Plötsligt händer det

2012-11-30, kl. 06.30
 
Plötsligt händer det - ska väl följas av en miljonvinst på Keno - men plötsligt bara skrev jag så - mord i Arvidsjaur. Kommunen med lägsta brottsligheten per capita - åtminstone var det så då jag satt i polisstyrelsen. 81-årig man ute på promenad med sina hundar - nedstucken av okänd man. Förstås ettannyhet i våra lokaltidningar också.
 
För att nu nämna något annat om gårdagen så var det bio på kvällen - Call girl - rätt seg historia. Men kul att se kläder, bilar med mera från ljuva 70-talet. För att inte tala om alla rökare - rökte ALLA människor på den tiden. Behållningen dock påannonsen av "Dom över död man" - den filmen bara måste jag se.
 
Och plötsligt händer det - fredag idag. Och Anders och Andreas har namnsdag - grattis. Braskar Anders? Vet inte - men inte tror jag då på utlovade minus 18.
 
Trodde "slangning" var utrotat - länge sen jag hörde eller såg något om det. Men nu har även det hänt - på Skurholmsgatan.
 
Läsvärt idag är också Åsa Petersens krönika - "Rasism är en förolämpning" en travestering på Torgny Segerstedts "Herr Hitler är en förolämpning" apropå filmen jag nämnde ovan. Tycker att samma benämning kan användas för de opinionssiffror SD får idag - fortfarande över 8 procent. Så budskapet i Kurirens ledare är också värt att spridas. Själv får jag ändå en känsla av att det här är början till slutet för SD? Eller är verkligen svenska folket så historielöst?
 
Egentligen har jag nog jobbat in fredag - men råge. Har ju tänkt mig att börja med 4 dagars vecka, Men det höll bara en vecka. Men det får bli kort dag idag. Inte för att jag avser att göra kåldomar. För er som inte vet det så är det kåldomens dg idag - iaf säger dom det på TV. Träning efter lunch och sen ska jag banne mig hem och köra igång advent. Då tänder jag!
 
Nu är jag spänd att gå in på den här bloggen från "utsidan". När jag ser på sidan nu är det prydlig svart text med ljusblåa länkar - fattar inte varför det bitvis blir den otäckt, svårlästa, lilaröda färgen. Nu har jag testat vissa insatser. Få se?
 
 

i kapp

2012-11-29, kl. 09.00
 
någorlunda ikapp - men känner mig i otakt när jag inte får min lilla stund av reflektion med att arla morgonstund skriva på bloggen. och så hinner jag ju glömma vad jag tänkt skriva.
 
Dock - gårdagen - den avlöpte bra. Effektivt jobb på förmiddagen - och sen en sejour med R några timmar efter lunch. Författade en överklagan till LÖF - kan ju själv ha ett rätt "mustigt" språk - men med R är det jag som får bromsa. Men nu är den på väg!
 
Ingen träning - men det var ju planerad träningsfri dag - så ok. Kom hem först vid 17-tiden - hann med några inkommande och några utgående telefonsamtal- Mer blev det inte.
 
Det börjar lysa hos en och annan granne - dock inte några riktiga adventsbelysningar än - så jag vilar också på hanen. Även om det är frestande att bryta det dystra mörkret. Dock har stämningen höjfts rätt många punkter - vi har så vitt och fint. Precis så det täcker det fallna lövet och annat skräp. Annars är det ju som upp och nedvända världen - de som klagar över snö och snöglopp befinner sig söder om dalälven - och kanske en bit ytterligare norröver.
 
Skandalerna hos SD fortsätter - nu Lars Isoovaara som tyckte sig rånad av två invandrare - och spottade på vakten i riksdagen. "Rånbytet" återfanns dock på den krog han besökt tidigare på kvällen. Och SD:s opinionssiffror skjuter i höjden - iaf i TV:s novus. Men min erfarenhet är att politiska händelser - oavsett de är positiva eller negativa tar tid innan de slår igenom. Vem minns inte opinionsmätningen efter valet 1985 - då mätningar visade att runt 20% av svenska folket sa sig ha röstat på Folkpartiet (och bengt Westerberg) fast vi bara fått drygt 14 procent i valet. Nä just det - inte så många som minns "stenåldern". Men så var det!
 
Ser i bladet att den polisman som "läckt" uppgifterna om att nämndemannen hade samröre med organiserat brottslighet har polisanmälts. Kastas mellan känslor att det är viktigt med sekretess - inte minst för oss vanliga dödliga - och känslan av att infiltration av den organiserade brottsligheten inom vårt rättsväsende måste motarbetas - nästan till vilket pris som helst. Men så är det väl att vara liberal - myntet har två sidor - och allt är inte svart eller vitt. Själv är jag iaf beredd att bidra till de eventuella böter som polismannen ifråga (kanske) får.
 
Gläds också åt tre (tror jag det var) riktigt seriösa artiklar i Kurirens serie om Ett Norrbotten för alla. Själv fick jag lite inflationskänsla när Kuriren drog igång - inte första gången (oavsett media) de hoppar på trender - och så blir det mest bara dagssländor. Men det här känns verkligen seriöst - en artikel om en himla lyckad integration i Råneå, en ögonblicksbild från Prästholmen i Boden - om tragik och förfärliga enskilda öden. och så toppar man dessutom med att ha integration och idrott. Vilket helhetsgrepp. Gillar Norrbottens Kuriren!
 
Och så gratulerar jag Sune idag - namnsdag. Nu har jag stulit 10 minuter arbetstid - så nu får det vara slut för idag. kram.

Sen pressläggning

2012-11-29, kl. 06.45
 
Undrar om det heter så numer - pressläggning - med all ny tidningsteknik. Tror det hette så när pressarna körde igång. Ibland - men sällsynt - gjorde de presstopp. Fast nu yrade jag iväg i nostalgi - om fars tid på NSD:s tryckeri.
 
Skulle bara meddela att jag skriver några rader när jag kommer till jobbet. Har gjort en äcklig översovning idag - till kvart i sex. Drömt mycket i natt - har bland gjort nypremiär i folkrace. Fast jag kom aldrig längre än till att stå på startlinjen och varva upp. Undrar hur Marjatta skulle tolka det?
 
Syns här vid 10-tiden.

Tramsdebatt

2012-11-28, kl. 06.30
 
Kyrka eller inte kyrka - samma tramsiga debatt både vi examen och advent. Självklart ska inte skolan tvinga på någon religionsutövning - men det här har vi klarat i många generationer utan att Skolverket gett anvisningar som gjort rektorer och lärare totalförvirrade. Olika tolkning i olika "socknar". Glädjande att skolministern - tillika vår partiledare - tagit Skolverket i örat;
"Ja till skolavslutning i kyrkan 
Det rasar en debatt om skolavslutningar i kyrkan.

Det är en fin tradition i Sverige att många skolor firar sina avslutningar just i kyrkan. På många ställen går denna tradition generationer tillbaka i tiden. Detta är en del av vårt kulturarv.

En del debattörer verkar tycka att det är okej att vara i kyrkan om man inte ägnar sig åt religion. Men det är naturligtvis omöjligt. Kyrkan är inte vilken klubblokal som helst. Men när skolan går till kyrkan måste ceremonin utformas så att alla känner sig välkomna." Citat från Jan Björklund nyhetsbrev.

Så även tisdag avverkad - jobbade "övertid" - siktar på att införa 4 dagars vecka - känns som om jag laddar batterierna extra bra med 3-dagars helg. Och träning blev det förstås igår - veckans andra.
 
Förfärlig nyhet i Kuriren - om en speicalbeställd opnionsundersökning för Norrbotten. Frågan är vad som är förfärligare - att sossarna ökar från en redan (för) hög nivå eller att SD går framåt i länet. Men märkligt redovisade - fick gnugga både ögon och geniknölar innan jag fattade vad det var för enheter de redovisade. Förfärligt också - uppgifterna i Sticket - om att ledarskribenten inte skulle nåtts av ett enda pressmeddelande från alianspartierna. Inte riktigt sant tror jag - men att han vågar skriva det betyder förmodligen att det finns anledning för oppositionen att höja tempot.
 
Inte så kul heller för HV-71 som tappade fem poäng här i Luleå igårkväll. Märkligt hockeyscenario - försenat flyg - sen matchstart. Först spela färdigt 14 minuter från en tidigare match - för att sen köra igång. Och körde igång gjorde verkligen Luleå - 6-0 .
 
NSD har glada nyheter på ettan - "Nu snurrar hjulen i byn" - om Junosuando och Malmrallyt. 300 nya jobb till en ort med 400 invånare!
 
"År 2010 fanns omkring 49 000 privata företag inom vård, skola och omsorg i Sverige. De flesta av dem framstår som seriösa aktörer som månar om verksamheten". Fantastiskt att få läsa denna verklighetsbeskrivning på NSD:s ledarsida. Hoppas den läses av många s-förtroendevalda - den borde kunna hyfsa en och annan fullmäktigedebatt - för det är inte så här det brukar låta!
 
Idag hyllar vi Malte på namnsdagen. Och så hyllar vi att vintern ÄNTLIGEN verkar vara på väg hit. För mina vänner i sydligare delar kan jag berätta att vi nu har ca 3 millimeter snö - så pass att det nu är vitt och fint.
 
Träningsfritt idag - men jag tar med träningsväskan - utifall att andan ändå faller på. Men annars är planerna att efter jobbet hjälpa en kompis med överklagan till LÖF - en felbehandling i vården.
 
Ha en riktigt bra mitt-i-veckan-dag.

Pumlans vänner

2012-11-27, kl. 06.30
 
Här är han - Ove Friman - bland annat skapare av föreningen Pumplans vänner. Tror jag hade rätt initialer igår när jag nämnde honom - men möjligen fel förnamn.
 
Måndagen avlöpte bra - tidigt på jobbet - och ganska länge. Brjekade till lunch med att besöka Viktväktarna. Minus 1,5 kg på 5 veckor. Inte mycket - men åt rätt håll. Lägger man dessutom till uppgångenpå 3,5 under semesterveckan så blir det ju faktiskt 5 kg jag hanterat.
 
Tränade - och lyssnade samtidigt på Luleås kommunfullmäktige. Tror att jag deltog med en och annan replik för "grannen" på bandet bredvid tittade lite konstigt på mig. Ärendet handlade om de sk flitpengarna för personer inom kommunens skyddade verksamheter. Åtta (8) kronor timmen! Täcker förstås inte ens kostnaderna för inkomsten förvärvande - särskilt inte som rätt många inte orkat jobba så många timmar per dag. Skamligt av sossarna att - som enda parti - inte vilja göra något åt det. Gladdes åt fina inlägg av bland annat Nisse och Ylva.
 
Denna morgon fick jag glädjas åt ett vitt skimmer på Berigårn. Ett tunt, tunt. tunt lager av snöflingor har lagt sig. Någon grad kallt - kan nu hoppas på en vit advent. Så ljuvligt det skulle vara.
 
Förfärliga ettannyheter idag. Kuriren toppar med "Nämndemannen - en gängledare" - om personen som är avstängd som nämndeman efter att ha försökt dubba ett offer för grov kvinnofridskränkning att ändra sin berättelse. Tydligen mer i "påsen" hos den mannen - för det är väl en han - även om personen genomgående anges som neutrum.
 
NSD har rubriken "Polis förföljdes". Av två kvinnor! Fortfarande känns det lite märkligt att läsa att det utförts av kvinnor - baksidan av jämställdheten - då det kvinnliga könet snart övertagit de flesta av de dåliga sidor som tidigare var förbehållet männen.
 
Ledaren i Kuriren om försvaret - inte min grej precis - även om Alf i Vittangi gör allt för att hålla mig uppdaterad om Hevärnet och Försva.sutbildarna. I NSD ger OA bilden av den fantastiska sjukvård vi har - i världsklass som han skriver.. Som ialla fall upplevs av alla friska som akutdrabbas. Vill påstå att bilden blir en annan då äldre och multisjuka får ge sin berättelse. Åldersdiskriminering?
 
Det blir en bitvis tung dag idag. En vän som begravs . Som borde haft många bra år framför sig. Moder Teresa var en av hans förebilder - så det fick bli ett minnestelegram med en gåva till SOS Barnbyar - det närmaste hennes hjälpverksamhet jag kunde komma. Ska inte på begravningen - men kl. 13 tänder jag ljuset i min ängel.
 
 Älvsbyns egen "moder Teresa" - Enar Björkqvist - hedrades i helgen. Till minne av Enars medmänskliga gärning har mina folkpartivänner i Älvsbyn bildat en förening. Och nu har de för första gången delat ut stipendier till verksamheten i hans anda. Blir rörd när jag läser artikeln - och tänker särskilt på Maja och Ola som genom sin generösa donation gjort detta möjligt..
 
Astrid och Asta har namnsdag - grattis.
 
I övrigt blir det jobb och träning idag.
 

Portad

2012-11-26, kl. 07.00
 
Har varit portad på bloggen - error. Men så kom jag på att googla fram login för blogg.se - och hittade den här ingången. Få se om det funkar ända fram till publicering?
 
Dock har jag ju kommit i lite tidsnöd - som vanligt - men några rader iaf.
 
Haft en riktigt ledig och bra helg - i dagarna 3. Kan mätas i nollbilkörning och noll mascara både fredag och söndag. Och en riktig anpassning till ett kommande pensionärsliv. Har tre ljusstakar och tre stjärnor klara att bara trycka på knapparna. Förstås så funkade inte fyra av sex - men har man levt med elektriker nära sig i släkten har man ju fått lära sig att klara sig själv. Bagarns barn ni vet...
 
En underbar dag för städning och pynt igår Tätt med orsaker att ta paus; damstafett, herrstafett, skidskyttestafett och så utförsåkning framåt kvällen.
 
Agenda stod också på min agenda. Tycker att Stefan Löfven verkar vara en både trevlig och rejäl person. Så det finns absolut inget elakt i min iakttagelse - men visst tusan är han lite bildlik Putin?
 
Ledarna i båda lokaltidningarna behandlar sossarnas förnyelse - som framtidsparti. Nä - det är absolut ingen förberedelse för samgående mellan tidningarna. Kuriren skriver förstås ned förslaget medan jag är lite förvånad att NSD inte kan uppbåda mer entusiasm inför "förnyelsen".
 
Bara lyfta på hatten för NSD:s grävblogg. Idag avslöjar de Filmpool Nord som lyckats förvändla antalet som sökt jobb till antal skapade jobb. Jobben har varit ett argument mot oss som ibland har ifrågasatt om det inte borde vara lite mindre skattepengar och mer komersiellt.
 
Vi lyfter också på hatten för Linus som har namnsdag idag -grattis.
 
Och så ser jag framemot att få följa veckans Kurirenbloggare - Ola Friman (med reservation för namnet - har lämnat ifrån mig Kuriren). Han som vet att det heter PUMLA inte julgranskulor. Och att det heter PLÄTTAR och PANNKAKA - och att plättar steks på spisen och pannkaka görs i ugn.
 
Stå nu ut med dagens surväder - framemot fredag kan det bli snö - och minus 18 nästa måndag.

Hockeykross!

2012-11-25, kl. 08.00
 
Sovit länge och gott efter en intensiv lördag. Städade nägorlunda färdigt. Sen blev det ett par ärenden i stan. Och så loppis på Sporthallen i Antnäs. Loppis med Sara som blivit kvarlämnad med loppisbordet efter att Jens tagit med Lisa till Södertälje för basket. Något ABK-lag som spelade turnering och fått någon skadad så Lisa skulle ersätta. I all hast med flyg  och sen bil till Södertälje.
 
Fö mötte jag ett av mina tjugotalet kusinbarn - de från Koskullskulle. Dvs han mötte mig - för visst kände jag igen - men det tog en stund att placera. Först placera in hos rätt kusin och sen rätt barn också. Rätt lika varann. Men David med tjej tror jag att jag törs skriva.
 
Hämtat DN till kusinen - möttes av samma mörka surväder som verkar ha prenumererat på oss i höst. Får lust att trotsa all tradition och smälla upp adventsstakar och stjärnor.
 
Bland all misshandel, påkörningar, fyllerier så hittade jag den glada nyheten om att Luleå krossade Brynäs med 8- 1. Annars var det inte mycket att skriva om.
 
Från skidfronten igår var det väl rätt positivt - för alla utom de som ställt förväntningarna för högt. Kalla 4:a trots ett fall - och Hellner på pallen - 3:a. Med Northug på rejäl distans bakom sig. Nöjda väl?
 
Idag ser jag framemot stafetten - kan undra när den startar? Och så kan jag undra om Thomas som lyckligt tor Gällivare igår? Hörde av kusinbarnet David att det var många överkörda renar.
 
Katarina, Carina och Katrin - alla har de namnsdag enligt mors Blomsterkalender. Grattis alla tre.
 
 

Blommig falukorv

2012-11-24, kl. 07.00
 
Fått en bra start på dagen - kom ihåg att slå igång radion och Da Capo. Bara Anders Eldemans röst sprider lugn och harmoni i kroppen. "Främlingsledionärens sång", "Bröllopsresa till Barcelona", "Adress Rosenhill" med flera - och nya "Blommig falukorv" - det kan ju inte bli bättre.
 
Gårdagen kan sammanfattas med städ, städ, städ och åter städ. På Spåret och Skvalan avslutade kvällen. Annars gick jag på i ett - med ett kort brejk där jag hantlangade kusin Kerstin som reparatör av duschkabin. Vilket sedemera belönades med kaffe och god smörgås.
 
Såg att Larry Hagman avlidit - förstår att det är en stor nyhet - då den återfinns i topp på Kurirens nättidning. Pappersettan påstår att dataspel är den nya nätdrogen. Och längre ner kan vi läsa att "Hemma hos Dane krälar det i varje vrå" - illustrerat av en orm. DET ska jag inte läsa om - fobi!!
 
NSD kungör att socialnämnden ordförane Christer Carlsson (S) avgår. Förmodligen sörjd och saknad av en enig opposition i Boden - dess största tillgång!
 
Och Gudrun och Rune har namnsdag. När jag såg namnen förflyttades jag till första klass och mina klasskompisar med efternamnen Larsson resp. Lundberg. Stort grattis till er och alla era namnar.
 
Nu fortsätter städet - har en intensiv lust att göra advent redan idag. Mörkret och survädret borde motas tillbak. Annars ser jag framemot många pauser i slitet - i sällskap med Vinterstudion.
  
 

Goda kålsupare

2012-11-23, kl. 06.30
 
Minnet från igår är från landstingsdebatten - lyssnade faktiskt iprincip hela dagen på denna illustra radiosändning.  Svinaktigt (förlåt mig grisen) beteende av Kent Ögren har etsats sig fast. Det finns gentlemen´s agreement ärven inom politiken - faktiskt. Ett av dem är att aldrig angripa en motståndare då denna inte har möjlighet att verbalt försvara sig. När Jens ställde en fråga till Kent Ögren - om kontroll av.projekt - så är det bara Kent och Jens som får talartid. Men Kent drog sig inte för att skälla ut och beskylla Mattias Karlsson för det mesta. Förvisso har det fult av Mattias att försöka ställa sig i någon gloria av oskuld - men riktigt lika god kålsupare som Ögren är han inte. Förstår dock inte varför ingen i hela församlingen reste ordningsfråga då Ögren började ösa ur sig otidigheter?
 
Jobbade lite extra länge igår - så jag säkert har jobbat in denna dag - då jag ska vara hemma och tvätta och städa. Somnade mycket tidigt igår - och har faktiskt kommit mig upp strax före fem. Vädret har jag inte hunnit kolla - mötte tant Lilly i farstun - hon kunde dock berätta om lite duggregn. Så någon matthängning ute blir det inte.
 
NSD toppar med att Lulekalaset - ska bli en sommarfestival. Köpstarka norrmän ska luggas på pengar. Mitt i juli ska det bli - och krockar väl då med marknaderna i Överkalix och Övertorneå?
 
Kuriren toppar med att "Sävastbornas oas ska skövlas" - ett skogsområde i Sävast som sålts till Göran Perssons Sveaskog - och som ska "föryngras" dvs det som vi vanliga kallar kalhyggas. Och genast uppstår en politisk strid där nya kommnalrådet Lidberg skyller på det gamla - Lindström - som skyller ifrån sig på tjänstemännen. Hur var det med katten, råttan och repet?
 
Behållningen i Kuriren var annars "Gästen" - idag Mathias Bred - som skriver om infiltration av den organiserade brottsligheten inom myndigheter - tom polisen. Fortfarande väl mest indikationer - men ett mycket allvarligt problem. Som kan börja i rätt smått. Tror ni att det finns myndighetspersoner tom inom rättsväsendet som låter sig bjudas på hembränd sprit? Kanske ingen som förfasar sig över det? Men om det är så - var går gränserna? 
 
Idag gratulerar vi Klemens. Vackert namn egentligen - men jag känner nog ingen.
 
Tvättmaskin redan igång - ska nu försöka hålla liv i morgonenergin - och se om jag kommer igenom hela lägenheten med dammvippa och skurhink.
 
 
 

Missriktat

2012-11-22, kl. 06.30
 
Nå inte hann jag in och skriva någon fler gång igår - inte. Och inte minns jag mycket av vad jag tänkt kommentera. Men denna missriktade välvilja kommer jag iaf ihåg - om gratis akutsjukvård för barn. Så klart bra för de som gynnas - men att göra satsningen för att åtgärda den sk barnfattidomen känns milt uttryckt som en riktig bom. S hävdar att RUT mest gynnar de som minst behöver det - jämförelsevis måste RUT vara rena femettan. Nog borde landstinget ha viktigare "hål" att stoppa i?
 
En "akut" dag igår - rullade fort från det jag kom till jobbet. Som vanligt. Blev dock träning på eftermiddagen. Roade mig med att lyssna till landstingsfullmäktige hela dagen - och avslutade med ett  besök där. Många kära återseenden bland landstingsledamöterna - från alla politiska chatteringar. Avslutade dagen med att skjutsa hem sonen till Västbacken. Ett hem i upplösning inför flytten - känns lite vemodigt att varje besök där kan vara det sista - om tre veckor blir de stadsbor - nästan grannar med FP!
 
Och väl hemma möttes jag av ett kök som kändes som nytt - ny spis och fläkt prydde. Inte många knop på kvällen - vilade framför TV:n och lyssnade till spöregn. Visst - det lönar sig inte att klaga på vädret - men känns lite bättre att få gnälla. Längtar efter snö!!
 
Som av en slumpt har båda tidningarna bilaga om längdskidåkning idag - men det syns vara olika produkter. Hög kvalité för på båda. Kuriren toppar ettan med reklam för bilagan - medan NSD har en något mindre vinjett.
 
Uppskattar NSD:s "Grävarblogg". Känns fint när annars likriktning mellan tidningarna dominerar.För att inte tala om den bristande konkurrens som kan anas. Kurien "offrar" en medarbetare som jobbat i över 30 år. Anses för sammankopplad med Kuriren för att delta i samarbetet med NSD - Nord-Nytt i söndags. Och visst är det märkligt att åtminstone NSD inte haft ens en notis om detta. En hungrig, konkurrerande tidning missar aldrig att ge sin konkurrent åtminstone ett litet nyp!
 
Lite rätt har Leif Pettersson när han skriver att motionsskrivande utgår från att komplettera/ändra i ett liggande förslag. Men samtidigt är det också så att viktiga saker som genomförs - dom lyfter man ändå. För att markera. Den socialdemokratiska kritiken brukar inte utebli om man glömt att nämna något. Och Johan visar ju också - i sitt svar - på inkonsekvensen.
 
Och redan torsdag - grattis till Cecilia och Sissela. En särskild grattishälsning till Cecilia Wikström som haft det hett om öronen senaste tiden. Bra kämpat, Cecilia!!
 
Och torsdagen måste förvaltas effektivt - ska det bli som planerat är det veckans sista arbetsdag för mig. Tänkte vara ledig i morgon - och adventsstäda.

En månad kvar

2012-11-21. kl. 07.00
 
En månad kvar till kulmen på mörkret - vintersolståndet. Själv förbannar jag inte mörkret - men längtar efter snön. Mörker,snö och kyla det är livet det - åtminstone under en rejäl period av året. Och jag skojar inte!
 
Och 33 dagar kvar till julafton hör jag från TV:n.
 
Själv har jag fullt upp med att komma ikapp - blev översovning idag - med 1 timme. Lite olämpligt då jag tänkte hinna plocka upp lite eftersom spis och fläkt ska levereras idag. Gud förbjude att de kommer redan klockan 7?
 
Blev träningsfri dag igår - ska försöka återinföra varannan dags träning. Och så var jag lite "mör" efter massagen. Trevlig diskussionskväll avslutade dagen igår.
 
Blir stressad av tanken att hantverkarn kanske dyker upp tidigt. Får lämna bloggen utan att kommentera och lösa världsproblemen. Får titta igenom och eventuellt ta en bloggbrejk på jobbet.
 
Gratulationer dock inte att förglömma - namnsdag idag Helga och Olga. Och födelsedagar för Lars Leijonborg, Roland Sundström, Linda Sundström, Gustaf Hansson, Åsa Dahlqvist. Grattis - och missade jag nu någon så får jag ta det senare idag.

Oextra idag

2012-11-20, kl. 06.30

Omvända problem - från att överkonsumerat sömn - så har jag nu problem att "dra iväg". Inget behov av middagsvila - och mycket fårräkning - men har ändå legat och vänt och vridit mig större delen av natten. Dock var jag hyfsat pigg och kom mig upp på slaget halvfem. Hämtat tidningarna och kunde då inte ens se någon måne  så inte till att skylla på att han är full.

Bra start på veckan. Kom till jobbet där vår nya hyresgäst röjt efter fredagkvällens sammanträde och kaffet var klart! Effektiv på jobbet - belönad med massge. Gjorde susen med min ländrygg - som är den enda ryggdel jag har lite problem med nu. Vilade någon timme efter massagen - enligt råd - och sen blev det träning.

Inser att jag närmar mig "de sista ljuva åren" - två tjocka brev med blanketter hit och dit om pensionen. trots att jag postade ett i samma ärende bara för någon dag sen. Så kvällen gick i stort åt för det - samtidigt som jag faktiskt konsumerade TV - nyheter, Fråga Doktorn, Lykke med mera.

Skönt idag att det är "oextra" på nättidningarna - SAS har lyft och SD har gått i idé - timeout. Bara såna småsaker som att klimatet försämrats - en fördubbling av temperturen som hotar att göra stora delar av världen obeboelig. Såna småsaker är förstås inte värt någon "trycksvärta".

Lite extra är det allt att Kurirens ledarsida upplåts till en kommentar från en sosseriksdagsman - som också får svar från JE. Det blir lite krystat när Leif Pettersson hävdar att de varit realistiska och inte satsat pengar på norrbottnibanan för att planeringen inte är gjord - men samtidigt slår man till med straffavgifter på lastbilstransporter - trots att alternativet med spårbundet skjutits på framtiden. Och dessutom förklarar att sossarnas uteblivna satsning för malmbanan beror på att de satsningarna är självklara och nödvändiga. Men betalar dem - de gör sossarna inte i sin motion. Så skapar sossarna utrymme för vidlyftiga populistiska utspel!

Lite "extra" är det väl över NSD:s granskning av Barents fotball academy  som startade igår. i spåren av SSU-bedrägeriet finns det naturligtvis anledning att granska hur godtrogna landstinget är. Men lite mer fokus på fuskarna - BBK bland annat - tycker jag allt att det borde vara. Och Kolartica - hanerat av länsstyrelsen - som hanterat projektet är ju också politiskt styrt - vilka pampar har där varit med och startat projektet. Hade själv "förmånen" att sitta med där under några år - och nog var det väl ett och annat projekt med stora frågetecken!

Små kuriositeter som vanligt - finska polisen fick ingripa när svenska poliser slogs - inbördes - vid en fest i finska Levi. Polisledningen har förstås en annan version - få se om det blir uppföljning idag? Kurirens papperstidning.

Och LF vann efter en svängig match - som någon av tidningarna skrev. Grattis!

Grattis också till Pontus och Marina - namnsdag idag.

Jobb och träning på agendan idag. Och studiecirkel ikväll - nya partiprogrammet och äldreomsorg. Det gäller att vara med och se om sitt hus.

Ha en bra tisdag.


Bilfria dagen!

2012-11-19, kl. 06.30
 
Jämmerdagen är över! Tog inga risker - gifte mig inte - och rörde inte bilen. Så återigen en bilfridag - börjar bli en och annan - har nog dragit ner på tempot.
 
Gårdagens sysslor inte mycket att skriva om - fanns dock meningsfulla uppgifter hela dagen - fast jag knappt kommer ihåg vad. Ett av de större projekten - framåt eftermiddagen - var iaf att städa skafferiet. - Fick mera bevis hur fort tiden flyr - mycket med utgången datum eller datum på utgående. Rekordet var en konservburk - fruktcoctail - som närmare sig fotbollen rundhet - saknade bäst-före-datum  vilket tyder på en ansenlig ålder.
 
Och numer inte ens återbäring på städningen. Tidigare bar jag iväg mjöl och andra bakgrejor - som var på väg mot sista datum - till mor och far och fick tillbaka bröd i överflöd- Saknade!
 
De som är inbokade på morgonflygningar med SAS har nog inte sovit lika gott som jag. Var med en viss spänning jag inväntade morgonnyheterna. Seg historia. Det finns positivare nyheter än denna länk - men "drakarna" vill suga ut det göttaste - så klockan 10.00 bjuder Expressen på chat om vad som händer med bonusarna vid en konkurs.
 
Nöjd med att bara ena lokaltidningen innehöll bilagan Norrbottens affärer - selektering som gläder - för jag har för mig att jag brukar få dubbla tidigare.
 
Kuriren avslöjar idag sina kandidater till Årets norrbottning. Ingen självklar kandidat - men själv har jag aldrig röstat - och kommer nog inte att göra det nu heller. Fast första-nyhet är "Mordbrännare går lös på Porsön" - ett oroligt område - Porsön.
 
Dagens lokala snackis kommer nog att emanera från NSD:s scoop. Hela första sidan handlar om landstingets miljonprojekt - som egentligen är en EUprojekt - Kolartic. Där Boden BK är en part. Och där projektanställda inte ens minns att det deltagit i projektet. Misstanken att det använt projektpengar för att finansiera sin ordinarie verksamhet känns stark efter dagens skriverier - men fortsättning följer. Sanningen?
 
Elisabet och Lisbet ska gratuleras idag - namnsdag.
 
Lite grattis till mig själv också - har bokat en halvtimmes massage vid lunchtid. Velar fram och tillbaka om jag ska gå på invägning idag. Får ta en förmatch med egna vågen här hemma. I övrigt blir det som vanligt - jobb och träning. Men det är ganska gott bara det!

Kortis

2012-11-17, kl. 06.15
 
Lång dag igår - men trevligt och effektivt. Hade tiden på min sida - allt från att Nina Larssons plan kom i tid - till att jag hann slinka in på en butik som egentligen skulle stängt en stund före. Trevliga och konstruktiva diskussioner med partisekreteraren igår kväll - och Skavlan med något udda gäster fick avsluta dagen.
 
Tiden denna morgon är dock begränsad - förbundsmöte idag - ska vara där halv nio - och innan dess ska jag hinna ladda ner lite material till datorn - bland annat.
 
Konstaterar att vädret idag iaf handlar om underkylt regn - iaf inte här och nu. Hoppas väglaget är hyfsat för alla mina hitresande deltagare. Och vi ska sluta i tid så det hinner börja dra innan mörkret lägrar sig.
 
Både mörk och ljus får man väl säga att toppnyheten på lokaltidningarnas nättidningar är. Misstänkt mordbrand på studentboende - som upptäcktes i tid.
 
Får se vad nyhetsvärlden ska bidra med idag? SD-såpan ser för dagen ut att rinna ut - inga feta EXTRA idag. Aftonbladet fick jag scrolla i botten innan jag hittade något alls - och i Expressen bara en rätt anonym rad i menyn. Men vilken såpa! Misstänker att opinionsinstituten ligger i startgroparna för att mäta effekten i opinionen!
 
Ha en bra lördag. Har en liten hemlis - men med risk för att vedebörande läser här så får jag avslöja den i efterhand.

Små guldkorn

2012-11-16, kl. 06.30
 
Efter en "miniarbetsdag" igår - hemma redan kl. 14 - blir det nu tuffa två dagar. Förutom förmiddagsjobb idag - blir det möte ikväll - från 17 till ca 21. Och i morgon har vi förbundsmöte - där sådär 50-talet folkpartister från hela länet träffas. Efter 35 år i partiets tjänst känns det mer som släktträff än jobb - längtar att få umgås med dem en heldag. Men det kommer att ta all min energi.
 
Mycket praktiskt som jag hitta hem idag - så det blir en kortblogg idag - och säkert i morgon också.
 
Tar med mig två guldkorn från dagens tidningar. 101-åriga Anna från Jokkmokk har fått rätt till särskilt boende - en klok förvaltnignsrätt gick på hennes linje. Blir dock bedrövad då jag läser att Jokkmokks socialchef ser möjligheten att överklaga till Regeringsrätten. Gud förbjude honom!
 
Och tuppen på Bergnäset fann nåd hos Miljönämnden - en enig sådan. Den tuppägande familjen skulle fira med god mat på kvälle - hur hönorna firade förtäljde inte vare sig tidningarna eller Nord Nytt. Fast NSD kunde iaf rapportera om ett visst jubel hos hönorna.
 
Gläds förstås också åt trollen som sprack i solen - SD-såpan. Mest avslöjande alla kategorier uttalandet om att ögontjäneri alltid lönar sig.
 
Vädret är fint idag - någon grad kallt. Önskar någon centimeter till med snö. Gratulerar Viveka och Vibeke idag - namnsdag. Särskilt grattis till Vivieka Nordlund som skickat mig reklam för och prover på hälsokost. Ska prova!
 
Ha en bra fredag och planera för en fin helg.

SD och Zlatan

2012-11-15, kl 06.30
 
Godmorgon alla - hyfsad uppgång idag - bara 25 minuters översov. Förstår fortfarande inte var den är - den där"fjädern" som alltid sprättade upp mig halvfem. Och det handlar då verkligen inte om att jag får ihop för få sovtimmar.
 
Efter veckans tredje träning igår blev det en middagsvila på ett par timmar - fast jag somnade inte riktigt. Skönt ändå. Hann med lite pyssel här hemma innan jag "bäddade" redan vid 21.30 tiden - då jag också insåg att jag missat matchen - Sverige England.
 
Så idag känner jag mig utanför - åtminstone på FB - där inläggen igårkväll/natten antingen handlar om Zlatan eller om SD. Eller om både också. "Fick SD 4-2 i baken nu" - undrade någon. Och någon skrev "Zlatan hela Sverige. SD delar Sverige". Bra uttryckt!
 
Nu ska ingen inbilla sig att SD:s höga opinionssiffror bara beror på utbredd rasism - som alltid fångar såna partier upp allt missnöje som finns. Undar hur många procent de dragit till sig för fiffflandet med politikerpensionerna? Lägg till det missnöje med sjukvård, rättsväsende, bostadsbrist, arbetslöshet med mera. Frustrationen måste ut - och då är det lätt att bortse från att SD inte har någon lösningen heller där.
 
Och SD såpan lär fortsätta. Nog lär det väl vara "såphalt" även för Ekenrot - och kanske den trejde också - vars namn jag inte minns. Det som syns mig märkligt är hur denna händelse från 2010 kunnat hemlighållas?
 
Bra ledare i Kuriren idag i ämnet - SD:
 
Lokalt tar Kuriren upp påstådda samarbetsproblem mellan polis och SOS när det gäller fjällsräddning. Själv har jag länge undrat om det inte borde till någon försäkringslösning när folk försätter sig i såna situationer där man riskerar att förorsaka stora kostnader för skattekollektivet?
 
Blev jättstörd när jag hittade samma rubrik - om fjällräddningen - även i NSD - men de återgav (konstigt nog) Kurirens artikel.
 
NSD:s ettan nyhet är uppföljningen av indragningen av polisens  nattjänstgöring i Malmfälten.
 
Mäktigt namnsdagsbarn idag - Leopold! Grattis.
 
Nu måste jag lämna datorn för planering av dagen - ska försöka komma snabbt till jobbet. Är inte många timmar innan jag ska på föreläsningslunch och lyssna till Eira Andersson som talar om "Malmens manliga mysterium". Sen ska jag hämta kusinen på flyget 13.30. Ska bli skönt att få hem henne. Sönt också att jag redan gjort tre träningar i veckan - så nu är det träningsfritt.
 
Ha det gott!
 

Ett skov av lathet

2012-11-14, kl. 06.15
 
Efter en energisk söndag med med bland annat kylskåpsrensning, syltkok, tvätt med mera är jag nu inne i ett riktigt latskov. Två kvällar å rad har jag inte lagt någon pinne i kors - vilat och  inte mer än orkat föda mig själv. Men bara man inte låter det stressa en så är det rätt skönt. Sett mycket TV.
 
Tisdagen förlöpte annars enligt planerna. Jobbförmiddag, lite ärenden på stan och träning. Och som sagt - ovanpå det en latkväll.
 
Idag började jag med positivt tänk. Glad i vädret - några minus och inget regn - inte ens en fuktdroppe i luften. Märkligt torrt och fins på vägarna - trots den rekordnederbörd som kommit.
 
Inte mycket att skriva hem om i tidningarna idag. Noterar dock att NSD nättidning är väl synkad med pappers dito. Om att Malmfälten kan bli utan polis nattetid. Låter inte som någon klok idé.
 
NSD har två insändare idag om Luleå energis sponsring av basketen. Tänkte länka till den ena som var en sån här Tyck till-insändare - men där befann sig minsann tuppen. De kommentarerna är säkert bra underhållning. Men undrar hur annars alerta NSD tänker när dagens Tycka-till-insändare alltid kommer väldigt sent på dagen?
 
Och apropå Pontushallen så är den ettan nyhet i Kuriren - på ett trist sätt - regnet vräker in i hallen. Nog kan jag undra hur det här ska sluta? Kommunen har varit snål och inte upphandlat väderskydd - om nu kommer Nåiden att kräva stilleståndsersättning av kommunen. Och kommunen kräver skadeständ för försening. Hur var det nu med råttan på repet? Förstås inte länkbar än - men läsvärd.
 
Nu åkte det här inlägget ut och publicerades - fingret slant. Dags att sluta då. Bara konstatera att båda tidningarna har feta bilder från hockeyn på ettan. Som nästan varje gång - och i min värld ser bilderna likadana ut varenda gång. Den här gången åkte dock Luleå på däng mot Skellefteå - vilket jag förstås noterade redan igårkväll. Får en scizofren känsla då jag gillar Skellefteå också. Får glädjas åt att Asplöven vann i förrgår.
 
Emil och Emilia har namnsdag idag - grattis.
 
För min del blir det en helt vanlig dag - med jobb och träning. Möjligen ska jag försöka vara lite duktig ikväll - städa skafferiet till exempel.
 
En bra dag önskar vi oss alla.
 

Skämmes!

2012-11-13, kl. 06.30
 
Bar det med mig hela dagen igår - att jag feldaterade bloggen - skrev 13:e redan igår. Ungefär som om tiden inte rusade tillräckligt fort.
 
Men rubriken syftar faktiskt på tre andra saker. Först: Skämmes, Jokkmokk. Klarar inte av att ge en plats i äldreboende till en 101-årig dam. Enligt biståndsbedömare så är hon inte i behovs av det. Ska någon inbilla mig att det INTE styrs av möjigheten att ordna plats. Och ska någon inbilla mig att en dam som levt i 101 år inte bättre kan bedöma det än en biståndshandläggare. Skärpning!
 
Näst i tur för skämsstruten är Malta. Som avser att dumpa en "homofob av rang" - som Cecilia Wikström uttrycker det -    som EU-kommissionär. All heder och stöd till Cecilia Wikström - stolt att hon är norrbottning i förskingringen. Man häpnar att demokratin kan föra fram en person likt maltesern med såna värderingar men även Hitler valdes ju i demkratiska val.
 
Tror det var Jan Bergsten som skrev en krönika med rubriken/ingressen att i Luleå var det viktigt att mingla i de rätta kretsarna. Inte utan att jag funderar på det i turerna runt senaste arenaffären. Till priset av 10 miljoner suddas den anrika namnet Pontus bort. Rätten att radera det finns i en avsiktsförklaring som tagits på delegation. Vilket inte ens undertecknaren av avtalet kom ihåg förra veckan! Beslut ska enligt avsiktsförklaringen tas av Fritidsnämden - vars ordförande fick kännedom om avtalet via media förra veckan. Hon bekräftar i dagens Kuriren att hon inte känt till det så länge - "Men jag ska få information om hur, vem och varför på nämndens sammanträde på onsdag". Snacka om att ställa demokratin offside!
 
Karl P hävdar i artikeln att allt var klart redan 2010. Så att Fritidsnämden skulle fatta beslutet var bara ett spel för galleriet? Var det i Jans Bergstens mingel frågan avgjordes i verkligheten?
 
I SSU-härvan har ännu inte "någon" trätt fram - vore klädsamt om "den högre instans" - där avtalet förankrats enligt fritidnämdens ordförande - trädde fram? Skämmes - den högra instans som fixat detta utanför demokratins ram.
 
Ser att även Sticket avhandlar arenafrågan - och visst blir det intressant att se om och hur barn- och ungdomsdrotten kommer att kompenseras. Eller?
 
Nu kan man väl säga att det är bra att den dyra arenan fått någon form av finansiering - men visst hade det varit mycket bättre om det varit andra än vi elkunder och skattebetalare hade hostat upp pengarna?
 
I övrigt hade jag en alldeles vanlig blåmåndag igår - fast det var riktigt bra. Jobb, träning, Fråga doktorn. Vad kan jag mer begära?
 
Dagen blir svårare - enligt Kurirens horoskop ska jag inte förlita mig för mycket på min goda lycka - och NSD uppmanar mig att inte låta känslorna styra. Får hålla mig i skinnet idag.
 
Kristian och Krister har namndag - grattis alla ni.
 
Nu drar vi igenom tisdag - och njuter allt vad vi kan.

Retreat

2012-11-13. kl. 06.30
 
Utvilad efter helgen. Igår blev verkligen en dag i retreat här på Berigårn. Lite tv, lite dator och en snabbis till affären i g-stad. Men jämförelsevis en dag av retreat. I tystnaden genomfördes såna nyttigheter som att rengöra kylskåpet.
 
Minimerade mina numera vanliga översovningar till en kvart idag. Och startade som vanligt med hämtning av tidningarna. Möttes av regn förstås. Men det är klart - tänker man efter så nog har himlen många skäl att gråta - både sett ur den personliga och den mer världsliga dimensionen .
 
Tror aldrig jag sett Berigårn så vattensjuk. En intressant iakttagelse i klimatdebatten. För när det gäller snö och kyla så jämförs alltid med något tidigare årtal - det är liksom aldrig nytt rekord - och ändå påstås det vara ett utslag över hur dåligt vårt klimat mår. Men då har det i det allra flesta fall varit lika illa för himla många år sen också? Så nu är frågan har vi haft lika mycket nederbörd någon gång tidigare?
 
Dagens hetaste förväntas vara SAS svar på konkursryktet. Hör på TV att den akuta krisen är över. Såg någon på FB som bokat en resa för maj 2013 just med SAS. Hon hade ingen aning om problemen.
 
Undrar hur den här ekvationen går ihop? Enligt Yougov så drar Reinfeldt ifrån Löfven. Båda partierna ökar - socialdemokraterna mest. Tydligen så har de mätt både förtroende för partiledarn och opinionen för partierna. Om sån här bristfällig redovisning tycker jag inte.
 
Hur fel tankarna kan gå - Misshandlad med sparkar - är ju ingen ovanlig rubrik efter en helg - men av någon anledning gick mina tankar till "sparkstöttingar" - annars hade jag nog inte länkat denna nyhet.
 
Kan konstatera att det var tunna tidningar idag. Kuriren toppar med "Tuffare tag mot trafiksyndare" - ska bli något nordiskt samarbete för att komma åt såna som bara river sina böteslappar. Får intrycket av artikeln av Sveige inte gör mycket för att driva in böter som drabbat utlänningar som passerat här och bötfällts.
 
NSD kör perspektivet SAS som ettannyhet - och det må man ju säga att det verkigen har lokal betydelse - tänk Kiruna där bara SAS kör - förlåt flyger kanske är mer relevant.
 
Dagens behållning tidningsmässigt sett är Kurirens ledare "S struntar i länet?". Borde kunnat vara än skarpare - nästan unikt så lite Norrbotten fick i sossarnas infrastrukturmotion. Inga satsningar på gruvrelaterad infrasturktur och av norrbottniabanan blev en stump - i Västerbotten. Lägg till detta kilometerskatten  på lastbilstransporter - ett förslag som kommit lite i skymundan.
 
Från NSD kvarstår en irritation över artikeln om kvarlämnade kanyler. Märkligt att inte polisen tog med rubbet - inte lämnar de väl kvar farliga saker vid en trafikolycka? Och så då Lulebo som efter flera påstötningar inte rensar undan.
 
Nu återvänder jag till nuet - och konstaterar att Konrad och Kurt har namnsdag. Många såna känner jag - gratttis till er alla!
 
Idag blir det en helt vanlig måndag - med förmiddagsjobb och sen träning. Några små ärenden på stan också. Sen tror jag vädret inbjuder till govärme under yllepläden och lite tv-gloende.

Liten skandalunge

2012-11-11. kl. 09.00
 
Hittade en liten skandalunge - eller mediafiaskot som det kallades - när jag nätvandrade. Hade inte sett den om att Northland Basket låst in sig efter förlustmatchen mot Norrköping.
 
Liten skandalunge har väl jag också ställt till denna morgon. Lite barnsligt att protestera mot vädret - men när jag var upp vid sextiden och så survädret som dessutom dragit iväg med all snö blev jag lite uppgiven - la mig på soffan och drog yllepläden över mig. Och steg upp först klockan 8.
 
Blev en lång dag igår - Skellefteå tor tar sin tid - inkluderande en basketmatch - seger 89-29 - så var jag inte hemma förrän strax efter klockan 19. Och då hade "nyaste" kusinen ringt - Lena utanför Sollefteå - så det blev ett maratonsamtal med henne.
 
Har hört det förr - att SAS ska gå i konkurs. Idag är det ettannyhet i båda kvällsdrakarna - som väl inte längre kallas kvällstidningar?
 
Skulle önska att våra lokala nättidningarna blev lite aktuellare under helgerna. Då finns ju ingen konkurrens med papperstidningen. Idag finns minsann inget uppdaterat.
 
Tror att jag ska ta mig en retreatdag ála Berigårn. Tränade redan när jag steg upp - ingen TV - ingen radio. Bara njuta av den tystnad som blir intensivt påtaglig här. Inte ens några steg på övervåningen. Fast 09.50 sätter jag nog igång Vinterstudion - harmoni att pyssla på medan tävlingarna pågår. Lagomt att pausa då det är någon kändis som kör.
 
Nu njuter vi av den här söndagen - den kommer aldrig tillbaka.
 
 

Drömtydning

2012-11-10, kl. 08.00
 
Får nog snart göra slag i saken - gå en kurs i drömtydning. Helt fascinerad av hur verklig en dröm kan vara när jag vaknar. Idag vaknade jag halvfem - men somnade om. Och drömde. Var tillbak på min arbesplats från 60 och 70-talet (en dröm som väldigt ofta återkommer), Lokalen var sig helt lik. Min Addo-X var dock anpassad efter en vänsterhänt - det tror jag inte ens fanns i verkliga livet. Mina "kunder" såg ut precis som då.Grävmaskinsägare LN:s verifikatkartong var sig helt lik - drog upp en joggingbyxa ur den. Dock var kundnumret på Olssons Skrädderi Eftr ändrat. Själv fick jag parkeringsböter - och parkeringsvakten försökte förhindra mitt utbrott genom att påstå att vi var släkt - Hedlander trodde hon att hon hette.
 
Fascinerande hur verkligt det kan kännas - och när jag vaknar med en gokänsla i kroppen är det ju bara bra.
 
Bra dag igår igen - jobbade lite för länge - men nu känns det som om jag är riktigt ikapp och kan njuta en helledig helg.
 
Igårkväll njöt jag av att läsa om "Babels Hus" av PC Jersild. Boken om svensk sjukvård som väckte sån uppmärksamhet i slutet av 70-talet. Själv kan ju undra om inte sjukvårdspersonal av idag skulle känna igen sig? Rekommenderas till dagens landstingspolitiker!!
 
Ser att Karl Petersen inte tycker att det är så märkvärdigt att namnrättigheten till Pontus hallen sålts utan demokratisk beslut. Bara så att presentationen kom före beslutet (som ska tas av Fritidsnämden nästa vecka). Lite Kinastuk över det hela - där folket får rösta sen en liten klick makthavare redan utsett presidenten. Kuriren Sporten. Även läsvärt på sporten ii NSD "Kapitalets Utopia" - roligt att en sportjournalist kan tala om kulturarv och inte bara se "pucken glida i mål!!". Någon skrev nyligen att i Luleå är det viktigt att mingla med rätt personer?
 
På Kurirens ledarsida bollar Lotta Gröning med siffror om Norge som gör mig förvirrad. Norges oljefond är 3,7 miljarder - låter inte särskilt mycket tycker jag. Särskilt som om Norge sägs vara världens rikaste land. Lite senare i krönikan närmar den sig 4 biljoner. Men rätt intressant iaf med Norges modell - men vilket kattrakande det skulle bli mellan länets kommuner om en sån fond fanns?
 
Och regionfrågan fortsätter att väcka känslor. Och finns det ingen konflikt längre så skapar man en. NSD rubricerade igår "Ja till storregion" vilket i underrubriken visade sig handla om JA till region Norrbotten. Jag skrev om det på FB och fick stöttning av H - och faktiskt - vips ändrade de. Nu när storregionen fallit - och argumenten mot en region Norrbotten tryter då skräms vi med Ögren - Sticket i Kuriren idag. Nuvarande länsindelning lär vara från Axel Oxenstjernas tid - en ny kan knappast styras av ett illa omtyckt landstingsråd. Och frågan är väl om det kan bli så mycket sämre än att makten ska ligga på Sven-Erik Österberg och tjänstmän som kan gömma sitt ansvar i byråkratin?
 
Jättegrattis till Birgit och Åke Bergbäck som firar 50-årig bröllopsdag idag. Ett par med riktigt äktenskapstycke. Må ni få jättemånga år tillsammans!
 
Idag åker jag och barnbarnens mormor med till Skellefteå för att se Sara och Antnäs BK:s 98:or spela basket.
 
Slutligen vill jag rekommendera läsning av Mats Ehnboms krönika - Kuriren - När kommunens behov är viktigare än de asylsökande". Viktigt att kunna belysa och erkänna att det är problem med integrationen - vilket absolut inte är samma sak som att flyktingar/asylsökande/invandrare är problemet - som alltför många hävdar. Vilket leder mig till att också rekommendera läsning i NSD "Nytt land - men samma passion för jobbet" - om våra fina och superduktiga konditoriägare i Gammelstad.
 
Ha en bra lördag.
 

Vadå sponsring?

2012-11-09, kl. 07.00
 
Riktigt irriterad -  någon  (läs:högre instans - enligt fritidsnämndens ordförande) har sålt namnrättigheten på Pontushallen till Luleå Energi AB. Så nu försvinner det anrika namnet Pontushallen. Hur sexigt är det med Luleå Energi Arena?
 
Men det må då vara - åsikten i namnfrågan är nog som baken - delad. Men det handlar om en "våldtäkt" på vårt kulturarv - det fanns starka historiska skäl att det en gång - 1988 - döptes till Pontusanläggningen - Pontusbadet och Pontushallen.
 
Om det här nu handlat om nya friska pengar til idrottsrörelsen hade saken varit i ett annat läge. Men nu handlar det om 10 miljoner från ett helägt kommunalt bolag - pengar som annars kunnat kanaliseras till kommunkassan att användas till skola, äldreomsorg eller annan viktigt kommunal verksamhet.
 
Alltså samma skattepengar här som där. Och det till priset av att det anrika namnet försvinner.
 
Den "högre instansen" ville aldrig diskutera hur basketen skulle klara hyran för lyxanläggningen - kan tro att denna så kallade sponsring var klar redan då?
 
Demokratiunderskott så det sjunger om det!!'''
 
Funderade varför sossemedia låg så lågt när det glädjande beskedet kom - om att sossarnas minsann hade med Norrbottniabanan i sin infrasturkturmotion. Nu visar det sig att det egentligen bara är en "tumme" - en liten kort sträcka i Västerbotten. Mellan Umeå centrum och Dåva industriområde. För att kunna köra (S)opor! Och det till priset av att det inte har med några fler mötesplatser på Malmbanan och inte heller någon förstärkning av vägen mellan Pajala och Svappavaara - enligt Sticket idag. Vore det inte på sin plats med lite kiritiskt journmalistiks granskning av de tidigare brösttonerna?
 
Och tuppen överlevde iaf arbetsutskottet - förmodligen avgjordes dess öde väl av sossarnas fullmäktigegrupp möte igår. Kan hoppas att "högre instans" hade fullt upp med att förklara demokratiunderskottet i arenaärende - så kanske tuppen slinker igenom. Hönorna hurrar!
 
Dagarna rusar iväg - den som ropar ÄNTLIGEN fredag är falsk. Torsdagen rasslade bara till - men var väl helt okej med veckans tredje träning. Trött - men middagsvhilan gav ingen sömn. Och som lök på laxen hade jag svårt att somna igårkväll - och svårt att komma upp idag.
 
Teodor och Teodora har namnsdag - grattis.
 
Nu snart mot jobbet - tänk vilken lycka att ha ett jobb att gå till - och dessutom längta till varje dag. Inte alla förunnat. Ska vara effektiv idag - och sen se framemot en helledig helg. Det är en lyx som kommit till mig de senare åren - under min gruppledartid var nästan varende söndag vikt för inläsning av ena eller andra slaget. Plus alla andra politiska helgåtaganden.

Min misstänksamma läggning

2012-11-08, kl. 07.00
 
Tänkte minsann det - redan då nyheten var het. Underliga omständigheter. Nu är "rånet" vid Aurorakiosken rubricerat som grov stöld.
 
Och pengar till "Non fighting generation" sa jag nej till när det ringde till FP för länge sen. Luktade skumt till och med genom telefonluren. Artikel i pappers Kuriren - sidan.32. Bra med min misstänksamma läggning - har sparat pengar både åt mig själv och andra.
 
Misstänkte igår att jag höll på att bli rejält förkyld - men efter vila och många timmars sömn känner jag mig rätt okej idag. Låg nedbäddad under yllefilten från sen eftermiddag. Har faktiskt börjat läsa om "Babels hus" - och apropå närsjukvårdsutedningen som är på G inom landstinget - så skrev Jersild redan 1978 att det är Närsjukvård - inte stora sjukhus - som folket behöver.
 
Så fint nu när vi fått vintervitt - ett lagomt tunt lager på så där 1 centimeter eller möjligen 2. Men återigen - min misstänksamhet säger mig att den tyvärr kommer att försvinna.
 
Söker efter positiva nyheter att kommentera - men verkar som om nättidningarna undviker dem - alltså inte länkbara. Som artikeln i NSD om Linda Henriksson som trots en skada vi en ridolycka kämpar på och verkligen fångar dagen. Och artikeln i Kuriren "Hej då, tråkiga november!" - hur man piggar uipp sig i novembermmörkret. Men segern för Northland slås iaf upp.
 
Studsade till när jag läste i Kurirens ledare att "republikanerna har radikaliserats under inflytande från Tea-Party-rörelsen". Borde nog beskrivits som "högerradikaliserats" - känner man inte till fakta kan man annars få riktigt fel associationer.
 
Och fattas bara annat - att SSU återbetalt pengarna till landstinget - de som man i princip slulit. Undrar bara varför man gång på gång går ut med budskapet - förväntar man sig ett tack?
 
Nu dags för mig att tacka för mig för den här gången. Nu ska här duschas och kolla vikten. Plus 3,5 har reducerats till plus 1,9, Kan hoppas på något hekto tiull idag. Och så hoppas vi på en bra dag för oss alla.
 

Pudersnö

 
Fin förvintermorgon - ett tunt, tunt lager pudersnö. Så fint!.
 
Var en fin dag igår också - jobb och träning som vanligt. Sen hann jag med lite tvätt här hemma också. Med TV;n i bakgrunden avverkade jag sen boken "Margot", Undrar vem som haft behov av den? Gillar ju verkligen Margot Wallström - ur en "motståndares" synpunkt vore det en katastrof om hon blev patiledare för sossarna. Men boken gav verkligen inte mycket om politik - annat en och annan råsop mot bland annat Göran Persson. Annars tyckte jag den mest speglade en reseskildring för Bengt Ohlsson - författaren.
 
Erkänner - jag har också följt USA-valet. Bäddade på soffan framför TV:n - fövisso sov jag nog mest hela tiden- men vaknade till när det började dra ihop sig. Tycker förstås att rätt kandidat vann - fast egentligen utan entusiasm - handlade mer om att alternativet vore katastrof.
 
Till dagens glada nyhet utnämner jag NSD:s ettannyhet "Äntligen får han bo med sin älskade fru" - om Valle och Karin Nyström i Boden som tidigare nekades parboende.
 
Glad också över LF:s seger - oroande svag inledning har de ju haft.
 
Blir bara denna kortis idag - sen i starten som vanligt numer. Ett förbättringsområde att ta tag i. Gratulationer dock till Ingegerd och Ingela - namnsdag. Grattis.
 
Och nu blir det förlorarens tal på TV! Sen blir det väl Obamas segertal. För mig blir det jobb - men ingen träning idag. Ska hämta Thomas från flyget efter lunch. Planerar att åka på möte till Älvsbyn ikväll - men känns just nu som om orken inte skulle räcka till. Förhoppninsvis beror det bara på en stressig start.
 

Frostig, hackig och tuppig!

2012-11-06. kl. 06.30
 
En dag som denna - 6 november - är som för alltid inritad på hårddisken - Gustav Adolf dagen. Tänker föstås först på en av de sista verkliga orginalen i kommunfullmäktige - GA Selberg. Ett grattis till honom i hans himmel! Annars är det väl inte många som döps till Gustav Adolf i modern tid. Blir nästan nyfiken på slå på www.ratsit.se. I avdelningen onödigt letande kan jag konstatera att de två sista är födda år 1995.
 
Bra dag igår - mest nöjd över att jag kom till träning. Det var en hård kamp med latsmasken - han (för det är väl en han?). Jag var bitvis helt i underläga men lyckades resa mig på nio - och det blev en ordinär träning på en timma. Men så lyxade jag till mig med en kväll under yllepläden läsande boken "Vad mina döttrar bör veta". Utgångspunkten en dagbok skriven av en kvinna dödsjuk i cancer. Ganska banal historier - men fantastiska personbeskrivningar - tyckte mig känna dättrarna  Jennifer, Lisa, Amanda och Hannah in på bara skinner innan jag läst färdigt. Något onödigt läsning för en som inte begåvats med någon dotter kanske.
 
En skön kväll dock. Omsomning på morgonen irriterar mig. Friskt ute - möttes av en frostig bil som påminde om en gammal frysbox ej avfrostad på många år.
 
TV gick i bakgrunden när jag låg och läste igårkväll. Blev lite orolig över den kvinnliga metereologen som knappt fick fram vad hon ville säga. Det var en minst sagt hackig prognos.Funderade om hon drabbats av någon tioattack. Visade sig dock ha en helt naturlig förklaring.
 
Tidningarna var tunna idag också. NSD toppar med en miljöskandal i Övertorneå. Medan Kuriren kommer med det positiva budskapet - åtminstone för boende på Hertsön och Mjölkudden - att vårdcentralerna blir kvar. Irriterar mig dock på att det alltid pratas om de pengar som landstinget "förlorar" till privata vårdgivare. Utan att man faktiskt bör konstatera att man faktiskt också blir av med ansvaret för de personer som pengarna avser. Kan förstå om man tycker sig förlora pengar på kort sikt - men eftersom de privata kan utföra vård för de pengar de får - så borde ju förstås landstinget kunna göra motsvarande besparing. Eller?
 
En galen (?) tupp retar grannar på Bergnäset. Konstater att det glädjande nog är 5-3 till tuppen vad avser grannarna. Tänk att folk reagerar på tuppar och eventuella böneutrop - som måste vara rena barnleken mot glassbilen som skränar hela dagar i mitt bostadsområde.
 
Ja då är tiden liden - jobb och träning idag. Hur jag ska förvalta tiden därutöver är lite oklart - men en överfylld tvättkorg ropar på mig. Ska iaf INTE förslösa natten till någon amerikansk valvaka. Bara för mycket nu!

Ständig sol ger öken

2012-11-+5, kl. 06.30
 
Smågrälat på mig själv för att jag inte kom mig upp i tid. Hämtat tidningarna, knäppt igång motorvärmaren, läst tidningarna och nu vid datorn. Det är rätt skönt med med vanliga vardagliga morgonrutinerna också. Så sant som det är sagt - ständig sol ger öken.
 
Blev en lång dag igår - basket hela dagen. Första matchen i Överkalix - seger med 50-21. Sen match i Övertorneå mot IF Polcirkeln - resultat 64-22 - till Antnäs BK F-98 - med båda barnbarnen spelandes. Mötte vintern för första gången i år . vinterväg ovanför Överkalix.
 
Nu väntar stora utmaningar - hur länge tar det att få bort de 3,5 kg jag lagt på under semesterveckan? Vet iaf att jag INTE går till Viktväktarna idag.
 
Läser i NSD om mindfullness - träning i medveten närvaro. Har provat liknande - innan det blev modernt och trendigt - med Torbjörn Stockfeldt (tror jag han hette?). Och tror faktiskt man kan påverka hur man mår med positivt tänkande. Så jag bestämde mig för att söka positiva nyheter i tidningen. Men där var inte mycket att finna. Möjligen denna i grunden negativa nyhet - men där jag iaf kan glädjas åt att polisen lyckades. Behvligt för poliskåren också - hör på nyheterna att deras anslag ökat med 30 procent men att det inte alls syns i resultatet. Nu måste det ju vägas på nya uppgifter också - men verkligen värt att analyseas bättre.
 
Negativa nyheter från dagens tidningar skulle kunna fylla flera sidor. Upprörd blir man när man läser om 10-åringen som utsatts för psykisk och fysisk misshandel. Tycker att det är värt att beakta denna artikel och väga den mot polisens ingripande ovan. Kanske dags att i större utsträckning granska "träden" - föräldrarna - innan man dömer "frukten" - barnen?
 
Till dagens namn - Eugen och Eugenia - håller jag mig neutral - känner knappt några. Men till tidigare fullmäktige kamaren Eugen Karlsson (KD) skickar jag ett grattis.
 
Lite svårt att uppbåda något större intresse för det amerikanska valet - fast snarare borde jag väl säga att jag börjar vara tämligen less. Och bara häpnar när jag hör att Sahlin och Schlingman ska vara i TV-soffan även nu på morgonen. Det var de sista jag såg på Agenda igår. Låter inte heller som reprisering av den sändningen. Riktigt j-a fantasilöst - och nu hör jag att de är på väg in i TV-studion. Kan undra om det slafat över där?
 
Så nu väljer jag duschen framför TV. Sen ska jag pilla iväg mig själv till jobbet. Vanlig dag med förmiddagsjobb och sen träning.
 
Ha en bra måndag - livet är nu!

En snabbis!

2012-11-04, kl. 07.30
 
Kvardröjande semester (o)vanor - somnade om och vaknade inte förrän tjugo i sju. Något strssande. Då avfärd ska ske klockan 09,00.- till Doris för inmundigande av kaffe. Sen förbi stan och hämta Anke för att vidarebefordra oss till Överkalix. Basket där kl. 11 och sen i Övertorneå kl. 16. Så det får bli en snabbis här på bloggen.
 
Bra dag igår - fick faktiskt undan hela semesterpackningen - dock är det inte upptvättat än - men väl gömt i tvättkorgen. Åkte en sväng till jobbet efter lunch - och där var läget gott. Inte alls mycket som samlats på hög. Och dagen avslutades med en god middag på restaurangen "en trappa upp".
 
Tidningshämtning denna återigen regniga dag - DN hade återkommit efter gårdagens "blankning". Och sen har jag nätvandrat - där var inte mycket att skriva hem om.
 
Lyckades någonstans snappa att Sverket har namndag idag - grattis. Får också inkludera Tobias (Krantz) och Viola (mor) som haft sina dagar under min semster.
 
Inhöstade också en sorglig nyhet - att Hans "Nobbe" Norberg avlidit - endast 53 år ung. Sorgligt och tragiskt för nära och kära.
 
Nu ska jag "slipas, spacklas och målas" inför denna söndag. Nu hoppas jag på vinster för Antnäs baskettjejer. Njut av söndagen.
 
 
 
 

Mjukstart

2012-11-03, kl. 08.00
 
Mjukstartar bloggandet efter en veckas uppehåll med att tala om att nu är jag hemmavid igen. Efter en fantastisk semestervecka. Fast mjuk och mjuk - vågen visade plus 3,5 sen förra fredagen. Men det har varit värt varendaste propoint.
 
En regnig dag som denna passar det bra att tända ljus och minnas de som inte längre finns i vår dimension av livet. Med mor och far i högsätet förstås -  men också tre goda vänner som lämnat in under tiden jag haft semester; Folke, Sture och Roland. Ni finns i mina tankar!
 
Mer än så här blir det inte från mig idag. Nu ska det tas itu med baksidan av myntet - uppackning och tvätt. Och en liten tripp till jobbet blir det nog efter lunch - ingen baksida precis - längtar nog lite till att ta itu med det som legat till sig.
 
Ha en bra dubbelhelg - som Allhelgona kallades då jag växte upp.