Otydlig - inte mitt signum?

Otydlig brukar väl inte vara mitt signum - snarare för mycket tvärtom - men nu har jag fått kompletterande frågor på både det ena och det andra.

Pappa mår bra efter läkarbesöket. Jag har skojat och sagt att det är precis med honom som med dockorna i tomteverkstaden. Stämplad godkänd på rumpan!

Sen aviserade jag bloggstopp några dagar - men inte varför. Jag åker på personalträff i morgon. I Södertälje. Eftersom jag bara har kvar tjänst med 40% lön så blir det inte så ofta. Två dagar  tar liksom hela den officiella veckoarbetstiden. Med råge. Utan att lägga till restiden. Men nu har jag bestämt mig för att detta är årets överläggning. Ska bli kul att träffa partiledare, partisekreterare och mest av allt mina kollegor. Nu är jag ålderspresident i alla måtton tror jag?

Trettio är blir det den 16 februari. Fast jag tjuvstartade och var ute i lokalavdelningarna redan i januari 1977.
Hör jag inte av mig förr så blir det sen fredagkväll! Kanske med lite foton! Kameran är med - frågan är om jag kommer ihåg den?

Längtar efter Lotta Gröning?

Fick vårens program från Kvinnobiblioteket häromdagen. Lotta Gröning ska medverka på Kvinnodagen den 8 mars. Kom på mig att känna en viss saknad efter henne som ledarskribent. Förhållandevis tycker jag NSD:s ledare nu för tiden kan förbigås med en gäspning. Det var bättre ( och nyttigare) förr då adrenalinet fick rusa runt var och varannan morgon.

Kvinnobibliotekets program för våren:

Söndag 11 februari kl. 16.15

Tibet - rapport från snöns land
Margit Schiött,
skådespelare & scenograf

Söndag 25 februari kl. 16.15

Guds sändebud i Mongoliet - en kvinnas kall för hundra år sedan
Anita Öborg, berättar om en resa till höst i sin fasters fotspår.

Torsdag 8 mars kl. 19.00
Att bara vara kvinna - om Alva Myrdal och jämställdheten
Lotta Gröning,
journalist & författare
Fira Kvinnodagen festligt med levande ljus och bubblande förtäring!

Söndag 25 mars kl. 16.15
Tre vägar
- från Norrfjärden till Afrika
Ann-Katrin Tideström,
journalist och författare

Så nu kan jag med gott samvete kasta överexen av affischerna.

Nu har jag ett radikalt förslag

Det är ju alldeles förfärligt att nu har 70-årige Ola Fredriksson i Boden avlidit efter de skador han fick när den 37-årige "terroristen" skörde på honom då han andra dagen å rad körde drogpåverkad.

För det första hoppas jag vi får en diskussion om det verkligen är rätt att låta honom gå fri. Facit visar ju att det var högrisk för fortsatt brottslighet.

En liten tröst är att vi har mitträcke på vägen mellan Boden  och Luleå. Tanken att mötande bilar kan innehålla en tickande bomb likt 37-åringen dyker upp då och då.

Det här är ju ett accelererande problem. Är det inte dags för fotboja i form av inplanterat chips som gör det möjligt för polisen att övervaka så fort de närmar sig ett fordon?

Sen kanske det också är dags att fokusera på vilket samhälle vi skapat som fostrar så många "drogterrorister".

Jag hörde ett rykte igår!

Det har blivit lite glest med bloggande några dagar nu. Och värre ska det bli - det här har varit en mycket medveten strategi för att vänja mina trognaste läsare - de som påstår att de får abstinens utan min blogg. Påstående kittlar förstås mitt ego.

Idag ska jag dock jobba på som vanligt - och få min nya bronsfärgade telefon. Till Jan Hanssons förtvivlan (skämt) så blev det inte värstingen. Man måste inse sina begränsningar - det är klokt. Jag fick förmånen att i ett tidigt skede prova med elektronisk kalendet och det var ingenting för mig. Måhända är dagens modeller mer kundvänliga - men med mitt extrema bildminne är det tryggt med det skrivna blyertsordet.

Nåväl - dagens tidningar är skummade och kommenterade. Dagens ledare i Kuriren vill "Vädra ut alla lögner " och glllar att Tsunamiutredningen ska öppnas igen. Jag förstår att det av principiella och ur rättsamhällets synpunkt är viktigt att allt kommer fram. Men jag har svårt för alla dessa utdragna processer som med medias hjälp utvecklas till riktiga såpor. Allt från Ebbe Carlsson affären - kanske än längre tillbak - står mig upp i halsen.

Nu hoppas jag att ni blivit riktigt nyfiken på rubriken om ryktet. Jag träffade en gympalärare i omklädningsrummet. Hon funderade hur jag trodde det såg ut i duschrummet - med fyra (4) duschar - när hon kom med sina stora tjejgrupper. Då var det någon som påstod att det i herrarnas duschrum fast många fler duschar. Och för att jag inte ska ställa till någon skandal och kasta mig in i herrarnas dusch så skriver jag här så kanske Bertil eller någon av er andra som jag vet går där kan stilla min nyfikenhet.

Just nu lyssnar jag till Maria Larsson, minister någonting. Hon framtonar precis så präktig som fördomen säger att prototypen för en kd:are ska se ut. Inte elakt menat - jag tycker hon är duktig. Lätt att uttrycka sig på ett trevligt sätt.

Men nu är det färdiglyssnat - jag är förste kvinna på jobbet idag. Och trots att vi officiellt inte öppnar förrän 9 så knackar Luther och påminner om 8.Ofrivilligt ledig eftermiddag

Med åldriga föräldrar vet jag aldrig vad morgonkaffet bär med sig. Idag var det läkarbesök för far som vår underbara distriktssköterska Viviann ordnat med. Inför henne hade han "erkänt" att han haft lite smärta över bröstet.

Förvisso tyckte han att det räckte om jag kom på lunchen och skjutsade dit honom - så skulle han gå hem från Gammelstad. Men jag kan tycka det är lite för mycket för en 83 åring med smärta i bröstet när det är över 15 minus.

Så jag har ägnat tiden mellan halv ett och tre till läkarbesök och besök på Apoteket. Och bestämde mig för att ta ledigt resten av dagen.

Verkar inte hända så mycket som syns i media i alla fall - vare sig i lokaltidningar eller stockholms-drakarna.

Så jag fortsätter min ledighet med tvätthängning. Och simma ska det bli i kväll också.

Ungdomligaste 70-åringen?

Idag gratulerar jag Åke Bergbäck - 70 år! Åke är gurppledare för fp i Kalix. Måtte vara Norrbottens ungdomligaste 70-åring. Ha en bra födelsedag Åke!

Viagra i går - brännvin idag. Alltid någon rubrik som retar till att klicka in. Idag var det att staten ger kvinna 59 kronor
till vin. Det fanns verkligen goda skäl till det.

Hittade en galen sak till på Expressen. En asylsökande som får avslag på sitt uppehållstillstånd får omedelbart förbud att arbeta. Hur absusrt detta är kom fram när vi hade flyktingar i Råneå för ett antal år sen. En bosnier som jobbat flera år hos snickeriet i Råneå fick bokstavligen släppa hammare och spik när beslutet kom. Trots att det alltid tar en tid innan själva avvisningen sker. Det kan ju ta både månader och år - med överklagningstider. Så istället för att med stolthet försörja sig själv som yrkesutövare blir de hänvisade till bidrag. Det här måste alliansregeringen ändra på tycker jag.

Någon som är förvånad över att hörselslingorna i Kulturens Hus inte funkade i lördags? Här hade ett äkta part köpt dyra biljetter och så kunde hon inte höra ordentligt. Gick bra med musiken men inte med det talade ordet. Det finns förståelse för att det kan finnas inkörningsproblem - men det är så typiskt att det alltid är otänkt när det gäller funktionshindrades behov.

Än värre är det att personalen uppenbarligen inte fått instruktioner om vad de ska göra när brandlarmet går. Sånt får det bara inte vara inkörningsproblem på. Hände i lördags när en väninna till mig var där. Ingen visste vad det skulle göra.  Skulle de ringa, hon direktören (Anna Sandlund Jirsand) i Piteå? Eller vad skulle de göra? Jag måste faktiskt under dagen ta reda på hur historien slutade.

Kan väl avsluta detta inlägg - hög tid - med en namnsdagshälsning. Det får bli till två Gunillor - moster Gunilla i Bollnäs och Gunilla Selin på Stadsbyggnadskontoret.

En kan bli galen för mindre!

Nu funkar inte funktionen att kommentera heller. Alltså jag har betalat 500 spänn för detta. Herr Roland - hur har vi det nu med tekniken?

I går fick jag själv krypa in genom kommentarfunktionen för att ge mig till känna - och nu måste alla som blivit frustrerade över mitt bloggande maila direkt till mig. 

Ska vi verkligen ha de så här - Bloggmaster Rolandski?

Det blir ju lite fusk nu när jag utlyser tävlingen om första bild av Krister Hammarbergh när han cyklar omkring i Stockholm väl utrustad med cykelhjälm. Bilder även utan cykelhjälm deltar i tävlingen. Jag har nämligen aldrig sett Krister hantera annat än hästar under huven och möjligen kameler i form av cigaretter!

Om jag nu inte skrev det förut så var kommunfullmäktiges scoop när Krister avslöjade att han hade en cykel i Stockholm. Om jag nu inte missuppfattade det hela - att han var ute och cyklade i Stockholm?

Godnatt!

Sanering utförd

Nu har jag lyckats plocka bort dubbelexponeringen - 10 likadana kopior av inlägget "Känd eller Ökänd!" Det ganska var att jag skulle skriva om fullmäktige som fick bloggen att tokas - att upprepa samma saker gång på gång.

Nåväl det var väl inte värst idag. Sammanträdet inleddes med presentation av nya motioner; intet nytt under solen - redan kända fyrklövern från centern. Praktikplatser för invandrare, fest för dito, lekplatser för funktionshindrade och gratis broddar till 65-åringar. Ömsom vin och ömsom vatten kanske mitt omdöme skulle kunna vara.

Och så fyra medborgarförslag. Ett från förre kommalrådet Kjell Mickelsson med fru Eva. Även detta redan tillkännagjort via media. Att Jan och Ebon Hansson ska få egna stolar i konsertlokalen i Kulturens Hus. Självklart ja - har de hostat upp en flygel för en mille så är det väl givet. Och så säljer vi namnrätten till resten av stolarna! En bra slant till driften!

De övriga medborgarförslagen handlade om övergångställen, samordning av färdtjänst och sjukresor och hundlatriner. Kloka förslag alla tre!

Sen var det dags för stora drabbningen - detaljplanen om Älvnäset. Ett ovanligt engagerat inlägg av kommunalrådet Petersen till försvar för byggnation på Älvnäset - nu - och Svartöberget senare. Mest märkligt att centern går i spetsen för att förhindra byggande vid vatten - det som varit centerns adelsmärke. Som gammalt bondeförbundsparti borde de också veta att man inte kan låta kon dö medan gräset gror. Det villl säga vi måste bygga nu.

Någon riktig partistrateg - dock inte centern - lyckades också pådyvla kommunalrådet en felräkning, Det blev inte en majoritet för förslaget med 50 röster men väl med 51 röster - mot 10!

Så gamla kära Backgatan. Upphäv förbudet mot genomfart tycker en medborgare. Det är vi många som tyckt länge - men kvarnarna mal långsamt. Så långsamt att till och med jag lyckats trotsa förbudet en gång - av tankspriddhet. Annars har jag en otäck lydnad mot såna skyltar.

Kommunal cykepump lyckades också engagera. Från kommunstyrelsen var det miljöpartiet - inte helt oväntat - moderaterna - väldigt oväntat - och kd som ville ha kommunala cykelpumpar. Frågan lyckades till och med engagera riksdagsman Hammarbergh som fick upp och försvarade förslaget med motivering att det ju fanns i Stockholm. Men han markerade att han inte skulle yrka bifall. Och gruppledare Karlsson följde inte upp yrkandet från ks. Så vad moderaterna egentligen tycker om kommunal cykelpump är höljt i dunkel.

En viktig fråga - att förhindra sexistiska tillmälen och sexistiskt våld - kom i skymundan för att så många rabblade för alla känd statistik. Och långrandiga inlägg som fick i alla fall mig att avstå debatten.

Och så medborgarförslaget om matsäck för barn i grundskolan. Eller snarare mot att barnen ska ha matsäck med sig åtminstone fler gånger än en per termin. Medborgarförslaget blottade att verksamheten (som det så fint heter om personalen) inte känner till att matsäck för utflykter ordnas av skolköken bara de meddelar i tid - en vecka i förväg.

Isväg för Botnialoppet öppnade pengapungen för några partier som inte visste till sig hur gärna de ville skicka ytterligare pengar till fritidssektorn. Det hjälpte inte att ordförande Mårten Ström talade om att han faktiskt hade pengar över för "folkparti-isbanan" till Gråsjälören. Milöpartiet, centern och Rättvisepartiet skulle prompt ändå skicka 125 000 till.

Jag föreslog en redovisningsteknisk lösning där Fritids lämnar igen 125 000 för ena isbanan och så får det igen 125 000 för andra isbanan. Det hedrar Kd att de faktiskt förstod och ändrade sitt yrkande.

Jag sen var det ett antal val. Och en liten uppseendeväckande grej att Rättvisepartiet reserverade sig mot valet av ordförande för Lulebo AB. Kjell Mickelsson. Enligt Rs så hade han skött sig dåligt som sålt ut hyreshus. Karl P tog till brösttoner och talade om att fullmäktige minsann inte hade något emot Lulebo.

Fast jag måste erkänna att nog fanns det väl ett och annat val jag också hade kunnat tänka mig att reservera mig emot. Vissa kändes som rena belöningsuppdragen - till det måhända jag återvänder vid tillfälle.

Oh, min gud en sån ketchupeffekt!

Det var inte så jag tänkt mig - men jag ska försöka radera några. Nu skriver jag lite innan jag blir utslängd.

Dagens sammanträde - APU - inleddes med att samma personer som vanligt kom efter utsatt tid - två stycken - även om nr 1 bara missade med 2 minuter denna gång.

Inleddes annars av redovisning av projektet deltid-heltid. Lyckat resultat. Sysselsättningsgraden stigit från 83 procent någonting til 91 procent någonting. Vissa hade av personliga skäl minskat sin arbetstid och andra ökat. Någon hade valt att minska arbetstiden för att hon/han inte ville vara på olika arbetsplatser.

Sen var det yttrande över avidentifiering av ansökningshandlingar. Något jag trodde på en gång i världen - att det skulle ge större chanser till person från andra kulturer - men som visat sig både arbetskrävande och dessutom rätt tandlöst.

I stor enighet enades vi om att i nuläget i alla fall inte införa systemet.

Och så mångfaldsplan - den som tagit så lång tid att få fram - och har vi nu väntat så länge så enades vi om att vänta två veckor till till dess personalkontoret träffat diskrimineringsombudsmannen.

Så fikade vi!

Känd eller Ökänd?

I kväll fick jag simma på mitt ärliga utseende. Nautiluskortet på drift som vanligt. Labbade fram körkortet och funderade om hon kunde släppa in mig för ett bad. "Jag känner igen dig - vissa kunder känner jag igen". Jättesnäll och vänlig - men jag vet ändå inte riktigt hur jag ska tolka det?


Men i alla fall har jag simmat en (1) kilometer tillsammans med ett gäng blivande miniscouter som skulle lära sig simma inför sommarens kanotande.

"Mamma Scout" - Carin Sjölin - vad jag beundrar dessa människor som håller på med andras ungar år efter år efter år.

Undrar om det inte var Carin som var med och lärde oss baka pinnbröd när Jens gjorde ett kort inhopp i scouterna? På stenåldern någon gång.

Nu ska jag söka fram föredragningslistorna från dagen och se om det är något jag ska skratta åt!

Ikväll blir det ketchupeffekt!?

Allt eller intet vill säga. Fullmäktige slutade i vettig tid strax för fem. Och nu har jag kollat av och svarat på en del av mailen.

Men nu ska jag prioritera att simma! Vi får se om orken räcker till skrivande sen. Huvudet är fullt av "tänk". Få se hur mycket som finns kvar efter 1 kilometer i badet.

Prioriterar maten!

idag har det verkligen gått i ett kör. APU - med en hel del ärende värda att redovisa. Men sammanträde till 11.15 och därefter presskonferens 11.30. En bärbardator med möjlighet att koppla upp på de korta raster som blir vore inte dumt.

Hinner väl i alla fall berätta att jag på presskonferensen mötte en gammal bekant och granne - Janne Enbom. Janne som med sin Anna bodde dörr i dörr med expen - och vi satt i bostadsrättsföreningens styrelse samtidigt - eller var jag möjligen revisor. Janne har varit försvunnen till något chefsjobb - också det på Norrbottens Kuriren - men var nu åter i reporterselen.

Efter presskonferensen drog jag ned till expen och värmde en viktväktarlåda i all hast. Och nu har jag svalt sista tuggan och ska dra igen.

På återhörande.

Mycket skrönor om Viagra

 Lyssnade på radio norrbotten häromdagen då en reporter efterlyste "sanningen om Viagra". Hon hde en bild att Viagra hjälpte du lusten fanns men inte förmågan. Men fler och fler "skrönor" kommer om hur lusten och viljan också påverkas.

Om denna artikel i
Aftonbladet är en skröna eller ej. Men jag tycker i alla fall mannens kommentar är riktigt gulligt italiensk!

Detta skrivet som en morgon hälsning - i väntan på tidningarna som kom nu prick klockan fem!

Går det att slå sönder ett hemtjänstarm?

Går det verkligen att slå sönder ett hemtjänstarm? Utan att det larmar? Nu har jag funderat hela tiden medan jag dammtorkat, plockat och damsugit (nu är det bara tomten på bron kvar) så nu måste jag våga fråga.

Min mamma har lyckats utlösa larmet 4-5 gånger i början bara för att hon vände sig oförsiktigt i sängen eller pillade lite på det.

Men de kanske har andra larm i andra delar av landet - Katrineholm till exempel där rånet ägde rum.

Men är det så så måste det ju åtgärdas. Och fler larm till alla gamlingar som bor ensligt och ensamt.

Det borde vara särskilda straff för vissa!

Det borde vara särskilda straffa - hårda såna - för de som ger sig på försvarslösa gamlingar. Och tyvärr verkar det öka - åtminstone får jag den känslan av mediarapporteringen.

Annars är det positivt att det ihop rasade golvet på Norrlandsoperan inte verkar ha krävt några dödsoffer, peppar, peppar.

Och kungen har delat ut medaljer - 32 stycken. Och jag som skrev häromdagen att Finland är bättre än oss på sånt här. Med anledning av att Wille Haara tildelats medalj ur presidentens hand.

Det far uppenbarligen omkring en hel del detoneringsfärdiga bomber på våra vägar. Under 2006 togs 27 500 prov som visade på ratt- och/eller drogfylleri. Mannen som i drogfyllan krockade vid Sunderby sjukhus i torsdags gjorde ju en ännu vådligare färd dagen efter i Boden. Där var det nog bara försynen som hindrade en katastrof.

Och Jämtland har fått dubbelt stryk i basket. Först herrarna på fredag och sen damerna på lördag.

Annars har det varit lite sovmorgon idag - till halv åtta. Min ambition om färre helgdagar med arbete- och politik är lite svår att uppfylla. I går blev det 10 timmar. Men idag ska det begränsas - det blir några timmars sortering av reseräkningar och kom-ihåg-lappar från gårdagens träff. Och så lite inläsningsjobb inför morgondagens Apu och kommunfullmäktige.

Det kan väl bli en liten resumé ikväll om vilka ärenden som kan vara intressanta. Ni vet väl att Kommunfullmäktige kan följas på 89.3 mHz (skriver man det så?).

"Frivilligt och ideellt arbete?"

Hörde på radion om alla de som vi regeringsskiftet  fick lämna regeringskansliet. Chefen på sossarnas riksdagskansli tyckte det var så fantastiskt att en antal personer jobbat "ideellt och frivilligt" vid kansliet. Det behövdes ju som resurs nu för att sossarna skulle lära sig gå in i oppositionsrollen.

Det nämndes också att Mona Sahlin och jag tror det var Nuder som kunde behålla sina pressekreterare ett helt år.

Det är ju ett ganska stort antal medarbetare som med nödvändighet måste lämna regeringskansliet vid regeringsskfiten. Och visst ska de också ha någon form av uppsägningstid.

Men nu har det ju satts i system både av ministrar - som tar semester istället för jobb - och tjänstemän som jobbar "ideellt och frvilligt" antingen åt fd ministrar eller på partikansliet istället för att ta andra jobb. Vi ska veta att detta oftast också är unga människor rotade i Stockholmstrakten med en arbetsmarknad som längtar efter arbetskraft.

Sveriges ekonomi står givetvis inte och faller med detta - men det är ett privilegiesamhälle med ett frälse som inte har stöd hos de som betalar - medborgarna.

Tyvärr har jag väl inget större hopp att regeringen Reinfeldt gör något åt det heller. Det är naturligtvis lättare och rationellare att kunna anställa folk om du kan lova 1 års uppsägning än om det är normala uppsägningstider. Men stötande.

Mardröm?

Nästan så jag tror jag har en mardröm. Hör på midnattsnyheterna att golvet på Norrlandsoperan störtat in vid en popkonsert. Olika uppgifter om antalet skadade - tack och lov inga döda än i alla fall. Tankarna går osökt till diskotekbranden i Göteborg.

Nu verkar det dock - än sä länge peppar, peppar - inte fullt så allvarligt. Men det äckliga är att jag satt i samma tankar i konsertsalen i Kulturens Hus under invigningen: hoppas ingen slarvat med bygget!

Annars var bästa tanken i kväll att det är så lätt att inte se det fina goda omkring sig. Skröt härom dagen över att centern valt en man icke född i Sverige som ledamot av polisstyrelsen.

Idag blev jag påmind om att folkpartiet i Kalix faktiskt också är värd en blåklint. Michelle Membarki (med reservation för stavningen) med bakgrund i Marocko tillhör numera nämndemannakären. Det gör inte saken sämre att han  tillhör kategorin runt 40 bast. Vilket definitivt bidrar till att sänka medelåldern.

Nu  måste jag kolla in vad som hänt i Umeå - önskar att jag hade en bättre nyhetskälla än kvällspressens nättidningar.

Någon ...ordning får det väl vara med jämställdheten

Nu ska jag inte få välja om jag vill ha en manlig eller kvinnlig gynekolog heller. Manliga gynekologer får inte diskrimineras. Men hur ställer det sig till det fria läkarvalet då? Hörd detta på radion just nu. Klart att jag måste få välja vilken läkare jag vill gå.

I alla fall valde vi en bra dag att ha länsplaneringsdag. Det blåste kallt som bara den vid landstingshuset när vi anlände dit vid 9-tiden.

Alltid lika roligt att träffa våra förtroendevalda utifrån länet. Underbara människor! Börjar redan få abstinens besvär när jag tänker på att det inte är allt för många år kvar som förtroendetjänsteman. Måste väl hitta något litet uppdrag som förtroendevald så jag får bara med några gånger per år i alla fall. Fast Els spådde idag att jag nog skulle vara kvar till 70! Men hennes spådom kommer på skam.

Och Åke Bergbäck uppvaktade vi idag. Åke - den spelevinken - fyller faktiskt 70 år på tisdag. Fatta unga pojken! Åke och Bertil var namnet för dagen också. I skaran på av 9 män hette tre Åke och två Bertil.

Nu har jag också gjort min plikt som revisor för Liberal Ungdom Norrbotten och lämnat dem. Om Rolf Höglund är MUF:s hedersordförande så är jag nog hedersrevisor. Är nog snubblande när att jag firar 30 års jubileum även där. Den 15 februari firar jag nämligen 30 år som tjänsteman i folkpartiet. Alltså halva mitt liv - det är så jag undrar om jag räknar rätt. Men härligt att konstatera att jag inte ångrar ett enda år eller enda dag av det.

Just nu är det fördel Tobias Krantz visavi Anna Grönlund Krantz. HV71 leder med 3-1 mot Luleå.

Nu har jag stressat av lite med skrivande så nu ska jag dra mig mot Sunderbyn. Kan hoppas att mor inte behöver något handlat. Fast ibland undrar jag om hon inte beställer för att jag ska komma förbi. Hon tycker att besök två gånger om dan är bättre än en gång.


Hur mycket får man frossa i sjukdom och olycka?

"Man" = kvällspressen. Äcklas av kvällstidningarnas frossande i mordet av Tobias. Detaljers detaljer om mannens insjuknande. Och om var kviven funnits innan dådet. Om skolkamrater. Bilder på mannen i maskeradklädsel. Det finns säkert och krag- och skonummer för den som orkar sig igenom.

Självfallet ska det skrivas om händelsen - om hur det kunde hända - vem som är ansvarig - och vad som måste göras för att sånt här inte ska kunna hända i framtiden. Men det är inte något som kvällspressen bidrar till.

På gränsen till kvällstidnignsrubrik står Kuriens ledarsida för idag. "Rivning innan beslut". Men det betyder inte att de börjat riva Gökungen innan rivningsbeslut. Bara att det börjat rivas innan Tekniska nämnden beslutat avslå en skrivelse om att inte riva. Hänger ni med? Men förlåtelse för den rubriken. Krönikan hur tydlig som helst på hur tokigt det är att riva den. Vem styr sånt här?

Apropå styra så oroas nu Börje Lööw, v, av om det kommer att bli något fler Växhus nu när sossarna styr själva. Vi riktigt ser strupgreppet som vänstern hade på sossarna för att det - Växhuset- på Örnäset skulle komma till. Så nu vet ni alla föräldrar som nyttjar det att ni ska tacka Börje Lööw för det. Fan trot! Insändare i Norrbottens Kuriren.

Wilhelm Haara, mera känd som Ville i centern, hedras av Finland och dess prsident och får något fint förtjänsttecken. Hoppas Ville är med på centern länsträff så det får hylla honom.

För en annan äldre gentleman gick det sämre. Lennart Johansson fick lämna ordförande i Uefa efter omröstning. Jag hoppas någon hade varnat honom för den risken - för utan att bli beskylld för åldersdiskriminering så var väl den risken rätt stor efter uppnådda 77 och 16 år på "tronen".

Nu måste jag dra - annars hamnar jag nedanför "tronen" på grund av för sen ankomst. Kommer man bilande från Arvidsjaur och Övertorneå har de rätt att kräva att dörrn är upplåst och kaffe och macka på plats. Eller hur?

Ha en riktigt bra dag - om jag kan och Gud vill så återkommer jag med skrivande och tyckande. kanske snart dax för någon liten fräckis?

"Xenical250" och bloggångest!

Det är för mycket sånt där smått som irriterar mig och som jag skulle vilja delge er. Har samlat på för mycket. Så inget kommer ut. Lugn - jag tror inte det blir någon ketchupeffekt i kväll i alla fall.

Men bara detta - varför kommer det "spamkommentarer" på min blogg med rubriken "Xenical250". Vet ni vad det är? Jo, något bantningspreparat som man får diarré av. Vem är det som tycker att jag behöver sånt?

Och inte älskar jag tavlor heller - med blommor på. Igår på TV-auktionen - vad den nu heter - så visades en tavla med blommor - varvid "kännaren" konstaterade att "kvinnor älskar såna här". Vilket trams! Möjligen skulle jag kunna älska honom som ägde 4-5 stycken av dessa - värda så där 350 000 kronor styck!

Men roligast var han med hörnskåpet - som var maskätet - men värt en hel del i alla fall. Såg ut som min "morbror Otto" som också var en mycket speciell person. Född 1878 tror jag det var. Och lämnade detta jordeliv 1966. Jag har ett dockskåp som "snickare Otto Johansson" gjorde till mig.

Sen ska jag avslöja att under denna Antikrunda som det väl heter så somnade jag och sov ändå till klockan kvart i fem i  morse. Man kan undra vad det är för "bassilusker" som härjar i stackarns kroppen.

Idag har jag haft fullt upp med att få logistiken att funka. Besök av Karin Thorsell från tidningen NU. Hennes plan var rejält försenat - så det blev snabba ryck med intervjun med länsförbundets ordförande. Sen var hon ute på Svedjeskolan och gjorde något reportage. Men allt funkade till slut - hon fick träffa alla hon skulle innan hon avvek till vänner här i stan.

Nu har jag plockat de sista ljusstakarna och ska hänga tvätten. Det är väl det förstnämnda som gör mig så irriterad.

Nu ska jag försöka somna under "Så ska det låta". Ni vet jag är fortfarande "bäddad" framför TV:n sen tjejerna sov här i lördags.

Det blir en lång dag i morgon - först planeringskonferensen och sen årsmöte och middag med ungdomarna. Käk igen, Johan L!


Överkurs

Eller dit det "å bär" - men det kändes nästan som överkurs att packa ned badkläderna även denna morgon. Rädd för återfall i det som varit mitt signum med motion - först allt - och sen ingenting. Dast det signumet lämnade jag faktiskt 2001. Sen dess har det faktiskt varit rätt konsinuerlig motion.

Men jag tar med dem utan krav på prestation. Jag har lite såna mentala övningar. Ska aldrig beträda badhuset utan att simma minst 500 meter. När jag simmat 30 längder kan jag med hedern i behåll kliva ur bassängen. Och det är som frivilligt att göra de 10 sista - vilket renderar i att jag nästan alltid gör dessa också.

Såg att Stefan Tornberg nu lämnar kommunfullmäktige. Det blev en kort jungrutur för Stefan men jag vet hur ansträngande ett riksdagsmannavärv är för ambitiösa personer. Och Stefan tillhör den skaran - liksom mina tidigare riskdagsledamöter Anna och Britta (Bjelle).

Haparanda bryter i(s)en. Nu anlitas ett privat företag för att driva äldreboendet Klippan. Men hur kul är det för företaget när socialnämndens ordförande Marlene Haara uttalar sig i tidningen. "Visst har vi våra farhågor..."


Sorgligt är det dock så det föreslår att det kunnat hända igen. Att en psykiskt sjuk person bara rakt av knivhuggit och dödat en 8-årig pojk. Förutom den obegripbara sorg som drabbar familj och vänner så är det förmodligen så att mängder av barn drabbas av ångest och rädsla. Men visst var det så ändå att regeringen faktiskt uttalat sig om mer av villkorlig frigivning. Det vill säga bättre koll och kontakt med utskrivna så att de verkligen tar sin medicin och inte förfallet till missbruk. Minst sagt brådskande och nödvändigt både för offrens skulle och förövarnas.


Tredje gången gillt!

Det djävlades rent utav sagt när jag skulle göra sista handtagen på jobbet. Tre gånger fick jag skicka för att få med allt inför lördagens planeringsdag. Men nu är det gjort!

Och nu är det gjort - simmat 40 längder, 1000 meter eller 1 kilometer om ni så vill!

Oj så självbelåten jag kan känna mig!

Så lider ännu en arbetsdag mot sitt slut

Oj, oj - måtte ha blivit ineffektiv. Så lite jag tycker mig hinna med. Eller så är jag tidsoptimist - för felmarginalen är förstås förväntan att hinna med och vad som verkligen blir.

Besök och telefonsamtal - även om det är korta - kräver sin tid. Och det är väl det som kallas att leva nu och njuta hela tiden.

Dock kan jag meddela Anita att hon får hosta upp 80 spänn - inte ett öre vann vi denna gång heller. På tipset som gått i arv.

Det startade någon gång på 60-talet - möjligen 70. I alla fall var det bara 12 rätt på den tiden. Någonstans har en sån kupong kvar - med 12 möjliga rätt. Sten och hans syster Kay började. När Sten dog 1994 fortsatte jag med syster Kay. Och när syster Kay dog fortsatte jag med Stens andra syster Anita. Och mig veterligen har det aldrig blivit större vinst än 267 kronor. Och antalet vinster är också mycket lätt räknade.

Alltså tipset har säkert gått i mer än 30 år - med samma rader. Själv fick jag en riktig AHA-upplevelse när jag kom på att jag faktiskt varit gruppledare i 12 år. Inne på det 13:e. Alltså jag måste ju ha vetat - men ändå fick jag räkna flera gånger på fingrarna för att fatta.

Himla tur att Luf inte driver den här frågan lika hårt nu som förr. Ni vet max 3 perioder på samma uppdrag - vilket numera med fyraåriga mandatperioder är 12 år.

Jag måste nog börja inse att jag kör på övertid! Men det är ju fortfarande lika förtvivlat roligt. Nästan jämnt!


Och till tonerna av Mjölnarens Irene ska jag nu packa ihop och fara och simma!!


Fortfarande "utsättning"

Det är fortfarande nämnder som inte haft mandatperiodens första sammanträde. Så det råder lite av "utsättning" fortfarande. Det handlar om att välja utskott och andra arbetsgrupper som finns inom respektive nämnd. Idag har Tekniska nämnden och Kulturnämnden sina första sammanträden. Har just haft två trevliga "kulturknuttar" här som gått igenom handlingarna inför sammanträdet. Mikael och Kicki är båda helt nya i nämnden.

Har pratat med Sofie i Tekniska nämnden också. Men hon kom in redan under förra perioden och vet lite hur det går till. Så hoppas jag att Leif som är ersättare också är där.

Gökungen fanns på föredragningslistan. Någon som tydligen skickat en skrivelse om att rädda fågelungen. Bad Sofie att fråga lite om varför man inte hellre säljer än river. Vi kan ju i ett anbudsförfarande styra vad vi vill med byggnaden också.

Idag öppnar "folkpartibanan".

Idag öppnar isbanan från Norra hamnen. Härligt att höra  Janne Lundqvist från fritids i radio norrbotten berätta om hur många som nyttjar den fina vårvinterdagar.

Ett bevis på att det även som oppositionsparti går att bidra med bra saker. Även om vi ibland brukar säga att det kanske är bättre att låta bli att föreslå saker - det går fortare då. För ofta blir förslag nedröstade men återkomma så (s)måningom med annan partifärg. Det här kom till genom en folkpartimotion. Förvisso var det många omöjligheter som målades upp - folk skulle till och med kunna drunkna - innan det äntligen genomfördes.

Och kom ihåg nu Fritids - att jag kommer att kolla tillgängligheten för funktionhindrade. För något år sen var det helt omöjligt för en person med bara vanliga åldersproblem i rörelseorganen att ta sig ned.


Ta steget fullt ut, kommunalrådet!

Nu verkar det klart att Fritz Olssons husen räddas - eller i alla fall delar av. Förvisso lämnar Karl en brasklapp om att det inte får försvåra en nybyggnation.

Men Gökungen får nobben. Svårt att förstå varför kommunen nobbar ett anbud på 1 miljon när alternativet är att riva den vilket kommer att kosta minst lika mycket. En "förlust" på åtminstone 2 miljoner. Varför?

Under åren har jag varit med och slagits för att grönområden skulle bevaras. Det känns lite ovant - men helt rätt - att säga att om det är någonstans vi inte behöver en park så är det vägg i vägg med stadsparken. Som jag skrev  här om dagen - den kan aldrig bli annat än en gökunge i skuggan av stadsparken.

Ännu mer märkligt när stadsbyggnads häromdagen presenterade tankar på detaljplan i Sunderbyn och vill bygga igen den enda gröna lunga som finns i gamla byn. Gör ni det så ska vi också namninsamla för "stadsparker" i byn!

Dagens ros förlåt blåklint ger jag till LKAB och Boliden som ställer krav på drogolicy för sponsorpengar. Det är så slipsten ska dras. Norrbottens Kuriren idag. Sorry men jag hittade inte artikeln i nättidningen

Men varför hålla en skola som eventuellt missköltts sig om ryggen. Tydligen är en skola i Luleå anmäld för att ha gett bristande stöd till en elev som mobbats. Av hänsyn till vem och vad anges inte vilken skola det gäller?

Och "kassan" och läkarna i krig. Äntligen säger jag. Hitintill har försäkringskassan lagt ansvaret för dåliga sjukintyg på den enskilde. Börjat "bråka" med många gånger svårt sjuka personer. Redaktör Nilsén är ett av de kända fallen - men varje vecka får jag exempel på fler som lidit i de tysta. Nu ska visst i alla fall det problemet åtgärdas. En läkare som uttalade sig i Kuriren idag var hoppfull och trosviss.

Trosviss fortsätter också Almis ordförande Gunnar Liljedahl att vara. I sten hävdar han att Almi är "oskyldig" till det mesta. Det har varit lite för många turer för att jag ska tro att snön är hel vit. Men förhoppningsvis fullföljs nu utredningarna och kommer upp till ytan för granskning.

Heja Birgitta Olsson - som nu går till angrepp om vapenhandeln. I alla frågor delar jag inte hennes åsikter - dock i denna - men säga vad ni vill hon är trogen sina ideal och fullständigt orädd. Dessutom gör hon stora insatser i det tysta för kvinnor från andra kulturer som råkat illa ut.

Och idag när lönen kommer så kommer många att kunna konstatera att det faktiskt blir en rejäl slant över även sen den höjda a-kasseavgiften tagit sitt. Centern hade en rolig reklam för detta som bland annat återfinns på Camillas blogg.

LFP

Lokalt Förankrad Polis!

Närpolis, kvarterspolis. Fast "kvarteret" blir nu Jokkmokk eller Arjeplog. Och i semestertider blir vkarteret flera kommuner tillsammans.

Därmed inte sagt att förslaget är dåligt - men jag förstår att det skapar oro ute i småkommunerna främst då i glesbygden med deras stora avstånd.

THOMAS, raring!

Du vet när jag skriver med VERSALER då är det verkligen allvar. Fast om jag ska vara ärlig så har jag svårt att skilja på vad som är VERSALER och vad som är gemena. Själv säger jag alltid STORA eller små bokstäver.

Men du THOMAS vi måste byta foto på min blogg! Halmhattskortet är från 2002!!

YES!

Jag håller på mig ett tag till - men vilka kreativa gissningar om LFP. Ett nytt begrepp och när Seppo Wuori (blev efternamnet rätt nu?), länspolismästaren uttalade det i sin hela ordalydelse så teaterviskade jag att då får ni hitta på en förkortning. Varvid det piskrappsnärtigt kom: LFP - och lite allmänt jubel. Jag tror tamej rackaren att de börjar med förkortningen (så att den säkert finns) och så fyller de i med lämpliga ord.

Fast YES - jag har gjort det i kväll igen - 1 kilometer eller 1 000 meter om ni så vill. 40 bassänglängder. Men i kväll hade jag nytta av "envisheten åt rätt håll". För när jag kom var det två personer på "motionssimningssidan" och en av dom var kompis Birgit (min tvillingsjäl). Men helt plötsligt var bassängen full av ungar - som absolut inte motionssimmade!

En irriterad badmästare försökte få ledaren att begripa att organiserad träning inte kan ske i bassängen där "tanterna" (och jag!!hi,hi) ska motionssimma. Men det var inte särskilt framgångsrikt.

Jag kan bli ganska obalanserat arg åt sånt , ibland tyvärr- men så tycker jag det blir pinsamt när någon ska peka på mig och säga att ni får inte störa henne (och någon till) när de motionssimmar. Så då sa jag lugnt - det ordnar sig - mig flyttar de ju inte så lätt på.

Och vi samsade himla bra - och när de slutat vara rädd för "tant" så log vi mot varann när våra armar eller ben råkade snudda vid varandra.

Kanske jag återkommer med facit senare - annars är det ju en annan dag i morgon. "Tomorrow is another day, you see!"

1-års kalas som jag missat!

I fredags - den 19 - var det ett år sen jag började skriva på bloggen. Egentligen en avknoppning av ett internt nyhetsbrev som hette...Ja, vad hette det egentligen "Strutz reflektioner" eller "Ylvas reflektioner". Jag vet i alla fall att reflektioner i början stavades med K för att sedemera övergå till X. Detta för att markera att inläggen oftast var snabbt tillkomna där fingrarna ibland var snabbare än hjärnan. Och vissa inlägg passerade inte alls hjärnan - utan kunde vara lite oövertänkta ibland. Det är det nog fortfarande också - men är oftast skrivna med värme även om de kan vara lite spetsiga ibland. Men det får läsarna överse med. Annars blir det FÖR tråkigt.


I alla fall har det dragit ihop till 6 784 unika besökare - IP-adresser står det. Och 40 561 sidvisningar. Har ingen aning om det är mycket eller lite.


Men 1212 inlägg och 608 kommentarer är väl ganska flititgt jobbat. Kommentarerna ska nog också i sort vara rensade från spam av olika slag. 177 foton kunde ju förstås varit fler - men kamera tillhör inte min starka sida.

Och nu - för att jag inte ska backa ur i sista stund - vill jag bara meddela att nu - klockan 18.05 ska jag lämna jobbet för att åka och simma 1 kilometer!


Första polisstyrelsen!

Så har jag avverkat min första polisstyrelse. Mest folk utifrån länet. Och alla ledamöter var inte på plats - vi var 11 av 13 på plats inklusive mig som är ersättare.

Som i alla dessa statliga myndigheter har de inte alls samma kultur när det gäller ersättare som vi har i den kommunala sfären. Det stämplas tydligt "ersättare för kännedom". Och mycket riktigt kom sekreteraren fram till mig före sammanträdet med arvodeslappen i näven. Det är alltid vädligt viktigt med arvodeslappar i dylika församlingar. Vi har ju inte kallat dig - men eftersom alla ledamöter inte kommit får du tjänstgöra. Och man tackar!! Och vilket arvode sen. Jag tror ju fortfarande inte att det är sant förrän jag sett det - hoppas nästan att jag hörde fel - 1450 kronor plus event. ersättning för förlorad arbetsförtjänst - per sammanträde.

Jag hoppas bara att det inte har något i sitt reglemente att ersättare inte får närvara - för jag har tänkt vara med alla gånger jag kan. Hur ska jag annars kunna tjänstgöra när det behövs? Och får jag nu 1 450 för detta sammanträde så kan det räcka som inläsningsarvode för många sammanträden framöver.

Lars-Gunnar Holmqvist, tidigare moderat vice ordförande, var inte med. Det ryktas om att han är sur för att han puttats som vice. Det är då himla tur för oss att det är moderaternas eget departement med Beatrice Ask som skött utnämningarna.

Så kan ni gissa vad förkortningen LFP betyder. Polisvärlden är förkortningarnas mästare - liksom räddningstjänsten! Och militären förstås.

Lindas dag i dag!

Godmorgon! Uppmanad av horoskopet i Kuriren idag: "Utan ett listigt schema får du svårt att få tiden att räcka till. Drabbas inte av panik". Inte svårt alls att ta till mig när jag sovit till halvsex. Blev lite för sent i går - simning gör mig inte bara hungrig - jag blir rätt pigg också - i alla fall inte sovtrött.

Vad är det för
sandlådediskussion som pågår i Övertorneå? Kommunchefen - ta dom i örat nu! Idag går Lina Ylivainio i svaromål och förnekar att hennes sambos anmälan mot vänsterpartisten Anttila har något med hennes politiska ambitioner att göra. Och Antilla själv han går till motangrepp och gör någon märklig jämförelse med tomten - något som förmodligen ska vara roligt - men som mest verkar fånigt i en utomstånde betraktares ögon.

Men Linda får som plåster på såren en utnämning av Maud Olofsson som regionalpolitisk sakkunnig- Inget dumt val alls. Här pendlar de hej vilt brudarna - Maria Salmgren till Övertorneå  och Linda från Övertorneå.

Så gratulerar jag Erika Josbrandt idag - på namnsdagen! Det får du fira med att gå på ditt första polisstyrelsesammanträde!

Mitt listiga schema har redan spruckit - nu är det hög tid för färden till mor och far. Har tre ica-påsar med mat som jag handlade åt dem igår. Plus den vanliga Kuriren förstås.


Jag säger bara - Cykelpump!

Har varit in och kollat om min reaktion på Erik Elmsäters krönika i NSD gett några reaktioner. Jag smygkollar via Jonas Grafströms blogg (MIN allianskavaljer!). Men det enda som hänt var att en av ultrahögerns chefsideologer, Johan (Arvidsssons misstänker jag?) varit in och kommenterat Eriks krönika. "Så ska kulturpolitik se ut". Ja, jag säger då bara cykelpump - kommunal sådan!

Spriten ska flöda, kulturen ska strypas, skyskrapor ska byggas i stället för kulturhus. Men kommunal cykelpump - det röstar moderaterna för! Åtminstone på senaste APU-sammanträdet för en vecka sedan!

Grabbar - vart är ni på väg?


Det gör inget om man är envis!

"Det gör inget om man är envis - bara det är åt rätt håll" sa min far ofta under min uppväxt. Med en underton av att min envishet inte alltid var av den rätta sorten.

Men ikväll, mina vänner, har min karaktär satts på prov. Ibland avslöjar jag saker här bara för att jag ska tvingas att genomföra det. Simningen ikväll till exempel.

Först fick jag en kontrolluppgift av Anna-Greta där det visade sig att hon hela året dragit för mycket extra skatt på min lön. Gissa om jag ville hem och kolla hur mycket?

Sen hittade jag inte Nautiluskortet. Och så hade jag inga kontanter. Skulle det vara någon som betrodde mig kredit? Ska jag verkligen chansa en sån gång?

Och när jag då¨är på väg dit i alla fall - så missar jag - igen - att svänga av vid Statoil. Men då kommer den "ungdomliga" berömda envisheten fram. Då blir jag rent f-bannad (förlåt badmästaren). Nu ska jag bara simma!

Så till Sunderbyn retur G-stad. Och visst det blev en kilometer!

Och 15 lappar tillbak på skatten borde det bli!! Hoj, hoj - vad ska vi göra?


"Övriga" - nej tack!

Varje gång jag öppnar Expressens nättidning får jag erbjudande att prenumerera på så kallad lokal nyhetssajt  "för ditt län". Men tro inte att Norrbotten finns. Men Västerbotten gör det. Nu saknas en del andra hemlän också ska villigt erkännas. Men jag vägrar acceptera att de krymper kartan på detta sätt.

Ambitionen finns - att simma i kväll - efter sammanträdet som förväntas sluta halvåtta. Och det finns egentligen inget skäl att jag inte skulle göra det. Lång kväll på badhuset - till klockan 22. Grejorna är med - få se om jag lyckas konstruera något skäl att inte..

Det smäller i väggarna då och då- Riktiga vinterknäppar. Hörde på radion ljuvliga kalix 23, Gällivare 29, Luleå 25 och så¨vidare. 20 på min celsius - riktigt gott.

Äldre i centrum skriver Norrbottens Kuriens ledare och redovisar regeringens förslag. Mycket bra och nödvändiga insatser.

Kluven blir jag när Peter Eriksson får på nöten för sitt engagemang i "svarttaxin" i Påläng. Fast det är klart att det blir svårt att officiellt sanktionera verksamheten och jag kan ju förstå taxis upprördhet om det blir i sån omfattning att de känner sitt levebröd hotat. Och kanske övergår till att några andra får det som sitt svarta levebröd. Men varför måste man fråga så mycket. Kör det som vanliga väntjänster - det är mycket lättare att få förlåtelse än att få tillåtelse!

Och Bodens kommun får kritik igen för att inte ordnat boende till funktionshindrad trots att stöd beviljats.Jag vet inte om Boden bara har otur att hamna i media med sina ärenden - men jag tycker den kommunen förekommer ofta vid skampålen i sådana här ärenden.

Och varför väljer luleå kommun att hellre riva Gökungen till stora kostnader än att sälja den till den hugade spekulanten som enligt tidningarna är beredd att betala en miljon för den. Han ser inga problem att hitta användningsområden för ett renoverat hus. Klart vi ska sälja den. Mycket bra med parker - men alldeles onödigt precis "vägg i vägg" med stadsparken. Skulle ändå bara bli en "gökunge". Ha, ha!

Och mp Kalix har verkligen vaknat efter den koma de befann sig i efter valet. Lägg märke att det är emot allt nu. Oavsett det är höjda politikerarvoden eller upphandling av mat! Gnällmånsigt och inte särskilt konstruktivt.

Och det går att göra politik av allt - vilken part som nu gjort det i det här ärendet. Vänsterpartisten i Övertorneå som avgick efter att han beskyllts för att ha luktat sprit vid en prisutdelning har nu efter påtryckning från samarbetspartierna s och övertorneåalternativet dragit tillbak sin avsägelse. Honkamaa tror att han "bara" luktade dagen efter fylla - som om det skulle vara mindre allvarligt. Och tänk att det är centerpartistiske Lina Ylivainios sambo Göran Mörtberg som anmält händelsen. Och hon vill ju bli kommunalråd. Ja vilken konspiration - något att begrunda för nye kommunchefen Salmgren.

Tiden går - nu måste jag dra - risken är redan överhängande att jag inte har kaffet klart till A-G kommer!

Nattväktarstaten?

Glöm Serbiska valet - åtminstone vad gäller min kommentar - jag tyckte något i morse men det är borta nu.

Inslaget om polisen i morse var hur knasigt som helst. Nu skulle man minsann inte bara kolla ett brott i taget. När man ändå kollade körtkortet skulle man visst kolla annat också. Jaga sådana som inte har rätt att vara i Sverige. Och sådana som var misstänkta för brott. Men vi får nog skriva "dumheten" på medias konto eller på polisens egna pressansvariga? Det hela hade anknytning till Schengenavtalet. Och alla skulle inte behöva visa pass - enligt nyhetssändning i radion vid lunchtid. Bara sådana där misstanke om brott fanns. Fast det hoppas jag och tror att polisen gjort tidigare också.

Knasig och dum är också
Erik Elmsäters krönika i NSD.s söndagsnättidning. Men jag misstänker att han får beröm av chefsideologen(erna) riktigt, riktigt långt ut på högerkanten. Jag kan sympatisera med tanken att kultur av alla slags definitioner ska ha måttliga mängder av skattesubventioner - vi vuxna med betalnings-förmåga kan och ska betala själva också. Sponsringen av kulturen måste också få bättre villkor - det hoppas jag den moderata kulturministern ordnar?

Det är lätt att göra billiga poäng med att raljera som Erik gör. Men den som bemödar sig att tänka till inser att jämförelserna i  haltar betänkligt. Det är ju så att Eriks "kultur" (som han skriver om) att intaga alkoholhaltiga drycker kostar samhället så mycket att pengarna till kulturen är småsmulor. Men där verkar moderaternas frihet att konsumera skattepengar inte känna några gränser. Inte ens att följa de mest elementära regler som finns runt serveringstillstånd! Idag var de  emot de drogpolitiska programmet också - ska bli spännande att se vilket deras förslag blir?

Att Vasamuseet - i motsats till andra museer - tog inträde i somras och ändå slog publikrekord tar Erik som intäkt för att det inte behövs några skattepengar. Sanningen är väl den att vi inte hade haft något Vasamuseum utan skattefinansiering. Dock vill jag säga att jag gillar alliansregeringens förslag att återinföra inträde för vuxna!

Om man "googlar" på nattväktarstat så hittar man nog igen en och annan kompis till Erik!

För övrigt har jag sett Wilda live idag!

Och nu ska jag dra till Sunderbyn - hämta upp far - och sen delta vid ett samrådsmöte i Sunderbyn. Om detaljplan "Skräddarsvägen" som den heter. En kombination av förtroendeuppdrag och privat intresse! Det senare i egenskap av ombud för kusin Kerstin som fortfarande är på observation på Sunderbysjukhus!

Tredhe gången gillt?

Artikel om Alviks förskola! Och funkar det nu så läs ordentligt - jag har fått lägga ner lite tid på detta!

Länktest - igen!

Skam den som ger sig! Artikel om Alviks förskola.

Länktest

Goda råd är dyra - dock inte de jag tacksamt mottog från Magnus och Stefan om hur jag skulle kunna länka  direkt vi en specifik artikel i Norrbottens Kuriren. Dock bör jag ju förvalta råden medan jag någorlunda kommer ihåg. Så nu håller vi tillgodo med denna länk till artikel om Alviks förskola (Sara och Lisas tidigare dagis) där barnen fick stanna hemma idag för att lokalerna var helt utkylda.

Behöver tydligen lite tillsyn

En hel förmiddag tog det - men innehöll mycket intressant information. Studentprojekt Svartöberget - som blev en riktigt överraskning för mig - som tänkt projektet studenbostäder vid Klintbacken. Men det här var ju något helt annorlunda. Så annorlund att jag knappt kan beskriva det - men visuellt var det så det förslog. Mycket spännande och intressant. Ett sätt att kunna kommunicera hur blivande bebyggelse kommer att te sig. Skulle kunna köras med Storgatan utan Fritz Olssonfasaden - då skulle alla direkt fatta hur tokigt det skulle vara att sopa bort den!

Årgångshus - en mellanboendeform - mellan eget boende och äldreomsorgsplats. Slutrapport om projektet- nu är det bara att sätta igång. Ute i kvarteret Yxan på Vinkelgränd. Grundidéen egentligen inte ny - makarna Bäärnhielm stångade sig fram till Seniorboendet poå Mjölkudden efter många års kamp - ny kommer seniorboende även med hyresrätt.

För övrigt gjorde vice ordförande Yvonne Stålnacke sin premiär i dag. Samtidigt som tidigare vice ordförande i utskottet, Börje Lööw, var frånvarande. Nä - inte ens jag tror att det har något samband. Mårten var också ute i andra tjänsteärenden idag. Även Jonas var frånvarande idag. Nästan tur med lite frånvaro - utskottet är himla stort när alla ersättare och alla adjungerade (3 nämndsordföranden) är på plats. Plus att det i dag var många tjäsntemän och andra föredragande.

En lite positionering som jag glömt att berätta om. Moderaternas nye gruppledare har placerat sig på kommunalrådets högra sida (sett från kommunalrådets sida - så det blev väl rätt). Tidigare moderata gruppledare har hållit avståndet mot s.  Trodde moderaterna höll hårt på traditionen. Men Mattias förstår väl inte att han inte bara brutit med Maria utan också med Krister Hammarbergh. Och till och med Rolf Höglund hade jag till höger om mig - på den plats (ungefär) där jag sitter nu.

Nu är min skrivarrast slut - ska svara på  några medborgarfunderingar som inkommit.

Jag - en terrorist!

Lika bra att erkänna - skulle väl ha gjort det redan i går. Men faktum var att när jag packat in sonen och barnbarnen i bilen och körde från Kallax så ringde telefonen. Privatnummer - spännande! Inga journalister som ringer under högmässotid.

Och en kvittrande röst förkunnade att det var från Luftfartsverket. Damen ifråga ville bara meddela att jag kunde återfå min handväska i säkerhetskontrollen på flygplatsen.

Så hade den stått där kvarlämnad vid fikabordet. En svart sprängfylld sak. Kan undra om det var säkerhetsvakten själv som närmat sig den eller om den var någon snäll och vänlig allmänhet.

Skickade in sonen att hämta den och han var tydligen betrodd. Och allt var kvar i den!

Tack snälla ni som tog hand om "bomben" oavsett vem du nu var!

(S)om vilket parti som helst!

Nu är jag åter i sadeln. Det blev en intensiv arbetseftermiddag i går. Och ganska sen kväll innan jag var hemma. Bokslut och budgetarbete inför lördagens planeringsträff med länet. Och inläsning av materialet inför morgonens PTU.

Vi ska behandla både folkhälsa och drogpolitiskt program, två detaljplaner (Måttsund och Sunderbyn). Så har vi ärendet om markfrågor i Gäddvik. Den verkar ha blivit något infekterad. Ekoringens "uselhet" ska motivera att hästnäringen ges förtur. Ekoringens uselhet motiveras med att det skulle hittats fårkadaver där - något som jag uppfattat är en skröna. Men jag kan ju ha fel.

Vi får väl se - måste få lite mer på fötterna innan jag tar definitiv ställning. Men min grundinställning är att det borde de gå att hitta plats för båda näringarna.

Ja, sen har ett par medfinansieringsärenden för eu-stöd.

Jag måste erkänna att jag somnade från Mona Sahlin i går kväll. Men min reflektion efter att när nu valberedningen verkar kommit till vägs ände och föreslår Mona Sahlin så har de degraderat s till vilket parti som helst. Deras partival har tidigare varit lite mytomspunna och i en annan division än andra partiers partiledardiskussioner. Och så har det valts för långa perioder. Nu känns det som om Mona Sahlin likväl skulle kunna göra en Maria Leissner som att sitta massor av år.

Undrar just om det är sant att Mona bara ställde ett krav för att tacka ja - och det skulle varit att Marita Ulvskog skulle bli kvar som partisekreterare?

Kommentarer om Serbiska valet, Elmsäters blogg och polisen som inte bara ska kolla körkorten får vänta till senare tillfällen


Bara en lägesrapport..

medan jag "lurat" den ena att gå och borsta tänderna och den andra är placerad framför TV:n. Nu förbereds avlämning. Vi ska vara på Kallx och hämta husets fader vi elva tiden.

Har inte hunnit titta i så många nättidningar - dock uppfattat att det kommit en Sifo som inte gör några alliansväljare glada.

Och gårdagkvällen var fylld av lika oväntade som trevliga telefonsamtal. Mindre trevligt dock att kusin Kerstin hamnade på sjukhus. Dock bara för observation för tryck över bröster - och inget akut  dock konstaterat att hennes blod inte syresätts som det ska.

Nu måste vi dra - om vi inte ska missa pappa Jens - jag återkommer under eftermiddagen.

Vilken höjdare!

I går när vi rekade var Leo Lekland låg - perifert ute på Storheden och en miserabel utemiljö - tänke jag att detta skulle bli ett himlastormande projekt - upp som en sol ned som en pannkaka.

Men efter besök där i dag - måste jag bara säga grattis till alla barnfamiljer och alla mor- och farföräldrar som liksom jag får förmånen att åka dit med barnbarn.

En riktigt harig farmor är jag - som hela tiden pekar och "intar" om saker de inte får göra. Men miljön här var verkligen uppbyggd för att lugna nerver.

Nästan tre timmar utan att ens jag tyckte det blev långtråkigt och flickorna som redan pratade om hur de skulle hinna med både Leos Lekland och badhus när det är hos farmor.

"Hur länge tar det farmor" - nu är det kö till datorn igen! Men i morgon efter lunch ska jag gå i tjänst igen - och börjar med inläsning kommunala handlingar och lite budgetarbete för länsförbundet. Och så kanske jag får tid för en och annan politisk blogg om jag hinner med lite omvärldsanalys. Fast det är onekligen ganska skönt att någon gång "tvingas" ta ledigt från den.

Hoja, nu är det en Japan!

Hoja, i natt är det en Japan "hototi" någonting som hemsökt min blogg med kommentarer. Dock är  jag mest hemsökt av att jag har två datafreak här som "vill spela dator".

Har fått tigga mig till ett godmorgon på bloggen - för nu ska vi iväg till Leos Lekland.

Tack Magnus och Stefan för anvisningen om länkning. Ska försöka nästa gång jag släpps in - vilket väl blir när tjejerna somnat i kväll. Problemet är bara att jag oftast somnar samtidigt!


Steve hemsöker mig

I gär morse var det 10-talet kommentarer från Sofi - och under natten har Steve gjort ungefär lika många avtryck. Alla med hänvisning till sidor jag är fullständigt ointresserad av. jag har till och med stillat min nyfikenhet - har svårt att låta bli att kolla - om det verkligen är som jag tror. Men nu vet jag att jag har en "nice" hemsida och så är det en länk.

Apopå länk så har jag funderat länge varför jag inte kan länka direkt till en artikel i Norrbottens kuriren. Länken går bara till Kuriren i allmänhet. Gör jag något fel?

Och apropå Kuriren - dagens - så sopar ledarskribenten banan med Mattias Karlsson. Men med en argumentation som ett såll får du faktiskt skylla dig själv Mattias.

Nu är i alla fall flickorna väckta och äter frukost framför barn-tv. Ja, bara Sara förstås - Lisa missbrås åtminstone på farmor - för hon fortsätter sova på soffan till absolut sista stund.

Det blir bara halvdagsjobb för mig i dag.

Här sitter jag ensam..

allena - med barnbarnen. Inte hinner jag tänka många politiska tankar. Men det är väl ganska skönt det också.

Luleå hockey leder med 1-0 - så det ser väl bra ut.

Kuriren är den enda tidning jag lyckats hitta bland favoriterna - där finns inte heller några favoritbloggar - inte ens morsans blogg finns på denna dator. Undra på att jag känner mig isolerad.

Men som vanligt tror jag felet finns mellan skärmen och stolen - jag vet ju att Jens ofta är ut på nättidningarna.

Har i alla fall - trots isoleringen - hört om en gruppledare i landstinget som väntar barn. Jag avslöjar inget annat än att det är en mina absoluta gruppledar favoriter -  och att personen i fråga faktiskt är gravid själv. Grattis!

Vi får se om det hinns med något skrivande i morgon - ska försöka jobba förmiddagen - och sen är det bad för hela slanten.

Lördag är det Leos lekland - men det blir väl något att referera till er. Jag har haft en spanare på plats som meddelat att det är sköna soffor för föräldrar/far- och morföräldrar så jag har blivit uppmanad att ta en bok med.

Efter att ha lästa på deras hemsida så förstår jag att det är lugnande medel som gäller också - och öronproppar!

Nu har hon släckt ned!

...Maria, alltså, Salmgren - sin hemsida. Till glädje för många? Fast det blir konstigt att hon inte finns mera. Usch så hemst det lät - men ni förstår vad jag menar. Hon har varit ett begrepp så länge inom politiken. Och trots att "andra falangen" begränsade antalet uppdrag för henne så blir det nog ett antal fyllnadsval. Polisstyrelsen, teaterstyrelsen. Fullmäktigegruppen ändras - Migelle blir åter ordinarie. Spännande att se om det blir en rockad i presidiet också? Migell trivdes ju som fisken i vattnet i rollen som vice. Hur trivseln är  för Erik Elmsäter svår att bedöma efter de få fullmäktige som varit. Men nog tror jag att Erik är mer debattsugen än vad som är nyttig för en presidie "gubbe". Vi vill inte ha någon upprepning av Lööws insatser.

Ödesmatch igen för Luleåhockey - enligt
Norrbottens Kuriren. Hemma mot Färjestad.

Och "ödet" ville att Luleå Turistbyrå skulle återgå till kommunen. Signaturen Man med 20 år i besöksnäringen tycker att Visit Luleå ska betala de ungefär 600 000 kronor det kommer att kosta.
Jag kan för egen del bara konstatera att de privata entreprenörerna motarbetats från första stund. Ja, redan innan de tillträtt var de "fel" på dem. Och att Visit Luleå deltagit i dessa "felrapporter" finns ju belagt. Luleå Visit som var den andra anbudsgivare på verksamheten och som förlorade det mot de privata enreprenörerna. Frågan är ju objektiv den "domen" varit?

 


Efterlyst!

Eftersom jag fått flera mail om att det är tyst på bloggen så ska jag bara berätta att nu är jag på expen, Idag blir det en blandning av kommunalt förtroendeuppdrag och den länspolitiske tjänstemannen Strutz.

Jag trodde alla skulle förstå att två små damer tar all tid - även från bloggen. De höll mig sysselsatt hela eftermiddagen - kvällen. Förvisso tidigt sängläge - "när ska vi lägga dig,. farmor?". Så vi låg alla tre i Saras "lucksäng" kvart i nio.

Smög mig upp och tog bilen och hämtade tidningarna. Gud så skönt jag har det i Sunderbyn - bara sticka ut handen och hämta. På Västbacken är det förstås inte mer än dryga 100 meter men halkigt i backen. Och så kan jag ju riskera att skrämma slag på någon om jag kommer dansande nedför backen med håret på ände!

Nu ska jag skriva min tidningskrönika så återkommer jag.

Nu även från bushen!

Höll på att ta en ende av förskräckelse när jag skulle visa Lisa hur jag tog mig in i bloggen. Och det funkade inte.

Men det var nog bara fingrarna som pillade fel.

Nu kan jag faktiskt skriva härifrån också - men frågan är om "damerna" ger mig utrymme för det?

Inte bara jämmer och elände!

Ser man på - nu är vi långt från Karl Petersens "de e bar och riv". Nu har till och med arbetarkommunen med dess ordförande Britt Westerlund kommit med på vagnen - NSD:s nättidning.

Mest bara lurendrejeri

Undrar just hur jag (och andra) skulle påverkas om vi isolerades från lokaltidningar och andra nyheter under en period.

Nu är ju nyhets- och informationsflödet nästan lika intensivt oavsett du befinner dig i Thailand på semester eller om du lever fram ditt liv på Sunderbyvägen.

Vem minns inte hur isolerad man var på 70-talets Mallorcaresor då man på sin höjd kunde unna sig en dyr Expressen om man hade tur att ramla över någon.

Det är ju som mest skurkstreck och lurendrejeri i tidningarna. Från OBOL affären där tydligen några hockeuspelara verkar blåst på så där 2, 5 miljon vardera - sammanlagt 10 miljoner.

Och i Kuriren idag skriver en besviken Folksam kund hur hon/han tappat hälften av sin surt förvärvade sparpengar - i storleksordninen 180 000 kronor. Jag hoppas vi kan förvänta oss svar från Folksam.

Visst är det ändå underligt i OBOL affären att ingen enda gammal skolkompis till Bo Johansson träder fram. Han måste ju gått skola i Malmberget?

Kul att fajten för Fritz Olssonhusen nu nått ändå ned till Gävle. För visst är det där hon arbetar nu, Jenny Wennberg, fd ledarskribent på NSD. I dagens NSD har hon en krönika som tar upp detta.

Och påtal om lurenderejeri så kan jag likasom åklagaren i målet om skärgårdsstugornas felplacering konstatera att i detta ärende finns inga vinnare. Göran Wallin, Ronald Gustafsson och Ulf "Utta" Eriksson är huvudpersoner i dramat som handlar om felplacerade stugor som måste flyttas. Nog tycker vi väl att samhällets resurser kan användas på ett bättre sätt.

Detta nu skrivet i all hast - så jag hoppas det ändå blivit läsbart - utan allt för mycket halva meningar och felsyftningar. Träningen tog ut sin rätt i alla fall - har sovit som knockad - och vaknade en timme för sent med telefonen/väckarklockan i handen.

Men jag ska ju sluta lite tidigare i dag - så det jämnar ut sig.

Yes!

Jag gjorde det. Fyrtio längder. 1000 meter. 1 kilometer. Yes, yes, yes! Om jag inte blir det minsta trött (bara less), inte andfådd, inte tappar tempo mot slutet (vilket i och för sig inte är särskilt högt). Kan man då tro att jag har hyfsad kondis?

Lite dåligt samvet - mycket föresten - att jag inte kommit i gång med morgonträningen. Och så blir det ju lite prestigetänk när jag hör att Lööwet tränar skidor för att klå mig med hästlängder i Kretsloppet. Och eftersom jag vann den fina cykeln förra året + lite annat så måste jag ju runt om jag så ska krypa.

Men det är märkligt med simning - jag blir så ini norden hungrig. Det måtte vara sant att "sjön suger". Efter all annan träning måste det gå timmar innan jag kan äta. Men efter några längder i bassängen så gräver det rent i magen.

I morgon ska jag börja mitt "små-barns-föräldraliv". Ska jobba till halv tre - sen ska jag åka och hämta Sara och Lisa på skolan. Så får vi se vad vi hittar på för tokigheter.

Ny film i vår

Följande återfanns på Ludde Wästfelts blogg i Norrbottens Kuriren: Ny film i vår: Fucking OBOL.

Riktigt fyndigt! Kommer säkert att visas på Längmanska fondens stämma!

(C)omeback i politiken?

Inte mycket nytt i tidningarna i dag. Salmgrens toppjobb får ju förstås utrymme i båda tidningarna. Och hela moderatsåpan spelas upp i repris igen.

Gammelkommunisten Jonny Holmberg i Överkalix ger sig nu som sanningsvittne in i frågan om bevarande av Fritz Olsson husen. Något lyxhotell på 7 våningar vill han då inte ha.

Vänstern vill ha tillbak fältassistenterna - folkpartiets gamla käpphäst. det var sorgligt att den verksamheten kom i onåd hos dåvarande socialnämndsordförande Ulla Ölvebro. Undras om inte vänstern var med och la ned dom? Nä, jag tänker nog på något annat. Det är ju himla länge sen de fanns i sin urspungliga form och i någon större omfattning. Trot eller ej - men Christer Stenberg på Nord Nytt var en av dem en gång.

Roligt med Luleås befolkningsökning - men analyserar man underliggande siffror är det väl inte lika kul. För många flyttar fortfarande och tillskottet kommer tack vare fler babysar än döingar. Och att resten av Norrbotten exporterar till oss. Ingen räddning för vare sig Luleå eller länet på sikt.

Kanske dags att räkna fram när vi når Vision 20 15. I valrörelsen räknade vi ju fram att med dåvrande takt skulle visionen nås 2041. Kanske något tidigare med dagens högre takt?

Förresten glömde jag ett spännande möte från invigningen i lördags. Erland Nilsson - den gamle kämpen. Vi skulle minsann inte vara så säkra på att han inte skulle komma igen i politiken nästa val. Vet inte om han menade det som ett hot eller löfte. I vilken skepnad förtäljde dock inte historien.

Fullt fokus på träning!

Vilken kväll med idrottsgalan! Tur att det gick så fort mellan nomineringar och offentliggörande av vinnarna. Jag hann vela mellan kandidaterna hela tiden - och oftast gissade jag fel. Fast man får hela tiden såna nostalgitrippar - fast det mesta hänt inom ett år tillbak - så alla är egentligen värda att vinna.

Men till slut fick jag in min riktiga fullträff, Susanna Kallur. En sån spontant glädje - i klass med karoline Kluft - vilket inte säger lite. Men nästan lite sjukt när hon konstaterar att natten ska bli lugn, Full fokus på träning!

Grattis Piteå!

Till en tredje plats när det gäller att ha en bra och informativ hemsida. Fast smaken är som baken...
Jag haft anledning att gå in på deras sida - inte vet jag om den är SÅ märkvärdig.

Vi i Luleå kom väldigt risigt till - vi som ju  som residenskommun borde har de största möjligheterna.

Fast jag kan ju undra om det är några datanissar som sitter och bedömer. Det borde ju vara en panel av oss vanliga som i vardagen försöker använda våra repektive kommuners hemsida.

Och visst kan jag tycka att det är rätt påvert på en del kommunala hemsidor!

Jag är i alla fall väldigt nöjd med att kunna söka min resa med bussen!

Nu är snart min varma macka färdig - så jag slutar för denna gång!

Min värsta tid är nu..

Jag njuter av kylan - men i kväll var det till att bli lite nederbörd. Det dröjer väl inte förrän det regnar?

Jag avskyr egentligen denna tid - även om det underlättas om de i alla fall är riktig vinter. Men jag har ren ångest för att plocka bort ljusstakar och julstjärnor. Och det är inget jag skyller på för att jag inte hinner med.

Kan inte någon av mina favorit riksdagsmän motionera om att tjugondaknut ska flyttas minst två veckor fram i tiden? Stefan - hör min bön!  Då - när det börjat längta lite mer och man förstår att det är på rätt väg. Då kan vi plocka ner "extra ljusen" vi har.

Nä, det går faktiskt inte att ersätta ljusstakarna med prydnadslampor och annat. När jag nu tittar ut genom förnstren så har grannarna gjort det - men det är inte alls lika vackert.

Så nu är det inget svårt att hitta hem till mig - Sunderbyn - och huset där ljusstakar och stjärnor är kvar i alla fönster.

För övrigt verkar det i alla fall riktigt kört - jag vinner på spel varenda kväll. 5 kronor på Keno i kväll igen!

Kommunstyrelsen, akt III

Delegationsbeslut, markanvisningstävling, genomfartsförbudet på Backgatan, gångbro över Storhedsvägen. Allt gick som på räls enligt utskottets förslag.

Men ärende 38 - då gick vi på pumpen både bildlikt och bokstavligt. Medborgarförslag om att inrätta kommunala cykelpumpstationer i centrala stan. Förslaget fint illustrerat - stora fina nedgrävda kompressorer.

Men aldrig i min vildaste fantasi kunde jag tro att så många partigrupper prioriterat detta som ett kommunalt engagemang. Miljöpartiet först ut - kanske inte så oväntat. Och så Erika vars kdrupp också fastnat för detta. Och så till min häpnad moderaterna. Vänstern kommer jag faktiskt inte ihåg.

För naturligtvis kommer det inte att vara gratis.80 rutor krossade i helgen på Bergviksskolan - hur länge kommer det att ta innan pumpen går på pumpen? Eller ska vi satsa på bemanning - dygnet runt. Eller hämtning och lämning morgon och kväll.

Avslaget på jämställdhetspedagogen gick ganska fort - även om mp yrkade på återrmiss "bara för att få igång en debatt i fullmäktige". Som om det skulle behövas en återremiss för det?

Matsäck till barn (vid utflykter) i grundskolan - ett medborgarförslag - resulterade i en strid om påvens skägg. Det medborgaren ville var redan möjligt - och skulle vi då bifalla förslaget eller anse det besvarat? Frågor i den högre divisionen! Spm faktiskt ställdes under klubban - dock ingen reservation tror jag.

Och så var det flera partier som tyckte det var rätt prioritering att satsa pengar på en isbana till Piteå - Bothialoppet 2007. Jättekul grej - men nog är det väl sånt fritids har fått pengar för redan?

Revideringen av torghandelsstadgan fick Karl Petersen att utbrista att det blev för mycket av planekonomi - hoppsan vilken tillnyktring. Folkpartiets yrkande, om att stryka utpekande av vilken sorts varor som skulle ha förtur - vann hans gillande. Så ärendet återremitterades för omarbetning. Ska sägas att Eva Berg(s)tröm med sin erfarenhet från det praktiska runt torghandel hade stort inflytande för att förbättra förslaget.

Och så sist men inte minst - myndighetsutövningen - detaljplanen för del av Älvnäset. Mer känt som Svartöbrinken. Det är självklart så att varje partigrupp själva måste komma fram till sina ståndpunkter - men det känns som om många vaknat väldigt sent. Återrmissen hade varit väldigt mycket mer motiverad innan förra omgången byggdes. Sossarna, moderaterna och folkpartiet röstade oförbehehållsamt ja.

Nu ska jag åka hem - Luleå styrelsen sammanträdet i rummet bredvid. Det är ju alltid så roligt att träffa dem och så blir det att man surrar på och så sitter jag här när klockan är nästan 7.


Dagens bästa!

Dagens bästa besked var väl ändå att Maria Salmgren blev kommunchef i Övertorneå. Så roligt för henne efter allt tjorv som varit.

Jag har ju alltid hävdat att kommunchef och kommunalråd ska komplettera varandra. Och nog blir väl glittrande, glada Maria ett bra komplement till Honkamaa? Och kompetens och kontaktnät har hon ju i massor!


Presskonferens, akt II

Presskonferens klockan 11.30. Det är såna här gånger vi från oppositionen verkligen saknar ett rum att dra oss tillbaka till. För att pilla in oss på en dator för att kolla mailen och för att i lugn och ro kanske ringa några samtal.

Nu blir det istället rus till expen och tillbak. Mycket dyrbara minuter till ingen nytta.

Nåväl - vi har några som var tillbak på plats i alla fall. Erika, Mattias, Börje och jag. Och så Karl P förstås.

"Bara" NSD och NK, Sandor Berglund och Anders Köjs. Annars brukar radion också vara en trogen deltagare.

Det var i stort bara spritärendena som intresserade - och vi var klara strax före tolv.


Nu har jag skrivit av mig för denna gång. Kommusntyrelsen tar vi senare och då säger jag bara Cykelpump!


Sammanträde akt I

Inspirerad av invigningskvällen får jag väl ta dagen i lite akter. Morgonen började med Apu klockan 8.15 - ja 8.20 för någon ledamot förstås.

Enligt lista och arbetsordning såg det ut att bli ett kort sammanträde. Lite preludier inledde - särskilt välkommen till de nya. Kändes lite ovant att ha Leif Wikman och Eva Bergström där - men inte Margareta Lindbäck. De nya i borgerliga kartellen har jag ju hunnit öva in eftersom de tillika är de gruppledare jag samsas med.

Medborgarförslag om Hälsans Stig föranledde att jag kom ihåg att fråga om en slinga vid Malmudden som vi fick uppvaktning om i valrörelsen. Tydligen väldigt dåligt belyst- Stefan Johansson påpekade att den inte ingick i Hälsans Stig men att de hade uppmärksammats på problemet ändå och att det skulle åtgärdas.

Sven Eric Malm, särskolechefen, var och bevakade att de skulle få sina 6,5 miljoner som landstinget nu ensidigt drar in. Han gick med ett löfte att pengarna kommer i budgetberedningen.

Närlinjen får klartecken för fortsatt försöksverksamhet året ut - LLT är lite stadd vid kassa och kan gå in med egna medel så det räcker året ut tillsammans med de 100 000 som satsas.

Nordkalottkommitténs anslag om 25 000 kronor råkade ut för en återremiss. De nya i utskottet ville - på goda grunder - få en information om dess verksamhet. Bra för oss alla - det har väl fått pengarna lite vilande på gamla lagrar. Det är säkert befogat att de får bidraget men det skadar verkligen inte med ett bättre beslutsunderlag så att alla känner sig trygga. Små pengar är också pengar!

Svenska Naturskyddsföreningen ska ha sin rikskonferens i Luleå och begärde bidrag. Enligt våra statuter bör de få en slant. Och det gladde mig särskilt att det i ansökan angivit att de skulle göra utflykter i skärgården, världsarvdet med mera. Från Folkpartiet har vi efterlyst just att kommunens bidrag faktiskt ska användas för att göra reklam för stan.

Och sen var det spritärenden för hela slanten. Kommunjuristen och alkoholhandläggaren på plats. Först ja till Pontushallen och Pzzeria La Mira. Och sen var det dags för de "svarta fåren", Luleå Hockey och Toscana Bar & Kök som alldeles uppenbart brutit mot det mesta i tillståndsväg.

Jag har ju skrivit det tidigare - att börja varna eller dra in tillstånd för en i övrigt seriös företagare för att de kommit i ekonomiska trångmål har känts som att strö salt i såren. Och där har vi från folkpartiets sida "friat" - kanske en välvillig tolkning av lagen - men det har känts rätt.

Men dagens två ärenden är solklara - en varning på sin plats - och en andra chans att se till att det fungerar i framtiden.

Moderaternas inställning att lämna överträdelserna helt utan åtgärd lite märklig. Att skylla på att kommunen brustit i information och rådgivning är bara för magstarkt. Innan de får tillstånd har de fyra dagars utbildning med godkända prov. Då kan det inte handla om att de infe förstått det mest basala. Vill man spritservering utan några som helst regler så får man väl stå för det. Det handlar faktiskt också om att se till att hålla samma krav på alla så att inte konkurrens fördelar uppstår för de som sköter sig.

Men så blev de också helt isolerade i frågan!

Lite information om kommande utbildningar - främst för nyvalda - och sen fick vi lämna då klockan var 10.15.

Äntligen får jag ta den långa!

Äntligen känns det riktigt stabilt kallt ute - minus 17. Äntligen får jag ta den långa "pälsen" och likadana skor på båda fötterna.

För övrigt var det länge sen facket så ogenerat visade upp sitt enfaldiga och ensidiga partipolitiska (s)töd. Annonserna i lokaltidningarna, NK, NSD, PT, i lördags där If Metall annonserar med foton av Krister Hammarbergh och Stefan Tornberg. I annonsen räknas upp ett antal negativa saker. Och läsarna uppmanas att ringa och maila riksdagsledamöterna.

Hoppas många gör det också - så att de också får se myntets andra sida - det positiva.

Annars var det inte mycket att skriva hem om i dagens tidningar. Mycket om Kulturens Hus givetvis. Både "se och hör" bilder och recensioner av framträdanden. Måste erkänna att jag helt kan instämma i den kritiker som gjorde ned hon som låg och krälade bland rödfärgade plastkulor. Men någon gjorde hon kanske glad - och då har det ju sitt berättigande.

Stella Tormanoff ( c)  har ett inlägg i Kuriren där hon bemöter en tidigare insändare av Bengt Forsberg där den flitige insändarskribenten hade ganska yviga åsikter om romer och en massinvasion av dessa till Sverige om jag nu kommer ihåg rätt.

Varför insändaren sitter kvar hos mig är dock att jag läste namnet flera gånger innan jag förstod att att det inte stod Stefan Tornberg. Stella Tormanoff kunde vara Stefans feministiska alias!

Nu måste jag dra och leverera de varor jag handlade till mor och far igår. Och kaffe förstås. Sen bär det iväg mot staden och nya djärva sammanträden - kunde jag väl hoppas på.

Nu är det riktigt kört!

Vann 100 spänn på Keno ikväll  igen - nu är det nog riktigt kört. Visst sägs det att tur i spel betyder otur i kärlek? Och jag som funderat på att slå ihop min kommande bemärkelsedag - förvisso väldigt långt bort  i tiden - med ett kommande bröllop. Jag får ju inte lämna något ogjort i detta jordeliv.

Jag har nyss haft en timmes telefonrådgivning i relationsproblem - därav denna konstiga koppling. Livet är inte enkelt - men faktiskt underbart!.

Jag kan fundera vilken konstig typ jag är som gillar att göra "offentlighet" åt så konstiga saker som att jag tagit på mig udda skor? Kanske har jag för få personer i min omgivning att delge vardagsstrul till ( därav bröllopsplanerna).

Läste om någon "pyskolog" som knäckt den "nya sanningen" att relationer kraschar därför att vi i par relationer pratar för lite med varann.

I går hörde jag om ett äkta par som hade var sin blogg och var sin dator hemma - kanske det kan öppna slussarna till mera prat med varann och  till mindre onödiga separationer?

Har jag inte tidigare skrivit om någon som hävdade att bloggandet var fredsbevarande - kanske det också gäller par relationer?

Som Pippi Långstrump!

Inte bara Ylva M som är som Pippi. Är på väg hem och tar på mig kängorna. Oj, då tänkte jag tog jag det äldre  (och varmare) paret i dag. Tittar på andra foten och ser ju att där sitter den nyare varianten.

Och frågan är om jag nu törs mig in på Kvantum för att handla till föräldrarna? Kommer väl tycka alla tittar på mina skor - fast det är i alla fall samma färg!

Alla bör väl få en andra chans?

I morgon har vi två alkoholtillståndsärenden på Apu. Båda där de uppenbarligen på ett mycket grovt sätt misskött sig enligt de regler som gäller. Måste säga att jag tycker den här typen av överträdelser är mycket allvarligare än om någon i övrigt seriös företagare kommit på obestånd och halkat efter med skatterna.

Ena ärendet handlar om Luleå hockeys "krog". Det som är trist är det påhopp som direktör Chrunak för på vår alkoholhandläggare i
Norrbottens Kuriren härförleden.

Men deras officiella svar visar på bra mycket mer insikt. Och eftersom det tydligen är "första resan" för båda det här utskänkningsställena så får det väl räcka med en varning. Och med en uppmaning till vår alkoholhandläggare att hålla ett öga på att det verkligen blir en ordentlig skärpning.


Jag kommer inte att dra mig gör att rösta för omedelbart indraget tillstånd om det upprepas. Även om jag förstår att jag isåfall kommer att få på skallen.


Intressant länk

Debatinlägget från allianspartierna som finns i dagens DN är läsvärd. Håll tillgodo!

Det spretar i opinionen

I avvaktan på att alla intryck från gårdagkvällen faller på plats - om de nu gör det någon gång - har jag spanat i "världspressen". Det har kommit två av de där opinionsmätningarna som vi aldrig bryr oss om - åtminstone inte om de pekar åt fel håll. Men eftersom de spretar så att alla kan hitta något guldkorn kan väl ni som är intresserade gå in på SvD som hade den bästa översikten.

I Svenska Dagbladet finns också en artikel om finansminister Anders Borg. Undrar hur Gudrun Schyman och andra ska tackla att han gärna kallar sig feminist? Fast jag kan väl lika gärna undra hur en hel del moderater för att inte tala om moderata ledarskribenter ska tackla det?

Något lite från gårdagkvällen i alla fall;

Härligt mingel i Konsthallen. Landshövdingen en av de första jag hälsade på - han klagade senare att det tog på benen att stå så länge men han borde väl vara van?

Nä - det känns omöjligt att räkna upp alla trevliga möten - det dyker hela tiden upp nya ansikten och nya namn som var riktigt angenäma möten.

Men det går inte att undvika att nämna mötena med Sven Köhler och Sigfrid Andersson - två riktiga s-gentlemän. Så roligt att det fick vara med om denna historiska kväll. Och Kjell Mickelsson var där. Roligt hade det varit om också Folke Bladfors och Göte Pettersson varit där. Det var säkerligen inbjudna båda två - men hade väl skäl att avstå. Fast sanningen att säga så kan jag ju ha missat några - dock hade det säkert varit svårt att undgå Folkes berömda skratt! Det eländiga var också att sitta så långt fram - tredje raden - för lite av nöjet är ju att spana in folk!

Och nu är snart nästa gång på väg till kvällens festligheter i Kulturens Hus. Hoppas er kväll blir lika trevlig som vår. Vill ni ha en förhandshint kan ni gå in på Camillas blogg - länk finns på min blogg - och kolla in de fina bilderna. Undrar om det är Camilla själv eller hennes proffsfotograf till man som tagit bilderna?

Mindre trevligt är det just nu i södra delarna av vårt land. Storm och elände och flera döda redan.

Tvära kast - men jag kan inte låta bli att nämna att det befarade kaoset i SKL (Sveriges kommuner och landsting) tydligen uteblir. Den borgerliga alliansen får majoritet i styrelsen med 11-10. Vare sig Sverigedemokraterna eller Sjukvårdspartiet får den vågmästarroll de önskat - vare sig enskilt eller tillsammans om jag förstått det rätt.

Fast jag börjar undra om jag drömt det hela? Har inte sett det omnämnas annat än internt inom Foilkpartiet?

Och tiden rinner i väg - är på expen för att sanera lite kvitton och annat efter Stockholmsresan. Skriva deltagarlistor och sortera upp efter Månadsmötet. Och förbereda morgondagens sammanträden. Jag har inte hunnit långt trots att jag varit här sen halvtvåtiden. Har haft besök av vår kreativa arbetsgrupp, under ledning av Christian, som håller på att trigga upp vår arbets- och strategiplan.


Vilken kväll!

Jag orkar nog inte skriva många ord - och lika bra är väl det. Det mesta från kvällen är bloggförbud på. Och dessutom har Camilla angett tonen. Inget gnäll och ingen jante - så det små övriga noteringarna i marginalen är inte mycket att skriva om. Fast undrar om inte Camilla har den första att bryta mot förbudet - fast klockan var över midnatt då så det räknas inte.

Fast behållningen är - fast det tror jag inte de förstår än - att jag tycker vi lärt känna varann lite mer vi systrar i "alliansen" (om man nu ens får kalla det så).

Erika - hon är Kd:s svar på folkpartiets GA Selberg - för er som känner honom. Non-alkoholic fast när hon kastar sig i sin "jagga" är man nästan beredd att kliva ur och säga att man får inte köra "onykter".

Om jag nu får säga något - som är relevant för historien - så pågick övningarna på konserthuset mer än en timme längre än vad som sagts.

Vilket innebar att vi stod i kö för efterfesten nästan två timmar från utsatt tid. Så tio i ett -  två steg från garderoben på Amphion - bestämde jag mig för att ta bussen hem 01.10.

Och det var klokt tror jag - man ska sluta när det är som bäst!


Nu blir det tredje gången gillt!

Så är det dags för invigningen med stort I. Det känns nästan som balen på slottet - fast jag aldrig varit där. Nu blir det tredje gången jag sätter mina fötter innanför Kulturhusets dörrar. Kunde ha varit fjärde - men när Göran Persson var där och ville ta äran av Kulturens Hus till sig så avstod jag. Skämt åsido så minns jag inte riktigt vad det var - men Thomas fick gå istället för mig. Men med facit i hand så var det så att Persson  stod där och svepte med händerna som om han byggt det själv.

Nu vet jag inte riktigt vilka som är inbjudna i kväll - och varför. Men vad Marita Ulvskog har här att göra begriper jag inte. Det är ju hennes falang inom socialdemokratin som förhalat och förhalat detta Kulturens Hus. Kan det verkligen vara sant att hon är inbjuden? Men måhända har de lottat gästerna - vad vet jag.

Jag springer lite för fort - eller skriver lite för fort. Första gången - om den har jag ju berättat - provtrycket på trettondagsafton.

Men jag har varit där idag också. Det skulle vara happenings från 11.30 till invigningstalet skulle komma igång klockan 12.00. Men inte såg vi några särskilda kul grejor annat än att vi var glada att träffas ett gäng vänner - och så träffade vi andra vänner. Ända från Lovikka hade Eino Frikvist kommit. Honom träffade jag och kramades med.

Men vad roligt det var att äntligen bli insläppta och gå runt och titta lite mera. Bibblan såg vi inte alls på förra gången. Och på Bibblan har jag och Marja Liisa redan satt upp reserveratlappar på två av de läsfotöljer som vetter mot norra hamnen. Det enda mer att önska är en öppningsbar ruta så vi kan sola samtidigt som vi läser.

Men det mest underbara är ju de möten som skapas i sådana här hus när det är som bäst. Jag vet inte hur många människor jag hejade på och pratade med idag.

Så nu ser jag fram emot kvällen - men jag undrar bara om det kan vara lika trevligt folk som jag träffade idag?

Ha en skön kväll - rapport kommer. Dock kanske inte i natt - jag känner mig redan trött. Vi är tydligen ett antal av Luleå kommun inbjudna gäster som ska anträda Akphion klockn 23.15. Det är ju en tidpunkt då morgonpigga tanter som jag ska sova - så vi får väl se hur det blir.

Äntligen en kostchef

I går fick jag höra att det ÄNTLIGEN är på gång en kostchef till förskolan. Ett berättigat krav från föräldrar till allergiska barn och ett krav som vi i folkpartiet stött och drivit länge.

Hur är det Thomas i Bun - varför informerar du inte din Supernanny om så roliga saker?

Supernanny verkar verkligen ha satt spår - ett "tillmäle" jag fått nästan dagligen sen Bo Östman skrev om det. Men jag bär det med stolthet och det har ju många dimensioner.


Nu ska jag träffa mina "bästisar" i stan!


Och tvättmaskinen går febrilt - och måste tömmas och hängas. Får fara och dricka kaffe hos far och mor och återvända sen och hänga den lilla guldaktiga - den måste vara torr till i kväll.


Onödigt ömma tår hos Nord Nytt

Riktigt roligt  (nå, egentligen mer oroande) är det när Nord Nytt i dagens NSD spelar sårad oskuld genom ett inlägg av Anders Hjertström. I rykande sinne över att Peter Lundgren i gårdagens krönika manat till lite självinsikt inom media för Obolaffären. På gränsen till  personangrepp inleder han inlägget med " NSD:s krönikör, eller om han är journalist, det är inte helt lätt att veta alla gånger.." och fortsätter sen i god anda att påstå att Lundgren gör avbön och därmed försöker skuldbefria både sig själv och NSD.

Ingen som läser krönikan kan uppfatta det på det sättet. Anders använder själv benämningen "kungamakeri runt Obol". Det är med facit i hand en kollektiv skuld vi alla som deltar i opinionsarbete måste ta på oss. Vad har det hjälpt att jag suttit på min kammare och tänkt "vilken nästan för otrolig askungesaga" när den tidigt föräldralösa gossen blivit så framgångsrik. Med rötterna i Malmberget/Koskullskulle funderade jag förstås om någon av min släkt kunde sola sig i glansen av Bo Johansson? Men inte gjorde jag heller något mer.

När jag i lyriska ordalag kommenterade Norrbottens Kurirens avslöjande artikelserie fick jag själv en mail kommentar tillbaka av en närstående. "Och vilken roll har medias inkl. Norrbottens Kurirens alla glamorösa reportage spelat för hans möjligheter". Visst hade även avslöjandeartiklarnas värde stigit ännu mer om man tydligt inlett med att vara lite självkritisk.

Det är ett tufft jobb för Anders Hjertström och andra vassa journalister på Nord Nytt att ställa besvärliga frågor till etablissemanget. Det är ju inte alltid de heller visar ömsesidig respekt till medias representanter. Och är många som är tacksamma för att ni orkar gräva i skiten - även om man själv ibland drabbas av en eller annan snyting. Ni är för det mesta värtd allt beröm.

Om Anders obalanserade inlägg är utslag av någon mediarivlitet eller annat kan jag inte avgöra. Men respekten för er utomordenligt goda jobb tjänar inte på några offentliga prinsessan på ärten inlägg.

Annars är livet rätt bra så här på lördagmorgonen - fast tiden krymper förstås som vanligt. I dag är det ju stora dagen K som i Kulturens Hus.

Gjorde svarthandel

Vissa saker fungerar inte för mig. Biljettautomater är en av mina fasor. Ju längre och mer detaljerad information desto mer blockerad blir jag. Så glädjen var stor när jag hittade en förenklad apparat för Arlanda Express biljetter. "En enkel vuxen", "köp", "sätt in kreditkortet". "Vänta på biljett". JAG KLARADEDET UTAN ATT BÖRJA KALLSVETTAS.

Så på hemvägen skröt jag för min väninna Gina: "Du ska få se så enkelt det är". Och vad mötte mig - en jättestor och bred automat med information på jordens alla språk (inklusive svenska), bilder av alla kontorkort som finns, olika hål att stoppa i, sedllar alternativt kort. Kunde beställa en vuxenbiljett - men sen var det tvärstopp - hittade ingen köpknapp.

En man snett bakom mig hjälpte till att trycka på de kreditkort jag redan pillat på hur mycket som helst. Så drar han istället upp en Arlanda Expressbiljett och säger vi har en för mycket i vårat gäng - du får köpa den här för halva priset.

Upp med hundringen och innan jag ens hunnit lämna över den hann jag tänka: LURAD. Men affär är affär! Så kallsvetten blev kvar. Biljetten såg hyfsat normal ut - dock ej köpt i automat.

Såg framför mig hur tågvården med hög röst skulle förkunna att detta bara var en "attrapp" av något slag. Och att jag fick lösa ny biljett á 200 kronor + straffavgift med 50 kronor minst. Skulle väl få vara glad om jag inte blev anmäld för försök till bedrägeri.

Så när hon hon - tog biljetten - kryssade den och med ett leende lämnade till bak biljetten var lättnaden stor.

Apropå bedrägeri så ser jag att ALMI är illa ute. Det känns inte bra. Men är samtidigt bra att det nu utreds och att om det nu är så illa som det ser ut - så hoppas jag att ansvarig också får ta sitt straff. Att det inte slätas över. Gunnar Liljedahl, den sympatiske och framgångsrika företagaren - har ju lite satt sin ära på spel genom att i sten försvara ALMI. Så för hans skull kan jag ju hoppas att det inte är så allvarligt - men det ser illa ut. Riktigt illa!


Riktigt kyligt

Otittat på termometern så tror jag graderna är många idag -ruggigt kallt känns det. Fast det ska dröja innan jag klagar på det. Dock känns det som om innetemperaturen inte hunnit med riktigt - men jag är extremt bortskämd med mycket varmt inne.

Har ju glömt om det fanns något i gårdagens tidningar att ösa galla över. Dock blev jag påmind om gårdagens Noterat via flera mail. Östman ondgjorde sig över att folkpartiet som han påstod "kvoterats" en vice ordförande post i polisstyrelsen. När det gäller inkvotering av kvinnor brukar det alltid hävdas att så kan vi inte ha det. Det är kompetensen som ska avgöra. Nu är det ju inget som säger att Lars-Gunnar Holmqvist i Boden - tidigare vice ordförande m - är den mest kompetente bara för att moderaterna som parti haft ett framgångsrikt val.

Tycker regeringen gjort ett bra val. Folkpartisten Lars Karlsson är en av de få i styrelsen som inte är  - eller har varit- mer eller mindre yrkespolitiker. Och en av de få företagarna - för att inte frankt påstå den ende(?) - i styrelsen. Lägg till det att Lars om en lugn, klok och eftertänksam person. Och sist men inte minst så har han en kvinnlig ersättare som inte går av för hackor. Gissa vem? Vi kommer att bli ett super radarpar.

"Vi välkomnar fristående skolor " har varit senaste tidens budskap från Luleå kommuns skolförvaltning. Förvisso en bekännelse under galgen - då de insett att de inte kunnat stoppa elever och föräldarars vilja att själva avgöra vilken skola som är bäst. Jag efterlyste för någon dag sedan vad socialdemokraten och förre rektorn CG Carlsson tyckt om nyordningen - rabiat motståndare som är är mot friståendeskolor. Svaret kom idag i NSD: "Jag tycker alla skolor ska vara kommunala, säger Ingrid Norberg". Samme Ingrid Norberg som är politisk chef för den skolförvaltning som välkomnar fristående skolor.

Tala om dubbla och falska bud(s)kap!Arbetslösa vid det dukade bordet?

En vän till Mårten Ström - en Krister Hegsund - han skriver i alla fall på Mårtens blogg. Krister försöker göra sig lustig över nystartsjobben och säger att nystartsjobben fått en fantastisk start - 74 nya på 10 dagar.

Men det ännu mer fantastiska är väl att Krister skriver "Med denna takt så kan ju borgarnas 1,3 miljoner arbetslösa få ett jobb....".

Är det verkligen"borgarna" som på knappa 4 månader lyckats skapa 1,3 miljoner arbetslösa. Hur många av dessa satt redan runt Göran Perssons dukade bord som han fick lämna ifrån sig i september?


Jag vill lysa i neon

Äntligen hemma! Förseningar nästan 1 timme. Och usch vad mycket förändringar det är på flyget. Så länge sen jag flög är det väl inte?

Nu måste personalen "picka" in på en handdator när jag nedsjunken i flygplansfotöljen tröstade mig för förseningen med mörk choklad och en picke liten flaska rött vin - som jag inte ens drack upp. Tänk att jag alltid glömmer att rödvin på flyget är äckligt kallt!

Men i alla fall; varför har taxi så gammeldags nästan griffeltavlor där ens namn ( i bästa fall) står uppskrivet för den förbeställda flygtaxin. Var i dessa tidevarv inte små handdator med typ små platt-tv skärmar där ens namn kan lysa i neon? Det ni - tänk vad extra glad jag skulle bli då att återvända till kära gamla Luleå.

Kära gamla Luleå och Kallax där jag i morse var tvungen att först "strippa" genom säkerhetskontrollen (tack för den - men måste det vara exakt likadan och förutsägbar på varenda lite sketen flygplats?) och sen legitimera mig två gånger. Först fram till disken och få boardingkort och sen fram förbi samma dam igen - från vars åsyn jag inte varit en enda sekund. Och ändå skulle hon nöta på mitt körkort.


Men Räddningskostnadsnämnden var en liten höjdare - faktiskt. Först träffade jag en mycket trevlig man med vitt hår och vitt skägg och med en västgötsk dialekt som skulle fått kusin Kerstin att gråta av nostalgi.

Tyckte han verkade bekant och förstod att vi skulle på samma ställe när han började tilltala mig med Ylva. Och det visade sig vara en gammal bekant från tiden i Svenska Brandförsvarsföreningen eller SBF som vi invigda säger. Han var ordförande nu för den eminenta nämnden.


Och ni förstår vilket fint uppdrag detta måtte vara - före rikspolischen Karl Persson (hette han så?) har varit ordförande tidigare. Herrare började prata om Karl P:s tid och ni förstår att jag fick andra associationer.


Men ärende och diskussionerna var verkligen intressanta. Vår uppgift är att i tvistiga ärenden försöka avgöra vilka kostnader som ska falla på kommunerna - räddningstjänstinsatser - och vilka som ska regleras via försäkringar - restvärdesåtgärder (lite förenklat uttryckt).


Efter fyra timmars intensiv diskussion var vi färdiga - och jag fick åka taxi med ordförande för Malmö(s) kommunfullmäktige. En trevlig man - vars namn jag inte ska skriva för det blir inte rätt. Har "svårt" för män med dubbelnamn. Men "vithårig" gubben hette Nils-Olov Sandberg.


Och apropå Sandberg så fick jag påringning av Anders Sandberg, Lulebo, idag. Han ville invitera mig till utbildning för styrelseledamöterna i nämnda bolag. Det var Camilla som "nominerat" mig till detta uppdrag - dock är jag och folkpartiet principfasta - jag ska inte sitta i kommunkoncernens styrelse och samtidigt granska mig själv som ledamot i ett dotterbolag. Den platsen kommer Lars Anehagen att fylla med den ären.


Eftermiddagen blev liksom lite ledig. Träffade min fd sambos sons fd hustru. Hon bor numera på Jakob ....någonting gata inte långt från Stockholms stadshus. I en ny lägenhet - hur mysig som helst ni vet i ett sånt där riktigt gammalt Stockholms hus. Och dessutom en helt underbar kvinna att umgås med. Bulgariska Gina! Vars lika underbara gamla föräldrar tyvärr är döda nu sen några år.


Så det blev mitt arvode för dagen - Räddningskostnadsnämnden (liksom hemvärnsuppdraget här hemma) är såna där hedersuppdrag där man får vara glad att man får sina resekostnader betalda.

Om det finns något här hemma att kommentera har jag inte hunnit titta på - och nu är jag hur trött som helst.

Dagens lokaltidningar lämnade jag på en liten bar vid centralstationen. Tänkte att det kunda komma någon till Stockholm inflyttad norrbottning som kunde få en nostalgitripp!


Ödets ironi

Att nu när det ÄNTLIGEN blivit kallt här då ska jag ge mig av till Stockholm. Fast enligt rapport så snöade det ymnigt i Stockholmstrakten. Snöblask?

Tekniska problem i går kväll gjorde att jag inte kunde skriva in något - och nu har jag banne mig inte tid. Flygtaxin kommer om sju minuter.

Det blir en rapport av Stockholmsdagen sent i kväll!

Sköt om er och njut av vinterdagen.

Årets första Månadsmöte

Lite stilbildande har folkpartiet varit föregående mandatperiod. Vi började kalla våra Gruppmöten för Månadsmöten i stället. Det lät så utestängande att kalla de "Grupp". Vem känner att de tillhör den? Även om det formellt är ordinarie och ersättare i kommunfullmäktige så består Folkpartiets fullmäktige grupp 2007 av 35 personer. Det är de som är valda till något uppdrag via kommunfullmäktige. Ganska bra spridning på uppdrag för ett parti med 4 mandat i kommunfullmäktige. Eller hur?

Apropå stilbildande - så tog Lennart Lindström också efter oss - så centerns kallas numera också Månadsmöten. Kd håller kvar vid Grupp och moderaterna måste jag säga att jag inte sett om de annonserat något inför denna gång?

Dagen har annars dragit iväg som bara den. I vanlig ordning. Någon gång då och då bör man göra som
Stefan Tornberg och skriva "körjournal". En bra metod att göra det några dagar och sen se vad man kan göra rationellare eller helt avstå att göra.

Själv har jag haft långlunch idag för att skjutsa mamma och hälsa på tant Adele på ett äldreboende. Väldigt fin lägenhet ute på Kallkällans äldreboende. Väldigt tyst och lungt - väldigt olikt många andra äldreboenden.

Nu börjar de ramla in mina vänner för kvällens möte. Förmodligen kommer det väl några rader ikväll. Men i morgon torde det bli glest med inlägg. Då ska jag beträda mitt uppdrag i Räddningskostnadsnämnden. Ni vet det illustra uppdraget jag skrivit om tidigare. Flygtaxin hämtar 05.35 och lämnar tillbak mig i Sunderbyn vid 21-tiden.

Väderbön

Snöstorm i gårkväll - och idag plus tre grader - och hör hur plogbilar skrapar och har sig med slafset på bussgatan här ute.

AA-bönen är på sin plats: "Gud" ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan, och förstånd att förstå skillnaden.

Törnman tror, i dagens
Kuriren, ledarsidan, att han gör mer nytta som politiker i Kiruna kommun än undanstoppad på någon reträttplats inom LKAB. Fan trót? Eller grader i h-vetet skulle jag också kunna säga. Fast det är glasklart att karln ska ha kompensation om han förlorat pension. Ingen ska behöva förlora på att vara politiskt aktiv. Så han behöver inte ta till nödlögner för att försvara sin halva mille - men kommunalskatten är inte progressiv så det blir vare sig mer eller mindre pengar och summan delas upp på flera år.

Trodde att en ny kd:are sett dagens ljus när jag såg valen till länsstyrelsens styrelse. Det var vännen Alf i Arjeplog som skrvit ned vilka som tillsammans med honom utsetts att sitta i länsstyrelsens styrelse. Erik Josbrandt - kändes som ett nytt och fräscht namn - men jag misstänkte nog redan då att det var Erika. Och det visade sig att det inte var Alf som skrivit av fel - utan även i det officiella meddelandet stod det Erik. Nu handlade det inte om att på något sätt fixa balansen mellan könen - utan var nog bara den mänskliga faktorn.

Fixar Frasse gör succé i Luleå (NSD) - som så mycket annat som folkpartiet föreslår (eller hur?). Synd bara att det tar så länge innan makthavarna förstår hur bra saker det är. Men faktiskt - i Fixar Frasse-frågan gick det ganska fort.

SOS-barnby i Övertorneå? Njaa, känns inte det lite märkligt att vi skulle återinföra barnhem som en livsform för barn som av en eller anledning inte kan bo med sina biologiska föräldrar. Nej, jag tror inte det!

Det dukade bordet är på tapeten på NSD:s ledarsida. Redan nu drar OA slutsatsen att han nästa val ska kunna säga. "Tänk vilket fint och dukat bord som Göran Persson lämnade över". Är det någon som har hört det förut?

Själv hittade jag inte rätt länk i NSD vare sig till Fixar Frasse eller det dukade bordet. Men ni kanske har bättre lycka än jag.

Lika bra att sluta drömma..

Hur är de dom sjunger Euskefurat; lika bra att sluta drömma - Dolly Parton contra Tore Wretman - en skoda och en trasig växellåda..så hamnar du likt förbannat i Härnösand.

Det var precis vad sonen gjorde i eftermiddags. 40-års kris (även om det är några år dit) - ny bil - audi - någonting (vill du höra hur den låter mamma - brum-brum-brum i telefon) hämtas på måndag kväll i BOLLNÄS av alla ställen. Men hann kom inte längre på väg hem än att han kunde rulla in i Härnösand. Alla lampor i det elektroniska systemet blinkade hejvilt!

Bilen lämnad och själv är han i Stockholm i kväll. Och med ett intecknat schema innan han lämnar in på fredag för en veckas internatutbildning så hinner han inte hämta bilen själv.

Alltså; för hugade spekulanter finns en audi-någonting som lär vara häftig. Du som har åldersnoja - 40 och uppåt - kan anmäla dig som frivillig för hemkörning av bilen när verkstaden fått lamporna att slockna! Eftersom jag läst boken "Allt om män" så förstår jag att ni med största sannolikhet återfinns inom det manliga könet!

Medaljer till Strutz

Yes, nu gjorde jag det. Övervann mitt sämre alter ego. Vänstersväng (det finns bra såna också!) i Gammelstad och 3 simborgarmärken.

Väl hemhalkad - idag var det inga problem med bilen men väl att själv stå på fötterna - hade jag ett kuvert från Nautilus. Återinvigning av Pontus på lördag. Undrar om inte jag borde vara mest meriterad av politikerna att hålla invigningstalet? Den talare som stod upptagen i programmet har jag då aldrig sett vare sig i  bassängen eller vid maskinerna. Trots mycket täta besök under flera år. Dock tar han sig rätt ofta vatten över huvudet (var får jag allt ifrån?) vår vän invigningstalaren!.

Nu ska jag i alla fall ringa och gratta min älsklingsmorbror Sture och höra hur han orkat med sin födelsedag. Ni förstår Sture är egentligen nästan som min storebror. När min mormor dog (morfar hade dött tidigare) 1954 tror jag det var så kom Sture och bodde med mig och min mor och far. Så nog blev jag tuktad - fast jag officiellt var enda barnet!

Värt annonspengarna!

Vad konstigt det kan bli. Nu börjar äntligen folkpartiets motion om intraprenader ge resultat. Östra Skolan invigde i går - fast avtalet skrivs inte förrän i april framgår det av artikeln. Tyvärr framgår det inte av artikeln att det faktiskt är resultatet av vår motion som vi lämnade in redan våren 2003. Det tar tid i den kommunala kvarnen.

Vi ser ju intraprenader som ett led i att pedagogiskt visa att välfärdstjänster inte alls mår dåligt av att drivas med alternativa utförare. Ett steg på vägen mot entreprenörer i ett socialistiskt klimat.

Det ifrågasätts om det är rätt att kommunen annonserar och framhåller den kommunala skolan. Annonsen är en marknadsföring av en broschyr som senare ska skickas ut. Förvisso vet väl alla att vi har en kommunal skola - men om skolan vill lyfta fram vilka kvaliteter den får som väljer att gå kvar i en kommunal skola så ser jag inget fel i det. Ska bli spännande att se broschyren!

Men bara det faktum att BUN:s ordförande Ingrid Norberg står bakom en annons där det framhålls att kommunens skolor välkomnar fristående skolor som en utmaning för att höja kvaliteten måste väl vara värt annonskostnaden! Månne vad CG Carlsson tycker om detta?

Nu är lunchen också inmundigad - fil i all hast efter att ha varit ut och fyndat en rätt snygg kavaj för den facila utgiften av 212 kronor och 50 öre. Om sanningen ska fram så fick jag väl lägga ett presentkort på 500 spänn på disken också. Men medge att det är rena förtjänsten - den hade kostat 1 425 bagis!


Himmelen gråter

Och det tror jag det. Sex grader varmt och blött, blött, blött. Hade jag kunnat stava till självdisciplin (så där nu blev det väl rätt) så hade jag konstaterat att det behövs mängder av för att inte dra täcket över huvudet och vänta till det hrä eländet går över.

Men. nu ska jag halka iväg och överlämna tidning och gratulationer till mor. Och om jag tar mig till jobbet så hör jag väl av mig senare idag.

Såg för övrigt av notiser i tidningen att jag inte överdrev halkan - det hade varit så på 97:an att man formligen gled av vägen vid minsta oförsiktig rattrörelse.


Wikegård - blä, blä!

Sitta där och rita cirklar och pilar på repriserade grejor - och veta precis vad backen skulle gjort eller inte! Hur svårt är det?

Wikegård - blä, blä - men tack för poängen Luleå Hockey!

Grattis morbror Sture!

Synd att jag inte har ungdomskorten av morbror Sture i burken. Så skulle ni se vilken snygging han var i slutet av 50-talet. Med brylcremelook på håret och ett bländande colgateleende. Fast han går ju inte av för hackor nu heller - när han fyller 70! Fan trót?


46461-17646461-177


Grattis Sture - och mor Marianne som fyller 11 år mer samma dag!


Ingen vänstersväng

Det blev banne mig ingen vänstersväng - och alltså ingen motion i kväll heller. Lite dålig självdiciplin måste jag väl erkänna - för hade jag brunnit tillräckligt hade jag trotsat det mesta. Så är det ju bara.

Men det var ett sju-h-es före på väg hem. Och det var minst tre bilar som nog önskat att deras bilar inte tagit de svängar de gjort - ner och ut i de små snökarmar som är kvar. Det var osedvanligt halkigt - det kom liasom uppifrån.

Så då får jag väl göra annan nytta ikväll. Läsa ut boken Berlinerpopplarna - som för övrigt inte är så bra - enligt min smak.

Men det är ju strax nedsläpp för Luleå Hockey mot Mora och de verkar behöva alla våra tummar. Hoppas verkligen nu att det vänder för oss ikväll!!

Lite mat kanske - men det hade suttit med 40 minuters simning - det hade varit 4 points extra!

Årets första ks

Årets första kommunstyrelse avverkad. Som alltid lite virrigt var folk väljer att sitta när halva församlingen är gamla insuttna som jag och andra kommer nya.

Jag hoppas jag inte inger samma skräckfyllda intryck som min företrädare. Gud nåde den som intog hans och en del andras platser - väl insutten sen många mandatperioder.

Fast det är klart - som en gammal häst intog jag förstås den vanliga "spiltan".

Valen avklarades rätt raskt - den starkt åtrådda platsen i Tågrådet - frös inne. Tågrådet hade enligt uppgift från länsstyrelsen stilla insomnat. Vi har förstått det eftersom det nog inte sammanträtt på de två senaste mandatperioderna!

Sen fick vi en bra genomgång av det arbete och tankar som finns på lite olika håll - om hur klottret och nedsabbningen ska hejdas. Kyrkan, polisen, vårt eget Lulebrå, Fastighetsägarna och Ungdomgården var representerade.

Blev ett engagerat meningsutbyte som faktiskt kändes väldigt meningsfullt. Klottret är ju egentligen bara ett uttryck för att det finns många barn och ungdomar som far oerhört illa även i lilla Luleå.

Det är natutrligtvis hög tid att vi tar detta på allvar. Och det kändes som om alla inblandade var väl förberedda att tillsammans med kommunen ta itu med uppgiften.

Nu ska jag ta itu med uppgiften - det vill säga se om jag kan förmå mig att svänga vänster i rondellen i Gammelstad.

Fördel Fritz Olsson-husen!

På insändarsidan i Norrbottens Kuriren slår en Anders Westerberg ett slag för bevarande av Fritz Olsson-husen. "Gör inte vår stad historilös" lyder rubriken. Och i NSD skissar arkitekten mats Winsa hur ett bevarande skulle kunna se ut - ett litet fräckt förslag - som förmodligen inte riktigt kommer till sin rätt med den färglösa ritningen.

Så Kirsti Rinander - det blir mer och mer Fördel Fritz Olsson-husen! Vad glad du ska bli!

Glugglättande molntäcke..

Herre Gud, som en julbonad hemma i Sunderbyn klockan 7.00. Och minus 7 grader - 6.4 i alla fall. Och tro för böveln inte att det regnade redan i Notviken. Alla gator i stan såg ut som om det varit värmeslingor och från hängrännorna skvalade det som den värsta vårdag!

Vad har vi gjort för ont!

Ont gjorde det inte hos tandhygienisten - måste säga så för hon erbjuder alltid bedövning men då är hela dagen förstörd.

Och nu har jag halkat mig tillbak till jobbet och skulle helst inte lämna stället på hela dagen.

kan ni tänka er vilken väderrapport - glugglättande molntäcke - och minus 18 i inlandet. Jokkmokk, Arjeplog här kommer jag!

Idag blir jag inte lätt att tas med!

Det fanns någon gammal trevestering på kvällsbönen Gud som haver. Jag minns bara första "refrängen": Gud som haver byxan skaver - och den kommer jag bli påmind om hela dagen. Humöret brukar ju inte bli det bästa så... Men små underverk - eller bönesvar - ställer den till. Nu åkte baddräkten och handduken ned i den för övrigt "packade" väskan. Nu är det bara att ha ett samtal med sig själv om att svänga vänster i rondellen i G-stad.

Kenneth Backgård skriver insändare - eller svarar på en Bodensare som tyckte att Backgård hymlade med inköpen av Beab till kommunen. Nu var det inte innehållet i insändare som drog mina ögon till sig utan det faktum att partiförkortningen nu är Svp - det går säkert att göra mer satir på den än med bara Ns. Fast frågan är om det är en medveten satsning - och om det också innebär att de tänker göra ett till fullständigt bortkastat försök att ta sig in i riksdagen.

Alliansgruvan, vänner.. har jag missat något. Finns det verkligen något som heter Alliansgruvan - ja det gör det ju uppenbarligen. Men förlåt - har det något med Alliansregeringen att göra. Något skämt från gruvtolvan - läste något om "dåliga områden".

Och signaturen fd undersköterska tycker att landstinget ska sluta ge de anställa saker i julklapp - skicka hellre pengarna till välgörandeandamål eftersom julklapparna inte uppskattas av de anställda. Och jag måste säga att jag håller med. Vaddå, teaterbiljetter. Tänk om ni fått ett sällskapsspel om landstinget. Kanske ett med Svarte Petter ( eller Röde Petter). Men skämt åsido - inom folkpartiet fick vi faktiskt en folkpartispel i julklapp för ganska många år sen. Hur kul tror ni det var? Och i motsats till en teaterbiljett var det svårt att omsätta i hårdvaluta. Särskil som partiet riks förköpt sig och formligen vräkte ut spel över folkpartilandet - kartongvis.

Nåväl vänner - skulle nog finnas en hel del i övrigt att tycka till om. Men nu måste jag dra! Ulla - tandhygienisten väntar mig klockan 08.00. Och klockan 13.15 är det ks. Stackars Erika drabbad av magsjuka - och Conny ersättare har trappat ned och hade nog svårt att rycka in med så kort varsel.

Och apropå Conny  fick jag associationer till himlen - och tänker på Elvis Presley, faster Lisa och farfar Göte som alla skulle fyllt år idag. Grattis - ha ett bra födelsedagskalas där uppe!


Jag våga inte fråga?

Och inte säga det heller - att jag faktiskt planerade att tvätt bilen trots minus 15. Och jag gjorde det. Först hem med bingolotterna till föräldrarna. Sen förbi garaget här hemma och hämta "bort- med - prickarna - medlet!" och så på stört till Statoil.

Det var bara jag som tänkte tvätta bilen - ingen kö. Och 6:e tvätten gratis var det ju. Sprayade på av allt vad tygeln höll.

Jag har tvättat bilen någon gång förut när det varit så kallt - men hade glömt. Det handlar inte bara om att ha ett varmt garage att komma hem till - vilket jag har. Då får man i alla fall upp dörrar och så i morgon.

Men; när bilen är så "ini blåbärsskogen" kall så tar det ju inte bort all skit - trots bearbetning. Lilla Jazzen såg  mest ut som en liten leopardunge. En ljusgrön sådan!


Så jag har stått i garaget och gnuggat med tygtrasor - så att vi i alla fall ser någorlunda representabla ut i morgon - och hel och ren under hoppas jag och tror att vi är!

Inget finlir, precis!

För de som tror att politik alltid är något finlir som man sköter med fina vita handskarna på så kan jag meddela att jag just utfört trappstädningen. Något som återkommer med jämna mellanrum - var 6:e vecka kanske - och som faller på min lott. Å andra sidan är det nästan alltid AG som hinner före med städningen i övrigt. Jag har en "manlig" förmåga att inte se när det behövs.

Och före det hann jag med ett litet besök i solariet i källaren - lite vila efter pappersjobbet och uppladdning inför städningen.

Nu börjar jag vara riktigt nöjd med städningen och sorteringen. Även om allt inte är borta som det borde - så vet jag i alla fall nästan i detalj vad som gömmer sig i varje hög. Var varenda litet dåligt samvete gömmer sig.

Och det där som jag skrev om kaffet hos landshövdingen var förstås bara som Askungen som trånade efter balen. Kolla in på webbtv hos
NSD så mycket smarrigt det verkade bjudas på! Nästa år får man nog försöka fixa biljett!


Annars hoppas jag allt är lugnt i världen - för nu ska jag snart åka hem. Notera att första gången jag användet motorvärmare och kupévärmare på jobbet - det är idag den 7 janauri. Ljuvligt kallt ute!


Var går gränsen?

När jag ville sortera kulspetspennor i restavfall blev jag i de närmaste dumförklarad av en hög tjänstemän inom renhållningsvärlden. Mitt motiv var att pennan ju innehåller metall och därför inte ska i brännbart. Men det skulle den uppenbarligen enligt sakkunskapen - i brännbart alltså. Och då funderar jag frenetiskt just nu med en pärm. Hur stort ringsystem i metall får det vara för att det ska gå som brännbart. Eller ska jag bryta isär pärm och ringsystemet. Och ska jag isåfall ta bilen och köra upp det lilla metallföremålet till Kronan. Hur miljövänligt är det?

Jag lyssnade på ett radioprogram häromdagen som gjorde mig ännu hispigare (än vanligt.) Det var "sopspioner" som presenterade sig med aliasnamn. Och som var anställda för att dissikerade varenda påse, stickprovsvis förstås, och skrev protokoll och märkte med gröna (godkända), organga (med tvekan godkända) och vad som hände med de alls icke godkända lyckades jag inte uppfatta.

Idag vill jag inte

skriva något på bloggen. Åtminstone inte än. Har lyckats "förstöra" den här dagen genom att ligga och dra mig till klockan 08.00. Jag drabbas av den här  "sjukdomen" vid helger och andra ledigheter. Inte trött alls och vaknar i tid. Men kommer in i "ska bara" köret även här. "Ska bara" ligga en halvtimme till och så kämpar jag och ställer om väckningen en halvtimme i taget. I början brukar jag ta stora djärva grepp en timme till - till klockan 5. Sen kan det bli en timme till - till klockan 6. Sen snuttar jag med halvtimmar - värsta rekordet från denna julhelg är "snuttar" fram till klockan 10.00. Utan synbar anledning. Jag tror på undersökningen som presenteras i DN idag - jag kan känna igen det där med att bli väckt i drömfasen är det bästa - särskilt om man haft någon ljuv dröm. Men annars tror jag mitt snuttande och kvarliggande handlar om odiciplin. Men jag kan väl behöva det då!

Fast efter 10 timmars sovande, snuttanden inräknat var jag ju lite intresserad av hur världen klarat sig utan mig. Landshövdingen och hans fru fick klara sig utan mig. Vilket de brukar få göra. Jag tycker att platserna ska lämnas till de som inte dras in i residenset i tjänsten så att säga. Särskilt nu när kaffebiljetterna begränsas. Bucht och PO Eriksson kan nog träffas så ofta de vill ändå. Media kan bidra till att låta det bli folkets arena genom en genomtänkt fotostrategi! Jag tror att kaffe och kaka är för lite utdelning för de flesta etablissemangsbesökarna!

Såg för övrigt att Fredrik Lundh var där och visade upp sin lilla Wilda. Henne intåg i livet följer jag ofta på Fredriks fotoblogg. Noterade att Wilda älskar Connex - för många symbolen för avreglering och marknadsekonomi. Framtid(s)tro för partiet!

Kapitlet sorgligt handlar om missbruk - en 22 årig kille som begick självmord. Han spelade bort en förmögenhet på nätpoker och hans föräldrar träder nu fram i Expressen. Om ett enda liv kan räddas för att vi träder fram är det värt det, säger föräldrarna. Här  håller en bomb på att brisera - hur enkelt är det inte att frestas spela mer än man har tänkt sig. Och det är som med alkoholmissbruket - tillgängligheten spär på det ordentligt. Frågan är vilka "motdrag" samhället och vi alla kan bidra med?

Usch - odiciplin igen - jag skulle ju duscha och inte skriva. Ska åka in och förbereda den arbetsvecka som stundar.

Man får lida pin för att vara fin!

Mina nya häftiga bronzepumps kändes hur sköna som helst - även om jag fick be om påklädningshjälp av jämställdhetskvinnan Ing-Marie Åberg. Men; klockan sex när jag vaknade nöp det och stack i varenda muskel i benen som jag inte visste att jag hade.

Det kändes lite häftigt historiskt att bli insläppt i det nya Kulturens hus. Vi fick vänta i cafeterian en stund innan vi fick beträda trappan upp till garderob, bubbelvin och mingel.

Alviks blandade kör stod för hänget av kläder så där fanns en och annan som jag kände. Dock var Conny ledig för kvällen - kören ska sköta uppgiften under hela invidningsperioden så han får nog chansen också.

Så in till de dukade borden - premiären kommer att gå gescwindt - för det fanns väl ett och övrigt att önska när det gällde leveranstiden av mat. men när den väl kom var den hur god som helst.  Kan tyckas lite fantasilöst med fläskfilé och potatisgratäng - men vilken gratäng. Mumsfilibabba! Och glass till efterrätt  Saken gjordes inte sämre att vi satt vid ett litet runt bord precis i hörnet mot rondellen. Och hade trevligt sällskap av Ing-Marie, hennes Fred, dennes Fredrik. Därutöver Thomas och jag!

Åsa Persson och Anders Granberg lika roliga och underhållande som vanligt. Väckte dock saknaden av Lennart då Willy Sundling fick medverka i showen på samma sätt som Lennart vid vår alliansbal.

Sen var det musik och mingel för hela slanten - vid 21-tiden insläpp för 400 ytterligare mingelgäster - vi var 400 som åt middag. Lite ofattbart att vi faktiskt då ska ha varit 800 själar - och det var inte trångt alls - det är gigantiska utrymmen.

Tur att jag får göra om "resan" nästa lördag - det är mycket intryck att ta till sig. Apropå resa så var det knökfullt på 1.10 bussen.

Och hoppas att benen hämtat sig till dess -. har inmundigat ett antal värktabletter medan jag deltagit i både hockey och utförsåkning.

Och vilken kväll!

Balen på slottet och till och med "Alliansbalen" i våras bleknar. Vilken TREVLIG kväll! Fast nu ska jag sätta mig och skriva alla förbättringar som ska till till premiären nästa helg!

Fast trevligare än så här kan jag knappast ha!

Avskalad och redo för nya lager

ja, nu är jag duschad och färdig att spackla på nytt. Ikväll är det kulturens hus som gäller. Fy vad jag är avundsjuk på männen - som alltid - nästan - har fickor på byxorna och både inner- och ytterdito på kvajerna.

Jag har väl varit dålig på att jaga väskor - men en liten guldfärgad ryggsäck skulle ju inte sitta dumt en sån här gång.

Inser att kameran blir väldigt svår att få med - särskilt som det är mors och inte får tappas bort.

Klockan 18 blir jag hämtad för intransport - så nu får jag önska er en trevlig kväll!

Sovtime!

Nu meddelas härmed att jag inte får störas före klockan 16.00 i eftermiddag - nu ska här vilas för att orka med festen ikväll!

Undrar om det är några ovälkomna baciller på väg på besök - men mitt leverne har ju mest bestått av arbete och vila senaste veckorna?

Men skam den som ger sig - tre timmars vila kommer göra susen!

Sprickan i partiet!

Bortsett från att jag kallades Supernanny och att ledarsidan i Kuriren avslöjade den "svåra och avgrundsdjupa sprickan" i partiet vad avser Fritz Olssons husen så var det inte särskilt mycket i tidningarna i övrigt. Förutom det jag skrev om i förra inlägget.


Tårttransporten gick alldeles utmärkt - välplogad väg ändå upp till tippen. Och Gubbsen var i gång och tårtan lämnades.


Och nu Camilla har jag lagt länk till dig - vilket jag trodde jag gjort långt tidigare - och det har jag nog gjort också - eller försökt. Jag förstår vilket fel jag gjorde då - och det är alltid något.

Lite trött känner jag mig idag - och för att inte riskera festen i kväll ska jag snart ta mitt pick och pack och dra. Lite ärenden på stan - både av den privata naturen och andra - sen får det bli lite middagsvila.

Jag tror trötteheten beror på lite "ångest" över att "gratisdagarna" nu nalkas sitt slut. De dagar då jag skulle hinna ikapp allt - riktigt så har det förstås inte blivit. Det som harmar mig mest just nu är att jag har ett antal bra böcker som jag borde hinna med.

Ett litet bildspel på
Norrbottens Kurirens nättidning rekommenderas


Börjar på soptippen

Godmorning - detta är eder egen Supernanny som skriver (Norrbottens Kuriren, Noterat). Morgonen ska inledas med en tur till soptippen. Det är far som ska se om "gubbsen" jobbar idag. I så fall ska de föräras en hembakt tårta. Han har fått hjälp med bilstart och annat av gossarna där uppe. Men risken är väl att det är stängt - men då får det bli ny tårta till veckan. Kan väl vara en bra början på "oxveckorna" att få börja med tårtkalas.

Det blir kontrasternas dag idag. Soptippen på morgonen och Kulturens Hus på kvällen. "Förfest" eller "provtryck" vad det nu kallades. Men roligt ska det bli att kliva innan för trösklarna där. vet knappt vilket "hål" man kliver in genom trots att jag passerar där nästan daglig dax.

Helen Doktare skriver att hon tagit timeput. Fast den har väl gett sig själv genom att Mp tappat de två uppdrag Helen har haft. Ny uppgift för mig att nämndemännens mandatperioder skulle ha begränsats. Helen berömmer sig själv att ha åstadskommit detta. Det får jag kolla.

Och BUN backar om skolnedläggningarna - vilket är alldeles utmärkt. Men varför denna omväg? Ska bli spännande att ta del av utredningen - den måste ju visa det vi i folkpartiets misstänkt länge. Större är inte alltid billigare och bättre.

Men nu måste jag dra - far står säkert och stampar sen någon timme - trots att tippen öppnar först 7. Men sen landar jag på expen - så då hör jag nog av mig. Framförallt ska ni som begåvat mig med mail under natten få svar.

Andrahands favoriterna vann!

Näst Luleå och Skellefteå är Djurgården och Brynäs mina favoriter i hockey. Men nog är det svårt att tycka det är kul att andrahands favoriterna vann ikväll! Lovar!!


Natti!


Gratulerar polisstyrelsen och centerpartiet!

Det är inte ofta jag har anlednings att känna beundran för centerpartiet (hm! ska det vara ros så får jag balansera med lite ris) men ett stort grattis för att ni gått från ord till handling.

Nu från den 1 januari har Polisstyrelsen i Norrbotten en ledamot med icke nordiskt ursprung. Torde väl vara första gången det händer. Eller har någon varit framsynt tidigare?

En duktig och sympatisk kille verkar han också vara, Nihad Hodzic.

Noterar att ledarskribenten i Kuiren inte ger mycket för mångfaldsplanen i Luleå kommun. Och nog finns skäl att fundera över vad ordet "prioritera" betyder om den planen - som varit prioriterad - inte är klar efter tre år. Och nog är det mycket bättre med verkstad enligt centerpartiet ovan.


Comeback för Toivo?

I dagens NSD kan vi läsa att det socialdemokratiska landstingsrådet Toivo Hofslagare är påtagligt störd av läkarnas påhopp.

Smygcomeback - eller bara en liten tidningsanka?

Tror faktiskt att många väljare i Luleå inte heller förstod att det var Kent Ögren de valde när de tog sossarnas valsedel i landstingsvalet. Blev till och med uppringd av folk som glada ihågen hade öppnat sossarnas valförsändelse och konstaterat att Ögren inte fanns med på listan.

Vad de inte listat ut - innan de pratade med mig - var att han återfanns på en annan lista som bara gick i delar av länet. Synd bara att fler inte ringde!

Fimpa tivolihunden!

Nu har jag bestämt mig - låt Egon vara isnaturell. Det är för tivoliaktigt med Is-Egon som byter färg stup i blint!  Dessutom trodde jag det var förbjudet med stubbning av hundsvansar nu för tiden - men Egon har mist yttersta delen av svansen. Måhända vi får skylla det på klimatförändringen?

Kupa svansen heter det visst - kanske?

Hade jag ingen aaaning om!

Att länsmuseét ska flytta. Ska allt bort till Björkskatan - och vad ska isåfall lokalerna användas till? Var det inte en insändare häromdagen som också efterlyste lite samlingar från museet? Dag för ett museébesök kanske?

Camilla Hansen hade ett inlägg i dagens Norrbottens Kurir och jag har sett tidigare på hennes blogg att hon engagerat sig i frågan.

Om jag nu tillåts skämta lite grann så har väl Camilla ett egetintresse i detta. Äkta män kan ju alltid finnas anledning att hålla uppsikt över. Och med hans arbetsplats placerad mellan stadshuset och centerexpeditionen underlättas och rationaliseras ju den uppgiften.

Ligger henne i fatet?

Tyckte Thomas analys av Mona Sahlin citatet var så bra så det måste återges på publik plats så att säga. Så här stod det på urklippet som jag slängde häromdagen:

"Förr stod det på plakaten: Gör din plikt och kräv din rätt. Nu står det bara kräv din rätt". Och trot eller ej - det är ett citat från Mona Sahlin.

Här är Thomas kommentar;

"Det verkar som om det även finns en hel del sossar som fortfarande har kvar sådana Sahlin-citat i skrivbordslådan och därför kommer hon inte kan bli partiledare denna gång heller.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=602185&previousRenderType=6"


Förolämpa inte konstnärer, kommunalrådet!

Många har de varit de insändare som påtalat eländet med klotter. Och vi har ju alla haft ögonen själva att se med. Och också förstånd att förstå att det här inte är gratis. De mesta betalas över skattsedeln - men drabbar även privata direkt naturligtvis.

Det är utmärkt att kommunalrådet nu tar initiativ till en samlad aktion mot detta. Ett tips kan ju vara det jag påtalade på arbetsutskottet för ett tag sedan. Se till att spana och stävja på bussarna. Ett begränsat område som är förhållandevis lätt att övervaka. Och där får vi även en hel del "överskottsinformation" om kanaler till droger och annat. 


Enligt uppgift lär de nya fina bussarna redan vara kraftigt nedsolkade av klottrar. Och det har ingenting med graffiti att göra. Och kommer inte att minska hur många plank än kommunalrådet ställer till förfogande.


Som kommunalrådet själv säger graffiti är konst - men varför då legitimera skadegörare och ligister genom att blanda in fler graffitiplank i diskussionen? Upplåt gärna fula betongtunnlar för graffitimålningar. Gärn fler plank. Men håll den diskussionern borta från den halvkriminella verksamhet vi nu ska ta tag i.

Det är en förolämpling att prata om seriös graffitimålning i samma andtetag som den nedklottring och nedsabbning som sker.


Godmorgon vänner!

Fyndigare rubrik än så hittade jag inte på morgonen - och vem tänder på den? Och brådis är det som vanligt. Halvsex! Tror aldrig jag sovit så mycket - och så himla skönt - som denna "förfallstid" sen före jul.

Otäckt igår med alla rapporter om klimatförändringarna - och problemet är ungefär "vem i hela h-vetet kan man lita på". Visst vi lever med ett konsumtionsmönster som inte håller - det vet vi. Men det känns som om det skrämts med vargen så länge så f-n vet om man tror när han verkligen kommer?

Men skönt är det att höra att Nikkaloukta haft minus 25 i natt.

Kul att se att Fritz Olsson-husen engagerar. I dag har vår nublivna ersättare i byggnadsnämnden, Ylva, en insändare i Norrbottens kuriren. På tvärsan med vad våran ordinarie ledamot Nisse tycker. I frågan om Frits Olsson husen går meningarna i sär och följer då inte alls några normala strukturer, vare sig partipolitiska eller andra. Karl P har satt upp fingret och är nu långt ifrån sitt "bar och riv" stuk som han inledde med. Jag hoppas vi i slutänden kan hitta något som både är ekonomiskt realistiskt för entreprenören och tillgode ser oss som vill bevara lite av gamla stadskärnan.

Och nu kompisar  - måste jag verkligen dra. Även om expen är stängd så sitter "han" ju i ryggsäcken om säger att jag ska komma i tid.

Knut - var det nog!

Visst var det Eva Rydberg - Jag har glömt vad du hette var det Knut. Spelar roll - men till nye Egon är jag lite kluven. Inte långt ifrån plåtkänning när jag passerade kulturhusrondellen på väg från klippet. Hallucination - eller var han verkligen lila - is-Egon?

Yes, efter en stund blev han gul.

Nja, jag vet inte - nog var Du snyggare naturell!

Nu har jag dessvärre gått på tomgång mest hela eftermiddagen - inte gjort mången hög glad alls. Fast jag är ju nästan i mål.

Så nu ska jag dra hemöver och se om det finns något att ta tag i där. Lite handlingar att läsa inför Brandskadenämndens sammanträde i Stockholm. Tänk ni - här jag jag suttit minst en mandatperiod - om inte två - och nu i grevens absolut sista skälvande minut av mandatperioden så ska jag få sammanträda. Det absolut första och förmodligen då det enda. Den 11 januari på Hornsgatan 2 i Stockholm. Plan 7 tror jag det var.

Jag har glömt vad du hette..

en schlagerrefräng som jag inte kommer ihåg mer av. Men jag blev just påmind om att jag inte berättat vem som stod för gårdagens citat:

"Förr stod det på plakaten: Gör din plikt och kräv din rätt. Nu står det bara kräv din rätt".

Trot eller ej - det är Mona Sahlin. Det är rejält många år sen - lappen har legat på mitt skrivbordsunderlägg många år.

Godmorgon, bästa bloggen!

Måste erkänna att jag nästan glömt bort dig. Efter ett sovtuppjuck så var det ju midnattsmässa vid datorn. Vilket innebar halvsex - och stressfaktor 5.

Idag undrar jag i alla fall hur det kan komma sig att alla tillslag mot hembrännare görs i Boden?

Personligen formligen jublar jag varje gång någon åker dit. Det finns inget försvar för att bränna själv och absolut inget försvar att  handla med sånt. Många "svensson" hävdar att det inte spelar någon roll om de som måttlighetsförbrukare köper. Men det gör det visst - skulle de inte köpa så skulle det inte finnas någon marknad och inte heller ge den tillgången till alkoholister och ungdomar. Så det så!

Åter till ruta ett: Varför mest Boden? Jag ställde frågan för ett antal år sen till någon företrädare från polisen som besökte oss i ks arbetsutskott. Svaret var då att Boden hunnit längre i att organisera kampen mot detta men att Luleå var på G.

Är det så att min mediabild är felaktig? Görs det tillslag i Luleå i samma omfattning som i Boden? Eller är det så att bodensarna är ena baddare på att bränna - att det även är Luleåbornas hemmamarknad?

Kampen mot knark är en annan aktuell arena som speglades på Nord Nytt igår kväll.
Jag blev väldigt ledsen över den uppgivenhet som tullenheten i Haparanda gav uttryck för. Inte ett enda beslag hade de gjort. Medan finska tullen tydligen gjort rätt mycket beslag. Men hos oss var de så få - bara 10 stycken och ett rejält stort område att bevaka.

Det är säkert så att det är resursbrist - men med den uppgivna inställningen att vi kommer ändå inte att kunna ta någon är det väl lika bra att packa ihop resterna?

Eller varför inte samarbeta med finska tullen - som ju uppenbarligen är effektiva - åtminstone enligt nyhetsinslaget i går.

Nu ska jag smita från jobbet en stund - för klippning.

Sovit bort hela kvällen!

Det fanns en tid då jag frimodigt sa - efter att ha "festat" hela natten med bara någon timmes sömn -  att sova hinner jag göra i graven. Men nu är jag inne i en period - sen julledigheten började - då jag sover (eller i alla fall vilar liggande) ofta och gärna. Jag kan ju fundera vilken värld jag befinner mig i - men njutbar är den. Så skulle det mot förmodan vara graven så må det kvitta.

Gjorde ett medvetet val i kväll att se Nord Nytts årskönika. Jag såg den, kvällens regionala nyheter samt Rapport - sen minns jag inte mycket mer.

Men Odell minns jag. Och Stig Björn Ljungren. Hoppfullt att nya regeringen är öppen att göra något åt de förlamande jämviktslägen som understundom uppstår i kommunerna. Har aldrig förstått varför det ansetts så "fult" att ha nyval i kommunerna. Visst kostar det en slant - men nog är väl demokratin värd det?

Önskedrömmen är förstås att kunna få ha val och välja kommunala företrädare på en särskild valdag. Det kravet som jag varit med och drivit (hur hårt vi nu drivit det) kvarstår och blir för mig allt relevantare. Men i avvaktan på detta - som främst sossarna är motståndare till - så ska vi för demokratins skull undvika såna situationer som vi haft i bland annat Jokkmokk. Och som nu utspelas där Sverigedemokraterna fot fotfäste och vågmästarroll.

Stig-Björn Ljunggrens uttalande om att extra val bara var till för att rädda det etablerade politikerna visar att inte bara politiker behöver prya i verkligheten - det gäller i hög grad forskare och statsvetare också. Hans recept var att "etablissemanget" minsann skulle avgå. Hallå, hallå! Vad menar karln - ska 20 ledamöter från vardera sidan avgå och lämna fältet fritt för den ensamme Sverigedemokraten?


Usch, usch så mycket jag skulle behövt kommentera och "få ur mig" i kväll. Istället har jag trynat på soffan - men skönt var det. Nu fortsätter jag i sängen!


Nanoteknologins och könshårssamhället vore bara det värt en särskilt mässa. Men om det kan ni läsa här!


En enkelt sätt att förgylla tillvaron!

Har en glittrig festjumper som hängt alltför länge i garderoben - så nu jag började använda den till vardags. Det är väl vardagen som mest behöver förgyllas.

Det är bara det att den släpper glitter På jumpern ser det bara ut som lite gult glitter - men där det pudras ut på golv och kontorsstol så skimrar det i alla de färger.

Nu har jag tvättat den i maskin också - tillsammans med lite annat. Efter bortskrapning från andra plagg är även hela mitt badrum förgyllt.

Så lite behövs det för att förgylla vardagslivet!

Och Stefan Tornberg har "förgyllts" med ännu ett uppdrag. Nu som ledamot i Presstödsnämnden. Det låter nästan lika maktpåliggande som Ansvarskommittén. Grattis, Stefan! Och välkommen tillbak som bloggare - men inga fler uppdrag nu - vill att du ska hinna med bloggen för det var ett bra sätt att bli uppdaterad från riksdagen.

Vem citeras?

"Förr stod det på plakaten: Gör din plikt och kräv din rätt. Nu står det bara kräv din rätt".


Rätt svar kommer senare idag - urklippet som jag sparat i mängder av år åker nu i alla fall.


Idag gifter vi oss inte, Ylva!

Hoppas du fick drömma om din nordamerikanska indian, Ylva - men "om du hyser andra planer när det gäller han" - så ska du i alla fall inte gifta dig idag. Eller överhuvudtaget gifta dig den 2 januari och det gäller inte bara 2007 utan både bakåt och framåt i tiden.

Det är
Norrbottens Kuriren som på sidan 15 tagit den gamla bondepraktikan till heders igen. Jag länkar men jag vet inte ens om det finns i nätupplagan. Tycker faktiskt det är lite svårt att hitta i den.

2 januari är enligt bondepraktikan en av årets så förkastade dagar. Då ska vi människorbarn ta oss tillvara. Det är en av de så kallade tykobrahedagar. Gifter man sig den 2 januari blir det ett olyckligt äktenskap. Med tanke på skilsmässostatistiken så gifter sig nog många just denna dag - eller så finns det många fler förkastade dagar.

Min gamla farmor - född 1874 - sa att det i bondepraktikan stod att när kvinnfolket började bära manskläder dvs långbyxor då var jordens undergång nära. Själv bidrog hon nog inte en enda dag i sitt liv till detta.


Ljuvligt att komma till jobbet och dra ut de tre skrivbordslådorna - nystädade och välputsade. Och så mycket roliga ( och mindre roliga) minnen jag hittade där i form av kort, räkningar med mera. Mina bordsalmanackor från 1986 - serien dock bruten av att ett år är borta - tillhör det fullständigt onödiga sparandet av saker. Liksom mina fickdagböcker sen 1994 - hela serien - vartenda år!

Idag ska jag vara hårdare med gallringen! Är det någon mer än jag som också när en dröm att hinna städa i datorn?


Vaknade kvart i tolv

Oj, så skönt att vakna kvart i tolv (midnatt) och inse att det är minst fyra timmars sömn kvar. Men det övergick till mardröm då jag tittade på tiden i mobilen - fyra! Klockeländet hade helt sonika lagt av. Själv får jag en otäck känsla när klockan stannar så där - din tid är ute?

Annars var det oväntat lätt att ställa om till 2007 men det brukar det vara första och andra dagen. Sen blir det "återall".

Härligt vitt ute - men temperaturen tyder på att det inte blir långvarigt - tyvärr!

Och Kuriren så tunn idag - visste jag inte att den inte ska återfinnas i min postlåda hade jag trott att det var Norrskensflamman.

Innehållsmässigt är båda blaskorna lika tunna. Ledaren i Kuriren försöker dra igång ett partiledarbyte i Folkpartiet. "Leijonborg rökt?" undras det med anledning av mätningen av partiledarnas popularitet. Känns bara som om landsmötet till hösten ligger lite fel i tiden för det - vi skulle behöva en längre process för att få politiken, organisationen och ny partiledare att gå riktigt i takt. Det kräver sitt pris och framförallt sin tid att vara ett parti i regeringsställning.


Och Bo Johansson. Obolkillen ni vet - han lyser med sin frånvaro. Rolf Nilsén berättar i sin krönika idag om när han skulle komma till Jukkasjärvi i skepnad av  Joe Hansson - men inte kom han då heller.


Såg för övrigt en intervju med hans namne - det avgående kommunalrådet i Älvsbyn Bo Johansson. En sympatisk och jordnära person. Därför blev jag väldigt förvånad när han i sin avskedsintervju framhärdade om vattenfabriken i Älvsbyn. För mig vibbade det fram väldigt slående likheter mellan Obol-Bo och den Smith som aldrig kom till Älvsbyn!

Och även om klockan fysiskt står still - så rinner tiden iväg - dags att vrida igång dag nr 2 år 2007!
Kärleken dröjer ytterligare!

Mistel till trots - kärleken skjuts ytterligare på framtiden. 100 spänn på Keno ikväll  - att läggas till de 1000 jag vann förra veckan.

Vad väntar han på - drömprinsen?

Som i ett vakuum!

Understundom genom åren har jag lidit av ren julångest. Vilket jag väl delvis ännu kan känna före jul. Stressa, stressa, springa, springa, köpa, köpa - men när julafton väl är avnjuten ( under en period av mitt liv skulle jag nog skrivit "genomlidit") så lever jag numera liksom i ett behagligt vakuum i mellandagarna!

Tiden står liksom lite stilla - trafiken på morgnarna är behagligt gles. Åtminstone fram till nyår ligger tiden framför en oändlig ungefär som barndomens vita vidder med skare. Vem hör talas om skare idag? Kan undra om mina barnbarn vet vad skare är? Ska i alla fall tala om att det inte är det obehagligt såphala som gör att farmor nästan glider in i Davids bagarstuga!

Åter till "vakuumet" - ibland pickas det hål från utansidan. Ofta i juletid får jag ett julkort från någon jag inte tänkt på på länge. Eller som ikväll ett telefonsamtal från Gina i Stockholm. Hade förstås tänkt se Eva Rydberg - men vad är Eva mot ett samtal med Gina - som med sin robusta bulgarien-svenska och alltid nära till skrattet - får själen att må bra. En "tjej" som är som en rysk docka - hon reser sig alltid!


Ibland kan man "picka" själv också. Och komma ihåg någon eller några som annars inte blir ihågkomna. Eller som tycker det är kul att just jag hör av mig. Det återstår några dagar - så jag får väl tänka till. Vad jag kan bidra med!

I går kväll var en kväll att "picka". Tack alla som skickade nyårshälsningar till mig. Ett särskilt tack till Stefan - vars hälsning kom oväntat och gladde desto mer! Själv försökte jag ringa några "dåliga samveten" men som vanligt vid tolvslaget blockeras det mesta.

Idag har jag fått en av de finaste komplimanger en mamma kan få. Utan att gå in på orsak och verkan så sa min son till mig idag: "De är lika jordnära som du är". Tack, Jens!

Kram och godnatt - i morgon är en ny dag!
Dåligt uppdaterat - eller?

Ett stort hål i bullerplanket vid Prixkorsningen - eller ska man numera säga Prixrondellen. En del sektion i kaffeved. Hann inte göra bedömningen om det kunde vara kommunen själv som haft anledning att köra fram med grävskopa eller om någon trafikant kört igenom. I såfall måtte det ha varit ett stort fordon med riktigt rejäl fart.

En kilometer senare - strax innan Haparandarondellen - stod en liten vit bil modell äldre rätt snyggt parkerad rejält långt ned i diket.

idag får jag skälla på våra lokala nättidningar - ingen uppdatering om dessa händelser som kan stilla min nyfikenhet.

I alla fall har jag just kollat papperscontainern här ute - nästan tom. Det kommer jag att förändra rätt snabbt.

Vad säger jag en morgon som denna?

God fortsättning - enligt slentrianen. Men tänk om början inte varit bra då? Jo, men det är nog användbart ändå. Har det varit skit så ska i alla fall fortsättningen bli god och bra.

Men bra verkar det ha varit såtillvida att inga nyheter som ger feta rubriker verkar ha inträffat. Men säkert kommer många små notiser som var och en kan vara katastrofer för många människor.

Själv har jag haft ett mycket lugnt firande - och bröt faktiskt traditionen att åka in till tal och fyrverkeriet i Norra hamnen. Jag vet att det inte är lönt att klaga på vädret men jag måste erkänna att det inte precis inspirerade till besök i hamnen.

Inspirerar till besök gör däremot den
rondellhund som jag inte hunnit fotografera men som återfinns på Camillas blogg.

Våran parkavdelning har ju fått så många priser men det tål att upprepas igen. DE ÄR FANTASTISKA. Tänk att ha vädret riktigt mot sig och ändå satsa på en så fin isskulptur.


Nu ska jag ta mig ur nattkläderna. Den tiden jag steg upp klockan fyra och sov till fem på sön- och helgdagar känns långt borta. Vad har hänt med mig?


Sen ska jag i alla fall ta mig in till jobbet och ta några timmars ryck med gamla dammiga pappershögar. Ett föga intellektuellt arbete - det handlar bara om att tillföra pappersreturen ett antal kilon. Men det gäller att se till att inget hamnar i fel pyts - åtminstone om det skulle råka ha namnetikett.