Vemod

2012-05-31. kl. 07.00

Lite vemod - inte för sista dagen i maj - men väl för gamla
centralhotellets sista dag - inte mycket kvar nu. Fast egentligen försvann värdet på det där kvarteret då Brandfors Järn försvann - och med den också kontorsvåningen där Carl Olssons fastigheter hade sitt och där jag var ibland utlånad från bokföringsbyrån.

Gårdagen var okej - dock är jag inne i en dålig spiral då jag blir kvar för länge på jobbet och inte blir det någon träning heller. Promenad "blodomloppet" - nä vädret ser kyligt och mindre inbjudande ut. Och på gymmet håller de på att byta golv så all styrketräning är i nedreplan - trångt och inte som där uppe. Skäl att inte träna alltid lika lätt att hitta.

Idag rekommenderar jag läsning av insändare i Kurirens pappers - "Därför älskar jag jobbet i hemtjänsten" - vi har många "Jennifer" där - och målet ska förstås vara att alla ska ha henns inställning.

När vi ändå kolla in insändarsidan på Kurien så läs om Snabelhuset i Boden också. Inte mindre än en skandal om Bodens kommun köper tillbak det huset. Må så vara att Bosse Strömbäck inte köpte det som något ekonomiskt klipp - men nog köpte han det som ett politiskt klipp. Och nu får karln faktiskt stå sitt kast.

För övrigt var det intressant att igår få ta del av Socialstyrelsens granskning av olika utförare inom äldreomsorgen - dvs kommunen contra privata utförare. Och inga kvalitetsskillnader - lite olika på olika parameterar men som helhet ingen skillnad. Glädjande - kanske så kan debatten mera handla om att förbättra där det behövs än att slå varann i huvudet med vilken utförare det för stunden är som missköter sig.

Ser också att DN har fullt sjå att försvara sig för "avslöjandena" om det som man fortfarande kallar "Caremaskandalen" - trots att det är i namnet det stora felet ligger. Precis som Socialstyrelsens utredning visar är det inte utföraren som gör skillnad, Carema har många bra verksamheter - inte minst i Haparanda - men Koppargården var en skandal. Liksom den var en skandal då den var i kommunal regi - innan Carema tog över.

Själv är jag som vanligt i tidsnöd - denna gång dock av något ovanligt slag. Kusinen fick igår erbjudande om att ta en återbudstid idag - för knäoperation - men hon vågade inte tacka ja innan hon fått tag i mig. Och när hon väl fick tag i mig och fick veta att jag skulle finnas hemmvid -så kom hon inte i kontakt med Pite sjukhus. Nu ska hon göra ett försök o7.45 och event. ska jag då skjutsa henne dit. Annars blir det 19 juni som gäller.

Hade jag haft tid så skulle jag kritiserat regeringen. För den tafatta reformen för avdragsrätt för gåvor. Med ansökningsavgifter på 17 000 innan du ens har rätt att ta emot gåvor så förstår man att det inte är några mindre seriöst arbetande hjälporganisationer som gynnas.

Inga muntra nyheter om vädret - fortsatt snöande. Men inte mycket substans för det i texten. Men kanske verklighet för Alf i Arjeplog och Anne i Jukkasjärvi?

Ha en god dag.


Yllesockar till Gotland

2012-05-30, kl. 07.00
 
Sköna maj - vart tog du vägen? Nu bara 2 dagar kvar av denna underbara månad.Men sommarvärmen kom av sig - lite kyligt med bara fötter och trekvartsbyxor - men lite får man stå ut med. Och det kunde var värre - Visby rapporterar minus 1,6 och här hade jag iaf plus 5. Vi skickar lite mentala yllesockar till Gotland.

Blev lång bortavaro från hemmet igår - for vid halvnio och kom hem dito tid på kvällen. Så länge jobbade jag förstås inte - hann med lite privatliv innan jag på kvällen deltog i Månadsmöte med luleåavdelningen - andra gången på 4 år. Får iaf inte längre ångest och frossbrytningar av ks-promenorierna. Faktiskt riktigt tvärtom igår - trevligt att få delta i diskussionerna runt folkpartiets alternativa budgetförslag.

Och vad gör mig glad idag då? Vad ska vi hissa?
Luleå hockeys vinst på 6 miljoner - då kanske vi kan minska hyressubventionen från kommunens sida? Kunde se igårkväll att det finns andra viktigare hål att stoppa i - vad händer egentligen med äldreomsorgen i Luleå kommun? Rödkallens äldreboende har lagts ned - minus hur många platser? Frågan är om nybyggnationen på Bergviken ens matchar det bortfallet? Undras hur nyckeltalen ser ut i dag - antal vårdplatser per antal personer över 80 år redovisades tidigare.

Och ska vi GE BORT rödkallens äldreboende till Lulebo - 17 miljoner i bokfört värde? Ja det kan inte vara särskilt svårt att få lönsamhet på den fastighetsverksamheten när man gång på gång får gåvor av oss skattebetalare - förra gången det begav sig var väl gamla polishuset. Dissar!!

Det här med historiebeskrivning är inte alltid lätt. Alla vill ju skryta över sin vattuvälling. Hon Arkelsten gjorde väl decenniets grövsta när hon påstod att moderaterna stått på barrikaderna för rösträtten. Men OA är ju inte dålig han heller - idag tillskriver han socialdemokratin hela äran av rösträtt och välfärdsbygge. Och utan att ljuga kan man ju säga att steg i rösträtten tagits både under moderata och socialdemokratiska regeringar - en väl ingen tvekan om var orginalet finns i denna fråga - ingen slump att folkpartiets partisymbol är samma som rösträttsrörelsens - blåklinten! Det hissar vi för idag!

"Trollkarlen och hans lärling" heter OA:s ledare idag - Erlander resp. Palme - misstänker att det är en strategi - att hänga på Löfvén om trejde part - eleven. Skulle inte förvåna mig alls om detta blir ett återkommande tema. Fast det här med Metalicboys tycker jag är bättre - fast just nu kommer jag inte ihåg vem som är trean i trion - jo så här var det; Sjästedt, Löfven och "Kålle" - Metallpojkarna.

Men läs istället Ursula Berges underledare - om vad som är svenskhet - hissa för den!

Polka, Corona och Zephyr hör jag om på TV. Gammeldags jordgubbar med riktigt sötma och jordgubbssmak. Vi hissar för gammeldags jordgubbar idag också!!

Undrar var länken till jordgubbarna ovan tog vägen. Det ka betyda att det blivit en riktig rockad på länkarna - kan kanske locka till skratt?

Nu ska jag iaf bege mig till jobbet - träning borde det bli idag - är liksom på ett sidospår vad gäller det.

Måste avslutningsvis gratulera alla som heter Veronika idag. Till exempel Veronika som hette Öman som flicka och är född samma dag som Jens. Och förstås får alla som heter Vera också hänga med i firandet. Kram alla. Och ni övriga också - njut av dagen.

Hissa och dissa

2012-05-29, kl. 07.30

Hissa och dissa - det skulle jag kunna ha som utgångspunkt för bloggskrivandet. Varje morgon - hissa något och dissa något.

Isåfall börjar jag idag med att hissa (det positiva först). Tänk så bra att jag inte kunde sova igår kväll (kors i och taket) för då läste jag nättidningarna och upptäckte jag en
insändare av Ylva Mjärdell - en insändare som uppenbarligen varit i papperstidningen men som jag missat. Bra insändare oc bra kommentar - "det goda medabetarskapet förblir en dröm på grund av det bristande ledarskapet". Och så det faktum att vi har hierarkier/system - inte minst inom offentlig sektor - som göder de rädda och små cheferna.

Så dissar jag det faktum att jag inte kunde sova igårkväll. Sussade in så gott under Vetenskapsen värld, vaknade lagomt till Borgen och halkade sen över till något mordfall. iaf var klockan närmare midnatt när jag reste mig ur sköna soffan. Och då var det kört - att sova.

Och helt plötsligt var jag involverad i en gräsbrand i Rödupp. Via Thomas. Ulrika och Amanda och med hjälp av FB. Två svanar som mötte döden mot en högspänningsledning och som förorsakade en gräsbrand. Som Amanda skrev - tur att båda "gick åt" - den kvarvarande hade iaf sörjt ihjäl sig.

I spåren av DN och Caremaaffären har konstaterats att det går att skriva artiklar - utan att ljuga. Genom att bara välja rätt fakta och utelämna det som inte passar in så kan man ge en fullständigt skev bild. Har tydligen skrivits om detta i Dagens Samhälle - måste försöka få tag i den utgåvan. Nå slutsatsen från någon inblandad var iaf - lita aldrig på något som står i tidningen.

Tänkte på det när jag läste ledaren i Kuriren dag. Johan Eriksson påstår att regeringens satsning på fler poliser och starkare rättssamhälle visar att svenskarna känner sig så mycket tryggare. Bakom formuleringen "Folk känner sig tryggare och fler har större förtroende för rättsväsenhet än tidigare". Den sanningen motsäger ju inte att fler också kan känna mindre förtroende... och att folk kan känna sig otrygga...

Och i sanningens namn så kanske det inte heller är korrekt att jämföra uppklarande siffror rakt av mellan olika länder - men gapet är väl tillräckligt stort för att våran polis bör vara självkritiska?

Idag hissar vi för Yvonne och Jeanette - och för att jag ska träffa en spännande främling idag.

Dissa kan jag föresten det faktum att jag inte kom ut på nätet i morse.

Och så hoppas jag vi alla kan hissa för en dag som kommer när vi så småningom summerar den ikväll.

Samma genre

2012-05-28, kl. 07.00

Har länge retat mig på Aftonbladets plustjänster - men inte riktigt vetat hur jag skulle utttrycka det. Men när jag läser om
Nordeas (och andra banker också) sätt att lura sina kunder tänker jag bara; ni är minsann i samma genre ni båda. Notera att Aftonbladets plustjänster alltid handlar om områden där det finns människor som gör i princip vad som helst för att nå resultat - bantning tex. För vem kan motstå chansen att gå från degig mage till stenhård mage?

Och vilken fantastisk dag jag hade igår. Det var pirrigt inför att möta personer jag inte sett på 50 år. Tur nog kom Gretha först - så jag hade någon att hänga i arm med.

Först blev jag besviken att bara ca 30 av ca 140 hade hörsammat inbjudan. Men efter 3 timmar som inte alls räckte till för alla samtal så undrade jag hur det sett ut - och hörts - om alla hade kommit. Och Ove från Sunderbyn var medföljande och fotade. Så vi har producerat ett andra gruppfoto "konfirmation" - som ni väl ska få se så småningom.

En fin gudstjänst under ledning av min favoritpräst Rikard Marklund. Som talade på temat om rätten att bara vara - och bara vara människa - och respekteras för det. För att göra en riktigt kort sammanfattning.

Och så direkt hem och dressa om lite för vidarebefordran till Boden Arena. En lyxig arena - så lyxig att man inte haft råd med ett rejält matchur. Till slut såg vi något som skulle likna det - ur funktion tydligen och placerad på ett ställe så de flesta får vrida nacken av sig. Förlust för tjejerna men farmors allmänbildning att ha besökt Boden Arena blev bytet av detta.

Var lite mulet och svalt när jag hämtade tidningarna men nu smeker solen det gröna gräset på Bärigårn. Blir nog vädermässigt en bra dag idag.

NSD toppar med en till artikel i serien "Pengarna &  Vården" - en kvinna i Arjeplog som medicinförgiftats. I det här fallet ett stafettläkargissel - men tyvärr troligen alltför vanligt i övrigt också.

Kurirens ettannyhet handlar om en kvinna som kämpar för sin handikappade dotter - och kommunen vägrar hjälpa.

Idag hissar vi flagg för Ingeborg och Borghild - grattis.

Och flaggan i topp även för mig - som enligt Kurirens horoskop blir en populär person idag. Men ett snabbt beslut kan stå mig dyrt - tur jag är varnad.

Och kul att Luleå och Norrbotten kommer på kartan i dag i TV - buddisterna i Norrbotten har firat sin Vesakhögtid.
Och just nu ett inslag på TV från den festen i Kyrkans Hus i Luleå.

Nu måste jag köra igång vardagen. Ha en bra måndag.

Lite skåpmat

2012-05-26. kl. 22.00

Börjar bli rejält nervös. Nå inte Loreen - det skiter jag fullständigt i - den tävlingen. Men vore onekligen kul och de ryska tanterna vann!! Heja!! kan jag möjligen ringa och rösta!!

Nej det ska jag inte göra.

Bara säga att jag faktiskt på rikt börjar bli riktigt nervös. Bara att gå till kyrkan är ju en anspänning för en ogudaktig person som jag.

Dessutom ska jag träffa  mina konfirmationskompisar från 1962. Tänk er 50 år sen. Där kommer väl en massa tanter och farbröder som jag inte känner igen. Förmodligen kommer jag få en aha upplevelse om min egen ålder också - och om hur mycket (eller litet) vi alla har kvar på våra måttband. Till och med så att måttbandet redan tagit slut för åtminstone 3 av "konfakompisarna". Av någon outgrundlig anledning hade jag två minne av konfirmationen kort från två av dem?? Och inte av någon annan. Ett tecken - men för vad?

Nå vänner iaf kommer jag vara så nerväs i morgonbitti att jag lovar redan nu att inte skriva något på bloggen. Men kanske en rad på kvällen - om sinnena kommit till ro.

Och ni som har en mamma kvar i livet - se till att hedra henne hela dan i morgon!!

Flaggan i topp

2012-05-26, kl. 07.15

88-årsdag för far idag - skulle det ha varit. Grattishälsningar till dig var du nu än befinner dig! Borde ju förstås gjort en riktig Yngve tårta idag - tårtbottenreceptet ligger i någon hög här.

Och bröllopsdag för föräldrarna - där skulle de ha uppnått 65 år. Morsdag på söndag - och ingen mor fysiskt närvarande att fira.

Kanske allt detta som sög musten ur mig igår. Ledig röjardag - men efter lunch blev det en lång middagvila. Och ändå en tidig kväll. Kan uppenbarligen sova hur mycket och länge som helst.

Är iaf uppstigen nu och har spanat in temperaturen - snudd på tvåsiffrigt - saknades någon tiondel - men den kommer säkert den också. Lite småmulig start - men solen verkar pocka på.

och tro det eller ej - jag lyckades komma ihåg att slå på radion och Da Capo - kommer nog vara nivåhöjande på mitt något låga humör.

Och trots att det var en medelmåttig översovning idag - till kvart över fem - så hade tant Lilly hämtat in tidningarna.

Kuriren toppar med att det pågår byteshandel i Lulebos hus. Jag köper ditt hus så får du min lägenhet. Öppnar förstås för svarta affärer - i en kommun där vi tydligen har extrem lägenhetsbrist. Kan fundera också över hur "rättvis" lulbos kö är - tydligen helt internetbaserad - hur går det för de som vill ha lägenhet men inte har tillgång till dator och internet? Jo det finns faktiskt såna udda personer än.

Intressant nyhet också i högra menyn på ettan - "Nekad vård på Hermelinen", Speciellt intressant för mig som inte kommer åt min läkare - från fd Kvartersakuten - där möts jag också bara av att de inte har några tider och om jag vill avboka en tid så kan jag trycka 1.

NSD har en Kirunanyhet som första nyhet - "Sonen misshandlad - kyrkoherde flyttar" - känns som lite konstuerat skäl när man läser artikeln.

Min persnliga favorit idag är dock
Lotta Grönings krönika. Hon har lyckats uttrycka det vi många känner utan att hamna i "rasistfällan". Undrar dock om Lottas historia om Nogger verkligen är sann? Eller om hon konstruerat den - själv minns jag iaf inget om den.

När jag ändå är i undranstagen kan jag undra varför gamla malmkajen i Luleå är skyddszon efter den 11 september 2001. Så står det i en artikel på sidan 8 i pappers NSD.

Förmiddagen ska tillbringas hemma på Bärigårn - få se om jag kan få igång produktionen med tvätt och så, Vid 15-tide ska jag ikläda mig rollen som "kiosktant" på Likoarnenan. Men vad jag förstår så har både herrar och damer bortamatcher i helgen - men det kan bli jättetrevligt ändå med många ungdomslag.

Ha en bra dag. Vilhelmina gratulerar vi - hon vars väder ska präga julimånad.

Flexdag

2012-05-25, kl. 08.00

Flexar idag - tidskontot mer än rågat - men lite svårt att slita sig ändå - det finns alltid små saker som ska åtgärdas. Ska se om det är enklare att reglera genom att ta lediga fredag - iaf under denna ljuvliga period.

Dåliga nyheter via TV -
min bank SHB har fått nedvärderad kreditvärdighet - om man nu kan uttrycka sig så. Vad det innebär för kunderna kan inte vår finansmarknadsminister.

En bakåtblick säger att dagen igår var jättebra - trots att det inte blev någon träning. Hann bra på jobbet - och hade några trevliga besök också. Var ut med Thomas och investerade i ny kaffebryggare, termosar med mera. Men kvällen som vanligt - hinner i princip ingenting innan John Blund blir väldigt närgången och påflugen, Men skönt med mer av normalkonsumtion av sömn mot vad det var tidigare - under allt för många år.

Har dock blivit ett dåligt tecken att "Godmorgon, alla läsare" numer ofta ligger ute innan jag närmat mig bloggen.

Kuriren toppar annars med en nyhet jag fick via Thomas igår - konkursen för betongföretaget från Öjebyn kommer att få vida konsekvenser.

Och NSD toppar med en annan strejk - norsk tågledarstrejk som slår hårt mot LKAB.

Tur iaf att det inte gick samma väg för Loreen som för Tre Kronor - igår gick hon vidare till final till lycka för en massa människor tydligen. Blir lite stolt när jag läser att hon så långt hon kunnat protesterat mot regimen. Men jag hörde på TV om en som varit på plats att det inte var mycket av kvällstidningarnas skriverier som hade med sanningen att göra - får dock hoppas det inte gällde den biten - om protesterna.

Ja - du ska jag ta itu med hemarbetet. Vi gratulerar först Urban - grattis. Och tänker på att Urban, vilhelmina och blenda skola sommaren lenda.Allt går att sälja...

2012-05-24, kl. 07.00

..fast jag menar förstås smuggla. Senaste kapet som tullen gjort är blöjor - som smugglas från Norge via Sverige till Lettland (tror jag det var). Enda som var värt att länka så då förstår ni nyhetssläget idag - iaf i kvällstidningarnas.

Onsdagen förflöt som den skulle - tom bättre. Den dyra tunikan jag lånat hem fick jag ingen känsla för så jag var tillbak och lyckades faktiskt byta till en som var tusen spänn billigare.

Lite segt att lämna jobbet - motstånd mot träningen - men till slut kom jag iväg. Och körde mitt pass. Lite bökigt då övre - min ordinarie - hallen var stängd för golvomläggning. Ytterligare skäl att låta bli - men jag gjorde det - och är nöjd.

Sen så vet jag inge mera - som Cornelius sjöng från kolonin. I princip kan jag säga samma - lite TV och sen somnade jag. Ett tolvtimmarspass igen - iaf nästan.

Båda tidningarna toppar med samhällets baksidor. Kuriren med Esa Rano - och en intervju som gjorts med den 23-åring som nu sitter anhållen misstänkt för mordet. Läskiga detaljer om hur dessa gossar ägnar sig åt giftormar - för att komma åt ormarnas gift.

Och NSD fortsätter sin
serie om Quick. Läsningen av denna artikel får mig bara att komma fram till slutsatsen att man inte kan tro på någonting som man inte själv säkrat. Läs gärna historien om den stulna cykeln som används som "bevis" för att bevisa helt motsatta uppgifter.

Det känns som om det brinner lite för mycket nu. Bilbrand vid tågstationen, bilbrand på 97:an och husvagnsbrand vid "Tyskmagasinen". Ingen spridningsrisk vid det senast nämnda - vilket vi nog är en del som tycker är tråkigt. Fast å andra kan historien inte raderas ut så lätt.

Ivan och Vanja har namnsdag - lite ryskt över det hela - men stort grattis!!


Och så har jag "soskat" på så nu hr Esa Rano gjort debut även på nättidningen.

Så nu är det dags att starta arbetsdagen - idag blir det en snutt jobb, föreläsningslunch med Liberala Kvinnor, en snutt jobb till - inköpsresa med thomas - och sen förhoppningsvis en snutt träning.

Ha en bra torsdag.Liberal ledare - i NSD!!!

2012-05-23, kl. 07.00

"I själva verket handlar det ju om ett samspel mellan marknad och politik" - ja liberalare än så kan det väl inte uttryckas. Slutsatsen i ledaren efter att ha dissat både vänstern och högerns definition av företagandet. Ger er inte på OA nu - det är faktiskt "Kask
en" som ritat ned detta.

Nåväl gårdagen var en riktigt go dag det också - trots att det inte blev någon träning (något oroande). Däremot var jag med om dopet både direkt och i ett antal repriser.

Och vilken söt unge. Och helt lugn och cool - man nästan undrade om hon var nerdrogad. Men så fick man se den lilla vita tutten också - eller napp som man säger på finsvenska.

Själv blev jag så inspirerad av alla fina kläder och alla fina hatter (gud vad man saknar Agda Petterssons hattaffär) att jag landade vid Lindgrens. Och i skylten fanns förstås en hätig västklänning som jag bara tyckte att jag måste ha. Fast jag tog den på öppet köp - ska provas nu på morgonen.

Noterar att mitt negligerande av NSD:s dokumentär om fallet Quick nog var lite förhastat. I dagens avsnitt kan man läsa att JK öppnar för ny granskning. Visst kan jag hålla med Lambertsson - det hade varit f-n så mycket värre om en oskyldig fällts - men visst är det ett haveri för rättsväsendet om det är så att en oskyldig lyckats ta på sig en massa mord. NSD:s artikelserie nämndes fö i TV-nyheterna på morgonen.

Eso Eanos öde röner också intresse både i filmvärlden och i riksmedia. En nåd att stilla bedja om att norrbotten får uppmärksamhet för trevligare händelser!! Som den om att en luletjej blivit hovleverantör!

Kuriren toppar annars med en årligen återkommande nyhet - bristen på sjuksköterskor under semesterperioden. Men eftersom den nyheten inte är länkbar än servar jag er till en länk med bilder från dopet.

Idag hissar jag flaggan för redaktör Nilsén som fyller ett antal år idag - grattis grattis. Också till Desiree och Desideria som har namnsdag.

Har inte haft ordning på sovklockan denna morgon - heller. Men Kurirens horoskop ger mig visst hopp. "Inom räckhåll har du allt som behövs för en kursändring" - detta apropå att dom konstaterar att jag verkar vara min egen motståndare.

Nå nu ska jag prova nya kläderna - och hoppas att de inte faller mig på läppen. Lite onödigt dyra!

Ha en god mitt-i-veckan-dag.

Dagen E

2012-05-22, kl. 07.00

Inte dagen D idag - men väl dagen E - som i Estelle.
Prinsessan Estelle som ska döpas. Själv kan jag inte hålla reda på varför hon inte tituleras kronprinsessa? Men tronarvinge benämns hon vilket borde rendera i kronprinsessa?

Och dagen E är det också - Eriksson är tillbaka. Med en Ja till Nato ledare. Själv blev jag en ivrig Natovän när jag insåg hur lurad jag blivit hela min uppväxt om Sveriges neutralitet under andra världskriget. Och lägg till det att det inte längre finns något att hålla sig neutral till. Intressant att ta del av vad som står i den svenska solidaritetsförklaringen från 2009 (vem har antagit den?) "Sverige kommer inte att förhålla sig passivt...". Byt ut ordet passivt mot neutralt - för det är precis samma sak.

Men återgång till dagen G - som i Gårdagen - blev bra den också. För mycket jobbtid förstås. Kanske det som Kurirens horoskop menar med att jag tar kurvorna på två hjul. Hann dock med att klippa mig - men dessvärre ingen träning. Måste bli idag. Hann väl i stort ikapp åtminstone vad avser jobbet.

Grannens 3-åring var på rymmen igår när jag kom från jobbet. Han kan ju lulla på ganska vitt och brett mellan våra hus - men när han började dra sig ner mot Sundis fick jag gripa in. Som tack så både snorade och kräktes han på min kavaj. Troligen för att han var riktigt livrädd - hade nog tappat greppet över var han befann sig. Återbördades till hans äldre broder som precis börjat leta honom.

NSD toppar med sin dokumentär om Quick. Säkert en del som tycker det är intressant - upptäckte att jag själv läste en del om de stycken som handlade om Appojaure. Men annars känns det som om detta är ett projekt som drivs för som belöningen för de som får hålla på med den. Inte fel del heller - personalpolitik.

Kuriren har hittat en mailväxling mellan en medborgare och en tjänstemän på Svevia (ja - faktarutan säger att det är fd Vägverket - jag började fundera). Och tjänstemannen vidhåller att han minsann inte ska behöva ta vilken skit som helst. Må säga att jag tycker hans tröskel är rätt låg - lite "sand" får man tåla i sandlådan!

Ingen länk till ovanstående - men hittade denna vackra skål som ska överlämnas som doppresent från Sveriges landshövdingar. Och PO som suttit längst (?) får överlämna den. Och en blåklinsskål - och det fanns ju förstås en tanke bakom - för visst blev hon hertiginna av Östergötland?

Henning och Hemming har namnsdag - grattis.

Med vissheten om att jag ska få stimulerande information idag - NSD:s horoskop - tar jag mig an tisdagen.

Åter vardagen

2012-05-21, kl. 07.00

Åter till vardagen efter en riktigt avkopplande minisemester. Och vilken slutdag igår - med två kanonspännande matcher - semin vanns efter förlängning då det stod 27-27 i full tid. Mot Huddinge som blev mäkta förvånade att bli utpetade av ett okänt uppstickarlag från norr. Och sen "tuggade" tjejerna i sig Alviks 97:or av bara farten.

Vann alltså B-finalen så gänget drog hemåt viftandes med en stor pokal!

Har varit som att leva ett liv i en annan bubbla - mat, transporter, basket, sova. Räkna tjejer så att vi alla 13 fanns med efter av och påstigningar.

Nu försöker jag sakta ta till mig hur vardagen brukar se ut. Upp klockan 5 kom jag iaf. Men borde väl varit uppe en halvtimme tidigare. Är ju utan bil denna morgon - ska hämtas från sin service på Bosses Bil & motor.

Till vardagen hör väl också att ägna lite tid till ledarsidorna. Funderar över om jag missat något? Varför "drabbas" vi av Gary Bergqvist varje dag nu? Inte för att jag (väl?) har något emot det men undrar varför? Och varför Jonas Grafströms vikariat sträckte sig till ungefär ett par dagar? Det var väl inget större fel på hans ledare? Riktigt lovande början!
 
Dagens ledare om domen mot Expressen.
Absurd kallas den. Och jag håller med. Visst - det finns en lagparagraf om att det är straffbart att införskaffa vapen illegalt - men så många luckor som det finns i lagen så borde man kunnat öppna en sån i detta fall. Syftet är och var ju faktiskt gott!

Mycket mer än så här hinner jag inte skriva idag - men gratulera Konstantin och Conny hinner jag förtås. Grattis, grattis!

Nu ska jag försöka snabba på att göra mig färdig och hitta en buss mot stan.

Cup är cup

2012-05-2 kl. 07.00

Så en sista morgon i Göteborg iaf för denna gång. Trodde minsann att denna förmoiddag skulle bli lat och loj - utan matcher. Men cup är cup - ett gäng av shopping tröttkörda tjejer gjorde det. Tände till igen och vann över Forum Fighters från Huskvarna.

Så nu är det maatch kl. 10.30 mot Huddinge. Och också det en bit ut - som från stan till Sunderbyn kanske - men med betygligt bättrekommunikation - trots att vi i Sunderbyn har hyfsas sån.

Egentligen finns det inte utrymme att gå till final - men det löser sig säkert om de skulle göra det. Flickorna själva tyckr gott vi kan stanna en natt till - ledigt från skolan på måndag skulle inte vara helt fel hävdar de.

Ni får ha en jättebra söndag - själv längtar jag hem nu och se vad solen och värmen gjort åt kvarvarande (?) snöhögar.


Godmorgon

012-05-19, kl. 07.00

Hälsar godmorgon från ett soligt Göteborg. Jodå - idag verkar det goavädret starta direkt från morgonen.

Fast gårdagkvällens inte heller något att klaga på - en skön kväll på Liseberg.

Idag vet vi första matchen - klockan 12.00 - ute i Frölunda - så resan ska starta med samling i receptionen klockan 10.00.

Nästkommande match är beroende på resultat. Kan bli 19.30 ikväll - men spela roll - jag tror alla är mätt på både Götgeborg och shopping. Åtminstone om de får komplettera lite handel i eftermiddag.

Nu ska jag ta plats 1 i duschkön. Någon Maj eller Majken att gratulera har vi inte i gänget - men grattis till alla er andra.


Gårdagens facit

2012-05-18, kl. 08.00

En förlust - mycket knapp - och en vinst blev gårdagens sportsliga facit. Sen blev det Liseberg i regn - men faktiskt inte så kallt.

För ungarnas del - inga köer till åkattraktionerna - så åkbanden blev väl nyttjade.

Hem till hotellet och inkasserade gårdagens verkliga förlust - detta uppskrivna svenska hockeylag - det bästa någonsin enligt upphetsande kommentatorer och media - blev utslagna!!

Nu sitter vi här Anke och jag medan Lisa fortfarande snusar - hon ska väckas kvart i nio. Sen är det frukost och avgång med bussen vid 1015 snåret. Match klockan 12 - sen vet inte inte särskilt mycket. B-slutspel lär det väl bli med hitintillsvarande resultat - om ni nu inte typ överraskar och slår 08Fryshuset - som har två segrar och en öerväldigande målskillnad!!

Eftersom det verkar bli ledigt efter dagens match skulle jag kunna hopppas på lite sol. För vare sig shopping eller Liseberg lockar. Däremot en parkbänk i solen med någon av mina medhavda pocket.

Ha en härlig fredag - har minsann fått rapporter om ett regnigt Luleå också.

Göteborg

2012-05-17, kl. 08.15

Nu vankas frukost -så bara här en uppdatering om att resan gick bra igår - från kallax 10.15 och i gbg kl. 16.30. Lite väntetid på arlanda för prisets skull.

Men hämtning av transferbuss och förd till hotellet. Sen incheckning - förtvivlat lång kö - fast kanske bara 45 minuter iaf.

Ut och åt med laget igårkväll. Hyfsat tidigt sängående vid 22 -tiden. Vaknade 04.45 men insäg att lokaltidningarna var långt borta - inte ens utgivning idag.

Vilken lycka att kristihimmelsfärd och norges nationaldag infaller samtidigt - dubbelt firande.

Ikväll ska det bli Lisberg - hoppas vädret blir bättre - något regnigt denna morgon. Men ser ut att klarna upp.

Ha en bra dag.

Inte bara SSU:are....

2012-05-15, kl. 22.30

Började fundera - om SSU - om att NSD inte skrivit något - om att det kändes som om Robin Enander hittat något som "brände" - mer än bara ett vanligt bidragsfusk. Men herregud han är ju inte bara SSU:are - han leder ju sossarna i Arvidsjaur också.

Fö har NSD skrivit om det nu - få se om det kommer i papperstidningen i morgon.

Fast tro inte att jag skriver detta inlägg för SSU:s eller sossarnas skull - inte. Ska bara tala om att jag inte kommer att hinna skriva något i morgonbitti.

Som vanligt helt okoncentrerad när jag ska åka iväg någonstans. Inte många prylar jag ska ha med men lik förbaskat ska de tas fram och packas ned. Och det är ju bra om man får lite tid att tänka till - telefonladdare, medicin med mera.

Och efter som Christina Sandqvist fd Åström fyller så mycket - lika många år som jag - dvs 64 så skickar jag ett grattis redan ikväll. Hipp, hipp, hurra!

Grattis också till Thomas och Nisse som enligt djungeltelegrafen sägs ha vunnit tävlingen hos IOGT ikväll.

Sköt om er nu när jag är på turnering - ett och annat blogginlägg kommer det väl att bli.

Mycket vill ha mer..

2012-05-15, kl. 07.00


..och fan vill ha fler.
SSU Norrbotten borde ha nästan en miljonkronor per år i stöd. I likhet med övriga ungdomspartier - 25 000 per mandat betalar landstinget ut för ungdomsverksamhet per år. Med sossarnas cirka 35 mandat är det inte långt från miljonen per år. Att det dessutom skulle finnas några utbildningspengar att söka tror jag inte ens finns i våra ungdomars värld - trots att deras stöd begränas till 75 000/år.

Ser att styrelseledamot Enander slår ifrån sig detta som några enskilda personers event. dåd. Styrelsen sägs absolut inte ha med detta att göra. Bullshit! Det är förstås styrelsen som beslutar vem som har befogenhet att söka såna här bidrag - och dessutom har ju organisationens revisorer ett stort ansvar  så klart.

Sofia och Sonja har namnsdag idag - grattis. Och visst heter hon så - Sofia - Carl Philips flamma. Fest på slotttet idag - grattis.

Bra dag igår - trots för mycket jobb - och för lite träning. Dvs ingen träning alls. Usch - det var så kallt och tråkigt att när jag väl kommit in i bilen var det bara Bärigårn som gällde.

Men jag jobbade undan som ett tok igår - så i dag  blir det mintid - 9-12 - och förhoppningsvis ska det ända i ett rejält träningspass.

Slår mig att jag fick hämta länken om SSU i PT - fick mig att kolla en gång till vem som skrivit något. Ja  Kuriren har en halvsida i papperstidningen - !"SSU Norrbotten i fuskhärva" - men inte en rad i NSD - inte ens en liten notis kan jag hitta? Är det verkligen så? En nyhet som fick genomslag i riksmedia - rapportsändningen igår?

Säg att jag missat någoti NSD - så jag inte ska behövä misstänka att även nyhetsflödet styr(S).

Nåväl - mycket mer jag velat kommentera - men nu är min tid ute - igen.

Och frågan är hur mycket - eller hur lite  -blogg jag kommer att hinna med. Misstänker att ett gäng baskettjejer kommer att kräva sitt.

Gråkallt

2012-05-14, kl. 06.00

Ja gråkallt är väl bara förnamnet för vädret idag. Tre grader - precis som norrmännen spådde. Det är inte mycket det - särskilt inte som det blåser utav bara rackarn.

Otroligt lång och "dryg" söndag. Tiden går sakta när man har roligt sägs det ju - men jag hade då inte alls tråkigt. Hade det ganska varmt och gott de stunder solen var framme - varvad krattninge (då höll jag värmen) med lite annat utepyssel. I shorts och linne - fast koftan fanns där nära till hands när solen behagade krypa ner bakom något moln.

Faktiskt en riktigt miljövänlig typ igår - rörde inte bilen. Tänkte mig in och jobba lite - men bestämde mig för en variant med att komma tidigt till jobbet idag.

Tidningarna blir ju lite extra lästa såna lördagar när man kan sitta ute och gosa sig i solen - och måste ha en anledning till att pausa. Kanske därför jag läste i NSD under rubriken "Arbetarrörelsen" att "Bergnäsets s-förening och kvinnoklubb inbjuder till öppet möte med temat "Den växande barnfattigdomen" måndagen den 14 maj kl. 18.30-20.30 i Bergnäskyrkan".

Samma möte som annonseras med en halvsida i tidningen Extra med angivande av 8 olika arrangörer varav socialdemokraterna är en. Kan därmed konstatera att Lulebo - med en socialdemokratisk ordförande - beslutat att sponsra ett rent internt sossemöte. Liksom Hyresgästföreningen, Hyresgästföreningen, Områdesgrupperna - de är väl också om inte - s-styrda så iallafall vänsterinriktade. Men hur har man lyckats lura med "partipolitiskt obunda" BAIK och Rädda Barnen? Och Bergnäsets Vårdcentral - är det Britt Westerlund som fört deras talan?

Häpnar över maktmissbruk och hur de blir fartblinda. Hur var de nu - staten det är jag det?? Jag hoppas verkligen vi har media som vågar granska detta - vem finansierar vad?

Annars är det
den mystiska Mustangen som toppar båda lokaltidningarna - verkar ju milt sagt sjukt att hyra bil, åka ändå från tjeckien för att "försvinna" vid Pärlälven i Jokkmokkstrakten?

"En örfil från Lena Ek" är rubriken på Kurirens ledare - som bygger på ett gammalt uttalande av Lena Ek - om att hon kan tänka sig trängselavgifter för fler kommuner än idag. Inte  vet jag vad Kurirens bygger sitt på - men nog känns det långt bort att det skulle drabba glesbygden. Nog känns det mer som ett alibi för att kunna skriva att den moderata ministern Elmsäter Svärd minsann har en ödmjukar inställning. Märkligt på min ära - att inte Gary B i sammanhanget uppfattat att MP faktiskt föreslagit att reseavdraget ska avskaffas - källa TV-nyheterna igår.

Och Jan-Ivar Johansson som skriver på NSD ledarsida är s-debattör enligt presentationen. Tillika lärare - eller möjligen fd lärare? - på mediaprogrammet i gymnasieskolan i Luleå.  Nu ser han tydligt det nya klassamhället - i form av rapporter om tillståndet i skolan. Vad Jan-Ivar - medvetet? - misssar är ju att i princip all rapportering från dagens skola har sin grund i den flumskola som sossarna stod för. På knappt 6 år får man inte genomslag i några rapporter när det gäller skolan - iaf inte vad avser inlärningen. Att man idag bättre diagnostiserar inlärningsproblem - och gör något åt dem - hjälper inte dem som passerade det stadiet kanse 10 år sen.

Halvard och Halvar har namnsdag - grattis alla!

Och grattis förstås om än lite sent - till Jens som tog sig runt Göteborgsvarvet igår. Tillsammans med Erik och Johanna och några till. Johanna - tävlande för Överkalix - fö 42 i damtävlingen - vilket kanske innebär runt 20:e bland svenska tjejer!! Grattis!

Grattis jobbet - här kommer jag nu om en stund. Fylld med energi efter en helledig helg. Och med bara två arbetsdagar i veckan blir det att köra stenhårt. Idag ska det vägas på VV också - men det blir bara vägningen idag -ingen föreläsning. För träningen ska jag absolut inte missa - lite bekymmer med ryggen idag. Kan bara vara vanlig träningsvärk också - krattning och kottplockning sker ju inte varje dag.

Ha en härlig måndag alla.

Lugna gatan

2012-05-13, kl. 08.00

Verkar vara lugna gatan inte bara på Berigårn - tidningarna ger en misshandel och en opinionsmätning - det är ungefär allt.

Opinionsmätningens rubriksättare - att SD är fjärde största parti. Största gapet på länge mellan S och M - till sossarnas fördel. Kan jag minnas rätt med 36-27?

Gårdagen blev en riktig vilodag kan man säga. En sväng med Kerstin till "körrgårn" där vi fixade till på fem gravar Tog bort skräp och top hem lyktor. Några perener åkte ner på en del av gravarna - men på några låg snön fortfarande kvar.

Och här kör jag tvättmaskin - ska snart ut i särken och hänga.

Här är så stilla ochlugnt - tror minsann småfåglarna har tagit sovmorgon. Eller så har jag börjat höra dåligt.

Linnea, Linn och Lis har namnsdag idag - enligt mor mariannes bok - skulle väl gissa på att det är det två förstnämda som gäller "på rikt"? Grattis till kusinbarnet Linn i Koskullskulle.

Och vad göra idag då? Pyssla på med både det ena och andra. Event. ett ordförandeuppdrag ikväll - och det med lite restid - så jag kan hoppas det hittat någon annan. Stjäl mycket tid. Skulle behöva en sväng in till jobbet - ska ju vara ledig från och med onsdag och resten av veckan. Och i min bransch får vi jobba in både semester och annan ledighet.

Ha nu en bra söndag alla.

Tiga är...

2012-05-12, kl. 09.00

guld. Blir helt häpen över hur miljönä
mndens ordförande Göran Öhman kan ha så dåligt omdöme att han har synpunkter på First Camps planer för Karlsvik när det är så uppenbart att han sitter på dubbla stolar och är riktigt jäkla jävig!!!! Absolut läge att kräva hans avgång! Mycket, mycket uppseendeväckande.

Själv har jag blivit på "häftad" på morgonen så det blir inte många rader här. Först sovit till klockan 7 och redan haft tre telefonsamtal. I och för sig alla trevliga - men tar tid.

Gårdagen var kanonbta - blev förstås en del jobb fast jag var ledig. Men i letandet efter adresser blev det en del förvecklingar som jag faktiskt inte riktigt rett ut än. iaf  Iaf fick det till följd att jag hamnade i långa telefonsamtal. Sen långlunch på Ormberget - men bäst av allt - blev veckans tredje träning.

Och långt från strålkastarsken och festivitas - som har sin plats - så finns det andra vars verklighet inte är så glamorös. Jag skrev om det igår tror jag - men fick glädjas ytterligare en gång i går - Aftonbladet hade tagit upp nyheten. Säkert i tron att det skulle kunna skyllas på alliansregeringen - vem kan tro att det är i en socialdemokratisk kommun vi behandlar våra minsta "små" på detta sätt?

Idag har svärdotter Lotta namnsdag - grattis. Och Jens springer göteborgsvarvet med startnr 7642, Kompis Erik har 1390 . håll koll på dem på TV.

Kerstin och jag ska bege oss till "tjörrgårn" med lite jord, gödning och plantor.

Blir nog en bra dag idag också.

Grått, grått, grått...

2012-05-11, kl. 07.00

Blir ett snabbesök här på bloggen idag - igen. Tiden krymper. Skönt dock att vakna och läsa Kurirens horoskop: "Oftast ser man inte skogen för alla träd. Om du sover på saken fixar du allt i morgon".

Apropå att se skog och träd - här är så grått så grått. Än värre var det igår kväll - himlen som ett extra tjockt grått tak så nära att jag nästan nått den om jag sträckt upp käppen. Vilket så klart gjorde att ett och annat plan fick gå ner i Skellefteå. Vilket i sin tur gör att det saknas plan på Kallax idag - och Thomas har redan ringt....

Bra dag igår - trots att det inte blev någon träning. Har börjat tänka efter och välja bort när jag känner att stresströskeln håller på att passeras. Ett seriöst snack med mig själv - hur livet är skönast att leva. Och jag kom fram till att jag hinner träna i eftermiddag - veckan 3:e så ingen ko på isen.

Och ändå höll jag på att bli sen till stämman i Kalix - men anlände nog några minuter för 16. Och sen jag passerade Kalix senast så hade Lions flotte följt med islossningen - tisdag den 8 maj någon gång på eftermiddagen.

Kul med kvinnlig ledarskribent -
NSD förstås - Linda Swedenmark. "Avslöjar" (det är säkert redan känt för många av er andra) att sossarna ändrar sin politik - eftersom SD också tycker att Västsahara ska erkänns som stat så tycker inte sossarna så längre. Så man förstår att bråket om att sossarna inte inkluderar SD i sitt oppositionslag bara är samma andas barn. Fast roligt det hon skriver om argumenten för sossarna att säga nej till SD i laget.

Gläds över att Nisse lyft den oanständigt låga ersättningen som våra funktionshindrade får av kommunen. Tänk er - en ersättning på 8 kronor timmen - en ersättning som är samma kronantal som på 70-talet.

Precis som det finns två sidor på ett mynt finns det också flera sidor när det gäller föräldraförsäkringen. Eller moderskapspenningen som jag tror den hette när jag lyfte den - en bit har vi kommit iaf. Men fort går det inte. Den enkla lösningen är förstås att säga att föräldrarna ska bestämma själva - men samtidigt vill vi ju att skattepengar ska användas på bästa och effektivaste sätt för samhället - för oss alla gemensamt. Vi ser ju många nackdelar med att uttaget av föräldraförsäkringen så ensidigt är knutet till kvinnan. Själv hoppas jag ju att vi kan förändra det med morötter - och än ska vi väl inte ge upp. Den ärkereaktionära vikariernade ledarskribenten på Kuriren väljer den enklare vägen.

"Härligt" att höra att KD har något möte idag - och kräver att föräldraförsäkringen utökas samtidigt som pappamånaderna ska avskaffas. Ja inte verkar det vara barnens och männens rätt som kd värnar.

För övrigt fick jag en bra historia på FB igår - med anledning av att jag skrev att jag skulle till Kalix. Vet ni vad man får om man korsar en pitbullterrier med en Kalixbo? En mördarsnigel - enligt redaktör Lundgren på NSD.

Och 11 maj - vem har namnsdag då? Märta och Marit - grattis! Påminner mig om att jag länge tänkt ringa till den ena Märta jag känner nära.

Själv är jag ledig idag - men det bär iväg till stan. En liten sväng till jobbet blir det. Sen har jag lunchdejt med en trevlig herre - som jag dessutom ska hjälpa med lite kamerala insatser. Sen ska det bli tråning - veckans 3:e ska sitta där.

Ha en bra fredag.


Inget "sjud"

2012-05-10, kl. 08.00

Såg slutet på gårdagens blogginlägg - en önskan om ett sjudande naturliv på Jokkmokksesan. Kan nu meddela att det enda "sjud" som fanns var regnet - faktiskt både upp- och nedresan. Inte ett enda djur tror jag att jag såg - bortsett från en och annan pippifågel som ystert gjorde störtdykningar framför bilen. När jag och Johan gjorde motsvarande resa för ett par år sen räknade han till 10 älgar plus en hel del annat vilt.

Blev inte SÅ sent igår - men ändå blir jag lite seg efter 30 mil i bil. Mötet i sig var jättetrevligt och den tradtionsenliga plankan på Gästis lite god som vanligt.

Gårdagen var jättebra i övrigt också - för att börja från början så fick släkten ett nytillskott natten mot igår. Anders och Jonna fick en liten kille som enligt en något desorienterad farmor Kerstin iaf visste att berätta att han vägde över 3 kg. Övriga uppgifter räknar jag med att få idag. Själv har jag gett honom arbetsnamnet "Otto".

Dessutom tränade jag innan jag drog till Jokkmokk också. Nöjd! Veckans andra satt - förhoppningsvis blir det en till idag. Innan Kalix Folkhögskola.
 
Det fanns en nyhet igår som fick adrenalinet i svang - fast ändå inte. Man är snart så vaccinerad över all förbannade girighet som florerar att man inte orkar reagera. Nuder tycker minsann att han bara följt regelverket när han tagit ut statsrådspension trots att han varit fullt engagerad i att rådgiva och samla miljoner på hög i sitt bolag. 49 år gammal eller ung - hur man nu uttrycker det. Det känns som 30-åriga kriget - första motionen om att göra något åt det orimliga politikerfrälset var jag med och debatterade i början av 80-talet. Rune Eltoft - numera avliden - som hade en motion till vårat landsmöte som bifölls. Någon större framgång verkar vi då inte haft där.
Säger som Gary Bergqvist skriver "Det är rimligt att reglerna för pensioner ändras och görs likvärdiga med övriga på arbetsmarknaden".

Är faktiskt stolt över att ha medverkat till att reglerna i Luleå kommun faktiskt i stort harmonierar med vad som förekommer på övriga arbetsmarknaden. Dock kommer ju inte vi heller åt såna som gör vantolkningar ála Nuder dvs sätter inkomsterna på bolag. Kanske något för media att granska?

Namnsdag idag - Styrbjörn och Esbjörn - grattis.

Nu får jag sno mig om jag ska hinna till jobbet till den officiella öppningstiden klockan 09.00.

Hu(S)bondens röst, he, he!

2012-05-09, kl. 06.30

Läste på FB - skrivet av ett mig "närstående" kommunalråd;  "Spännande besök på Nya Läroverket. Vi har mycket att lära av varandra". Man häpnar - om än av glädje! Det hade inte varit möjligt i min kommun för 10 år sen. Men "husbonden" Stefan Löfven var tydlig i söndags. Inga förbud mot fler aktörer i välfärdssektorn. Och de lokala S-folket är snabbt anpassningsbara! Egentligen REVOLUTIONERANDE - nu kanske vi gemensamt kan ägna krafterna åt att ta itu med avvarter oavsett det är koperativt, privat eller offentligt!

Såg fö att en gamling blivit kallad "häxa" och "äcklig" av personal inom den kommunala omsorgen. Märkligt så liten notis det blir när det handlar om kommunalt driven verksamhet. Men lägger man ihop bara alla små notiser inom äldreomsorgen i Luleå blir det ett ansenligt lass tryckfärg! Kanske dags för en omfattande granskning - av revisionen? Media? Tror att sociala är en förvaltning i något av fritt fall och med en hierarki som är som gjord för dålig ledarkultur - med många chefer som inte funnit sin roll - och som "hotas" både uppifrån och nedifrån. Men det är ju min högst privata syn på det!! 

Blev ingen träning igår - men det var en bra dag iaf. Thomas och jag tog ett ryck och städade på jobbet så viss motion kanske jag fick iaf. Iaf fick jag en underlig träningsvärk - lite av ont i hela kroppen.

Vet inte om det hände så mycket annars - blev alldeles för länge på jobbet - det gick liksom lite tungt så jag tyckte inte jag hunnit det jag skulle.

Och vart tog kvällen vägen? Lite diskning åstadkom jag - allt i nyttig väg tror jag. Lite datasökningar - tittade bland annat på sidan "minpension.se" - men inte vet jag om jag blev nå klokare - men ska visst på ett mail idag - spännande.

Reidar och Reidun har namnsdag idag - grattis. Känner väl inga såna så när iaf. Det kan ju bero på att det enligt 
www.ratsit.se bara fnns 1 444 resp. 599 personer som heter så. Jmf med Ylva som har 9 144 träffar enligt samma källa - och som när jag växte upp ansågs rätt ovanligt.

För att återgå till dagens nyhetsflöde så handlar det inte om flöde - utan tvärtom - torrläggning - pga av inga vakter. Själv trodde jag det handlade om att det inte utbildas tillräckligt med vakter - men det handlade om två tillsynsärenden - Harrys och Mediterran. Den senare pekas ut som att ofta/alltid ha ett gäng berusade som inte kommer in någon annanstans. Ja den krögarn tackar för väl den "reklamen".

NSD toppar med hamnkranen som ska plockas ned, renoveras och sättas upp igen. Inte länkbart än.

Men hittade istället rubriken om folkpartist mot partilinjen - 03.29 i natt - gjorde det ju än mer spännande. Mathias Sundin i en integritetsfråga. Vill att statens möjligheter att kika in i privatlivet ska omhägnas med större krav - berättigat krav - hoppas bara Mathias (varför tror jag det stavas så?) har lite tankar också om hur det ska ske. Att stoppa den organiserade kriminaliteten kan inte vänta - det är det lagförslaget syftar till.

Och hur jag än vänder mig så hinner tiden upp mig - nu är den tio i sju. Idag ska det bara bli en snabbvisit in på jobbet och göra några saker som måste göras. Sen träning. Hem och duscha för avfärd till Jokkmokk - för årets sista ordinarie årsmöte. Brukar vara en fanstastisk resa hem på natten i en natur som sjuder av liv.

Försenat grattis!

2012-05-08, kl. 07.15

Hm - moster Gunilla - jag är en månad sen ser jag. Hade fel uppvik i mors födelsedagsbok. Men bättre sent än aldrig. Så gratta du Fia - och be henne börja planera för storbak till nästa år!!

Ett S betyder så mycket

2012-05-08, kl. 06.45

Ett S betyder på mycket? Ja det gav mig några minuters bryderi i morse. "En länk saknas" hävdar länspolismästaren och vill ha en "försvarsenhet" till. Apropå etableringen av migrationsdomstolen! Fick ägna tid att läsa en artikel jag annars bara ögnat. Och fnös efter att ha läst den - vad menar karln? Till jag upptäcker att det saknas ett s i "försvarsenhet" - vilket genast ger det mer förståbara försvarsenhet.

Innan jag går vidare med tisdag kan jag konstatera att min lediga måndag väl fick inslag av jobb - annat var väl inte att vänta. Men ändå - mycket privat tid med olika humörpåverkan. "Soskade" hemma någon timme och åkte i väg vid halvelva. Inhandling på Kvantum - veckohandling - jobbet en sväng - sen Viktväktarna - humörnedsättande - nya tag. Direkt till träningen kändes riktigt bra. Dock ville inte kroppen träna alls - ont överallt. Men körde ändå igenom det - humörhöjande. Jobbet ytterligar en sväng - därefter till Bosses Bil för att fixa en tid för service.

Kvällen i stort - nyheter, fråga doktorn  och hockey.

Märkligt med frost när termometern visade plus 7 grader. Undrar varför jag aldrig märkt det tidigare - att solens varma strålar slickar termometern åtminstone vid 5-tiden.

Men det blir nog en strålande dag iaf.

Åke har namnsdag - och då borde Birgit Stöckels "Åke" fylla några år. Väl inte klokt att börja gissa antal år - men Birgit var ju fortfarande kvar i landstinget - så fler än 2 år fyller han iaf. Grattis grabben!

Apropå grabbar så fick moderaterna i länet sin första kvinnliga ordförande någonsin - Linda Frohm - grattis! Men på Kurirens ledarsida väntar vi fortfarande. Eller kan någon som är äldre och visare än mig tala om om det någonsin förekommit en kvinna här? Nu trodde jag att vi iaf skulle få uppleva en lokal grabb - Jonas Grafström - men det blev minsann bara några lösryckta inhopp. Ett par tre ledare - kan det kallas vikariat? Idag är det Gary Bergqvist som så många andra
dissikerar partiledaredebatten.

Vilket också NSD:s ledarskribent gör. Som finner anledning att försvara Löfvens lågmäldhet. Och för att få effekt av den så hävdar han att alliansföreträdarna skrek i munnen på varandra om energipolitiken. Känner jag inte igen!

Tänk - jag hinner skriva mindre och mindre varje morgon. Nu är det minsann hög tid att börja göra sig klar för jobbet.

Men skickar först en grattishälsning till min kusin Fia i Bollnäs. Och hoppas att moster läser fvb.


Omprogrammerat

2012-05-07, kl. 07.00

Måndagmorgon - men själv har jag programmerat om veckan så att detta är söndag. Har alltid haft svårt att ta ut komptid - och efter alla dessa år har jag kommit på det. Jag lekte lördag hela dagen igår - eftersom jag jobbade den riktiga lördagen - och eftersom det var lördag igår är det förstås söndag - och ledigt - idag.

"Lördagen" var riktigt lat - var inte längre än att jag var ut och matade fåglarna. De stackarna som också överraskades av snön. I övrigt var det bara lite plock, lite läsning, lite "datorvandring". Och så middagsvila på hockeyn då Finland spelade.

Sen såg jag förstås
partiledardebatten och efterföljande aktuellt som analyserade den. Jag delar uppfattningen som KG Bergström framför just nu i TV - alla klarade sig riktigt bra och att det blev en riktigt bra debatt.

Undrar om jag hörde rätt? När Löfven reflekterade över om alla partier skulle vara kvar efter nästa riksdagsval - tyckte jag precis att Hägglund contrade med "hoppas du klarar dig kvar".

Jonas fastnade i den "arga fällan" enligt Aftonbladets ledarskribent Pettersson. Medan KG tycker att Sjöstedt och Björklund var bäst vid sidan av de stora elefanterna. Fridolin bra enligt Pettersson - men något för stor kostym ibland.

Håller dock inte med Pettersson om att Reinfeldt var arrogant - men blev bättre i andra halvan. Tyckte bara både han och Löfven var så inibängen tråkiga - särskilt i början var det svårt att finna tillstymmelse till leeende.

Kuriren toppar idag med att Sjöstaden har för få båtplatser men för mig är det underrubriken - Tillbaka till jubilerande lokverkstaden som blir aha-upplevelsen. Minsann min gamle skolkompis Stig Selberg på Kurirens etta.

Och min gamla arbetskompis från tiden på revisionsbyrå Anders Rönnqvist blev utkastad från moderaternas länförbundsstyrelse liksom min gode vän Bo Hultin. Har lite svårt att se förnyelsen i de personer som ersatte "mina grabbar"? Källa NSD.

Annars toppar NSD med fortsättningen av Dokument Prästholmen - en läsning som kan ge frossbrytningar för hur dåligt integrationen handhas.

Gläds oerhört över polisens tillslag mot hembrännare. Tänk om vi alla höll och till de riktlinjer, regler och lagar som satts upp för att vi alla ska kunna trivas och samsas. Precis som Samer Al Wessi säger: "När andra tar sig friheter upphör vår frihet". Klockrent liberalt!!

Carina och Carita har namnsdag. Grattis!

Nu ska jag fortsätta njuta denna måndag.

"Läsåret" slut

2012-05-06, kl. 09.00

Ja så är jag hemma från Kalix - med råge. Kom ju igår eftermiddag förstås. Trots hot om snö och dåligt före så gick det galant. Men väl hemm här började snön vräka ner och nu har vi väl en halvdecimeter. Men det är några tiondelsgrader plus så det må väl vända.

Har varit och fyllt på lite frön i automaten som fortfarande hänger samt lagt ut lite under äppelträdet och körsbärsträdet. Med påföljd att jag inte får något gjort - hänger bara över diskbänken och fascineras över fågellivet.

Nere på ängen stod ett spovpar och såg frågande ut. Ser nu att de tagit skydd under en björk.

"Läsåret" slut - ungefär så kan det väl beskrivas när vi avverkat länsförbundets årsmöte. Det har ju föregåtts av att alla lokalaavdelningar gjort samma resa dvs redovisat föregående års verksamhet och i bästa fall fått ansvarsfrihet - vilket alla fått även denna säsong.

Mycket trevligt har vi haft - halva gänget ungefär kom upp redan fredag och vi hann avverka lite kommunalpolitik på fredagkväll och lite partiprogramsarbete på lördag morgon innan övriga ombud kom.

Verkar inte som om det hänt särskilt mycket eller så har jag kanske inte hunnit scanna av nättidningarna riktigt än. Hörde via djungeltelegrafen att det inte varit lika lugnt på moderatstämman som hos oss. Nägra veteraner lär ha blivit utröstade ur styrelsen - mot valberedningens förslag om ryktet talar sanningen. Får väl kanske anledning att återkomma till det - det kommer väl i papperstidningen åtminstone.

Nu återgår jag till fågelskådningen - om jag inte tar en tripp ned i idet till det slutar snöa!!

Ett litet brejk

2012-05-04. kl. 05.30

Meddelar bara härmed att det blir ett litt brejk på både blogg och FB nu fram till lördagkväll. Igenting ska få stressa mig från att njuta stunden.

Nu först på morgonen - vid 8-tiden - ska jag på Morgonrock och lyssna till Cecilia Wikström. Sen bär det iväg till jobbet för att packa in nödvändigheter inför konferens och årsmöte. Förhoppningsvis har jag hunnit packa ner tandborste och lite till så att jag kan åka och hämta Marjatta vid 2-tiden - utan tur förbi Sunderbyn - fvb Kalix. Har lovat att komma dit vid 15-tiden - även fast vi inte startar förrän vid 17-tiden.

Tempen är avläst - och visst - minus två - men ingen snö iaf - vara nöjd med det.

Ingenting i tidningarna som gjorde mig rasande - vilket däremot Lennart Holmlund är - över etableringen av migrationsdomstolen i Luleå.


Mycket som stör

2012-05-03, kl. 07.00

Däckade igår - jobb - svarttaxi - jobb blev för mycket. Egentligen inte så mycket - men plötsligt tog all energi slut. Och inge träning blev det heller. Och en kväll på soffan framför TV:n. Tror att jag blir störd av bara det faktum att det inte är måndag - fast det är första riktiga arbetsdagen i veckan.

Nåväl nu är det en ny dag att göra något bra av. Men jag är faktiskt fortfarande lite seg. Trots strålande sol, blå himmel och ett intensivt fågelliv runt Berigårn.

Slog upp Kurirens ledarsida - och inget var sig likt - störande. Intressant artikelserie om Arktis - men över två sidor. Då blir man stressad - vill läsa men har inte tid till mer än skummande.

Bättre med sånt här - nu ska de bli björkallé på infarten till Boden. Vem minns inte hur det såg ut förr - björkallé ända från Sävast och in till stan. Och hur man där kunde notera att björkarna (på våren) blev grönare och grönare ju närmare Boden man kom.

Den stora glada nyheten - över alla partigränser sägs det som om det vore något udda- är att migrationsdomstolen placeras i Luleå.

Glad att detta inte är över alla partigränser - nytt bolag för att bygga på Kronan. Aktiebolag är en främmande fågel i kommunal verksamhet - behövs det aktiebolag kan man nästan vara säker på att någon annan än kommunen ska utföra jobbet. "Roligast" av allt att höra Bertil Bartholdson från vänstern stå upp och föredra aktiebolagets fördelar - mycket mer demokrati än om nägra tjänstemän på statsbyggnadskontoret skulle göra jobbet. Man bara häpnar!!

För att nu inte tala om Anders Josefsson från moderaterna som ena ögonblicket konstaterar att det luleborna minst av allt behöver nu är nya arvoderade politiker - om utökad landsbygdskommitté - och som i nästa ärende noninerade ytterligare en arvoderad moderatpolitiker till det nya kronanbolaget!! Noterade att inga "olydiga" poliitiska partier fick plats i styrelsen vilket väl kan vara förståeligt - men nog hade det visat en god vilja att släppa in kritikerna åtinstone på en revisorsersättarplats. Eller?

Ska fö med spänning följa vem som blir vd i det bolaget. Tror vi på en öppen rekryteringsprocess? Eller är personen redan predestinerad?

Nu gratulerar jag John som har namnsdag. Liksom Jane. Grattis, grattis!

Nu måste jag börja ta mig mot jobbet!

Lemmen

2012-05-02. kl. 07.00

Vaknar, kastar benen över sängkanten - och känner att jag är rent lemmen bakom låren. Tar ett tag innan myntet faller ned - 4 stora påsar med kottar plockade igår.

Nej det handlar inte om LEMMEN - utan om att jag är lemmen. Till och med min husläkare - med rötterna i Råneå - undrade småleeende hur han skulle beskriva "lemmen" i min remiss. Tydlgen så har översättningen roat fler - dock ligger
inte "leabrutten" väl i min mun - möjligen "leabruten" - fast det handlar mer om muskler än leder.

Ord och ords betydelse är härligt och ger många stunder till reflektioner och funderationer. Idag gillar jag ledaren i Kuriren för dess språkliga mustighet - när jag går tillbak och läser och ska hitta exempel - blir jag full i skratt. Ledaren inleds med "När vi två blir en". Ledarskribenten tycker att det är en bra vinjett när man jämför moderater och socialdemokrater. Dags för samgående? Nä så är det förstås inte - men nog är det väl snart att vänta någon mer ketchupeffekt på högersidan - SD:s framgångar kom väl i stort före moderaternas ideologiska urflackning?

Men hoppsan - där var det pang på rödbetan - först avhandlar vi gårdagen. Blev den som tänkt? Nej - ingen promenad - fastnade vid foten av häbret. Men kaffe och korsord. Och gäster som inte kom för min skull utan för att låna min toalett - men det var trevligt ändå. Sen plockade jag kottar i vårt lilla "naturreservat" bakom veckan. Kunde konstatera att ekorren ätit ordentligt - ska bli spännande att se om han lagt på hullet. Lite tvätt blev det också - vinterjackan hänger på strecket. Och vid 15-tiden blev det sen ett par timmars jobb.

Apropå jobb så måste detta med mailen vara arbetsgivarnas stora lycka. Här funderar jag om jag ska hinna i tid till jobbet - och då har jag redan gjort minst en halvtimmes jobb genom att svara på jobbmail.

Namnsdag idag - Filip och Filippa - ger inga större kalasvibbar i min närhet.

Det svänger snabbt i politiken - på Kurirens nätmeny läser jag med tid tidig söndagmorgon att sossarna har en rekordökning efter ledarebytet - men klockan 01.04 inatt noteras att Löfvens smekmånad är över. Sant både ock. Själv trodde jag det doldes något mycket mer dramatiskt än en resumé av 1:a maj - annars hade jag aldrig klickat där.

Idag tar min svarttaxirörelse ett steg i sin utveckling - halvtvå ska jag hämta en bekant till en bekant. Vi är helt okända för varandra - men här blir igenkänningstecknet min regnbågsfärgade hatt!!

Före detta spännande uppdrag blir det jobb - och efter blir det träning - förhoppningsvis.

Ska försöka hinna med att skaffa appen för att betala parkeringsavgifter också. Införs i Luleå idag - vilket sägs vara först i landet. Vilket påstående jag skulle vilja syna? Kanske en lite fråga ut på FB?

Ha en bra onsdag!

Röd dag

2012-05-01. kl. 08.00

Och hopp och hej så var det maj! Och tisdag - ganska logiskt eftersom det var måndag igår - men "ställen" stängde som om det var lördag - anledning till förvirring - bortsett från den naturliga inbyggda.

Gårdagen var helt okej - bortsett från att jag glömde hurra för kungen. Men jag tar igen det idag med en länk med bild från slottsbacken. Där kungen fick konkurrens
av arvprinsessan Estelle.

Själv såg jag inte ens en majbrasa på bild - inhiberade tänkt besök på hemvägen då det kom några blöta stänk i den redan kyliga tillvaron.

Men nöjd med gårdagen ändå. Gymmet försökte lura mig på träningen genom att stänga tidigt igår och ha helt stängt idag. Är inte det senare lite märkligt med en anläggning som normalt har öppet på söndagar? Visst skulle vi höja på ögonbrynen och kanske demomstrera också - óm Max, Kvantum och andra serviceinträttnignar skulle ha stängt idag. Och inte har väl övriga gym stängt? Men Actic är ju någon märklig halvkommunalkonstruktion - kanske ett påbud från kommunhuset?

Har nätvandrat - i avsaknad av papperstidningar  - men inget att skriva hem om. Ganska bökig helg i länet - och på vissa andra håll. Men en del rapporterar normalhelg.

För min del blir det nu ett snabbt inneröj, sen en tvåtimmarspromenad, en stund i solen. Sen måste jag inte och göra ett par timmars jobb - måste visa att vi riktiga arbetare jobbar och springer inte på gatorna med lustiga plakat!! Känner bröderna Lindfors sympati - se gårdagens blogg.