Gunnar - en klok karl

Gunnar Andrén finns med i Expressen idag med anledning av "FRA-härvan". Medvetet "härvan" för det är svårt när påståenden står mot påståenden - i många fall från vettiga och sanningsgilla personer.

Jag känner mig rätt trygg ändå när jag ser Gunnars inställning. Det är ju som han säger - liberala värderingar korsar här varann.

Och vi ska komma ihåg att alla inte är så upprörda heller. Motsatsen var ju faktiskt Björn Hernefeldt i Kuriren häromdagen. Fast jag tycker själv att han är lite FÖR naiv - vi måste räkna med att det finns rötägg överallt som kan missbruka saker.

Taskig sökmotor på Kuriren - sökte efter Björns inlägg men hans senaste var från slutet av maj och handlade om bensinpriset. Jag VET att han skrivit positivt om FRA-lagen.

Nu har jag i alla fall anlänt hem - klockan 18.00 - efter att ha levererat till mor och far. I gengäld bjöds jag på korvgryta. Jag gillar det och kan ju faktiskt styra menyn lite då jag handlar.

Nu lämnar jag in

Har varit här på jobbet sen halvett. Förstås inte hunnit allt jag tänkt mig. Men det kan vara skönt att kila in någon gång då och då under semestern och göra korta intensiva insatser.

I alla fall ska jag göra mitt nästa sista sjukgymnast besök nu strax. Torsdag nästa gång - och sen får vi väl se hur ryggen är efter semestern.

Inga stora pretentioner

Mycket reflektioner från Kuriren idag. Behaglig temperatur påstår det. Fast hos mig var det 10-11 grader vid sextiden. Det är inte vare sig mycket eller behagligt.

Lite större pretentioner kan vi väl ha för sommaren?

Nu är första hemtjänstinsatsen gjord. En lista på ärenden som ska göras. Sen ska jag faktiskt vara på jobbet - trots semester - några timmar efter lunch. Vi ska avveckla för semester. Och på de lite sjukgymnastik. Märkligt att man inte vet att uppskatta hälsan - inte förrän både kropp och rygg värker.

Pläderar Kuriren för dödsstraff?

Kan kallas "genomskinlig" i Kurirens ledare idag - Mugabe. Och "ohängd diktator". Förvisso är det väl så att om någon ska utses "värdig" ett dödsstraff så ligger väl Mugabe väl till.

Nu tror jag inte det är dödsstraff Kuriren åsyftar - men för mig är innebörden i ordet "ohängd" något som inte har med död att göra utan mer ett skämtsamt uttryckt för någon som inte uppför sig. Så ur mitt perspektiv var det för snällt som tillmälte till Mugabe.

Snällt var det därmot inte i NSD där de norrbottniska männen som kollektiv påstås vara "feta slöfockar som också avstår tandläkaren". En och annan kanske ska känna sig träffade men de flesta duger väl?

Idag gratulerar vi alla som heter Elof och Leif. Leif känner jag så många att uppräkning icke låter sig göras. Så ett kollektivt grattis till er alla inkluderande Elof i Kypasjärvi.

Synd om människorna sa redan Strindberg. Och inte är de kul för alla som börjar semester idag att mötas av "mul" och 10 grader. Karin på expen hon har tur - för hon gör sin sista arbetsdag idag. Och i morgon blir det väl sol och värme?

Just nu ringde mor om frukosten - så på med brallor, T-shirt och Hondas Hellyhansen jacka.

Bloggberoende?

Ser att Camilla lägger ner sin blogg över sommaren. Synd - det är trevligt att följa en fd kollega. Men då inser jag också att jag är bloggberoende. Att inte blogga för mig är ungefär som att jag skulle sluta äta eller sluts andas.

Det är min livsluft - kanske ett utagerande för att drömmen att bli journalist aldrig förverkligades.

Jag älskar verkligen det skrivna ordet. Att ibland fundera om betydelsen av ord som bara rinner fram. "Ekivåk" - som säker är stavat med  talspråk och som är svårt att översätta. Att helt plötsligt fundera över stavningen av ett ord som jag skrivit tusen gånger. Att våga skriva "fotölj" fast jag vet att det inte stavas på. För att inte tala om de lilla bordet vi har vid sängen - heter det "nattduksbord" eller "nattygsbord". Det finns nog ytterligare en variant.

Ja jag gör en del nyttiga saker också - men mycket tid går åt till föräldrarna - men jag har bestämt mig för att glädjas åt det jag hinner göra istället för att sörja det jag inte hinner. Det går långsamt att skapa ett hem här - men så blir jag ändå riktigt nöjd med varje sak jag hinner med.

Ikväll blev det gardinprovning i "kammarn" - spetsgardiner. Och alldeles förtjusande! Tyvärr blev fotot inte bra och dessutom törs jag inte skicka Telia online något mer innan jag vet vad det kostar.

Nu ska jag hålla på Spanien så länge jag orkar.

Bryssel - precis som jag trodde

Nu har Stefan svarat på OA:s anklagelser - och det var ännu bättre än jag trodde. Hade verkligen ingen bakgrundskunskap. Men nu har jag - jag lär mig något varje dag. Och ni får lite insikt i vad Stefan gjort i Bryssel. Besökt för tredje gången - själv har jag bara varit där en gång - missat många chanser av olika skäl. Men i motsats till Stefan älskade jag staden från första steget.

När inte kabeln funkade med att föra över foton från telefonen till datorn så knappade jag på annat sätt. Skickade bilden som e-mail till mig själv. Telia online - kan undra vad det kostar och om jag verkligen har den tjänsten.

Men här hon i alla fall - den förträfflige målvakten som höll nollan. Och som sällan låter sig fotograferas privat - men hon känner väl trycket av sponsor Liko.Få se om Spaniens målvakt klarar sig lika bra som Sara dvs håller nollan?

Seger mot Norrfjärden

Nu har jag återkommit från fotbollsresan till Piteå. Alviks 97-or vann mot Norrfjärden med 1-0. Och barnbarnet Sara fick hålla nollan i andra matchen å rad.

Laget saknar nämligen målvakt. Brukar låna en 98 men nu hade de eget lag i turneringen. Men det gick riktigt bra för Sara i målet - tack vare ett offensivt lag.

Bilder skulle ha kommit med överföringen misslyckades. Provar senare. Nu är der 12-kaffe.

Aprilskämt?

Aprilskämt eller rötmånadshistoria? I tiden är ju inget rätt - men jag kunde inte låta bli att gå in och titta på detta skydd mot våldtäkter. Både text och inte minst bild kittlade nyfkenheten.

Och som framgår av texten är uppfinningen inte helt okontroversiell.

Har vandrat på nättidningarna men inget att hetsa upp mig över.

Nu ska kläderna på, gröten i magen och sen är det avfärd mot Piteå. Anke ska hämtas 08.15.

Om det är fler matcher än den 09.30 vet jag inte. Hemkomsttid alltså osäker.


Steget före

Strutzwebblogg är steget före - igår kunde jag berätta om det Kuriren berättar idag: att näringslivsminister Maud Olofsson besöker länet på måndag. Måste dock erkänna att detta med Arjeplog på söndag hade jag inte snappat. Och inte har sektledare Sundström sagt något heller - och ska hon träffa företagare i Arjeplog så lär väl han vara med.

För övrigt är det inte bara tomten som uppskattar grötfat - det gör igelkotten också. Mor portionerade ut morgonens grötrester - och visst hade den varit där och ätit.

I kväll är jag tröttare än trött - det tar på att vara i solen hela dagen.

I morgon är en ny dag då det är Piteå summergames som suger! Match 09.30, Jag fattade aldrig om Saras lag gått vidare eller om det var något uppsamlingsheat eller vad det nu heter. Men sämst 3:a skulle de bli - så det måste väl innebära att de gått vidare.

Och spelar roll - huvudsaken det får spela - för det är riktigt roligt!

För övrigt blev jag snuvad på en medalj i kväll - och ett Kurre Hamrin mål. Den klassiska VM-finalen som TV-programmet basunerade ut - min minnesbild var seger. Men 5-2 i baken blev det ju. Det klassiska måtte väl ha varit då vi tog oss till final - med Kurre Hamrin målet.

Hur är det tabellbitare och statistikfreak? Har vi blivit Världsmästare i fotboll någon gång. 1948? det året då allt gott kom  - inklusive jag - kanske??

Elakt av OA

Tummen ned för Erlandsson gör OA i sin ledare i dag. Erlandsson har uttalat sig för mer skyddade skogsområden. Svea Skog har fått beröm av Erlandsson.

Sosse kommunalråden tar chansen och klagar över att vi i norr får ta orimligt stort ansvar. Helt rätt i sak. Men det här är en fråga som skär mer mellan politiker i syd och i nord än mellan partierna.

OA tar naturligtivs tillfället i akt att nya Stefan Tornberg i örat. Och påminner om vad Stefan sa i frågan i valrörelsen. Något som går stick i stäv med Erlandssons inställning nu. Han - OA - undrar om centerpartiet numer bara bryr sig om Stureplanscentern. Lite väl elakt och framför allt dåligt underbyggt - för Eskil Erlandsson kan väl knappast anses platsa bland yuppisarna.

Trodde kanske att Stefan skulle svarat - eller Camilla. Men som ni ser är deras dagsaktella inlägg något helt annat. Dagsaktuellt och dagsaktuellt - Stefan har inte hörts sen den 22 juni. Men jag tror han är i Bryssel.!

Själv har jag njutit av den underbara dagen  med gräsklippning och trädgårdsarbete. Tvätta började jag med i morse men har varit en sån där otäck blockerare av tvättstugan - en maskin satte jag igång i morse och det kom jag ihåg just nu.

Sätta in och ta ut

I ett av mamma och pappas bröllopstelegram stod något i stil med att "Yngve är van att sätta in och ta ut - ja vi menar plåten förstås" apostroferande på att han var bagare. Det telegrammet var nog på gränsen till oanständigt på den tiden.

Nu verkar det som om Sunderby sjukhus praktiserar något liknande. Sätta in och ta ut mediciner. En
skrämmande berättelse av en anhörig idag i Kuriren. När det gäller borttagande av medicin så skulle jag själv kunna berätta något lika skrämmande. Där fungerande medicin togs bort för far - med förödande konsekvenser - åtminstone på kort sikt. Men är man 84 år är den korta sikten nog så viktig.

Sara som just nu befinner sig en trappa ovanför mig skulle också kunna berätta. Om ett års erfaenhet av sjukvården. Och om hur helheten kan bli så tokig trots så många kompetenta och empatiska personer som finns inom vården.

Sign. 25 år som vårdanställd - fast troligen inom äldreomsorgen - beskriver hur de springer hela tiden och inte hinner med. Nu vet jag att det är oerhört tajt och knappt med resurser - men annars är springandet i säg inget bevis för vare sig effektivitet eller bristande resurser - snarare ett bevis på motsatsen. Dålig organisation och dåligt ledarskap.,

Nu ska jag iväg till trädgårdslandet och hjälpa far. Tur att jag har föräldrarna att skylla på - att jag inte är inne och gör färdigt här - men vem vill vara inne när solen äntligen lyser.

Mycket tyck och lite tid

Har sovit till tjugo i sju på morgonen. Störande särskilt som det är strålande sol - äntligen - och att den faktiskt värme något.

Mycket att tycka till om i tidningarna. Både att rasa över, glädjas åt eller bara le. Lägg till ett o så blir det Leo som har namnsdag idag.

Vi Vädurar blir populära personer idag - men det är ppå bekostnad av ett snabbt beslut som kommer att stå oss dyrt.

Billigt "pang" jag äter frukost på - men det är nog med tiden - så nu måste jag ge mig av innan mor hinner ringa mig.

Ska se om jag hinner skriva några kommentarer på förmiddagen - kan hoppas på ett 5 minuters moln.

Statshemlighet?

Jo en sak till - jag träffade en av mina favoritcenterpartister - vars far är en av mina favoritpoliser. Frank Nilsson med fader Mikael.

Frank som normalt håller i kjolen på Maud var hemma för att fira mor 50 bast.

Och så till "statshemligheten" - Maud ska till Pajala på måndag - och träffa gruvföretaget. Skulle önska att jag nu avslöjar en hemlis - men risken är liten att Frank skulle sagt det till mig då. Han vet ju att jag skriver allt på bloggen - kompis med min Thomas som numer nästan inte pratar med mig utan att först säga - detta får du inte skriva på bloggen.

För övrigt var Frank inte glad i
Camilla Lindberg (fp). Hon är värd all respekt för sitt beslut att rösta mot majoriteten - men lite märkligt att hon inte meddelade gruppen detta förrän vid absolut sista sammanträdet. Man måste visa respekt mot varandra.

Sen är ju Expressens kampanj lite rötmånads aktig - hur många röster Camilla än får i en icke riktigt seriös omröstning i Expressen  så har hon inte mer än det mandat hon fått av väljarna i Dalarna.

Dags för summering - igen

Åter en dag till handlingarna. En bra sån. Fyndat gardiner, köpt hänga upp band till tomaterna och gurkorna i växthuset, handlat till förä'ldrarna, varit en kort sväng till jobbet. Och diverse små ärenden till.

Sov middag mellan 14.45 och 15.30 - för att orka med surströmmingsfesten.

Var och ställde i ordning - mor dålig idag. De växlar liksom mellan varann mor och far.

Distriktssköterska Viviann är inte bara bra på vård och omsorg. Tipset att öppna surströmmingsburken i en hink med vatten översattes hos Strutz med att göra dito i diskhon. Perfekt!!

Avnjutit måltiden med strömmingen och snaps som kusin Kerstin hade med sig. Snaps är inte min förtjusning med en OP och en Fläderbrännvin blev det. Men mor hade valt snapsglasen så det blev inte så många centiliter.
Jordgubbar, grädd och maränger - nedsköljt med kaffe.

Sara och Kerstin diskade - medan jag fixade så att mor kunde ligga med benen högt i sängen.

Igelkotten kom och det enda jag hade till hands var Västerbottens ost. Och det nobbade han inte - vilket han gjorde med jordgubbarna. Det är som med "halvväxtingar" - de är godare när man får ta dem olovandet. För igelkottarna brukar vara och sno jordgubbar.

Vid 19-tiden kom jag hem. Har hunnit med Tre kärlekar - i repris. Och lite nyheter. Och varm vetekudde!

Nu ska jag bara värma kudden en gång till och sen "nannar jag på pudan".

Kalixreklam!

Här gör våran Lennart Rhodin reklam för Norrbotteni allmänhet och Kalix-Malören i synnerhet

Fredagsvädret?

En får tacke för rubriken att regnet drar bort. Fast nog måste väl webbredaktören vara lite dagavill som ger oss tisdagstemperaturerna. Det är ju dessutom inget man vill ha upprepat för sig. En ett framför så kanske.

Given rubrik

Viva Espäna - även om NSD inte fått in den rubriken i nättidningen - dock i pappersvarianten. 24 år sen Spanaien senast var i final - så då får de bli mina favoriter på lördag - om det är då matchen går? Thomas får vara snäll och uppdatera mig om det.

Och Selma har namnsdag i dag. Lagerlöf förstås - hon som finns med på uppropet när Folkpartiet bildades. Och så morbror Stures barnbarn Selma i Bollnäs. Grattis! Fingal? - den ende som jag känner - tror jag - är han Olsson i Martin Ljungs version.

Det löns förtås inte att klaga på vädret - men hitintills kan väl sommaren beskrivas som snöfri årstid?

Och på temat klaga - fast det blir väl föga framgångsrikt det också - så vill jag klaga över att NSD och Kuriren drar in debattsidan respektive insändarsidan samma veckodag. Kan man inte i sann Mediahusanda saxa detta?

I övrigt inget intressant att kommentera från lokaltidningarna. De andra har jag inte hunnit glutta i än.

Det som händer idag politiskt är att Norrstyrelsen sammanträder. De som ska förbereda den region som väl aldrig blir av?

Dagens höjdpunkt blir dock surströmming i "kuvösen" hos mor och far. Vi får väl flytta kupévärmaren från växthuset till kuvösen som far förutspådde.

Men Åsa är flitig

Åsa Wikströms blogg ligger i mitt favoritfält. Hon är flitig på att blogga men tyvärr inte så vass att det är särskilt intressant att gå in där.

Dock gör jag det ibland i alla fall - som tillexempel i pausen i fotboll.

Jag tror Krister Hammarberg får se upp - hennes bloggande är nog en del i det målmedvetna arbete hon ägnar sig åt för att bli moderaternas nästa riksdagsledamot från Norrbotten.

Och kör det det inte ett "Mattias Karlsson - Maria Salmgren proval" så tror jag hon lyckas!!


Jag kan undra?

Jag kan undra om Dan Ankarholm vet att Irland är det mest EU-vänliga landet. Och att orsaken att de röstade nej till fördraget handlade om att det inte kunde garanteras den anti-abort inställning som många i Irland har.

För övrigt räknade jag faktiskt inte in Dan Ankarholm till EU-moståndarna? Men i ett parti som bygger sin ideologi på ANTI så gäller det ju att hitta objekt.

Synd på en så klok karl som Dan.

För övrigt tycker jag gruppledarna är slöa på att blogga. Och Dan tänker till och med göra uppehåll i sitt.


Mest märkligt är att Karl Petersen verkar vara den flitigaste. Han som i valrörelsen kittlade väljarna med blogg i slutskedet - och sen när han fått deras förtroende la ner bloggen.


Vad eller VEM inspirerar honom nu??


Himla häftigt!

Fotboll - igen. Verkar vara ltie nerv i matchen. Verkar kunna bli himla häftigt. Har suttit uppe hos kusin Kerstin och pratat med Sara och henne.

De skulle se en norsk tv-serie - som jag läst boken om. Men jag kan inte komma på titeln. Något om "poppeln". Det ger sig säkert.

Det var på något sätt en äcklig bok - men som jag ändå inte kunde låta bli att läsa färdigt. Lite Gerda Antti över den.

Fin begravningsgudstjänst för tant Adel. För mig är hon "Tant Adel" men jag såg att namnet stavades både Adele och Adela. Skulle tippa att det sist skrivna är kyrkbokens.

Tänk att det är 24 år sen farbror Göran dog. Helt otroligt.

Sonen Åke är tandläkare inom folktandvården i Norrbotten - absolut den snyggaste tandläkaren landstinget har. Övriga osedda!

Nu ska jag ägna mig åt fotboll - vi "tjejer" enades om att hålla på Spanien - av demokratiskäl!

Sjukgymnasten, jobbet och Bellis

Sjukgymnasten, jobbet och Bellis - mycket mer hann jag inte på min sväng till stan.

Nu är jag hemma och byter om för begravning.

Kuriren har problem med sin nättidning men enligt
NSD så verkar inte mycket lokalt ha hänt.

Svängdörrar i hovrätten?

Man häpnar - 2 ynglingar ur den så kallade elbatongligan tillåts rymma under en paus i förhandlingarna. Vad jag förstår så handlar det om personer med digert register och förväntade straff upp till 4 år.

Hur kan det vara möjligt att de kan rymma? Är det någon möjligen som borde ställas till ansvar?

Inte värdigt ett rättsamhälle att ha svängdörrar i Hovrätten.


Tyskland, Lea och Rakel

Tyskland, Lea och Rakel bör gratuleras idag. De förstnämnda för segern över Turkiet och damerna de har namnsdag idag.

Trots att jag (nog) höll på Tyskland så spelade Turkiet en roligare fotboll och jag tyckte att de hade mer av matchen.

Fick "bassning" här om veckan av vännen Florence som lite stillsamt påpekade att Thailand ju inte är en demokrati - om jag inte funderat på det, Fast det var väl tur att det inte blev Venezuela som tänkt var.

Tänkt har dock sign. Fundersam i dagens Kurir. Han undrar varför bibilioteket på Örnäset har lokala dagstidningar och också en viss rikspress när man bara har öppet 3 dagar i veckan. Ja det kan jag väl också undra hur väl använda pengar det är. För mig i alla fall är dagstidningar färskvara med 1 morgons hållbarhet.

Mycket mer jag borde skriva av mig - men datorn är urseg på morgonen. Hoppas inte det gäller gröten som mor just ringde och sa att det var färdig.

5 610 personer och så jag!

5 610 personer och så jag har i kväll haft 5 rätt (av 11) på Keno - och vunnit 5 kronor. Nu har det vänt!

Jag är på!

Jag är på fotboll - riktigt häftig match mellan Tyskland och Turkiet. Turkiet som fortsätter att överraska. 1-1 i halvtid.
Men sjutton också så äckligt lång halvtidspaus de har.

I övrigt har dagen varit sån att jag funderar att jag fortfarande står på benen. Allt i livet går inte att återge på bloggen - trots att jag är ganska genomskinlig med mitt liv.

Tänkt bort myggen!

Förmodligen har vi väl tänkt bort myggen när vi säger att vi älskar Norrland. För övrigt "hatar" jag benämningen Norrland och norrlänningar. Vem tusan pratar om Svealänningar och Götalänningar?

Vår riksdagsledamot Eva Winther - själv götalänning - tyckte lika illa som jag om det. Egentligen var det nog hon som väckte mig hur tokigt det var.

98 kostade min

98 kronor kostade min skruvdragare och inhandlades på Clas Ohlssons - fullständigt värdelös - fast skruvmojängerna var väldigt bra så jag använder den som vanlig skruvmejsel.

Känner inte igen att den heter något som de som testats - så den är väl i en ännu lägre division - ej testningsbara.

Bloggtystnad

Och himmel - ser att det faktiskt är nästan ett dygn sen jag skrev något. Och det kommer att dröja en förmiddag till innan det blir någon kontinuitet på skrivandet.

Det är så med en liten lägenhet. Barnen sover precis vid datorn - och när de vaknar så är det garaanterat lottdragning om vem som ska "spela dator" som de säger.


När jag hämtade tidningarna vid sex-tiden sprang en hare framför mina fötter - så där någonstans mellan 5 och 10 meter framför mig.


Tunna tidningar - ingen insändarsida i Kuriren och ingen debattsida i NSD.


Hör av mig efter lunch


Lugnare hos polisen

Verkar vara lugnar hos polisen än hos mig. Just nu är jag på jobbet men före det var det besök hos mor. Och då var Viviann - distriktssköterskan - där. Och nu är det tid på Stadsvikens vårdcentral klockan 15.00. Vilket krockar med hämtning av Sara och Lisa - men nu har vi tidigarelagt hämtningen 1 timme så det fixar sig.

För övrigt tackar jag idag Rikspolisstyrelsen för arvodet för senaste polisstyrelsen - 1 450 kronor - vilket jag tycker är sagolikt bra betalt för 3 timmars sammanträde. Och även denna gång fick jag tjänstgöra trots att jag är ersättare och att min folkpartistiske vice ordförande Lars på Brobyn självfallet var där. Det macklade från andra partier - både Kd och centern saknade representation. Centern ligger nog i skarven för att inte ha hunnit utse Nihads ersättare än.

Ingen (NY)het

Ingen ny nyhet kanske - men jag har inte sett den tidigare. Riktigt otäckt med björn mitt i bebyggelsen. Må vara en liten skogsby med 8 invänare - men ändå.

Nissarna på Naturvårdsverket som drar ner kvoterna och de usla jägarna som inte klarar kvoterna riskerar att det kommer att hända något otäckt förr eller senare.


De generna som signalerade att människor är farliga är borta sen björngenerationer i och med att de varit/är fredade.


Överkalix igen

Har varit och ätit frukost med föräldrarna. Ja det gjorde jag före förre inlägget - det var på promenade över prärien som jag kom på att jag svamlat.

En sväng på nättidningarna innan jag börjar/fortsätter flytta grejor på plats. Den här artikeln med bilder - också den från Överkalix - är bara för söt.
Knipungar på första flygturen.

Själva spanade vi in en fasan som var i fars potatisland. Nej, det var ingen hallucination. Förklaringen till att det finns fasaner här - som det normalt inte ska finnas tydligen - är att de inplanterats för att avnända att träna fågelhundar med.

Och var fick jag det ifrån?

Gamla kompisar som jag skrev om i förra inlägget - var fick jag det ifrån? Det var inte hockey jag tänkte på utan bilar. Inte Överkalix utan möjligen Piteå.

Nåväl samåka kan dom i alla fall - dom kan ju bli kompisar.


Överkalix - extraknäckarnas eldorado?

Nej jag åsyftar inte dieselhärvan. Utan att Överkalix har haft kommunfullmäktige - utlokaliserat till Artic ranch - vars ägare tydligen är Peter Jidström. Jidström som nyligen utsågs till klubbdirektör för Luleå hockey, Av artikeln framgår att han också tog chansen att informera om Luleå hockey.

Dom är fantastiska dessa män som klarar att ratta flera heltidsjobb - även moderaternas gruppledare i Luleå konsultar och lägger ner en hel del tid i Överkalix.

Gamla kompisar som de är - kanske de kan samåka? Men se upp för Skatteverket - ni får dela på reseavdraget!

På tal om skjuts - snål sådan - så framgår av artikeln att en sossetant lagt motion om en fixare - Folkpartiets Fixar Frasse förstås som går igen. Även Erik Berg i Piteå har  tagit upp den tråden. Fast i ärlighetens namn ska sägas att det påstås att det var en kd:are någonstans i Sverige som skrev den första Fixar Frasse motionen.

För övrigt är det gamla midsommardagen idag. Gamla faster Henny skulle fyllt 104 år om hon levat. För er som inte vet så var midsommar tidigare en rullande helg såtillvida att midsommarafton alltid inföll den 23 juni oavsett vilken veckodag en inföll på.

Och på tal om "gamla fastrar" så passar det väl med SJ - gamla vän. Som jag tidigare skrivit - tidigare det klassiska exemplet på dålig statlig verksamhet. Men så kom Connex och Veolia och plötsligt var det bättre förr.Och nu är SJ åter på spåret och genast kommer rubrtiken "Dyrare när SJ tog över".

Till övriga Sverige kan jag meddela att det idag är en riktigt, riktigt mulen och regnig dag. Den är tydligt regnig - sånt gillar jag, Inga halvmesyrer här - man vet vad som gäller. Och för mig gäller fortsatt semester - dock ska jag förbi jobbet någon timme eller så. Avtrappning kallas det.

Vad har jag gjort för ont?

Fem (5) kommentarer på mitt inlägg med rubriken "Frissan". Vad har jag gjort för ont? Inga verkar särskilt personliga - utan mer ett resultat av sök på ordet "frissan". Fast kanske Ida är min guddotter i andra ledet??

Annars är det bara god natt nu - efter en lång dags färd. Men på något sätt så lever jag Här och NU varje sekund. Även om allt inte är en dans på rosor (politiskt har väl aldrig en dans på rosor varit särskilt angenämt?)


Frissan och diverse

Frissan och diverse ärende på stan. Bankärende som som vanligt tog alldeles för lång tid. Kö!!

Hann en sväng på jobbet innan och nu är jag här men ska dra till sjukgymnastiken. Om jag är skötsam sen så åker jag direkt hem.

Någon som längtar?

Idag öppnar Arcusbadet. Kan undra om det är någon som längtar efter det i det något trista väder som råder?

Inte mycket som händer idag om jag ska tro Kuiren. Dock vet jag att det är någon konferens ute på Hotell Nordkalotten - något med försvaret - som en del kommunpolitiker ska delta i.

Och ett har i alla fall Marianne Westin, Kuriren, rätt: Idag är första dagen på resten av ditt liv. Ta vara på den.

Alltid på en söndag?

I min värld kommer opinionsmätningar alltid -nästan - på en söndag. Men nu hittade jag Synnovates undersökning på DN:s nättidning. Lite förargligt att man inte ser när artikeln är utlagd. Och andra sidan är det väl bra att söndagen inte förstörs av att Sd får 3,9%.

Idag får jag tacka min 84-årige granne att hon hade hämtat in tidningarna. Jag var lite sen - kvart över fem - men å andra sidan är tidningarna mer än lättsmälta idag. Och lär väl så förbli någon månad framåt. Kurien har bytt ut sin insändarsida mot Sommartider. Vilken jag inte hittar på nätet. Och i NSD har debattsidan byttts ut mot en artikeln om ett bröllop med 50-talsstuk.

Och idag gratulerar jag Alice Larsson i Piteå på hennes namnsdag. Och vete rackarn om hon inte fyller år också. I alla fall i dagarna så grattis till det också. Adolf som också har namnsdag idag känner jag nog ingen nu levande person. Annars fanns det en Adolf här i byn när jag växte upp - han med den berömde nordsvenske travhästen Gildor!

Själv börjar jag semestern idag. Dock blir det lite avtrappning med någon eller några timmar på jobbet. Om inte annat så mella frissan och sjukgymnasten.

Regnbågen har också två!

Det sägs att korven har två änder. I kväll var jag orolig - för enligt min mening måste också regnbågen ha två. Vilket vilt väder - trots att det är alldeles förträffligt lugnt,

Men nu har bågen med höger bas i Avan också landat med vänster åt Gammelstads hållet.

Jag har varit ut och fotograferat. I en T-shirt där det står "Vi bestämmer var scoopet ska stå" undertecknat Norrbottens Kurien.

kan undra om inte jag var scoopet - iförd denna utstyrelser och i övrigt ingenting. Med telefonen siktad mot himmelen?

Noll - Noll. I matchen!

Ofrivillig bloggpaus

För 6 timmar sen försökte jag - blogga. Men internet låg nere här hos mig. Har försökt någon gång sen dess - men först vid 19-tiden kom det tillbaka. Och då var jag upptagen med "hemtjänst" hos föräldrarna.

Men mycket har jag inte att förtälja. Annat än att dagen varit som livet i övrigt.. Ömsom vin och ömsom vatten - fast tyvärr mest vatten. Menar regnet förstås.

Men bara att glädjas åt regnet som fallit - ständig sol ger öken. Och så lär det vara bra för potatisen. Fast jag har fått lära mig av "Innimarkarn" (Ingemar Nisson) att potatisen inte behöver något vatten före den börjar bilda "knölar" - och det lär väl vara någon månad kvar.

Ständig fotboll ger... Jag vet inte vad men nu ska jag se färdigt matchen mellan Italien och Spanien. Svårt att bestämma vem jag håller på - men blod är tjockar än vatten. Och då tänker jag på Gre-No-Li så det blir väl Italien då!

En viktig komponent

Nu när du ätit sillen och jordgubbarna och möjligen också fått den "lille" till sillen. Då är det bara en sak som fattas för att det ska vara sommar (bortsett från solen och värmen förstås). Barndomens långfil. Här kommer ett recept som jag fått från Anita i Gävle.

"värm en liter mjölk till nästan kokpunkt, kyl till rumstemp vispa i 1 dl verum hälsofil och låt stå i rumstemp över en dag eller natt tills filen "stannat""

Och misslyckas du första gången så ge inte upp. För Anita hade det blivit filmjölk de första två gångerna. Men jag kan gå i god för att hon sen haft det mest underbara långfil. Ni vet sånt där som ni kan stoppa skeden i och sen vända den upp och ned och den är lika blank och oanvänd som före.

Och jag som sover med två!!

Kan bli lite förskräckt när jag läser om batteriet som exploderat. Jag sover nämligen med - eller i all fall nära två mobiltelefoner. Gamla Nokian - den absolut driftssäkraste jag haft - fungerar som väckarklocka. Och Ericsson - långt ifrån driftssäker - finns inom räckhåll.

Höll inte ut

"Höll inte ut" avser inte men påminner mig om historien om sossarnas valaffischer ett år då det också var  borgerlig majoritet. Berättad på arjeplogsmål handlade det om en man som ´körde bil och gång på gång fick uppmaningen att "hålla ut! - och till sist körde han i diket. Berättad på bred Arjeplogsdialekt var den riktigt rolig på den tiden. 1982 måste det väl ha varit?

Och apropå Arjeplog så får jag gratulera våran ordförande tillika gruppledare där lite försenat. Han hade namnsdag igår - Alf Sundström - liksom vår ordförande i Vittangi Alf Josefsson. Varför den förste Alf går under benämningen "Sektledaren" är också en roligt historia - men är för omståndlig att återhet.

Jag höll inte ut hela fotbollsmatchen. Lämnade in redan när det var lite kvar av ordinarie speltid och Ryssland ledde med 1-0. Och det blev tydligen förlängning och förlust med 3-1 - men då sov jag gott.

På rekommendation av sjukgymnasten sover jag på mage. Det gör ont i nacken när jag somnar in - och jäkligt ont i ryggen när jag vaknar. Men det ska väl bli värre innan det blir bättre - får jag hoppas.

Nu ska jag knata över ängderna och äta frukost. Inte nog med att jag somnade från matchen jag har sovit till tjugo över sju.

"Hålland"

Håller på Holland - skulle försöka få till något vitsigt med Å och O men misslyckades.

Har gått an hela dagen idag - här hemma på"ranchen". Har inte rört bilen på hela dagen - vilket är synnerligen ovanligt. Men ett bevis på att jag hittat hem nu.

Har burit in grejor från stallet - lådor till chiffonjen, pelarbordet - det från moster Agnes - och den andra lilla fina piedestalen efter moster Henny. Jordglob och ett antal mattor.Inläggskivan till fina bordet är på plats plus ytterligare 3 stolar. Med mera med mera - men mycket är kvar också.

I morgon ska jag iväg till Hemtex och fixa gardiner åtminstone till sängkammaren.

Lisa ringde ikväll och har kommit på att de faktiskt måste få sova hos farmor innan Piteå Summer Games och Gröna Lund - som blir i ett kör för deras del. Så det är tur jag fått lite mer ordning här i alla fall.

Nu ska jag ägna min kraft åt att Holland i sina folkpartioranga tröjor ska vinna.

Midsommarsdagsförmiddag

Soligt och blåsigt. Som gjort för att tvätt och hänga ute på den rejäla tvättställning som Bärihuset härbärgera. Lite hädiskt att trampa marken där - för hur många fågelungar och fåglar begravde vi inte där. Med högtidlig ceremoni och kors.

Annars har jag hunnit korrigera rullgardinuppsättningen både hemma här och hos mor och far. Slutresultatet gott.

12-kaffe som vanligt. Kerstin tog med jordgubbar och glass som blev kvar i går. Dagas russinkaka - eller Mariebergskaka som hon också kallar den - kom till heders.

Rolf och Gun dök upp. Liksom hemtjänsten. Hemtjänsten som inte kom igår kväll hade gjort sitt besök redan halvsju. Frågan är om det är acceptabelt att ha ett spann på två timmar för ankomst? I alla fall bör de nog lämna en lapp eller så om att de har varit där.

Nu ska jag gå och sätta om den orkideé ( var tusan ska accenten vara?). Hade nog behövt råd av Anna Greta nu. Ska man skära bort skotten?

Socialens väntrum?

Men hur var det nu de skrev i massmailet från Sveavägen. Resultatet av de piskade ryggarna skulle bli att de hamnade i socialens väntrum. Men i verklighten så fortsätter socialbidragen att minska,

Själv var jag faktiskt med om det osannolika i går kväll. Jag höll väl lite lätt på Kroatien men när jag förstår hur nederlagstippade Turkiet har varit så kan jag tycka det är kul att de rubbat ritningarna.

Om det är de "osannolika" eller alla midsommarblomster som gör det vet jag inte. Men jag fick ett lätt litet näsblod när jag steg upp, Men för en som haft riktigt näsblod är mitt nästan "nada!. Några droppar och sen är det över.

Nu ska jag dra av sov T-shirten och ta på något annat. Inte täckkappan men näst intill - 13 grader och "mul".

Massmail från Sveavägen?

God och glad och trevlig ska man vara på midsommarafton. Men jag kan ändå inte låta bli att reflektera över sossarnas tradiotonsenliga presskonferens ute på Gültzaudden. I Kuriren kan vi läsa att Maria Stenberg säger "regeringen piskar arbetslösa blodiga med den politik som de för". I NSD är det Hanna Bergstedt som säger exakt samma sak. Klonade hjärnor? Cirkulärmail från s-högkvarteret på Sveavägen? Kan ju möjligen vara en sommartrött jorunalist som lagt citat i fel mun? Men med tanke på de vulgära uttryck i övrigt - så lutar det nog åt Sveavägen!

För övrigt i alla fall kul att se att de finns de 6 s-riksdagsledamöterna - som kollektiv gör de verkligen inte mycket väsen av sig. Saknaden av Norrbottens riksdagsledamot Anna Grönlund Krantz gör sig påmind rätt ofta!.

Glad midsommar!

En glad och trevlig midsommar tillönskar jag er alla.

För min del blir den lugn - sillunch hos föräldrarna och grillmiddag vid Bärigården.

Nu ska jag gå och äta frukost med föräldrarna.

Ödmjuk och jordnära

Jordnära - nä inga centerpartister den här gången. Men med fötterna och huvudet i verkligheten och med en ödmjukhet som känns äkta så tror jag att han (skrattar för mig själv för namnet dyker inte upp) kan bli bra vår nye polismästare som förstås heter Håkan Karlsson.

Själv har jag rullat mig hem så sakteliga. Med lite stopp efter vägen. Kvantum - men där blev jag inte länge för det fanns inte plats för mig -  Max (syndigt gott), K-rauta.

Träffade för övrigt Harry Niemi i kassan så nu vet jag vilken sill de ska äta i helgen.

Två krokar till badrummet inhandlade och uppsatta. Nu håller jag på att staga upp bokhyllan med lite möbeltassar. Ni vet en kåk - flera hundr år gammal och med trägolv är inte alltid så tajt med moderna möbler. Men det är väl det som lite är charmen. Men det tar tid.

Nyttiga centerpartister!

Ja ni noterar väl utropstecknet. Inte frågan om alltså. Igår fick Jens åka med Ville Haara från landstingsfullmäktige till Lappträsk där han ska fira midsommar.

Igår kväll hade jag obetänksamt nog tagit capribyxor på - med bara ben och anklar och kortärmat. Och ändå vet jag att Myggvallen i Rutvik kan slänga sig i väggen jämfört med Alviksplanen. Men då dök Carola Lidén upp med Mygga - detta underbara medel som nästan kan jämföras med Djungeloljan som fanns förr i världen.

Nu har denna förmiddag försvunnit för alltid - och det är dags att lämna in för helgen. Fast bara enligt klockan. Enligt planerna börja jag semester på måndag - och det gör jag förstås. Men första veckan brukar alltid vara en tillvänjningsvecka så det blir väl några timmar om dagen.

Och visst hade Thomas rätt - en utredning föreslår att skattelättnaden för
hushållsnära tjänster ska dras av direkt på fakturan. Jag tror definitivt att det kommer att stimulera till att än fler nytjjar tjänsterna. För att förklara att de får tillbak hälften på skatten är ungefär som att säga att belöningen kommer i himmelen.

Och när det gäller avdragsrätt för hushållsnära tjänster kan vi väl nämna Maud Olofsson som ytterligare en nyttig centerpartist. Även om alliansen varit helt enig om detta - så är det väl Maud som fått stå i skottgluggen för kritikerna av förslaget.

Och även Kurirens webbredaktör har varit nyttig för nu har Sticket kommit ut på nätet.

Tidningar i sommardräkt

Tidningarna börjar ikläda sig sommardräkt det vill säga bli lite tunnare och med stuk på hembygd och bygdespel. Och tur är väl det så att jag kan förstå att det är sommar. För fortfarande känns det bekvämt och nödvändigt att ta täckkappan till tidningslådan. Fast egentligen är det bara och sluta gnälla och gilla läget - mycket mer än 12 grader blir det nog inte vid 5-tiden på morgonen.

Gilla läget som är levnadsregel för min kollega Florence som nyss var på besök här, Hon med strutsägget! Hon är ledig idag - alltid dagen före midsommaafton. Hon vägrar nämligen att åka till sin sommarstuga dagen före midsommarafton för då får hon stå i bilkö i flera timmar. Här finns ytterligare något att vara glad och tacksam för - att vi inte har det så.

Ganska kul det här Sticket. Ett fenomen som jag själv också skrivit om på bloggen. Politiska beslut som i sosse Luleå kritiseras av den borgerliga oppositionen i Luleå blir "högerpolitik" när sossarna i Boden opponerar. Så trist att det inte går att länka - men kanske kan jag komplettera när jag kommer till jobbet. Snälla webbredaktören?

Min ambivalenta inställning till FRA-lagen kvarstår. Men vem i hela världen ska jag lita på? Jag som inte orkar sätta mig in i Sveriges underrättelseverksamhet? Jag var glad i går då jag trodde att ärendet skulle få en seriös återremiss och förhoppningsvis leda till en bred majoritet i riksdagen. Nu blev det inte så - med blixtens hastighet skrevs något ihop - något som i och för sig är bra - men inte känns det bra att röstsiffrorna blev 143 - 138 och en nedlagd röst.

Det har talats om kabinettfråga och splittringen inom alliansen. Och jag frågar mig ungefär som Stefan Tornberg - vem älskar signalspaning. Men någon i regeringen tycker uppenbarligen att det är viktigt och bråttom att genomföra denna lag. Det sägs att det är Reinfeldt him self?

78.8 på morgonen är också något att glädja sig åt - det var 86 då jag kom från Thailand. Det kan bli lite extra gott på mackan då jag nu knatar iväg till frukost.

Viktig seger!

Hugaligen vad trött jag är efter en tur och retur resa till Lappträsk. Men viktiga segrar har vunnits i kväll - trots Sveriges förlust mot Ryssland.

Sara spelade 2-2 mot Arvidsjaur och var en klippa då de pressade de sista minuterna med flera hörnor. Tjong bort med bollen!

Viktig seger också att jag äntligen fått över bilderna från telefonen till datorn. Skyll er själva - här kommer de:Ett riktigt strutsägg. I sällskap med det här får mina äggkoppar komplex!Här kommer förhoppningsvis inte "Eva" att kunna motstå frukten till hösten. Hos mor och far.Gårdagens match - 5 eller 6 - 2 i förlust för Lisas lag. Här peppas för framtiden och stora maskoten är med. Lisa är hon med upphissade brallor och grön vattenflaska.Här en närmare stilstudie av Lisa!I kvällens match räddade 97:orna 1 poäng säger optimisten. Pessimisten påstår att de förlorade 2.Sara efter matchen - inte nöjd med sina hörnor.

Och i Lappträsk där det förbereds för både 80-årskalas och 60-årig bröllopsdag glömde jag att fota förstås.

Nu är det övertid för John Blund. Själv kommer jag att sova gott trots Sveriges förlust mot Ryssland - den var bara den andra viktigaste matchen idag.

Inte mycket till skallerorm

Har ju fått tillmälen som skallerorm här på bloggen - men nu är det inte mycket av de vassa inläggen. Hinner knappt hänga med vad som händer i omgivningen.

Och nu är det bara fotboll som gäller - igen. Sara ska spela mot Arvidsjaur klockan halvsex. Få se om några av fp:arna där har några barnbarn med?

Sen blir det Lappträsk med flickan - och sen ankomst hem. Den näst viktigaste matchen - den mellan Ryssland och Sverige får jag nog delvis höra på radion.

Som Gert Fylking

En får utbrista - ÄTNTLIGEN likt Gert Fylking. Nu har även Norrbotten fått en polismästare.

Nu sitter jag och väntar på att barnbarnet - det äldre - Sara ska höra av sig. Hon ska vara med farmor i eftermiddag och så ska vi ta oss till hennes fotbollsmatch kl. 17.

Sen ska hon transporteras till Lappträsk

Förskräckte sjukgymnasten

Skämdes nästan när jag kom till sjukgymnasten. Kändes som om problemet var överspelat. Inte så särskilt ont. Men hon ville ändå följa upp. Så jag fick lite el och värme.

Och när jag skulle upp så blev det rena cirkusen - så ont det gjorde.

Nå nu har jag fått lite övningar att göra som vanligt.

"De prisas för bästa förändringsarbete" reumatalogen har fått pris. Els pris - det är faktiskt en folkpartimotion av Els Jakobsson som är grunden till detta pris. Riktigt roligt - nu är det andra året det delas ut och ger bra publicitet åt duktig sjukvårdspersonal. Lite ros till Els också!

Rena Jönsson ligan!

Vi har en plan (för framtiden) - skriver landstingsråden. Mina tankar gick osökt till Jönsson ligan, Och efter att ha lyssnat på landstingsfullmäktige i går på radion så kanske epitetet passar?

Och apropå plan så verkar det dröja innan jag ska få kedja fast mig på Storgatan. Rivningen av Fritz Olsson husen verkar dröja. Det spekuleras i att Norrporten avvaktar beslutet i höst om F 21. Där får vi en hint om hur mycket F 21 betyder för Luleås utveckling.

Själv hade jag en plan att skriva mycket på morgonen - men det blev lika framgångsrikt som landtingsledningens hantering av ekonomin - det vill säga intet.  Jag steg faktiskt upp redan klockan 4 och kunde konstatera att tidningen kom 5 över. Och nu tror jag att jag kartlagt tidningsbudets rutt - och om jag har rätt så ligger jag bra mycket tidigare på utdelningskedjan nu här på Kråkbergsvägen.

Jag måste starta redan nu faktiskt för jag ska vara hos sjukgymnasten klockan 8. Så nu bär det iväg till frukost.


Fotboll som gäller

Nu ska far och jag fara på fotboll. Viktigare än EM. Lisa spelar i Gammelstad.

Har just "avnjutit" lndstingsfullmäktige på radion.

GB har tuffat till sig

Han kommer sig så smått - i konsten att vara elak. GB på Kurirens ledarsida. Men för säkerhets skull så ger han sig på DN och Niklas Ekdal som befinner sig på geografiskt och mentalt långt borta från en landsortstidning som Kuiren.

Men mer av såna här lite vassa inlägg är välkomna!

Sorgligt

Det är EN verklighet som framkommer i denna insändare. I fullmäktigedebatten beskrivs en annan om det fantastiska och trygga Luleå.

Sanningen är att på grund av för lite resurser inom omsorgen så är det alldeles för mycket psykofarmaca och blöjor.

Ett ständigt etikarbete måste hållas igång - glömmer aldrig när en boende uppmanades att kissa i blöjan då personalen inte hade tid. Det var för 15 år sen och mer personal lär det inte ha blivit sen dess.

Kan inte låta bli att längta lite till fullmäktige då jag hör Karl Petersen - pressad - höja rösten i falsett.

Bara så söta

Igår kväll såg jag en igelkotte som korsade våran gård. Men någon så här liten igelkotteunge har jag aldrig sett.

För övrigt har våran storspovhanne fått fnatt. Han tror han är tupp och tronar på trädgårdskomposten.

Underskott av ledamöter

Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ. Bör för demokratins skulle visas respekt. Inte minst av de ledamöter som valts där - som fått medborgarnas förtroende.

Lyssnade på uppropet till dagens budgetsammanträde. 4 sossar och 3 moderater saknade ersättare. Alltså bara 54 ledamöter och ska vara 61.

Illa, riktigt illa! Nu får nog fullmäktigesordförande ta en omgång igen med gruppledarna. Denna slapphet kan inte accepteras.

För övrigt bör kommunsekreteraren sammanfatta och tala om hur många tjänstgörande ledamöter han fått ihop.


Men fy tusan vad de läser innantill - våra kära gruppledare. Men Thomas blir säkert bättre - just nu är det (C)amillas tur.

Nu ska karin och jag avstämma kundreskontran.


"Väckartelefonen"?

Svenska språket berikas (?) varje dag med nya ord. Själv har jag försovit mig. Vaknade klockan 06.00 med telefonen i näven.

Jag använder alltså en gammal Nokia som väckarklocka. Min nya Ericson är tjorvig att ställa in. Men Nokian "går som klockan".

Frågan är; heter den "Väckartelefonen",

Nu ska jag läsa tidningarna och hinner knappast skriva fler inlägg om jag ska komma till jobbet före lunch.

Lappmor blev bloggmor

Allmänt kallad Lappmor i partiet - men efter arikeln i tidningen NU så går jag tydligen numer under benämningen Bloggmor - skapat av min kollega Björn Stenström i Göteborg.

Arbetsdagen är slut med råge.

Har suttit med Ulla P och checkat av lite inför Nolia. Och tiden går fort när man har roligt.

Els och Johan har varit förbi också. "Hotade" Johan med att jag skulle lyssna på fullmäktige idag - men så blir det nog inte. Ett och annat tillslag i bilradion kanske.

Carl B som motvikt

Övervakning, avlyssning, buggning är naturligtvis sånt som ger frossbrytningar för en liberal. Men världen är nu inte svart och vit - frihet och demokrati måste försvaras mot galningar och terrorism.

Jag tillhör numer de som accepterar att FRA-lagen (om den nu heter så?) röstas igenom  Det är lätt att falla för motståndarnas argument - det går onekligen att måla upp skräckscenarier.

Men ibland slår det tillbaka - som när en insändarskribent i
dagens Kurir påstår att Sverige skulle vara förskonat från terrorism. Bara en av många felaktigheter som finns i motståndarnas argumentering.

I min vågskål la jag också Carl B Hamiltons argumentation. Har ingen anledning att tro att han vill försköna något som skulle inkräkta på den personliga integriteten.

Här nedan följer den:

Låt mig först ge en bakgrund till frågan om signalspaning, som inte är någon ny företeelse, och sedan komma in på vad det nya förslaget innebär.

Försvarets radioanstalt (FRA) har sedan mycket lång tid ägnat sig åt signalspaning i etern för att kunna få en bild av vilka yttre militära hot som finns mot Sverige. Denna underrättelseverksamhet ligger alltså inte inom t.ex. polisens underrättelsearbete. Under andra världskriget och kalla krigets mest hotfulla period betydde signalspaningen oerhört mycket för att ge kunskap om hur hotbilden mot Sverige såg ut.

Genom den tekniska utvecklingen har läget förändrats. Radiotrafiken i etern spelar allt mindre roll, och allt mer av kommunikationen över gränserna går i trådbunden trafik. Detta gör att Sverige liksom andra länder hamnar i ett vägval: antingen anpassar man signalspaningen till de nya förhållandena eller så lägger man ner verksamheten och försämrar kunskapsläget om hot mot det egna landet.

Det finns en bred enighet över blockgränserna om att det ligger i Sveriges intresse att ägna sig åt signalspaning också i framtiden. Samtidigt är verksamheten oerhört känslig för den personliga integriteten, och det måste finnas mycket starka säkerhetsspärrar så att man ser till att spaningen bara bedrivs inom strikt uppställda ramar.

Signalspaning är inte detsamma som att allt avlyssnas. Signalspaning handlar om att genom användandet av sökbegrepp få en bild av den kommunikation som är av betydelse för Sveriges yttre säkerhet. Det innebär att inhämtningen endast avser en mycket begränsad del av den totala trafikvolymen. De signaler som inte sorteras ut genom sökbegreppen lagras inte utan försvinner och är inte åtkomliga.

Ända fram tills nu har det inte funnits någon särskild lagstiftning alls som reglerar hur signalspaningen ska gå till. Fram till år 2000 fanns det inte ens någon lagreglering om försvarets underrättelseverksamhet i stort. Detta har varit ett problem inte minst med tanke på riskerna för den personliga integriteten.

Lagförslaget är resultatet av ett utredningsarbete som pågått i drygt fem år och resulterat i två offentliga utredningar och en departementspromemoria, vilka samtliga har varit föremål för en bred remissbehandling. Det står naturligtvis var och en fritt att tycka att underlaget borde ha varit ännu mer omfattande och att beredningen borde ha pågått ännu längre. Jämför man med andra frågor är detta dock en ovanligt omfattande och långvarig beredning, och vår bedömning är att den är tillräcklig för var och en att kunna bilda sig en uppfattning.

Försvarsutskottet har nu behandlat det vilande lagförslaget om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet. Lagen innehåller flera regler till skydd för den enskildes integritet. Signalspaning får bara ske efter inriktning från regeringen och berörda myndigheter. Det införs också ett särskilt tillståndsförfarande när det gäller myndigheternas inriktningar - i klartext kan inte försvarets egna myndigheter själva bestämma om inriktningen på spaningen, utan de måste söka om tillstånd.

Det införs också tydliga regler om hur rapportering ska ske och när uppgifter ska förstöras. Likaså införs en särskild ordning för att kontrollera att spaningen verkligen sker enligt de beslutade riktlinjerna och att uppgifterna verkligen förstörs i efterhand. Förslaget betyder dessutom att det inrättas ett integritetsskyddsråd som utses direkt av regeringen och som ska ha befogenhet att ha full insyn i hur verksamheten bedrivs. Integritetsskyddsrådet ska därmed vara ett kontrollorgan som löpande följer verksamheten och därmed slår larm om så behövs.

Förslaget går ut på att signalspaningen ska ta sikte på yttre hot mot rikets säkerhet eller mot viktiga samhällsstrukturer. Förutom militära hot kan det handla om internationell terrorism eller annan mycket allvarlig gränsöverskridande brottslighet. Sökbegreppen som används får inte rikta sig mot en enskild person om det inte finns synnerliga skäl.

Gränsdragningen mellan försvarsunderrättelseverksamheten och den brottsbekämpande verksamheten måste vara helt klar. Straffprocessuella tvångsmedel och annat utövande av polisiära befogenheter som riktas mot enskilda ska vara förbehållna polisen och andra brottsbekämpande myndigheter. Det ska alltså inte finnas någon möjlighet att kringgå de lagbestämmelser som ställts upp till skydd för den personliga integriteten vid brottsbekämpande arbete genom att begära stöd av myndigheter inom försvarsunderrättelseverksamheten.

Den parlamentariska insynen i verksamheten stärks genom att regeringen lämnar årliga rapporter till riksdagen om hur lagen fungerat, och år 2011 ska en särskild kontrollstation genomföras som till riksdagen redovisar hur integritetsskyddet har fungerat. Inom signalspaningsmyndigheten inrättas dessutom en särskild enhet med parlamentarisk representation som fattar beslut om avbrytande av inhämtning eller förstöring av inhämtat material.

Den föreslagna lagstiftningen ändrar inte den nuvarande ordningen att signalspaning bara får avse utländska förhållanden. Signalspaning ska således endast vara tillåten när det gäller kommunikation som går över Sveriges gräns. En viktig avgränsning är också att kommunikation där både avsändaren och mottagaren finns i Sverige men där trafiken passerar Sveriges gräns av rent tekniska skäl (t.ex. när ett företags e-postserver ligger utomlands) inte ska omfattas.

Försvarsutskottet har också slagit fast att regeringen ska meddela föreskrifter om för vilka närmare ändamål signalspaning ska få bedrivas inom ramen för lagstiftningen, hur tillämpningen av tillståndsgivning ska ske (både när det gäller inriktning, behov, proportionalitetsbedömning, uppdragsgivare och sökord) och hur förstöring av uppgifter ska genomföras.

Lagrådets kritik. Det kanske ska påminnas om att dessa remissyttranden tar sikte på ett tidigare utkast till lagrådsremiss, och inte är remissyttranden på den färdiga propositionen. Du hänvisar också till lagrådets yttrande, men faktum är att lagrådet i princip ställde sig bakom förslaget med ett antal förtydligande synpunkter. Regeringens slutliga lagförslag har i allt väsentligt utformats i enlighet med vad lagrådet förordat. En översikt över detta finns på sidan 15 i propositionen, som du kan ladda ner på http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/78367.

Kryptering. Signalskydd som kryptering m.m. är förstås ingen ny företeelse. Teknisk analys, trafikbearbetning och kryptoforcering är verktyg som kan användas för att forcera signalskydd och/eller frilägga eller bestämma sändningarnas innehåll. Propositionen i stort liksom de olika rättssäkerhetsgarantierna som ska reglera verksamheten har utarbetats med detta i åtanke. Förslaget innehåller bestämmelser om vilken information som omedelbart ska förstöras.

Frågan om signalspaning är mångbottnad och rymmer många svåra avvägningar. Det slutliga förslaget om signalspaning bygger på ett solitt underlag och på mycket noggrann beredning. Folkpartiet har också varit pådrivande för att stärka integritetsskyddet i denna lagstiftning. Frågan är extra viktig för oss eftersom det här är två mycket centrala intressen som står mot varandra - den nationella säkerheten och skyddet för privatlivet.

Om man som jag är orolig för utvecklingen i Ryssland bör man naturligtvis kontrollera att verklighetsbilden och avvägningen mellan olika obehagligheter hänger ihop och utgör en helhet utan inre motstridigheter.

Med hänsyn till de kontroller och spärrar som införs genom den nya lagen har vi ställt oss bakom förslaget. Vi utesluter inte att det i framtiden kan införas ytterligare åtgärder för att förstärka skyddet för enskilda personer, och vi kommer att fortsätta bevaka frågan mycket noggrant.

Mer information om den nya lagen hittar du på riksdagens hemsida: http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=45&sq=1&ID=bytdyu7D8_5_1B

Vänliga hälsningar,

Carl

Carl B Hamilton

Riksdagsman (fp), Member of Parliament (Liberal).

Näringsutskottet (fp-talesman i energi- och klimatfrågor), EU-nämnden och utrikesutskottet. Folkpartiets partistyrelse.

Professor of international economics.

Tel. (+46) (0)70 8 345 736 (mobil). Adr. Riksdagen, 100 12 Stockholm.

Välkommen att ta risken att läsa på min blog:

http://www.hamiltonsblandning.blogspot.com/, lägg in den bland dina "feeds", eller prenumerera på mitt nyhetsbrev "Hamiltons Blandning", https://ks.folkpartiet.se/application/newsletterApplication.asp?ct_nid=138090


Slut Carl B

Även Stefan Tornberg är en klok karl som jag litar på.

"Hatobjekt"

"Släpp fram regionerna" skriver Anders Knape från SKL och lär väl om inte bli hatobjekt så i alla fall inte älskad av Bo Hultin med flera. Några nya argument som övertygar mig om ett Stornorrland levererar han inte. Regiontanken är bra - med mer demokratiskt inflytande inom länet - men problemet är att vi saknar de gemensamma faktorer som gör de 4 nordliga länen till en naturlig region. Brukar skämtsamt säga att jag har mer gemensamt med grekerna än med Sundsvallsborna - i alla fall är det enklare och billigare för mig att ta mig till Grekland.

Att vara skodd på fötterna när något eller någon kritiseras är A och O. Rose-Marie Sandelius, enligt egen utsago (poet) - ger sig på Kent Ögren med frågan "Vården då, Ögren". I mångt och mycket en helt berättigad kritik - men udden blev trubbig då hon inte var mer kunnig än att hon tjatar om pengar till inlandsbanan när det handlar om Norrboniabanan.

Ska se om gamla "hatobjeketet" SJ:s återkomst på spåret blir den succé som många väntar på? På SJ monopolets tid fanns nog inget som så symboliserade den tröga staten som just SJ. I spåret av avregleringens barnsjukdomar var det väl ett och annat som inte fungerade med Connex och Veolia och med syndromet att folk glömmer så fort så blev SJ näst intill helgonförklarat. Nu åerstår att se om de kan leva upp till förväntningarna?

Och i sommartorkans tid så ägnar NSD 3 hela uppslag åt VM-seglingarna 1988. Som också i efterhand håller på att helgonförklaras. Och jag kan inte annat än stämma in i kören - det var fest och Medelhavsstämning i Luleå. Men visst sved det i skinnet - någonstans mellan 20 och 30 miljoner slutade notan på. Och att de blev en succé - i efterhand en formidabel sådan - kan vi bara tacka vår herre för. För Martin Lindström har helt rätt - den sommaren var de två veckor seglings VM pågick.

10 grader och regn - kan undra när årets sommar kommer på riktigt. 

Och inte bara vädret som är segt - datorn är som ett tröskvärk och tidningarna dåliga på att uppdatera nättdiningarna. Sj artikeln hittar jag inte.

Resultat?

Viktigaste resultatet idag är 3-1 till Alviks tjejer -97 - Saras lag - mot Bergnäset. I härligt solsken - lite regn på vägen dit men sen värmde solen gott. Liksom resultatet.

Lisa spelar på tisdag och då måste väl farmor vara där och föra lycka med sig!

Resultatet i sifon för folkpartiets del är väl inget att vare sig yvas över eller att gråta för. 7,7 är över valresulatet. Men resultatet av SvD:s enkät kan få mig att tro att det redan är en Sverige demokratsamhälle vi lever i - för det är väl som ett sovjetsamhälle - fast på högersidan.

Ingen kan få mig att tro att Sverige demokraterna på ett korrekt sätt fått 55% i enkäten. Av över 12 tusen röstande! När sifo visar i och för sig alarmerande
dryga 4%.

Första tavlan i lägenheten är uppsatt i alla fall. Mycket annat har inte hänt. Men nerverna är under kontroll - just nu är det annat som är viktigare än att komma i ordning.

Hemtjänsten har varit till föräldrarna halvnio - såg jag genom toafönstret. Nu kan jag hoppas och tro att lugnet som var där tidigare i kväll fortgår.

Och om jag inte skrev det i min tidigare blogg - så stort Grattis till Bernt Thuné som fyller några år idag. Jag har ringt honom i kväll.

"Minnepinne"

Norrmännen lär kalla USB-minnet för "minnepinne". Ganska fyndigt och betydligt mer förståeligt än USB eller om det nu heter UBS. Själv har jag knappt lärt mig vilket.

Och nu har jag ett hot hängande över mig som har bäring på "minnepinnen". Handelsbanken vill att jag ska förnya min e-legitimation. Och det är enkelt säger de - men kräver UBS-minne. 55 dagar har jag på mig att införskaffa ett dylikt - och dessutom utröna om det finns något hål för denna på min dator?

Nu är morötterna och rödbetorna nere i landet. Plus lite dill, persilja sallade mer mera. Men jag tror far lurade mig - han sa att vi skulle lägga på fiberduken först och vattna sen. Men dropparna verkar rinna av??

Nu är jag hemma för att tvätta av värsta matjordsdammet. Far och jag ska fara och se när Sara spelar fotboll i Bergnäset. kan hoppas att regnet håller sig borta.

Tänkte väl det?

Godmorgon - har inte stuckit ut nosen än fast klockan är snart halvåtta. Riktig sovmorgon - eller jag har legat och dragit mig. Första gången vaknade jag tjugo över 4. Efter den 24,87 mil långa bilresan i onsdags har jag fått en viss försämring i ryggskottet (om det nu är det?) som gör att jag gärna skjuter upp uppstigandet. Dock inte riktigt lika jäkligt som tidigare.

Och tänkte väl att det inte blev riktig
domedagsstämning när Spanien kvitterade på övertid, Hade inte riktigt reglerna klara för mig - men jag förstod väl att chansen skulle finnas kvar då det varken blev förlängning eller staffspark.

Nu ska jag skynda mig iväg och sätta frön hos mor och far. 15 juni!! Det finns säkert många hobbyodlare som inte satt än - men en sak är säker så här sent har det nog aldrig satts hos Strutz sen 1964 då inflytten skedde på Sunderbyn 4:31.

Jag har fått mail från både Gunnar Andrén och Carl B Hamilton om FRA-frågan. Och jag säger nu som Gunnar Andrén - jag skulle inte ha några problem att rösta JA med de ändringar som skett. Särskilt avgörande är detaljen att trafik som går över Sveriges gräns enbart av tekniska skäl INTE kommer att utsättas för sökning. Länkar till Carl B:s sida - han har säkert skrivit om detta.

Det hindrar inte att jag gärna sett att Frida Metso Johansson och till exempel Carl B hade debatterat sina respektive förslag på riksdagsgruppen för att utröna skillnaderna.


Lång dags färd

En dag i mångfaldens tecken. Sist jag skrev var jag väl på väg till gröten tror jag? Far sov fortfarande när jag kom - kvart i åtta!!

Men gröt och kaffe blev det. Och därefter gav sig far ut i trädgården och jag hämtades av Doris för att åka till expen och hämta tältet som hon ska låna under midsommar.

inte lätt att göra "bänkar" i trädgården - men till tolvkaffet var de nästan färdiga.

En inhandlingstripp på eftermiddagen - med t-shirt till far, dukar till mor och lite annat smått och gott.

Middag klockan 4.

Hem och sov inför den viktiga matchen.

Åter till föräldrarna och såg fotboll. Hur kan det vara tillåtet att
förlora på övertid?

Nu är det o-ordning i min tillvaror. Klockan 21.01 slutar aktuellt? Måste väl vara någon kanalröra hos mig?

I "flyktinglägret" har jag inte hunnit göra någonting annat än att mäta ett fönster för inhandling av en rullgardin. Det gäller att glädjas åt det lilla. 

Känns som om det varit en lång dags färd idag.

Ny Königsson?

Ture Königsson var den folkpartist som 1957(?) röstade emot partiet och har hyllats som den som räddade ATP-reformen. Det har hela tiden låit som om det handlade om ja eller nej till tjänstepension. Vilket är helt fel - det handlade om två olika system och så här i efterhand kan man nog säga att det förslag som förordades av Ohlin skulle varit bättre.

Och varför detta just nu? Jo jag uppmanar folkpartisterna i riksdagen att rösta emot partiet - att bli en ny Königsson - i frågan om
avlyssningen. För övrigt fattar jag inte vem partiet är i det här fallet - alla liberaler måste stå på Frida Metso Johanssons sida. Eller hur?

Tänk att bli den eller de som mina barnbarn och barnbarnsbarn tackar för att de inte accepterade att oskyldiga människor skulle avlyssnas - likt ett "storebrors" samhälle.

Innan jag går och äter frukost hos föräldrarna så gratulera jag alla som heter Håkan - och de är så många så en uppräkning är dömd att misslyckas. kan dock avslöja att det var Lindh i Skellefteå som först kom i pipeline.

Och apropå Skellefteå så gratulerar jag Mats Olovsson så himla mycket på hans 50 årsdag. Jag hoppas Jens ger kram från mig.

Och Anette S fyller 64 - grattis. Och Bernt i Västerviken fyller något också - som slutar på 4 - för 1994 var det jämnt han fyllde.

Och enligt Kurirens horoskop så ska vi Vädurar sluta ha så höga anspråk på andra. Vi måste sänka ribban annars blir omgivningen sur! Hört på dom!


Vílken fasa!!

Treåring borta på Hertsön! men upplösningen kom inom 3 minuter - åtminstone återgett inom 3 minuter på Kurirens nättidning.

men ändå - vilken fasa - för föräldrarna och kanske också för 3-åringen?

Fasa blev  det också för kollega Florence som skulle flyga 10.35. Vilket snabbt förvandlades till 11.45. Och enligt senaste rapporten så var hon inne på centralen 17.45.

Trots mer än 5 timmars försening kostade en kaffe med mjölk och socker 20 spänn. Florence integritet förbjuder mig att återge samtalet med kabinpersonalen!!!

Har glömt att berätta att jag fick presenter av tjejerna också. Ett riktigt äkta urblåst strutsägg och en vetekudde.

Vetekudden gör nytta just nu - och strutsägget finns på bild - men vill inte in i datorn. Men det kommer.

På temat fasa kan också skrivas att jag är så ini norden trött just nu.

Övervakning

Nu är "flickorna" avlämnade på Kallax men stackars Florence ringde för ett tag sen och meddelade att hennes plan skulle gå först 14.10 - senaste budet. Ord avgång 10.35. Men som Flo säger - bara gilla läget.

Far är återbördad hem -i förhållandevis gott skick. Men nu måste jag gå ned och börja klippa gräsmattan - annars sätter han igång med det.

Några grader varmare och det hade bara varit njutbart - men vinden är isigt kall.

Bara på ont!

Nog måste det väl bara vara på ont att alla folkpartister inte är som folkpartisterna i Luleå? Stefan Tornberg gör en lite reservation på sin blogg idag - "på gott och ont".

Känns som om syndaren vaknar sent om jag så får säga. Känns som om FRA-förslagets återkomst till riksdagen kommer plötsligt. Så är det förstås inte.

Lyssnar just på Frida Metso Johansson på TV som debatterar mot en moderat i frågan. Debatterar är väl fel ord - hon sopar banan med honom i sin argumentation MOT förslaget. Frida negligerar absolut inte behovet av en lag - men vill ha den utformad på ett mycket mer rättssäkertsätt. Kanonbra Frida!


Det blir spännande att följa omröstningen på tisdag!


Det finns mycket mer att tycka till om idag - men jag måste dra till jobbet så vi hinner lägga sista handen vid vår "mandatcykel".


Hör av mig i eftermiddag efter att jag hämtat hem far.


"Barnkammaren" på Waldorf, världsarv med mera

Kan väl alltid glädja någon att vi hänger efter partiets rikssiffror bättre än tidigare - 5% i Norrbotten mot 7 % i riket. Väldigt många län där fp har lägre "pocent" än oss.

Måste passa på att säga det jag sagt både i med och motgång; akta er för att dra några slutsatser av den nedbrutna SCB - det som bildar vår procent handlar om en handfull personer. Faller en eller ett par bort ur det statistiska urvalet ger det snedvridna siffror.

"Ylva Strutz blogg knockar konkurrenterna" och "Bloggdrottningen i norr" basunerar tidningen NU ut i veckans nummer. Sorry - att det inte går att länka - men ett stort tack till herr Östman för en trevlig artikel.

Det är ju lite pinsamt att just idag när den kommer så har jag bara åstadkommit ett enda inlägg tidigare. Kan tänka att någon av våra medlemmar som har tidningen varit in och kollat??

Men dagen har varit upptagen med att Lena, Florence och jag försöker få ihop en "mandatperiodcykel" för partiet. Beskriva vad som händer och vad man som nyanställd bör komma ihåg och tänka på. Blir också en tips- och idélista till våra nya kollegor. Florence började i partiet -68, jag -77 och Lena -94 - som ombudsmän - så en viss lagrad erfarenhet står vi för.

Lunch fick mina kollegor äta på Sunderby sjukhus - medan jag själv var på vårdplaneringsmöte med pappa. Min absolut favorit distriktsskötersa Viviann var förstås där - liksom en av favoritsjuksköterskorna på avdelningen -. Kristina. I morgon lunch ska jag hämta hem pappa. Vi tror att hemmamiljön kommer att rätta till det som återstår.

På väg därifrån visade jag upp världsarvet - Gammelstads kyrkstad inklusive Hägnan. Det imponerade på tjejerna - särskild Florence som inte besökt här tidigare. Om ni inte berättar det för någon så grävde hon upp en gul blomma på parkeringen och tog med hem till sommarstugan i Tanums kommun.

Så jobbade vi på - och unnade oss enj middag på Waldorf efter väl förrättat värv.Där hamnade vi vid deras stora akvarie. Enligt vår servitris är den stora fisken på bilden chef i akvariet. Och han ska bli pappa ii dagarna. Som ni ser är hörnan rensad från grus - det är där tilldragelsen ska ske.Morgonen började för övrigt i naturens tecken den också. Denna suddiga bild är tagen från min köksfönster. En härlig liten hare. Har till uppgift att schasa den från syrenbuskarna.

Och nu ska kvällen sluta i fotbollens tecken. 1-0 till Polen mot hemmafavoriterna Österrike.

Urk-dag igen!

Internet låg nere hemma i BYN. Och 6 grader - varmt. Och nu sitter brudarna här på expen och väntar på att vi ska jobba. Så bara en hälsning så här om att det inte är värre än vanligt.


Potatisland? och Storforsen?

Kul med kollegorna här - började i vanlig ordning med lunch på Ormberget. Vyn över Luleå är underbar även en dag som denna då vindarna inte var vänliga utan kalla och kyliga.

Nu blir det spännande och se om jag får in några bilder. Av potatislandet från igår och från besöket i Storforsen ikväll. Har faktiskt besökt 3 kommuner ikväll. Kört cirkus 24 mil - men det är bara underbart en junikväll som denna. som bjudit på ömsom sol och ömsom regn.

Om inlägget slutar här misslyckades jag med bilderna återigen.

I ruset av att lyckas kommer båda bilderna av potatislandet. Och jag inser nu att felet på något sätt återigen finns mellan stolen och skärmen!!Och om ni tittar noga på den här bilden så ser ni en storspov - till vilken jag meddelade att han skulle ge tusan i att gå i mitt ny krattade potatisland.Kollega Lena - Sundström och numera Åberg - svårt att vänja sig - men hon har gift sig med ÅKE. Här är beviset för att jag visat upp Storforsen i Norrbottens pärla Älvsbyn.Mäktigare än Viktoriafallet - sa Florence som avnjutit båda - nu.


Och här är de mäktiga brudarna - med mäktiga Storforsen i bakgrunden. Men låt er inte luras av deras vita oskuldfulla klädsel - det är kompetenta tjejer som kan ta för sig.


I min lilla låda

Jädrar i min lilla låda - jag lyckas inte få in fotona av potatislandet. Fast än att de finns i datorn. Och även i bloggens arkiv. Men de ligger där som oöppnade??

I alla fall hann jag till jobbet en timme innan jag hämtade Lena och Florence vid flyget. Nu har vi ätit lunch på Ormberget och jag har kört runt och visat lite av stan.

Det har inhandlat till frukost och installerats sig i Tigerburen.

Och nu ropar de att jag måste komma! Jobbet kan starta!!

Maktens män och kvinnor

"Det blev svart i skallen" säger han den "kände" politikern. Nu är han identifierad för medias människor men inte för oss vanliga dödliga. För de som är nyfikna går det att söka i boken med förtroendeuppdrag - en sosse med en ordinarie och två ersättarplatser - i 50 års åldern och av manligt kön. Kan undra varför man går som katten runt het gröt.

Och fan tro´t - men hoppas kan man ju - inte en droppe alkohol till.

Nu avgår han frivilligt - det är ju inte säkert jag blir fälld som han säger - och tillhör inte maktens män längre. Och fru Westerlund - oppositionsrådet i landstinget tillika arbetarekommunens ordförande säger att i annat fall hade han skiljt från sina uppdrag utifall han blev fälld. Men sån makt hade du faktiskt inte haft - hade han velat hade han suttit kvar.

Det var ju ingen särskilt bra födelsedagspresent Britt fick - men ett stort grattis från din forne skolkompis får du här.

Cecilia Malmström betros idag i en insändare om mer makt än jag kan tänka mig att hon har. Ulf Andersson tycker det är underligt att hon som samlat in massor med namnunderskrifter mot flyttcirkusen som EU ägnar sig åt - Strabourg-Bryssel inte lägger in sitt veto. Nu tror jag tyvärr inte att Cecilia har någon vetorätt i frågan. Och jag är övertygad om att hon kommer att jobba för att få tillstånd en ändring.

Och apopå fram och tillbaka så verkar skolpolitiken i Luleå mest ha stuket av en jojo-tävling. Nu behöver inte 5-åringarna  i Ersnäs flytta till skolan - föräldrarna får som de vill så länge.

För att återgå till det här med maktens män så har vi här en som nyttjar den på rätt sätt. Återigen har Nisse på ett förtjänstfullt sätt prickat rätt - det är barnen i skolan och inte Luleå hockey som är framtiden. Ställ de extra 15 miljonerna (ovanpå de som redan fanns) mot denna besparing inom särskolan.


Skönt att folkpartiet inte står för en jojo-politik i skolan och vi satsar på särskolan före Luleå hockey!!


Det finns fler i bolagsstyrelserna som heter Göran än det finns kvinnor sägs det. Hur många maktens män som heter Bertil vet jag inte. Men jag skickar då ett stort grattis till Malmström och Sundling. Och prins Bertil i sin himmel.


Nu väntar gröten!


Ketchup!!

Nu kommer dom - fotona.Lovat kusin Kerstin och Lilly att fotografera denna fantastiska kaktus, Kejsar(inna?) kaktus tror jag den heter.Anna och Daniel - eller "swärdarna" som pappa sa. Daniel som sin far Kjell upp i dagen. Och en ny "lillkjell" på väg i november.

Jag hade mera - men dels säger datorn att jag inte kan ladda ner fler foton - och dels tar vi ledningen mot Grekland - i fotboll.

Potatislandet kommer senare - jag lovar - på bild.

Potatissättning

Yes - nu har jag gjort det. Satt 12 fåror potatis och krattat igen fårorna. Antingen blir det bår till akuten i morgon eller så har jag botat mitt ryggskott.

Har naturligtvis bild på landet - men telefonen vill inte släppa ifrån sig bilderna till datorn. Men förr eller senare kommer det väl att funka.

Sjukhuset väntar.

Tog sin lilla tid

Nu har jag hälsat på far. Allt väl och går mot det bättre. Det som tog tid var att jag mötte min barndomskompis Christina i foajen. Det blev lite surr om gamla föräldrar  och så.

Nu är Helly Hansen på och så blir det ett regnställ och en vintermössa plus skidhandskar. Och stor försiktigt hit - det blir väl 10 potatisar i hinken åt gången.

Får skämmas

Och i morgon kommer en Göteborgare och en Gävlebo - två ombudsmannakollegor. Får ju skämmas ögonen ur mig och vi har så här kallt och eländigt. Och det verkar inte bättre.

Den 18 klockan 08.00 först till sjukgymnast - men står på återbudslistan så kommer något sådant kan jag bli inkallad med snabbt varsel. Det vore en nåd att stilla bedja om - nu hjälper inte Panodil längre.

Två timmars jobb blev det idag - nu pallar jag inte för mer. Karin och Thomas sliter som djur för att städa upp här inne. Själv har jag pysslat med redovisningen för Kommunala riksmötet. Himla mycket administration.

En liten röd figur med vita byxor

En liten röd figur med vita byxor - tänk att en sån kan göra en så glad. Kvart i fem tittade jag ut och hurvades vid tanken på att hämta tidningen - 62 steg är det. Och så får jag se en liten röd figur med vita byxor - Lilly på väg ned tidningarna - även mina. Fast det är bara andra gången hon bräcker mig med tidningshämtande

Och apopå rött så handlar Sticket idag om röda dagar. (Vad surt att det inte ligger på nätet) Först argumenteras att vi inte vet varför vi firar nationaldagen - men sen kastar han sig över 1 maj som en onödig röd dag bara tillägnad en särskild politisk inriktning.

Fast varför inte skippa båda. Var det 15 miljarder samhället tjänade på varje insparad röd dag? 30 miljarder till sjukvården skulle väl inte sitta dumt?

Fast det är väl ungegär lika sannolikt att få ihop de pengarna som de
10 miljoner i extra statsbidrag som Rättvisepartiet ska kampanja till sig. Drygt 100 miljoner låtsas de plocka fram till vällovliga syften som satsningar inom skola, vård och omsorg. Jag saknar den granskande och ifrågasättande journalistiken. Och då är det inte bara Rättvisepartiets budgetförslag som borde granskas.


Idag skulle jag varit i Stockholm på förbundsstyrelse med SV - men det blir sjukgymnast istället. Nu måste jag få hjälp med ryggen.


Ska ta mig till jobbet - och så får jag ringa och jaga någon. Ställa mig på återbudstid att komma med kort varsel. Hoppas kan jag.


För övrigt blev det ganska tokigt när jag efterlyste huskur mot ryggskott. Fick rekommendationen pepparrotsvisp?! Utvärtes eller invärtes blev ju min motfråga - vilket utlyste ett storgarv hos Karin. Hon hade snappat att jag var förkyld också - och det var där pepparroten skulle göra susen.


Sopgumma

Det jag känner mig mest nöjd med idag är att jag kört två lass till sopen. Så att kusin Kerstin slapp se högen jag travat upp vid stallet. Nu är bara två hamockdelar och en halv motionscykel kvar.

Potatisfårefolket har fixat fårorna. Nu gäller bara att få ned pärerna också. Känns lite för kallt idag - alltid något att skylla på. Sanningen är väl den att ryggen värker ordentligt . Fast jag tycker jag tagit det försiktigt.

´Fast förstås gardinstången är på plats också.

Fast egentligen är jag väl mest nöjd över träffen med Håkan Blom på medicinavdelningen. Han hade pratat med pappa tidigare och nu hade han en genomgång med mig. Far får stanna några dagar till för att justera in medicinen. En riktigt bra doktor vill jag säga.

Besök från Skåne har också hunnits med. Daniel och Anna. Daniel är barnbarn till våra förra grannar - Swärdarna. Förevigda på bild men överföringen misslyckades. Får försöka igen.

Blir ingen Stockholmsresa i morgon - måste försöka hitta någon som kan knåda min rygg.

Nu ska jag gå till mor och stryka gardinerna - kanske de kommer upp i kväll. Fast efter sjukhusbesöket som förstås står på programmet.

Sista rycket i musen?

Urk - vilken morgon. 5-6 grader bara. Tur att jag hängt fram min gamla, långa täckkappa som ska bli tidningshämtarkappa - på vintern trodde jag. Men den verkar få tjänsgöra nästan året runt - nu pratar man om snö på TV - jag vågar inte ens titta.

Gamla tecken håller än - de så kallade järnnätterna infaller väl just nu. Kan undra om natten till den 10 är sista järnnatten? När jag växte upp såldes inga plantor före jänrnätterna passerat, Det var ordning förr.

Har just bestämt att jag ska jobba hemifrån idag - dels för att kunna passa potatislandskörarna och dels för att kunna åka till sjukhuset när de kontaktar mig - vilket jag vid min gud hoppas blir idag. Och så kanske nya spisen och fläkten till mor och far kommer idag också.

Får bara hoppas att musen håller. Helt plötsligt är den i gammal god form igen - kan ju undra om det är dödsryckningen. Ska det bli något gjort förutsätts att datorn funkar oklanderligt. Har just efterlys en alliansflagga till Nolia.

Stora snacket idag blir väl vem som döljer sig bakom
denna rubrik. Kan nästan läsa ut att det inte är en
fullmäktigeledamot i alla fall.

 
Stöd från oväntat håll får motståndarna mot en region Stornorrland. Georg Andersson, ursosse, före detta statsråd och före detta landshövding skriver i NSD, Regionindelning inget legobygge - härligt illustrerad med en Mats Odell med legoklossar på huvudet.

Två grattis på slutet så här (gröten väntar hos mor). Till Manuela Fredriksson från Boden som kommit med i Ungdomsrådets styrelse (tyvärr ingen länk), Och till Birger - som har namnsdag idag. Lundberg och Öhman kommer för mig. Och sen har förstås Börje också namnsdag. Grattis Lööw!

Ett dåligt omen?

För att visa allvaret med Norrbotniabanan (AB) så ska nu Kent och Peter bilda bolag. Stefan Tornberg tycker tydligen att det är ett gott tecken. Själv är jag smått allergisk mot offentliga bolag som bot mot det mesta. Och tar det närmast som ett dåligt omen.

Det blir förmodligen¨bara så att några tjänstemän som likt de i kallax Cargo kan sprätta lite skattemedel utan att vi skattebetalare får insyn i vad de gör.

Sign. Fan av Norrbotniabanan

På t(v)ärsan med partiet

Siv Holma är på tvärsan med partiet. Kongressen har beslutat att gilla fildelning om det inte är för komersiellt bruk. Jag måste erkänna att jag tycker det här är en svår fråga - men i grunden handlar det ju om att skydda upphovsmannarätten - och den vill jag vara rädd om. Samtidigt har den nya tekniken sprungit om verkligheten på något sätt. Skönt att det är en fråga där jag inte behöver trycka på några knappar.

Även söndagen rinner iväg på ett allt för snabbt sätt. Har inhandlat plantjord och lite blommor till mor. Och planterat. Samt hängt tvätt.

Började nästan med att besöka far klockan 10.00. Läget gott - troligen avklingar den felaktiga medicineringen. Fast jag tycker att någon läkare borde dykt upp och förklarat skeendet. Men icke.

Har vattnat blommor åt kusin Kerstin. Höll inte på att ta mig in i lägenheten.

Så har jag i alla fall tagit in 3 stolar till matgruppen - det går framåt med uppmöbleringen - om än våldsamt sakta.

Tror nästan jag måste lämna återbud till SV förbundsstyrelsemöte på tisdag. Och söka sjukgymnast istället - det kan lede den inte gå så här längre. Och koncentrationen för ett effektivt styrelsemöte är långt ifrån på topp. Jag avskyr dock att lämna återbud till åtaganden - så jag avvaktar väl till i morgon.

Nu ska mor och jag åka till sjukhuset igen.

För skrivandets skull

Denna morgon finns absolut inget särskilt att skriva om. Skulle bara bli en rapa om kroppens djävligheter och om en seg mus och taskig dator.

Har sovit till halvåtta. Fast det är inte riktigt sant. Vaknade tidigare men har legat kvar och ägnat mig åt gymnastiska övningar. För att underlättta uppgången.

Sen har jag skött om mina växthus och ätit gröt hos mor. Ska åka upp och slå ihjäl en timme med far.

Sen får vi se.

Kvällning

Klockan är 22 och det vilar ett fantastiskt lugn över Bärigårn.

Har varit till far och faktiskt så undrar jag om inte djävulskapet de stoppade i honom håller på att avklinga? Kändes hoppfullt.

I går när vi fick söka far kom jag förbi denna bänk vid entrén.Här är en som varit ivrigare än far att lämna sjukhuset.

Och ikväll orkade jag faktiskt stoppa in lite prylar i vitrinskåpet - och dra ut industridammsugaren i hallen när jag kom hem vid sjutiden.

Nu ska jag titta på TV en stund och sen blir det John Blund.

7-0

7-0 blev det till Alviks tjejer -97 mot Unbyn. Unbyn som hade en spelar som bara var hälften så lång som den längsta i laget. En pigg liten anfallare som jag såg våran Sara vara lite rädd att gå för hårt åt med.

Började med växthusvattningen - sen blev det sjukhusbesök. Ingen ansvarig i sikte. Märkligt att far ska ligga där utan att de gör ett endaste dugg åt honom. Trots att jag bett om läkarkontakt har inget hänt. Men det är väl som med biståndshansläggarna de jobbar inte när det är helg? Här är det inte behoven som styr!

En resa förbi stan och godishuset - och vuxensgodishuset - Systemet - också för inhandling av en låda rödvin till Jens som skulle ha grillgäster i kväll.

Sen blev det som sagt fotboll. Och därefter lite genomgång av Hjortborgens räkenskaper - en extra koll innan bokslut och inlämning till de autoriserade revisorerna på KPGM.

Kvantum - och så¨till mor med varor. Några saker kanske jag hinner bär ut ur lägenheten innan sjukhusbesöket.

Inte en (c)rona till skola och äldre?

En lång tradition bryts - centern har väl alltid tidigare sett behoven i både skola och vård/omsorg. Men nu petar tydligen centern bara på sossarnas budget - 500 000 kronor i driften - och det går inte till skolan?

Inte en C-krona till vare sig skola eller vård och omsorg?

Kd har med en sak som gläder mig - högstadieskola i Sörbyarna. En gammal folkpartimotion som avslog(s) - men som det är bra att hålla liv i. Den behövs verkligen.

Skulle elevunderlaget något år svikta så är det ju inte längre från stan till Sörbyarna än tvärtom.

Ingen överraskning

Jan Bergsten skriver i NSD att moderaterna överraskar med att inte kräva skattesänkning. Snarare var det väl en överraskning att de krävde de förra året. Strategin för de nya moderaterna var ju att tvätt bort stämpeln efter Bo Lundgren som skattesänkarparti. Men det budskapet hade inte nått till Mattias och Luleå. Eller om det nu var Bjarne och Lidingö - därom tvistade ju bland annat Bo östman.

Tänk så olika det kan vara på olika avdelningar på sjukhuset. På 61:an medicin har jag inte sett en läkare ens en gång skymta förbi. Inte ens fast jag bett att få tala med en. Medan Anders (vars efternamn jag glömt) på infektion nästan alltid kom smygande förbi - fanns i närheten.

I går när vi kom upp till sjukhuset fanns far inte på sitt rum. Eftersom han från och till är förvirrad var det ju till att ana ugglor i mossen. Jag och en undersköterska tog utevägen - själv fick jag gå runt hela sjukhus området. Man ska vara frisk för att orka med sjukvården - en sanning som blir allt mer uppenbar. Nu återfanns han en våning ned av sin ansvarige sjuksköterska.

Men endast Gud vet har han hade befunnit sig och inte vi kommit och saknat honom??

Mycket händer hela tiden - och jag hinner inte riktigt med. Nu har jag i alla fall startat kriget om fars felbehandling. Skickat ett brev till läkarna med min bild av vad som hände vid akuten. Få se om det blir någon reaktion. Får väl ta mörka solglasögon när jag knatar upp idag.


Vilket jag ska göra rätt tidigt - vid halvtio. Sen ska jag leverera en nyckel till några Luf-tjejer som ska låna partiets övernattningslägenhen. Hur och var återstår att se - länge leve mobiltelefonen. Och om Gud är god (kors vad mycket gud det blev) så ska jag hinna med det och lite till för att vara klockan 12.00 och se Sara spela fotboll i Alvik.


Så nu startar jag promenade över "prärien". Första stopp är Kerstins växthus - sen mors och lite övrig vattning där. Få se om jag kan få en gröttallrik idag.


Hörs framåt natten!!


Grönt i gräset

Dagen inleddes med pigjobb hos mor. Inte lätt för henne som vill så mycket - men som fysiskt orkar så lite. Det tar så läng tid när allt ska hantera via rollatorn.

Besök hos var som var lite mindre pigg idag - hade haft svårt att sova. Varit övertrött som han sa.

Vi enades om att han nog skulle stanna minst en dag till.

Såg journalen från aktuen - där stod att far klagat över smärta i nacken och att den tilltagit den senaste månaden. En helt fel uppgift. Vi talade faktiskt om - vid två tillfällen - att stelheten i nacken hade han haft i minst 10 år - och att den absolut inte ökat den sista månaden.

Det blir en fajt att ta!!

Sen har jag klippt gräs i två timmar.

Nu kommer Lilly så jag måste prata med henne -.får återkomma lite senare.


Midsommarafton?

En del tar timeout från politiken - själv har jag hamnat i en halvt tvingande timeout från bloggandet. Hinner liksom inte med mellan sjukhusbesöken och annat.

Efter Kerstins avresa är jag nu dessutom förste förman för både hennes växthus och morsans.

Så när jag läser denna artikel om att en bil i Kalix kört mot en garagevägg tidigt på
midsommaraftonens morgon så vet jag knappt om det är jag som befinner mig i en annanr värld eller reportern?

Själv har jag just tvingats fatta ett annat beslut - att inte delta i nationaldagsfirandet. Det blir till att bryta en långvarig tradition men min verklighet är sån just nu.

Jag hoppas dock att min hatt kommer att vara ett saknat inslag för några i alla fall.

"Ryggskottet" är något bättre idag - men istället har snuvan slagit till igen - med ett grönt härligt snor som gärna flockar sig i stor sjok under natten. Och som torra och jäkliga ska snytas ut på morgonen.


Vi får se om ryggen accepterar att jag sätter mig vid datorn fler gånger idag.


Milde moses

Nu blir jag något orolig - nog trodde jag att jag bloggat på morgonen. Men den var seg. Tog en halvtimme innan jag fick igång ryggen och kunde hämta tidningen.

När jag återvände till huset och skulle lägga Kerstins DN i trappen och Lilys NSD på rollatorn upptäckte jag att jag bara tagit in mina egna.

Nåväl - sen drog jag till mor strax före sju. Och nu har jag och Kjell skurat bastu och basturum. Och sen har jag fört kusin Kerstin till flyget.

Minns inte om det var något särskilt upphetsande i tidningarna - möjligen denna lite konstiga inställning som framförs i
Sticket.. Det finns ingen motsatsställning tlll rätten till heltid och att kunna jobba deltid och extra. Men rätten till heltid kommer att hindra arbetsgivare - främst inom offentliga sektorn - att utnyttja kvinnorna till deltidsarbete och delade turer.

Nu ska jag hinna med lite utbetalningar - sen är det väl läge för sjukhuset.

Det jämnar ut sig

Det jämnar ut sig - sa han som sket i vasken. Fy, fy!

Jag kommer inte ihåg vad jag skulle skriva om att jämna ut sig. Just nu tycker jag att ordspråket om att ständigt sol ger öken känns lite hånfullt.

Är det inte dags för lite sol nu? Och då menar jag mer personligt och mentalt.

Väl på parkeringen vid sjukhuset så ringde telefonen. Från avdelning 61 som meddelade att nu var min far flyttad dit. Kanske jag inte visste det? Så därför ringde vederbörande.

Tack, tack. Annars är jag inte bortskämd med att få veta särskilt mycket från sjukhuset. Hjärtinfarkt höll jag på att få redan på 35:an - infektion - då jag kom och hans säng var hopbäddad. Död eller möjligen intensiven var det enda som fanns i min hjärna då.

Inte ens när han rymt och varit utanför sjukhuset - lätt klädd - har de behagat meddela oss anhöriga.

Mycket mer skulle jag kunna säga - men jag avstår så länge. Det är så svårt att kritisera sjukvården och för all del hemtänsten också. Alla jag möter (nästan) är änglar eller änglalika - men något är fel med systemet/resurserna när jag ändå kan uppleva att så mycket brister.

Men att bo så ängaalikt som jag gör nu kan kompensera mycket.Inte mellan hägg och syren - utan under häggarna passerar jag varje morgon - barfota över prärien.Eftersom jag är mer vän med överföringen av bilder än med musen så publicerar jag en bild av Anne - en person som också är sol i mitt liv. Soligt har det inte varit alltid i hennes liv heller - men allt som inte dödar härdar!! Vi har många gemensamma nämnare konstaterade vi i kväll - per telefon.Sol var det också i måndagskväll när jag och far var på fotboll - och jag tog denna katastrofalt dåliga bild.

Det finns alltid små glädjeämnen i livet!

Själv har jag i en kommentar blivit inbjuden att kommentera Obolaffären och släktingen i Kroatien. Det avstår jag dock så länge.

Äntligen något att klaga över

Runt 25 grader - nu kan vi börja klaga på värmen - alltid något.

Sjukhusbesök klockan halv tolv. Hämtade mor klockan 13 för besök på vårdcentralen. Med mor på sjukbesök hos far vid 14.30 tiden.

Nu har jag rensat lite i posthögen som legat i bilen - både min egen och föräldrarnas post.

Tror jag ska ta en repa till Boden och besöka Möbellind igen. Vet egentligen inte varför - men så ska jag handla i Boden också.

Så länge jag sitter i bilen ger jag i alla fall tusan i att lyfta något. Rollatorn in och ut i bilen var ingen höjdare för ryggen.

MR

Nu har det blivit hög aktivitet. I morse ringde de från AVA och frågade en del inför en magnetröntgen som skulle göras med största brådska.

Själv har jag lyckats vara på jobbet i nästan två timmar . fått en förhandstitt på Folkpartiets budgetförslag. Det hade blivit MVG+ om det inte varit för en grej. Nä - jag berättar inte vilken. Men MVG och grattis till ett bra jobb till Thomas, fullmäktigegruppen och andra som bidragit.

Onda ögat?

Häftigt - Obol Bosse har gett ut en bok - Onda ögat. Kan du att det blir en storsäljare här i kring i alla fall. Spännande att se om han avslöjar några med sylt kvar på fingrarna?

Att bo i Sunderbyn är spännande - till vänster har jag Boden med en borgerligt dominerad allians och till höger en stockkonservativ och urröd kommunledning i Luleå. Men det fantastiska är att oppositionen låter ungegär likadan på båda ställena. Här är det Bodensossarna som tycker till om Kris i den kommunala skolan.

"Niskakratin" får en knäpp på näsan. Den så kallade upphandlingen av skolskjutsar får underkänt av länsrätten. Men det är väl förmodligen som att hälla vatten på en gås. Det gäller att tro på tesen och droppen och stenen - och hoppas att väljarna vaknar till.

En knäpp på näsan är på väg till en av stans krögare. Misstänks för grovt bokföringsbrott. Kan undra varför detta fick så små rubriker - det handlade ändå om husrannsakan och fästmö som stoppades vid gränsen på väg på semester?

Min dag idag kommer väl förmodligen vara på temat i denna artikel - "Tusentals skadas i vården varje år". Ingen idé att säga när och hur jag kommer att befinna mig på jobbet - verkar vara inne i ett stim nu där ingenting någonsin blir som planerat. Tur jag har en förstående arbetsgivare och ett "fett" flexkonto.

Grattis till Sara och Lisas tremänning Solbritt som har namnsdag idag. Och till Solveig Eriksson på invandrarservice - till vilken mina tankar går då och då i dessa dagar. Inte lätt att ratta det nu efter branden.

Och faster Solveig i Alvik. Och Solveig - vår rikdagsledmot från Sundsvall. Grattis alla!

Nu möter vi dagen!

Man måste vara frisk

Det gamla klassiska "Man måste vara frisk för att orka med sjukvården" har sitt berättigande.

Sju timmar på akuten - efter ambulansfärd in med far - suger.

Han är kvar där och jag är hemma. Hade det inte varit för att doktorn skulle experimentera hade han varit hemma nu.

En Lex-anmälan av något slag ligger i luften.

För övrigt lär den icke befintliga Skräddarsvägen gå till historien. När mor ringde ca 13.20 så var min uppmaning - ring ambulansen. Vilket hon gjorde.

Trots det var jag före ambulansen hemma hos föräldrarna. Och troligen startade vi från stan ungefär samtidigt. Över ängarna såg jag ambulansen hos Åriks. Så helt otroligt så har tydligen åtminstone delar av Räddningstjänsten fortfarande en karta som utvisar en väg som inte finns.

Hur många gånger har jag inte tjatat om detta?

Nu hängde inte fars väl och ve på den felkörningen - men det kunde ha varit så.

Vårat välfärdssamhälle vill så väl - men går så in i norden i otakt.

Ingen hemtjänst hade kommit hem till mor ikväll. Fars "bistånd" hade gått ut - och vi får väl förstås skylla oss själva som inte aktiverat det.

Men det visar bara hur långt ifrån verkligheten alla snälla och vänliga medarbetare i välfärdssamhället är!!! De fattar inte att när man hamnar i en akut situation så har man nog med att överleva. Det är därför "skyddsnätet" ska finnas. men tyvärr fungerar det inte.

Godnatt vänner!

Kärlekskris - hela livet?

Om det här stämmer - att kvinnor bantar när de har kärlekskris. Och då skulle jag haft kärlekskris hela livet - men så är det ju inte.

Men 79.8 på morgonen - samma som påskaftonsnoteringen - innan Thailand. Har väl fått sänka ambitionen - men 6 kilo ned skulle sitta bra.

11-0 mot Töre SK det satt bra det. Derby mot Gammelstad på torsdagkväll. Och någon form av grand final blir det väl nästa hemmamatch - på Byvallen. Då är det sommar då!

Och skvallra kan jag nu att Jens har någon form av medelålderskris. Ringde just och var på väg till gymmet. För första gången i sitt liv.

Grönröd budget i Luleå kom väl inte precis som någon överraskning. Annika Eriksson och miljöpartiet har återigen sålt sig för "ett par öre mer för mjölken", Gammal skåpmat egentligen som Karl P viftat med och som Annika huggit på. Badet i Råneå är ju inte nytt. Och att LLT skulle måsta får mer pengar på grund av de höga bränslepriserna kommer ju inte som någon överraskning - de hade kommit oaktat budgeten. Även det ekologiska byggandet känns ju igen - frågan är bara när och hur det blir. Verkar inte så preciserat nu heller.


Det nyaste står rubriksättaren för Grönröd istället för Rödgrön som det annars brukar heta.

Nu väntar grötfrukost hos föräldrarna. Dit jag går barfota över "ängarna".

6-0!

6-0  - Sunderby Sk mot Töre SK. I halvlek! Då gick pappa och jag hem!

Lite har jag hunnit efteråt - men nu är det sängen som gäller!

Problem med musen

Lämnade jobbet vid 15-tiden som planerat. Efter lite inhandling anlände jag hemmet. Och så klart är det att slå igång datorn så fort jag kommer hem.

Och där stod den som ett fån och musen lydde inte ett ögonblick. Lite pillrande i sladdar så kom jag i alla fall på att den adapter som blev över vid installationen hörde till högtalarna - hade alltså inget med musen att göra.

Men med lite pillande med musen så funkar den igen.

Nu slits jag mellan att faktiskt göra något här hemma eller att gå på fotbollsmatch. Sunderby SK möter Töre hemma. Det som talar FÖR är vädret - det som talar MOT är att det är på Sundis inte på Byvallen. Det som borde tala mot är att jag måste göra en viss röjning här i alla fall - så att jag kan ta emot Ylva och Cleo i morgon det vill säga soffan och byrån.

Vi får se.

Men musen kärvar något så blir det bloggstopp så vet ni varför.

En anka var det - Salmgren

En tidningsanka var det om att Maria Salmgren skulle bli näringslivschef i Boden. istället blev det Jeanette Nilsson - med bakgrund som bland annat näringslivschef i Kalix.

Men här är dagsens sanning - björnstammen är för stor. Men det är ju nissarna på Naturvårdsverket - långt ifrån verkligeheten som ska bestämma.

Frågan är om det i sommar kommer att bli något offer för dem?

Själv har jag malt på och jobbat - mycket döljer sig i högarna på bordet och inte minst i mailboxen. Många svar har gått iväg. Och någon timme till ska jag gneta på.

behöver ingen lunch idag då jag åt fiberhavregrynsgröt och sillpudding till frukost!

Mors pacemaker fungerade till stor belåtenhet - förtjusta utrop från både doktorn och sköterskan. Tydligen en ny franak modell hon fått så uppföljningen var extra nogrann.

Blindgångare?

Bomben på Mjölkuddsberget visade sig vara någon typ av "blindgångare" det vill säga det var ingen bomb utan en "skatt" i någon form av ny skattletartävling.

Själv hittade jag en riktig blindgångare bland mina böcker. "Världsutställning" av E.L. Doctorow. Med omslag och recensioner och allt. Men boken bestod sen bara av tomma, blanka sidor?? Troligen kommer boken från Sten - jag har ingen förklaring till fenomenet.

För övrigt bar det blanka första sidor på båda våra tidningar idag - troligen och förhoppningsvis även på de flesta av landets övriga tidningar. En viktig manifestation för tryckfriheten. Kuriren har också föredömligt följt upp det på ledarsidan.

Dock har inte nättidningar någon blank etta - det har väl varit effektfullt?

Noterar lite leende att sign. Besviken Hertsöbo tar upp en handske som jag kastade för många, många år sen. Varför lyser gatlamporna mitt i ljusa sommaren. Här är det dock Lulebo som får skulden - det är möjligt att det här gäller deras egen belysning - men jag kan vidimera att det gäller hela kommunen - hela tiden.

Grattis på namnsdagen till alla som heter Roger - särskilt till min fd svåger förstås.

Nu ska jag börja dra - först och lämna nycklarna till min gamla lägenhet - sen frukost hos föräldrana. Ska följa mor på läkarbesök - men det skrev jag nog redan igår. Så idag jobbar jag från 10.30 till ca 15.

Fetvadd?

Törs ju knappt använda värmedyna längre - sen jag somnade från den  och fick brännblåsa. Undrar om det finns fetvadd nu för tiden - det var ju ett känt bandage vid smärta förr i världen,

Unik dag idag - jag har inte rört min bil på hela dagen. Tidigare när jag hade 400 meter mer till mor och far fanns det alltid en anledning att ta bilen. Men idag har jag bara rört mig på prärien per fot.

Har burit böcker - kassvis från sängkammaren till lilla kammren och bokhyllan. Sakta men säkert och ihärdigt. Har försökt lyfta försiktigt - men nu straffar det sig. Men vad göra - måste ju i alla fall känna att det går framåt.

Lotta har varit och tapetserat sista väggen. Snabbt och effektivt. Har dessutom löst slangproblemet hos far genom att helt sonika krypa med slangen under altanen.

Nu är tapetserarbordet också tillbak till fars garage och lägenheten börjar inta utseende av bostad.

Och handbollen gick åt pipan. Inget OS om inte ett under sker i form av att nederlagstippade Argentina spöar Polen med en massa mål. Om jag nu förstod rätt.

I morgon ska jag jobba mellan 10.30 och 15.00. Morgonen ska ägnas åt återbesök för pacemakern med modern.

Inte för att jag bryr mig

Inte för att jag bryr mig särskilt om ett nytt rekord på hundra meter. Men förhållandevis är det ju en trevlig nyhet. Åtminstone till det börjar spekuleras om doping?

Skärpt tobakslag i SvD och Succe Björn i Expressen förpestar ju inte livet heller.

Inte ens vädret som är regn och mul. Det ser ändå så varmt ut i den skira grönskan. Men jag inser att det inte är det - termometern på endast 10 plus.

Själv försöker jag bara ha självdisciplin att inte bli hysterisk för att jag inte hinner göra något här hemma. Får försöka glädjas åt det lilla jag hinner. Ni kan inte fatta hur lång tid allt tar när jag måste planera varenda knäböjning för att inte smärtan ska bli outhärdlig. Och tänk bara att gruva för att stiga upp ur sängen - jag som normalt hoppas upp med ett leende på läpparna.

I alla fall har jag gnidit min 40-tals bokhylla med Garbidol (tror det heter så - texten på plåsterlappen på flaskan är något diffus). Ett medel som kusin Kerstin ärvt av fastrarna och som är suveränt på gamla möbler. Säkert förbjudet idag.

Satt in en rad med böcker i den bokhyllan. Och inhandlade en trådkorg för tvål och shampo till duschen.

Man får vara glad för det lilla. Och glad skulle jag vara nu om jag hade en susning om var jag packat ner paraplyerna. För nu ska jag ta en promenad över präriren och kolla läget hos föräldrarna. Kaffet hägrar.