Vilket innehållsrikt liv man ändå har!

Det bästa med bloggandet är att man hela tiden upptäcker hur mycket som händer. Massor av saker som jag skulle vilja skriva ner  - och delge de som har nyckeln till min "dagbok". Det hinner jag aldrig - och ändå behåller jag massor av tankar som jag inte vill-törs-kan skriva på nätet.

Efter bruna bönor...ja vid det här laget vet ni! Kan bara tala om att det är med bruna bönor som med livet - det är själva resan som är mödan värd. Att längta och trängta - och så få uppleva en ljuvlig måltid med världens bästa: mor, far, son, sonhustru, barnbarn och kusin.

Lisa har vunnit dagens semel-skidtävling på dagis. Under tidigare träningar har hon stått på näsa och är sårig på nosen. Och två av hennes akvariefiskar har dött.

Bästa historien om när barnbarnet Lisa  ropas fram till TV:n för att se när kungen  kramar Anna-Carin Olofsson efter hennes guldmedalj i skidskytte. "Vadå, kung, han har ju inte ens en mantel", utbrister Lisa besviket. Måtte hon inte vänta på drömprinsen också!

Sen är man trött och däst och inser att att man ätit för mycket!

Och det var med möda jag fick Jens att hjälpa mig transportera hem faster Lisas gamla nostalgi bokhylla. Men läcker är den - den gamlingen.

Sen har jag varit på astma & allergiföreningens årsmöte. Och varit ordförande. Hedrande att bli tillfrågad om en sån sak. Och fått beröm för att folkpartiet bryr sig.

Ikväll är det Palme för hela slanten. Ja, jag minns exakt varenda detalj var jag var och vad jag gjorde den kvällen Palme mördades. Jag kan hälsa till Rolf Tardell, numera på TV, och påminna honom om att det var jag som berättade för honom vad som hade hänt. Vid frukosten på Hotell Sparta i Älvsbyn den 1 mars 1986.

Godnatt!

 

·      

·Flera folkpartister i fädernas spår?

Fick ett vykort med hälsning att "gubben" (Krister Hansén) ska åka Vasaloppet. Då har vi åtminstone två folkpartister att följa på söndag. Jens ska också göra ett försök att ta sig fram till Mora.

Någon fler som vill ha support på distans och ge oss på hemmplan lite spänning - så ger er till känna.

Själv har jag knaprat en packe minimorötter till lunch - samtidigt som jag haft informationsutbyte med Thomas och Anna-Greta. Det gäller att se till att hungern är på topp när jag ska kasta mig över brunabönorna och fläsket.

Har förvarnat min revisorskompis att 15.50 avviker jag mot "nya härliga mål".

Men nu måste jag på bums återvända till kommunförbundet och revisionen.

Färdig för avresa

Ivkäll ska jag få sitta ordförande för Astman & Allergiföreningens årsmöte. Vilket inneburit att jag helt uteslutit den annars spartanskt parfymerade duschcremen. Och håret blir plattare än vanligt då klet och annat är parfymerat.

Före det , vid pass klockan fyra, så ska jag försöka klämma in en av årets höjdpunkter. Brunabönor och fläsk på fars speciella sätt. Lösa-syrliga-söta i en bara så där precis blandning som bara han kan. Och så riktigt fett men köttigt, ganska välstekt fläsk. Och så den salta stekskyn att hälla över brunabönorna. Och sen blir det en hembakt semla lite pyttelite varm mjölk.

Hörde att Jens med familj också ska ansluta liksom kusin Kerstin. rena släktträffen mao.

Och före allt detta ska jag nu till jobbet och krafsa undan lite lappar och mail. Halv nio ska jag vara på kommunförbundet Norrbotten för att revidera. Lite kul att då och då återvända till platsen för brottet - revision - då jag jobbade elva år på en revisionsfirma.

Ha en riktigt bra dag - så återkommer jag på bloggen framåt kvällen.  En särskilt bra dag till Maria Salmgren och alla andra Marior som har namnsdag idag.!

Och storebror debiterar dig?

Lite spelberoende är jag allt. Häromdagen "lurade" Viveka mig till att delta i en tävling om att få åka till Kina. I förrgår fick jag en klicklänk från Eva-Susan där jag skulle vinna gymkort på valfritt gym.

Visst, jag klickade och tävlade. "Bara" sexkronor + trafikavgifter för varje finalspel man ville delta i. Max 10 spel. Jag klickade och tävlade. Och tänkte hur i fridens dar ska de kunna debitera mig några 6 kronor spelet. och var lite skadeglad.

Fast sen när jag skulle ställa väckningen på mobilen var där rapport på rapport som grattade mig till finalresultatet. Kan ju gissa att det hamnade 6 spänn på räkningen för varje grattis.

Godmorgon världen, föresten, nu ska jag hämta in morgontidningarna.


Vi försöker med kommunfullmäktige också!

Vi har hållit på från kvart över ett till kvart över sju - är det klokt det? Noterade att flera av de som förordat att vi skulle börja först 13.15 var det första att lämna före sammanträdet var slut.

Renhållningstaxan var första ärendet som vållade lång debatt trots att vi var ganska eniga från kommunstyrelsen. Det var bara moderaterna som hade ett säryrkande från Ks. Sen kom Kd och Rs med lite tilläggsyrkande direkt på fullmäktige.

Vi diskuterade sen plusjobben, vår motion om försöksverksamhet med nedsatta avgifter för hushållsnära tjänster. Det märktes tydligt att det är valår - från alla - ingen nämnd och ingen glömd.

Ovanpå allt detta hade vi interpellationer om vindkraft, om renhållning och om en så viktig fråga som om hur kommunen tillsammans med kvinnojouren tar hand om misshandlade kvinnor.

Det var mycket underfundiga inlägg - jag hoppas en del kommer i tidningar i morgon. Annars dyker säkert en del upp i senare "tänk och tyck" från mig.Resumé - om jag orkar och kommer ihåg

Fart är det - det är knappt jag kommer ihåg hur dagen började. Men om jag försöker så var det lite kaotiskt på APU (arbets- och personlutskottet). Klockan blev 8.20 och ordningsman Strutz funderade varför vi inte börja. Fick veta att Anne Karlenius inte kommit än. Kommunsekreteraren sprang till telefonen - så visade det sig att ingen kommit ihåg att berätta för henne att vi flyttat tillbak utskottssammanträdet till måndagar.

Nåväl, det handlingskraftiga kommunalrådet, föreslog att vi skulle ta kafferasten på störten. Några andra laster som rinner i strupen har han inte - men kaffetåren värnar han.

Så körde vi ärendelistan och hade företräde från Tekniska förvaltningen om internhyror. Ärendet till gruppbehandling. Två nya Mikael från Tekniska  presenterades, Wänstedt och Engström om jag kommer ihåg rätt.

Så hade Integrationsverket förfrågat om vi som kommun kunde ta emot 63 flyktingar till utöver vårt avtal. En konsekvens av det riksdagsbeslut från december där gömda flyktingar ska kunna få sitt ärende omprövat. Lulebo AB, vårt eminenta bostadsbolag , har förklarat att man inte klarar att leverera 25 lägenheter så förslaget är att kommunstyrelsen ska säga nej. Maria och jag som har rösträtt i utskottet föreslog återrmiss för att diskutera med Lulebo och privata fastighetsägare. Fick stöd av Lennart Lindström, vilket hedrar honom. Conny och Annika var inte med. Men Lööwet och Kalla P drev igenom ett NEJ. Vart tog solidariteten vägen?

Nu avslutar jag detta kapitel. Tveksamt om jag orkar ge en redogörelse från fullmäktige. Fö ska jag ta upp ordningsmannarollen igen - det finns personer i utskottet som konsekvent struntar i att slå av mobiltelefonen - och dessutom hör så illa att vi andra får tala om för honom att hans telefon ringer. Extra knäck - som bedrivs på av skattebetalarna betald tid!! Tillhör dessutom ett parti som gärna vill sänka skatten!

Biskopen har äktenskapstycke

Jag gillar våran biskop Hans Stiglund. Har inte träffat honom mycket men de gånger vi möts har han gjort ett gott intryck. Skulle jag avbilda Gud så skulle han var lik våran biskop.

Jag är också lite imponerad av brevet vi nyligen fick från biskopen - som tydligen var ett eget initiativ här i stiftet. Många svar hade han fått också - vilket väl visar att fler än jag uppskattade det. Dock har jag inte svarat fast jag tänkte det.

Han ser snäll ut också, biskop Hans. I bland när jag har ärenden till statoil ser jag honom rasta sin hund. I morse såg jag dom, och då tänkte jag genast att de faktiskt har "äktenskapstycke" biskopen och hans hund. En sån där klassisk gul-beige, gammal (?) labrador som ser så himla snäll ut.

Nu är jag en snabbis till expen - för att i all hast kasta i mig lite mat. Marja-Liisa har piggnat till och är här. Hon är feberfri och tänker orka med fullmäktige idag. Vi hoppas det inte tar alltför länge.

Som man bäddar får man ligga?

Som man bäddar får man ligga! Visst ligger det något i det. Det finns saker runt medlemsdemokrati som har förundrat mig i flera valrörelser nu. Varför har till exempel inte ett stort parti som socialdemokraterna provval. Det om något skulle väl ge delaktighet. Medlemmar som väljer att inte vara så aktivt på möten - av ett eller annat skäl - men som säkert följer det poltiska skeendet skulle ha möjlighet att göra sin röst hörd.

Sen också det hemlighetsmakeri som råder runt provvalsresulteten. Är det någon som sett och vet hur kryssen fördelade sig hos moderaterna i Luleå. Jag har frågat flera men bara fått undanglidande svar. Varför tar inte grävande journalister fram såna saker? Är de hemligstämplade?

Ser att det i dagens tidning spekuleras i om det taktikröstats hos moderaterna. Fem-sex kryss på Muf:are och sen inga fler. Vilket ökar tyngden hos dessa röster.

Hos oss är provvalsresultatet offentligt från den dag nomineringskommittén har räknat valsedlarna. Där kan man förutom poäng också utläsa hur många 1:a placeringar, 2:a placeringar osv som respektive kandidat har fått. Eventuell taktik röstning blir också offentlig - och slipper bli föremål för skrönor - då (de avindentifierade) valsedlarna finns kvar och vem som helst har rätt att se dem.


För de som vill ha ett förtroendefull klimat inom sitt parti kan jag rekommendera denna öppna och demokratiska metod.Lite morgontyck

Om vikten tycker jag inte. Ytteligare en ur viktsynpunkt bortkastad vecka. Inte ett gram ned. Tänker elaka tankar om vikväktarmetoden - men förtränger den feta paj och den Reisenkolapåse jag stoppade i mig i lördags.

Apropå stoppa i sig - så vattnades det i mun när jag såg reportaget från lakafiskandet i Kamlunge. Sjötunga walevska och annat kan slänga sig i veckan mot pappa Yngves lakasoppa. Hädiskt nog är det en hel del som KASTAR BORT lake. Ni vet väl fö att lake bara ska fiskas och ätas i månader vars namn innehåller R. Det lärde jag mig som 5-åring av salig morbror Otto när vi (han) klubbad lake nere på älven.

I Norrbottens Kurirens krönika, vilken jag skulle länkat till här om jag nu enkelt kommit på hur man gjorde, speglar man turbulensen inom moderaterna i Luleå. Tydligen har man fockat  "gamle" Tord Häggström som ordförande. In har gått den med Tord ungefär jämnårige Rune Björnström. Krönikören har tidigare skrivit om att avdelningen fått medlemmar överflyttade från andra avdelningar. Väl förberett med andra ord.

Än mer intressant är att ledarskribenten tar upp den märkliga provvalsmetod som moderaterna använt. Där ett kryss på en kandidat kan betyda 10 poäng eller 1 poäng, ingen är människa att dra några slutsatser vad avser toppplaceringar av ett sånt provval.

Vi lägger oss inte i andra partiers nomineringar - men jag tar mig rätten att tycka att det är en dålig metod särskilt om man använder den på det sätt  moderaterna gör. Att resultatet i princip ska utgöra den färdiga listan. Eftersom deras interna klimat i partiet också har betydel för oss övriga i den borgerliga oppositionen hoppas jag att moderaterna lyder ledarskribentens råd. Må vi sen få ett tydligt besked om vilken bästa man eller kvinna som moderaterna vill ha i topp.

Denna måndag den 27 februari ska jag tillbringa i sammanträdesrummen. Förmiddag med Arbets- och Personalutskottet. Därefter kommunfullmäktige på eftermiddagen. Får hoppas att Marja-Liisa Åström, en av våra ordinarie ledamöter, har piggnat till från gårdagens feber. Annars kan det bli kärvt med ersättare så här i sportlovstider. En och annan med sportlovslediga respektive har passat på att åka till varmare trakter.


Alla dessa tecken ( :) Niki ) är det klokt det?

Usch, nu har jag jobbat en hel söndag igen. Från nio till sex. Fast riktigt sant är det inte för eftersom den äckliga solen (jag tycker verkligen så) började sticka fram sitt tryne när jag åkte till jobbet så jag ställde  kosan direkt ned till solariet.

Härlig avslappning och så känner man sig så mycket fräschare och friskare när kinderna ljummar och får en lite rödbrunare ton.

Så lite undanstädning av gårdagens inkastade grejor. Och så lite svar på mail. Och så...Jag visste precis vad jag bara skulle göra just denna söndag. Lita ackordsjobb - när det är färdigt så skulle jag åka hem. Men det är likadant varenda gång.  Jag lyckas alltid fylla upp hela dan.

Allt nog så har jag hunnit med att lite sporadiskt följa femmilen. Jag tycker INTE om masstarten. Femmilen ska vara mandomsprovet där var och en kämpar mot klockan och sig själv. Helst ute i mörka skogarna. Fast det är väl länge sen det var så. Möjligen när jag fick folkskolan och vi fick paus för att lyssna till när Hakkulinen och Sixten Jernberg jagade varann. Jag kan fortfarande se högtalaren framför mig, ur den vilket det spännande nådde oss.

Sen har jag varit med och tagit OS-guld i hockey också. Fast det sitter en tagg där fortfarande. Var det läggmatch? Var det därför vi tog oss till final?

Jag lyssnade mest till radionreferatet - det är liksom lättare att jobba samtidigt då. Det var en förfärlig kommentator, den ene av dem. Han var så himla upphetsad - onaturligt upphetsad - att jag hela tiden tänkte att han nog bara var ute efter att bli historisk. Ni vet den om pucken som gliiiider i mååål! Fast det vet ni bara om ni som är i min ålder eller äldre. Vi som tittade på TV men lyssnade på radion - samtidigt.

Och så språkpolis Strutz: ett inslag i rapport så säger reportern (vet inte vem) att Filmpool Nord haft så mycket pengar "på grund av" EU-stödet. Ja, stackars dom. Eller måhända det var  bra att det hade gott om pengar så det kanske var "tack vare EU-stödet". Lär dom sig ingenting nu för tiden. Säger hon som skriver "dom" istället för "dem".

Och så fick jag mail från vår presschef Niki Westerberg; :) Niki . Är hon arg eller glad eller vad är hon med det tecknet?Inte riktigt vaken

Inte riktigt vaken trots sovmorgon. Så klart det var Tjeckien som spelade bronsmatchen. Och vann med 3-0 mot Ryssland. Fick leta hårt efter resultatet men det var ju tur det så jag märkte att jag hade skrivit fel.

Sovmorgon

Tidig kväll och sovmorgon till klockan sex, fast klart jag vaknade 04.15. Den inbyggda sovklockan, fast tvärtom, ringer då - nästan vilka omständigheterna är eller har varit. Men jag har en gudomlig förmåga att somna om.

Skönt med nättidningarna så man får se vad som hänt i världen men man sovit. Idag är det inte mycket att hetsa upp sig på. Man suger fortfarande på "förtalsmejlkaramellen", så har man knivhuggit ett ungt par på Östermalm. På Ria i Luleå har någon påtänd typ försökt sparka poliser - men tack och lov misslyckats.. Schlagerfestivalen har klarat sig utan mig. Och inte vet jag resultatet i matchen Ryssland - Kanada heller. Men tyckte mig se en ledning för Kanada med 2-0.

Sista OS-dagen idag. Har inte riktigt pejl på vad som återstår - men har i alla fall förstått att vi har 13 medaljer och det ska väl bli 14 efter hockeyn idag. Alla tiders rekord vad jag förstod av en kommentar på radion alldeles nyss.

Och kungen landade tydligen i Turin i går - efter begravningen av Silvias bror. Han har tydligen hoppat över stängelse och avstängningar för att snabbt få gratulera Anna- Carina Olofsson till guldet.

Och jag ser på Stefans blogg och Kuirens nättidning att Alliansens drottning varit i Luleå. Möte i Kyrkans Hus klockan 11.00 en lördag förmiddag. Av Stefans tidigare bloggar kunde jag förstå att det skulle vara firande av hans och Birgittas brölllpsdag i helgen. Och nu är jag nyfiken och få se bilder om bröllopsvittnet Maud Olsson, som hon hette på den tiden, var med.

Tyvärr måste det bli jobb i dag också. Nu måste de kommuner vars öppna nomineringar vi administrerat få ut sina listor för bearbetning. Inkomna mail är ju inga problem - men alla de handskrivna lappar som kommit till per brev eller telefonsamtal måste krypteras. Särskilt de jag själv noterat ned är mest svårtydda. Men roiligt att de rönt så stort intresse.

Kvarglömd och inlåst gruppledare!

Det blev en spännade final på vårt nomineringsmöte. En sista runda när vi hjälpts åt att plocka upp efter oss - adjö till Els och Anita som var kvar till sist med mig. Bara att låsa dörren. Ett bleck av något slag hade lossnat. Fick inte igen dörren. Prövar dra igen från insidan först - kanske det går lättare att stänga utifrån.

Perfekt - jag fick igen dörren. Men - sen fick jag inte upp den. Inlåst mina vänner. Tur man har mobiltelefon. men hittar inte journummer. Det finns ju fönster att ta sig ut igenom - men gudarna vet om de är larmade. Till slut hittar jag en skylt med nödutgång. Och trots mitt dåliga lokalsinne fattar jag att den går ut mot en annat port. Sanningen att säga kom vicevärden den vägen en gång - vilket jag mindes. Men det var ju lite spännande om det skulle larma.

Nå nu är jag därifrån - och väl ute kunde jag ju också vrida om nedre låset så att larmet slår till. Nu uppstår väl problem först måndag morgon om någon ska in där.

Och jag kunde ju tro det - en olycka kommer sällan ensam - tidigare på dagen fick jag böter - jag hann varna några som hann ut och flytta sina bilar - men jag bara ids inte ut och argumentera. Har jag fingrarna i syltburken så är det bara att stå sitt kast och betala.

Annars gick allt lugnt och städat till. Listan fastställd - några ändringar runt 8-10 plats - men i övrigt enligt nomineringskommitténs förslag.

Thomas fick ett SMS under mötet där det bara stod Guld. Den stora frågan var om det var Norrlands eller ett OS-guld. Dessbättre visade det sig vara det senare genom Anna-Karin Olofsson.  Vilket OS det har varit med nästan inflation i medaljer.

Jag inser helt plötsligt att jag har en nästan helt ny fullmäktige grupp. Om dagens 6 ordinarie och 3 ersättare skulle stå sig (vi hoppas förstås på många fler) så är det bara de 3 första på listan som finns med idag. Inget alls fel på den gamla gruppen - absolut tvärtom - men så kul det ska bli med alla dessa nya. Fast vi har ju jobbat ihop en hel del en del utav oss. Och framför allt så finns ju "di gamle" kvar, redo för tunga uppdrag i styrelser och nämnder.

Nu har jag snört in tomma termoskannor, skräp och grejor i en stor hög på expen. Men jag orkar inte ta tag i den nu.

Nu ska jag åka till Kvantum och handla till mor och far. Och sen blir det en tupplur på soffan.


Morgonsurr II

Undras hur många kaffepannor man kokat i partiets tjänst? Tack och lov har vi bra grejor. Kenneth Grönlund (som hette Nilsson då) jobbade på ett företag som hyrde ut kaffebryggare, termosar och så. Så vi har del en stor och snabb kaffebryggare och bra pumptermosar. Det är därför jag nu brygger och tar med till första fikat istället för att brygga på plats.

I avvakta på kaffeprocessen ska ta slut så försöker jag planera in nästa veckas träning. Vanlig morgonträning eller sim är frågan - vad finns det utrymme för. Det är frestande ibland att prioritera bort. Men än har jag inte gått under gränsen tre tillfällen per vecka. Oftast blir det faktiskt mer.

Har kollat statistiken på bloggen. Jag är ju förundrad över att så många är in och tittar. Fast jag kan då konstatera att särskilt morgonpigga är ni inte. Nu är det två unika besökare och två sidvisningar. Det måtte väl vara jag själv eftersom jag gått in från två olika datorer.

Så jag får önska er alla ett skönt uppvaknande denna lördag morgon. Tyvärr, mina årsmötes- och konferenskompisar det kan bli soligt och fint idag.

Morgonsurr!

Tidningskrönikan skriven. Anna GK har varit alert som vanligt. Epitetet "Norrbottens riksdagsledamot" har väl täckning. I jobbet för Norrbotten - kommer Anna först. Sen kommer ingenting, ingenting, ingenting...

I förrgår var hon med bild på Aftonbladets löp (åtminstone Norrbottens varianten) som blivande arbetsmarknadsminister.

Och herrkronorna gick vidare till final. Så blir de minst lika framgångsrika som damkronorna. Den ifrågasatta läggmatchen stör mig fortfarande . Thomas har förlåtit och har alla möjliga förklaringar till att de förlorade. Misstankarna grumlar dock fortfarande min glädje över finalplatsen. Så inser jag att jag inte ens vet vem de möter i finalen. Så noga läser jag sportsidorna. Finland?

Och varför har helt plötsligt alla TV-hallåor mörka kavajer. De ser ut som om någon allvarlig katastrof har inträffat. Hoppas det inte är något dåligt omen.

Och apopå avdelningen mindre katastrofer så är de nu avvärjda för renarna i stadsparken. Häromdagen var de insvepta i presenningar för att inte smälta bort - men i går var det blottade igen.

Såg att Staffan Westerberg, poserande vid isstatyn av sig själv, var rädd att smälta bort. Eller att någon skulle pissa på honom. Dessvärre kan man misstänka att det  senare väckte en och annan sabotör.

Nu ska jag dra igång dagen. Efter sedvanliga morgonbeslytr väntar en dag med 30-talet folkpartister i Luleå. Kunde har varit fler men vi har varit så otänkta att vi lagt mötet när sportlovet börjar. Vi ska fastställa vår lista till kommunfullmäktige, dito med handlingsprgorammet och så ska vi ha årsmöte.

Rapport om utgången av mötet kommer sen eftermiddagFel igen!

PUT = planering under Tidspress så klart. Och det är väl den, tidspressen, som gör att det så ofta blir fel.

Och andra sidan är jag  en urusel historieberättare också. Om jag mot förmodan kommer i håg någon rolig historia lyckas jag oftast förvanska den så att poängen går förlorad.

Och apropå förlorade poäng - så håller Tjeckien på att förlora mot Sverige. Vi leder med 2-1.

PUT och FOD

Nu vet jag inte om jag möjligen avslöjar några militära hemligheter som jag inte borde. Men det blev faktiskt riktigt roligt på hemvärnsträffen på kvällen.

Esko Blanksvärd skulle redogöra för vissa förändringar och han inledde med att fråga om någon visste vad PUT betydde. Och det är ju glasklart - permanent uppehållstillstånd - det som så många flyktingar väntar på i Sverige. Och som nästan är skillnad mellan liv och död för en del. Så det gissade jag på - ingen annan svarade - så de visst säkert redan.

Men här betydde det  "planering under stress" och innehöll fem (5) saker man skulle genomgöra inför krigshot. Tidigare hade det innehållit tjugosju (27) punkter. Men som Esko sa, innan man åtgärdat 27 punkter är kriget både här och över. Så nu gäller PUT och 5 åtgärder. Någon tyckte det kunde kallas FOD också. Fort och dumt!

Så ville man ha information om vad som händer i Luleå kommun. Och jag kunde ju då dra samma ramsa som kommunalrådet om allt som byggs i Luleå. Men fick ju också chansen - utifrån det möte om LSS som jag kom ifrån - att berätta att ett gott Luleå faktiskt är mer än byggkranar. Mycket återstår att göra för människor - och inte minst ungdomar - med funktionshinder.

Så lämnade jag Persön, vid 21-tiden, i går kväll och tänkte på Anna-Greta Svedberg som bor någonstans efter vägen till hemvärnslokalen.Jag hade flyt!

Jag hade flyt igår. Kompis Birgit kom precis så jag kunde åka med henne ut och hämta bilen.

Servicen hade funkat bra - men de hade varit tvungen att byta bromsklossar också. Den alltid trevlige Micke upplyste mig om att pedalen till höger var gasen. Dock med glimten i ögat - och sen sa han att det nog var normalt om man körde mycket stadskörning. Och det blir ju en och annan resa för inhandlingar, justeringar av protokoll och annat smått och gott. Det där egentligen korta transporterma där man många gånger borde idka vardagsmotion och faktiskt promenera.

Maria kom klockan 13.00 och vi körde presskonferensen med NSD och Radio Norrbotten. Sen fick vi köra en repris med Håkan Zerpe från Norrbottens Kuriren som aviserat sen ankomst. En kollega hade blivit hastigt sjuk så han fick köra dubbelt.

Det strulade ihop sig inför kvällens möte med lite praktiska saker så jag fick ställa in det planerade mötet hos Luleå Mäss och Kongress (förlåt, Margit, jag ska ta med Lennart och komma senare). Dock skjutsade jag Maria dit så hon kom i tid.Ständig sol ger öken!

Så är det och du får förlåta mig Anja Pärson. Jag känner mer glädje över Anna Ottossons brons än om du tagit ytterligare ett guld!

OÅh, oj så glad Anna var på prisutdelningen. Den bronsmedaljen var guld värd.

Det gick tydligen inte så bra för våra skidtjejer idag. Brtta Norgren bästa svenska på 28 plats och våran Lina bröt tydligen.

Jag gillar riktigt skidåkning som 3 mil damer till exempel. Men idag var jag och åt lunch med en god vän, en ung man +50. Ormberget blev det, örtmarinerade kotlettmedaljonger tror jag det hette. Fantasieggande namn man kan hitta på - men väldigt gott var det.

Bossen Leif hade fullt upp med gäster - och fick springa runt med kaffepannan till törstande gäster. Förutom småkakor så bjöds det någon form av chokladmousse till kaffet. Min vän smugglade med några kakor till eftermiddagskaffet på jobbet. Själv lyckades jag avstå både kakor och mousse.


Sjukvårdspartiets ideologi?

Märkligt fenomen - sånt som man börjar skriva och sparar i "utkast" blir publicerat bak i kön. Så nu kör jag den här en gång till - annars är det ju ingen som set den.


Ganska intressant att notera att Norrbottens Kuriens ledarskribent är ivrigare än Sjukvårdspartiet själva att få in dem i borgerliga alliansen. Sjukvårdspartiets vagga stod väl i Härnösand  (?) - samma ort som skribenten tillbringar sin vardag. Om detta har något samband låter jag vara osagt.

Jag tror att det är så att Sjukvårdspartiet vill stå utanför - före valet - för att maximalt kunna profilera sig och sen ta sig in där det passar. I Luleå har bjöd vi in sjukvårdspartiet till samverkan och vi har i ett par år haft med dem på våra budget förslag. Men i vintras tackade de artigt nej - för de ville kunna profilera sig inför valet. Klart uttalat i all vänskaplighet - absolut inget groll oss emellan. Men kan inte/vill inte heller kalla sig borgerligt parti. De har alltså en medlemskår som spretar både åt höger och vänster. Det innebär tyvärr att det inte är riktigt hundra vilken samarbetspartner de väljer - det beror förmodligen på person och dagsform.

Oj, voj vilken seg morgon

Det känns som om det höga tempot håller på att ta ut sin rätt. Full rulle i dag och möte hela dagen i morgon. Jag börjar längta efter att somna på soffan. Det blir då ingen utgång i helgen - trots att jag längtar efter det.

Dagen började inte bra med rejält försenad tidning.

Dagens ris i Norrbottens Kuriren får de som inte plockar bort julbelysningarna i tid. Och när är tid då? Själv tycker jag det mesta är fint och att det är trevligt att det hänger kvar. Undantag kan finnas - men då var det oftast gräsligt fult redan på julen.

För ska alliansens partiledare besöka Luleå 7 mars. Jag ska återkomma om det besöket  eftersom en av alliansens gruppledare så sent som i går inte fått information om mötet så finns nog en hel del i övrigt att önska om informationen.

Och Lulebos styrelse har sitt sammanträde förlagt till Stockholm för att lyssna på den, enligt Lennart Lindström, alldeles fantastiske Stellan Lundström, expert-professor eller något sånt inom bostadssektorn. Jag har också lyssnat till honom - men inte lika många gånger som Lennart Lindström. Lennart  beskriver honom som märkvärdigare än märkvärdig enligt Östmans noterat idag.

Fö vore det väl billigare och mer praktiskt att ta upp Stellan än att hela styrelsen ska dra till Stockholm.

Ja nu är det riktigt illa klockan är fem i halv sju och jag har itne påverkat uppbrottet än. Än mindre har jag hunnit gå igenom om jag utfärdade några löften här på bloggen som ska infrias i dag.  Bara att jag allmänt skulle skriva lite mer om vad som hänt under dagen.

Ylvas läggmatch

Har haft en underbar dag/kväll. Vårt möte om LSS & Alternativa driftsformer, bara så bra. Det frestar på orken att ta till sig alla dessa engagerade människor. Oavsett det är brukare själva, anhöriga, assistansföretag eller kommunal personal. Deras engagemang suger - om man får använda ett så vanvördigt uttryck. Jag ska återkomma - dom är min drivkraft!

Hemvärnets bataljonsråd - hade bett om dispens 30 minuter för att kunna vara med på mötet enligt ovan. "Menig Strutz" anlände fem över sju - och hamnade inte i kurran - permission var beviljad!

Det finns mycket mer att berätta om dagen - måhända jag gör det i morgon. Men jag tycker inte det är osportligt om jag lägger mig nu.

Fast en särskild hälsning till min namne Ylva som var med i kväll  på LSS-mötet - första gången live - Du var en fantastisk person att möta. Och så Veronica och hennes tjejer. Och så  Else med lilla gruppen i Råneå...och så vår egen rehabassistent Kicki . Det här går bara inte - jag skulle vilja namnge er varenda en.

Så bara God Natt - ni är underbara i ert engagemang - varenda en!


Sjukvårdspartiets ideologi

Ganska intressant att notera att Norrbottens Kuriens ledarskribent är ivrigare än Sjukvårdspartiet själva att få in dem i borgerliga alliansen. Sjukvårdspartiets vagga stod väl i Härnösand  (?) - samma ort som skribenten tillbringar sin vardag. Om detta har något samband låter jag vara osagt.

Jag tror att det är så att Sjukvårdspartiet vill stå utanför - före valet - för att maximalt kunna profilera sig och sen ta sig in där det passar. I Luleå har bjöd vi in sjukvårdspartiet till samverkan och vi har i ett par år haft med dem på våra budget förslag. Men i vintras tackade de artigt nej - för de ville kunna profilera sig inför valet. Klart uttalat i all vänskaplighet - absolut inget groll oss emellan. Men kan inte/vill inte heller kalla sig borgerligt parti. De har alltså en medlemskår som spretar både åt höger och vänster. Det innebär tyvärr att det inte är riktigt hundra vilken samarbetspartner de väljer - det beror förmodligen på person och dagsform.
Har åkt buss

Har varit och lämnat min lilla Honda Jazz till service. Köpte ju lampor och skulle byta två trasiga - men efter en titt i instruktionsboken slog jag igen den. Den finns ju folk som ska leva på att byta trasiga lampor också. Och då kom jag på att det nog var dags för service också. Blev erbjuden att låna en bil - men efter en sekunds tankemöda insåg jag att innan jag lärt mig alla spakar och finesser på en främmande bil - skulle servicen redan vara klar. Så jag gick mot busshållplatsen och se där kom precis en buss - jag fick springa sista metrarna. Mansten engagerar - på gångvägen ner mot partiexpeditionen blev jag hejdad av en man som jag känner lite ytligt. Han ville att vi skulle ordna demonstrationer för Mansten. Sen anmälde han sig som medlem också. Maria och jag har inbjudit till pressträff klockan 13.00. Det handlar om det jag skrev om igår - Karl Petersens försök att förvanska ett fullmäktigebeslut. Har ringt Lennart Lindström och informerat honom. Och kanske jag skulle ta och ringa Conny också. Har jag sen lite flyt så kommer min kompis Birgit och tar mig ut till Bosses Bil o Motor när bilen är färdigservad vid 11-tiden.

Tomma visioner

I min "omvärlsdbevakning" häromdagen noterade jag att Eva Hedsand Lundqvist saknade visioner på sin hemsida. Under rubriken "Mina visioner" är det blankt och tomt. Nu har Eva kommenterat detta " Synd, men varför skall jag skriva om det när mina visioner överensstämmer med arbetarrörelsens visioner och ideologi?" Blanka och tomma?

Lite mer visioner och omvärldsbevakning bör nog Eva också ägna sig åt i övrigt. Hon ondgör sig över borgarnas förslag om att pensionärer som vill ska få rätt att jobba längre. Det tycker Eva är fel utifrån att alla som vill inte får jobb idag.

Både i Luleå och i Sverige i övrigt finns en oro - med nuvarande statistiska underlag - om hur vi i framtiden (som inte är allt för långt bort) ska kunna rekrytera människor till vård och omsorg. Kommer det att finnas några som vill ta hand om mig och Eva när den tiden kommer. Inte alltför avlägset, tyvärr.

Det blir glatt idag

Tittade ut men inga tidningar. Det kan nog bero på föret. Det ser ut att kunna bli "glatt" idag.

Annars kommer det att bli en hektisk dag. Ankom 7 som vanligt. Rafsa lite i högarna till det är tid att lämna bilen på service 09.45. Normalt skulle jag promenerat tillbak som en del i vardagsmotionen men jag avskyr rikigt häftigt att promenera i ishalka.

Så vi får se vem som kan offra sig och hämta och skjutsa och hämta vid 12-tiden. Klockan 13.00 ska jag träffa Maria Salmgren. Hon och jag och kanske Conny ska sen till Luleå Mäss o Kongrenn klockan 14.00. Har jag tid att avsätta en dryg timma för sen måste jag till expen och packa bilen med fika, skyltmateial för vidare färd till Landstingshuset.

Vi ska ha en träff klockan 17.00 som handlar om LSS & Alternativa driftsformer. Assistansföretag, personal, brukare och deras föreningar är inbjudna. Med lite eget folk verkar vi bli 35 personer.

Själv måste jag avvika 18.30 ca för att åka till Hemvärnets bataljonsråd där jag är kommunens representant. Fast egentligen ersättare men Margareta Lindbäck har inte tid så ofta. I Persön, ute i mörka bushen äger det mötet rum.

Så idag blir det nog inte så mycket bloggande och tyvärr heller ingen motion. Dock simmade jag en kilometer i går kväll, tredje gången den här veckan. Det kanske kan räcka.

Fortfarande svårt med karikatyrerna

Idag igen var det en insändare i Norrbottens Kuriren. Islamska föreningen i Norrbotten uttrycker att de känner sig kränkta av karikatyrerna.

De ger en beskrivning av sin profet som vare sig ljög eller var otrogen mot någon. Han var alltid sanningsenlig och rättvis. Han försvarade alltid den förtryckta och hade stor respekt för svaga och äldre människor. Och så vidare. Jag tror på allt det här. Så här beskrevs också vår Gud och Jesus när jag gick i söndagsskolan (vilket jag gjort i två omgångar - en själv och en med sonen).

Men det irriterar mig att jag inte någonstans får riktigt klart för mig vad kränkningarna består i. Är det verkligen så illa att man beskrivit islam som en våldsam religion och därmed alla muslimer som potentiella terrorister. Ja då är det verkligen värt all kritik och alla demonstrationer. Då vill jag veta det för då vill jag också gå med plakat.

Men är det så, att man med en bild av profeten, velat visa att det finns idioter , Bin Ladin med flera, som i profetens namn bedriver terrorism och dödar hundratusentals oskyldiga människor. Ja, då är det väl inte värre än att man , gärna med karikatyrer av Gud, visar att det bedrivs och har genomförts bestialiska handlingar också i den religionens namn.

Är det bara jag som inte fattar? Ayse Duyar, min fullmäktigekompis och miljöpartist, och en av undertecknarna, hjälp mig förstå.

Kommunalrådet Petersen - återfallsförbrytare?

Det är ju inte helle första gången Karl Petersen tror sig ha mandat att överpröva och till och med gå emot kommunfullmäktiges beslut.

Folkpartiet motionerade om att kommunen succesivt skulle införa alkolås i sina fordon. Vi krävde bland annat att kravet skulle ställas vid upphandling av skolskjutsar.

Motionen var på väg att avslås. Men då kom det uppmärksammade fallet med busschauffören i Kiruna som onykter körde omkring med 30 skolbarn.

Även då fick sossarna kalla fötter. Ärendet återremitterades och återkom. Fullmäktige fattade enhälligt beslut om att "kravet på alkolås skulle beaktas vid upphandling av transporter av barn".

När upphandlingen redovisades fanns inget sådant krav med. Detta fick godkännande av den politiska majoriteten. En absolut obstruktion mot kommunfullmäktiges beslut.

Det är bara att hoppas att ingen allvarlig olycka, som kunde förhindrats med alkolås, hinner inträffa innan nästa upphandling.

Karl Petersen - domare över fullmäktigebeslut!

Nu börjar glorian halka ordentligt på sned för kommunalrådet KarlP.

På kommunfullmäktige i januari tvingades socialdemokraterna till att bifalla en motion från vänsterpartiet om att det vid kommunal upphandling alltid ska ställas krav på att entreprenörerna iakttar kollektivavtalsenliga villkor. Vid de beredande sammanträdena argumenterade Karl P kraftfullt mot att Luleå kommun ensidigt skulle införa dessa, troligen lagvidriga , krav. Men för samarbetet med vänstern - eller måhända vänstern i det egna partiet - vek han sig fullständigt. 

Företagarna i Luleå har reagerat starkt över detta och överklagat beslutet. Inför styrelsesammanträdet med Luleå Näringsliv AB fick därför tydligen kommunalrådet kalla fötter. Han komponerade en skrivelse där det sägs att kommunfullmäktiges beslut bara skall omfatta upphandlingar inom bygg- och anläggningsverksamhet och att undantag från kraven ska ges för mindre entreprenader där entreprenadsumma understiger 2,0 miljoner.

Vem har gett kommunarådet mandat att tolka kommunfullmäktiges beslut? Och vad är det som gäller, kommunfullmäktiges beslut eller kommunalrådet. Skrivelsen från kommunalrådet är ju någonting väsenskilt från fullmäktiges beslut. Här öppnas för tolkningar och överklagningar. Har verkligen Luleå och Luleås företagsklimat råd med det?


Jag - en skata

Ibland funderar jag om livet på något sätt är ett kretslopp. Många som haft nära anhöriga som dött har ju ofta upplevt en fjäril eller fågel som man tänkt sig haft ett budskap från "andra sidan". Om jag ska bli en fågel (i mitt nästa liv också) så vill jag bli en Skata.

Thomas sa att det kan du inte lägga ut på bloggen - men visst kunde jag det!

I morse när jag kom till min parkering på jobbet var det fyra vackra skator som hade någon form av möte. Jag blev bara sittande fascinerad att deras uppträdande. Det kom nära eftersom de inte upptäckte mig inne i bilen.

Fast gråsparvar och talgoxar är trevliga också. Men det är så skönt att det säkert är någon annan som bestämmer vilket det i så fall blir. Om det nu mot förmodan skulle bli nå´t.

Och nu leder Lina sprintkvalet om det inte ändrats sen jag tittade för några minuter sen.
Läggmatch av tre kronor?

Nu spekuleras det om att tre kronor medvetet spelade som de gjorde för att slippa möta Kanada. I alla fall så "la jag mig". Jag somnade helt sonika framför TV:n. Men det fanns andra i min omgivning som somnade under damkronornas silvermatch. Den var trots allt betydligt njutbarare att se på än denna läggmatch. Då må den gamle hockeykämpen Lars-Göran Niemi lite föraktfullt fundera om det kan kallas hockey när man inte får tacklas.

Mansten fortsätter att engagera. Diakonissan (eller möjligen fd) i Gammelstad Ulla-Greta Brännström ger sig in i debatten till försvar för Mansten.

Jacke Bortz har en spännande artikel. Noterar dock att den kallas "dokoment" inte "dokumentär". Även om jag börjar känna leda vi alla skriverier hoppas jag att Norrbottens Kuriren fortsätter serien och även speglar "andra sidan". Det är mycket som hänger i luften från Kalix tiden - med missbrukande läkare- som fått stå oemotsagt. Har man sagt A får man säga B.

Kul Norge historia om monsterharen som satte skräck i sibirian husky-hundarna.

Jakt och fiskeutredningen fortsätter att engagera - i NSD kan vi se Törnman på bild med höjd och knuten näve - riktigt stridsposition. Och jag som hävdat att glöden falnat hos Törnman. Men den kanske återuppstår i ett nytt parti - jakt- och fiskepartiet!

Annars påstås att vi Vädurar blir lite besvikna idag för attt vi har lite för stora förhoppningar.

Och så till slut en namnsdags hälsning och GRATTIS till mina barnbarns Gudmor Pia Åhman i Älvsbyn. Henne gillar jag!

Helt slut!

Visst, med lite övervinnelse blev det en kilometer. När man är två som kör kan man antingen peppa varann eller sänka varann. Men ikväll är jag helt slut.

Jag har några mål, 20 längder måste jag, 30 borde jag och de 10 upp till 40 är bonus. Jag ser i ögonen på min polare att när jag säger att nu har jag gjort de 20 som jag måste - då kan det bli respons i form av att i kväll är det ju väldigt skvalpigt och så.. kanske.

Men hitintills har vi stirrat varann i ögonen och och sagt nu kör vi.

Så nu är det herrhockey  - med tacklingar - som gäller.

Minskat Loak - ökat stöd till ungdom??

Och apropå Mårten Ström och fritidsnämnden har jag idag fått samtal som berättar att det lokala aktivitetsstödet minskat med 200 000 kronor.

Samtidigt har Börje Lööw och Mårten suttit på våra utskott och skrutit att det har ökat. Det man tjänat på att lägga ut turistbyrån på entreprenad har man satsat på ungdomar.

Hur den ekvationen går ihop kan ju Lööwet och Ström fundera på?


Eller en som inte ens kan stava till det!

Egentligen borde man väl lämna en som är på väg ut från politiken där hän. Men det är ganska intressant att notera Mårten Ströms omtanke om hur vi borgerliga ska klara att styra kommunen efter valet.

Han påstår att jag går min egen väg i en fråga där alla är överens. Ja det som var överens var två sossar och en vänsterpartist. Maria och jag yrkade på återremiss för att få ett bättre beslutsunderlag. Det är alltså en ren lögn från Mårten Ströms sida.

Så här skriver Mårten: "Vem vill egentligen satsa på en "häst" som knappt tar sig till startlinjen än mindre förfogar över en "kusk" som vet hur man sitter upp sulken."
Mårten


Nä men har man dragits så länge med Mårten Ström som uppenbarligen ljuger och inte ens kan stava till sulky så måste ju allt annat bli bättre.


Luleå & Co - turistbyrån

Besöket på informationsträffen som Luleå& Co anordnade i morse var mycket givande. Leif Lövgren gav en beskrivning av styrelsens arbete, Visit luleås Tina Nilsson informerade, Roland Lindgren från NSD talade om tidningen Luleå City, Håkan Palmqvist från reklambyrån Revolt presenterade det nya profilprogrammet och sist men inte min Emelie Lindgren presenterade Galleri 61, den nya gallerian på Storgatan där det finns 13 (tror jag) unga företagare både i tjänste sektorn och med producerande företag.

Så glömde jag ju Staffan Westerberg. Han med pannkakan och nu med storgateprojektet. Han kom, ganska rufsig i håret, grå velourbyxa och grå T-shirt. Genomgående grå kan man säga. För att illustrera detta berättade han att han träffat några skolbarn varav en hade sagt: "Dig har jag sett i TV men då var du i färg!" Effektfullt.

Sen tog jag en svän förbi folkpartiexpen där Lennar Lindström sen hämtade upp mig för vidare färd och besök på kommunens turistbyrå som numera ligger nere vid järnvägstationen, i stationshuset. Där träffade vi Göran och Torbjörn som berättade om verksamheten och sina visioner om att bidra till utvecklingen av besöksnäringen i Luleå. Där träffade vi också Therese som flyttat upp från Motala för att jobba på turistbyrån i Luleå.

Ja sen har dan bara rusat på - och inte har jag hunnit det jag tänkt mig idag heller. 

OS stjäl ju lite tid här och där. Var till Kvantum och skulle handla frukt men då drog det ihop sig i skidskyttestafetten så jag fick sitta kvar bilen och lyssna till hur vi missade bronspengen med målfoto.

Nu ska jag jobba till halvsju och sen ska det simmas.Välfärdens revor

Blåtäckjacka, slitna jeans, toppeluva och lovikka likanden vantar. Hoppas han i alla fall har långkalsonger under. Vad han hade för skor han jag inte se. Tennisskor förmodligen i den 15 gradiga kylan. Men en platskass i vänsterhand och en blå ölburk i höger. Promenerande från Statoil halsade han girigt från en blå burken.

När man träffar på det högljudda A-laget kan man känna frustration och ilska. Och rädsla ibland. Men när man som jag i morse möter en ensam medmänniska på detta sätt blir man sorgsen ändå in i hjärteroten.
Tänka så mycket elände, denna statens inkomstkälla, ställer till. Inte bara för A-lagarna.

Agendan idag

För er som använder bloggen för att ringa in mig dvs hålla koll på när ni kan ringa mig eller komma in på en kopp kaffe kan jagmeddela att jag nu är på G. Klockan 7  är jag på expen. 8.15 ska "Lille Fridolf " och jag vara på Norrbottens teatern och få en information från Luleå & co. Därefter åker vi till resebyrån som övertagit kommunens turistbyråverksamhet.. De lär vara sura på oss för att vi kritiserat upphandlingen - vi ska försöka klargöra att det inte är deras roll i det hela som är klandervärd. Tvärtom de är värd allt stöd de kan få för att på ett bra sätt klara uppdraget. Det vinner alla på.

Sen blir det i stort expen hela dagen. Vi måste kontakta Els för att dra ihop runt lördagens årsmöte, nomineringsmöte.

Så är det torsdagens möte som ska planeras tillsammans med Håkan E.

Och nätverksträffen den 4 kräver väl lite "manikyr".

Och så slutligen, för den här vändan, gratulerar vi före detta FPU-ombudsmannen Bert Larsson som fyller 50 år. Åren går och Bert huserar numera i Pajala.

Morgonkompott

Det blev "bara" silver i damhockeyn. Tänk vad endorfinerna lösgörs mycket mer när det kommer oväntade positiva framgångar. En bragd - som att ta OS-silver - känns nästan först som ett nederlag - bara för att man drivit upp förväntningarna.

Begick ju tjänstefel häromkvällen och gav tusan i partiledardebatten. Möttes av flera från andra partier i går som gratulerade till att Lars varit så bra. Kul!

Karin Pilsäters rattonykterhet har inte gått spårlöst förbi. Tyvärr uttrycker en del "allmänhet" att 0,1 över är väl inte så farligt. Jag tycker det är "farligt" särskil när det händer en förtroendevald.

Men roligt att så många känner respekt för att Karin direkt har tagit avstånd från sitt handlande, tagit timeout för att tänka över situationen.

Maria Carlshamre - som lyckades bli lite martyr i folks ögon - för att partiet klantade till en del - borde ändå lära av Karin Pilsäter. Så här agerar man i ett uppkommet krisläge,

Såg för övrigt att Jokkmokks fullmäktige  tydligen haft en ordning där kommunalrådet och kommunchefen suttit i presidiet. Det avskaffades i och med gårdagens fullmäktige. Nuvarande ordförande som klubbad beslutet trodde att det varit så för att Kent Ögren velat synas. Elaka tungor har ju talat om Kent som politikens Ken (han med Barbie ni vet) så man vet ju aldrig.

Nu, klockan 05.45, går jag vidare ut i livet för att ta tillvara på den här dagen

Nu tar vi dom!!

Efter en kilometer simning är jag redo för fight. Nu ska det bli helt underbart att krypa ihop på soffan och njuta av damkronorna.

Nu är det inget feministkör men faktum är att numera gillar jag bättre att se damerna spela hockey och basket. Fotboll är det lite så där - tveksamt.  I basket och hockey kommer spelskickligheten bättre till sin rätt - det går inte lika fort och är inte lika hårt. som när grabbarna spelar.  Möjligen beror det på min förmåga att hänga med. Men i alla fall njuter jag mer när jag ser damerna i dessa två grenar.

Fotboll är jag lite mer tveksam till - om jag gillar herrar eller damer mer (missförstå mig rätt). Fast jag måste också erkänna att fotboll vill jag uppleva live - helst på Byvallens gräsplan -  tycker inte den sporten gör sig på TV.

Jag kommer ihåg Alviks damers första framgångar. Om jag kommer ihåg rätt var första matchen jag såg på planen i Alvik en match mot Öxanbäck. Förutom att båda lagens spelare såg ut som bambi på hal is var det pinsamt med den manliga publiken som hela tiden kommenterade guppande bröst och häckar. Och flabbade rått åt varandras skämt. En bra bit har vi hunnit både när det gäller spelkvaliteten och publikens uppförande.

Någon gång kanske jag berättar om när jag själv spelade seriefotboll i Sunderbyns herr B-lag. I början av sextiotalet - långt före damfotbollens genombrott.

Men nu har matchen börjat!!

DEN taggen gillar jag

Läser att det numera finns tamigelkottar att ha som sällskapsdjur. En afrikansk pygméigelkott och en egyptisk långörad igelkott. Jag älskar igelkottar - det är ju hur mysiga som helst. Var nästan på väg till djuraffären när jag såg att det skulle ha ett fritt utrymme på 20 kvadrat att röra sig på. Visst, de ryms i min lägenhet men jag är ju inte så säker på att de är "pottränade". Det verkar vara guldfisk som återstår för mig.

Lite eftermiddags pytt

Har reviderat på Studieförbundet Vuxenskolan i eftermiddag. Tillsammans med Mats Fabricius och den autoriserade, alltid lugne och pålitlige, revisorn Jörgen Brännholm. Det blir nog ansvarsfrihet trots att man under dagens lyckats slarva bort bladet med styrelsens originalnamnteckningar.

Tredje varvet med tidningarna noterar jag att Bo Östman tror att Lennart Lindström och Ylva Strutz  "lär  försöka armbåga sig fram om nye Mattias Karlsson leder moderaterna som ändå lär bli största parti. Med Maria Salmgren kvar vid rodret ser det annorlunda ut.". Det var ett milt uttryckt oblygt sätt att påverka moderaternas nomineringsstämma. Annorlunda kan jag inte tolka det. utan några som helst personliga värderingar i det.

Ser att sossarna bjudit in Björn Rosengren till sin distriktsstämma och enligt notiser i avisorna ser det ut som om han ska komma. Kan det vara ett vinnardrag att ta hit honom?

I min omvärldsanalys i går, vid besöket på herr Ströms sida, konstaterade jag att mycket kan man säga om Mårten men hymlar gör han inte. Glasklart slår han fast att Mansten ska bort för han har fronderat mot den poltiska ledningen. Det handlar alltså inte enligt Mårten Ström om någon arbetsmiljörapport. Utan rakt av - kritiska debattartiklar - är skäl nog till uppsägning. Och Mårten borde ju veta hur tongångarna går i s-gruppen i landstinget. Mig veterligt tillbringar han nattvilan tillsammans med en av ledamöterna, fru Britta Ström.

Plan- och tillväxtutskottet

Plan- och tillväxtutskottet lyckades ta nästan hela förmiddagen. En riktigt elak huvudvärk har jag föra andra dagen i rad. Är normalt så förskonad från liknande krämpor att jag blir onödigt gnällig.

Vi fick information om Vision Stadion Kronan. Roland Marklund, Reidar Jönsson och Olle Juntti presenterade sitt projekt. Mycket intressant satsning. Ingenting som kan göras på en gång men viktigt att göra en förstudie och kolla om det finns några inbyggda konflikter. Sen gäller det att få upp mång aktörer på banan. Detta är mångas ansvar om det ska bli verklighet

Sen fick vi redovisat ungdomsundersökningen LUPP 2005. Den sa väl en hel del som vi redan visste.

Planläget på Klintbacken och Hällorna. Klintbacken ska nu annonseras ut, precis som med kvarteret Sparven. Rätt och riktigt - men det är märkligt att det bara är självklart när det finns privata intressenter.

Ett medborgarförslag om att fylkla igen "Röda havet" avslogs. Dock fick stadsbyggnads i uppdrag att skriva ett bättre yttrande. Framöver kommer pölen succesivt att bli grundare och då måste vi se till att göra snygga strandområden.

Mogenlogen rönte en viss diskussion. Lite märkligt att man avbröt anbudsförfarandet. Nu tror jag i och för sig inte att inressenterna skulle stått i kö. Men ändå är det viktigt att kommunen är tydlig.

Diskussion om att ändra detaljplan i Svartöstan diskuterades. Handlar om fyra hyreshus som kommunen för länge sen köpts in för rivning men där hyresgästerna nu gärna vill att de ska bli kvar. Någon ändring av planen beslutades inte - men å andra sidan är det inget akut rivningshot.

Angående inrättande av filmkommissionen reserverade sig jag och Maria. Vi yrkade på återrmiss. Mycket bristfälligt beslutsunderlag. Och lite märkligt att man redan anställt personen. Arvidsjaurs kommun har sagt nej så frågan är hur många kommuner som kommer att vara med och finansiera.

Vågen visade dystra siffror i morse igen. Så nu blev det några mandelpotatisar och mager köttfärsröra till lunch. Jag hoppade över mackan till förmiddagsfikat också. Nu är det frukt som gäller för mellanmål - och så måste det simmas ikväll.

Hoppas det inte är alltför mycket skrivfel i det här - för nu är det bråttom. Ska iväg på revision hos Studieförbundet Vuxenskolan.


Omvärldsanalys II

Bo Östman påminde mig om sossarnas bloggar  - han hade hämtat uppgifter där - som de har inbyggda i sina hemsidor. Väldigt stereotypt och tråkigt tycker jag - men smaken är ju som ...

Allt nog är det ganska roligt. Går Du in på Eva Hedesand-Lundqvist hemsida och klickr på hennes visioner så är det hel blankt. Fredrik Lundh och Mårten Ström däremot har visioner i forma av långa romaner. Visioner ska ju kunna beskrivas i några enkla ord - inte underligt att det tar tid att få fram den kommunala visionen med tanke på de här två herrarnas ordbajseri.

Roligast är dock att gå in på Karl Petersens hemsida. Där står det kort och gott; Tack och adjö. Helt respektabelt konstaterar han att han inte har tid att uppdatera på ett bra sätt och därför stänger han sidan.

Vi hoppas han kan återanvända rubriken efter valet.

Bloggen - framtidens trygghetslarm

Med tanke på att välfärden nedmontera(s) succesivt så kanske det är bra att man vänjer sig vid morgonblogg. Alltid någon som kanske saknar ens inlägg och kollar om är i livet eller ej.

Så idag bloggar jag innan tidningskrönikan. Kan i alla fall konstatera att folkpartiet ger resultat. I båda tidningarna beskrivs om den utbildning som skett av allergiombud. Allergiombud som ska göra tillvaron bättre för allergiska barn i skolan.

Resultatet av en folkpartimotion - fast det nämns förstås inte i artikeln. Men Astma- och allergiföreningen är tacksamma för vårt initiativ. Själv ska jag få äran att sitta ordförande på deras årsmöte den 28/2.

Nu är det bäst jag tar i tu med tidningskrönikan - annars kanske någon tror det hänt mig något.

Gudeligare än jag (är)!

Har just haft en omvärldsbevakning. Har lagt in tre sossebloggar som mina favoriter. Noterade att ingen av dem varit aktiva sen i fredags och skulle just konstatera att det är mer "gudeliga än jag (är). Trodde de helgade vilodagen  men just som jag förnöjt konstaterade detta så pep Mustasch Murre till med en uppdatering. Alla vet vem Mustasch Murre är?

Annars hade jag en obehaglig hemfärd från jobbet. Hade glömt sätta i motorvärmaren så det var kallt som bara den.

För övrigt har Karin kommenterat mitt inlägg om hjärnblödning i fingrarna. Hon påstår sig ha samma symptom och hon är övertygad om att det handlar om att vi helt enkelt är för snabba. "Ahr" är lika med "har". Själv skriver jag allt som oftast "Folkaprtiet". Trodde det möjligen hade något att göra med min "storhetstid" som folkraceförare. "Folkan" var en framgångsfaktor! Men nu vet jag bättre.

Och ikväll ska jag begå tjänstefel. Jag ska INTE se partiledardebatten - vet inte ens vilken tid och vilken kanal. Härlig frigörelse!

Ursäkta!

Min kompis Thomas O är måhända inte så mycket för kvinnliga liberala nätverk - för den inbjudan, till 4 mars, fanns inte i kalendariet. Men den kommer med det första i morgon bitti.

Eller hur , Thomas?

Inte mycket till vilodag

Det är svårt att begränsa sig när man tycker jobbet är både viktigt och roligt! idag har det varit en blandning av kommunalt förtroendeuppdrag och tjänstemannautövning som anställd. Rollerna är inte alltid helt lätt att hålla isär heller.

Förberett vårat miniseminarium som vi ska ha på torsdag 23 februari, 17.00 - 19.00 på Landstingshuset.
http://www.folkpartiet.nu/ Det har temat LSS & Alternativa driftsformer. Om jag kommer ihåg rätt så handlar LSS om tio olika insatser varav personlig assistans är en. Det är i huvudsak inom det området som det finns alternativa utförare dvs andra än kommunen. Finns det mer som andra kan göra - för att öka valfriheten för brukarna?

Vad kan vi göra för att kommunalt anställda ska känna större delaktighet och inflytande. Den personalen har ju oftast ett oerhört engagemang - men tar vi i kommunen reda på det på rätt sätt? Tyvärr är det nog inte så!

Det andra jag jobbat med är liberala kvinnors nätverksträff den 4 mars. http://www.folkpartiet.nu/ 
Christina Lugnet, kommunchef i framgångsrika Haparanda medverkar liksom Majvor Muller, företagare i Luleå och ordförande för Företagarna. Vår riksdagsledamot Birgitta Ohlsson ska ha ett samtal om skillnaden mellan liberal feminism och den feminism som FI står för.

Båda arrangemangen är öppna för intresserade även utanför partiet - som de allra flesta av våra arrangemang.

1-1 i matchen Sverige - USA, då får man kasta sig i bilen och dra hem i pausen.

Vad är väl ett brons i stafetten

Vad är väl ett brons i en OS stafett mot en son som kommit i mål efter att ha kört Andörjan.  Utan förfrysningsskador och på en bättre tid än väntat. Välkomstkommittén bestående av fru och barn hann inte ens fram i tid.

Grattis Jens, fyra mil på3.07 (var det så) är väl inte så illa.

På plats

Nu är jag på plats på jobbet. Vilket vintrigt väglag det var på vägen in mot Luleå. Verkar som om det blåst mer här och kanske också snöat lite.

Tyvärr verkar det bli som det ofta blir - det kommer något orationellt i vägen. i dag står Karin Pilsäter för detta.

Chockade partikamrater mailar och vill ha svar. Det är klart har de läst Expressens artiklar förstår man förvirringen. Kul att läsa debattinläggen faktiskt - verkar trots allt som om många genomskådat kvällspressjournalistiken. Aftonbladet hade "katastrofat" något mindre än Expressen, åtminstone för en stund sen. Men de kanske bara inte hunnit med.

Ska också skicka en medmänsklig hälsning till Karin. Liksom till Kerstin Heineman som tydligen miste sin man förra fredagen.


Dålig kontakt fingrar - hjärna

Jag brukar skämtsamt (om man nu får skämta om så allvarliga saker) att på morgnarna har jag hjärblödning i fingrarna. Jag är hyfsat snabb med tangent bordet - men just på morgnarna blir det så många fel. Efter publicering får jag gå tillbak och rätta - och säkert slinker ändå ett och annat skrivfel med. Och kanske stavfel också.

Men allvarligt, det är en lite otäck känsla att jag tänker en bokstav - och fingrarna sticker olydigt till en annat. Och det är inte stelhet i fingrarna - tvärtom de är lika alerta som när man som barn snodde sockerbitar.

Men annars är det bra. Blev inte särskilt sent i går men tog ändå sovmorgon till halvsju. Nu är det dusch, kaffe och jobb som gäller. Hela dan - varvat med pauser för OS-sändningar. Har en lång lista med små detaljer som måste åtgärdas.


Sorgligt besked

Hade vänner hemma på besök i går kväll. Den trevliga samvaron stördes för min del starkt av att jag fick beskedet att Karin Pilsäter, denna fantastiskt duktiga och trevliga kvinna, åkt fast för rattfylleri. Dagen efter som så många andra. Just "som så många andra" borde ju klingat i huvudet hos Karin denna för henne så ödesdigra lördag morgon.

Det som är glädjande i bedrövelsenm är att hon erkänner oförbehållsamt och inte börjar trassla in sig i pinsamma bortförklaringar - som så många andra. Den biten hedrar henne - i övrigt är det bara att instämma i hennes eget "fruktansvärt".

Uttalande av riksdagsledamot Karin Pilsäter

I förmiddags klockan 09.30 begick jag ett fruktansvärt fel , jag satte mig vid
ratten och körde bil trots att jag hade druckit vin igår kväll. Vid en
rutinkontroll på Huddingevägen konstaterade polisen att jag hade en otillåten
alkoholhalt i utandningsluften, motsvarande 0,3 promille i blodet.

Rattonykterhet är ett allvarligt brott och jag borde ha vetat bättre än att
köra bil på förmiddagen dagen efter.

Jag har informerat Lars Leijonborg om vad som har hänt. Nu behöver jag tid för
tänka igenom den situation som jag har försatt mig i. Under denna tid tar jag
timeout, begär tjänstledigt, från riksdagen och andra förtroendeuppdrag.


Uttalande av partisekreterare Johan Jakobsson

- Rattonykterhet är ett allvarligt brott. Det är bra att Karin Pilsäter tar
timeout för att tänka igenom sin situation. Folkpartiets ledning ska nu
diskutera den uppkomna situationen och samtala om saken med Karin.

Fakta
Rättspraxis är att rattfylleri med 0,3 promilles alkoholhalt i blodet leder
till indraget körkort i en månad och 50 dagsböter.

Folkpartiet har i debatten föreslagit att personer som begår ett
rattonykterhetsbrott som det som Karin Pilsäter gjort sig skyldig till utöver
dagsböter ett också ska genomgå ett obligatoriskt påverkansprogram.I


Bloggen - forna tiders cigarett

När jag slutade röka för många, många år sen var ett av det svåraste att man tappade belöningssystemet. När jag städade så stod man ut - ett rum till - sen kaffe och en cigg. Den saknaden satt i i många år.

idag har jag upptäckt att jag bytt kaffe och cigg mot kaffe och dator. Ta en kopp, gå och slå upp lite nättidningar och se om det hänt nåt.

Och så en dag som denna lite OS emellanåt. Stackars Anna-Karin, det gick inte så bra idag. Och reportrarna är ju inte riktigt sluta i sitt språkbruk - katastrof , falla igenom och jag vet inte vad hur HEMSKT det var. Det gäller att ha lite perspektiv och inse att detta i grunden ska vara adel kamp men också mycket lek och nöje.

Och så är det ju när det oväntade händer som det är riktigt kul. Ryssland har just nu fullt sjå med Kazakstan. Bara 1-0 till Ryssland, 14.39 i sista perioden.

Hur kul vore det inte för Kazakstan att vinna denna match!

Vad ser vi mellan fingrarna!

I annonser har kommunen gått ut och bett om anbud på Mogenlogen. Sista dag för att lämna anbud är 27 februari.

Vi har fått information om Mogenlogen i utskottet. Vi har fåttt veta att en prel. kostnad för rivning var någon miljon. Att riva ner, mellanlagra och bygga upp på nytt var kostnadsberäknat till 6 miljoner.

Vi fick också veta att Bert Sandberg eventuellt var intresserad att köpa den.

Själv förvissade jag mig om att den skulle gå ut på anbud så att fler än Bert Sandbergs frus bolag skulle få vara med och bjuda.

Anbudstiden går som sagt var ut först den 27 men det rivs redan för fullt.

Kommunalrådet är beredd att se mellan fingrarna med att det inte finns rivningslov och det är jag också. Men det är ju fullständigt uppåt väggarna att man ska ta beslut om att sälja, beslut om rivningslov innan ens anbudstiden gått ut.

Jag säger som Lennart Lindström - vad händer om någon lämnar ett högre anbud?

Och hur seriösa uppfattas Luleå kommune som inte ens håller på anbudstiden.

I dessa OS-tider är det väl ungefär som att låta några lag köra första sträckan i stafetten innan resten släpps iväg.


Redan Karin Boye visste det!

Vilken härlig stafett. Mellan damsugning och tvättmaskin var jag tvungen att stanna upp för att se stafetten. Annars brukar jag lyssna på radio - för att hinna få något gjort också.

Sportreportrarna garderade en väntad dålig insats med att beklaga att ledningen gjort fel uttagning - Lina borde ju fått åka.

Men man ändrade sig allt eftersom de stod klart att de svenska tjejerna hängde med och kämpade om medalj.

Att man som aktiv kan känna en oerhörd besvikelse - efter att ha gett allt - för att stå utanför prispallen är ju lätt att förstå.

Men tänker man efter så är det ju fantastiskt - och det är ju faktiskt själva resan som är mödan värd, eller hur hon nu skrev Karin Boye.

Och tur egentligen att man inte tog guld - för då skulle väl rubrikerna tagit slut för sportjournalisterna.

Märkligt fenomen - och tvätt tips

Det är många saker som är märkliga. När jag städar är gem och säkerhetssnålar stor fyndkälla. Det finns över allt - på de mest underliga ställen.

Men hur är det när Du behöver en säkerhetsnål`Finns det någon? Hittar Du någon? Det gör i alla fall inte jag. Jag får leta som en galning.

Det är ju väldigt sällan, jag i alla fall, behöver en säkerhetsnål. Men då jag ska tvätta kavajer behöver jag tre stycken till varje axel för att hålla event. vadd eller annat styrelsematerial på plats.

idag skulle jag tvätta två kavajer - och en säkerhetsnål fanns på rätt plats. Sök, sök. Tillslut saknade jag bara en - och då fick jag lossa från en konferensnamnbricka. Det funkade det också.

Och ni som ännu inte kommit på knepet med säkerhetsnålar när man tvättar kavajer - jag lovar er det finns knappt någon kavaj som måste kemtvättas om man fixar det med nålar så här.

Tidningsleverans och morgonkaffe avklarat

Nu har jag levererat Norrbottens Kuriren till förre tryckerarbetaren vid NSD, fader Yngve. Som naturligtvis var ute och putsade snö. Och när har var färdig hemma drog han till Bärigården. Nu är han igång igen efter hjärttrubblena!

Tidigare, när jag hade villa, bannade jag honom för att han jobbade för mycket med snön och till och med var ned till mig och skottade. Jag vill inte komma hem och hitta dig död i snödrivan, sa jag. Varvid han contrade att bättre död kunde man väl inte önska sig än att få dö mitt i livet - mitt i livsgärningen. Jag har insett att det inte vare sig är lönt eller rätt att begränsa hans livsutrymme.

Håkan Zerpe raljerade, I Norrbottens Kuriren,  över modet med att blogga. Och det finns säkert anledning att göra det. För min egen del har jag ersatt mitt elektroniska nyhetsbrev, Ylvas reflektioner ,med denna blogg. Ylvas reflektioner skickade jag till alla våra "elektronifierade" medlemmar (och ett antal externa mottagare) vare sig de ville ha dem eller ej. Förvisso kunde de avsäga sig att stå på sändlistan men även om de inte handlar om landstinget kan det väl vara svårt  att sätta sig upp mot sin "chef" på detta sätt.

Det blir en härlig förmiddag idag - städ och tvätt - och så kan man ta lite paus då och då med att njuta åt idrottsliga bragder från OS.

Jag önskar Gerd Niemi lycka till med panelsamtalet om äldrefrågor där hon ska representera folkpartiet.

Som gumman ur lådan

kommer jag här i alla fall. Länge sen senast. Det är jobbigt det här med OS. Först var jag tvungen att vila lite innan matchen - och sen var jag helt slut efter den urladdning "vi" hade för att ta oss vidare till finalen i damhockeyn. Det finns ju ett genusperspektiv på detta också - som kvinna måste jag ta lite större ansvar för just damsidan. Och det kostar på!

Alla var förvånade i går att jag hade radio med för att i pauserna kunna lyssna på OS-resultat. Jo, jag är rätt idrottsintresserad. Bara för att man tycker att vi inte kan ösa hur mycket kommunala skattepengar som helst till elitidrott behöver man inte vara idrottshatare. Långt därifrån.

Budgetutskottet i går eftermiddag var en gles skara. Särskilt när klockan närmade sig 15. Barn- och utbildningsnämnden var på besök mellan 13 - 15. Intressant diskussion om "merkostnader" för friståendeskolor. Vi börjar närma oss konsensus i frågan. Självklart blir det en övergångskostnad - men den får inte överdrivas. Med en positiv syn på friskolor coh ett samarbete kan övergångskostnaderna minimeras. Så har det inte varit i Luleå men är på väg åt rätt håll.

Så fick våran Thomas beröm som en duktig ledamot av BUN. Jag kunde då meddela att får jag som jag vill så blir Thomas ny ordförande för BUN efter valet.

Sen visade det sig att Thomas morfar Gösta, avliden sen flera år, var en känd peson för Sture Bryggman, skolchefen. Han hade inte vetat att Thomas var hans barnbarn.

Nu ska jag dra på kaffe till föräldrarna.

Nyttigare idag

Nu är förmiddagen avverkad. Jg hade anmält lite sen ankomst till budgetutskottet - någon liten stund måste min medarbetare Anna-Greta också få.

Anlände alltså under kulturnämndens föredragning. En av  deras två hjärtfrågor är naturligtvis Kulturens Hus. Nu bekymrade de sig för hur de ska kunna motsvara de stora förväntningar som luleåborna har på bland annat det nya biblioteket.

I andra kommuner, där de fått nya bibliotek, hade boklånen ökat kraftigt. Man var oroad över att inte medianslaget skulle räcka till att köpa tillräckligt mycket böcker.

Vi har otroligt hög siffra för boklånen. Själv var jag mesta lånare på biblioteket hemma i Sunderbyn i min barndomstid. Bibliotekarie Östman skröt över mig.

Tyvärr har vanan inte fortsatt. Svårt att planera läsandet - men vet oftast inte hur mycket inläsning av politik som väntar en. Jag läser en hel del i alla fall. Många är de bokklubbar som lurat in mig som medlem med fina väskor, matberedare och annat. Man har väl gjort ett antal turer in och ut i det största.

Problemet är att de ju tar plats sen. Och böcker kan man inte kasta - tror jag gäller min generation. Men man funderar ju ibland vad som händer när man lämnar detta jordelivet. Sonen läser otroligt mycket på sina resor - men det är pocketbäcker som slängs allt efter.

Karl P hann i alla fall avslöja att han bötat 24 kronor för försent återlämnad bok.

Sen hade vi arbetsmarknadsnämnden och passet före lunch, den omfattande och intressanta socialnämnden som spänner över så mycket i livet. Nya chefen Agneta Ekman var med för första gången.

Och nu ska jag äta mandelpotatis, vikväktarköttbullar och dito prinskorv.


"Vi duger i befintligt skick"

Det föll ut ett rött kuvert ur (den blå) Norrbottens Kuriren idag. Ett brev från Din biskop.

Mycket läsvärt - putsa ine så mycket på fasaden - inse att vi duger i befintligt skick. Så kan budskapet sammanfattas.

Läs det!

1-månads dagen

På söndag är den en månad sen jag startade min blogg. Idag kommer jag att passera 2.700 besök. Mycket eller lite? Vet inte - då jag inte har så mycket attt jämföra med.

Dock ligger jag snart i hälarna på Stefan Tornberg (nu nämner jag honom IGEN) och han har ändå varit igång sen i oktober.


Godmorgon

Märkligt så konservativ man är på morgonen - åtminstone jag. Svårt attt göra saker i fel ordning. Tidningarna försenade - men inte tog jag tag i disken. Eller plockade undan slarvigt slängda kläder. Nä iställer satt jag mig och läste nättidningarna trots att det oftast inte är så mycket nyheter utlagda.

Hann dock se att Nils Gustav Ökvist levt lite rövare över att man i Luleå kommun tänker minska antalet övergångsställen - något som kan ställa till problem för bland annat synskadade.

I går kväll fick jag tips från min kampanjsamordnare om att fd SSU-aren Fredrik Lund raljerat över att jag tänkt på ostburgare under hans föredragning på budgetutskottet. Fredrik har tydligen missat att kvinnor faktiskt kan göra flera än en sak samtidigt.

Vid denna titt på Fredriks blogg hamnade jag också in på en blogg för en Christer Lindström i Piteå. Bedrövligt att läsa om SSU:arnas försvar av sin ordförandes fylllesväng på krogen. På fullt allvar hade händelsen förvandlats till att bli en debatt om kvinnomisshandel. Visst kan man få ifrågasätta om vakterna använt mer våld än nöden krävde. Men här hade man fullständigt, enögt,  förvrängt vad som hänt.

Nu tar jag nya tag för att möta fredag den 17 februari 2006 och göra någonting bra av denDet dekadanta livet har fortsatt

I rask takt avverkade vi i dag - i nämnd ordning - stadsbyggnadskontoret, miljönämnden, fritidsnämnden. Efter lunch kom tekniska, räddningstjänsten och klockan 16.00 var det dags för hamnförvaltningen.

Roligt att de uppskattade att få komma till budgetutskottet och föredra sin verksamhet. En ordning som vi från oppositionen drivit fram. Det är klart att de - ordförandena och förvaltningscheferna - också vill bli sedda och delaktiga. I lagom omfattning blir det ett bra inslag och intåg i budgetarbetet.

På väg från budgetsammanträdet fick jag bud att åka om Max och inhandla mat till en stackars Luffare som var på expen - Johan Landström. Kunde inte motstå frestelsen att också till mig själv inhandla TVÅ portioner chilicheese.

Halvåtta slog jag igen butiken på expen - och mycket målmedvetet styrde jag kosan mot badhuset i Gammelstad.

Men har man inlett en dekadant dag - med massor av onyttigheter så kan man lika gärna fortsätta. Jag glömde berätta att jag åt en så kallad filmrulle, dammsugare eller som min mor kallar dom, cigarrer, vid eftermiddagsfikat.

Jag bestämde alltså att hoppa över simmandet - för att istället åka hem och titta på Nord-Nytt på webb-TV.
Thomas hade berättat att Ewa Andersson varit med i FI sammanhang. Och Bosse Strömbäck hade uttalat sig om Mansten ärendet.

Och tro det eller ej - men det är därför jag fortfarande är vaken - Nord Nytt kunde inte reprisera eftersom man hade inslag från OS i Turin. Det är nästan som på den gamla goda tiden med reklamfri TV och noll fria radiokanaler. Då var det politikerna som stoppade - nu är det kapitalisterna.

Så i väntan på sena Nord-Nytt kan det måhända bli någon ytterligare reflektion!

Lunch med onyttigheter

Som vanligt när tillvaron blir tillräckligt stressig faller jag för skräpmat. Satt under miljönämndens föredragning och fantiserade om hur gott det skulle bli med en stor ostburgare, med extra ost, salt peppar och lök. Och chilicheese, fyra friterade kulor som bara är så goda.

Jodå, det blev sånt. Och gott var det - men nu känner jag mig däst - det dåliga samvetet sitter i magen just nu.

Förvaltningschefen inledde sitt pass inför budgetutskottet med att be Lille Fridolf om ursäkt för gårdagens taffliga beteende. Om det nu var så att herr Lindström och andra närvarande hade uppfattat det så.. så nog bad han herr Lindström om ursäkt. Lite konstigt kändes det med herr Lindström hit och dit.

Och Selma fick då ingen ursäkt alls. Men lika bra var väl det. Det hade väl blivit så känslosamt så man börjat gråta.


Nu håller vi eventuellt på att ta medalj i skidskytte. Min rapportör Thomas är lite ojäm - ibland skriker han om guld- och ibland lämnar han Tv:n och återgår till jobb. Men nu händer det saker...


Tillbak mot stadshuset för min del.


Härdsmälta

Med åren har det blivit allt viktigare att snabbt haka på mediadebatter. Någon gång (i mina memoarer?) ska jag ta mig tid att beskriva den förändringen - det är faktiskt fascinerande.

Allt nog - denna framtvingade snabbhet - måste ändå alltid kombineras med att man hinner ta reda på lite fakta - jag tror att det är viktigt i längden för ens trovärdighet.

Av det skälet - och att vi som parti väl kan anses lite partisk i fallet Anders Mansten har väl min profil varit låg i frågan.

Men efter att ha lyssnat live till landstingsdirektör Elisabeth Holmgren i radion Norrbotten tar jag mig bara för panna.

Den tremanna delegation som igår levererande uppsägningen av Anders gör det i huvdsak med arbetsmiljörapporten som grund, säger Elisabeth i sändning nu i morse.

En rapport - beställd-betalt-offentliggjord - av landstinget. En rappport vars vetenskapliga status ifrågasätts av många. En rapport som landstinget skyndsamt såg till att publicera trots att den innehöll kränkande omdömen om en av deras anställda. Dessa kränkningar sker dessutom huvdsakligen genom anonyma utsagor.

Jag har varit helt övertygad om att landstinget skulle ha något annat i rockärmen om de verkligen skulle gå till arkebusering. Men tydligen inte.

Som tillägg nämndes att Anders i en artikel skulle beskrivit ett patientärende där det möjligen skulle gå att identifiera personen. Men, herregud, mina vänner, den artikeln publicerades för ca 10 dgr sen.

Den som går in i tidningarnas nyhetsarkiv kan konstatera att landstingsledningens kamp för att bli av med en frän kritiker pågått i åratal.

Allmänheten reagerar kraftigt mot landstinget med debattinlägg och insändare. Men var är de politiska tyckarna och facken. Bortsett från ett kraftfullt uttalande för Mansten från Robert Svartholm, läkarförbundet i Norrbotten, är det oroväckande tyst. Var är värnet om yttrandefriheten och anställningstryggheten?


Blackout - i det närmaste

Det blev inget mer skrivande i går kväll - fastän det var tänkt så. Mellan tuggorna av den varma macka jag unnade mig fick jag en idé (av något slag). Kastade mig på telefonluren och skulle delge Thomas den. Borta - och den har inte återvänt än. Nä - jag är inte orolig. Arbetstempot har sällan varit så uppskruvat som nu. Frustrerande att veta att man då ska sitta "instängd" i två dagar med bugetjobb i kommunen.

I Manstenaffären bara häpnar man - har i det längsta inte trott att man skulle våga säga upp. Men lägg märke till att politiken gömmer sig bakom linjeorganisationen som Kent Ögren  likt en papegoja hänvisade till i en tidigare TV-debatt.

En delegation på tre chefer överlämnade uppsägningen i går. Skälen som anges för uppsägning ligger i närtid - samtidigt som alla vet att processen för att bli av med en frän kritiker pågått flera år.

En pikant detalj är att dessa chefer  uppmanade honom att sjukskriva sig - enligt någon av tidningarna finns vittnen till det - man skulle önska att de trädde fram.

Sju insändare mot landstinget på Kurirens insändarsida - det var lika många i går.

För mig är det så uppenbart att "sockenljuset från Jokkmokk, Kent Ögren " (kommunalrådet i Älvsbyn, Bosse Johansson brukar kalla sina kollegor så)  vill bli av med en frän kritiker.

Och otvetydigt har det nu gått prestige i ärendet - tyvärr också på tjänstemannasidan förefaller det som
Simning, en kilometer

På återhörande, från SelmaLennart "Lille Fridolf" Lindström?

Idag har vi haft planeringsdag inför det kommunal budgetarbetet som startar imorgon. Ganska förutsägbart det mesta. Men väl planerat och väl framfört av berörda tjänstemän. Och det är väl så att repetition är alla kunskaps moder.

Men det var inte alla som tyckte att de behövde så mycket kunskap. Vid avslutningen var det uppskattningsvis en dryg tredjedel av deltagarna kvar. Vilket fick bland annat Fredrik Lund (s) att reagera skarpt.

Visst, vi är hårt uppbokade både poltiker och tjänstemän - men den här konferensen är viktig och har varit känd länge. Det är knappast möjligt att 2/3 hade "giltiga" skäl att lämna konferensen. Och om så är fallet måste vi nogsamt överväga om de överhuvudtaget ska genomföras någon konferens.

Som sagt, konferensen var välplanerad och väl genomförd, och det är faktiskt oförskämt och respektlöst mot de som lagt ner mycket jobb.

Fast riktigt förutsägbart var inte allt. På sluttampen blev Lennart Lindström kallad, först "den där lillen" och sen Lille Fridolf av en förvaltningschef. Och jag lovar - det sas inte i vare sig skojsam eller i vänlig ton. Dessutom skedde det oprovocerat. Synd att förvaltningschefens ordförande tillhörde de som inte hade tid att vara kvar hela konferensen.

Förresten, Frank från centern säger ju att jag och Lennart uppträder mot varann som om vi varit gifta i 40 år  - så det är väl jag som är (tandlösa och blodfattiga) Selma.


2006 års blåklints hatt??

Min blåklintshatt i 2002 års valrörelse blev verkligen större succé än vad avsikten var. Verkligen ett igenkänningsmärke som väl kunde matcha Stefan Tornbergs gröna hår och "valbyrå". (Har ni märkt hur ofta jag skriver om Stefan?)

Nu gäller det förstås att hitta något med lika bra genomslagskraft. Kolla in på 
Madame Upanova Den längst upp till höger.

Den är ju bara för söt. Men tydligen är det en Disneyfigur och lär väl inte få användas. Vem kan sådana regler. Får man använda den till exempel för tryck på T-shirt för eget bruk.

Hon lär heta Madame Upanova vilket också låter lagomt uppkäftigt. Viss risk att avslöja min böjelse för Madame Upanova - hon kanske är en riktigt ruggig typ.

Fortsatt tillfriskning

Dagens glada nyhet, från igår, är att våran gruppledare i Boden, Ragnar Engman, hälsar från Sunderby sjukhus att hälsan och humöret är på topp. Efter en tydligen mycket lätt hjärtinfarkt ska Ragnar nu genomgå en kärlröntgen för att sen få komma hem.

Tidningarnas första sidor dominras naturligtvis av våra två OS-medaljer - eller Linas guldmedalj kanske är en korrektare beskrivning.

Norrbottens Kurien har mycket Mansten idag. Två i mina ögon tunga debattörer, Eilert Gezelius, Boden och Karl-Yngve Åkerström, Boden, har kraftfulla insändare för Mansten. Mustiga rubriker som "Stalinism i landstingett" och "Kränkande särbehandling".

Man kan ju undra var poltiken håller hus i frågan. Vänsterpartiet till exempel som brukar vara försvarare av arbetsrätten. Men det kanske är viktigare för Monica Carlsson attt hänga kvar i rockskörten på Kent Ögren.

Och Stefan Tornberg gör comeback på landstingslistan? Den osäkra platsen som etta på centerns riksdagslista skulle garderas med en plats på kommunfullmäktigelistan. Måhända det var trångt där då han nu tydligen toppar landstingslistan ändå - trots avsägelsen.

Noterbart att nu även centern har en lista i länet. En naturlig och bra utveckling för att garantera ansvar för ett bra vård i hela länet.

Hem ljuva hem!

Sunderbyn 21.15, just hemkommen från samrådsmöte om Mjölkuddsberget. Ett 40 tal deltagare hade hörsammat inbjudan från Skogsstyrelsen och tekniska förvaltningen. Samarbetet handlar om Gröna jobb, ett alias för arbetslöshet  - men absolut vettiga arbetsuppgifter i avaktan på en fungerande arbetsmarknad. Samtalade med flera trevliga tjejer som ingår i projektet - varav åtminstone en hade sina bopålar på samma ort som jag - Sunderbyn.

Märkligt att så lite "vanligt folk" deltar. Av 40 deltagare kunde jag - med god personkännedom - räkna baklänges. Cirka 15 politiker (varav 5 folkpartister=33%, ett gott omen?), 20 tjänstemän från kommunen, Skogsstyrelsen och projektet Gröna jobb. Kvar blir mellan 5-10 allmänhet inklusive media.

Nog är det märkligt att så få är intresserade av hur ett naturnära fantastiskt område ska utvecklas. Synd också eftersom det verkligen var ett samråd värt namnet. En duktig ledning som hade en balans mellan att alla ska få framföra sina åsikter - utan att andra ska drabbas av långa utläggningar. Ett särskilt tack till  Mikael Öhman som hade just den otacksamma uppgiften att dra ihop i tid - men som lyckades.

Särskilt lycklig var jag också över att två av fyra grupparbeten redovisades av folkpartitjejer. Sofie Pettersson och Viveka Nordlund, våra representanter i Tekniska nämnden.

Flera politiska partier saknade representation: centern, kristdemokraterna, sjukvårdspartiet, Rättvisepartiet. Socialdemokraterna var representerade, men hade överlåtit kommunledningsskapet till Börje Lööw och saknade närvarande ledande politiker.

Nu måste jag se på damhockey en stund och smälta att vi faktiskt har fått flera OS-guldmedaljer idag.

I morgon ska jag åka störtlopp med Anja! Hisnande för mig som får yrsel på en trappstol.


Grattis Lina!

Så har jag varit in på Kuirens nättidning och skickat ett grattis till Lina. Det inkluderar givetvis hennes kompis Anna också. Och inte minst grabbarnanas guld som nästan bara blev för mycket. Två guld inom loppet av en halvtimme eller så. Thomas var en fara för inredningen här.

Men så lätt det är att glömma de andra, de som slitit och kämpat och kanske har otur och lite oflyt just denna dag. Hörde från herr skidorna häromdagen att vi blev femma, femton och trettioförsta man. Trettioförste man i ett OS - det är ju egentligen också riktigt fantastiskt.


Från kommunstyrelse

13.15, måndag 13/2, våning 9, Stadshuset. Kommunstyrelsen

Sen ankomst av några ledamöter - något som alltid stör mig. Ganska fullt runt bordet - även gruppledarna Conny och Jonas har dykt upp - de nyttjade inte sina insynsplatser på förmiddagen.

Redaktör Anundby , NSD, är på plats i vanlig ordning. Ingen från vår andra lokaltidning.

Ärendena 21-24, delegationsbeslut, försäljning Porsön 1:3 (mark till studentbostäder), fortsatt elsaneringsbidrag, förstudien Norrboniabanan klubbas med fart.

Stopp på ärende 25, Yttrande över PBL-kommitténs slutbetänkande. Vi har ett gemensamt yttrande från oss borgerliga. Vi och centern hade några punkter var som vi la i hop till ett yrkande som moderaterna och kd också anslöt sig till. En smärre ändring som vi föreslog godtogs också av majoriteten.

Fast nu har jag haft en paus - och varit med och tagit OS-guld. Okej, nu går vi vidare i föredragningslistan.

Medborgarförslag om Norra hamnen - två stycken - som får snustorra svar.

Medborgarförslag om att plantera barrträd i centrum. En gång i tiden motionerade folkpartiet om fler lövträd i centrum eftersom de samlar upp luftföreningar. Numera vet jag att lövträden då är till bekymmer för astmatiker. Hur man vänder sig har man rumpan bak!

Och Thomas stör mig då och då i skrivandet. Första damguldet i skidor sen Toini Gustafsson Rönnlunds tid får jag veta.

Nästa ärende på ks var renhållningstaxan. En av mina ledamöter i Tekniska nämnden mailade häromdagen och undrade om man inte kunde säga upp renhållningsbolaget. Ja, jag skrev nog om det tidigare - att vi ju vill konkurrensutsätta renhållningen. Sossarna hade backat från höjningen på 12% till 8%. Men det är bara kosmetika. Det går ett tag - men får man inte höja taxorna så leder det bara till subvention via skatten och det kan ju inte vara meningen.

Motion om bidrag till samlignslokaler, plusjobben, kommunalt uppföljningsansvar klubbades rakt igenom.

Lite stopp om vår motion om försök med lägre beskattning på hushållsnära tjänster. Lite snopet att inte centern och moderaterna bifaller den. Ljuvligt för Börje Lööw & co, naturligtvis. Centern var i alla fall lite offensiv - och menade att detta genomför vi när vi tar över till hösten. Maria däremot hade pratat med skattemyndigheten och det skulle bli så krångligt att genomföra bara i en kommun.

Men hon har ju totalt missat poängen - om vi skulle lyckas få med Börje Lööw och Karl Petersen att begära detta hos Göran Persson - så skulle det med all sannolikhet innebära att det omgående införs. Tänk en sån begäran från Luleå - den sista sovjetstaten.

Sen var det revidering av landsbygdsprogrammet och lite formalia grejor, fyllnadsval med mera.

Så ett antal räddningstjänstärenden - uppdatering av diverse dokument.

Slut för igår, vid 15-tiden


Operera med vänsterhand?

Det är naturligtvis så att om nuvarande landstingsledning beslutar att alla läkare i Norrbottens ska operera med vänster hand  så är det läkarkårens skyldighet att följa detta direktiv - men det är också deras rättighet och f-b-d-e skyldighet att tala om för oss patienter och andra om konsekvenserna av detta.

Det här känner jag på mig att jag inte hittat på själv men jag tycker det på ett mycket tydligt sätt åskådliggör vad som händer inom landstinget nu.

Vad jag förstår så har berörd överläkare aldrig på något sätt obstruerat eller vägrat utföra jobbet efter givna direktiv - men han har utnyttjat den medborgerliga rätten, starkt skyddad i lag,  att berätta om konsekvenserna.

Det läggs, medvetet eller omedvetet ut dimridåer om arbetsmiljöfrågor, men glöm aldrig att det i grunden handlar om om du som patient har rätt att få veta om alla läkare i norrbotten beordrats att operera med vänster hand.

Denna rätt måste i alla lägen försvaras!
Även en elefant går att besegra

Även en elefant går att besegra bara man tar den i bitar. Riktigt så säger man inte - men ni förstår säkert vad jag menar. Det är mycket nu - massor av mail som besvaras - och småsaker som ska åtgärdas. Varje enskild grej är bullshit men tillsammans är det just nu ett berg.

Men jag börjar längst ut i snabeln och berättar kort om vad som avhandlades på sammanträdena i går.

Arbets- och planeringsutskottet

Alla ledmöterna var på plats när sammanträdet började - vilket delvis berodde på att Karl P hade ett överdrag på fem minuter.

Willy Sundling gav oss statusrapporter för Gymnasiebyn och Kulturens Hus. Det här med namnet och vem som har bestämt det fattar jag inte riktigt. Visst har det varit någon omröstning - men vem har beslutat att den ska vara beslutande. Ja, bara en liten fundering.

En motion om att effektivisera fordon och maskinutnyttjande inom Luleå kommun. Den bifalls med det yttrande som tekniska förvaltningen och nämnden avgett. Lite märkligt - man konstaterar egentligen att vad göras skall är redan gjort - och ändå bifalls den. Nå, det är väl inte till att klaga - det är en moderatmotion. Sådana brukar avslås med en ryggmärgsreflex. Men jag tror Karl P är lite taktisk.

Prisjustering av skärgårdsverksamheten - stugor och biljettpriser på båtarna. Skylls på att det lagts ut på entreprenad och de vill ha bonus. Sjävklart vill de ha betalt för att hyra ut - precis som det kostat för fritids att göra det själva. Men de pengarna har de behållt själva - och låter turister och lulebor betala. Här måste vi nog markera till ks även om jag inte gjorde det igår.

Och så gjorde jag min "kupp" med ett öppet brev till kommunledningen .
Ett gott Luleå - mer än byggkranar , skidåkare och Luleå kalas .Har lärt mig av Börje Lööw och Annika Eriksson att vill man ha igenom sina hjärtefrågor, ekomjölk resp. upprustning av Björkskatacentrum, måste man vara lite fräck och utöva utpressning. Det är skamligt att kommunen håller på att dra in pengar från korttidstillsynen. Så jag la det som ett tilläggsyrkande på ärendet om bidrag till skid-SM. En fräckis naturligtvis men det var ytterst nära att Karl P ställt det under klubban. Och då hade Börje Lööw tvingats bekänna färg i en votering. 

Men man brukar ju säga Gud bevara mig för mina vänner mina ovänner klarar jag själv. Tro att  Lennart Lindström skulle vara bror duktig och i mästrande ordval tala om för både mig och församlingen att så här kan man inte göra det är ju ett nytt ärende. Han påstod till och med att mitt grepp var poltik. Ja, tacka för det - det är därför jag är med i utskottet - för att driva frågor som jag tycker är viktiga till exempel att förhindra besparingar på verksamhet  för ungdomar med funktionshinder.

I alla fall har jag lyckats föra ärendet ett steg framåt - vi ska få det som ärende till utskottet.

Nu ska jag nafsa elefanten lite i svansen också - sen återkommer jag med rapport från kommunstyrelsen
 Godnatt!

Någon resumé av dagens sammanträden blir det inte - tur att jag inte lovade säkert. Simning är en märklig form av motion - man blir fullständigt urlakad.

Jag säger alltid till min kompis att 20 längder måste jag - 30 borde jag - och 40 är överkurs. Och när jag gjort måste - 20 längder - går det av bara farten - men sen är jag först nästan uppspelt - sen helt slut. Ikväll gjorde jag 40!!!!

Jag har varit in och kollat landstingets frågepanel i  kväll . Och möjligen bidrog det till att jag blev ännu mer slut. Landstingsrådet Kent Ögren har svarat på tre (3) frågor från väljarna. Senaste gången 2003? (Snälla säg att det är fel på redovisningen?) Landstingsrådet Britt Westerlund (självutnämnd  demokratiminister ) har svarat på noll frågor från väljarna.

Stefan och Jens, jag är stolt över er.  Steran har svarat 31 gånger och Jens 55.

Skulle jag nu enkelt kunna länka skulle jag göra det, men gå in på
www.nll.se., politik och frågepanelen. Själv lovar jag att återkomma i frågan.

Det funkade - till hälften

Det funkade till hälften. Klickar ni på länken så kommer ni till artikeln precis som jag tänkt mig. Men länken ser inte så kul ut med en massa tecken. Jag klarade inte att döpa länken till Påver personalpolitik. Det ser ju mycket proffsigare ut.

Men det lär jag mig i morgon. 

Nu drar jag mot Sunderbyn för nu ska nomineringskommittén sammanträda. Det blir paus i Gammelstad för förhoppninsvis 1 kilometers simning.

Det är min ambition att ge en kort resumé från dagens sammanträden - men jag lovar inte hundra - beror på orken efter simningen. 


Testar att lägga in länk

Testar att länka. Om detta funkar ska ni ni få fram en debattartikel som landstingsgruppen skrivit. Om landstingets personalpolitik - eller snarare brist på.


http://www.folkpartiet.se/templates/ListPage____30600.aspx

Man får betala för sig här i livet!

Så sjöng Barbro Hörberg på någon skiva med titeln Med ögon känsliga  för grönt. Så sant - men bara så att ni vet varför det kommer annonser under det senaste inlägget jag har på bloggen. Min gratisprovperiod är över - och priset jag betalar är att ni får stå ut med annonserna.

Ett hyfsat billigt pris - åtminstone för mig!

Ylva och Jens - lokala OS-hopp

Jens ringde från södra Sverige någonstans - bilande riktning norr - för att så småningom övernatta i Jönköping. Förtäljde något från NSD som jag själv inte noterat.

Gömt i Tomas Petterssons krönika, under rubriken Pajkastning, kan man läsa följande:
"Står man strax utanför den absoluta makten gäller det att tillvara på varje givet tillfälle att ifrågasätta och utmana de ledande. Och vi har faktiskt en mor och son som kan göra prispallen till en ren familjeaffär. Lokala Os-hopp: Jens Sundström, Ylva Strutz. Värste motståndare: Valfri polsk riksdagspolitiker"

Nu har Thomas hittat igen verktygsfältet åt mig igen. Så jag kan svärta (inte fetta som jag skrev), kursivera och stryka under igen.

Det har liksom gått som på räls eller rulle. Eller åtminstone i ett kör idag. Först skrev jag ihop ett öppet brev till kommunledningen på temat  "
Ett gott Luleå - mer än byggkranar , skidåkare och Luleå kalas".  Länken går till den formella skrivelsen till ks - länkar till öppna brevet senare ikväll. 08.15 var jag på plats för kommunstyrelsens arbetsutskott. Tillbak på jobbet klockan 10.15. Distribuera Öppna brevet till media + hinna svara på några mail. 11.30 Stadshuset igen för en kort presskonferens på ärendena som varit på utskottet. Tillbak till jobbet - värma pizza i micron medan jag skrev ihop Lennart och mina anteckningar som skulle bli borgerlighetens yttrande över PLB-kommitténs förslag.

13.15 på plats för att starta sammanträde med kommunstyrelsen. 15.15 åter till expen. Svarat på mail - och nu duggar buden om revisioner och valberedningsjobb tätt. Sånt som är lätt att lova när de är ett år bort - men de hinner upp en förr eller senare.

Nu ska jag träffa arbetsgruppen för nätverket Liberala kvinnor för att planera för träffen vi ska ha lördag den 4 mars. Med bland annat vår riksdagsledamot Birgitta Ohlsson.Godmorgon!

Känns den inte god så bränn av ett riktigt brett leende mot dig själv i spegeln. Det ska ju räcka enligt alla älska-dig-själv konsulter.

Annars var vikten åt helsicke idag också - det hjälpte inte med leendet - kunde inte älska vågen ändå.

Men det finns saker att glädja sig åt:

Trisslotten fick jag behålla själv. Ingen vågade gissa vad Jens roade sig med på motionscykeln? Svaret är: spelade nätpoker på den bärbara datorn.

Stefan Tornberg har stillat min nyfikenhet genom att berätta att det var avsändaren själv som raderat kommentaren - och det berodde bara på att han hade skickat två gånger. Då vet Karin som skickade kommentar och gjorde samma fel.

Och så fann jag tröst i ett klassiskt uttalande av Brigitte Bardot: "Jag har gjort mycket dumt och det tänker jag fortsätta med. Det är det som är kryddan i livet". Fast sen kom jag på det lika klassiska men nu orkar jag inte göra det längre.

Fanns en hel del att tycka till om i tidningarna idag också. Dagen är fylld av sammanträden - så det är inte säkert det blir så många luckor för att skriva. Men det som lever får se.

Nobbat Lööwet!

Med anledning av att Mattias Karlsson, moderat, och eventuellt nytt första namn på deras lista inviterat vänterpartiet till en borgerlig allians har jag ikväll, från en mediarepresentant, fått frågan hur jag ser på det.

Mitt svar: fullständigt otänkbart med nuvarande garnityr för vänsterpartiet.

Förvisso gick vi borgerliga partier, inför förra valet, ut med att vi var beredd att ha med vänstern i en regnbågsallians för att bryta socialdemokraternas maktmonopol.

Men det var före en period med Börje Lööw i kommunledningen!

Say no more!

Kom igen nu!

Vad fördriver Jens tiden med medan han trampar på träningscykeln? Förtvivlat tråkigt (alltså inte det han gör utan att trampa)! Själv trodde jag för 35 år sen att man skulle kunna sitta framför TV:n och trampa och att det skulle var hur kul som helst. Själv sålde jag testcykeln (som det hette då) till Kirsti Rinanders familj för 50 kronor.

Nå apropå gissningen. Kom igen nu, er tid är snart ute! Först till kvarn med rätt svar får en trisslott!

83-85

Resultatet i matchen mellan Luleå basket och Sundsvall. Det är härligt avkopplande med basket. Även om jag inte känner igen mycker av regler sen den tid Jan-Anders Jampa Ericsson introducerade den på realskolan i Gammelstad där jag gick. Jag spelade en hel del innan de blev så bra att jag inte platsade längre. Jag hade en viss förmåga att vi utfaulad. "Jampa" lotsade in mig på domarkarriären men det blev en kort sejour.

Nu har jag fått synpunkter från mina borgerliga kompisar om yttrandet över PBL. Vilket gör att jag måste titta igenom ett varv till.

Var in på Stefan Tornbergs blogg innan jag gick på matchen. Han hade ju i går skrivit - raljerat över - att moderaternas nya stjärnskott - som han uttryckte det - inviterade vänsterpartiet till samarbete. Stefan trodde det skulle stärka Marias chanser att ta tillbak rodret.

Han hade fått två kommentarer på det. En från en vänsterpartist (söderöver) som avrådde från det. Den andra kommentaren var borttagen av Stefan. Fatta Stefan, jag som är så himla nyfiken. Du kan väl maila den till mig i alla fall?

Nu ska jag samla ihop mig till ett sista ryck på jobbet - för att sen dra till sköna Sunderbyn.

Luleå baskets främsta spelare (från mig som expertjury) var för övrigt Stina Nilsson, Sunderbyn.Hon satt ett antal strategiska tre-poängare.

Tid för nöje

Nu börjar läget inför morgondagens sammanträden vara under kontroll. Bra att känna så - för det brukar ofta dyka upp något oförutsägbart ändå. Och då kan man koncenterera sig på det.

Har blivit kallad "sossehatare" i ett mail som Jens fått. Jag känner mig inte som en sån - jag hatar inte ens deras politik - men jag tycker den är urdålig på en hel del områden.

På tal om Jens så meddelade han att han åkt fyra mil skidor på morgonen. Träning inför Vasaloppet. Han har åkt riktiga Vasaloppet en gång, Öppet spår en gång. Och i fjol fick han bryta. Det är rätt svårt att hinna med att få rätt mängd träning. Är det inte för kallt är det för blött eller så kan man drabbas av något virus. Men han har tränat mycket denna gång - dock inte skidor. Mest på den träningscykel de införskaffat och har i källaren. Den som kan gissa vad han gör för att fördriva tiden medan han cyklar kan jag lova en trisslott. Men snabba på svaret kommer ikväll!


Nu ska jag gå iväg och titta på dambasket. Med Els. Hon och det andra tjejerna är snäll och försöker få med mig ut så det blir annat än jobb och träning.

Fast jag försöker själv också - igår kväll tänkte jag i alla fall åka till puben. Men det var så jobbigt med OS så jag somnade på soffan.

Thomas Olofsson, min kampanjamordnare och allt i allo, verkar ha drabbats hårt av OS-sjukan. För honom har jag inte hört av på hela dan trots flera mail.

"Får jag lov"

Bakom den smått förföriska rubriken döljer sig SOU 2005:77, PBL-kommitténs slutbetänkande. Den ska behandlas av kommunstyrelsen i morgon. När jag sitter en söndag och sliter med den - det är en tidpunkt då jag funderar om det är värt att hålla på med politik. Missförstå mig rätt - det är ju en oerhört viktig lagstiftning som ska omformas. Hur det görs är extremt viktigt för den enskilde eftersom kommunerna sitter på planmonopolen.

Men det är mycket fackspråk och termer som är svåra att förstå. Har dessutom det handikappet att byggnadsnämnden är en av de få nämnder som jag inte ens varit ersättare i.

Roligt att konstatera att vi här uppe och i Luleå kommun är ense om att strandskyddet måste få tillämpas annorlunda här uppe än i extremt överexploaterade skärgårdsområden söder över.

Extremfallet jag varit med om var när Naturvårdsverket överprövade länsstyrelsen om byggandet vid Aleån - med stranskyddet och allemansrätten som grund.De som besökt platsen ler och skakar på huvudet.

Så ett tillägg kanske jag kan få igenom i morgon - att Naturvårdsverkets överprövning av den lokala länsstyrelsen måste bort. För det tycker även den socialdemokratiska ordföranden i Kommunförbundet Ilmar Reepalu.

Baylan kommer efter

Det är lite patetiskt att se skolminister komma efter så fort han kan. Han levererar gamla folkpartiförslag på löpande band. För övrigt en känd socialdemokratisk metod även kommunalt - man kan inte ta kloka förslag om det kommer från andra partier. Förslagen måste sjunka undan i allmänhetens ögon för att sen återkomma som s-förslag i annan förpackning.

Men nu är det för bråttom för det. Baylan inser att skolfrågan kan ha en avgörande roll för vem som ska få regera efter valet.

Så nu har han inte tid att vänta - nu ska skolk redovisas och ordningsregler ska införas i skolan. Dessa "Janne Björklund förslag" som hårt kritiserats av sossarna och ställt Björklund i skamvrån är nu högsta sanning.

En skola i Bålsta har redan infört ordningsregler. En elev har skickats hem för att han inte velat följa regeln att ta av sig ytterskorna. Nu träder mor och son på bild i Expressen och ifrågsätter detta. Uppenbarligen vill de ha stöd - men för gud skulle skicka hem en Super Nanny istället!

Fast orolig blir man när man läser följande uttalande från Skolverket:

"- Skolan får inte göra egna ordningsregler som bryter mot skollagstiftningen. Eleven har ju rätt till undervisning, säger Eva Ulveson, jurist på skolverket."

Vi måste - på alla plan - bort från ett samhälle där offren straffas hårdare än gärningsmännen. Vid små som stora incidenter!

Hur ofta ska man "blogga"

Thomas ger mig goda råd om bloggandet - du ska inte blogga fler gånger än att det går att "scrolla" fram aktuella inlägg. Tydligen är utrymmet begränsat och när det är uppnått så hamnar inläggen i arkivet. Och då måste man knappa på almanckans olika datum för att få fram nytt.

Dock konstaterade jag att min blogg ligger på 17:e plats av de mest aktiva bloggarna. Detta redovisas för andra bloggare med en klickbar länk. Det syns på statistiken att det var en bra sätt att öka antalet besökare.

För övrigt Thomas (eller någon annan som vet) har jag tappat verktygslisten som gjorde att jag kunde göra smärre redigeringar som understrykning, fettning, och kursivering.

Inflation i opinionsmätningar

För er som liksom jag lyckats uppsnappa att det återigen presnterats en opinionsmätning får ni här lite service:

Från Expressen: ¤Här följer siffrorna för alla riksdagspartier i Skops januarimätnng (med decembersiffrorna inom parentes): moderaterna 23,9 procent (24,2), folkpartiet 11,8 (10,7), centern 6,6 (6,9), kristdemokraterna 6,6 (4,6), socialdemokraterna 35,9 (36,9), vänsterpartiet 6,9 (6,3) och miljöpartiet 4,6 (6,9).
Av de nya partierna får Junilistan stöd av 1,6 procent av väljarna medan Feministiskt initiativs stöd är så lågt att det inte redovisas separat.
Undersökningen bygger på svaren från 1 250 svenskar som under perioden 12-27 januari fick frågan "Vilket parti tycker du bäst om i rikspolitiken?".

I går skrev Stefan Tornberg på sin blogg: "Visst andas Wolodarskis artikel ett typiskt snobbintellektuellt "von oben-perspektiv" format av besvikelsen över hur Centerpartiet erövrar allt fler liberala själar."

Jag hade redan innan dagens opinionssiffror kopierat in detta i utkast för att vid tillfälle skoja med Stefan och fråga var han gömde dessa liberala själar.

Peter Wolodarskis artikel handlade om Centerpartiets bruna förflutna - och partiets oförmåga att göra upp med detta.Det gläder mig att Stefan också är kritisk till att Centerpartiet inte gjort upp med detta. De har tydligen ett beslut om att låta utreda det och Stefan uppmanar nu sin partiledning att ta lite av tidningspengarna och göra detta.

Mycket nödvändigt - när jag växte upp berättades om att det fanns (enstaka förstås) Bondeförbundare och Högerpartister hemma i byn som hade flaggat vid nazistframgångar i kriget.

Elak folkpartimorsa?

Har varit och inhandlat Bingo lotter till föräldrarna. De håller ut fast de inte tycker att det är lika roligt längre. Mycket folk på stan - januari lönen verkar ha räckt länge - fast det borde varit tvärtom efter allt julfestande och tomma hål att stoppa i.

Isbanan i norra hamnen - detta förträffliga folkpartiförslag som blev verklighet efter lite om och men - är välbesökt trots den något kylslagna luften.

Håller på att läsa ikapp Dagens Samhälle (fd Kommunaktuellt) och noterar att min son är citerad. När NSD spekulerade i att både Maria Salmgren och jag skulle få dotter respektive son i våra fullmäktigegrupper så tog Jens tillfället i akt att berätta att han inte skulle delta i det kommunala provvalet. Han vill tydligt markera att han har en stark fokusering att var med och få ordning i landstinget och på den viktiga sjukvården.

För att få det attraktivt för herrar och damer nyhetsredaktörer spetsade han till det med att skriva "fyra år med morsan är tillräckligt". Det blev en nyhetsartikel i NSD och nu har man citerat det på "Näst sista" i Dagens Samhälle.

Vi får hoppas att folk förstår att det är sagt med glimten i ögat. Så man nu inte blir känd över hela Sverige som den elaka folkpartimorsan!

Och två snuttar till

eftersom jag ändå måste gå in och gratulera pappa Yngve på namnsdagen så blir det några kortisar till.

GRATTIS PAPPA YNGVE

Intressant att notera att OA (Olov Abrahamsson) på NSD tar Marita Ulvskog lätt i örat. Det är naturligtvis inte så att alla stor företag djäklas med regeringen och inte investérar. Bara en del ska ta åt sig av kritiken. Men visst måste hurringen, om än lätt, svida. Sånt brukar man hålla inom familjen och inte ge offentlighet åt.

Som på ett radband träder däremot alliansen i Kalix fram och försvarar sin kommunchef, Elisabeth Särenfors. Det är naturligtvis stort och ädelt. Men jag känner mig lite kluven. Utbildningar av den här sorten är en luckrativ bransch med hisnande priser. Men så är det bara och visst måste kommunchefer ändå få vidareutbilda sig även om det kostar. Men nog kunde man väl ha hittat en annan plats i den globala omvärlden som bättre matchat den värld vi lever i Kalix, Piteå och vilka kommuner som var med.

På samma sätt som det är kan vara ondödigt att utnyttja yttrandefriheten för att kränka kan man låta bli att välja mål för studiebesök, Malaysia, som man vet provocerar de som ska stå för notan. Då kan även vi som inte vill vara populistiska försvara kostnaderna.

Snuttar från tidningarna

Spriten blev Rolf Degerlunds fall. Hans nya karriär i Malmö fick en snöpligt och tråkigt slut. Spriten (och droger) skördar fler offer än jag tror samhället har grepp över. Läs mellan raderna på alla små nyhetsnotiser.

Grattis till Olle Lindström, 70 år idag. Undrar fortfarande om fenomenet att alla numera ser så pigga och alerta ut upp i hög ålder beror på en faktiskt förändring eller på att jag själv flyttat fram ålderspositionen?

Anna Grönlund Krantz sägs ha flyttat ner våning för våning i riksdagshuset. Och detta i takt med att hon avancerat i partiet. Partistyrelsen - partiledningen- vice gruppledare - gruppledare. Finns det någon våning längre ner när hon blir partiledare?

Arosenius "buspojkegrej" engagerar! Sju insändare i Norrbotten Kuriren och tre i NSD. Plus artiklar i NSD. Arosenius säger sig ha haft en genomgång med de som jobbar närmast honom och de vill att han sitter kvar. Hade han förväntat sig något annat svar?

Luleå kommun fortsätter att vara njugg mot fristående skolor. Uttrycks bra i NK:s lördagsnoterat "Det hörs bara suckar och stönanden från de kommunala korridorerna om hur jobbigt det är att anpassa sig till en mindre kostym."

Desto generösare är Bertil Bartholdson, vänsterpartiet och Jonas Brännberg Rättvisepartiet. Även kallade pojkarna med guldbyxorna - uppkallade efter en TV-serie om en pojk som plockade upp obegränsat med pengar ur sina fickor. Nu vill Bertil ha gratis buss för alla över 70 och Jonas värnar om billigare nattaxa för ungdomar. Vällovligt både ock - men först skulle jag vilja se en sänkning - halvering - av färdtjänsttaxan för de som är så sjuka att vare sig dag- eller nattbuss är aktuell.

Tanken bakom färdtjänsten är och var att göra samhället jämlikt - även för de med funktionshinder. De skulle kunna åka färtjänst för samma pris som kollektivtrafiken. Idag kostar det dubbelt kollektivtrafikens ordinarie taxa.

För övrigt blev tydligen Bertil sur för att jag skrev att deras närradiosändningar var så tråkiga - han kom aldrig och gjorde den intervju jag lovat.

Clifton Fexmo

Ni som bor i Luleå (och kanske Norrbotten) känner nog till namnet Clifton Fexmo. Han brukar skriva om föreningar han varit med i, resor han gjort. Dagen idag har så mycket av intryck (dock har väl alla inte satt så djupa spår) så jag får köra hans modell:

Idag har jag:

Tråkat Thomas för att han valde SAS i morse och hans flyg var inställt

Brett ut tidningar och annat på mitt grannsäte för att få sitta ensam om sova på flyget ner

Åkt Arlanda Express med Thomas som inväntade mig på Arlanda i morse

Promenerat till Rikdagshuset

Träffat trevliga kollegor och Anna GK och flera andra riksdagsledamöter

Ätit ekologisk lax i riksdagshusets restaurang - och konstaterat att den icke ekologiska är mycket godare

Skakat hand med Partiledaren. Och träffat våra riksdagsledamöter Karin Pilsäter, Gunnar Andrén, Hasse Backman, Lennart Fremling, "Sollan" Hellqvist, Helena Bargholzt och säkert några som jag pinsamt nog är för trött att komma ihåg

Sett en mångkulturell demonstration där man demonstrerade mot regeringen i Eritrea.

Och väntat på flygavgången som var en timme försenad

Inte druckit öl på Arlanda - däremot ett glas rödvin på flyget.

Det senare i sällskap med Erika Josbrandt (kd) som dock inte drack vin - men som är en mycket trevlig och duktig tjej som jag ser fram emot att samarbeta med.

Och hälsat på Ulla Ölvebro som var med samma plan och som stod och rökte i väntan på sin taxi.

Åkt flytaxi hem med Heino Wather (s) som dirigerade chauffören att först köra höger och sen höger igen. Han påstod att det var hans enda samröre med höger.

Och nu är jag HEMMA.

Och till er som inte tycker det händer något - fundera på vilka fantastiska möten ni faktiskt har varje dag.

Clifton Fexmo är en klok karl!

Om Gud hade velat att vi skulle flyga?

Om Gud hade velat att vi skulle flyga då hade han väl gett oss vingar? Ett sånt här mantra (hemmatillverkat tror jag) som ofta brukar använda för att tala om hur illa jag tycker om att flyga.

Det går lite i vågor det där med flygrädsla. Vissa perioder går det riktigt bra - men starterna kan jag aldrig förlika mig med. Och gudarna ska veta (vet?) att jag flugit i mina dagar.

Nu är jag i alla fall hemma efter en tor resa till Stockholm. Det finns mycket intryck att förmedla - vi får se om jag orkar återkomma ikväll.

Men om inte annat - i morgon är en ny dag!

Stockholm nästa

Man hinner med bra bara man planerar ordentligt - nu har jag skrivit tidnignskrönikan och är resklar när flygtaxin kommer 06.20. Vi ska ha en regionalträff på riksdagen mellan oss tjänstemän och våra riksdagsledamöter från de sex nordligaste länen. Dalarna får ingå i vår region denna gång.

Arosenius tar stort utrymme i tidningarna. Det här ärendet är väl typexemplet för droppen som får glaset att rinna över. Som enskild händelse ingen grund för att kräva avgång - men sammantaget visar det på ett oacceptabelt mönster på bristande omdöme. Att som Arosenius i Expressen nästan be om ursäkt och plocka bort bilderna - för att sen i våra lokala media förringa och kalla det "Buspojkgrej" är bara ytterligare en detalj i mönstret.

Helen Doktare slutar aldrig förvåna. Är min bild helt fel - men har hon inte ifrågasatt Arosenius tidigare utifrån könsperspektivet. Nu kliver hon fram till försvar - den enda i sitt slag.

Håkan Lindgren, krögare i Luleå, drar tillbak sitt sprittillstånd för Färjan i Luleå. Time-out i avvaktan på hans överklagan. Snyggt jobbat - i det fallet - utan att jag har någon åsikt i sak och skuldfrågan. Så borde många politiker också handlat i liknande situationer - när det är och varit anklagade på olika sätt. För övrigt kan jag avslöja - i denna slutna krets att det är jag som lärt Håkan räkna (vid 5 års ålder sådär) på gamla ADDO-X, jag arbetade på hans fars revisionsfirma Så ni förstår att jag har ett eget intresse i att Håkan inte medverkat till det han anklagas för.

Nu drar jag till huvudstaden men återkomst i kväll.

6-års kalas hos Lisa

Hemkommen från uppvaktning av barnbarnet Lisa som fyller 6 år i morgon. Till Västbacken (i Alvik) Med mor och far och kusin Kerstin. Blev bjudna på middag, en superb fisksoppa (utan viktväktarpoäng enligt svärdottern).

Skönt att vara borta från politiken! Fast är man det? Present i form av Prinsessan Alexa, en ljuv babydocka, med tillbehör av rosa långklänning med diamantbrosch. Och dito ring till "mamma Lisa".

Annat var det när sonen Jens föddes för snart 36 år sen. Fasan var stor hos de manliga släktingarna att pojken skulle förstöras med en docka. Dockan Jungfru Margareta lever än. Och om inte Jens själv tog hand om Margareta särskilt väl så donar döttrarna Sara och Lisa desto mer med henne. Hon är en självklar sängkompis vid övernattning hos farmor Ylva.

Sista riktigt medvetna könsneutrala födelsdagspresenten var när Sara, nu snart 9, fyllde 3 år. En grävskopa - vilket också hennes gudmoder Pia förärat henne med.

Sara avskyr allt som är rosa - visst har man fört jämställdheten framåt då?

Livet är som en toalettrulle

Det är tydligen internationella vänskapsveckan. Åtminstone har jag fått ett långt mail med anledning av det. Med mängder av visa ord om att bry sig om och om att störst av allt är kärleken. Jag ska bespara er helheten men detta tyckte jag var lite kul. Många beskrivningar om hur livet går fort har jag hört men aldrig den här.

"Jag har lärt mig att livet är som en toarulle.
Ju närmare slutet man kommer desto snabbare går det."

Arosenius - i blåsväder - igen

Det är möjligt att jag har fördomar - men vad tusan gör en länspolismästare på dejtingsajten motesplatsen.se? Jag ska erkänna att jag inte varit in där - men med tanke på att polismästaren tydligen lagt ut nakenbild av sig själv plus en massa annat skräp där har jag nog inte missat något.

Enligt Expressen rasar nu både polis och kvinnojourer mot bilderna som Norrbottens högste polischef själv lagt ut på nätet.

- Jag satt hemma och lekte med datorn som privatperson för mig själv, säger Karl-Bertil Arosenius.

Så här skriver Expressen:

"Karl-Bertil Arosenius är en kontroversiell och omskriven polischef. I slutet av 90-talet lämnade han sin post som biträdande länspolismästare i Norrbotten efter ett uppmärksammat familjegräl.

För fem år sen hände det igen. Ett högljutt bråk gjorde att tre polismän fick åka hem till Arosenius och ingripa.

Dessutom har han kritiserats för sin dominanta ledarstil. 2004 ville inte polisstyrelsen i Norrbotten förlänga hans förordnande, men rikspolisstyrelsen gav honom fortsatt förtroende i ett år, mot vanliga tre år."

Fär något år sen lyckades Arosenius, med ovanstående i bagaget, med nöd och näppe få en tidsbegränsad förlängning av sitt förordnande. Det var uppenbarligen en feldömning.

Arosenius, bör nu snarast packa ihop! Polisen i Norrbotten är värd en chef med bättre omdöme.

Städtips

När jag snubblar över min nya dammsugare, som fortfarande står kvarglömd precis innan för ytterdörren, tänker jag på Brita Bäärnhielm, bortgången sedan 1995. Ni som har lite ålder och erfarenhet kommer säkert ihåg Brita Bäärnhielm som en färgstark folkpartipolitiker.

Hon hade under en period ett våldsamt stort hus och väldigt lite tid för städning eftersom hon förutom politiskt engagemang hade mängder av frivilliga sociala åtaganden.

Ylva, sa hon, om du har ostädat hemma och är rädd för att det ska dyka upp gäster. Ta fram dammsugaren och släng den i hallen. Kommer någon så ber du bara om ursäkt för stöket för du håller på att städa.

Brita gjorde det ofta - och jag erkänner att jag också tagit till knepet.

Oppositionens största tillgång

Det var ju synd att man skippat planerna på att ha Marita Ulvskog som första namn på sossarnas norrbottens lista. Titeln om oppositionens största tillgång är hennes. Frågan är väl om hon inte blir historisk och tar hem det vandringspriset för gott.

Nu påstår hon, på sandlådenivå, att storföretagen djäklas med regeringen och inte investerar - allt i akt och mening att bli av med sosseregeringen.

Samtidigt vet vi att om det är några företag som sossarna värnar så är det de riktigt stora företagen. Lagstiftning och annat anpassas till dessa - med konsekvensen att mindre och småföretag dignar under regler och byråkrati.

Men socialdemokraterna är ett parti av motsägelser och dubbelmoral. Vad sägs om att partiet och SSU nu ska finansiera sin verksamhet med nätpoker?

Ordentlig uppskrämd

För övrigt har Norrbottens Kurirens nättidning nästan skrämt vettet ur mig. De pålyste att LRF:s familjedag om skogsbruket skulle äga rum nu på lördag och söndag. Och jag hade ordnat en deltagare till den 5 mars.

Vilket varit knivigt eftersom de helst ville ha vår riksdagsledmot. Hon är dock föräldraledig och Jens, två på riksdagslistan, ska åka Vasaloppet den dagen.

Lars Karlsson från Brobyn hade vi anmält men paniken spred sig - skulle han kunna nu på söndag. Och vem skulle annars kunna med så kort varsel.

Nu visade det sig att LRF varit tidigt ute med pressmeddelandet - träffen var först 5 mars.

Slutet gott allting gott

Är E10 stängd nu?

Norrbottens Kurirens nättidning har utsatts för sabotage idag. Någon vill inte veta om läsarna tycker det är rätt att LKAB ska skriva sponsoravtal med Luleå Hockey.

Nu har man säkrat upp mot sabotage och resultatet är att 80% tycker att det är rätt och 20% är emot.

Undras om E10 är stängd på grund av demonstration nu?

Reservation mot väljarna?

Sossarna i Luleå hade reningsbad i går kväll. Nu ska de senaste valens turbulens inte upprepas. Och enligt tidningarna har man nu beslutat att väljarnas kryss ska gälla för kommunalrådsstolen. Men tydligen var man inte överens uan det fanns resevationer. Mot vad då?

Skulle gärna haft tid att knata runt på lite sossebloggar och sossehemsidor för att få veta...

Kom igen Annemaarit!

Vilket förtjusande namn! Fast det är Anne i Karesuando som vi känner henne som.

Var runt och kollade på lite andra politikerbloggar i går. Många väldigt trevliga. Carl Bild skriver på engelska. Åsa, moderat, från Boden har en trevlig blogg - men skriver inte så ofta - kanske mer liknar ett nyhetsbrev.

En av mina gruppledarkollegor i Luleå funderade på att börja blogga. Men hade hört av en journalist att han inte kollade bloggar. Och kollegan avskräcktes kanske också av att jag tyckte att man måste skriva absolut minst i snitt en gång om dagen.

Anne - har inte skrivit sen i söndags - en gång om dagen minst - inte en gång i veckan!

Kom igen, Anne!

Lurt med sporten

Nu är Isak på plats på skrivbordsunderlägget. Tack för hjälpen, Sofie. Nu väntar jag på goda råd och att till exempel kunna sätta flera minatyrbilder bredvid varandra. Varje gång jag försökte så hamnade bara den nya bilden där och den gamla försvann. Och så skulle jag vilja kunna skriva bildtexter också.

Isak på plats, och jag på plats. Det allra mesta av jobbet alstras via de mail som kommer. I går när jag åkte hem tyckte jag att läget var under kontroll och att det skulle bli tid att andas och strukturera och organisera för framtiden. Men under kväll och natt har det dimpt (vilket ord?!) in flera grejor som måste åtgärdas. Både i min egenskap av politisk förtroendetjänsteman och politisk förtroendevald.

Lurt med sporten, javisst ja. När jag halvfem på morgonen startar tidningsläsningen, med mina politikerglasögon på, brukar jag i stort sett bara bläddra förbi sportsidorna (jo, jag läser dem senare med ganska stort intresse faktiskt). Det är lite lurt faktiskt för jag har ju fått en och annan snyting även där - och ibland upptäckt det väl sent. Och just i morse tänkte jag - sex sidor sport eller hur många det nu var - inget att göra politik av. Och vad får jag se; en galen Törnman. Nu rosenrasande för att LKAB tydligen är på gång att skriva ett sponsoravtal med Luleå Hockey.

Törnman har ropat att han är galen så många gånger. Hade man tagit honom på allvar hade han varit inspärrad för länge sen. Och rosenrasande, och kokande av ilska, och sittande på väg med plakat. Ja listan, kan göras hur lång som helst på hur Törnman ropat vargen kommer.

Måhända det är därför det känns som om det inte är samma glöd runt Törnman längre - ingen tror längre att vargen kommer.

En ny dag gryr

Redo att kasta mig ut i livet. Det blir samma procedur som alla andra dagar. Tidningsleverans och kaffe hos Struzarna. Och deras grannes barn Johan Frishammar, en av tre pojkar, är en av de "nybyggare" på Kronan som deltog i protestmöte i går kväll och är på bild i båda tidningarna.

Sent igår kväll lyckades jag skicka iväg uppdrag om förlängning av recept via internet. På rätt medicin den här gången. Lite olikt vårt samhälle att jag kan beställa detta för en annan person - även om det nu råkas vara min far. Sekretessen verkar ha lättat med internets intåg - mest på gott tror jag. Ibland har det ju sekretessats in absurdum.

Idag blir jag vid min läst på expen. Halva dagen i tjänst som partiombudsman och andra delen ska jag använda till mitt kommunala förtroendeuppdrag. Skriva färdig artikel om Plusjobben - som blir minus. När den snälla regeringen ger "gåvor" till kommunen är det oftast kostsamt. Projektet Plusjobb är ärende på Ks (kommunstyrelsen) och kostar drygt 6 miljoner. Sen är det inläsning och förberedelser för kvällens Månadsmöte.

På Månadsmötet ikväll klockan 18.30 på folkpartiexpen (mötet öppet för alla intresserade - inget krav på medlemskap) kommer Kristina Falk från (Norr)bottniabanegruppen och informrar och projektet i stort men också om dragningen genom Luleå vilket är ett ärende till Ks

Isak- igen - i helbild

46461-12Nu blir det helkonstigt. Men provar att publicera. Har nog pillat på fel knappar.

Tänk hur trenderna går - TYP

Vem har inte ABSOLUT, TYP, BORRAT i något. Tänk hur snabbt vi påverkas av trender i språket. Själv har jag fått lära mig av en spårkstalinist att man inte kan öppna "upp". Om man inte öppnar "upp" - hur öppnar man då? "Gå av stapeln" säger vi ofta istället för äga rum. Stapeln är tydligen egentligen en term i sågverksindustrin eller något sånt.

Och när ska man använda sist eller senast? Sist jag såg Dig? Vadå ska vi aldrig mer ses. Lägg märke till hur du använder senast och sist.Dt är ganska intressant att notera. Själv hävdar jag att man faktiskt ibland kan och ska använda sist - även om man ska ses någon fler gång.

Annars är BORRAT i nog det värsta jag drabbats av. För 15-20 år sen var det modeordet framför andra bland herrar, i den övre medelåldern, inom kommunalpolitiken. Det hade förmodligen uppsnappats från någon yngre trendnisse och användes i tid och otid. Till slut upptäckte jag att jag inte hörde vad vederbörande sa utan bara väntade på BORRANDET. Och jag överdriver inte.

Och nu ska vi inte längre jobba med budgeten i kommunen - nu ska vi föra en budgetdialog. Inbjudan från min träningskompis tillika ekonomichefen Lars Åhl (Lasse, jag simmar nu istället för träning pga av smärre skada) till "Budgetdialog". Thomas trodde direkt att nu vill nog Karl P inleda samarbete - men jag tog ned honom på jorden - det är valår i år.

Ikväll såg jag på Stefan Tornbergs hemsida att man på landstinget idag inlett - ja gissa vad - budgetdialog.

Måhända en cirkulärskrivelse från Kommunförbundet?

Sista kortet i släktkrönikan - för denna gång

46461-11


Mor Marianne

46461-746461-9

Och detta är mor Marianne - alldeles själv - på 80-årsdagen. Det var kul det här. Sofie, har du några goda råd hur jag ska kunna sätta in bilderna snyggt och skriva bildtexter ock så?

Puss på mors 80-årsdag

46461-6

Detta är mor och far, på mors 80-årsdag den 9 januari. i år  Nu tränar jag att sätta in bilder - så nu kan ni mötas av vilka överraskningar som helst!

Isak laddar för OS

Isak laddar för OS

Men jag tror inte det är sant. Jag lyckades fixa hit en bild av Isak. För er som inte känner Isak så är han son till Norrbotttens riksdagsledamot Anna Grönlund Krantz och Tobias Krantz, riksdagsledamot från Jönköping men som vi också har en inteckning i.

Äntligen efter offentlig klagan på bloggen tidigare idag har föräldralediga Tobias skicka bilder. Och jag skulle sätta det som skrivbordsunderlägg på datorn vilket resulterade i 6 x Isak, av samma bild. Men okej då.

Nu ska jag dra mot Sunderbyn - men först lite ärenden åt mor och far. Det tenderar att bli mer och mer av den varan. Å andra sidan har de fött och gött mig i snart 58 år så det har väl lite att fordra på ålderns höst.

Thomas ska försvara våra färger vid en träff med "nybyggarna" på Kronan som är besvikna för att kommunen inte ordnat skolfrågan. Enligt kommunen skulle det få skjutsa sina barn ganska långt. De tycker att de haft löfte om skola i närheten. Jag har full förståelse för deras krav - sånt här är oerhört viktigt för kommunens goodwill. Framgångsrika idrottslag har naturligtvis stor betydelse för imagen - men för barnfamiljer är det omsorgen om barnen som naturligtvis står i första rummet.
Oflytet har fortsatt

I raden av saker som djäklades i morse glömde jag att jag lyckades pilla till skärminställningen på datorn hemma. Lite större text, ungefär som för synskadade, fast dessvärre lite suddigt. Patentmedicinen att stänga av datorn funkade inte.

Och oflytet fortsatte. Hem och hämtade den kvarglömda plånboken. Till apoteket för att hämta fars medicin. Surrade med expediten och sa att det är bra att man bara kan maila om sån här medicin som inte kräver läkarbesök. Hon tittade lite förvånat på mig - jag fortsatte att pladdra om att pappa gärna avstår läkarbesök och för den här behövs det ju inte. inte hjälper den mot kramperna i benen heller, fortsatte jag. Då tittar hon på mig en gång till och säger: men du det här är blodtrycksmedicin. Tablå - det fanns två läkemedel på repceptet och naturligtvis hade jag fått det som det fanns flera burkar av hemma.

Men sen har jag fått ägna mig åt det roligaste (nästan) som finns; bokslutsarbete. Och då flyter det. Elva år i branschen - det sitter i ryggmärgen.

Och ikväll ska sossarna i Luleå röka fredspipa. Bestämma hur man ska ha det med kryssandet och konkurrerandet i denna valrörelse. Britt Westerlund (min gamla skolkompis från realskoletiden) menar att partiet måste sätta ner foten med tanke på turbulensen de senaste valen.

Förstår inte varför inte ett så stort parti ger medlemmarna möjlighet att säga sitt i ett provval först. Det har ju dessutom lite tradition med sig från fackliga val. Det har varit nära en gång - tror Eva Persson Sehlin som hon hette på den tiden - var pådrivande. Men Eva och ungdomsgänget förlorade på mållinjen och det blev inget provval.


Och vem kan lita på en vänsterpartist?

Så är Bertil Bartholdsons tid ute. Mellan 9-12 skulle han dyka upp för att intervjua mig för sin närradiosändning.

Måhända blev han sur för att jag jag skrev i går att det var så tråkiga, hans sändningar.

Thomas föreslår att jag ska använda smileys eller detta kryptiska språk med ()()((: .. (parenteser och prickar) så att alla förstår om jag skojar, är glad eller f-b-d. Men jag hävdar att min generation vare sig kan uttrycka sig eller förstå slikt.

Och så har jag glömt min plånbok hemma i träningsväskan - så det blir en resa till Sunderbyn på lunchen.

Trams och vet hut!

Sitter och lyssnar, strölyssnar, på ku-förhören. Det låter som vilken radioteater som helst. Då och då kilar "trams och vet hut" genom mina tankar. Carl Lidbom och Anders Björks klassiska meningsutbyte.

Tydligen ska alla förhör direktsändas i radio. Och inte nog med det. Enligt Thomas sänder både ettan och fyran i TV.

Förvisso var det en fruktansvärd katastrof  för nationen, Tsunamikatastrofen. Och naturligtvis är det viktigt att dra lärdom och slutsatser för framtiden. Men jag kan inte hjälpa att jag funderar om denna stora apparat som nu dragit igång är rätt sätt.

Och vem ids följa med? Och hur länge ska det pågå? Fast det är väl bra för Tobias Krantz . Han skulle ju deltagit i förhören men så råkar hans föräldraledighet infall precis under förhören. Tror till och med exakt på dagen när det är över så återgår han i tjänst som riksdagsledamot.

Fast har har det säkert mysigt med Isak. Av vilken jag inte fått några foton mig tillmailad på hur långe som helst.

Vicken start!

Vilken start på dagen. Nu kommer jag inte in på lulea.brev.se  och kommer följdaktigen inte åt min Tidningskrönika som skulle distribueras.

På radion på väg in till jobbet hörde jag på Radio Norrbotten (ettan gäller annars på jobbet). Sveriges (och världens?) äldste bloggare bor i Finnspång. Han heter Allan Lööv, före detta musiker, 93. Sen han blev änkling och den fysiska världen har krympt på grund av ålder gav han sig ut i cyberrymden. Och hade fått både uppmärksamhet och kompisar från utlandet.

Apropå bloggande är det ju långt ifrån någon ny företeelse. Tänker på Kuriren bloggen. I valrörelsen 1979 skrev jag dagbok i Norrbottens Kuriren. "Sista veckan i min första valrörelse". Så egentligen är det ju bara tekniken som gjort det så mycket snabbare och så mycket tillgängligare.

För det dagboksskrivande blev jag utlovad arvode - men jag fick aldrig något - vilket jag brukar skoja om med Jan-Erik Thelenius som var (är) redaktör. På den tiden kunde man få arvode för artiklar man fick publicerade men det fasades snabbt ut. Jag hann få betalt en enda gång. 300 kronor från NSD för en artikel om fri radio och reklam i TV.


Bloggare Lööv berättade om ett framträdande i Frukostklubben 1956. 50 år sen, så när jag är 93 år 2041 då bloggar jag om valrörelsen 1991.

För övrigt kan jag tipsa er om att man numera kan be om förlängning av recept via internet. Åtminstone på Gammelstads vårdcentral finns den möjligheten. Och man sa sig vara glad om man gjorde det för då kunde de expediera vid lugna perioder.

Och nu lär svärdottern har hört min bön om hjälp med Tidningskrönikan


Och start på en ny

En helt ny dag att fylla med roliga saker. Kunde börjat bättre. Var absolut inte bra att simma med skadan i armen. Ovanpå det kom jag inte ut på nätet via vår egen databas vilket innebär att mottagarna av tidningskrönikan får vänta till jag kommer till jobbet. Och så pratade jag med Thomas i telefon till tio i elva. Då borde jag sovit för en halvtimme sen.

Nu får jag ta till knepet att le brett och vänligt till mig själv i spegeln. Ett tips från någon av de stärka självförtroende kurserna man genomlidit. Fast många har varit bra också.

Ricky Bruch fyller 60 år. Tänk så tyst det varit om honom i många år nu. det vr ju milt uttryckt lite stökigt runt honom med uppåt tjack och annat. Man kan hoppas att han har ett bra liv i anonymiteten.

Aproå uppåt tjack diskuterade vi alkoholmissbruk och droger på folkhälsokonferensen. Fick möjlighet att framföra det jag funderat på länge. Hur kan det komma sig att seriösa nöjesarrangörer anlitar artister typ Torsten Flink och Persbrant. med flera.  Där en av huvudattraktionerna är att vänta och se om de är tillräcklig tillräkneliga för att överhuvudtaget komma upp på scen? Är det bra signaler! Jag hoppas vi slipper se liknande typer på Luleåkalaset i sommar.

Kunde inte låta bli att ge en känga till vänsterpartiet som ju anlitade Flink vid sin 1:maj demonstration förra året. Förvisso fungerade det utan intermesso - men det kunde man ju inte veta förrän efteråt. Varvid en Luleå vänsterpartist bara ville säga att det då minsann inte var vänstern  i Luleå. Ett tydligt tecken på vänskapen med broder/syster partiet i Boden. 

Leende, dusch, kaffe hos mor och far väntar

Resumé av dagen

Nu har jag simmat 1 km vilket inte var så klokt, känns det som, med min redan innan onda arm.

Efter morgonbestyren, som jag skrev om, var jag på Kronan på utbildningsdag om folkhälsan. Mycket mer intressant än jag förväntat mig. Och varför jag inte förväntat mig vet jag inte - det borde jag gjort - för här har vi faktiskt två av de duktigaste tjejerna i kommunförvaltningen. Barbro Muller och Lena Bengtén.

Jag var uppseendeväckande glad tydligen - möjligen med provvalet i bagaget - vilket kommenterades ( inte provvalet med gladheten). Jag kunde till och med hålla inne med spydigheter till de som satt i system att alltid (nästan) komma för sent.

Jag blir uppriktigt  f-b-d ( jag har lovat att inte använda svordomar) när min tid ska användas för att sitta och invänta vissa. Dessutom på av skattebetalarna betald tid!

Efter lunch skjutsade jag far till vårdcentralen för provtagning. En provtagning som skulle resultera i en ny dosering av medicin för kommande vecka. Fadern, jag och vår underbara distriktssköterska Viviann hade kommit överens om att det vore bäst om jag fick anvisningarna eftersom det kanske inte är så lätt för en 82-åring att uppfatta rätt i telefon.

Det var med förutfattade meningar jag ringde till "varansköterskan" på sjukhuset för att be om detta. Jag förväntade mig hinder i form av sekretessundanflykter. Men även här kom mina farhågor på skam. Enkelt som en plätt tog hon mitt telefonnummer och var hur glad som helst för att vi löste detta på ett bra sätt. Tack Elisabeth!

Och så har en bloggare från Göteborg, Rumbaqueen, spräckt min nolla med en kommentar - just bara för att jag efterlyste kommentarer. Så nu har jag kollat in på hennes blogg - ett kort ögopnblick - men jag minns att hon hade haft en hund som hette Trollet som fick cancer.

Och så har en vänsterpartist ringt mig i kväll. Bertil Bartholdson - som vill göra en intervju med mig. Han vill intervjua mig om  ".......karikatyrerna". Jag prickar därför att jag inte kommer ihåg vad han sa. Men jag vet vad han menar. Han skulle intervjua flera - korta inslag - för att göra programmen mer värda att lyssna på. Det behövs - jag har hamnat på fel kanal någon morgon på träningscykeln - så jag vet. Förlåt Bertil, men det är kopiöst tråkiga att lyssna till.

Och nu vill jag inget mera, för att travestera Cornelis W.  Än att sova! Ha en skön natt!

För mycket nollor

Fick igår en förfrågan om var eventuella kommentarer (på mina inlägg) hamnar. Om ni kollar under varje inlägg så finns en klickbar länk "kommentarer". Klickar man där kan man läsa kommentarer och eventuellt svar. Kommentarer blir alltså tillgängliga för alla - vilket frågeställaren undrade över.

Det är alldeles för mycket nollor vid kommentarerna. Kom igen nu - säg emot mig. Så jag inte växer upp till himlen!

Det ni inte vill ge offentlighet åt får ni även fortsättningsvis maila direkt till mig,
ylva.strutz@liberal.se.

Björnen och skinnet

En av de få centerpartister som finner nåd på Norrbottens Kurirens ledarsida (enligt centerpartister) är Maud Olofsson. Herr ledarskribenten har någon mer personlig koppling till hennes far - kommer inte riktigt i håg hur det var.

Men längre än så in i centerleden har han tydligen inte botaniserat. Gamle Gunnar Hedlunds bevingade uttryck om att inte sälja skinnet förrän björnen är skjuten har inte satt några djupare avtryck på nämnde ledarskribent. I dagens Noterat fördelar han moderaternas gruppledarskap i landstinget. och inte nog med det - även ordförandeskapet i lanstingsstyrelsen liksom en landstingsrådsplats.

Allt med hänvisning till valresultatet 2002. En lärdom som jag kan dela med mig av efter många, många år i politiken är att valresultat är färskvara. Och att väljarna nog vill ha ett ord med i laget innan skinnet kan säljas.

Fast nu ser jag att det inte finns vare sig foto eller sinatur på dagens Noterat. Måhända Hedlund har spelat roll i alla fall.

Det bubblar av tankar och tyckande

Efter en förmiddag med folkhälsa och därefter ett besök med far på vårdcentralen bubblar det av tyckanden och tänk. Men mailboxen är överfull och människor måste få svar och besked i olika frågor. Så jag återkommer. Men en sak bara måste jag få säga:

Tack, tack, tack! Till alla er som röstat på mig i provvalet. Att det finns ett så massivt stöd och att ni har fortsatt fortroende för mig gör mig både rörd och glad. Och jag lovar att göra allt för att leva upp till ert förtroende.

Och så gläds jag åt att så många nya också fått bra med poäng - en del med väldigt framskjutna placeringar. Och jag ber er nu - var inte blygsam när nomineringskommittén nu frågar er om placering. Ta för er!

Första omgången morgonbestyr

Nu är utetemperaturen, vägningen och leveransen av tidningsreferatet avklarade. Minus 25 som troligen är ytterligare tre-fyra grader kallare när jag passerar mor och far om en halvtimme.

Vikten står fortfarande och stampar på en nivå om minst fem kilo för mycket.  Man vill ge upp men vad är alternartativet? Det är bara som när livet känns hopplöst - bryta ihop och komma igen.

Tidningarna innehöll som vanligt mycket som får tankarna att tumla runt. Jag återkommer säkert under dagen med en och annan reflektion om det. Det är skönt att skriva av sig - så kan man fortsätta med de andra tankarna.

Och idag ska vårat provval i Luleå offentliggöras.

PPM fonderna har mitt varumärke

Har ni kollat in PPM-fonders reklamsnutt om Lotsen. Strutsen som sä läckert sträcker ut sin långa hals och blinkar förföriskt. DET skulle jag ju haft som varumärke för min blogg.

Annes bloggnamn är ju romatiskt som en norrskenskväll -Annemaarit - som hämtat  ur sagoböcker om samer på 50-talet.

Och på nedanstående länk kan ni se Lotsen - strutsen - fast i stillbild där han/hon inte alls kommer till sin rätt.


http://www.ppm.nu/tpp/infodocument/1:1;201276
;:

Och apropå böcker jag inte läst så ligger här vid min dator en nästan färdigläst pocket av Åsa Larsson, "Det blod som spillts" inte alls lika bra som den som hette något med sol. Ytterligare en pocket, Karin Fossums "Se dig inte om". Och en till pocket  till, Liza Marklunds (hon som jag försonat mig med) "Asyl".

Och av hårda böcker, som bokhyllan inte längre har någon plats för, Karin Alvtegens "Skam" och Stieg Larssons "Millenium". Sommar väntar - men det är valår - så lika många böcker som vanligt blir det väl inte. Men detta lager borde väl hinnas med före.

Vet någon var Muslimien ligger?

Inte är det märkligt att det blir konflikter, motsättningar och fördomar runt muslimer och islam. Hörde nyss på Aktuellt en reporter som beskrev en fredlig demonstration, ämne karikatyrteckningarna av profeten. "Där fanns både danskar och muslimer" påstod hon.  Man måste ju fråga sig var Muslimien ligger?

Själv minns jag hur nervös jag var när jag skulle träffa Zumreta första gången. Jag skulle bli kontaktperson för denna kvinna, med en ettårig flicka, som flytt från infernot i forna Jugoslavien. Att hon inte kunde ett enda ord på någonting annat än bosniska bekymrade mig inte - men desto större bekymmer hade jag av att hon var muslim.Vad skulle jag bjuda på, var det något i min livsstil som skulle såra henne, vad kunde jag fråga om och inte.

Det visade sig att så muslim hon var så var hon inte på något sätt gudeligare än vad min kristendom bjöd. Hon rökte och drack gärna ett glas vin. På julen smakade både hon och hennes mor glatt på våran julmat utan att fråga vad den innehöll. Dock gillade de inte vare sig lax eller inlagd sill men det hade inget med islam att göra.

På samma sätt som kristna krigat, rövat och skövlat i Guds namn måste vi lära oss att skilja på den muslimska tron och terrorister, om än ganska många, som gör detsamma i profetens namn.

Förhoppningsvis kan det bli facit när detta är över. Men för att kunna åskådliggöra detta måste vi värna yttrandefriheten - publiceringsfriheten - även när det blåser hårt.

Man fattar nada!

Men vad tokigt är det som händer i världen. Ambassader brinner i Beirut och människor ropar efter Bin Ladin som de vill ska förgöra Danmark.

Lars Leijonborg tycker att regeringen ska ta initiativ och göra ett stöduttalande för Danmark och yttrandefriheten. Och det tycker jag också. Maria Wetterstrand (mp) tyckterinte det. Yttrandefriheten var ju så självklar och man behövde ju inte använda den för att såra människor.

Nämen det blir ju en smått bisarr situation när vi vanliga dödliga inte ens får se bilderna - för att det sprider sig en rädsla att publicera dem. Om alla fritt får se att det är så förfärligt och fördomsspridande som det beskrivs - då skulle ju domen falla hård mot Jyllandsposten. Då har vi möjlighet att protestera med rätt mottagare av kritiken.

Jag tycker att PM Nilssons krönika idag är mycket läsvärd. Så jag hoppas att min länk nedan funkar och att ni också läser och begrundar.http://www.expressen.se/index.jsp?a=519828


Svårslaget rekord?

"2005 var året då frågan om Kiruna BB avgjordes för gott?! Hur kan man på annat sätt börja en verksamhetsberättelse det år då majoritetspartierna till slut gav upp sina tröstlösa försök att starta upp en till BB avdelning i malmfälten? Vi fick dem aldrig att erkänna att vårdkvalitén skulle ha hotats med två BB avdelningar i Malmfälten. Istället var det rekryteringsproblemen som stod i fokus och som till slut, efter över en miljon i nedlagda kostnader, fick slut på frågan." Så inleder landstingsgruppen sin rapport för 2005.

I övrigt noteras att arbetet i Vårdalliansen  (m,c,fp,kd) går bra och att man har förhoppning att vara med och ta över efter den bräckliga röd/gröna majoriteten som "styr" idag med ett mandats övervikt.

Ett svårslaget (?) rekord noteras också. Av motionerna som lämnats till landstingsfullmäktige står folkpartiet för 100%. Och av interpellationerna är motsvarande siffra 50%. Det visar på en aktiv landstingsgrupp där alla ledamöter, och även ersättare, bidrar med ideér och uppslag till poltiska initiativ. Men det visar väl även på att övriga partier varit ganska passiva.

Borde väl kolla med Gunder Berg om det någonsin förekommit att det bara varit ett parti som stått för samliga motioner.

Nedan följer en redovisning av motioner och interpellationer.

Motionsförteckning 2005

Om ett Ronald McDonald hus i Umeå
Om avtalet med ALMI företagspartner
Om högkostnadsskydd inom tandvården
Om borttagande av remiss till sjukgymnast
Om OBS platser i Älvsbyns kommun
Om kökortningspengar till knä- och höftledsoperationer
Om allmänläkarbristen inom primärvården
Om samordning av LSS-insatser

Interpellationsförteckning 2005

Om skattestopp
Om folktandvården i infjärden
Om intraprenader inom landstingets verksamhet
Om distriktssköterskemottagningen i Antnäs
Om intraprenader inom landstingets verksamhet (uppföljning)
Om avporträttering av tidigare styrelseordföranden
Om tidsbokning för planerade behandlingar
Om förskrivning av daisyspelare
Om vårdgarantin
Om behandling med läkemedlet Herceptin vid bröstcancer
Om vårdgarantin (uppföljning)
Apropå Luleås provval

Så är det avslutat. Det har räknats av nomineringskom. ordförande Gunder Karlsson tillsammans med kanslisten Anna-Greta Widmark. Protokollet med resultat har tillställts nomineringskom. ledamöter. Resultatet kommer att offentliggöras under måndagen.

Tekniska grodor och önskan om råd

Mitt enda inlägg i bloggen i går - Morgonkommentarer - innan skurhinken - lyckades jag publicera två gånger. Och sen var det tji att få bort det. Jag lyckades förflytta det från pulbicerade inlägg till utkast. Men det var kvar i två publicerade versioner.

Nu när jag publicerade morgoninlägget - då bara försvann det - därför återpubliceringen.

Men länken till Anne finns nu med på min blogg. Hoppas Anne kvittar med att lägga in min. Spännande med Anndes tvåspråkiga blogg (kanske trespåkiga?) - även om det kommer att irritera min väldigt aktiva nyfikenhetsgen.

Det är nog en generationsfråga det här med data- och bloggmognad. Såg att Norrbottens Kurirens ledarskribent blandat ihop förmågan att ta sig in på en blogg och att länka till en blogg.Men ibland måste ju krönikörer missförstå med flit - för att få till knorren.

Med det så bakgrund kan jag kvittera med att säga att i partier som har tydliga metoder för provval blir det mycket tid över för de förtroendevalda. istället för att i veckor måsta tolka provval och vara ilskna på varann kan vi till exmpel ägna oss åt att blogga. Detta med anledning av att skribenten var orolig för att vi spurtade för tidigt, Stefan och jag.
 

Tanke är handlingMorgonkommentarer - innan skurhinken (återuppstått inlägg)

Har just skickat iväg mina tidningskommentarer på den sändlista som innehåller de 25 personer som har en avgörande roll för hur det kommer att gå för folkpartiet i valet här i Norrbotten. Mediabevakning är en viktig del. Att svara på påhopp och göra tillrättalägganden. Omvärldsbevakning kan det kallas med ett finare ord.

Inga kioskvältare i dagens tidningar precis. Men här några av de noteringar jag gjorde i mina tidningskommentarer.

Ditt hör att granska de poltiska motståndarlagen. Kan inte låta bli att känna en viss beundran för Bosse Strämbäck, vänsterpartist från Boden, som gång på gång lyckas vända sina tillkortakommanden till något postivt. Det har varit många upprörande fall med barn som kommit i kläm, som nekats personliga assistenter. Incidenter som gjort att enskilda kommit i kläm och som aldrig borde ha skett i en väl fungerande verksamhet. Men Bosse lyckas få mer pluspoäng för att han rättar till än minuspoäng för att det överhuvdtaget kunde få ske. Det kan väl också ha att göra med att oppo(S)itionen är näst intill obefintlig i kommunen.

Noterar att varje landning som sker på Kallax  (Cargo) får stor medialuppmärksamhet. Misstänker att det är en medveten marknadsföring för att hålla lågan om Kallax Cargo brinnande.

Apropå att granska motståndarlagen så kan jag konstatera att Kd har en ny och fräsch spelare i forma av Erika Josbrant. I dagens NSD skriver hon (återigen) lusen av Börje Lööw. Hon åskådliggör på ett förträffligt sätt hur hans poltiska arbete i stor utsträckning åtgår till att lägga upp strategier för att han ska kunna ta åt sig äran utifall något positivt blivit till.

Gifta sig kan man göra  - och kreativiteten för formerna verkar inte ha någon begränsning. Att japaner och engelsmän verkar köa för att gifta sig i Ishotellet kan man förstå. Men hur man kan falla för att gifta sig "i skenet av levande ljus på en utbränd raketmotor". Vid Esrange i Kiruna och utan att ha någon anknytning till vare sig Kiruna eller rymdraketer

Min far,  gammal NSD-tryckeriarbetare, har ett uttryck från hans tid  som användes skämtsamt om konkurrenten: "Norrbottens Kuriren alltid steget efter." Konstaterade att när det gäller lokalredakltion i Haparanda är det precis tvärtom.  I spåren av IKEA-etableringen har nu först Norrbottens Kuriren och nu också NSD beslutat att återöppna sina lokalredaktioner.

I Luleå hotas 45 pedagoger av att få sluta. Ett resultat av den tillfälliga och ryckiga statistikpolltik som nuvarande regering består oss med. Vernersson pengarna är slut.

Dammsugare och skurhink väntar. Näst träning det mest effektiva sättet att rensa "spam" från hjärnan och att komma igen med nya friska tag.

Även små grytor har öron!

Minsta barnbarnet Lisa, snart 6, har varit sjuk i veckan och den annars unviersitetstuderande svärdottern har varit hemma. Det större barnbarnet Sara har fått gå hem själv från skolan (viktigt vuxensteg) och utan att passera fritids.

Sara, 9 år, har tyckt det varit en angenäm tillvaro och variation med mellanmål som tydligen är sig ganska likt dag från dag på fritids.

Så satt hon och filosoferade över denna behagliga tillvaro och frågade mamma Lotta; "Kan inte Du börja jobba snart så att du kan få friår och vara hemma?"

Pappa Jens undrar ( på skoj förstås)om han när en kommunist vid sin barm och konstaterar att små grytor också har öron och till och med snappar upp saker från det politiska livet.

Miljöpartister inne på bloggen!

Nu ska jag testa om några miljöpartister är inne på min blogg. Genom att ha en i deras ögon (kanske?) kontroversiell åsikt. Ja, jag tror vi kan stryka kanske - de är rätt fundamentalistiska.

Är det verkligen vettigt att lägga ned resurser på att döma folk för att man lämnat ett par soppåsar med returpapper på marken utanför en container. Rätt sorts sopor vid rätt sorts miljöstation. Men containern var för full för att rymma också den här personens returpapper. I dagens Norrbottens Kuriren kan vi läsa om en 45-årig Luleåbo som står inför rätta för detta "grova brott".

I ett samhälle där vi har alldeles för ont om poliser. Där polisen inte ens har tid att komma ut vid inbrott och andra tillgrepp. Då har vi resurser till denna typ av finlir.

Jag tror inte att det bidrar till att vi blir miljövänligare. Jag tror inte det bidrar till att det lämnas mindre returpapper utanför för fulla containrar. Möjligen bidrar det till att man tänker sig för om materialet kan spåras.

Och så bidrar det till misstro mot ett samhälle som silar mygg och sväljer kameler!

Kommentarer om mig och min blogg!

Facit efter två veckors bloggande är 51 inlägg, 12 kommentarer, 153 unika besökare och 1039 "tittar". Har ju inget att jämföra med men för mig känns fantastiskt att så många varit in och kollat. Skulle jag önska något är det väl flera kommentarer. Annars kanske jag inbillar mig att jag har den enda sanningen!

Nu får jag en hel del kommentarer på sidan om, främst via mail. Den här är jag särskilt stolt över: "Trevlig blogg. Hann inte läsa allt, men där verkar finnas mycket av den lappmor jag känner, dvs både värme och bitskhet.", från en partikamrat i Stockholm. Ett eftermäle jag skulle gilla - kanske något för gravstenen?

Stolt blev jag också när Fredrik Lundh, (S)SU:are och blivande riksdagsledamot (?) skrev så här på sin blogg (klarar fortfarande inte att länka så där fint och ofta som Stefan Tornberg gör):

"Provvalets stora vinnare är istället min kompis och fd granne Mattias Karlsson som med sina blotta 33 år och idag ingen plats i kommunfullmäktige toppar provvalet. Tror han kommer att bli en lysande oppositionspolitiker som definitivt tar upp fighten med folkpartiets Strutz som länge fått vara den främsta i den borgligapakten.

Min ambition har varit att skriva i snitt tre inlägg per dag och det har jag uppnått med råge. Så jag fortsätter så länge jag tycker det är roligt och någon vill gå in och läsa.

Lite märkligt är att de enda som avrått från bloggande är jornalister. Kanske för att de hellre vill att att man "bloggar" direkt  och exklusivt till deras öron.Godmorgon!

Påbörjade ett antal gånger i gårkväll skrivande men avbröts av telefonen som gick varm i går kväll. Annars tycker jag att telefonsamtalen drastiskt minskat till förmån för (om det nu är en fördel) mailkorrespondens. Förändringen är väl på både gott och ont. ibland kan jag börja tvärlängta att prata med någon som jag mailat intensivt med.

Nåväl jag är inte så hemma med den här tekniken - så mellan varje samtal så bara försvann det jag skrivit. Men man ska lära något varje dag - så idag ska jag lära mig att spara arbetsmaterial.

Min upprördhet igår kom sig av att jag mellan telefonsamtalen såg fragment av Rapport och en viss Göran Persson. Han är stylad som en landsfaderlig typ men en överlägsen arrogans framträder tydligt. Lägg märke till hans kroppsspråk med händerna - ett onaturligt kroppspråk som gör att man ibland inte vet om han är en karikatyr av sig själv, Persson-Parnevik.

Tydligen diskuterade han folkpartiets rapport om ordning i skolan med Lars Leijonborg. Han sa att folkpartiets poltik var utformad för en kaserngård inte en skolgård. Man kan bara rekommendera Persson ett besök i verkligheten. Skolgården är inte en kaserngård utan tyvärr alltför ofta snarare ett slagfält. Dessvärre gäller det allt för ofta också i klassrummet. Läste senast i dag om föräldrar som anmält skolan i Luleå till Skolverket för att deras barn upprepade gånger blivit slagen och mobbad i skolan.

Far berättade i morse, faktiskt med viss beundran i rösten, att han aldrig sett Lars Leijonborg så uppretad och arg. Av det lilla jag såg och hörde var det helt befogat.

Tack Bitvargen - äntligen revansch!

I min värld har väghyvlar - små som stora - alltid hetat bitvargar. När jag påtalat att bitvargen är och hyvlar gatan har folk tittat på mig som om jag kom från en annan planet.

Idag har den varit utanför mitt jobb - Bitvargen. Gul och läcker - och med Bitvargen skrivet i blått på flera ställen av "monstret". Och med en vit Michelingubbe på skraparmen.

Monstret hade havererat precis utanför infarten till min parkering så jag fick anledning och fråga den unge föraren om han också kallade väghyvlar för bitvargar. Var vid han meddelade att företaget faktiskt hette så.

Äntligen upprättelse för bitvargen!Tillägnat Moster Gunilla

Grattis på födelsedagen! Som var igår. Mor Marianne har ringt och ville att jag skulle skicka en hälsning. Hon, som inte ens har någon dator hemma, är impad över bloggandet. Att du ringer till henne och berättar om sånt jag skrivit om på min blogg. Att pappa är hemma från sjukhuset till exempel.

Moderaternas provvalsmetod

Det är en ovanlig metod moderaterna använder i sitt provval - om det nu återgivits rätt i tidningarna. Att kryssa mellan 5-10 kandidater för ett parti som idag har 9 mandat i fullmäktige är ju dömt att inte ge särskilt bra utslag. Med ett kryss kan du mena att personen ska stå först på listan men den räknas som om du lika gärna vill att personen ska stå på tionde plats.

När kryssmetoden används brukar antalet kryss vara starkt begränsad just för att den ska ge utslag. Fördelen med poängmetoden, att gradera från 1-10 till exempel, är att den faktiskt också innehåller kryssmetoden. Hos oss redovisas alltid hur många som föreslagit en kandidat att toppa listan, hur många andra placeringar man har osv. Och så den totala poängen man fått.

Sen kan man konstatera att vilken metod man än använder är den rätt konserverande. Nya medlemmar som inte hunnit visa framfötterna och bli kända bland medlemmarna får som regel - av naturliga skäl - inte så många röster. Då gäller det att lyfta fram dem, ta till vara också deras kompetens för att få den nödvändiga förnyelsen.


Nog har väl "Kalle" bränt sina skepp?

Visst är Torbjörn Lidberg het kandidat till en riksdagsplats för socialdemokraterna? Eller var kanske man ska säga. Vem har förtroende för en person som är så offentlig och begär väljarnas förtroende - men samtidigt luras och säger att han heter Kalle i direktsändning i lokalradion.

Historien runt Ulf "Utta" Eriksson präglas ju också av anonyma brev och påhopp. Djävligt trist - samtidigt som man blir orolig. Är det lågt i tak inom fritidsförvaltningen och kommunen? Brevet kom efter Uttas påhopp på mig där han kallade mig "Tandlös och blodfattig". Ett klart samband tror jag. Någon tyckte att han passerat anständighetens yttersta gräns. Om man tänker efter så är det egentligen ett otroligt uttalande av en chefstjänsteman gentemot politiken. Många har påtalat att jag borde agera mer i den frågan - men jag tycker hans uttalande får tala för sig själv.

En anonyminsändare i dagens Norrbottens Kuriren påstår nu att fritidschefen utsatts för "ojusta, osmakliga och märkliga åtgärder".

Ett bemötande av det anonyma brevet och ett anonymt försvar av fritidschefen. Jag får ha samma förhoppning som fritidschefen i hans "trevliga" mail till mig, att sanningen hinner ikapp så småningom.

Ständigt nya muskler som gör sig påminda

Vaknade med störtvärkande överarmar. Förvisso 1 kilometer simning i går kväll men det borde inte vara någon överraskning för muskelgrupperna. Så pass besvärande att det var tungt att skriva den sedvanliga Tidningskrönikan, en resumé av lokaltidningarna, till ett gäng förtroendevalda.

Sköskottning i går morse, med en snösläde vars tippfunktion frusit fast under fars sjukhusvistelse. Men det rer sig nog under dagen.

Det fanns en del att tycka till om i dagens blaskor - vilket jag väl kommer att göra under dagen. Moderaternas provval påminner mig om att också vårt är på gång. Färdigräknas nog under dagen eller i morgon. Vet inte vad Gunder i nomineringskommittén bestämt.Och visst kan man bäva med tanke på alla nya och duktiga kandidater vi har. Av de 37 som deltar i provvaletär över 20 såana som inte var medlemmar vid förra valet

Men det är ju just poängen med provval. Medlemmarna ska avgöra när "Moren gjort sitt". Att flytta på sig, och släppa fram nya krafter. Fast jag måste säga att jag är sugen att fortsätta ett tag till. Snart får vi se vad medlemmarna vill.

Och Väduren var hoppfull idag:”I fulla drag njuter du av mötet med någon som kan bli din nästa hjärtevän.” Så stod det igår också i Norrbottens Kurirens horoskop.

Grattis Mattias!

Grattis till segern i provvalet, Mattias!

Moderaterna i Luleå har räknat sina provval till riksdag och landsting. På många sätt överraskande resultat. Tydligen har man ett otroligt högt valdeltagande också vilket kan tyda på en rejäl mobilisering.

Att Mattias vann var kanske inte så överraskande men tvåa är det för mig helt nya namnet Claudia  Kosicinski. Nyuppflyttad från Malmö om jag förstod Maria S rätt. Trea kom Erik Elmsäter. Var nuvarande guppledaren Maria Salmgren placerade sig förtäljer inte tidningsnotisen.

Måhända ännu mer överraskande är väl att Luleåmoderaterna föredrar Hans Swedell, Kiruna, framför någon av de egna kandidaterna. Kanske hade varit läge att göra som folkpartiet - att ha en gemensam lista för hela länet.

Moderaternas provval är beslutande, har det sagts mig i samband med att riksdagslistan fastställdes. Det har också sagts i samband med att man haft triss (och mer) med "gubbar" i topp. Det har inte gått att ändra på med hänvisning till provvalet.

Mattias är en bra kille - så blir han ny gruppledare så kommer samarbetet att fungera bra framöver också!

Nu ska skyddsnätet testas!

I går kom far hem efter sitt  besök på akuten och efter fem dagars vistelse på sjukhuset. Finns inget i övrigt att önska när det gäller både det akuta omhändertagandet och vården och omsorgen på sjukhuset. Allt har verkligen fungerat perfekt.

Men igår kom han som sagt hem. Med förändrad medicinering och den tydligen högst potenta medicinen Varan. Rena råttgiftet enligt morbror Sture som har den sen ett par år. Utöver detta en doseringslista och en labaratorieremiss. 

Det rådde viss förvirring i det Strutzka hemmet när jag kom igår vid 18-tiden. Skulle man på vårdcentralen och ta prover varje dag eller..Och får han sopa bron och/eller skotta snö?

Så för säkerhets skulle har jag skottat på morgonen.

Men nu har jag talat med distriktssköterskan och jag hade tolkat instruktionerna rätt. Men visst är det märkligt att vi inte har bättre skyddsnät än att man skickar hem en 82-åring utan att till exempel kontakta distriktssköterskan. Hon skulle ju kunna åka förbi och kolla att man förstått rätt vad gäller medicinering och annat.Publicera namn eller ej?

Intressant att våra lokaltidningar uppenbarligen gör olika bedömningar vad avser publicering av namn på dömda personer.

Hänsyn brukar ju tas till ålder och straffets längd. Norrbottens Kuriren har tidigare, om jag kommer ihåg rätt, intagit en "hård" linje när det gäller narkotikabrott. Och även när det gäller langning av alkhol och hantering av hembränt, om jag minns rätt från en krönika som Sture Bergman skrev för några år sen.

Idag skrivs det om ecstasyhärvan i Kiruna och attentatet mot RFSL:s lokaler i Piteå. Domar har fallit och i båda fallen handlar det om fyraåriga straff.

NSD väljer att publicera namn i båda ärendena och visar till och med upp de ganska unga Kirunapojkarna med bild.

Norrbottens Kuriren väljer att inte publicera namnen på de som fällts för attentatet mot RFSL:s lokal. Fyra år och sex månaders fängelse. Två års fängelse är en gräns som brukar nämnas när det gäller publicering.

Skulle vara intressant att veta vad som ligger bakom Norrbottens Kurirens beslut att inte publicera namn.