Norrländsk passion

2014-05-28, kl. 07.00. Och namnsdagsgrattis till Ingeborg och Borghild Grattis!
 
Effektiv och lång tisdag. Inledde med röj av valstugan. Sen lånade jag ut bilen - och T2 drog iväg och plockade in valtavlorna, Erkänner att mycket tid gick åt att följa Valmyndighetens sluträkning av EU-valet. Och inte minst personkryssräkningen. Väl centern som stod för spänningen ett tag - topplaceringen växlade mellan de tre första kandidaterna - men nu ser det ut om om Federlay tar hem mandatet. Vad det då kan betyda för den intre friden i Centerpartiet? Kent och Fredrick tillhör ju var sin kant av partiet!
 
Avslutade dagen med att se Norrländsk passion - i LEA. Häftigare passion har jag varit med om - men sevärd iaf. Många lämnade faktiskt vid pausen - men då hade vi suttit 1,45 på förfärliga stolar. Gjorde inte gott för ryggen - så kanske stolarna och inte teaterna som gjorde att folk lämnade?
 
Tur att det är med Bondepraktikan som med opinionsinstituten - man följer aldrig upp om förutsägelserna stämmer. Urban, Vilhelmina och Beda har varit osedvanligt kalla och blåsiga - får hoppas att det inte är de som sommaren ska leda?
 
Rån nummer två i Överkalix präglar dagens tidningar - äldre man i lilla Gyljen överfallen och misshandlad i sitt hem. Stulna pengar och bankomatkort. Det senare lär ha använts och gärningsmannen sägs finnas på övervakningskamera. Såg att en av mina FB vänner skrev att hon had mötts av massor av polisbilar, polishelkoptrar med mera - på väg ned från Kiruna. Fattade inte först - men så klart i Gyljen då.
 
Och man gripen för mord i Haparanda. Tycker det börjar vara väl mycket av den varan i länet. Misstänkte mordet i Boden - pensionerade polismannen - skrivs det väldigt lite om. Såg en notis att polisen hade hårda förhör med sin fd kollega!
 
Läskig lastbilsolycka någonstans vid Rutvik. Hörde om en omdirigering av trafiken - man skulle ta Haparandavägen. Måste tillstå att det var tur att jag inte var på väg åt det hållet - förstod inte vilken väg de menade.
 
Nu ska jag röja lite här hemma - och sen packa väskan för en minisemester i Göteborg. Vis av erfarenheten ska jag komma ihåg att packa ned papaplyet - trots feta solar i prognosen. Hotellen kan sitt väder - säljer alltid papaplyer - men till hutlösa priser.
 
Blir nog dåligt med bloggen - kommer hem söndagkväll - jättesent. Men ett och annat inlägg blir det väl på FB. 

Fin sensommar

2014-05-27, kl. 06.30. Idag gratulerar vi Beda och Blenda på namnsdagen. Och ska vi nu tro det gamla ordspråket om Urban, Vilhelmina och Blenda - så får vi en fin sensommar. Men jessus vad vi kommer att få frysa i juli. Igår var det hellyhansen och vantar på när jag klippte gräs. Vilket jag gjorde i två omgångar. Först mitt på dagen och sen en timme på kvällen. Gillar det - fast det borde förstås vara en som man går med - vardagsmotion.
 
I övrigt var den en bra dag igår - smälte valresultatet. Sämst i klassen - dvs i folkpartilandet - förstås - men det är vi van vid i detta röda län. Detta i kombination med eu-ovänlighet och att det bruna nu fått fäste här gör det inte lätt. Men som vanligt finns det alltid glädjeämnen. Just nu följer man kollräkningen och personkryssen på www.val.se.
 
 
Hann ut en sväng på stan också - och där försvann någon tusenlapp. Två jumprar och ett linne - jag tror faktiskt jag behövde den förnyelsen.
 
Som sagt - strålande väder idag. Tillät mig en kort översovning till klockan 5. Tidningarna hämtade och lästa. Mycket val förstås - även där. SD större än M när norrbottningarna röstade - basunerar NSD ut. Vissa saker förtränger man så jag var tvungen att kolla på valmyndigheten. Då får egoisten i en frossa i tröst för tigerhjärtan - vi är större än KD, C och FI i norrbotten iaf. Om än "segern" över C handlar om 0,1%.
 
Läs gärna Johan Håkanssons krönika "jag är rädd för framtiden" i NSD idag. Delar verkligen hans åsikter.
 
I övrigt kan vi läsa om körkortslös som körde med nyinköpt bil. Och om en kvinna som gått igenom isen. Glad nyhet att kvinnan klarade sig - men hoja - att det är is fortfarande.
 
Ska börja dagen med att "riva" valstugan. Skänker en tacksamhetens tanke till Lars A som gick förbi igår och klöste bort alla stift från häftpistolen. Och dessutom meddelade han på FB att han kommer förbi och hjälper till att tömma stugan. Hämtar T2 på Porsön 08.15 - och sen kör vi.
 
Apropå kuriosa och att det alltid finns något att glädja sig åt i valstatistiken. T2 heter numera Sir Thomas efter att ha kammat hem 32.82% i skolvalet på Tuna. Dock verkar ungdomen där vara väldigt mycket klokare än de vuxna - 1,9 var resultatet från vallokalen!
 
Ha en bra tisdag.
 
 

På banan igen

2014-05-26, kl. 06.30 - och idag firar och tänker jag på min pappa som skulle fyllt 90 år! Saknar honom så! Och saknar det dignande bull- och kakfatet som skulle funnits om han levat! Och borde inte behövt kolla vem som har namnsdag - Urban, Vilhelmina och Blenda - skola sommaren lända.
 
Och själv är jag på banan igen. I motsats till en hel del väljare som verkar ha kört i diket. Ljuvligt dock att vi i riket är fler liberaler är det främlingsfientliga SD. Men tyvärr OA verkar det bara 90,3 som inte röstat på SD - inte 93 som du skrev utifrån prognosen. Dock ser siffrorna i Norrbotten sämre ut.
 
Men även här finns ljusglimtar - i Övertorneå ökade FP 0,9%. Kul - där vi annars har det så tungt utan fullmäktigeplatser.
 
För övrigt är FP:s resultat bättre än 2005 års valresultat - 9.8. Inte så dåligt att pendla mellan 9,8 och 13,6 ända sen 2005.
 
Blev få timmar i natt - kände mig tvungen att invänta sluträkningen - men fick ge mig när det var två distrikt kvar. Och tur var väl de - för jag ser att de inte är räknade än.
 
Och de var kallt ute idag - fick vända i dörren och dra en jacka över "särken". Inte bara i politiken det blåser kalla vindar.
 
Svart helg i trafiken - två olyckor med dödlig utgång. Plus att man hittat en död kvinna i Råneälven. Ännu ingen rapport om brott är begånget - och kvinnan har legat i vattnet flera veckor enligt polisen. Och ingen saknad har vi väl hört talas om?
 
Apropå¨försvunnen så kommer jag nog försvinna från bloggen snart igen. Dock ingen dikeskörning utan jag ska till Göteborg på basketturnering. 
 
Och nu måste jag börja tänka på att dra till jobbet. Nu blir det dödligt spännande att följa räkningen av personkryssen.,

Valkoma

2014-05-23 - och Desideria har namnsdag. Och Roffe fyller 60. Grattis, grattis!
 
Själv förklarar jag härmed bloggen försatt i valkoma. Nu är det snabba och raska puckar. Och apropå puckar så var matchen mot Vitryssland en av rysarna igår - vi låg under ett tag med 2-1 men det gick vägen till slut. Det är nog sant att blixten inte slår ned två gånger på samma ställe - vem minns inte den katastrofala förlusten för ett antal år sen.
 
Tyresö förlorade i finalen - svårt att glädjas åt en andra plats - som ju trots allt är fantastiskt -egentligen.
 
Fantastiska 31% i skolvalet på Tuna för FP - största parti följt av sossarna med 27%, Ungdomarna är framtiden.
 
Själv hamnade jag på fotboll i Öjebyn igårkväll. Måste säga att jag tror att Piteå kan bättre. En plan där det inte ens fanns vatten så tjejerna kunda fylla vattenflsskorna. Men så förlorade vi också med 4-1.
 
Tvä opnionsmätningar idag - 10,4 är väl värt att nämna. Men lång till 31. Vår man på Tunaskolan har för övrigt adlats intern i FP - T 2 har blivit Sir Thomas.
 
Men i övrigt gäller som sagt valkoma här - ni ser ju om det händer något. Om inte så är det troligt att jag vet att jag lever. Idag börjar vi med kampanj på Smedjegatan 7.30. Expen fram till 14. Sen en snabbis till Kalix för en stämma 
 
Vi ses!

Omtvistat

2014-05-22. kl. 05.30. Idag uppmärksammar vi Hemming och Henning. Omtvistat ursprung på namnet Hemming enligt google.
 
Och idag har jag inte tid att reflektera över några som helst nyheter. Och massor kommenterar jag inne i huvudet på mig själv. Så risken är stor för magsår!!
 
Det är nämligen så att idag ska jag vara på jobbet absolut senast 06.30. Tre kaffetermosar ska fyllas med 60 koppar kaffe. Kandidaten med följe ska nämligen ut och kampanja - dela flygblad.
 
Och själv har jag ett kom-ihåg idag - måste kolla att kusinen har laddat och tankat gräsklipparen. Det växer så det knakar. På lördag em då jag har ett hål - måste det nog börjas. 
 
Hej svejs - ha en bra torsdag.

"Blåljus"

2014-05-21. kl. 06.00 - och Konstantin och Conny har namnsdag.
 
Känns som om tillvaron står under ständigt "blåljus" så här sista skälvande dagarna i valrörelsen. Började dagen igår med att skjutsa upp Erik Scheller till gymnasiebyn för debatt. Plötsligt och snabbt blev det sen beslutat att Erik o Thomas skulle besöka Strömbackaskolan - och sen skulle Thomas skjutsa Erik till Skellefteå. Själv blev jag kvar på valstugan - och när jag återvände till expen upptäckte jag att nyckelknippan - ja den var kvar i bilen som jag lånat ut för transport till Skellefteå.
 
Så där satt jag i trapphuset - kissnödig och med en telefon vars batteri höll på att ta slut. 
 
Ett pass till på valstugan på eftermiddagen - och sen sammanstrålade T2 och jag på expen för en stunds reflektion av dagen. Och hem kom jag först halvåtta. Det blir liksom 12 timmars dagar nu för tiden. Men roligt är det.
 
Ägnade kvällen till att lyssna av Nord Nytts intervjuer med de kandidater från Norrbotten som finns på respektive partis lista. Rätt nöjd med sonens insats. Dock önskade jag hela tiden att jag fått vara bisittare och ställa uppföljande frågor. Ovh även partier som inte har någon norrbottning på listorna - KD och SD - fick vara med. Det hade vi kunnat vara förutan.
 
Och nu är det nära - sammanslagningen mellan NSD och Kuriren. T1 hävdade igår att nu var det så. Men det visade sig vara ett erbjudande att prenumerar du på den ena så får du digital tillgång till den andra. Dock har jag själv inte hunnit ta del av det erbjudandet som kommit i mail från båda. Är det sant?
 
På Kurirens nättidning möts jag av rubriken att en man är skjuten i en by utanför Luleå. Polis tillkallad även från Boden och Kalix. Av detta kan man väl dra slutsatsen att det rör sig om en by mot rånehållet. Rutvik?
 
Annars toppar Kuriren med att delade turer är ett "svårtuggat" problem. Och på nätet använder ma begreppet svårt att utrota. Lite märkligt sätt att beskriva verktygen för att lösa det problemet? Man kanske skulle tillagt att det vallöftet 2010 - som nu blir uppfyllt senast 2016 - gav sossarna den egna majoriteten i stan.
 
Även NSD toppar på nätet med skjutningen - skottskadad men inte död tydligen. Och exakt samma text i båda tidningarna. Annars berättar NSD att förre landstingsdirektören får 133 000 kronor för att vara projektledare åt landstinget. Detta då förutom att han redan har pension på 46621. Om 133 000 är månadslön eller något annat kan jag dock inte hitta?
 
Nu börjar jag se "blåljus" igen - bara att ge sig av till jobbet. Vi ska försöka hinna träffa vår kandidat Jens innan han beger sig till Sunderbyn för debatt - på en Folkhögskola nära mig. För egen del blir det expen idag - fast valstugan suger förstås.

Folkets torg

2014-05-20, kl. 06.30. Karolina och Carola grattar vi idag.
 
Blev en riktigt hektiskt dag igår. Med en av arbetsstyrkan utslagen av magsjuka fick jag rycka in i valstugan på båda passen. Fast om det var någon dag det passade utmärkt så var det igår. Ett fantastiskt sommarväder. Tom att jag blev sugen på glass.
 
På sluttampen av dagen deltog jag och stöttade manifestationen Ett Luleå för alla. Kan konstatera att han både kostar och kostar på "bästa" Jimmie Åkesson. Hovrande helikoptrar över centrala stan och så många poliser som jag aldrig sett samlade samtidigt. 
 
Höll mig lite i utkanten - för jag såg alltför många personer från "tokvänstern" för att känna mig lugn. Men stolt över publiken som skötte sig exemplariskt.
 
Dagens bästa om SD står Johan Eriksson, Kuriren för. "Sverigedemokraternas politik är en oaptilig blandning av rött och brunt",
 
Och så vill jag verkigen rekommendera Johan Håkansson, NSD. Krönikan idag om Sorin och Mirabell. Människorna bakom tiggarna. Tar verkligen udden av SD:s snack om organiserad brottslighet. Är verkligen historilöst att inte veta att romerna i alla tider organiserat sitt resande i sällskap.
 
Läs gärna också om SDU:arens avbön för sina rasistiska uttalanden och om Åkesson krystade bortförklaringar.
 
Nå nu är det lika illa i dag med tiden - hinner inte mera. Måste vara på jobbet halvåtta för att packa bilen för dagen. Idag lånas den ut för Erik Schellers räkning. Jörgen och han ska på till gymnasiebyn och Örnen. Själv får jag en dag på expen varvat med valstugan.
 
 

Sommaren är här

2014-05-19, kl. 06.00 och Maj har namnsdag. Maj i maj - fanns inte förklaring av namnet på wikipedia.
 
Så startar vi en ny vecka. Inte svårt alls med det väder som råder här. Strålande sol och blåhimmel. "Särkväder" för tidningshämtningen - men det har det ju varit flera dagar tidigare.
 
Söndagen var inte sämre den heller vare sig vädermässigt eller annars. Startade med att koka blåbärsgröt och så en lätt sanering av lägenheten. Tidigt förmiddagsfika - kl. 10.30 - hos Doris - för planering av dagen, Göteborgsresan och i viss mån Mallis. Det senare dock en månad bort.
 
Frukost från Statoil och så till jobbet. Där var redan Jens - han måste ju hinna med att sköta sitt civila jobb bland också. SMS från T1 som låg i koma efter att ha drabbats av magsjuka. Lite orolig - har inte sett T1 ute på nätet något - vi har inte råd med halva kampanjstyrkan i sjuksängen?
 
Medan jag tjuvlånade tvättmaskinen på jobbet (tvättade gröna fina täckjackan med gott resultat) fixade jag bokföringen. Och upptäckte att 400 000 kronor fattades! Det ni! Men det löser sig hörhoppningsvis idag!
 
Och så underbarfinal på Likoarena (fast vi hann till tanterna/"fastrarna" och dricka kokkaffe med go-doppa först). Fotbollsmatch i strålande solsken - och ännu inte en mygga. Vinst med 2-1 mot Svartbjörsbyn. Lisa spelade bara första halvlek. Benhinnorna trodde vi - visade sig vara lite hjärtrusning. Tur att vi inte visste det under matchen. Dock under läkarkontroll (sen tidigare) - så det verkar inte vara någon större fara på taket.
 
Tidningarna då? Ja NSD slår upp stort en haltande och bristande jämställdhet på listorna till kommunfullmäktige. Och även vi har våra "skämsfläckar" - men jag kan lova att man lokalt gjort allt man kunnat. Men till nästa val igen - vill vi mer! Kuriren presenterar polisens "spottest" - som ska avslöja både ratt- och drogfylla. Välkommet!
 
I övrigt inget som fick mig taggad. Dock kan jag undra om det är riktigt seriöst av media att nyhetsbevaka att MP badar på Udden? Men det kanske är det spektakulära som gäller i år? 
 
Och idag får stan "storfrämmande" av Jimmie Å. Deltar gärna i dn tysta manifestationen och vänder ryggen till honom. Men jag litar inte riktigt på den "tokvänster" som även finns i vår stad. Ger mig tusan på att det kommer med några Leininkepsar och röda fanor! 
 
Börjar dock med att ansa håret kl. 8. Serva bilen kl. 10. Avslutar med hämtning av Erik Scheller kl. 19.25.
 
Ha en bra måndag!

Flaggan i topp!

2014-05-18, kl. 07.30 - och så har det varit söndagssovmorgon - till klockan 6. Vem som har namnsdag har jag ingen koll på - men hittade denna länk om regler för flaggans hissande och halande..
 
Igår när jag kom hem på eftermiddag/kvällning gladdes jag av att de som håller på att flytta in till Skräddars hade flaggan i topp. En riktig flagga. Påminde mig om när farbror Erhard och tant Helga bodde där. Då halades det och hissades enligt det som sas vara riktiga regler som måste följas. Och det gjorde han - farbror Erhard.
 
Ser nu att några tvingande regler inte finns i Sverige men att rekommendationen är att följa försvarets regler. Lite jobbigt med solens uppgång och nedgång - där den aldrig går upp. Ser att de rekommenderas att hissa kl. 9 och hala 11.50. Det blir kort stund för flaggan i topp!
 
Dagen igår ägnades åt att serva kampanjarbetarna. Jens som for till Älvsbyn och Boden och folket på valstugan i Luleå. Sen blev det lite privat svarttaxi med Jens till Alvik. Hann med ett snabbbesök hos "fastrarna" och fick en påse bullar i belöning.
 
Sen blev det lite hockey - hejade på Danmark som ju på förhand var lite loosers. Men dom vann. Erkänner att jag slumrade till just vid avgörandet men ändå.
 
Läst nättidningarna men absolut inget som fick arenalinet att flöda. Verkar inte hänt så mycket - på gott och ont.
 
Så nu använder jag energin till att kasta ut mattorna - och ska övertala mig själv att dammsuga. Har hunnit koka en blåbärsgröt också. EU-kandidaten behöver laddas för sista veckan och slutspurten.
 
Sen blir det en sväng till jobbet på eftermiddagen. Debatten i stadsparken ska jag avstå. Framtidseckan verkar ha utvecklats till en kampanjorganisation för MP - då projektledaren tillika är kandidat för MP.
 
Och klockan 17 toppar vi med fotboll i Alvik. Lisa spelar.
 
För övrigt matade jag igelkotten för första gången i år. Ovanligt orädd kotte - fick komma rätt nära och fota.
 
Ha en bra söndag.

Formidabel succé

2014-05-17 kl. 07.00 - och Rebecca har namnsdag. Och såRuben förstås - växte upp med två Ruben i mitt liv - Peihanscha och så våran busschaufför - en butter rackare men jättesnäll.
 
Piggnade på rätt snabbt igår - vid lunch var formen på topp igen. Bortsett från lite ischiasvärk - som helt försvann i skuggan av magontet. Det gamla tricket som farmor rekommenerade att smärtan av skrubbsår på knäna försvann och man nöp sig riktigt hårt i örat besannas.
 
Skickade iväg gänget vid 9tiden. Lite administrtion och sen valstugan med Thomas och Ade.. Tillbak till expen. Sen valstuga igen - med Gerd, Nisse, Thomas med flera. Avslutade arbetsdagen med att leverera foldrar och valsedlar till Eva på Mjolkudden och sen till Boden med ett gäng flygblad som ska delas på kampanjandet idag.
 
Idag gör tidningarna avslut i Obolaffären. Preskribtionstiden för att få tag i Bo och Jan lär ha gått ut. Undrar hur i fridens namn två såna herrar kan hålla sig anonyma under så lång tid. År 2014 då vi alla lämnar spår efter oss om inte fysiskt på digitalt. Oron för övervakning av nätet är nog obefogad?
 
Det är ju fler män än dessa som går fria. Hur mycket drev har det varit på ordföranden i Längmanskafonden tex eller ordförande för Luleå Hockey Curt Johansson?
 
Och vi hade ett kommunalråd som satt sida vid sida och talade om att Obol var en "formidabel succé" - bara dagarna innan bedrägeriet avslöjades. Bara tur kanske att kommunen inte förlorade några pengar. Och tur för Karl Petersen att han är man - annars hade han haft sin egen Nuonaffär! Och inte ett ord om kommunarådets vitsord i tidningarna. 
 
Lite kul faktiskt att man kan googla fram det jag skrev om detta. Ser att kommunalrådet i Kalix - Söderlund - skällt ut Inga-Lis Samuelsson för att hon på FB kritiserat kommunstyrelsens arbetssätt. Nog tur att "min" kommunstyrele och "mitt" kommunalråd inte var lika känsliga - och förstår vad yttrandefrihet betyder. Heja till Rickard Mohss (FP) som var den ende i kommunstyrelsen som försvarade Inga-Lis. Inte länkbart - men läs detta i NSD.
 
Massor av mer att skriva om från tidningarna - men tiden ni vet. Nu ska jag till jobbet och slita ut kampanjmaterialt från Kirunaresan som grabbarna gjorde igår. Packa för Älvsbyn och Boden. Dit far Jens - men själv stannar jag nog i stan - en stund på jobbet och en stund på valstugan. Till jag får tillbaka min bil. Så kul att fått låna tillbaka min lilla blåa pärla för en dag.
 
Ha en riktigt skön lördag - och kom ihåg att rösta i EU-valet. På något demokratiskt och salongsfäigt parti - vilket innebär att ni väljer bort längst till höger och längst till vänster. Lika goda kälsupare!

Galen galla?

2014-05-16, kl. 05.00 och idag fyller min barndomskompis Christina precis lika mycket som jag redan fyllt. Det var stort att vara 1 år äldre än henne i näsan två månader då på den tiden.
 
Själv är jag totalt utslagen av vad som kan vara en galen galla. Vaknade igår morse med lätt tryck över magen och lätt illamående. Gick i vågor hela dagen. Fick ett kräkanfall på valstugan så Gerd ledde mig till toan på Smedjan. Hon sprang in och lånade plastpåsar på Lindex utifall..
 
Senare på eftermiddagen fick jag dock kräkas upp en massa gallaktig vätska. For hem och la mig vid 16-tiden - och har sovit sen dess. Vaknat till en något bättre form - men inte alls någon topp sådan.
 
Blir inget skrivande här - för jag ska till jobbet och packa bilen för kampanjande i Kiruna. Nej då - jag ska verkligen inte iväg - men grabbarna ska låna min bil.
 
Själv kommer jag nog ta mig hem till soffan så snart jag kan.

Stressigt

2014-05-16, kl. 06.00 - och idag har Sonja och Sofia namnsdag. Grattis alla.
 
Och trodde jag att jag skulle ha mer tid idag - så trodde jag fel. Iof upp i tid - 04.40.
 
Lång dag igår - först en dryg timme på jobbet. Sen Kalix Folkhögskola och ett trevligt sammanträde. Hem vid 16-tiden och jobb till halvsju.
 
Nu har jag läst tidningarna och hunnit jobba lite. I NSD rasar facket över miljonarvodena i nortlandsstyrelse. Fast jag kan undra om det inte är lite så att som de gamla sjunga kvittrar de unga. Facket borde väl rasa över arvodena i sitt eget försäkringsbolag Folksam i första hand. För övrigt ligger väl inte arvoden inom LO-toppen långt efter?
 
Kuriren har en artikel om "importfruar" - man äcklas när man läser. Man kan ju fundera om grannar och vänner har något civilkurage och reagerar.
 
Stora nyheten igår var annars Nuonaffären. Svårt att förstå Mauds strategi - om hon nu inte ville framträda i KU kan jag förståv- men vad skulle hon till Aktuellt och göra när hon inte ville säga något. Att hänvisa till konstitionella regler kanske är korrekt - men absolut inte politiskt och medialt korrekt. Hon skulle fortsatt tiga.
 
Och nu rasar facket och kräver hennes avgång från LKAB:s styrelse. Lite märkligt att Vattenfallsstyrelse i pincip helt klarar sig från kritik. Det välavlönade styrelseproffset Anders Sundström tex - vilket ansvar har han?
 
Ja mycket skulle jag vilja skriva om idag - men tiden...Nu hoppas jag på ett liv efter den 25 maj. Idag måste det planeras för resten av den här valrörelsen. Besök i Kiruna på fredag - dock inte av mig. Annonserna til veckan måste bokas. Och idag spretar mina pojkar åt alla håll. Så tant får hålla ställningarna.

Inställd bloggleverans

2014-05-15. kl. 06.30
 
Idag är bloggen inställd. Pga av försovning. Först somnade jag redan i första pausen under hockeyn igår. Och missade Marit. Fast det går väl att reparera med SVT Play. Bara jag får tid.
 
Och så sov jag till 05.40. Just idag när jag behöver hinna till jobbet senast åtta. Måste fixa en del innan jag drar till Kalix för sammanträde.
 
Men jag lever och fröjd. Och klarar morgonbestyren på egen hand. En får vara tacksam.

Hur tankspridd kan man bli?

2014-05-13, kl. 06.30- Och idag har Linn och Linnea namnsdag. Själv trodde jag som tydligen många andra att Linn är kortform av Linnea. Nu lärde jag mig att så inte är fallet.
 
Har översovit - kom från Jokkmokk kl. 23. Och kampanjande suger. Inledde Jokkmokk med ett gott fika. Sen riggade vi event-bord och flagga utanför ICA. Hyfsat väder - och trevligt folk. Förvånansvärt bra mottande av vårt infomaterial. Många vill veta mer. Känns som om många bestämt sig för att verkligen rösta - och söker parti. 
 
Ovanpå kampanjandet årsmöte med Jokkmokkavdelningen. Och sen en trevlig middag på anrika Gästis.
 
Hemresan kantades av älgar, renar, katter, rådjur, tjäderhönor och orrhönor. Tror mig nu kunna se skillnad på en orrhöna och en tjäderhöna.
 
Lite förvånad blev jag när jag kom ut i morse. Bagageluckan på vid gavel. I vanlig ordning fick jag söka efter nyckelknippan. Gick runt bilen och sökte i dörrfacken. Och hittade dem. Men hur i fridens namn kunde jag passera en stor fet bagagelucka/öppnng utan att reagera. Hur tankspridd kan man bli? Bilen i övrigt var låst - vilket inte borde vara möjligt? Känns som något övernaturligt.
 
Men alla prylarna i bilen verkar vara intakt - inklusive "papp-Marit" som vilar i skuffen.
 
Eftersom jag försovit mig - till kvart över fem - får nyhetsreflekterande stå tillbaka. Idag blir det en hektiskt dag på jobbet igen. Har eftermiddagspasset på valstugan. Hoppas vädret står mig bi - då är det ett nöje! Och ikväll ska jag besöka Åse på sjukhuset för sista gången. För jag hoppas verkligen att hon får hemgång i morgon som utlovat är. Dryga två månader kan räcka mer än väl för en ung trebarnsmor.
 
Ha en bra tisdag - så möts vi på onsdag.

Heders Vanja!

2014-05-12, kl. 05.45 - och Charlotta och Lotta har namnsdag. Grattis till bästa svärdotter AnnCharlotte "Lotta" Sundström förstås. Och till alla er andra också.
 
Noterar en trevlig tjänst som Kuriren infört - hänt under helgen. Finns inte hos "konkurrenten" NSD vilket gläder mig - skönt att det inte i allt stöps i samma form.
 
För egen del har det inte hänt särskilt mycket under helgen - men nöjd med det. Söndagsmorgonen inleddes med skjutsning av Lisa ut till Hertsön. Hon brås på farmor sin - hela 45 minuter innan det började var vi där. Och fick invänta några minuter innan komisen dök upp.
 
Och som jag misstänkte hamnade jag på jobbet sen. Man känner sig rik när man kan ta sig tid att göra sånt som annars får ligga. Städa upp både här och där - och göra oanade fynd över saker som varit gömda under andra saker.
 
Hann tömma bilen fråpn Gällivareresan. Staga upp nacken på "pappersmarit" - nu är det bara fylla på för Jokkmokk idag.
 
Och visst blev det en lunch från Max.- GI-burgare special. 
 
Träffade affischeringsgänget vid 15-tiden - och så delar av deras resultat när jag for hem. Bästa Cecilia Wikström vid Scandic. 
 
Sen blev det som hockey för hela slanten. Först såg jag Norge slå Danmark. Och senare skulle jag sova till Sverigematchen - men där ställde man till med både förlängning och straffläggning. Rysare som vi vann till slut.
 
Där emellan matcherna hann jag med ett telefonsammanträde också. En rysare för arrangörerna där leverantören hade fått för sig att med jämna mellarum meddela vilka som anslutit och vilka som lämnat. 
 
Båda tidningarna har miljöstuk på första nyheten - Kuriren om hemtjänsten och NSD om kvicksilverutsläppen.
 
"Heders Vanja" syftar på Vanja Nyberg - som gör precis samma reflektion som jag angående Löfvens utspel om delade turer. Tilltron är naggad, säger Nyberg. Och tror jag det - hon har ju varit med om "stålnackaren" på samma tema.
 
Och nu är det en ny dag. Plus 4 på min termometer som dock flödar i gosolen. Gräsmattan är mer vit än grön - har nog varit ett antal kallgrader i natt. Med bara 14 dagar kvar till EU-valet lär det bli en hektisk dag idag igen. Förmiddagen på jobbet. Sen drar vi till Jokkmokk - jens , jörgen och jag. Kampanj på "stan" och så årsmöte och middag med trevliga folkpartister i Jokkmokk.
 
Rapport i morgonbitti!
 
 
 

Löfven gör en Stålnacke

2014-05-11, kl. 06.30
 
Och eftersom jag inte har en aning om vem som har namnsdag idag - blir det ett grattis inblanco. Och istället länkar jag till Löfven - som gör en Stålnacke.
 
Bara dom får massor av röster i valet och egen majoritet så ska minsann alla i vården garanteras heltid. Alla delade turer ska avskaffas. Det var precis det Yvonne Stålnacke och sossarna lovade dagarna före förra valet. Notera att man hade egen majoritet före valet - och behöll den genom detta genomfalska löfte. Idag nästan 4 år sen löftet så plågas fortfarande vårdpersonalen av delade turer - tom kanske fler än tidigare.
 
Så tro honom inte!
 
Själv hade jag en supertrevlig dag igår igen. Startade tidigt till Gällivare - i ett riktigt ruskväder. Snöblandad snö fram till Lansjärv. Där det äntligen lättade något. Och trot eller ej - men i Gällivare var det inte många grader varmare - plus 2 - men inget regn och ingen blåst.
 
Riktigt njutbart ute på torget i Gällivare. Inte mycket folk förstås - men vi delade hyfsat med material ändå. Så vidare till Malmberget där vi hade sällskap av Vänstern. Men de packade ihop när vi kom.
 
Jörgen körde på hemvägen - så jag sov nog större delen av vägen. Sen blev det soffäng ackompanjerad av tredje perioden i hockeyn. Oupphetsande - vi vann med 3-0.
 
Hängde vidare med Eurovisions-finalen - dock sovandes då och då. Förargligt nog så somnade jag under omröstningen - det enda upphetsade med det programmet egentligen. Ogillar att matas med så mycket musik på en gång - och alla dess konstlade gimickar. Nä jag menar absolut inte segraren - riktigt bra - utan stegar och allt annat svammel. För övrigt en riktigt bra krönika i SvD idag - En seger mot de fördomsfull.. Säger som Hendrik Andersson på FB; "Rätt intressant att Conchita är väldigt lik ett antal altartavlor jag sett.".
 
Hade uppenbarligen sovklockan inställd på vardag idag. Eller så var sovkvoten fylld - tror faktiskt på det senare. Nå iaf är jag uppe i god tid idag. Nu har jag nätvandrat och läst kommentarer om Eurovisionen - mycket annat nytt är det inte. Så nu startar jag dagens knog. Första uppdrag att skjutsa Lisa till fotbollsläger på Hertsön. Tjugo i åtta ska hon hämtas från Anke. Förbi Timmermansgatan sen mot Hertsön.Själv åker jag nog och tömmer bilen från Gällivareresan. Måste se om nacken på "pappmarit" måste stagas efter oförsiktig packning.
 
Misstänker att jag hittar ett och annat att pyssla med på jobbet sen också. Mulvädret är inget att göra mycket annat i. Kanske jag hinner hänga tvätten innan jag åker.
 
Ha en bra söndag.

Frös och segrade

2014-05-09, kl nästan 22. - att läsas 2014-05-10 - så ni vet att jag lever - troligen.
 
Just hemkommen från fotboll - Lisa lag Alvik mot Notviken. En skön start på seriespelet. Lika skönt var det inte att vara publik. Genomfrusen - och får inte ta någon whisky dels har jag nog ingen hemma - och dels ska jag köra bil väldigt tidigt i morgonbitti.
 
Det var bara detta jag ville tala om - ingen blogg i morgonbitti. Måste ägna tiden till att se till att jag har tillräckluigt varma kläder för att kampanja i Gällivare och Malmberget - 2 x 2 timmar.
 
Hörs på söndagmorgon - tror jag iaf. Förvisso är jag anlitat till svartaxi - men avgår inte förrän 08.00 då så då blir det nog en stunds reflekterande över ett och annat.
 
 
 

Genusperspektiv

2014-05-09, kl. 06.00. Och idag hurrar vi främst för EU-dagen - men också för Reidar och Reidun. Läser att Reidun hamnat här mest pga av sitt släktskap med Reidar. Undrar om det är den manliga normen som styr även här - först mansnamnet och sen dess kvinnliga släkting. Genusperspektiv!
 

Blev en rejält lång arbetsdag igår - startade 8 och kom hem först efter kl. 21. Och ändå sitter jag nu här och skriver en kom-ihåg-lista på sånt jag borde hunnit igår. Det var T2 och jag som kamperade ihop igår - J1 i Skellefteå och T1 på minisemester till Berlin. Mycket förberedelser för EU-valrörelsen som drar igång på "rikt" nu i helgen.
 
Hade ett gäng som klistrade valaffischer igår. Kommer upp på söndagkväll. Skönt att undvika en helg med all den vandalisering som brukar ske då. Kasnske affischerna kan klara den här kortare valrörelsen. Kul iaf att FP får bästa betyg på valaffischerna - iaf i de två udnersökningar jag sett.
 
Avslutade dagen med årsmöte för Brf Tigern - för jobbets räkning. Nio personer - som borde varit minst det dubbla - om vi räknar br-innehavare. Oroande att engagemanget är så dåligt - tom när det gäller att bevaka sitt boende och ägande.
 
Vädret underlättar - återigen en morgon med strålande sol och blå himmel. Humöret stiger. Minns min förra lägenhet där jag bara stack ut handen för att hämta in tidningarna - men det är rätt skönt med morgonens promenad - 2x62 steg för att hämta tidningarna. Hinner lagomt pejla av vädret.
 
Och nu är tidningarn avpejlade och klockan före 6. Egentligen väldigt onödigt att reta upp mig på att Kuriren marknadsför socialdemokraternas första namn till EU på sin första sida. Gratis annonsplats på ettan - till socialdemokraterna av obundet moderata Norrbottens Kuriren. Fast jag får väl säga som det under åren sagt om en och annan politiker - "hen är oppositionens största tillgång".
 
Fast Kuriren toppar med en annan nyhet - att Hertsölunds förskola med 60 platser tvingas stänga pga av fuktskador. Men det har man plussat in.
 
Och ett rejält avbräck för sossarna - kanske mest mentalt för de spm stred för Lekfalk. Nu byts landsingsrådskarriären av - Lekfalk ny regionchef för företagarna.
 
Ordet genusperspektiv väcktes faktiskt av NSD:s toppnyhet - rekord svindel - en 60 årig kvinna i Kalix misstänkt ha förskingrat närmare 10 miljoner kronor. Och till höger om den artikeln finns en om en kvina i 50-årsåldern som åtalas för grov förskingring. Men av någon anledning får vi där bara veta att det är i Norrbotten - ingen ort. Skillnaden i publiceringsetik? Och visst är det en övervägande andel av förskingrarna som är kvinnor?
 
Glad nyhet att det finns nytt hopp för lilla Maria och hennes familj. Migrationsverket gör en omprövning. Läste ett inlägg från en handläggare som var väldigt kritisk till Buchts agerande i ärendet. Hävdade att det var märkligt att Bucht först är med och bestämmer reglerna och sen försöker vinna politiska poäng genom att ifrågasätta i riksdagen. Handläggaren menade att efter ett beslut om avvisning ska de alltid pröva om mottagande land kan ta emot på ett värdigt sätt. Alltså att detta skulle vara rutin. Tyvärr tror jag dock att det behövs opinion för att denna prövning ska ske med ett humant tänk.
 
Läser på FB om den familj från Älvsbyn som avvisats till Irak. Efter sju år i Sverige - där två av barnen är födda här. Deras berättelse visar inte alls att mottagande land är säkert att återvända till. Tyvärr har ju Sverige, Norrbotten och Älvsbyn (och media) bara ork för en debatt i taget. Deras fruktansvärd öde har kommit i mediaskugga - bortsett då från PT kanske.
 
Nu läger att köra igång fredag, Blir en hektiskt dag idag också. Som avslutas med dejt med Maja vid 17-tiden. Fast efter det ska jag tanka och packa bilen för en heldagskampanjande i Gällivare i morgon. Håll tummarna för fint väder!
 
 

Lokal journalistik?

2014-05-08, kl. 06.30. Idag har vi en sån där  trestavig igen - Åke - och bara Åke har namnsdag idag. Grattis!
 
Hade en supertrevlig dag igår - det mesta gick på räls. Och avslutades med ett trevligt kvällsmöte med Cecilia Wikström. Hon höll publiken fängslad bland annat om sina berättelser om flyktingar och henns kamp för mänskliga rättigheter.
 
Dock blir detta blogginlägg - kort - mycket kort. Ska bara ifrågasätta värdet av "lokal journalistik". Inte en eda journalist dök upp till Cecilias presskonferens igår. Och inte var de med på något av besöken heller.
 
Naturligtvis är jag lite ego i den här frågan. Men den har en mycket större dimension. När vi bjuder in makthavare är det inte bara för att vi tycker det är trevligt att träffa dem. Utan för att ge dem en inblick i våra förutsättningar här upp. För att skapa förståelse för våra behov i olika frågor som kräver politiska beslut. Om media inte hjälper till och ger publicitet så kan man fråga varför makthavarna ska besöka oss här i periferin.
 
Det är ju inte helt ovanligt att lokala medier söker stöd hos politiken när deras lokala redaktioner är hotade. Så även dessa borde ha ett egenintresse att skapa relationer med - och för all del kritisk granska också - dessa makthavare.
 
Jag lät min ilska vila till idagi- tills jag läst tidningarna. Media är ju anorextiskt slimmade - så det kan ju vara så att en "u-båt gått på grund".Men när jag nu läst tidningarna finns inget som borde slagit ut en artikel om Cecilias besök.
 
Som lök på laxen läser jag i "blåa" Kuriren att de ska ha en fredagsintervju med en "välkänd norrbottning" - "röda Marita Ulvskog. Och detta mitt i brinnande (nåja glödande) eu-valrörelse. Detta samtidigt som de inte skriver en rad (eller ber oss skicka något) om Cecilia Wikström - barnfödd i Kalix - och troligen besökande Norrbotten oftare än Marita. Cecila har dessutom  nyligen blivit utnämnd som troligen den "tyngsta" och aktivaste eu-parlamentarikerna från Sverige,
 
Radio Norrbotten gick mot strömmen .- och hade ett inslag/intervju med Cecilia. De har EU-vecka i veckan och låter olika röster framträda. De som har eller kanske kommer att ha inflytande i EU. 
 
Radio Norrbotten har dessutom aviserat att de direkt efter eu-valrörelsen vill sätta sig ned med partierna och informera om sitt upplägg för höstens val. 
 
All heder till Radio Norrbotten som förstått ansvaret med att vara tredje statsmakt!!
 
Särskilt besviken på Norrbottens Kuriren där man verkligen kan ifrågasätta den partipolitiska neutraliteten på nyhetsplats/krönikor/bilagor - men det är inte moderaterna som marknadsförs - utan sossarna!!
 
Själv ifrågasätter jag för första gången om jag verkligen vill betala 7 kronor om dagen för något som jag inte får lokal journalistik. Det finns ju kreativa ideér om  utveckling av sociala medier. Kanske dags att sadla om och stötta dessa?

Bäst i test?

2014-05-07, kl. 06.00. Carita och Carina har namnsdag. Grattis! Carita var den absolut populäraste friseringen under min tonårstid. Kan undra om den finns kvar? Där i Nygatsbacken?
 
Tisdag fick ett abrupt slut. Kom hem redan strax före 18. Tog det lugnt med lite enkel mat . ett ägg och en viktväktarkorv. Avsminkning, nattdressning. Lite "vi som vet mest" och nyheterna. Makade till mig på soffan för att invänta "toppkandidaterna" och Gunnar Hökmark. Och jag somnade inte till Hökmark - jag slockande före. Och sov i ett sträck ändå till strax före halv fem.
 
Så pigg, glad och utvilad tar jag nu itu med onsdagen.
 
Hämtat tidningarna i ett strålande väder. Vad pratar folk egentligen om nu när vi inte ens kan klaga på vädret?
 
En del talar säkert om det kaos som råder på Kungsgatan i Luleå. Kuriren skriver om det idag. Själv har jag märkt att trafiken förbi oss har ökat. En del tar omvägen Prästgatan-Lulsundsgatan. Själv tycker jag det bara handlar om gradet i h-vetet - kaos på Kungsgatan har det varit varenda dag i rusningstrafik - den har liksom bara bytt rikning nu.
 
Lite "fattig" framsida på Kuriren idag. Bara 5 nyheter som påannonseras - varav en del knappast kan betecknas som nyheter heller. Knappast någon nyhet att det är val till europaparlametet den 25 maj - inte heller nytt att det är viktigt att rösta. Men nästa som en nyhet känns det att Peter Erikcsson miljöpartiet beskrivs om enda norrbottning på valbarplats. Skulle väl närmast vara en nyhet att presentera när han senaste satte sin fot i Norrbotten. 
 
Riktigt trist med bråket på Storgatan 13. Tänk att föreningar för funktionshindrade inte kan respektera varann. Hur ska man då uppnå respekt och förståelse i övrigt? Och när medlaren från kommunen talar om "sandlådenivå" och byte av folk lär det väl inte få brasan att falna?
 
"Bäst i test" skrek Kurirens nättidningsrubrik igår - med anledning av Näringslivets enkät om företagsklimat. Rubriken pekade på Luleå med sin 3 placeringar back och en 85:e plats. Bra placering för Luleå - men knappast täckning för rubriken Bäst i test. Tydligen insåg Kuriren det själva - för rubriken blev inte kvar länge.
 
Såg fö några vänsterpartister om skrev på FB. De tyckte att målet borde vara plats 290 (för Jokkmokk i detta fall) för då var det en riktigt socialistisk kommun - med stor offentlig sektor och få företag. Man häpnar!
 
Kul iaf för lilla Arjeplog som förflyttat sig fram 55 positioner - även om det är från en låg nivå. NSD skriver - dock plussat!
 
Och kul för Sverig och Sanna Nielsen att hon gick vidare. Dock inte något som jag var med och såg. 
 
På temat kul konstaterar jag att vi har besök av Cecilia Wikström idag. Den mest aktive svenska eu-parlamentarikern. Besöker polisen och ett antal företag - sen får vi rå om henne en stund ikväll.
 
En hel del som ska ordnas innan jag träffar Cecilia vid elva-tiden. Så nu kör jag igång.

Absolut inte upprörd

2014-05-06, kl. 06.30 - och idag gratulerar vi Marit och Rita på namnsdagen. Namn som inte alls har något släktskap med varandra.
 
Svisch sa det - så var måndag förbrukad. En helt vanlig dag med full dag jobb. Bra att påminna mig själv om hur fantastiskt det är att utan vidare orka jobba en hel dag. Några trevliga besök förgyllde dagen. Och var ändå hemma till Fråga Doktorn. Och Vem vet mest - gillar det senare programmet. Lärorikt. Och sen såg jag faktiskt utfrågningen av Marita Ulvskog och blev rätt upprörd. Ett svamligt förslag om kvotflyktingar och motstånd mot den fria rörligheten. Snubblande nära SD - inte konstigt att Fredrik Sammeli fick gå in och ändra i enkäten för att förflytta sig från SD:s träskmarker.
 
Anders Köjs har för övrigt en fin krönika idag - om hur var femte svensk - tack vare dåtiden - förra sekelskiftets - fria rörlighet - kunde skaffa sig ett bättre liv. 
 
Och idag är det tisdag - och vi kan återigen glödja oss åt en dag som verkar komma att bada i solsken. Någon kallgrad har nog natten burit med sig. Men trastarna verkar iaf kunna dra upp föda ur backen.
 
Båda tidningara låter oss glädjas åt LKAB:s nya betonitfabrik.  Så fyndigt NSD "Välkommen hit - all betonit".
 
Och Jonas Sjöstedt har varit och försökt frälsa oss. Referat i båda tidningarna. Ville i Överkalix vill ha en skatepark - och har lämnat in ett medborgarförslag. Ville är 9 år och hans lillebror som också är förslagsställare är 5 år. Lite ovanligt tror jag att kommunen tillåter så unga personer att lämna förslag - men absolut inget fel. Träna i demokrati kan aldrig vara fel.
 
SD reklam på Bodenarena upprör. Dock inte mig - hur illa man än tycker om dom så finns inga skäl att neka dem. Så länge de håller sig till spelreglerna. Så mycket märkligt att man tidigare haft en skylt en skylt med budskap - helt mot reglerna. Och visst är det magstarkt att arenan satt upp två skyltar - trots att de bara köpt en. Undrar vem som står för den välviljan mot SD?.
 
På riksnyheter försöker media göra oss upprörda över att statsråden inte sjukskrivit sig - och därmed undvikit karensavdrag. För mig som följer en del ministrars göranden, låtanden - och resande är absolut inte upprörd  Ta Birgitta Ohlsson tex - som är i selen hela tiden. Tom nu när hon är höggravid! Ska erkänna för er att jag också - de få och korta gånger jag varit sjuk använt mig komptid istället för att sjukskriva mig. Varför ska media hela tiden försöka jaga fram Jante inom svenska folket. Han är inte kul att ha att göra med!
 
Var för övrigt en bra ledare i NSD idag - om att budgetunderskottet är en icke fråga. Och att det vore underligt om det inte var ett budgetunderskott i tider av hög arbetslöshet. En viss nansering av s-politik.Och håller med om att vi borde diskutera huruvida vi ska ha grundskydd eller ett inkomstbaserat välfärdssystem. Både sjukförsäkring och a-kassa börja vara oanständigt låga. Har aldrig förstått varför sånt inte indexerats? Glad att partiet uttalat att a-kassenivån måste höjas. Så behövs de även för sjukförsäkring och pensioner!
 
Kul också med den nya tjänsten hos Apoteket. Nu kan man använda sig av internet för att kolla om ens mediciner finns hemma hos apoteket. Tack avregleringen!
 
Nu kör vi tidag - och minns att det är nu vi lever!

Obsad

2014-05-05. kl. 06.00. Tre minusgrader och frostig gräsmatta. Men sol och blå himmel. Ljuvligt väder med andra ord. Erhard och Gotthard har namnsdag. Knappt några som heter Erhard nu för tiden - vanligt vid sekelskfitet - väl därför vi hade minst två runt Berigårn - Skräddars Erhard och Danell Erhard! Och så en uppi Tjärnholms. Tre kommer jag ihåg på raken!
 
Full rulle igår. Basketfinal som inte gick som vi ville. Gammelstad blev för svåra som vanligt. Överhörda dock några förståsigpåare från Gammelstad som menade att man nog skulle vinna - men med Antnäs visste man aldrig - en sån vilja och kämpaglöd är det få lag som har. Och det brukar räcka långt. Nu räckte det dock "bara" till silver. Grattis tjejer!
 
Och grattis till min Lisa som blev uttagen till all star teamet i sin åldersklass. Trots att hon bara hann visa upp sig i två matcher. De fick ju lämna wo pga av att det inte fick ihop ett lag pga av skador och annat.
 
Hann med lite jobb också. Känns som om jag är rejält ikapp - men det brukar vara en farlig tanke och känsla. Törs knappt öppna mailboxen idag.
 
När jag klämde in tidningarna i handen - var de så tunna att jag osökt kom att tänka på Flamman. Kuriren har vaknat om att det faktiskt är EU-val snart. Fast egentligen är det väl EP-val? NSD slår stort upp det faktum att Övertorneå kommun tar betalt för slitage på elevdatorer. Fast läser man noggrannare handlar det mest om borttappade grejer och onormalt slitage. Kanske rätt rimligt? 
 
Skulle just konstatera att jag inte hittade några plusinlåsningar idag - men Kuriren hade låst in EU-val och NSD Bucht interpellation om fallet Maria.
 
Båda tidningarna har nästa helsidor om Fynmarknaden - varför kan jag undra? Nyhetsvärde?
 
Mer intressant att en svart rödstjärt är obsad i Kallax. Eftersom jag inte kan mycket om fåglar blev min behållning kreativiteten hos rubriksättaren - en rar observation blev "obsad" i rubrken.
 
Dagens snackis lär väl annars bli Northugs rattfylleri. En rejäl krasch både fysiskt och mentalt kan man väl säga.
 
Ja då är det dags att dra igång den här dagen. Sista deklranten kommer inramlandes någon gång under dagen. Full styrka på jobbet idag. Kanske kan bli en liten "stab" så vi får koll på läget. En tuff vecka väntar.

Vinter igen

2014-05-04, kl. 07.30. Idag är det Monika och Mona som har namndag. Grattis!
 
Och igår var det basket för hela slanten. Lite dramatiskt i första matchen då Antnäs bara hade 5 spelare att tillgå - och en blev skadad. Dock var motståndarelaget justa och spelade också med 4. Det hade så pass stor marginal så de hade råd att vara generösa. Och match nr 2 ledde rakt till final.
 
Hann med lite annat också. Hämtade upp materialt från fyndmarknaden. Tyvärr massor med böcker kvar. Men nu plågar vi medlemmarna med ett utskick om det. Och så hann jag med ett sjukbesök också. Och fick höra om en dramatisk händelse. Korridoren utanför ortopedin hade varit avspärrad och avskärmad - och flera poliser var där. Månne vad som hänt? Ingen vägledning i tidningarna iaf.
 
Och redan igårkväll började det snöa ymnigt. Så idag vaknade jag upp till ett vitt vinterlandskap. Vinter igen - sommaren blev kort.  Dock inget som kräver vare sig snöskottarskor eller spade. Solen försöker treva sig fram - kan hoppas hon lyckas och smälter bort täcket. Småfåglarna är rätt förvirrade.
 
Tycker det är rätt skönt att det inte blev så att jag skjutsade Jens till Skellefteå. Nu sitter han någorlunda tryggt på kustbussen på väg som talare vid Valskolan i Skellefteå. Såg att det varit en olycka vid Rosvk - men tydligen var vägen fri då bussen kom - för inget larm på FB, Tydligen ont om nyheter eftersom olyckan - utan allvarligt skadade hamnade i Expressen.
 
Idag blir det som ni förstår basket igen - finalmatch på LEA klockan 11. Och sen blir det jobbet. Ska börja här hemma med att sätta ihop en "att-göra-lista". En jävulskt stressig vecka väntar - så det gäller att planera.

Svinhugg går igen

2014-05-03, kl. 07.00 - lördag och sovmorgon iaf till klockan 6. John och Jane har namnsdag. Och lördagmorgon innebär också att jag gärna hade blivit väckt av ett samtal från Svenska Spel - Eurojackpot - men inte denna gång heller.
 
Fredag kan sammanfattas med basket - 3 matcher. En snöplig förlust, en storseger och slutligen sista matchen - en halvseger mot Gammelstad. Tjejerna bjöd Gammelstad på hårt motstånd även om det rasade iväg något i slutet.
 
I övrigt hann jag med lite jobb och så var T2 och jag och ställde i ordning på Arcusfyndmarknad. Sista matchen slutade först halvåtta så så mycket kväll blev det inte .
 
Och på ängen bakom Berigårn hade återigen en helikopter landat - samma som tidigare. Kan undra om det verkligen är tillåtet och/eller lämpligt? Tur iaf att jag sett den tidigare - annars hade jag väl trott att det var något rymdskepp som lockats av mina nytvättade trosor som hänger på tork.
 
Morgonen bjuder på strålande väder, Nog varit kallgrader i natt igen - men nu vet jag att penseer sägs klara upp till 10 grader kallt. Kanske bara bra att växtligheten hålls tillbaka något - så inte allt är utblommat till examenstiderna.
 
Och tidningarna bjöd väl också på ett och annat. Rubriken först - svinhugg går igen. Sammeli kopplas ihop med SD skriver Kuriren. Och reogör för en enkät som sosse Sammeli svarat på. Den visade att S och SD tyckte likadant. Så Sammeli fick gå in och ändra svaren. Han påstår att de som uppmärksammar detta "spelar svartepetter med Sverigedemokraterna försöker koppla ihop oss". Jamen står det inte i sossarnas valhandbok att varje gång SD röstar som alliansen så ska man påstå att alliansen och SD har ihop det? Kanske dags för lite eftertanke - som sagt svinhugg brukar gå igen.
 
Tror jag kan presentera en nyhet från Kuriren-nätet som inte finns med i papperstidningen - om jag nu inte läst dåligt. Jens är liberalare än sitt parti. Vill inte kriga mot Ryssland vare sig med handel eller vapen. Fast mamma är nog mer inne på partiets linje - även om jag också är övertygad frihandelsvän.
 
Och på ledarsidan får vi skäll för att vi säger JA TILL EUROPA. JE menar att det är en meningslös slogan. Och att partierna skulle tala om vad de vill med EU. Tycker nog att det är riktigt särskiljande - där andra partier på sin höjd säger NJA till EU eller tom driver kravet att vi ska lämna. Kanske JE borde ta del av EU-valet på folkpartiets hemsida.- Det mäkliga är väl att det inte finns ett ord från "husorganet" om vad M vill med EU?
 
Hittade äntligen Östmans krönika länkad. Så nu får ni den som lördagsläsning - som det var förr.
 
Själv förbereder jag nu för att få logistiken att funka denna lördag. Basket 12.30, 14.45 och 20.00. Och skulle behöva hinna med en sjukhusbesök också idag. Plus en hel del annat. Lite jobb väntar också bakom hörnet.
 
Ha en riktigt bra lördag.
 
 

Klämdag

2014-05-02, kl. 06.30. Och Filip och Filippa har namnsdag. Grattis!
 
Lite svårt fortfarande att vänja sig att skriva 05. Men det är verkligheten nu - så idag har jag utmanat ödet och ställt bort snöskottarskorna. Verkligen inte nött på dem i år.
 
Sol, korsord, basket och lite jobb blev huvudingredienserna igår. Lisa spelade i Saras lag och vann mot Gladan med 75-20. Och förkylda Sara fick tjänstgöra i sekretariatet. Inte så roligt med så ojhämna matcher - men en seger är en seger särskilt i cupen.
 
Klämdag idag - var rätt ensam ute på FB - och så mycket trafik lär det inte vara på väg mot stan idag. På väg mot brevlådorna kunde jag konstatera att det är ett helt fantastiskt väder idag. Blå himmel och strålande sol. Men nog har det varit frost i natt . bara plus 1 nu.
 
Otroligt mycket annonser i tidningarna idag. I övrigt mest de för 2 maj klassiska. 1-maj firande och motorcyklisternas egna 1 majfirande - Majrundan.
 
"En fläkt av gamla tider" sägs det ha varit i Luleå. Och de kan man väl lugnt säga - första förstamajfirandet utan Karl p så blir Ulla Ölvebro utsedd till hedersmedlem. När katten är borta...
 
I övrigt noterat att Vänstern blev klämd mellan Rättvisepartiet och sossarna. Ohly fick avbryta sitt tal i förtid. Och att Börje Lööw blev avslöjad med en kaffekopp med en ros på.
 
På TV rapporterar de nu om 1 maj firande från hela landet. Blir smått fånigt när man hör och ser en helt okänd man stå och rabbla upp exakt samma floskler man hört från Löfven tidigare. Exakt ord för ord! Cirkulärskrivelse från Sveavägen - trodde nog att man orkade med att skriva personliga tal en dag som denna?
 
För övrigt hade jag länkat til Li Skarins krönikga i Kuriren och Johan Håkanssons i NSD - om det varit möjligt. Läsvärda båda - om det förfärliga utvisningsbeslutet om lilla Maria och om vårt förållningssätt till tiggare. I det senare får Birgitta Ohlsson lite cred. Även Östman läsvärd - läser lusen av Torbjörn Lidberg och hans vänstersamarbete. Men bäst att påminna om SSU-härvan - har precis samma fundering. Hur kunde revisorerna som år efter år godkänt fifflet gå fria? En skymf mot skrået! Tyvärr fanns inte Östman länkbar heller - hur tänker dom? Här en gammal länk om samma såpa.
 
Nu ska jag" länka" mig vidare. Dagen ska starta med kaffe på Ensittarvägen. Sen åker vi till basket på Hälsans Hus. Kungshallen minsann. Lisas lag. Sen blir det jobbet. Två basketmatcher till idag - 15 och 17.45 men troligen missar jag båda. Ska rigga på Arcus fyndmarknad.
 
Ha en bra klämdag!
 
 
 

Vedkapningsdag!

2014-05-01. Och vi hälsar sköna maj välkommen! Hade svårt med namnsdagsbarnet idag - men Valborg
klart.Det var ju hennes afton igår.
 
Så lämnade vi april efter oss till historien. Var väl en bra dag. Den gamla att-göra-listan fick också gå til historien - förde över "klassikerna" till den nya. Finns några saker som stått där länge - men någon gång ska de också verkställas.
 
Slutade jobbet vid 15-tiden - och skjutsade då Doris att hämta hem sin bil från verkstaden. Sen blev det soffan i ett par timmar. Och sen dröjde det inte länge förrän jag bjöd in John Blund. Det närmaste jag kom en majbrasa var lukten som faktiskt trängde in i lägenheten.
 
Och idag har jag slagit översovningsrekord - lite medvetet. Har känt mig lite attackerad av mina kompisars alla förkylningsbassilusker - men nu har jag hämtat krafter att stå emot. Peppar, peppar!
 
Inga tidningar att hämta idag. Var lite osäker på DN - men läste på nätet att där var fri läsning idag. Fast är det inte det alla dagar? Iaf en instruktion om hur läsa DN på nätet!
 
I minnets arkiv kan jag sakna ljudet av vedkapen. På första maj det det klassiskt att bröderna Lindfors kapade ved. De demonstrerade att det inte vara alla arbetare som tog på sig vitskjortan och demostrerade. För vissa arbetare var det vedkapningsdag!
 
Själv ska jag fortsätta vila idag. Kanske en stund i solen vid stallväggen. Och klockan 13 är det basket i Hälsans Hus. Tror dock inte att förkylda Sara kan spela. Få se om lillasyster Lisa får ställa upp för stortjejerna? Men i vilket fall får vi väl fara och heja fram laget.
 
Njut nu av första dagen i maj - och kolla om rabarberknoppen vill opp!