Varsel....

eller möjligen strejk. Har jag tänkt mig att gå i imorgon. Alltså vad avser bloggen. Efter en helg i slapphetens och fördärvets tecken - så måste jag skärpa till mig i morgon - och "producera" - oavsett i vilken genre det blir.
 
Lite lyckades jag åstadkomma på förmiddagen - redan ut lite med varifrån alla mina pensioner kommer - och hur mycket extra jag måste be dem dra i skatt. Och så kom jag på att jag faktiskt har rätt till pensionsrabatt numer - och har beställt ett pensionärsintyg - för jag hoppas verkligen ingen kan tro att jag är pensionär!!
 
Lite till pappersjobb gjorde jag nog - men övrig tid har jag tillbringat i solen här på Berigårn - så underbart. Vid 10-tidn gick jag ut - och väntade på de utlovade 12-kaffet som kom  Sen fick vi flytta oss - allt efter att solen och vindarna gäckade oss.
 
Och så en fantastisk påskbuffé - repris från igår - men lika god. Och så på det ett påskalamm - med alla tillbehör.
 
I jakten på utebelysningen har vi också rest en stege idag - jag höll - och kusinen klättrade - vi bytte lampa. Och trodde därmed kanske att vår utebelysning skulle funka.
 
Och det gjorde den  i 5 fem minuter - sen höll mitt liv på att ta slut - mitt pillande gav mig världens "stöt" . liksom ett mellanting mellan "kostängsel" och döden!!
 
Och nu mina vänner - lyssnar jag på Da Capo igen - i orginal förstår jag nu (repris nästa lördag) - och vilken hälsning skickar de till mig just idag - Hälsa Mikael från mig - Britt Damberg.
 
Just idag skulle en mycket god vän ha fyllt år - om han inte lämnat detta jordeliv redan förra hösten. Tönker på dig vännen!
 
Ha det1

Smidig övergång

2013-03-31, kl. 08.00 - och kan undra om någon verkligen har namnsdag idag - på uppståndelsens dag? För att nu få svart text häriifrån och till evigheten - så hävdar jag väl att Skellefteå hade något av en uppståndelse igår - vände i sudden efter att ha legat under hela matchen.
 
Var inte bort från gården på hela dan igår. Elaka förkylningen gjorde dessutom att jag inte orkade med särskilt mycket - inte så att jag hade feber och låg - men lite hängig och irriterad - LITE förhöjd temp och lätt tryck i huvudet.Tvingade mig till att hänga den tvätt som väntat från kvällen före på att bli just det - hängd. Men mycket mer produktivt blev det inte.
 
Sen tog jag spjärn på en stol bakom väggen - med ett korsord i näven. Redan 08.45 tog jag plats, Vid 11.30 gjorde vi preminär med fika ute - kusinen kom ut med korgen - och jag hade fixat lilla bordet. Massor med småfåglar gjorde oss sällskap på håll - underhöll oss med kvitter som gav hopp och vår och sommar!
 
Vid 15-tiden gav jag upp solen för att instället inta en härlig påskbuffé på Restaurang Ovanpå - sill och TRE snapsar satt fint. Ja massor av annan god mat också förstås. Och en smothie på sunderbybär.
 
Men redan vid 17-tiden fick jag ge upp - bäddade ner mig - före det ställde jag om till sommartid. Började med att slumra lätt - till tonerna av att Skellefteå vände hockeymatchen. Förstod att Skellefteå slagit in segermålet - då bakgrundsljudet från publiken helt tystnade.
 
Det var ett himla bra sätt att tackla övergången till sommartid - nu sitter jag här i nuet - och klockan är bara 8 - oavsett. Och funderar inte alls på vad klockan skulle vara om inte om varit. Den bara är nu!
 
Ogillar papperstidningsfria dagar. Inte mycket alls på nätet. Lokalt lite fylla och olyckor. En skoterolycka i Arjeplog - med brutet ben - får hoppas det inte är kompis Alf där uppe? Någonstans ser jag rubriken att v vill regera med s - men vad vill s framgår inte. Och i stora vida världen fortsätter Nordkorea att bete sig - borde få lyssna till Ronny Erikssons - "sluta bete dig".
 
Idag behöver jag skärpa till mig och "´producera" lite - lite pappersjobb för kusinens räkning. Och lite, lite för jobbets räkning. Ett ordförandebrev måste formuleras och så måste Lisa få lite kontaktuppgifter som jag lovat. Det blir nog solen som avgör hur mycket det blir av det - och den breder redan ut sig med kraft över Berigårn.
 
Och sen ska jag väl på ett och annat sätt följa Luleå hockey idag. Tänk att både Skellefteå och Färjestad förlorade sina första matcher - på hemmaplan. Skellefteå kvitterade på bortaplan - och det hoppas vi väl att Färjestad INTE gör? Klockan 16 idag.
 
Och det är idag det vänder - nu ska ska det vara Glad Påsk!
 
 
 
 

Oalert

2013-03-30, kl. 08.00 - och Holger och Holmfrid har namnsdag - Så skönt med tidningar idag! Stabiliserar tillvaron - man vet tex vem som har namnsdag. Och så lärde jag mig att Holmfrid faktiskt ursprungligen är ett kvinnonamn.
 
Vaknat i tid idag - och lyssnat till Da Capo - men känner mig riktigt oalert - det är fortfarande segt - orkar inte mycket. Snorar - och näsen är genomsårig av allt snytande . hostar och nyser - i vanlig ordning detta mellanting - bara lätt förhöjd temp.
 
Dock höll jag mig igång lagomt igår. Efter lite morgonpyssel inne satt jag vid stallet med korsord. 12-kaffe hos Kerstin - och sen tog vi oss en inhandlingssväng på Kvantum. Snabba var vi - så jag hann med en dryg timme till i solen. Men sen var jag faktiskt tvungen att gå till vila en timm innan middagen. Kom in i hockeyn när Luleå tagit ledninen med 1-0 - det blev ju inte precis någon rysare - men väldigt mycket mer spännande att lyssna på radion.
 
Lite väl tidigt att ropa hej - vad avser B.S.T.L tycker jag - Kuriren påstår att Luleå kopplats greppet - lite väl övermodigt.
 
Bästa svärdottern var upprörd här om morgonen - i förrgår var det nog föresten. Nyhetsartikel om det som JE fångat upp i dagens ledare - om Ingrid Norbergs rabiata syn på friskolor - och på föräldrar och elevers rätt att fritt välja skola.
 
Annars är det mest bara påsk och slutspel i tidningarna idag. Och "blåljus" förstås - inte bara detta om TV-programmet - utan tyvärr en hel del andra polisingripanden - rån, misshandel, skoterolycka med mera. Kryddat med en lägenhetsbrand på Rödkallensgränd - tur att Marjatta flyttat.
 
Sitter och småler för mig själv - som hade jag en hemlighet - och det har jag. Så tokig dröm på morgonkvisten - då jag dejtade en för mig känd person - han blev förvånad ska jag säga. Det var inte jag i drömmen - men blygdes nog lite när jag vaknade.
 
Nu ska jag försöka planera den här dagen - påskmiddagen är kirrad - redan bjuden. Men det är frustrerande att känna att jag inte har någon ork - det går upp för ögonen bara av att tänka hänga tvätt - den som väntar på mig i källaren. Men det ska jag göra - och måste sen hitta något att göra i solen så att jag iaf kan känna mig lite produktiv.
 
Ha en bra påskafton - och har du inte så kul än - så kom ihåg att påsken ändå inte ska vara glad förrän på påskdagen (= me "gudelig")
 
 

Herren är nådig

013-03-29, kl. 08.00 - och minsann sonen har namnsdag - Jens - och så Jonas också. Jens kommer från Johannes och betyder herren är nådig.
 
Nådigt var det inte att vakna med förkylning igår - och den håller i sig. I vanlig ordning ingen feber - så man kan lägga sig sjuk - och bli frisk någon gång. Nej, bara en jäkla snuva kombinerad med lagom hosta - och allmänt lite risigt i kroppen.
 
Men sammanstrålde med mina pojkar på expen - och vi fixade en del planering för livet efter påsk. Fick iväg det mest akuta - som annars hade stört påskfriden.
 
Så var jag ju bjuden på basket - med förmiddag. Trevligt att träffa Ulla och Bror som på något sätt fanns i arrangörsteamet. Och god mat. Och spännande basket - som vi tyvärr förlorade. Annars var Thomas med - för när Jens tagit med honom tidigare - har det alltid blivit vinst - oavsett sport. Men detta var undantaget som bekräftade regeln. Och egentligen en riktigt dålig match från båda lagen - publiken var bäst som Thomas sa.
 
Har svårt att förlika mig med att det ska buas och visslas när motståndarena har kast - känns osportsligt.
 
Gårdagens nygamla nyhet var om SSU-härvan som växer. Nu granskat även början av 2000-talet då Fredrik Lundh var ordförande - även här ett systematiskt fusk som genererat ca en halvmiljon. Här råder vare sig "sportslighet" eller påskfrid. Och Fredrik backar - från att kategoriskt svurit sig fri - så har han nu inte medverkat i något medvetet fusk. Intressant att läsa kommentarerna - sköna själars bekännelse - en från en person som varit aktiv i Unga Örnar tidigare - och som nu erkänner liknande saker. Och eftersom nuvarande ordförande Fredrik Lundh - säger sig haft dåligt koll från SSU-tiden - kanske det skulle kunna sitta med en granskning av Unga Örnar också?
 
Det var som sagt ingen nådig dag för mig igår - Skellefteå hade en trygg ledning mot Linköping men lyckades sjabbla bort segern i förlängning. Och kvällen ikväll är väl räddad - semi för Luleå i Karlstad - vilket väl kan betyda att det sänds på TV?
 
För övrigt firar jag min alternativa födelsedag idag - eftersom jag är född på en långfredag. Tror att jag ska försöka fira den med 50-talsstuk. Dvs låtsas att allt i samhället är stängt - inte en enda kiosk eller affär finns att tillgå. Och helst skulle man inte gå hemifrån heller - framemot 60-talet kunde man få dispens för det. Det där med Glad Påsk - det skulle sparas framemot påskaftonen.
 
Inser dock att jag nog måste få dispens - inte mycket till mat i mitt kylskåp!
 
Nå den som lever får se - huvudsaken är att ni/vi har det gott - oavsett vad vi hittar på. Själv hoppas jag nu närmast på 12-kaffe hos kusinen - det var länge sen.
 

Pausar idag

2013-03-28, kl. 06.30. Malkolm och Morgan gratulerar vi på namnsdagen.
 
Vaknat med huvudvärk, snuva - troligen lätt feber. Pausar från skrivande - spar energi så jag iaf kan ta mig till jobbet för att göra det mest akuta. Hoppas nu vid min gud att det inte är någon influensa som däckar mig.
 
Hör för övrigt om en nätattack som slagit ut internet i hela världen - kanske dröjer innan jag kommer ut på nätet igen?

Med röda mulen

2013-03-27. kl. 06.30. Och Rudolf och Ralf har namnsdag. Mina bästa ombudsmannakollegor pådyvlade mig en ren - Rudolf med röda mulen . som de var alldeles övertygad om att jag parkerade ute på Kallax när jag flög ned till Stockholm. Skämten var många och kreativa!..
 
Hade en alldeles fantastisk födelsedag. Udda, ojämt och beigt - att fylla 65 - men alldeles otroligt roligt med så mycket uppmärksamhet och så många hälsningar, Tulpaner i trappen tidig morgon. På jobbet möttes jag av ballonger - och Gerd som uppvaktade med chokladen Dacapo.Den ska avnjutas till Da Capo - men det kanske får bli kvällssändningen - choklad klockan 6 på morgonen är kanske interiktigt min melodi. Mera tulpaner på jobbet - tack Nina. Blommor och vin på väg hem från jobbet - Doris med föräldrar.
 
Och hur många hälsningar som helst på FB. Varje avsändare - mer än 150 tror jag - väckte tankar och minnen om händelser jag upplevt just med dem. Man ska inte underskatta betydelsen av de positiva tankarna - gott för både kropp och själ!
 
Nu är det dock en ny dag. Tur jag inte har någon blocktrycksmätning denna morgon. Jag har många vänsterpartister som jag räknar som mina vänner, Men det är för mig nu obegripligt att de kan tillhöra ett parti och ett distrikt som leds av Christina Snell Lumio. Mina vänner har givetvis tagit avstånd från de dödshot och otidigheter som både Fors i Pajala och Hurtig i Luleå har vräkt ur sig. Men dagens debattartikel på ledarsidan i Kuriren kan inte ses som annat än ett försvar för nämnda gossar. Som de gamla sjunga kvittra de unga! Märkligt om inte riksmedia ska haka på detta - Sjöstedt har ett och annat att förklara! Dessutom är den nidbild Snell Lumio ger av Sverige närmast att anses som förtal. Det finns många hål att laga i välfärdsnätet - men reparationen kommer att gå mycket bättre om vi håller oss till en något mer nyanserad kritik - milt uttryckt.
 
Läskig nyhet på Kurirens etta - mordhotat politiker bortförd. Piteå. Omskriven tidigare - och hade tydligen trygghetslarm nu för sin egen säkerhet. Ingen misstänkt gripen. Låter osannlikt att vare sig offret eller polisen skulle ha någon aning om vem som ligger bakom. Nu kräver jag att fd pitebon Thomas kollar lite byskvaller!
 
Och i Arvidsjaur har personalen på värdcentralen hittat ett kreativt sätt att finansiera personalsociala aktiviteter. Intyg för körkort på kvällstid - 400 mot ordinarie 900 kronor - men utan kvitto. Tyckte faktiskt det var en väl kraftig rabatt - hade kunnat bli större sedelbuntar i medicinskåpet - och en och annan nubbe till. Obs" ironi,
 
Jaha - två av ovanstående är riksnyheter nu - och den om vänstern borde banne mig bli det. Nu får vi hoppas att Nortland basket sätter en annan bild av oss. Sugen att gå på basket på torsdagkväll - nog skulle det vara himla kul om vi fyllde arcushallen. Och att tjejerna äntligen skulle få sitt guld! Får jag bara välja en vinnare i slutspel 2013 - så ska det guldet gå till Northland.
 
Idag åker jag till Kalix för sammanträde med styrelsen. Sen hem och så blir det födelsedagsmiddag ikväll - på lokal - med närmaste familjen.
 
Det blir nog en bra dag det här också - de astrala influnserna gynnar oss Vädurar - enligt NSD, Ni andra får klara er ändå. Kram.
 
 
 
 

En dag av oflyt

2013-03-26 kl. 06.45 - och inga problem att veta att Emanuel har namnsdag idag. Under min uppväxt var den här dagen vikt för mig - födelsedag - och Gunnar Emanuel Sträng - namnsdag.
 
Igår var en dag av oflyt - absolut helt och i alla detaljer. Ronny Eriksson skulle kunna göra en uppföljare på "Det är dags att sluta drömma" - den ni vet när Paris blir Hudiksvall. fins bilen blir en Skoda med trasig växellåda osv.
 
Men dagen slutade med härliga skratt - tack vare nämnda Ronny. Tack kusinen för det initiativet och bjudandet.
 
Även denna dag startade med rejält motlut - översovning med mer än en timme. Uppvägdes dock av att jag möttes av en underbart, stor och vacker tulpanbukett i trappen - från Anders, Jonna, Ebba, Oscar, Sarah och Valter. Och så en bok från kusinen.
 
Och gratulationerna fortsätter att ramla in - sms - och telefonsamtal - från Thomas - kl. 06.35.
 
Mycket i tidningarna idag att tycka till om - men den avdelningen får ni sköta själv idag. Har flera herrbesök på G - på jobbet idag. Och massor att göra - lite stresspanik jobbmässigt - hade tänkt mig en helledig påsk - men det ser inte ritkigt bra ut.
 
Ha en bra tisdag - snart får ni fira påsken.

Bebådelse

2013-03-25, kl. 06.30 - och inget namnsdagsbarn idag - Maria Bebådelsedag. Vi som inte hoppas på något kungörande av graviditet - ial inte för egen del - kan väl få hoppas på bebådelse av något riktigt trevligt idag. Känns som om det skulle behövas.
 
Söndagen den bara försvann den också. Hann iaf med årets första sollapande - på sparken vid stallväggen. Livsandarna fick första uppvärmningen.
 
Årsmöte i Överkalix - resan gick fort med trevligt sällskap i bilen. Och kul att se Studieförbundet Vuxenskolans nya lokaler - stora, ljusa, fina. Och alldeles i hägnet av kyrkan! Välsignat!
 
Skrämmande läsning i NSD - som granskat avvikelserapportering inom skolan. Både om mobbning av elever - men dessvärre också övergrepp av pedagoger.Den sistnämnde omplacerad - och man funderar ju vart?
 
Kuriren toppar med dödshotet från Ung Vänsters ordförande - nyhet som också spridits i riksmedia. Det är ju inte länge sen en annan vänsterpartist från Pajala figurerade med ett liknande dödshot. Och han sitter kvar i "orubbat bo" bland annat i landstinget väl?
 
Annars mycket sport i tidningarna  tårdrypande bilder av förkrossade LF spelare - medan sötman sugs ut från Luleå hockeys avancemang till semin.
 
Gratulerar Ulrika - som jag träffade igårkväll - på födelsedagen. Själv blir jag uppvaktad ikväll - med Ronny Erikssons show på kulturens hus. Kul.
 
Men innan dess ska mycket hinnas med - en riktigt topp med jobb nu. Och skönt och nödvändigt att hinna med före påskledigheten - annars är risken stor att det stör påskhelgens sollapande.
 
Mot jobbet!
 
 

"Lösplugg"

2013-03-24, kl. 08.30 - och inte vet jag vem som har namnsdag - men grattis iaf - alla. Kör en länk som "lösplugg" här - och hoppas därmed att ha skapat svart text.
 
09.30 avresa hemifrån. Kaffe på Ensittarvägen. 10.15 ankomst Örnäshallen. 10.30 Match - förlust för ABK. 11.30 avfärd mot centrum. Magnefique och vintermarknaden. 12.30 Toa och kaffe på expen. 13.00 åtebördade Doris till Örnäshallen - för match 13.30 som jag missade. åter till stan. 13.45 dejt med Carina för överlämnande av nyckel. 14.00 väntrummet Sensia - 14.25 träff med "nosdoktor" Anders. 14.50 full rulle mot Bergskolan - match mot Gladan som vi förlorade stort. 16.00 hockey på timmermansgatan. 16.45 avresa till Örnäshallen med Doris, Johanna och Lisa. 17.30 match - som äntligen blev efterlängtad seger för Lisas lag - mot Gammelstad. 18.30 i ilfart mot Bergskolan för att se slutet av Saras match mot Brooklyn. In med unghögen i bilen - mot Baan Thai för hämtmat. In på Hemmakväll - DVD och godis. 19.30 avlämning av tre"halvväxtingar" på Timmermansgatan - och kosan mot Sunderbyn. 22.00 - landade i säng utan Earth Hour - den har vår utebelysningen haft hela veckan.
 
Detta utspelade sig anno 2013 lördag den 23 mars - dagen då Luleå hockey slog Frönlunda och gick till semi, Northland rasade ihop i tredje och förlorade mot Solna
 
Efter den dagen tog jag sovmorgon idag - till klockan 7 - och känner mig förstås stressad av att ha sovit bort så mycket tid.
 
En strålande dag verkar det bli - skinande sol, vit snö, blå himmel och lagoma minus 4. Nu blir det lite disk och sånt. Kanske kan hinna med en stund i "trädgårdsmöbeln" - sparken - vid stallväggen, Med boken Norrland av PO Tidholm som jag just börjat på.
 
Sen har jag dejtat Jörgen i Smedsbykorsningen - vi drar upp till Överkalix på årsmötet.
 
Ha en bra söndag alla.

Bara duger

2013-03-23. kl. 07.30 - och Gerd och Gerda har namnsdag. Grattis!
 
Morgonens behållning - "Linas Lördag" i NSD - peppar för att man bara duger. Man måste inte allt man tror -  man duger ändå. Man duger fast man regelbiundet genar kraftigt i kurvorna. LÄS DEN OCH FINN TRÖST!
 
Man kan till och strunta i att skriva på bloggen. Låta bli att tala om att jag sovit lite för länge - kvart i sex. Missat Dacapo - fast jag inte hellre ville än ha något annat som bakgrundsljud till tidningarna än TV:n. Behöver inte erkänna att jag somnade till fotbollen - inte så konstigt - betyget blir tråkigt även i Expressen.
 
LF förlorade igår - tackar 24norrbotten för sändningen iaf. Och viktigaste matchen blev seger - Saras lag "krossade"
Råneå i Lulebocup. Fortsätter idag - matcher krockar dock - Sara kl. 10 och Lisa 10.30 - Bergskolan resp. Örnäshallen. Svårt med logistiken där. Men rättvisan säger att det blir en Lisamatch idag.
 
Läkarbesök idag klockan 14 - det angår ju heller ingen mer än mig själv. Men om ni vill veta är det "öron-näsa-hals" - den kroniska bihåleinflammationen ska få sin dom.
 
Missar en basketmatch - 13.30 - hockey kl. 16 - den lär vi kunna se på 24norrbotten. Ska hinna några ärenden på stan - och dejta med Carina 13.45.
 
Läser om Pia Sundhages 7-1 - sju positiva saker väger upp en negativ. Och eftersom jag berömde NSD inledningsvis får jag väl sluta med att säga att över dagens Signerat Östman var det vibbar från fornstora dar. Har varit lite less på både Grönng och Östman - men som om de läst mina tankar kom båda igen två veckor i rad. Mera så!
 
Nu ska jag memorera Linas krönika igen - och ägna mig åt att kraftigt gena i kurvorna och bara gå omkring och duga.

Akilleshäl

2013-03-22, kl. 03.16 - och Kennet och Kent har namnsdag. Grattis! Och idag fyller Siv Forslund och Eva Flyborg år - grattis tjejer! Kommer efter så fort jag kan - på tisdag. Fick för övrigt tidiga gratulationer och en jättefin bukett tulpaner redan igår på årsmötet. Så nu kan vi alla glömma den beiga kommande födelsedagen. Vem tusan vill fylla 65?
 
 
Hoppas någon hajade till för kl 3.16 - men det var faktiskt då jag steg upp i morse - tidigare än "sektledaren" kan jag tro? Om det berodde på den "benvärk" jag har i vänsterarmen vet jag inte - men eftersom jag råkade se ambulansen i grannskapet blev jag klarvaken. Vänsterarmen har verkligen utvecklats till min akilleshäl - småkrånglar mest hela tiden.
 
Hade en fin tisdag igår - även om jag fick offra träningen. Jobbade till ett och så lite ärenden på väg mot Sunderbyn - inhandlade mus och telefoner till jobbet. Men hann hem och sova ett par timmar - för att sen återvända till stan för årsmöte med FP-Luleå - ett trevligt sånt. Körde det så snabbt som demokratin till't. Många ville hem och se hockey. Själv hann jag hem och sen en bit av andra och hela tredje. Och det gick ju bra det. Vinst för Luleå!
 
Kurien följer upp olyckan i Sarek med artikel om fjällsäkerhet - ettannyhet. På ledarsidan är JE tillbak på heltid- glad för det - hade inte klarat en Formgren till. Huvudledaren om Silberstien/Möllers bok om Nuders roll för Juholts uppgång och fall - intressant. Och så ett litet Sticket där det framgår att Ögren är den typen som ser halvtomma glas - istället för halvfulla. Tänk att journalisten häromdagen inte drog i den tråden - när Ögren befarade att Finland skulle "stjäla" patientunderlag från Norrbotten - en berättigad fråga hade ju förstås varit om inte Ögren såg möjligheten i finska patienter?
 
NSD toppar med nyheten att Luleå kommun redan hyrt ut stugor - som förhoppninvsvis inte är byggda - eftersom bygglovet är överklagat. Något som kommunen mörkat och påstår sig inte vetat om. Hmm.
 
Tror att Gud bor i mitt kök - hör Britta Veglin på TV säga att "kaos är granne med Gud". Trodde jag skulle hinna städa ut honom nu på morgonen - men har såsat på i vanlig ordning. Nå - det skadar väl inte att ha Gud i köket? Själv ska jag nu jobba ett antal timmar. Klockan 18 är det basket i Bergnäset - Saras lag. Och sen är det basket på TV - Uppsala - LF - tack 24norrbotten.
 
Hoppas för övrigt att det inte blir så många styrelsesammanträden med Högerpressen - eller iaf att Kuriren tar in någon annan vikarie för JE än hon den där. Men grattis iaf till styrelseuppdraget!
 
 
 
 
 
 

Sömndagen

2013-03-21. kl. 07.00 - och Bengt har namnsdag.Eller Benkt som han kallades på 1300-talet.
 
Sömndagen lär det vara idag - den inträffar varje dag i mitt liv. Idrottade på soffan igårkväll - med basket på TV - Nortland - och rapporter via datorn om läget för Modo. Kanske var det för att jag understundom slumrade till som det gick åt pipsvängen för båda.
 
Hade också i övrigt en bra dag - besök av Anne från Arnemark bland annat. Hade planerad träningsfridag - och hann med att hämta mitt nya pass igår eftermiddag.
 
Trots all klagan över vinter och snö - mer i södra Sverige än här - kan jag konstatera att våren nog närmar sig. Riktigt dagsljus redan klockan 5 - och ändå väntar vi på den eländiga sommartiden - då det stjäl en timme av oss. Under påsken blir det iår.
 
Tidningarna hämtade och lästa. Kuriren toppar med att "Tolv tandlag utan arbete varje dag". Beroende på att folk uteblir från bokade tider och att man avbokar sent. "Bötebeloppet" täcker bara en bråkdel av kostnaden. Kan dessutom undra hur mycket "svinn" det är på dessa i form av uteblivna betalningar. Jag måste säga att jag själv har häpnat hur lättvindigt folk ringt återbud - men det är väl så när man tror det är en gratis nyttighet. Kanske måste till både piska och morot här - tidgare sista återbudstid och högre viten - kombinerat med att de som rings in med kort varsel får rabatt?
 
Tråkig nyhet på NSD:s etta - "Man död i lavin" - i Sarek. Polska turister tydligen - så sorgligt slut det som skulle bli en trevlig resa och kanske ett minne för livet.
  
Ser att flyktingströmmarna i världen nu är större än 2003 - sätt ansikten på alla dessa människor - som far illa, svälter och flyr för sina liv. Och tänker att Sverige är värld en migrationsminister som kan sin multiplikationstabell - apropå historian jag kopierade in igår.Och apropå att hon är igång nu igen - Formgren i Kuriren. Förvisso kan jag hålla med om att drevet kanske fått orimligt utrymme - men sån är ju relationen media/politik. Och mellan opposition och regering - Löfven eldar på - och det är ju hans roll. Så låt oss gärna lämna orden rasism och rasist - det är absolut nog allvarligt att vi har en migrationsminister som använder ett språk som blottar fördomar om "blonda och blåögda" contra kriminella. Och att man i mitt "husorgan" går till försvar för det känns inte bra. En Formgren till - och jag är förlorad...skulle man kunna säga. Antigen får jag sluta prenumerera - eller åtminstone sluta läsa ledarsidan.
 
Idag blir det knepigt att få ihop det - ska förstås hinna med min jobbinsats. Men så ska jag på årsmöte med FP-Luleå ikväll. Ska få vara ordförande om deltagarna så vill. Men måste hinna både vila och träna innan dess. Så det är dags att köra igång nu.
 
.
 

Till hälften rätt

2013-03-20, kl. 07.00 - Joakim och Kim har namnsdag. Roade mig med att gissa att Kim hörde ihop med Joakim - och det visade sig vara till hälften rätt. Visste faktiskt inte att Kim var ett genusnuetralt namn. Kimberly är förvisso ett vackert namn - men nog förstår jag att det blir enklare till vardags med Kim.
 
Till hälften rätt blev det igårdagens idrott också - iaf den mig närstående idrotten. LF-basket vann medan Luleå hockey efter en 95 minuter lång match. Ny tag hemma på torsdag?
 
Noterade debatten om Luleå hockeys höjda biljettpriser. Har tydligen inte tänkt på att man får en hel månads abonnemang på C Sport - som visade matchen - för 399 kronor - billigare än en del av biljetterna. Och förra hemmamatchen var gratis på 5:an. Som jäkligt höjdrädd har jag suktat e"fter biljetter till raderna längst ned - nu ser jag att rad 1-2 är superbilliga. Undrar om man bara ser sargen där? Artikel om biljettpriser på Kuriren Sport med rubriken "Bygga eget kapital" - med tanke på den rubriken biter de uppenbarligen sig själv i svansen.
 
Verkar ju som om Billström också håller på att bita sig själv i svansen. Nyheten håller i sig - stor även nu på morgonen i TV. Vi lättar upp den nyhetsrapporteringen med en rolig historia på temat:
 
Matteläraren Tobbi Hillgren har meddelat sina elever att 4x8=36, men han ber nu om ursäkt för detta och hans rektor säger att det var bra att be om ursäkt. Eleverna undrar dock om det Hillgren sagt om resten av åttans tabell stämmer.
 
Lite  skryt från gårdagen - träning blev det - veckans andra. Och sen gav jag mig själv mitt livs första "sil". Tog min benskörhetsspruta - Prolia 60 mg - igårkväll - efter mycket vånda, Och det gick riktigt bra.
 
Nå det tog musten ur mig - så resten av kvällen ägnade jag åt att följa LF-basket och Luleå hockey via olika medier - inklusive de sociala.
 
Vårdagjämningen idag - då dag och natt är lika långa om jag föstått rätt. Kan iaf meddela att klockan 5 slog utebelysningen av - om det kan vara något riktmärke.
 
Tidningarna - som alltid i lådan när jag kommer - tack snälla tidningsbudet. NSD toppar med en artikel om föräldrar vars son har en hjärntumör - och där vården negligerat hans symptom - med sen diagnos som följd. Tufft att dem att orka gå ut med det - samtidigt som sonen är i Umeå för operation. Med oviss utgång. Ryms inte på nättidningen pga av all sport!
 
Kuriren braskar med rubriken "Samhälle skakas av blodigt drama" - fast det i texten framgår att det troligen inte handlar om mord. Gårdagens rubrik i länken här. Men under dagens rubrik handlar om den mordmisstänkte i Malmberget som släppts. Både polis och media är nog lite för snabb med både mord och mordbrand.
 
Men när jag läser ledaren i Kuriren ropar jag gärna på större rubriker. Något så sanslöst galet - något somverkar kunna bli ett regeringsförslag. Att företag månadsvis ska måsta redovisa intjänade löner. Detta ovanpå att man redan idag redovisar utbetalda löner - och innehållna skatter. Syftet är förstås gott - man vill komma åt oseriösa företag - som i många fall också är kriminella. Men varför i hela friden tror man att dessa kriminella elem ent kommer att följa en lagstiftning i det här fallet - när man aldrig gör det annars. Jag skrev igår om byggnads krav att företagen ska bli poliser mot seriösa företag. Måtte nu för gudsskull inte regeringen lägga ytterligare bördor på företagen som är vår tillväxtmotor. MEN HALLÅ - MITT ROP PÅ STORA RUBRIKER - OCH LEDAREN FINNS INTE ENS UTE PÅ NÄTET!!
 
Och mer katastrofer - fick just ett sms från Jörgen - slut kaffe. Han fick möjligen ihop till en kopp. Nu får jag rappa på - mot dusch fvb jobbet. Ser fram emot besök idag - en av mina Anner. Och kanske någon fler,
 

Lediga dagar

2013-03-19, kl. 06.30 och Josef och Josefina har namnsdag.
 
Igår skällde ju ledarskribenterna på sina "egna" - bäde Kuriren och NSD noterade jag i bloggen igår. Blev nästan full i skratt när jag kom till jobbet och läste PT - där en Tony Johansson också läxade upp partiet.Finns ju en "dagordning" för allt som ska uppmärksammas olika dagar - allt från Kanelbullens dag till Pi-dagen som inföll helt nyligt. Ser att 18 mars - igår - tillhör lediga dagar - Kanske ledarskribenterna kan instifta någon dag typ "partipiskefriadagen" eller så.
 
Själv hade jag en toppendag igår. Började med besök klockan 7 på morgnen - av Ebba - 4,5 år - och hennes mamma. Som trodde att det var jag som "gotalat" med påsktuppen - han hade nämligen värpt lite godis och presenter till henne - i trappen.
 
Kände mig riktigt i teknikens framkant då vi fick nya partiprogramsförslaget presenterat via "hangout" - googles svar på skype kan man väl säga. Nöjd med resultatet också - i stort. Nu blir det spännande att läsa förslaget också - och att initiera till motioner där vi inte är nöjda.
 
Fick se undan en hel del på jobbet - och trodde mig att lämna vid 14-tiden för träning. Och tänk - när jag väl kommer till gymmet så är det aldrig några genvägar - kör programmet till punkt och pricka. Även om det frestar ibland att kliva av bandet i förväg.
 
Hann med en kort middagsvila innan det var dags att följa både basket och hockey via olika media. Skellefeå gjorde vad de skulle mot Brynäs - och är klara att gå vidare. Grattis. Modo låg pyrt till - med 3-0 i matcher i bagaget - och 3-0 i baken i matchen. Men vände minsann till seger 5-4. Återstår lite uppförsbacke - fortfarande under med 3-1 i matcher.
 
Tisdag har börjat alldeles utmärkt. Upp ur sängen 04.20. Hämtat tidningar och konstaterade att det börjat ljusna redan den tiden. Ordet "längtar" kommer upp på hårddisken - är det inte så det kallas då det sakta blir ljusare och ljusare för varje dag?
 
Ljusnar gör det väl inte precis för Tobias - när han inte längre kan överklaga. Rivning eller inte rivning? Ett delikatärende att hantera för byggnadsnämnden, Motstridiga uttalanden av nämndens ordförande Hedstig - Kuriren contra NSD. Viktigt att kommunen tar sitt ansvar för det man eventuellt gjort fel. Och att man kommer fram till ett beslut där det här fallet behandlas som liknande tidigare Nyheten toppar ettan i NSD - och finns också i Kuriren.
 
Kuriren toppar med byggstrejken - den uppskjutna - med en nyare artikel än den här länkade. En artikel som tar upp att facket kräver att huvudentreprenören ska ha ansvaret för att alla anställda i hos alla underentreprenörer har lika höga löner som de. Syftet känns gott - att sortera ut oseriösa företag. Men är "priset" rimligt - att lägga det kravet på de seriösa företagen. Är inte risken att byggsektorn blir ännu mer monopoliserad med bara stora företag som överlever? Och ännu högre boendekostnader?
 
Väl tur att jag inte har blocktrycksmätaren på mig. När jag hade det för några veckor sen så funderade min läkare varför blodtrycket steg på tidigt på morgonen - sammanföll rätt väl med tidningsläsandet. Måhända var det Marika Forntid- förlåt Formgren - som skrev även då. Själv tycker jag att familjepolitiken i det nya partiprogramsförslaget är väl balanserat - och djupt idelogiskt. Utgångspunkten de som är svagaste parten - i det här fallet barnens rätt i fokus. Låt mig bara påminna om bland de som kommit in på brottets bana är det två saker som är gemensamma; frånvarande fäder och dåliga läs och skrivkunskaper.Och hur man kan få erbjudande om förskola till alla barn från 1 års ålder till något tvång är svårt att förstå. För övrigt undrar jag om Marika är inkvoterad kd:are bland moderata ledarskribenter?
 
Nu lämnar jag detta - och sänker blocktrycket. Tisdag blir nog en kanondag det också - besök av LA på förmiddagen ser jag framemot. Förhoppningsvis kan jag övertyga mig själv om träning idag också, Och sen får en väl undersöka om man kan se Luleå hockeys match på TV ikväll.

Lugna veckan

2013-03-18. kl. 06.30. Idag äger Edmund och Edvard dagen - namnsdag- Grattis.
 
Undrar vart helgen tagit vägen? Men väl rätt nöjd med att ha en ren och "obrukt" vecka framför mig - särskilt som jag startade med att bara dra mig en kvart för mycket - 04.45.
.
Fick åka gratis buss till stan igår - uppkopplingen funkade inte. Och på expen väntade Jens med kaffet klart. Dessutom kom han med ett frestande erbjudande att komma hem till dom och se hockeyn klockan 16. Så jag stannade på jobbet - och där blev det både gradinhängning och bokföring.
 
Trevligt besök på Timmermansgatan - men det visade sig att Jens tecknat abonnemang helt i onödan - för matchen visades på TV5.
 
Fick för mig att det skulle vara lugna veckan redan nu - men det är först nästa vecka. Men fatta ändå - snart påsk. Jättetidig sådan - kan väl bädda för lugna stunder "nedbäddad" i snön? Och kanske en och annan promenad. Fast lugna veckan verkar heta allt annat - stilla, tysta, passion.
 
Iaf en lugn tidningsläsning idag. Kuriren toppar med att en hel bransch utraderats i länet - solcellsindustrin. I bland annat Porjus - lika många jobb försvunna som om SSAB lagts ned i Luleå. Vadan denna mediala tystnad - och sena uppvaknande?
 
Liten rad i menn - om ett Gripenplan som fått nödlanda. Kanske inte borde sovit så långt till gårdagkvällens flygbuller?
 
Och i NSD presenteras Ögrens "nödlandning" - nu är det inte han som är hotet mot Kalix sjukhus - det är den gränslösa vården.Ett EU-direktiv öppnnar för att vi kan söka vård i Finland. Är inte säker på att alla ser det som ett hot?
 
Lite kul idag med ledarsidorna - där "husbondens röster" faktiskt läxar upp sina hussar. I Kuriren dessutom både i ledaren och i gästkrönikan. Än mer anmärkningsvärt att det sker i NSD  där Peter-Jaan Kaask konstaterar att program och verklighet inte stämmer. Han gillar inte taktiken att sitta stilla i båten.
 
Idag blir det spännande att få ett helhetsgrepp över vårt nya partiprogram Nyheterna flaggar med värnskatten - förmodligen för att få till en konfliktyta mot moderaterna. Kanske inte det mest taktiskt riktiga att lyfta den frågan - men det är ju inte så många år sen som det rådde stor och bred förståelse för att ingen skulle behöva betala mer än hälften i skatt. Så sakligt sett är det riktigt rätt. Spännade också uppgiften i Kurirens ledare att det finns utredningar som visar att reformen inte skulle kosta staten något? Nå förhoppningsvis kommer det mera än värnskatten idag när Christer Nylander presenterar programförslaget.
 
Ni kan för övrigt se direktsändning av presskonferensen på www.folkpartiet.se kl. 11.00 idag.
 

Vilodag

2013-03-17, kl. 07.30 - Gertrud har namnsdag.Länken till Gertrud som jag hittade - var "mager" - tyskt ursprung enda upplysningen.
 
Bloggen ger också nyttiga upplysningar - kusinen visste minsann att jag varit till Ikea igår - trots att det blev hastigt påkommet - och jag inte hann informera.
 
Men så blev det - lämnde bilen på Timmermansgatan och åkte vidare med Jens, Jessica och Sara. I Kalix "dumpade" vi pappan och for vidare till Haparanda. Lite nyttiga inköp till jobbet - och lite onödigt privat - fast värmeljus så klart. Och så hann vi äta lunch på Ikea - dock inte köttbullar utan lax för en del och så en kycklingfilé. Unnade oss efterrätt också - äppelkaka för min del - gott.
 
Så hann vi med Ittala och Cancy world också - en icke så märkvärdig - men vacker - glaskanna blev bytet för min del. Ittala suger pengar - 449 kronor.
 
Klockan 14 landade vi tillbak i Kalix på isracingen - precis när segraren i finalen gick i mål. Lagom dos för mig som inte ser tjusningen att busköra runt på en isoval.
 
Hann upp till kusinen innan barnen nattats - Ebba och Oscar har ju bara 2 dagar kvar hos farmor. Och minsann där fick jag en fin bukett märklila tulpander - från Sarah - som varit på besök i 2 dagar utan att jag hunnit ens upptäcka det.
 
Har hämtat in dagens DN - upptäckte att det var rätt kallt - koll visade minus 24. Den strålande solen som var verkar tyvärr försvinna - nu är det mul.
 
Inte mycket "upplysningar" i nättidntidngarna heller - mycket om Lilians begravning och sport förstås. Heja Skellefteå som leder i matcher med 3-0. Modo ligger under med samma mot Färjestad tror jag.
 
Och idag hejar jag på Sandviken - mot Hammarby i bandy. Sandviken blev faktiskt svenska mästare i bandy redan igår - men den rubrken - om segern över AIK kom långt ner - dambandy!
 
Dagens enda nya nyhet verkar vara en Sifo - och den kändes inte särskilt upplyftande - med två av allianspartierna under spärren - och uppgång för S.
 
Lokalt verkar det varit lugnt - en misshandel i Kiruna. En rubrik om kvällen största besvikelse triggar min nyfikenhet men visar sig bara vara en recension av ett musikframträdande.
 
Nu ska jag röja lite (mycket) här hemma. Sen ska jag kolla lite busstider. Min bil blev kvar i stan. Vare sig Jens eller Sara hade några nycklar till lägenheten - där mina bilnycklar fanns. Och resten av familjen hade redan dragit på födelsedagskalas. Så jag blev hemskjutsad - och tack och lova hade jag plockat ner nyckelknippan i handväskan.
 
Skickar en hälsning till folkpartisterna i Pajala också - hoppas ni får ett bra årsmöte. Och att Thomas och Jörgen peppar er ordentligt. Vi ses på marknaden till sommaren - hoppas jag.

Bra - men kort

2013-03-16, kl. 07.00 - och Herbert och Gilbert har namnsdag grattis. Själv blev jag mer intresserad av Gilbert än Herbert - känner ingen Gilbert.
 
Mitt minne är bra - men kort. Igår kom bud om att serva son och barnbarn med att åka till Ikea idag. Ja sonen ska stanna i Kalix för isracing - medan Sara och jag ska dra till Ikea och inhandla divers små prylar. Blir mitt livs andra besök på Ikea Haparanda - kan inte säga att jag ser framemot det - men blir iaf kul att umgås med Sara - och en kompis som hon har med.
 
Dock blir det lite stressig start - låg och "mojsade" i sängvärmen - tänkte sovmorgon till halvsju så där. Det tog en liten stund innan jag kom ihåg mitt åtagande.
 
Dock inget ont...hade ännu inte kommit ihåg att Da Capo startar klockan 6 - så hämtade tidningarna och slog på radion - och fick njuta gamla "Diana" när jag slog upp Kuriren.
 
Hann tänka att jag är rätt less på gästkrönikör Gröning - då jag fick inmundiga en mustig krönika som påminde om oss lättflörtade norrbottningar - Rosengren - och om NN:s eventuella återkomst till fadershuset.
 
Och så skriver JE om Kalix utan röda fanor. Ja i sanning mycket märkligt när man får se moderaternas högsta höns i Norrbotten - Linda Frohm i armkrok med sossarna och vänstern. Ska demonstrera tillsammans på första maj - ja det andra partierna ska nog också vara med - det har inte bara hunnit svara. Sanningen lär vara att uppgörelsen S-M-V var klar redan när inbjudan gick till övriga. Inte alls olikt demokrati ála Kalix. Säger nog som JE jag hade nog inte ställt upp på det.
 
När huvudet är dumt får kroppen lida - nu blir det till att stressa mig färdig. Klockan 8 är det avfärd från Berigårn. Måste om jobbet och ta mått på en gardinstång.
 
Ha en bra lördag - och se upp för knakningar i isen - ni som ska vara med och sätta rekord i "tummen"..

Hetluft

2013-03-15, kl. 07.00 - och Kristoffer och Christel har namnsdag. Skickar grattis till alla såna - men lite särskilt till Christel i Jokkmokk och kusinbarnet Christoffer i koskullskulle. Och så undrar jag varför man inte samlar alla namn med samma ursprung till samma namnsdag - med anledning av att Christel tydligen har sitt ursprung i Kristina.
 
Jag kan inte räkna dem alla - men över hundra är det iaf - "kommentarerna" här på bloggen på inlägg som jag gjorde 2008 med rubrikerna "ojuliga tidningar" resp. "skottdagen" - och alla har bäring på viagra och närbesläktade ord. Gå för gudsskull inte in och klicka på den länk som finns med!
 
Om det var dessa eller något annat som gjorde att gårdagens morgoninlägg blev liggande kvar i utkast vet jag inte. Däremot fick jag bekräftat att bloggen iaf gör att någon funderar till om något hänt mig när jag inte skrivit. Men det vill ju till att jag inte feldaterar och har mig.
 
Hetluft för Luleå ikväll - LF i Uppsala och Luleå hockey i Göteborg. Vi håller tummarna. Mina "brynäsvänner" får väl glädjas åt Luleås framgångar - såg att ni blev totalkrossade av Skellefteå för andra gången.
 
Hetluft - milt sagt - var det ju runt Juholt. Pinsamt för hela s-rörelsen att den som skrev Juholt hyllade installationstal var den som själv ledde hyllningskören. Läs här om hur Suhonen hyllade talet som han själv skrivit!
 
Mer hetluft borde det vara kring "utrensningen" inom landstinget. Ledare i Kuriren idag. Visst är det märkligt att inte facket - så politi(S)erat som det är - ryter ifrån. Sen när accepterar man "bristande förttroende" utan konkretisering som skäl för uppsägning. Men det är kanske tack vare polit(S)eringen de inte har synpunkter?
 
Ser kommentarer om "barnboken" som som är sexistisk - att det skulle vara att överreagera att göra väsen av det (tack och lov få ändå). Men ställ den i relation till alla sexistiska övergrepp som sker överallt i samhället. Nu en fd idrottledare som tros ligga bakom med självmord en ung flicka i Kumla begick häromdagen. Vi får skörda vad vi sår!
 
Imorgon är det prinsessan Llians begravning - stor nyhet i media - just nu också på TV - "Helgonet" lär komma - och Lillbabs är inbjuden men kan inte delta. Pinsessans hårfrissa lär också vara inbjuden - vi får väl se om hon kommer. En får väl försöka göra utrymme för den TV-sändningen.
 
Men nu börjar jag med att hantera fredag - fatta att vi är där redan. Jobb på förmiddagen. Besök på Studieförbundet Vuxenskolan efter lunch - Öppet Hus. Och om jag är diciplinerad då blir det veckan 3:e träning. I avdelningen diciplinerad är det väl lika bra att jag erkänner översovning idag igen -  till halvsex. Nästkommande arbetsdag ska jag försöka mig på att ställa väckarklockan en bit i från sängen.
 
Ha en god fredag.
 
 
 

Statistiskt bra

2013-03-14, kl. 07.00 - och Matilda och Maud har namnsdag.
 
Skitstart idag - översovningen med 1 timme. Får nog fundera hur jag ska ha det med mina morgonvanor. Har ju trott att bloggen var det som balanserade adrenalinhalten - men 24-timmarsblodtrycket visade att stunden vid bloggen var det röd varningsfärg. Och det var minsann en morgon då jag försovit mig - och skulle skynda att skriva av mig.
 
Läkarbesök alltså igår - med godkänt resultat väl. För genomsnittligt var mitt tryck perfekt - eftersom hjärtat mest bryr sig om att det är statistiskt bra dvs att det får jobba lagom sett i ett dygnsperspektiv.
 
Övrig nyttighet igår - beställde pass. Imponerad av okrångligeheten. Om jag bortser från att polisens reception inte fanns där jag förväntade mig - utan porten bortanför - så gick det otroligt smidigt. Var minsann inte där inne mer än 5 minuter - och 350 kronor är väl inte mycket att uppröras över.
 
Och ny påve har vi fått sen senast jag skrev här - Franciskus.den I . Det är väl en del som blir lyckligare av det kan jag tro.
 
Våra lokaltidningar har hittat var sin nisch idag. Kuriren toppar med Hammarstedt och att det ska vara Ögrens order att han skull få gå. Ja lite sovjetstuk skrev jag redan igår.NSD har också skrivit om det - men håller det på en lägre nivå - iaf på ettan.
 
NSD toppar istället med att kända kriminella portas från krog. Och hos de kriminella verkar det inte saknas resurser - har anlitat en välkänd avdvokat. Vi får väl hoppas de inte omfattas av någon form av rättshjälp?
 
Och Luleå hockey vann första ronden mot Västra Frölund på hemmplan. Mycket groll verkade det ha varit - och rop på matchstraff från Västra Frölunda - som "hotar" med att vi möts ju på fredag igen.
 
Ingen av tidnignarna verkar ha lagt ut matchen Ögren-Hammarstedt på nätet. Där hittade jag dock denna kuriosa nyhet - som kom igår - om att sossarna i Kalix ställer in årets 1:a maj tåg till förmån för en manifestation över partigränserna. Skulle förvåna mig om inte det här blir en riksnyhet - redan protesterar det "gamla gardet". Lite förvånad över att övriga partier snällt fogar in sig i tåget - med tanke på hur s i Kalix hanterat demokratin tidigare.
 
Nu dags att börja tänka på jobbet. Motorvärmaren jobbar - fast bara minus 18 idag. Finbesök från partivän idag - Håkan Lindh Skellefteå - som ska till Kommunförbundet - men som besöker oss också. Kul. I övrigt packar jag väl träningsväskan - men idag kan det bli antingen eller - gjorde veckans 2.a igår. Nöjd.
.

Dåligt orienterade

2013-03-12, kl. 06.45 - och Greger har namnsdag. Grattis! Vackert namn tycker jag.
 
Bra dag igår - nöjd med den - fastän det inte blev någon träning. Ett medvetet val - men när jag kom hem såg jag att jag inte ens hade haft träningsväskan med mig.
 
Jobbade för länge för att det skulle vara bra för kroppen - det finns fortfarande någon spärr vid 5-6 timmar - sen är det som om proppen går ur. Men det beror väl lite på hur intensivt det är. Igår slaktade jag massor av dåliga samveten och energitjuvar. Fast känslan att vara ikapp - brukar hastigt kunna vändas.
 
Iaf sov jag middag i nästan 3 timmar - och inga problem sen att somna redan strax efter 22. Kusinens svärdotter - som är hemma i Bergårn med en 5-åring och en 9 månaders baby - berättade att man på BVC säger att sömn föder sömn - för barn upp till 4 år. Själv tror jag det gäller upp till 64 - minst.
 
Reta sig på något ska ingå i morgonens tidningsläsande. Nättidningarna har i mina ögon chanserat - och idag noterat jag att de är dåligt orienterade om vad som är lokalt. Under "senaste nytt lokalt" hittade jag Solna, Piteå och Skellefteå. Och sist på listan planeten Mars. Ser nu att den kopletterats med två renar som kört över i Murjek - hur det nu överhuvudtaget kan platsa som nyhet?
 
För övrigt har de senaste tiden varit flera så kallade scoop som presenterats samtidigt i NSD och Kuriren, Kan det vara lyhört i media huset?
 
Dock idag presenterar Kuriren nyheten om att Kurt-Åke Hammarstedt fått sparken som chen för regionala enheten på NLL. Faktiskt inte en rad i NSD. Och faktiskt inte ett ord om varför - vare sig från politiken - Kent Ögren - eller tjänstemannasidan - Gunnar Persson. Och själv vet Kurt-Åke inte alls varför. Lite sovjetutrensning över det hela? Särskilt med tanke på att de hävdats att den anställningen hade rätt mycket med partibok att göra. Väl bara jobbat hos rörelsen närstående som SSU och HSB. Få se om media mäktar med att ge oss en förklaring.
 
Apropå SSU-fifflet så börjar det röra på sig. En ny misstänkt delgiven misstanke - undrar vad som menas med "en ny" är det ingen av de tidigare nämnda? Skönt iaf att polisen lovar att de ska bli färdigt under våren.
 
Sorgligt - och så jäkla onödigt - men skoterolyckan som krävde livet för en ung Sunderbygrabb. Och i skuggan av rubrikerna finns familj. släkt och vänner vars liv ställs på ände. Och tänker på kompisen som försökte dra upp honom men inte orkade. Chockad - enligt tidningarna - men det lär väl bara vara förnamnet.
 
Hör på nyheterna om hur polisen under en tidperiod jag inte uppfattade fått rätt många fler miljarder till sitt förfogande - en rejält ökning av resurser alltså. Men under samma tid har brottsuppklarningen minskat - rätt mycket  det också - fast åt fel håll. Det borde verkligen genomlysas och debatteras. Fast nu ska vi väl ägna åt åt viktigare saker - som påvevalet - där det fortfarande bara kommer svart rök.
 
Avslutar med gratulationer - till Gun Byström - som fyller år idag. Grattis!
 
Nu ska jag själv med pigga glada ben - fast med bil - mot jobbet. Brejk på förmiddagen för en årlig kontrollbesiktning - hos husläkaren. Kan hoppas att hans prover och mätningar visar att jag mår lika bra som jag gör.
 
För övrigt ska jag nu - med omedelbar verkställande - ta fram mitt utgånga pass. Tänk om någon fantastisk resa bara ramlar över mig så där - och så står jag utan pass. Mardröm!
 
Ha en fin önsdag.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gratulationer!

2013-03-12. kl. 07.00 - idag gratulerar jag den äldre av mina underbara "prinsessor" - Sara Victoria - - namnsdag idag tillsammans med kronprinsessan Victoria - och en del andra som kanske stavar Viktoria.
 
Fin dag igår tillsammans med min nya arbetskamrat Jörgen. Så roligt att få in lite nytt blod till jobbet. Efter lunch slet jag mig dock från honom och tränade. Dagen blev inte sämre av att se basket i Antnäs - där namnsdagsbarnets lag vann över Överkalix med 123-19 - lite okul för Överkalix - men konstaterade att deras tjejer skrattade och var glad i slutet av matchen ändå.
 
Dock började den här dagen på för mig värsta sätt. Låg vaken vid halvfemtiden - drog mig lite - och vips var klockan kvart i sex.
 
Känns konstigt - men rätt - att känna glädje - om än förstås mycket dämpad - i att läsa att 24-åringen från skoterolyckan hittats. Här handlar det förstås bara om grader i helvetet - men mycket värre hade varit om man inte fått upp honom - ovissheten. Lite konstigt även att använda ordet gratulationer - men jag tycker polis och övrig räddningspersonal är värd vår tacksamhet och uppskattning. Har nog varit ett mycket svårt jobb.
 
Blir så förtvivlad när jag läser om unga människors liv som föröds så onödigt - varje år i ett antal skoterolyckor.Nu läser jag om två ungdomar som stulit bensin och som "straffats" med döden. Här kommer det nog att bli diskussion om polisens insatser - stod i proportion mellan "brott och straff". Tycker extra synd om brovakten som beordrades att fälla bommar och öppna bron!
 
Gratulerar folkpartisterna i Kiruna och Piteå som igår genomförde möten i demokratins tjänst. Eva Flyborg i Kiruna - diskuterade företagare och förtagandets villkor. Så passande i den kreativa miljön vid ishotellet. I Piteå diskuterades försvarsfrågor - ett samarrangemang melan Studieförbundet Vuxenskolan och Folkpartiet - och med duktiga och sympatiska Alla Widman i huvudrollen. Skönt att kunna komplettera tidningarna med FB - i nyhetsinhämtandet. Och om Allan och försvarspolitiken kan ni läsa även på Kurirens ledarsida.
 
Dagens sämsta uttalande - om flitpengar till funktionshindrade - består oss kommunalrådet Petersen med. "Det här är ett bra system,  Ersättningen är bland de högsta i Sverige! Vi har inte mer resurser än så här". Kaffepengar om man ser till hur mycket pengar som strös och strötts runt våra arenor. Sjukt att de ska betala för att jobba - jobbresor och uteätande gräver hål i deras i de allra flesta fall urlåga pensioner. Medan de dessutom gör insatser som ger intäkter till kommunen.
 
Nu förbörjar försovningen flåsa mig i nacken. Dags att starta racet mot jobbet. Där blir jag förmiddagen - ungefär 2 timmar lönearbete och 2 timmar idellt - det känns som en okej insats. Om jag sen får till träningen så kommer jag vara nöjd och glad när jag styr bilen hem mot Berigårn.
 
Ha en riktigt fin tisdag.

Tidig måndagmorgon

2013-03-11. kl. 06.15. Edvin och Egon har namnsdag. Gratttis till er - äg dagen idag. Själv förnimmer jag jag vibbar från barndomen - dom fanns här i byn både Egon och Edvin.
 
Och dom hade vetat att det är strömt vid grundet och att det finns ställen där man inte åker, En kunskap som fördes vidare från generation till generation. Även under kallaste vintern kunde vatten komma i dagern. Det första som mötte mig i morse var om en skoterolycka - med troligt dödsfall -  just där.
 
Har haft en riktigt helledig helg - blev halvdag basket även söndag. Själv var jag i Antnäs och såg Saras lag vinna över Polcirkeln med 107-28. Men mera spännande i Råneå där Lisa spelade. Fortlöpande sms-rapportering från Anke -  som avslutades med besked om 24-24 vid fulltid- Och förlängning - som visade sig vara "sudden" - och Ellen satte en tvåpoängare - och tjejerna var i final - i pojkklassen. Inte dåligt alls - slutade med silvermedaljer för tjejerna och dessutom vinnare av cupens faiar-play-pris.
 
Hade lycka att få en tidig måndagmorgon idag. Somna gott till Da Capo - och tror inte jag hörde avsignaturen. Men så vaknade jag också kl. 04.00 - och steg upp ganska omgående.
 
Tidningarna lästa - förutom den sorgliga olyckan ovan så "bjuds" vi också på väpnat rån och totalbrand i Avan. Polisen gjorde en utryckning med blåljus även tidigare på dagen - när vi åkte hem från basketen - vid lunchtid. Men tidningarna hjälper inte till att stilla vår nyfikenhet om vad det gällde?
 
Vemodig nyhet domininerar kvällspressen - prinsessan Lilian har avlidit 97 år gammal. Uppenbarligen har hon betytt mycket i kungafamiljen - och prinsessorna fick avbryta Maeleines möhippa för att vara vid hennes dödsbädd. "Damtidiningarna" bör sända en särskilt tacksam tanke till henne - tänk så mycket det skrevs om hennes och prins Bertils "hemliga" kärleksförhållande.
 
Nu är det en ny dag som ska levas. Viktigt idag; Hendrik i Boden börjar "mogna till" - 40 år idag. Stort GRATTIS till dig.
 
Och så hälsar vi de folkpartistiska riksdagsledamöterna Allan Widman och Eva Flyborg välkomna till länet , Piteå resp. Kiruna.
 
Får en ny arbetskamrat idag - Jörgen - som ska hjälpa och stötta våra lokalavdelningar inför valet. Tänkte mig att vara tidigt på jobbet - förebild så han jobbar både bittida och sent, ha, ha. Har jag/vi tur så har Jens fixat kaffe. Thomas räknar jag bort idag - sammanträdesmåndag.
 
Förhoppningsvis ska jag inte räkna bort träningen idag. Och så avslutar jag dagen med basket i Antnäs - Saras lag mot Överkalix. Basketen fasas nu ut till förmån för fotbollen - därav intensivt nu med att klara av uppskjutna matchen. Kan vara säsongens sista ikväll.
 
Ha en bra måndag alla.
 
 
 

Senaste nytt i korthet

2012-03-10. kl. 07.45 - nu gör jag en tom länk här för att få texten svart - fast det kanske är någon gammal länk så det kan bli både spännande och pinsamt.
 
Mycket kort - har sovit länge - till klockan 7. Kropp och själ helt slut efter en heldag i Råneå - for hemifrån kl. 10 och kom hem vid 19-tiden. Med 3 segrar för Lisas lag. Lite extra då tjejerna spelade i pojkgruppen för samma åldersklass.
 
Om vi nu räknat rätt är de i semi nu på morgonen - möjligen match redan kl. 08.00. Dit får mamman och Anke åka. Själv ska jag nu hämta mormor Doris och vi ska åka förbi stan och hämta upp Sara som har match i Antnäs kl. 11.00 - mot Polcirkeln.
 
Temperaturen är minus tolv. Det är mul idag - men igår var en strålande solig vårvinterdag. Hann ut en kort stund och sitta på en spark utanför hallen. Efter besök i vagnen som sålde hamburgare. Det var inte en helt maximal dag sett ur propointsynpunkt - det blev ett och annt utöver två hamburgare också.
 
Men nu mot duschen så jag hinner starta denna dag nyttigare - med havregrynsgröt.

Uppkast

2013-03-09, kl. 07.30. Namnsdag idag Torbjörn och Torleif. Grattis - Fälldin och orkestern tänker jag först på.
 
Igår syndade jag på nåden. Nå inte mer spännande än att jag gjorde en full arbetsdag - tom mer än 8 timmar kanske. Ensam på jobbet brukar inte vara mina bästa dagar - men igår var en riktigt doer-dag.
 
Och ändå längtade jag hem för att träffa Ebba och Oscar - ja mor Jonna också förstås. Hann innan John Blund kommit till dem - och nu hör Ebbas fötter från övervåningen - så han stack tidig morgon den gode JB.
 
Annars minns jag bäst från gårdagen NSD:s ledare. OA ge en resumé av Luleå kommuns 5 senaste kommunalråd. En kvinna - Ulla Ölvebro - och henne "drar han över" på 4 rader - och detta på självaste Kvinnodagen. Och detta trots att han själv skriver att hon "regerade" när Luleå kommuns befolkning ökade för första gången, Hón bäddade för och bröt trenden. Och det var värt hela 4 rader!
 
På radion hör jag att älgar har dominerat nyheterna senaste tiden. Bland annat om någon som mötte en älg i skidbacken - något grått i ögonvrån som han sa. NSD är förstås med på den trenden - med ett reportage om famijen Larsson i Lomträsk som fått tillökning - av älgen Lill-Johan som de matar och som leker med fåren i hagen. Dock ingen länk.
 
Kommer att tänka på en annan bra grej från igår (måste vara tama tidningar idag) - Nils Johansson i NSD. Likt barnet i sagan om Kejsarens nya kläder säger han vad många ser - om jippot med Lulebor på isen för att komma i Guinessrekordbok. Lite pinsamt om Nils har rätt - att rekordet som Luleå ska slå är betydligt högre än vad kampanjmakarna tror. Men hoppas iaf att isen håller!
 
Och medan ni lever dagen och inväntar kvällsstunden med John Blund - kan ni ju lyssna till en annan JB, Tydligen sänder Expressen Jans tal från Västerås. Har jag fattat rätt? Jajemensan . nog ser det ut så - här.
 
Själv har jag inte tid med det - då är det MATCH - uppkast 11.45. La spelar Leos cup i Råneå - faktiskt i en pojkgrupp - för lite lag i F 01 - och tjejerna ville absolut spela. Själv känner jag lite nostalgi med Leos cup . till minne av en verklig basketentusiast - Leo Kairento . som var ledare på den tiden jag spelade, Kommer nog att höra hans högljudda coachande eka mellan väggarna i Rånehallen.
 
Men jag slits verkligen mellan olika aktiviteter idag. Om ni visste så vackert det är när jag blickar ut över Berigårn. Kritvit snö, vackert blå himmel och strålande sol som glittrar och reflekterar. Men det blir basket . kanske någon stund i solen bakom någon knut i Råneå, JB får finns sig att komma först på trejde plats idag.
 
Hör Lisa Syren på radion . hon jagar fortfarande älgar - möten med älgar - och bilder. I den jakten hade hon hittat rubriken "Ökad potens i Norrbotten" - och nyfiken som jag är var jag tvungen kolla. Hör på trafikradion att det är älgar mellan Rutvik och Person - vid Ängesbykorsningen - huruvida det är gps-älgen eller andra förtäljer inte hisorien - men jag lägger fram kameran - hoppas dock mötet med älgarna inte blir FÖR närgånget.
 
För övrigt är det uppkast i morgon också - kl. 11.00 - Sara i Antnäshallen. Bra minnesträning det här att skriva om sånt jag ska komma ihåg.
 
Ha en ljuvlig lördag alla vänner - och alla som jag känner.Vi är inte ett dugg avundsjuka på de 7-800 folkpartisterna som möts i Västerås i helgen.

När huvudet är dumt....

2013-03-08, kl. 07.00. Och idag firar vi alla Kvinnors dag - och ber att vår Herre att ge oss styrka att fortsätta kampen för jämställdhet - för våra unga flickor och pojkars skull. Och Siv(an) har namndag - grattis.
 
Själv rabblar jag sinnesrobönen - den om att inte lägga ner energi på det man inte kan påverka utan ägna all styrka till det som förändrar.
 
Vaknade nämligen kvart i två i natt - och rikade kasta en blick ut. Fick då se båda soptunnorna på drift - utkastade vid infarten. Och inte någon vanlig putt i kull - utan uppenbarligen har traktorskopan lyft och kastat. Vägen skrapades tydligen igårkväll medan jag sov - vällovligt. Fast det hade ju varit bättre om de plogade ordentligt så slapp de denna "isrensning" flera gånger per säson. Och då inte nog med att de kastat tunnorna - de har lagt upp ett snölager på tomten - öst över Kerstins fina häck. Fotat och känns som om det banne mig är dags för en polisanmälan. Så här kan inte kommunen behandla sina innevänare.
 
I alla fall ska jag dokumentera med ännu fler bilder nu på morgonen - jag fotade i natt också.
 
Nå jag hämtade tidningarna och läste - sen begick jag misstaget att gå och lägga mig igen - kvart över fyra. Så vaknade jag inte förrän halvsju.
 
Så jag hinner inte med bloggen idag heller - fast å andra sidan har jag redan glömt allt förtret som stod i tidningen.
 
Jobbade åt helsicke för länge igår - man nöjd för jag hann mycket. Och "rasade" inte ihop av det heller. Hoppas det flyter på lika bra idag - isåfall blir det en helledig helg.
 
Och idag kommer Kerstins barnbarn och svärdotter hem till Berigårn. Och snön vräker ner igen!!

Slumpgeneratorn

2013-03-07, kl. 06.45 - idag gratulerar vi Camilla på namnsdagen - oavsett hon bor i Kamomillastad eller någon annanstans.
 
Sitter och tittar ut över en osedvanligt välskottad Berigård - vi gjorde ett bra jobb igår - först jag - och sen traktorn. Nu ska det bli spännande att se om kommunen plogat Kråkbergsvägen. Två plogningar har "våran traktor" gjort - och han kommer inte i onödan. Var en jäkligt besvärlig snödag igår - resan in till stan kändes minst sagt spännande - snörök efter knäppisar som till varje pris måste köra om. Och verkar vara få som hittat knappen för de dimljus man kan slå igång för att bli mer synlig. Inte alls underligt att det hände olyckor, Snöyra och blåst - visst - men nog är det också lite av slumpgeneratorn som avgör var och när kommunen plogar.
 
Ja hela gårdagen gick i snöns tecken. Hämtade kusinen på flyget och sen var jag i snösvängen i nästan två timmar. God och nyttig motion. Gjorde sen ett ryck och fick ihop minnesanteckningarna från förrgårkvällens sammanträde. Sen blev det bokläsning - och drömmer om när jag kommer att se bättre - oj vad läsning det ska bli.
 
Efter dagens tidningsläsning undrar jag om skilsmässostatistiken kommer att dippa i Luleå. Nu ska det inte längre gå att få förtur vid separation. Idag går 47 % av anvisade lägenheter till förturer pga av skilsmässor. Lite hopplöst att koa på vanligt sätt då. Ettannyhet hos NSD.
 
Och så fortsätter de spåret med Niklas Nordström som nytt kommunalråd. Intressant att Niklas som bara för några år sen var aktuell för uteslutning ur S-partiet - för att han stod för långt till höger - nu är högvilt i jakten på nytt kommunalråd i röda Luleå? Och på ledarsidan presenterar OA det vinnande konceptet - åtminstone i historiskt perspektiv - 1968 års val - med fyra gubbar i topp - Sträng, Erlander, Wickbom och Palme. De två försnämnda för erfarenhet - Palme och Wickbom för förnyelse. Nyheten läckte för övrigt till båda tidningarna - vid exakt samma tidpunkt. Välplanerat?
 
Försöker utläsa av stuket på nättidningarna när betaltjänsten når oss här, NSD lägger mycket oftare ut samma nyhet på nätet som i pappers än vad Kuriren gör. Idag har Kuriren toppnyheten att företagare tjänar pengar på Migrationsverkets platsbrist - dock inte på nätet. För ovanlighetens skull så finns inte NSD:s  ledar - enligt ovan - utlagd i nättidningen - kan nog inte utläsa något av detta - verkar vara slumpgeneratorn här också.
 
 Swedbank var inte fullt lika giriga som deras pensionskunder kunde tro när det fick kontobesked som visade pensionspengar på minus. Ett systemfel. Ja ibland när man får pensionsbesked så hoppas man ju på det - men..
 
Idag blir det jobb på förmiddagen - sen är jag svarttaxi åt yngsta barnbarnet - hämtning i Måttsund. Men återvänder sen till jobbet för att dejta en person som ska bli min arbetskamrat mina sista arbetsår. Sen får en väl se vad livet bjuder i övrigt.
 

Ve och förbannelse...

2013-03-6. kl. 07.00 och Ebbe och Ebba har namnsdag. Grattis till alla såna och särskilt till Ebba på Värmdö som ska vinka av sin farmor idag - kusinen kommer hem.
 
Ve och förbannelse läser jag över snön denna morgon. Kärleken till vinter och snö slutar iom februari, Har tvingats göra iaf lilla snösvängen - det stal tiden från bloggandet. Men också fysisk aktivitet ger utlopp för allt elände man tagit in via tidningarna.
 
Med det säger jag att jag inte hinner skriva här - men måste iaf tala om att jag kom upp på "bandet" igår igen - dvs träning. Efter det åkte jag hem och sov mellan halvfem och sju. Sen hade jag två telefonsammanträden. FÖR högt tempo nu.
 
Från dagens tidning kan jag dock inte låta bli att notera att när fan blir gammal blir han religiös. Kent Ögren ber om ursäkt för klavertramp. Så ser jag att de spekuleras i att Niklas Nordström skulle vara frälsaren efter Karl P. Niklas som blev så illa behandlad i på län(S)plan - som offrades till förmån för Rosengren. Kan den ödmjuka outfiten har något att göra med Niklas eventuella återkomst. Här ska visas att det inte är som för?
 
Och snön den bara fortsätter att vräka ned - godmorgon mina vänner!
 
Måste förstås också berätta att igår beställde jag tid för linsbyte. Med konstaterande av gråstarr på båda ögonen var beslutet lätt. För lite starr för att få operation via landstinget. Det var det som gjorde att mor min gick för länge med sin gråstarr - och fick enorma problem. Det missgtaget ska vi inte göra om. Det blir till att gräva i spargrisen, 55000 kalla vill de ha. Fredag 27/4 kl. 14.10. Nervös - jodå!

K-dagen

2013-03-05, kl. 06.45 - och idag gratulerar vi Tora och Tove - namnsdag. Födelsedag idag - farbror Hans i Alvik. Hipp, hipp, hurra!
 
Hade en superdag igår humöret började väl så där på morgonkulan. Några snabba positiva besked fick allt att vända, Bland annat oro för en person som inte om till planerad träff - orolig att det hänt honom något tråkigt - men visade sig bara vara vanlig mänsklig glömska. Sen snurrade det på - fort och (för) länge.
 
Idag är det K-dagen - ska till Koskelas för besök nr 2. Undersöknning av ögonläkare som gör fördjupning och ger besked om det är möjligt att byta linser. Sen är beslutet mitt. Do it or not!
 
Blir inte så upplyft att tidningsläsandet. Kuriren-nät inleder med rån på Hertsön och inbrott i Gammelstad - kiosken hos Giffarna. Och Extrarubriken idag -på Kuriren-papper handlar om att LF fuskat med publiksiffror - till ingen vinning har man vid två matcher fördubblat den officiella publiksiffran. Kan undra vad som föranlett Kuriren att avslöja det? Kommer det mera? Ettan-nyheten i Kuriren gör ju en inte muntrare precis - missbrukare får ingen vård. Väl ingen nyhet för initierade.
 
Sossarna lyckas få en helsida i NSD och en halv dito i Kuriren på att presenera att de ställer frågor i riksdagen - om servicen i den norrbottniska glesbygden. Borde väl rimligen snarare svara på frågan hur det kan se ut som det gör - i ett län där s regerat sen Hedenhös - och oftas med en s-ledd regering för Sverige.
 
Och OA bröstar sig över att riksdagsledamöterna enligt ovan sätter strålkastarljuset mot småkommunernas problem. Men inte ett ord om halogenljuset som sprider löjets skimmer över länet -  Norrtåg. Nu har man kommit på att tågen inte klarar en älgkollision - och frågan är väl hur stor ren de klarar utan att fronten spricker. I riksnyheterna igår. Fattar ni hur mycket pengar som föröds på alla bussar som transporterar tågresenärerna - inte bara Luleå-Umeå - utan nu även Luleå-Kiruna.
 
I Kalix ska Vassholmen få ny entreprenör- enlig NSD  - men nuvarande entreprenör verkar knappt veta om det. Förefallet som kommunen agerar utifrån hörsägen.
 
Nå idag får jag iaf glädjas åt Kurirens ledare - som läxar upp moderaterna för att de backar från sitt (och alliansens) vallöfte om att garanterna medborgarna valfrihet - LOV. Skulle vara välgörande att höra några av länets moderater agera, Tala om att om norrbottningarna i det röda norrbotten ska få del av valfriheten så måste det lagstiftas. Det är mycket viktigare än allt kommunalt självstyre i världen.
 
Själv ska jag nu styra mot jobbet - 10.10 väntar Koskela. Sen hoppas jag få till träning idag - försöka sluta tidigt för ikväll väntar först telefonsammanträde med nomineringskommittén kl. 20.00 och kl. 21.00 är det extra styrelsesammanträde med länsförbundes styrelse
 
För övrigt behöver jag inte anstränga mig så mycket idag - kommer att få beröm i alla fall. Kurirens horoskop för oss Vädurar.

Upprättelse

2013-03-04, kl. 06.30 - Adrian och Adriana gratulerar vi på namnsdagen.
 
Efter norska segrare i både herr och damklassen i Vasaloppet kändes som något  av en upprättelse av det blev GULD på femmilen - och vilket lopp han gjorde Johan Olsson. Och ni aviseras det att han kommer i morgonsoffan på TV - det måste ses.
 
Lite bragd också att efter Kirunaresan ge mig av till Övertorneå igårkväll. Men sällskap på resan - Thomas - underlättar. Och riktigt bra före - och inte ett enda vilt såg vi till.
 
Hörde däremot om olyckan som inträffat i Sunderbyn - så tragiskt - en död och en allvarligt skadad. Nyheten i topp på NSD:s papperstidning - medan Kuriren har en "extra" ruta i högermenyn. Så många som nu fått tillvaron sönderslagen för lång tid framåt.
 
Väldans tunna tidningar idag - så tunnar att man till och med presenterar att tunga lastbilar systematiskt kör för fort. För oss som färdas en del på vägarna hade det inte behövts någon utredning för det.
 
Norhland kittlar nyfikenheten - gruva eller basket. Här var det basketseger att fira - vi får väl hoppas det smittar av sig på gruvan.
 
Om dödsångest ska man inte skoja - även om man gör det lite slarvigt ibland. Kuriren har ett helt uppslag om en kvinna som fick gå omkring i 7 veckor och tro att hon hade cancer och skulle dö, En vårdcentral i Norrbotten som gett beskedet - som se visade sig vara felaktigt. Förstår inte varför man inte skriver ut vilken vårdcentral det gäller - vadan denna hemlighetsfullhet? Kuriren har inte lagt ut det på nätet - men NSD har tydligen hittat ett TT-telegram,
 
Gillar när Johan Olsson säger att det var något speciellt att köra när kungen var där och tittade. Och i nästa andetaget omfattade han även "folket från Åsarna". Kungen och dom var tydligen bästa "vallan",
 
Värsta oväntade nyheten - vänsterpartiet säger nej till surrogatmödrar. Förstår inte hur man kan ha problem med det. Företeelsen finns ju - väl bättre att det kan ske under ordnade former.
 
Och om nu moster i Bollnäs läser kan jag meddela att släkten utökats med ett litet gossebarn - ett ytterligare barnbarn till Kjell-Ivar. Och pappan heter Mikael.
 
Lite seg idag - men har ju varit en tuff helg. Och för lite träning på sistone - känner faktiskt av gårdagens snöskottning, Det drog ju ihop till nästan två timmar - var grymt underhalt så man fick spänna sig rejält. Tyvärr blir det ingen träning idag heller. Dagen är uppbokad - först kl. 10 en ideell insats för Afasiföreningen - revision. Sen ett inplanerat möte kl. 13. Och efter det åker jag hem och vilar.
 
Nu startar jag till jobbet processen - ska ta det försiktigt i trafiken idag - uppmaning från Kurirens horoskop, Så bäst att skapa tid för det.
 
 

"Tågat" med buss

2013-03-04- kl. 07,30
 
Har sovit till mitt på ljusa dan - för faktiskt är det rena dagsljuset kvart i sju när jag steg upp, Inte minns jag att det var så här ljust när jag åkte iväg igårmorse?
 
Funkade väl med bil till jobbet - för att sen äntra tåget. Trevligt sällskap med Annika S som också skulle till Kiruna - för årskonferens med V. Allt flöt väl till några minuter från Kiruna stationsområde - då fick vi besked att det var strömlöst där.
 
Efter en timmes stilla stående fick vi åka vidare till Krokvik  en genspår förbi stationsområdet. Därifrån blev det buss - 1 mil tillbak till Kiruna. Äventyrligt - tåget hade stannat i perronglöst land - och person med större funktionshinder än mig kunde inte göra sig besvär. Tur att kusinen inte var med.
 
Nåväl i tid till årsmötet - och trevlig samvaro med taggade folkpartister - dom har en plan...
 
Om vårt tåg iaf nådde nästan ända fram så var det värre för de som bokat det tidigare - med Norrtåg . de fick äntra en buss och dessutom köra förbi Jokkmokk - en tur på 5,5 timmar. Fick via Nina det mindre lustiga beskedet att även tåget på min hemresa var ersatt med buss - och mycket riktigt. Tur nog fick vi dra rätt ner mot kusten - i Luleå 22,15,
 
Efter en vecka med mer än proppfullt flexkonto så slutar veckan med en 15 timmars dag. Fast det gör den ju inte - till det ska läggas kvällens besök i Övertorneå. Tur att jag fortfarande tycker det är så roligt att åka ut och umgås med folkpartisterna runt om i länet.
  
Dagen krävde dock sitt - känns inte som om jag kan ränka en redig tanke. Nu ska jag ut också skotta snö, Mycket mer snö här på Berigårn än någon annanstans under hela resan igår. Men det är "drömsnö" - jättefluffigt - och nu får jag iaf lite motion - träningen har misskötts.
 
Idag får vi lite extra motion också¨- via andra. Vi följer Vasaloppet och 5-milen- Tänk vad kul om Brink vinner - och vi tar en ädlare medalj än silver på 5-femmilen. Då blir Thomas lätt att tas med på resan till Övertorneå.
 
Och skrev jag inte det - att söndag skulle vara mulen - enda dagen jag kunde lapa sol. Men söndagen kan nog bli riktigt bra iaf - njut!
 
 
 

1, x, 2

2013-03-02, skrivet 2013-03-01 - kl. 20.30
 
Helgarderar - ska på heldagsuppdrag i morgon. Vill inte känna tvång att blogga tidig morgon. Så för att inte någon släkting/v'än ska tro att jag lämnat in så helgarderar jag - 1, x, 2. Ni ser ju om det kommer något.
 
Har haft en bra dag idag - lugn och skön förmiddag med lite bokföringsjobb och annat. Från 12.30 - telefonsammanträde med SV:s valberedning. Samtidigt som jag spanade in herrstafetten. Försöken att rapportera dock väldigt misslyckat- räknade varvningarna som växlingar - och rapporterade Sverige som 6:a på upploppet. Tyckte det var märkligt - så många tävlande med i loppet att det snarare såg ut som en masstart än målgång. Visade sig då att Hellner precis gick ut på 3:e sträckan. När jag fick på ljudet var det lättare att följa - och sonen med sällskap i Frankrike fick tät rapportering.
 
Slutet gott - allting gott - Silverlandet Sverige kammade hem ytterligare en medalj.Tyckte Hellner gjorde en fantastisk uppryckning av laget. Noterar dock att kommentatorerna har sina egna favoriter - det som är fel hos en - kan alltid bortförklaras hos någon annan. Kalla och Hellner är inte favvo!
 
Kvällen ägnas åt att försöka rädda en av mina krukväxter - en Kalla. Blomman minst lika ledsen som Charlotta efter 10 km. Såg blomflugor - i avsaknad av snus satte jag hel vitpeppar ovanpå jorden - tar gärna emot tips om annat som kan hjälpa?
 
Får väl se om blomman - Kalla - piggnat på sig till i morgonbitti. Och undrar om det kan vara 3-milen i morgon?Nu tar jag med mig en hemlighet och går och "nannar på pudan".
 
Ha en bra lördag - det ska jag ha!
 
 

Husbondens röst!

2013-03-01, kl. 06.30. Idag får namnsdagsbarnen - Albin och Elvira - stå tillbaka för bästa jubilaren Ylva Mjärdell. Grattis, grattis! 50 kalla! Misstänker att vi ses idag - kanske förr än du anar?
 
Hur tänkte dom - Kuriren? Åsa Petersens krönika har ju utvecklats till husbondens röst - ekot från den politiska pappaledningen är tydlig - övertydlig. Tur att min vän L redan sagt upp sin prenumeration - bytt till NSD. I dagens krönika hjälper hon far sin att hyvla av professionen på stadsbyggnadskontoret. Angående höghusbyggande!
 
Och i NSD har "husbonden" själv rensat i skrivbordslådorna - inte mindre än 7 korta ledarstick. Hyllar bland annat barnbidraget - jämårigt med mig , Beigt att fylla 65 - inte roligt alls.Och inte visste jag att Alva Myrdal hellre velat dela ut matbidrag.
 
Och jakten på privata alternativ fortsätter - auktoriserade hemtjänstföretag sägs sakna kollektivavtal. Och i argumentationen blir huvudpunkten kollektivavtal. Vilket är tämligen ointressant om företagen bara sköter sina åtaganden. Självklart ska även personalen där omfattas av försäkringar och tjänstepension. Justa konkurrensvillkor och justa anställningsvillkor ska det givetvis vara - om den åsikten kan vi vara ense. Och tänk det tycker uppenbarligen det förhatliga EU också - här EU-rätten. Vet inte om det är en slump att OA inte redovisar hur många företag det är som inte har försäkringar ála kollektivavtal?
 
Silver igår - damstafetten - hur kul som helst. Med med den norrbottniska attityden så redovisade förstås Nord-Nytt att vi fått silver - men avslutade med "men något guld har vi inte fått". Varför glädjas när vi kan se problemen?
 
Medalj till Morjärvs egen eldsjäl - Bengt Ek - det var himla roligt. En nöjd Johanna kan jag tro.
 
Apropå pessimistiska norrbotten - så måtte Avanzas Claes Hemberg ha gener härifrån. Tar varje tillfälle att tala illa om Northland - när kursen stiger är det dödsryckningar. Varav denna självpåtagna pessimistkonsultroll?
 
Fast norrbottning kan han inte vara - han som tyckte man skulle köpa trädgårdsmöbel istället för Northland aktier - han vet inte ens att vi använder sparken som sommarmöbel.
 
För övrigt hiss för Luleå hockeys seger igår. Diss för att hackspetten i stadsparken fick monteras ned. Men naturen kan man inte göra mycket åt - i det fallet. Det borde man däremot kunnat göra med Kråkbergsvägen - en urusel plogning i vinter har i dessa bliddagar gjort vägen till värsta snö-is-sörja. Mer en slump om jag tar mig hem. Men igår svor jag åt eländet - på FB - och vad jag ser har man rensat något i natt, Men vi är många som undrar var kvalitetskontrollen av plogningen håller hus? Inte bara för Kråkbergsvägen?
 
Läser Johan Håkansson krönika i NSD - påstår att Maramö får honom att skämmas både över politiken och journalistiken. Tycker att mötet är att jämföra med HC Anderssons saga - men lite skämmigt att bästa Johan tror att den heter "Kejsaren utan kläder" - han kunde ju gjort som jag - googlat på "Kejsarens nya kläder".
 
Dagens horoskop i Kuriren uppmanar mig att vara lite mer diskret. Kanske ett och annat jag inte borde skrivit här? Det lär - enligt horoskopet - vara en överordnad som håller ögonen på mig - och kan ställa till förtret.
 
Den som lever får se - både hur horoskopet stämmer och hur dagen blir. Nu gör iaf vi alla det allra bästa av den.