagrant likalydande motioner. Nästan på sekunden samma dag. Snacka om samsyn!

Och moderaterna - Jonas Grafström - motionerade om att förlänga "folkparti-isbanan" att också ha en slinga till Bergnäset. Kan väl vara en god idé. Härligt med miljöargumentet om mindre utsläpp - att just komma från det hållet.

Temat på motionerna var faktiskt kyla, is och miljö. Kd hade en motion om att använda snöupplag som kylkälla - fast de kändes som om de slår in öppna dörrar - har vi inte just ett sånt projekt på gång redan?

Och så våran motion om ett särskilt miljöstipendium att utdela till företag!

Det blev fem - och så då en som avvek från mängden - Johan Sparrman och en vänsterpartist (visst var det så?)
som var mer krass. Ett mandatbaserat stöd till ungdomsförbunden. Det som funnits och som Mårten Ström lyckades pillra bort för att han ville ha mer röstknipande förslag typ lokaler till PRO - eller vad det nu var!

Ja, resten får faktiskt vänta till i morgon - 9 medborgarförslag till exempel.

Klockan är 22.05 och jag har minst tre samtal att ringa.

Lycka är också när vännen R har skrivit en "krönika" och berättat att livet går vidare!

Lycka är..

att ha  Svensk Damtidning i brevlådan när jag anländer hem halvnio.

Frågan är om ni vill veta om "Victorias och vänninornas hemliga kärlekspakt" eller hur "Prins Joachims flickvän tuktas i prinsesskolan"

Annars hade jag ju tänkt berätta lite mer från kommunfullmäktige - men frågan är om det blir något av dem.

Varma mackor i ugnen - två små magra stackare - och sen telefonsammanträde klockan 21.30. Valberedning - spännande va?

Virusfri och "dödförklarad"

Hemkommen (=expen) från kommunfullmäktige. Slår mig när jag ser alla trevliga kommentarer att det är slut med allehanda erbjudanden. Camilla hade fått massor med Viagra erbjudanden och liknande i går.

Men jag har nog ansetts som ett hopplöst fall. Inte ens misteln hjälper ju mig!

Hopplöst fall var jag ansedd som idag också. I slutet av interpellationsdebatten, som handlade om varför tekniska förvaltningen hyr privata lokaler när kommunen översvämmas av tomma lokaler, tog Karl P chansen att tala om att båda interpellanterna dessvärre lämnat sammanträdet.

Vilket inte var sant vad beträffade mig - eftersom jag satt ute i förrummet vid högtalaren för att inmundiga ett äpple - för att just det - inte "dö" av hunger.

Men jag fick ju då tillfälle att berätta att ryktet om min död var betydligt överdrivet. Och att det tydligen är skillnad på lort och pannkaka. Förra sammanträdet gick Karl P och försvarade att flera socialdemokrater lämnat sammanträdet i förtid. Han hade minsann gett sanktion till det för det hade andra viktiga saker sig för. Annika Sundström, vänstern, lämnade lite tidigare idag för att hennes dotter fyllde år. DET är viktigt!

Upp som en sol!

Har det varit för Kulturens Hus. Fantastisk invigning och inledning. Helt otroligt faktiskt - verkligen ett "folkets hus" Men se - det får absolut inte bli ned som en pannkaka.

Lite orolig kan jag bli när jag är in på hemsidan. På konferenssidan kan vi läsa att "vi kan inte ta emot fler konferenser under
mars-april 2007". Och går jag in på restaurangsidan så är menyn från vecka 15 och 16.

Men hallå - det är maj ju och faktiskt vecka 18.


Sign. En som vill väl!


Blir bara trött

Blir bara trött - ser bara "rött" i båda tidningarna. Lite otroligt att 1 maj firandet kan få sånt utrymme. Fast det är ju mest show över det hela - ibland riktigt dålig show - som den med likkistan i Piteå. Där fyra personer - föreställande alliansens ledare - bär på en likkista som i sosse världen ska illustrera att välfärden begravs.

I Kuiren kallades det makabert och visades inte på bild.

Och visst är det fascinerande att kulramen intar så viktigt plats i firandet. Vi var 240 i tåget men sen anslöt 45 under vägen till landstingshuset. Sossarnas tåg i Luleå mycket större än förra året. Förra årets 250 var nog över 300 i år. Glesa led i vänstertåg - endast 24 deltagare. Nu vet vi i alla fall att Jan Bergsten kan räkna till 24. Men Nina fann sig och citerade Sven Wollter. Vi är få i båten men vi har mycket proviant.

Lite ovärdigt är det också att partisekreterare  för moderaterna
Schlingman på sin sida sänker sig till en nivå som möjligen hör hemma hos ivriga ungdomsförbundare.

Härlig motvikt av Christan Krekula och några andra Luf:are.

Trist att det inte går att länka till NSD:s insändarsida (kan någon bekräfta att det är så - så felet inte bara sitter här - mellan stolen och skärmen) för där har en SSU:are skrivit en insändare som verkligen ropar på mer av folkpartistisk skolpolitik. Hon vill lära något i skolan och vill har mer ordning i skolan.

Så tackar jag Nisse för visdomsord från hans mamma:

"Det har aldrig gått att få alla huvuden i en och samma mössa förr, så inte går det idag heller."

Det tar jag med mig till kommunfullmäktige idag.

Behöver vi alla nyheter?

Jag kan ju fundera att det alltid när det inte händer så mycket hemma i Sverige publiceras såna här nyheter. Eller såna här.

Är det verkligen ett måste att vi ska ta del av allt elände som händer i New York. Har det verkligen ett riktigt nyhetsvärde för oss. Eller försöker kvällstidningarna bara sälja på rubrikerna. Nyfikenheten outifall det hänt nära oss.

Jag erkänner - jag faller för alla vidriga rubriker - med ett syfte - har det verkligen hänt här. För det framgår förstås aldrig att det är massor med långt i från oss.

Och världen är liten

eller så är min blogg så himla stor och känd. Redan i går hade tant Daga - som är jämnårig med Jens fast + 50 år - nåtts av ryktet att hon varit citerad på min blogg. Hon som brukade säga - särskilt vackar vårdagar - att "idag är det bara dumt folk och hästar som arbetar".

Hon hade lovat mig en ännu bättre strof - far var till henne i går - men kanske hon glömde - eller han glömde. Vad vet jag.

Dumt att arbeta eller inte. Nu ska jag i alla fall bara göra två saker till innan jag ska dra hem.

Dramatik vid 12-kaffet

Möttes av far som hört 7 skott - eller knallar. Men han påstod att det var skott. Och strax därefter hade ambulansen och akutbilen kommit till villorna nere på Hammaren - de som gränsar närmast upp mot byn.

Jag har lugnat sällskapet med att det i alla fall inte är några rubriker på lokaltidninarna. Rätt bra med nyhetstorka egentligen. Kan bara befara att det är några barn/ungdomar som skadat sig med smällare.

Jag fick i alla fall åka förbi hem och kolla nättidningarna innan jag drog hit till jobbet. Hamnade under misteln. Har nu haft sån i flera år - men om syftet är att bli kysst under den - så har den i alla fall inte haft någon effekt. Den brukar avlöva sig själv och slutligen åka ut vid midsommarstädningen.

Fast rätt vacker är den väl i alla fall?

46461-239

Fjärde gången blir det

Med Kretsloppet - det är nästan i klass med Vasaloppet. Man kan faktiskt kolla resultat bakåt i tiden. Och då upptäckte jag att det faktiskt blir fjärde gången för mig i år om jag kommer till start.

56.54, 48,04, 56.22 är den imponerande sviten. Så målsättningen måste ju vara att hålla mig under timmen. Den kan vara lagom.

I år ska jag först coacha Sara och Lisa som ska springa Barnens Hus loppet som lär gå vid 10-tiden på morgonen. Så det blir en heldag i folkhälsans tecken.

Har försökt peppa fullmäktiges ordförande att på fullmäktige slå ett slag för fler deltagare.

Nyhetstorrt

Har sovit länge och gott. Ovanligt lite smällare här i Sunderbyn i alla fall. Fast det kan vara en sanning med modifikation - när jag väl somnat ska det mycka till för att väcka mig. Men vaknar lätt på "förinställda" tider. Så halvfem slog jag upp de bruna - men bestämde mig genast för att sova vidare. En tidningslös morgon som denna kan jag ju andras frestas att ta itu med tråkiga sysslor som tvätt och strykning. Och fönstrena skulle säkert pocka på.

Och knappande runt på nättidningarna var verkligen inte upplyftande. Inte ens
bilbomb i Haninge verkar hett. Bilägaren känd  "och de brukar ibland göra så här för att bilen inte ska bli stulen". I sanning också en metod - att aptera (heter det så) en bomb.

Hyreshus har rasat i nordöstra Spanien. Våran Gerd är i Spanien men det känns som om hon borde vara i syd-någonting. Och nu har bild kommit också - ser inte precis ut som något semesterparadis!


Annars hade jag tänkt länka till ett bildspel i Svenska Dagbladet. Lite "kufiska" bilder är - eller var i alla fall tredje nyhet i SvD - vilket väl kan säga något om morgonens nyheter. På gott och ont!

Nu ska jag i alla fall idka lite klädvård - nya linkjolen tvättad och bör strykas enligt anvisningen. Annars är strykjärnet något som kommer fram här bara en gång i kvartalet.

Tolvkaffe och sen samling inför kommunfullmäktige i morgon. Känns tryggt att ha läst igenom en extra gång innan fullmäktige. Så blir det väl lite annat smått och gott också. Har en lista på folk som har problem att komma på "talande fot" med kommunen - får inte svar på sina skrivelser. Inte ens en bekräftelse på att kommunen mottagit deras synpynkter.

Och där kommer jag väl att träffa Mårten Ström som på sin blogg idag beskyller mig för att ha hög svansföring. Kan väl möjligen ha något att göra med att Mårten och jag har diametralt motsatt uppfattning om hur vi vill att väljarnas ska se oss. Som minnegoda kommer ihåg från valrörelsen 2002 så stod Mårten Ström i Nord Nytt och sa att det spelade ingen roll om han fattade impopulära beslut - väljarna glömmer ju ändå så fort!

I den sak fråga som Mårten åsyftar har jag lite medvetet provocerande funderat om frititds har så lite göra att de tar över och anordnar föreläsningar som borde vara folkbildningens och föreningslivets uppgifter. Men som vanligt så undviker Mårten att ge några sakliga argument i sakfrågan. Kanske för att det inte finns några?

För övrigt är kommentaren som Mårtens kompis Sture Nilsson ger värt att återges:

"Ett exempel har vi inom s partiet där en förtroendevald offrade IDEOLOGIN och gick över till borgerligheten, istället för att svälja stoltheten och vara ödmjuk och rätta till det förhastade uttalandet"

Så ska ungdomar inom rörelsen tuktas - för det är väl ingen tvekan om att det är David Svenn han avser?