04.30.00 pip.

2011-10-31. kl. 06.00

Oj så skönt med ordningen återställd - normaltid. Förvisso sov jag lite länge igår - nyttjade extra timmen redan på morgonen - men det blev en lika skön dag som vanligt - återställardagen. Och idag vaknade jag 04.30.00 - utan klocka och riktigt utvilad. Min kropp och själ gillar nomaltid. Kan vi inte sluta tramsa med klockvridningen hit och dit?

Känner mig taggad efter en helledig helg. Både för jobb och träning - ska försöka få in fyra träningar i veckan också - då är jag ikapp på flexkontot.

Nu måste jag säga två saker som legat och "pyrt".

Mitt barnbarn fick oanmält prov i nutidsorientering. Frågan var vad socialdemokraternas partiledare hette. Juholt var som bortblåst i minnet - men
hon skrev Super Mario. Historien förtäljer inte om hon fick någon poäng för det.

Det andra tänker jag ofta på framför TV:n. Vad sur jag skulle bli om jag inte vore "databuren". Nästan alla program slutar med att forts finns på webben. Som att köpa Allers och bara få omslaget - och möjligen någon sida till. Förvisso är det sällan jag själv hinner gå in till fortsättningen - men så j-a sur jag skulle bli om jag var utestängd från den möjligheten. Alla betalar ju lika TV-licens!

Tidningar är lästa. Kuriren toppar med sin 150-åriga historia. Det mittuppslaget ska jag lusläsa ikväll - intressant. Och NSD speglar ordspråket "den enes bröd den andres död". Om hur snöbristen slår mot skidanläggningar.

Gästledarskribent i Kuriren idag - Per Selstam. "Bakåt i grodhopp" - om Juholt. Slutar ledaren men att fråga sig när socialdemokraterna har fått nog. Vi får väl hoppas att det dröjer - det finns ju ett talessätt om oppositionens största tillgång! Kan väl gälla även om det är oppositionen som har tillgången?  Dock karikatyrteckning utan större finess!

Visst kan man tycka att statens 100 miljoner till rika Facebook är en onödig "handelsgotta" - men det är ju precis vad det är "handelsgotta". Att FB valde Sverige och att det slutligen blev Luleå beror troligen på det investeringsstöd som Sverige (och några andra länder) har möjlighet att ge. Osund konkurrens kan man tycka - men spelreglerna är nu sådana. Och det finns ju ett skäl bakom - regionala. Mycket osundare när kommunerna sinsemellan konkurrerar om konferenser och mässor med bjudmiddagar till etablissemanget! Apropå dagens "sticket" i Kuriren.

Att förklara nädvändig förändringar i LAS är inte alltid lätt. Jag tycker sonen gör det bra i artikeln som publiceras i Kuriren idag - "Det är ungdomarnas tur nu". Kommer ni ihåg vilka som var de första som begärde undantag från LAS? De "rörelsen" närstående Aftonbladet och BPA!

Och rapporter om hur många villainbrott som helst i Luleåtrakten. Förutom de som ni kan läsa om i lokaltidningarna kan jag rapportera ytterligare ett i Antnäs - dock inte inbrott men väl stulna extra ljus från bil. Vad förbannad man kan bli! Jag kan lova att varenda udda företeelse som sker här i närheten kommer att rapporteras.

Nu snart dags att få utlopp för "taggningen". Jobb på förmiddagen. viktväktarna på lunch, taxi åt gipsade svärdottern efter lunch och sen en sen träning är dagens schema.

En strikt vvv

2011-10-30, kl. 07.15

Oktober månad nalkas sitt slut - men än viktigare är att en strikt vvv snart är till ända. Vvv - viktväktar vecka. Igår käkade jag mumsmums som lördagsgodis - 4 st - från veckobonusen - 49 propointspoäng. Har bara nyttjat 17 av dem - och resten måste förbrukas idag - annars förfaller de. Men jag måste inte.

Annars inte mycket att orda om från Bärigårdsfronten - igårkväll fick jag telefonsamtal från Stockholm - för mig okänt nummer som jag dissade i förvissning om att det var någon försäljare. Dock har jag i efterhand kommit på att det var från Värmdö - så jag får ringa upp idag och meddela att allt är väl.

Vintertiden - normaltid - är äntligen här men inte hjälpte det mina yviga sovvanor - som ni ser på tidsangivelsen ovan. Måste sluta med att vila middag - det håller mig dessutom uppe sent på kvällen så jag hinner ta del av alla nyheter - allt på nättidningarna känns som gårdagens nyheter så här på morgonkvisten.

Snö över demonstranterna på Wall Street kan väl bli än mätare på hur uthålliga de är. Lite avundsjuk kan jag bli när jag tittar ut över mörkret här.

Och jag är beredd - på snö - igår tog jag en sväng till Boden - och Boten - och inhandlade ett par vinterkängor. Hade jag vetat det jag vet nu så hade det inte blivit Boden. Ombyggnad vid systembolaget och galleians 2-års jubileum gjorde bristen på parkeringsplatser akut!

Lite bekymrad blir jag när polisen efterlyser spårsnö för att få fast inbrottstjuvarna som härjar i Luleå. Eftersom mönstret brukar vara att de blir slut på inbrotten när snön fallit. Lite bättre självförtroende hos polisen eferlyses!

Att Annie Löf har Gudryn Schyman som förebild får mig att haja till även andra gången jag läser nyheten. Det framgår inte riktigt i vilket avseende.

Elsa och Isabella har namnsdag idag - grattis. Så måste väl även Isabell få räknas - grattis till kusinbarnet Grönborg.

Idag blir en hemmadag igen - ska börja med att ta reda på kläderna jag tvättade igår. Sen ger det sig säkert med sysselsättning.

Gamla nyheter

2011-10-29. kl. 07.15

Lästa lokala papperstidningar och en tripp på nättidningarna ger en känsla av gamla nyheter. Det kan dock bero på att jag missade Skavlan -
inte för avbrottet som upprört - utan att jag nickade till. Vilket i sin tur medförde att jag läste nättidningar på denna sida av midnatt. Känns som om penicillinets jakt på "bassilusker" spär på hösttröttheten!

Dåligt tajmad nyhet från regeringen är utredningen om e-röstning. Idagarna då tiotusentals lösenord fladdrat omkring i cyberrymden. Fast utredningar tar ju tid och it-säkerheten utvecklas -så visst är det rätt ändå. Mycket intressant artikel i SvD om en enkel åtgärd som fast borde kunna genomgöras till nästa val - utskriftsautomater för valsedlar. Betänk hur många ryggar det skulle bespara att slippa bära ton med valsedelskartonger - både här och där. Och vilka miljövinster då valsedlar i omlopp drastiskt skulle minska. Och rättvisa för nya partier - som artikelförfattaren trycker på.

När jag ändå är inne på Svd så får ni länken till Edwardssons försvar för M:s historieförfalskning. Mig imponerade det inte på - tvärtom - men var och en blir ju salig på sin vattuvälling. Så håll till godo!

Ledarsidorna ska ju vila på "salig tro" - men Lotta Gröning känns ju på dagens ledarsida som en liten gökunge i fel bo. Men hon tar chansen att blandar vilt - EMU och EU - och kärnkraften. Själv minns jag hur medlemsskapet i EU (inte EMU) - enigt Gröning och co - skulle föröda svensk ekonomi. Trots medlemskapet (eller tack vare) så står svensk ekonomi jämförelsevis sig starkre än någonsin. Och över att Norge och Kina vill vara med och vara SOLIDARISKA raljerar hon över. Och inte ett ord om att om man lever över sina tillgångar spelar det ingen roll vilken valuta man har - det blir Ebberöds bank i vilket fall. Amen!

Som de gamla sjunga kvittra de unga - själv hade jag inte sett "kvittret" i PT av SSU:s Charlotte Olsson. Skriveriena om Juholt beror på kapitalismen och alliansen köpt media, har hon skrivit i PT. Och folk är dumma som tror på det Expressen och Aftonbladet skriver.

"På spåret i Luleå" finns med under "skrivet och saxat" - men inte på nätet. Från Aftonbladet som apropå att Fridolin (MP) tycker att statens miljoner till facebook skulle satsas på järnväg istället - har konstaterat att det skulle räcka från stationsbyggnaden i Luleå till Sotaregatan. För er som likt mig inte kände igen "Sotaregatan" kan jag anförtro att det heter Sotargatan och finns på Östermalm.

Dagens adrenalinschock står dock rubriken "Nya inbrott" för. Alltså uppemot 20 villainbrott i Luleåtrakten under oktober. Och polisen verkar inte ha ett enda spår? Det påstås i folkmun att någon liga gripits i stockholm och att den har kopplingar till en del brott i Norrbotten - kan hoppas media följer upp.

Glädjande i alla fall med det civila ingripandet i Råneå som ledde till att dessa gunstlingar greps!

Viola har namnsdag idag - sänder en tanke till mor - Marianne Viola. Grattis på namndagen!

Nu dusch och sen havregrynsgröt. Och en hel lördag till förfogande. Mums!

Dagen efter

2011-10-28, kl. 06.30

Inte utan att det känns som dagen efter idag - dagen efter FB:s ankomst till Luleå. Mycket att glädjas åt liksom en del att bli förbannad på. Tänk att när Norrbotten får stöd av staten så kallas det bidrag - när det byggs förbifarter Stockholm och tunnlar lite här och där för samma typ av skattemedel så kallas det investeringar. Och inte har jag hört någon som klagat över våra basnäringars "bidrag" till statskassan. Värst är nästan Gustav Fridolin som tvärtemot miljörörelsen
går emot investeringsstödet.

På temat Luleå kan inte få allt konstaterade jag igår kväll att Luleå hockey förlorade mot Växjö.  Följde slutminuterna på Matchen direkt och hoppades på kvittering. Men vi gick samma öde till mötes som Östersund.

Som dagen efter måste det också kännas för OA som efter att ha skrivit dagens ledare i NSD får Synovates första mätning efter "Johultsåpan" som ger minus 6 för sossarna. Ledaren var förmodligen också skriven före det Juholts färskaste blamage avslöjades. Inte en siffra rätt när han skulle krossa Reinfeldt med antalet socialbidragstagare. Inte blev historien bättre då någon sekreterare först meddelade att han var felinformerad - men sen dementerade det. Det spär på OA:s egen teori att angreppen på Juholt kommer inifrån?

Hör på TV att vi fyrtiotalister historiskt sett är den mest kriminellt belastade generationen. Det var väl bara det som fattades i listan på allt som tillskrivs oss. Det kanske blir allt vanligare med gubbligor som får tillbringa ålderdomen på kåken istället för på hemmet?

Johan Håkansson, NSD skriver en intressant krönika om hur historien kommer att värdera gårdagen. Skönt med en journalist som kan behålla fötterna på jorden i halleluja kören - även om vi alla hoppas att etableringen ska låta oss sväva på moln framöver.

Annars får vi väl göra som moderaterna - försöka skriva om historien. Rättelse  om två år - enligt DN. Det finns som två skolor nu inom moderaterna - de som fortfarande håller på historieförfalskningen och de som likt Reinfeldt och Arkelsten är lite mer ödmjuk. Gästkrönikören i Kuriren igår försökte raljera under rubriken Vem gjorde vad för 90 år sen. Menande att det var svårt för oss att avgöra. Men även för 90 år sen dokumenterades det mesta och Håkan Holmberg inlägg i SvD igår kan tjäna som replik även till Kurirens gästkrönikör.

Apropå rösträttens tillkomst i Sverige var det någon som skrev på FB igår att om nu Staaff och Lindman sitter på var sin molntapp däruppe och tar del av diskussionen så skulle nog båda vara lika upprörda över det som står i moderaternas idéprogram.

Nåväl - nu är det fredag - igen. Glad att jag överhuvudtaget kom in på bloggen idag - efter att ha bytt lösenord både hit och dit. Drogs med i haussen! Idag ska det bli lite jobb - med betoning på lite - träning och sen ska jag stå till Saras förfogande för hämtning och skjutsning. Basketläger i Sunderbyn.

Simon och Simone har namnsdag. Gamla folkskollärare Boman i salig åminnelse. Simone känner jag nog ingen - men ett riktigt vackert namn. Grattis namnsdagsbarnen!

Äntligen!

2011-10-27, kl. 06.30

Dags för Fylking special - ÄNTLIGEN! Debatt om arenahysterin."Man pratar hela tiden om de ekonomiska fördelarna med en ny arena. Hur den skapar jobb och förnyar staden. Men alla oberoende ekonomer kan enas om att det argumentet är någonstans mellan överdrivet och komplett nonsens, säger Neil deMausse".
Idag på Kurirens ledarsida.

En riktig "solskenshistoria" fick jag mig till livs när jag hämtade ovanstående länk. Om tjuven som upptäckte att han stulit en lager med vänsterskor. Han - för det är väl en han? - får väl försöka klaga hos konsument Luleå.

Mindre solsken över anlagd brand i Bergviksskolan. Tur nog - eller skickligt nog - kunde räddningstjänsten begränsa elden. Blir dock något irriterad över att räddningschefen talar om "pojkstreck". Dålig signal!

Trist det här också - om smuggling av de återvändande Libyensoldaterna. Kastar skuggor över deras fina insatser - tyvärr. Stig-Björn Ljuggren skrev häromdagen att om man gör anspråk på att bli statsminister ska man ha förnuft som går vida över skrivna instruktioner - detsamma gäller här!

ÄNTLIGEN - tål att upprepas även för den uppgörelse som toppmötet kom fram till i natt. Intressant uppgift igår om att Kina är beredd att hjälpa till. Solidaritet från Kina - medan våra egna vänsterkrafter försöker dra politiska poäng genom att försöka få folk att tro att skuldsättning i euro är farligare än skuldsättning i drachmer.Det är förstås skuldsättningen som är galen och problemet - inte vilken valuta som används.

Idag fördelas dagen mellan jobb- mammografi-jobb-träning i nämnd ordning. Därefter - ungegär vid 16-tiden - blir det fri tid.

Igårkväll var jag till stan och tittade på ljusfestivalen - imponerande ljusspel vid museet - och himla vackert runt stadsparken. Verkligen en levande stad igårkväll - med massor av folk i rörelse. Bra initiativ i höstmörkret!

Kom inte ihåg att kolla om domkyrkans tornur kommit igång igen. Har lite samma problem med mitt armbandsbur. I morse hade det sackat så jag sov till 05.40.

Sömn och ljus - bra för viktnedgång - då borde jag med andra ord ha bäddat bra för en lyckat vägning på Viktväktarna på måndag - omedvetet.

Sovningen så länge innebär dock att jag inte har så mycket tid för reflektioner här på bloggen.

Men ska Sabina gratuleras på namnsdagen - Ausfelt särskilt ihågkommen. Grattis!


Gemensam sysselsättning?

2011-10-26, kl. 06.00

Kan misstänka att en gemensam sysselsättning igårkväll var att
byta lösenord både här och där. Dock har inte jag gjort det än - måste först hitta på ett par olika - lätta att komma ihåg.

Läkarbesöket igår gav både penicilin - Kåvepenin  och Voltaren. En 7-dagars går som ska torka ut slemsäcken vid armbågen. Först besöket på min nya Vårdcentral - Hermelinen. Förvisso fick jag vänta 20 minuter över tid - men en präktig gammeldags DOKTOR uppvägde det hela. Dr Mannerroos med en underbart sjungande finlandssvensk dialekt!

Ovanpå det blev det ett träningspass på gymmet. Dock inget av de gym som förrgårkväll utsattes för razzia från polisen. Fyra män gripna för provtagning. Undrar om det är så bra för kommande upptäckter att polisen informerar om att de fått tips från gymägarna?

Tyckte att jag skulle belönas då jag är sjuk - iaf medicinerar - så jag bäddade ner mig på soffan framför TV:n. Sover bara så skönt när jag får vaggas till sömns av halvtråkiga program. Och jag sträckte ut handen och slog av TV:n. Numer väcks man ju inte annars av myrornas krig.

Och som bonus efter en skön natt hade jag tidningarna inne i farstun redan klockan 5 - fantastiska tant Lilly - snart 88 är - hade redan hämtat dem.

Dock en koll på temperaturen - minus 4 - så jag har lyxat till det med att knäppa igång motorvärmaren för första gången i år. Ska skjuts kusinen till flyget.

Kuriren toppar sin papperstidning med Ekfors konkurs och att Ekfors Kraft kan bli kommunägt.
 
"Snusk på krogen" är NSD:s första nyhet - om att isen till drinkarna innehåller allehanda icke önskvärda "kryddor".

På Tunastigen har någon "kryddat" tillvaron genom att slå sönder ett antal bilar. Enligt vittnesuppgifter en bilburen förövare som sen lämnade platsen. Hände vid 2-tiden i natt - och ändå har både tidningarna hunnit få med det i nättidningarna. Journalistjour??

Med tanke på att sönderslagna bilar, misshandel, mord, villainbrott med mera känns som det mest frekventa nyheterna känns det skönt att få informationen om att brottsligheten faktiskt stadigt minskat - Kurirens ledare idag. Nu är ju ledarnas evidencestatus kanske inte den bästa - men jag har hört uppgifterna även från annat håll - så det stämmer nog även om man inte kan tro det.

För övrigt skrev Kurirens ledare igår att hjärt- och kärl sjukdomarna minskat - vilket skulle bevisa att det inte hade med livsstil att göra. DET skulle jag vilja syna?

Apropå ledare så skriver OA idag att den verkliga pensionsåldern i Sverige är 63 år. För några år sen - kanske fler än några - var den verkliga pensionsåldern under 60 år. Undrar om det handlar om sättet att räkna eller om det är en verklig förbättring. Trots den "nedrustning" för arbetsmiljön som OS hävdar?

I övrigt använder OA kraften i sin "penna" till att försöka stilla det inbörde(S)krig som rasar inom socialdemokratin. Andra dagen å rad han varnar för SSU-kulturen.

Hur man nu skriver det - den babys som blir den 7:e miljarde världsmedborgaren. Vi lär vänta på en sån - och frågan som ställs är om vi ska gratulera eller beklaga - från TV:s nyheter.

Gratulerar Amanda och Rasmus idag. Amanda i Överkalix så klart - och kompis Annes son - Rasmus. Och så Amanda Lundbom - hopp fallera - Lill Lindfors.

Idag ska jag jobba eftermiddagsskift. Först skjutsa kusinen, sen sjukhusbesök. Mätnings av nervledningshastighet! Träning och därefter jobb - vid 14-tiden.

Lagens långa arm

2011-10-25, kl. 06.30

Inte alltid så snabb - lagens långa arm - men nu har de gripit
Pitebon med miljonskulder som gömt sig i Spanien. Vet att jag läste om honom för bara en kort tid sen och förundrades över att man inte lyckats gripa honom. Men nu så!

Apropå lagens lång arm var det en armada av målade polisbilar vid landstingshuset igår. Möte med polisfacket. Skulle hämta pengar i bankomaten - men alla fyra 5-minutersparkeringarna var upptagna av såna bilar. Det var de fortfarande när jag passerade efter att ha besökt Kvantums automat - betydligt senare än 5 minuter. Hur tänkte dom - som så flagrant bröt mot skyltningen?? För övrigt hade de "bommat" parkeringsrutorna med ytterligare någa bilar. Men några "vassa" journalister som dokumenterat detta har vi väl inte?

"Bommade" gjorde också Luleå hockey i Göteborg. Mot Frölunda INDIANS - indiantillägget hade jag missat - får nog sluta lägga sportbilagan åt sidan.

Till avdelningen "bomskott" måste väl också räknas den registrering av norrbottningars livsstilsvanor som påstås ska ske. Enligt Kurirens ledare ska vi "tvingas" svara på en lång rad frågor när vi söker vård. Inte om sjukdomen vi söker för utan om vad vi äter, dricker och möjligen röker. Undrar vad som händer om vi vägrar? Ytterligare en grupp som ställs utan vård i Norrbottens läns landsting?  Undrar också om detta är något hemsnickrat av Ögren& co - folkhälsorådet Granström kanske? Eller om det förekommer i något annat landsting? "Ohälsosamt förmynderi" är bara förnamnet! Det tycker läkarna också - debattartikel från igår.

Och igår fick Arkelsten pudla - om rösträtten.  Och sossarna jublar förstås - fokus på annat än deras "sandlådelek" som OA snuddar vid på dagens ledarsida i NSD. Nu är rösträtten inte det enda området där moderaterna ägnar sig åt historieförfalskning - även om detta skrivs av Aftonbladet finns en del att ta fasta på. Lyssnade på en del från stämman och fick höra hur de strök meningen om att sträva efter en jämn fördelning av hemmasysslorna. Inte ens kompromissförslaget om en JÄMNARE fördelning vann stämmans gehör. Intressant att höra Gunilla Carlssons uppräknande av moderaternas tillkortakommande inom jämställdhetsområdet - allt från motståndet att upphäva sambeskattningen till pappamånaden. Och då citerade hon ändå inte den högerriksdagsman som var rädd att släppa in kvinnor i riksdagen - för då skulle det bara debatteras färgen på gardinerna.

Nåväl - nu har jag "öppnat" en ny dag. Becksvart var det ute. Passande då det idag är 2 år sen mor Marianne lämnade oss. Saknad!!

Rolf Byström ska gratuleras på 85-års dagen - still going!

Idag blir det jobb, läkarbesök (armbågseländet!!) och sen träning. I nämnd ordning.

Står tiden stilla nu?

2011-10-24, kl. 06.30

Läser i Kuriren att "I en evighet står tiden stilla" - om att Domkyrkans tornur har stannat på 14.18. Om vår herres egen klocka har stannat så kanske vi kan hoppas att tiden går lite mindre fort. Fast helgen ska jag inte klaga på har varit helledig och det känns som en evighet sen jag var på jobbet.

Vädret har jag hunnit känna på - varmt och fuktigt idag. För mörkt att avläsa temperaturen - men ingen frost iaf.
FN-dagen idag - och Evert och Eilert har namnsdag - grattis!

Tänker att vi är ett lyckligt lottat land och folk utan något som kan kallas naturkatastrofer i alla fall jämförelsevis. Nu har
Turkiet drabbats av jordbävning - och i Thailand kämpar de mot översvämningar.

Kuriren fortsätter att toppa sin papperstidning med "Kuriren granskar" - om läkaren som skrev ut droger mot sex. Nu kan vi läsa att "Läkaren kan ställas in för rätta". Bra så!

"Skadad vägrades ambulanshjälp" ropar NSD:s topprubrik ut. Dock svårt av artikeln att bedöma om det är saklig kritik.

Mycket om moderatstämman - både lokalt - Kurirens ledare och i form av TT-telegram. Reinfeldt syns ha tagit ut åtminstone halva valsegern 2014 - inte utan att gamle centerledaren Hedlunds varning om att inte sälja skinnet innan björnen är skjuten känns aktuellt!

Fast när s ligger på 25 och m på 35 procent i senast sifon är det väl lätt att bli högmodig. Lägg till detta skillnaden i förtroende mellan Juholt - 15% och mot 68% för Reinfeldt.

Kom upp i tid idag - fem i fem. Nu ska jag förvalta den tiden genom att inte sitta för länge vid datorn och nättidningarna. Idag ska det bli jobb och träning. En lite hemlis - funderar på att anmäla mig hos Viktväktarna idag.

Till sist; välkomnar debatten om kommunernas ansvar för arenabyggen för elitlag. Arenor som uteslutande gynnar elitverksamhet som är att jämföra med affärsverksamhet. Soffadebatt på TV också nu på morgonen - ska försöka passa in den mellan dusch och havregrynsgröten!

Repriserat?

2011-10-23. kl. 08.00

Ingen kul repris precis -
två nya villainbrott och misshandel - även denna gång av 3 män. Exakt kopia av fredagskvällens förövelser. Nu vill det till grannsamverkan - håll koll på främmande bilar i området. Jag hoppas polisen uppmuntrar äldreomsorgens nattbilar, tidningsbud och taxi att hålla koll och tipsa!

Men det gäller också att ta tillbaka fokuset på orsak och verkan. Inbrotten sker i huvudsak för att finansiera missbruk och misshandel sker nästan alltid under drogpåverkan. Känns som om det blivit lite bortglömt.

En härligt ledig dag igår. Hemmapyssel på morgonen - kokade bland annat blåbärsgröt som jag levererade till Västbacken - där 3 av 4 älskar den. Basketmatch i Antnäs där Saras lag - 97:or - vann med 20 poäng över Antnäs 98:or. En måste-vinna-match för "stortjejerna". Sen fixade jag middag/lunch till familjen  Sundström med medhavd hemlagad köttfärslimpa á la mor Marianne. Gofika hos Nancy och May-Britt avslutade sejouren i Alvik/Långnäs.Därefter en lugn hemmakväll med kamerala insatser.

Idag kan vi glädjas åt valet i Tunisien. Måtte de lyckas och demokratin fortsätta att utvecklas. Maria Lundqvist Brömster - FP-riksdagsledamot från Västerbotten är en av de svenska valövervakarna.

Gläds också åt att Luleå hockey fulländade sporthelgen med vinst på Djurgårn. Ett av mina favoritlag - men blod är tjockare än vatten. Före detta så vann ju basketen både dam- och herrmatchen!


Igår såg vi för övrigt de första snöflingorna - men det blev inget bestående resultat. Vackert och frostigt på morgonen - men inte längre än så. Dock har nu även utförsåkning dragit igång så vi vet säkert att det är vinter.

Liten kuriosanyhet från Luleå i Aftonbladet idag. Fjärrskådare som tipsade så att stulen bil återfanns. Skulle inte han kunna anlitas för den försvunna Rånebon också. Wikström heter han - men jag undrar ändå om han möjligen är släkt med den legendariska Saida Andersson? Och Bengt A?

Sifo bjuder på dagens kalldusch för Juholt och sossarna. Den lägsta nivån i Sifo sen 1967. För att få perspektiv kan nämnas att det är före jag hade rösträtt.

Idag blir det hemmapyssel mest hela dagen. Kusin Kerstin och jag ska göra sista insatsen inför "vintringen" nämligen ta ner Ebbas gunga som hänger kvar i den gamla rönnen. Dagen ska sen toppas med basketmatch i Antnäs igen - denna gång Lisas lag i en seriematch.

Mjölnarens Irene

2011-10-22, kl. 08.00

Tänk idag lyckades jag - iaf till hälften - hinna lyssna till Da Capo. Drog mig till halvsju - men kom av någon outgrundlig anledning ihåg att slå igång radion. Belönades med en låt av Sickan Karlsson och så Mjölnarens Irene med sångare jag inte kommer ihåg. Vilka nostalgikänslor och minnen om far och mors gamla 78-varvare som forfarande ligger nedpackade någonstans i huset.

Glädjeämne från igår -
barnläkaren friades. Min intitution har hela processens gång sagt mig att det måste bli så.

Och apropå läkare så gratulerar jag Kuriren idag som gjort avslöjanden om läkaren med sexköpsmail vilka ledde till att han äntligen fick sparken från VLL. Man kan ju verkligen undra om man kan lita på socialstyrelsen?

När jag hämtade länken till läkaren fick jag två tråkiga nyheter som inte fanns i papperstidningen - två villainbrott och tre män som misshandlat en kvinna.

Rökfritt ska det bli vid entréer i kommunägda fastigheter bland annat stadshuset. Kan vara konstatera att kommunens kvarnar mal långsamt. Stadshusentrén aktualiserade jag redan för säkert 10 år sen. Här ligger ju faktiskt landstinget långt före - infördes vid SuS redan från början.

Och apropå kvarnar så finns den en del som inte mal alls. Iaf som vi ska tro Östmans svidande vidräkning med moderaterna i Norrbotten i allmänhet och Mattias Karlsson i synnerhet. Jag är nog benägen att hålla med och tyvärr är det väl så att det är lite så och så numera med de undantag som Östman nämner - Boden.

Med anledningen av rubriken om att 4-åringen i Ljungby levde i misär så undrar jag vad upplösningen på detta blir? Enligt vad jag hört/läst tidigare så har familjen flyttat massor med gånger - mellan olika kommuner. Och någon överföring av gjorda utredningar har inte skett. Förvånar mig inte alls - revirgränserna inom kommunen är nog stelbenta - hur ska det då inte vara mellan kommuner.

I helgen ska jag vara helledig - efter engagemang 3 helger i rad är jag nästan beordrad till det. Skulle kunnat vara på SV-stämma i Boden - men "friskrivit" mig. Och med knappt några dåliga samveten för saker som borde varit gjorda ska jag njuta. Börjar med att åka ut vill Västbacken om någon timme. Basket i Antnäs klockan 12.

En sak till; nu får landstinget i Norrbotten ge sig - har lagt ut direktiv till vårdcenralerna att läkarna ska inventera patienternas levnadsmönster - oavsett vad vi söker för. Kan bara hålla med de läkare som skrivit dagens debattartikel. Tyvärr inte utlagd än - men Kurirens debattsida.

Marita och Marika har namnsdag, grattis!!

Svallvågor och mediaskuggor

2011-10-21, kl. 06.30

I svallvågorna efter Juholtaffärererna och i skuggan av flera mord smyger sig Hägglund fram. Hörde på radion igår att han hade fått stöd av 16 (av 26) distrikt medan Odell hade stöd av 4 om än starka. Det borde väl vara klart då för hur var det med myrorna och elefanterna! Och Odell har skaffat
en liten kampanjstab - med två starka unga kd-kvinor.

Och media får inte riktigt fart på drevet mot Bildt - trots att han nu belagts med att ljuga.

Det är förstås svårt för vilken nyhet som helst att konkurrera med det faktum att Khadaffi nu äntligen är död. Många hade önskat att han gripits levande för att ställas inför rätta. Själv är jag kluven - tycker nog att det är ganska skönt att slippa den långvariga mediabevakningen och upprepningen av allt ont han åstadkommit. Får hoppas att han får sitt rättmätiga straff dit han kommer. Hör på TV att det nu spekulras i vem som ska ta åt sig äran av att ha dödat honom.

20 oktober lär bli en historisk dag. Och då kommer jag också att minnas att den dagen begravdes Sveriges hockeylegend Tumba.  Någon som kommer ihåg att han hette Johansson? Nu bara Lasse Björn kvar av barndomens idoltrio - Björn, Stoltz och Tumba. Månne jag börjar bli gammal?

Lite för många ouppklarade mord - både i nutid och dåtid. Läskigt med likheten med mordet utanför Alingsås och mordet  utanför Härnösand för ett antal år sen. Två gripna i det aktuella fallet - kan bara hoppas att det är rätt personer som tagits?

Kuriren toppar med avslöjanden om läkaren som försökte byta sex mot droger. "Avslöjar" nya sms som socialstyrelsen sägs ha missat. Hjärta och lever som gav annars dödsdömda nytt liv!!

En stark artikel med Ing-Mari Åberg där hon berättar om sonens död och hans organdonation.

Och idag kommer Juholt till Kiruna. Och Alf Sundström kommer till mig - det smäller högre.

Intressant diskussion om moderaterna är idélösa eller inte. Av citaten i ledaren att döma verkar Reinfeldt ha tagit till sig den beskyllningen och tillbakavisar den. Han är så nöjd, så nöjd med de goda Sverige vi har och vill bygga vidare. Inget fel i det men det är väl det som skiljer konservativa från liberaler - där vi liberaler tar utgångspunkten från alla de som inte har det så bra?

Gårdagen var en bra dag - trots att jag ballade ur och gav fanken i att göra veckas 4:e träning. "Flexkontot" får nollställas nästa vecka istället. Nu hann jag med lite hemmaröj istället. Och inköp av ny hemmatelefon.

Ursula och Yrsa ska gratuleras på namnsdagen.


Svarta rubriker

2011-10-20, kl. 06.30

Som om det inte är nog svart i höstmörkret så avlöser den ena svarta rubriken ytterligare svarta rubriker. Otäckt med
avrättningen i Alingsås. Som om det inte är nog trauma med den dödade pojken i Ljungby. Det blir lite bissart att ta till sig då allvarliga och sorgliga rubriker blandas med sånt trams som vem som sa vad och mobbade vem i "Bonde söker fru". Tänker att rubriksättarna skulle kunna använda olika färger och nyanser på rubrikerna - för att liksom förvarna oss om det undeliggande allvaret?

Glatt organge färg vill jag ha på rubriken att EU stöder Norrbotniabanan. Tänk så glad Åke Bergbäck i Kalix ska vara - som redan för himla många år sen talade sig varm för Europakorridoren. Hoppas att både Åke och jag får vara med om starten på banan iaf.

För girighet och fusk får vi välja en färg som är billigare än andra - det kommer att gå åt mycket. Kommun/landstingsanställd i Piteå polisanmäld. Bara en i raden - varenda dag dyker det upp nya - både lokalt och nationellt. Mannen som lurade till sig 14 miljoner är ju en helt otrolig historia - med tanke på hur nitisk och njugg Försäkringskassan är gentemot hederliga medborgare.

Apropå Försäkringskassan så har det nu kommit en prejudicerande dom som ger Försäkringskassan bakläxa. Bedömningen vad avser livslång nedsatt arbetsförmåga och kravet på rehablilitering har feltolkats. Det gläder mig särskilt när jag håller på att bistå en person som utsatts för just detta. Försäkringskassan tycker att vederbörande ska pröva och eventuellt övergå till skyddat arbete. Idag kan vederbörande försörja sig själv till 50 procent - men Försäkringskassan tycker att det är ett bättre alternativ att gå över till skyddat arbete - och försörjas på heltid av staten. Det blir nog ordning på sjukförsäkringssystemet också ska ni se - även om vägen dit har varit smärsam med många upprörande fall!!

Glad blir jag när jag ser artikeln i NSD om "Fixar´n" - ganska många små positiva avtryck har jag satt som gruppledare för FP.

Begreppet "sista länken" lärde jag mig igår - handlar om fallet med Ganna och andra gamla som utvisas trots att deras enda anhöriga, släktingar och vänner finns i Sverige. De som absolut inte har något kvar i det land det lämnat. "Sista länken" avskaffad av sosseregeringen - det är väl därför Fredrik Lundh Sammeli hellre talar om "ömmande skäl". S är hand i hand med moderaterna som inte vill återinföra den!!

Ena tanken ger en annan - apropå moderaterna. Undrar om Kurirens ledare idag har fel sifferuppgift. Bara 180 motioner till moderaternas stämma i Örebro. Trots både ett nytt idépolitiskt program och ett kommunalt handlingsprogram. Som jämförelse kan nämnas att Folkpartiet hade ca 500 motioner till landsmötet - trots att programmet kommer först nästa landsmöte.

Nä nu måste jag lägga på ett kol. Får besök på jobbet redan klockan 9. Prat- och fikagäst. Sen hörselkontroll klockan 10.15. Träning så klart - 4:e i veckan - sen ligger jag åter på snittet 3 per vecka.

Och så gratulerar jag - slutligen - Sibylla som har namnsdag idag. Grattis!

Så talar "högern"

2011-10-19, kl. 06.45

Så glad att 91-åringen inte utvisades igår. Är det inte lite (mycket) skämmigt för Sverige att Europadomstoen tog oss i örat? Men mest skämmigt ändå
Billströms uttalande om att vi inte har råd att låta en svårt sjuk 91-åring - utan släktingar i hemlandet - få stanna hos barn och barnbarn. De må kalla sig nya - moderaterna - men nog är det gamla högern som talar - visar sitt rätta ansikte.

Läste ovanstående igårkväll - och det har följt mig hela natten - nu har jag skrivit av mig. Gårdagen var annars bra - jobb och träning. Dock sov jag nästan hela kvällen - som en klubbad oxe - jag som bara skulle vila en stund. Steg upp först vid 21-tiden - uppdriven av längtan att fortsätta med Per Ahlmarks bok. Svårt att sluta läsa så det blev en tämligen sen kväll iaf.

Viner runt knutarna idag - hade jag haft hatt när jag hämtade tidningarna hade jag verkligen fått hålla i den. Löven rasslar i blåsten - känns höstigt - dock ganska varmt så ingen anledning att klaga för mycket.

Inte ofta jag har anledning att hålla med MUF - men jag hejar på deras försök att få in en ung utlandsfödd man i moderatetnas partistyrelse. Det föranleder Kurirens gästkrönikör Bred att hävda att MUF kvoterar bort ideologin - den som ska bestå i att inte kvotera. Med 35 år i poltiken kan jag berätta att valberednings- och nomineringsarbete alltid handlar om att "kvotera". För vem kan med 100-procentig säkerhet säga att A är med kompetent än B? Det beror förstås med vilka ögon man ser. "Kvotering" handlar om att samla ihop olika former av kompetens för att få en riktigt bra helhet.

Bred skriver att "ungdom däremot är per definition brist på erfarenhet". Oförskämt skrivet tycker jag - för det är faktiskt också en erfarenhet att ta tillvara!!

Upprörs över artikel i Kuriren där Råneåskola inte klarat av mobbing. Den mobbad ska nu tvingas att byta skola. Upprörande! Bra att föräldrarna orkat med att anmäla!

Ovanpå mobbningen läser jag om ungdomar som hånade åldringar offentligt - på bussen. Ungdomligt oförstånd säger/hoppas någon i artikeln. Risken är väl att det handlar om "sådan husse sådan hund" - dvs att det inte markerats ordentligt vid andra övergrepp inom omsorgen. Där folk som missköter sig gravt ändå får stanna kvar och så vidare.

Undrar vad det är för fel med tanken att förbjuda försäljning av tomter som tilldelats via kommunens tomtkö? Nu diskuteras om att höja tomtpriset och/eller att kraftigt höja vitesbeloppen. Petersen och Hedstig oeniga om vägen - mänhända kan ni kompromissa med folkpartiets gamla förslag om att tomten återgår till tomtkön om man försöker spekulera med den? Artikel i NSD, sid 9.

Idag har Tor och Tore namnsdag - grattis.

Nu tar jag tag i den hör dagen. Det blir jobb och träning och så lite ärenden som måste göras. Hoppas få tid att läsa färdigt Ahömrk ikväll.

Det blev lite sen publicering av detta inlägg - tappade nätet.


Berlusconi-land

2011-10-18, kl. 06.30

I dagens NSD skriver Eva C en insändare med rubriken Berlusconiland. Läsvärd - inte länkbar än - men kommer senare idag som en "tyck till" insändare. Bakgrunden är "
Lasse Näsvall såpan" som blommade ut när jag var i Karlstad. Idag följs den upp även på sportsidan. Känner Lars som en trevlig och sympatisk kille - men jag häpnar över hans oförmånga till "sjukdomsinsikt" - han förstår inte ens att han agerat fel. Inte alls långsökt att korruptionen i Göteborg nämns i artikeln. Läsvärt!

Och Karl P ska bli ornitolog - vi får bara hoppas att ornitologerna inte inspirerats av IFK Luleå och vill ha honom som ordförande?

Huvudnyheten i NSD är annars "Törstig datajätte" - om serverhallarna. Där kan vi läsa att bolaget kommer att betala 8.26 per kubikmeter vatten - medan du och jag betalar 18,04. Med tanke på att vatten faktiskt är en bristvara seddd i ett litet större perspektiv känns det märkligt att belöna en hög konsumtion på det sättet. Och hur rimmar det med att kommunen inte får ge specifikt företagsstöd?

På ledarsidan ägnar sig OA åt att försöka tvätta "Juholtaffären" genom att ta fram exempel på vad andra gjort och inte gjort. Ungefär som 5-åringar brukar hävda att det minnsann var kompis som började. Regler eller icke regler - faktum kvarstår: Juholt har flyttat in till sin "kulbo" och generöst låtit skattebetalarna stå även för hennes hyreskostnad. Må vara att det inte är juridiskt angripbart - men vem vill ha en statsminister med så dåligt omdöme? Han kritiserar också "kryp(S)kyttet".

Viktigare än alla ledsidor i världen - JULMUSTEN är här. Nu får jag gå och dregla i 2 månader för ingen tjuvstart här inte. Den tillhör skinkan och sillsalladen.

Igårkväll blev jag helt uppslukad av Per Ahlmarks bok "Gör inget dum medan jag är död!". Har läst ungefär hälften och bläddrat i resten. Och apropå "krypskytte" så är vi glada att socialdemokraterna ägna sig åt det internt så vi slipper fler konstruerade/gillrade "dataaffärer" - noterat att sossarna ägnade sig åt sånt redan 1948 - Seth Molanderaffären med beskyllningar mot Folkpartiet - som friades - medan Molander fick gå. Men skadan var redan skedd!

Också minnesvärt från Ahlmarkboken också ett kort men kärnfullt kapitel som hyllar Birgitta Ohlsson - Per vill leva så länge att han får se henne som partiledare för FP - det vill jag också!!

Verkar som om jag börjar komma i fas med mina tidigare goda morgonvanor - idag upp kvart i fem. Men tiden krymper ändå - för idag måste jag starta en timme tidigare än vanligt - däckbyte klockan 08.00.

Ha en god dag - och gratulera Lukas om du träffar någon som heter så.

Vardagslunk

2011-10-17, kl. 06.00

Åter i selen. Sen hemkomst igårkväll - 22.30. Kändes som en lyx att få ta den vanliga promenaden - 62 steg - till brevlådan och hämta in tidningarna.

Men så becksvart det är ute. Visst längtar vi efter snö nu? Läste på Facebook om regn i Kiruna - är det slut snö där nu?

Ska inte ge mig på någon summering av landsmötet - känns övermäkigt efter 3 långa och intensiva dagar. Och så är det så fiffigt att man faktiskt kan se landsmötet i repris på hemsidan -
http://www.folkpartiet.se/. Om ni inte hinner med annat - så se och hör iaf Jan Björklunds inledningstal. Så förstår ni varför ni är folkpartister - eller borde bli det! Och så kan ni kolla in våra norrbottniska representanter som gjorde många och bra inlägg!!

Verkar vara något vajsing med TV:n på morgonen. Signaturen för morgonnyheterna startade - men kom av sig. Nu rullar bara dagens meny för ettan?

Inte några upphetsande nyheter i lokaltidningarna. Villainbrott, fyller, misshandel och bilolyckor - varav en med tragisk utgång - första nyhet i NSD. Till raden av vanliga nyheter kan läggas mitträckspåkörningar. Undrar om det finns någon statistik på det? Och varför de händer? Kuriren toppar med att Storheden ska bli ännu större.

Inte något ont som inte har något gott med sig kan Morgan Johansson nog konstatera. Inte hade jag klickat på länken till artikeln om förbud mot MC-västar - om det inte varit för att Morgan blivit känd i "Juholtaffären". I sak håller jag med Kurirens ledarskribent - västförbud kan jämföras med att bekämpa bankrån med förbud mot strumpbyxor.

Får nöja mig med ett kort inlägg idag - blommor som ser vissna ut och högar av tidningar och kläder väntar på åtgärd plus att jag längtar till jobbet för att hugga in på högarna där.

Men grattis till kompis Birgit som fyller idag. Nästa år blir det stor fest! Skickar också en födelsedagshälsning till vår eu-parlamentariker Cecilia Wikström - grattis. Tänker förstås också på kusin Eva - som lämnade oss alldeles för tidigt - hon skulle firat sin 60-årsdag idag.

Nu njuter vi av dagen!!


Hemfärd

2011-10-14, kl. 07.00

Idag är det hemfärd - mycket som har hänt - men aldrig tid för att reflektera och skriva på bloggen. Få se om jag kan sammanfatta i morgon när jag är åter i vardagen.

Flyt

2011-10-14, kl. 07.00

Verkar som vi har flyt idag - mina ombud flyger till Arlanda och bilar sen hit till Karlstad. Luleåplaner är 20 minuter före tidtabell och Kirunaplanet dito 15 minuter.

Fast det kan väl knappast anses som flyt att starta landsmötet samma dag som Juholt tvingas avgå?

En bra dag igår - träffade många gamla vänner - och än fler lär det ju bli idag.

Har läst lokaltidningarnas e-tidningar. Konstigt att jag minns mycket mindre när jag läst på nätet än när jag har tidningarna i handen. Fast egentligen är det inte så konstigt - vi lyssnade igår på teorier om inlärning - och det handlar om alla sinnen. Att känna tidningen i sin hand betyder nog någon procents mer inlärning?

Minns dock att NSD gör ännu ett avslöjande om "korruption". Lars Näsvall har varit
den gode givaren - med skattebetalarnas pengar. Tror det finns mycket mer att avslöja i den här branschen! Kommunen själv borde göra en revision på detta - finns nog många "småpåvar" som gör sig populära på detta sätt.

Förlust för Luleå hockey - för min del smärtar det mindre när det är mot Skellefteå. Jag vill att det ska gå bra för dem också. En rättvis fördelning kan vara att de båda vinner sina respektive hemmamatcher!

Noterar också att NSD:s ledarsida inte med ett ord nämner Juholtaffären. Måste vara unikt i tidningsvärlden i dag?

Nu ska jag kolla om flytet fortsätter - om mina ombud har landat.

Inte säkert att jag kommer att kunna blogga mer här från Karlstad. Får ju en rumskompis -Carola - som kanske måste få lugn och ro på morgonen.

Tågar

2011-10-13, kl. 08.50

På 53 mot Karlstad. Glömmer jag att stiga av så hamnar jag i Oslo. Skulle väl vara kul - där har jag ju faktiskt en farbror så husrum går väl att ordna.

Husrum har jag ´haft i natt på Jakob Westinsgata 8 - hos Gina. Trevlig födelsedagsfest igårkväll hos hennes väninna Ingrid - med rötterna i Jämtland.

Var dock dåligt nät - förmodligen beroende på jättetjocka stenväggar i huset. Så det har varit dåligt med . Åkte in och ut - irriterande.

Ovanligt bra täckning här på tåget - så nu ska jag reparera skadan. Har dock förstått att Juholt sitter kvar än - måste läsa NSD:s ledare där jag förstår att OA försöker besanna terorin att någon vill skada Juholt.

Grattis till Berit och Birgit som har namnsdag idag. En särskild hälsning till "trollet" Birgit.

Ha en bra dag - förhoppningsvis får jag en tidig morgon i morgon - och hinner både läsa e-tidningarna och skriva blogg. Kram.

Nio liv

2011-10-12. kl. 07.00

Plågsam historia - menar inte Juholt -
det här med Saab. Undrar hur länge det varit nära konkurs. Och nu är de i det läget - igen. Själv har jag det ju på bra avstånd - men så plågsamt det måste vara för anställda och andra som lever nära. Verkar som om Saab likt katten har nio liv - men nog tär det väl på det sista nu?

Får nog föra in en liten bit mörk choklad på frukostmenyn - verkar som om det kan ge lite extra liv. Risken för stroke lär minska. Forskning från USA.

För övrigt reflekterar jag ofta över om det verkligen kan forskas om vad som helst. Dataspelande mammor och 1695 års psalmbok är det senaste områdena som jag hört har dissikerats av forskare. Till vilken nytta kan jag fråga mig? Och vems pengar förslösas på detta?

En bra dag igår - igen. Jobb och ett rejält träningspass så svetten rann. Så blev det en lugn kväll. En stunds vila på soffan innan fotbollen. Och vi vann, vi vann. Och många målchanser och sammanlagt 5 mål. En riktigt tittarvänlig match. Dock missade jag programmet Efterlyst som ju skulle handla om det mystiska försvinnandet i Råneå.

12 oktober har vi hunnit fram till nu. Kusinbarnet Hendrik skulle fyllt 43 - men han lämnade oss redan 1997 - begravning i oktober.

Själv ska jag "fira" den här dagen med att jobba hemifrån. Vilket innebär att jag faktiskt får se partiledardebatten på TV. Ska bli spännande att se Juholts kroppsspråk - undrar om han ser lika strykrädd ut som Hägglund gjorde i söndagens TV-debatt?

Någon slutsats om norrbottningarnas "dom" över Juholt är för tidig att dra av denna enkät - bara 8 som svarat än - när jag skriver detta. (Undrar om länken uppdateras allt efter?) Men NSD toppar första sidan med att kommunalråden i Norrbotten dömer ut Juholts agerande. Vad kan det annat göra?

Om jag ska sia om Juholt så är det att han kommer att frias av förundersökningen. Och själv kommer han och hela rörelsen att försöka använda det som att han därmed inte begått några fel. Men de sossar som skrev den här artikeln i SvD igår slog huvudet på spiken - spelar ingen roll egentligen med de juridiska spetsfundigheterna. Fakta som inte går att komma ifrån är att Juholt flyttade hem till sin "kulbo" - tog över hennes hyreskostnad - och lät skattebetalarna stå för den "hemgiften". Behövs det några regler för att förstå att det är fel?

Läskig lokal händelse - bilburen vuxen försökte dra in 8-årig pojke i bil. Polisen vill enligt artikel i Kuriren lugna oroliga småbarnsföräldrar - men innehållet i artikeln var då ingen större tröst. 

För övrigt hade TV2 en bildtext på Juholt igår där det stod "statsminister" under namnet. Måste väl vara veckans groda?

Nu ta fram jobbets "att-göra-lista". Sen ned till tvättstugan och plocka upp lite kläder att packa i lilla väskan. Ikväll ska jag träffa och bo hos Gina. Ska bli fantastiskt kul!!

Kartlagd

2011-10-11, kl. 06.30

Min doktor ville veta vad jag gjorde den 4/4 vid 14-tiden. Blodtrycket hade rusat vid den dygnsmätning jag gjorde då. Tur jag har bloggen. Klockan 13 skulle jag fajtas med Försäkringskassan och sen skulle jag träna. Undra inte på att värdena låg högt! Och rätt fascinerande att jag kan kartlägga med liv via bloggen.

På avdelningen hälsa kan jag meddela att jag nu fått kallelse till SuS för mätning av nervledningshastighet. Spännande. Undersökningen ska ta mellan 30-60 minuter.

Denna morgon rusar dock inget tryck. Uppstigen i någorlunda tid. Hämtat tidningarna och konstaterat att någon snö inte gjort entré.

Båda lokaltidningarna toppar med Tomas Johansson försvinnande. Fast i Kuriren heter han Thomas med H - en petitess kanske - men ogillar när namn stavas fel. Ikväll tar
TV 3:s Efterlyst upp fallet. Måste jag nästan se - kan undra bara om det krockar med fotbollen?

Annars är det ju mest Juholt i både tidningar, radio och TV. En historisk dag igår sägs det - när en statsministerkandidat utsätts för en förundersökning gällande misstanke om bedrägeri. Men leden har slutits nu - TV:s rundringning till distrikten visade på uttalat förtroende för Juholt. Och nu ger sig OA in i debatten och försöker förringa förseelsen. Menar att om Juholt sammanbott i Oscarshamn istället för Stockholm skulle det inte varit något problem. Men bortser från att Juholt då absolut inte fått ersättning för en 4-rummare. Men trots allt tydligen få ledar(S)idor som försvarar Juholts beteende,

Men den enes död.. Hägglund välkomnar säkert debatten runt Juholt - ger honom lite andrum. För det var en skadskjuten Hägglund i debatten i söndags. Som dessutom inledde med att instämma med Reinfeldt istället för att lyfta KD, Ska bli spännande att iaktta Juholt i onsdagens debatt. Om han nu inte tar time-out som OA faktiskt föreslår?

Pärlband av konstigheter har kantat Juholts första sju månader säger dom just nu på TV. Bra beskrivning!

Erling och Jarl har namnsdag - grattis alla ni som heter så.

Och äventyret fortsätter som en känd krönikör brukar skriva. Men så äventyrligt blir det inte idag - vad känt är. Jobb och träning. Och kvällen räddad med fotboll och Efterlyst.

Apropå äventyrligheter kan det väl berättas att svärdottern sitter hemma med en rejä gipsklump på högra underbenet och foten. Avsliten hälsena vid motionsbasket i söndags. Var det någon som sa att det var nyttigt med motion.

Ha en bra dag!

Blackout

2011-10-10, kl. 06.30

Måtte ha fått någon form av blackout igår - som inte skrev en rad på bloggen. Populärt att skulla på SJ så jag gör väl det jag också. "Tågade" ju hem från Norrköping. Trevligt sällskap på tåget och lugnt och stilla. Men uppkopplingen funkade inte bra alls. Inte ens på tågstationer som Bollnäs fanns något nät tillgängligt. Försökte ta mig ut på nätet när vi nalkades Älvsbyn på morgonkulan - men inte där heller funkade det.

Blackout är väl bara förnamnet vad anbelangar Julholt. Det kan inte ens behövas några regler för att förstå att ett bostadsbidrag från riksdagen inte ska täcka bostadskostnader för en sambo - oavsett man kallar henne kulbo eller något annat. Försvarstalen når i flera avseenden sandlådenivån - som det om att någon
skulle vilja skada honom. Det klarar han ju uppenbarligen så galant själv!

Skönt iaf att vakna hemma i min egen säng efter tre morgnar på annat håll. Den fula ovanan att "snooza" mig genom en halvtimme fanns kvar. Tror jag har för skön säng.

Mörkt som rackarn att hämta tidningarna idag. Längtar efter snö. Idag var det varmt och blött. Stormen som ven igårkväll har bedarrat - skönt.

Skönt att serverhallarna är i hamn - NSD toppar idag med ytterligare artikel om detta - inte länkbart än.

Kurirens första nyhet är att "Blinkande ljus får Roslund att tveka" - om vindkraftsprojektet i Markbygden. Ja det skulle väl se ut med ett tivoli i ett Natura 2000 område - rena tivolit som det beskrivs i artikeln.

Skön nyhet att den försvunna 17-åringen i Boden är återfunnen. Ytterligare ouppklarat försvinnande är vad vi behöver minst just nu. Särskilt som Kuriren har en stort uppslagen artikel om att polisen misstänker människorov av Tomas Johansson.

 Dagens märklighet är väl att NSD:s ledarsida inte med ett ord beror Julholtaffären. Eller affärerna rättare sagt - det finns ju ett antal färska att välja på. OA har inte skrivit något idag - och vore jag ledar(S)kribent så skulle jag nog också tagit semester.

Idag slutar min "semester" också. In i vardagslunken med lagom dos arbete och lagom dos träning. Men först lite gratulationer;

Agneta Heikki 50 år idag - supergrattis till vår landstingsrevisor!! Och Karl-Egon Lidström 80 år idag - hurra, hurra, hurra! Får ropa lite extra högt så det når till Uppsala också - grattis Sebastian!!

Namnsdag idag - Harry och Harriet. Grattis alla! Farbror Harry i Smedsbyn i särskild åtanke.

Nu ska det bli gott med havrgrynsgröt - efter utsvävningar med hotellfrukostar. Som en morgon till och med inkluderade en god liten bit kärleksmums till frukostkaffet!!

En svart röd dag

2011-10-08, kl. 07.30.

Om gårdagen kan jag bara säga: en svart röd dag. Juholt och kommunalrådet i Skåne - Ilmar. Märkligt - eller är det? - att NSD bara har en liten underledare om det. På temat att göra rätt för sig. Nog kunde det varit braskigare rubriker - eller?

Ont i huvudet hade jag väl förtjänat - vin - men istället har jag riktigt ont i halsen idag. Precis när jag trodde att förkylningen skulle ha avklingat.

Har inte tid att skriva på morgonen - vi börjar redan klockan 8 - och jag ska hinna packa - för att vara färdig att äntra tåget i eftermiddag.


Men Nils har namnsdag - och numer glömmer jag aldrig att gratulera Nisse Ökvist - kram och grattis.

Grattis också till Ebba som fyller 3 idag - hurra, hurra, hurra!

Hälsning från Norrköping

2011-10-07, kl. 08.00

En liten hälsning från Norrköping. Resan hit igår fungerade alldeles utmärkt. Flyg plus tåg och ankomst till och med några minuter före tidtabell . kl. 12.10.

Började spöregna precis när vi kom ut från tåget. En blöt promenad till hotellet som har det eminenta namnet Elite Grand Hotel. Mycket pampigt i stadsbilden men har nog aldrig bott på ett så pyttigt hotellrum - men helt okej.

Idag har jag haft genombrott för läsandet av nättidningarna. Har äntligen fått till förstoringsfunktionen och bläddrat igenom både NSD och Kuriren.

Vemodigt känns det att se farbror Lennarts dödsannons i tidningen. Ytterligare en som alltid funnits i mitt liv som gått före. Många ljusa minnen dyker upp. Begravning i stillhet - skulle nog önska att jag kunde få vara med i kyrkan.

Har försökt ta mig en rejäl sovmorgon - efter gårdagens uppstigning 03.45, Men som vanligt gör sig ischiasnerven påmind när klockan närmar sig 7. Men nu har jag fördrivit lite tid här vid datorn - och nu dags att börja göra mig färdig för frukost.

En trevlig middag Stadshuset igårkväll - idag ska jag äta lunch med lokala fp:are på något som hette Sams. Om jag nu hittar dit. Inviterad av fp-gruppledare Mattias Sundin.

Körkortet rök?

2011-10-05. kl. 22.00

Dags för mig att nanna på pudan - taxin kommer 05.20.

Hoppas den håller lägre fart än läkaren
med 215km/timme. Nog rackarns måste väl körkortet ha rykt? Antingen funkar inte rättssamhället eller så är det dålig journalistik? Som glömde berätta den lilla detaljen. Fast faktiskt så tycker jag straffet är för lågt i vilket fall - vem är han som tror att E4 kan användas som någon racerbana där han ska kolla max hastigheten på sin racer? Och jag tycker han ska namnges - så jag kan välja bort honom!

Nåväl i morgonbitti hinner jag inte med något bloggande. Ska vara glad om jag hinner med taxin.

Men jag tar med datorn så ett och annat inlägg kommer nog under resan.

Sköt om er!

Bingo!

2011-10-04, kl. 06.30

Det var BINGO med posten igår. Skatteåterbäringen från fars dödsbo, tid för hörselkontroll och tid för mammografi. Gillar när jag får planera för framtiden. Idag ska jag beställa tid för däckbyte. Hör ingen prata om däckbyten - tror vi låter oss förledas av det varma vädret. För visst är det annorlunda att fortfarande se fräscha blåklockor på Bärigårn? Men det är med snön som med Keno - plötsligt händer det.

Från gårdagen kan rapporteras om
"slemsäcksinflammation" konstaterad av sjukgymnasten. Fick ultaljud och uppmaning att informera min läkare. Men jag tror på självläkning - jag har ju mot all förmodan inte ont alls. Bara lite läskigt att ha ett mindre "hönsägg" hängande under armbågen.

Idag utbringar jag ett fyrfaldigt leve för kusin Kerstin. Får ropa högt för hon firar sin födelsedag hos Anders och Jonna i deras nyinköpta hus på Värmdö.

Apropå Bingo - så vann ju Luleå igår också - mot Linköping- 1-0 i matchen mellan Thomas och Johan alltså!

Kan inte låta bli att undra vad som händer inom äldreomsorgen i Luleå. Den ena "skandalen" efter den andra. Rätt mänskligt att glömma faxa in matbeställningen - fråga mig som ordnade med den detaljen för mor och far. Men att man sen inte har tillräcklig fantasi och intitativförmåga att inhandla annan färdigmat är ju fullständigt ofattbart. Jag kan undra om detta är ett för mig känt fall?

Fler än hemtjänsten som har anledning att se över sina rutiner - polisen tillexempel som slarvat bort ett tips angående Tomas Johanssons försvinnande. Tipset från en kvinna som ringde in om en övergiven vit herrcykel liknande den Tomas hade har inte nått utredarna.

Så har vi fått "nummer och namn" på den som mördade vårdaren på häktet i Stockholm. Erik Ljungström, 28 - alltid viktigt med åldern. Själv tänker jag alltid på familjen omkring - det är ju i grunden en människa - av kvinna född - även om man har svårt att förstå hur någon kan bli så bestialisk.

Som namnsdagsbarn ståtar BROR alldeles ensam. Alla brorsor skulle ju kunna nyttja denna dag tycker jag - grattis!

Inleder nu med glada steg resan mot jobbet - dusch och havregrynsgröt står närmast på agendan.

Drevet går vidare

2011-10-04, kl. 07.00

Drevet mot Hägglund går vidare - förutom Odell har det nu klivit fram något kommunalråd - från Markaryd om jag minns rätt - som vill ta stafettpinnen. Och om Birro hade jag väl rätt som funderade i termerna skämt. Fast det blev ju lite allvar för honom -
sparken från TV4.

Och Juholt har det inte lätt han heller - försöker dölja revolten i riksdagsgruppen med att säga att budgeten minns inte var färdig. Extra inkallat möte?  Det hjälper inte mycket att OA försöker hjälpa honom i dagens NSD. Trovärdigheten starkt undergrävd  - det har varit lite för många "libyenaffärer".

NSD:s papperstidning basunerar ut att Kaj Hedstig vill stoppa spekulationerna. I gårdagens artikel (som jag väl kommenterade igår) så framgår att FP redan 2005 hade ett riktigt klokt förslag - överlåt med villkoret att man bygger själv - annars går tomten tillbaka till kön. Vi trodde aldrig på vitesförslaget.

Tragiskt mord på häkte i Stockholm. Igår sa man att det var första gången det hände i svensk kriminalvård att personal dödades - fast då tänkte jag på min farbror Reinhold som var fångvaktare på Långholmen och blev skjuten av en intagen utanför sin tjänstebostad. I början av 50-talet. Fast man kanske menade inom lås och bom?

Bra jobbat av Nobelkommittén - att dela ut priset fastän pristagaren lite överraskande hunnit avlida. Allt annat hade varit pinsamt.

Idag gratulerar jag Ellen som fyller 30 år - mitt bonusbarnbarn. I Järfälla! Frank och Frans har namnsdag - grattis!

Nu måste jag göra mig färdig - ska ha med kusin Kerstin till flyget. Och vid 10-tiden är jag utlovad herrbesök.

Bertsnäs - igen?

2010-10-03, kl. 06.45

Dödsolycka mellan Bertsnäs och Boviken. Är det inte den redan tidigare omdiskuterade farliga vägsträckan? Som borde åtgärdats för länge?

Har sovit en timme längre än tänkt - vaken och drog mig i väntan på att uppstigningstiden skulle infinna sig. Men efter att ha konstaterat att klockan gick ovanligt långsamt kollade jag på telefonen och då visade det sig att armbanduret - fars gamla - sackat och ställt om sig till vintertid. Passligt just den helg då omställningen skedde tidigare. Men ska nog ta ikapp den timmen.

Igårkväll hamnade jag på basket i Antnäs. Träningsmatcher för både Sara och Lisa - en vinst och en förlust. Själv blev jag engagerad i fikaförsäljningen - och kom hem lite senare än tänkt. Passade på att uppvakta kusin Kerstin som snart fyller 70 - men då befinner sig på okänd ort. Boken "Norrbottens flora" blev uppskattad - nu ska vi spana in var vi kan hämta plantor - "Krollliljan" till exempel.

Känner mig utvilad efter helgen - dock är förkylningen inte över. Får nog bli en anpassad träning idag - dvs inte så häftigt på bandet utan satsa på "redskapsövningarna".

Lokaltidningarna - eller "prasseltidningarna" som jag såg att någon kallade dem på FB - är förstås lästa. NSD toppar med rubriken "Regel utan verkan" - om andrahandsförsäljningen av tomter som fortsätter - till svindlande priser - trots vite. Bo-Torbjörn EK - reportern - påminner mig genom ett citat att FP hade rätt även den gången. Vi trodde inte på vitet utan jag framförde den kloka åsikten om att låta tomterna gå tillbak till kön om man inte bygger själv. Jag kan bättra på det förslaget med att den som lämnar tillbak tomten givetvis bör få tillbak den tomtköavgift man betalat med ränta förstås. Kuriren har rubriken "Tuffa år väntar småkommuner" om hur den uteblivna tillväxten slår på kommunernas ekonomi. Arjeplog värst utsatt enligt prognosen - 4 550 kronor per invånare.

Många undrar nog varför Odell kliver fram och utmanar Hägglund. Men läser man Kurirens ledare idag förstår man varför. Skulle nästan kunna tro att det är med Hägglunds goda minne - för att rädda partiet från ett blodigt inbördeskrig. Han är väl Hägglunds like på det sättet att han kan hålla fred mellan falangerna.

Också i kvällsdraken Expressen står Hägglund högt på menyn - iaf på nättidningen. I fredags var det 19 kristdemokrater som krävde Hägglund avgång - och idag är det 43 som tycker att han ska få fortsatt förtroende. 62 stycken - och nu kan skaran kd:are utökas med 1 till - Birro. Jag trodde först det var ett skämt - men är inte säker efter att ha läst artikeln. Men den visar också vilken falang han tillhör - stöttas av Oskarsson från Uppsala.

Och idag väntar vi på besked om Nobelpris och jag förstått TV rätt. Och just nu väntar TV på Juholt som ska sitta i soffan. Ska lyssna på det medan jag duschar och gör mig färdig. Sen blir det jobb och träning - det senare i en anpassad lättare variant.
Evald och Osvald har namnsdag - grattis. Och en bra dag tillönskas er alla.

Uppvaknande

2011-10-02, kl. 07.30

Har vaknat efter en mer än 12-timmar sovsejour. Inte var det meningen - jag skulle vila en stund - la mig vid 17-tiden och vaknade vid 6-tiden. Förvisso hade jag några nära-vaken-tillstånd under resans gång - men tanken på att stiga upp försvann omedelbart. Förkylningen kräver sitt - var och är lite tung i huvudet också - och med en tryck känsla i öronen.

Nåväl - det går väl över den här gången också. Jag blir ju aldrig riktigt sjuk - dvs ingen feber - och nu är det massor med år sen senast de drabbade mig.

En riktigt trevlig helg i Älvsbyn med trevliga och duktiga folkpartister. Imponerad av våra fem ombud som med mycket kort tid till förfogande gått igenom ca 600 sidor landsmöteshandlingar så att de kunde föredra dem på ett pedagogiskt sätt. Mycket bra och kloka diskussioner i ett varmt, glatt och vänligt klimat. Som politik borde vara oftare.

Trist nyhet på lördag morgon - om
Tumbas bortgång. En barndomens idol - och den som tillsammans med Rolle Stoltz och Lasse Björn gjorde Djurgården till ett av mna favoritlag. Djurgården har fortfarande lite av mitt hockeyhjärta - så när Luleå förlorade igår tröstar jag mig med seger för Djurgården - och Skellefteå.

Trist också att det inte klarnar runt Tomas Johanssons försvinnande. Så förtvivlat tragiskt för familj. släkt och vänner att leva med denna ovisshet. Och föralldel för oss andra också. Polisen jobbar nu med uteslutningsmetoden - och kan bara hoppas att de snart kan dyka och se om cykeln finns på Råneälvens botten.

Inte mycket mer att skriva om - trots en dags uppehåll. Nu ska jag läsa gårdagens papperstidningar - få se om jag hittar något där som drar igång adrenalinet. Läste på E-kopian på nätet - men det blir ju ändå inte samma sak. Ska bli spännande att se vad Anders Ingvarssons (NSD) löfte om att de ny börjar satsning på dygnet runt på nätet.

Hemmajobb blir det idag - få se om jag också åker in till jobbet och packar ur bilen. Skönt att börja med en "blank" måndag.