Vädret i fokus

2010-11-30. kl. 07.15

Tur för tidningarna att det har vädret att skriva om - snökaos och
rekordkyla har varit det mest frekventa orden hela november.

Här i Sunderbyn är det lagomt svalt - minus 17. Länge sen vi fick någon snö?

Anders och Andreas har namnsdag. Grattis alla!

Hockeyn toppar Kurirens nättidning - förlust för Luleå men ändå serieledning (tror jag).

På TV analyseras och diskuteras matchen mellan Real Madrid och Barcelona. Allvaret förstår man när man talar om slakt, förnedring och krossande.

Gnagarår i år - skriver Kuriren. Tänk småfåglarna matar vi och gullar med - medan småråttorna jagar vi med fällor och gift. Själv tycker jag råttor är småsöta.

För övrigt ser jag framemot preminären - i morgon - av Kurirens nya nättidning. Hoppas att strukturen blir mer lik papperstidningen - och att vi åter får insändare och debattartiklar på nätet.

Idag ska jag jobba hemifrån lite på förmiddagen. Avbrott för att skjutsa kusin Kerstin till sjukhuset för MR-undersökning. Eftermiddagen ska jag göra några ärenden för jobbet - synkas tidsmässigt med att jag ska på sjukgymnastik klockan 16.

Nu njuter vi av denna sista dag av november.

Ovanligt folk?

2010-11-29. kl. 08.00

Till avdelningen politiskafloskler kan vi sortera både "vanligt folk" och "verklighetens folk". De som använder sig av dessa uttryck bör då kunna förklara vad "ovanligt folk" och "overklighetens folk" är för någonting.

Kuriren idag basunerar på ettan ut ett citat av Karl Petersen "Gå ut och lysna på vanligt folk". Och när jag läser i NSD så förstår jag då att i Karl Petersens värld hör inte  barn, föräldrar, personal inom barnomsorgen till "vanligt folk" -
"Löftet som bröts".  Inte heller motsvarande grupper inom skolan och äldreomsorgen. Trots en omfattande exponering av kommunalrådets debattartikel har jag inte kunnat se dessa områden nämnas en enda gång vare sig i själva artikeln eller i nyhetsuppföljningen???

Fler kvinnor än män sägs bli deprimerade av åldrandet. Männen lever på minnen från fornstora dar medan kvinnor lever i nuet och blir deprimerad då de ser krafterna och förmågorna avta. Och här korvstoppas vi med mindfulness - om att leva i nuet - då vi egentligen borde träna oss att leva i "dået". Kanske en ny nisch för hälsokonsulter??

Sune har namnsdag - gratulerar.

En ny vecka förpliktar till planering - förmiddagen ska jag ägna åt att jobba hemifrån - lite bokföring - lite mailbesvarande. Sen blir det BENTÄTHETSMÄTAREN som får besök. Och för övrigt får det bli mindfulness.

Om nu fortfarande någon läser min blogg får jag tillönska er en riktigt bra dag.

Trillat ur sängen

2010-11-28, kl. 08.15

Glömde berätta att jag trillat ur sängen i natt. Helt plötsligt fann jag mig sittande på golvet nedanför sängen. Jag minns att jag drömde så tokigt - jag var barnvakt åt en 2-3 åring som cyklade på en gata. Han girade ut mot bilarna och jag kastade mig galant (och vigt) fram och drog hon till kanten av gatan. Då vaknade jag sittande på golvet. Kan dock inte se vare sig blåmärken eller känna mig skadad på något sätt - så jag undrar om jag drömt det också?

En gammal arbetskamrat och många FP-vänner befann sig också i drömmen. Den gamla arbetskamraten kom och presenterade sig som "fru Erkki" - tror jag måste slå henne en signal ikväll.

Just nu önskar jag att dra tillbak tiden en timme - då det var mörkare. Eller åtminstone stanna tiden - och låta det vara så här tyst och fridfullt hela dagen.

Kruttorrt!

2010-11-28, kl. 08.00

På nyhetsfronten riktigt kruttorrt idag. I avsaknad av lokala papperstidningar har jag gjort en längre promenad på nättidningarna - men det var blaha, blaha. Intet nytt av värde.

Inte ens en liten opinionsmätning - men den var ju rätt häftig den som kom i veckan. Med moderaterna uppe på 37 procent - och sossarna runt 27. Fenomenet att valets vinnare rusar i höjden är ju inte nytt. 1985 - med Bengt Westerberg - var det väl ungför 14 procent som röstade på FP. I en eftervalsmätning där man tillfrågades om vilket parti man röstat på blev resultatet att över 20 procent sa sig ha röstat på FP. Påstods inte vara vare sig felmätning eller valfusk - utan att man omedvetet identifierar sig med segraren. Man kanske hade tänkt..och då frågan kommer svarar man så.

I alla fall en alldeles fantastisk 1:a advent. Tillräckligt kallt och mört ute. Alldeles tyst och fridfullt både ute och inne.

Blir en dag att dela mellan vila, möda och behag. Tvätt med mera här hemma. Lite jobb på eftermiddagen - i morgon ska jag på bentäthetsröntgen. Skidåkningen på TV - med två jaktstarter - får väl stå för behaget - i väntan på att något bätre infinner sig.

Vem som har namnsdag har jag ingen pejl på - men grattis iaf.


Karl på tapeten!

2010-11-27, kl. 07.15

Karl P är verkligen på tapeten idag -
debattartikel i DN där han ska lära övriga sosse Sverige hur sossarna ska ta sig ur krisen. Och i Kuriren ägnas hela ledaren åt kommunalrådet. Kommunalrådets värsta exempel på dåligt omdöme sägs vara hans val av tidning i brevlådan...? Nästan så jag får lust att en tidigt morgon glutta i Karls brevlåda?

Dagens namn är dock inte Karl utan Astrid och Asta. Åsa Dahlqvist dotter får en särskild hälsning. Och så minns jag tant Astrid - "kiosk Astrid".

Känner mig för rastlös för mer bloggskrivande. Lite svårt att bestämma hur jag ska planera dagen. Lägenheten och adventspynt kräver sitt - samtidigt skulle jag behöva åka och inhandla en polotröja.

Vi får se.

En alldeles fantastisk "bal"

2010-11-26. kl. 09.00

En alldeles fantastisk "bal" i Tigerburen igårkväll. Trevligt sällskap, god mat vad  jag mer begära? Gratinerat potatismos, grillspett, fläskfilé och lax - men goda såser till, Bröd och vin. Så långt kunde jag behärska mig - men så kom godiset inramlande på tjusiga assietter. Då blev det "tuppjuck" och alla gränser sprängdes. Ett uppdämt godisbehov. Ur viktsynpunkt var dagen förlorad.

Vaknade tjugo i fyra - var pigg men insåg att jag faktiskt bara sovit 4 timmar. Så det blev omsomning till halvs sju och så "dragandes" ytterligare en timme. Så faktiskt har kusin Kerstin hämtat tidningarna idag. Det trampar på övervåningen - så jag kan undra om smärtan i rygg och ben slagit till igen?

Och opnionen ska mätas - även om det är långt till valet.
Moderaterna 10 procentenheter större än S. Min nyfikenhet störs dock av att man som så ofta nuför tiden inte redovisar hela undersökningen.

Linus har namndag idag - grattis alla som heter så. "Linus på linjen".

Så undrar jag om kusin Kerstin vet att Karolina är på väg till Ebba?

Och nu ligger mina två favoritlag etta respektive två i hockeyns elitserie.

Idag ska jag jobba hemifrån - fortsätta med bokföringen. Ett break med ett besök i stan mitt på dagen. Sen blir det adventspyntning.

Friskt!!

2010-11-25, kl. 06.30

Tämligen friskt idag - en koll på termometern visar minus 22.

Gårdagskvällen innehöll grovsortering av 5 stora pappkassar med fotoalbum, vykortsalbum, urklippsalbum, album med bröllopstelegram med mera. Hela mors och fars liv i repris - och jag fick ju vara med själv också förstås. Det tog på krafterna att nudda vid alla sorg och glädje som passerat. Dock en massiv övervikt för allt roligt som varit - så jag har sovit gott i natt.

Och drömt att jag skrev ett prov på KomVux - något tekniskt ämne - och med i provskrivningen var också Margareta Lindbäck. Hon fick nog underkänt eftersom hon fått "sparken" som ordförande för tekniska nämnden. Och Göran Gabrielsson (från tekniska förvaltningen) fuskade till min fördel.

Kanske inspirerad till drömmen av att kusin Kerstin berättade om ett telefonsamtal med kommunen - om cykelvägen som fortfarande lyser med sin frånvaro och en avloppsledning som aldrig har fungerat fullt ut.

Årets julklapp ska avslöjas idag - på TV sägs att det inte blir en bakmaskin. Någon som gick jag aldrig på - men den kommer säkert igen - så jag får chansen av bli lurad. Sodastreamern har ju fått en renässans.

Katarina och Katja har namnsdag - grattis Morin!

Spontant kommer jag inte ihåg något från lokaltidningarna som jag skulle vilja länka till. Inkluderande nyheter i papperstidningen som inte är länkbara (än).

Eftersom det ska bli en lång och aktiv dag idag så stänger jag bloggen. Först ska jag till Bergnäst och Mjölkudden för att hämta upp folk fvb Sunderby sjukhus och besök hos palliativa resursteamet. Därefter sjukgymnastik och dagens ska toppas med en julfest.

I natt jag drömde...

2010-11-24. kl. 08.30

...att jag hade ett förhållande med en ung man (ja vi var nog jämnåriga) som jag träffat på Cypern. Fast det kom han inte ihåg. Han fick veta att han hade en halvbror som han inte känt till - och vi diskuterade arvsregler. Minnesbilden var som vanligt mycket tydligare för en timme sen - skulle vara roligt att skriva ned och drömtyda.

Dessutom blev jag besviken att det inte var 3 dm nysnö - det trodde jag när jag steg upp. Ingick väl i drömmen också?

Läser jag nu
dagligen insändare som skäller på den rödgröna röran i landstingshuset i allmänhet och på Kent Ögren i synnerhet. Och då funderar jag på vem de röstade på?

Folkhälsoinstitutet har kommit med många stolpskott genom åren. Men att vär hälsa skulle vara vår ensak - som Sticket påstår - kan jag inte hålla med om så länge samhället solidariskt får ta ansvaret för den. Om vi uppnår vår hälsa på annat sätt än att äta 6-8 skivor bröd om dagen ska vi dock bestämma själv.

Och Luleåhockey fortsätter att imponera - seger mot Djurgårn igår. Hoppas bara det spar lite kraft till slutspelet. Vore väl kul om den förhandstippade förloraren - skulle stå som segrare?

Idag gratulerar vi Rune och Gudrun. Mina gamla klasskompisar Lundberg resp. Larsson i särskild åtanke.

Idag fortsätter jag som Petter Nordthug - att vila mig i form. Det vill säga jobbar bara lite lagomt - hemifrån. Kanske till och med hinner med lite adventspyssel - ser att väldigt många tjuvstartat igår. Själv brukar jag hellre vilja förlänga julen - nästan ångest för att släcka ned vid tjugondaknut.

För övrigt skulle jag gärna vilja träffa mannen från drömmen - det stämde verkligen. Men det är väl bara i drömmar det gör det?

Biggest loser

2010-11-23, kl. 08.00

Det utlöser stress - att datera mina blogginlägg. Hur jag än försöker tänka asiatiskt - att tiden kommer - så ser jag tvärtom. Fast det är en mysig tid nu - särskilt morgnarna när det fortfarande är mörkt vid åtta tiden- Värmljus på bordet ökar mysfaktorn.

Igårkväll myste jag i fåtöljen framför TV. Hamnade på
Biggest loser i Sverige - en massa människor som tappat massor av kilo.

Inger Lundberg tipsade mig om den här trevliga artikeln om förnyelsen i Älvsbypolitiken - dock undrar jag fortfarande vilket uppdrag den duktiga Inger ska ha?

Öppna jämförelser i vården är efterlängtat och bra. Men svårtolkat precis som skrivs i ledaren i Kuriren. Än tydligare blir det då Kuriren på sin etta basunerar ut att Norrbotten har rekordlång kö för hjärtpatienter medan budskapet i NSD är att väntetiden för kvinnor som behöver en hjärtoperation har halverats sen 2009.

Mikael Leisjö har födelsedag idag - grattis. Och Klemens har namnsdag - jag kännr nog ingen Klemens - men grattis ni som heter så.

Idag ska jag vila och träna. Börjar med att gå ut och sopa/skotta lite snö. Blir någon timmes jobb fram åt sen eftermiddagen.

Kul föresten om den här filmen om folkpartiledaren.

E4:an känns nära

2010-11-22, kl. 08.45

Blir alltid nyfiken när något
hänt på E4:an - tror att det är här i närheten, Jag vet ju bättre - att den går vida omkring - men den känns så nära - som våran egen på något sätt.

Börjar hitta formerna för att komma ned till den 40 procentiga tjänst jag egentligen har. Och egentligen är vad kroppen orkar med.

Så eftersom jag jobbade igår så sitter jag nu hemma i godan ro och äter frukost. Lufttorkad skina på flatbröd toppat med melon. Mycket gott.

Är nöjd med vädret också - minus 10. Det är så lagomt vinterväder nu.

Cecilia och Sissela har namnsdag - grattis. Får nog gå ut på FB och gratulera några Cecilia som jag känner.

Ledaren i NSD idag känns historielös. Beskriver Jugoslaviens sönderfall som om det uppstod under 1980-talet med den ekonomiska krisen. Påstår att Jugoslavien under lång tid beskrevs som ett socialistiskt mönstersamhälle. Det senare måste väl ändå bero på vilka glasögon man haft på sig?

Ledaren i Kuriren känns som ett beställningsjobb från finansministern - inga mer pengar till sjöfarten. Det är möjligt att det i sak är rätt - men det saknas själ i argumentationen. Det är därför det känns som ett beställningsjobb - skulle vara intressant och se hur många högerledarsidor som har samma tema?

Förstås en slump - men lite bönhörd känner jag mig. Blogginlägg igår om sambandet mellan brott och droger. Och idag har båda tidningarna toppat med reportage om droger. Norrbottens Kuriren och NSD. Inte ute på nätet i NSD,

Istället hittade jag det här - konstig slutsats om att sossarna nu skulle nått sin lägsta nivå - 29,1. Det "vetenskapliga" i det är att de inte backat mer trots all tubulens runt Mona Sahlins avgång. Så hittade jag det här - Ulvskog hetaste kandidaten" och tänkte då blir det i alla fall en lägre nivå - fast då visade det sig vara som landshövding.

En förflugen tanke dyker upp - undrar om Norrbottens Kuriren blir historisk om de utser en kvinnlig ledarskribent då GB slutar?

Nu ska jag njuta av förmiddagen innan det är dags för sjukgymnastik och frisören.


Droger?

2010-11-21 09.30

Ett mediafenomen att man numera aldrig talar om att det är
droger med i bilden vid misshandel och andra typer av brott.

I och för sig är det ju nästan alltid det så det är väl ingen nyhet. Men vill vi försöka göra något åt problemet är det ju viktigt att vi har med oss orsaken till våld och elände.

Fyndig parentes

2010-11-21. kl. 09.30

Inte mycket i tidningarna idag - men hittade en fyndig parentes.
"Björgen knockade (K)alla" Ja det loppet var inte ens spännande - men goda svenska framgångar iaf. Och Hellner vann - i repris. Märklig prioritering i någon av nättidningarna - Luleå Hockeys förlust gav rubriker - medan Kallas och Hellners insatser bara var notiser.

Idag gratulerar jag Roland Sundström, Linda Sundström och Åsa Dahlqvist. Födelsedagar alla tre.

Bloggen blir en parentes idag - för nu vängar tjejerna både på frukost och datorn.

Fast jag kan väl tala om att Saras lag vann igår igen. Efter att ha legat under med 7 poäng mot Östersund i stort sett hela matchen vände de de sista 10 minuerna och vann med så där en 13 poäng.

Så vi firade med en trerätters middag - och har sen haft en lång sovmorgon.

Får inte ihop det?

2010-11-20, klf. 08.30

Får inte ihop det - med FRA-lagen sägs att vi är övervakade så varenda ord vi skriver på datorn eller varje samtal som vi ringer kan kollas.

Hur kommer det sig då att det inte går att spåra varifrån bombhotet mot NSD kom? Måste väl iaf gå att spåra från vilken dator det skickats? Och sen borde väl en vanlig utredning kunna komma fram till vem och vilka som haft tillgång till den?

Eller?

Leda eller ledas?

2010-11-20. kl. 07.45

Intressant
ledare i Kuriren idag (igen). Får mig att tänka i termerna leda eller ledas. Det är skillnad att "hålla kontakt med opinionen" som var Blairs honnörsord under hans storhetstid och att låta sig ledas av (tillfälliga) opinioner. Balansgången avgör om det ger framgång eller ej.
 
Knivskärning i Luleå och nya skott i Malmö. Numer är det nästan aldrig någon som skriver om sambandet mellan den här typen av  brott och drogmissbruket. Frågan är om vi gett upp - vad ger det för signal att det är lätt att förlåta "idol Jay" som Jihde säger: det var lätt att förlåta honom.

Kändes varmt och blött i luften idag - men har sett på FB att det iaf var dryga minus 5. Inget snöslask önskas.
 
Pontus och Marina har namsndag idag - grattis.

Jag brukar inte göra det - rösta på Årets Norrbotning i Kuriren - men i år ska jag göra det - faktiskt flera jag skulle kunna tänka mig att rösta på - det har inte varit vanligt. Men Elisabeth Marklund är min givna kandidat - gett röst åt de som inte kan göra det själv.

Dagen ska fördelas enligt följande; hemmapyssel (låter roligare än städ och tvätt) på förmiddagen, hämta tjejerna vid lunch, lite inhandling av förnödenheter, basket för Sara vid 16-tiden, sen lite lördagsmys med tjejerna. Kan nog bli en riktigt bra dag.

Otroligt men sant

2010-11-19. kl. 09.00

Otroligt men sant - jag har sovit till klockan 8. Vaknade 04.20 och var riktigt pigg - men somnade om. Förstår inte var den morgonpigga Ylva tagit vägen? Eller var det bara den disciplinerade Ylva? Tycker att kropp och själ mår bra av fler timmars sömn.

Blir lite stressad av att vänta på kusins Kerstins steg på övervåningen - är inte färdig med lokaltidningarna än.

Lisbet och Elisabet - inkluderande alla stavningsvarianter med eller utan h - har namnsdag. Grattis!

Ser att bästa Cecilia Wikström (FP) varit i Luleå - utan att vi fått ta hand om henne. Synd. Dock inte ute på nätet - sidan 16 i kurirens papperstidning.

Och äntligen hittar jag en nyhet på nätet - Christina Snell-Lumio anmäler
frilansjournalisten Lars Pekka för att han påtalat att hon i princip är nolltaxerare. Anklagas för att han tagit uppgifterna från Skatteverket. Undrar var Christina tycker att man ska hämta dem?

Nu verkar KD stå inför en partildarkris också - rätt hårda ord mot Hägglund som dock påstår att han har starkt stöd i partiet. Men skulle tippa att han räddas av att det inte heller här finns någon självklar efterträdare.

Förfärligt med socialstyrelsen avslöjanden om demensvården. Men också förfärligt hur "kollektivt" man bedömer - inlåsning är nog nödvändig i vissa fall, minimibemanning vore förödande då behoven är så olika. Det måste dock vara en självklarhet att gamlingarna ska kunna påkalla och få hjälp omgående - till det kommer det nog krävas ordentligt höjd bemanning. Tycker jämförelsen med "nattis" för barn är klargörande - vem skulle komma på idén att lägga dem och låsa in dem och gå hem??

Hann precis lämna tidningar i trappen till Kerstin innan hon hämtat in sin DN. Hon är iaf husets sjusovare - en timme längre än mig.

Idag fortsätter jag mitt uppvilande. Ska ladda upp med basket ikväll - Saras match. Men först ska jag hämta henne vid Bergskolan kl. 14.


Tipp, tapp...

2010-11-18, kl. 08.15

Ohej vad det viftar och går..Blir påmind varje dag när jag daterar på bloggen hur dagarna bara rusar fram. Och nu är det bara 5 veckor kvar till jul - varje dag påminns jag om att julstressen närmar sig.

Kanske därför jag bara får julvisan - den om "tipp, tapp.." när tomtenissarna smyger kring - i huvudet när jag hör stegen på övervåningen. Fast det är kusin Kerstin som redan är uppe - och stressar mig för jag är inte redo att lämna ifrån mig tidningarna än.

Gillar lokala ledare - synd att GB ska sluta nu när han lärt känna oss. Efter att ha lyssnat på landstingsfullmäktige igår inser jag att sonen fått samma "lyte" som mor - talar alldeles för snabbt och rappt. Ingen av journalisterna snappade den riktiga poängen om varför Jens var hyfsat nöjd med valresultatet. 1/3 del av landstingets resurser kommer från staten - därför var han mycket nöjd över att alliansregeringen blivit omvald. Dessutom har alliansregeringen satsat på att skärpa kvalitetskraven i vården och att öka de enskildas valfrihet.

Lillemor och Moa har namnsdag. Grattis till fru Karlsson.

Verkar som om jag kommer att få hålla mig till bassängen på Thailandsresan. Giftiga maneter är inte att leka med.

Nå nu är det ett tag kvar till Thailand. Idag ska jag ta det lugnt här hemma. Sjukgymnastik på eftermddagen. Sen ska jag försöka mig på ett par tre timmars jobb.


Kommunalråd i Kalmar?

2010-11-17, kl. 07.45

Senaste flugan på FB är att låta en maskin kolla vad du ska bli när du bir stor. Nä - jag har inte gjort den. Själv ska jag ju bli kommunalråd i Luleå när jag blir 67. För så där 25 år sen räknade Jens ut att med den takt vi tog in på sossarnas majoritet så skulle tillträde till den posten kunna ske när jag fylllde 67. Undrar om den prognosen bör justeras efter senaste valet?

Nå iaf verkar det populäraste vara att bli kommunalråd i Kalmar - det ska bland annat Bengt-Urban Fransson och Katarina Morin bli. Blir nästan sugen på att gå in och testa mig - undrar vilka böjelser man har för att önska det?

Naima och Naemi har namnsdag idag. Min bilogiska farmor skulle alltså haft namnsdag. I nutid skickar jag en hälsning till Naeimi Cederlund i Arjeplog.

Känner stor oro för klimatet i polishuset. Efter bland annat den taffliga hanteringen av skottlossningen på Porsön lever vi nu med en polis som är misstänkt för vållande till annans död, ett bombhot som kommit inifrån polishuset och nu ett dokument med
minnesanteckningar som aldrig borde blivit nedtecknade.

På Kurirens etta kan vi läsa om att miljoner ska satsas på en ny skidstadion. Blir lite brydd - var det inte ett par år sen som skidområdet räddades och det gjordes rätt stora investeringa? Men jag kanske minns fel? Och fortfarande undrar jag om länken till Kurirens E-tidning byter skepnad varje dag?

Ser i tidningen - NSD - att en barndomskamrat har avlidit - precis 60 år fyllda. Alldeles onödigt tidigt - han borde fått fortsätta njuta av barn och barnbarn.

Nu ska jag fortsätta att sköta om mig. Börjar med lite träning.


Översvämning

2010-11-16.kl. 07.00

Igår var det "översvämning" i Bärigårn. När jag kom för att hänga tvätt var det en centimeter vatten över nästan hela golvet. Dålig avrinning. Kommunen har en avloppsledning som aldrig fungerat. Hos Ärik har det ständiga problem med avloppsvatten i källaren. Här hade det stannat vid vattnet från tvättmaskinen. Kommunen ägnar sig normalt åt att komma ut var fjortonde dag och slamsuga. Har inte råd att åtgärda det permanent - undrar hur de räknat - kan inte vara helt billigt att slamsuga varannan vecka år efter år efter år?

Och mobiltelefonen fick sig ett dop när vi öste som värst. Mycket nyckfull hela kvällen - ändrade min profil och påstod att jag befann mig i bilen. Fick massor av goda tips för torkning av telefon som badat. Allt från att torka i ugn vid 25 grader, lägga den i risgryn, nyttja golvvärmen. Kolla min profil på FB så får ni fler tips.

Någon tyckte att det var underligt att telefonen fick problem av vattnet - den har ju ändå ett SIM-kort. Ha, ha.

Och på TV "lovar" det att återkomma om Sahlins avgång och krisen hos sossarna. Hörd
e Niklas Nordström häromdagen på TV - och tycker nog att Kuriren drar för långtgående slutsatser av vad han sagt. Men han skulle onekligen bli en farlig konkurrent till mittenpartierna, Politiskt ligger han i mångt och mycket inom ramen för Folkpartiet. Inte undra på att han drog från länet.

Och så har vi äntligen fått Luleåsossarnas laguppställning. Två veteraner puttas snett ut - Mårten Ström från ordförande i fritids till ordförande i LLT. Och Margaretha Lindbäck lyckades inte klamra sig fast vid "sin" nämnd - tekniska. Ingen avundsvärd sits för den sistnämnde att efterträda den nuvarande mycket skickliga ordföranden Margareta Bladfors.

Och ny chef för äldreomsorgen måste det också bli - efter Margareta.

Huruvida sossegänget är nöjd med gårdagens val förtäljer inte historien. Själv är jag nöjd med att ha vaknat upp till ännu en härlig vinterdag - minus 9. Viveka och Vibeke ska gratuleras på namnsdagen. Nordlund får särskilt höra upp.

Nu ska jag förbereda mig för att träffa ett par personer som tillför mig livslust och energi. Det finns ju tyvärr alltför många som gör tvärtom - bara stjäl en massa energi.


Trissmorgon

2010-11-15. kl. 08.00

Igår var en dag i slapphetens tecken - gjorde inte många knop. Men tog mig iaf samman och åkte och såg Lisas två basketmatcher - en förlust mot Höken och en vinst mot Överkalix. Tror faktiskt att Lisa blev lite av poängdrottning i den andra matchen. Och hur som helst var det bra för mitt sinne - alla eventuella tråkigheter glöms när man kämpar där på bänken.

Idag ska jag börja dagen med att skrapa 8 trisslotter som jag inhandlade efter basketen igår - men glömde.

Har sovit till halvsju idag - utan att få känslan att jag sovit bort halva dagen. Det tar sig. Hör just på TV att för lite sömn ger fler inflammationsmarkörer vilket i sin tur kan ge både hjärt- och kärlsjukdomar. Kanske något att tänka på för mig som under många år låg på mer än 5-6 timmar? Kan sånt förklara hög sänka under många år? 

Kuriren toppar idag med att ett gäng länsade vapenskåp i Jämtön av alla platser. Knapphändiga uppgifter om vad som egentligen hänt. Skönt att alla fars vapen är destruerade hos polisen för länge sen. Heter det destruerade?

NSD kör med "sorti för Sahlin" - usch vad less jag är om alla spekulationer som varit - törs bara inte tänka på hur rubrikracet ska fortsätta. Men lite spännande och historiskt är det ju - aldrig har väl socialdemokratin varit i sån kris??

Idag ska jag inte göra många knop - mitt enda åtagande är att infinna mig hos sjukgymnasten kl. 12.10

Skandalerna byter plats

2010-11-14, kl. 08.30

Förutsägbart i kvällspresssen - skandalerna bara byter plats. Expressen varvar med att varannan dag toppa med kungen och
Henemark och varannan dag med krisen inom S. Just nu toppar Henemark - men det lär väl skifta när s-mötet kommer i skarpt läge.

Kan inte vara någon önskesits för Sahlin att mötas av dagens Sifo/SvD där s minskar. Knappast någon tröst heller med Skop där s visserligen ökar något men fortfarande är tre procentenheter mindre än moderaterna.

Glädjande frigivning av Suu Kyi - men jag håller med honom som säger att det viktigaste nu är att hon inte fänglas igen. Det spekuleras ju om att frigivningen skulle vara för att ta bort uppmärksamheten från det odemokratiska valet som genomförts och då vet man ju inte hur länge det anses behövas. Jag tycker mig känna igen mönstret från någon tidigare frigivning.

Emil och Emilia har namnsdag idag - grattis. Mina nostalgiska tankar går till vår bysmed Emil Selberg - som kunde fixa det mesta.

Minus 14 gläder en vinter älskare som mig. Förlåt - ... en vinterälskare som jag (är).

Mitt hemmaliv fortsätter - möjligen ska jag känna om jag orkar åka och se en basketmatch med Lisa.


Sovmorgon

2010-11-13. kl. 08.45

Undrar om jag har någon form av långvarig sömnbrist bakom mig. Igår tyckte jag inte jag gjorde annat än vilade och ändå har jag sovit från 22-tiden till halvåtta.

Iaf sov jag så länge att tant Lilly hade hämtat tidningara - det gillar hon. Hon klagar att jag är så tidigt uppe - tror hon också gillar att starta dagen med en minipromenad.

Har fått rapport från G-stad - via FB - att det är runt minus 7 - gillar jag. Snön ligger vit och fin..

SV-stämma idag som jag tyvärr missar - men kan visst kolla via webben - om jag orkar.

Igår fick jag ett uppiggande samtal från Gävle - alltid lika trevligt att bli lite uppdaterad. Och häromkvällen ringde faktiskt morbror Sture från Bollnäs - en del av Sverige täckt iaf.

Krister och Kristian har namnsdag - grattis alla.

Det här programmet kanske jag skulle sikta in mig på -
Lill-Babs får gubbarna att städa.

Nu ska jag sikta in mig på frukost - den blir mager för kylskåpet är rätt tomt. Kanske måste spana in om det finns lite köttfärssoppa i frysen?

FV istf FB

2010-11-12, kl. 08.00

Nu ska jag ta det lugnt ett tag framöver. Det innebär att det både blir mindre bloggande, mindre FB och mera FV - FriskVård. Inget jobbande och kanske lite frisk luft då och då.

Blir alltså ingen SV-stämma för mig heller. Trist men nödvändigt. Kan undra om jag kan följa det via någon web eller så? Spännande debatt och omröstning om nya organisationen.

Spännande skulle det väl också vara att läsa intervjun med
Henemark. Hon har ju en förmåga att hålla sig i rampljuset - inte alltid i positiva sammanhang heller. Men eftersom jag bestämt mig för att ge blanke f-n i allt om den motvillige monarken så gör jag inte det. Kan ändå undra hur mycket H får för Expressen intervjun?

Nu träningsprogrammet och sen förmiddagsvila.

Oddset 90-10?

2010-11-11. kl. 07.45

Osedvanlig lång eftervalsdebatt - är det inte? Känns som om det är dax att få period av mindre politik - innan vi ska ta nya tag inför nästa mandatperiod. Men efter att Mona släppt bomben att alla bör ställa sina platser till förfogande inför extra kongressen känns det som om till och med julfriden är i fara?

Nyheten toppar till och med Kurirens etta idag. Och de har pejlat
stämningen blad länets sossar.

Enligt omröstning i SvD (? var det där?) så är det 90-10 för att Mona Sahlin inte är kvar vi nästa val.

Hälsar plogen välkommen på årets jungfrubesök på Bärigårn - just nu.

Mårten gratuleras idag - namnsdag. En särskild hälsning till Hansson i Gällivare.

NSD:s etta basunerar ut att "Politiker tvärvände" vilket förstås kittlade min nyfikenhet. Visade sig att sossarna låtit sig "luras" av en miljöpartist att tolka strandskyddslagen så att det skulle bli svårare att få bygga strandnära.  I detta fall fullständigt orimliga konsekvenser för enskilda. Tack till de borgerliga ledamöterna som inte lät sig luras.

Kan undra om denna länk - "Politiker tvärvände" kommer att förändras när NSD uppdaterar morgondagens tidning?

Moderaternas riksdagslista kan utvecklas till "tio små negerpojkar". För nu är det inte längre Åsa. Och Johan i Boden hade bespetsat sig på oppositionsrollen i Boden. Så vem vet - kanske Alriksson från Gällivare  får "budet". Kan undra hur Mattias Karlsson känner det - som borde funnits någonstans där - 4-5 plats på riksdagslistan - om han inte avsagt sig då Åsa placerades före honom?

Sticket idag vill få det till en liten svekdebatt - att Åsa väljer kommunchefsjobb i Vännäs före sin riksdagsplats. Har GB glömt att störst av allt är kärleken. Kan undra om det inte är därför skribenten själv nu lämnar Norrbotten och Kuriren?

Men det var ju onekligen lite märkligt i årets valrörelse att tre partier hade toppkandidater som var någon slags "satelliter"
i sitt förhållande till Norrbotten. Både Frank (C) och Erika (KD) i samboförhållanden i Stockholm. Och att Åsa skulle dra till Umeå och nya kärleken var ingen hemlighet.

Kan undra hur mina odds är? Näsblod igår - halsont idag. Och i morgon..? Nä nu går jag till badrummet och bränner av ett brett leende så vänder nog det här också till en bra dag.

Ångestkalendern

2010-11-10. kl. 12.15

Gillar Norwegians reklam "Ångestkalendern". Hoppas den liggger kvar
på länken - gick inte att öppna i nytt fönster.

Dom kör på temat att det är himla långt till sommar, sol och semester.

Men visst skulle jag kunna göra en alldeles egen "Ångestkalender". Bara 6 veckor till Jul till exempel.

På grund av ?

2010-11-10, kl. 07.30

Har försiktigt smugit mig upp med en tuss i näsan - näsblod. Är det också ett ålderstecken att det kommer oftare? Kan ju hoppas på det så det inte är någon förkylning på G?

Har dock läst tidningarna tidigare utan att bloda ner dem. Ler lite åt l
edarskribenten som skriver att Erik Söderlund kom in i kommunfullmäktige "på grund av sitt parti". Erik själv kanske skulle skriva "trots" sitt parti - eftersom han nu lämnar MP. Möjligen skriver Annika Eriksson att han fick sitt mandat "tack vare" sitt parti? P.g.a. används rätt ofta på fel sätt.
 
Martin och Martina har namnsdag. Gratulerar! Teodor och Teodora, Martin och Martina - finns ju viss logik i man/kvinna. Ylva och Ulf är också hopparade - på grund av (eller tack vare?) att de har samma betydelse tror jag. Logik - men ibland kan jag undra varför vissa namn får ståta ensamma vissa dagar? Vem bestämmer?

Nu är den visst snart här - snöstormen från söder. Kändes lite vindigt när jag var ut och satte i motorvärmaren. Enligt min mening ska snö singla ner - kall och torr. Inte vindpinas ned.

Och Åsa väljer kärleken framför riksdagen. Att hon var på väg att lämna länet till för mån för Västerbotten är ju ingen nyhet - men att hon väljer bort riksdagen känns "stort" för hon har ju kämpat länge för den platsen. Men störst av allt är kärleken sägs det ju.

Nu ska jag röra mig försiktigt mot dusch och påklädning så jag inte triggar igång näsblodet igen. Och så kommer jag på mina nack- och ryggövningar - har faktiskt gjort dem varje dag hitintills - peppar, peppar. Och det känns som om det blir lite bättre - även om det går för långsamt contra min otålighet.

Kylslaget

2010-11-09. kl. 07.00

Rejält kallt idag - minus 16. Tur att jag är lite småförtjust i den här typen av kyla. Friskt - och torr snö som gnäller under skorna. Men storm och snökaos stannar väl en bra bit ner i landet?

Till sällsyntheter hör att jag inte är sovtrött - men igårkväll hände det. Klockan var åtminstone halvtvå då jag fortfarande var klarvaken. Och den sovande sömnen ägnades sedan åt någon form av bilfärd - flykt från något som jag inte vet vad det var - i centrala stan. Ibland tänker jag att det vore roligt med drömtydning - lite psykologiserande.

Har gamla Kurirenhuset drabbats av brand - eller tillhör det också drömmen. Lite svårt att veta riktigt...

Lite
luddig ledare idag i Kuriren idag. Till försvar för Mattias Karlsson som säger sig vilja visa upp något "konstruktivt" i regionfrågan. Men de dunkelt sagda är det dunkelt tänkta - och än så länge är det mest konstruktiva "jaså"? Det var för övrigt länge sen jag hörde någon moderat tala om att lägga ner landstinget?

Teodor och Teodora har namnsdag idag. Grattis - men jag må säga att jag aldrig hört någon som bär den kvinnliga formen av namnet?

Har rantat runt på alla nättidningar för att hitta något riktigt positivt att skriva om - men inte hittat något. Nu får jag gå till badrumsspegeln och ge mig själv ett riktigt brett, glatt och uppmuntrande leende. Någon positivkonsult jag mött i livet har ju påstått att det kommer att prägla hela dagen i positiv riktning. Fan trot?

Nyuppstigen

2010-11-08. kl. 06.30

Nyuppstigna här på Västbacken. Blev en lång natt efter tidigt sänggående - det tog på att ha både Jens och Lotta ute på maran i NY - vi trodde oss att gå och sova när Jens kommit i mål och Lotta bara hade 7 km kvar. Personligt rekord för båda 3.45 någonting för Jens och 6.20 för Lotta.

Här sitter jag nu utan tidningar - och eftersom jag inte vet om det finns några i lådan - så ids jag inte ens gå ner och se efter.

Men om Lisa är ett sanningsvittne så har Vendela namnsdag idag. Grattis.

Ska kolla in nättidningen och se om det är någon nyhet som de bevärdigat sig över.


Hemmasviten håller

2010-11-07. kl. 09.00

Solidariserat mig med mina sovande barnbarn och legat ända fram till 8. I en liten lägenhet är det inte mycket man kan göra uppe utan att störa skönhetssömnen för andra. Så jag låg kvar. Fö inte svårt - med aningen av förkylning i kroppen.

Det enda nyhetsmässiga jag hittade på nättidningarna var att
Luleås hemmasvit höll - men det hade jag redan läst på FB från NY. Där de för övrigt också löst melodikrysset - vilket fick mig att förstå att det kommer att drabba oss i Thailand också. Det börjar vara lite lönt att byta sin vardagsmiljö - när man ändå tar den med?

Har varit och hämtat in DN till Kerstin - och sopat bron. Njutbart med lätt, torr och kall snö. Måtte det få fortsätta så här - det skulle lätta upp humöret.

Nu ska jag plocka fram frukost.

Fördel tjejerna!

2010-11-06, kl.07.30

Känner en viss tveksamhet om vilket datum det är. Alltså 6 november - är inte det Gustav Adolf dagen - då GA Selberg har födelsedag? På nåt vis är jag nu ute och seglar? Får kolla.

Men 6:e är det och lördag - för om 7 dagar - den 13 -  ska jag vara i Stockholm för extra stämma med SV. Och räkna kan jag 13 minus 7 är 6!

Sitter här och njuter av utsikten - Bärigårn är åter som ett julkort med 2-3 centimeter torr nysnö. Har sopat bron och kändes nästan hädiskt att knata iväg till brevlådan - blev fula spår i snön av någon som går med fötterna som tio i två. Och ingen DN idag - det visste jag nästan. Undrar fortfarande om Stockholmarna också blir utan pappers DN såna här helgdagar?

Våra nättidningar har inte uppdaterat särskilt mycket - eller så har det inte hänt något?

Men rubriken kom sig av att jag såg att
LF basket - herrarna - åkt på en pinsam förlust - medan Luleå Basket - tjejerna - vunnit lätt över Mark.

Idag ska jag vara helledig - blir basket med Lisa från 10.30 till 15. Sen blir det kyrkan klockan 16 - så visst är det 6 november. Om nu inte kyrkan också skrivit fel datum - som landstinget hade gjort på sin hemsida. De höll på ställa till det ordentligt - hade skrivit att landstingsmötet var den 16-17 nov och Jens hade planerat utifrån att det var 17-18. Jag hann läxa upp honom lite lätt - innan det visade sig att landstinget skrivit fel på sin hemsida. Och blev faktiskt glada att jag uppmärksammat det så de kunde ändra.

Nu ska jag fortsätta njuta av utsikten - och ta mig en god smörgås - ska fira dagen med att släppa in lite kolhydrater i mitt liv.

Internationell morgon

2010-11-05, kl. 07.00

En riktigt internationell morgon. Har fått mail från Karl-Henrik som är på cykelsemester i australien. Läser om May-Britt Öhman (FPU-ombudsman här i norr en gång i tiden) i San Fransisco, väntar på livstecken från Jens i NY. Känns skönt att vara så internationell här hemma på Bärigårn.

Som traditionen bjuder är jag ledig på allhelgonafredagen. Under många år tillbringade jag helgen hos Kay i Ånäset. Stens syster som nu är borta sen flera år - 5-6-7?

Det blir många ljus att tända i helgen - många att minnas - de som gått före.

Usch då -
Luleå hockey förlorade nere i Göteborg - väl oväntad mot bottenlaget Frönlunda.

Eugen och Eugenia har namnsdag - gratulerar - tänker att jag inte känner någon. Men så kommer jag på: grattis till Eugen Karlsson förstås.

Mycket kronprinsessa idag. Hörde på radion igår att de anmärkte på att det talades om "kronprinsparet" - bra rutet reportern.

Och jag ska inte heller läsa boken om kungen.

Nu till dagens sysslor.


Nyhet?

2010-11-04, kl. 18.00"

"Julhandeln väntas slå rekord" - kan väl knappast räknas som nyhet? Och ändå kommer det budskapet obönhörligen denna tid varje år!

Julen och julhandeln äcklar mig mer och mer. Dags att ta fram den demonstrerande grisen med sin skylt om "ned med julen". Present från Maggan (som man inte fick kalla henne).

"Jul här svält där" - det var tider de - då nuvarande LUF - FPU - körde ut oss gamlingar med insamlingsbössor.

I klassen iI-landsproblem noterar vi nu in boken om kungens liv och leverne - för himla länge sen. Vem bryr sig? Jo - dom som ska tjäna storkovan på den - och tro inte att det lägger de slantarna i någon insamlingsbössa!

Och media i hasorna på dem och ökar spänningen och försäljningsiffrorna.
Hipp, hipp, hurra!!

2010-11-04, kl. 06.45

Idag hurrar jag för Ulla i Svensbyn - som har födelsedag. Se upp där nere - vi kommer efter lunch.

Och strid, efter strid får nu sin lösning. Gratulerar
Monica Carlsson till fortsatt förtroende som gruppledare för vänstern i landstinget.

Egentligen borde jag väl vara hemma och stå vid 97:an och vifta med flaggor när det kungliga sällskapet drar förbi. Karl P lovar iaf på FB att kommunen ska flagga både idag och i morgon.

Och tänk att Börje Lööw får vara tillsammans med kronprinsessan Victoria på NSD:s första sida. Han kan känna sig hedrad han.

Och Mattias K får också vara med på ett hörn - "kritik mot Karlsson i storregionfrågan". Jo jag kan tänka mig att en och annan moderat satte kaffet i vrångstrupen igår.

Av tradition brukar jag vara ledig på allhelgonafredagen - nu måste jag dra igång den här dagen om det ska lyckas iår också. Skönt att få en lite längre ledighet mitt i hösmörkret.

Guldglans

2010-11-03, kl. 07.00

Och hoppsan - Kurirenmedarbetarna nuvarande och tidigare - får ett
smärre guldregn - stiftelsen som skulle garantera en borgerlig profil anses överspelad idag (!!) och stiftelsen avecklas och pengarna delas ut. Grattis!!

Guldglans över Kaunisvaara idag - kunglig sådan - när kronprinsparet. Men det får inte plats för basket, hockey och - björnbajs. Förvisso kan vi räkna in på basketen och hockeyn i tema guldglans. Seger för båda. Härligt.

Själv har jag förgyllt en mörk och regnig morgon med att äta lufttorkad skinka på flatbröd - toppad med lite god naturell keso. Mums.

Hubert och Hugo har namnsdag - grattis.

Nu får jag avbryta detta görande - blogga - till förmån för min nack- och armträning.

Det klarnar

2010-11-02, kl. 06.00

Ett och annat börjar klarna på den politiska fronten - Nina Berggård
ny gruppledare för V - grattis Nina!

Verkar som om det varit fullmäktige lite varstans - Kiruna, Haparanda och Boden kommer jag ihåg på raken. Kiruna sticker ut - eller rättare sagt Stålnacke - som inte ska nöja sig med att vara kommunfullmäktiges ordförande utan lovar/hotar att flitigt delta i den politiska debatten. Och dessutom gapar han över att få ytterligare ordförande uppdrag. En något ovanlig roll för en fullmäktigeordförande - och hela artikeln andas interna fajter inom S i Kiruna?

Och i Boden höjdes beredskapen då Röjne från SD tog plats.

Och i Kalix rensar vänsteralliansen efter förra vänsteralliansen (förlåt centern) så att till och med kommunchefen får gå.

Men mest uppseendeväckande är väl ändå att moderaterna - Mattias Karlsson - byter fot i regionfrågan. Verkar osedvanligt räddhågset att tvärvända bara för lockrop från Knape i SKL - att han varit i båten är ju ingen nyhet. Är det här verkligen det som ska förtydliga och ena M i Norrbotten?

Fast dagen kommer väl att domineras av nyheten om att bombhotet mot NSD kommer inifrån polishuset. Blivit riksnyhet förstås.

Annars ska Tobias Krantz gratuleras på namnsdagen.

Själv ska jag nu göra mitt träningsprogram för nacke och arm.
Folkstorm

2010-11-01, kl. 06.00

Ny månad - som börjar med en namnsdagsfridag - Allhelgonadagen.

Har föregåtts av en helg som var långt ifrån "helgonlik" i politiken. Hur tänker (S) egentligen? Nog borde det väl funnits plats för
Niska i styrelsen? Rena folkstormen i NSD - när jag kollade in tidig förmiddag igår var det redan då 77 inlägg - undrar om ens någon tyckte hanteringen var juste?

Inte heller moderaterna lyssnade till sina kryssande väljare - Hultin ersätts med Karlsson. Nu är det lite svårt att mäta kryssens tyngd eftersom kandidaterna - både hos s och m - tävlar i olika valkretsar. Men nog måste det vara tråkigt för moderatväljare att läsa "Kryssen har ingen betydelse, sade Mattias Karlsson". Det kan ju uttryckas mer pedagogiskt!

Skulle vara intressant att se vilken kryssplacering Ögren skulle uppnå på en gemensam länslista?

Igårkväll konstaterade jag att gruppledare i kommunen verkligen är färskvara - eller hur man nu ska förklara att i den tekniska 5-partikartellen blir det 4,5 ny gruppledare. Thomas med sina 2 år blir ålderspresident! Uthålligheten verkar inte vara bästa grenen?

Nu ska jag försöka mig på att göra mitt träningsprogram för nacke och arm. Men den rackarns sjukgymnasten triggade tydligen i gång alla muskel- och senfästen - har nyp och stick i hela kroppen. Hur gör man då ett träningsprogram som inte får smärta?

Sen blir det i vanlig ordning ett halvdagspass på jobbet.