Och Birgitta Ohlsson..

Inte bara Ullenhag som ska dra igång oss - bland många andra även Birgitta Ohlsson och självaste partiledare Björklund inleder måndagmorgonen.

Som till min förtvivlan inte börjar förrän 09.00. Om jag ändå hade varit okej så hade jag ju haft tid till morgonövningar. Missförstå mig rätt.


Vilken lyxlördag för övrigt mellan 12 och 13 har jag legat på rygg och slappnat av. Somnat till någon stund till och med.


Och nu väntar jag snart att kompis Birgit ska hämta mig fvb Kallax. Och inga "säkerhetsrisker" i handväskan? Bästa att kolla en extra gång.


Nu återkommer jag nog inte förrän måndag kväll!


Utan avstängning

Nä det är inte mig själv jag pratar om - även om en del ibland brukr antyda att jag är svår att stänga av. Men det är bara elakt förtal.

Men jag undrar - i dessa tider då vi alla ska bidra att förbättre klimatsitutationen. kan det vara möjligt att en TV som jag köpte för så där ett år sen inte har någon knapp att stänga av med? Jag har letat och letat och letat. Och kusin Kerstin som köpte en likadan har läst i "boka" - men vi hittar ingen annan avstängning än kontakten. Och det ids jag ju inte så ofta som jag borde.

En platt LG någonting - kanske runt 30 tum. Någon som kan tipsa?


För övrigt tänkte jag vid hårvården framför spegeln att i kväll blir det allt tjejsnack för hela slanten. Om gubbar och så.


I den här familjen är det nog inte så kul för vare sig gubben eller gumman. Märkligt att allt blir otäckare ju närmare det är. Kan sånt här hända i Sunderbyn.


Mysig morgon

Vad mysigt och behövligt att bara få pilla runt här hemma lite grann. Och inte ens en gång vara på väg på jobb. Även om jag åker mot stockholm i eftermiddag är det inte direkt till jobb utan till som jag hoppas trevlig social samvaro. Det brukar vara förödande god mat från det Bulgariska köket.

Motgångar för oppositionen.
Skatteutjämningsförslaget gynnar Norrbotten och Banverket utreder Norrbotniabanans dragning förbi Luleå. Den kanske inte är så (s)telfrusen som en del vill hävda. Och ska sanningen fram så är den vare sig varmare eller kallare oavsett regering.

Och makthavarna i Överkalix får kritik för "lyx" resa. Det är klart att det sticker i ögonen när socialförvaltningen går back och revisorerna nekas medel för att granska just makthavarna. Och många reste då - kanske hade varit billigare att ta hem någon till Överkalix. Det gjorde vi i Luleå när vi började med målstyrning och balanserade styrkort. Bara som ett litet tips i all enkelhet.


Och idag gratulerar jag alla Mikael jag känner - flera i Överklix bland annat. Och Mikaela för den delen också - jag känner nog minst två.


Men med Mikael är något speciellt. Det fanns en låt i min ljuva ungdom som hette Hälsa Mikael från mig. Kan det ha varit Britt Damberg som sjöng? Nå snyftigt var det i alla fall. "Hälsa honom att jag sörjer än" och så vidare. Men poppis var den i tonårskretsar.

Nu får ni ha en riktigt mysig helg alla ni också. Misstänker att det inte blir mycket - om alls något - tillfälle till bloggande förrän måndag kväll. Det brukar bli högt tempo när partisekreterare Ullenhag med besättning drar igång.

Men å andra sidan kanske jag har lite skvaller från storstan att berätta!


En "Ögrenare" - igen

Han är näst intill betalbar den gode Kent Ögren. Nyss har han kämpat och förklarat vad han menade och inte menade om privatläkarna. Naturligtvis hade han inte menat de förklenande han sagt.

Och så kan vi då läsa idag igen - apropå - de privata läkarna i Luleå. "Det betyder att vi inte har någon koll på vad de gör".

Räcker det inte med att patienterna är väldigt nöjda och att det som med Birgit Hassler är helt klart att hon gör det mängder av hundralappar billigare per varje besök. Vad är det Kent Ögren mera vill veta?

Nästan makabert att höra nämnde Ögren på radion här om morgonen. Samma nyhet som det i
Kuriren idag. Nu skulle han ta initiativ till en privat vårdcentral i Kiruna. För vi klarar det inte själva, som Ögren uttryckte det. Ideologierna skulle inte få blockera enligt Ögren. Tja vad säger man?

Kanske kan man säga som Jens skriver i sitt svarsinlägg på Ögrens jämförelse mellan vården och allemansrätten. Skulle 9 270 norrbottningar acceptera att stå i kö till blåbärsskogen för att kunna nytta allemansrätten. Artikeln finns både i NSD och NK idag - hoppas det inte är något tecken på att debattsidorna redan fusionerats?

Det är exakt det antal norrbottningar som står i kö till den vård Kent Ögren har koll på.

Det blev dryga tre sidor tidningskommentarer imorse - så nog borde det finnas ett och annat till som jag behöver "leva" ut.

Men nu ska jag klä mig - duschen är avklarad - och packa ihop en väska för tre dagar i Stockholm. Och köra en servicerunda till föräldrarna - även om jag tror jag tog hem tillräckligt med mat och även två Bingolotter. Då står de sig länge.


Ny ledarskribent på Kuriren!

Jag vet det - åtminstone visste jag det i morse när jag vaknade. Han rodnade så sött när jag i förväg frågade honom (så klart en han?) och hyssjade mig så inte andra skulle höra.

Så nu får jag en test på om jag är sanndrömmare. Ibland - i fallet NK är det rätt egalt - önskar man det och ibland inte.

Här är det pluggande av handlingarna inför SV:stämman, TV i bakgrunden och spring till tvättmaskinen.


PS/Om Thomas påminner mig så ska han få veta vem jag drömde om - som notarius publicus av min dröm./DS


Inte min favorit, II

Det här är heller inte min favorit. Rostade larver - bara så äckligt.

I alla fall är jag hemma nu sen någon timme. Har handlat till föräldrarna för en bortavaro för mig till sen måndag kväll. Och så lite elektriker har jag också varit. Felsökt säkringar och lyckats hitta den felande länken - och byta. Och i samma svep så bytte jag två lampor i hallampan också. Alltid lika spännande - kan undra vilket som är mer riskfyllt at jag klättrar än att gamlingarna gör det själva?

Nu ska jag köra lite tvättmaskiner - och idka mig åt lite inläsningsjobb under tiden maskinen jobbar för mig. Borde finnas fler såna maskiner på allehanda områden.

Inte min favorit

Malmberg tillhör inte mina favoriter. Tycker han är politiskt plump ofta. Uppmuntrar primitivt vänstertänk. Och då menar jag primitivt - och inte vänstertänk i största allmänhet. Men här har han tagit ett riktigt bra initiativ.

Synd bara att jag inte äger en tröja i rätt färg. Men här skulle jag hoppas att hela världen skulle delta med en kampanj och något attribut i samma röda färg som munkarna bär.

Och så bombardera militärjuntan med bilder! Fast internet har det visst stängt av redan.


Vicket möte!

Klockan 07.00 var det - det glömde jag skriva i förra svepet. Men vicket möte - en blandning av Vitväktar stuk och AA möte - även om jag aldrig deltagit i det sistnämnda. Men läst mycket om det har jag.

BNI var namnet - och kanske det som osökt för tankarna till BMI och Viktväktarna. Efter många år i politiken och samhällsdebatten har mötena varit många - och lite blasé kanske jag blivit. Eller mer kritiskt granskande kanske är rättare uttryckt.

Men detta var helt fascinerande - hur effektiva och strukturerade man var. Blir du medbjuden som gäst där så tacka inte nej.

Frukostdate

Idag har jag frukostdate på Tallkotten i Luleå. Inbjuden av Lotta Lindgren, fd gruppledare för miljöpartiet, i egenskap av medlem i ett nätverk.

Vad min roll där är vet jag inte mycket om. Men den som lever får se.

Jag får väl berätta sen.

Effektiviserat!

Kan konstatera - vilket jag gjorde i går den 26 september - att jag uppenbarligen effektiviserat almanacksbladsvändingen också.

46461-630


Lika gott att bläddra till oktober direkt - september har bara svischat iväg.


I alla fall har jag nu tredje dagen å rad åkt hem i normal tid. Förbi och köpteljung - så nu har jag pyttsat ut dem i väggamplar, hängamplar och krukor.

Riktigt fint.

Nu ska jag ha telefonsammanträde med partisekreteraren klockn 19.00. Med oss som kallas länsledningar. Jag må säga att jag är nyfiken. För på söndag ska vi träffas - just länsledningarna.  Vad är det som är så bråttom? Men det kan vara så att tillvaron snurrar för partisekreteraren så att han inte kommer ihåg det. Eller så är det något riktigt spännande.

Kan undra om de andra allianspartierna också har överläggningar. Regeringskris??

Nä,. jag bara skämtar - det är säkert bara Erik som vill väl - hålla bra dialog med oss på fältet.


Manselaka

Har fått ett mail med massor av små elakheter om män. Fast de flesta går att byta genus på - så fr kan vara användbara för alla:

En kvinna annonserade under diverse: "Önskas: make." Nästa dag hade hon fått över hundra svar. Det stod samma sak i alla brev: "Du kan ta min."

En man och hans hustru väntar med sina nio barn på busshållplatsen.En blind man sällar sig till sällskapet ett par minuter senare. När bussen kommer är den redan full, och endast frun och de nio barnen lyckas pressa sig ombord. Så barnafadern och den blinde bestämmer sig för att gå. Efter ett tag blir fadern irriterad av klickandet som den blinde mannens käpp avger när den slår i gatan, så han säger till den blinde: "Varför kan inte

du sätta en bit gummi på din pinne? Det där ljudet driver mig från vettet." Den blinde replikerar indignerat: " Om du hade satt en bit gummi på din pinne så hade vi båda rymts med bussen!"

Fast den sistnämnde kanske blir svår att byta kön på. Fast det vore likt mig att försöka och missa poängen.

 

Nu ska jag ta en liten sväng ut på stan på en försenad lunch.


Blixtutryckning!

Hoj, klockan 11.20 lyfte jag upp blicken från handlingarna - och som en blixt från klar himmel stod det klart att jag på 3 röda minuter skulle stå utanför gamla lasarettet - för att transportera Thomas till tåget.

Så när som på en halvminut klarade jag det - och nyss fick jag ett SMS från Thomas med tack för skjtusen - nu satt han på tåget mot nya äventyr i Kiruna. Ska jobba med Jens.

Och morgonkaffet blev utan bloggning - då jag jagade
Piteå-Tidningen - som inte kommit till Statoil då heller. Men nu har jag fått förklaringen. Inget blir sig likt förrän man läst världsbladet.

Lite uppskruvat blev det också när Expressen hade rubriken att Jan Björklund larmat med överfallslarmet från bostaden i Bromma. Dock försvann rubriken efter någon halvtimme - förhoppningsvis hade han bara kramats för hårt med Anette.

Handlingarna som slukade mitt intresse så att jag till och med höll på glömma Thomas är en bunt som Eva Berg(s)tröm - sociala nämndens nya ordförande - skickat över till mig.

Handlar om hur vi tar han om barn som far illa och vilka resurser vi har. MYCKET intressant läsning. Där anmälningarna ökat med drygt 50% mellan 2003 och 2006.

Fast Super-Nanny och Familjerådslag har jag inte hittat än. Det  finns något som heter Hemma-hos vilket kan vara en variant av Super-Nanny.

Inte helt ovanligt att goda förslag från folkpartiet kallas något annat när de kommer till utförande.

Nu ska jag äta lunch. Punkt:

En fiktiv sanning

Riktigt pinsam för makthavarna har det utvecklat sig till - historien om huruvida dygnskort kan nyttjas i en eller flera kommuner.

Tänk om man sagt så här i stället . som en god vän till mig formulerade det i vår morgon konversation. En fiktiv sanning som vi kunnat erbjuda Westerberg, PO med flera:

"OK, vi ansåg att LKAB är så viktiga för Norrbotten så vi gjorde ett avsteg

från regelverket. Nu har vi insett att det enda rimliga är att alla måste

behandlas lika, därför ändrar vi praxis och tolkningen av regelverket så

likhet råder för alla."


Nu blå-ljuger  man istället för att försöka slingra sig ur detta och det blir

bara värre för varje artikel eller inslag som sänds......

Enligt artikel i
NSD har stämningen i Kiruna varit upprörd. Som om jaktfrågan inte är nog inflammerad sen tidigare.

Själv är jag sen med tidningsläsandet på morgonen - budet kom kvart över fem först. Krönikan är förstås skriven och levererad - men det återstår att ögna den och reflektera. Och att eventuellt agera. Och att kolla nättidningarna.

Återkommer till kaffet.


Utan större spår

Hårt sovande - och tokdrömmar. Så så mycket reflektion över dagen blev det inte. Men en kort tanke bak ger vid handen att det inte blir någon dag som satt några större spår i historien - inte ens den vardagsnära.

Styrelsesammanträdet med Luleå Kommunföretag AB avlöpte lugnt. Luleå Lokaltrafik ett välskött företag - men det visste vi från förr. Tänk så lugnt det varit där sen Ange Björk kom?

Något förvånande dock att Ange inte ansåg att skadegörelse och bus på bussen var något större problem. Själv har jag haft ganska många "träffar" både av chaufförer och bussåkanden om både klotter och sönderskurna säten? Fast det är förstås bara positivt om Ange har rätt.

Rätt blev det på Keno - närmare bestämt 1 rätt idag också. Skönt - inte för att jag vet om jag skulle harmats särskilt mycket - det finns en mening med allt.

Såg för övrigt en undersökning som just visade att det man har värderats högre än det man får. Detta var en förklaring till varför människor är surare för höjd A-kasseavgift än man är glad för tusen spänn mer i månaden. Det var faktiskt en vetenskaplig undersökning som visade sig.

Möjligen kan det vara det som i någon mån också speglas i opinionsmätningarna. Det verkar ju något överbetalt att s får utdelning för att de skäller på allt regeringen företar sig. Fast siffrorna rättar nog till sig när det börjar tala om sin egen politik. Nytt
opinionsinstitut också tror jag - eller namnbyte.

För övrigt kan Karl-Alfred och andra spenatälskare fortsätta att värma upp överbliven spenat. Har man inte låtit den stå framme för länge och samla bakterier är det ingen fara. Risken som uppmärksammats är annars att nitrater kan omvandlas till nitriter - och det är till och med giftigt.

Men rönen kan säkert användas för att slippa äta upp spenaten också.

Nu ska jag nog försöka komma till ro igen - märkligt så trött jag är.

Hiskeligt spännande kväll?

Det kan bli en riktig rysare i kväll. Har glömt att förnya mitt Keno. Tänk om siffrorna 2, 15, 16, 20, 41, 42, 46, 54, 56 och 59 kommer upp. Och jag missar miljonen - om det nu är det man vinner!

Dåligt med blogginlägg har det varit idag. LLT till strax efter 10. Sen vete vår herre var dagen tagit vägen. Men hemma i tid är jag - och trött.

Så nu vilar jag några timmar och reflekterar över dagen.

Ett (1) rätt!

Råkades komma ihåg att kolla min Kenorad i går kväll. Sorgligt med bara 1 rätt - men tur var väl det för i morse ramlade kupongen ned på skrivbordet - med utgånget datum. Det var nog någon mening med kollen och 1 rätt också!

Bakvägen borde
Göran Persson också ta - liksom Mona Sahlin som inte ville uttala sig om rätt eller fel för hon hade inte insikt i Göran Perssons ekonomi. Gömde sig bakom luddiga regler. Nog kan hon väl ändå tycka att det är fel att ta ut avgångsersättning med 121 000 i månaden när han fått ut - kanske mångfalt mer - i konsultarvoden?

Horoskopet i Kuriren ger lite dåligt samvete. Som Vädur uppmanas jag att fortsätta strö goda gärningar omkring mig. Ett pågående skede som borde vara - men känner väl inte att jag levt upp till det så särskilt mycket - fast å andra sidan inga onda gärningar heller precis.

Fast en som gör och gjort himla många goda gärningar är Enar Björkqvist, missionspastor och folkpartist i Älvsbyn. Det gav mig ett tillfälle att gratulera honom så mycket på namnsdagen.


Nu ska jag ranta runt på nättidningarna ett varv. Sen bär det av med anhalt LLT på Midgårdsvägen. Styrelsesammanträde med Luleå Kommunföretag AB. Delårsbokslut för alla våra "döttrar" i koncernen varav LLT - Luleå Lokaltrafik är en.


Skolgrupp vid lunch - och sen får vi se vad dagen har i sitt sköte.


Å nej!!

Låter inte bra!

Så förfärligt oroligt för mina Burmanesiska vänner i Luleå - vars kontaktuppgifter jag hoppas jag har kvar i någon hög på jobbet.

De behöver veta att vi också är med dem!

Inge kul!

Det här var inte kul! Och just mot Brynäs. Gävle där jag har både släkt och vänner!

Och så den där äckliga tomheten - när allt är över - och vi har förlorat! Enzymerna (eller vad det nu är) som flödar kring och ger lustkänsla så länge "striden" pågår - blir som beck och kåda i kroppen när allt är över. Tur jag inte var där!

I höst är i alla fall ett antal Plannja matcher inplanerade. Hur är det med Luleå Baskets tjejer - Gerd och Els?

Och Thomas - när skulle du ta med tant på hockey?? Ståplats och ståpäls!

Backa sig ur

Något konstigt nytt med Kurirens nya nättidning. Går inte att backa sig ur på samma sätt. Och inte att öppna i nytt fönster på samma sätt.

Det är väl förstås någon revirinpinkning (skratt) inför fusionen med NSD.

Men nu ska jag testa här med en länk. Jag lider med Tomas Larsson - jag tror verkligen han var seriös och ville väl. Men det är tungt att vara företagare - inte minst i krogbranschen.


Och jag får säga som Åse Sundström sa när hon pläderade för Jens på landsmötet - jag är inte vare sig hans fru eller syster eller ens en gång släkt med honom.


Men länken funkade inte vid första försöket. Nu gör jag en till dykning till NK:s nättidning.

Och hittade detta
istället - den här artikeln går att "öppna i nytt fönster" men inte om Tomas Larsson. Fast den nyheten var lite tråkig också.

Nu då?


Pilla och pilla

Oj så gott jag sovit. Måtte vara medicinen - den antiinflammatoriska - som gör mig så trött. Hoppas jag - så det inte är något annat djävulskap i kroppen?

Och apropå djävulskap så kolla in signaturen Tjuvens (inte Tjurens - synd) kommentarer på inlägget Smart. Men Tjuven lyckades lämna två likalydande kommentarer - avtryck - vilket tyder på att det inte är något proffs - på tjuveri i alla fall.

Min favvo Anja Pärson på TV - "jag vet vad en krona är - det är svårt att förstå både att jag är kändis och förmögen". Hon är bara så söt. Har hon lika god självkänsla som hon utstrålar kommer hon att ha ett bra liv.

Fast det  var riktigt mörkt när jag vaknade - något pillande med ljung blir det inte.

Bromskloss, hi hi!

Tur jag har varit och klippt mig - och fått ögonbryn. Det vill säga lite färg på de där ljusblonda stråna ovanför ögonen.

Så hade jag  något att höja på när Karl Petersen diskuterade tillsammans med Börje Lööw på radion. Karl Petersen sa att Börje Lööw var en riktig bromskloss som alltid sa nej så fort det var någon förändring på gång. Och Börje contrade indignerat att så kallade ju borgarna oss förra perioden. Inte snällt tyckte Börje som sa att vi har ju ändå suttit i regeringen tillsammans ändå.

Riktiga brösttoner från kommunalrådet.

Och hemma är jag redan klockan 5. Varit och köpt ljung - 10 stycken i en första omgång. Men fortfarande blir jag så himla trött i hela kroppen av det eländiga ömmandet. Men bättre är det - och får jag nu sova ett par timmar så kanske jag hinner pilla ner en och annan ljungkruka.

Smart?

Är det verkligen så smart att så exakt berätta hur stor styrka polisen har utposterad?

Förstår behovet att marknadsföra att polisen visst inte övergivit glesbygden - men tjuvar och annat är ju rätt smarta och kreativa nu för tiden. kanske inte så smart att förse dem med allt för mycke inside.

Rensat boxen

Nu har jag rensat mailboxen. Förvisso ringer ju telefonen mycket mindre sen mailen började användas. Men hade jag så här många kom-ihåg-lappar förr?

Ramlade på ett av dessa otaliga bildspel (för att inte tala om kejdebrev) som är mailens avigsidor. Fast på gott och ont. Ibland får man faktiskt le när man öppnar en del.

idag var budskapet att en kvinna behöver 4 djur: En jaguar i garaget, en mink på sin stola, en hingst i sängen. Och en åsna som står för fiolerna.

Är det så?

Björntjänst för saken

NSD gör oss en björntjänst idag. Vi som vill ha mer av konkurrensutsättning av kommunal verksamhet. Det är tydligen en hel del beslutsvånda hos sossarna att lägga ut städningen på entreprenad. Oroligt i gruppen skulle jag vilja påstå. Lär inte bli bättre när "borgerligt jubel" basuneras ut i NSD.


Ärendet gick till partigrupperna. För att deras grupp skulle diskutera om även andra verksamheter skulle kunna konkurrensutsättas.


Helt obegripligt egentligen - för ärendet handlar om Bun ska ha rätt att upphandla städningen. Har föga att göra med om andra nämnder ska få upphandla andra saker.


Obegripligt var också ett annat ärende på APU i går. Ett medborgarförslag om att förbjuda medhavda matsäckar till skolan. Med argumentation ungefär att det var orättvist om barnen hade olika mycket smör på mackorna.


Medborgarförslag om gratis lokaltrafik för alla avslogs också. Märkligt hur någon överhuvudtaget kan prata om "gratis" lokaltrafik. Den kostar väl i storlekordningen 50 miljoner i skattepengar plus biljettintäkterna.

Slutrapport avseende Luleå kommuns handikapplan. Oroande med "slut"  rapport. Ett arbete som ständigt måste vara i rörelse. Tvivlar på att tillgängliheten för alla år 2010 kommer att vara så mycket att skryta över. Men nu ska förslagen arbetas in i nämndernas styrkort. Så då är det upp till oss - främst i oppositionen - att se till att något händer också.

Nu är min kombinerade kaffe och bloggrast över - nu måste det hända här också.


Varför gör dom på det viset?

Vad ledsen jag blir - slutat bli förbannad - bara det känns som ett nederlag. Det är svårt att rekrytera folk till politiken oavsett parti.

Så klart måste de som ger sig in i politiken - ska ha någon form av trygghet. Det går ju fort och lätt att puttas i väg. Men det är svårt att försvara ett sånt system när det ständigt missbrukas.

Vi jagar ju - med rätta - det som fuskar med välfärdssystemen. Nog borde det väl gå att hitta någon spärr så att även inkomster som myglas undan i firmor och bolag ska avräknas?


Tyvärr verkar spärr saknas både i systemet och hos Göran Persson själv.


Fullmäktigekompisar

Kan väl börja morgonen med att publicera några bilder från fullmäktiges fikarum igår.

46461-628

En sossetrio i förgrunden och Conny som fått extremt vitt skägg på det här fotot bredvid Annika Sundström - min favorit  "kommunist".

46461-629

Här samtalar kommunfullmäktiges ordförande (med ryggen mot fotografen) och Annika Eriksson med varandra.

Fortsätter vårt tummehållande för Burma - hör just  på TV om det internationella stöd munkarna får,

Utan spärrar - i dubbelmärkelse - kommer att bli tema på en blogg under förmiddagen - Girige Persson!

Kalle trixaren!

En sak måste jag i alla fall skriva av mig. Som nästan i förtroende kom Karl Petersen i förmiddags och kramade en lapp. Han var ju förtjust i breda majoriteter. Om vi kunde tänka oss att stödja hans förslag om att inrätta en familjecentral 2009 under förutsättning att landstinget var med så kunde han tänka sig att dra tillbak deras avslagsyrkande. På Kd:s motion om att inrätta en familjecentral nr 2.

En familjecentral som tidigare var inplanerad till 2007men som vänsterpartiet inte fick igenom i förhandlingarna med sossarna på den - enligt Börje Lööw - goda gamla tiden då vänstern fanns i stadshuset. Då utlovades prövning 2008. Det blev inget i 2008 års budget heller.


Men nu skulle karl P storsint utlova en familjecentral 2009.

Det tog ju oss ett tag att överlista honom. Det var ju precis samma gamla avslag. Bara taktiskt trixande för att sossarna inte ville stå för ett avslag för ett populärt förslag.

Familjecentral 2009 var ju precis det han sagt tidigare i budgetdebatten.

Känns bara som ett trixande för att visa att protokoll och dagordningar frän vänsterns tid inte gäller nu. Synd att en viktig åtgärd för barn och föräldrar får sitta emellan.


Täbypojkarna!

Det var nog stolligt att lämna dessa Täbypojkar i övernattningslägenheten på jobbet i går kväll. Skulle nog tagit med dem hem.

46461-626
Christer Svensson till vänster och Mats Hasselgren sittande. Frukot med norrbottens tidningarna!


Skämt åsido - faktiskt några av mina bästa vänner inom partiet. Christer och Mats - båda verksamma i folkpartiet i Täby.


Deras uppgift i går kväll var att lära ut hur folkpartisterna i Pajala ska bli lika framgångsrika som i Täby. Kommer inte ihåg det exakta valsiffrorna men runt 20% i valet 2006 - som var ett förlustval. 29% i valet 2002. I en kommun där moderaterna har egen majoritet.


Huka dig Bengt Niska!

Och dom ska göra det är bland annat dessa två - en fin bild som jag missade igår.

46461-627

Agneta Heikki och Eino Frikvist - båda från Lovikka. Jodå - Agneta är släkt med den "berömde" fotbollspelaren Ulf Heikki, tidigare Giffarna.

Om det inte kommer någon rapport från fullmäktige betyder det att jag somnat på soffan. Lite står det mig upp i halsen - så jag behöver nog besinna mig lite innan jag skriver.


Håller tummarna

Nu håller vi tummarna för demokratin i Burma och hoppas rubriksättaren får fel - verkligen.

Lokalt konstateras att Bo Ture Larsson "knäcker" i Kuriren idag - då kan vi förmodligen vara avundsjuka på Östman som väl då har semester.

Lite småirriterad kan jag bli på att sociala nämnden i Luleå överklagar länsrättens dom som slagit fast att en 81-årig kvinna ska ha rätt till äldreboende. Brukar "skälla" på Bodens kommun som enligt tidningarna ofta försöker komma undan med insatser genom att överklaga.

Ledare ska man aldrig reta sig på - dom har sin uppgift. Men nog blir det smått patetiskt när ledaren i NSD idag tar upp de som står långt från arbetsmarknaden. Det är klart när regeringen kan visa upp att åtgärderna gett resultat i sällan (eller aldrig) skådad sysselsättningsgrad så måste ju den blinda hönan söka hitta ett korn. Ledaren konstaterar att förtidspensionerna faktiskt ökat något.

Men det måste faktiskt få ta mer än ett år att helt få skutan på rätt kurs. Förtidspensioneringarna mer än tredubblades under s-styre och om man på 1 år rejält lyckats broms upp det så är det en prestation värdig en Brantingmedalj.

Idag blir det sammaträden hela dagen. Mjukstart med Arbets- och Personalutskottet som efter lunch avlöses av Kommunfullmäktgige.

Rapport i kväll.


Nu är jag "tebaks" hemma igen!

Korpilombolo t.o.r - och en riktigt trevlig kväll. Ingen riktigt bra lokal att fotografera i. Men här kommer några "kändisar" i alla fall:

46461-622

Här är Tobias Krantz - kvällen höjdpunkt. Han var mycket mer skärpt och verkligen uppskattad än vad bilden förmedlar. Kan hoppas han inte ser den?

46461-623

Tobias får trösta sig med att det måste vara fel på fotografen. Här är det mörker - men från vänster kan skymtas Lars K, Mats H (från Täby), Agneta H och Eino. Upp till höger PO (Bergström - inte Eriksson).

46461-624

Här PO:s hustru Ulla. Apropå jämställdhet som vi bland annan diskuterade i kväll så skriver jag väl att det här är Ulla vars man heter PO?

46461-625

Och här är Christer Svensson - grand old man - från riksorganisationen.

Christer och Mats har jag just istallerat i övernattningslägenheten i Brf Tigern. Tobias förhoppningsvis installerad på ett hotellrum.

Tack för en trevlig kväll, grabbar! Och alla ni andra i Korpis!

Till mina morgonbloggläsare (vilket ord!) kan jag inte garantera något inlägg i morgon bitti. Måste vara på expen extremt tidigt!

Och en särskild hälsning till er som lämnat kommentarer - Stefan, Ylva o Berndt!

Avdelning hoppfullt

Ett fantastiskt tålmodigt folk - många kämpande i exil här från Luleå. Har haft förmånen att få fira olika saker tillsammans med dem. Hoppfullt nu när munkarna marcherar för folket. Måtte det inte bli ett bakslag igen?

Hoppfullt också att Lfv meddelar Gå till utgång för Tobias plan. Fantastisk service att kunna följa event. förseningar.

Avdelningen smågnäll

Har legat och dragit mig till halvåtta. Från halvfem då min "Skalman" klocka ringer. Avslappningsövningar á la "min arm är väldigt tung". Man ska tänka på en kroppsdel som du genom medvetet tänk försätter i riktigt avslappnings- och viloläge. Själv fick jag en gång i världen ligga hos någom sjukgymnast och rabbla om att armen var tung. Trots min då inneboende skepsis så funkade det.

Fast jag råkade slå igång TV:n med dess telegram och reprisinslag. Och då kom han igen Vikegård - "med röda finnar i arschlet" och ett i övrigt ohyfsat språk. Vad är symboliken i att hockeyn för mig som sitter i soffan och tittar ska vara som en röd finne i arschlet. Inte undra att vi har det som vi har det på supporterläktarna. För jag hade tappat förnamnet och googlade Vikegård och förstod då att antingen så älskade eller hatade man honom. Fast själv tycker jag bara han är fjantig!


Kulgrej i går också där Svensk Bilprovning någonstans i Sverige ställt till med lördagsöppet på den Bilfriadagen. Intervjuarna frågade några kunder om det inte kunde lämnat bilen hemma - men det var ju lite svårt förstås.

När jag ändå är inne på avdelningen smägnäll konstaterar jag att Kurirens nättidning ännu inte levt upp till löftet om bättre uppdatering - åtminstone inte enligt mitt förmenande. Men de fick mig att få fundera en stund på morgonen. Vilken Korg någon inte ville lämna. Men tryckfelsnisse hade satt
rubriken.

Nu ska jag kolla in lite mer nättidningar, sen blir det hemmaröj och vid 11 ska jag nog vara på expen. Vi hoppas att SAS håller sina tider idag - då ska jag dra med Tobias till Korpilombolo vid 2-tiden. Någon som längtar dit så har vi 2 platser kvar i bilen. Tobias är ju vår fadder från riksdagsgruppen.


Alliansen 1 år

Idag har vi firat segern för alliansregeringen 1år. Och några dagar om vi ska vara exakt. Fast skämmas får jag för i går fylld våran THOMAS 31 år - och tro att jag kom ihåg det - fastän han åkte hem till mor och far - och det var viktigt att han gjorde det.

46461-614

Fast han har barnasinnet kvar - det syns tydligt här på bilden där Birgit Stöckel, kd., fått ned honom på knä och göra handavtryck. Där var där det avslöjades att han fyllt år i år - man skulle nämligen skriva in namn och ålder vid sina handavtryck.

46461-615


Här har några ungdomar som låter sig bjudas på godis - lite för stora för ballongerna kanske? I "båset" en kd-tjej vars namn jag inte klarar kanske beroende på att det var lite krångligt med ryskt ursprung. Sen kan ni se Krister Hammarbergh försiktigt stryka något ur ögat - någon tår var det inte - här var verkligen fest och glädje. Marie - med en några nummer för stor folkpartijacka och baksidan av Erika. Den vackrare sidan kommer säkert senare på bild.

46461-616

Här en mindre organge gäng - fast ändå allians systrar och bröder. I alla fall en syster - som är Erika Josbrandt.
Annars från vänster Thomas, Stefan, en kd-kille vars namn någon skickar som kommentar och så Margnus från kd.

46461-617

Så kom svärdotter Lotta förbi - och blev fotograferad i min regnbågshatt.

46461-618

Här har vi Ola, David och Jens. Den var den sistnämnde som svärdotterna var på jakt efter.

46461-619

Här står Stefan och pratar med en annan förbipasserande centerpartist. Med risk att göra bort mig - men jag tror hon heter Margareta Pohjanen. Det här inflammatoriska eländet jag har i musklerna gör mig virrigare än vanligt. Jag namnade mina närmaste vänner med fel namn och tog fel på min egen son och Thomas. Jesuss! Håll ett vakande öga över mig.

För övrigt var det få centerpartister på alliansfirandet - men Stefan fyller upp för många. Och de andra laddade väl ur igår med Södra hamnen projektet.

46461-620

Här har vi Marie Johansson Geiger, fp, tillsammans med Jonas, moderat, som var min trevlige kavaljer på förra årets alliansbal. Maries efternamn skriver jag bara ut för att träna mig att stava Geiger som uttalas med Ga i början.

46461-621

Och här är en liten vän från igår. Så söt att jag stod där och balanserade med tidningar och mumsmums i ena handen och försökte fota med den andra. Lockande honom med att "titta hit nu och le" vilket han inte gjorde. Jag försökte flera gånger till jag såg flera manliga huvuden vid tankarna vända upp nyllet!

Sen knatade den lille parveln - vars namn jag aldrig fick veta - iväg med en man med en reslig basketspelares längd. Det var urgulligt!

Och Du THOMAS grattis det 31:a året!! Skulle bara fattas nu att jag har fel om antal år också men det tror jag inte.


BBB

Bingolotter, band (till glasögonen) och bälte. De tre B:na till föräldrarna är verkställda. Alltutom bältet fanns inom synhåll från alliansaktiviteterna på gågatan.

Nu är jag tillbak på expen. Gaturpratare och bord får ligga kvar i bilen. För nu är mina muskler riktigt uppretade.

Ska ringa mor och höra vad som skulle inhandlas. Sen ska det bli en tillvaro med benen utsträckta på soffan.

Så åker jag in i morgon till klockan 12 och sorterar upp pappren inför måndagens sammanträden. Tobias hämtar mig först strax efter 2 för vår färd mot Korpis.

Ida-Theres klockan 15 - VM-final. Hoppas verkligen radion sänder.

Grattis Ida-Theres

VM -final. Läs i SvD Finalpass  idag klockan 15.00

Bifall

Säger bara bifall - humanitära skäl. Sonen död - barnbarnen här i Sverige. Tror ni dessa sjuka och skröpliga någonsin mer får se sina barnbarn och de utvisas?

Drömprinsen

Just nu vill jag inte skriva blogg - konstigt! Ibland bara händer det och då ska man låta det ske. Annars hade jag tänkt skriva om ljung - inte Martin utan det som man kan köpa på Blomsterlandet. Men det finns kvar i minnet.

Och så skulle jag berätta att jag faktiskt vann 1000 spänn i veckan. 2x500 kronor på obligationer. Säkert någon sån där garantivinst som alla får. Men herren ser till de sina - det var bara timmarna efter att jag beställt bilvård för ungefär samma summa.

Och tur i spel otur i kärlek - så smet han väl ut köksvägen - drömprinsen - den här veckan också.

Jo, jag har läst tidningarn - fast jag sov faktiskt till halvsju. Nyheterna var av den jämngrå sorten - så svårt att sortera något att kommentera. kanske därför lusten saknas.

Nu ska jag i alla fall göra mig klar för alliansfirande på stan.  Utanför Fritz Olsson! Budgeten är förstås ömsom vin och ömsom vatten. Kul att det är oppositionens genomskinliga kritik som stärker en i tron att saker är rätt.

Ylva och Nisse har varit aktiva medan jag sovit. Läs gärna deras kommentarer. Till Nisse kan jag väl säga att vårdnadsbidraget väl inte tillhört mina prioriterade frågor.

Det blev några rader i alla fall - märkligt - men nu är det Helly hansen under och fp jacka på som gäller.

Fast jag kommer ihåg en bra grej som Östman skrev. Nuder rapar ju på retoriskt och frågar om sämre förmåner ger fler jobb. Ledaren i Kuriren i dag har svaret: För Per Nuder är det just nu viktigast att tvinga kvar arbetslösa och sjukskrivna i nuvarande situationer genom att ge dem goda förmåner. Det gamla arbetarprtiet har blivit det nya bidragspartiet. Och just nu i goda tider anser man att det är solklart att bidragskarusellen ska snurra för högvarv istället för att man ska underlätta för folk att komma tillbaka i arbete.

Hej då!


GGG

GGG = Griniga Gamla Gubbar - signatur på en insändare med allvarligt menat syfte.

Men hur klarar vi att skilja genusperspektivet med Griniga Gamla Gummor?

Själv har jag haft lite bloggångest, Blir ofta så när jag vill tycka i för många frågor. Mycket inombords . men för trött för att ni ska riskera någon ketchupeffekt - i alla fall i kväll.

Har presterat 1 interpellation och 2 motioner idag. Interpellation om konsekvenserna när mer än 60 lärare varslas. Vad har skolledningen gjort för att undvika ett skolans Krylbo - men ständiga byten.

Motion om att vi snabbt måste få fram en handlingsplan för att ta hand om kvinnor som utsätts för våld inom sina förhållanden eller fd förhållanden.

Som jag skrev tidigare snappade jag upp ett förslag från Värnamo om att få bli försökskommun för att kunna sätta riktigt fula fiskar i kommunarrest. Det vill säga såna som begått grova kvinnofridskränkningar och ofta också struntar i besöksförbud. Kommunarrest innebär att såna "bovar" ska förbjudas att bosätta sig i närheten av sina offer.

Ursäkta Krister Hammarbergh - men just nu är du en katastrof i Nord Nytt - tur att din mostståndare Kristina Zakrisson är lika blek. Verkar som om programledaren Christer Stenberg är den mest påläste och får hjälpa båda debattörerna att få ut något positivt av sitt budskap. Jag hade inte gjort de sämre trots att jag bara är en "sketen" kommunpolitiker.

Nu ska jag ha gäster - sen länge inplanerat socialt umgänge. Harmeligt att det skulle vara just samma kväll som hade både hade surströmmingsfest och bokvernissage (Helen Doktare) att välja på.

Gamla hundar

Svårt att lära gamla hundar sitta sägs det ju. Inte lika svårt med gamla Strutzar. Det har tagit tid att vänja mig vid TV på morgnarna - men nu lyssnar jag varje morgon med ena örat medan jag läser tidningarna och skriver krönikan.

Idag fick jag ett kanonbra tips. På vårt landsmöte tog vi beslutet att män som döms för att grovt misshandlat sina partners ska kunna tvingas att inte bo i närheten av sina forna partners. I Värnamo hade folkpartiet lagt en motion om att Värnamo skulle ansöka hos regeringen att få bli försökskommun för ett sånt projekt.

I jämställdhetens namn måste motsvarande förstås gälla kvinnor som döms - fast det är tacksamt att "jämställdheten" inte nått så långt på det området.

"Oslagbart politiskt hyckleri" sa just nu Anders Borg om Per Nuders argumenation om budgeten. Ja, nog drog Peter Eriksson ner byxorna på Nuder igår när han avslöjade att sossarna också diskuterat att begränsa deltidarnas möjlighet till A-kassa.

Byxorna nere får man också nästan varje gång man försöker få i polemik med en ledarskribent. De tar sig alltid det utrymme de behöver för att svara och ser alltid till att det får sista ordet.

Hade
Britt Westerlund varit klok hade hon bitit ihop för gårdagens kritik från Östman. Nu blev det bara än mer tydligt hur odemokratiskt förslag det är att fullmäktige inte ska besluta om antalet vårdplatser. Hur länge dröjer det innan tjänstemännen finner att resten av obs-platserna ska bort? Utan att Ögren/Westerlund behöver smutsa sina fingrar med det?

Och så ser jag att det är dags att ta fram plakaten igen. Denna gång får vi nog med Karl Petersen och Yvonne Stålnacke. Om nu inte deras agerande för privatläkare bara var ett spel för gallerierna? Ögren/Westerlund & co framhärdar. Här ska inte Hasslers, Kvartersakuten eller Ivan Nilssons praktik ens få ersätta läkare som går i pension.

Nu måste regeringen skynda på och ta fram den lagstiftning som behövs för att stoppa "Putin" i landstingshuset!

Jag ser nu att yttrandet är föranlett av en skrivelse från socialdepartementet. Det gör skillnad med en ny regering!

MEN SÅ SUR JAG BLIR NÄR DEN INTE FINNS PÅ NÄTTIDNINGEN! Förhoppningsvis kan jag lägga in länken senare.  Och här är den nu.

Och denna fredag var för min del inplanerad som ledig - eftersom jag ska vara ute både fredag och lördag. Nu funkar det inte av olika skäl. Tröstade mig med att i tankarna  istället ta ledigt hela nästa - till jag upptäcker att jag avreser till Stockholm för konferens redan på lördag.

Bara att spotta i nävarna och se fram emot en ledig helg den 13-14 oktober.

Mellan stolen och skärmen

Min dator har betett sig underligt de senaste dagarna. Poppat upp fönster hittan och dattan.

Nytt med handledsstöd - faktiskt ett som fungerar - vilket nog kan vara gott för mina fortfarande ömmande muskler.

Och idag kom jag på det - min högra arm nuddar vi returntangenten vid musövningar.

Så var det med det viruset - tur jag inte hann kontakta någon "doktor".

Som vanligt satt felet mellan stolen och skärmen!

Nu ska jag åka hem. Borde vara hemma åtminstone i morgon förmiddag. För lördag är det aktiviteter på stan i ett par tre timmar. Och söndag är det Korpilombolo som gäller så där 6-7 timmar minst med restid.

Laglös far

Resan till tippen gick bra. Fast jag har en laglös far. Han sorterar på riktigt bra hemma - men när vi kommer till tippen vill han gena lite och kasta i fel "bytta". "Dom känner mig", säger han och menar att mannen som brukar hjälpa till och instruera tillåter att det genas lite.

För mina pelargonier fanns ingen skylt - det fick hamna bland gräs och löv. Hoppas det var okej. Ris hade en egen bunke.

"Laglöst" kan jag också tycka att det är att moderaterna i Täby - med egen majoritet - mot en förkrossande majoritet av elever, föräldrar och personal privatiserar gymnasieskolan. Den enda gymnasieskolan i kommunen - så det är inte för den sunda konkurrens skulle precis.

Privatisering för privatiseringens egen skull är inget vi folkpartister förordar - så om det ny i nyheterna framhävs att socialdemokraterna i Täby är emot detta så är det förvisso sant. Men så är även Folkpartiet med Mats Hasselgren i täten. Och så är också övriga partier i Täby.

Det verkar inte bara vara i Sundbyberg det finns stolliga moderater!

"Laglöst" är det också att ostpriset ska stiga 20% - fast det är nog bra för min vikt. Där karaktären inte räcker till hjälper kanske priset?

Mest bara budgetprop. i nättidningarna. Vilka vinner och vilka förlorar. Lite kul när
jokern Peter Eriksson sticker hål på sossarnas oppositionspolitik. Nuder slingrar sig - och hotar mer eller mindre att avslöja annat från tidigare förhandlingar.

Budget lär jag väl få återkomma med synpunkter senare - just nu får man försöka sortera vad som är sant och falskt. I avvaktan på att jag förhoppningsvis ikväll hinner läsa igenom bättre,.

Lunch på Kulturens Hus idag. Träff med en förtroendevald från kulturnämnden inför hennes första sammanträde som ordinarie.

Och nu har det hunnit rusa i väg två timmar sen jag började på detta inlägg. Thomas har varit här och mailkorrespondensen intenvis. Om både det ena och det andra.

Tre skolgrupper har också avklarats mellan varven. Ett föranmält besök och ett spontan besök. Från nya entreprenörs gymnasiet och ett från fotbollsprogrammet. Utöver det ett telefongrupparbete med nya entreprenörsgymnasiet.

Tippen

Kommentarer inför dagen får vänta. Har ett riktigt viktigt uppdrag på morgonen. Att tillsammans med far köra skrot till tippen inklusive min blomsterprakt från sommaren som nu ligger i sopsäckar - färdiga att tömmas i lämplig container.

Grattis Lisa!

Klart att bloggmorgonen måste starta extra tidigt idag då jag har ett riktigt viktigt uppdrag. Att gratulera ett av mina barnbarn på namnsdagen.

46461-613

GRATTIS LISA!

Här på bild med farfar Rolands faster Maj Britt - eller "Marbritt" som Lisa fortsatt att säga.

Tankar går idag också till min extra mamma - faster Lisa - som dog 2002 - 94 år gammal!

Allt är "tottes" fel

Morning, morning. Den korta sovsnutten blev till tio över tio - 22.10 för er mer formella.

Hur mycket vila det blev kan diskuteras - för kvällen tillbringades (i drömmen) på resa till Stockholm med bland annat Thomas och Jens.

Och bland annat så tvingade Thomas oss att kliva av flygbussen för att äta - med påföljd att vi missade både flygbussen och flyget.

Och trots mina protester att vi kunde sova hos en väninna med en megalägenhet propsade Jens på att fixa det hela.

När jakten på svarttaxi (gamla amazoner i kulörta färger) misslyckades tog han täten till en biljettautomat där vi köpte biljetter till "sovalkover" (såna där hotellrum utan fönster ni vet). Men i det här fallet var det än värre. Det var containerboende där "boxarna" såg ut som serveringsvagnarna på SAS - fast faktiskt större, Själv skulle jag rymts på bredden - så väl tilltagna var det. Frågan är om inte "Totte" och Jens skulle få sticka ut fötterna?

Jag hade just börjat gräla om ifall det funderat på att boka nya biljetter på morgonplanen innan jag vaknade.

I verkligheten fick jag ett SMS under sovpausen. Där Mattias meddelade att vi var inbjudna till presskonferensen om budgeten som Husmark-Persson ska hålla i Luleå i morgon tillsammans med Krister Hammarbergh.

Motsvarigheten anordnades av C-C förra året. - C-C = Center-Camilla förra året - på ett förberett och välorganiserat sätt. Förutom mig, några till så var Maud med då!

Känns lite märkligt att få ett "förhandsbesked" via SMS klockan 21.06 dagen före!

Fast apropå drömmen borde jag nog låst in "Totte" i hundboxen.

Natti, natti!

Blev som jag befarade - högt tempo för att hinna med allt småtjafs som trots allt måste göras. Nu har skolgrupperna börjat höra av sig också. En per telefon idag - och ett inplanerat besök i morgon.

Mycket kvar på listan - trots att jag är helt slut. Fast många energislukande saker borta.

Men nu ska jag sova framför TV:n en stund.

Får se sen om själen kräver att jag reflekterar ut lite mer om dagen här på bloggen. Men ge tusan i att ringa mig före 21!

Morning, morning!

Morgonrutinerna avklarade.

Tidningarna lästa och krönikan levererad. Huvudreflexionen idag är varför Kuriren annonserar så intensivt om sig själva i sin egen tidning. Cirka 10 annonser - varav flera helsidor - och till och med en nyhetsartikel där Sture Bergman klipper band för nya nättidningen.

Konservativ som jag är gillar jag inte den nya - än. Men håller de vad de lovar om uppdatering kommer jag nog att tillhör fancluben.

Apopå att hålla vad de lovar så vimlar det nu av kritik om löftesbrott från regeringens sida. Främst är det moderaterna och kristdemokraterna som just nu står i skottgluggen. Utlovanade av slopad fastighetsskatt och sänkta bensinpriser som blivit rejäl höjningen istället.

Förra riksdagsledamoten Erling Wälivaara gör ett fult försök att skylla på andra än Kd. Dom har fått ge sig. Skäms på sig Erling - det är inte fint att skylla ifrån sig.

Erling för för övrigt in ett nytt begrepp -
skiktad bensinskatt. Det är väl det som tidigare kallats differentierad skatt och som de flesta avisat på grund av krångel och möjlighet till fusk.

Fast i sak håller jag med honom - för oss (hm?) som inte har några alternativ så kör vi ju på och miljön blir ingen vinnare - bara plänboken som blir förlorare.

Sen kan jag undra varför Omar Jakobsson illustrerar artikeln i NSD:s nättidning.

Idag har jag en otroligt blank dag det vill säga inga inbokade möten. Känner redan frustrationen över allt som jag tror mig ska hinna med idag.

Och idag gratulerar jag faster Hedis som fyller 75 år. Mor och far ska på kalas till Smedsbyn.

Och själv ska jag nu till jobbet!

Jag är stolt!

Har varit på invigningen av Hunddagiset Valfrid idag. Jag var mäkta stolt. Även om det var Karl Petersen som fick hålla tal och Yvonne Stålnacke som fick klippa bandet så vet jag att det inte blivit till - eller i alla fall blivit ordentligt försenat om inte jag och fp "bråkat".

Sossarna vände under galgen. Det hedrade dock Karl P att han framhöll den breda majoriteten för beslutet (bara moderaterna som var emot) och att han faktiskt påpekade att folkpartiet och sjkukvårdspartiet fanns på plats vid invigningen.

Och Susann Blomdahl vet också vem som fixade det!

46461-608

Här talar Susann Blomdahl och föreståndaren för hunddagiset står till vänster - Jonsson vars förnamn jag pinsamt nog inte kommer ihåg just nu. Men en super trevlig kvinna som jag pratade med senare också.

46461-610


Och så Mats Emanuelsson med sin Karin (hon är till vänster om Mats) från kooperativet Valborg. Han blev jätteglad att jag kom!

46461-611

Jag hade med mig min högra arm - Thomas "Totte" Olofsson - och han hade faktiskt ett eget bås där!

46461-612

Och vilka läckerheter som bjöds oss - som kooperatörerna själv fixat till. Tur jag fick en släng av min allergi - annars hade jag väl sprungit runt där än.

Istället åkte jag hem och var hemma halvfem. Det var lite svårt att inte måsta om expen - frestande att bara...
Men jag åkte hem och nu har jag kört sopor åt föräldrarna och dessutom hunnit med att få ned mina växter i soppäsar fvd tippen.

Så nu kan jag nog vara med och fira alliansregering på gågatan på lördag!


Sändning

Yes, nu är det sändning från landstingsfullmäktige och regiondebatten. Det var tydligen bara debatten om obs-platserna vi skulle slippa.

Själv har jag varit med på presskonferens där vi borgerliga partier presenterat dels en motion om initiativrätt- också kallad utmaningsrätt och dels en motion om stödgrupper för barn till missbrukare.

Kuriren kom och det var väl bra så!

Lite ärenden på Clas Ohlsson och NKV. Snabbesök hos mitt folk på landstingshuset. Och nu åter på expen.

Ingen sändning?

Märkligt - ingen sändning från landstingsfullmäktige idag. Storregionfrågan och nedläggning av obs-platser ska väl helst ske under största möjliga tystnad.

Leden lär ju vara slutna nu - majoritetsbeslut gäller enligt Ögren. I kuriren idag - men jag hittar inte artikeln i nya nättidningen.

Diplomerad

Inspirerad från Camilla Hansens blogg gjorde jag häromkvällen Norrlandstestet. Och varför inte börja dagen med ett Diplom.

46461-604

46461-605

Här ett gäng som också är värda diplom - delar av styrelsen för folkpartiet liberalerna i Luleå. Fr v. Johan Landström, ordförande, Sofie Pettersson, sekreterare, Gerd Niemi och Eira Andersson.

46461-606

Och andra halvan av styrelsen, fr v Kiki Lundh, Ylva Mjärdell, Lars Anehagen och Thomas Olofsson.

Fyndigaste uttalandet i dagens tidning stod Anders Berg för. Det gäller att gilla läget  - ösregn - i det här fallet och vända det till sin fördel. Jag må tycka att Lo-medlemmarna verkligen inte har särskilt stor anledning att gråta åt regeringens politik. Men fyndigt var det - Lo-medlemmarnas tårar.

Sen må jag hålla med Kurirens ledare. Hur i friden tänker man då man dekorerar 1-årstårtan med en kraftig bensinskattehöjning. Särskilt fyndigt och smart kan det då inte kallas.

Men fräscht och uppfriskande känns det med Kurirens ledaresida. Här vädras verkligen åsikter som inte stryker det egna medhårs. Skulle vara intressant att göra statistik faktiskt. Det är annat än kollegan NSD - där har det inte varit en vindpust sen Lotta Grönning lämnade tidningshuset.

Och Kurirens nättidning har ändra utseende idag - vilket sinkade mig något. Nu måste jag sno så att jag hinner lägga sista handen vid materialet till dagens presskonferens.

"Utmaningsrätt" - nog måste det väl vara rätt plats för den borgerliga oppositionen att ha den presskonferensen i stadshuset?

PTU

Polismästaren kom inte som utlovat var. Tydligen någon miss i inbokningen som inte skulle skyllas på polismästaren enligt kommunalrådet Karl P.

I min almanack stod också besök på Mjölkuddsberget inbokat med PTU. Men det hade utgått för att ärendelistan var så pass lång. Och tur var väl det med de regnskurar och den blåst som piskade rutorna på nian.

I avsaknad av polisen körde Marianne Palovaara en genomgång av den förstudie om en eventuell Bomässa i Luleå som vi spånat om.

Hon hade granskat ett antal tidigare genomförda mässor - och det var väl ömsom vin och ömsom vatten. Svensk Bomässa som kommit till för att hjälpa till att anordna bomässor var lagt i malpåse och skulle inte vara med och anordna någon fler.

Så ska vi göra något blir det att stå på egna ben.

För säkerhetsskull blev det fika tio i nio - bedömdes att Hällbacken skulle ta för lång tid för kaffetarmen att vänta.

Och så blev det också - väldigt mycket frågor. Själv tyckte jag att de flesta frågorna hade fått sina svar tidigare. Mycket frågor om Björkskatan som Hällbackens naturliga nav - det kändes bara som tugg.

Nå beslutet blev tuta och kör och kom tillbak sen.

Elitbidragen till Luleå Hockey och Plannja Basket klubbades raskt. 200 000 kronor var för att marknadsföra Luleås logga så ofta som möjligt.

Projektet Exjobb i Luleå - som är igång - fick medfinansiering. Liksom projektet KomTek - Kommunal entreprenörs och tekniksskolan. Tydligen en statlig satsning som Thomas varit för i Bun - så det var bara att haka på.

Kart- och mätningsteknisk verksamhet i Luleå kommun - och på sikt också kanske en kommunal lantmäterimyndighet. Påstås att det inte finns en fungerande marknad så det måste återskapas i kommunal regi. Svår fråga som nog tål att diskuteras med gruppen innan kommunstyrelsen.

Markanvisning i Gammelstad - en förlägning av en option med 6 månader - ok från alla.

Och så slutligen avtal avseende Aurorum teknikbyn AB:s näringslivsutveckling där meningarna gick isär en del. Ett parti tyckte att det inte behövdes något avtal eftersom det redan är inskrivet i avsiktsförklaringen med Diös. Ett annat parti ville att tjänsten skulle upphandlas. Något som väl är svårt då vi i stor enighet står bakom avsiktsförklaringen som reglererar detta??

Så en kort informell gruppledaröverläggning - som vi kommit överens om att ha efter PTU. Och på det en kort överläggning mellan de borgerliga gruppledarna inför morgondagens aktiviteter.

Nu har jag också verkställt det på mig ålades - inväntar bara reaktionerna från övriga.

Ätit nu viktväktarmat till middag - inhandlad på Kvantum. Ny förpackning måste prövas. Färsk (eller i alla fall inte frusen) paprikagryta med magert kalkonkött. Billigt - bara 3 poäng.

Så nu ska jag väl klara det två sammanträden som återstår i kväll?

För övrigt var det NSD som plumpat till det med att lämna ut namnen på de saknade norrbottningarna - Thailand. För övrigt har nu en av dem återfunnits död.

Olika pressetik

Tyvärr besannades inte min dröm om att försvunna norrbottningarna i den Thailändska flygolyckan skulle återfinnas oskadda. TT-telegram i Kuriren.

Noterar att UD inte lämnar ut namnet på den som nu återfunnits död. Inte ens kön vill man släppa. Ändå läste jag namnen i någon tidning redan igår.

Tyvärr kommer jag inte ihåg vilken så jag kunde "brännmärka" den. För jag tänkte att även om närmast anhöriga informerats så är det ju en stor krets av vänner och bekanta som inte borde få den sorgliga nyheten via media.

Själv har jag återvänt som en dränkt katt till expen. Korta sträckan från stadshuset till parkeringen på Rådhustorget hann göra mig dyblöt.

Och nu måste jag ut en sväng till lite ärenden.

Inget särskilt upphetsande på PTU - men det kommer väl en liten rapport om ärendena senare i eftermiddag.

Uppdatera sig, Kuriren!

Partistrategerna både i regering och partiet må sätta morgonkaffet i vrångstrupen för fotot som illustrerar dagens ledare i NK.. Förvisso kan man väl hävda att Lars varit partiledare under den tid som granskas - men nog borde NK haft rätt partiledarkvartett. Särskilt som ledaren kritiserar regeringens dåliga marknadsföring. Och en bild säger mer än tusen ord.

Inte mycket annars att hetsa upp sig politiskt över.

Medmänskligt går varma tankar till anhöriga både till den 15-årige Älvsbypojk som förolyckades i helgen och till anhöriga till de två norrbottens ungdomar som fortfarande saknas efter flygolyckan i Thailand. Kan känna i det senare fallet en önskan om rubriker om återfunna levande på något undanskymt sjukhus. Men tyvärr förefaller det inte så troligt.

Tänk så världen och livet kan förändras för så många på så kort tid.

Det kanske vi borde tänka på oftare på i vardagen.


Och nu kallar vardagen på mig - PTU med bland annat besök av länspolischefen Seppo Wuori.


Varmt och blött

Godmorgon - har just stuckit ut näsan och näven för att hämta tidningarna. Inget resultat - dock hann jag konstatera att det var varmt och blött väder idag.

Inget resultat blev det igår kväll heller med det planerade telefonsammanträdet. Tekniken var inte med oss. För första gången på många, många år funkade inte uppringningen till telefonmötet. Glad att det inte var fler än 10 som skulle vara med. Mobilen började genast ringa med oroliga deltagare som trodde att just de slagit fel nummer.

Idag är det PTU som gäller på förmiddagen - och måste hinna svara på lite mail på morgonen. Så nu intar jag duschen i väntan på tidningarna.

Det är svårt och jobbigt att ändra rutinen tidningen först och duschen sen. Men idag krävs den disciplinen om tidschemat ska hålla.

Så skimrande...

Så skimrande var minsann inte havet när vi kom ned i fredags. Det var rentutav riktigt upprört och ilsket. Betydligt mer än vad som går att utläsa av bilderna.

46461-589

46461-590

Men söndag när det var uppbrott för vår del då hade have slagit sig till ro.

46461-591

46461-592

Och däremellan hann mamman tända både i bastun (på bild) och under vattuvärmaren. På bilden nedan med tändaren i hand.


46461-593

Och på bilden nedan pappa Jens i sågartagen. Golvet i sovstugan blev klart som planerat plus lite plåtarbeten.
46461-594


Flickorna och jag roade oss under tiden på Varuhuset med stor V. Tjejerna är lika lyckliga där som min pappa är i skogen. Skulle nog kunna lämna av dem och hämta dem efter ett antal timmar. Och mycket plånbok behöver dom inte heller - det räcker att titta, klämma och känna. Och med små utrop delge varann fantastiska upptäckter!

46461-595

Och här är "pyssel" Lisa med nyförvärvet från Varuhuset.

46461-596

Och Sara täljer på en pistol - utan hot om snickarbod!

46461-597

Och gamla fastrarna - fastrar till Jens pappa Roland - hann också ned och hälsa på. Till vänster på bild Maj Britt 85 och till höger lilla syster Nancy - nyss fyllda 80. De kom ned färdandes i min bil eftersom vi lånat deras för att köra släp. Kanske stimulerades de till den långa bilfärden - 18 mil enkel resa - för att få byta tillbak till sin egen stora Volvo. Hur hade de sett ut om de kommit till mötet på Betel i min folkpartidekorerade lilla Honda Jazz?

46461-598

En ovispbar grädde - som aldrig ville tjockna - gav upphov till denna bild. Grädden hade gått varvet runt ett par gånger - utom till mig som har ont i musklerna. Dock bidrog jag med min förtrollande hatt - vilket så småningom gav resultat.

46461-599

Min jakt på ekorr-scoopet fortsätter. Här ett försök när flickorna och jag besökte Anita och Bernt på söndagförmiddag. Ni ser den lille rackaren nere vid trädroten - i alla fall om ni anstränger er. För övrigt fotade jag en riktig groda också - men den fastnade inte på bild. Så där rök nog drömprinsen!


46461-600

Och vad är nu detta?

46461-601

Och detta?

46461-602

Här kommer svaret! Undra på att det fnissades i bilen som Sara och jag färdades i. Den lille gynnaren satt och fotograferade dels sitt gosedjur och dels ett skosmycke. För att slutligen fotografera sig själv i spegeln på solskyddet!

46461-603

Ja det var helgen - i telefonlöst land och utan TV också. Känns riktigt bra i kroppen efter helgen - det kanske är mer sånt som behövs.


Egoistisk glädje

Skillnaden mellan blocken är inte något att glädjas över - men att fp nu återigen ligger över valresultatet kan jag väl få glädjas åt. 7,8% enligt Sifo.

Jag som varit i karantän från telefon och tv sen i fredags.

Så med detta inlägg ville jag egentligen bara tala om att jag är åter i kommunen, välbehållen.

Har telefonsammanträde i kväll - men lite från helgen ska jag väl hinna delge er.

Aprilskämt?

Hurra vad fiffigt - med ett datorprogram som gör att en stulen dator kan spåras så snart den slås igång. Och inte nog med det - den fotograferar också tjuvarna, Och det kostar bara några hundralappar per dator, Går att läsa om i här med även i NK - vilket väl är en garant för att det inte är något aprilskämt.

Lite skämtsamt känns det också när horoskopet i Kuriren bekräftar att jag har svårt att hinna med alla som vill ha hjälp. Men enligt "stjärnorna" är problemet lättåtgärdat - bara berätta det så slipper jag stressa ihjäl mig.

Men säg det till Luther i ryggsäcken - jag lovar han är stendöv i det fallet!


Och tondöv måtte ju upphandlingsavdelningen på landstinget vara om uppgifterna i Östmans krönika stämmer. Nu har han hämtat dem från de överklagandes sida - så jag kan misstänka att de inte är helt objektiva sakuppgifter.


Jag kan beklaga att tvätten försvann från Boden. Men gud må förbjude att upphandlingen inte gått rätt till den här gången. För vem i hela världen ska man kunna lita på då?


Sen kan jag notera att om folkpartiet fått råda så hade det inte "löddrat" på det här sättet. Iden bristande konkurrens som rådde vid förra upphandlingen föreslog vi att landstinget skulle köpa tillbak tvätten. Alltså fastighet och fastighetsinventarier. Naturligtvis inte för att driva den i egen regi men för att upphandla någon som ville driva den.

Vi var ensamma den gången (den ende av landstingsstyrelsen ledamöter  inkluderande både landstingsledningen och oppositionen) som inte prickades av revisorerna. Det ska vi komma ihåg nu när det beklagas än hit och dit att tvätten åker till Långsele.

Själv åker jag till "radioskuggans dal" i eftermiddag. En sen länge inplanerad ledig helg. För att stressa ned lite. Synd bara att jag missar 100-årskalaset.


Möjligen återkommer jag på bloggen först söndagkväll - för gudarna ska veta att det blir att stressa upp först för att hinna med att stressa ned.


Tomorrow is another day, you see!

Yes - i morgon är jag ledig. Förvisso blev det trappstädning på jobbet i kväll. Men efter en inspirerande dag i Piteå gick det som en dans.


Träff för liberala seniorer. Idag var jag tjänsteman - men nästa gång?
46461-582

Möttes av en blåklintsbukett som Margareta plockat med sig. Cederlund!

46461-583

Och så huvudpersonen - Barbro Westerholm förstås.

46461-584

En av vyerna över publiken. Från vänster Gerd Jonsson, Gösta Edfast och Kjell Stenudd.

46461-586

En publikbild till - kvinnan i svart väst på första bänk vann utlottningen av en bok.

46461-587

Ett riktigt genuint bord med liberala seniorer. Från vänster Gunnar Lundbäck, Margareta Cederlund (hon med blåklinten), Svea Cederlund och Anna Lundbäck.

46461-588

Och till kaffe och nybakta kanelbullar underhöll Enar Hjukström med dragspelsmusik. En "apparat" om 14 kilo tung. Glömde fråga vad den kostade.


Och vid fyratiden var det slut. Och Barbro skulle testas på Paltserian -hur stavas det egentligen.

Någon rapport har jag ännu inte fått.


Knasigt

Det blev knasigt förra inlägget i redigeringen. Bloggen gillar inte inklistring. Men jag tror ni klarar att läsa det. För nu måste jag dra söderöver.

Regionfrågan

Här kommer det - det utlvoade ställningstagande från folkpartiet i Luleå i regionfrågan. Lämnades i måndags på kommunstyrelsen - och jag nästan glömde bort mitt löfte till Stefan Tornberg.


Folkpartiet liberalerna i Luleås förslag till yttrande över slutbetänkande "Hållbar samhällsorganisation med utvecklingskraft SOU 2007:21


Vår utgångspunkt i detta svar är vad som är bäst för Luleå och Norrbotten; hur vi tror att Luleå kommun kan u

utvecklas med en ny samhällsstruktur. Vi avvisar tanken om storregioner. För oss är det viktigt att det regionala

utvecklingsarbetet ligger så när medborgarna som möjligt. Norrbottens förutsättningar är mycket spännande. Vi

bor i en del av världen där vi kan samarbeta mer med våra grannar i öst och väst. Här är det viktigt att det finns

möjligheter för Norrbotten och gränskommuner att få ökade befogenheter till olika samarbetsinsatser. Att rita nya

regiongränser ska komma underifrån och inte från staten.Folkpartiet har i flera år drivit frågan om ett direktvalt regionalt organ i Norrbotten. I huvudsak ska det ansvara för de

sammanhållna regionala utvecklingsuppdragen där de tar över de nämnda områdena från länsstyrelsen (staten) -
med undantag av vissa tillsynsärenden. Andra frågor det regionala organet kan ansvara för bör vara, kultur-, trafik-,

kommunikations- och andra regionala utvecklingsfrågor. Vi delar här ansvarskommitténs slutsatser och vi anser

att det är viktigt att detta arbete sjösätts så fort som möjligt. Vi vill dock poängtera att vi inte ställer oss bakom

tanken att länsstyrelserna ska ta över kommunernas tillsynsuppgifter.Det finns stora strukturproblem i svensk sjukvård. Ansvarskommittén pekar på dessa problem och vi är övertygade
om att det måste till en ny struktur för att lösa de uppgifter som svensk sjukvård står inför. Utvecklingen av

sjukvården går fort och det är viktigt att alla i Sverige kan erbjudas högkvalitativ sjukvård. Folkpartiet tror inte att

lösningen är storregioner - detta leder enbart till nya gränser och nya problem för sjukvården. För att garantera en

likvärdig sjukvård i hela landet anser Folkpartiet liberalerna i Luleå att sjukhusvården ska förstatligas. Ansvaret för

primärvården bör överföras till kommunerna. Detta i kombination med ett husläkarsystem för primärvården är en

bra modell för att garantera likvärdigheten i vården i hela landet.


Detta innebär att kvarvarande beskattningsrätt - efter det att skatteväxlingen skett för primärvården gentemot

kommunerna och sjukvården gentemot staten blir kvar i landstinget, som ombildas till en Regionkommun

Norrbotten.


Luleå 2008-09-05


Morgonmedia

Lät felskrivningen stå kvar i rubriken - skulle varit Norrbottens Media AB. Men Peder Stockman från kuriren han sa också fel. När han skulle säga att Norrbottens Media AB hade många sidor så blev det Norrbottens Kuriren har många sidor.

Vilket Roland från NSD naturligvis noterade - liksom en del av oss andra.

Jag har alltså varit på morgonmöte med Luleå & co. Knökfullt i Dagoberts lokal av företagare och andra som ville veta mer om fusionen mellan Kuriren och NSD.

Och som den ordningssamma (hm, hm) jag är så slog jag av telefonen - helt och inte bara på darr. Och vad tror ni händer en dag som denna då jag väntar gäster och har en del att samordna. Den bara inte gick att få igång igen. Displayen bara blinkade fram och tillbak lite försynt - och gick tillbak i viloläge.

Man = jag tänker inte alltid klart i såna lägen . så tack till Ulla Persson för det trick som jag ju vet om nämligen att ta ur batteriet, sätta in och börja på ny kula.

Och det funkade så Janne Hansson slapp okvädningsord över apparaten!

Nu ska jag alldeles strax dra i väg till min date med Åke Cederlund.

Flyget med Barbro är endast 5 minuter försenat - tidsplanen bör hålla.

Utpustande

Kan pusta ut - för ögonblicket i alla fall. Q 400 är ju ingen flygplanstyp jag känner igen för Kallax - och enligt SAS hemsida så kommer Barbro Westerholms plan som det ska.

Fast å andra sidan säger horoskopet i Kuriren idag att jag ska få ett viktigt budskap från avlägsen ort. Och antingen handlar det om kärlek eller sorg. Så jag och partiledare Björklund - också Vädur - får väl hoppas på det förstnämnda.

Hoppades att den gubbe skulle gå gjorde nog Agneta Granström (mp) också. Kul att min bloggreflektion nu har stöd i Noterat i Kuriren.


"Gubben" Westbrandt (jag känner honom) han har inga problem med inlåsningen av gamlingar på äldreboendena. Möjligen menar han inget illa - men nog tusan är det väl ett problem om en gamling får hålla på flera timmar med en bordskniv för att försöka ta sig ut. Fatta vilken panik och ångest!

Något sjukt måste det också vara med ärendet där snabbtågen kom bort. Hur kan det skilja mellan 8 miljoner och 37 miljoner på samma tilläggstjänst? Nog måste någon ha vunnit på karusellerna det man förlorat på gungorna. Och förlorarna är givetvis både resenärer och miljö.

Och Grattis till alla som heter Sture och har namnsdag idag! För påminna kompis Birgit om att gratta sin särbo!

Återkommer till kvällningen om inte förr!


Tack till Eija på Bergviksskolan

I väntan på tidningarna skickar jag ett varmt tack till Eija på Bergvikskolan för "praodagen". Tack naturligtvis också till övrig personal och alla trevliga ungdomar jag mötte.

46461-578

Hemkunskapslärare (fast det hette något finare) Eija här med William från 5:an.

46461-579

Ett glatt gäng som just ska äta sin egenhändigt tillagade blåbärssoppa. Väldigt villiga att vara med på bild - vilket var genomgående.

46461-580

Lisa och Kajsa med soppgrytan i förgrunden.

46461-581


Den här bilden kom till i jakten på en ekorre. Och kolla under parkbänken till höger - visst kan man ana en liten Kurren.


Nu kom tidningarna. Och samtidigt en mindre önskvärd nyhet på TV. Många inställda flyg med SAS - och jag ska ha Barbro Westerholm här idag,
46461-581

46461-581

I jakten på att fota en söt liten ekorre kom den här bilden till. Kolla under parkbänken till höger - kan vi inte ana en liten Kurre där.

För övrigt verkar det vara extremt gott om igelkottar i år.

Nu kom de - tidningarna!

Jag hoppas hinna blogga lite på morgonkulan - om det finns något värt att kommentera. Men blir det inget så beror det på att jag ska ha Barbro Westerholm på besök idag - senioträff i Piteå. Och före det ska jag hinna med ett möte på morgonen.

Nu tar vi ett kulstuk

Inte gnälla - det finns det som värre är en ledbruten liten kropp! Och mycket som är roligare. Lite bildbevis från senaste tiden.

Börjar med rester från landsmötet och dess Nostalgiträff

46461-572Det var Åse som sa det - det ser ut som en Ku-Klux-Klan dukning. Men så är hon också dotter till sektledaren Alf Sundström i Arjeplog.

46461-573

Det är han till vänster som rår för det - Peter Örn "back in town". Det var Peter Örn som en gång fick Jens att gå med i FPU - Kopparbolägret 1984. Susann Torgerson till höger - fd organisationschef - nä hon har inte fått sparken men ni vet ´hur det är - när organisationen äntligen är på plats och fungerar så börjar man omorganisera och skapa kaos. Så jag vet inte vad henes titel är idag.

46461-574

Nu övergår jag till Nostalgiträffen. Från vänster Arne Toresson, Jack Olsson - legender som jag bara hört talas om - det slutade strax innan jag började 1977,

46461-575

Mesta kändisen sitter till höger, Anders Jonsson. Skribent i varje tum. Kortvarig chefredaktör på DN. Som en uppslagsbok om det mesta - kan Luleås historia massor med bättre än jag själv. Helnykterist skrivit böcker på temat "Tusen miljoner kostar supen" - med reservation för siffrorna.

46461-577

En avslappnad före detta partiledare samtalar med "legenden" Toresson.

Men nu beter sig datorn som en gammal härk - så fler bilder får ni vänta på till någon annan kväll.


Jag svimmar för mindre

"Återkom vid liknande besvär i framtiden" avslutar min läkare sitt brev. "Du har haft en reaktion i kroppen av något slag som verkar vara kraftigt på retur".

Ursäkta men "returen" möjligen kan tolkas utifrån att sänkan gott ned från 44 till 28. Men mina "övningar" för att komma ur sängen på morgonen säger något annat.

Framtiden är nära, herr doktor! Du måste i alla fall tala om vad som är bra att göra eller inte. Ska jag försöka promenera trots "ömmandet". Kan det vara bra att simma Eller är det rentutav skadligt?
Klubbat och klart!

Så har jag bevistat polisstyrelsen. Och även denna gång blev jag ordinarie. Vår representant Lars Karlsson, vice ordförande, var förstås på plats. Men 2 sossar saknade ersättare liksom vänstern. På någon av platserna fick jag kliva in och ändå var styrelsen 2 ledamöter kort.

Det känns väl inte riktigt bra att inte styrelsen är fulltalig - det finns trots allt 13 ersättare till de 13 ordinarie platserna.

Lite kan det väl bero på att mötet flyttats för att ligga efter sossarnas distriksstyrelse.

Och lite kan det väl bero på att den lite är en tandlös tiger. Idag fick vi en "uppläxning" i vad vi egentligen får besluta om. Vi skulle inte tro att detta var något vanligt kommunalt förtroendeuppdrag utan detta var minsann en statlig styrelse.

Länspolischefen har ju utifrån det också tidigare beslutat om vilka huvudorterna för polisverksamheten ska vara. Och egentligen skulle han också kunna besluta vilka som skulle vara resursorter men hade i "nåder" lyft det till styrelsen.


Nu var det en enhällig styrelse som beslutade att Arvidsjaur, Boden, Kalix och Kiruna skulle bli resursorter. Och inte minst viktigt alla kommuner ska ha minst 2 områdespoliser - med mycket förebyggande och kontaktskapande arbete.

Själv tror jag att det här är det bästa vi kan göra med de resurser vi har idag. Och jag har polischefens ord på att både händelsen i
Abborrträsk  (där polisen får kritik) och händelsen i Arjeplog i helgen kommer att skötas bättre med den nya organisationen.

Alf i Arjeplog och jag kommer att följa det noga.

Nu ska jag bara... och det tar väl någon timme till. Sen ska jag fara hem.

Har för övrigt skrivit utkast till en motion som jag hoppas att vi borgerliga partier i Luleå kommer att lämna in tillsammans,


Dimridåer?

Det är väl riktigt bra att polismästaren protesterar mot indragningen av insatsstyrkan . I NSD framgår ju att de haft en hel del insatser under 2006. Och jag utgår från att de inte suttit och rullat tummarna däremellan heller. I Kuriren framgår också att han kräver tillbaka bombgruppen. Bombgruppen som det sägs att tidigare polismästare väl lättvindigt - nästintill frivilligt - släppte iväg från länet.

Fast nog kan jag undra varför polismästaren går in med sin skrivelse dagen innan polisstyrelsen ska sammanträda - vilket vi ska göra idag.

Nog skulle det väl smälla högre om hela polisstyrelsen stod bakom? Fast det är väl bara ytterligare ett sätt att markera att polisstyrelsen är en tandlös tiger?

Kan inte låta bli att misstänka att det ska dra uppmärksamheten från det beslut om organisationen som vi ska ta idag. Ett färdigt förslag ligger som dessutom föreslås till omedelbar justering.

Så på tal om tandlös tiger undrar jag vad kommunalråden och landshövdingen ska göra vid sin träff med polismästaren på fredag? Åt ett beslut som redan är taget och justerat?

Börje Lööw var frånvarande på grund av sjukdom på måndagens sammanträden. Inte undra på. Hans unga vänner i Ung vänster har lierat sig med lede fi. De  ska demonstrera tillsammans med Rättvisepartiet Socialisterna enligt Kuriren..


Jag gav upp

Föräldramöte på Bergviksskolan i går kväll. Fick för första gången ta del av ÖPP - Örebro Preventionsprogram. Ett program där skolorna genom att kontinuerligt bearbeta föräldrarna har minskat berusningsdrickandet hos ungdomar. Ett forskningsbaserat projekt.

Och närvaron på föräldramötena är inte så bra som den borde bara. Någonstans mellan 50 och 75% av föräldrarna brukar delta.

Hade faktiskt fina foton från mitt besök i går - men efter femtielva försök att få över dem till datorn gav jag upp. Och nu på morgonen törs jag inte ens försöka - vill inte förstöra det goda humöret.

Nu ska jag ta en koll om nättidningarna lagt ut något nytt material - annars ger jag upp det också - och återkommer till kaffet.

En mör jag

En mör jag har återkommit till expen vid 15.30 tiden. "Prao" på Bergviksskolan från klockan 08.00. Riktigt intensivt. Men vilken härlig skola.


Märkbart god stämning mellan elever och personal. Tydliga regler om vad som gäller oavsett vilken lärare som för tillfället har lektionen. Tror också att samarbetet mellan skolan och elevrådet bidragit till detta.


Nu ska jag jobba med annat några timmar och sen delta vid föräldramöte i kväll - på samma skola. Ska bland annat få ta del av Örebro Preventions Program i praktiken - eller ÖPP som det kallas av initierade. Skolan har nästan lika många för utomstående obegripliga förkortningar som Räddningstjänst, polis och militär.


Andra bullar

Nu har jag inte tagit del av vad Lotta Edholm sagt live så att säga. Men utifrån det som återges av Kurirens ledare idag så håller jag med. Nog måste det finnas "andra bullar" - andra diciplinära åtgärder att vidta än tvångsförflyttning.

Det är en annan sak med mobbning - där det finns skäl att skydda mobbingoffren. Och där det pågår kontinuerligt.

Fast egentligen ska ju möjligheten att tvångsförflytta alltid finnas för såna som inte sköter sig och om det kan gynna övriga.

"Första jönsare"

Idag ska jag vara ute hela dagen och följa en skoldag. Känns nästan lite pirrigt - som när man var "första jönsare". Varför sa dom så - när man började skolan förr i tiden?

Gäller i alla fall att inte komma försent. Ordning och reda var det ju "major" Björklund påkallat. Något litet problem är väl att vi inte sa någon exakt tid.

Nättidningarna hänger inte med i mina morgonvanor - inte ens ledaren är utlagd i Kurirens nättidning. Då är det inte så kul att kommentera. Eller rättare sagt måste jag skriva så mycket för att få något sammanhang när det inte går att länka. Och lat och snålt om tid - så jag får avstå - åtminstone denna morgon.

Fast jag kan väl skvallra att kommunchefen Marcusson är på tapeten i båda tidningarna. Kommunledningen har sagt upp hans avtal som vd för värmebolaget och det görs nu stor sak av det.

Hade jag hamnat i kommunledningen i Jokkmokk så hade nog det första jag gjort varit att köpa ut Marcusson. Det är ju ingen hemlighet att det var han som styrde Jokkmokk och att Kent Ögren var hans handgångne man.


Mobiltelefoner - och därmed kameran - lär jag ju inte heller kunna vifta med så mycket idag. Det gäller väl framför allt att se till att den inte ringer under lektionerna. Leva som man lär var det. Men ett och annat foto hoppas jag kunna publicera framåt kvällen.


Ha en bra dag!


Lite annat löst folk

Här kommer lite annat löst folk från middagen:

46461-568

Svärmorsdrömmen Tobias Krantz - redan upptagen av vår Anna. Har dock fått otäckt röda ögon - vilket fotografen helt tar på sig.

46461-569

Karin Pilsäter i rött - matchande slipsen på herrn till höger - men Se och Hört erkänner att det bara är slumpen. Inget på G här.

46461-570

Alltid lika förtjusande Cecilia Lind - förlåt Wikström ska det förstås vara. Kalixtjej i botten numera bosatt i Uppsala och gift med förre utbildningsministern Jan-Erik Wikström - som inte syntes i vimlet.

46461-571

Och så kan Se och Hör avslöja att fd partiledaren redan hittat andra intressen att fylla sin tillvaro med. Att hon heter Ylva gör ju inte saken mindre spännande. Lägg märke till feministmärket damen bär! Men här var det inte några matchande färger - notera dock det nöjda leendet.

Honnörsbordet!

Själv har jag INTE varit på de kommunala sammanträdena idag. Thomas har ersatt mig.

Själv har jag varit på satellitkonferensen "Dags för barnen". Männen och politikerna lyste med sin frånvaro - nästan. Förutom mig så skådade jag en centerpartist (Anna-Greta), en kd:are (Birgit) och så folkhälsorådet  (mp)från landstinget som använde konferensen som plattform för sitt nypåkomna intresse för frågan.

Vi har i alla fall idag röstat avslag på storregionerna - till den frågan återkommer jag i morgon.

Nu är det Se och Hörs fofograf som intar arenan. Från honnörsbordet på landsmötesmiddagen.

46461-557

Först ut tidigare finansministern Ingemar Mundebo - mest känd för sitt lilla charmanta dialektala talfel att inte kunna uttala bokstaven R. Det gjorde rebymakarna glada. När han överlämnade en pelargon till Birgit Friggebo hette det i revyerna att han överlämnade en "kukväxt".

46461-558

Nyvalde 2:e vice ordföranden Helena Odenljung (skeppsmäklare till professionen) och ganska nya partisekreteraren Erik Ullenhag. Nytt stuk på partisekreteraren noterades längtansfullt av många -. slipsfri landsmötesmiddag.

46461-559

Luf-ordföranden Frida Johansson Metso hade en given plats vid honnörsbordet.

46461-561

Och partiledaren med en fd partiledare vid sin sida. Såna - fd - har vi ju många av men tur att det finns en av kvinnligt kön. Som enligt ryktena för övrigt snart ska gifta sig!

46461-563

Initierade källor säger till Se och Hörs fotograf att vigselförättaren (se bildtexten till förra bilden) kan vara Hadar

Cars. Ses här tillsammans med en av de populärare folkpartistatsråden Nyamko Sabuni.

46461-564

Och två favoriter från den gamla goda tiden - Gabriel Romanus och Birgit Friggebo.

46461-565

Och så klart fanns avgående partiordföranden i högsäte vid honnörsbordet. Halva Helen Odenljung är bara en markering av att hon ännu inte var vald till vice ordförande då landsmötesmiddagen ägde rum.


Ester Matilda

Välkommen till världen Ester Matilda. Efter dramatik med akut kesjarsnitt föddes hon i torsdags. Två månader för tidigt - med vikten 2 kg och 41 cm "lång".

Sten skulle med andra ord ha blivit morfars far - om jag nu tänker rätt.


Enligt gammelmormor Eva - som var så snäll och ringde mig - så har mamma Ellen återhämtat sig och babyn har fått lämna kuvösen.


(S)vär i kyrkan

Ingrid Norberg, ordförande i Bun och Johan Sparrman, vice ordförande i dito nämnd skriver debattinlägg i NSD med rubriken "Vi måste våga hitta nya vägar". Till försvar för städning på entreprenad.

Nog måste det väl anses som att (s)vära i kyrkan.

Och inte helt oväntat så blir det tagna i örat av "översteprästen" själv Börje Lööw.

Fast jag hittar inte några länkar till debattsidan - inte heller till ledarsidan.

Kurirens ledarsida ger Jan Björklund 4 plus och det är han väl värd. Hans installationstal var mäktigt och återfinns
här.

Mäktigt var det också när Göran, Maud och Fredrik äntrade scenen tillsammans med Jan. För de flesta av ombuden kom det som ett överraskande inslag och möttes av jubel och applåder.

Och apropå betygssättning så får jag säga att Maud var den klart slagfärdigaste av dem i detta lite lättsamma och skojsamma inslag. Bland annat fick de tävla i kunskap om varandra. Vem som gillade småkakor och vem som tillhörde stjärntecknet Väduren. Det förstnämnda var Maud och det andra var Jan. Mauds tillägg om att andrahandsvalet var bondkakor kändes som lite effektsökeri men var ju lite småfyndigt.

Annars har centern det tungt i dagens tidningar. "Det finns ingen tunnelbana i Stockholm. Hjälp oss att berätta det för Centerpartiet" annonserar rörelsen Utan bilen stannar Sverige.

Och på insändarsida i Kuriren levererar Mårten Ström en bredsida mot centern och Stefan Tornberg. Fast Mårten stavar det Thornberg. Antingen har jag blivit ordblind eller så har Mårten fel. Och det sistnämnda är väl inte möjligt?

Och morbror Sture (Grönborg) får vara med på bild. Har tydligen gjort lumpen med moderaten Lars Spolander från Haparanda. Fast - ha,ha, - det är en något modernare bild i papperstidningen.

Nu ska jag dra vidare med den här dagen. Thomas ska tjänstgöra för mig på APU och Kommunstyrelsen. Ska delta i nationell videokonferens om barn som far illa. Äldee- och folhälsominister Maria Larsson skriver om temat på DN idag.

Det blir nog inget mer bloggande under dagen - programmet var intensivt.

Egen dusch

Egen dusch - guld värd. Eller borta bra..och så vidare.

Skönt att vakna upp hemma igen, Med en dusch exakt inställd med både värmen och strilandet.

Strilar gör det ute också - ordentligt. Och nu först - halvsex - kommer tidningen.

På återhörande i vardagen.

Överhövan mäktigt

Överhövan mäktigt - så kan jag väl sammanfatta landsmötet.

Hemkommen för någon timme sen!

Vilket gäng, vilket gäng, vilket supergäng kan också vara ett bra epitet. Alla ombud på plats förstås på alla omröstningar.

Men det är att kräva mycket att alla ska vara från klockan 08.30 till nästa dag 05.00 på morgonen. Men med lite pusslande med oss som inte var ombud så lyckades vi täcka in varenda minut.

En särskild medalj till Åse, Yvonne, Ylva och Jens som tog nattmanglingen - förlåt morgonmanglingen- natten mot söndag. Hemkomst till hotellet 05.15. Fast Hendrik, Irmeli var inte mycke sämre - till hotellet klockan 02.00 ca. Det var jag som var svikaren med hemkomst strax efter midnatt.


Nu komer bara ett litet bilsvep så långt jag orkar och ids ikväll.

46461-553

Jan på storbild just när han enhälligt valts till partiledare.

46461-554

Festen - här hade jag inspirerat både jens och Hendrik att ta fram sina kameror. Sedemera insåg jag att Hendrik videofilmade med sin lilla snutt kamera. Kan hoppas jag inte sa något olämpligt?

46461-555

Här var rätta bilden - förra var bara "förrätten" där Jens visade upp sin!

46461-556

Och lag om förbud mot  åldersdiskriminering har vi ju partiledarlöfte om - här är en av de yngre deltagarna vid landsmötesmiddagen.

Det får räcka för i kväll - men ni ska få resten också. På tur står honnörsbordet som jag modigt gav mig på. Rena Hänt i veckan - eller Se och Hör kanske den heter nu.

Och nostaligifesten kommer också. Tänk er att bara på party med en folkpartiledare och två fd samtidigt? Det om någon är väl nåt att skriva hem om?


När Du minst anar

så kommer här ett inlägg - om är kort. Ett litet livstecken om du så vill. Råkades ramla in i ett rum med skylten "dator för ombud". Och eftersom jag har ett likadant "halsband" som ombudes fast jag bara är ersättare så tror jag ingen kastar ut mig.

Har just lyssnat på Jans installationstal. Vädligt väl balanserat och med den tydliga sociala profil som så många längtat efter. Personligt, privat blandat med hårda fakta och upppiggat med en och annan lustighet och gliringar. Entusiasmen har tydlig hos ombuden.

Kan inte tänka mig annat än att det kommer att finnas på folkpartiets hemsida.

Medan förbipasserande här utanför i foajen tror att jag skriver på ett eller annat anförande har jag istället roat mig att titta på länstidningarna.

Det mest spännande är väl att
upproret mot Ögren tilltar i styrka.

Tyvärr har verkan av min antiinflammatoriska medicin kraftigt avtagit redan från 5:e dagen den här gången. I morse fick jag komplettera med en Panodil och 1 timmes extra sömn. Bra att ha egen sjuksköterska med - som kunde tillstyrka denna komplettering. Är annars väldigt rädd för tabletter och särskilt att blanda.

Det blir till att sitta långa pass för när jag väl sitter är det inga problem - det är upp och ner som är lilla helvetet.


Hoppas allt är väl med er där hemma!


Trevlig helg!

Ha. en riktigt god helg! Det ska jag ha. Nu drar jag mot Västerås och landsmötet. Och ska vare sig blogga eller skriva tidningskrönika.

Bara ha kära återseenden och kramas!

Och visst blir det ett kärt återseende med bloggandet på söndagkväll också!

Försvaret - inte min nisch

Nog är det tur att försvaret inte tillhör mina favoritpolitiker områden. Nu har Odenberg avgått för att regeringen vill dra ner på materialanslagen inom försvaret.

Och då fläskar nya försvarsministern Tolgfors till med miljarder på "materialet "Jas.

För att lugna försvaret?

Kan undra om det inte är moderata partiorganisationen  som ska lugnas. Se ledaren idagens NK. Och lyssna till enkäter som gjorts bland moderata länsföreträdare.

Allan Widman (fp) som jag just nu lyssnar till på TV - han gillar jag. Redig, klar och kompetent!

Två kilo för snäva

Vanligtvis rätt bra att vara optimistisk. Men just nu känns det riktigt kärvt. Runt midjan. Nya gröna dressen inköpt lite med tanke på att det var ett bra plagg när man ska vara borta så ett par tre dagar. För att slippa ta med så mycket.


Christina på Magnefique hon bara sliter till när det går tungt och säger att det ska sitta lite tajt. Hon borde faktiskt få sitta in kläderna. För nu har jag suttit in byxan och börjat med kjolen. Det tar på ska jag säga.


Skönt i alla fall med en kavaj som går ner över midjan - utifall knappen sprättar så håller det väl emot lite grann.

Skönt också att åka Nordic i morgon - och slippa alla hysteriska automater och fingertryck.

Nu ska snöra ner lite kläder i väskan - vi får se om jag hinner blogga mer i kväll.


Efterbörden

Har varit full rulle och raka rör från första stund här på expen. Kafferast blev det ingen (fast flera koppar vid skrivbord och dator)

Det tar någon timme att sortera in och upp "efterbörden" från Månadsmötet. Skriva färdigt yttrandet utifrån vad mötet tyckte. Men snart är det färdigt, Stefan!

Mycket militärt i tidningen idag - försvarsministerns avgång och
I 19 100 års jubileum. Odenberg får omdömet "korkat" på Kurirens ledarsida. Inte ofta såna tillmälen ges om moderater på den sidan.

Roligast i dagens tidningar är den insändare i NSD - tyvärr inte länkbar - där en skribent insinuerar att skyltrna på elstolparna "livfarlig ledning" nog åsyftar Vattenfalls verkställande ledning.

Nu ska jag iväg på damlunch på teatercaféet.

Kaffeblogg

Godmorgon - idag blir det blogg till förmiddagskaffet.

Nu ska jag iväg och hämtar morbror Sture vid tågstationen i Sunderbyn. Visst är det härligt att vi fått igenom en tågstation.

Den tidigare las väl ned på 60-talet.

Morbror Sture ska och fira I 19 Boden 100 år. De som muckade för 50 år sen har "klassträff" i helgen.

Från okänd till försvarsminister

Skrev lite surt om Tolgfors debattinlägg i mors och kallade honom regeringens mest okände minister. Och nu är han plötsligt i hetluften.

Som het kandidat som
försvarsminister.

Och hon Anna Kindberg som är mest känd för sitt uttalande om att stockholmare är smartare i skallen än lantisar ska visst efterträda Tolgfors som handelminister.

Vi får hoppas hon varit tillräckligt smart för att betala TV-licensen och kasta ut andra lik ur garderoben.

Här har det annars rullat på. Lunchen fick ägnas åt inhandling av mat och "brännvin" till föräldrarna som ska ha gäster. Plus kompletteringshandling till jobbet, postning av brev och en tur till Sunderbyn med återresa över Kallax flygplats för avdumpning av Birgit på väg mot storstan.

Yes - jag vet att det heter Luleå flygplats numera - men jag ids inte ändra.

Sen har Thomas dykt upp här så nu jobbas det med vårt yttrande över Ansvarskommitténs förslag - det som tyvärr mest bara kommit att handla om storregioner eller ej. Ska bli spännande att höra hur mycket våra fritidspolitiker som kommer i kväll har tagit till sig av debatten.

Nu ska jag ut och fixa en blomma till en gästföreläsare som vi har ikväll. "Entreprenörsskap i skolan och lärarutbildningen" - ska bli spännande.

Sjukt kan stavas med (c)

Jag är inne i en parentesperiod. Skulle vilja stava sjukt med c så jag kan sätta en parentes.

För visst är det sjukt att ta ut både
full statsrådslön och fullt arvode för partiledarskap. Det kan inte vara möjligt att göra rätt för två så tunga uppdrag samtidigt.

Än sjukare - om möjligt - är att Lars Leijonborgs lön från partiet är hemlig. Det kan inte vara möjligt - men det står så i artikeln.

Det kommer att "re sig"

Nu vet jag - det är den här förbaskade sommartiden - som krymper mina morgnar.Jag har aldrig gillat den - första åren mådde jag fysiskt illa i flera veckor när eländet startade på våren.

Fast nu har jag vant mig hyfsat - men fortfarande är det en höjdare när det blir normalt igen. I slutet av september hoppas jag?

För då är klockan bara tio över fyra när den är tio över fem. Och då får jag tidningen i lagom tid. Eller hur tidningsbudet?

I OA:s värld är det en ny pensionärsskatt på gång igen. Fast han har inte förstått det än. Med den argumentation han för idag om jobbavdraget som pensionärsskatt så måtte väl jämställdhetsbonusen vara det också. Fast den är ju sossarna för - så här krävs kreativitet.

Synnerligen ihålig argumentation den om "pensionärsskatten". Avdrag för inkomsternas förvärvande som man också skulle kunna kalla jobbavdraget har funnit i olika varianter seni urminne(s)tider.

(S)ynd att det hetsat och partipolitisera pensionärsrörelsen också!

Urtråkig insändarsida i Kuriren med debattartikel av regeringens mest okände (?) minister Sten Tolgfors. Vem orkar med en trekvarts sida tät brödtext?

Tydligen har nätredaktören insett det och inte lagt ut den!

Motsatsen till urtråkigt var det garanterat på Marcias färgstarka bröllop som tyvärr inte kunde delta i. Men jag har frossat i bröllopsbilder och Jens och Lottas berättelser från evenemanget. Ni som känner Marcia kan länka in er här och få en flärdfull stund.

Nu ska jag på med "flärden" och ge mig av mot jobbet - något sen som vanligt på morgnarna numera.

För er som bryr er

Några har ringt och några har sms:at. Så har jag tagit fan i båten..det vill säga yppat om min ohälsa får jag väl skylla mig själv.

Jodå - pillren jag fick och började äta i går funkar. Funkar kanonbra än kan jag säga. Eftersom de funkade 7 dagar förra gången har jag räknat ut att om jag försöker ta det lugnt så ska jag hålla mig på benen till och med söndag ungefär.


Eftersom jag fått en kommentar från Stefan om Ansvarskommittén borde jag väl tala ur skägget rejält i den frågan. Måste erkänna att jag vänt på många argument fram och tillbak innan jag satt ned foten. Och någon liten tå spreta väl än - men i morgon ska vi diskutera det på gruppen.


Så efter det ska jag bli tydligare.


Hemma igen

Klockan halv sju - hyfsad tid. Förstår inte vart dagarna tar vägen - fast idag har jag "städat" undan många små samveten både som förtroendevald och som tjänsteman.

En hel del praktisk info till landsmötesombuden så här i sista skälvande minuterna innan avresan - för deras del på torsdag morgon.

Hämtat handlingarna för morgondagens Månadsmöte. Donat runt de fyllnadsval vi måste göra efter våra utflyttare.

Och plötslig var klockan halv sex - och det blev hemfärd. Morgondagen blir lång - från 7 till 22 minst. Så lite undanstök hemma måste jag hinna med ikväll. Lite tvätt kanske också - rena trosor är inte fel på fredagmorgon då det bär av för mig till landsmötet.

Lite sugen förstås att blogga från landsmötet - det lär ju finnas gott om bärbara även om jag inte har egen. Men det lutar nog åt att den tid som blir över från politiken ägnas åt social samvaro. Prickade av bland de ca 150 ombuden och inser att jag varit med länge. Oräknat tror jag mig känna 80% av dem. Oss sen alla andra som av nostalgiska skäl dras till landsmötet som flugor till en sockerbit.


Och visst - vi ska ha nostalgiträff på lördagkväll - vi som fanns på löningslistan -82.


Reklam för svärdottern

Oj - hur kunde jag missa två så viktiga saker i morse.

Svärdotter Lotta ny Hemmvid krönikör i Kuriren och ett helt uppslag med bilder från deras hus och trädgård.

Och så min vän Gisela i Sundom - riktigt stort grattis och kram på namnsdagen.

Nu återgår jag till näringarna - förberedelser för morgondagens Månadsmöte. Får inte glömma att hämta handlingarna på kommunhuset heller.

Ska vara "världsbladet"

I PT rör det på sig - eller snarare i Arjeplog. Så här ska en slipsten dras - Grattis Naeimi. Fast jag kan undra om Bengt-Urban kanske ville bli överkörd i frågan?

Utåt måste han (s)prattla med i storregion valsen - men han är tillräckligt klok att förstå att för de små inlandskommunerna kommer storregioner att vara rena natta.

Rena natta är det också att Roslund försöker sig på samma som sossarna här hos oss. Skylla på att det inte går att införa omdömen i ordning och uppförande innan nya skolförordningen införts. Sanningen är ju att förbudsklausulen är borttagen.

Så kör hårt Ulla och Åke i Piteå.

Bevi(s)ligen centerpartist!

Efter att ha beskyllts för att kratta manegen för socialdemokratisk valframgång i Norrbotten har nu PO Eriksson revancherat sig.

Ni minns sosseregeringens PR-resa i Norrbotten inför valet 2006. Initerad och genomförd av landshövdingen.

Men nu när Strukturfondspartnerskapsdelegationens styrelse (häftigt namn - men kanske konstruerat - ser att det i den här artikeln bara heter Strukturfondsdelegationen) har utsetts så har han inte bara
slängt ut Kent Ögren utan också lyckats ge centerpartiet ca 30%  - 3 -av de partimarkerade platserna. Moderaterna har fått 2. Och förutom dessa är det bara sossar.

Själv verkar jag också ha obalans i tillvaron. Bloggandet på morgonkvisten kommer numera efter klockan 7 - och helt plötsligt är det bara hög tid att ge mig av.

Får hoppas att kafferasten ger utrymme för att skriva av mig.

"Lemmen"

Visst vet ni vad "lemmen" är? Min doktor frågade idag hur han skulle översätta "lemmen" till svenska.

Vad är din översättning?

Ledtråd är att det inte handlar om lemmen!

Och 20 spänn på Keno

Och sex rätt på Keno - 20 spänn.

Dessutom en tidning direkt riktad till mig - med löfte om 43 miljoner. Postkodlotteriet!

Synd att jag redan sett den hos mor - som tilltalades som "Viola" Strutz vilket är hennes första förnamn. Annars har hon ju levt med namnet Marianne hela 81 år - drygt.

Och även om jag är extremt lättlurad så förtog det effekten av att jag var särskilt predestinerad för de 43 miljonerna!

Tåget tar ansvaret

Med risk för att jag gör mig än mer känd som björnhatare konstaterar jag bara att det är tur att tåget tar ansvaret - som jägarna inte verkar klara av.

Fatta att om det är 5 björnar på tågspåret nära bebyggelsen så har stammen vuxit sig för stor i kustlandet. Åtminstone om vi lägger till övriga iaktagelser av björntillgången.

Annars avslutade jag eftermiddagen i trevligt sällskap med kompisar från alliansregeringens partier. Informella och trevliga diskussioner och samtal om dittan och dattan.


Bakad potatis med kyckling och currydressing var inte alls fel det heller.


Sen en tur till expen för att uppfylla löften givna under dagen. Några mail och telefonsamtal.


Men hemma till halvåtta och då hade jag hunnit med medicinleverans till mor och far.


Fotbollsmatch på Byvallen - och förfärlig parkering av bilar kors och tvärs på Landshövdingevägen. Kan bara hoppas att inget utryckningsfordon ska fram där?


Lite sugen att kolla in matchen - som uppenbarligen dragit mycket folk.


Dock rädd om den återvunna hälsan. Ett piller Arcoxia och det känns som att sväva på moln. Kan nästan inte minnas hur ont varenda rörelse gjorde före.


Jag har det faktiskt riktigt bra, jag!


Diagnos på G

Vilken diagnosen är på beslutet att lägga ned samtliga obs-platser i Haparanda kan vi ju gissa på. Inbörde(s)krig är väl bara förnamnet.

Bucht har ju rejält målat in sig. Nu måste han ju nästan knata till den borgerliga regeringen och be att få starta eget?

Men nog skulle man ju vilja syna både sossarnas och v och mp:s alla uttalanden i valrörelsen. Vem vr det då som utmålades som hot mot obsplatserna?

Fast annars är diagnosen god det vill säga från läkarbesöket. Eller beskedet var i alla fall att diagnos är på G. Ny sänka skulle tas (och togs) och dissikeras. Fast analyseras kanske det heter på läkarspråk.

Men det känns som om jag får 7 dagar tillgodo nu. Känns som om första pillret av gamla medicinen redan verkat. kan hoppas att det åtminstone blir som senast - 7 dagar utan (i alla fall nästan) ont.


Annars har jag pysslat med lite kommunala frågor så här på förmiddagen. Nu ska jag ta itu med lite förberedelser inför Barbro Westerholms besök här den 13.


För att sen ha en kommunal sammankomst klockan 16. Som förhoppningsvis inte drar ut alltför långt in på kvällen.


Svaret var centerns riksting?

Lite nyfiket kollade jag i går kväll efter någon notis från sossarnas styrelsemöte. Vem skulle ha rätt i sina spekulationer om innehållet på dagordningen? Östman med obs-platserna, Nord-Nytt med tvättsåpan. Eller mitt eget skämtande om byte mellan bemannade polisstationer och obs-platser.

Och svaret blev; Centerns riksting! - enligt
Kuriren idag. Den gamla regeln om att anfall är bästa försvar gäller tydligen.

Men varför har ingen intresserat sig för vad sossarna egentligen diskuterade? För inte hade de väl tajmat ett styrelsesammanträde till centerns riksting?

Annars är det mest avdelningen möten i olika intresseföreningar som dominerar båda tidningarna. det är baggar som träffats i avelsföreningen. Rädda jordens vänner i Svartöstan, Bodens Cruising, Naturskyddsföreningen, 60 sorters kakor i Brändöns nya byahus, en hyllning till hästen i kalix, byfest tradition i Gällivare. Älgjakten förstås, Hälsans dag i Luleå. det finns något för alla!

I Boden har man säkrat stadshuset mot kriser - dock inte politiska sådana utan mest att klara elförsörjningen vid strömavbrott och så.


Inte särskilt mycket att bita i politiskt om jag så säger.


Ska se om min lilla doktor kan få mig på bettet igen! För det kommer väl hetare tidningar än dagens.


Helgen i "ömsoms" tecken!

En helg i ömsoms tecken. Ömsom vin ömsom vatten.

Måste dock börja med att försöka visa födelsedagskortet där Camilla påverkade mitt undermedvetna så jag köpte ett födelsedagskort med klöver - till sonen inbiten folkpartist.

46461-542

Dom ser ju riktigt omotiverade ut också - riktig ditklistrade.

Nå efter detta inhandlande av födelsdagspresent så åkt jag så småningom till Älvsbyn.

Möttes av flaggor på halvstång.

46461-543

46461-544

Hela flaggspelet som var mitt emot Hotell Polar var för bedrövligt. Tänkte att Bosse Johansson dragit ner dem på halvstång innan han åkt till helgens sossemöte. Men så insåg jag att det inte är Bosse som bestämmer i Älvsbyn utan Bill!

Fast fördel Älvsbyn för det fantastiska Hotell Polar. Fantastiskt bemötande, numera också både fräscha konfernslokaler och fräscha rum. För att inte tala om maten. Vi pratar om fd Sparta.

Guldmedalj utdelas.

Naturligtvis som vanligt fantastiskt att träffa partikamrater från hela länet. Förvisso var den ovanligt många som valt älgen framför Strutzen den här gången. Men vi som var där hade otroligt givande diskussioner under lättsamma och vänliga former. Tyvärr missade jag att fotografera på fredagkvällen. Men här kommer ett bildsvep.

46461-545

Här är det Johan som förser sig till frukost.

46461-546

Här är Ylva som ledde ett av utskotten. Energi, försvar, Nato, Miljö och en massa annat.

46461-547

Här har vi Irmeli som leder ett utskott som behandlade bland annat ideologi och sociala frågor. Event. namnbyte var hett ämne.

46461-548

Här har vi Thomas som är stand-in för Åse Sundström. Skolfrågor, trafik och regionalpolitik  med mera stod på
hans dagordning. Vid landsmötet är han annars ledamot av valberedningen.

46461-549

Och här har vi Hendrik i full aktion. Lag och rätt gav upphov till många diskussioner.  Till vänster Pia Åhman och Inger Lundberg, deltagare från Älvsbyavdelningen.

46461-551

Och här har vi Jens som är stand-in för Yvonne från Gällivare. Han hade hjälp av Lisa vid sin högra sida.
På vänster sida i bilden ser vi Erik Lundström och Marjatta Pääkkönen. Till höger om Lisa, Ida från Boden.
Det ser ut som om det är en knivig fråga det behandlar - förmodligen motionen från ungdomsförbundet om att avskaffa kungahuset - den alltid återkommande motionen från det hållet. Omröstninge slutade oavgjort vid minilandsmötet . Men som någon sa - det är ju som om att avskaffa tomten - och det kan man väl inte rösta om?

Och efter minilandsmötet åkte Sara och Lisa och jag hem och åt massor av godis.

Idag har vi fört lilla nallen Olle till sjukhuset. Vilket innebär att vi fört honom till min mamma för hopsyning.

Och där såg vi på höjdhopp och spjut - och det var antingen vatten eller riktigt surt vin.

Intill stan och hämtade nya trisslotter som vi vann på gårdagens inköp. Gissa resultatet?

En sväng på Smedjan med lite örhängen och mobiltelefonvantar.

Flickorna återlämnade till Västbacken!

Och nu längtar jag verkligen att besöka min doktor i morgonbitti - så här ont i kroppen ska jag inte behöva ha.

Datorbrist

hemma från Älvsbyn - redan i går förstås.

Med i bagaget fick jag ju Sara och Lisa.

Så jag har inte haft tillgång till några nättidningar eller annan input så det är inte mycket färskt jag kan tycka om.

Dessutom rycker de i mig och påstår att det är deras tur.

Så jag skriver en resumé av tillvaron först i kväll n'r barnen är återbördade till Västbacken..