Linslusar!

Titta här vilka linslusar! Det här damerna tog turen över isen ut till gråsjälören. Eftersom jag inte var så välskodd på fötterna tog jag en annan rutt med bland annat Yvonne Stålnacke.

Och här ser man - "vänstersvängen" blev en irrfärd bortom alla kameralinser.

Och vad tror ni - ett kort tog jag - av Erik Hugo som intervjuar en sjukgymnast vars namn jag glömt. Vi får väl se om jag lyckas få in det så småningom. Den här gången var det Zomen som inte ville lyda mig. Så skulle det mot förmodan vara skarpt - så är väl motiven bara som några flugor långt bort. Men övning ger färdighet!

Rubriken på det här inlägget hade förstås lika gärna kunnat vara - surt sa räven...

Kliniskt rent från politik

Ambitionen om riktigt slött och ledigt har väl kommit till sin rätt - har sovit till klockan 7. Lite svårt att somna i går kväll - vanligt fenomen om jag int hunnit stoppa näsan i kudden före halv elva. Och lite överdrag blev det.

Eftersom hela helgen ska vara kliniskt ren från politik blir det väl svårt att hitta något att kommentera. 5000 baciller eller noll - det handlar om
rent vatten. Frågan är om vi har vett att uppskatta vårt goda kranvatten?

Har haft en rundtur bland det stora drakarna - DN, SvD, AB och Expressen. Var ovanligt händelselöst om jag bortser från en ren avrättning av en 40-års man som skedde i Vårberg, Så en ska väl vara glad varje gång jag kan konstatera att det är händelselöst i dessa blaskor.

Lokalt blev jag väldigt upprörd när jag läste krönikan i Norrbottens Kuriren "S i hemlig klubb?". Har tydligen släppt in NSD journalist men inte dito från Kuriren. Om det nu inte handlade om ledarskribenterna känns det väldigt otäckt - och vore värt ett "grävande" på nyhetsplats.

Apropå att uppskatta rent vatten - så hoppas jag många också kommer ihåg att skicka en tacksamhetsn tanke till att vi har förmånen att ha två lokaltidningar. Det är långt i från alla förunnat även om vi bara talar om nationellt perspektiv. Fria tidningar i inernationellt perspektiv för för långt - en dag som denna utan politik?

"Fel person blir ny länspolismästare" är i alla fall ett ärende utan politik. Som ersättare i polisstyrelsen måste jag läsa Östmans inlägg på vänsterkanten (som idag heter "i hörnet"). Polisstyrelsen sammanträder först på tisdag - och då blir det väl högläsning ur Kuriren för ledamöterna! Redan i väg skickad till polishuset - finns inte kvar på nättidningen så det går itne att länka.

Och Hilding han är aldrig still. Holmqvist alltså. Nu säljer han Laponia till Kristoffer Lundström. För er som har några år på nacken kan jag berätta att Fredrik är barnbarn till han som ägde den "världsberömda" nordsvenske travaren
Gilldor.

För övrigt noterat jag att det är glädjande mycket platsannonser i våra lokala tidningar!

"Svarttaxi" och basket

I kväll har jag ägnat mig åt basket (24:an) och "svart taxi" (hämtat och skjutsat kompisar).

Noterar att Plannja baskets förlust mot 08:orna är första nyhet på Kurirens nättidning. Det är väl acceptabelt att det står efter skotern som körde genom isen 16.07. Men varför kommer damernas segermatch som ger finalplats efter isdramat.  Isdramat som skedde 16.07. Damernas segermatch är noterad som nyhet 20.38. Men kommer längre ner.

Prioritering i genusperspektiv?

Petitesser kan tyckas. Men petitesserna är alltid till minus för kvinnor.

Det är därför jag är feminist!

Lite uppretad efter någon amerikansk talkshow på TV där män som inte har tillräckligt "stake" kallas flickor.

Tänk om vi alla som levt ett tag  berättade om alla män som saknar "stake" på ett eller annat sätt. Lång lista skulle det bli!

Men kärringar skulle jag aldrig kalla dem - de vore en förolämpning mot alla oss häxor!

Anlänt i reservdelsskick

Har anlänt till jobbet - i "reservdelsskick". Lätt på foten i promenadskor och bara kavaj - ingen vinterkappa. Skärpet i handen. Och när jag kommer in säger AG att jag har jumpern avig. Tur i alla fall att jag inte åkte direkt till sammanträde med den aviga.

Tänka så sena tidningar kan ställa morgon upp och ned?

En dam -
en häxa - från vidderna tycker att det borde finnas en häxa i var mans liv. Men det är långt ifrån alla män som klarar det - testa med innehållet i  "Släpp fram häxan inom Dig" som jag skrev om i onsdags?

Nystartsjobb är inte lösningen tycker ledaren i NSD. Förstår att partitaktier s är oroade för framgången med denna åtgärd.

Förmiddagen ska ägnas åt att "städa" i kommunala lådan. Det ligger en några outredda frågor på lut. Valberedning med Studieförbundet Vuxenskolan klockan 15.00.

Har ambitionen att vara helledig från politik i helgen och det kräver sin organisation och planering. Mest mentalt!


Några som vill hänga med och gå Livsloppet på lördag?


Jag är bevakad

elelr efterlängtad om jag nu ska försöka vara positiv - enligt mina egna tidigare propåer. Om jag inte anlänt till mor och far innan halv åtta så kommer det säkert om amen i kyrkan (om det är säkert nuförtiden) ett samtal med förfrågan om var jag är.

Och denna morgon är jag verkligen i riskzonen. Hinner jag är det på sekunden när.

Tidningen först klockan sex. 6.33 kom det mail från sektledaren Alf i Arjeplog som undrade vilka vanor jag lagt mig till med när krönikan inte kommit.

Han har länsstyrelse idag och var väl på G ned till Luleå. Hoppas de inte börjar klockan 8 då med tanke på att han har 25 mil att åka. Kamajokk och namninsamlingen hett idag - Alf har verkligen samlat in både för och emot.

Noterar att
Noterat noterat samma sak som jag skrivit tidigare om i bloggen. Alla som flydde fullmäktige. Dock får jag upprepa att Östman borde säkra sina källor genom att ringa mig. Jag kan på raken meddela att Krister Hammarbergh, moderat, lämnade väldigt tidigt. Möjligen använde han riksdagens regler för utkvittning för även Göran Öhman (s) saknas på denna lista - även om han lämnade betydligt senare.

Skämt åsido så var det nog tyvärr så att väldigt många fler hade lämnat innan vi avslutade klockan 19.40. Ska nästan bli lite småspännande att se sekreterare Kjells noteringar. Inte lätt för honom heller att hålla koll - är inte säker på att alla ens meddelar sekretariatet.

Så frustrerande

att tidningen inte kommit än . kvart över fem. Inget vettigt gjort sen jag steg upp halvfem - bara väntat, läst nättidningar och lyssnat på Jönköpings regionala nyheter - vad de nu kan heta.

Tennislegenden Stefan Edberg - tillika fastighetsägare i centrala Jönköping - har dragit på sig "raggarnas" ovilja. Stefans hyresgäster bor i centrala Jönköping. Vid ett sånt där stort torg som vi saknar i Luleå. Tydligen är det förvänansvärt nog fritt fram för biltrafiken på en kullerstensbelagda ytan. Såg nästan komiskt ut när en liten grön bil kryssade över torget.

Nåväl tydligen samlingsplats för bilburen ungdom kvällstid. Kan förstå om olägenheter uppstår om detta stora torg fylls med bilar kvällstid.

Allt nog nu skulle "raggarna" demonstrera. En kepsprydd, finnig, ung man tyckte förstås att de som bodde centralt skulle tåla nåt.


Läste i DN i natt (livet blir rubbat när jag kommer hem vid fem som vanligt folk) om någon Temo. Sossarna hade inte varit större i någon opinionsmätning sen ågon gång under Ingvar Carlssons tid - kan det ha varit 1991. Ringa tröst när fjolårets val var det sämsta sen 20-talet.


Och nu är nog Johan kaxig när Linköping är klar för final. Så får vi se vem moståndaren blir. Blir det Modo får du hålla på Linköping själv.


Och så kom jag på en idé - i natt mellan 2 och 3 när jag hade något tuppjuck och var vaken. Alltså vi måste införa en dag när alla människor måste bemöta saker och ting positivt. Tänk att det alltid finns något att gnälla över. Både gröna bilister och Naturskyddsföreningen lyckades hitta negativa saker med ett stimulansbidrag. Utan tvekan är det väl ändå bra om ett stort antal bilar byts ut till såna som släpper ut mindre skit? Naturskyddsföreningen slog dessutom fast att det skulle tankas etanol. Det trodde jag var "ute" - får väl se om vännen Magnus kommenterat något - han kan ju sånt här.

Fast det är svårt att se så positivt på att Försäkringskassan slår igen 4 av 5 kontor. Säkert många som får gå. Det positiva skulle väl vara för de som tillverkar telefon med "fyrkant". Men handen på hjärtat - när besökte Du en Försäkringskassa senast?


Fem över halvsex - och den kalla luften breder ut sig säger "vädret". Fast här är det 5 grader varmt. Och nu måste jag ge upp tidningen och ta duschen först.


Rekommenderas: Livsloppet på lördag

Start och mål vid Kyrkans Hus, Nygatan 10, Luleå. Mellan 12-16 kan du gå en promenad och genom att lösa ett startkort för 40 spänn bidra till Lutherhjälpens arbete för att utrota hungern i världen.

Har sett att det finns Lutherhjälps aktiviteter även i andra kommuner. Det minsta du kan göra är att lägga en slant i deras bössa.

Gör det!

Äckliga och otäcka vårtecken

Har varit tvingats ut ett snabbt ärende. Fast ganska mysigt att bara stoppa telefonen i kavajfickan,sätta väskan på axeln och dra. Man är liksom lätt till själ och hjärta när jag förnimmer våren och en förhoppning om sommar.

Men äckliga vårtecken. Fimpar över allt. Vem är det som kastar sånt på backen. Det är så jag känner lust för en veckas DNA prover, hembesök och istället för böter upplockning av varenda äcklig fimp.

Och nästa vårtecken lika säkert som otäckt. Böteslappar på många bilar. Fler än vanligt. Är det inbillning eller piggnar parkeringsvakterna till med vårsolen? Klart att det är lättare att skriva lappar då fingrarna inte är stelfrusna. Kan det vara så? I alla fall brukar vi säga åt de som parkerat fel utanför här hos oss - det är ingen fara för parkeringsvakter förrän vårsolen kommer. Fast ibland har de överraskat bilburna på väg mot komvux.

"Vårtecken" måste det också vara för Bengt Berglund i Överkalix. Visionären och livsoptimisten. Kämpande i motvind mot myndigheter. Nog ansedd som lite av "rätthaverist" eller så där bysnille som fantiserade om stora fyndigheter av både det ena och det andra. Nu visar det sig att det visst är diamanter han hittat. Fast det låter så otroligt att man kan tro det är 1: april.
Diamanter i Norrbotten?!?


Visst kittlar det

Visst kittlar det att köpa en ny bil när man nu kan få 10 000 i kontantbidrag. Hoppas bara det nu är en konstruktion som gör att inte bilföretagen kan sno åt sig största vinsten. Men så verkar det inte. Får väl se vad Bosses Bil o Motor kan hosta upp när jag ska dit och sko om bilen om någon vecka. Ska fö ha min första besiktning av min lilla Honda Jazz i början av maj.

Och apropå stimulans bidrag ska det bli intressant att se hur avskaffandet av förmögenhetsskatten slår. Jag kanske skrivit det förut men jag måste få säga att hästsvanspojken vi har som finansminister han klarar verkligen media galant. Och inte bara det - han är tydligen en riktigt liten charmknutte som går hem i riksdagsgrupperna också.

Bra krönika av Östman i dag om plusjobben. Att sossarna själva försatt sig i ekonomisk knipa vad avser plusjobben.

Lätt frustrerad blir jag när jag ser hotellföreträdare beklaga sig över att det byggs nytt hotell i Luleå. Vad tycker de vi ska göra? Förbjuda byggnation? Intressant är att det är Hilding Holmqvist som ska bygga - han räds inte att konkurrera med sitt eget Nordkalotten. Så talar en sann entreprenör! I Norrbottens Kuriren idag!

"Nystartjobb - ett lyft för Norrbotten" - oj vilka be(s)ka piller med den rubriken i husorganet NSD.

PRO protesterar för pensionärerna räkning genom Judit Torikka på insändarsidan i NK. Håller med om att förändringen från 1982 är principiellt fel - men inget politiskt parti orkar att ta i frågan. Förmodligen kostar en återställare multum. Däremot att påstå att införandet av jobbavdraget är en försämring för pensionärer är ungefär som att gnälla över att kompisen får högre veckopeng för att han lovat att uföra tjänster hemma.

Nu ska det bli 10-minuters lunch för jag har tänkt "desertera" idag också - vid halvfemtiden. Far ville ha skjuts till återvinningen - och glad är jag att han inte drar med sin egen gammel som inte är riktigt ok än.

Nu skjuter han budbäraren

Persson alltså - på TV-nyheterna just nu. För mycket klippt säger han. Nu är det ju inte det som saknas utan det som fanns med som var otäckt! Går tydligen att läsa en debattartikel av honom i Svenska Dagbladet i dag. Ja, DN var ju en otäck tidning så det är klart han valt högerorganet.

Om inte Persson dykt upp i rutan hade rubriken varit Lätt på foten - idag är första gången med promenadsko. Det var faktiskt några välgörande grader kallt - annars hade det blivit bara kavajen idag.

Och så gratulerar jag sonen JENS på namnsdagen. Och Jens Isaksson också förstås. Och nu är jag inne på det spåret att jag säkert glömmer någon Jens jag borde komma ihåg. Fd ministern Orback lär väl inte märka mitt förbigående. Och så tar vi alla Jonas i en klump. Fast förstås inte Grafström - min kavaljer från alliansbalen måste förstås få en särskild hälsning.

Och så¨har jag hunnit fortsätta jaga vattenkubikmeter åt min hyresvärdinna. Från 1 till 2 i slutet. kan det betyda 1 kubik på 12 timmar och är det mycket eller litet?
Vetenskap och vetenskap?

Ett avbrott i fotbollsmatchen (återkomsten var inte kul - 2 -1 NIR - Swe) efter att ha sett Vetenskapsakademin om fett. Akademi och akademi - men så mycket förtroende för den vetenskapen fick jag då inte. Synd att ytterligare spä på rubriker om ett allvarligt problem - den alltmer ökande fettman hos folk.

Fast lite tror jag ändå på en återgång till det naturliga fettet. Riktigt smör ska det vara - för vem tusan orkar hålla reda på om det är mättat, omättat eller trans i alla lättprodukter? Nog kan jag undra om inte det mesta av cancer kommer av alla konstiga "transer" som kroppen inte kan göra sig av med.

Och till alla häxor som kommenterat; den som inte lämnar dammsugaren hemma hos gubben göre sig icke besvär! Hur kul är det att åka på en sladdrig "dammsugarslang"? Såna ska vi inte ha med i Blåkulla - vässade kvastskaft gäller!


Men nu ligger vi på - i fotbollen - om jag hjälper till nu så - kanske...


Desertering

Det kändes nästan som om jag deserterade när jag lämnad expen halv fem idag. En struleftermiddag - då allting jäklades och krånglade. Fast som helhet har jag fått undan en hel del - både på tjäsntemannasidan och förtroendekvinnosidan - om jag så uttrycker skillnaden på mitt partijobb som tjänsteman och mitt förtroendeuppdrag som gruppledare.

Trevligt besök hade jag av sektledare Sundström från Arjeplog när jag kom tillbak efter lunch. Eller om han framöver ska benämnas Svarte Petter. Lite kryptiskt men det blir väl offentligt så småningom.

Har läst av vattenmätaren åt min hyresvärd. Det lär åtgå smått otrolig kvantiteter vatten i detta lilla hus. Misstänks att det är något fel på mätarköret. Tack och lov. Finns det annars inte ett samband mellan hembränt och vattenåtgång? Kunde bli fina rubriker med känd folkpartist.... i samma hus som och så vidare.


Ganska intressant hur sänkningen av förmögenhetskatten redovisas i olika medier. Särskilt den minskade avdragsrätten för pensionsförsäkringar. Idag får man skattereduktion för belopp upp till ca 20 000 kronor - framöver kommer det bara bli skattereduktion för belopp upp till 12.000 kronor. Vilket framställs som om nu ska betala skatt för pensionsförsäkringar över 12 000 kronor.  Vare sig före eller efter denna reform finns någon skatt på denna typ av pensionsförsäkringar!

Sen måste ju sossarna vrida sig i plågor över framgångarna med nystartsjobben. 3 637 nya jobb och huvuddelen till långtidsarbetslösa och personer med utländsk bakgrund. Tur för dom att huvuddelen gått till män så de kan opponera mot något.

Så var det nog ingen slump att Yvonne Stålnacke skämde ut sig och läste upp cirkulärskrivelssen från partihögkvarteret. Hörde att Roslund i Piteå också fått en kopia - men han var smartare och tog upp det på en punkt där ordförande inte kunde peka på avvikelse från ämnet. Årsredovisningen - men där hade Yvonne glömt att förbereda sig. Partisekreterare Ulvskog får framöver skicka med en not om vilken punkt på dagordningen det ska dras.

Nu har jag väntat på fotboll minst en halvtimme - far ska att det var match klockan åtta. Sverige - Irland i EM-kval - vet inte om jag är på fel kanal - men det är Zlatan i intervju så det kan väl tyda på att jag är rätt ute.

Har slitit med tvätt och städ sen jag kom hem - så jag är rädd att det är godnatt om jag sätter mig tillrätta framför TV:n. Men det är rätt skönt det!


Släpp fram häxan inom Dig!

Blev bjuden på lunch i dag. Försenad födelsdagspresent vilken också bestod av en organge sidendröm från Thailand - en scarfes.

Men bäst av allt var raderna på medföljande kort:

Släpp fram häxan inom Dig!

Locka fram den tuffa glada, positiva
sidan av Dig själv!

En häxa är en kvinna
som vågar vara sig själv
hon vet vad hon vill
och låter aldrig någon trampa på sig

En häxa vet sitt värde
och hon vet att njuta av livet!

En häxa är en frihetssymbol

Kallar någon Dig för häxa
tacka för komplimangen

==

Passar väl bra så här i påskatider. Vi ses på Blåkulla!


Fått sina "ripor" varma

Jag tror minsann att landshövdingen PO Eriksson fått sina "ripor" varma. Måhända hade PG Sudnström sina vägar förbi residenset på väg till centerns "jaktstämma" i lördags.

I varje fall har den gamle (s)enterpartisten PO Eriksson debattinlägg i båda tidningarna i dag. Lite ovanligt att båda tidningarna gör plats
(NSD) samma dag (NK). Men är han hövding så är han!


Jag kan ju undra om kommunalrådet här i stan har några kontakter med länshövdingen inför eventuell byggnadsminnesförklaring av Fritz Olsson husen. De har ju nu den frågan i sin hand. Törs de - även om de finner det befogat - gå emot Karl Petersen? Karl har ju tidigare inte varit nådig mot länsstyrelse tjänstemän när de haft synpunkter på alkoholtillstånd.


Svaret är: Bra - mycket bra!

Hinner inte med så mycket skrivande på morgonen. Men svaret på den sista fråga jag skrev i går kväll är: Bra - mycket bra! Plannja vann överlägset på hemmaplan.

Annars har jag hunnit med att betala ett krav från Gamla SSK. 100 spänn i medlemsavift till "veteranklubben". Får väl kolla om far kommit ihåg att betala sin avgift.

Och så har jag haft span på tidningsbudet. Kvart över tre passerade hon "svintorget". Ni vet 50 meter från min altan. Så nära och ändå så långt bort. Tog 1 timme och 45 minuter innan tidningarna dunsade ner i brevlådan.

Den enskilda fråga som fick mest plats var Frits Olsson husens öde. Jag har i alla fall blivit välvilligare inställd. Det kanske går att göra något riktigt snyggt av det. Men onekligen finns det förbättringsområden i de skisser som visats. De fönster som hänger - och jag säger riktigt hänger - ut från våning två måste ju åtgärdas.Liksom den förfärliga garageporten mellan nya huset och Ebeneser.

Sen kan jag konstatera att särskilt taktiska har de ju inte varit. Mikael Leijon i rutan på första sidan på Kuriren - han hade inte ens sett KLOCKAN trots att den fanns med på bilderna i NK. Men det var ju inte KLOCKAN utan något plagiat. Och sen är vi ju många som undrar var FÖRLOVNINGSRINGEN ska placeras. Den är minst lika strategisk och nostgalgisk. Kanske bäst jag ger mig ut och förevigar båda - vem vet???


Det kommer mera under dagen. Ska börja med en träff med arbetsförmedlingen klockan 09.00.


Fullmäktiges solskenshistoria!

Nog ska jag väl hinna ikapp med referat från fullmäktige även om det går långsamt.

Solskenshistoria nr 1 är att jag faktiskt skrattade (snällt) åt Karl Petersen tillsammans med Jonas Brännberg från Rättvisepartiet. Kommer inte riktigt ihåg händelsen - men vi konstaterade båda att han lärt av Göran Persson - temat måste väl ha varit egotrippad. Jovisst - sökte man på Google på Karl Petersen så blev det 82 000 träffar, var hans stolta budskap. Budskapet var att vi inte skulle tro det som stod i tidningen för var man så medial som  Karl Petersen hade han inte en "janne" att rätta allt fel.

Jonas är i alla fall ärlig oftast. Synd att han håller fast vid en så stollig politik. Många av målen är i och för sig inte så tokiga - men vägen dit leder fullständigt fel. Nåväl - under Yvonnes "bejublade" framträdande teaterviskade han i alla fall att A-kassans åtstramning faktiskt inte gett utslag än.

Solskenshistoria 2 stod faktiskt Börje Lööw för.
På ärendet om alkolås gick han faktiskt upp och sa: det finns bara en sak att säga och det är att Ylva Strutz, folkpartiet, hade rätt och vi andra hade fel. Kontentan var att det var därfför fullmäktige tvingades till ett beslut som stred mot det mesta.

Det väckte viss förundran att jag förnekade att folkpartiet yrkat bifall till förslaget. Än mer förundran när vi reserverade oss mot beslutet. Men visst är det så att den som tagit fan i båten också får ro honom iland?

Jag förstår moderaternas tanke
med att yrka på att taxi bara skulle få hyra alkolåsen under anbudstiden. Men efter Staffan Erikssons inlägg att detta skulle förhindra andra taxibolag att överklaga kändes det inte aktuellt att stödja det förslaget. Men det är klart - moderaterna sprattlade i det nätet att ha varit med om det tokiga att inte med en gång göra om upphandlingen. Det är ju därför kommunen sitter i fällan och är maktlös när det gäller att ställa krav oavsett det gäller hyresavtal eller annat.

Nu kör jag ärendena rakt av; Bostadsförsörjningsplanen som numera heter Inriktning för boendeplanering. Lite märklig situation när Karl Petersen och sossarna faktiskt erkänner att Luleåbos innehav är för stort. Samtidigt som bara 3 av 5 partier som krävt ett minskat bestånd hos Luleåbo vidhåller det yrkandet? Ur led är politiken?

Ingen giraff av kranen i södra hamnen.
Hade nog varit mer positiv till en struts - för att lämna något spår efter mig. Något kommunalrådsfoto i stadshusets korridorer ser det inte ut av bli. Men skam det som ger sig.

Trafikproblemen på Liksskärsvägen i Bensbyn - Kd och fp enades i sista stund om bifall till båda att-satserna. Det finns ett problem - och det bör tas på allvar. Vilket majoriteten inte gör.

Innerfjärdarnas framtid ska fortsätta utredas som något evigt pågående kretslopp. Vilket det kanske i och för sig är. Naturen rår vi inte över. Däremot utredningar - som vi tillsammans med alla övriga partier utom sossarna (och moderaterna?) krävde skulle få en dead-line. Dock utan resultat.

Inga renare skollokaler, ingen linbana från Hälsans Hus till Arcusområdet. Ingen ny översyn av skollokaler. Ingen rabatt till pensionärer på motionsanläggningar (det finns i och för sig redan). Moderaterna la sig i matchen trots att de yrkade bifall i beredningen. Vad tänke ni på, vänner?

Anslag till Luleåkalaset. Kd ville ha ett tillägg att de skulle tänka på alkholpolicyn vid planeringen av området. Där hade faktiskt Karl P en poäng. De borde tänka på andra policies också. Förra gången missade de grovt när de gällde tillgängligheten för funktionshindrade. Mäss o Kongress - otillgänglighet för funktionshindrade kan inte kompenseras med öltillgänglighet för unga - då blir det fel, fel, fel!

Vi förbigår interpellationsdebatten om äldromsorgssatsningen - den har jag ju nämnt så där i förbigående tidigare. I alla fall var de äldres väl ett "förbigående" av kommunalrådet Stålnacke. Till att skämmas hoppas jag.

Interpellation om bättre löner för lågavlönade från Rättvisepartiet. Rätt tänkt - men fel slutsats. Låt tusen kvinnor blomma. Ge kvinnor möjlighet att utveckla sina färdigheter i egna företag. Då ska ni se att löneutvecklingen tar fart. Fler möjliga arbetsgivare ger högre löner - så är det bara!

Och så interpellation om tekniska förvaltningens förhyrning av externa lokaler. Argumenten spretade för Karl P. När argumenten tröt visste han inget om flytten - det skötte tekniska så bra. Han var minsann ingen fantomen som kunde vara överallt. Men nog är han väl ändå ordförande för Teknikbyn Aurorums styrelse. För vars skulle tekniska ska flytta ut. Är det någon som tror att kommunalrådet inte har fingrarna i syltburken? Kul att höra Margaretha Lindbäck svar nästa gång.

Och Börje drog tillbak sin interpellation om klimatpolitiken. Timmen var sen och ledamöterna få. Mötet slutade i ett demokratiunderskott.

Hur går det för Plannja? Bra hoppas jag. Tänk om båda våra stoltheter tar SM guld i år??!!

Så övrigt på fullmäktige

Det saknades dessvärre ledamöter redan när vi började. Jag var lite disträ under uppropet. Kom nämligen på att jag faktiskt inte läst interpellationssvaret från Karl P. Men någon uppmärksammade mig på att ett parti saknade en ledamot redan vid starten. Möjligen kan det varit fler.

Och det var ju det stora sammanträdet när samtliga revisorer var på plats för att avlämna revisionsberättelsen. Till och med Rättvisepartiet har nu anslutit sig till etablissemanget och har en plats i revisionen. Och Lotta Lindgren hon kom minsann ihåg att jag fyllde år - vilket jag avslöjade vid revisorsträffen för några veckor sen.

Och en av revisorerna avslöjade att han minsann läste min blogg - ibland flera gånger om dagen. Hoppas det inte skadar hans oväld. Konstigt ord - ser ofta konstiga ord nu för tiden - som jag undrar om jag stavar rätt. kanske en åkomma som beror på att det blir många ord skrivna. Det är säkert bra minnesträning.

Nåväl revisorernas närvaro utlöste i alla fall en rätt lång debatt om årsredovisningen så vi höll på med den till klockan var 15. Och så var det fika.


Det kommer mera!


Och lite till apu

Så har jag avätit en god kycklingsallad tillsammans med CK. Samtidigt som vi välvt "omstörtande verksamhetsplanering" för folkpartiet i Luleå. Mer om det kommer längre fram i vår.


Egentligen var det inte särskilt mycket mer kvar på ärendelistan. Ett bidrag om 25 000 kronor till Sveriges Nordkalottkommitté. Ett sånt där ärende som vi som varit med ett tag bara rullar igenom - men som våra nya damer och herrar ville ha mer redovisning kring. Vilket naturligtvis är rätt och riktigt. Det är bra med nya nyfikna "kvastar".


Två utskänkningsärenden av vilka ett var riktigt intressant. Kårhusrestaurangen som föreslogs få behålla 03.00 som det tidigare tillståndet. Trots att polisen förordade 02.00. Handläggaren och polisen går i otakt alltså - men det avslöjar väl framförallt att sossarna backat i ärendet om serveringstiderna. Återrmissen som vi drev igenom med votering förra sammanträdet innebär att eventuellt nytt förslag inte kommer med mindre än att det finns en överenskommelse mellan krögarna. Helt rätt väg att gå!


Lite från gårdagens apu

Först; tack för alla gratulationer - verkar aldrig ta slut - tack Berndt som alldeles nyss tillönskade mig att leva uti hundrade år. Jag säger som Vanja Berglund - 85 känns lagomt - och gärna med full rörlighet i både kropp och "huvve".

Yttrande slutbetänkande Nationell psykiatrisamordning. Intressant men tungt att sätta sig in i utredningen - ingen lite lunta. Positivt att staten avser att gå in och medfinansierna sociala koperativ.

Tilläggsanslag Luleå Sommarbiennal 2007 i stor enighet. Följande år till budgetarbetet.

Prissättning kollektivtrafik och färdtjänst. Med anledning av en motion från Bertil Bartholdson om gratis kollektivtrafik för äldre. LLT redovisar lite "seniorpolicy".

Så turistbyråverksamheten - om den han sägas mycket om en rätt dålig upphandling. Där bland annat personalens intressen åsidosattes. Och sen började ju kritiken mot de nya entreprenörerna ett kvartal innan de började. Duktigt jobbat av de som inte vill se verksamheten på entreprenad!

Nu kör vi Visitors Center i Gammelstad och den turistverksamhet som sätts in i Kulturens Hus får ligga kvar hos fritid till dess kultur känner sig mogen att överta.

Nu måste jag avbryta skrivandet för nu har jag lunchdate här på expen med Christian. Arbetslunch!

Har lega upa ahogan

Fast det har jag inte. Hoppas jag nu kommer i håg stavningen rätt på rubriken. Uttala det kan jag någorlunda - men vet du vad det betyder?

Ledtråd kan vara att jag återfann det i Byablaskan - Sundoms egen byatidning.

Och Rumpnissar hette de små underjordingar i Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter.

Spänning i lite olika dimensioner

I natt har det tydligen varit rena cowboy uppgörelsen i lilla Morjärn. Nk rapporterar om detta klockan 04.32. Då är det positivare med klockslaget 19.04. Nu hoppas vi på en bra start med hemmaseger i kväll. Det är väl kört att hitta några biljetter så här sent? För övrigt har jag inte checkat av almanackan än för kvällen.


Han äcklar mig - ordförande Persson. Och man matas ju med honom. Just nu i TV med en trailer: "Kära gamla Margareta (eller sa han Maggan?) - en mycket märklig människa". Inte underligt att kända sossar i länet tar avstånd för honom. Men alla är tydligen inte mer kända än att man kan förväxlas på bild. Undras vem som känner sig förfördelad? Det påstås att tidningarna läser min blogg så om nu NSD skulle göra det och byter bild kan jag berätta att det just nu är en bild av Karl Petersen med bildtexten "Mårten Ström". Om det är den senare som uttalat sig också.


Plusjobben figurerar lite överallt. Erik Berg, centerpartiet, borde veta bättre än att falla in i sossarnas svammel om avtalsbrott. Det är faktiskt så Erik Berg att avskaffandet av plusjobben till förmån för insatser för vanliga anställningar  var ett vallöfte- och den här regeringen uppfyller sina vallöften. En del gillar vi mycket och i en del fall kanske kärleken lite svalare. Dock handlar regeringens beslut att en mindre del av kringkostnaderna runt plusjobben tagits bort - inte kostnaden för pågående plusjobb. Däremot blir det inga pengar för nya plusjobb. Problemet är att lönesättningen för plusjobben varit för generös - därför räcker inte statsbidraget till.

En liten märklig detalj; när beslutet om om att inga nya plusjobb skulle inrättas - då vräkte AMS ut beslut om plusjobb i massor. Sista veckan var alla tiders rekord. Måna om att fullfölja regeringen(s) intentioner?


Riktigt irriterande är att det tydligen aldrig finns några Piteåartiklar på nättidningen som går att länka till. Ännu mer irriterande skulle det vara om någon "besserwisser" nu påtalar för mig att det bara är jag som varit dålig på att söka. Men gör gärna det.

Noterar att även helbrägdagörare måste ut på marknaden. Adolf Kelottjärvi från Haparandatrakterna annonserar i NSD. Har du några krämpor så ring honom. Framgångsrik måste han vara - måste vara den som är i absolut världsklass när det gäller Dagens ros i NSD.

En kort rapport om vilka beslut som togs i går kommer.

Tror någon att jag lever till 60?

Herre min je - såna mängder av uppvaktningar jag har fått på min 19 års dag. Började med kompis Birgit som uppvaktade redan i lördags med SMS från Murjek (?) Fast jag fyller förstås idag. I gårkväll ringde morbror Sture från Bollnäs - och han hade nog kommit på att jag fyllde - men funderade säkert om det kunde vara 20 jämt.

Sen har det bara fortsatt hela tiden - hela dagen. Så jag börjar på allvar fundera om ni tror att detta är min sista födelsedag? Vi får hoppas att fullmäktige får sjunga någon fler gång för mig - så att mitt nästa publika unika framträdande inte blir ett tänt ljus - i minne bevarad. Hu!

En annan som fyllde år idag kom fram till Radio Norrbotten och fick önska en skiva. Hon önskade Elvis så jag fick njuta "Falling in love" hela vägen från mitt första sammanträde i morse. För er som hörde att hon hette Kerstin Danielsson kan jag berä'tta att här i BYN är hon mer känd som Kerstin "Kicki" Brander - numera boende i Unbyn. Fast programledarna associerade till Kicki Danielsson - känd sångerska.

Apropå falling in love så stod ett ungt par i korsningen här vid min infart när jag kom hemkörande. De pussades och kramades friskt vilket det också gjorde efter att jag tittade ut efter en dryg halvtimmes hemmavaro. Riktigt avundsjuk blev jag!

Förvisso började dagen lite "keligt"med att sossarna faktiskt föreslog rakt av ny upphandling av kontorsmaterial. Efter Anders Köjs avslöjanden förra veckan. Helt makalöst att en mänsklig faktor i kombination med skyllande på tekniken ska kunna åstadkomma sånt elände. Även om vi nu gör en ny upphandling. Och även om något uppsåt inte går att påvisa så är ändå ett stort förtroendekapital förbrukat. Så det kan bli!

Mitt förtroendekapital för Yvonne Stålnacke känns också riktigt naggat i kanten - som ni förstått av tidigare skrivning. Här beklagar hon sig först att hon inte anade att det skulle bli debatt om kommunens årsredovisning - så att hon kunnat förbereda sig. Sen går hon - ett antal timmar senare - upp i talarstolen och läser innantill om hur eländigt alliansregeringen gjort det för kommunen. Hon förstår att jag med min interpellation om att regeringen satsat nästan 6 miljoner till Luleå kommun under 2007 bara vill tala om det som är positivt - men hon ska minsann tala om allt som är negativt. Bortsett från att en del var rena lögner så hade det absolut inget med ärendet om äldreomsorg att göra. Vilket också fullmäkiges ordförande påtalade. Det såg nästan ut som om Yvonne skämdes lite - vilket i så fall hedrade henne. Dock begrep jag aldrig vad Karl P småskrattade åt då fullmäktigesordförande tog Yvonne i örat?

Hoppas hon aldrig hinner förbereda sig framöver - i alla fall inte om det handlar om att läsa upp en "stencil" från det socialdemkratiska partiets oppositionskansli.

Sen måste ordningsman Strutz fram. Det är ett riktigt ofog att de som är valda till det finaste uppdrag man kan ha i kommunen - valda av medborgarna för att vara ledamot av kommunens högsta beslutande organ - inte kan finnas kvar till mötet är slut. Eller i alla fall kalla in en ersättare om man inte kan delta hela sammanträdet.

Vi kan alla ha andra saker som vi skulle vilja göra. Men att som Karl Petersen gå upp och säga att han lovat en del av de sina att gå för att de hade viktigare saker att göra verkar väl egotrippat - lite ordförande Göran över det hela. Kommunalrådet har talat - s-ledamöterna får frisedel medan vi andra partigrupper ska sitta kvar och se till att församlingen är beslutsmässig.

Det kommer nog någon liten mer politisk kommentar i morgon - om beslut och så - när jag har föredragningslistan (med alla kladdanteckningar) till hands.

Nu ska jag njuta födelsedag en kvart till - sen väntar han på mig!

"Guvet" var jag ska börja!

Tjugo över åtta. Har hunnit förbi till Bostadrättsföreningen Tigerns årsmöte - där var de just framme vid smörgåstårtan. Vilken jag trots truganden lyckades undvika. En måste tänka på - om inte procenten - så i alla fall poången - viktväktar sådana.

Och inte nog med att fullmäktige sjöng för mig på min födelsedag. Hör stod en helt underbar bukett blommor från Karin och Sofie. Jag blir nästan arg - vad ni skämmer bort mig.

Men nu ska jag dra hemåt. Eftersom Yvonne Stålnacke verkligen lyckades få proppen av gå för mig idag på fullmäktige så vet jag inte hur mycket jag orkar dra ikväll - men lite kan det väl bli.

Fast som Johan sa - Yvonne är nog med i en reklamfilm. Efter hennes framträdande kommer en jingel där det står: Det här var lågt - lika lågt som glocalnet.  Och ska sanningen fram så var det något av de lägsta jag varit med om i kommunfullmäktigesammanhang!

Mer sen om jag orkar!

Varför gör han på det viset

Kommer att tänka på Astrid Lindgrens underjordingar - vad de nu hette - när jag läser Aftonbladet. Kvarstår att jag faktiskt tycker synd om socialdemokrater. Mona och Margot klarar nog det här - men jag tänker på att seriöst arbetande lokalpolitiker. Vilket moras att komma underfund om vilken ledare man haft?

Ur det perspektivet är det intressant att läsa dagens ledare i NK: Bara ett (s)pöke?

Och ytterligare en koppling finns på NSD:s insändarsida. "Ge Mona en chans", skriver signaturen Margita Andersson, Sören, alltid sosse.

Det är det "spöket" jag varit med om att slåss mot så länge. Hur tokigt sossarna än betett sig i politiken på olika plan har släktet "alltid sosse" räckt till. Det är samma släkt som Mårtens Ströms "väljrna glömmer så fort" som han uttalade i valrörelsen 2002 (tror jag det var).

Kan vi tro att det är som i Kurirens ledare - släktet "alltid sosse" är på utdöende?


Och så vill jag klaga på nättidningar. NSD som inte har insändarna på nätet (eller är jag dålig på att leta, Thomas?). Och Svenska Dagbladet som inte uppdaterat. Här lyssnar jag på TV och hör om ett förslag där drogtester ska bli tillåtet i lägre åldrar och den hänvisar till Svenskan och så finns det inte där.


I alla fall ett bra förslag - kan du avslöja ett drogmissbruk i tidig ålder - är det att ge den personen en chans att slippa ett liv i förnedring. Tomas Bodström, justitieutskottets ordförande s är förstås emot. Har vi  offrat tillräckling många undomar i (s)nällfällan?


Nu är tiden liden - för påklädning och avfärd mot nya djärva mål.


Har landshövdingen i apparaten

Nu har jag hövdingen i apparaten dvs i kameran i telefonen. Men han blev lite suddig han också. Kan dock inte säga om honom som om Stefan att han var tydligare i verkligheten.

Där klev det upp - gubbs efter gubbs och sa samma sak utan någon som helst struktur i sägandet. Inget fel i det de sa - men kändes inte som effektiv användning av tid att sitta och lyssna. PO, Kjell Mickelsson, Mårten Ström och Karl P på rad utan andningspaus mellan.

Jag har ju varit på firandet av landsbygdskommittén 20 år i Sundom. Det var trevligt att träffa massor med människor - fullsatt. Men programmet ovan har ju fått min recension. Det enda tal som var trevligt var Anders Engelmark 87. Han lät minsann som för 20 år sen. Jag minns att vi ibland var rätt less på hans jeremiader i fullmäktige - men nu kändes han som en frisk fläkt.

Och jag tackar särskilt Camilla som ordnat att vi gruppledare fått inbjudan. Fast det blir tydligen bara jag och Karl som ska satsa på landsbygden denna period. Övriga gruppledare inklusive Camilla (?) själv lyste med sin frånvaro.

Men som sagt - ni missade inget.

Och hövdingen får ligga till sig i apparaten - jag är för trött att börja träta med telefon och dator.

Inte blev det jämställt

Länsförbundets styrelse hamnade med representation på 50/50 kvinnor. Även om vi räknar de adjungerade där Christian K går in för Luf. Och vi får väl nästan anta att nätverket för Liberala Kvinnor utser just en sådan.

Men vilken bedrövelse ur jämställdhetssynpunkt det blev med arbetsutskottet. Det brukar ju påstås att kvinnor aldrig hamnar i de små mindre utskottet där det påstås att makten ligger. Men nu får styrelsen se upp - för utskottet består faktiskt av 3 kvinnor - och därutöver som lök på laxen en kvinnlig förtroendetjänsteman.

Vilket jämmer och elände. Får väl säga som det sas i riksdagen från högerhåll när kvinnlig rösträtt skulle införas. "Hur ska det gå - det blir väl mest prat om gardiner" - väldigt fritt översatt.


Ryggen på benen

Jag l benen på ryggen och stack från mor och far. Där var framdukat för sex personer exklusive mig. Och våffeloset nådde nästan ut på bron. Hallon, jordgubbar och grädde därutöver.

Så jag tog en hårdbröd macka och drog innan gästerna kom.

Nu har jag läst sammanträdeshandlingarna inför morgondagen. Det var ett gigantisk inläsande om psykiatrin. Svårt med mycket termer men viktigt och intressant.

Och först på morgondagens agenda står "information om aktuella inköpsfrågor". På kommunfullmäktige på eftermiddagen har vi också ett ärende där "världens bästa inköpsavdelning" lyckats tvinga fram ett både olagligt och dyrt beslut - om alkolåsen. Fast egentligen har politikerna övertagit ansvaret i den frågan - det hade gått att göra om upphandlingen som vi i Folkpartiet krävde.

Vad Mattias abrovinkel med att hyra ut alkolåsen för 1 krona innebär förstår jag inte. Ska bli spännande att höra - vad de moderata tankarna bakom det är. Det var otydligt vid ks.


Nu lägger jag benen på ryggen igen - denna gång för att förpassa mig till bygdegården i Sundom och firandet av 20 år med landsbygdskommittén.


Tacka änglarna

Medan mitt hår torkar och jag anpassar min avfärd för att få en kaffekopp hos mor och far klockan 12.00 hamnade jag framför datorn.

Passar på att tacka alla änglar som hjälpte mig med det praktiska i går. Har aldrig haft så många hantlangare som under ledning av Karin donade runt mötesbyrån.

Och när det bara återstod att rigga ned "pinuppan" utanför så hade redan Gunder fixat det medan han väntade på hämtning av sin fru.

Såg på kd-magnus blogg att han tyckte fp slutade skumt tidigt. Halvfyra och från klockan tio vet jag inte om det är så särskilt skumt tidigt. Inte om vi vill att de ska komma tillbak nästa gång i alla fall. Många av dem har ju ett antal timmar i bil innan de når hemmets härd.

Fast vi har ett käckt gäng som faktiskt fortsatte redan klockan fyra med nätverksträff för Liberala Kvinnor. Lite omstuvningar på central nivå - nu förbundsordförande. Vice Inger har gått in efter Solveig som lämnat under pågående år. Landsmöte och nyval av ordförande väntar i maj.

Byte av ledartröja även på länsnivå. Charlotta trappar ner för att hinna med nyanlände Alfred. En Alfred som fick stå ut med att ett antal jollrande tanter inklusive mig själv petade på honom.

Ny ledartröjan är Theresa P från Luleå. Hon och Kicki L blev också valda att åka till landsmötet. Efter mötet gick vi och käkade och hade trevligt på Österns Pärla.

För att återgå till kd-stämman - som förutspåddes bli stormig - så levde den tydligen inte upp till det.
Magnus var i alla fall rätt nöjd. Annars var lokalen vald för att både passa vassa tänder och ylande: Vargen.

Grattis Malin och Torkel!

SÅ kul att ni tog hem guldspaden. Och vilken härlig bild. 

Annars blev det en kväll på soffan även för denna Ylva (se kommentar). Och dragit mig länge på morgonen - halvåtta.

Sen har jag suttit och jäklats med telefon - dator för att få över korten. Och i vanlig ordning så har jag så bråttom att när det väl funkar kommer jag inte ihåg vad som var tulipanarosen.

Och sommartiden är här. Obemärkt. Det här är bästa gången. Jag brukar bli riktigt störd att bli av med denna ynka timme. Första åren tog det flera veckor innan jag kom i balans. Naturligtvis var det en form av självsuggestion - det skrev ju så mycket om det i veckor före. Men det där med att ställa om klockan redan vid 7-tiden i går kväll var riktigt bra.

Mindre bra är Skopsundersäkning även om folkpartiet ökat något. Vi ligger som ett pärlband, c - fp - kd, i den storleksordningen med marginell skillnad och på en alldeles för låg nivå.

Mer har jag inte hunnit glo i tidningarna än - men det ska bli nu. Sen ska jag dra mot staden för att sortera upp mina kommunala handlingar. Och se om jag hittar igen svaren på interpellationerna. En om hur kommunen ska använda aldromsorgspengarna som kommer från regeringen och en om varför Tekniska hyr lokaler på "stan" när kommunen har så förtvivlat många. I fredags igen blev jag hejdad på Kvantum av en som hejade på och tyckte vi hade helt rätt i vår kritik.


Ett foto ska jag väl försöka få med här - bara som bevis för att jag äntligen lyckats. Ja - inte med fotot - i den konsten finns mycket att lära. Men att jag lyckats få in dem i datorn. Det har jag ju surrat om länge.

Stefan hos fp

Den var extrem suddig. Det var dock inte Stefan - måste säga att han fick mig att svänga tillbak mot att det här kanske är det nödvändiga och minst dåliga. Och kanske inte så dramatiskt som det framställs av såna som alltid är emot allting.


En dag i panik

Åtminstone både började den och slutade så. Färdigpackad inför årsmötet. Allt i bilen. Hade i och för sig kommit ihåg några grejor som borde kompletteras. Men eftersom jag är en morgonpigg rackare så såg jag inte detta som något problem. En sväng för förbi expen skulle inte störa tiden.

Men så stod jag där - utanför garagedörren. Låset har krånglat sen 3 år tillbak. Har sagt till hyresvärdinnan att jag säger till när det börjar jäklas oftare. Men det går i vågor. Och jag har tänkt: en vacker dag slår låset till och då står jag där.

Och i morse verkade det rökt. Så jag våldade inte utan sprang tillbak in efter låssprayet. Hann tänka många tankar - vad gör jag utan röstlängd, utan extra handlingar,  utan allt skyltmaterial , utan reseräkningar. Ja. utan allt.

Nå nu blev det sesam öppna dig - och hon öppnade sig.

Allt har gått kanon idag - vilka människor jag har förmånen att umgås med. Kul även med de "nya" kd och centerpartister ( de senare bara två vad jag vet - Stefan och hans Birgitta).

Här får ni lite från dagen. Länk till Thomas foton som finns på hemsidan.
www.folkpartiet.nu

För om dagen började i panik är det inget mot vad det slutar i. Jag hatar när EU (det måste ju bara vara EU:s fel även om vi införde sommartid långt före EU) som stjäl en timme av mig i natt. Som om jag inte hade nog ont om timmar?

Nu ska jag ställa fram klockan en timme och klockan 22.00 ska jag se aktuellt. Och klockan 21.00 så ska jag se Stina och Mona tala om ett liv i offentlighet. Den senare  Sahlin och har nyss fyllt 50. Jag undrar om Stina också tillhörde gästerna på 50 årsdagen - likt Liza Marklund och Gardell. Lizas krönika har devalverats!!

Jag kan också undra om Stina intagit Fichtelius roll. Säger Mona sanningen när kameran stängs för oss andra - för att visas när hon avgår?

Om socialdemokrater tycker jag synd!

Läsarstorm mot Östman

Det är hoppingivande att det tydligen blivit riktig läsarstorm mot Bo Östmans ledare häromdagen. Tidningschef Bergman får ägna hela sin betraktelse till att förklara och försvara.

Och det är ett otyg med dessa osignerade ledare. Det är ju inte alltid den som står som ledarskribent som skrivit ledaren. Vilket gör att det kan kännas svårt att kanalisera sina känslor.

Som med den här om homovigslar. Tycker det är sorgligt att en ledarskribent som i stort ryter till på rätt ställe så kan sitta fast i gamla fördomar.

Men det är härligt att de också kommer så mycket reaktioner mot honom. Insändaren från Fredrik har en ton som verkligen slår an - och så är Östmans försvar klent.

Så nära och ända ouppnåeligt

Inga tidningar än- Nu sitter jag här uppklädd - lite extra skärp och halsband när det är årsmöte. Och så läppstift förstås.

Hon passerade ju här prick fem - inom synhåll. Hade jag öppnat altandörrn hade jag kunnat ropa fast henne. Tidningsbudet - som inte gjort sitt värv hos mig än.

Det stör alla mina ritningar. Och kompisarna i länet blir utan tidningskommentarer.

Men nu...

Spännande och bråkigt!

Spännande blev de innan "hösäckarna" Linköping vann efter förlängning. Och anhängarna firade med att supa och slåss. 23 personer gripna.

Spännande är det också att nu klocka tidningsbudet. Såg henne smyga in vid "svintorget" prick klockan 05.00. Körde riktning ininmark och kläppen. Nu blir det spännande och se hur länge det tar innan hon är här - hur stor slinga hon har.

Fast med detta inlägg vill jag bara säga att det är möjligt att detta är enda inlägget i dag. Förmodligen finns det en och annat dator på årsmötet. Men jag ska prioritera att hinna prata med så många som möjligt istället. En del träffar jag inte så ofta.

Och riktigt bra med razzian mot pokerspelandet i Grebbestad. En rad kändisar och "förebilder" var tydligen där.

Johan..

hur långt ska min solidaritet sträcka sig? Vicka hösäckar LinkÖping är!

Nu är det nog "soffpotatis" som gäller - reducerar inte dina kompisar snart så somnar jag!.

Men jag har just läst i Allas (som jag ska recensera åt Sifo) att bara en enda natts riktig sömn ger minnet tillbaka.

Så då kommer jag i håg att jag ska till Hotell Nordkalotten i morgon bitti.

Vi ses - oavsett vinst eller förlust! Usch nu slåss dom!

Jag har tänkt..

att jag kanske haft någon liten "tia" - ni vet liten hjärnblödning sån där som knappt märks. Har skojat ibland att jag har hjärnblödning i fingarna. Kastar om bokstäver och så. Men så kom jag på - och går inte att  skriva fel. Om jag skriver ohc så rättar datorn - fast inte nu. Kanske bara i word. Och massor med gånger så tänker jag skriva om - men så står där och.

Konstigt va - bokstäverna är ju inte i närheten av varann en gång?

Väldigt viktig fråga att veta!

Kristina

Hoppas verkligen du är hemma och välbehållen - du och de dina. Bakom rubrikerna döljer sig tragedier (hoppas denna inte är SÅ allvarlig) och alltid nyper det till extra om man känner någon i trakterna.

Annars är väl dagens Kristina hon i Duvemåla. Hörde på radion att Björn och Benny "äger" henne enligt domslut idag. Men andra parten skulle absolut överklaga - kunde inte drömma om att de skulle förlora.

I folks medvetande tillhör hon nog Benny och Björn forever - men det ligger multum i den formella och juridiska äganderätten har jag förstått.


Jag är hemma nu om ni inte förstått det. Ska bli slapp och tidig kväll. Startar nog hemifrån 07.00 och lär inte vara hemma före 20.00. Först årsmötet och sen träffen med nätverket liberala kvinnor. Fast mest spännande bland alla liberala kvinnor blir nog mötet med Alfred. Hoppas jag kommer ihåg att fota och lägga ut på bloggen.


"Rockade loss"

Började med Morgonrock i morse - på landstingshuset. Ettans grupprum var fullsatt vilket väl kan vara cirkus 25 personer som kommit för att lyssna till IUC:s betydelse för småföretagen och tillväxten i Norrbotten.

Erik Björkman styrelseordförande för IUC redogjorde för deras verksamhet. TBN-metoden var nyckeln. Tillväxt i Befintligt Näringsliv.

Intressant - men nog finns mycket av samordning mellan olika aktörer att önska än. En åtgärd i den riktningen är den gemensamma hemsidan:
http://www.finanspartner.nu/


Och visst vill jag ha mer argument för deras framgång än att de presenterar låga resultat staplar 2003 och dito höga staplar avseende  2005 för de företag som medverkat i TBN-projektet. Det finns ju faktiskt något som heter konjunkturer och omvärdsfaktorer också.


Men värdefull kunskap att ha med mig.


Passade på att åka med pet-flaskretur och tidningsdito efter mötet. För att få plats med grejorna inför årsmötet i morgon.


Gav mig faktiskt tid idag att läsa Norran - och de hade faktiskt lyckats uttrycka precis det jag känner för Ordförande Persson programmen. Med 5 ord säger rubriken  allt.

Faktiskt tycker jag lite synd om socialdemokraterna efter den här serien. Inte ofta jag länkar till Mårten Ströms sida - men jag tror många tänker och känner som Mårten. Jag är ju konstig - men jag menar uppriktigt att jag nästan kände mig personligen kränkt att han kunde lämna ut sina partikamrater på det där viset. Fast Thomas påminde mig om Kjell Olof Feldts avslöjanden i sin bok.

Fast det var nog den ovanliga formen - som också diskuteras i ledaren ovan - som gjorde det.


Normalt sett håller jag hög integritet på vilka som ansöker om medlemskap i folkpartiet - och vilka som är det också. Men eftersom David själv nämner det på sin hemsida och bland annat Migelle redan gratulerat oss vill jag hälsa David Svenn varmt välkommen till oss i Folkpartiet. Jag hoppas och tror att du kommer att trivas i gänget!

Även om jag förstår att jag får en konkurrent i att blogga ofta - därmed avslöjas att Davids blogg redan fanns med på min bloggfavoritlista.
 


Kamrat fyra procent har fått en kompis

Kunde ju inte låta bli att "lokka" lite på Persson i går - fast jag mest blir äcklad och arg. Men det fanns ju en del poänger.

Kamrat fyra procen har fått en kompis - kamrat Mulle syftande på miljöpartisterna. Omdömet om "mullarna" var inte nådigt, Svekfulla, stöddiga, falska, lögnare och allt vad han strödde omkring sig. Handlade om förhandlingarna efter valet 2002 - då ju miljöpariet använde de borgerliga partierna som språngbräda för att försöka ta sig in hos sossarna med ministerposter.

Men de vek ned sig. Omröstningen vid regeringsbildningen hade fångats suveränt på bild. Men en "blankare" Persson än vanligt - belåtet slickande sig om munnen. Medan Peter Eriksson lyste förlorare på långt håll. Det var nästan synd om han - med tomma uppgivna ögon.

Uppgiven är i alla fall inte min farbror Harry - 77 år - från Smedsbyn. Hörde hos mor och far att han inköpt långfärdsskridskor och åkt Botnialoppet i söndags. Normalt är det löpning och skidor som gäller - men nu har han hakat på nya trenden vid 77. Heja Harry!

Själv stod jag på Myrorna i lördags och nöp i ett par konståkningsskridskor á 100 spänn. Dock icke för något tänkt långfärdslopp. Mer hade jag tänkt mig att dansa fram som åkarna i går kväll. Kul med en svensk på 9:e plats - det är vi inte van vid i den grenen. Berntsson hette han väl. Och lika bra var väl för mig att skrickorna blev kvar hos Myrorna?

Det var här jag hittade "herre Gud"

Rätt ska vara rätt. Det var när jag klickade in mig på Camillas blogg som jag bara stönade till "herre Gud".  Rubriken var egentligen inte djupare än så.

Och herre GUD!

Jag hänger uppenbarligen inte med. Karl Petersen ny ordförande för Kommunförbundet. Hur mycket orkar han med egentligen? Har för mig - med tanke på rubriken - att han är ordförande i Kyrkliga samfälligheten också? Eller i alla fall något i den branschen.

Fyra basbelopp räckte tydligen inte för Bo Johansson, fd kommunalråd i Älvsbyn. Hörde rykten om att han minsann inte tänkte jobba idellt för Kommunförbundet. Han är ju arvoderad som ordförande för Polisstyrelsen också. och med tanke på att jag erhöll 1.450 kronor för ett kort sammanträde med nämnda styrelse kan jag ju förstå att basbeloppen fort äts upp.

Nå kul i alla fall - ännu "kulare" nu - att jag i alla fall får revidera mitt eget kommunalråd!


Sen hörde jag skvaller från annat håll att det inte bara är internt i Luleå som moderaterna gläfser på varann. Det får vara någon måtta på vad ett riktig moderat sluter för "nya moderater" till sitt hjärta! Tydligen "lite" olika åsikter mellan kommunalrådet (m) i Boden och den presumtiva ko(m)munalrådskandidaten i Gällivare. I Friska Gällivare där de hade nya moderaterna långt innan begreppet var nationellt.

Nu har jag just missat TV-nyheterna och får invänta Aktuellt. För oss "konservativa" där det bara finns Rapport eller Aktuellt!


Skottpengar på vem?

Regeringen har fattat beslut i dag har jag förstått. Har suttit i sammanträden och överläggningar hela dagen så jag vet inte riktigt vad beslutet innebär.

Fast kanske ändå - tydligen så ska utländska jägare inte ha några restriktioner utan kunna komma och jaga här på samma villkor som svenska jägare. Trots att samma förmån inte gäller svenska jägare i andra länder. Kan det vara så att det främst handlar om norska jägare?

Hoppas det är tillåtet att inte vara så intresserad och initierad i frågan som kommunpolitiker. Och så jägardotter jag är.

Ja, jag har bara tagit del av detta via ett mail från en av mina jagande väninnor.

Undrar om inte flygledarna kan känna sig ganska säkra på lördag - då Eskil Erlandsson ska flyga till Norrbotten lär det väl vara honom det är skottpengar på??

Kanske det blir så att Stefan Tornberg blir huvudtalare på "c-länsårsmötet" i alla fall. Det som står i tidningen är nog sant trots allt.

Själv är jag just hemkommen - och har fått veta av vårt ombud på kommunförbundet Norrbottens årsstämma att jag blivit omvald som revisor. Faktiskt ett riktigt trevligt uppdrag där jag har nytta både av att "debet och kredit" sitter i ryggmärgen och min politiska erfarenhet. Och jättetrevlig personal på Kommunförbundet. Och en lugn och gemytlig auktoriserad revisor från Piteå. Och alldeles för gott fika!

Vissa udda uppdrag ska jag vara rädd om!

Från vanligvis välunderrättad källa

Från en vanligtvis välunderrättad källa kommer det idag en hel del grodor - eller ankor kanske det heter i tidningssammanhang.

Min kd-adept Birgit Stöckel påstås vara mammledig - vilket hon inte är. Själv tänkte hon krypa tillbak i sängen när hon läste det - för står det i tidningen så är det väl sant?

Och Stefan Tornberg sägs vara huvudtalare vid c-länsårsmöte. Vi kanske ska meddela statsrådet Eskil Erlandsson att "c-länsårsmötet" nog handlar om kd och fp som vid sina årsmöten har en gemensam punkt där Stefan ska redogöra för Ansvarskommitténs förslag.

Lite orolig å Erikas vägnar blir jag när länsordföranden säger att hon är "effektiv och duktig" - ett omdöme som när det sägs om en kvinna ofta kan översättas på annat sätt. Men nu målar jag nog bara fan på väggen i det här fallet.

Och hos fp blir det omvänt. Inte avsatt utan insatta. Åke Cederlund som bett att få lämna styrelsen efter många års slit finns inte uppräknad bland de som ska avgå. I denna snäva krets kan jag avslöja att det förbereds en kupp där han kommer att återväljas - sin avsägelse till trots.

Och krig på kd-stämman och rena gäspningen hos oss - enligt denna vanligtvis välunderrättade källa.

Men vet vet , i de lugnaste vatten. Kan bara hålla med. På en årsstämma kan det bli votering om vilket kommatecken som helst. Det är väl det som är tjusningen!

Struligt resande ohc

Gjorde en upptäckt nu på morgonen. Fortskrivande ger ju lustiga ord - milt sagt. En del helt oläsliga - men när det gäller bloggen och tidningskrönikan är det något att leva med. Men i morse upptäckte jag att ordet OHC inte går att skriva. OHC blir med automatik OCH när nästa ord påbörjas.

Tack för den automatiken!

Automatik på flygförseningar verkar det vara nu för tiden också. Jag hade nog tur som bara hade fem minuters försening när jag hämtade mina Thailandsresenärer i går. Det är tydligen snarare regel än undantag med förseningar nu. Det finns det som hävdar att de borde vara skottpengar på de "krassliga" flygledarna som tydligen i skuggan av arbetstidslagsförändringen genom utpressning försöker skaffa sig fördelar. Kan inte frågan - så jag ska vara lagomt kritisk. Men det är nog så många uppfattar det - om jag förstod rätt igår av samtal på Kallax med flygplatspersonal och resenärer.

Men med automatik eller ny teknik går det i alla fall att eliminera. Ute i skidspåret i går kväll fick Jens SMS om att hans morgonplan (idag) till Stocklholm var inställt. Eftersom resan skulle gå vidare till Helsingborg - så satt han extra fart under skidorna, for hem, packade och tog så småningom ett kraftigt försenat sista plan till Stockholm i går kväll. Väl framme på Arlanda efter midnatt kom nytt SMS. 8.10 planet till Helsinborg inställt. Skam det som ger sig - ombokning till planet som flög redan klockan 06.00 mot Helsingborg.

Sista rapporten jag har var att han ringde tjugo i sex och efterlyste tidningskrönikan. Så förhoppningsvis är han nu på väg mot Helsingborg. Skam den som ger sig.

Och nu ska jag duscha. Har snart sölat på så att den extra timme jag startade med är förbrukad.

Tränar för sommartiden

Kvart i fem och båda tidningarna lästa. Tror tidningsbudet tränar för sommartiden. På söndag morgon när jag vaknar har ju "någon" stuligt en timme för mig.

Och tidningsbudet har nog insett att det är samma för henne - förhoppningvis. Så kanske jag får njuta av tidiga tidninar även fredag och lördag.

Ordningen återställs säkert på måndag.

Nu ska jag gå igenom dem ett varv till och se om det är något värt att uppmärksamma för mina kompisar runt om i länet.

Trög dj....!

Men jag blir hur less som helst. Trodde det var "linan" på jobbet som strulade. Men tydligen bloggen "her self" som är trög.

Lika trög som HV höll jag på säga. "Symaskinen" som ligger under med 2-0.

Så det jag ville skriva var bara att jag hittat nian - jag tror jag prioriterar den och John Blund framför bloggen.

Vem orkar sitta och blippa och trycka med pekfingret utan att få gensvar.

Fast pekfingret var ivrigt i kväll när det var ett neutralt litet C5 kuvert - som jag kunde lokalisera till Riksgälden bara på utseendet. Synd bara att det saknades fyra nollor till 2.500.000. Okej en till nolla hade inte gjort något - men jag är inte så  "åschig". Vilket betyder att jag inte kräver allt - bara lite. Två och en halv mille räcker.


Raka puckar

Skönt med hockey ikväll - raka puckar istället för det konstiga baktalar lir som Persson ägnat sig åt.
Så nu ska jag dra hem och se om jag hittar kanal 9. Den lär vara ny och då ska väl något uppdateras och det är inte min starka sida.

Men funkar det inte får jag väl ta gamla hederliga radion till heders.

Linköping - Färjestad. Där får det allt bli Linköping - solidaritet med Johan - då inget av lagen egentligen tillhör mina topp tre.

Svårare med HV - Modo. Solidaritet med Tobias säger ju HV förstås men ett norrlandshjärta klappar väl för MoDo? Och om lovar att inte skvallra det för Tobias har jag alltid tyckt HV 71 låter mer som en modell av en Huskvarna symaskin än ett hockylag. Sant faktiskt!

Raka spåret hem då. Möjligen kommer jag att senare i kväll avslöja hur dagen tillbringats. Lite större sjok idag än i går - lättare att komma ihåg. Men inga riktiga kioskvältare så förvänta er inget spännande. Blir bara en reflektion för min egen skull. 


Utrotningshotat

Så heter boken som jag tror jag nämnde om häromdagen. I alla fall hörde jag om den på radion. Nu ser jag att den finns i Månadens Bok. Jo, jag har varit med där sen de "lurade" in mig igen med en nästan gratis mixer - som jag inte använder allt för ofta.

Johan Tell har skrivit och Max St röm har illustrerat. Faxen, bidén, heltäckningsmattan, anslagstavblan, telefonkatalogen och diabildsprojektorn. Fast exemplen i radion var ännu mer så där aha-upplevelse-aktiga även om jag inte kommer ihåg dem.

Boken illustreras av en forna tiders husmor också putsandes ett teakbord.

Jag har skickat nej-tack lappen även om just denna bok kittlade. Mest för att de fanns fina plusgrejor till billiga priser om man..

Just det - lockad att betala 176 kronor för något jag inte alls behöver - för att köpa annat "billigt". Det är som Luleå kommuns upphandlingar av kontorsmaterial.

Perssonsvamlet

Och hur länge ska vi leva med dessa trista "hynheter" i spåren av den så kallade dokumentären om Persson. Vem i fridens namn tror på Perssons svamel om att han kände att han var tvungen att ta hand om Bildt. Persson grät krokodiltårar - Bildt behövde nog försörjning.

Och Luftfartsverket hade Bildt erbjudits - fint uppdrag om man var lagd åt teknikintresse. Jag riktigt såg hur Persson såg Bildt brumma omkring med leksaksflygplan och då kunde väl en generaldirektörspost i Luftfartsverket vara passande.

Min bild av utnämningspolitiken som något där de breda gossarna borstar varann på ryggen besannas.

Fast nu var nog bara Persson bred  - och ute efter att förnedra Bildt på samma sätt som han förnedrar andra partikamrater.


Annars en glad nyhet från morgonnyheterna. Nystartsjobben har hitintills gett 3 312 anställningar varav en tredjedel gått till personer med utländsk bakgrund. De - som annars har extremt svårt att komma in på arbetsmarknaden.


Östman pläderar idag för särskild person med invandrarbakgrund som ny fritidschef. Ja, personer med invandrarbakgrund som chefer inom Luleå kommun är nästan lika sällsynta som kvinnor på dessa poster. Lite ovant med kvoteringsargumentation från det hållet.


Och Krister Hammarbergh går som ordförande för moderaterna i Norrbotten. Huruvida han väljer att gå eller får gå lär väl diskuteras framöver. Ledarskapet har ju ifrågasatt hårt inte minst oförmågan att lösa problemen i hans hemförening  Luleå.

En annan post ska framöver bli än senare - den vanliga snigelposten som kommer hem i lådan. Men den är inte särskilt viktig längre. Åtminstone inte för mig. Förr var det ca tre dagar mitt på sommaren som lådan var tom - nu kan det hända varje vecka.

Från post till port; så verkar kampen för Fritz Olsson husen i alla fall resultera i att Norrporten gör allt de kan för att interiören på de nya husen ska hålla stadsbilden intakt. En liten framgång - men dock en framgång.

Och så slutar jag morgonen med att gratulera alla Bengt som har namnsdag. Och ett särskilt grattis till min gamle partiledare Bengt Westerberg som igår besökte Luleå och som finns på foto i NSD tillsammans med kommunalrådet Petersen. Och i vårt nya fina Kulturens Hus. Bengt skulle nog gärna stanna på de jazz aktiviteter som äger rum i veckan. Eller kanske det var därför han kom just nu? 


Tack Ylva!

Äntligen fick jag en kommentar. Tack Ylva. Trodde nästan att jag skulle få börja svära och skriva små fula ord. När ingen kommenterade någonting.

Så tack, Ylva. Även för ditt kloka inlägg. Om fler hade ditt civlkurage så skulle Luleå se annorlunda och bättre ut!

Härligt att kunna meddela Dig att du föreslås som ersättare som landsmötesombud. Fast Christian K är nog sugen att fara - så han försöker nog hålla sig hel och frisk. Men ni får ju hjälpas åt inför minlandsmötet så du får suga åt dig.

Annars har dagen förflutit i högt tempo. Och frågar någon vad jag gjort så måste jag nog få fem minuter att tänka efter. Men mycket kontakter med yttervärlden - både telefon, mail och besök. Det är nog alla besök som gör att jag inte har behov att prata med mig själv på bloggen så ofta. Träff med Frida Johansson Metso - vär nya förbundsordförande för LUF. Telefonmöte med valberedningen. TV4 har varit och gjort intervju om interpellationen angående tekniskas nya lokaler.

Men vid ett "lyssnande" telefonsamtal knappade jag in några andra bloggar och såg att Mårten fyller jämna år på lördag. Grattis! Och att Erika tror att centern också ska ha sitt årsmöte på Hotell Nordkalotten. Det tror däremot inte jag. För Stefan ska öppna och hälsa välkommen påQuality Hotel och sen kommer han till oss.


Själv har jag slutit fred med partisekreteraren. Nä, vi har inte grälat om politik - bara en annan liten grej - som kändes stor då den hände. Men Erik kommer att bli - för att inte säga är- den allra bästa partisekrterare vi haft. Även om jag inte kan räkna dem alla - i alla fall inte namnge alla under alla mina år. I Norrbotten har vi alltid haft ett gott öga till Erik - vi efterfrågade honom ofta även mellan tiden som populär Luf ordförande och maktpositionen partisekreterare.

Mitt bad är stängt! Skrev jag det igår? Åtminstone blir det för tufft idag att först åka till Sunderbyn, sen till Alvik och så åter staden. Jens är nämligen på väg med fars gamla upprepade Volvo 76 års modell (skattebefriad och besiktning bara varannat år) till Sunderbyn. Och ska sen återbördas till Alvik.

Det får bli till att nöta på lägenheten i kväll! Måhända jag hinner höra av mig.


Apropå matcher

så ser jag att vänsterpartisterna går i klinch igen. Noterade i går att deras  styrelse bestod av ett för mig stort antal helt okända personer. Idag kom förklaringen - både Annika Sundström och Ulrika Lundberg hoppade i sista stund.

Och att Mårten Ström inte kunna hålla sig borta från partkongressen där Mona valdes trots de "sura uppstötningar" - magkänslan - han har om att valet inte är rätt.

Inga försiktiga uttalanden om sossarna i Boden. Sign. iakttagare i Boden skriver om "stalins fäste", "inbördeskriget fortsätter" och om Hans Rolfs som "mästerliga bastion".

Och inte kan jag lämna svenska kyrkan nu heller. Sign. Svenska kyrkan-medlem i Kalix avkräver besked av Hans Stiglund om svenska kyrkan verkligen ska tillåta vigslar av homosexuella. Ett utträde nu skulle "Gud" kunna tolka som om jag inte gillar det förslaget - och så vill jag verkligen inte bli uppfattad. Mörkermännen ska inte ha ett halmstrå vare sig det gäller aborter eller vigslar av homosexuella.

Och flera artiklar om oro ute i kommunerna för hur polisen omorganiseras. Polismästaren har kallat till extra sammanträde den 3 april om omorganisationen. Han lär ha besökt Kalix och därefter kallat till sammanträde - så jag kan ju undra vad som hände där.

I Kalix har för övrigt företrädare för det parti och bygger på lag och rätt fällts för svartbygge. Carl - Otto Gählman får bygga om sitt pannrum.

För övrigt var väl gårdagens (fast det var nog från i söndags) sämsta citat Mona Sahlins:  det är en god princip att vara emot allt som kristdemokraterna är för. Inte riktigt värdigt en som faktiskt aspirerar på att bli landets statsminister.

Fast jag tror Mona kommer att bli historisk en gång till - som den förste sossepartiledare som inte blir statsminister. Lägger någon emot?

Hur jag nu ska hinna röja min bil återstår att se. Den ska utlånas för transport av Liberal Ungdoms nya ordförande Frida Johansson Metso. Henne gillar jag!

Ring klocka ring

Kom in in på bloggen i går kväll. Hade styrelsemöte med Luleås nya styrelse i går kväll. Fick nyårsaftons associationer - fast tvärtom.

Satt och njöt över den nya styrelsens sammansättning. Många nya, unga blandat med några lite äldre. Men mångskiftande erfaren av livet - både kvantitativt och kvalitativt.

Det som definitivt hållit mig kvar i politiken - och fått mig att stå ut gånger då det verkligen inte varit kul - är ju faktiskt det sociala nätverk - de kontakter med alla fantastiska människor som kommit och gått under året. Gått och kommit tillbak ibland. Ibland bara gjort korta inhopp men ändå satt avtryck.

Mitt där jag satt där och "ringde in" alla nya "klockor" kom jag att sakna de andra. - därav den mycket udda och konstiga liknelsen vid nyråsafton.  Els, Nisse. Marja, Gunder, Birgit, Bertil som lämnade vid årsmötet.


Och så blir jag hur sur som helst - inte ett enda foto kom jag ihåg att ta.


Kvällen citat stod Leif för: jag tar gärna stryk. Vilket låter mer som än läggmatch än "myårsfirande".


Måste jag höja tonen?

Ingen som kommenterar någonting - måtte vara som med Hans Lindblad - jag är nog för snäll.

Men svårt att vara annat så stor enighet som rådde på PTU i morse. Jag behöver knappt längre ironisera över att folk inte kan passa tiderna. Det funkar rätt bra nu. Bara en person som konstant stör med sen ankomst när vi andra börja sammanträdet. Men för att inte bli tjatig är det nog bättre att skriva när vederbörande passar tiden.

Den nya ungdomspolitiken - som är i sin linda och informationen var inte heller så omfattande - och kändes inte helt ny. Men Maria har lovat att intervjua oss i ämnet.

Sen var det folkhälsa för hela slanten - fast arbetet går trögt. Och rapport från lokala BRÅ och handlingsplan mot klotter.

Och Börje är alldeles övertygad om att det var måndag för ca 6 veckor då han läst FN rapporten om klimatförändringen och höll en lång monolog för oss som gjort att det nu blir en informationssatsning om växthuseffekten och hållbar utveckling. Och Malin mässar lika idogt att det här arbetet på börjades redan med förra miljönämnden.

Så friköper Luleåbo fyra tomträtter. Frågan om varför kom och Karl hade en lång utläggning och vinna vinna för alla. Annars hade jag tänkt skrämma kamraterna på vänsterkanten med att det säkert skulle bli lättare att sälja.

Några Eu ärenden - sen var det slut. Redovisningen av sista medfinansieringsärendet innehöll en skrift där jag räknade till 40 foton varav 37 var män. Förvisso hade höga potenteter typ Lorentz Andersson fått komma med i några versioner.


Utsläppt från kommunhuset med bara ett par streck batteri på telefonen började tidningarna jaga om inköpsärendet som var stort uppslaget i Kuriren. Det samtalet fick ett abrupt slut.


Vilket det här skrivandet får nu också - för ned nyvalde ordföranden i Luleåavdelningen - Johan - pockar på uppmärksamhet.


Det blir väl några raders sammanfattning av dagen på min kammare i kväll.


I alla fall vill jag tacka livet - det finns egentligen väldigt få skäl att gnälla för det flesta av oss!


Världen har krympt

Fick SMS från Thailand i morse. "Ta med våra vinterjackor när du hämtar oss på onsdag" skrev min kompis. Med blixten hastighet får jag hennes meddelande direkt i min telefon. När min farmors bror emigrerade till "det nya landet" USA för dryga hundra år sen tog det 20 dygn att ta sig dit. Nu när jag skriver tycker jag det låter lite med 20 dygn - men jag tror det var det båtresan över tog. Undrar hur långt deras fantasi sträckte sig då i slutet av 1800-talet om hur kommunikationer och annat skulle utvecklas.

Fast jag hann träffa personer här i byn som var med om tågens introduktion och om hur man trodde att folk skulle bli kollriga av att färdas fram så fort.

Annars är det mest s denna morgon i alla medier inklusive Norrbottens kurirens ledarsida. Fast där är Niska mer i fokus än Sahlin. Vilken
härlig bild av Niska - visst säger en bild mer än tusen ord. Fast Niska som ordförande i Östmans supporter klubb är riktigt bra - man riktigt känner "nypet".

Och i NSD är huvudledaren liten och klen - också den från s-kongressen förstås. Känns som om man inte vågar ryta till förrän Gruvtolvan bullrat färdigt. Enligt Rantakyrö bör ju Sahlin lägga om rodret mot vänster.

Fast det doftar nästan om forna sovjet och nomenklaturan när jag läser i OA:s krönika att ledarskribenterna - liksom alla andra - fick köa i timmar för att få en och en halv minut att växla några ord till avgående Persson. Även om OA försöker få det till jämlikt. Det är väl Erik Fichtelius som är nomenklaturan då.

Sen ska det bli spännande att få höra inköpsavdelningens version att den underliga upphandling som beskrivs i dagens kuriren. Allt som oftast får jag höra ute i verksamheterna om hur de tvingas köpa inom ramen för kommunens upphandling och om hur mycket billigare det skulle kunna få tag i sakerna "på stan".

Nu är "bloggens tid ute". Drar för morgonfika hos föräldrarna - vägen förbi expen och sen är det PTU - vilka ärenden jag väl beskrev igår.

Rapport kommer annars vid lunch.

Långt mellan Korpilombolo och Älvsbyn

Vad nyfiken jag blev när jag läste på Kurirens nättidning. En nyhet från Korpilombolo/Älsbyn - klart jag måste kolla vad de hade gemensamt. Men det var bara redaktörens sätt att effektivisera. Två någorlunda likadana bilolyckor kan bli en - det går snabbare att förmedla nyheten så.

Snabbt går det nog inte för Hammarby att fatta att de missade SM-guldet mot Edsbyn i bandy. Normalt håller jag nog på Edsbyn - det låter lagomt "bondigt" och inland - glesbygd och så för att jag ska hålla på dom.

Men det svänger lite i sympatierna - tänk att leda med 3-0. Och tidigare tydligen förlorat 6 finaler. Så nära att det äntligen skulle bli seger. Och så blev det 1-3, 2-3 och slutligen 3-3. Slutligen och slutligen sen vann Edsbyn i förlängning. Så bittert!


Själv håller jag på att plocka ihop för dagen. Inser att jag till veckan kommer att plocka ihop till mitt 31:a länsförbunds årsmöte. Fast fysiskt närvarande blir det bara 30:e gången för en gång var jag hemma i måssling eller röda hund. Någon prickig barnsjukdom var det i alla fall. Och tänk årsmötet genomfördes alldeles perfekt utan mig - det hade jag förstås inte kunnat tro.

Mina första årsmöten hade jag oftast två att serva samtidigt - kvinnoförbundet hade sitt årsmöte samtidigt. Mitt allra första var på Scandic Hotel tror jag alldeles bestämt. Jag har ett minne hur jag sprang i trapporna mellan de två årsmötena och knackade ned uttalanden på någon gammal Halda. Okej - kanske modernare än en Halda men likväl en skrivmaskin utan några som helst moderniteter. Och Carl Tham var där - undrar om han ens fick vara med på sossekongressen i helgen? Visst skrev jag tidigare i veckan om brödsossar? Finns både centralt och lokalt!

Det är skönt ur en del perspektiv att verkligen vara ett idellt arbetande parti. Hörde att sosseombuden hade 700 spänn per dag för att sitta av en kongress. För mig otroligt - men Thomas hade också reagerat - så vi hörde nog rätt Våra ombud till landsmötet får fortfarande fixa ledigt från jobbet med komp eller semester. Att få betalt för lördagar och söndagar finns inte ens i vår sinnesvärld. Fast maten under kongressdagarna brukar vara gratis - inte bara cateringluncherna utan faktiskt också landsmötesmiddagen numera. Så var det inte förr.

Jag hade strul med överföring av bilder från telefonen till datorn innan jag for hemifrån. Ska bli ett nytt försök. Inga märkvärdiga bilder alls. Bara en tom kastrull, några plastmattor och två fina lampor. De ingår i mitt fototräningsprogram.


Är knappar hushållsnära?

Nu är jag på expen sen några timmar. Har sen några (ganska många) valt att ta med mig hem så lite jobb som möjligt. Så oavsett kommunalt eller tjänsteutövning så försöker jag ta mig hit. Det inenbär att jag nöter rätt lite på lägenheten - men jag tror ändå att det här är en god väg.

Konstigt att det behöv s städas i alla fall - hemma i lilla trean. Och så är det ett och annat "hushållsnära" som måste göras.

Visste att en knapp saknades i linningen på långbyxan jag hade igår. Och det visade sig vara samma på två par till. Ett spänt förhållande är det tydligen - till byxorna.

Det tar sin lilla tid varje liten knapp. Jag undrar just om sånt kommer att räknas till hushållsnära tjänster? Jag skulle gärna avstå något annat och leja för det. Tänk att kunna ringa och beställa fönsterputs, tre knappar och uppfållning av kjolfållen som släppt.

Nu har jag i alla fall läst igenom handlingarna inför PTU i morgon. Arbetsplan 2007 för LuleåBrå. Hur många av er vet att vi har ett lokalt Brottsförebyggande råd?

I dess spår - paragrafen efter - kommer Handlingsplan för att förebygga klotter och skadegörelse. "Klotter är alltså det olagliga uttrycket och graffiti det lagliga uttrycket" sägs det i planen.

Sen ska vi fatta beslut om informationssatsning om växthuseffekten och hållbar utveckling. Kan bara hoppas att de ger lite spänst till seminarierna genom att ta med forskare/experter med lite differerntierade utgångspunkter. Så här inleder Folkpartiets energipolitiske talesman sist senaste nyhetsbrev:

"För någon månad sedan publicerade FN:s klimatpanel sin fjärde rapport om klimatförändringar. Sålunda skriver naturvetarna
att: "Det finns en ökad säkerhet kring bestämningen av den observerade globala uppvärmningen och dess orsaker", och
att "Huvuddelen av den uppvärmning som skett sedan 1950 . mycket sannolikt [är] orsakad av ökade halter av växthusgaser i atmosfären." Som illustration till detta anger man att under de tolv senaste åren har elva av de varmaste åren sedan 1850 inträffat.
"

Rapporten handlar alltså fortfarande om "ökad säkerhet" och "mycket sannolikt" men jag tycker Carl B uttrycker det klokt:  "De som tvivlar på detta bör anlägga ett försäkringsperspektiv på frågan: Det är bättre att nu, för säkerhets skull, vidta åtgärder än att chansa att allt löser sig av sig självt. Det är bättre att betala för en brandförsäkring än att chansa på att huset inte brinner ned."

Läs Carl B Hamiltons hela nyhetsbrev på
www.folkpartiet.se/hamilton Du kan också prenumerera på hans nyhetsbrev som är läsvärt och som kommer med rätt jämna mellanrum.

Söndag morgon - en ljuvlig sådan

Fast för Arjeplog börjar dagen lite illa. För det är de dom som hamnat i Expressen med en här artikeln. Nu förväntar jag mig att sektledaren (fp) går till Bengt Urban med Jan Björklunds skolbibel under armen. Slå upp sidan om att flytta mobbaren och inte offret. Kanske rent utav över länsgränsen - här är det ju inte ovanligt med skolinternat.

Här är det strålande sol, intensivt blå himmel och temperatur nära nollstrecket. Tur jag inte hunnit införskaffa de längsskidor jag tänkt mig - då hade det varit harmset att inte hinna med en resa till Tomholmen.

Trots vädret blir det röj några timmar på förmiddagen. Hittade på roligare saker i går så dammsugaren ligger fortfarande framme oanvänd.

Därefter blir det expen. För inläsningen inför morgondagens PTU. Sen det sista underlaget till valberedningen som ska telefonsammanträda klockan 19.00 där jag ska vara sekreterare.

Idag presenterats en Sifo där oppositionen bestående av s-mp-v fortfarande har majoritet men där den krympt sen senast och jag förstått rätt. Men jag har inte lyckats hitta vilken morgontidning som presenterar den i sin helhet. SvD, DN, Aftonbladet, Expressen, Gp hänvisar alla till några morgontidningar som presenterar den.


Och nu tusan går sossekongressen igång igen.

Och Stina Dabrowski blir nedskriven för sin show. Hon stod på topp en gång - men det gör hon inte längre sägs det. Det blår mig att det faktiskt känns precis som med Mona Sahlin.

Persson den sluge - han tog tillfället i akt och lugnade rörelsen. A-kassan ska återställas - som svar på Nuder. Fast jag skulle kunna slå vad ganska många pengar att så inte kommer att ske. Smärre justeringar kanske - om inte den borgerliga regeringen redan genomfört dessa.

Inte kul att ha ett radioprogram som heter Släktband. Skicka era bidrag till adressen "slaktband.se". Hur kul är det?

Och apropå släktband så har finland val i dag. Centerns Matti Vanhanen ligger i vinnarhålet. Lennart Lindström brukade ofta sucka och tycka att det här kunde vara lika populära som i Finland.

Frestande att lyssna till lockropen från Västbacken Alvik om korvgrillning i skolbacken nästgårds. Men eftersom den late vaknar om kvällen kallar plikten enligt ovan.


Nu blir Yngve stolt

När sonen åkt en sträcka i den klassiska Nederluleåstafetten. Må vara att han halkade ned från3 till 8 plats men han hade inte tappat alltför mycket så nästa man tog tillbak medaljplatsen igen. Hur det gick till slut? Vet inte för Jens ringde när två sträckor fristil återståd. Påtal om hur mycket klassiskt det nu är kvar av det anrika loppet.


Men nu ska jag dra och fika med mor och far. Därefter lite obestämbar resa mot staden. Myrorna måhända - och lite till.


Ska i alla fall lån blodtrycksmätaren och mor och skicka med hem med Lotta. Jens har haft huvudvärk - lite lätt bara - men allt för ofta - ända sen han åke Andörjan. Någonstans ska det börja utredas - blocktrycket kan väl vara en bra början.


Datorer finns över allt

så inte behöver man gå om kring med en bärbar bara för att blogga. Fast man ska inte ha Göran Persson i vänstra örat - knattret på tangentborde blir så aggressivt!

Jag ska egentligen bara in och berätta att nu har jag hittat honom med stort H eller snarare stor M. Mikalen Styrman som östman siar ska bli min "överman". Det går verkligen att klura på vad han menar?

Allt väl - här är
länken för er som är intresserad. Jag tillhör de som nog kommer att gå in och titta ibland. Även om de för en icke initierad mest verkar som det är heltok - så är det onekligen fascinerande och spännande också.

I Sifos grepp

Föll för en andel i ett obligationsbolag. Det fick jag för att fylla i ett mycket omfattande formulär för ett halvår sen cirkus. Vann jag - nej.

I ett svagt ögonblick kryssade jag i en ruta att de fick återkomma. Och det har de gjort med besked.

Först läste jag Allers och bedömde den. Fick välja en gratis prenumeration, 3 nr. Feminas månadstidning som kom igår. Däremellan har jag hunnit bedöma Årets Runt och då skulle jag välja Må bra - men då fanns inte det valet. Jag tror det blev Svensk Damtidning - skyller på att jag ska ge den till mamma.

Och nu igår - samtidigt som Feminas Månadsttidning - kom ett erbjudande till från Sifo. Nu ska jag läsa Allas och bedöma den - och får välja ytterligare en tidning - vilka som finns att välja på vet jag inte än.

Vad är det som får mig att gå på sånt här? Hur stort värde är de i tidningar som jag MYCKET sällan ens hinner ögna i? Har nog sjå att bläddra igenom de tidningar jag ska bedöma.

Det måste finnas någon gen som säger att jag inte kan missa sånt som är gratis - även om jag inte behöver det.


 


Men Demoskop fick "korgen" igår. Nu har jag lärt mig att fråga hur länge "några frågor" tar att ställa - och vet att de 10 säkert tar 20 fast jag svarar som en kulspruta.


Bara vara

Idag ska jag fortsätta att bara vara - en konst som jag utövad hela kvällen i går i lite olika dimensioner. Han både med en socialvisit, flera samtal som varit på "väntelistan" och så fick jag besök av en god vän. Så jag satt och snattrade till klockan midnatt.


Men så har jag blivit i sängen till klockan halvåtta - var ut och kollade efter tidningarna halvfem och fem. Tror de kom fört halvsju - då hörde jag gnisslet. Så jag har strejkat med tidningskrönikan idag. Passar ju bra med strejk idag - att mullra som gruvfacket. "Vårt nej sitter fast som i berg - gruvan" eller hur han nu uttryckte det. Lät allt lite barnsligt - när gruvfacket står kvar där ensamma.

Intressant att läsa från Pajala där Kostenniemi konstaterar att det är missbruket av plusjobben som gjort att kommunerna nu hamnat i en prekär situation. Tydligen - och jag har hört det från fler håll - är det satt löner långt över vad som var tänkt. Plusjobben skulle ju vara jobb som var utanför den reguljära verksamheten och som inte skulle komma att utföras annars. Och som "morot" skulle nivån ligga en bit över a-kassan. Skulle vara intressant att se en sammanställning hur det ser ut.


Idag kommer väl annars nyhetsflödet att handla om valet av partiledare Sahlin och hennes installationstal. Och lokalt hoppas vi att Luleå basket ser till att bli klara för semifinal.


Med tanke på att Fredrik Lundh är hårt engagerad i Unga Örnar är det intressant att notera att se att "tre örnar", 13, 16 och 17 år skriver en insändare där det säger sig tycka om regeringens förslag om att man ska ha betyg redan från årskurs ett. Nu är det ju inte så att regeringen lagt något sånt förslag - men det fick det väl inte veta på konferensen?


Och så ser jag vid en andra blick på tidningen att jg uppmanas att se upp för att Styrman börjat blogga - nu tror jag kanske inte att Styrman och jag riktigt har samma nisch. Vi ryms nog båda.


Bara vara innebär dock att det inte blir så många inlägg i dag - Styrman till trots.

Dock bär jag med mig en ambition om ett eller annat foto. Kanske något vårtecken? Det som göms i tö.. Igår hade det tinat fram ett gäng "grabbar" mindre stadiga på benen. Det befann sig vid knuten mellan Handelsbanken och Åhlens. Helt plötsligt hade jag två stycken bakom mig i bankomatkön som stod och triggade varann och små boxades. Det var inte utan att jag stod beredd att ducka och jag tryckte mig tajt mot bankomaten.

Senare på kvällen tänkte jag på artikeln jag läst om hur bankomater fejkats med kortläsare. Huj - de kanske bara skulle avleda min uppmärksamhet - in och kolla men sekinerna var kvar. Får  ta en glutt till.


Nu ska jag fuska, fuska, fuska!

Ska inte alls fara och göra min tredje simning den här veckan. Helt plötsligt tog det bara emot. Riktigt emot. Känns rikigt härligt trotsigt att inte göra DET utan att ens försöka hitta på några ursäkter. Det finns nämligen inga - det handlar isåfall bara att ljuga för mig själv. Och så pass ärlig är jag att det gör jag inte.

Annars verkar det inte mycket att kommentera. Brukar inte vara in så ofta på Fredrik Lundhs blogg (brukar ägna mig åt hans blogg med Wilda - den innehåller väsentligt mer substans).

Han göra sig lustig över att Leijonborg firat 10 år som partiledare. Och tycker att det borde räcka för folkpartisterna. Allt annat är egentortyr, hävdar Lundh.

Ja utgår från att han skrev det innan han läst om undersökningen där Mona Sahlin bara har stöd av 56% av s-väljarna.

Om Lars har stöd av 76% av de egna väljarna efter 10 år - och det är egentortyr att fortsätta med honom. Då undrar jag vad det är att nyvälja en partiledare som på sin "smekmånad" - när hon väljs - bara har stöd av 56% av de egna?

Egentortyr kan väl bara vara förnamnet för det?

Fragment av verkligheten

idag har jag inte ens stannat upp för lunch och klockan är ett så nu är det försent. "Äta äpplen doktorn sagt det är hälsosamt och gott" så det har jag gjort medan jag rett ut underlaget för valberedningen åt Marja-Liisa. Inte lätt att förstå alla mina noter med kursiv stil och inte kursiv stil. Hon tog tillfället i akt eftersom hon var in och justerade ett protokoll. Telefonmöte på söndagkväll.

En guldmedalj till till Kalla har skymtat förbi. Kontakterna har varit från Korpilombolo till Lund på förmiddagen. Ett långt samtal med Ulla.

Bil o traktor byter namn -
Kuriren - men spelar det någon roll egentligen. För visst är det Volvo de menar?

Och extra polisstyrelse den 3 april - fast den dagen är förstås inbokad redan för annat. Tur jag bara är ersättare. Jag har ju hotat att delta som arvodeslös ersättare - men den korta framförhållningen spelar mig inte i händerna.

Den dagen är det Luleå/Bodendagen - har varit rätt intressant så den vill jag inte missa.


Och här haglar det annars anmälningar och avanmälningar och ändringar inför årsmötet nästa lördag. Nu ropar AG på viss assistans.
SMS-skulder

Vårt nya välfärdsproblem är nu SMS lån av unga. Med några knapptryck kan de komma åt några tusenlappar och förstås med himla hög ränta. Kronofogden hanterar redan mängder med fall.

Och Mona Sahlin har inte det stöd hon säkert önskar inför partiledarvalet i helgen. Röda Norrbotten och Luleå måtte ju ha mängder av ombud - så stan är nog tömd på sossar i morgon. Få se om himlen lyfter?

Nu måste jag avslöja min okunskap om uniformernas värld. Jag hoppas det går att länka till Kurirens familjesida. För där finns en brudkort men en brud i skir brudklänning medan brudgummen är införd någon typ uniform och med hjälmen i hand. Inte sagt att det är osnyggt - inte alls. Men annorlunda- Bruden skymmer någon och jackan ser lite samisk ut med bandgarneringen vid ärmarna - men det stämmer ju inte med den ljusa hjälmen.


Jag har ju haft/har uppdrag inom den uniformerade världen så jag blottar mig säkert fullständigt - borde förstås veta. Men jag kan ju alltid skylla på min av ålder härjade syn.

Och nu är Stina Dabrowski back in town igen - eller i alla fall i något nytt tv-prgoram. Spännande.

Nu ska jag prova länka
NSD:s familjesida - funkar det inte får ni som är lika nyfikna som jag och inte har NSD söka upp någon granne.


Vilken makt jag har!

I förra inlägget påpekade jag att Kurien hade en rubrik "utbildning mot (eller möjligen emot) turism". Tyckte det var lite tryckfels kul. Eller rubriksättar kul. Men nu har de ändrat det.

Egotrippad som jag är är jag alldeles övertygad om att det är mitt bloggande som åstadkommit det. Men ni kan ju ha en mer nyanserad uppfattning.

Men det blir lite smått absurt när de ändra länkar så där. Jag var själv in på Fredrik Lundhs blogg. Tala förresten om egotrippade - varenda länk skulle leda till att någon skrivit något positivt om honom. Men de två första - Expressen och NSD - som skulle leda till utgåvorna 13 mars ledde till 15 mars - och inget om Fredrik Lundh. Lång näsa!


För övrigt kan jag för lite om det förslag till 32% skatt på bilförsäkringar - om det ens är något förslag än - för att säga att det är bra eller dåligt. Men Fredrik Lundh kunde - med vanlig falsett. Har lite svårt att förstå att det skulle slå särskilt hårt mot oss i Norrbotten och vår turistnäring.


Om man ändå får betala 32% i skatt på en bilförsäkring man ändå måste ha - då måste väl det stimulera att resa utav bara den - även till Norrbotten. Milkostnaden lär väl minska. Eller - som sagt - jag har bara tagit del av förslaget via Fredrik Lundhs besserwisser uttalande.


Jag trodde vi var för turism

Men här kan ni läsa att ni ska skapa utbildning mot turism. Kurirens nättidning. Själv har jag varit till relaxrummet i källaren på solsemester.

Kan konstatera att det är nära både mellan magen och rören och tissarna och rören. Måste vara gångjärnen i locket som börjar vara utslitna. Tror ni inte det?

Dagen har bara i vanlig ordning rusat på - men jag känner att jag fått undan en del.

Trots att det blev två timmars lunch idag. Bjöd Gerd på lunch. Hon har fixat en del åt mig så jag är nog minst skyldig henne en lunch till. Även om jag måste falla in i kören av dem som tycker att maten kunde vara bättre.

Verkar vara när det är mycket konferensgäster som det blir någon enklare, billigare variant av halvfabrikat. I tisdags tog dessutom "fiskpinnarna" (okej då - panerad fisk) vilket ställde till de för en del matallergiker som inte fått något särskilt eftersom de angett att de kunde äta fisk.

Sen kan jag undra (fick tipset av en gammal partikamrat) hur många som smyger med i den stora hord konferensgäster som ger sig på buffén?

Nå nu ska jag i alla fall ge mig av hemåt. Har några lappar med mig på samtal som måste ringas på kvällstid. Två närmare bestämt. Jag har börjat göra såna begräsningar och inte alltid jobba efter måttot att hinna med så mycket som möjligt.

Jag blev lite skraj när jag hörde om dygnsrytmen som skulle vara 8-8-8 det vill säga 8 timmar arbete, 8 timmar fri tid och 8 timmar sömn. Sömnen kunde vara något mindre det gjorde inget om man la den till fri tid!

Som man frågar får man svar

Mycket morgon TV idag. De redovisade en enkät till kommunerna som frågade om de ville införa betyg från första klass och det var förstås en förkrossande majoritet som inte ville ha det. Inte jag heller generellt. Och säkert inte Janne Björklund heller.

Det förslag som Jan Björklund lagt fram handlar om att det ska vara tillåtet att ha betyg eller betygsliknande omdömen från första klass. Absolut inte om att det ska införas från första klass.

Men det ska bestämmas lokalt. Förslaget går helt enkelt ut på att införande av betyg ska vara tillåtet och ske när föräldrar och den enskilda skolan så önskar.

Hade frågan ställts om det skulle vara tillåtet att införa betyg om föräldrarna ville det så skulle det all sannolikhet var en lika förkrossande majoritet FÖR.


Finns det inga naturliga nyheter nu för tiden - varför måste allt förvrängas och misstolkas??


Vicken tjej!

God morgon - blev faktiskt sittande framför Nyhetsmorgon. Inte ofta det händer. Och jag säger bara: vilken tjej som blivt Årets chef, länspolismästaren i Stockholm Carin Götblad,

Vilken trygghet, vilken pondus, vilken utstrålning vilket engagemang. Engagemang var för övrigt det ord hon själv nämnde som viktigast för en chef.


Hon fick ju inte värsta bästa starten i sitt nya värv för fyra år sen när hon nästan direkt kastades in i Anna Lindh mordet.


Och hon berättade att hon fick många goda råd då - inte främst hur hon skulle sköta jobbet men om hur hon skulle ändra frisyr och såna saker. Vilket hon inte trodde att hennes dåvarande kollega, mannen, Jenneqvist (eller något liknande namn) fick.


Vi fick se bilder från då - som fick ens minne att rotera. Jag kommer ihåg att jag inte avundades henne. Att det kändes att hon inte var riktigt hemma då. Men alldeles tydligt syns nu att hon redan då var oslipad diamant. Vilken utstrålning hon utvecklat.


Bara stort Grattis, Carin!!

Jag tror dessutom - det lilla jag hörde - att Luleå och Norrbotten har mycket att lära av stockholm polisen. Det de fått sätta in i ganska akuta situationer har vi möjlighet att ta efter i ett tidigare skede. Mycket intressant med de små poliskontor som upprättats i olika stadsdelar. Och intressant med den enkät undersökning som visade att 85% var nöjda eller mycket nöjda med sin senaste kontakt med polisen.


Ska bli spännande med den stora medborgarenskät som polisen i stockholm låtit göra och vars resultat är i faggorna.


Det kommer mera - men nu väntar hemtjänstinsatser.


Nyp i örat?

Vårat kommunalråd har visat uppenbar irritation över att tillsyndsmyndighetspersonen Berit Sunnerö på länsstyrelsen haft synpunkter på vårt sätt att sköta alkoholtillstånden i kommunen.

Kommunalrådets irritation har till och med engagerat landshövdingen som också uttalat det olämpliga att  tillsynstjänstemannen och kommunalrådet skulle diskutera principerna i TV-soffan hos Nord Nytt.

Och nu kommer vår egen handläggare i kommunen, Håkan Auland, och tar oss i örat. "-Det finns ett nytänkande, de (politikerna) har ju genomgått utbildning i alkohollagen och har ett annat synsätt i tillämpningen." säger Auland i en
artikel i Norrbottens Kuriren.


För egen del kan jag säga att utbildningen var bra. Den bekräftade att det resonemang vi fört - i ganska stor politisk enighet - varit rätt. Något annat synsätt handlar det absolut inte om.


Ska bli intressant och höra om det blir något "nyp i örat" på vår egen tjänsteman eller om det är förbehållet kvinnor på länsstyrelsen?

I Piteå har länsrätten upphävt kommunens indragning av tillstånd - av artikeln gör jag bedömningen att vi med vår tolkning troligen gett en varning - vilket varit mer i linje med den överprövande instansen länsrätten.

Tyvärr hittar jag ingen länkmöjlighet på Kurirens nättidning - det är långt till Jonas Hansson på Kuriren i Piteå - även "nätvägen".


Vem - förstås!

Vem i hela världen kan man lita på - skulle det förstås vara. Lite orolig blir jag av att jag kommer på mig själv att tänka ett ord och skriva ett annat. Om jag i övrigt inte mådde så ini bängen bra skulle jag vara än oroligare.


Nu är det bara köra på i ullstrumporna. 

Och då betar vi av kapitlet politikerpensioner i allmänhet och dito i Boden i synnerhet. Dimman börjar lätta. Det finns ett beslut sen 1997 om ett fribelopp. Naturligtvis kan det bara vara det som gäller. Frågan är nu hur långt tillbak man kan gå? Retroaktiv lagstiftning är något jag ogillar. Det kan väl vara lämpligt att återgå till beslutet från det datum som Pellikäs egna trappa avslöjades. Vilket väl skulle vara då från 1 januari 2007.

Även om vi ska tacka media för att sånt här avslöjas finns nog ett och annat för en del media att fundera över i sammanhanget. Dan Ankarholm hängdes ut av Nord Nytt som en som skulle fått sina fribelopp genom "blyertsanteckningar" det vill säga Pellikäs egen trappa. Jag är ledsen att jag refererade det på min blogg. Dan Ankarholm hade sitt pensionsavtal och fribelopp klart redan i sitt anställningskontrakt.


För övrigt anser jag att diskussionen om denna visstidspension för politiker farit fullständigt fel. Visstidspensionen ska ju vara politikernas A-kassa, sjukpension och avtalspension liknande det på vanliga arbetsmarknaden.  När man kommer upp i åren och inte orkar längre. För Britt Rutström i Boden räcker förstås inte 10 000 att leva på - hon måste ju förstås kunna komplettera. Men att Bosse Johansson i Älvsbyn kräver att få 6 basbelopp = 240 000 kronor i extrainkomster visar ju att han god kapacitet kvar. Med en kommunal grundpension på en bra bit över 20 000 kronor - är det väl i så fall rimligt att han utför arbetsuppgifter idellt åt Älvsbyn kommun istället för att extra knäcka för egen vinning? Dagismorfar eller något!

En annan underlighet på området är "samordnas med pensionen". Vad då samordnas? Allt över fribeloppen avräknas väl hoppas jag. Eller kan någon lära mig vad samordning betydet i det här sammanhanget.


Men i hela världen kan man lita på?

En fråga som är högst relevant efter gårdagens Uppdrag granskning. Även om jag har svårt att förstå Josefssons insinuation i början att historien om Markus som blev sparkad till döds skulle bäddat för regeringen Reinfeldt. Jag såg nu inte varje detalj i programmet - men jag har nog ändå svårt att se just den kopplingen även när prorammet var slut.

Däremot så måste väl programmet ändå resultera i att media - både i TV världen och tidningarnas värld börjar besinna sig. Det finns mycket som tyder på att pressetiska regler viker sig rejält för att rubriksättarna ska kunna leva ut sin kreativitet.

Och vissa tidningar verkar ha sin egen Agenda och bestämda mål. Låt mig nämna ett exempel från folkpartiets värld som har viss bäring på den aktuella debatten med partisekreterare Erik Ullenhags kritik av centern.

Folkpartiet har haft en mediagrupp sen en tid tillbaka. Förmodligen ett uppdrag från landsmötet. För några månader sen blev den klar med sitt arbete och det presenterades i en debattartikel. Artikeln var undertecknad Lars Leijonborg, partiledare och med Tobias Krantz och Cecilia Wiklström som medskribenter (arbetsgruppen). Den publicerades av DN undertecknad av "Lars Leijonborg, utbildningsminister".

Vilket gav DN möjlighet att "skapa" en konflikt genom att fråga övriga allianspartier om deras syn på utbildningsministern åsikter?

Idé-, debatt och utvecklingsarbetet måste få fortsätta inom partierna - inte minst gäller det ett liberalt parti. Lars Leijonborg måste - så länge han är partiledare - och kunna uttala sig för det inre arbetet i partiet.

Är det pressetiskt rätt att en debattredaktion ändrar avsändare på en debattartikel enligt ovan för att kuna skapa rubriker om oenighet?

Jag lovar - vi har kollat med andra som fått artikeln - att avsändaren verkligen var Lars Leijonborg, partiledare och de andra två från arbetsgruppen.

Lokala "morgonekot" kommer vid nästa lilla rast - har ett och annat att säga om pressetik även vad gäller pensionsaffären i Boden.

En bebis - äntligen

Med 10 dagars försening till livet kom hon äntligen i natt. Den nya familjemedlemmen hos Angela, Rickard, Samuel och Siri. 4,24 säger Jens och jag upprepar vad vägde hon. Men 4,24 var inte klockslaget utan vikten. Vilka moderniteter med två decimaler - första gången jag hör det.


Ja då blir det kris med fp-medverkan på miljönämndsmötet på fredag. Johan gör sin plikt med hemvärnet och Angela måste väl få hämta sig några dagar till innan det kan bli aktuellt med sammanträden.


Så moderata, centerpartistiska allianssystrar och bröder kan bereda sig på tjänstgöring. Om du som läser detta har kanaler så för det vidare till vederbörande.


Vad är en signerad Micke Renberg klubba?

Jag gillar Micke Renberg - utan att känna han. Men har låtr så reko i sina kommentarer efter matcherna. Raka puckar och inga dumma bortförklaringar. Känns som om det vore en man som kunde göra gott för klimatet i hockey i allmänhet och Luleå hockey i synnerhet även efter sin tid som elitspelare.

Det blev en parentes - som det så ofta blir när jag sätter fingrarna på tangetbordet - det rinner till hela tiden. Vad jag egentligen skulle säga - trots ovantstående - att vad är väl en av Micke Renberg signerad klubba mot ett strutsägg.

Just nu finns ett sånt i studion hos Radio Norrbotten. Jag har nog inget att byta till mig det med?

Jag får nog nöja mig med en brosch i strutsäggskal som jag fick från Florence när hon jobbade med biståndsarbete i Sydafrika.

Återkommer om en stund med "morgonekot".


Har jag inga kompisar?

Det blir en kärv morgon - har sovit till klockan fem och fortfarande inga tidningar. Och AG är på invägning så 8 är deadline.

Somnade ridigt i går - redan vid nio-tiden. Rena paltsvimmen efter en urladdning mot riksorganisationen. (Nä, inget med politisk sprängkraft bara en vanlig liten administrativ problemunge men nog så energitärande).

Och inga mail efter 19.35. Har jag inga kompisar jag? Telefonen störde inte heller min sömn. Vännen BH i Boden verkar dock vara en riktigt nattupp - mail 00.38. Tack för tipset  - fast jag har ingen aning om vad hon kan fylla. Men en gardering när det gäller kvinnor är alltid att gissa på 17.

Och inga kommentarer på bloggen heller.

Fast jag har en enveten kompis här utanför. En liten pippi som kvittrar intensivt och oavbrutet. Det var ju för några veckor sen jag hörde fågelkvittret för första gången - sen har det nog varit tyst. Får ta det som ett gott tecken om en ljuvlig vårdag - både fysikt och psykiskt.

Nu kommer de!Jag är bekväm med huset

Jag tyckte jag hittade så fin formulering  när jag och Thomas satt och filosoferade vid lunchbordet på Kulturens Hus.

"Jag är bekväm med Kulturens Hus" - det känns roligt att dit. Som en ny behövlig samlingsplats. Blev precis vad jag tänkt mig.

Visst finns en del små detaljer att finslipa. Trist att folk ska få parkeringsböter bara för att det inte finns en växlingsautomat i parkeringshuset. Eller om den möjligen måste placeras uppe i huset. Sjävl har jag ju inte dessa problem då jag inte törs parkera i parkeringshus. Alla har vi våra fobier.

Karl Petersen förstörde min dag

Så stod jag där - om inte på handlarens trapp - så i alla fall på trappen till Kulturens Hus. Stängt när jag kom men med ca 20-talet ivriga nyvalda som ville in och lära sig. Och fler ramlade in allt efter.

Ledsen att konstatera att relativt få av de mina deltog. Fast igår hörde jag om en ersättare som inte fått någon inbjudan. Undras just om man gjort samma misstag här som med bolagen - att bara invitera de ordinarie. Ersättarplatserna är ju ofta våra "plantskoleplatser".


Allt nog där jag stod så kom kommunalrådet så jag fick hälsa honom välkommen också. En kram - och så fick jag en kram tillbaka varvid han viskade i mitt öra att jag hade gylfen öppen. Och där hade jag stått och känt mig smal - byxorna kändes rätt rymliga. Sen var den dan förstörd.

Började så bra med att jag bestämde mig att byta horoskop med Jens och Thomas. Så idag är jag Jungfru med budskapet: "Någon i bakgrunden älskar dig mer än du tror".

Älskar oss gör dock inte
ledaren i Norrbottens Kuriren - och nu fick de möjlighet. Hur kan någon tro att Maud är ett högerspöke - och dessutom illustrerat med den vackraste bilden av Måddan.

Men problemet ligger i det NSD beskriver - faktiskt. Om vi ska träda in på en väg där skillnaden i klass och möjligheter på ganska kort tid skulle eliminera det hyfsat goda samhälle vi ändå har.

Men den sakdiskussionen är svår att föra - det är roligare för tidningarna att framställa det som krig och splitring. Tävlan om vem som är mest socialliberal.

Problemet idag är att media inte är intresserat av något politiskt budskap om det inte bygger på konflikt, kan ledas till konflikt eller bygger på en nyhet av den digniteten det är svårt att nå upp till. Ska man nå ut så gäller det att gilla spelreglerna.

Det blir liksom att ta den onda med det goda.

Själv ska jag nu välja det goda - ingen pulverlunch idag - utan Kulturens Hus med Thomas.

Hör av mig senare idag.


Sen pressläggning

Hette det så¨- när pappa och de andra "grabbarna" i NSD tryckeri inte fick köra igång pressarna i tid?

I alla fall så blir det sen pressläggning av dagens nyhetskommentarer. Nu drar jag till morgonfikat med mor och far, sen sätts hurran på jobbet - men sen är det annorlunda.

För idag är det nyvaldsutbildning för Luleås förtroendevalda. På Kulturens Hus (observera inte kulturhuset). Och jag vill gärna hinna träffa de mina där innan de startar klockan 08.15.

Vi har som en bra tidsfördelning Thomas och jag. Ylva - tidiga pass, Thomas senare pass. Nå nu ska Thomas kila dit redan 09.30 och snika till sig ett fika.


Trist

så var det roliga slut för Luleås del. Trist. Och jag kom mig inte iväg på en enda match i år. Trist det också.

Nu får vi förlita oss på basketen. För lite inside kan ni följa Anna Brännvalls blogg på Kuriren.

Det finns väl en del inside inom Luleå hockey - om varför det gått så dåligt. Blir spännande att se vem och vilka som talar ut idag - nu när det är färdigspelat.

Nu illsnöar det ute - rena aprilsnöandet- ni vet den renande snön som kommer och tar bort den gamla. Måhända är jag väl optimistiskt nu.

Måste hålla humöret uppe i väntan på tidningarna - kvart i fem. Det var bättre förr - då ställde jag klockan på halvfem efter tidningsbudet.

Flankings kommentarer

Flankings med fleras kommentarer hittar ni på denna länk. För mig som varit med länge kan jag med ett leende notera att vi alla faller i fällan. Även vi folkpartister när vi är de som ombeds kommentera.. Vi kommenterar det media bestämt att vi ska kommentera ( och glömmer grunden) nämligen striden om vem som är mest social liberal. Erik artikel handlar faktiskt inte om det - utan om sakområden där han inte anser centern lever upp till en socialliberal ideologi.

Så småningom får vi säkert en saklig debatt även om dessa frågor. Nödvändigt!

PS/För att ni ska förstå att vi lokalt har mer samarbete än att Karl P erbjuder Camilla sin kavaj ska jag skvallra att jag hämtat länken på Camillas blogg/DS


Absolut inte!

Fick nedanstående kommentar på ett tidigare inlägg.


"hej ylva!

kan du inte kommentera din partisekreterares påhopp på centerpartiet? vill folkpartiet lämna alliansen?"

Och svarar gärna. Jag tycker definitivt inte att man ska se det som ett påhopp - än mindre någon önskan att lämna alliansen. Att media och våra vänner oppositionspartierna kommer att utmåla det så är något vi får leva med. Men det är viktigt både för oss och centern och alliansen som helhet att vi inte får någon konformismens (så svårt att jag nästan inte kan stava - blev det rätt?) tystnad.

För mig var artikeln ett välkommet klargörande var vi som socialliberalt parti står i viktiga frågor. Att centern vill närma sig oss i ett antal frågor tycker jag inte vi ska klanka dem för - snarare vara stolta. "Ett smalare och vassare EU" känns förvisso som rent plagiat i munnen på centerns partisekreterare men det kan vi bjuda på. Men när centern också gör anspråk på att kalla sig socialliberalt parti - är det nödvändigt att påminna om vilka grundvärderingar som ett sådant står för av tradition. Att påtala att vilja bära epitetet "socialliberalt" också förpliktigar!!

I vissa frågor är det bara att konstatera att centern är fel ute sett ur vår synvinkel- vilket bör debatteras innan det blir ett problem i alliansen. Detta tycker jag Erik Ullenhag klargör på ett lugnt och sansat sätt i sin debattartikel i DN.
Läs och begrunda - både folkpartister, centerpartister och andra.

Sen är det värt att notera att även andra partier i alliansen har både rätt och skyldighet att lyfta frågor som kanske måste slipas i kanten för att passa alla. Måhända måste snart Kd vädra var deras tygndpunkt ligger i abortfrågan. Och för moderaterna med sin totalomsvängning i vissa frågor kommer säkert debatter att uppstå underifrån.

Och rubriken syftar på att vi absolut inte vill lämna alliansen!

Så tystas en tillsynskvinna!

Landshövdingen har gripit in - Berit Sunnerö som har länsstyrelsens uppdrag att granska kommunernas tillståndsgivining för alkoholtillstånd har stoppats att debattera med Kommunalrådet Karl Petersen. Själv hade hon tackat ja att sitta i en studie med kommunalrådet - men PO sa nej.

Vem tror ni har pratat med vem?

Så tuktas en kvinna - aldrig hade ett kommunalråd fått landshövdingen att ta en man i örat på detta sätt.


Resten av ks-resan

En kilometer simning och två små ynka varma mackor - men himla goda. Vanlig simpel rasker fralla, lite senap, lite ost (10%) vindelns flatrökta skinka och så ytterligare ett par (nåja) skivor ost. I ugn till de blir lagomt gyllenbruna. Inmundigas med minbabytomater eller vilken dyr sorts tomater man nu råkat stoppat i korgen. Men gott var det!

Medborgarförslaget om rabatterat årskort för pensionörer på motionsanläggningar avslogs i full enighet - moderaterna hade besinnat sig.

Så blev det ett längre uppehåll vid riktlinjer för mångfaldsarbete. Yvonne kom med ett konstruktivt förslag på den "kritik" som framfördes tidigare att riktlinjerna var väldigt navleskådande internt inom kommunen. Medborgarperspektivet inleds nu med att vårt integrationspolitiska handlingsprogram (påpassligt under revidering) blir grunden för medborgarperspektivet. Så saknades bara tillväxtperspektivet - att se mångfalden som en möjlighet - inte bara pekpinnar om vad vi inte får göra. Folkpartiet yrkade återremiss för utarbetande av ett sånt avsnitt. Men vi ska kika på och påminna oss om vad som finns i integrationsprogrammet - kanske kan vi där "se möjligheterna" och dra tillbak vårt förslag senare.

Alkolås i taxibilar - ett delikat ärende som jag väl skrev om i går? Pinsamt att vi är i den här situationen - och frågan är väl om vi, Folkpartiet, inte måste ta ett steg till på kommunfullmäktige? Ska vi vara med och dela ansvaret för detta - vi som ensamma förfäktade en annan väg att gå? Moderaterna dök upp som gubben ur lådan med ett förslag som tog oss alla på sängen. Vi skulle föranstalta att kommunen skulle hyra ut anläggningarna för 1 krona och därmed kunna "återvinna" dem efter 4 år. Frågan är väl bara vad kommunen isåfall ska göra med 70 talet alkolås som är näst intill avskrivna. Och frågan är vem som betalar urinstallationen? Det förefaller  (ursäkta)urbota korkat - men med reservation att förslaget kom vid sittande bord och inte kunnat studeras närmare.

Ja och sen tog vi sådana petitesser som gemensamma planeringsförutsättningar och prel. ramförändringar inför budgetarbetet. Som vanligt lade vi från Folkpartiet ett förslag - Goda råd i processen" där vi tycker att inget får vara för heligt för att inte kunna omprövas - det handlar förstås mycket om att tillåta andra driftsformer. Jag hoppas och tror att övriga allianspartier instämde i det - även om vi omarbetat och moderniserat det hela har det ju funnits med tidigare i våra gemensamma dokument.

Ja, det var väl ungefär allt jag tänkt skriva ikväll.

Nu ska jag "läsa" en flera veckor gammal Året Runt för att kunna ge Sifo ett omdöme. Som tack ska jag få tre gratis nummer av en tidning jag får välja. Dock har jag ännu inte fått Feminas Månadstidning som skulle vara belöningen för förra enkäten jag fyllde i. Så...

Next stop - Bensbyn

blev det på ärendet om Likskärsvägen i Bensbyn. Moddisarna yrkade ju redan i utskottet att första att satsen om att andra åtgärder än 30-begränsning skulle prövas.

Efter kontakter med vänner och bekanta i lokalbefolkningen beslutade vi att stödja det förslaget. Jag hann egentligen aldrig haja om centern också hakade på. Kd ville gå på något med belysningen - fast jag fattade inte om de då stödde andra att-satsen. Det är inte otydlighet hos förslagsställaren snarare att jag fortfarande var i bostadsförsörjningskoma. Och det kan ju dessutom räknas till avdelningen petitesser vad vi i oppositionen tyckte - s-beslutade att avslå medborgarförslaget helt. Vad var det jag sa om att NI har de politiker ni förtjänar. Sossarna var väl starka i Bensbyn också??

Efter detta ska jag nu göra som Stefan Tornberg inte gjort - se kvällens blanka almanack som en möjlighet - inte att fylla med arbete - utan att åka och idka fysisk träning i form av simning.


Fast först ska jag bestå er med en kulighet som Mårtens Ström bestod oss med på Ks - och hoppas han nu inte har någon upphovsmannarätt till denna:


Vad kan man säga istället för en usel arme - som också har en viss likhet med namnet på en känd flygplats?

Klura på det ni medan jag simmar.


Och ks på min ära

Färdigt tjugo i fyra. Det trodde jag inte - snarare en timma till.

Bostadsförsörningsplanen första heta frågan. Att majoriteten inte skulle köpa vår skrivning om att minska luleåbos dominans på hyresmarknaden var väl väntat. Det finns ju ändå en försiktig skrivning i majoritetens förslag om att Lulebo måste kunna gör sig av med lägenheter. Luleåbo måste ju kunna bygga nytt, säger Karl P. Och har de idag runt 82 % så förstår ju var och en att de måste få avyttra.

Sen fick vi med ordet "mångfald". Istället för att peka ut barnfamiljer och studenter så blev det en skrivning om mångfald så att varje individ och familj skulle hitta det som passade dem just i deras livssituation. Man måste glädjas åt det lilla.

Det stora var i alla fall att vi lyckades få med en "bomb" med att: Skapa särskilda boendeformer för funktionhindrade. Även om sen majoriteten med stöd av en och annan allianskamrat bangade för att sätta en tidsgräns till bristen skulle vara borta. Två år tyckte vi var en rimlig tid - men det tyckte inte majoriteten.

"Ropen skalla - bostad åt alla" som det så käckt stod under en bild. Det blir till att skriva på baksidan av plakaten för en del partier "gäller dock ej funktionshindrade".

Även vänstern, mp och centern fick igenom smärre ändringar och tillägg. Liksom Eva Bergström som nu axlat Erland Nilssons mantel som försvarare av Råneås ära. Bortglömt på ett par ställen vilket tack vare Eva snabbt rättades till.

Ska strax återkomma med mera. Sonen ringde och ville ha koll på flygavgångar från Arlanda. Hoppades på försening - tidsnöd. Jag hörde ett besynnerligt klingande då och då i bakgrunden och frågade vad det var. Men had påstod att jag nog inte ville veta. Hastighetsvarnaren förstås vilket gör att jag nu måste gå och pudra näsan.

Presskonferens avverkad + druckit lunch

Nord Nytt "hotade" att göra reportage om mina "dryckesvanor". Lovade att vänta till sist på intervju eftersom jag bara skulle dricka lunch i dag.

Och som svar på vad jag ätit till lunch blev det "druckit c-vitamin".

Byxorna skaver - nödvändiga åtgärder.

Allt nog var intervyn något av det snuttigaste jag varit med om. Vad tycker du om att feriejobbet räddats? Och som vanligt hade jag svarat på alla tre frågorna i första svaret - fastän det var kort och koncist - hoppas jag. Nåväl det kanske ska med som inslag i någon inslag av större dignitet - med kommunalråd och så.

Och trots stor enighet om indragning av alkoholtillstånden tuggade Börje om hur mycket restriktivare hn är och har varit än vi andra. Kommunalrådet lätt irriterat även om han behärskar sig bra.

Nu har jag druckit min lunch - vilket inte är samma dryck som de ärrade gamla journalisterna i Klara kvarteren som någon journalist uttryckte det. Vilket tydligen var gin och tonic. För min del var det Nutrilett med skogsbärssmak.


Nu väntar ks - jag hinner tyvärr inte rada upp vilka ärenden vi har. Men någon form av rapport kommer väl till kvällen. Kommunstyrelsen är ju offentlig så därifrån kan man berätta rätt fritt. I utskotten finns någon form av överenkommelse att vi i alla fall inte ska citera varann utåt. För att få ett lättsamt klimat där inte varje ord måste vägas på guldvåg.
Kort Apu idag!

Tillbak till expen redan klockan 10.00. Rekord - nästan - i alla fall på länge.

Men vi har hunnit avverka att välja Leif Wikman till justerare, besluta att tillskjuta 560 000 kronor för att klara feriejobb på samma nivå som tidigare (trots att den usliga regeringen dragit in pengar), lokalt utvecklingsavtal mellan staten och Luleå kommun. Kul att våran Nyamko Sabuni är den som skriver på för staten.

Och sen så årsredovisning för år 2006 - ine så mycket att säga om annat än att välfärd, tryggheten och livskvalitet är det som nämns allra sist i kommunalrådets inledningsord till redovisningen.

Ja, sen fick vi vara alla goda gåvors givare till firande av landsbygdsutvecklingen 20 år, ny nolleperiod, lärarutbildningen 100 år, bidrag för att Förening för Obstetrik och Gynekologi ska förlägga sin konferens här i Luleå. Noterbart att föreningen anger att de tänker besöka skärgården - känns som om de läst något yrkande från folkpartiet att vi borde ge innehåll åt de representationspengar vi skickar i väg.

Och så dagens stora ärende. Ett enhälligt utskott tvingades besluta att återkalla serveringstillstånden för både Restaurang Thomas på Storgatan (illardo) och Restaurang Kronan. För min del konstaterar jag att det var rätt med varning förra gången - men nu fanns ingen återvändo.


Det är inte politiskt korrekt att tala om att lagstiftningen är trubbig - men jag säger det ändå. Inte för att det skulle räddat ovanstående - men nog är det lite märkligt att förseelser hänger med bolaget och belastar nya ägare. Eller kanske det är så att det mer bör uppmärksammas och också påverka priset vid köp.

Ja, nu är det dags att återvända för presskonferensen.


Grattis kronprinsessan!

Min egen lilla kronprinsessa har namnsdag idag, Sara Viktoria.

GRATTIS SARA VIKTORIA!

46461-200

Den andra - hon där i Stockholm får väl också följa med på mitt grattis. Och så må det väl glädja monarkisten Migelle (vars namn jag nu kan stava rätt) att båda mina barnbarn begåvats med kungliga tillnamn - Lisa Madeleine. Vad det nu är utslag av vet jag inte riktigt.

Båda våra lokala insändarskribenter lyser med sin frånvaro idag. Bo "skvallerpellen" (som någon kallade honom - apropå tillnamn) Östman tränar väl för pensioneringen. OA mähända tränar inför att hitta några eldande rubriker för partiledarvalet nästa helg. Dagens NSD skribent - Anne-marie Lindgren - har tvingats ända tillbak till
karl Marx för att hitta argument mot subventionering av hushållsnära tjäsnter. Vilket spöke att angripa - dels är det livsfarligt och dels är det ingen som behöver det?

Och när f-n blir gammal blir han tydligen moderat. Nu är det fortfarande mycket ludd i kanterna men enligt ledaren i Norrbottens kuriren så förbereds ett förslag där drivmedelsskatterna ska höjas kraftigt. Både Reinfeldt och Andreas Carlgren har tydligen uttalat sig i den riktiningen. Hur kan det komma sig att den ledaren inte finns på nättidningen?

Det verkar som om Anna och Jens får redigera om rapporten från valrörelsen - den om reseavdrag och drivmedelsskatter. Nya partier som mottager - m och c. Vem kunde tro det?

Men positiva nyheter också från allianskanten - Krister Hammarbergh lugnar Tobias Krantz och Jens om tingsrätterna med den kuliga rubriken "Lugn mina folkpartiherrar". Vi tar det som ett löfte, Krister, vi som är oroade för urholkningen av rättsväsendet.

Inte så mycket mer att skriva om (skyller jag på av tidsbrist) men hinna att länka till Kerstin Anttilas Mitt i livet vill jag hinna med. "Så är det med de människor som Lennart Åström berättar om också. Det växer blommor i deras spår". Så fint uttryckt - går det nu inte att länka så ska jag återge historien bakom också senare idag.

Tänka vilken lycka att känna - ha känt - så många människor om vilka jag kan säga: Det växer blommor i deras spår.

Det blir en rapport från APU under lunchen hoppas jag.

En bild säger mer än tusen ord!

Jag skulle kunna dra många växlar på det här fotot som jag tog i morse - på min egen lilla lägenhetsdörr. Prydd av den tradionsenliga kransen från scouterna här i byn. 150 kronor - billigt för så snygg krans.

46461-214

Men här kan också symbolisera det allt strul jag haft med att lägga tillbak alla foton jag pillat bort - alla är tillbak i arkivet nu och det är bara Sara, Lisa och Thomas som inte är återbördade i bloggens nymodiga bildarkiv.

Fotot kan också symbolisera att julen varar än till påska.

Den kan också symbolisera att jag borde varit hemma och röjt sånt idag - men om jag tycker det är kuligare med jobb just idag så är väl det juste?

Kom hem vid sex-tiden och hann äta lite innan jag fick ett oannonserat "kommunalpolitiskt" besök. Det är väl såna som gör att jag trivs att bo i en by. M (så skriver bloggproffsen i Kuriren) ville diskutera hur tokigt det är att bygga bort byns sista "stadspark".

Jag kunde ju bara hålla med men förklara att jag ställts utanför laget - det vill säga förklarats för jäv eftersom mor och far är berörda. Men det gör ont att höra henne säga  "att man vet ju hur det är mot kommunen - det låtsas lyssna och sen tutar det och kör".

Fast fler gånger ska jag komma ihåg och fundera  - och kanske säga att Du får faktiskt de politiker Du röstar fram. Dock misstänker jag att M får lida oförskyllt - kanske? Visst är det härligt att valhemligheten finns?

Nu ska jag koppla av och somna till Six feet under.


Ägge borti katta och kommunens egna tvättsåpa

sa min urgamla farmor Hilda och mina gamla fastrar. Jag förstår inte kopplingen får nog slå i Pelle Holm boken - eller så är det något nederlulskt hembygge.

Allt nog betyder det att man kommit på något. Man är jag i det här fallet. Det var pillandet - tyckte det var onödigt med ett bildgalleri bakom i bloggen liksom. Något ni i alla fall inte kunde se - tror jag. Så jag raderade så långt jag iddes. Och det var minsann inte bara den blöta kvällen utan röda Lotta och Halmbalen och många många fler.

Så nu har jag i alla fall ett spännande projekt om jag kommer hem någon gång i kväll. Att lägga tillbak bilderna - för de finns ju i min dator - och se om rätt bild kommer till rätt plats. Men så roligt ska vi väl inte ha?

För övrigt måste jag delge er lite politik också. Har länge varit så glad att vi äntligen ska få alkolås för bilarna som kör skolungarna. Att jag nästan glömt bort bakgrunden. Hur jag fick sitta där ensam och yrka på att upphandlingen skulle göras om.

Snacka om att kommunen har sin egen lilla tvättsåpa. Här kommer det särskilda yttrande jag kommer att lämna i morgon.

   Särskilt yttrande § 87, Alkolås  

Det är med tillfredsställelse vi konstaterar att fordon som ska transportera våra skolbarn nu kommer att förses med alkolås. Den frågan har vi drivit från 2003. Det löser inte alla problem men eliminerar en del.

 

Vid redovisning av upphandlingen, 2005-05-30, noterade vi att något krav om alkolås inte funnits med vid upphandlingen. Efter en veckas betänketid, 2005-06-07, beslutade majoriteten att driva igenom upphandlingen trots att kommunfullmäktige redan hösten 2004 beslutat ?bifalla motionen på så sätt att kraven på alkolås beaktas dels i kommande upphandlingar av skolskjutsar och andra transporter av barn, dels av Luleå Lokaltrafik AB vid löpande nyinvesteringar av bussar utrustade med alkolås?.

 

Folkpartiet krävde vid det tillfället, 2005-06-07, att upphandlingen skulle göras om. Samtliga övriga partier avvisade detta. Nu inser alla att misstaget måste rättas till.

 

Men att de inte stöttade vårt krav på ny upphandling 2005 innebär nu en onödig kostnad för skattebetalarna och för taxinäringen ett icke konkurrensneutralt beslut.

 

Den beräknade kostnaden 2005 handlade om ca 400 000 kronor ? idag beräknas kostnaden till 835 600 kronor varav Vägverket står för 58 000 kronor.

  

Luleå 2007-03-11

   

Ylva Strutz (fp)

 

Då kör vi repris av den blöta kvällen!

Vilken kväll vi hade i går - på Holiday Spa. Thomas du ska veta att vi nog var i samma hus som du bor - fast vi gick liksom in från baksidan bland byggställningarna. Du kan väl kolla från din balkong - om jag är rätt ute. Men lokaliseringen skedde före det blöta i poolen och det blöta i glasen så så fel borde jag inte ha.

Inte ofta jag gått på fest och börjat med att slita av kläderna. Mysiga, stora, vita badrockar (ni ska få se på bild) och så lie smått och gott i matväg. Allt från härliga små grillade kycklingklubbor till romtrekanter och tunnbrödsnittar med smarrigt innehåll.

Och så började modiga Gerd med ansiktsmask och hårinpackning - och då gick proppen ur. Alla bokade vi och beställde av Elina. Massage och plockade och färgade ögonbryn. Hoppas jag har Elina på bild. Vi testar och ser om det finns några foton jag vågar lägga ut.

Börjar med lite påklätt - sista kortet innan hemgång - Gunnel Boman (Hedman, Helin - det du "Gunell")

46461-195

Fast roligare hade varit när vi hjälpte dig på med baddräkten!


46461-196
Gissa vem som döljer sig under dessa alger?46461-197

Och lampan är av samma design som de i Kulturens Hus. Elina har en modell mindre än där - men Kulturens Hus var steget efter med beställningen.

Och så slutar jag med två badnymfer - det var för roligt för att jag skulle komma i håg kameran allt för ofta.
46461-198
Bilden nedan är också svaret på¨vem som döljer sig bakom masken på bild nr 2.
46461-199

Och inte ska vi väl behöva vänta till någon fyller pensionär för att göra om det här?

Och eftersom detta nu är en repris och jag fick med ett kort till - så tycker jag att "hon som rår för det" - att vi fick ha så kul får komma med en gång till.

46461-200

Och så gärna glada tillrop om att ni nu ser bilderna.


Har jag pillat igen?

Får reklamation på gårdagens bloggande. Nä inte för jag begränsade inläggen (vilket jag ju hade kunnat hoppas på) men för att fotona bara framträder som kryss. Förändringsobenägen som jag är har jag gjort som jag alltid gjort så det borde funka. Men mina huvudmän - bland annat webmaster Roland - har ju ändrat och donat. Och lagt upp ett särskilt bildarkiv. Jag pillade bort en del foton där - tyckte det var onödigt att lagra. Skulle det kunna vara så att bildarkivet är en förutsättning för att få fram bilderna på bloggen? Har svårt att tro det - eftersom jag kopierar och lägger in.

Det kan ju vara någon form av censur också!

Annars blev dagen så lugn som jag förutspådde eller hoppades på. Jag donade lite hemma och hos mor och far. På det senare stället lekte vi "jakten på den försvunna hörapparaten". Fyra personer gjorde eftersök - mor påstod sig ha gjort ett första sök precis överallt. Vilket vi då gjorde igen x 4 personer utan resultat.

Vid ett-tiden gav jag upp för en planlös resa intill stan. Den resulterade i besök på konsthallen (Peter Dahl bland annat) och sen små visiter på diverse komersiella inrättningar. Ett nytt badlakan eftersom ett försvunnit på badhuset.

Ser att Björn Rosengren talat ut att han ångrar försäljningen av Telia. Och Mårten Ström tar tillfället i akt och säger sig aldrig ha trott att Rosengren varit sosse.

I min tidningskrönika - som publiceras med väldigt mycket skrivfel - fingrarna är stela den tiden på morgonen - så hade jag skrivit "sväljare" istället för "s-väljare". Kanske inte så helt väl ändå - "sväljare" kan kanske bli ett internt sossebegrepp. Det är bara att konstatera att ett stort parti som sossarna är i Norrbotten (tack och lov är det inte längre så markant i riksperspektiv) så drar det till sig del "spill". Det som bara är ute efter maktpositioner och inflytande typ Rosengren. Men när man studerar listan över kommunala uppdrag så hickar man ju till då och då över vilka som återfinns som s-kandidater. Såna som man aldrig i vare sig ord., tanke eller gärning skulle placera hos s. "Brödsossar" är ett begrepp som kommer för mig och som sossar själva brukar använda - såna som främst var ute efter extraknäck. Det är ju så modernt att skapa nya ord - "sväljare" kan vara ett samlingsbegrepp som Mårten kan använda för Rosengren?

Annars var det sorgligt att jag inte kom mig på hockey - Thomas drog till Piteå och Johan - det Linköpings fan han är - hade gärna haft med mig men han valde hemvärnet.

Om det vVAR sorgligt så ÄR det sorgligt att det inte finns något i de lokala nättidningarna värt att länka till. Kuriren toppar med schlagerfestivalen och NSD återigen med en vänsterpartist som krönikör. Skäll till båda!

Nu arbetar tvättmaskinen för mig - det gäller att organisera så att mycket flyter på samtidigt. Idag blir det jobb - en hel del kvar att formulera i skrift inför morgondagens möten. Och inläsning av handlingarna till APU. Plus lite i min tjänstemannaroll också!

Men om jag får fler signaler om att foton med de lättklädda damerna inte går att öppna ska jag försöka åtgärda det under dagen. Ska skicka med orginalfotona i ett mail så att jag har tillgång till dessa.

Trot eller ej!

Men faktiskt har jag legat ända till klockan 8. Vaknade förstås vid halvfemtiden - kändes behagligt mör i kroppen efer massagen. Så jag har legat och känt efter vart krämporna flyttat. Riktigt skönt i rygg och axlar - och ischiasonda har flyttat från vänster till höger ben. kanske flyttar ut ur kroppen om jag unnar mig mer massage?

Lite frustrerad blir jag när Bo
Östman skriver "När hon dessutom svara för länets bästa och överlägset mest nyhetsmättade politikerblogg har positionen ytterligare stärkts"- Hon - det är jag det. Och ska bloggen vara något jag trivs med får den inte styras utifrån. Men visst blir det lite maktpåliggande att leva upp till sånt.

Så därför har jag bestämt mig för att lägga ned bloggen - till i kväll någon gång. Ni är många som kommer att ha ett väl så gott liv utan att veta vad jag tyckte om nyheterna i dagens tidningar.


Fast färska nyheter från Stockholm är att skidbackarna är öppna. Två vita spår omgivet av grön/brun natur rapporterar Lisa och Sara.


Fast jag kan inte undanhålla er denna bild som jag fcik från vänner Inger S i Nynäshamn. Inger hälsar för övrigt till er alla inom folkpartiet.

46461-221


Härligt blöt afton!

Vilken kväll vi hade i går - på Holiday Spa. Thomas du ska veta att vi nog var i samma hus som du bor - fast vi gick liksom in från baksidan bland byggställningarna. Du kan väl kolla från din balkong - om jag är rätt ute. Men lokaliseringen skedde före det blöta i poolen och det blöta i glasen så så fel borde jag inte ha.

Inte ofta jag gått på fest och börjat med att slita av kläderna. Mysiga, stora, vita badrockar (ni ska få se på bild) och så lie smått och gott i matväg. Allt från härliga små grillade kycklingklubbor till romtrekanter och tunnbrödsnittar med smarrigt innehåll.

Och så började modiga Gerd med ansiktsmask och hårinpackning - och då gick proppen ur. Alla bokade vi och beställde av Elina. Massage och plockade och färgade ögonbryn. Hoppas jag har Elina på bild. Vi testar och ser om det finns några foton jag vågar lägga ut.

Börjar med lite påklätt - sista kortet innan hemgång - Gunnel Boman (Hedman, Helin - det du "Gunell")

46461-215


Fast roligare hade varit när vi hjälpte dig på med baddräkten!

46461-218


Gissa vem som döljer sig under dessa alger?

46461-209

Och lampan är av samma design som de i Kulturens Hus. Elina har en modell mindre än där - men Kulturens Hus var steget efter med beställningen.

Och så slutar jag med två badnymfer - det var för roligt för att jag skulle komma i håg kameran allt för ofta.

46461-220

Bilden nedan är också svaret på¨vem som döljer sig bakom masken på bild nr 2.
46461-219

Och inte ska vi väl behöva vänta till någon fyller pensionär för att göra om det här?


Okej då!

I avvaktan på att jag kopierar ner bilder från gårdagkvällen kommer en av kvällens succefräckisar. Tack Marjatta. Tänk att ibland finns det något av allt roligt du skickar mig som tål bloggens ljus.

 ......
>
>
>
>Frun ligger på alla fyra i rabatten när maken utbrister.
>-         Men herre jösses , nu får du väl ändå ta och börja motionera, din
>bakdel ser ju ut som en hel skördetröska!
>Senare på kvällen när maken  och frun ska krypa till sängs och mannen är
>lite kelsugen, märker han att frugan är lite sur, så han säger:
>-         Men vad är det med dig?
>-         Du tror väl inte jag tänker starta hela maskineriet bara för ett
>halmstrå?

Fräckisar!

Nä - inte det - ni vet jag kommer ju aldrig ihåg några. Är på väg på SPA fest med "tjejerna". Och idag fick jag fem fräckisar - minst från vännen Marjatta.

Men bara en kommer jag ihåg - och den var den om halmstrået - den ska jag dra - och kanske återberätta på bloggen när jag är på det humöret.

Jag är ju inte så bra på det här med SPA - och ansiktsmasker och smorsel. Men nu har jag packat ned lite fotfilar, nagelklippare och "julklappssmorsel".

Fast jag köpte en himla bra innovation idag. En Nivea flaska med inbyggd massage platta. Fast förmodligen var blev det ingen hit eftersom den såldes ut för 30 spänn.

Vi får väl se. För att trigga er ytterligare kan jag berätta att kameran i telefonen ju finns med. Gerd är ju en modig tjej - så måhända kan ni få se henne i ansiktsmask och hårknut?

Men förvänta er inget i kväll - vi är utlovade ost och vin!

Resumé av en timme på stan

Det är billigt att parkera - 12 spänn för en timme.

Tio minuter på Smedjan - 600 kronor underkläder

Tio minuter Åhlen´s - 300 kronor smink

Fem minuter systemet - 200 spänn vin

Fem minuter Max - 100 spänn onyttig mat

Fast det är väl så vi ska få hjulen att rulla!


Något stort på G?

Så kom Christer Stenberg med fotograf - Nord Nytt - "inrusande". Begreppet inrusande därför att de kom oanmälda. Även TV:s verksamhet är upptrissad i effektivitet och de har inte råd att jollra runt och riskera att folk inte finns på plats.

Så jag trodde allt det var något riktigt skabröst - och hoppades på att det inte var jag eller partiet som var i skottgluggen.

Nu var det rätt odramatiskt - Christer hade anmält sig men jag hade telefonen på drift - och dessutom signalen avslagen så jag hade missat samtalet.


Förresten så kan det väl klassas som lite skabröst att en kommunal förvaltning går och hyra externa lokaler när kommunen själv har en lokalbank som kostar runt 30 miljoner om året. Tekniska förvaltningen - som har uppdraget att försöka minska vår lokalbank. Man kan ju undra hur de ska klara av att marknadsföra lokalerna externa när det inte klarar av att göra det internt - dvs använda egna lokaler.

Bergnässkolan till exempel. Jag har hört ett av de sämre argumenten för varför den inte skulle gå att använda. Den är bra och ha i reserv i fall elever återvänder från de fristående skolorna. Halleluja!

Måste ju vara så att varenda krona som betalas i hyra för TV:s gamla lokaler är en ökad utgift för kommunen.

Jag och Annika Sundström ska väcka frågan på nästa fullmäktige. Jag har tagit upp den en gång med Karl P - när de börjat titta på lokalerna. Kommunalrådet blev lite irriterad men budskapet var att affären skulle genomföras bara om det var en bra affär för kommunen. Jag kan ju undra vad som döljer sig i den köpeskillingen om det är den bra affär att avstå att använda egna lokaler.

Hatten först

Får väl göra som de onyktra äkta män som kommer hem från krogen - kasta in hatten först. Bilden togs i går morse i garaget - som ett led i fototräningen.

Hatten - eller halmbalen - som den kallades häromdagen har sin upphovskvinnorätt i Östergötland hos Monika Broman. Monika tillverkade ett antal såna här hattar till Kvinnor-Kan-Mässan här i Luleå. Jag köpte en för eget bruk - men sen ligger det några partihattar och dräller lite här och var. Bland annat i mitt garage finns denna!

46461-203

Om innehållet i dagens tidningar och livet i allmänhet återkommer jag när jag landar på jobbet.

Surprised?

Det här trodde ni inte va - men jag har varit och lyssnat till Lotta Gröning som pratade om sin bok om Alva Myrdal. Här sitter hon och säljer böcker. Och skriver en hälsning. "Kunden" före mig frågade hon om vad hon skulle skriva. Så jag skyndade mig att säga att fråga inte mig vad du ska skriva - det är du som är författare och redaktör. Och då fattade hon galoppen. Jag har inte så många signerade böcker - men en av dem är av Hans Lindblad. Jag upplyste Lotta om att det inte var trovärdigt för henne att skriva som han gjorde: "Jag var för snäll!" Så undra på att kreativiteten  startade - redan på bild ett - där hon börjar sitt skrivande.

46461-204

Men här ser man redan hur gott hon mår

46461-206

när hon fick skriva: Driv 6-timmarsdagen.

Ja, då vet jag hur mina "kvinnors" liv ser ut - då får nog Lisa och Sara försöka hinna med att sköta gamla farmor också - för vem ska annars ta hand om oss. Det blir nog samma öde för Lottas Lovisa.

Kom igen nu Lotta - bättre kan du än att damma av ett sånt förlegat förslag.

Men en mycket trevlig kväll med fantastiskt många kvinnor som samlats!

Jag har stillat min häftiga själ

Jag inser att jag har stillat min häftiga själ - på gott och ont. Jag brukar normalt känna mig som en skämt teckning när jag är inblandad i någon trafikincident. Lite stirrig, arg och viftande med armar.

Men i morse blev jag påkörd lite lätt bakifrån i Kulturens Hus rondellen. Det var lite köigt i modden och trafiken stod i princip still. Då kände jag ett konstigt ryck - knyck i nacken (nej - ingen wiplash kraft i den). Och visst bilen bakom hade knuffat på mig. Lite längre fram strax efter rondellen stod två bilar vars förare också hade något otalt med varandra. Så goda råd var dyra - var skulle jag stanna. Jo, den röda bilen följde efter mig - och markerade att han tänkte svänga in på trekantsparkeringen.

Nåväl - jag gick ut och bara log - och gemensamt tittade vi på bilen. Inget syntes i alla fall men jag lovade att göra en lätt tvätt av bilen för att kolla att det inte var någon spricka eller så. Vilket det inte heller var.

En som inte stillat sin själ är sonen. Nu är han så förbannad att han inte orkade åka tillräckligt fort i Vasaloppet (han var tvungen att bryta för att hinna med flyget) så nu har han investerat i sportgrejor för dryga 3000 spänn. Motionscykel (för inenbruk) och pulsband bland annat. Och anmälan till Vätternrundan. Och pulsbandet visade att han inte alls tränat tillräckligt intensivt - så nu hade han anmält sig som frivillig till en stafettsträcka i Nederluleå stafetten - 4 kilometer - som skulle gå fort!!!

Och ni kan inte gissa med vem jag ska fira Kvinnodagen - men för denna min kära dagbok kommer det naturligtvis att avslöjas senare i kväll.

Nu darrar man

Vägg i vägg sitter revisorerna. Bosse hade drömt om ett badrum för 443 000 som spökade i vår bokföring. Så nu sitter de och letar efter fakturor på kakel och klinker. Det måste nästan vara lite förgyllda beslag också för den summan. Dock kan det dock inte handla om våra lilla toalett här på jobbet - där "Gunnar" får göra insatser med jämna mellanrum för att förhindra att det står och läcker.

Själv har jag suttit ett par tre timmar och diskuterat och analyserat äldreomsorgen inom Luleå kommun. Vi ska ta ett ordentligt grepp på det nu - en stor utmaning framöver.

Fyren som skulle bli ett flaggskepp inom äldreomsorgen fungerar idag inte alls som det ursprunligen var tänkt. Nu bygger vi ett nytt flaggskepp i forms av Midgårds. Där ska bli avdelning för palliativ vård och avdelning för demens. Färdigt hösten 2007 i första etappen.

Jag kan ju fundera var dessa gamlingar är i dag? Eller är det ett helt nytt behov som uppstår till hösten? Så är det förstås inte. Men idag kallas allt för avlastningsplatser - på det sättet döljs det verkliga vårdbehovet. Inte underligt att personalen går på knä både på det ena och andra stället.


Däremellan har jag hunnit idka lite privat hemtjänst i form av apoteksbesök för mor. Väldigt besvärligt det här med att de byter ut till billigare mediciner - med samma funktion men annat namn. Det är inte tvärenkelt för äldre personer med många mediciner att hålla i sär när namnen på medicinerna byts i stort sett varje påfyllning som görs.


Apotekspersonalen har gått på kurs så damen frågade; "tror du hon vill spara 400 kronor". Åt staten - men det sa hon inte. Efter samtal vid mitt senaste doktorsbesök är jag lite kluven till denna "billigaste priset" reformen. Dessa pirater som tillverkar hyperbilligt bidrar inte med en enda krona till forskning och utveckling på medicinsidan. Å andra sidan bjuder de förstås inte heller på "mutresor" till läkare som också varit en mindre önskvärd företeelse.

Så piraterna kanske har ett berättigande i alla fall för att hålla monopolföretag på mattan! Jag har inte riktigt bestämt mig än.

Nu ska jag sätta fram gofika till revisorerna så att det verkligen skriver på!


Inga stora bevingade ord

Lyckan är ej alls det du tror - inga stora bevingade ord. Nä, det räcker så väl med de ord som står i tidningen varje dag.

Undras om jag är lite pervers (eller mycket) då jag faktiskt kan känna riktig lycka när jag får tidningarna i min hand. Efter en haltimmes väntan, Hon budet har börjat hålla mig på halster till efter fem. Ser på hennes tidningshög att den är lite olika stor beroende på vilken tid hon kommer.

Måhända hon tycker det blir trist att köra ut i samma ordning varje dag - så att hon vänder på kuttingen ibland? I såfall ligger det nära tillhands att godtala med henne.

Det går inte heller att gena ut på nättidningen och åtminstone se vad ledar- och debattsidan innehåller. Den är aldrig där då - halvfem.

Nu fick jag komma med på ettan i Norrbottens Kuriren. Men snälla redigeraren eller vad ni nu heter som letar fram foton. Var har du hittat detta 10 år gamla kort? Det borde väl i alla fall, om ni nu propsar på antikarkivet, synkas så bildtexten stämmer. "Ylva Strutz, ombudsman, 48 år". Varför i all friden vi nu alltid måste presenteras med ålder. Varför inte vikt eller skostorlek?  80.2 (förfärligt), 38.

Nu hinner jag bara med en sak till och det ramlar på mig nu för femtielfte gången i nyheterna denna morgon. Moderaterna driver frågan om avskaffande av TV-licenserna. Är det någon som tvivlar på varför? Säger bara Borelius, Stegö, Billström med flera.

Fast om jag ska vara seriös så är det lite roligt med just avskaffandet av TV-licensen. Det är vi för i folkpartiet - kanske bästa att påminna partiledningen. För det var faktiskt en norrbottensmotion - från Anders Axebark tror jag - från vårat län till landsmötet som fick partiet att inta den ståndpunkten.

idag ska det annars vara lite dialog om äldreomsorg på förmiddagen. Hälsan tiger inte still - det krackelerar mycket som inte syns både för gamlingar, anhöriga och inte minst personalen. Ska börja att träffa en kvinna med stor erfarenhet både av äldreomsorg och jobb som personlig assistent. Och erfarenhet av delade turer!!

och efter lunch kommer revisorerna - då ska jag granskas i min roll som tjänsteman. För kvällen gäller att utbudet på kvinnodagsarrangemnag är gigantiskt - blir så frustrerad att tvingas välja att jag är rädd för att det blir soffan! Kan vi inte införa en kvinnovecka istället - åtminstone vad avser arrangemangen? Kvinnobiblioteket, Landstingshuset, Kulturens Hus och Spiran på Kronan för att bara nämna några platser där det firas.

Raska "steg" till mor och far!

Tack för ikväll!

Tack allihop som var med på Månadsmötet ikväll. Nästa gång ska arbetsordningen också innefatta fotografering av några av er i alla fall.

Härliga diskussioner - och vi ska väl se om inte någon offrar sig och kommer med mig på hockey på lördag. I motsats till våran Thomas så är jag en motgångssupporter - vill vara med när vi slår till ur underläge. Fast jag tror Thomas avvaktar och ser om det står  1-1 så drar han nog med mig. Och erbjudandet står öppet - jag bjuder bara någon fixar biljetter - och helst inte så högt upp - jag är höjd rädd.

Inte för att jag tar hockey på så stort allvar som
Mårten Ström - men Johan påstod att publiken - den redan fåtaliga gick hem efter första perioden. Tänk om mina supporter gav upp så lätt - en dålig dag måste alla ha rätt till - även "lyxlirarna" som Mårten beskriver.

I alla fall ville jag bara tala om att jag kommit lyckligt hem - tänk att jag har "supporters" som bryr sig om det!!

Whitehead?

Vi har nya telefoner på jobbet - dessa och undertecknad är inte riktigt kontanta med varann. Väldigt konstig signal - nästan sakral melodi på ringet - vad det nu är.

Och så står det lustiga saker i displayen - nyss kunde varken jag eller A-G svara. Så ropar Anna-Greta skrattande: det stod "whitehead" på displayen - jag trodde det var Bosse Östman".

Fast det var det inte.

Nu har jag lagt upp en nu länk till en blogg - Berndt Tiberg. Läsvärd - dock stod det om golf senast jag tittade - det får vara för min del. "En primitiv form av jordbruk" som någon "tänkare" sagt. Fast nu får jag Gerd på mig!!


Grattis Norge!

Nu kommer han snart - Håkan Edström som tar hela familjen med sig och flyttar till Oslo den 1 juli. Fick just sammanräkningsprotokoll från länsstyrelsen då Håkan förstås avsagt sig ersättarplatsen i kommunfullmäktige.

Sorgligt med sant - Håkan var en person som tillförde oss kompetens på både det ena och andra området. Nåväl - den enes bröd..

Inte nog med att Johan Landströms Linköping utklassade oss med 6-1. Nu har han honorerats till ersättare i kommunfullmäktige. Vilken dag Johan!

Sämre för Kent Ögren - ambulansvården får svidande kritik av revisorerna - verkligheten kanske börjar hinna upp den förträffliga sjukvården som Ögren skryter om. Kanske mer börjar överensstämma med vad många vårdtagare upplever.
NSD skriver idag.


Och när jag ändå är inne på kommunikationer så kan jag inte undanhålla er det faktum att SAS biljetterna på några dagar stigit med för vår del 700 spänn. Har bokat rätt många biljetter den 21-22 april. Igår bokade jag ytterligare en - som då var 700 spänn dyrare. Det KAN ju vara så att det tagit slut med de allra billigaste biljetterna - men mer troligt är det väl att det har samband med att Fly Med tagit slut. eller?


Grattis Camilla

på namnsdagen - bästa gruppledarkollega. Håll i hatten - och fira ordentligt. Har du tur har Anna-Greta noterat det och kommer med extra gott fika till Månadsmötet.

Och mörker männen inom Kd verkar ha fått luft under vingarna.
Tomas Seidal, ordförande för Livets ord - och medlem i kd? I alla fall hävdar han att en aborttkritisk - i allmänhet inte bara mot det senaste förslaget - inte är något som företräds av en minoritet. Glädjande med Östmans kristallklara linje i den här frågan.

Och Helena  Söderström kallar sig själv lokalvårdare i en insändare om hushållsnära tjänster - men de som inom ramen för förslaget ska utföra samma tjänster - de kallas föraktfullt för pigor. Ja, hon har ju likasinnade högre upp i hierarkin - landstingsrådet Britt Westerlund sa häromdagen i radion att det är det här vi kallar för pigavdraget. Att det här förslaget skulle ge massor av nu svartarbetande kvinnor möjlighet till riktiga jobb med socialtrygghet var inget var viktigt för Brfitt Westerlund heller. Ideologisk blockering går före solidaritet med utsatta kvinnor!

Och Folke Spegel förefaller gå i sin företrädares fotspår - inget fel på ALMI - inte ska de betala. Lite positivt i alla fall - de avvaktar Åströms avgångsvederlag till ekobrottet är utrett. Men oavsett får han sex månaders avgångsvederlag - trots att han sagt upp sig själv.

Och äntligen blir turistbyrån i kommunal regi. De krafter - inom kommunen och branschen - som motarbetat den privata entreprenören redan innan de startade verksamheten har vunnit. Är det någon som funderar i termerna att de faktiskt har ett eget intresse i frågan?

I går använde en sossepolitiker ordet "leja". "Du menar att vi kan leja in tjänsten". Vilket föreföll som ett naturligt val. Det är kanske så vi ska kringgå de ideologiska blockeringarna mot enreprenörsskap. Vi går tillbak till gamla jordbrukssamhället  där det var naturligt att "leja". Framöver kanske det kan bli naturligt att leja både för äldreomsorg och barnomsorg? Död åt entreprenörsskapet - länge leve möjligheten att "leja".

Och ett annat kommunalråd - han är förb-d på länsstyrelsen - eller rättare sagt på den kritik som länsstyrelsen via Berit Sunnerö riktar mot oss i kommunen. Hörde skvaller vägen att det inom kommunen är irritation även över annan kritik från länsstyrelsen. Lite av att skjuta på budbäraren kanske?

Och under lediga platser kan vi konstatera att Kuriren söker ny politisk redaktör efter Östman som nu ska få tillbringa sin pensionstillvaro på golfbanan. Det gläder säkert fler än hans fru!

För min del blir det en heldag i kommunala handlingars värld - dagen avslutas med Månadsmöte som startar 18.30 ikväll.

Och så säger vi: Kom igen Luleå hockey!!


Måtta på kreativiteten

Förmögenhetsamnesti är regeringens senaste. Nog för att jag kan ha synpunkter på hur det beskattats och dubbelbeskattats här i landet. Men nog är de fel signal att sända ut. Det här människorna har varit kreativa nog att komma undan beskattning i Sverige genom att få ut pengarna - jag är övertygad om att de kan föra tillbak dem utan någon särskild amnesti. Heja Gunnar!

Bra konferens om alkohollagstiftningen - fast måhända en väl så komplicerad lagstiftning. Omänskliga krav på krögarna och på alkoholhandläggarna. Ska lösa det mesta; kolla att inte svarta pengar tvättas vita, kolla att skatter och andra avgifter betalas i tid, miljöaspekten att ingen blir störd, åldersgränser, personalliggare, kassaregister. Och inte får farmor hoppa in och hjälpa till i rörelsen heller - det går ju inte. För att komma åt svartjobbare - vilket är behjärtansvärt - så får släktingar inte hoppa in och jobba. Kan det verkligen vara sant??


Först kändes det som om vi nog varit för generösa i vår bedömning - men efter dagens slut så är nog kontentan ändå att det finns tolkningsutrymme. Vad är "benägen att göra rätt för sig" och vad är "ringa belopp" och vad är periodiskt contra bestående problem.


Och så tyckte jag det klarnade att det faktiskt går att varna istället för att återkalla tillstånd. Utgångspunkten ska dock vara att vi finner skäl att återkalla - den kan vi pröva om det finns särskilda skäl att "bara" utfärda varning.


Så jag tycker inte alls vi varit så fel ute - då må Börje Lööw säga vad han vill.

Nu är det dags för revision - för huset där vi har expen. Snart kommer bankkvinnan Eva - och då kör vi!


Kommer lägligt

Visst kommer det lägligt att vi gruppledare med flera idag ska gå på kurs och lära oss att hantera det här med brännvinstillstånden.

Anmärkningsvärt tycker länsstyrelsen det är att vi friade Illardo från indraget tillstånd. Bolaget på lite obestånd med restförda skatter. Men i uppräkningen i tidningen så läggs allt till last - även tidigare ägares föreseelser. Lite märkvärdigt eftersom sprittillstånden bygger på enskilda personers utbildning, kompetens och vandel. Men när det passar så tar man fram "syndaregistret" för bolaget.

NSD får skylla sig själv som inte får lite extra reklam - inte har de uppdaterat sin nättidning än.

Själv har jag väldigt svårt att se vad restförda skatter ska ha för betydelse för alkoholpolitiska läget i Luleå?

Ja - så fick ni då veta det - att mellan klockan 10 och klockan 15 är jag på kommunhuset. Sen har jag en revision klockan 17.00 - Bostadsrättföreningen där vi har lokalen.

Har faktiskt bestämt - just för en stund sen - att jag ska ta träningsfri vecka den här veckan. Tempot måste lugnas ner - i går kväll kom jag hem strax efter sju - sov/vilade en timme och sen telefonsammanträde. Var så trött att jag var tvungen be Thomas ringa och kolla att jag vaknade i tid.

Apopå träning är det rätt kul - ibland patetiskt - att se hur sossarna tränar i rollen som oppositionsparti. Lite svårt att begripa att Thomas Bodström inte rakt av erkänner misstaget med Egyptierna - fortsätter trampa i klaveret som
Norrbottens Kurirens ledare skriver.

På gågatan i Luleå (skönt man inte hann dit) så manifesterade sossarna och facket mot förändringar i arbetsmarknadspoltiken - inte någon riktigt glöd och go i det. Kanske sossarna börjat tänka i banor att vad gör vi av det här när vi får makten (vilket Gud förbjude att det sker på flera mandatperioder än). Det är ju i samma riktning som Persson var på väg för ett par år sen - jag kan slå vad om att det inte skulle bli någon återställare om sossarna skulle ta över idag. Och damerna Yvonne, Britt och Karin skriver ett inlägg om att de tror på morot inom arbetsmarknadspolitiken.

De var ju bra att det gått ihop om artikeln - så att det inte blev som med interpellationerna i riksdagen. Fyra exakt likadana interpellationer från 4 olika sossar. Partikansliets karbonpapper!


Det är onekligen lite Bambi över sossarnas oppositionspolitik. Och vad var det nu hon hette som skulle bli partiledare? Och var finns hon?


Rån dominerar

Inte såna faster Henny rån - gräddade i gjutjärnslagg och rullade på skaftet till en träslev. Nä, mycket råare än så. Av fem tidningar - en lokala och resten drakar så har alla rån som första nyhet. Haparanda för vår del och de övriga handlingar öm Jönköping.

Har "bläddrat" meda jag väntat på tidningarna som inte kommit än.

Perssons ser mycket ljust på framtiden
i DN. Vad jag vet så är vi någorlunda jämnåriga och har väl båda större delen av framtiden bakom oss.

Fast vissas framtid är ljus. Barn till anställda inom EU kan få ett studiebidrag med 7 000 netto i månaden. På 60-talet kunde vi höra om förmåner som nomenklaturan i forna Sovjet hade - lite av samma kultur finns banne mig inom EU måste jag tillstå även som EU-vän. Eller kanske just därför.

NU är vardagens högtidsstund här - tidningarna kom.

Och nu är jag tillbak på bild också

Nu har högra sidan börjat funka igen - undras om Thomas donat eller om det kommit av sig själv. Nu ska jag snart ta itu och skapa fler länka. Om jag nu inte glömt hur man gjorde. Den som vill ha sin länk på min blogg kan bara höra av er.

Nu går det tungt - ingenting vill jag tycka till eller skriva om. Har varit budgetutskott ända fram till klockan tre. Borde ju finnas massor att tycka till om - men lusten är som bortblåst.

Kan inte påstå att jag ser framemot att ha telefonsammanträde klockan 21.00. Frågan är hur jag ska hålla mig vaken till dess.

Det är något lurt - någon bacillaktigt som lurar på mig. Har haft en lätt huvudvärk hela dagen.

Jag återkommer när andan faller på igen.

Chili con carne

Snabblunch med chili con carne. Vikväktarnas men himla god. Ingen rast ingen ro - budgetutskottet ska fortsätta efter lunch - vilket ingen av oss i oppositionen noterat sen tidigare. Tur att det fanns ett hål.

Hör av mig senare idag eller i kväll.

Kd-sprickan ett lyft?

Det hävdar ledaren i Norrbottens Kuriren idag. Men nog kan jag undra om den käre ledarskribenten inte felbedömt läget. Hörde en telefonintervju med distriktsordföranden här i länet, Stig Töyrä. Han tillhör i såfall den tiondel som kd enligt ledaren gott kan vara utan. Men vad värre var så sa reportern att han, Stig Töyrä, har stöd av kd:s gruppledare i Luleå. Det talas för mycket om kvinnornas rättigheter och för lite om barnens rättigheter., sa hon.  Det sista - att det talas för lite om barnens rättigheter - kan jag oförbehålsamt hålla med om.

Normalt talar man i abortsammanhang om foster. Det brukar vara förbehållet abortmotståndarna att tala om barn i det här sammanhanget.

Därför hoppas jag det var tokigt hopklippt. Kd måhända har råd att tappa Stig Töyrä - honom känner jag inte alls - men Erika och hennes duktiga medsystrar har nog inte Göran råd att vara utan.

Och har tar dom i en klump - David Svenn. Svar på tal får de i klump Mårten, Thomas, Bertil och Hans-Erik. Och David vidhåller att vi måste inse att det är ett annat system som behövs.

Inte särskilt mycket upphetsande annars i tidningarna. Moderaterna i Gällivare grälar på varandra och beskyller för makthunger. Åsa Wikström i Boden kör en favorit i repris - otryggt Boden - som för några dagar sen var Otrygga Luleå. Snyggt jobbat att "lura" journalisterna.

Kuirenarkivet - på namnsidan - har en liten kuirosagrej. Den numera kände filmregissören Kjell Sundvalll som "revoltledare" för Kul 67.

Nu är det dags för mig att åka - far och mor - tidning - kaffe - expen - nian.  Sammanträde med Luleå kommunföretag AB. Ytterligare en liten kuriosagrej - nog är Kommunala bolag lite annorlunda. Till mötet har också nya styrelsen fått handlingarna för kännedom - och är inbjudna. Vi är så van att allt byts vid årsskiftet men faktum är att bolagen ju inte byter förrän vid bolagsstämman. Conny ringde i går kväll och var lite fundersam varför han fått  kallelsen - men vi redde ut det tillsammans.

Trodde absolut att jag var nykter!

Till jag "landade" utanför hemma - och skulle ta ett foto av månen. Den hade slickat mig i nacken hela vägen från Arvidsjaur.

Och när jag stannade bilen i Sunderbyn tänkte jag att den ju är lika vacker här som där. Och försökte fånga månen. Men "han" slingrade sig hela tiden på linsen - gjorde krumbukter. Så tyckte jag ha "honom" uppe i högra hörnet i en riktigt klar bild. Men kolla in kompisar vad det blev:

46461-204

Så det ser väl ut som godnatt?

Det var väl så här det såg ut för Jens när han klev av i Oxberg efter 6,2 mil. Fast han sa att han bröt för att hinna med flyget. Det vill säga kompis Erik (som körde så fort att han fick medalj) skulle hem med flyget och Jens visste att han hade en limit på 18.30 för målgång - och prognosen i Oxberg var 19.15 - så det var bara att ta sin mats ur skolan. Fast han lät inte ledsen för det. Påstod att loppet varit som en Kalle Anka film där han fick stanna och dra vallan av skidorna.

I alla fall var det trevligt i Arvidsjaur - och hur stort har inte Laponia blivit. Och när jag kom hem hade Birger skickat uppgifterna han lovat.

Vilka pålitliga kompisar man har!!

Det går tungt i fädrens spår

Det verkar gå tungt i fädrens spår - åtminstone för Jens som inte väntas till Evertsberg förrän 14.12 och till Mora strax före åtta. Skulle tro han kliver av i Evertsberg?

I och för sig har han inget flyg att passa i kväll - men kompisen Erik som kommer att gå i mål redan vid 14 - 15-tiden skulle nog med flyget i kväll.

Själv ska jag nu "flyga" iväg till Arvidsjaur på årsmöte.


Såna här strålande dagar undrar jag varför jag håller på med politik - där det alltid räcker till att jobba strålande vårvinterdagar?


Fågelkvitter och skidor

Vaknade av intensivt pip och kvitter. Starkt högt som genom väggen mot stora vägen. Kunde tro att det var tinnitus- Men det var det förstås inte. Glömmer från varje år hur fantastiskt det är med vårens första fågelkvitter och hur intensivt det är.

Och lyckan förstärktes av skidor på TV. Länge med alla tre svenskarna på G - men just nu klev Mattias Fredriksson av. Dåliga skidor tydligen. Konstigt femmilslopp där de åker slinga efter slinga och passerar stadion gång på gång. Sen är jag så konservativ att denna masstart inte passar mig alls - den ska vara förbehållen Vasaloppet.

Apropå Vasaloppet pratade jag med Jens igår som inte lät så positiv. Det blir till att köra på mossan. Tydligen blidväder där funktionärerna ägnade sig åt att borsta bort vatten!! Är bara rädd att morfars ökända envishet gör att han åker längre än han egentligen orkar. Men det är väl ingen mentalkick att berätta att Mattias Fredriksson tog sin Mats ur skolan.

Nu har även ytterligare en svensk problem - och Expressen är steget efter och basunerar ut att Fredriksson och Södergran jagar medalj.

Problem får även vår nye ordförande i Luleåavdelningen. Redan på tisdag sätts hans Luleålojalitet på prov. Första matchen i slutspelet,
Linköping - Luleå på Cloetta arenan i Linköping. Fast Johan har fått dispens vad avser hockeyn så Östgöte han är!

Själv har jag nu knappat in Jens startnummer i Vasaloppet och kommer förhoppningsvis få rapporter så länge det bär i alla fall. Kul att följa så har du någon bekant så gå in på www.vasaloppet.se  så kan du beställa sms eller gå in löpande på hemsidan och kika. Sök bara på namnet så hittar du startnummer. Jens har startnummer 9341.

Själv ska jag vara på jobbet - förhoppningsvis redan klockan 8. Har en verksamhetsberättelse som jag måste skriva plus läsa in handlingarna till morgondagens Luleå Kommunföretag AB. Och vid tretiden drar jag mot Arvidsjaur för årsmöte.

Härliga Överkalix!

Vem var ordförande i Överkalix när jag började. Det måste väl ha varit Maj Larsson. Eller var det någon före Dig Maj? En riktigt färgstark politiker - där nog personvalet fick genomslag långt före det infördes. Många folkpartiröster var i realiteten Maj-röster.

Vi trodde inte att någon någonsin skulle kunna efterträda Maj. Men så kom Assar och Anna-Lisa. Och så kom Roger - som tyvärr ganska snart drog i väg söderöver.

Och så kom Thomas och så småningom Ulrika. Och Göran och Mikael x 2.

Ett axplock av medlemmar i Överkalix - men vad jag vill säga är att ingen är oersättlig - det kommer alltid nya krafter som vill jobba för de liberala ideérna.

Och just nu är Överkalix absolut en av våra spänstigare lokalavdelningar där ingenting sitter fast. Inte någon stor avdelning men med glädje och spänst. Med Judith i fullmäktige - 24 år i år - och med Ulrika och Göran som ersättare. Och representation i de viktigaste nämnderna Soc, Bun och Ks.


Så trevliga allihop att jag verkligen längtar efter Överkalix marknad - om jag nu blir inbjuden?

Här kommer nu foton på några av de våra.

Här är Thomas - nyvald ordförande -Obs! inte bordet mannen längst bak på fotot!
46461-199

och här har vi kassören - absolut den tjuvroligaste kassör vi har inom fp -Norrbotten. Och dessutom kan han det där språket det pratar på Överkalix marknad.

46461-207


Och här viktigaste årsmötesgästen - Sara. Thomas hade gluttat på min blogg så hon var väntad - juice inköpt.

46461-200

Tyvärr kom jag som vanligt inte ihåg att ta fram kameran förrän Sara påminde mig när vi var på väg därifrån. Annars hade jag ju kunnat försöka mig på en gruppbild - övning ger färdighet.


Mellanlandning

Mellan landning på expen - och koll på bloggen. Nu har inläggen kommit in - dock verkar hela högersidan inklusive fotot vara försvunnet.

Nu drar jag strax mot Överkalix.

Jag hör av mig i eftermiddag - kväll - om bloggen vill.

Säg mig den glädje

som varar beständigt. Nu har jag ett inlägg i arkivet som inte blivit publicerat.

Detta är alltså en testbloggning

Nya gardet - delar av

Det tog lite tid pillandet - men nu har jag kommit på att det är samma fenomen som med kameran. Jag måste koppla medan datorn är avslagen - och sen slå på - först då dyker den mobila enheten upp.

Johan Landström, ny ordförande. Östgöte men Lulebo sen rätt många år bakåt och oändliga (hoppas vi i alla fall) framåt. Han är motsatsen till vad bilden säger - nämligen energisk, klar och tydlig.

46461-197

Här är ytterligare 3 av det nya gardet: Christian Krekula, Thomas Olofsson och Eira Andersson. Thomas är ju trots sin relativa ungdom inte särskilt "ny" fast i styrelsen träder han in i en roll han nog inte haft sen möjligen FPU tiden - kassör!!
46461-198

Nu ska jag se lite skidor. Sen bär det av till Överkalix på årsmöte. Och förhoppningsvis får jag sällskap av barnbarnet Sara.


Borta!

Om det nu funnit några opublicerade inlägg så var de i alla fall borta.

Vad har hänt sen torsdag morgon - det var då Radio Norrbotten bröt för lokala nyheter just när Kalla gav sig i väg. Som om det nåtts av mina svordomar - så ringde Jeanette Ögren bara någon timme efter. Och ville att jag skulle komma och diskutera hushållsnära tjänster på fredag eftermiddag i programmet Puls. Det kunde jag förstås inte - men det omöjliga tar bara lite längre tid - så vips hade jag förskjutit min revision en timme.

Torsdag kväll var också kvällen då Folkpartiet i Luleå bytte ansikte. Årsmöte med sju (personer) av den elva man- och kvinnostarka styrelsen som lämnade. Och det var inte vilka som helst som "lämnade skutan". Els som återinträdde som ordförande för ett par år sen för att med sin erfarenhet lotsa oss genom valrörelsen 2006. Birgit - som kommit och farit till Luleå i 3 omgångar och som väl gjort lika många in- och utspel i lokalavdelningens styrelse. En klippa som kassör - den gamle bankkassörskan. Och så Marja-Liisa som alternerat mellan sekreterare och studieansvarig och som varit en pärla på socialt kitt. Vår praktiker och allt i allo Gunder som passade på att vara i Vietnam på semester - utan honom skulle inte många valaffischer kommit upp under åren. Med stor hjälp av Nisse och Bertil som nu också lämnar styrelsen. Nisse som har många år i styrelsen och många förtjänster. En baddare på att skriva "elaka" insändare - vilket han lär fortsätta med. Bertil har inte så många år i styrelsen - har varit slaven på vagnen med sina "nya ögonen". Här har det inte funkat med att så här har vi alltid gjort.

Riktigt stort tack till er alla - och även om ni nu lämnar "skutan" i form av styrelsen så hoppas jag och tror att det blir en och annan insats för den liberala familjen. Ständig plats på soldäck är nog inget för någon av er.

Och nu mina vänner ska avsluta med att bildmässigt introducera delar av den nya styrelsen. Vilket innebär att jag nu går i från och pillar lite på telefon och dator.

Säger som Fylking!

Äntligen! Äntligen, äntligen funkar bloggen igen. Fast de säger i info rutan att de ska stänga ned för en versionsuppdatering. En får hoppas att detta är ett gammalt budskap.

Sista publicerade inlägget är sen i torsdags morse. Fast i mitt arkiv fanns några ytterligare inlägg. Ska gå dit och kolla nu - innan jag skriver något mer.

Hockey, bandy och vattenståndet!

Alltså dags att ta fram den gamla dekalen "Stoppa ljudplågeriet - stoppa Radio Norrbotten" (något åt det hållet fanns det faktiskt en dekal en gång i tiden men det var länge sen).

Såg starten på stafetten hos mor och far men sen skulle jag hör fortsättningen på radion. Och i höjd med Notviken startade Charlotta Kalla.

Och vad gjorde vännerna på radio Norrbotten? Släppte in lokala nyheter med en riktigt lång intervju med Mikael Renberg om vad som hände i går. Och Västanfors och bandy - från igår - och vattenståndet.

Man svimmar nästan - i alla fall skrek jag där ensam i bilen. Vilken ..... (onämnbart) nyhetsbedömning gör dom egentligen.

Sen bröt de en gång till för att berätta att någon gått vidare i en tennisturnering eller om han nu blev utslagen.

I alla fall kom jag ju till expen och fick höra resten - tack och lov. Spännande var det och bra gjorde dom det tjejerna - även om det är rätt inställning att hata en fjärdeplats.

Vilken synnerlig
märklig insändare i Norrbottens Kuriren. Travesterar hon på något? Min nyfikenhet - vem kan stilla den?

Och tre debattinlägg mot David Svenn - i vardera Norrbottens Kuriren och NSD - PT har jag inte hunnit kolla.

Och 13 dagstidningar skulle det bli i ett Stor Norrland - då säger jag upp mig som intern tidningskrönikör.  Varenda gång jag kommer i kontakt med ansvarskommitténs förslag går bara mina tankar till KR-jordbruken. Då allt smått skulle bort - förföljdes - för att ge utrymme för lyckan med KR-bönder. Har verkligen stordrift genom tiderna varit det som varit så bra. Större, sämre och dyrare. Fast jag får väl säga som storpojkarna och storflickorna jag måste nog fundera ett tag till.

Justera protokoll på förmiddagen ska jag göra - APU sen i måndags.

Sen kväll

Det blev sen kväll i går - dock inte med Luuk (stavs han så TV-gubben?), Sen och sen - allting är ju relativt - men eftersom jag har årsmöte i kväll och ska "årsmöta" både lördag och söndag så hade jag tänkt mig ledig hemmakväll i går.

Inledde tjusigt med simning - ja 1 kilometer - klockan sex. Och på väg därifrån fastnade jag i foajén. Först för att skriva nytt kontrakt på årskort. Det förträffliga Nautilus måste skicka nya karboniserade blanketter i fyra - förlåt två exemplar  till Örebro varenda år. Sen får jag en faktura - verkar mäkta gammelmodigt. Särskilt som de kan se allt på skärmen bara jag drar kortet förbi läsaren - till och med ett foto av mig tror jag.

Nåväl - denna klagosång - var ett stickspår. Allt nog så blev jag kvar en halvtimme till pratande med en medborgare om dittan och dattan. För övrigt en gammal skolkompis som jobbade inom vården och hade synpunkter.

Mor och far fick ett kort besök - det känns alltid tryggt att ha sett att det är lugnt - det bidrar till att dra ner stressnivån för kvällen.

Men nu var klockan slagen närmare åtta - och jag hann knappt mer än in så ringde telefonen. Så var det äldreomsorg i en dryg timme.


För övrigt fick jag lite "överskottsinformation" i samband med interpellationen om trygghetslarmen. Det är tydligen redan så att är du fyllda 75 så får du larm utan att gå via biståndsvägen. Bara anmäla behov - och hosta upp 125 kronor i månaden förstås.

Nu skriver jag i väntan på dagens tidningar som har "okommit" fem i fem. Hörde någon E4 varning om halka i går kväll - lät lite konstigt men måhända har det isbarkat.

Nu tror jag de kommer....