Sur på Roland

Nu börjar jag bli lite härsken på bloggmaster Roland. Nu har jag varit utan statistik över en vecka. Medan Anne KJ som är i samma system som jag har statistiken redovisad.

Det är ju liksom lite kul att veta att morbror Sture i Bollnäs, goda vännerna Bernt o Anita i Gävle, kusin Thomas i Gävle och andra vänner och bekanta är in och kollar hur jag har det. Och partikamraterna här hemma där  Ylva, Sofie, Lars och Karin har varit det aktivaste och härliga bollplanken.

Fast jag skojar ju bara - jag vet inte VEM som varit in - men det stimulerar ju att se att det är många som är in och kollar.

Fast ikväll kom jag på att det kanske inte är så bra att tala om (för tjuvarna) att man är borta en fredagkväll. Så jag åkte direkt hem från Kvinnojouren Iris 25-års jubileum. Bortsett från att jag körde om Kallkällan och lämnade av lede FI. Det vill säga Kristina Niva som inte alls är vare sig led eller fiende. Det var bara så roligt att skriva så. Hon drivs av sina ideal och jag av mina. Men vi är goda medmänniskor med varandra.

Kvinnofest på Quality

Nu ska jag dra på kvinnofest på Quality. Ingår i 25-års jubileumet för Kvinnojouren Iris. Verkar fullt ös i stan i kväll. Jens o Lotta med sällskap hade tänkt sig på After Work men det var fullt över allt.

Så en får se om man blir kvar i stan sen.

Vilket övergrepp av Expressen

Det är tur att jag för länge sen slutat köpa kvällstidningarna. Läser på nätet och förfäras hur båda drakarna närmar sig Se och Hör eller den press som kan symboliseras med Hänt i Veckan. Jag måste tillstå, även om det ska vara den tidning som ideologiskt står mig nära, att Expressen är snäppet värre än Aftonbladet. Förvisso handlar det om grader i helvetet. Men efter Expressens publicering av namn, bild och bostadsort på den sk Hagamannen förtjänas det att nämnas.

Visst förtjänar Hagamannen - om det nu är rätt person man gripit - ett och annat. Men Expressens offentliggörande är ju ett övergrepp av guds nåde på oskyldiga personer i mannens närhet. Inte minst tänker man på de två barn som finns i familjen. Otto Sjöbergs försvarstal övertygade inte mig ett jota.

Förtal(S)kampanjer och (S)kattefiffel

Socialdemokraterna förneka sig aldrig. Men den här valrörelsen har väl börjat värre än vanligt. Först förtalskampanjerna mot Reinfeldt. Dels den organisanerade från partihögkvarteret och så SSU:arnas pedfofilbeskyllningar mot samme person.

Nu erbjuder ABF demokratikurser till invandrare. i kursen ingår besök på riksdagen - men bara på socialdemokraternas partikansli.

Som lök på laxen ger man ut ett så kallat skattefritt studiebidrag á 80 kronor timmen. Tillsammans 1 920 kronor skattefritt till var och en.

Hallå, Mona Sahlin & co, hur häftigt är det inte att betala skatt!

Hallå, Skatteverket, här är väl på plats med en granskning av ABF:s affärer!

Mona Sahlin, Anitra Steen, Marita Ulvskog, Stig Malm, Björn Rosengren. Anders Sundström - ja hela sosse toch fackföreningstopparna måste ju inte bara slå sverigerekord utan till och med världsrekord i dubbelmoral.


Bättre så här

VALBORGarnaS BalFestivitetssalen, Luleå Stadshotell 28 april 2006
Boka in redan nu den 28 april
och tag med dina vänner på bal
Vinnande Värdskap med Alliansen i Luleå

VALBORGarnaS Bal


VALBORGarnaS Bal

VALBORGarnaS Bal


Festivitetssalen, Luleå Stadshotell 28 april 2006
Boka in redan nu den 28 april
och tag med dina vänner på bal
Vinnande Värdskap med Alliansen i Luleå


Alliansfest


Livet börjar inte 18 september

Jo, det kanske det gör, delvis. Ett nytt liv med en borgerlig regering och maktskifte i vårat landsting och en del kommuner också.

Vi som var med 1976 - vid första maktskfitet i det moderna Sverige - vi vet hur taket kan lyfta. Vi som levde och verkade då trodde att det var en naturlag att sossarna skulle styra. Annat än egen majoritet i Norrbotten var fullständigt otänkbart. Och utan tvekan blev det ett öppnare, friare och bättre samhälle. Maktskiftet i sig hade ett egenvärde. Även om man kan ha synpunkter på regeringsduligheten hos dåvarande borgerliga regering. Av naturliga skäl var det lite av Bambi på hal is, nybörjare som de var.

Vi är bättre förberedda nu på alla plan. Men nu börjar det yttre trycket. Och hotet av övertaktiska partistrateger. Var det så klokt av Maud Olofsson att markera mot folkpartiet i buggningsfrågan? Ohly hade ju redan gjort det till kabinettsfråga. En liten regeringskris hade väl inte varit så dumt?

Nu gör morgonekot stor affär av det man kallar att folkpartiet gjort upp med socialdemokraterna i - inte bara en - utan sex olika frågor!

Men mina vänner; livet står inte stilla i avvaktan på regimskiftet. Det politiska arbetet pågår för fullt både i riksdagens utskott och i kommunala styrelser och nämnder. Skulle väl vara märkligt om våra förtroendevalda skulle avstå att få igenom förslag som man drivit i åratal. Jag är övertygad om att man hittar massor av "överenskommelser" med sossarna från alla partier.

Nu gäller det för oss i de olika partierna att ha is i magen. Inte låta oss tvingas ut och ha kommentarer om konstruderade nyheter.

Det gäller också i våra kommunala styrelser och nämnder att vi borgerliga partier hamnar på olika linjer. Att vi känner olika starkt för olika saker. Det hindrar inte att att jag är övertygad om att vi kommer att bli en stark kommunledning om vi får förtroendet att ta över.

Lite tvivel uppkom dock i morse när jag kunde läsa att centerns representant i Bun Ingrid Wikström tyckte att allt var så frid och fröjd i skolan i Luleå. Hon ställde inte upp på folkpartiets motion om en läsa-räkna-skriva garanti. En garanti som innebär att varenda unge ska ha rätt till den hjälp de behöver!

1005 - och sen då?

Förra fredagen passerade denna blogg sin 1000:e unika besökare. 1005, sen pajade statistiktjänsten. Det är frustrerande att inte veta om någon överhuvudtaget läser det jag skriver.

Kom igen nu Roland, du sa två dagar!

Och så gratulerar jag Inger Schmiedhofer i Nynäshamn som fyller några år idag. Inger som flyttat från Kiruna för några år sen.

Vi saknar dig än, Inger!


Äntligen fredag

Det finns numer ingen anledning att utropa äntligen fredag. Arbetsveckan består numera bara av måndagar och fredagar. Dagarna däremellan ser man knapp röken av.

Kom inte hem förrän niotiden i gårkväll. Revisionsuppdraget belönades med en flaska kvalitetsvin. Så vacker etikett att det lär dröja innan jag nämns smaka på det.

Annars är detta en förlorad vecka. Det är bara erkänna att mer en en träning blev det inte. En halvtimme extra i sängen gör att jag får avstå även idag. Och vikten är dessvärre inte förlorad - utan den stampade på den vanliga nivån med sju kilo för mycket.

Och morgonens tidningar då? Ja Anna GK är på tå som vanligt. Förutom att hon var hemma och presenterade en företagarrapport så hann hon sätta sig vid datorn och skriva en enkel fråga till Messing. Det gäller att förhindra att Messing (från Gävle) medverkar till att den nordligaste strategiska hamnen blir - Gävle!!

Ett fint reportage om Erland Nilsson som jobbar som timanställd i vården. Kanske starten för hans krysskampanj. Erland har ju blivit lite "misshandlad" i nomineringsprocessen. Först sexa på kommunlistan - icke valbar plats enligt centerns nuvarande mandatutdelning. Och sextonde på landstngslistan. Han är ju färgstark den gode Erland. Nu har han nog ställt sig "på barrikaderna ute i periferin" för att använda hans egen vokabulär. Lennart och Stefan får nog hålla i hatten nu!

Duschen är avklarad. Nu väntar dresssning, morgonfika hos föräldrarna och raka spåret till jobbet.

Vad blir nästa vallöfte från socialdemokraterna?

Visst är det kul med ett parti som regerat nästan hela mitt vuxna liv. och varenda valrörelse börjar det berätta hur bra allting ska bli efter valet. Det är ju egentligen oppositionens uppgift, vi som sällan fått sätta vår politik i sjön.  Vi ska ju måla upp visioner om hur bra allting ska bli bara vi får chansen.

Varför far inte statsråden kring och säger: titta vad bra vi har det i konungariket Sverige. Så här bra är det i socialdemokraternas Sverige. Men istället målar man upp nidbilder av en borgerlig politik.

Läs gärna på länken nedan:http://www.valfeber.se/


Veckans tredje årsmöte

Nu stundar strax veckans tredje årsmöte. Nu är jag snart uppe i Stefan Tornbergs klass. Ikväll handlar det dock inte om något folkpartiårsmöte utan årsmöte med Bostadsrättsföreningen Tigern där vi har vår lokal. Där innehar jag det hedersamma uppdraget som revisor. Har tidigare prövat på både ordförande, kassör och ledamot i styrelsen.

Under min tid som kassör fanns det lägenhetsinnehavare som varit med och bildat föreningen i slutet av 40-talet. Två gamla damer, Fru Åström och Aina Fredriksson, var så orolig när jag blev kassör. Jag skulle väl införa såna där nymodigheter som att betala hyran på posten. Vilket jag också gjorde - med undantag för de två gamla damerna som fick fortsätta komma med sitt pengakuvert och sin hyresbok.

I kväll är årsmötet i vår lokal. Den gemensamma lokalen Tigerburen är under reparation och hann inte bli färdig.

Hoppas att det inte ska bli så sent - så kanske jag hinner en sammanfattning av dagen lite senare.

Femtekolonnare inom vänsterpartiet

Mycket märkligt att inte media uppmärksammat att vänsterpartiet hyser en femtekolonnare i form av landstingsrådet Monica Carlsson.

Hon har satt på pränt att en arbetsgivare som säger upp en person utan sakliga skäl kan köpa sig fri. Jag har själv läst svaret och jag trodde inte mina ögon.

Ohly, Lööw och Bartholdson har ju skrikit sig hesa om att arbetsgivaren INTE ska kunna göra det utan den anställde SKA erbjudas återanställning.

Och vad säger Monicas "kamrat" i Boden, Bosse Strömbäck?

Undrar om landstingsnomineringarna inom vänstern är klara när hon vågar utmana på det här sättet.

Efter att ha konstaterat att det är kafferepssnacket - vad landstingsrådet Westerlund sagt eller inte sagt - är det som är medialt intressant så undrar man om inte media också har ett ansvar för det avtagande intresset för den demokratiska processen.

Och apropå både kafferepssnack och Bosse Strömbäck så hade den gode Bosse för någon månad sen delgett min partikamrat Carola att jag minsann lyckats få sossarna i Luleå att inte ge pengar till Bodens riskprojekt Winternet. Man tackar för tron på min makt - men måste dessvärre dementera att det är felaktigt. Winternet fick pengar från Luleå. Och dessvärre var även jag med på det. I efterhand har det"mognat fram att det jag antydde då - att det var "plåster-på-såren" pengar för att vårdhögskolan flyttats till Luleå - nog är den riktiga bilden.


Uppstigen - fysiskt i alla fall

Nu är tidningskrönikan levererad. Fast Jens hann förstås ringa och efterlysa den.

Idag kommer nog Anna-Greta hinna före mig till jobbet. Var tvungen att ta en tjugominuters tupplur efter tidningsläsandet. Och eftersom jag inte anlänt till morsan före sju så kommer hon att ringa.

Så nu hoppas jag i duschen så att jag inte står där när telefonen ringer.


Dagens förutsägare

"Dagens förutsägare" är sonen Jens. Lars Ohly, Bertil Bartholdson (blivande ny bitr. partisekreterare), Lööwet med flera har rasat mot att arbetsgivare som blivit fällda för icke giltiga uppsägningar av folk har kunnat köpa sig fri. Per Johansson, Connex, har fått många vänsterpartister att visa knuten näve.

Detta föranledde Jens att ställa en principiellt viktig fråga till landstingsrådet Monica Carlsson, vänsterpartiet; hur kommer landstinget, med dig i ledningen framöver, agera om landstinget fälls för osakliga uppsägningar. Ska vederbörande erbjudas återanställning, som Ohly, Lööw och Bartholdson förespråkar? Eller ska landstinget kunna köpa sig fri?

Som Jens förutspådde gick hon upp och läste upp det skrivna svaret. Ett svar som är precis på tvärsan med de knutna nävarna. Arbetsgivaren ska, enligt Monica Carlsson, även fortsättningsvis kunna köpa sig fri.

Har Monica skrivit på en tjänstemannaskrivning? Utan att fundera? Eller är det en hint om hur Monica Carlsson kommer agera vid ett eventuellt fällande för uppsägningen av Anders Mansten?


Titeln "dagens förutsägare" får Jens för att han redan i morse förutspådde att hon bara skulle läsa upp svaret.. Inte ta någon debatt oavsett vad han sa.


Tillvaron gungar

Efter en hektisk dag är jag åter från Haparanda. Jättekul att ha Åke C med som ressällskap och resursperson.

Årsmöte med Haparanda avdelningen. Känns konstigt att ingen "bröderna Hermanson" fanns med. Gösta gick bort för ganska många år sen och sen senaste årsmötet finns inte Nisse med oss längre. Kändes fint att just jag fick hålla en tyst minut för honom.

Sände också en tanke till broder Lasse som är kvar men som nog är ganska sargad efter broderns bortgång. Han orkade inte komma med till årsmötet.

Har spanat runt hos några av mina bloggarkompisar och noterat att också Fredrik Lundh är moderat. Herre Gud vilket scenario på valnatten, NYA moderaterna 100%.

Annars "missade" jag att köra över en vit hare i kväll. Tänk så många mil jag dragit runt men aldrig kört över något. Vad jag vet!

Och Plannja vann mot Solna i första finalmatchen. Och basketdamerna knatar vidare. Vad kan man mer begära.

Och tillvaron gungar - efter sammanlagt närmare 50 mils bilkörning idag.

Blogg i natt

Nu ska jag drar jag och Åke Cederlund mot Haparanda. I går var det plankstek och även i kväll handlar det om middag. Kassören som fyllt 50 den 29/2 ska firas. Ni vet 29/2 fanns ju inte i år så det går att fira vilken dag som helst.

Försöker mig på en summering av dagen sen afton.


Erotikmässan och brännvinet!

Fick frågan hur jag såg på alkoholtillståndet vid erotikmässan.

Min inställning är glasklar. Vi ska följa alkohollagens regler, anda och intentioner både i detta och andra ärenden. Vi har vid några tillfällen använt reglerna på ett för mjukt sätt, enligt en del. Vi har friat när en del tyckt att vi borde fällt. Men att medvetet använda alkohollagen som tillhygge för att förbjuda företeelser vi inte gillar håller inte. Hur vi än kan och ska argumentera och driva opinion mot företeelser som är människoförnedrande i allmänhet och kvinnoförnedrande i synnerhet.

Däremot kan jag ju be i aftonbönen varje kväll att vår handläggare hittar saker som vi kan bygga ett nej på.

Men att som vänsterpartiet - innan vi ens fått underlaget till ärendet - säga att man ska säga nej till alkoholtillstånd - det för oss ut i anarkistiska träskmarker.

Ingen tid för reflektioner - vare sig med K eller X

Oj vad ruschigt det blev i dag då. Det som skulle bli en snabbis och träffa våra ledamöter på landstingshuset tog lite längre tid än beräknat. Det är roligt att när man varit i politiken så många år som jag så känner jag så många trevliga personer - politiker - och från andra partier. Växla några ord eller bara ett igenkännande leende. Ibland måste jag erkänna att jag inte alltid hinner placera in namn och parti - men det spelar mindre roll.

Har sen lyssnat med ett halvt öra på debatten i landstingsfullmäktige. Normalt brukar det vara en riktigt artigt, vänlig och "artiga fraser" debatt. Men det slår mig att tonen är snärtigare och hårdare i dag. Inga längre utbredningar om hur trevlig festen kvällen innan varit har jag hört heller. Kent Ögren har just försökt lura upp Backgård för att diskutera skatteutjämningsförslaget - det har väl koppling till deras riksdagskandidatur.

Annars stod Backgård för ett av de sämre inläggen. Där han påstod att Britt Westerlund påstått ... till någon av hans partikompisar..någon gång någonstans. Att ett område med 23 000 innevånare inte hade underlag för ett sjukhus. På detta skvaller/skröna skulle han bevisa att Britt W och sossarna inte står bakom fem sjukhus i länet. Måhända gör de inte det - men sättet att föra debatt hör inte hemma i ett länsparlament. Än mindre i ett nationellt parlament - så vi hoppas väljarna ser till att Backgård inte når dit.

Nu är Stefan i elden - men jag kopplade bort lyssnandet för ett tag - förlåt Stefan. Å andra sidan missade jag Jens första inlägg som just avslutades när jag slog på radion. Så nu ska jag kompensera det med att lyssna nu - för Jens kommer visst efter Stefan.

Sen drar jag för en snabbis i Älvsbyn!

Misstaget rättat

Visst hade jag skickat måndagens Tidnignskrönika. Nu är det rättat.

Tidningarna innehöll väl lite smått och gott idag. Ledarkrönikan tar upp den senaste turbulensen i Jokkmokk. Främst nu förorsakad av moderaternas velande. Kul att läsa när man hört Annikas berättelse från senaste gruppledaröverläggningen - hur moderaten flåsande försökt berätta vad som var senaste budet från moderatsidan. Enligt annat skvaller som som fram igår kväll hade moderaterna ännu inte bestämt sig hur man skulle rösta om sista platsen i Ks.

Det verkar ju rena stolligheten att alliansen (eller delar av den?) skulle ta över nu. Ett fullmäktige i maj - följt av ett extra fullmäktige för att ändra majoriteten i styrelser och nämnder. Därefter semester och valrörelse. Hur mycket tempo går inte förlorat. Nä tjejerna (och de nya grabbarna) bida er tid och ta över på rikt i höst!

Fria förskolor drabbas i alliansens Boden. Rättning i ledet, vänner!

Alla partier i Kalix - förutom moderaterna som hade årsmöte - har tillskrivit regeringen om hur människor på ett godtyckligt sätt ställs utanför sjukförsäkringen. Regeringens statistikpolitik - att minska sjukskrivningssifrrorna - ställer människor utan skyddsnät. I socialdemokraternas Sverige där alla ska med?

Maria Öberg förefaller ska upprepa socialdemokraternas misstag med sportbilen. Minns valaffischen med den unga välklädda grabben med prickig hund i en häftig sportbil. Nu har Maria Öberg köpt en röd variant som ska bli vallokomotiv. "Miss hot lips"som bilen ska heta känns som hämtad ur en billig porrblaska. För inte kan det då symbolisera Maria Öbergs insatser under den gågna mandatperioden. Även om det finns grader i helvetet också så tillhör hon skaran av tysta(de?), pofillösa riksdagsledamöter (s) från Norrbotten.

Moderata "historier" fortsätter. Nu är det Staffan Eriksson som tangerat gränsen för sekretess i socialnämnden. Utelämnat uppgifter om familj vilket gör att den lätt kan identifieras. Ett års fängelse hotar NSD med.

idag ska jag hinna med ett en-timmes sammanträde i Älvsbyn strax efter lunch. Ska försöka knöka in en kartong med utställningsskärmar som väl är 2 meter lång i min pytte bil.Där efter ska jag vidare till Haparanda för årsmöte. Mätet börjar redan 18.00 så jag kan hoppas på hemkomt vid 23-tiden så kan det kanske bli 4,5 timmas nattvila.

Nu är det fullfart duschen som gäller.

Grus i ögonen

Efter 3,5 timmes sömn känns ögonen sträva och "grusiga". Men nu har jag i alla fall kommit igång lite.

Har hunnit konstatera att mina "tekniska" problem med databasen Nubbs i vanlig ordning satt mellan skärmen och stolsitsen. Men segeheten och utebliven statistik på bloggen har bekräftats som tillfälliga driftsstörningar.

Och nu ser jag just att jag troligen skickat fel utgåva av tidningskrönikan - måndagens. Så hej på ett tag.

Hemma igen!

Nu är jag hemma igen efter årsmöte i Jokkmokk. Supertrevligt som vanligt. Toppen på kommunfullmäktigelistan fastställd. Fast jag får nog inte avslöja allt än - någon måste hem till sin partner och berätta först. Men jag kan väl avslöja att det är rena kindergarten - åtminstone för att vara i politiken - de fem första är alla under 50 år.

Yngste årsmötesmedlemmen någonsin - Christel och Pauls pojkbaby - 4 dagar gammal. Namnet ännu okänt. De listar alternativ hemma just nu - tillsammans med Mirja och Lova. Mirja - känd från TV - sen jag var barnvakt till henne under ett landsmöte.

Just nu har jag fyra timmar kvar till uppstigning 04.15. Jag hoppas ni överser med att jag inte delger er mer i kväll.

Sov gott!


Vem är inte 100 % moderat?

Fick tips om att gå in på Nya moderaternas hemsida
http://www.moderat.se/start.asp?webbid=1&menyid=1Gör gärna testet! Du som inte blir 100% moderat hör gärna av dig. Du måste vara en alldeles speciell person.

Om man kände sig dumförklarad av testen så var det bara förnamnet mot filmen. Så oerhört förenklad att den borde platsa som information i förskolan. Både jag och Thomas kände oss som de legogubbar som illustrerade budskapet.


Gud straffar inte alla med en gång

Storspionen Wennerström har avlidit, 99 år gammal. Man kan konstatera att Gud inte straffar alla med en gång.

Femton (15) år måste jag ha varit då 1963 då han avslöjades. Många är det spaltkilometer som skrivits om honom. En stilig karl som gjort att spionreportagen också platsat i Sensk Damtidning och liknande publikationer.

Och Persson ska prickas utropar rubrikerna i Expressen. Tobias Krantz får uttala sig och kommer med i mediastatistiken.

Och apropå det så har Thomas hållt ett seminarium ner i Malmö som handlat just om mediabevakning. Han har berättat vitt och brett om min morgonpigga tidningskrönika. I jönköping lär min ombudsmannakollega gnissla tänder. Tobias Krantx, som är riksdagsledamot därifrån, tycker att han kan få samma service med tidningsläsning som Anna får från oss.

Har hört om någon kollega här uppe, i ett annat parti, som inte heller uppskattade tipset om tidningsläsning i tjänsten 04.30. Och nu kanske man har kollegorna inom egna partiet på krigsstigen. En får undvika personalsammankomster ett tag framöver.

Nu har jag just vinkat adjö till Thomas som hämtar upp Anders Mansten i Töre fvb till Vittangi. Med studiebesök och årsmöte.

Själv ska jag försöka överleva lunchen utan att äta. Måste spara poängen till kvällens plankstek.

Nu kan jag tysta en brandvarnare

Ja inte kunde jag begripa hur varningspipen för låg batterinivå  på brandvarnaren kunde fortsätta trots att jag slitit bort batteriet. Till slut gömde jag den längst in i städskrubben men den genomträngande signalen nådde ut i alla fall.

Så i morse åkte jag förbi Statoil, oduschad direkt från träningen. Men nöden har ingen lag - jag skulle inte stå ut med pipandet. Så jag bytte batteri direkt.

Men hör häpna - eländet fortsatta att pipa. Anna-Greta konsulterades. Men det hjälpte inte heller.

Men nu är det tyst - när jag kopplade bort batteriet på den andra brandvarnaren nere i trappen. Tablå!!

1005 unika besökare

hade jag uppnått i fredags. Och sen dess är statistikfunktionen borta. Är det ett generellt för för den här typen av bloggar? Och då kan jag ju förstås gå in och kolla på Anne KJ:s blogg. Jag återkommer.

Ett morgon pip

Bara lite kort så ingen tror att jag försovit mig, Sitter i träningskläder och har max fem minuter på mig så det här blir en kortis - med hot eller löfte om att återkomma.

Börjar med ett Grattis till Christel, Paul, Lova och Mirja i Jokkmokk som i lördags utökade sin familj med ett gossebarn. Lite synd att Du inte väntade en dag - så hade gossen och jag haft samma födelsedag.

Rolf Nielsens krönika uteblev i dag. Tydligen inte återhämtat sig efter misshandeln förra lördagen. Han krönika har blivit en sån där vana som gör att man håller reda på när det är tisdag. Får nog allt ringa den gode Rolf i dag och höra om läget.

Och Bertil Bartholdson drar till Stockholm för att bli vice partisekreterare. Och då ska vänstern i Norrbotten drabbas av att ha en ny ombudsman i valrörelsen.

Tomas Östros - största sanningsvittnet? Ja enligt Sparrman SSU så är det sant att borgarna kommer att sälja ut LKAB. Beviset för detta är att Tomas Östros skrivit på SSU:s fjantiga upprop "Rör inte vår gruva". Det är faktiskt lita att häda en seriös kampanj "Rör inte min kompis"

Och horoskopet i Kuriren varnar oss Vädurar för att genomföra en besvärlig resa. Men jag åker till Jokkmokk i alla fall. Planksteken på kvällens årsmöte missar jag inte frivilligt.

Kommunfullmäktige

Ja vem kunde drömma om att kommunfullmäktige skulle sluta 15.35. Och dessutom tack vare (eller på grund av?) en vänsterpartist. men så blev det!

Allt nog drog Thomas och jag iväg upp och var i stadshuset kvari i ett. Jag gillar att komma i tid så jag hinner växla några ord med övriga ledamöter, både från egna och andra partier. Som gruppledare måste du sitta still på din plats mer än andra och hinner inte växla så många ord annars under sammanträdet.

Bara preludierna med upprop, redogörandet av nya motioner, nya interpellationer och nya medborgarförslag tar sin lilla tid. Och så att välja justerare - vilket ibland kan ta tid då sekreteraren får lämna nya förslag för att föreslagna är bortresta eller inte kan av andra skäl.

Det började i hög fart. Medborgarförslaget om att fylla igen "Röda havet" avslogs utan diskussion. Liksom förvånande nog också ärendet om en tydligare inriktning på barn- och ungdomspoltiken. Fast det var väl bra - det återkommer ju senare på riktigt.

Lite diskussion om moderaternas motion om effektivisering av fordon och maskinutnyttjande inom Luleå kommun. Ett exempel på en motion där kraven - vad motionären egentligen vill - inte är tydliga. Därmed kunde motionen också anses besvarad med det ganska genomarbetade yttrande som Tekniska lämnat. Moderaterna försökte med en återrmiss för att utredas av universitet - men det blev ensamma om det kravet.

Skärgårdsverksamheten - taxejustering - var det enbart Rättvisepartiet som inte vill höja stugpriserna. Och det var för att fattiga skulle ha råd att hyra för sin semester. En behjärtansvärd tanke - men jag tror inte att det är den kategorin gäster som dominerar. Frågan är därför om vi ska skattesubventioner ganska välavlönade gäster - och det tyckte inte majoriteten.

En motion om att placera en digital tavla på Storgatan för markndsföring av evenemang avslogs - eller ansågs besvarad. Från Sjukvårdspartier som var syrak för att det tagit ett och ett halvt år för ett ganska kort svar.

Så var det dags för revisorerna. Lars L, ordförande i revisionen, hade problem med att inte ha någon högtalarmygga när han skulle stå vid overheaden. Yrkesskadad som jag är i såna sammanhang blev jag ytterst irriterad att ingen (framförallt Lars själv som varit med förr) tänkt på det.

Kunde konstatera igen, att Karl P, synnerligen känslig för kritik. Roger Malmberg inledde debatten med att säga att han ville ta upp två av de punkter där revisorerna riktat kritik. Han argumentation var vare sig hård eller på något sätt under bältet. Ändå var kommunalrådet ganska snarstucket när han konstaterade att inte alls såg det som kritik utan goda råd från revisorerna. Eller förbättringsområden som rev isorerna själva brukar säga. En strid om ord - men som visar på en viss nervositet.

Efter årsredovisningen fika paus. Med återsamling 15.25.

Ärendena 73-77 gick på räls. Varvid vi var framme vid interpellationsdebatten. Som skulle inledas av Bertil Bartholdson. Som då inte fanns på plats. Nervösa vänsterpartister började flacka omkring i och utanför lokalen sökandes efter Bertil. Han är på toa förkunnade vänstergruppledaren. Men efter att ha tagit kvarvarande ärende och Bertil trots det inte dykt upp så klubbades sammanträdet av.

Det blev en naturlig samling utanför toaletterna i kapprummet. Och upp dyker Bertil B men inte från toaletten utan uppför trappan. Han hade tydligen passat på att göra några ärenden. Med tanke på min debatt med Börje Lööw om hans försvinnande var jag på väg med en spydig kommentar om magsjuka inom vänsterpartiet - men hejdade mig.

Så var den nästan historiskt tidiga avslutningen en faktum - och vi gruppledare hann träffa presidiet en stund och bland annat besluta att lyfta frågan om det ökande gatuvåldet vid nästa ks. Och också att vi ska ha ett öppet hus i Råneå den 6 maj.

Och nu har jag tillbringat några timmar på expen och börjar känna mig mogen för färd mot Sunderbyn. Några telefonsamtal att klara av i kväll.


Arbets- och personalutskott

Flyktingfrågan först på dagordningen.Lars Näsvall och Solveig Eriksson på plats. Problemet ligger i att Lulebo redovisar tillgängliga lägenheter mest på Hertsön. Invandrarservice vill inte bunta ihop flyktingar på vissa områden utan vill sprida i kommunen. Kan knappast vara något problem - Lulebo med sina dryga 80% av hyresbeständet har ju daglig dags omsättning av lägenheter. Det är väl bara att nypa av eftersom flyktingarna kommer.

Vi enas om en skrivning som går ut på det - vi säger ja men villkoras med att vi får fram lägenheter. Vilket i praktiken kan betyda att istället för att kunna ta emot inom någon vecka kanske det får ta en månad eller så.

Kort info om Sunderbytippen - tillstånd enligt miljöbalken.

Därefter besök av Utta Eriksson och Lars Anehagen som redovisade hur det gått för personalen vid verksamheter som kommunen avhändat sig. Turistbyrån, Arcus, Pontus med flera. Visar sig att hitintills har det löst sig fort - och bra i de flesta fallen - för den övertaliga personalen.

Anne Karlenius, personalchef (och Vasaloppsåkare) föredrog personalkontorets förslag till svar på medborgarförslaget om rökförbud. Förordar inte totalstopp utan vill gå den mjukare vägen  med information och olika morötter.

Anne redovisar också samartbetsprojekt med Försäkringskassan. Inte många att skryta över - men något för långtidssjukskrivningar på gång.

Minskning av antal barn i barngrupperna på förskolan. Förslag till steg 1, från 18 till 17. Bara det handlar om ca 12 miljoner i investeringskostnader. Men samtidigt är det ju helt nödvändigt att snabbt komma ner. Den som tvivlar uppmanar jag till ett besök. Prova vara där en timme - den som orkar. Nu ska vi diskutera ärendet i partigrupperna.

"Årgångshus" ett spännande projekt där "yngre-äldre" ska kunna bo. Med närhet till service och anpassat. kanske nära till äldreomsorgsgrupper och/eller äldreboenden. Våran Gerd har drivit den här frågan mycket internt hos oss så vi kallar det "Gerdbo".

Ja, så mycket mer var det inte. Bortsett från att en mobiltelefon, med signal modell väckarklocka, ringde våldsamt under sammanträdet.


Grattis Anita!

Ett stort GRATTIS till Anita i Gävle. Som fyller år idag! Vi firar bättre till sommaren ute i Västerviken.

Och avdelningen grattis kompletteras med ett välkommen tillbak i tjänst Anna Grönlund Krantx. Som återvänder efter några veckors föräldraledighet. Hoppas Isak kryat på sig så du inte behöver oroa dig när du ska ta itu med "röda brigaden" i maillådan och högarna på skrivbordet.

Nu väntar duschen, påklädning, morgonkaffe hos föräldrarna. Sen är det sammanträdes dag hela dagen. Först Arbets- och personalutskottet klockan 08.15 och kommunfullmäktige 13.15. Det senare ska den som har lust kunna lyssna till på 89.3 mhz.

Så det kan dra ut mellan bloggarna - men det kommer en resumé i kväll i alla fall.

God morgon!

Läste just en kommentar från Lars om att det var duktigt att jag åkte rutschkanan på badhuset. Fast jag måste erkänna att det kändes mest skräckfyllt och dumdristigt när jag låg där i röret.

Jag tackar för alla graulationer jag fick igår på min 58:e födelsedag. Från när och fjärran.

Vi är ju därmed inne i Vädurens tecken. Och ni som liksom jag tillhör den skaran får i dagens Kurir veta att vi inte är särskilt ödmjuka, "Nej, du har aldrig gillat att buga och be". Men detta kommer att korrigeras under dagen då vi ödmjukt kommer att få be om hjälp i en svårighet. Tur man har bra borgerliga kompisar på fullmäktige.

Apropå ödmjukhet ser jag att Lennart Lindström åkte på en motgång på centerstämman. Han ville ha fem listor i landstingsvalet - men centern har nu en lista för länet - liksom vi i folkpartiet. Jag tror personligen att det är bra med en lista. Vi behöver enighet om en bra vård i hela länet - inte en falsk kör av olika hembygdssånger.

Skottdrama i Luleå sent i går kväll. Kortfattad information hitintills. Men det lär väl komma mer under dagen.

Annars var det  -förutom centerstämman - mycket från sossarnas distriksstämma. Många voteringar där det verkar som Kalixbygden missgynnats. Noterbart är OA:s utrop om en kompetent laguppställning. Samtidigt som han i texten noterar det vi alla märkt. Den stora sossegruppen från Norrbotten är profillös och tyst. De uppmanas av OA att vässa sig.

Hur tystas en brandvarnare?

Brandvarnarens batteri är uppenbarligen slut. Har plockat ned den och slitit ur batteriet. Men det fortsätter med jämna mellanrum sina enerverande pip. Och det är förstås meningen - den ger sig inte förrän den matats med ett nytt batteri tydligen.

Men om jag nu inte tänkt åka ut särskilt för att inhandla detta batteri - vad gör man då? Spolar ner eländet i toan. Eller har ni något bättre tips.

Dokument?

Har skjutsat kusin Kerstin till flyget och återvänt till expen. Lite inläsning inför morgondagens sammanträden väntar - och lite telefonsamtal som resterar från förra veckan. Något häftigt att kommentera hittar jag inte på nättidningarna.Expressen kör rubriken Expressen Dokument, Prinsessan Madeleines triangeldrama. Och så dissikerar men den unga flickans dejtar några år tillbak och till den Jonas som nu Expressen spekulerar i om han kan bli prins eller hertig. Det är så infernaliskt skickligt gjort. Man gör en beskrivande text och sen lägger man in en kommentar: Jag vill inte kommentera, säger NN. Det har säkert NN sagt men som läsare får du intrycket att NN kommenterar den beskrivande texten. Vilket säkert inte alls är fallet. I en artikel längre ner på löpsedeln får vi veta att Kronprinsessan Viktoria stulit showen i Brasilien (? eller i alla fall något varmt land). Men en guldbyxor och en blå sammetstopp fanns inte intresse för något annat än Viktoria. Beskrivet på ett sätt att jag som läsare verkligen vill se. Men enda bild man lyckats med är en av ett hårspänne. Och vad är det för nytt uttryck som tidningarna, fler än Expressen, försöker lura oss med: Dokument. Vad då dokument? Är det meningen att vi osökt ska tänka på dokumentär och därmed svälja rapakaljan vi serveras?

Missa aldrig Dinner on ice i Brändön!

Halvsju på klockslaget äntrade jag kommunhuset. Då var redan en ansenlig mängd herrar och några damer samlade. Vi drog i skoteroveraller och provade skor. Fick tipset att ta lite för stora skor för att inte frysa om fötterna. Bra tips visade det sig. Mössor och handskar fick vi också. Och då uppstod frågan om vi kunde äta middag med mössorna på. Främst damerna ville inte trycka ned de rejäla vintermössorna över lockarna i fall man skulle ta av den sen.

Tjugonågra personer knökades in i bussen. Framme i Brändön fick vi order om att invänta kungabilen. Kungen, landshövdingen, kommunalråden och fullmäktiges ordförande Margareta tog täten för promenad mot tältkåtan. Det var mäktigt att promenera på isvägen som kantades av marchaller. Och halkigt. Själv haffade jag närmaste stabila man - som visade sig vara den trevlige skidtränaren Lars- Gunnar Pettersson. Men hans hjälp kom jag fram till kåtan där en same vars namn jag glömt jojkade för oss. Och fick oss att jojka tillbak.

Så fick vi alla runda kungen, ta i hand och presentera oss. Och därefter raskt in i kåtan - där fina anslag med bordplaceringen fanns. Tre bord uppdukade - vi lär ska ha varit 24 personer. Och mängder av serveringspersonal - utsökt trevlig sådan. Som hade specialskor för att inte stå på näsan på golvet som blev allt halkigare allteftersom gasolvärmarna försökte hålla kylan borta.

Skogssvampsoppa med rökt lax och hembakt bröd till förrätt. Följt av oxfile på potatis- opch palsternacksbädd, sås, ädelsostcreme och västerbottenschips. Det sistnämna ett fantastiskt gott flarn av smält västerbottensost som röstats till en ljubrun ton. Till efterrätt blåbärssylt inbakad i maräng. Fast det hette förstås något mycket finare. Och kaffe. Och genomgående goda viner till mat och dessert.

Broder Ulrik, från familjeföretaget Björklunds, underhöll med sång. Känd operasångare som verkar i Stockholm. Apropå familjeföretag var det fader Björklund som rattade bussen båda vägarna.

Prick 22.30 bröt landshövdingen upp honnörsbordet och vi alla reste och lydigt och knatade mot bussen. Marschallerna var nu utbytta mot  "tomtelyktor" som var utplacerade med jämna mellanrum.

Buss till stadshuset där vi lämnade tillbaka lånta fjädrar. Vi var några som hjälptes åt att fösa ihop skorna så att de inte blockerade ingången till ekonomikontoret - utifall någon flitig medarbetare skulle in under helgen.

I väntan på nattbussen 00.10 var vi ett par som slank in på Biskopen. Inte särskilt mycket folk för att vara löningshelg. Men det var uteliv runt både Statt och Cleo också. Och i den ökända hörnan vid Nygatan var det rörelse. Och minst tre polisbilar rullade längs gågatan. Och om jag uppfattade det rätt så "portionerades" poliser ut vid oroliga hörn - mycket positivt.

Hem i lugn och ro till Sunderbyn.

Och kvällens summering blir att gå gärna på kungamiddag om tillfälle ges - men missa aldrig en Dinner on ice i Brändön om du får chansen!

Denna förryckta dag!

Även om det nu hållt på i 30 år eller vad det är - sommartiden - blir jag fortfarande lätt förvirrad. Första 10 åren blev jag rent störd och det tog några veckor innan jag hann ikapp.

Nu har jag dragit mig rejält efter kungamiddagen. Känner att det var nog så kyligt - trots att jag inte frös - för min förkylning.

Sen har jag inte läst i min mailbox sen fredag kväll - vilket jag tar tillfället i akt och meddelar här. Skulle tro att några partikamrater annars tror att jag är sjuk.

Ska nu "sanera" huset efter flickornas framfart.. Det var bland annat utklädning i klädkammaren vilket sätter sina spår.

Kommer att anlända expen vid lunchtiden - det verkar som om Nubbs ligger nere - så mailsvar som är mer bråttom är så får ni lösa genom att ringa mig.

Alltså fatta - jag har varit på middag med kungen!

Och tagit honom i hand. Ni vet nu blir högerkardan inte tvättad på länge. Bara jag inte glömmer mig.

Hur roligt som helst - fast lite kallt! Mest imponerad är jag av brändöpojkarna - som stod för arrangemanget.

Utförligare rapport i morgon( =senare idag).

Isolerad

Har inte kommit in i min mailbox på hela dagen. Systemfel! Så jag får kommunicera via bloggen i all hast. Har varit på badhuset i två timmar - och med tanke på att jag fyller 58 i morgon så bestämde jag mig för en stor utmaning. Har åke "ruschelkanan". Jessus, jag trodde min sista stund var kommen. Den är ju lång som sjutton - det är ju bara en snutt som syns i badhuset. 

Nåväl , nu är det mognadsprovet avklarat. Nu ska jag skjutsa flickorna till deras mormor - måste hinna sova en timme eller två innan kungaköret.

Anna GK, tack för hälsningen. Ligger ni hemma i förkylning? Eller är ni i Malmö trots snuvan?

Allt på huvudet

Sovit till 06.30. Nyss läst tidningarna och ine ens skrivit tidningskrönikan än. Men många av min gerilla som går krönikan är i Malmö eller på väg till Malmö.

Vi målade påskägg till halvelva i går kväll. Och klädde påskriset.

Nu ska vi snart få något i mun för att vara färdiga att vara på badhuset klockan 10 när de öppnar.

Jag återkommer (kanske) med kommentarer om det som står i tidningarna. Fast minns det inte som särskilt upphetsande.

Dock en fantastiskt helsida om Anna Grönlund krantz, i Norrbottens kuriren.

Yes- dom kommer

Ska hämta tjejerna vid sex-tiden. Det hade inte blivit något badhus med pappa idag. Lisa var hängig och hade kommit hem tidigare från dagis.

Då får vi måla påskägg i kväll - lite i förtid - så Lisa kryar på sig. Vi har nämligen planerat att fira min födelsedag på badhuset i Gammelstad i morgonbitti. Med bubbelbad, rutschkana, vanligt badande och god fika!

Så kvällen blir lugn - utan omvärldsbevakning och bloggande.

Målat påskägg

Och inte vet jag riktigt hur denna dag helt plötsligt är eftermiddag. Men företagarbesöket tog nästan fram till elva - och var mycket intressant och givande. Conny kom inte - och vid ett plingeling till honom visade det sig att han trodde de var 10. Han ville nog tro det för han hade lektion så han hade giltiga skäl och hade inte kunna komma ändå. Så dök Staffan Eriksson från moderaterna upp - vilket var mycket bra. Tydligen hade det ordnat sig i sista minuten eftersom Maria meddelade att ingen kunde komma.

Efter besöket var det dags för klippning. Ytterligare en sak som tydligt pekar ut hur tiden rusar iväg. Rekommenderad klippning var femte vecka blir nästan alltid vecka sju eller i bästa fall sex. Samma frisör sen 1991 - det är som med tandläkare och gynekolog - man byter inte i onödan.

Så har jag målat påskägg - till någon tävling. Bäst jag inte avslöjar mer - jag vet inte riktigt upplägget. Men så roligt det var. Jag är absolut inte lagd åt det hållet - det konstnärliga - men när jag fick färgpennorna i min hand gick det av bara farten. Blev riktigt glad att få rasa ut en massa glada och pigga färger i okontrollerbara former. Tog kopia av mallen - så kan Sara, Lisa och jag fortsätta ikväll om de nu kommer för övernattning.


Och inte hittar jag något att bli arg över heller - bara saker att bli bedrövad över. Våld och elände. Nu ska jag ta mig ut på nättidningara en stund innan jag ska läsa "Utvecklingsplan för tätortnära fritidshusområden". Inbjuden till möte i sessionssalen den 3 april men då är jag i Pajala. Samma dag är det också ett eftermiddagsseminarium som jag missar, "Trygght & Trygghetsvandringar". Utbudet nu i mars, april är enormt. Men man kan bara vara på ett ställe samtidigt.


Sök agent - och hälsningar från Bali

Halvsju i morse pep telefonen med ett SMS. Oväntat från Bali. Gerd och Harry Niemi badar och solar och tycker Bali är toppen. De hälsar till alla de känner.

Thomas har dragit till Malmö nu på morgonen. Och introducerade därför i går vår nye medarbetare Find Agent, heter han. Någon form av sökhistoria för att söka mediaträffar.

Jag hittade genast en sak jag missat - förmodligen min dåliga bevakning av sporten. En politisk holmgång väntas i skidspåret. Jag träffade Stig Nordlund från Kuriren förra veckan som berättade om evenemanget. Jag skrev visst om det i bloggen också. Nu avslöjde Stig redan nu vad jag skulle säga om Luleå förlorade. Det var ju synd.

Sen hittade jag att vi var omnämnda i något riskdagstryck. Tack vare folkpartiet och moderaterna i Luleå så kommer kommunen att ta emot en kvot från de "gömda flytingarna".

Och så ser man vad ett blanksteg kan betyda. Skulle stå Jokkmokks kyrka men det hade smugit sig in ett blanksteg mellan sista k:et och s:et vilket innebar att det blev en träff för sossarna, s. Men det gällde en begravning. Kan vi få göra någon uttolkning av valresultatet utifrån det?

Åke Bergbäck har presenterat sina listor i Kalix. Många nya på listan. Härligt med blandningen av nya och gamla, kvinnor och män, personer från andra kulturer och så vidare. Åke så gammal medialärare han är passar förstås också på att ge en snyting till (S).

Nu ska jag förbereda lite fika här. Vi i alliansen ska ha träff med ett antal företagare. Tyvärr kan inte moderaterna vara med. Maria är i Stockholm och Gustav G skulle jobba i Boden. Ska skoja med honom att han flyr kommunen!

Ingen tidningsordning alls

Sen jag skröt över att jag kan ställa klockan efter mitt tidningsbud så har inget varit sig likt. Ingen tidning 04.30 idag heller.

Nu är jag helt övertygad om att förseningen inte hänger på mitt bud. PT har uteblivit var och varannan dag vilket tyder på attt NSD har problem i tryckeriet.

Vilket gör att jag kan skylla på NSD eller i alla fall dess politiska ledarfärg.

Bättre och bättre dag för dag. Men inte bra ändå. Nu har jag varit i läget inte sjuk-ine frisk sen förra lördag morgon. Det är irriterande. Yes, lite förhöjd temp idag också. Kul med nya temp mätaren - ligger vid datorn. Så nu pluggar jag igenom munnen ett tag och vips piper det till och är klart.

Nu är klockan 04.45 - och inga tidningar - så ska jag göra ett försök att ändra ordningen på morgonrutinerna.


Ansträngningar som känns meningsfulla

Folkpartiet har inte varit representerade i fullmäktige i Pajala sen 98. Hör i kväll om mannen som skickats hem från sjukvården och sen återfunnits ihjälfrusen i närheten av sitt hem.

I dagens Piteå-tidningen finns en lite notis under Tummen Upp. Det är personalen vid Nyberga i Älvsbyn som harangerar Enar Björkqvist, socialnämndsledamot för folkpartiet, som på sin fritid varit på Nyberga och satt sig in i personalens och brukarnas situation. Vi behöver fler politiker som Enar, hävdar personalen vid Nyberga.

Det är därför det känns meningsfullt att lägga ner stora ansträngningar för att vi också ska komma tillbaka i den lokala politiken i Pajala!

Tittar du i badrumsskåpet

Tittar du i badrumsskåpet när du är borta då är du ung. Nu har jag sett på världens urfjantigaste program. Veckans president! Som jag bara hört talas om tidigare. Vilka intressanta och intelligenta frågor?!

Vilken förfärlig studiemiljö. Ser ut som ett besöksrum i ett tänkt ryskt fängelse!

Gud bevare oss för public service! Gud và tur att jag nästan aldrig hinner se TV.

Bubbes gloria på sned

I och för sig är jag definitivt inte Bubbe med Bengt Urban Fransson men jag har träffat honom och pratat med honom. Och tyckt att det varit en hyvens pojk.

Nu har han haft en strid mot Elisabeth Bramfeldt och vunnit förkrossande med 39-1. Fyrtio röstande - förmodligen samma 40 som kategoriskt avvisat att väljarnas kryss ska ha någon som helst påverkan på vem som blir kommunalråd. 40 röster ställt mot de - förmodligen tusentalet väljare som röstar s i Arjeplog.

Jag är smått chockad över en sån inställning. Kryssen ska ha stor betydelse för ordföranden i styrelser och nämnder - men kommunalråd det är jag det, säger Bengt Urban. Och det är naturligtvis så att Bengt Urbans åsikt i den här frågan varit starkt avgörande.

Det saknas uppseendeväckande lite ödmjukhet inför väljarna må jag säga.


Skrammel från högra sidans spöke

Lennart Bodström, fd minister har besökt Jokkmokk. Osökt började jag fundera i termerna vilken historia och vilka skandaler var det som fick honom på fall. Var det girigheten, eller? Eller var han bara inkompentent. Något klingar i alla fall! Någon kanske vet bättre!

Det som var utannonserat som ett samtal om äldrepolitiken i PRO-lokalen i Jokkmokk  men enligt Kurirens nättidning började det som ett mycket klassiskt valtal där "den högra sidans skamlösa spöke fick rassla med sina kedjor."

Varför inte prata om hur det är idag! I socialdemokraternas Sverige! Där människor far illa i vården, där gamla behandlas som boskap (Älvsbyn), där skolans misslyckande blir katastrof för många enskilda barn (på de flesta håll), där offentligt anställd personal inte känner sig uppskattade, där vi inte kan vara trygga ens i lilla Luleå. Där försäkringskassorna bedriver statistikpolitik och tror att människor blir friskar bara de kommer ut ur kassans statistik. Där statliga företag, som styrs av den socialdemokratiska regeringen, beter sig som brukspatroner som de beskrivs i de värsta nidbeskrivningarna. Ett socialdemokratiskt Sverige där girigheten, våld, förråelse och en embarmelig människosyn breder ut sig.

Socialdemokrater oavsett det är fd ministrar eller småpåvar lokalt så  talar de om hur illa det ska bli om "högerspöket" får rassla.

Men vänner  varför inte tala om nuet - hur bra  det är  i dag - i socialdemokraternas Sverige, Norrbotten och Luleå? Eller tycker ni inte så?

"Bikt" innan hemfärden

Vet inte riktigt vad jag hunnit med, eller inte hunnit med rättare sagt, efter den syndiga lunchen. Kände mig tvungen att se "världen" det vill säga lämna expen - så jag åkte i väg och fixade den trasiga lampan på bilen. Precis när jag ringt, från mobilen, mötte jag polisen. Undras om de trott mig att jag var på väg att fixa den om de nu brytt sig om att stanna mig.

Och tur att jag inte gav mig på att försöka byta själv - det tog säkert en halv timme för killen som gjorde det. Mikael kom efter en stund och sa att det är lite komplicerat på den här modellen.

Nu ringde just mor och vill ha lite handlat och så måste jag hinna förbi Apoteket och hämta medicin som distriksköterskan ordnat till far.

Och så har jag en laddning kommunala handlingar med mig hem. Det räcker till!

Herr Ågren på besök

Så åkte jag dit igen. Stor cheese (dock inte med extra ost), med salt, peppar, lök och tomat. Obs! ingen dressing, bra Ylva. Och så chilicheese, dessa underbara så friterade kulor med fantastiskt gegamoja i. Alltså, poäng för en hel vecka. Det blir nog Error på vågen i morgon också - fast av andra skäl än batterifel.

Och när det då lika barkade så smyger jag till hemliga stället med choklad godis som jag har här på jobbet. Inte någon permanent gömma - men det finns kvar från en träff tidigare.

Jag njöt i fulla drag. Men nu har jag full sjå att hålla herr Ågren från mig. Och skulle nu Thomas råka gå in på min blogg kommer han att vända ut och in på mitt rum för att hitta godisgömman.

"Skriver INTE på mot våldet"

Nu har jag skrivit på Norrbottens Kurirens kampanj mot våld. Fast hur mycket mindre våld det blir av det vete sjutton. Vad ska Kuriren göra med alla mail och inskickade kuponger? Vet inte om det är Offensiv och andra halvskumma vänsterorganisationers namninsamlingar som gjort mig smått allgergisk mot sånt här.

Men jag kan inte bortse från att de kan ha ett värde för de  många människorna i Luleå som känner sig otrygga. Att på det här sätter visa att det är en stor allmänhet som verkligen bryr sig.

Men vi måste nog ocks frammana mer konkreta åtgärder. Det är viktigt nu att vi politiska partier, folkbildningen, idrottsrörelsen och övrigt föreningsliv lyfter frågan på dagordningen. Om många gör lite uträttas storverk.

Egentligen skulle kampanjen kanske gått ut på att få de att träda fram som INTE vill skriva på mot våldet. Låt dom betala portot själv så kan Kuriren istället för att göda posten med frisvar skänka pengarna till de som vill göra något konkret.

Teaterprojektet 834 som genomförs av Lule Stassteater och sponsras av kommunen, landstinget och polisen är ett sånt viktigt projekt. Jag har fått en inbjudan till mig och mina partikamrater och komma och se den. Och det ska vi verkligen göra!

Och låt mig säga att jag uppskattar att Kuriren satt igång den här kampanjen - även om jag tillåter mig att raljera lite över själva namninsamlingen.


"Trasiga glasögon förorsakde mord"

Den rubriken flimrade förbi när jag ögnade nättidningarna. Min en skakel på läsglasögonen lossnade i morse. Skruven låg faktiskt kvar på bordet - men när jag så skruv och motsvarande hål den skulle in i så förstår jag att trasiga glasögon kan förorsaka - inte mord - men väl en ordentlig frustration. Och bra om man gör det för sig själv - goda råd kommer knappast att uppskattas.

Kortslutning (c) utropar NK:s ledarsida. Fyndig rubrik på temat energipolitik.

Ganska mediokra tidningar i dag. Men dagens solskenshistoria kommer från Sunderbyn (var annars i från). Katten Mimmi som varit borta i tre år har återvänt hem. Öronlös efter att öronen tydligen fryst bort men ändå. Hur gullig bild som helst när husets hund inspekterar sin återkomna vän katten Mimmi.

Nu har jag tjugoen minuter på mig att infinna mig till morgon kaffe hos mor och far. Annars ringer de och undrar om jag försvoit mig.

Tidningsklockan ringde först fem

Min motsvarighet till Skalmans mat- och sovklocka är tidningsklockan. Den ringde först fem i fem i morse. Och lika bra var väl det eftersom tidningarna inte kom förrän tio över fem.

Snuvläget något bättre. Jag sov hela kvällen, var upp vid midnatt och gjorde mig sängfärdig. 

Jag vet inte om det är något tecken på att läget är allvarligare än jag tror - men vågen slog mellan 63 ( Oh tack!) och 83 för att stanna på Error.

Troligt batterifel - och det känns som om det fortfarande är lite det med mig också - jobb blir det men ingen träning.

Nu ska "Skalman" läsa tidningarna - något försenat.

Milde Gustav! (Groth)

Ja vissa gör då allt för att komma i kvällspressen. För att inte tala om att komma i Sveriges Radios Nyheter
Lyssna till Gustav Groth

I sakfrågan håller jag fullständigt med Maria Salmgren. Det är skit, kvinnoförnedrande och människoförnedrande. Bara deras sätt att uttrycka sig. "Gör Dig inte besvär om du är för ful"! Vi kvinnor (och inte män heller för den delen)behöver inga erotikmässearrangörer som ska ha någon utsållning om vem som är ful eller inte.

Däremot får vi nog tänka oss för att använda vapnet att neka alkoholtillstånd. Här måste vi naturligtvis följa lagen. Annars hamnar vi i ett godtycke utan dess like. Men det skulle förvåna mig mycket om inte en sån här arrangör inte har tillräckligt i bagaget för att man på sakliga grunder ska kunna säga nej.

I dags läget har jag för lite på fötterna för att slutgiltigt ta ställning till själva alkoholstillståndet.

Och som jag sagt tidigare - skulle den - vilket Gud förbjude - ändå komma till stånd så tror jag det finns bättre sätt att få dom att komma till korta!

Och apropå moderaternas kluvna åsikt i den här frågan så kanske det är det som är de NYA moderaterna. Att tillgodose allas åsikter. Verkar som om SSU-tjejen Åsa Junkka och moderaten Gustav Groth funnit varandra. Hon tycker att jag och Maria och andra som tycker att detta verkar vidrigt är riktiga moraltanter!
Fast hennes kompis Fredrik Lundh tillhör visst också moraltanterna.

Snuvar mig fram

Tur att jag inte har några utåtriktade aktiviteter inplanerade. Det är rysligt irriterande med snuvan och alla nysattacker. Men det går ju när man kan dra igen dörren. Fast jag går ut och klagar ganska tätt - till mina arbetskamraters förtjusning.

Såg i Kuriren att det var en majoritet som inte höll med om att det var rätt att Freivald avgick. Förvisso ändrades siffrorna och majoriteten också senare på kvällen. Om nu inte enkäten är manipulerad - som den varit någon gång - undrar man ju om det är "tycka-synd-om-faktorn". Men även om man medmänskligt kan tycka synd om Freivald så är det ju bara att konstatera att en som har ett så odiplomtiskt och komplicerat förhållande till media inte kan klara att vara statsråd. Hennes utfall mot journalister - främst vid lägenhetsaffären - var ju rent pinsamma.


Så har jag fallit igen - för att beställa en bok som jag då inte hinner läsa förrän till sommaren. "Mitt liv så här långt" av Jane Fonda. Såg Stinas intervju med henne och blev imponerad över hennes livsvisdom.


Hon skulle säkert kunna instämma i det Mette, 9 är säger: "En älskare är en man som man har i reserv" ur Barns tankar om kärlek. Sofie, 8 år säger; "Om man står vänd åt sidan och ändå tittar på varandra hela tiden så vet man att man tycker om varandra". Det senare åtminstone kan man väl erkänna att man känner igen!

Och så fick man förstås köpa en Plusgrej. Så nu är jag med Trädgårdspåtarens bästa redskap, á 89 kronor.Nytt vingelparti

Nu har centerna gjort upp med s och v om någon energiprop. som ska läggas fram idag.

Och moderaterna hade egna åsikter om äldreomsorgen här om dagen.

Folkpartiets uppgörelse med s om buggning för att komma åt den grova brottsligheten är långt ifrån den enda vingliga färden.

Och så måste det få vara.

Snuvigt och struligt

Morgonen har börjat snuvigt och struligt. Faktiskt lite förhöjd temp också så det blir ingen träning idag heller.

Strulet består i att jag inte kommer ut på nätet via vår egen databas. Vilket innebär att Tidningskrönikan blir försenad idag. Adresslistan ligger nämligen där.

Och inte kan jag skicka grattishälsningen till vår förre gruppledare i Piteå, Siw Forslund, som fyller år idag. STORT, STORT GRATTIS SIW!

Trist att Luleå försvann ur hockeyslutspelet - men det kändes väl att det skulle gå så.

Trist också att friskolan i Luleå inte vill redovisa rektorslönen. Det ger bränsle åt fri(s)kolehatarna.

En annan skolfråga där jag ställer mig lite undrande. Ska en anställd sägas upp om han avslöjar att han eller hon ska starta eget? Självfallet ska man inte kunna sitta och kunna jobba för en sån sak på arbetstid som kanske var fallet med en dåligt skötta affären med Gunvor Selberg.


Från folkpartiet vill vi se åtgärder och stimulans för att kommunalt anställd personal ska våga "avknoppa" sig till att ta över och driva verksamheter som idag är kommunala. Då kan vi inte skicka ut såna här signaler.

Ser att det blivit en överenskommelse med Mats Wikström, friskoleplaneraren, att han går över till en annan tjänst - men med bibehållen lön. Jag trodde vi infört chefstillägg som försvinner om personen byter tjänst. Så borde det vara!

Nu är klockan alldeles för mycket. Nu får jag duscha och packa upp kläderna jag la i träningsväskan i går kväll. Jag hade ambitionen att träna så febern är inget svepskäl.


Godnatt

till Luleå Hockey. 6-2 i baken med tio minuter kvar. Vi tackar för spänningen och underhållningen för den här säsongen.

Och så har man ett inslag på Aktuellt som gör mig SÅ upprörd. Dick Harrisson, professor, gudbevars , hävdar att politiker alltid ljugit för folket.. Och så kommer någon hypotes om att medias framväxt gjort att man numera kan ljuga mindre av den anledningen.

Jag skulle kunna plocka fram politiker, på gräsrotsnivå och från olika politiska partier, som under min uppväxt gjorde fantastiska sociala insatser för det "lurade" folket.

Professorer och media ljuger aldrig. Det är väl därför Göran Rosenberg ikväll har ett seminarium om etik och moral inom journalistiken. Och om konsten att vara människa.

Min hypotes (fint ord va?) är att om du lever som du lär - eller tvärtom - så behöver du aldrig fundera i termerna sanning eller lögn!

Nu ska jag avsluta kvällen med två dåliga fågelinfluensa historier. För att vara könsneutral.

Hon: "Jag är immun mot fågelinfluensa för jag lever med en mes". Han: "Jag är immun mot fågelinfluensa för jag har levt hela livet med en skata"

Nu ska "Strutzen" sova - och hoppas att natten läker förkylningen! Tant Helgas huskur har inte hjälpt särskilt mycket.135-84-69, 37.5?

Är det okej, det Marja-Liisa och mina eventuellt andra livmedikusar. Övertryck, undertryck, puls - utan föregående vila. 37.5 i "feber" och en termometer med mig hem från mor.

Gav mig tid att sitta en stund med föräldrarna. Och då blev det både blodtryck och febertagning. Roligt när båda mår bra samtidigt. Det är inte roligt för en kraftkarl som min pappa att bli skröplig. Med yrsel och muntorrhet och kanske lite dålig ork. Muntorrhet förorsakar mardrömmar - dålig sömn för en gammal människa är katastrofalt för allmäntillståndet.

Tänk att vi kan åka till månen - även om man sällan gör det nu? - och byta ut nästan varenda del i en människa. Men muntorrhet som tydligen många lider av det kan vi inte fixa. Någon som har en huskur så är vi beredd att prova på allt.


Har hört med ett halvt öra att mina konspiratoriska teorier om att Freivalds och Dahlgren "offrades" för Perssons skulle nu florerar för fullt. Förtroendeomröstningen är desavuerad.

Nu håller vi tummarna för seger  i kväll för Luleå Hockey och fortsatt slutspel!


Tack för faxen, Fredrik!

Fredrik Lundh blev den förste som bönhörde oss om ett fax på vår nya fax. Fredrik, du skulle sett Thomas stråla av lycka när han fick bekräftelse på att hans "installation" fungerade.

Ha en bra dag själv!


Fick bud av Anita att följa med på Ebeneser och lyssna till Göran Rosenberg som skulle tala på temat Etik och moral inom journalistiken och om konsten att vara människa. Himla intressant lät det - men snuvan är för besvärande. Ska snart åka hem och vila mig.


Ska pröva Skräddars Helgas huskur. Den består i att man kokar upp vatten och salt, låter det svalna och sen gurglar och har sig, genom näsa och öron och gud vet allt. Hur mycket salt förtäljer inte historien men det är väl som när jag frågar far om hur mycket mjöl det ska vara i palten: lagomt. Ett mått som var det allena saligrådande, på alla områden,  där jag tillbringade min uppväxt. Granne med Skräddars Helga.

Jag tror mycket av felen i dagens samhälle är att det är för lite lagomt!
.


Erotikmässan

Erotikmässan verkar vara medialt hetast just nu - men det är väl snarast i brist på annan medianäring. Det sprids någon myt om att kommunen = politiken skulle kunna bestämma om det får genomföras eller inte. Det är tack och lov fel.

Jag tycker det verkar fullständigt vidrigt och vrickat - det man tagit del av i pressen. "Fula" göre sig icke besvär och så vidare. En klart kvinno - och människoförnedrande syn. Men därifrån till att med ett politiskt beslut klubba att det inte skulle få genomföras är långt.

Nu verkar det som om de är beroende av alkoholtillstånd för mässans genomgörande - som tyvärr det mesta i nöjessvängen är - och då har ju vi politiker ett finger med i spelet. Eftersom jag helst skulle se att vi slapp det här så ska vi naturligtvis pröva om deras vandel är av den arten att tillstånd kan beviljas.

Det skulle glädja mig mycket om vi kunde stoppa det - men det ska ske med blanka vapen.

Och skulle det - mot förmodan faktiskt - bli av ska jag gärna ingå i en "övervakningskommission" som ser vilka "hjältar" som besöker den!

Konspiraratorisk teori

Ja, det väntade hände. Freivalds har avgått. Och så har tydligen Hans Dahlgren också lämnat in sin avskedsansökan. Det sägs att det är formalia och ska vara så vid en ministerns avgång.

Men kan ju fundera nu vad som händer med ku-förhören om Tsunamin och eventuella förtroendeomröstningar. Nu finns ju ingen kvar att avsätta. Tog det här udden av det - och räddade därmed också Perssons skinn?

Annars flyter dagen lugnt. Förvisso är inget sig likt - vi fick ingen PT i morse. Men Erik har kommit ovanligt tidigt med sin krönika, lunchtid, och efter den kunde jag söka i nättidningen. Våran Luf-tjej Ida Åhman med bild på första sidan.

Nu fax har vi inhandlat i dag också. Hoppas någon ser detta och skickar oss ett trevligt fax så att vi ser att den funkar. 0920-873 63. Men inget om skallerormar!!

Ytterligare blottor från "kommunledningen"

Börje svar idag visar ytterligare blottor. Det är rätt allvarligt med tanke på att Börje faktiskt ingår i kommunledningen.

Han försöker negligera sin frånvaro på kommunstyrelsen med att säga att detaljplanen diskuterats i beredning och utskott och därefter kommunstyrelsen. Och så påstår han att ärendet ska vidare, "och till sist i fullmäktige". En ren lögn eller felaktig uppgift.

När argumenten tryter blandar han in närvarostatistik. Och jag kan lova (tror jag) att inte ens Börje skulle ha mage att påstå att det finns något att anmärka på min närvaro, vare sig den fysiska eller mentala.
Replik till Börje Lööws inlägg införd i Norrbottens Kuriren idag, 21/3.
Bäste Börje, det är inte jag som gör stor sak av någonting. Det är du som dragit ut frågan i media. Jag har på min blogg, till mina medlemmar, sympatisörer, och andra intresserade, refererat ett kommunstyrelsemöte. Jag har därvid skämtsamt, men med ett stänk av allvar eftersom det var befogat, konstaterat att Börje Lööw lämnade sammanträdet under behandlingen av detaljplanen i Svartöstan.


Börje påstår att ärendet ska behandlas i kommunfullmäktige vilket är felaktigt och tyder på att Börje inte heller mentalt deltagit i behandlingen av detta ärende. Beslutet tog på kommunstyrelsen den 13 mars. Och då valde Börje Lööw att springa ut.


Vilka ”en del” är som har dålig närvaro får Börje Lööw reda ut själv. Jag kan bara för egen del konstatera att min närvaro i det närmaste är 100-procentig vad avser mina uppdrag som förtroendevald. Oavsett det är beredningar, utskott, beslutande församlingar eller debatter och informationsmöten med intresseorganisationer.


Ylva Strutz (fp)

Södra Sunderbyn


Grattis Alf och Bengt

idag börjar jag med att gratulera Alf Sundström uppe i Arjeplog som fyller femtio (50) år! Biltestare, hotellbyggare, folkpartist, pappa, morfar med mera. Lycka till med dagen - du kanske inte vet än vad som väntar dig?

Och stort grattis till Bengt Westerberg som har namnsdag idag. Och Bengt Lidman och Bengt Bäckström. Och alla andra Bengt - som säkert rinner till i mitt minne allt efter som dagen tar form.

Kuriren drar igång Stoppa Våldet kampanj. Visst känner man spontant för att skriva på. Men jag hoppas verkligen att kuriren nu inte kommer att ägna sig åt kvällspressjorunalistik utan går på djupet. Vad följer sig bakom rubrikerna? Vilka är de 20, 25 och 30-åringar som skapar rubriker. Kom fram med fler "Bruno Öqvist" som lämnat droger och destruktiv tillvro för något annat. Vad gör unga pojkar till destruktiva och empatilösa varelser? Är det bara droger eller finns det annat i bagaget? När startar processen?

Dagens comeback är väl Vanja Berglund, före detta kommunalråd från Boden, som nu är andra namn på sossarnas kommunlista i Haparanda.

Börje Lööw har svarat med den insinuanta rubriken "det är lite si och så med närvaron". Är det något jag är väl skodd i så är det närvaro och regler runt det. Men Böjre är väl värd (?) en egen drapa lite senare.

Och eftersom stjärntecknet idag basunerar ut att allt inte tål att bli uppskjutet till i morgon så får jag väl börja röra mig mot staden.

Usch och fy så synd det är om mig

Har vaknat i vanlig ordning 04.15. Men ont i halsen, snuvig och lite febrig. Låsas vara lite förståndig och har ställt in träningen och sovit en halvtimme extra.

Jag påstår att jag aldrig blir sjuk - men visst är det så att jag minst en gång om året så känns det så här i halsen. Och gnällig blir jag.

Och jag har aldrig blivit klok på i vilket läge man kan ha hjälp av ett läkarbesök. Grönt snor eller gult snor - på något utav de biter antibiotika. Mitt snor har oftas odefinerbar färg - så detär inte till någon ledning

Birgitta från Kalix berättade om en dunderkur hon fått i Egypten. En gammeldags spruta i baken plus några stick i armen - och det var bara timmar så var hon frisk. Borta var halsont och elände.

Sånt vill jag ha nu! Plus att jag vill ha tidningarna som inte kommit än.


Ett gott skratt..

förlänger livet. Därför länkar jag till Mårten Ströms hemsida. Läs bara själv och begrunda. Både inlägget om "rumpan bar" och inlägget om Freivalds, det som numera är Mårtens favorituttryck. "det börjar bli politiskt besvärande". Det senare en riktig politisk helgardering!

Och fundera på vilka åsikter, uppfattningar  och värderingar jag pådyvlat mina politiska motståndare. Och vilka de är i så fall.

Jag känner mig hedrad att utan formtopp kunna åstadkomma bätte bedrifter än en elitidrottsman.

Skillnaden mellan mig och Mårten är glasklar. Mårten hävdar att väljarna glömmer så fort - jag hoppas de kommer ihåg - allt som är och börjar vara politiskt besvärande.

Rekat i Brändön

Nu har vi varit ute i Brändön och rekat, Maria, Conny, Lennart och jag. Ganska kul sammanträffande - som inte hade någon som helst baktanke - att vi idag besökte Brändö Konferens och Fritidsanläggning. Det är ju där vi på lördag ska aväta en middag med kungen. Polisen var också där och rekade - kan väl inte vara vi som är några särskild högriskfigurer?

Mycket trevlig information av Johan och Göran. Som ju har många järn i elden. Förutom anläggningen vi befann oss på också bussar, Furfjärden och förra sommaren också Klubbviken. Fick en dryg timmes samspråk om utvecklingsmöjligheter inom besöksnäringen och annat. Verkligen grabbar som såg möjligheterna!

Sen tillbak på expen. Där jag jag just nu avslutat en revision av Bostadsrättsföreningen Tigern. Och nu ska jag faktiskt dra mot metropolen Sunderbyn - även om jag hade ambitioner att hinna få undan lite mer idag.


Och vem har rumpan bar?

Bra genomgång av Janne Nordstöm om Svenskt Näringslivs undersökning om företagsklimatet. Själva rankingen är inte klar men det värde som i stor utsträckning styr den har Luleå förbättrat så oddsen är goda.

Jag dristade mig till att föreslå att för att undvika politiskt käbbel - som redovisades som en framgångsfaktor - så kunde kommunledningen även bjuda med oppositionens företrädare. Vi inom oppositionen har som enskilda partier - och nu också i vår i mer organiserad form - naturligtvis genomfört en del studiebesök. Men det kanske skulle vara en styrka om vi kunde göra dessa tillsammans.

Då begärde Börje Lööw ordet och sa att det minnsann var Luleå Näringsliv som ordnade besöken och oppositionen hade minsann en plats, moderaterna. Men det var aldrig där - nyttjade inte sin plats.

Ja vem ska man tro på? Gustav Groth påstår sig aldrig under sina sex månader i styrelsen  ha fått någon inbjudan till något studiebesök. Så antingen är det inte så många besök som görs eller så har man inte bjudit med Gustav. Undrar vem som står med rumpan bar?

Ja, sen antog vi anbudet på Sparven. Prisskillnaden var så stor mellan anbuden att det knappt var intressant att se vilket innehåll de fyllt det med. Men förslaget från Galären såg trevligt ut.

Vindkraft - om de nationella målen - och vad vi i regionen och kommunen förväntas bidra med. Ärendet återkommer i samband med yttrande som ska lämnas till länsstyelsen under april månad.

Eu-ärende, Germandön, centermotionen bara rann igenom.

Sen hade vi Kommunföretag AB och fick information om förhandlingarna med SSAB om koncessionsavtalet.

Och nu är jag tillbak på expen för några timmar. Sen ska Lennart L hämta mig strax efter ett för avfärd mot Brändön.


Plan- och tillväxtutskottet

Nu väntar Plan- och tillväxtutskottet, 08.15. Vi ska få information om Svenskt Näringslivs företagsranking. Förmodligen har den väl gått bra eftersom den finns på föredragningslistan. Vi får hoppas på det - vår placering har varit skämmig.

Sen ska vi också få information om vindkraft.

Försäljningen av Sparven (tomten mitt emot stadshuset där det brann för några år sen). Tre anbud varav Galärens dottebolag Karl Olssons Fastighets AB har lämnat bästa anbud. Karl Olssons Fastighets AN har jg skött bokföringen åt för hundra år sen.

Ja, sen var det ett EUärende och en detaljplan för Germandön.

Och så en centermotion om att få fler industri- och handelsföretag och fler boende i Luleå. Den känns lite grann som att slå in öppna dörrar. Men det är inget datum på motionen så det kan vara anledningen. Dvs att den legat länge så att mycket hänt under tiden. Fast det är ju bra det då.

I alla fall borde vi inte kunna hålla på så länge. Så det kan bli lite betraktelser på bloggen innan vi startar vårt tillväxtrace med besök ute i Brändön.

Rätt ordning

Det blev ingen tvingande ändring av rutinerna - tidningarna låg i lådan. Så nu är tidningskrönikan avverkad. Det är ett roligt "jobb" att skriva den, liksom att blogga. Enda som skulle få mig att sluta med krönikan är att jag varje morgon får den där "herre-gud-vad-tiden-går-fort" känslan. Men som kusin Kerstin sa - att upplever du det så - så du har roligt. För är det trist och tråkigt då segar sig tillvaron framåt. Så jag inser jag måtte ha det riktigt glatt och roligt.

Lika roligt var det inte för Rolf Nielsén, min vän och kulturreportern på Norrbottens Kuriren som blev nedslagen i lördags. Blev första sides nytt i NSD. Hur bär man sånt som gammal reporter på NK? Vi får maila idag och kolla läget.

Integration måste ske värdigt hävdar Ström i en artikel i NSD. ja, värdigt är det väl knappast att påstå att Luleå är fullsatt som skedde från sosse håll häromdagen. Måste ärligt säga att jag inte förstår vad Mårten vill med artikeln. Gärna flyktingar men inte till Hertsön?

Och så Swedell i Kiruna. Sköt om dig och slit inte ut dig igen. Nu toppar han både kommunlistan och landstingslistan. Dubbleringar av det slaget är inte bra för vare sig person eller parti. Överhuvudtaget så ser man att det är alldeles för lite nya som engagerar sig - i alla partier. Det är det goda människornas tystnad som är faran för demokratin - eller hur nu Martin Luther King uttryckte det.

Precis nu, fem i sex,  ringde Jens på väg till flyget. Och var upphetsad som en stövarvalp över Maria Öbergs påhopp om plusjobben. Ja, det var ett illa försvarstal för sin sjuka mor, kan man väl säga. Men nu har ju Jens sysselsättning på planet.Knastrar ute

Inga tidningar än - och inga småfåglar som kvittrar. Verkar vara kallt idag - det knastrar /knakar när bilarna passerar och jag hör tydligt ljudet av bilarna nere på 97:an.

Morgonnyheterna påstår att det är 3 år sen Irakkriget bröt ut. Det känns dessvärre som om jag levt med det väldigt mycket längre. Jag tillhör(de?) dem som appläderade inmarschen och störtandet av diktatorn men jag börjar ju undra. Varför får man inte slut på eländet? Hur länge ska den här konflikthärden leva? Och servera oss groteska och ociviliserade bilder. Undras kan man ju också över hur det påverkar barn att ständigt ha sånt här i vardagsrummen?

Själv minns jag skräcken från Kubakrisen - när rapporterna om fartygens närmande rapporterades på radion. Hur skräckfyllt det var att tänka på det i mörkret under täcket när man skulle sova.

Och protester och demonstrationer mot valresultatet i Vitrysslande. Ytterligare en oroshärd.

Nä, nu verkar det som om jag får ta omvända ordningen - dusch före tidningar. Bra att träna på förändring!

Nyss hemkommen - överfallen av Röda Brigaden!

Nyss hemkommen från ett trevligt möte i Älvsbyn. Två representanter för vår nybildade Luf-klubb var med. Fantastiskt duktiga tjejer - Ida och Sara - dit lotsade av Jens. Det är inte lätt för 16-åringar att komma ensam i ett sammansvetsat gäng i övre medelåldern. Även om Älvsbyavdelningen innehåller ett antal exeptionellt trevliga och vänliga personer.

Landstingspoltikern Jens får prya i verkligheten rätt ofta. Han kom hem från Älvsbymötet  några timmar innan mig - men fick vända mot Sunderby Sjukhus med "faster Nancy" som har kärlkrampskänningar. Han har inte hört av sig än - förhoppningsvis har han ändå fått vända hem. Men han skulle ju "bara" med 6.45 flyget så ingen anledning till oro.

Själv öppnade jag mailen och möttes av Röda Brigaden i form av tjugotalet röda flaggor med inkommande mail. Från mina kompisar! Jag är så trött så nu hoppas jag verkligen att  rätt svar kommit till rätt person!

Och Marja-Liisa, jag är ju på rätt väg, jag också ser du!

Kram och en riktigt god natt till er alla

Solen ger liv och snällhet

Vet inte om det är den goda, varma solen som gör att jag inte upprörs över så särskilt mycket idag. Efter en uppstädning av skrivbordet, en inhandlingsresa till Kvatum har jag tagit en kaffepaus och valsat runt på nättidningar och spanat in. Lite lokala bloggar också. Fredrik Lundh är insomnad sen den 9 mars - Lukasjenka och Vitryssland blev slutet för honom?

Mårten Ström berättare att högutbildade oftare får rätt i domstolarna, att klappjakten på sjukskrivna är igång, att bolagsaffärerna/pensionsavtalen börjar bli politiskt besvärande, att Nuder vill ge miljoner - men han bedriver inte socialdemokratiskt politik.

Eva Hedesand talar om alla utslagna som vi måste se. Om de som vrider och vänder på sista femtioöringen - och som sällan ens har den kvar när den behövs.

Jag skulle kunna hjälpa dem och  flerfaldiga exemplen där det är stora brister i vårt välfärdfärdsamhälle och där girigheten tillåts breda ut sig.

Detta mina vänner är socialdemokraternas Sverige. Där man regerar och har regerat den absoluta merparten av mitt liv.

Det är därför jag är folkpartist  och inte socialdemokrat - det är därför det är nödvändigt med maktskiften i höst.

För övrigt två noteringar från igår. Fredrik Lindström var duktig på de olika dialekterna igår. Men minst bra var han på vårt modersmål, norrbottniska. Det var mycket inslag av västerbottniska.

För att undvika rumsarrest för nästa års Vasalopp har Jens redan anmält sig. Och nu har han börjat tjata om att Lotta och jag ska åka Tjejvasan. Nu gäller det att hålla sig undan.


 

Nätproblem och sovmorgon

Har haft svårigheter att ta mig ut på nätet på morgonen. Inte ofta det händer. Jag tog det som intäkt till att igen ta sovmorgon till 7.15.

Vaknade vid femtiden med lätt snorighet och ont i halsen. Men det verkar inte ha slagit till så härt - än i alla fall.

Gårdagen avslutades med besök på Västbacken och Tacomiddag. Som vanligt är det aldrig still hos son och sonhustru. Nu förbereddes ny badrumsinredning i lilla toaletten. Sara hade åkt massor med skidor och hade lätt träningsvärk. Lisa var djupt imponerad och fundersam om det verkligen var sant att jag skulle äta middag med kungen. Hon har fortfarande svårt att acceptera att han bär keps och att han inte har sammets mantel i rött och guld.

Sen avnjöts schlagerfestivalen. Det är ganska skönt att slippa ha bestämda åsikter i allt - denna gång schlagerfestivalen. Många bra låtar men ingen riktig favorit. Egentligen roligast med kläderna - där tyckte jag verkligen inte att Carola lyckats särskilt bra.

Omvärldsanalysen från de största tidningarnas nättidningar innehåller inga storheter. Olyckor, bråk och våld förstås - förutom då Carola. Bussolycka i Halmstad, bombhot i Göteborg igen. Stiltje i opinionen - Sifo presenteras av SvD. Och Kuriren berättar om en 25-åring som bråkat utanför Cleo.

Nu blir det dusch och två rabletter Rosenrot - så lyckoläget ökar. Ska ta en sväng till jobbet och röja det skrivbord som jag lämnade som ett bombnedslag i fredags (nä, jag var inte dit på hela dan igår). Ett pressmeddelande för företagsbesöket m,c, kd och vi ska göra i morgon eftermiddag. Hos den driftige företagaren Johan Björklund i Brändön.

På kvällen är det årsmöte i Älvsbyn som gäller.

Och eftersom jag inte hunnit (och inte vill) städa färdigt kör jag Bäärnhielms knep att lämna dammsugaren framm vid dörren.

Sidsteppad!

Eller ställd utanför laget - hur man nu ska uttrycka det. Fick frågan i dag på stan av en journalist om jag skulle vara med i politikerstafetten i samband med invigningen av SM på skidor. Jag var ju tvungen att erkänna att jag inte ens varit tillfrågad.

Karl P skulle åka startsträckan enligt ryktet. Förstår att han inte vågar ha med mig - han vet ju att jag tränar regelbundet. Men på just skidor hade han inte ens så skåning han är behövt vara rädd. Jag äger inte ens ett par skidor - även om tankarna dessa soliga vårvinter dagar har föresvävat mig att jag borde göra en reinvestering.

Men det är klart - rubrikerna har väl föresvävat partistrategerna. "Frånåkt redan på första sträckan", "Kommunrådet bäddade för fiaskot ", "Oppositionen i förkrossande ledning".

Fast det här kanske bara var ett rykte, en skröna. Karl P har ju inte gillat de lättsammare och roligare inslagen. Det var till och med lite svårt att få med honom på Skogsvallen i höstas när Kuriren gjorde en grej.

Skallerormar och anonyma insändare

Nu har jag kommit på vad som gäller med anonyma insändare. Thomas vägledde mig igår. Systemet tillåter inte automatisk publicering av anonyma kommentarer utan det stannar i arkivet till jag godkänner publicering.

Nu lyckades Thomas pilla bort de som kommit, tre med samma budskap. Den som kommenterade ville nog föra fram budskapet att jag var en skallerorm tror jag. Han/hon/den/det efterfrågade bilder på skallerormar men..Återfinns på Goggles OM nu syftet var bilder.

För övrigt vill jag bara säga att min policy kommer att vara att jag absolut ska släppa fram - publicera - även om avsändaren vill vara anonyma. Så länge man håller sig till ungefär samma regler som gäller för insändarsidor.

Att kalla mig skallerorm är absolut publiceringsbart!

Och fåglarna kvittrar och blött och slaskigt är det. Nu gäller tvätt och städ. Det blev inte särskilt mycket roligare att dammsuga med nya apparaten.

Sen är det tolvkaffe hos mor och far. Sen besök på gubbdagis inne i stan med kusin Kerstin.

Morgon sen eller kanske mer normal

Ja, ni sju som redan varit in och kollat min blogg. Idag är jag mer "normal". Har dragit mig till kvart över sju. Eller dragit mig mellan halv fem och sex. Sen somnade jag faktiskt om! Rätt behagligt i alla fall.

Tidningskrönikan i väg sänd . och dator eländet hängde sig idag också. Behöver bara nudda vid någon tangent så står det "svarar ej" längst upp i menyraden.

Johan Arvidsson har skrivit en insändare i NK där han ironiserar över det ungdomspolitiska programmet i Luleå kommun. Johan har missat poängen att det faktiskt denna gång har ett underifrån perspektiv och att det faktiskt är ungdomar själva som ska utforma poltiken. Därmed inte sagt att det inte kan bli fel den här gången också. Men ambitionen är god och rätt - efter att bland annat folkpartiet lyckats återremittera det för förbättringar.

Men man undrar ju hur Arvidsson ser på moderaternas nya giv. Friska vuxna över 65 är det nya fokuset. Det kan måhända finnas samhällsekonomiska poänger i förslagen - som jag kan för lite om i detalj - men jag säger då bara det poltiker, när jag är 65 och om jag är glad och frisk - ge tusan att peta i mig.

Det stod STATEN med stora bokstäver på mitt kontoutdrag i går. Det var obligationsvinsten som jag redan spenderat. Men kort och gott STATEN. Jag vet inte varför jag reagerade men det kändes riktigt mäktigt överhetspersspektiv. Inte Riksgälden - som har hand om obligationerna. Och inte VPC- värdepapperscentralen. Utan kort och gott STATEN.  Och med stora bokstäver - det enda av den arten på hela kontoutdraget.

Erling Wäälivaara vill ompröva "tokstopp" för älvutbyggnaden. Håll i Kalixälven nu Norrbottningar!

Guldkornen i dagens tidningar är att både Plannja och Luleå Hockey tagit sig in i sina resoektive slutspel igen.

Och våra duktiga tjejer i Jokkmokk - Christel och Gunilla - tar sig in i debatten om skolor och förskolor. Anna Hövenmark, vänstern, är alliansens kommunalrådskandidat. Men skulle de falererea kan folkpartiet erbjuda Gunilla, Annica, Diana eller Christel - utan inbördes rangordning. Vilka tjejer vi har i Jokkmokk!!

Så noterar jag att landstingsråd två - Britt Westerlund - är ute och försöker  sopa igen spåren efter ettans - Kent Ögren - utspel i går. Bygga ut i Sunderbyn eller inte - det är frågan! Landstingsledningen spretar och velar igen.

Nu ska jag ta ledigt från tyckande och politik hela dan. Vi får se om bloggen får någon näring från socialsamvaro och vardagsliv.

Gud så fjantigt!

Nu måste jag få vara lite elak med mina allians systrar och bröder i Moderaterna. Jag har nog inte fattat det här med Nya Moderaterna. Jag trodde det handlade om en förändring av politiken - och det gör det väl också. Mindre av skattesänkningar och mer omtanke om äldre. Det senare är väl en anpassning av att åldern på de förtroendevalda är fyra år högre än vid förra valet - åtminstone såg det ut så vid intervjuerna från kommundagarna.

Men om man förnyat politiken så är det väl sånt som ska visa sig i praktisk politik och ge avtryck hos medborgarna.

Att skylta med "nya" i lite svajiga typsnitt ser ju ut som om man säljer choklad. Eller Nya Veckorevyn. Eller Nya Tamponger. You name it!

När jag nu avhandlar politiska "medspelare" så var det kul i morse på gymet. Där är gott om TV-monitorer där man får se allehanda. Eftersom jag lyssnar på P1 i radion (för att slippa den fjantige Gert Fylking på reklamradion) så hör jag inget ljud från TV:n.

Anna Sjödin, SSU:s förbundsordförande, var med i någon soffa. Jag tyckte mig absolut "höra" att vad då Crazy Horse där har jag väl aldrig satt min fot. Det måste vara någon på Reinfeldts högkvarter som påstått det. Hon har succesivt flyttat sina positioner mot "oskuldens". Tur för henne att det fortfarande är tillåtet att döma krogvakter i kollektiv. Det finns säkert rötägg i den gruppen - men det är förhållandevis få - och ändå är det tillåtet att använda det för att försöka rentvå en SSU-ordförande.

Hon lär för övrigt ha bytt advokat - till vem kan man undra.

Nu måste jag ta reda på hur det går i hockeyn och basketen. Innan jag övergår till dödssynden VÄLLUST.

De sju dödssynderna!

Roligt reportage om de sju dödssynderna i dag i Norrbottens kuriren. Först tänkte jag att det är då inget som gäller mig. Och där föll jag ju genast på eget grepp: vilket Högmod

Och när jag såg dubbelburgaren så vattnades det i mun - och jag tänkte på tuppjucken jag brukar göra på Max. Inte så ofta - faktiskt - men ändå. Där kom både Frosseri och Avund.

Nu har andra strålkastarlampan på bilen gått. Bytte andra för två veckor sen - men iddes inte ringa och be dom byta båda - fast jag visste att det skulle gå så här. Lättja!

Vällusten håller jag för mig själv. Annars måhända jag blir cencurerad. Vreden har väl i alla fall avtagit med åren.

Men Girigheten tror jag i alla fall jag kan friskriva mig från.


Testa gärna Dig själv


Supernannyn provocerar!

Läser i Dagens Samhälle en artikel om  supernannyn. De ringde mig för några veckor sen och jag hade rent glömt bort det. I alla fall är jag citerad rätt rejält. Och så var de frågat Leif Wikman, socialnämndens ordförande som säger: "En modegrej. Nu tror man att det här är lösningen på alla problem" Och i nästa andetag berättar han att kommunen redan arbetar efter den här inriktningen.

Men varför inte ta upp vår tråd då? Och tagga upp verksamheten att bli ett erbjudande och en naturlig hjälp för frusterade föräldrar.

Men det är så här man får uppleva det i opposition. ibland funderar man på att hålla på goda idéer så att inte sossar och vänster sätter klackarna i bara för att det kommer från oppositionen. Något bättre har det blivit med det arbetssättet men det lever hel klart kvar.


Beställning av valsedlar

Anna-Greta och jag har varit till länsstyrelsen på en information om beställning av valsedlar. De finns de som tror att valrörelsen det är de fyra fem veckorna efter semestern och fram till valdagen. Men det är en himla omfattande byråkrati. Först med partiets nomineringsprocess och sen inte minst det vi var och fick information om nu på förmiddagen - själva beställningen och alla kandidatförklaringar.

600 miljoner valsedlar till en vikt av 1200 ton handlar det om. Bara de som ska tas fram på statens bekostnad. Därtill kommer valsedlar för ett antal nya partier.

Skicklig kringelkrok av Börje Lööw

Ganska skicklig kringelkrok av Börje Lööw. Inleder sitt inlägg om flyktingfrågan och påstår sen frankt att han inte lämnat mötet. Förvisso sant - såtillvida att han inte lämnade mötet under den frågan - men väl vid sista punkten på föredragningslistan.

För övrigt är det rätt intressant att notera ordvalet som kommunalrådet använder för att inte ta emot flyktingar: "det är fullsatt i Luleå".
 

 

Här ned finns svaret till Börej Lööw som jag skickat till Fria Ord
 

 

 

Sakfrågan som Börje Lööw inleder med handlar om Luleå kan hjälpa till att ta emot en extra kvot om 67 flyktingar. De som levt gömda och i misär under lång tid. Vid presskonferensen den 27 februari sa kommunalrådet Karl Petersen: ”Situationen är den att det är fullsatt i Luleå och då har vi ingen chans att göra det och då är det lika bra att säga nej.” Han stöttades aktivt i detta av Börje Lööw. Jag reserverade mig, tillsammans med Maria Salmgren, mot detta inhumana och osakliga skäl. Det är glädjande att vi i oppositionen fått er att backa.
 

På min blogg,
http://strutz.webblogg.se, har jag referat kommunstyrelsens sammanträde till mina läsare.
 

Sista ärendet handlade om en detaljplan vilket utgör myndighetsutövning så pressens representant fick lämna sammanträdet. I släptåg följde Börje Lööw. Detta har jag skojat om på min blogg – att du ”pudrade näsan”. Då du inte återkom påpekade jag för justeringsmannen att du inte var närvarande. Särskilt viktigt att rätt uppgifter finns med i protokollet då det gäller myndighetsutövning.
 

Sen står jag klart för uppgiften att du rätt ofta avviker under sammanträdena. För korta eller längre stunder. Utan att till protokollet anmäla frånvaro. Jag lägger ingen värdering i detta – annat än att det är störande för sammanträdet. Du har säkert goda skäl till det. Men du kan väl inte påstå att Svartöstadsborna har särskilt stor glädje av dig när du inte ens är kvar och diskuterar deras ärende, ny detaljplan eller ej. Ett ärende där det dessutom fanns olika åsikt och där din röst kanske kunde haft betydelse.
 

Ylva Strutz (fp), Södra Sunderbyn
 

En godmorgon kortis

Dagen kunde börjar bättre. När jag skrivit tidningskrönikan - nästan en A4 med "bomber" låser sig datorn. Och min erfarenhet säger mig att det inte är lönt att knacka, sparka eller skaka. Det är bara att köra "avsluta nu". Och hoppas att den automatiska sparfunktionen slagit till så sent som möjligt i dokumentet. Halva borta - och bara köra ett varv till. Där av sju minuter sen i starten.

Förutsägbart att Börje Lööw skulle svara på det Östman refererat från min blogg. Det slår mig nu att Börje inte verkar ha kollat vad jag verkligen skrivit - då skulle han se att jag delvis var felciterad. men huvudspåret är helt sant och korrekt. Ska återkomma både i bloggform och med ett svar till tidningen.

Partibytena duggar tätt numera. Inget fel i det. Maria Wikström i Boden, före detta sosse, före detta sjukvårdspartist och numera moderat. Vi gratulerar våra vänner moderaterna till tillskottet.

i Gällivare hoppar Börje Frisk av från sjukvårdspartiet till Miljöpartiet. Anklagar Backgård - men även det lokala partiet för toppstyrning.

Landstinget får en stämning på halsen. Karl-Yngve Åkerström anmäler landstinget för att de hängt ut Mansten i och med publiceringen av miljörapporten.

Ledarsidan i NSD gör ett oblygt försök att påstå att folkpartiet accepterat moderaternas krav på sänkta ersättningsnivåer. De hänvisar till Bankeryds övernskommelsen. Den överenskommelse som just var en framgång för folkpartiet om bibehållna ersättningsnivåer. Men med ledarskribenter och sossestrategin går ju ut på tesen att om en lögn upprepas tillräckligt många gånger blir den en sanning. Vi vet ju dessutom efter Mats Lindström och Reinfeldt förtalet vilka metoder man använder.

På återhörande, kära biktstol. Nu drar jag med tidningen till kaffe och därefter träning.

Godmorgon, förlåt Godnatt!

Hemkommen 19.25 gav jag upp Rapport och siktade på Antikrundan. Hann med såsskålen, eller var det sockerskålen,  vars värde var 35 000 tusen. Sen är minnesbilden suddig.

Har sovit på soffan. Och drömt om Lennart Lindström. Jag hade kokat kaffe till mig och en centerkvinna på Centerns partilokal - kvinnan var en blandning av Anna-Greta Svedberg, Ann-Sofie Wänstedt och Camilla Hansén. En riktigt trevlig typ och vi hade mysigt. Sent på kvällen! Och vem sjutton dyker upp och ska ha kaffe om inte Lennart Lindström. Och skäller som en bandhund för att vi inte har mjölk till hans kaffe.

Så tokigt det kan bli i drömmarnas värld.

Nu  ser jag  kälkhockey - och det verkar som om Kanada vinner!

Ha en skön natt - och dröm om Lennart Lindström eller någon annan trevlig polare!


Första anonyma kommentarerna

Nu har jag fått de första anonyma kommentarerna. Jag har inget emot det - trodde bara inte det var möjligt. Och samma kommentar dessutom tre gånger. Sen bar det sig inte bättre än att jag plockade bort två (dubbelpublicerad) egna kommentarer, till Ylva o Karin. Men det må så vara.

Det märkliga är att dessa kommentarer är gjorda på rubriken "Skallerorm eller Strutz?". När jag raljerade över att Kvantum snart fick välja mellan mig som kund eller att exponera äckliga ormar som är till salu. och ändå syns inga lämnade kommentarer på det inlägget. Han/hon/den som kommenterar vill veta om vi har några bilder av skallerorar (ja, felstavat/felskrivet).

"Busen" som gjort kommentarerna kan väl i alla fall tala om hur detta är möjligt?

För det var ju det där också med ett hemligt missat nummer häromkvällen på mobilen - som var spårlös försvunnet på morgonen.

Nu ska jag faktiskt packa ihop (brukar ta sin timma) och fara hem. Badhus förbi?

Damlunch

Försöker att gå då och då på NKF:s  damluncher. Är som regel intressant föreläsare som under otvungna former informerar på sitt specialområdet. Numera är luncherna nere på teatercafét. En trevliga miljön än tidigare lunchställe men lite problematiskt för en poängjägare som jag. Oftast bara en rätt - som ofta är rätt poängrik. Idag var det ärtsoppa med massor av fläsk, plättar stora feta härliga med sylt och grädde till. Men karaktären var god - jag petade bort fläskbitarna och tog inga plättar.

Föreläsare var idag Annette Jirsand Sandlund, programansvarig för nya Kulturens Hus. Intressant och riktigt spännande när hon berättar att de alldeles snart börjar släppa biljetter till konserter våren 2007. Nu är Kulturens Hus verklighet!

Höll på att köra över redaktör Nilsén uppe vid kyrkan. Stannade och växlade några ord.

Sen en tur till landstingshuset för att hämta upp prylarna som Jens & co glömde vid tårtkalaset förra veckan.

Träffade Jens farbror Roger, vid landstinget.  som berättade att Jens kusin Linda voltat med bilen i morse på väg från Alvik till Boden. Det förefaller som liemannen befinner sig otäckt nära. Men även Linda hade klarat olyckan bara. Varit över på fel sida - tur att inte få något möte.

Eftersom jag känner mig vid så gott mod och vill behålla det så åkte jag för säkerhetsskull och köpte mig en stor förpackning Rosenrot, av den äkta sorten. Så håll i hatten nu!


En liten morgonbikt

Ett alldeles tydligt vårtecken hörs utifrån min altan. Det där alldeles speciella fågelkvittret. För mig som inte gillar perioden när vintern väger och inte bestämt sig riktigt för att gå mot vår är det ljuv musik.

Så ljuv att jag bestämt mig för att inte träna utan ta en lite lugnare morgon. Har ett litet utredningsuppdrag hos föräldrarna. Det råder tvist om huruvida fadern tar rätt medicin vid rätt tidpunkt. Så med en nyinköpt dosett i näven ska jag angripa problematiken vid morgonkaffet.

Så var det sportsidan i Norrbottens Kuriren som stod för den kluriga rubriken. "Offensiv impotens". Det tror jag mig aldrig ha mött i mitt snart 58-åriga liv. Men jag väntar ivrigt på en beskrivning. Blir det för ekivokt får ni mejla direkt till mig. Så ni inte som jag råkar ut för att era kommentarer refuseras - vilket hände mig på Stefans blogg i går. Allt enligt Thomas - jag har inte kollat själv.

För övrigt noterar jag att Norrbottens Kuriren verkar ha en ny redigerare. Flera artiklar, flera dagar nu, hr illustrerats med faximilier (heter det verkligen så?). Men ni vet när man fotar in rubriken från tidigare artiklar i samman ärende.

Grattis till Herbert Ekholm i Kalix som har namnsdag.

Ser att Gunnar Selberg, centerpartist i Kiruna, ska hamna inför domstol för sitt svartbygge. Med den byråkrati som omgärdar bygglov (på gott och ont) så är väl det snarast att se som en merit i väljarnas ögon. Med reservation för att jag inte läst om vilka fel han begått.

Och ni Vädurar som haft ledig tid - den har snart runnit ut enligt stjärnorna i Norrbottens Kuriren.

Och får jag svar på offensiv impotens, faximilier och vilken av min lediga tid det är som försvinner - då har jag lärt mig något idag också.

Tryckeriarbetarens dotter!

Oj, voj! Inga tidningar än. Så dotter till en fd tryckeriarbetare på NSD, som jag är, så vet jag att driftsstörningar dessvärre brukar kunna hålla i sig några dagar - eller snarare nätter - innan man fått till det.

Fast idag är det säkert moderniserat och effektiviserat - så nu ska vi ha en positiv syn. Och visst nu dunsade de ned i lådan!

5 - 5 - 500 - ???

igår vann jag 5 kronor på Keno. Idag när jag stoppade i en tia i parkeringsautomaten åkte den rakt igenom - och där fann jag  förutom tian också fem enkronor. Ikväll när jag kom hem hade jag vinstmeddelande på 500 kronor på en obligation. Var månde detta sluta?

Tur att jag  - i trots för att livet var lugnt och tungt idag - köpte en ny handväska för ett tusen (1000) riksdaler! Men den sista dessförinnan var ett marknadsfynd för 200 kronor eller något sånt - och den har funnits med i många år.

Men nu får jag väl välja att hoppas på 500 000 eller tur i kärlek. Fast som vanligt blir det väl varken eller!

En lugn dag!

Efter de föga upphetsande tidningarna har dagen i övrigt förflutit lugnt. Lagomt antal telefonsamtal från allmänhet. Företagare som vill träffa oss i alliansen. Har försökt pussla ihop med de andra bröderna och systern för att hitta en lämplig tid.

En annan "allmänhet" som var oroad över Jopikgårdens framtid. Ett annat ärende om en skola som riskerar att inte klara av det ökande elevantalet  - ett ärende som tagit lite tid.

Avstämt med Anna-Greta att hon fått underlag för årsmöteskallelser och att dessa kommer iväg.

Studieförbundet Vuxenskolans styrelse har enats om en ny lokal - dock inte centerpartiets. En lika stor som man har idag - mycket bättre läge - och därmed naturligtvis högre hyra.

De arton (18) deltagarna som vi skickar till Kommunala riksmötet i Malmö har fått instruktioner om resebokningar och hotellbokningar. Förutom det 18 kommer Åke Bergbäck med dotter Ann-Sofie att finnas vid riksmötet för att informera om vikten av Norrbotniabanan. En angelägen uppgift med tanke på senaste dagarnas kritik om att norrbottningarna inte är på alerten.


Utöver de kommer Thomas Olofsson att medverka som ledare av ett seminarium - och våra Anna GK med familj kommer säkert att finnas där. Tänk Anna - jag skickar ner 18 barnvakter till dig - inte illa - när jag själv måste stanna med kungen.


Nu ska jag ringa några samtal fram till 19.00 - och därefter blir det hemfärd. Simningen får vänta någon dag till jag är avstressad nog att läsa den instruktion jag fått. Den ska lära mig simma utan att få nackspärr. Om jag lär mig det finns en marknad att lära ut vidare - många av mina simmarkompisar klagar över samma.


Tomma och innehålls lösa

Tomma och innehålls lösa var de när de äntligen kom, tidningarna. Nå, inte riktigt tomma. Men inte särskilt mycket att glädjas åt eller att bli upphetsad över.

Tydligen NSD som haft tekniska problem - samtrycket med PT är säkert anledning till att den inte låg innanför dörren på jobbet. Nu har jag vant mig vid att läsa PT också så jag saknar "kon" när den är borta.

Svenskarna är rasister - har fördomar mot judar, basuneras ut via en enkät-rapport. Så fort något publiceras på det sättet blir det högsta sanning - och källkritiken uteblir oftast. Då missas ju nyhetsvärdet! Lars Hillås, redaktör på svenska kyrkans tidning hade morgonens Tankar för dagen i program 1. Han hade tittat närmare på frågeställningarna och visade det sig att du svarat att judar som grupp hade för lite eller för mycket makt så var du besatt av fördomar. "Rätta svaret" skulle vara "ingetdera". Bara det faktum att du hade en åsikt om judar som grupp klassificerade dig som rasist. Men även om man dissikerar bort såna stolligheter så fanns kvar en kärna från brunskjortornas tid. Fem (5) procent av svenskarna kan anses ha verkliga fördomar om judar. Illa nog!

Det roligaste i tidningen var namnsdagsbarnet - Grattis Christel i Jokkmokk. Christel går hemma och inväntar (?) sitt tredje barn. Så har det inte hänt än så hoppas vi i alla fall att vi snart får gratulera familjen till sin tredje telning.


Och tränat har jag gjort på morgonen.


Ingen tidning än - 05.15

Än har tidningen inte kommit. Tänk så otroligt sällan det falererar med dem. Jag tror inte jag i snitt kommer upp till en dag om året då jag måste åka hemifrån "oläst". Och det är bra det. Det blir otakt hela dan när sånt inträffar - vanedjur som jag är.

Sitter och tänker på det TV-program om näringslivets bonussystem som jag bitvis råkades se på i går. Synnerligen osund utveckling. Så himla bra insatser - i förhållande till någon annan - kan ingen göra. Men det har utvecklats ett kliande på ryggen och försvarande av systemen som till och med har fått fotfäste i facket. Sitter många fackliga företrädare med gigantiska arvoden. Och är därmed uppköpta och försvarare av systemet.

Utbildning, extra prestationer och ansvar ska absolut belönas. Jag är för löneskillnader och bonus utifrån dessa premisser - men nu har det spårat ur - rejält.

433.000 i veckan för den kvinnliga VD på SE-banken som jag skrev om tidigare. Om jag förstod programmet rätt så har "kapitalistbanken " SHB ett bonussystem som omfattar alla anställda. Men det är svårt att veta och se vilka som tillämpar sunt förnuft.

Därmed svårt att välja bank med fötterna också - tur man inte har mer pengar än att det ryms i spargrisen. Fast om man ska in med det på bank så kostar der 450 kronor timmen. Så den som hävdar att det är banken ensak vad de betalar i bonus ska veta att det är du som betalar det i slutänden.


Morgonens visdoms ord

Det här visdomsordet fick jag från min vän Marjatta på morgonen:

"Du behöver inte vänta på ett leende för att le tillbaka".

Det inledde ett bildspel som skulle skickas vidare till vänner. I hopp om att det likt en bumerang ska komma tillbak till en själv som bevis för att man har många vänner.

Nu syndar jag ofta på nåden - trots hot ibland om att man ska missa "ödet".

Igår fick jag två bildspel - det andra handlade om att jag skulle skicka vidare en ängel - då skulle något underbart samtal komma klockan 18.33. Fast jag hade förstås missat det - klockan var 20.00 innan jag öppnade mailet.

Och kan ni tänka så finurligt - när jag kollade av telefonen på morgonen hade jag ett missat samtal - hemligt nummer - klockan 18.33. Självfallet missade jag drömprinsen även denna gång.

Det var finurligt, Margareta. Tack för att ni får mig att skratta - Margaretha och Marjatta denna gång. Och även om ni inte får något mail i retur så är ni verkligen mina vänner.

En önskan om en bra dag till er och alla andra vänner! Som skickar kommentarer och glada tillrop. Ingen nämnd och ingen glömd.

Hallå Magdalena Ribbing?

Nog var det ju en liten besvikelse att det var Karl P som inbjöd till middagen och inte kungen. Men mest av allt funderar jag över varför inte fullmäktiges ordförande är värd för middagen. Varför är det en politiker som inbjuder - och inte den ovälvde (heter det så?Nä! fast ni vet vad jag menar) ordförande för kommunfullmäktige, Margareta Bladfors Eriksson?

Nog tror jag det var Kung Gustav (Sundström) som tog emot kungen vid något tidigare tillfälle.

Jag måtte vara himla trött - och det är jag - som ids ägna tankemöda åt sånt.

Hallå Magdalena Ribbing - kan du allt om hovetikett också?

Love - från Karl eller Kung Karl?

Och vet ni va - som Tjorven sa. Frimärket på inbjudan till kungamiddagen! Där står det Sverige, och ett rött bulligt hjärta i vilket det står Love.

Från vem kan man fråga sig? Fast jag tror faktiskt mer på Kung Karl än på Karl P. Om man ska döma av det vardagliga umgänget med kommunalrådet.

Dagens sociala insats

Nu är jag tillbak till jobbet efter dagens social insats - hämtat far - skjutsat till tandläkaren - och åter till Sunderbyn. Andra tandläkarbesöket idag + att mor varit till läkaren. Kusin Kerstin är en himla tillgång som klarade första varvet åt mig. Lite välbehövlig tid intjänad.

Så har jag fått inbjudningskortet till kungamiddagen. Alla som jag berättar det för tycker att det är så himla roligt. Med risk för att beskyllas för att vara emot kungahuset måste jag säga att det är absolut  lika roligt att ha sina barnbarn på besök - vilket var inplanerat innan denna middag.

Nu hör det till saken att jag väl har ett horn i sidan till kungen för att han valde Silvia istället för mig. När jag var i koltåldern hade jag lillprinsen som fästman. Mina framtidsplaner var glasklara. Jag skulle gifta mig med lillprinsen och bli hårfrisörska. Elaka vuxna påstod att skulle få en sur svärmor i form av Sibylla och att jag inte skulle få bli hårfrisörska för henne. Min kärlek var verkligen intensiv och jag hade en vältummad bok med bilder av kungafamilen i allmänhet och den lockhårige lillprinsen i synnerhet.

I mitt vuxna liv är mitt förhållande till kungahuset att jag med hjärnan inser att det är ett sjukt system och lite synd om de som föds till sånt här och inte får bestämma över sina liv. Fast med hjärtat tycker jag ju det är mysigt med kunglig prakt och våra numera vuxna, vackra kungabarn.


Och så innnan jag tar nästa pass på jobbet. Ett stort, stort grattis på namnsdagen till min forna ombudsmannakollega Maud, numera partiledare för för centerpartiet. Förlåt Maud, för min försumlighet att inte komma ihåg det redan i morse. Med den nervositet som verkar finnas bland våra borgerliga kompisar - eller främst deras ledarskribenter - är det väl bäst att jag bedyrar att det verkligen kommer från hjärtat. Annars är det väl risk för att det läggs in i det försåtliga mönstret av vinglande och kannibalistiska folkpartister.


Grattis Sverige + 1 medborgare

Sverige är att gratulera. Samma ynnest som för folkpartiet - att få ha Anne Kotavuopi Jatko som medlem. Anne har kommit på att hon står på folkpartiets riksdagslista och då måste man vara svensk medborgare. Så nu har hon fixat det. Finne i själen - men tack vare möjligheten till dubbla medborgarskap så klarade Anne det här.

Bäve måtte Anna GK - det svenska medborgarskapet krävs för att få ta plats i riksdagen. Medborgarskapet - första steget i personvalskampanjen.

Nej, jag skojar bara. Jag tror Anne nöjer sig med en plats i landstinget och måhända kommunen. Och där kommer hon att göra stor nytta för sin bygd.

Vad väntar ni på!

Det här kom på mail idag till mig:

"Enl lulebos hemsida finns det f.n

67 lgh ipå Hertsön

7 Miölkudden,8 porsön,11 råneå,5 tuna

alltså över 100st..."

Vad väntar ni på sossar och vänsterpartister? Brist på lägenheter, i olika områden, bara svepskäl! Det skulle väl inte skada med en och annan flyktinglägenhet i något av de attraktiva husen i innerstan heller.


Sossarna backar och Carlsson vrider sig!

Sossarnas förmåga att göra 360 grader om är otrolig. Värsta exemplet i år är när Karl Petersen argumenterade hej vilt mot att skriva in kravet om kollektivavtal i kommunens upphandlingsreglemente. Det var ingen ljum argumentation utan handlade om grus i maskineriet och att inte skriva egna regler. Fjorton dagar efteråt stod han upp som en tennsoldat för att införa samma krav.

Visst - det kan ju bli så att ens partigrupp "kör över" en - men då har man åtminstone den demokratiska rättigheten att inte behöva vara den som talar för en sak man inte tror på. Vart tar självkänslan vägen när man bara blir en partimegafon som tutar ut den senaste åsikten från partigruppen.

Nu har man backat i flyktingfrågan också - i sak bra. Självklart klarar Luleå att ta emot 67 extra flyktingar som en engångsinsats i ett akutläge. Att skylla på att det inte finns lägenheter med ett kommunalt bostadsbolag som äger cirka 11 000 lägenheter, drygt 80 % av det totala lägenhetsbeståndet, är inte trovärdigt.

Naturligtvis går det också att sprida flyktingarnas lägenheter i olika stadsdelar. Vi har idag sociala förturer. Och ingen kommer heller att få mig att tro att det aldrig förekommit att nyckelpersoner, vars vara eller inte vara i Luleå betyder mycket för många, på ett eller annat sätt hjälpts till boende.

Fast varför krångla med en återremiss - när ni nu också påstår att vi ska fixa det?

Monica Carlsson, landstingsråd för vänsterpartiet, har också besvärligt med trovärdigheten. Arbetstagare som får rätt i arbetsdomstol ska enligt väsnterpartiet kunna välja mellan att ta skadestånd eller återanställas i företag. Men Monica passar i fallet Mansten. Då är frågan hypotetisk. Inte alls, Monica.  Hur agerar Du om Mansten blir frikänd? Det handlar om trovärdighet. Men efter hennes BB-turer kanske det inte finns så mycket trovärdighet att förlora?


Godmorgon

ja då är det  träning som gäller. Lite snävt med tid - men några små korn från dagens tidningar kan väl "biktstolen" få.

Börjar med att gratulera Maud (Nordström i Boden), Maud Adams, min gamla klasskompis Maud från Gammelstad som hette Nilsson på den tiden och alla andra Maud som jag eventuellt känner.

"Vingelparti-kannibaler" utropar Kurirens ledarsida. För osäkt mina tankar till sandlådan då ungarna blir riktigt arga på varann och orden inte räcker till. Då hittar man på egna ord, ofta med bajs, kiss, piss och lort som ändelser eller förstavelse. Smaka på Vingelparti-kannibaler. Och allt detta för att folkpartiet eller kanske till och med bara en enskild folkpartist tyckt till i en fråga. Ganska kul att konstatera att det avslöjas i ledaren att gemensam lista diskuterats av alliansen. Och ändå kan de bli sån frustration över att Lars L säger att han tycker det vore bra. Nå låt mig lämna rikspoltiken.

Till höger på sidan kan jag notera att som de gamla sjunga..Här kommer Kenneth Backgård helt plötsligt ut ur garderoben och svingar sina rundpallar mot allt och alla. Och han har också fastnat för vinglar. Synd att det borgerliga, c,m och kd, hjälpt sossarna och stänga BB i Kiruna, tycker Backgård. Spännande att se och Kenneth & co själv håller fast vid löftet?

Sen må jag säga att Mansten är en rackare på att stjäla rubriker. Vem får rubriken när vänstern partiledare Lars Ohly besöker Kiruna. "Mansten på undandtag" ropar rubriken. Det är ju så att vänstern, med anledning av bland annat Per Johansson på Connex, bestämt att man ska driva kravet på att arbetsgivare inte ska kunna köpa ut misshagliga personer. Men det gäller inte Mansten, säger Monica Carlsson, vänsterpartist i landstinget. Här handlar det ju om en verksamhets- och personalfråga. Ja,ha Monica, när är inte en uppsägning en personalfråga. Det blir svårt med logiken!

Att vara diciplinerad eller ej?

Det är frågan? Ja, jag åkte förbi badhuset ikväll - trots att baddräkt och allt fanns med. Jag hade SÅ många goda skäl.

(Och apropå simning så kom jag just nu  på att jag inte svarat Dig Lars, på ditt mail. Om du nu läser det här)

Fast ett bra sätt att diciplinera sig för en lat dj som jag är att packa ner alla jobbkläderna på kvällen. Då är det mycket enklare på morgonen att bara dra på sig träningsdito och sticka iväg.

Si där man kan lura den lataste!

Men nu ringer det på dörren - men vem det är är denna ledamots egen hemlis!

Ledamotens hemlighet??

Det händer tyvärr nu och då att telefon ringer under sammanträdena. Betendet från telefoninenhavarna varierar. En del kan ta sig till att svara under sammanträdena. En del går ut - vilket väl är okej om man nu har så viktiga samtal - som måste besvaras under sammanträdestid. En del är rena rackarna att snabbt hitta telefonen i portfölj eller väska och snabbt stänga av. Det finns dock riktiga fumlare också. Och så dom som första tittar på alla andra innan de inser att det är i deras egen portfölj det ringer.

Med tanke om hur mycket tokigt det forskas om (på skattemedel) så skulle det inte förvåna mig om det kommer en forskarrapport på det här också. Men efter att ha studerat olika beteenden så skulle det i alla fall var kul läsning.

Idag drabbades en av den här snabba sorten - de som snabbt som attan hinner stänga av. Men idag överraskades vederbörande av en underlig signal Ni vet typ en sån där signal när någons ungar bräker "svara då pappa" eller "älskling svara nu" eller något liknande. Vederbörande sprang fort som den ut ur lokalen med hela väskan. Och återkom med en svag rodnad på kinderna. 

Så nu undrar jag vem som busat med telefonen - och framför allt vilket budskap det var?


Men skicka (minst) 50 spänn till Frälsningsarmén så ska jag inte forska!
 


Diarré eller mundiarré?

Så var vi samlade till ks, 13.17 drog ordförande igång. Friköp av fastigheten Bilen 25 bifölls och medborgarförslaget om att fylla igen "Röda Havet" avslogs. Dock hade stadsbyggnadskontoret fått till en ny och mycket bättre motivation. Det finns positiva avslag också!

En tydligare inriktning på barn- och ungdomspoltiken i Luleå kommun var nästa ärende där vi stannade upp. Sjutton (17) besluts "bomber" hade reducerats till fem (5). Det finns mycket bra i det här och måga goda tankar. Men jag undrar hur mycket en ungdom skulle förstå att det här om vi lämnade materialet i knät på dom? Nada! Kontentant är i alla fall att det ska arbetas fram ett förslag till ungdomspolitiskt program.

Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta kan man väl säga om moderatmotionen som handlade om effektivisering av fordon och maskinutnyttjande inom Luleå kommun. Ett uttömmande och bra svar utifrån det frågor som ställts - men moderaterna var inte nöjda. Det krävde en återremiss men med ett krav som inte alls fanns i motionen - varför vi inte kunde stötta det.

Kul med internhyresavtalet - där står faktiskt att städ inte ingår i hyran - men att tekniskas lokalvård kan teckna avtal med de hyresgäster som vill. Vi tolkar det som om förvaltningarna har frihet att välja andra utförare. Först fick jag ett bifall på den funderingen. Men efter att Thomas frågat igen blev det dunklare igen.

Och efter Börje Lööws drapa på vårat tilläggsyrkande som handlade om alternativa utförare och entreprenadlösningar så förstår jag att motståndet fortsätter.

Lustigt att Rättvisepartiet var det enda parti som gick emot hyreshöjningen av stugpriser ute i Skärgården. Det sas att det var de fattigas möjlighet till semester - därför skulle det inte höjas. Jag inte har jag då fått uppfattningen att skärdårdsstugorna hyrs av uteliggare och andra fattiga.

Så sossarnas kovändning - kalla fötter för att de sagt nej till att bifalla integrationsverkets anhållan om att Luleå ska ta emot, som engångs insats, 67 extra flyktingar. Skälet till nejet var att Luleåbo inte skulle klara av att sprida flyktingarnas bostäder i olika områden. Så när vi och moderaterna ändrat vårt återremiss krav till att rösta för att vi skulle säga ja. Då kom sossarna med återrmisskravet. Något fjantigt - att inte säga ja med en gång - men det är tydligen lättare att backa i två steg än i ett.

Ja sen kom förslaget om medborgarlots. Ett utslätat förslag som jag tycker är till intet (nästan i alla fall) förpliktigande. Men Maria och någon annan borgerlig kompis ville yrka bifall så jag la mig. Vi får följa frågan noga.

Förslaget till Planeringsförutsättningar. Sossarna kom med några ändringar - markerade med svärta - som de kommit överens om med miljöpartiet och vänstern. Inga märkvärdigheter - alla kunde i princip köpa det. Utom på punkten om trygghet där man klämt in ett minst. Minst lika trygga som genomsnittet. Får mig bara att tänka på ena foten i kylen och andra på spisen så har man det genomsnittligt riktigt bra.

Jag la - i likhet med förra året - fram ett tilläggsyrkande. Som vi alla i alliansen står bakom Samma skrivning, om att ompröva heliga kor och pröva alternativa driftsformer, som Karl Petersen hade men i sitt första budgetförslag men som plockades bort när vänsterkvastarna sopat. Då fick Börje Lööw som vanligt frispel och började ropa om "aldrig i livet, privatiseringar, privatiseringar, aldrig i livet medverkar jag till det."Men förhoppningsvis finns det ett liv efter Börje Lööw.

Sista ärendet var en detaljplan, vilket är myndighetsutövning, så då kördes pressen i skepnad av Jan Bergsten, NSD, ut från sammanträdet.

Samtidigt försvann Börje Lööw. Vi trodde han skulle "pudra näsan" men han kom inte igen förrän beslutet var taget och sammanträdet slut. Så antingen drabbades han av diarré eller så var det mundiarré visavi media. Så prioriterar den delen av kommunledningen! Ganska ofta!

Mellan hopp och förtvivlan

Mitt humör har pendlat mellan hopp och förtvivlan. Pendeln har svängt mellan att jag sett att möjligheter och tillbak till svårigheterna. Fladdrigt - och egentligen finns ingen anledning till vare sig det ena eller andra.

i grunden är det som vilken sammanträdesmåndag som helst. Och sammanträtt har vi gjort. Arbets- och personalutskottet. Lennart kom inte och ingen av oss kom ihåg att han sagt att han hade förhinder. Och ett visst ansvar tar vi ändå för varandra. Så vi ringde och förvissade oss om att han mådde bra - visst han hade ett annat sammanträde så vi ses säkert klockan 13.15 på ks. Eller som kommer hans kombatant tillika ersättare i Ks, Erland Nilsson.

På APU på förmiddagen har vi avhandlat tre medborgarförslag om vad vi ska göra med Mogenlogen. det är lite pinsamt att man inte lyft fram dessa förslag innan logen såldes. Den är ju faktiskt redan riven och bortforslad från tomten. Jag har varit kritiskt till brådskan - man hade kunnat hålla på tiden för anbud som angavs först i annonsen. Å andra sidan är den nu borta för 600 000 kronor. Blir den återuppbyggd kostar det 200.000 kronor till. Tekniska förvaltningen kostnadsberäknade en rå och kall rivning till 1,2 miljoner. So what!

Diskussionsfrågan på utskottet var folkpartiets motion om att förutsättningslöst utreda en högstadieskolan i Antnäs. Redan när Jens var liten, och vi bodde på den sidan älven, pratades det vitt och brett om högstadieskola i Antnäs.

Sen dess har det utretts i olika omgångar. Men utgångspunkten har alltid varit elevökningar respektive minskningar och tillgång till skollokaler. Vår point med en här motionen är att utgångspunkten ska vara: Vad händer för positiva saker i samhället i övrigt om vi bestämmer oss för en högstadieskola i Antnäs?

Vi prata vitt och brett och att landsbygden ska leva och att skolan har en stor betydelse för den utvecklingen. Och ändå vågar inte sossarna ta det strategiska greppet att ens utreda det.

Karl P tyckte att det var enkelt för oppositionen att fläska till och lova saker. Nu har vi ju inte lovat en högstadieskolan - men vi vill utreda förutsättningarna. Sämre och mindre viktiga saker har utretts här i kommunen. Men apopå lätt och fläskigt så kunde jag i alla fall lova honom att med alla krafter försöka se till att han får prya en och annat mandatperiod i opposition.

Och aldrig har jag hört Mårten Ström så tyst. Som en mus! Landsbygdskommittén där Mårten är ordförande har nämligen i princip tillstyrkt vår motion.

Nåväl, förmiddagen avslutades med presskonferens klockan 11.30. Och stackars Börje klagade över att han aldrig fick ordet.

Så har jag klämt en Viktväktarmåltid, oxfärsbiffar med grönsakspytt. Gott och mättande och bara 5 points.

Nu är det snart dax att rusa vidare till nästa sammanträde, kommunstyrelsen 13.15.

Simning, träning, träning, simning-träning

Veckans schema - jag har vägt mig på morgonen!

Snillen epkulerar

Innan min tidningskrönika med ett knapptryck går iväg hinner jag se skymten av några skrivfel. idag hade jag skrivit "epkulerar". Det var Bo Hallquist som på NSD:s kultursida fått bre ut sig om det var elit eller gräsrotspartier som skulle ha framgång i valet. Spekulationen gällde sjukvårdspartiet, junilistan och Fi-listan. Det var en snäv begränsning av epiteten!

Med risk för att avslöja att jag inte läser NSD:s kultursida så ofta måste jag fråga mig: Vem är Bo Hallquist som får orera på detta vis? Den enda jag BH jag känner till är försäkringskasseläkaren! Och han kan väl inte riskera sin tjänst med detta offentliga ställningstagande för Norrbottens sjukvårdsparti?

Annars kan jag meddela att ni just nu befinner er i en offentlig biktstol. Det är Gunnar Sjöberg, präst och veckans bloggare på Norrbottens Kuriren, som benämner bloggarna så. Rätt bra uttryck! In med fler offentliga biktstolar - så kan man läsa varandras och se vilka man får sällskap med till gehenna eller vart vi nu ska!

Och apropå helvete - så kan vi går vidare och notera att sossarna i Boden visar upp politik när den är som sämst. Dessvärre spiller det över även på oss som försöker föra sådana här processer på ett civiliserat sätt. Jag noterar också att man har som jag uppfattar det omoderna och odemokratiska regler. Varför ska inte den enskilde medlemmen kunna föra fram ett nytt namn på årsmötet?

Som man bäddar får man ligga - tur att man har en regeringsduglig allians i Boden!

Och apopå regeringsduglig (eller ej) så har DN omröstning i dag om vad man tycker om Göran Perssons 10 (sista) år vid makten.

Vännen Birgit ringde just, fem i sex på morgonen, på väg från Jokkmokk. Jag måste betyda något - tänk att ha en kompis man kan ringa den tiden på morgonen, ja fast halv fem om det skulle vara. Kör försiktigt, Birgit, vi hörs senare idag.


På grund av eller tack vare..

Stod Sverige still på grund av.. eller tack vare Ingemar Stenmark?

Blogga till dig bulla - varm och nybakt!

Hade date i dag - klockan 15.00 med Virrpannan från Norra Strand. Hon ringde och skröt över några bakelser som hon förfärdigat.  "Är de större än en femtioöring så lämna dem hemma" var mitt budskap till henne.

Klockan halvtre öppnas ytterdörren på jobbet. Vänder mig om och ska hälsa Viveka välkommen. Och vem står där: Karin och Sofie - med varm och nybakt bulla. Mycket större än en femtioöring!

De hade pejlat in mig på Bloggen! Att jag var på expen! Tack snälla - när man är asketisk med fika bröd är det ljuvligt även med en halv bulle - och framför allt trevlig samvaro som ett kort avbrott i jobbet.

Hade köpt choklad och godis till Viveka. Och kunde hålla mig från det också. Dessvärre ville hon inte ta  med sig resterna så nu har jag gömt det för Anna-Greta. Och Thomas! Frågan är vem som ska gömma det för mig! Fast numera minns jag inte så bra - så gömstället är väl snart glömt.

Nu orkar jag inte skriva mer - hör om en brädåkare- Jonathan Johansson - som omkommit under träning idag. Jonathan Johanssons  blev 26 år. Och sen går man bara på i Sport Nytt. Hur ska man kunna glädjas åt segrar och framgångar med sånt i bagaget!

Godnatt!


Man lär varje dag

Så har min namne Ylva (Mjärdell) länkat till säkerhetsnålen i sin kommentar. Själv har jag funderat kring Hårda bud i Mellerud. Alla känner till uttrycket men ingen varifrån det kommer. Inte ens på Mellerud hemsida vill man ange något urpsprung. Så här skriver man: "Nja, det är väl inte helt sant kanske! Det florerar flera förklaringar till talesättet, men ingen vet riktigt hur det startade. Det talas om otur på fotbollsplanen och sångaren Anders Börje. " Kommunen har själv myntat ett annat uttryck: Nya bud i Mellerud. Som väl ska vara något visionärt framgångs uttryck kan man tänka.

Annars blir man halvfnoskig om att lyssna på radio idag. Alltså denna fågelinfluensa. Finns det ingen hejd på hur man exponerar saker. Gäller för övrigt tidningarna också. Men på radion kan man verkligen också höra hur man skärrar upp folk, helt i onödan enligt mitt sätt att se.

Man önskar en positiv  medial "katastrof" som media kan ägna sig åt. Kronprinssen Viktoria väntar barn, andikerar och  gifter sig ( i Lingbo kyrka) och bosätter sig i Ockelbo. kan det vara något så fågelinfluensan kan få vila.Spänning som spänning

Jag missade säkert massor av spännande möten när jag avbröt min pubresa i går kväll. Men jag kompenserade det med att tvätta min favoritkavaj. Den korta bruna, med små små ljusbeiga prickar. Den ska kemtvättas. Men jag vägrar betala kemtvätt som kostar lika mycket som mina kavajer - eftersom de oftast är inköpta på rea liksom denna. Så sagt och gjort - fästade axelvaddarna med säkerhetsnålar (varför heter dom så?) och pang in i tvättmaskin. Med spänning (där fick jag i hop rubriken) öppnade jag luckan och drog ut kavajen. Och nu har jag sett den färdigtorkade varianten - helt okej!

Surfandet runt på nättidningarna ger inte mycket. Inte ens en opinionsmätning som höjer blodtrycket kan jag hitta.

En bankkkvinna som fått 433 000 i veckan i lön förra året. Vi  inklusive jag själv har ju blivit så luttrade av alla girigbukar inom näringslivet (fackföreningar, offentliga sektorn, politiken med flera också för den delen) att det knappt höjs på ögonbrynen numer. Det senare är lika hemskt som det första. Nyhetsvärdet ligger väl i att det är en kvinna. Kvinnorna kommer på området - en avigsida av jämställdheten.

Luleå Hockey vann mot Linköping. Det hörde jag i och för sig i går.

NSD:s krönika - exklusivt för nättidningen - har idag Stefan Gerdin som krönikör. Stefan är orkerster ledare för Process. En orkester med 50-talet ungdomar som har olika funktionshinder. Om jag minns rätt har de hållit på i 10 år och utvecklats från att ha haft 10-12 deltagare till att idag vara ca 50 stycken.

Process och Stefan - en fantastisk orkester och en fantastisk person som orkesterledare.


Min diciplin att stiga upp på förutbesbestämd tid är god. Sex dagar av sju. Styrs i hög grad av dunsen av tidningarnas nuddunsande i brevlådan. Men söndag är jag hopplös på att ligga och dra mig. Fast jag bestämt motsatsen. Så och idag. Nu är nya målet att vara på expen senast 09.00.  Det är "kommunal" arbetsdag idag men inläsning med mera inför morgondagen.


Vände vid Statoil

Plättar  (riktigt feta rackare) och nykokt hallonsylt hos mor. Vila några timmar. Påbörjade saneringen av lägenhet och tvättkorg.. Längtade efter sociala kontakter. Tog bilen vid 21-tiden för tänkt Biskop besök. Men vände vid Statoil.

Hamnade vid TV med ett program som jag aldrig fattade om det var dokomunetär eller fars. Sexrådgivning!

Nu är det läge för att sova.  I morgon blir en dag av intensivt byråkrati arbete!

Ett myller av flanörer

Efter en härlig timme på badhuset med efterföljande fika har jag återbördat Lisa till Västbacken. Stora syster Sara med sina nya öronringar hål i öronen skulle på födelsedagskalas, klädsel pyjamas. Och Lisa skulle vara utklädd till pepparkaka på ett annat födelsdagskalas klockan ett. Det är fullt upp för småbarnsföräldrar med skjuts hit och dit.

Inträdde i staden över Begnäsbron. Fantastiskt att se så många människor som flanerar och njuter i solen på isbanan som kommer från norra hamnen och kurvar in mot södra hamn. Tänk så enkelt och så succefullt. En folkpartimotion, med tips från Birgit Georgson, som blev verklighet. Men det satt hårt åt. Tekniska nämndens ordförande såg många svårigheter innan hon kunde övertygas om möjligheterna.

Ska inte jobba idag, men "råkades" ändå hama på expen för en andra genomläsning av dagens tidningar. Kan inte låta bli att nämna våra duktiga tjejer i Jokkmokk. Idag på bild är Annika och Gunilla, som försöker bringa ordning i alliansen. Det finns en kandidat till kommunalrådsposten, Anna Hövenmark, som alliansen enats om. Punkt slut!  Alf Nygård och Mikael Segerströms lansering av sig själva är kvalificerat svammel och moderaterna har mält ut sig själva genom velande fram och tillbaka.

Det är bra tjejer - ryt till så gubbarna fattar att det måste bli rättning i leden.

När jag ändå är här ska jag slappa en halvtimme i solariet. Förutom att man kan bibringas en lätt ljusbrun ton som gör att man känner sig piggare så är det rena yogan som avslappning.

Sen blir det snabb inhandling på Kvantum och resten av dagen måste ägnas till sanering av lägenhet och tvättkorg.

Skulle ha lust med ett pubbesök i kväll. Lite dålig initiativ förmåga själv - men måhända någon kan stimulera mig att ta bussen in.


Styrelsemöte, barnbarn och bredband

17 timmar sen sist. Avslutade veckan med länsförbundets styrelse klockan 17.00 i går. Fyra ledamöter med per telefon och 7 på plats. Fungerade, med undantag av lite knastrig ledning ett tag, alldeles utmärkt.

Fick barnbarnet Lisa med hem - därav inget bloggande i går kväll.

Och på morgonen har jag haft sovmorgon till tjugo i sju. Sov och sov, har dragit mig i alla fall.

Sen har jag skrivit tidningskrönika och vad jag minns av den var det inget som fick blodet att dra runt fortare precis - i så fall borde jag komm ihåg det.

Skulle möjligen vara att man ler i mjugg åt ledaren i Norrbottens Kuriren. Ledaren tycker det är förfärligt att vi gjort upp med sossarna om buggning. Tänk att bli angripen från höger i buggningsfrågan. Inom folkpartiet tycker vi olika i buggningsfrågan - en majoritet förordar dock detta i flera landsmötsbeslut. Det är lite svårt att tro att riksdagsgruppen skulle bli så särskilt populär på nästa landsmöte och man inte tog chansen nu och röstade för förslaget.

Men jag tror att hur vi än vrider oss så kommer vi få däng på högerns ledarsidor. När vi röstar med sossarna får vi däng - när jag Leijonborg lägger sig platt och föreslår gemensam borgerlig valsedel (vilket gud förbjude) får vi också däng. Vi är för starka som parti och stör därför moderatstrategin.

Morgonen har annars varit lite teknikstrulig. När krönikan var färdigskriven upptäckte jag att näter inte funkade. Fel på kabel TV vilket innebar 0 TV kanaler också.

Tack - men nu är kanalerna tillbaka och vi njuter av Bolibompa

Sen ska vi njuta av badhuset, fika och mys innan återfärden till Västbacken.

Ett cyniskt vågspel av paret Petersen – Lööw

Taxichaufför dömd för grovt rattfylleri, ropar tidningsrubriken ut idag. Denna gång slutade färden i diket – innan kunden hämtats. Det hade lika gärna kunnat vara en skolskjuts.

- Kiruna 2005, rattfull busschaufför drar runt i buss med 30 skolbarn.
- Piteå 2006 – rattfull bussförare körde skolelever.
- Exemplen kan tyvärr mångfaldigas

Man undrar ju om vår  kommunledning, Karl Petersen och Börje Lööw tänker. Sover de  verkligen gott om nätterna?

Folkpartiets kamp för alkolås, i första hand för skolskjutsar, började 2003 med en motion. Den bifölls som vi trodde 2004.

I upphandlingen 2005 struntade man i kommunfullmäktiges beslut att kraven på alkolås skulle beaktas vid upphandling. Med en aktiv handling från kommunledningen släpptes en femårig upphandling – utan krav på alkolås – igenom försommaren 2005.

Nu lägger vi en motion igen. Denna gång specifikt för den upphandling som gäller – komplettera den med kravet på alkolås. Vi kräver att motionen behandlas med det snaraste. .

Eller tänker kommunledningen i Luleå, med Karl Petersen och Börje Lööw i spetsen, verkligen vänta till det händer en allvarlig olycka inom vår egen kommun. Till det står Luleå i rubriken? Ett cyniskt vågspel!

Den som vill se hela motionen kan gå in på vår hemsida om några timmar när Thomas hunnit lägga ut den

Men hallå, Helena?

Helena Doktar meddelar via media att hon avgår,  lämnar miljöpartiet. Sen reagerar hon mot att hennes kvinnliga kompisar i partier gör samma sak, kallar till presskonferens. Visst hade det varit bättre för alla om man fört dialogen internt - men då borde väl inte Helena ha basunerat ut det i pressen med det första?

Men hallå, Helena, är det särskilt konsekvent det?

Men det är inte första gången Helena slår kullerbyttor. Som en av de hårdaste kritikerna av polismästare Arosenius fick hon nog fara en del illa i den rätt mansdominerade polisstyrelsen. Men till synes så red hon ut den stormen. Men så när droppen kom, med partnersajten och "naken Kalle" - då stiger denna tappra dam ut som första riddare och försvarare av Arosenius.

Visst var själva händelsen, som utlöste kraven på avgång, en liten droppe. Men det är ju faktiskt ett länge vedertagen sanning att en lite droppa blir det somtill slut  får bägaren att rinna över. Och Arosenius bägare var ju redan full av den kritik som Helena själv levererat.

I sanning ologiskt och inkonsekvent

Hur beskriver man Luther?

Ja, hur beskriver man Luther, Martin Luther. En kyrkgubbe som spikade upp teser i Nurnberg. Och så gör man det enkelt för sig och länkar till Martin Luther. Hans budskap var kort och gott att man skulle leva ett spartanskt liv, göra sin plikter och inte tänka (än mindre göra) det som är kul. Så egentligen har jag slängt ut honom för länge sen. Men jag brukar skoja om honom.

Ylva, jag svarar med inlägg istället för kommentar eftersom jag vet om jag kan länka där.

Hjärnsläpp

Nästan framme på jobbet fick jag en påringning från en "ilsken"  son: var är tidningskrönikan? Den som jag skriver vid fem-tiden på morgonen och som innehåller kommentarer och vad som hänt och skett och vad som eventuellt måste göras i form av bemötande och så. För er som inte känner till TK=tidningskrönikan.

In på jobbet konstaterande att det inte fanns någon skickad TK i min mailbox. Alldelses om i kring är jg ju inte trorjag så jag hade en bild klar att jag i alla fall skrivit en krönika.

Inte mycket annat att göra än at köra tillbak hem - och visst - väl sparade i mina dokument - men längre än så hade jag inte kommit.

Så nu när jag ändå är inne och ritar lite här så kan jag väl passa på att:

ge dagens ros till niobarnsmamman Eva-Lisa Siggemo, 39, i Kuttainen (var annars finns 9 barns mammor?) som läst till lärare på distans. Snacka och stark insats.

ge en blåklint till Folkpartiets politiska stafettlag i Kalix. Med en Anders Mansten som enligt NSD ledde folkpartiet till seger. "jag tänkte att Kent Ögren var bakom mig i spåret," säger Mansten som en förklaring till framgången. Fast om man ska var ärlig hade Åke toppat laget med modell Öppen nominering. Två i laget är inte medlemmar (än?). Det förtar inte glädjen över prestationen där folkpartiet tydligen i finalen gjorde processen kort med sossarna. Bra genrep!
Larmar av trygghetslarmet

För att larma av trygghetslarmet - så att Karin och andra  vet att jag är välbehållen och uppstigen skriver jag några rader fastän jag är lite sen på morgonen. Träningen får vika hädan idag - trots att Luther piper där i ryggsäcken.

Inte oväntat står två landstingsråd för dagens mest korkade uttalanden;

Britt Westerlund säger - apropå att hon inte svarar väljarna i landstingets frågepanel - att "Jo, men vi ska kanske själva ta fram frågor som vi svarar på" Väljarna ska alltså få svar på frågor de aldrig ställt. Men frågorna det ställer de ger hon tusan i att svara på. Jag har uppmanat (på skoj än så länge) vår ledamot i demokratiutskottet att avgå.

Och Kent Ögren han påstår på fullt allvar att det går inte att reservera sig mot en rapport. Nä det är klart att Kent önskar att allt ska läggas med godkännande till handlingarna. Påmindes av en insändare i NK om alla turer som var i Jokkmokk under Kents tid. När galoscherna inte passade avskaffade han tekniska nämnden och bildade ett bolag istället.

Vi hoppas och tror att väljarna i höstens val ser till att Kent inte får möjlighet att bilda bolag av landsingsstyrelsen.

På återhörande - eller återläsande - eller vad man nu säger

Gud buggar oss?

Och vad ser jag efter mitt inlägg om buggning. Jo, reklam på min blogg, klicklänkar till "Sök Gud" och "Söker du en kvinna", 10.000 kvinnliga singlar.

Bara för att jag läste Kyrkans tidning i morse. Fy, på dig biskop Hans. Och vem har fått för sig att jag är intresserad av 10.000 kvinnliga singlar. Säkert för att jag var på fest i lördags med liberala kvinnors nätverk. Övervakningskamera i folkpartiets lokal? Det du Marja-Liisa!

Förvisso skrev jag tidigare om bröllop. I Hildings kapell i Storforsen. Men det var faktiskt inte så jag tänkt mig det hela.Hårda bud i Mellerud

Folkapartiets riksdagsgrupp lär ikväll ha sagt ja till regeringens förslag om buggning. I dagens hårdkriminella samhälle är det naturligtvis ofrånkomligt. Och har dessutom ett klart folkligt stöd. Men visst är det otäckt. Om jag kunde veta att det bara nyttjades av snälla typer för att bekämpa elaka typer så skulle jag vara hur trygg som helst.

Det är ju lika dant, och nästan värre, med övervakningskameror. Vi lurar oss själva till en falsk trygghet. Svensson kommer att vara lika död om han/hon huggs ned inför en övervakningskamera eller ej. Mycket av ond bråd död utförs ju under drogpåverkan där man knappast funderar om man är kameraövervakad eller ej.

Trots mina farhågor känner jag att jag i mitt inre tvingas säga ja till både övervakningskameror och buggning i måttlig omfattning. Jag tror striden måste stå om att förhindra missbruk av systemen.

Men mest av allt oroar det mig att det är så liten debatt om hur det kunnat bli så här i lilla landet Sverige. I Norrbotten och i lilla kommunen Luleå. Och i lilla Sunderbyn. Hat och vedergällning och falsk trygghet.

Men ingen undrar över varför det har blivit så här? Och alltför få över hur det ska undvikas!

Liberaler - i hela Norrbotten

Folkapartiet har haft några vita fläckar i Norrbotten. I Pajala och Övertorneå är vi inte representerade i kommunfullmäktige. Eftersom allt flyter så bra nu och är så postivit för partiet har vi tänkt ändra på det detta val. Så vi har haft öppna nomineringar. Det vill säga annonserat för att få nya och framförallt fler kandidater till våra listor. Så även i Älvsbyn där vi har rätt många medlemmar men där vi måste få till föryngring och tillväxt.

Och vilket gensvar! Vi har  massor med namn på tänkbara kandidater. Men det vi inte tänkte på är att det faktiskt tar hur mycket tid som helst att ringa upp och prata med dessa. Och naturligtvis är vi sent ute - som med allt.

Så nu har vi lagt ut jobbet också till medlemmar i andra lokalavdelningar att hjälpa till och ringa. Ikväll har jag själv varit med ett ringteam. Och hur kul som helst! Folk blir hur förvånade som helst att de blivit nominerade - och första frågan är oftast vem som gjort det.

Men mycket positivt - de flesta vill ha lite mer information och lite betänketid. Och det är väl en rimlig begäran.


Ovan läsning

I morse fick jag tre tidningar. Trodde att den tredje var Dagens samhälle (fd Kommunaktuellt) och tog den med till jobbet för läsning.

Men si det var  Kyrkans Tidning. Undras om alla fått den - eller om biskop Hans särskilt valt ut mig. Och varför isåfall. Men nu har jag bläddrat igenom den.

På sista sidan kan man se och läsa om Hildings kapell. Som nu är invigt. Med tre stötar på kapellporten med biskopskräklan.

Hilding vill se bröllop och dop där. Tyvärr kan man väl inte bidra med något av dem. Men det var i alla fall prästen som döpte Lisa (om jag minns rätt) , Thomas Lång, som hälsade välkommen till invigningen.

En bön att ha med sig i vardagen fanns också med i tidningen: "Gud, hjälp mig att se varje människa som du sänder i min väg som en gåva från dig."  Nå´t att ha med sig i vardagen även för oss som inte är så gudeliga.


Trevligt att fika i foajén på landstingshuset. En mötesplats där många människor passerar. Vi fick skräddarsy tårtbitarna så att vissa slapp "folkpartiet". Vi delade i "folk" och "partiet" så var det gångbart även för Stefan (c) och Maria (m). Och en del fick procenten - granterat körvänlig procent.


Efterbörden

Idag blir det i huvudsak kommunalt jobb - efterbörden av gårdagens Månadsmöte. Lite mer insamling av information och fördjupning i vissa ärenden. Plus sånt som kommer som kommer som "överskottsinformation" och idéer när man träffas och diskuterar.

Men först ska jag nu åka och få en kopp kaffe på landstingshuset. Tårtan får jag njuta med ögonen. Tänka sig att vi har en kanslist som är utbildad konditor.

Tack Anna-Greta för vackra tårtor. Jag är övertygad om att de är lika goda so0m vackra. Ja, ja A-G jag lovar att inte tjuvsmaka, kanske..

0 % folkpartiet?

Båda tidningarna lästes med en lätt gäspning idag. Inget upphetsande alls.

Kul grepp av centerkvinnorna att på kvinnodagen uppvakta andra förtjänstfulla kvinnor. Nya Läroverkets Birgitta och Gunvor uppvaktades i Luleå och i Kalix tror jag det var ett korttidsboende.

Coop Arena sliten och smutsig. Påminner mig om att jag lovat besöka arenan. Lite märkligt att den helt plötsligt efter 60 miljoners investering vilket inkluderade nya stolar bland annat ska kunna vara så sliten. Journalisen som gjorde enkäten lät dock undslippa sig att en del i "skitarenan" handlade om snus och annat som kastades hejvilt. Vett och etikett är gratis - så man kanske kan börja där.

Jens ska bjuda på kaffe och tårta i landstingshusets foajé idag.  Texten på de orangefärgade tårtorna är "100 % folkpartiet" åsyftar det förmodligen historiska faktumet att folkpartiet stått för 100 % av de motioner som lämnades in och behandlades under 2005.

Han har också tagit fram en rapport om hur svarsfrekvensen är på allmänhetens frågepanel. Skulle kanske haft en tårta med "0 % folkpartiet" också. Folkpartier har svarat på alla frågor som kommit in. Centern får kanske också godkänt, minns inte riktigt siffran.

Men för resten måste det bli en lång kvarsittning , vid datorn,  tillsammans med demokratilandstingsrådet Britt Westerlund. Uppenbarligen struntar man fullständigt i sina väljare.

Jag har nu bara fått de här siffrorna per telefon - men jag får väl statistiken så småningom


Har nästan glömt

mina kära dagbok i kväll. Telefonen har gått ringt i ett. Det är härligt när många vänner ringer men tiden bara sticker iväg särskilt när man kommer hem först efter nio.

Kvällens möte var informativt. Lars Åhl, ekonomichef, träningskompis och Sunderbybo, är en riktigt kompetent och juste person.

Ganska härligt att träffas så här - fyra olika partier - med mängder av olika personligheter.

Min vän Anna-Greta Svedberg och några andra centerkvinnor hade gjort en riktigt bra grej idag - på internationella kvinnodagen. Varit och uppmärksammat Birgitta Lahti Nordström och Gunvor Sehlberg. Duktiga företagsamma kvinnor som vågar ta plats!

Klockan 23.15 är inte min tid. Sov så gott och på återskrivande i morgon bitti.


Gemensam borgerlig grupp

Ikväll har vi gemensam borgerlig grupp i Kyrkans Hus, klockan 18.30. Helgad mark, som Stefan tornberg uttryckte det.

Vi ska få en genomgång av budgetförutsättningarna. Bra att ha en gemensam bild när ledamöterna sen ska ut i nämnder och styrelser och kämpa.

Varje parti får sen en stund för enskilda överläggningar. Centern och Kd som har nära till sina partilokaler traskar hem till sig och vi och moderaterna stannar i Kyrkans Hus.

Det kan väl bli någon rad i kväll om det inte blir allt för sent.

Så kör vi lite tidningskommentarer

Roligt att konstatera att bland fotona på Norrbottens Kurirens första sida "En tidning full av kvinnokraft" innehåller två av våra nya, unga, duktiga kvinnor. Eira Andersson, doktorand vid universitetet, femte namn på kommunfullmäktigelistan i Luleå.

Och Sepideh Erfani, från Piteå, får en helsida med rubriken "Mot nya höjder". Ganska roligt för jag missade att nämna det i min tidningskrönika i morse. Såg rubriken och skickade den snabbt till kategorin sportsidor. Ja, ja jag läser sportsidorna men oftast först vid tredje genombläddringen av tidningarna vilket är vid förmiddagskaffet på jobbet.

HSB - Hon Som Bestämmer - ja tänk bara om det vore så. Då skulle jag ändra på mycket här i världen. Men jag märker nu att det blåser mer ju högre upp man kommer. Man blir ett hot. "Järnlady", "bitsk". "insinuant" med flera tillmälen. Typiska uttryck för att förringa och förlöjliga kvinnor. Bitsk och insinuant skulle aldrig användas mot män - samma beteende skulle uppfattas som och uttryckas i postiva termer. Så är det bara. Tack till alla kvinnor och män som ser det här och skickar glada tillrop när det stormar.


Kul att Lars tar chansen att lyfta fram Anna - Leijonborg vill se Anna Grönlund Krantz som minister.


Köp en docka till din son säger en insändarskribent. Precis vad jag gjorde till Jens när han var liten - men han har inte många veckor gammal innan omgivningen påverkat honom till att pojkar minsann inte leker med dockor. Men Jungru Margareta som hon heter - dockan - har kommit till glädje för barnbarnen Sara och Lisa. Och besökande ungar däremellan. Och hel är hon. Med ljust blont, lockigt hår  och förföriskt vippande mörka ögonfransar till sina djupblå ögon.


Döden - en del av livet - och ständigt närvarande

Det är ingen överdrift att säga att livet liksom hejdar sig ibland. Jens hade onekligen änglarna med sig i fredags när han krockade. Vasaloppet krävde säkert några dödsfall - bland 15.000 åkare - brukar det hända. Utan att det blir några rubriker - men livet blir sig aldrig likt för anhöriga, släkt och vänner som blir kvar.

Idag går mina tankar och min medkänsla  till Ulla och Henry i Piteå som mist sin son - 42 år ung och mitt i livet. Självfallet också i hög grad till hans familj - fru och barn.

Gräl om lokaler hit och dit blir plötsligt futtiga

Hon Som Bestämmer

Hur kul som helst (denna trendig formulering) att bli kallad Hon Som Bestämmer på Kurirens ledarsida. Och det på självaste Kvinnodagen.

Detta med anledning av min replik på gårdagens Noterat. Vad jag bestämmer är höljt i dunkel - och både Marja-Liisa och Gerd har naturligtivs sett och godkänt min replik innan jag skickade in den.

Ledarskribenten klär av OA, NSD:s ledarskribent på ett förtjänstfullt sätt.

Noterar att Östman avslöjar att han även jobbat på en socialdemokratisk tidning. Center-, sosse- och högerorgan. Och sportjournalist  - måhända en en ovanligt färgrik bakgrund för en moderat ledarskribent. Elaka tungor  (fanns inget s att sätta inom parentes) säger att hans lördagsnoterat tyder på att han även varit på Hänt i Veckan.

Så hann jag inte längre än hit i kommentarer över dagens tidningar. Men det kan bli skäl att återkomma när jag ögnar vad jag skrev i morgonens tidningskommentarer.


kaffe och träning väntar!


Välkommen tillbak, Karin!

Igår kväll fick jag ett av det roligare SMS jag fått på länge. Karin Pilsäter talar ut och kommer igen till politiken.

En lång intervju i Stockholms lokaltidning DN. Bra artikel som genomsyras av den äkthet som människa som Karin genomsyras av.

Varmt välkommen tillbak. Vi ska snarast boka in ett besöka av Karin. Vår blivande finansminister?

Och nu har tidningarna kommit!

Och till min vän Lennart hälsar jag bara att stiger man upp klockan fyra har man två timmar till sex,.

Svaret på spliten!

Svaret på "spliten" kom fortare än jag trodde. Redan igår kväll skrev Stefan Tornberg på sin blogg att frågan om Studieförbundets Vuxenskolans lokaler blivit en partipolitisk fråga.

Så tycker inte vi i folkpartiet. Vi vill gärna ha ett gemensamt "folkbildningens hus" tillsammans Studieförbundet Vuxenskolan, Centern och Folkpartiet.

Men det är en annan sak än att Studieförbundet Vuxenskolan ska flytta till dyra, dåliga centerlokaler utan att undersöka andra alternativ. Och tvärtemot styrelsens beslut. 


Vem vill så split?

Är det Bo Östman som vill få bort fokus från moderaternas interna problem eller är det centern som känner sig åsidosatta? Någon vill i alla fall absolut så split.! Dagens Noterat i NK är ett bottenapp - och har därmed med som en naturlag blivit ett slagträ för Mårten Ström på hans så kallade Blogg/dagbok. Till vilken min heder förbjuder mig att länka. 

För fyra år sen sa en enig styrelse i SV nej till centerlokalen för att den inte passade för verksamheten. Inget har ändrats sen dess.

Det hedrar våra liberala ledamöter i styrelsen att det inte hänger sig åt korporativism! Självfallet måste man titta på fler lokaler än Centerns!

Här är mina kommentarer som jag delgett Bo Östman, Norrbottens Kurien.


Inte många rätt Noterade, Bo Östman.

Studieförbundet Vuxenskolan äger en bostadsrätt i bostadsrättsföreningen Luleå Hus nr 5. Den förvaltas av Riksbyggen och ägs absolut inte av Hushållningssällskapet som Bo Östman förfäktar. Lokalen ligger förvisso på Stationsgatan 14 men där har inte Banverket några lokaler idag.

Det är alldeles glasklart att Studieförbundet Vuxenskolan sen länge behövt nya, bättre handikappanpassade lokaler. Men den brådska och den respektlöshet mot demokratin som präglat den här historien har inget med det att göra.

Bakgrunden är att Hushållningssällskapet, där centerpartisten Lennart Lindström fungerar som ordförande, behöver nya lokaler för att kunna tillgodose en av sina hyresgäster, Banverket. Centerlokalen diskuterades som alternativ för SV men på förslag av en av våra ledamöter beslutades att det också skulle tittas på andra alternativ.

Men så blev inte fallet. Verksamhetsledaren gick ensidigt vidare med centerspåret. Helt plötsligt fanns någon form av muntlig överenskommelse om att hyra nedre plan i centerpartiets hus på Köpmangatan. En lokal som idag hyrs av kommunen. Överenskommelsen låg till grund för att Lennart Lindström förhandlade, på hög nivå inom kommunen,  för att dessa i förtid skulle lämna lokalen. Allt detta var klappat och klart. Återstod att förhandla med Centern om hyran – och detta innan man ens tittat på något annat alternativ. Styrelsens beslut hade helt nonchalerats.

Vid en besiktning av center lokalerna befanns de för det första inte vara handikappanpassade och inte heller i övrigt särskilt väl lämpade för verksamheten. Hyran låg runt 10~000 kronor per månad. Förutom att lokalen måste handikappanpassas så var den också i stort behov av underhåll och reparation. Vilket naturligtvis skulle medföra krav på än högre hyra.
Bland annat har man senare tittat på en lokal på Västra Varvsgatan. Lokalen var fullt handikappanpassad, hade lägre hyra och passade verksamheten bättre. I det huset huserar bland annat socialdemokraterna och Unga Örnar.

Men även det alternativet har avvisats av styrelsen. Och i inget av fallen berodde de på vilka andra hyresgäster som fanns i husen.Lite bloggande - här är orsaken

46461-18

Har inte blivit särskilt mycket bloggande idag - ovan har ni foto på en del av orsaken. Eftermiddagen har jag tillbringat på alliansmöte ute på universitetet. Så knökfullt som helst i salen som väl rymmer så där 700 personer. Det gick inte att ta sig in för en som stannade utanför och hjälpte till med knapp och materialutdelning.

Så ni kan tro att jag  känner mig som en tryckkokare. Inte för alliansmötets skulle - det var jättebra - men jag har ju inte ens fått pysa över det som stod i tidningarna idag. Nu ska jag ha arbetsutskott med länsledningen - om de inte tar helt slut på mig så tycker jag till ikväll.


Synnerligen konservativ

Jag är synnerligen konsevativ när det gäller morgonvanor och i vilken ordning saker ska göras just då. Ingen tidning 05.45 vilket innebär att jag borde gå och duscha. iställer härjar jag runt på nätet. Noterar att idag är jag själv först ut på min blogg. Ingen dagsstatistik presenterad. Det innebär ju faktiskt  att andra dagar finns det någon till som jag. Eftersom det tidigare alltid funnits statistik hur många som hunnit kika in vid halvfemtiden. I och för sig har det bara varit en eller två. Men i alla fall - det finns någon till - morgontidig - som jag.

Och i väntan på tidningen kan jag väl be om råd för "småpipande" muskler. Jag har fortfarande men av ..

Nä jag återkommer för NU kommer den...

Morn, morn

Här har man hostat upp sig och stigit upp strax efter fyra - så lyser tidningarna med sin frånvaro. Så jag har knatat runt på nättidningarna i hopp att hitta något som får blodet att dra runt lite snabbare i kroppen. Men dom är fortfarande lite dåliga på att uppdatera på morgnarna.

Har inte besökt kungliga huvudstaden sen i december. Fast samtidigt som jag skriver kommer jag på att det är ljug. Jag var ner en fredag i början av februari.

Allt nog, det jag kulle säga är att jag surfade in på DN och kunde se ett foto från Enskede. Himmel och pannkaka så mycket snö dom har. Visst, både i december och februari kunde jag konstatera att det var vitare än vanligt . till och med snö i innerstan - men bilden i DN indikerar högre plogkarmar än vi har i Sunderbyn.

Usch, inga tidningar än. Det är bara att skriva på. Jag längtar efter att läsa Roffe krönikan och att se vad övrigt som hänt i världen. Och så är tiden knapp som alltid på morgnarna. Idag är det ingen träning - ska dra ned till tre gånger i veckan - ett tag för att se om mina "muskler" blir mindra spända och slutar "småpipa". Men jag ska hinna göra färdigt material till arbetsutskottet ikväll. Det ska ske nu på morgonen, under lunchen och efter alliansmötet ute på universitetet. Det kommer bli tigth för förmiddagen ska ägnas åt sammanträde med Luleåkommunföretag AB.


Nu tror jag tidningen är på väg in - när det är så här härligt vinterkallt ute - bli man lurad för ljuden liksom bara rullar in. Tågen nere vid järnvägen upplevs som om de susar förbi husknuten.


Peta mig inte ryggen

Alltså det är ju som helt otroligt det här med Vasalopps kvinnan som vann. Puttad i ryggen av sin coacher. Har hon haft en platta eller ej på ryggen, det är frågan?

Påståendet att hedern är människans bästa gåva till sig själv lever verkligen i vardagen till och med Vasaloppsvardagen.

Fast egentligen ska en ann inte snacka om såna här saker - om någon petade mig på ryggen med skidstaven när jag åker skidor - oavsett platta eller ej - så skulle jag stå på näsan.

Fast nu ska jag avslöja en hemlighet - idag röstade jag på Norrbottens Kurirens nättidning. Frågan var om jag skulle kunna tänka mig att åka Vasaloppet. Och jag svarade JA. Men jag lovar jag kan TÄNKA mig det - men det stannar vid tanken. Särskilt när jag ser dom susa ner för långa backar.  Då svindlar det! Att då tänka att någon skulle trycka till med skidstaven...Den han skulle inte bli långlivad.

Skämmigt - eller missförstånd - Norran?Men nu får man skämmas över sin liberala tidning. Det här kan väl ändå inte vara möjligt? Om det handlar om någon form av gratisannonsering kan jag förstå - då är det ju affärsmässiga skäl. Men annars är det ju bara skämmigt och "oliberalt".

Men detta har jag läst i PT ikväll! Tänk att det alltid finns något i någon tidning som ger en adrenalin kick!

Norran stoppade SVT:s annons. Läs här:

Cybersex

"Internet är en elektronisk oas som skapat möjlighet till en ny form av sex, cybersex, som ligger mittemellan fantasi och verkliga möten.

De som har sex via nätet lämnar fler falska uppgifter om sig själva än de som har det på riktigt, enligt en ny avhandling."

Det här är pressmeddelande om en avhandlings som läggs fram i Malmö. Pressmeddelandet avslutas med att man inte kan veta hur representativa männen i avhandlingen är: Men det är sånt man får leva med, framhåller Ross handledare, professor Sven-Axel Månsson.

Får man forska om vad som helst på skattebetalarnas beskostnad? Eller kan det möjligen vara 1: april idag?

Läs mer i
Norrbottens Kuriren


Nu är dom på väg!

Nu är dom på väg uppåt - alliansens partiledare. Har haft presskonferens i Sundsvall och presenterat vilka statliga företag de vill sälja ut. Tacknämligt för oss här i norr har man enats om att inte sälja ut LKAB, Vattenfall och Sveaskog. 

Det är märkligt med norrbottningarnas hatkärlek till Vattenfall. Finns väl inget företag som tagit så lite regionalpolitisk hänsyn som dom. Luleå kommun är livrädd att Vattenfall ska få större inflytande i Energibolaget för då skulle det bli rena skräcktaxorna för Luleåborna.

Se nu hur man misshandlar Jokkmokk. Ungefär som kvinnomisshandlare. Först kommer slag i slag indragning och bortflyttning av jobb. Sen blir man "snäll" och lämnar kvar lite grann. Och får då Jokkmokkarna att vara glada och tacksamma för det lilla. Precis det fenomen som också får misshandlade alkoholishustrur att stanna kvar.

Så frågan är om det skulle kunna bli sämre med en annat ägare - men det är rätt att inte sälja - jag tycker att  folket måste vara med på en eventuell utförsäljning.

  Och i morgon anländer de till Luleå för en seans ute på Universitetet.

Mera efterfest

46461-17Här klarar jag i alla fall att tala om att det är Marja-Liisa Åström, Ulla Bergström, Sofie Pettersson, och Karin Lundgren. Ulla, är du med på alla bilder du?


Jo, kolla Ulla, här är du igen!

46461-16Här har vi Els och Ulla Myhr till vänster. Och Ulla Bergström, igen, till höger. Verkar vara Ullorna som håller sig framme på bild. Längst ner till höger tror jag i alla fall att det är Lotta Söderberg och Kristina Hietala.


Ulla Myhr, Laila Nissanen och Carola Larsson i samspråk

Ulla Myhr, Laila Nissanen och Carola Larsson i samspråkSå den sista bilden som gick att använda. Thomas säger att resten var ännu suddigare. Och han påstår dessutom att det beror på fotografen. Här har vi Ulla (visst namnet förpliktar att hålla sig framför kameran), Laila Nissanen (en väninna till Carola) och så Carola som är strålande glad. Den blivande gruppledarrollen som finns i tankarna? Eller rent utav en kommunalrådspost? Ja kvinnlig kompetens behövs i Boden också - och i nuvarande allians är det utan tvekan en bristvara.


Kusin Kerstin

46461-14Och här är det kusin Kerstin (Westbrandt)- hon har också varit med på tidigare bild. Och likadant med Els och Annelie. Det är rätt tjejer - ni ska ta plats. Det var ju det rådet vi fick både av Majvor Muller och Birgitta Ohlsson. Ni är läraktiga.


Efterfest

46461-15 inte på våran balkong men väl i vår källare. Nu ska jag lägga ut ett antal bilder från efterfesten i lördags.


I väntstra raden: Kerstin Westbrandt, Els Jakobsson, Ulla Myhr, Anita Loven

Höger: Annelie Johannessen, Ulla Bergström och sen kan jag inte ens se själv vem det är. Fotokurs?Omstart på Nautilus

Nu har jag återkommit från första träningen på Nautilus sen den 25 januari. Kunde konstatera att vikten inte rört sig ett f-b-e gram nedåt på den här vågen heller. 8.4 kg från när det var som bäst. Bara kämpa på.

Vidare noterade jag att det inte hänt särskilt mycket från det Mårten & co körde ut caféägaren med tvivelaktiga metoder. Det skulle ju bli så himla bra. Det enda synliga tecken hitintill är att en automat med platsfika blivit tre. Fast undras om det fanns kvar?

Och det var bara två av mina vanliga träningskompisar som var där. Gun och Håkan. Många nya av olika ålder, kön och graden av behov av träning.

Nu ska de bli snabbdusch och sen hugger vi tag i högarna. I huvudsak administrativ dag idag, både i rollen som förtroendevald och i rollen som tjänsteman.
Som välling för magen

Ligger före i tidschemat, halv sex, så det kan bli några kommentarer om tidningsinlägg. Tidningarna var milda mot magen i dag - som reklam för frukostvälling. Milt, mjukt och skonsamt för magen.

Ledaren i Kuriren tar upp den kritik som Reinfeldt sägs rikta mot Lars Leijonborg i sin nyutgivna bok. Nu har jag inte läst boken så jag ska inte yttra mig så mycket. Med jag såg ett tidningsreportage om den. En journalist som intervjuat Reinfeldt och som sen är den som står för slutsatserna. "man kan tro att Reinfeldt menar..."  Och så vidare. Istället för att Reinfeldt klart ut säger vvad han tycker så skickar man fram en journalist som drar slutsatser och står för dem. Känns lite Hänt i Veckan stuk över det hela. Men som sagt - min "kritik" är också den mild som frukostvälling eftersom jag än har för lite kunskap.

Landstingsledningen får på moppe i tre tunga inlägg i Norrbottens Kuriren. Två "återfallsförbrytare" - Åkerström och Gezelius som skrivit förr. Och så en ny - Erik Pekula - som säger sig vara oberoende socialdemokrat.

Noterbart är - men inte vetenskapligt belagt - att skörden av debattinlägg varit väldigt mycket större i Norrbottens Kuriren än i NSD. Måhända kan det balanseras upp av att många av debattörerna är från Piteå och kanske väljer att skicka insändare/debatter till PT istället.

Nåväl - det var bara en fundering- Och längre än så hinner jag inte nu - dags för avfärd till mor och far. Lämnar Kuriren och som "belöning" får jag kaffe.

Sen gäller Nautilus. Hoppas mina träningskompisar har saknat mig. Anders, Emma, Peter, Gun och allt vad de heter. Det blir som ett gäng som har samma tider och vanor.

Godmorgon

"Systemet" eller tekniken eller vad vi nu ska kalla det hämnades på mig igår kväll. Efter dubbelpulibceringen som jag lyckades redigera om med annan text skrev jag ett inlägg och språkis användande efter att ha sett och hört Henke Larssson på TV. Skrev och publicerade och datorn malde på men det gick trögt och sakta med publiceringen.

Tänkte nu ska jag ha tålamod och inte trycka en gång till så det händer samma igen. Men då bara försvann det. Så det blev inget godnatt inlägg. Men med sakinnehållet ska jag återkomma.

Nu förbereder jag att återuppta min vanliga träning på Nautilus denna morgon. Det måste vara mer än fyra veckor sen senast. Det har ju varit simning för hela slantgen. Hitintills flyter tidsplanen bra - är i träningskläder, väska med arbetskläder packad.

Och nu tycker jag mig höra tidiningsbudet. Nu längtar jag att se om det är några kioskvältare i tidningen idag.

Grattis Jens - ett grattis ska jag försöka ta tillbaka


Alltå jag lyckades publicera två gånger. Jag tror fortfarande att det går fortare och jag knappar flera gånger. Det är samma med hissar - kan bara inte låta bli att trycka och trycka och trycka..Jag tror fortfarande att hissen kommer fortare. Och ingen har överbevisat mig om motsatsen.

Så nu tänkte jag att om jag redigerade inlägget, dvs suddade allt och publicerade igen - så skulle ett försvinna - men det gjorde det inte.

Så nu försöker jag skriva in nu text och se om det går bättre. Under tiden har Jens hunnit ringa och allt var väl. Han påpekade det jag redan sett - att han hela tiden förbättrade sina placeringar. Och att han körde fort de sista två milen för att komma under 10 timmar.

Hans kompis Lars körde bilen nu. Och han hade haft verkliga problem. Hans nya pjäxor hade gått sönder så han hade stått still i 25 minuter och donat och fixat och till slut lyckats spika ihop dom. Såg på tiderna att han hade en svacka - men jag trodde han kissade länge.

Nu ska vi se om vi lyckas byta det ena grattiset mot detta?Grattis Jens

Grattis Jens!

I mål på 9.53 och någonting. En person som inte är känd för att vara särskilt snäll mailade till mig idag och hävdade att jag inte behövde vara orolig. Nattvakten vid Zornmuseet skulle vara särskild kranskulla för Jens när han kom där i nattmörkret.

Nu var ju änglarna från Lingbo kyrka i fredags tydligen med idag också så allt gick väl. Fast det vet jag då inte än hur pass mörbultad han känner sig. Han har inte gett sig till känna än. Men mobilen är igång - grattis SMS har gått fram.

Det här med änglarna är intressant. En mycket god vän till mig är övertygad om det gick bra med krocken i fredags  för att Jens finns med på listan över de som May-Britt och Nancy  (gammel fastrar i släkten) ber för varje dag. Min vän finns med där också - och jag - och många många fler. Oavsett vad man tror om det - så visst är det fantastiskt att det fortfarande finns människor som varje dag i bön visar omtanke om en lång radda medmänniskor.


Grattis Krister!

Grattis Krister! Krister Hansén har gått i mål i Mora efter sitt första, enda och sista Vasalopp. Detta delgav han mig någon vecka innan start. Vi får väl se om han fått blodad tand nu när det gick så bra. Så att det bara är "första" som är relevant. Tiden 8.22.56 och placering 6 699.

Jens ska komma till Eldris 17.07 enligt senaste prognosen. Och målet i Mora 18.08 om det går vägen.

Condoleezza Rice och jag

"Ylva, nu kan du jämföra med USA utrikesminister Condoleezza Rice. Hon börjar träna kl 04.30 på morgonen. " Fick detta glada tillrop av Els idag. Men hon är snäppet före, den goda Condoleezza, halv fem har jag ju bara börjat läsa tidningarna.

Och Lars har gått i mål, 14.41 någonting. Så nu käkar han väl kycklingsklubbor i väntan på Jens. Det går väl knappast att nyttja mobiltelefoner även om Jens säkert har den med. Men senaste rapporten var i alla fall att han passerat Oxberg och beräknas gå i mål 18.09. Nu en prognos 10 minuter bättre än 2003. Och Krister ska fortfarande gå i mål vid halvfemtiden

Och idag har det inte alls flutit med jobbet. Protokoll på drift liksom annat underlag till årshandlingarna. Jag skulle behöva A-G här även på söndagarna.

Så har jag gått och småsnaskat på den dubbelmarinerade fläskfilén - det har nog dragit poäng det.

Nu ska jag unna mig något roligt innan jag åker hem - lite bokslutsarbete. Bokslutet är väl färdigt men en liten ekonomisk analys inför valet vill nog arbetsutskottet ha på tisdagkväll.


Ständiga förbättrings möjligheter

Nähä, jag räknade ut Jens för tidigt i Vasaloppet. Nu har han nått Risberg klockan 12.08 och förväntas komma till Mora 18.48. Det är en prognos om 30 minuter sämre än när han åkte 2003.

Krister åker som bara den och har passerat Evertsberg med beräknad ankomst till Mora redan halv fem. och Jens kompis Lars han ska anlända Mora strax före tre. Det blir lång väntan för honom då. Tror att Jens och han ska bila tillsammans till Arland i kväll. För att flyga åt var sitt håll. Lars hem till Luleå och Jens till Göteborg. Å andra sidan hörde jag nyss om alla ton med kycklingklubbor, margarin och mjölk med mera som väntade för de som kommer i mål.

Det är lite fascinerande med resultatrapporteringen. Där man får kilometertid på varje sträcka och där det finns resultat flera år tillbak i tiden - för alla tävlingarna under Vasaloppsveckan.

Fascinerande är det också att man efter att snart ha upprättat  30:e verksamhetsberättelse fortfarande hittar förbättringsmöjligheter.

Skulle nog gå fortare med förändring och förbättring om man började med ett blankt blad. Nu utgår jag (och säkert många med mig) från föregående och ändrar allt efter.

Nu måste jag ta en tur till Kvantum och proviantera lite. Jag hoppas att Birgit levererat Bingolotter till mor och far.


Skop, vasaloppet

Att skriva verksamhetsberättelser känns som något att det min framåtsyftande man kan ägna sig åt - men det ligger ju faktiskt i sakens natur. Och det kan ju inte vara roligt jämt.

Jag har kollat vasaloppsresultat på webben. Tror att Jens klivit av redan vid första kontrollen. Allt tyder på det - och det är nog klokt. Krister kör som bara den - även om han tappat placeringar. Liksom Jens kompis Lars som brukar tillhöra de 1000 första. Nu ligger han runt 1 500 men det verkar ändå flyta bra för både Lars och Krister.

Skop har presenterat en mätning idag. Inga hysteriska siffror där för någon. Vänstern fortsätter dock att backa. Samtidigt som radion rapporterar att det bildas nya vänsterpartiet på löpande band i kommunvalen.

Apropå vänsterpartier så framgick det klart i går på våran träff att Fi är ett vänsterprojekt. Och det är väl ingen som trott annat. De letade ju länge för att få en ledande borgerlig företrädare som alibi. Nu har det ju Maria Carlshamre på förslag till andra plats. Men det är bara en månads sen som hon i en debattartikel tog avstånd från FI:s feminism.

Fick just SMS om att Krister passerade Risberg 11.15 på plats 6558. Heja Krister!

Nu har "vi" startat!

Har fått SMS att startnummer 11 725, Krister och 14 306, Jens stått på startfältet. Dock f ortfarande inget besked om att tonsättare Hansén och Jens iväg. Men har i alla fall inte sett dom åka mot färdriktningen och bryta heller.

Nu ska jag dra iväg till föräldrarna på morgonkaffe och för att ställa in SMS-tjänsten så att de får besked om vad som händer Jens alltefter.

Sen blir det jobbet för att skriva verksamhetsberättelse och för att lägga sista handen vid årsbokslutet. Hoppas bara att solen håller sig borta - jag gillar inte soliga söndagar med blå himmel - när jag inte har tid att avnjuta det ute på isen. Vilket inte brukar ges tillfälle till förrän lite senare på säsongen.


Sovmorgon!

idag har det varit sovmorgon till klockan 07.00. Fick just besked om att Krister Hansén står och väntar på starten i Vasaloppet. Jag har beställt SMS tjänst på både Krister och Jens för att följa dom hela loppet.

Har fortfarande inte fått besked att Jens står på startlinjen vilket (förhoppningsvis) kanske betyder att han beslutat att inte åka. Det är nästan så jag hoppas på det. Det var tydligen kallt och att då åka med en överansträngd muskel är nog inte så bra.

Idag får man nöja sig med nättidningarna. Och inget upphetsande där. Luleå hockey föll med 3-0 mot Timrå. Vi får hoppas på bättre tur för Plannja idag.

Annars handlar det om falsk leg, avslagna käkar, bränder och hundbiten polis. Det sistnämnda när en polis stoppade en drogfyllerist- När det gäller hundra och missbrukare tror jag samhället har dålig koll. Inte alla hundar som blir så väl behandlade. I övrigt kan man notera att det mesta är i alkoholens och drogernas kölvatten.

NSD har börjat med ett nytt grepp. Söndagskrönikörer som bara finns på nätet. Idag är det Ewa Andersson, före detta vänsterpolitiker och tillika gruppledare, som skriver krönika. Hon hyllar personvalet och säger att hon ska rösta på person inte parti. Misstänker starkt att Börje Lööw här missar en vänsterröst.

Veckan visdomsord på kabel TV "Erfarenhet är det namn som alla ger sina egna misstag".

Håller ut med skrivandet för jag hoppades få skriva att Jens inte startar idag - men beskedet dröjer.
Fantastisk dag!

Nu är vi tillbak på expen efter en fantastiskt trevlig dag med kvinnliga liberala nätverket. Christina Lugnet och Majvor Muller var det kvalitativt högstående föreläsare vi hade trott.

Samtalet mellan Birgitta Ohlsson och Kristina Niva blev lugnt och givande. Thomas skötte sig med den äran som moderator. Han avslöjade att han läst in sig på ämnet feminism. Hm, det var ju inte en dag för tidigt.

Nu håller tjejerna på att duka och fixa så jag håller mig vid datorn.

Har just läst mina mail och Jens hade skickat ett. Han konstaterade att det inte kommer att visas några bilder av den kraschade bilen. Tydligen hade han hittat igen bilderna. Hade fotat med telefonen tror jag och påstod sig inte hitta några igår. Men det kanske var för att han konstaterar att han inte vill visa dom för då blir det inga fler resturer för honom.

Nu blir det snart italiensk buffé och vin. Själv ska jag avstå vinet eftersom jag ska köra hyfsat tidigt i morgon bitti.


Och eftersom jag befunnit mig instängd i ett konferensrum så har jag inte något som hetsat upp mig i det politiska livet heller.


Ny dag och nya tag

Så har jag skrivit ihop mina tidningskommentarer och vidarebefordrat till min gerilla, Gerillan håller just på att byta besättning här och där. Såg just att Boden nu var klar med sin nominering och att Carola Larsson, min partikamrat och mycket goda vän, toppar listan i Boden. Kul. Även i övrigt har Boden lyckats bra med föryngring och den lagoma förnyelse som behövs.

Förnyelse, det verkar däremot inte socialdemorkaterna i Boden ha klarat av. Det förefaller som om de i opposition klöst ögonen ur varann och där de som kunnat lagt benen på ryggen och försvunnit ut. Nu visar det sig också att Christian Lindgren helt backar ut från politiken. Så länge köttgrytan var fylld av makt och uppdrag då gick det bra - men sen förefaller det varit som vilket kattslagsmål som helst.

Sossarna fortsätter att djävlas med fristående skolor. I Luleå gör man avdra med 2 700 för något man kallar skolpliktsavdrag. Fristående skolor får inte heller det särskilda stödet för elever med särskilda behov. Samtidigt som sossarna och vänstern anklagar friskolor för att bidra till segregationen. Var finns logiken? Vem står egentligen för segregationen - jo sossarna och vänstern.

Och så har jag fått tips om surströmmingsburkarna. Kan användas som vapen i mellanösternkonflikten. Alla soldater kommer att springa i tron att det är någon ny biologisk giftgas. Läs Ylvas kommentarer på mitt godnatt inlägg häromkvällen.

Nu är dagen igång - ska träffa ett fyrtiotal trevliga kvinnor - både utom och inom partiet - för att ha en lärorik dag. Vi hoppas Birgitta Ohlsson. i motsats till Nyamko Sabuni häromdagen. inte blir fast i snön i Stockholm.

Arbetsdagen lider mot sitt slut

Läget börjar vara under kontroll inför träffen i morgon med nätverket Liberala kvinnor. Temat är "Konsten att komma framåt ". Christina Lugnet, kommunchef i Haparanda och Majvor Muller, ordförande för företagarna i Luleå och själv företagare, är två lysande exempel på kvinnor som tagit sig fram och som ska berätta om sina erfarenheter.

Birgitta Ohlsson, vår riksdagsledamot, är ett annat gott exempel på en ung kvinna som lyckats ta plats. Ska bli spännande att jämföra Birgittas liberala feminism men Kristina Nivas Fi-variant.

Intresset har varit stort. Vi räknade med 20 deltagare och för en stund sen kom 3 sena anmälningar, nu totalt 40. Och då får vi väl räkna med ytterligare några som kommer till panelsamtalet klockan 13.00. Riktigt roligt ska det bli.

Såg i PT att sonen varit på läkarbesök efter krocken han var med om i eftermiddags. Fick en mor råda så skulle han inte åka Vasaloppet på söndag - men det var länge sen hon fick göra det. Han erkände att han var lite mörbultad. Vidare erkände han i artikeln att bilen var totalkvaddad - vilket han inte delgav en småchockad moder. Jag skulle få se bilderna sen.

Ledsen - men det är inget i politiken som fått blodet att svalla idag. Nyttigt att få lite perspektiv på det politiska livet. Och tack alla ni som hört av er


Det kunde varit min familj!

"Idag går min omtanke och medkänsla till den familj som miste den 30-årige mannen i bilolyckan på Björkskatan. Varje dag händer det saker - ibland bara små notiser - som totalt förändrar världen för någon/några av våra medmänniskor." Så skrev jag i morse. Tio över elva ringer Jens och berättar att han "frontat" med en lastbil. Strax efter han pratat med först mig och sen Thomas och hade just lagt bort telefonen. Vid Lingsbokyrka norr om Ockelbo. På sin resa mot Vasalopps starten. Kom  mot en kurva med en allé, såg varningen om kurva, men med de vita fälten omkring missbedömde han kurvningen och frontade, dock tydligen lite från sidan, med en lastbil. Krockkuddarna löste ut. "Lite" reparationsarbete på bilen - men han ville inte ge någon beskrivning - jag skulle få se korten sen.

Han säger själv att han inte fått en skråma eller någonting. Men skämtade och sa att om det inte går så bra i Vasaloppet har han ju något att skylla på.

Anna-Greta på jobbet har en positiv syn på livet. Hon tycker att jag med tanke på hur mycket han kör ska vara glad att det hänt och inget allvarligt hände. Nu är det statistiskt sett mindre risk framöver.

Det blir väl till att skicka med några hundra lappar för att han ska köpa upp sig till en modell större av hyrbilarna hädanefter.Tecken kan ställa till det

Nu lärde jag mig något idag också. Jag skrev "bästa bloggen" i rubrikeninom citattecken för att visa att jag menade min bästis inte någon värdering gentemot andra bloggar. Men rubriken har bestämt sig för att inte gilla tecken så det publicerades inte.

Det påminner mig om att tecken som försvinner eller ändras kan ställa till det. När man öppnar en text i ett annan program kan saker försvinna och ge helt annan innebörd åt ord än vad som var tänkt.

Det är med tecken som men små sår och fattiga vänner - dem ska man inte förakta.

Godmorgon, bästa bloggen!

Godmorgon, "bästa bloggen". Tänk vad Du är bra att ha. Tålmodig och mild tar du till Dig både illska och vänlighet, både ris och ros,  svammel och allvar. Man kan till och med citera vilka dummisar som helst och du bara sväljer. Det bästa är ju att då slipper andra få skopor av ovett och så. Och det bästa av allt är ingen alls behöver drabbas av det - den som frivilligt går in här får skylla sig själv. Dessutom kan han/hon också avreagera sig med kommentarer.

Tänk jag var knappt med i planeringen av Nyamkos besök och deltog inte heller i programmet. Det känns nästan som valrörelse - det är bara då jag brukar tro mig att hålla fingrarna borta. Men det är bra att träna på att delegera - andra kan också.

Ledaren i NK skriver om sossrnas valstrategi som berättar hur man ska neutraliser andra partier. Jag sa redan när Marita Ulvskog utsågs till partisekreterar att hon skulle bli en av oppositionens största tillgångar. Hon är kvar till vänster om -68 vänstern.

Och kommunarådet har varit i rätten mot en A-lagare som skrikit mot honom. Denne A-lagare kan väl efter omständigheterna kallas en riktigt överlevare. Han cyklade runt och skrek redan på 80 och 90 talet. Tämligen ofarlig då  men drogerna gör ju även en tämligen snäll A-lagare till en tickande bomb.

Idag går min omtanke och medkänsla till den familj som miste den 30-årige mannen i bilolyckan på Björkskatan. Varje dag händer det saker - ibland bara små notiser - som totalt förändrar världen för någon/några av våra medmänniskor.

Så påbörjar jag vandringen ut i samhället för att försöka göra det bästa av den här fredagen anno 2006.

-


Godnatt!

Har simmat en kilometer. YES! Min kompis svek mig så jag fick simma själv - fast även om man har trevliga kompisar är det faktiskt skönt att simma ensam. Det rensar hjärnan bättre!

Ensam och ensam, det är ju några andra i bassängen också. Problemet är att jag inte ser så där perfekt. Så för att gardera mig så ler jag och nickar åt de flesta.

I kväll var två "Branders flickor" i bassängen. Det gick inte att ta fel på - även utan nödiga glas. ISläktdragen framträder! Inga-May och Barbro (Babben). Branders var en familj med många barn, under min uppväxttid i Sunderbyn.  Själv är jag jämnårig med "Goggo", yngsten,  namnad till Gunilla. Jag har försökt räkna ikväll och kommit fram till att de måste vara åtta syskon. Först Bosse och sen sju tjejer.

Nu ska jag kolla in Nord Nytt sändningen via webben. Sen blir det slafen innan hungern får mig att synda (igen). Jag blir normalt snarare mätt än hungrig när jag tränar men med simningen är det tvärtom. "Sjön suger" sägs det ju.

Och apropå sjön så har fortfarande ingen lagt frysta lakar på min bro!

Och apropå fiskar, hur hanterar man tre gamla surströmmingsburkar på ett miljömässigt vettigt sätt. De är inte från hösten 2005 utan från hösten 2004 och står i mitt kylskåp.

Tips mottages tacksamt!

H.M Konungen

Är det så man skriver. Höll på svimma när jag öppnade kommunposten. H.M Konungen (om man nu skriver så) ska bjuda på middag den 25 mars och en ann är inbjuden. Eftersom jag inte gillar middag typ nobelfesten, flera timmars frossande och väntande, så blev jag lite ställd. Även om man inte gillar finns väl tyvärr vissa förpliktelser med gruppledarskapet.

Nu visade det sig dessbättre att det handlade om "dinner on ice" ute i Brändön. Vi ska samlas i Stadshuset klockan 19.00 för att förses med kläder som Brändöanläggningen består med.

Nu återstår bara ett krux - det är barnbarn helg och fick jag fritt välja själv mellan kungen och barnbarnen så skulle jag inte tveka ett ögonblick. Men som sagt det finns väl vissa förpliktelser.

Annars har dagen rullat på. Började lite kaotiskt med att Thomas ringde och meddelade att Nyamko var insnöad i Stockholm det vill säga taxin hade inte hunnit i tid till flyget. Så hon kunde anlända först 13.45. Vilket innebar att programpunkten med besök på Teknikbyn fick strykas. Trist, för de hade säkert haft förberedelser där.

Förmiddagen träffade vi de andra partierna som finns här i Luleå. För praktiska överläggningar inför valet. Alla kom förstås inte. Rättvisepartiet, Kd och Vänstern uteblev. Vänstern verkar utebli från det mesta nu för tiden. Annika Sundström skrev en insändare idag och försökte förklara varför de inte varit med på träffen med Synskadade. Hon påstod sig inte hitta inbjudan. Jag kan nu berätta bara för Annika förstås att hon kan söka i Börje Lööw mailboxar. Mail har gått till honom på två olika mailadresser.

Så har jag jobbat lite med inläsning och kontakter i min kommunala förtroenderoll. Det är hyfsat mycket mail att svara på och det gäller att ta dom direkt. Lätt att glömma annars.

Just nu ringde rapport och ville ha kommentarer om Norrbotniabanan. Ville att jag skulle ha synpunkter på Ulf Adelsons utspel för några månader sen. Adelsohn kunskaper om Norrland i allmänhet och Norrbotten i synnerhet är knappast så stora att hans uttalanden är värda att tas på allvar. Han hade svårigheter att skilja på gran och tall när han färdades på Inlandsbanan under sin tid som partiledare.

Och Mårten fortsätter att tugga om sin favorit lady!  


Skallerorm eller Strutz?

Var och handlade på Kvantum i går innan jag åkte till badhuset. Alltså jag tycker det är kul med Strutzmedaljonger och kan väl stå ut med Antilopbiff. Men gränsen går vid Skallerorm och Kobra.

Alltså fatta det ligger hopslingrade, frysta och vakumförpackade flådda ormar i en frysdisk som du passerar när man ska till charken. Typ döäckligt!

Fast det handlar väl om fördomar. Jag tillhör de som alltid snyltar i provskålarna med smak från charken.(Jag tror aldrig att det är några poäng/kalorier i sånt) Men jag tar aldrig från skålen med häststek som numera finns i olika tappningar. Men hamburgerkött äter jag gladeligen. Förr var det hästkött - men kanske inte numera. Åtminstone förtränger jag det för det är så gott.

Men angående ormarna så får Kvantum snart välja mig eller skallerormarna- eller åtminstone göra som man gjorde med porrtidningar förr i världen - täcka över dom.

Nu ska jag snart träffa mina ombudsmannakollegor och möjligen ordförandena från de andra partierna för att diskutera praktiska saker inför valet. Det handlar om att hjälpas åt så vi kan underlätta för varann.


Noterat på morgonkröken

Ordningen återställd hos moderaterna. Förändringen inte bara Marias uppflyttning till första plats. Noterabart att även Krister, Tord G och Migeulle har flyttats upp utifrån deras placering i provvalet. Ovanligt för moderaterna.

I kuriren spekuleras om vad som krävs för att jag ska bli kommunalråd. Journalisten noterar att det sannolikt i ett borgerligt styre ges plats för mer än ett kommunalråd. Huruvida det har kallats kommunråd eller ej har varierat över tiden. Idag finns egentligen tre (3) kommunalråd - heltidspolitikerna Karl Petersen, Leif Wikman och Ingrid Norberg.med ansvar för kommunstsyrelsen, socialnämnden respektive barn- och utbildningsnämnden.  Därutöver ett antal deltidsarvoderade nämndsordföranden och så arvoderade gruppledare för oppositionen.

Det jag kan lova - utan att vidtala mina borgerliga kompisar - är att vi inte kommer att utöka den politiska organisationen - med all sannolikhet går vi åt andra hållet.

Däremot kommer det bli så att "kommunalråden" för äldre- och handikappomsorgen och skolan får en mer framträdande roll - om jag får bestämma.

Bra artikel av Nyamko Subani i dagens Norrbottens Kuriren. Ni som vill träffa henne under informella former är välkommen till Kårhusets pub, klockan 18.00 i kväll. Det är ett öppet möte dit allmänhet är välkommen!

Gruvfyran irriteras över Martin Iverts pensionsavtal. Det gör jag också - men irriteras är väl bara förnamnet.

Ja, det skulle finnas mycket mer att "tycka till om". Det får väl ge sig under dan.

Nu drar jag mot morgonfika hos mor och far fvb stan och partiexpen.

Att jag ids!

Tänk att jag ids simma en kilometer. Men det är faktiskt härligt och nödvändigt! Förutom att det ger utrymme för lite extra försyndelser (Reisenkola!) så ger det mental styrka.

Däremot kan jag väl fundera om det ger något att fundera över vad Mårten Ström säger eller skriver. Han bekymrar sig på sin blogg över att jag säger "när vi tar över makten i höst" och påstår att all ödmjukhet inför väljarna är borta. 

I motsats till Mårten "väljarna glömmer så fort" Ström vill jag att väljarna ska komma ihåg. Allt som hänt och skett både denna mandatperiod och tidigare. Sjävklart måste jag  gå ut i valrörelsen med  visionen att få makt att förverkliga folkpartiets  ideér om ett Luleå som kan bättre. Allt annat är som att stanna i omklädningsrummet när domaren blåser till spel.

Jag - en insinuant självgod järnlady och borgardam

Rubriken är en sammanfattning av Mårten Ströms inlägg på sin blogg - och partikamraten CG Carlssons kommentar.

Mårten konstaterar att jag är den borgerliga alliansens främsta kandidat till kommunalrådsposten. Han påstår att jag gjorde allt på kommunfullmäktige för att mejsla ut mig som den givna kandidaten och att jag lyckades. Det tackar jag särskilt för.

Jag har aldrig gjort någon hemlighet av att jag gärna vill bli kommunalråd. Det är mycket som är kanonbra i Luleå nu. Efter en period av stagnation är vi på väg att bygga ikapp. Det har påhejats och appåderas av hela den borgerliga alliansen. Vi kommer att fortsätta med det!

Men ett gott Luleå är vida mer än byggkranar. Det måste bli ett stopp för neddragningarna inom skolan. Det måste till mer resurser och omtanke om äldreomsorg och funktionshindrade. Dessa två grupper måste också i mycket större utsträckning myndigförklaras och inte minst ges större valfrihet och möjlighet att påverka den hjälp de har rätt till. Ideella insatser måste i större utsträckning uppmuntras. Det finns många områden som  nuvarande kommunledning inte ägnar särskilt mycket tankekraft.

Att detta ska störa Mårten så i den milda grad att han tar i okväden som inte ligger SSU efter är dock märkligt. Fast man får väl vara glad att han och CG Carlsson gör det öppet och inte genom anonyma mail.

Bloggen - mitt trygghetslarm!

Så rätt jag hade - halv nio ringde rara Karin och funderade att jag inte bloggat något på morgonen. Nåväl det hade jag - det var sölig överföring till henne bara.

I NSD idag skriver en Arne Häggquist från Malmberget "Det gör inget om Du blir refuserad. Huvudsaken du får skriva av dig". Det är väl det som ligger bakom att det är så kul att skriva i bloggen.

I morse när jag avslutade med att skriva om "steg på bron" kom jag och tänka på vilka språkliga förvecklingar det kan bli. När sonen Jens är i södra sverige och samrådet om husbyggen och pratar om åt vilket håll (hus)bron ska vara så tittar de lätt förvånande på honom. En "bro" för en sörlänning handlar om den över Aleån eller Ölandsbron. Jag kommer inte ihåg vad det säger, farstubron kanske. Fast jag tror att det är något helt annat. Så det är klart att när Jens säger att jag ställer det på bron så tittar det ut över vidderna och funderar vilken bro han menar.

I gårkväll på Astma & Allergis årsmöte blev det också tal om lokala varianter av språket. Luleå-Nederluleå lär vara enda stället där det finns "plättar". Småplättar finns på andra ställen men inte plättar. Då heter det tunnpannkakor.

Så kom vi på ett ord/benämning till som nog också bara finns lokalt här: pruck. Vem vet vad en pruck är?

Och när en äkta Kalixbo säger papper då avslöjar den sin hemvist även om språket är rikssvenska i övrigt!

Det som är bäst med vårt språk här uppe är i alla fall o:na. Tänk så rationellt med att bara sätta ett o framför när något inte är gjort - dvs ogjort. Ovarit, ofarit, olåst, ostängt.. Listan kan ju göras oändlig. Tänka så många bokstäver och ord man sparat i 57 år?

Uppstigning nummer två

Pigg som en mört steg jag upp - ingen tidning tyvärr. Lullade omkring en stund och upptäckte då att klockan vr tio i fyra. Så nu har jag sovit fyrtio minuter till. Vilken gudabenådad gåva att direkt kunna somna om.

Någonstans i mitt bakhuvud mal "SSU-aren Mats Lindström". Någon sosse som pratar/skriver om förtalsmejlen.

Rätt fräckt att försöka samla all skit hos SSU. Den här "ynglingen" jobbade om jag förstått det rätt direkt hos och mot Göran Persson.

SSU har väl nog i bagaget.

Inga tidningar än - men NU hör jag steg på bron