Vilket avancemang!

2010-09-30, kl. 07.30

Snacka om avancemang - fr
ån 35:e till 1:a plats. I Lysekil. Själv är jag nöjd med att ha fått 8:e bästa kryssnoteringen för fp-luleå. Från 30 till 8.

Men fortfarande jättenyfiken på varför 20 sossar utövar utpressning?

"Antiziganism"

2010-09-30, kl. 07.00

Har sovit för länge - och inte så bra. Ont i kroppen mer än vanligt -igen. Får fortsätta försöka ta det lugnt.
 
Första gången jag hör det -
antiziganism - det här senaste dagarna. När jag var liten kom ziegenarna till byn. Minns att vi tyckte barnen var så vackra. Möjligen minns jag fel - men jag uppfattade inte att folk bemötte dem illa? Kan inte minnas att vi barn varnades för dem?

"kulturskymning" i landstinget - kvinnorepresentationen kommer inte ens upp till 40 procent.

Helge har namnsdag - så hette den ena av våra två taxiägare i Sunderbyn på 50-talet. Tänk vi hade två taxiföretag i byn!

Dagens tema är "kryssarna" som talar ut. Rutinerade eller rävar - både benämningarna nämns när Staffan Eriksson talar ut efter sitt misslyckade försök att ta sig in i kommun och landsting.

Och Jan Bergsten fortsätter också sin "serie" om vänsterpartiets inre strider. "De fyras gäng" som han kallade dem igår. Idag talar Bertil Bartholdson ut - och han tar verkligen bladet från munnen. Han ska minsann inte rösgta på Börje Lööw som sägs drivas av privatekonomiska intressen.

Ingen av artiklarna är ute på nätet. När fan blivit gammal har hon börjat tänka att det kanske finns en tanke bakom att inte allt läggs ut. Ibland känns det ju som om man läser en gammal tidning. Man har liksom läst en hel del redan.

Men så illa som i Skåne har Norrbotten det inte med kryssen (var det där?). Lyseskil! där 20 sossar hotar att hoppa av om en inkryssad snubbe inte avgår. Kan undra vad han gjort? Ätit vitlök? Och vä sl sent att komma på det nu när man stått på samma lista hela valrörelsen! Måste nog gå in och kolla vad han heter.

Nu ska jag duscha, äta frukost (!), plocka undan (!) och dra mot jobbet.


Bra så!

2010-09-29. kl. 06.30

En majoritet av svenskarna tycker det är okej att Reinfeldt minoritetsregering fortsätter. 53 procent om jag kommer ihåg rätt från
den här undersökningen. Fast ännu bättre hade det förstås varit om de visat det i valet.

Nu nalkas slutet på ytterligare en månad - säkert är 30:e sista dag för en massa saker. Hoppas jag inte glömmer något viktigt?

HA är tema i båda tidningarna - finns ju förstås fördelar också med samarbetet mellan tidningarna. Ettorna ser ut så här - Kuriren - NSD. Undrar om dessa länkar förblir statiska - eller är dynamiska - för att använda spåket från vårt kontaktregister?

Mikael och Mikaela har namnsdag. Grattis till er som heter så. Annars för namnet Mikael tankarna till landsplågan "Hälsa Mikael från mig" - 1962. Känns om om dagens texter inte förnyat sig så mycket? Längtan, trängtan och olycklig kärlek!

Åtminstone vi missade dem - ihopknytarna. De skulle fira på Skapa igår - där vi sammanträdde - men någon större folkfest blev det uppenbarligen inte - mer riggat för pressen?

Månadsskifte på G igen - säkert sista dag för något - bäst att tänka till. Annars dags att börja längta - först tomten - och sen Thailand. Får träna - inte alla rätt - men ölen, valutan, religionen med flera klarade jag. För övrigt första gången jag ska ha 3 veckors sammanhängande semester.

Yes - nu kom jag på EN grej - 50 öringen är det inte längre lönt att pilla fram ur plånboken efter den 30. Rätt skönt va? Får väl lägga undan en till mors myntsamling.

Idag blir det 3 timmars jobb - nu ska gränserna hållas. Sen kanske lite bankärenden - börjar vara dags att avveckla dödsboet.

Kuriren + NSD = sant!

2010-09-28, kl. 22.30

Fyra (4) redaktioner blir två (2) - Kuriren och TV24 slås ihop - liksom NSD och Extra.

Är det någon som tror att vi har kvar två tidningar någon längre tid?

Tillhör de som tidigare tyckt att det skulle vara en katastrof - men efter en valrörelse där NSD total partipolitiserats även på nyhetsplats under valrörelsen. Och när Kuriren tyckt att ett sossebesök på en vårdcentral under valrörelsen varit en nyhet. Men inte bevakat betydligt intressantare presskonferenser från oppositionen  - så är jag benägen att tycka att en tidning till och med kan vara en fördel.

Kurien toppade ju tom med att upplåta debattsidan för ett inlägg av kommunalrådet Peter Ro(S)lund - dagen före valdagen.

Sur - nej bara förtretad!

Lennartdagen!

2010-09-28, kl. 06.00

Lennart har namnsdag idag. Grattis alla. Och far Yngve i sin himmel i synnerhet - Yngve Lennart Natanael. Och förstås farbror Lennart Lindfors - granne på Kråkbergsvägen.

Lotten avgjorde två kommunval läser vi i Kuriren. Roger Bohman i Boden "vann" centerns mandat i kommunfullmäktige - mot en kvinnlig partikollega från Harads. Obs! bara dåligt minne - ingen härskarteknik med osynliggörande. Ingen länk till inslaget. I övertorneå vann moderaterna ett mandat i kommunfullmäktige - M var alltså på väg ut i kylan i Övertorneå - där FP redan är sen några val tillbaka. Vi orkade inte ända fram den här gången heller.

Börje Lööw petas - är rubriken på NSD. Börje hävdar att kryssen ger honom rätt till gruppledarskapet - och Annika Sundström menar att gruppen - på fyra personer (plus möjligen två ersättare) själv ska välja gruppledare. Båda förslagen med demokratiunderskott enligt min mening. Klart att kryssen ska vägas in - starkt om de är många - men även andra hänsyn måste förstås tas. Men att en grupp på 4 personer - möjigen 6 - själva ska bestämma påminner om vänsterns forna "celluppbyggnad". För FP är det självklart att underställa ett sånt beslut ett medlemsmötet.
 
Har för övrigt fått
uttalandet från Birgitta Persson bekräftat - och frågan kvarstår; Hur visste de/hon vilka som inte röstat?

I dessa valschabblens år borde det vara intressant att spegla.

För övrigt ska jag storinvestera idag - isskrapa. Den behövs inte idag - varmgrader tror jag - men igår blev fordralet från en cd-skiva blev räddningen igår.

Idag Boden - först en sväng till jobbet - samåkning till Skapa i Sävast. Sen eftermiddag/kväll är vigt till bokföring hos Hjortborgen AB på Västbacken!

Nu en liten dusch och en liten frukost.

Men hallå... Kuriren var det!

2010-09-27, kl. 07.30

Artikeln om Röjne var
förstås i Kuriren ingenting annat.

Nu väntar jag på telefonsignal från mina västerbottensvagabonder. Fikade i Skellefteå för en stund sen - ringer när dom är i Piteå. Då ska jag börja packa ihop och bege mig till Persön.

Hade tydligen tappat prickarna så Anders fattade inte var "person" var någonstans.

Stjärnklart

2010-09-27, kl. 06.00

Vilken mäktig morgon - kolsvart ute med måne och stjärnklar himmel. Något lite frostigt - dock inte så mycket att det frasar i gräset. Men mäktigt och härligt!

"- Vi ringde runt och försökte peppa de förstagångsväljare som enligt röstlängderna inte hade röstat. Så det känns förstås jättekul" Så påstås Överkalix blivande kommunalråd ha sagt i NSD 2010-09-21. Någon som kan och har tid att kolla om det stämmer?

Får man verkligen göra så? Och vilka har då tillgång till röstlängden under valdagen? Frågan blir extra intressant då det förekommer uppgifter och folk som inte fått rösta när de kommit till valllokalen på grund av att deras namn redan kryssats som om de hade röstat!

Påtal om valfusk så kommer fler och fler rapporter även på läns/lokalnivå om valsedlar som saknats i vallokaler. Nog dags att valmyndigheten stramar upp detta hot mot demokratin. Bra om ni väljare som sett och hört saker hör av er till erat parti.


Dagmar och Rigmor har namnsdag. Min tyskalärarinna från realskolan gratuleras.

Intressant och märkligt att flera SD:are anger som alibi för att de inte skulle vara rasister att de är sambo med en thailändska. Nu senast Lars Röjne i Boden. Som dessutom avslöjats i Aftonbladet med att vara villig att låta sig mutas. NSD idag sidan 6 - rubriken "SD-politiker förnekar muta" - det länkas väl så småningom.

Idag är jag ledig för mer eller mindre idellt arbete - styrelseuppdrag för Kalix Folkhögskola. Först planeringsdag med personalen - sen styrelse.

Nu ska jag faktiskt äta frukost - de nya goda eftervalsvanorna fasas in allt efter!!
 

Frostigt

2010-09-26, kl, 08.15

Frostigt idag - ute i naturen alltså. Riktigt vitt på backen fast klockan var halvåtta innan jag hämtade DN. Håller på att uppfylla ett av mina eftervalslöften om att sova mycket.

Einar och Enar har namnsdag idag. Salig Einar Lindström kommer jag att tänka på. Vet jag någon Einar live - jo pappas frisör förstås - Sundström i Gammelstad. Och så Annika E:s som - om jag minns rätt? Grattis båda - och Lindström i sin himmel.

Och Enar björkqvist i Älvsbyn gratuleras. Hoppas att någon databuren person där kan hälsa till Enar som inte kör med dator.

Apropå¨frost så tänker jag på SD:s framgångar.
KG Bergström gör inte mycket bra analys i Expressen. Både om vilka de är - och deras väljare - och om hur umgänget med dessa bör vara.

Idag fortsätter städet - är inte särskilt effektiv måste jag tillstå. Eller så är det väldigt eftersatt.

Sanningen ligger förstås någonstans mittemellan.

Det gör den i politiken också - men återstår att övertyga väljarna om detta.
Isolering

2010-09-25. kl. 08.45

Idag ska jag gå i idé - känner en obetvinglig lust att isolera mig från omvärlden. Stänga telefonen och datorn - låsa dörren... Fast det kommer jag förstås inte att göra.

Sovit till klockan 7. Våldar på mig själv - nu ska här sovas. Begriper inte varför - för direkt jag kommer upp så är stresshormonerna mer aktiv än någonsin - dessutom försedda med ett dåligt samvete för förlorad tid.

Har tummat och läst lokaltidningarna - och svept över nättidningarna.
Bombdrama¨på Arlanda - men känns inte som ett riktigt drama - flygtrafiken runt omkring flyter på som vanligt? Men skönt iaf att inte vara där.

Här hemma ser det ut som om det varit ett riktigt krig med bombnedslag. Helgen ska ägnas åt "minröjning".
Kan glädja(S)!

2010-09-24, kl. 06.45

Kan glädjas åt att S
-kvinnan Kristina i Kiruna haft framgångar. Efter sandlådekriget som Törnman och Stålnacke ägnat sig åt känns det skönt med en lugn mammafigur som Kristina.

Intressant att notera att det var Törnman som var den gode förloraren och Stålnacke som slängde förtäckt bitterhet mot segrarinnan. Hade jag kanske inte väntat mig?

Stannar i Kiruna och konstaterar att minnet är kort - första snön i Kiruna är det inte - det kom redan under valrörelsen.

Och det var mörkt i morse - snö lyser upp - men tiden innan den stabiliseras är inte så kul.

Inte så kul heller med allt strul runt röstningen - det handlar inte bara om den rysligt spännande räkningen av riksdagsvalet - utan även mindre lokala incidenter.

"Surkärring eller bastant" - pratar dom om på TV - handlar om surhetsgraden i vattnet. Undrar vilken typ vatten man druckit mest av?

Gerhard och Gert har namnsdag - grattis.

Och Luleå hockey förlorade igår - mot Timrå. Trist.

Till avdelningen trist räknas även denna rubrik - "Statligt anställd gjorde svart affär" - fast jag undrar varför de använde ordet "statlig" på ettan - men "skatteverksanställd" i tidningen. Säljmässigt borde det väl varit tvärtom?

Nu måste jag rappa på mot jobbet - även om det nu är en återgång till start kl. 09.00.

Tom stol - igen.

Göteborg 2010-09-23. kl. 07.30

Jag borde nog få behandling mot tidningsberoende - vad tråkigt det är att stiga upp utan väntade lokaltdiningar. Och inte har jag fixat så jag kan gå in på e-kopian heller. Skyll mig själv.

Noterar att SD i Gällivare ska ståta med tom stol igen - förutsatt att ingen annan känt sig manad och skrivit in sitt namn?

Mer än så här blir det inte denna morgon - nu ned i receptionen för gemensam avfärd mot Örngatan 6 och SV.

Men grattis till Alf i Arjeplog som fått igen sitt fjärde mandat. Undrar vad våran "expert" Johan har att säga om detta - som påstod att så inte var fallet?

Förbrukad reklamationsrätt

Kallax - okej då Luleå flygplats, 2010-09-22. kl. 09.30

Här kommer gårdagens
ledare från Kuriren.

Bra konstaterande - nu har de som röstat kvar Ögren förbrukat sin reklamationsrätt. Varje fråga/påstående om dålig vård, indragna mammografibussar, indragna obs-platser, upprördhet över tvättsåpor,  wiehekonserter och andra landstingssåpor kommer att besvaras med en fråga; vem röstade du på? Dåså - skyll dig själv!

Bitter? Jag? Nä men ganska förbannad!

Mardrömsmorgon

2010-09-22, kl. 07.15

Vilken mardrömsmorgon! Ska iväg till Gbg och steg upp klockan 4. Inga tidningar. Bärbaras teliauppkoppling fungerar inte. Har sent om sider upptäckt att anslutningen anger "svag signal" - för en amatör låter det som om det kan vara orsaken?

Får hoppas det - för två dagar utan dator - när valsammansräkningen pågår blir bara för mycket för en nyfiken person som jag.

Gratulerar Bucht idag - vilken krysskung! Och dessutom en sosse som släppt in alternativa huvudmän i omsorgen - det bådar gott.

Den som går in på min blogg får väl se om jag lyckats få igång min dator. Men finns inget här så lever jag förmodligen och mår ändå. Bara min dator som isåfall drabbats av något allvarligare än "svag signal".

Bilfri dag talar de om på TV - hoppas de gör bort den medan jag är i Gbg. Ska för övrigt åka buss idag - spännande. Inte bara flygbuss utan lokalbuss också. Biljett ska betalas med sms - bara en sån sak för en som hamnade i Mörön när jag skulle till Alvik. Sant - men det är länge sen.

Ja - inga tidningar heller - förrän halvsex - också en del av mardrömmen!

SD i regeringen?

2010-09-21, kl. 22.15

Bara det faktum att
Rättvisepartiet Socialisterna demonstrerar mot SD gör mig också mörkrädd. RS är vänsterbrockets motsvarighet till SD. Fullständigt utan verklighetsförankring. Och ändå kan de attrahera folk?

Ännu mer mörkrädd blir jag när Barbro Midbjer - förvisso vänsteraktivist - hävdar att SD kommit in i regeringen? Nog borde det väl vara journalistisk hederlighet att dementera ett sånt påstående!

Eller vet man inte bättre??

Själv har jag haft telefonmöte ikväll - andra idag - och nu måste jag nanna - upp tidigt i morgon för avfärd mot Göteborg. Undrar vilken klädsel om gäller där?


575 stycken

2010-09-21, kl. 07.00

Sen i starten - låg till halvsex. Lägg till de "tjocka" tidningar så är jag lite sen nu. Å andra sidan ska det nu återgås till 9-12 modellen som standard
Matteus har namnsdag. Konstigt att ha som namnsdag funderade jag - är det någon som heter så idag - utom han i bibeln?

Och Ratsit hade svaret förstås - 575 stycken träffar. Så grattis gubbar - och grabbar.

Grattis Thomas på födelsedagen!

Kuriren har en andra ledare idag - på Sticket platsen - värd att läsa och sprida vidare. "Röd moral lyfte SD". Tyvärr inte länkbar än. Nu får dom skärpa sig - ynkligt dåliga på att länka - men ledarsidan har iaf alltid tidigare varit utlagd tidigare.

Bucht på väg in i riksdagen. Är förmodligen en av anledningarna till sossarnas ökning i länet. Liksom att röstdeltagandet ökat med näsan 3 procent i länet. Båda sakerna är ju positiva i sig.

Afghanistanfrågan lyfts nu som den första besvärliga frågan för en alliansregering i minoritet, De rödgröna och SD sägs vara överens om att inte skicka ambulanshelikoptrarna. Men vi ska komma ihåg att sossarna påtvingades sin nya afghanisaninställning av de två andra partierna. Blir ju intressant att se hur döe ska agera i den frågan?

Fö hör jag att statsvetarna säger att det finns en teoretisk chans att onsdagsrösterna kan avgöra till fördel alliansen. Låt oss hoppas på det.

Nä nu har jag kollat en gång till - ingen ledare på nätet. Men
gårdagens Sticket var ganska bra också. Och frågan i den får sitt svar i dagens ledare - som jag kommer att länka senare.

Nu snabba ryck mot jobbet.

Nedgrottad

2010-09-20, kl. 08.15

Nedgrottad i valstatistik. Gårdagskvällens siffror har smält in - skönt iat att alliansen sitter kvar - hur hade det känts om jag vaknat upp med Mona Sahlin som statsminister .. och Ohly som...

Finns glädjeämnen - Älvsbyn plussade från 1 till 3 mandat. Vi behöll våra 3 mandat i Jokmokk. Och vi kom in i Kiruna - grattis Anne, Alf med flera. Även Boden och Piteå ökade - bara synd att det inte gav mandatutdelning.

Säkert har jag glömt någon nu - men vänner jag återkommer.

För övrigt STORT TACK till alla er som jobbat i valrörelsen - ibland är otack världens lön - där er möda inte gett önskat resultat.

Nu vilar vi lite idag - och i morgon är första dagen på nästa valrörelse - som ska bli en revansch på många håll.

Nu mot jobbet - ska bli skönt att hugga in på röjet!

Förvalta demokratin!

2010-09-19, kl. 06.30

VALDAG! Utan att snegla på vem och vilka det kan gynna så säger jag bara - utnyttja din rösträtt! Till den som säger att det inte finns något att rösta på - och verkligen menar det - säger jag - rösta då blankt - men rösta för gudsskull.

Sen kan jag väl hålla med
bästa alliansledarna att bäst av allt är att rösta fram en stabil alliansregering som får 4 år till. Mycket bra gjort - mycket påbörjat - borde få fullföljas.

Någon stödröstning för oss små partier inom alliansen behövs inte längre - god marginal i opinionen gentemot strecket. för oss al

Dock skulle jag vilja att väljare med sympatier hos allianspartierna - men som funderar att rösta på något enfrågeparti utan chans till riksdagsplats - verkligen vill riskera SD i riksdagen? Tänk till en gång till! Så du inte sitter där med "ågren" på måndag?

Tiden rusar iväg - men det är nog bara morgonstunden. Sen blir dagen säkert som julafton för små barn - lång, seg och utdragen - till "tomten" äntligen kommer.

Zlatan

2010-09-18, kl. 06.45

Kommer på mig själv med att längta efter snö. Dimmigt, surt och grått - tänk att få lite knarrande snö under skorna. Fast det hade väl varit halkigt i foppatofflorna.

Bra artikel om SD:s syn på svenskheten.
Är Zlatan svensk? Ja inte enligt SD iaf. Artikeln åskådliggör också den bristande integrationspolitiken

Och opinionsmätningar kommer - och går - dvs bli inaktuella. Men i morgon kommer en som blir aktuell - i fyra år. Fast säkert är ju inte det - har spekulerats väldigt lite i nyval?

Att döma av gårdagens debatt så är de rödgrönas halmstrå nu att plocka fram enskilda fall som "misshandlats" inom FK, Låt oss då komma ihåg att så har skett - tyvärr - i alla tider. Kom ihåg de utslitna skogsarbetarna som fick veta av Försäkringskassans läkare att det inte var något fel på dem. Och då skriver vi 70-tal.

Läs här om Folkpartiets syn på sjukförsäkringen. Själv har jag upplevt den nya rehabiliteringskedjan på nära håll. Med en kritisk ingång fick jag i slutänden konstatera att den fungerade väl.

Nu lite städ innan avfärd mot stan. Idag ska jag mellan varven hinna läsa färdigt remisssvaren på SV:s organisationsöversyn - en diger lunta.

Totalt tidsförfall

2010-09-17, kl. 07.15

Befinner mig i fritt fall vad avser tiden. Var uppe före fem och likt förbent..så är jag nu i riktig tidsnöd. Måste vara ålderna som gör att saker och ting går saktare.

Nå nu har jag faktiskt skrivit en liten insändare - eller snarare några rader som svar på ett påhopp i Kuriren. Någon som säger sig ha tänkt rösta på fp men inte kommer att göra det för att jag "hoppat på karl Petersen". Efter 33 år i branschen kan jag analysera att detta inte är någon som överhuvudtaget tänkt sig rösta på folkpartiet - snarare någon partigängare av något slag - som under anonymitetens mantel törs säga ifrån.

Men faktiskt så tycker jag det är mest dålig stil av Kuriren att ta in en insändare som anspelar på något som utspelades för 15 dagar sen. Nyheter är färskvara. Knappt någon kommer att komma ihåg upprinnelsen.

 

"Svar till sign.CMR, Luleå
Karl Petersens parti – socialdemokraterna - är emot den fria etableringsrätten som möjliggjort för tusentals patienter att välja Hermelinen som sin vårdcentral.        .
En seger för Petersens rödgröna kompisar på riksplanet tar bort den fria etableringsrätten. Hur lång framtid Hermelinen då har vet vi inte.
Jag tycker det är dålig stil att ställa upp och inviga något som man vill avskaffa av ideologiska skäl – det står jag för och det har jag påtalat. Ingenting annat!
Ylva Strutz
Södra Sunderbyn."

Nu har jag 20 minuter på mig att bli hel, ren och vacker! Utmaning!!

Mycket val!

2010-09-16, kl. 06.30


Himla mycket val i tidningarna idag - visst läses med njutning och annat får adrenalinet att svämma över. Så det ska vara förstås. Medierna gör nog så gott de kan för att hålla balansen.

Idag är min viktigaste uppgift att komma ihåg att lägga ett grattiskort i tant Dagas brevlåda. Namnsdag idag. Sa bort uppvaktningen på 90-årsdagen - samma dag som Jens fyllde 40 - respekterades. Egentligen borde hon uppmärksammas mest varje dag - tänk vilken glädje hon varit i mitt liv.

Snart händer det - en "olycka" mellan
ryttare och björn. Så hemskt att jägarna inte bryr sig om att skjuta av - verkar som om större delen av tilldelad kvot blir kvar?

När jag nu är inne på rovdjur måste jag uttrycka min förvåning att media - undantaget sameradion - inte uppmärksammats att Peter Eriksson vill ha föryngringsområden för varg i Norrbotten - mitt i renlandet?

Dagens leende i mjugg kommer när jag läser "Kommunalråd i facebook-bråk" - såg det minsann på FB själv. Törnman syrak på Stålnacke för att den senare mött media själv - när Knegarkampanjen uppvaktade med namninsamling. Strindbergs skulle nog utryckt det som att det är synd om Kirunaborna!  Hoppas nu Anne och Hans-Olov tar sig in i kommunhuset - så kan Törnman och Stålnacke stanna kvar i sandlådan!

Idag är det en blandning av äpplekampanj, valstugeröj, PRO:s husförhör, föreläsningslunch med mera med mera. Nu dusch!

Spännande är det!

2010-09-15, kl. 06.30

Spännande och sppretande är det i opinionen.
Synovate och Novus idag. Båda med god marginal för alliansen. Dock alldelés förfärligt att SD är trejde största parti i en av mätningarna - men även för dessa spretar siffrorna. Men allt tydligare är att en röst på allianen är en röst för SD utan inflytande och förhoppnignsvis utanför riksdagen.

Sigrid och Siri har namndag. På den nostalgiska sidan minns jag "perihanschasiri" - en av byns personligheter.
Siri Hansson och Siri Hedlund ska ha bra namnsdagsfirande.

Öppet krig mellan Törnman och Stålnacke uppe i Kiruna - för öppen ridå på FB. Synd att det inte går att länka dit heller - men ni som är vän med någon av dem kan ju gå in och kolla. Stålnacke ber om ursäkt för att han uttalat sig i media - han kunde ju inte rå för att media "överföll" honom.

Och Törnman är för övrigt chockad över att Kirunapartiet går till höger - sammantaget känns det som om Kirunaborna bör fundera hur de ska rösta för att slippa det politiska kaos det har levt i förra mandatperioden.

Ibland är gamla nyheter goda - Röda Korset ansluter sig nu till de många andra som sett en affärsidé - idell sådan - att samla in de utgående 50-öringarna. Bra! Men vars media har varit som kan se detta som en nyhet undrar jag - mängder av aktörer i branschen har funnits sen tidig vår.

En vanlig dag i valrörelsen blir också detta - blandad kompott!

Ida

2010.09-14, kl. 06.45

Idá har IDA namnsdag - grattis fröken Åhman i Älvsbyn - och en tanke till henne i Lönneberga också.

Idá var en bra dag att vakna upp till -
Skop - men jag ska erkänna att jag faktiskt såg den vid midnatt - somnade framför TV:n och vaknade då.

På TV ska de informera oss om hur man gör om man förtidsröstat och ångrar sig och vill rösta om. Tänk före 1985 tror jag inte en kotte visste om den möjligheten. Efter partiledardebatten fredag kväll blev vi nedringda av folk som ville veta om man kunde rösta om. Detta efter att ha sett bengt Westerbergi TV. Och det gick ju - och vi fick en massa röster och procent i det valet - 1985.

Idá vill jag också hylla PT som ser till att vi kan länka till debattartiklar - här en om jämställdhet från min vän Helen och sonen - riksdagskandidaten.

NSD och Kuriren skulle hyllas daglig dags om de bestod oss med samma service. Tänk så roligt att kunna delge folk i andra delar av landet atiklar härifrån.

Och apropå Piteå så ser jag att det nu "kommenderats" ut folk att tala om att så illa som det verkligen är - är det inte -på Öjagården. Men vi får väl höra vad socialstyrelsen säger. Men jag misstänker att om det funnits dokumentation på tillsyn så skulle den väl redan plockats fram? Och var var nattpersonalen när TV filmade - sprang de och gömde sig??

Öjagården, wiehe och "Pravdabladet" i Kiruna - hur mycket tål de socialdemokratiska väljarna??

Idag förtida röstning på Sjukhuset - inte glömma - komma ihåg - klockan 14. Har skaffat mig en livlina - kusin Kerstin ska åka in med mig.

För övrigt är jag nöjd med gårdagkvällen - hann ringa Jens gammelfastrar och min egen faster Inga-Maj. Annars inte mycket privatliv man hinner med

Nu mot jobbet - men först en härlig dusch.


Grattis, ros och ris!!

2010-09-13, kl. 06.30

Panik på morgonen - måste in till jobbet - tidigt.

Men grattis till morbror Sture på namnsdagen! Och alla andra Sture jag känner - Birgits Sture inte minst.

Morgonen ros till Kuriren - ledaren om "Den gröna elitismen" är suveränt avslöjande.

Morgonens ris till Kuriren också - kom inte och bevakade Marits besök i Kiruna. Har överhuvudtaget inte bevakat något som FP i Kiruna gjort - och det är mycket. Ni kan ju själva kolla i tidningen - det finns rätt många mindre nyheter än en EU-parlamentarikers besök i Kiruna.

Nu mot dusch och jobb.

Osvuret är bäst!

2010-09-12. kl. 05.30

Ingen sovmorgon idag - Kiruna väntar. Och i ärlighetens namn så väntade jag väl på de "utlovade" opinionsmätningarna också.

Har hittat Sifo - dock utan graf - så det enda jag vet är att alliansen leder med nästan 10 procentenheter. Dock vill jag hänvisa till Sören Holmbergs reservation - skulle aldrig säga att de rödgröna inte kan hämta in det. Han är försiktig av kända skäl. 2007 när rödgröna sidan ledde med 19 procenenheter så förklarade han att det var kört för oss.

Lite till vet jag förstås - att två partiet backat rejält - eller säkerställt ska jag väl säga. MP och C - varav det senare är beklagligt. Men de kommer nog igen i den andra mätningen som ska komma idag?

Om jag inte återkommer här idag så innebär det att jag inte hann innan avfärden mot Kiruna.

Resa med John Blund

2010-09-11, kl. 22.30

Resan med John Blund började vid 20-tiden och avslutades kl. 21.40. Nu har jag varit uppe en stund - men känner att det är läge för avgång igen.

Man kan hålla sig för skratt när
Ylva är i farten - Johansson. Tänk så bra det ska bli för dementa om bara sossarna får tillräckligt mycket röster i valet.

Senaste skandalen - demensboendet i Piteå - sker i en kommun som är den rödaste av röda. S-majoritet sen Hedenhös.

Intressant att i 10-punktsprogrammet ingår fler punkter som FP Luleå motionerat om och som avslagits i Norrbottens näst rödaste kommun - Luleå!

Men det finns tecken i denna valrörelse som gör mig hoppfull!!

Piteå - en kommun rödare än röd!!

2010-09-11, kl. 18.45

Hade jag något kaffe i koppen hade det hamnat i vrångstrupen. Fattar ni -
Ylva Johansson - försöker lägga skandalen inom demensvården i Piteå i knät på alliansregeringen.

Piteå kommun fick 30,7 miljoner i extra stöd - från regeringen - för att inte behöva friställa personal under finanskrisen.

Folkpartiet och övriga allianspartier föreslog att 3,1 miljoner skulle satsas redan 2010 för att kunna förstärka bemanningen vid demensboendena - men sossarna hänskjöt frågan till budgetarbetet 2011.

Men i Piteå - den rödaste av röda kommuner - använde man instället extra pengarna till annat.

"Wiehe inspirerat"

2010-09-11, kl. 10.00

Kan inte undanhålla er detta från Anne i Kiruna. Inspirerad av att "ögrens kulturpengar" går till sossemöten har hon satt ihop en egen ansökan.

Fast jag undrar om det inte är dåligt betalt till Lotta - 1000 spänn bara för att hennes man älskar en annan - RUT?? Jmf Tiger och Elin och de summor som fördelades.


"Hej,
 
FP i Kiruna vet inte riktigt vart äskandet skall skickas så vi väljer denna väg och hoppas få hjälp att få den på rätt instans.
Äskar medel  från Norrbottens läns landsting (NLL) för att fortsätta min och FP;s valturné,
 
Jag gör ansökan så här öppet så att alla andra partier inklusive Fp kan få samma summa för sin valturné.
Jag kan berätta att vi i FP bland annat tänker göra följande;
Tusen röster och tre mandat i Kiruna -5000 kr
-Våran B skall framträda med vår låt "Tusen röster-tre mandat" framför COOP och ICA
Transporter till valurnan 5000 kr
-hämtar gamlingar från sina hem dvs sådana som inte röstat och hjälper de sätta valsedlar i valkuvertet; behjärtansvärt verksamhet och kostar förståss lite pengar.
Sedan är vi väldigt solidariska i FP i Kiruna. 
Resterande summa bör vi använda för att få riksmandat för vår Jens. 40 000 kr 
Kampanjen Jens älskar med Rut än Lotta kostar en hel del.
Lotta behöver pengar för att tycka att det ok att Jens älskar RUT. 1000 kr
Jens tar sånglektioner för att kunna uppträda under valturnén. 20 000 kr
Jens behöver anställa en chaufför för att orka åka runt i länet under den sista veckan 19 000 kr
 
Ni ser att det snabbt drar iväg med kostnader. Härmed äskar FP i Kiruna medel från NLL för att genomföra projektet. Jag fick lite inspiration av Rapport nyheterna. Se här nedan.
 
 
 
 
 
Mvh Anne K Jatko (FP)KirunaÖdesmättad dag

2010-09-11, kl. 07.30

Ödesmättad dag - datum - 11 september - så känns det. Och som vanligt ångrar jag mig att jag tog sovmorgon - till halvsex - tiden krymper snabbt.

En jäkla massa skitrubriker om valet - hetsar till att klicka sig in så är det bara dravel bakom - främst i kvällstidningarna. Mycket stuk av dokusåpor - med påhittade "säj" för att skapa pseudodebatter!

Fö kräver jag datummärkning på opinionsmätningarna - har varit in hur många gånger som helst på Synovate som presenteras som dagens undersökning - fast den är urgammala - nåja.

Ler lite  åt Sjukvårdspartiets annons - upplever tydligen konkurrens från Rädda Vården - vill inte bli sammanblandade. Fast mest undrar jag över vad de menar med att felaktiga uppgiftrer förekommer från "Ditt landsting"?

Morgonens högoddsare måtte väl vara Thomas Östros uttalande om att
Mona sitter kvar vid en valförlust?

Nu ska jag dega på här hemma några timmar - sen en stund med alliansvänner på gågatan - leverera lite utdelningsmaterial till folk som förstått att det gäller att ge järnet ändå fram till kaklet. Och sen packa bilen för äventyr i Kiruna i morgon - men än inga "kampanjnissar" som erbjudit sig att följa med?

Kan det finnas något bättre att ägna sig åt en söndag än att åka till Kiruna och få se naturens skiftningar. Och som bonus sen få träffa och samtala medMarit Paulsen? Kom ingen nu!
Wetterstrand och "sanningen"

2010-09-10. kl. 16.30

Blandad kompott idag - men det känns som om jag är ikapp. När den känslan infinner sig kommer paniken; jag måste ha glömt något viktigt!

Fast det känns som om det jag glötmt är att vila och sova. Frågan är om det inte blir det ikväll.

Dock gick jag in för att förmedla detta budskap från Alliansen:

 

1. Allians för Sverige söker väljarnas förtroende för en majoritetsregering.

 

2. Vi har som tydlig princip att inte samarbeta med partier som inte delar värdegrunden om alla människors lika värde - det är således uteslutet att samarbeta med Sverigedemokraterna.

 

3. Vid ett oklart parlamentariskt läge, men då Alliansen är större än de rödgröna, kommer vi att medverka till att ta ansvar för Sverige. Det är då naturligt för oss att öppna för samtal med miljöpartiet för att få majoritet för regeringens politik i riksdagen.

 
Maria Wetterstrand ljög alltså oförblommat i TV igår kväll - glansen falnar och glorian har halkat av!


"Brott mot tystnadplikten"

2010-09-10, kl. 06.30

Nu känner jag igen Piteåärendet om demensjuka. Folkpartiet fick ju också på moppe i samband med anklagelserna om brott mot tystnadsplikten. Nu står det ju klart att Ulla Persson och Åke Forslund stod på rätt sida.

Hur kan man bara lämna ett gäng dementa personer utan personal på natten - obegripligt.

Tja - det där var en reflektion inspirerad av TV:n bakom min rygg.

Och vare sig jag ville eller inte så kom den -
dagens opinionsmätning - Synovate. Godkänd - med FP på 8,2 procent och ungefär lika många procentenheters övertag för alliansen.

Nu måste vi sikta på egen majoritet för alliansen - efter Maria Wetterstrand framträdande igårkväll - inser jag att det handlar om grader i helvetet om vi skulle bli beroende av MP eller SD.

Jens har häftat mig (är det svenska det?) med telefonsamtal. På väg mot sjukhuset och kampanjande - denna gång Vårdalliansen.

Nu dusch!

Hur tänkte MP då?

2010-09-09, kl. 06.15

MP i Kiruna vill stoppa stadsflytten. Känns som ett desperat försök att komma in i debatten. För hur tänker ni då? Om LKAB inte får tillgång till mer malm att bryta så lär det väl stänga i Kiruna. Och då inte bara tar man människors bostäder - man gör den fullständigt värdelösa.

Och min aviga tröja gav mig nog tur i går - flyget i tid - trots viss dimma - och "hot" på Arlanda att det inte var säkert att kunna landa i Luleå. "Men vi kör norrut så får vi se..." var budskapet. Nå nu kom de ned - och dessutom i tid.

Kanontrevligt dag med Nyamko - och fatta hur fint FP Älvsbyn hade de runt valstugan och bra det ordnat. TACK!

Anita och Anette har namnsdag idag. Många varma grattis - till många varma "såna" jag känner. Här törs jag inte ens andas något namn - jag kan icke räkna dem alla.

"Partierna som förspråkar en storregion är tysta som kyrkråttor." skriver sign. De öde viddernas son i Kuriren idag. Så sant! Varför frågar inte media Kent Ögren om regionfrågan är en "icke-fråga" efter valet också?

Idag har jag dejt klockan 8 så får vara nog med skrivande så länge.


Avigt

2010-09-08, kl. 06.15

Avigt igår - upptäckte felvänd jumper vid hemkomsten. Tur att jag inte iddes vända den - för både Mona Kumpula och Helena Ling har konstaterat att vi skrockfulla menar att det bringar otur att åtgärda det. En turligt dag förväntar jag mig därmed. Skönt för idag har vi besök av Nyamko - kul om hennes dag i Älvsbyn, Boden och Luleå blir något hon minns med glädje.

Och det kan behövas - valrörelsen börjar ta ut sin rätt - mängder av detaljer att hålla i luften och komma ihåg - allt från inhandlandet av kampanjfrukt till pressmeddelande. Rädd att glömma någon sån där självklar grej,

Ingen opinionsmätning idag - känns nästan konstigt. Och undrar om det inte borde ramla in en Sifo idag - enligt varannandagsprincipen?

Gick väl bra för Maud igår?
Femma av 41 % i Aftonbladets mätning är väl riktigt bra?

Alma och Hulda har namnsdag. Saliga Hulda Ström kommer i åminnelse - vad märkligt folk tyckte det var att hon snusade - någon form av luktsnus som hon drog in i näsan.

Och sossarna rasar och backar. Karl Petersen rasar över att Camilla Hansen sagt att alliansen vill återinföra helgtilläggen. Hon bluffar hävdar kommunarådet.

Och rättelse från Yvonne Stålnacke - minsann inte alliansen som fått sossarna att lova avskaffa delade turer - det skrev de i sitt program som antogs den 3 maj. Och nu framgår det att det handlar om att "verka för...". Kan verkligen undra hur mycket DET löftet är värt? Kanske Karl ska förklara istället för att ifrågasätta Camilla!

Dagens politiska fundering måste ändå vara hur länge media ska nöja sig med att Kent Ögren avfärdar regionfrågan med att det är en icke-fråga. Varför frågar det inte vad han ska "verka för..." och vad han tycker??En alliansregering kommer aldrig att lägga förslag om storregion mot länets vilja - men hur kommer Ögren att agera efter valet?

Nu väntar jobbet - vid lunch drar jag mot Älvsbyn och möter trevliga liberala vännor inklusive Nyamko Sabuni!

"Barn" med Hägglund också?

2010-09-07k. 07.30

Programledaren igår har haft förhållande med Maria Wetterstrand och förflutet i ung vänster. Och visst var han tajt med Maria - men ännu mer med Hägglund - så nog är det troligt att han haft några "barn" ihop med Hägglund också.

Faktiskt tyckte jag att Reinfeldt var stymoderligt behandlad - och Mona fick inte så mycket utrymme. Men hon verkade inte vilja ha det heller.

Naturligtvis en helt objektiviakttagelse?

God marginal

2010-09-07, kl. 06.15

God marginal i
morgonens SKOP - som jag inte hittar var den egentligen presenteras, Jag menar med delsiffror och allt. Men jag kan berätta att det är godmarginal - runt 5 procentenheter - till alliansens fördel.

Och uppåt för FP till 8,1. Och också uppåt för C och KD - nu med god marginal från 4-procentsspärren. Och majoriteten oavsett SD. Kan inte begära så mycket mer.

Forfarande iögonfallande nyhet(S)bedömning från Kuriren- ingen nyhet precis att de rödgröna skickat ut valfläsk om ökade sasningar inom förskolan - men här steks det upp igen - samma valfläsk. Sidan 8. Och på sidan 9 får vi se när landstingsledningen måste vara två för att klippa ett band när två tandkliniker blev en. Byt landstingsledning - ni röstar på Ögren även i de valkretsar där han inte finns på sosslistan!

Regina och Roy har namnsdag - känner jag inga som heter? Roy kan vi väl haft någon hund som hetat?

Dimmig dag idag - och inte så varmt som utlovat - men det är väl solen som ska ge värmen.

Expen idag - finjustering inför Nyamko Sabunis besök i morgon. Älvsbyn, Boden och en snabbis förbi Luleå står på programmet.

Sommartunna tidningar

2010-09-06, kl. 06.00

Tidningarna sommartunna idag - trots att det både är september och dessutom valår. Inget upphetsande alls i de lokala "blaskorna".

Död
björn i bäck - dock inte i Sunderbybäcken. Älgjakte börjar idag - få se hur många incidenter det blir mellan hundar/jägare och björn.

Lilly och Lilian har namnsdag. Tant Lilly i dörren bredvid ska få en grattiskram. Och grattis til alla er andra också som har namnsdag - Lilian som jag gick realen med vars efternamn jag glömt (fatta?) och Lililan Hansson som jobbade hos oss för många år sen.

Tyckte Maud vann miljödebatten mot Maria W - faktiskt. Dock har jag inte sett efterdebatten som ni kan se på den här länken.

Göran Greider  i TV på morgonen tycker att det är för många opinionsmätningar - det är resulatetn av dessa som kommer i fokus istället för sakinnehållet  politiken. Håller med honom.Fast ingen idag - tror jag.

Sju (7) procent av väljarna påstås ha påverkats av medias valkompasser vid förra valet - jag kan verklign hoppas att väljarna är klokare i år - uppenbarligen med berättelser från vänner och bekanta kan ju rsulaten bli hur konstiga som helst.

Fast 7 procent - det kanske är lika många som tror på horoskopen?

Nu mot arbetet - läkarbesök klockan 15 - 1 timme idellt arbete - på valstugan efter läkarbesket.

Sovmorgon

2010-09-05, kl. 10.45

Efter ett rejält 40-årskalas - en rejäl sovmorgon . Dock inte till 10.45 - har varit uppe en stund och pillat på.

Gäspat åt en o
pinionsmätning - trots mycket glädje i den: alliansövertag, fp-framgång och SD utanför riksdagen. Men det börjar gå inflation i mätningar. Märks att rubriksättarna har svårt att förnya sig. Dock märkligt att centerns rejäla uppgång inte kommenteras märkbart. Fast våra uppgångar i flera mätningar har heller inte uppmärksammats?

Antikrundan verkar vara tidningarnas snackis - inte mycket som hänt enligt de lokala nättidningarna.

Har fått morgonrapporter om nedrivna valaffischer - fast den här gången var det på valstuga - det är vardagsmat. Fast vi började diskutera - hur var det - skulle allt anmälas till polisen?

Nu ska här duschas och dagen köras igång. Måste reda ut var en enkät om skotrar tagit vägen - inte inkommit ifylld till vederbörande iaf.

Sovmorgon

2010-09-04, kl. 07.30

Har haft en lite sovmorgon idag - till klockan 6. Och kusin Kerstin hade hämtat tidningarna! Inte vanligt alls - och det visade sig att hon hade himla ont i foten och måste uppsöka vårdcentral.

Hade inte att göra med den lilla champagneflaska vi äntligen delade på igår - hon hade ont i foten före.

Ingen opinionsmätning idag - DN hade äntligen fått ut sin
gårdagens Synnovate på nätet - hyfsat högt så man kunde tro att det var en ny.

Och Karl P har invigt Hermelinens Vårdcentral - och tänk att jag fick vara med i artikeln - som det förstås inte går att länka till. Synd - för tänk att Karl P helt plötsligt blivit folkpartist i valrörelsen - nu tycker han inte det är något fel att andra än landstinget driver vårdcentraler. Men jag lovar er - en rödgrön valseger så rivs det fria vårdvalet upp så snart det är praktiskt möjligt!

Men det händer mycket i en valrörelse - även lokalt. Trycksvärtan hann inte torka på beskedet att alliansen i Luleå ska avskaffa delade turer om de vinner valet innan sossarna nu är ute och säger att de ska minsann de också göra. Inom ett år! Frågan är varför det inte gjort det tidigare - eller iaf ställt ut löftet??

Idag ska jag plocka fram blåklintshatten och bege mig till valstugan. Längtar - har inte hunnit orkat vara där - bara en gång - och idag kommer minister Tobias på besök. Kul! Ikväll är det fest - ännu kuligare!

Tredje största parti!

2010-09-03. kl. 07.30

Hoppsan hejsan - en opnionsmätning som inte är utlagd på DN-nätet - men papperstidningen sidan 10. Får tacka Karl P som på FB hjälpte mig med den nyheten.

Fantastiskt - fortfarande övertag för alliansen - 47,6 - mot de rödgrönas 45.8

Och uppåt för partiet + 1,7 till 8.4. Och därmed Sveriges trejde största parti. Skrivet med stor ödmjukhet - efter snart 40 års erfarenhet vet jag att mycket kan hända. Men man måste leva i nuet - så idag gläds vi folkpartister (och förhoppningsvis en hel del andra) åt våra fina opinionssiffror.

Och för er som nu blir nyfikna på mer så har s ökat något - till 30.0 - moderaterna fortfarande största parti med 30,3

Frostig morgon

2010-09-03. kl. 05.45

Det var frost på brevlådorna - på gräset var det svårt att avgöra om det var frost eller dagg. Men det gick att göra klösmärken på brevlådorna. Så skönt att jag inte längre behöver bekymra mig om föräldrahuset!

Det finns annat att bekymra sig om - att tiden krymper till exempel. Igår kom besked om att Marit Paulsen kommer till Kiruna nästa söndag - då ska den räcka till det också.

Nog att hinna med Tobias Krantz i morgon och Nyamko på onsdag.

Får påminna "äppelgänget" om fingervantar idag.

Lite virrigt inlägg - stress - nu ska jag kolla igenom tidningarna igen och se om det var något uppseendeväckande. Ja - märkligt att centern i Kiruna fick så stort utrymme för sitt kommunala program - med ingen av tidningarna kom när FP Kiruna presenterade sitt?? Buss på dom Anne - förvisso stormade det när pressträffen var - men Kirunareportrarkan väl inte vara rädd för lite oväder.

Vi ses när det skrivs.

Grattis på 130-årsdagen!

2010-09-02, kl. 05.15

Idag blir inget utrymme för blogg eller Facebook! Ska vara konditor och fixa rulltårtsbakelser till födelsedagsfirandet på valstugan.

För Jens fyller 40 år idag och det firar han i valstugan mellan 11-14. Och bästa tant Daga som följt mig under snart 63 år fyller 90 idag. Hurra, hurra för båda!

130 år idag - imponerande - jag vet att ni planerar för gemensam 150 års fest!

För övrigt har Justus och Justina namnsdag. Justus - kunde du också ha hetat - Jens Justus - hade varit något det.

För övrigt för övrigt så hade sossarna en annonsbilaga i NSD - kan tippa att det inte står något om regionfrågan där? Det är en icke-fråga enligt Kent Ögren - men ge er på att det blir annat ljud i skällan efter valet - om de får majoritet.

"Morgondrottning"

2010-09-01, kl. 06.15

Vänder blad till en ny månad - september. Morgonen är verkligen min tid tänkte jag när jag knatade efter tidningen klockan 5. Känner mig rik och som en drottning - verkligen min egna tid - den före klockan 6 - känns som om ingen skulle kunna komma åt mig!

Opinionsmätning igen - en om dagen - lika bra att vänja sig. Dock sätter jag upp ett stort varningens finger för
Novus. Om jag nu minns rätt var de dom som hade helt fel bland annat om moderaternas resultat i EU-valet. Hade inte fångat upp deras tillbakagång och dåliga euvalsröresultat,

Fytusan för NSD:s och Kurirens "sammanslagning" - nu är det Error på bådas nättidning. Annars skulle jag länkat till "Vinden vänder tror rödgrön trio", Bevis på att en bild säger mer än tusen ord! Ser inte ut som om de tror på vad det säger.

Noterbart att Annika Eriksson lämnar brasklapp om vem de ska samarbeta med efter valet??

Samuel har namnsdag idag - grattis Hedlund - och tack för bra jobb med valsedlarna!

Idag överlämning av huset. Thomas har överlämning till Ulla P - ska kolla hans vakenhet kl. 7 - för halvåtta ska han möta Ulla. Två gäng/bilar på väg mot Gällivare och Kiruna idag. Och med flyg kommer Gunnar Andrén. Anne och hennes tjejer och grabbar i Kiruna laddar verkligen som det anstå en gruvort. På temat Tusen röster tre mandat!