Jag är "på".

Skollämning och gyn avklarat. Godkänt av Inger Aurell och eftersom jag nyss varit på mammograti och det också var okej - så kan jag börja utesluta vissa kroppsdelar i alla fall.

Varit i stadshuset och blivit filmad och intervjuad av Beatrice - med kamera nr 8. Kommer i kväll.

Hämtat Marica på flyget och lämnat henne i södra hamnen för lunch hos vänner. Möjligen är mannen i familjen pappa till en skolkompis till mig - Lena Åkerlund. Hoppas hon kommer ihåg att fråga.

Fillunch med Karin.

Och telefonsamtal från en mediarepresentant som beklagade att jag slutade. "Du har varit en hedervärd politiker" - nog det finaste beröm jag fått.

Som sagt - nästan att jag börjar ångra mig - om jag varit så uppskattad.

Skojar bara förstås - det är en konst att fatta rätt beslut vid rätt tillfälle. Jag tycker bara alla omdömen visar att det är rätt - med allt gäller att man ska sluta när det är som bäst.

För övrigt lär jag ha tillskrivit Ulf Lundell Magnus Ugglas låt om att man inte får höra eftersnacket när man dör. Fast jag såg Uggla framför mig - men dom är ju lite halvgalna båda två.

Nu ska jag åka och hämta skolbarnen.


Så snabb effekt?

Folkpartiet nere på 6,6 % i Synnöve. Tänk att min avgång satte spår så snabbt!

Fast om jag nu räknar rätt på fingrarna så är folkpartiet tredje största parti . trots låga 6,6%

Lägsta siffrorna sen 1994 - året då jag klev på.

Nu blir det avgång mot Västbackan och en halvtimme drygt. Tajt program idag som jag skrev - men helgen nästan helledig - bara lite inläsning inför måndagen.


Och några kommentarer om det lokala livet kommer inte så här tidigt - ska väl ha tur om de kommer innan jag måste åka.


Överväldigad!

Jag är fullständigt överväldigad över alla positiva tillrop jag fått idag. "Alliansdrottning", "fru folkpartiet i Luleå", "färgstarkaste politikern", "BIG HUG", "den obestridlige oppositionsledaren". För att inte tala om alla som verkar tro att världen, Luleå och folkpartiet ska gå under när jag slutar. Jag lovare - det gör de inte!

Den jag blev mest rörd av är faktiskt
Davids blogg. Det är så jag strävat efter att vara - och tycker inte själv jag lyckats alla dagar. Därför värmde det särskilt!


Roligast Camillas där hon försöker pådyvla mig en massa positiva egenskaper. Som trasslar sig eftersom hon är med ena benet på Kallax på väg till Stockholm. Då kommer det "Helvete - jag får formulera mig när jag kommer hem. BIG HUG". Låter kanske inte så roligt återgivet - men för oss som känner Camilla är det - just det - hon! Härligt!


Försökt summera antal mail, telefonsamtal, sms och det är ingen överdrift om jag säger att det rör sig om 100-talet. Partivänner förstås från när och fjärran. "Medståndare" - som jag i dag valt att kalla kollegor i andra partier. Kommunalråd och kommunala tjänstemän.

Kanske ska skicka ut ett pressmeddelande och säga att jag ångrat mig. Efter alla hedersbetygelse förstår jag att detta inte kommer funka. Jag kräver att bli uppgraderad till kommunalråd, löneförhöjning, eget kommunalrådsrum  - med barskåp och massagefåtölj (notera rätt stavning denna gång, Bernt i Gävle).

Don´t worry - lagt kort ligger - och det känns faktiskt befriande. Några frågor som ställts och vars svar kanske kan intressera andra:

- Jag säger inte själv att jag är sjuk - hälsan är inte på topp - och har tillräckligt många indikatorer för att begripa att jag kommer att bli det - ordentligt - om jag inte bromsar upp rejält.

- Jag kommer att fortsätta upprätthålla min tjänst som verksamhetsledare för fp i länet på 50%

- Bloggandet fortsätter - gruppledarbasen upphör dock den 31 januari.

Tack igen alla snälla, vänlig människor som hört av er!

Mellan allt vanligt folk har de ju varit journalister och fotografer. Och besök på Radio Norrbotten . Puls. I morgon är det TV4. Nord Nytt valde att istället ringa och prata Coop Arena!

Fast jag fick en stillbild i Nord-Nytt som måste vara åtskilliga år gammal. Igenkänns på kappa , gamla glasögon och gamla snaggfrisyren.

Nu ska jag sova - kroppen är riktigt "elak" ikväll - men jag är lyckligt lottad och har ingen vilovärk. Gud vad fina "doktorstermer" jag lärt mig.

04.45 drar jag till Västbacken för att vara på plats och övervaka barnbarnens avgång till skolan. Därefter gynekologen klockan 08.20. Det besöket är ett led i uteslutningsmetoden. Som sagt T4 vid 10-tiden. Marcia anländer Kallax 10.25- hämtning. Hämta barnen klockan 13.00 från skolan. Och lite jobb ska hinnas med på eftermiddagen.

Men livet känns redan lättare - någonstans - månadsskiftet jan-februari - finns ett ljus i tunneln,

Sov gott!


Snabb som en vessla!

Jag skickade pressmeddelandet 23.09 och NSD publicerade 23.19. Strålande snabbhet!

Tur att mor och far inte läser nättidningarna - jag ska informera dem på morgonen.

Jag slutar

Idag är det dagen efter. I går på Månadsmötet informerade jag mina partivänner att jag lämnar uppdraget som gruppledare.

Idag blir det nog inte mycket tid till bloggande förstår jag med anledning av alla mail och telefonsamtal som redan börjat ramla in.


Pressmeddelande

2007-11-28

Ylva Strutz

Gruppledare (fp)


  

Jag slutar!


Jag har ikväll informerat mina partivänner i Luleå om att jag kommer att sluta som gruppledare.


Några kanske tror att det är för att jag blivit gammal och trött? Möjligen kan det sistnämnda stämma då min hälsa inte är på topp. Jag är inte direkt sjuk - men under utredning sen ett halvår tillbaka. Någon diagnos har trots detta inte kunnat ställas.


Jag har drabbats av en muskelåkomma som gett sig tillkänna sen drygt 1 år tillbaka. Senaste halvåret har den varit synnerligen besvärande och aggressiviteten på besvären är klart stressrelaterade. Detta är till men för mitt uppdrag och ledarskap främst på grund av koncentrationsproblem, fysiskt handikapp och bristande ork.


Jag är ute i arbetslivet på mitt 43:e år varav drygt 30 år i politikens och demokratins tjänst. Jag har älskat - och älskar -  det politiska livet - och därmed har det aldrig varit tal om några 40 timmars arbetsveckor. Det har varit fantastiska år - med många givande möten och underbara människor - men också oerhört slitsamt. Det är nog det kroppen signalerar nu! Det har varit svårt att erkänna men jag måste nu vara realistisk och inse att jag på allvar spelar med min hälsa som insats. Vilket jag inte har råd med som snart 60 åring!


Jag ska tillsvidare försöka upprätthålla den halvtidstjänst som verksamhetsledare jag har för folkpartiet Norrbotten.


Min avsikt är att lämna samtliga mina uppdrag som politiker på kommunalnivå! Detta kommer att ske successivt och parallellt med processen att utse ny gruppledare. Preliminärt kommer jag fungera som gruppledare fram till 080131 eller till dess ny gruppledare är på plats.


Om det finns några frågor från media finns jag tillgänglig på expeditionen torsdag klockan 10.30 tillsammans med lokalavdelningens ordförande Johan Landström.


==

Nu startar processen att utse en ny gruppledare. Folkpartiet i Luleå har många kvalificerade kandidater så något "tapp" för partiet blir det inte.   


Månadsmöte

Nu börjar de ramla in - deltagarna till Månadsmötet. Vi har som rullande fika medan vi samlas men 18.30 kör vi.

Trevligt studiebesök på Sunderbysjukhus. Och min röntgen gick bra - fast den tog en timme innan Niklas vridit knän och höfter i rätt läge.

Så nu är det bara att hoppas att bilderna är hos Jan-Erik den 10 då jag fick en tid.

Varning från Leksand för upplägget med Luleå hockey. Gör inte samma resa som vi - den har kostat multum för skattebetalarna.

Med tanke på så många studiebesök Mårten & co gjort för att titta på multiarenorna kanske det skulle vara värt med en tripp till Leksand för att se hur verkligheten blev.

Andra avdent?

Visst kan man starta julen nästa helg också. Jag fick just en aha-upplevelse att det faktiskt är nu till helgen ljusstakar och sånt ska fram och upp.

Eftersom jag har barnbarns helg från fredag - söndag så hinner jag nog inte med det. Kan tro att tomten i stadsparken ska prioriteras liksom badhuset. För att inte tala om utifall det kommer ihåg nya leksaksaffären ute på storheden - vilken jag lyckades få ögonen på igår. Hur i all friden har den hunnit komma upp? Men den var väl rätt neutral innan alla färgglada lockande neonskyltar tänts.

Men det går nog bra att skjuta det en vecka - även om paniken brukar komma krypande när den ena grannen efter den andra tänder sina stakar.

Nu ska vi strax dra mot Sunderbyn. Åter vid femtontiden.

Genomlysningens dag

Upplysningens dag - kanske - men framförallt Genomlysningens dag. Röntgen av det mesta på Sunderby sjukhus. Och så fiffigt att vår landstinsgrupp också har ett möte där - så det blir två flugor på smällen.

Apropå genomlysning kan jag undra - vad är detta? Nu är landstinget tydligen FÖR en
ny upphandling - det som avvisades av landstingsstyrelsen för bara någon vecka sedan. Och Kent "inga kommentarer" Ögren tiger som vanligt. Kanske lika bra det - det brukar ju kosta 4-5 miljoner kronor i skadestånd när han öppnar munnen.

För övrigt blir det ju lite komiskt när Kenneth Backgård kräver Ögrens avgång - det borde väl rimligen bli strömavhopp inkluderande Kenneth Backgård som är lika ansvarig som Ögren och som också borde delta i återbetalningen till skattebetalarna av de 4,5 miljoner vi fick skicka till Finland.

Och Sunderby sjukhus har visst  smygprivatiserats. Enligt båda tidningarna har ett förfärligt misstag begåtts där. Man har felaktigt opererat bort ett bröst. Så förfärligt tragiskt att jag kanske inte borde skriva om det i samband med Kent Ögren. Men med tanke på hans inlägg om att allt ont kommer från det "privata" så måste han ju få veta om denna förfärliga händelse - sånt kan ju inte förekomma i det politiskt styrda norrbottens läns landsting?

Visst är den storslagen - den där gubbkalendern från Arjeplog. Det lär väl vara den allra billigaste och allra bästa PR-grej som kommit från den kommunen. Storslagna naturbilder - och söta gubbar.

Och ni tänk er nästa kalender - då vår "sektledare" Alf Sundström och Bengt Urban Fransson poserar tillsammans.

Och idag är det så för oss Vädurar - sektledaren enligt ovan, jag och några fler. Att ingen uppgift är för stor för oss. Allt enligt Norrbottens Kurirens horoskop - och då är det väl sant.

Inte annat än tacksam och lycklig!

Nog är det mycket slit och mycket skit jag fått stå ut med i politiken. Men när jag möts av sånt här när jag kommer hem efter att ha visionerat om hur jag ska ha det i Luleå som 102-åring i Luleå år 2050 - då tåras det nästan:

"Hej Ylva!

Du verkar alltid vara på allerten. Det är konstigt att inte FP

åtminstone i Luleå harmajoritet för det verkar ju som om det

är du som har hand om förståndet när det gäller kommun. Jag

tänker då på det här med Luleå hockey."

Kram alla! Kan bara känna mig tacksam och lycklig!


Tack EU!

108 friska miljoner tack vare EU!


Hem och vända!

Nu ska jag hem och vända - och tillbak till mötet med Anders Bylund.

Eftersom jag ändå måste posta brev före klockan 17 - och jag har kläder mer lämpade för julgransbelysning än att sitta inne i värmen på Quality så får det bli så.

På allas läppar

Luleå hockey och Coop Arena. Jag hann precis anlända stan vid 9-tiden så ringde TV4 och vill se mig i stadsparken för en intervju.

På väg dig ringde Sandor från NSD. Och nu för en stund sen Köjs från Kuriren.

Vad jag tycker?

Så klart ska vi sälja till Luleå hockey. Minimum de arenor och hallar som de nyttjar. Jag delar uppfattningen att de ge dem mycket bättre förutsättningar att utveckla sin verksamhet.

Men;

Jag är mycket tveksam till priset - eller snarare till vad det är vi ska få för 11 miljoner mer i kostnad under 30 år. Ännu mer förvånad att inte kommunen verkar bry sig om att säkra namnet Luleå via avtalet. Verkade yrvakna över min fråga att kanske gardera oss för en Luleå hockeys "Bert Milton".

En viss del kan förstås räknas bort från de 11 miljoner för kostnader vi ändå skulle haft på de 12 miljoner som finns i nuvarande investeringsbudget för hallarna.

Det här måste absolut genomlysas innan folkpartiet ens blinkar ett godkännande till detta,

Säger som Mattias Karlsson i någon av tidningar - vi har varit för att sälja till Luleå Hockey under lång tid. Men det var nog ett något annorlunda upplägg vi tänkt oss.

Jag hör också en viss oro från konståkningsfolk och småklubbar. Blir det även fortsättningsvis så att tunnklädda konståkare ska vistas i de ouppvärmda hallarna och blir det andra än ungdomar under Luleå hockey som kommer att få något.

Sen hörde jag att även curlingen gurglat - men har glömt var.

Apropå gurgel så är det långt ifrån alla i s-gruppen som likt Karl P jublar. Det liknar nog med rätt högt gurgel - å andra sidan är det ju van att inrätta sig i ledet.

Ingen partimegafon

Hon har förundrat mig många gånger. Hon har till och med skrivit lyriskt om folkpartister. Jag har förundrats över att hon inte fått sparken.

och nu ger hon ett godkänt till regeringen och Reinfeldt.

Lena Melin var namnet.

Utan andra jämförelser

Hörde på TV också om den här cykelstjärnan som slutar. Och utan andra jämförelser så kan jag undra om en vanlig en - som jag - också kan drabbas av sånt här. Jag menar jag är ju varken "stjärna" eller ute och cyklar. Även om en del kan tycka det senare.

Piggt och roligt var det i går på fullmäktige - men efteråt känns det som en ångvält gått över mig. Så känns det idag igen - så nu ska jag försöka ta det lite lugnt på morgonen.

Har lovat hjälpa far med en utegransbelysning och då måste det väl helst ljusna lite innan jag åker.

Fast lite skämt åsido så kanske det kan vara ett tips till "coachern" Jan-Erik att kolla det där hormonet  - om det inte varit med bland alla "blodrör" jag lämnat.

Och när jag läser om Överkalix fullmäktige så undrar jag om inte de också haft någon form av homoniella rubbningar. Kan det verkligen vara rätt att alla utom två ska kunna jävas ut?

Vi har ju haft fråga om att inte bevilja ansvarsfrihet även i Luleå kommunfullmäktige under min tid - för skolstyrelsen - och inte var det en enda som fick lämna. Trots att vi var många som satt i styrelser och nämnder.

Så jag undrar - vad är detta? Fast det handlade förstås inte om ansvarsfrihet här - utan om att godkänna revisorernas avsägelse. Men underligt verkar det.

Nå som sagt - nu ska jag röra mig långsamt här hemma några timmar till - så hörs jag från expen vid 10-tiden kanske

Färdtjänsten bäst!

Snuvig har jag blivit också. Inte trodde jag att Johan var SÅ  "potent" att det smittade på mindre än en timme efter kramen. Okej du varnade mig!

Bästa debatten missade ju förstås all media. En av de första åtgärder Karl P vidtog vid tillträdet var ju att flytta alla interpellationsdebatter längst ner på föredragningslistan - så att så få som möjligt ska lyssna när aktuella frågor - ofta kontroversiella - frågor lyfts.

Den här gången får jag säga att det var synd för Karls del. Han visade faktiskt upp vissa empatiska känslor och förståelse för de som inte har så hög röst. Hoppas att det inte stannar vid en läpparnas bekännelse!

Och lite stolt över mig själv är jag också. Som ids och orkar ligga i. Karl sa i sitt svar att kommunfullmäktige skulle ligga på. Men det är nog samma sak vi menar.

Vi måste påminna varann om att färdtjänsten faktiskt är till för att utjämna skillnader mellan oss som är någorlunda funktionsdugliga och de som inte haft/har samma tur.

Det är ju inte slugt att en ungdom på Mjölkudden med funktionsnedsättning och därmed färdtjänst ska betala 2x65 kronor för att ta sig till en bioföreställning medan en dito ungdom utan funktionshinder bara betalar 2x8 spänn.

Och lika orättvist är det i hela färdtjänstsystemet. Men Karl ingav mig visst hopp - och orkar jag inget annat framöver så ska jag jaga honom i denna fråga.

För ett liberalt samhälle har sin utgångspunkt hos dem som har de sämsta förutsättningarna!

Har lämnat arenan

Nu är jag återkommen till expen. Har lämnat arenan i dubbel bemärkelse. Det vill säga inte stannat på presskonferensen som säkert kommer att handla mycket om Luleå hockey och Coop Arena.

Idag blev det skarpt läge.

Enkelt uttryckt så kostar det kommunen ca 11 miljoner mer per år. Mot det ska ställas att vi får tillgång till ytterligare en hall - D-hallen. Men frågan om hur mycket ökad halltid som inryms i de 11 miljoner mot dagsläget förblev obesvarad.

11 miljoner är mycket pengar - inte minst i dessa skolans besparingstider.

Nå nu får vi tid att diskutera frågan fram till 17 december då den ska köras genom utskott, kommunstyrelse och fullmäktige samma dag.

Annars var det mycket intressant idag - med utredningar om strategiska hamnar, flyg och terminaler där Luleå verkligen ligger i vinnarhålet.

Vår motion som om personalstipendie eller medarbetarstipendie som det kallas fick regler och riktlinjer. Riktigt roligt att vi bidragit med det - tack till Els som först väckte det i landstinget.

Nu ska jag äta för att försöka få tillbak lite ork inför kommunfullmäktige.

Tvättbräda

Nu kan jag meddela att jag skakat mig ända hit. Från "fotbollskorsningen" och in till stan var det rena tvättbrädan - och inte jämna små bulor som på tvättbrädan. Här var varje meter en ny överraskning.

Och faktiskt överraskande mycket mer snö i stan än i Sunderbyn.

Och en hälsning har jag med mig från mor. Det värsta med färdtjänsten är inte priset - utan att hon inte får använda den till de nästan enda resor hon behöver - till apoteket, vårdcentralen och sjukhuset.

Fast hur är det med Apoteket - får de inte åka dit heller?

Äntligen måndag

Jag har sagt det förut - jag gillar måndagar. En helt ny osprättad vecka. Fast det är ungefär som en maska på strumpan - den pillar iväg himla så fort när den börjat.

Hoppas det inte bara var den kvardröjande säng- och värmedyna värmen som gjorde att det kändes lite vinteraktigt när jag stack ut handen efter tidningarna. Nu är det så lagomt med snö - och vi vill inte ha någon mer tö nu.

Apropå tidningarna så kom de inte förrän tjugo över fem i morse. Jag hann maila med min fullmäktigegrupp och en vän i Boden. Och före det hade jag förstås duschat,. klätt och spacklat upp mig - så sån var jag när tidningen äntligen kom.

Det var inte så mycket annat än tomtar i tidningarna idag. Fast de boende på
Knöppelåsen tycker nog att Karl P också ska räknas in bland "tomtarna" - fast en annan typ än de som kommer med julklappar. 3G masten som byggt in i en flaggstång mitt i ett litet villakvarter. Det var Karl P som ensam drev frågan om att köra över byggnadsnämnden och beställa en ny detaljplan.


Det var faktiskt riktigt roligt på de PTU där vi hade ärendet. Just när en ledamot - kraftig opponent mot master och eventuell strålning - argumenterat färdigt ringde dennes mobiltelefon! Tur att det finns master trots allt! Leva och lära ni vet.


Nå nu ser dagen ut som följer. Tidningsleverans och kaffe hos mor och far. En snabbvisit på expen. APU klockan 08.15. Luleå kommunföretag ca 10.30. Kommunens presskonferens 11.30. Kommunfullmäktige 13.15. Nä - jag ska inte sia om vilken tid det slutar.


Min nya varma kompis

Har haft en skön stund med min nya varma kompis - värmedynan. Den är go och lindrar det onda - i alla fall för stunden.

En skön stund också i telefon med kompis Märta. Även om vi faller in i att jämföra krämpor. Men vi är duktig på att "svära" upp åt varann när det blir för mycket jämmer.

Och nu väntar jag på slalom, Ettan gick inte så bra för svenska tjejerna. Knappt att Anja och de andra kom med till andra åket.

I väntan på detta läste jag nyhetsbrevet från Olle Wästberg. Olle har varit riksdagsledmot med mera för folkpartiet. En av mina ideologiska favoriter. Han har också varit något sånt där sändebud i New York och skriver en hel del om USA.

Denna tycker jag är tänkvärd . eftersom jag häromveckan fick exakt samma budskap från han som var på Kulturens Hus. Han vars namn jag inte kommer ihåg - men som var med och grundade tidningen Gringo - jag har skrivit om honom tidigare.

Hans pappa jobbade som taxichaufför i Sverige - medan pappans kompis som hamnat i Kanada hade fått ett jobb där som motsvarade hans utbildning.

"Ett folk går under i det svenska systemet

I en lysande artikelserie har Göteborgs-Postens reporter Christer Lövkvist

(han borde vara en given kandidat till nästa journalistpris) gått på djupet

med vad som hänt med den somaliska folkgruppen i Sverige: ²Ett folk med

tusenårig historia håller på att gå under. Mitt ibland oss. I Göteborg år

2007. Högt på listan över skyldiga står somaliska pappor som överger sina

familjer. Det svenska bidragssamhället och den stängda arbetsmarknaden

bidrar till katastrofen, som kan avläsas i grov kriminalitet, utbrett

missbruk, bidragsfusk, usla skolbetyg, splittrade familjer och skyhög

arbetslöshet.²

Förklaringar till att det gått snett finns det gott om. Somalierna kom hit

under en svår arbetslöshetsperiod och hamnade i bidragsberoende. Men

somalierna kom inte bara till Sverige. En stor grupp utvandrade till

Minnesota i USA. Människor med samma brist på utbildning och samma

kulturella bakgrund. Och där lyckades de!

Budskapet som mötte invandrarna var tydligt: Välkommen till Minnesota, se nu

till att försörja dig! Och så skedde. Mängder av somaliska småföretag

bildades, det slumområde dit många somalier flyttade har tack vare

somalierna ryckts upp och brottsligheten har minskats.

<http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&amp;a=378763>

Också bokförlaget och tankesmedjan Zufi har genomfört en debatturné och

publicerat en bok (Benny Carlsson: Somalier i Minneapolis - en dynamisk

affär) om somailerna i Sverige kontra USA:

<http://www.zufi.net/page008.html>"

Men jag är övertygad om att Nyamko ska vara med och ändra på detta!


Slö bloggare

Det är liksom att jag kommer av mig när jag varit från bloggandet flera dagar. Eller så är det så att de kommunala handlingarna varit så intressanta att jag glömt tid och rum.

Faktiskt delvis det senare. Färdtjänsten är ett speciellt kapitel. Tydligen har de ändrat i reglerna så att nu kan funktionhindrade faktiskt beställa färdtjänst även på natten. Men då får man betala en särskild taxa. Och det kunde väl vara okej om det är under den riktiga natten då ju även människor utan funktionshinder faktiskt måste åka egen bil eller taxi.

Men "nattaxa" för färdtjänst gäller från klockan 19.00 till 06.00. Vilket innebär att en ungdom från Mjölkudden kan ta bussen in till stan för runt en tia (Hollorabatter med mera) medan en funktionshindrad ungdom hänvisad till färdtjänsten får betala 65 spänn.

Det var faktiskt värre än jag trodde!

Men nu ska jag dra hem - ska handla åt mor och far och det bör helst levereras före bingolotto börjar klockan 18.00.

Thomas - vår "regiongubbe"

Styrelsen utsåg i går Thomas att vara våran ´"regiongubbe" det vill säga vara vår ledamot i den regionbildningsgrupp för de 4 norrlandslänen som ska sondera förutsättningen för en regionbildning.


En grupp som milt sagt jobbar i motvind just nu när statsministern pekat med hela handen. Men någonstans läste jag att det jäser i moderatleden - i Dagens samhälle var det. Anders Knape, ordförande SKL, är riktigt för.


Frågan är hur mycket mot eller för moderaterna är egentligen?


Fast vår - Folkpartiet Norrbottens sits är inte mycket bättre. Vi jobbar i motvind för att gå mot ett system med bara två beskattningsnivåer. Vi fick ordentligt stryk på landsmötet.

Fast själv blir jag mer och mer övertygad om att det är rätt att föra över sjukhusvården till staten. Det skulle öppna för mer av både öst och västligt samarbete även över nationsgränser.


Och i vilka former vi då skulle samarbeta om den lilla (om än viktiga) rest som blir kvar i regionen skulle nog bli enklare att lösa.
Ingjuter lite mod

Ni som behöver ingjuta lite mod i tillvaron bör läsa den här artikeln.

Allt är inte bara jämmer och elände.


Själv är jag nu på expen. Hitintills har jag inte kommit längre än sortering av kvitton, lappar och post.


Men nu ser jag träet i skrivbordet så nu börjar det vara läge att plocka fram lite promemorier.


Och äntligen - nu börjar sportradion. Jag hade sett fram emot att lyssna på det - och så var det svensktopp för hela slanten.


Men nu börjar det.


Lite bilder

Från Cecilias besök den 21 och fram till igår.

46461-732

Cecilia - just vid ankomsten - med kappan fortfarande på. Flygförsening med 1 och en kvart.

46461-733

Så det bar av raka vägen upp i talarstolen. Här med Olga Bardh tavlan - som jag missade att fotografera - i bakgrunden.

46461-734

Nu är vi förflyttade till fredag och fikat med förbundsstyrelsen för Studieförbundet Vuxenskolan på Våran Gård i Saltsjöbaden. Från vänster Staffan Nilsson, Berit - fru ordförande vars efternamn just nu lyser med sin frånvaro. Men sen Lasse Ohlson, Sarah från Vi Unga och med nacken mot kameran Monika Nordin Stolpe.

46461-735

Fler förbundsstyrelse kompisar - Arne Kanth och Julia Färjhage.

46461-736

Och här min färgstarke kompis Nils-Ingmar Thorell från Blekinge. Ett riktigt modelejon!

46461-737

En fantastisk anläggning på många sätt. Ett av dem att det fanns konst i alla dess former - både ute och inne. Både tavlor och skupturer. Både glas och betong - här glas varianten. Måste faktiskt läsa på internet om Våran Gård.

46461-738

Och här var det bärbara på rad - fem stycken. Och konkurrens om att sitta nära vägguttag. Jag känner mig lite omodern utan.

46461-739

Nu är vi förflyttade både i tid och rum. Älvsbyn på fredag och konferensens yngste deltagare Niklas Kotavuopio Jatko.

46461-740

Kvällens vickning. Åke B nere i vänster hörn. Raden från vänster Ulla Bergström, Marjatta Päkkönen, Karin Lundgren och hennes dotter Sofie Pettersson.

46461-741

Och här har vi Eino från Lovikka.

46461-742


46461-744

46461-743

46461-745

46461-746

Och så är det lördag och flera intensiva grupparbeten.

Vin och vatten

Det blir så mycket att ta till sig med olästa lokaltidningar från dagarna plus att scannra över de viktigaste nättidningarna.

Men som vanligt både vin och vatten. Härlig "seger" för Kalla - pallplats. Luleå hockey föll i sd mot Brynäs. Jag följde den matchen på sportradion så jag visste.

Efter en natt med värmedyna känner jag mig någorlunda återhämtad - i all fall för att dra till jobbet och få ordning på alla papper.

APU i morgon förmiddag, 08.15 - inläsningen ogjord. Och så ett sammanträde med Luleå kommunföretag AB, ca 10.30. Presskonferens 11.30. Och sen kommunfullmäktige 13.15. Men ingen kvällsaktivitet i morgon - om jag minns rätt. Fast fullmäktige kan väl dra ut så det i alla fall snuddar kvällen.

Kära dagbok - blogg!

Jag har inte glömt Dig - men hemkommen efter tre intensiva och trevliga dagar är det inte mycket ork kvar i "gammelkroppen".

Har vilat med värmedyna sen klockan 18 - och ville så gärna sova en stund - men ibland är det tji. Sova är vägen till hälsa och välbefinnande - du har rätt Maija Ruisniemi.

Men för i kväll får det bara bli ett tack till alla trevliga människor jag mött. SV-folket (Studieförbundet Vuxenskolan) på Vår Gård i Saltsjöbaden.  Riktigt lärorikt och givande 2-dagars sammanträde.

Och sen alla mina vänner i Älvsbyn. Ibland känner jag mig som maffiaboss - alla ingår ju i Familjen. Men som alltid är tiden för knapp att hinna med de små mysiga samtalen med var och en av deltagarna.

I alla fall så älskar jag er alla!

Frågan är om ni alla kommer att älska mig - sen jag i morgon någon gång lägger ut alla bilder av er?

Höres!

Pyton!

Usch ja - det luktade verkligen pyton över Sunderbyn, Faktiskt inte ofta jag känt det här uppe i byn - Hammaren är värre drabbat.. Men det är fullständigt oacceptabelt.

Och så ska jag passa på att skvallra. Jag såg det själv förra veckan. Sopbilen kom - tog först den gröna tunnan och sen den bruna och hällde i samma pyts.

Lisbet "erkände" vid senaste sammanträdet att de gjorde så för hyreshus med soprum - men att det sen sorterades med grävskopa uppe på sorteringslinjen på tippen.

Men nu var det faktiskt också på villaområden.

Och hur bra sorterat blir det med en grävskopa? Med tanke på den pettimeter nogrannhet som ska prägla vårt sorterande för att inte riskera böter?

Man måste nog leva som man lär om trovärdigheten och åtlydnaden ska fungera.

Gäller också Olle Lindström i Boden som trotsat de offentliga upphandlingsreglerna när han anställde en kommunchef på konsultbasis via dennes företag.

Ja, men vi skulle bara ha Caj Skoglund, sa Olle i Nord Nytt igår. Men så anställ honom då. Jag kan fundera om det finns skäl likt Göran Persson för att ingen av parterna verkar vilja ha vanlig anställning? Men sån skatteplanering kan väl inte Olle Lindström medverka till. Det tror jag faktiskt inte med tanke på hur sossarna fått kräla för de felaktigt utbetalda pensionerna.

Nu drar jag om en kvart - då blir det bloggvila!

Bloggdöd!

Inget som doktorn rekommenderat - men nu blir det torka på bloggen.

I morgon bitti hämtar flygtaxin 06.30. Blir i "08-området" torsdag-fredag - och i Älvsbyn fredag-lördag.

Så det blir nog inget bloggande.

Men lördag eftermiddag - då ska jag berätta om äventyren på "Vår gård". I Saltsjöbaden - men visst luktar det LRF ändå??  Trots Saltsjöbaden!

Kan vara förödande med god mat. Säger bara Sånga-Säby för er som är initierade!

Och kom ihåg att njuta av livet!


Ingen krydda i tillvaron

Det blev ingen krydda i tillvaron i kväll. Jo, det blev det faktiskt. Jag gav mig tid att åka förbi kompis Birgit - och dricka kaffe. Fast det var förstås för att hon skulle fixa att min bil finns på Kallax när jag landar på fredag eftermiddag.

Annars var det meningen att jag skulle vara på kryddparty hos svärdottern i kväll. Jag ringde och kollade om hon var "beroende" av mig det vill säga om hon fick ihop tillräckligt många gäster för att "kryddvärdinnan" skulle vara nöjd. Och så var det!

Det var därför jag hann med att hälsa på och sitta någon halvtimme med kompis Birgit.


Och jag har lagt några hundralappar i svärdotterns hand att köpa läkande kryddor till mig.


Jag kan undra vad man ska ha utifrån brevet jag fick från doktor Jan-Erik idag? "Oförändrad sänka på 28" - för högt. "Men ingen aktivitet i snabbsänkan (CRP)" - det låter väl positivt? Men visst visar det att vi alla blir yrkesskadade - varför skriver han ett förtydligande med "CRP" till mig? Förväntas jag klara det bättre än "snabbsänkan"?


Och så grädden på moset "De rheumatiska proverna var negativa". Nä, stopp nu - kom ihåg att "negativa" på läkarspråk är positivs för dig! Men hur stavar Du "reumatiska"?

Ja - fast allt som inte dödar - det härdar!


Igen med McDonalds?

McDonald och Luleå verkar inte riktigt harmonisera. Som jag skrivit om tidigare så "kördes" de bort från stan de två första gångerna de försökte etablera sig.

Och fick ha specialregler och tillhandahålla knivar och gafflar som inte var deras koncept på annat håll.

Det hjälpte inte då.

Och nu
slår de igen på Storgatan. Kan undra hur mycket det är påverkat av buslivet - och vice versa. Fast ska småglinen slåss nu då?

Missade Olga Bardh

Det är ju liksom hur roligt som helst att få lyssna till den liberala EU-minister Cecilia Malmström - just i olga Bardh rummet.

Man känner liksom historiens vingslag från en annan stark liberal kvinna!

Såg att de nu också fått upp en tavla med bild och lite historik om Olga.

Skulle jag fotografera och skicka till Cecilia. Hann bara kort berätta att rummet faktiskt var uppkallat efter en stark folkpartistisk kvinna.

Det var som lite ont om tid - planer försenat en dryg timme - så Kurirens intervju fick styckas i två bitar - en på Kulturens Hus efter anförandet och sen skulle det bli 10 minuter till på landstingshuset.

Nu är jag tillbak på expen. Ska lägga sista handen vid Älvsbykonferensen - eftersom jag åker direkt från flyget till Älvsbyn på fredag. Sista budet är nu att Birgit kommer att köra ut min bil så den står på Kallax när jag kommer. Perfekt.

Inser nu också att söndagen är räddad - all inläsning för måndagens sammanträden får bli på söndag. APU - och itnerpellationssvar till fullmäktige.

Proppfylld dag

En dag fylld av "årsdagar" för många. För mig själv handlar det om att det är 39:e årsdagen av min enda förlovning. Så nära äktenskap jag någonsin kom. Det är det jag säger att "måttbandet" börjar vara kort och mycker är ogjort.

Får gratulera objekter för min förlovning - Roland - på hans 58 årsdag. Och Lars Leijonborg dito.

Gustav Hansson 61, Elna Sundvall 85.

Och Linda Sundström, 22.

Grattis på era födelsedagar allihop - och använd resten av "måttbandet" på ett klokt och njutbart sätt.

Får väl gratulera tjänstemännen på landstinget - som kommer att få sin sak prövad när nu
Textilia överklagar landstingets upphandling.

En fällande dom för landstinget borde väl i rimlighetens namn innebära att vi får gratulera någon - eller till och med några - som nya landstingsråd?

Grundlagen försvagar vår demokrati, skriver företrädare för junilistan. Vi som har sett morgon TV vet att det är andra krafter som utgör det hotet - bombningar mot åklagare - som var i Trollhättan - ingenting annat vad än jag skrev.

Ni som vill ser och vill höra om möjligheterna med EU och nya reformfördraget kan dra er till Kultuarens Hus klockan 12 idag. Under en timme berättar Cecilia Malmström. Och rappar du på och är i tid så bjuds det tydligen på mackor och kaffe.

Om jag nu ska avsluta med gratulationer så får jag gratulera de lokala kd:arna till att ha partiledarbesök idag. Det lär inte vara statsrådet Hägglund utan partiledare Hägglund som besöker länet. Lycka till Erika och ni andra.

Luleå vann med 2-2

En gammal klassiker i Sunderbyn. "Heden vann med 4-4" något som far brukar återge. Ett citat från Einar Sundvall men jag har glömt vad poängen var.

Fast jag säger som Einar Sundvall. Luleå hockey vann med 2-2 mot Linköping. Eller hur, Johan?

Dj-a jul!

Eller i alla fall julgransbelysningar. Nu har jag "grälat" med far efter att ha pillat med en fönsterbelysning bestående av en gammal (säger gammal) ljusgransslinga.

Jag vill vara lite metodisk i mätandet och kollandet av vilka lampor vi stoppade dit - medan han blandade friskt bland hela och trasiga lampor av olika styrka.

Men den skulle minsann lysa i morgon när jag kom dit, var det sista han hälsade.

Men jag har ett trumfkort i ärmen - i morgonbitti kastar jag upp två julgransbelysningar - fungerande sådana - bara att välja.

Och kunde väl tänka mig att rätt rad på Keno såg ut så här:
Rätt Rad: 1  4  6  9  12  13  14  21  22  28  30  35  36  43  47  50  51  64  65  68 


Den ger 1 miljon och den är inte min. Men att få 0 rätt är också en konst som belönas me 5 kronor.

Ett svenskt FBI?

Rekommenderar Berndts bloggning om ett svenskt FBI. Den bloggen är för övrigt som oftast både rolig och lärorik. Lägg den som din favorit det har jag gjort.

Men åter till FBI. Inte behöver någon leta särskilt länge för att förstå att förstärkning måste till mot den grova brottsligheten. I Malmö smäller det bomber daglig dags och senast hemma hos en åklagare. 15% av åklagarna sägs vara utsatta för hot. Expressen.

I Norrbotten verkar drägget vara kreativare än på andra håll. "Indrivarna" som inte fick betalt som de skulle ha injicerade ormgift i benet på sitt offer.

Och i Aftonbladet - men det gick inte att lägga in den bredvid Expressen - det liksom kopplade till samma länk. Så nu provar jag här. Vad spännande att se vad som ligger bakom länkarna.

Det tänker jag ibland - tänk om jag någon gång länkar till något "galet". kanske jag redan har gjort fast ni varit finkänsliga nog att inte säga det?

Om det är rätt?

I DN frågar man efter om det är rätt att plocka ut småungar för elitsatsningar. Den frågan går inte att besvara - det är naturligvis fullständigt sjukt.

Vilket man nu också visat i en avhandling - många talanger missas för att barn mognar olika sent.

Nog finns det väl anledning att fundera hur skattebetalarnas stöd till idrotten fördelas?

I ohäpp - upprördhet - lyckades jag också rösta för att det var rätt. Så ni någon som inte har rösta än - gå in och rösta nej och neutralisera mitt feltryck!

Och nog får vi väl fundera hur sjukt det är med mig - igen. När jag kom från en kortare tripp ut i ärenden möttes av av en låst dörr till expen.

Återigen hade jag låst in Karin när jag gick därifrån!! Men visst är det bra att jag är rädd om min arbetskamrat - fast att låsa in henne för en halvtimmes bortavaro kan väl kännas lite överdrivet.

Och att jag dessutom inte är medveten om det!

Så mycket verkar det inte ha hänt ute i stora världen. Fast det är förstås fruktansvärt att uttrycka sig så när den fasansfulla naturkatastrofen inträffat i Bangladesh. Fast de känns inte som om det är på var mans läppar. Orkar vi inte ta det till oss? Långt ned på Aftonbladets nättidning. Och lika långt ner i Expressen.

Nu ska jag i alla fall dra hemåt - orkeslös igen. Men vänta i morgonbitti. Som jag sa till Karin idag - fram till tolv är min tid - från fyra på morgonen fast. Fast nu är jag i en period på kvällströttheten är besvärande. Jag skulle behöva jobba ett par timmar till för att vara ikapp inför stockholmsresan.

Vem har snott november?

Fick en aha upplevelse av det mindre trevliga slaget igår - börjar vara alltför vanligt för tid i allmänhet. Helt plötsligt pratade vi om 26 och 27 november. Och jag kunde bara spontant högt för mig själv frågade vem tusan som snott november månad?

Snott hade han gjort - den 51-åring som man nu hittat i utlandet som hållit sig borta i 7 år efter grova ekonomiska brott. Riktigt tjenligt åt vederbörande- dock torde det inte vara Obolmannen.

Hörde att man i Göteborg nu invigt en anläggning för fjärrkyla. Skulle spara utsläpp motsvarnde 10 000 bilar på årsbasis. Hur kan det komma sig att vi i Luleå - trots gott om kyla och kompetens via univiesitetet fortfarande bara befinner oss på försöksstadiet?

Drinken
Mint julep måste jag erkänna att jag aldrig hört talas om. Dock går den tydligen inte att dricka ens när man druckit 10 öl före - frågan är väl om man kan och om det är lämpligt att överhuvudtaget dricka något annat än vatten efter 10 öl?

Skolan i Luleå gräver sin egen grav - kritik mot hur Luleå kommun hanterar skolfrågorna. Precis vad jag påpekade i går inför revisorerna. Det fanns en uppgivenhet bland flera sossepolitiker som mest konstaterade att de måste sitta och titta på medan fristående etablerade sig. Självfallet är det inte så - men ledningen måste se till att våra kommunala skolor får mer långsiktiga spelregler. Nu får de mest ägna kraft åt oron för vad som ska hända istället för att utveckla kvaliteten så att eleverna vill stanna. Här är ytterligare två artiklar som "skottar" graven. Sorry - det blir bara en - artikeln om att Kvarnåskolans framtid utreds igen finns inte med på nätet.

Det är nämligen ingen kraft från ovan som bestämmer. Det är föräldrar och elver som väljer den skola de anser är bäst.

Och ledaren i NSD tycker att 10 miljarder inte är så mycket att väsnas för. Och har kommit fram till att det bara är 2% av det som totalt betalas ut i trygghetssystem via Försäkringskassan. Vi är nog en del andra som kan se mycket i våra trygghetssystem där 10 miljarder skulle göra gott. Men NSD tycker uppenbarligen att de ska betalas ut till fifflare istället. För tro inte att det är de mest behövande som är "kreativa" nog att utnyttja och fuska med systemet.

Ja så har vi då våran egen utdragna tvättsåpa. Nu säger Kent Ögren nej till att ompröva beslutet. Eftersom det är exakt samma procedur som förra gången så lär det väl kosta 4-5 miljoner i skadestånd igen. Vi får väl se vad revisorerna isåfall säger - det här är också exakt det som gjorde att revsiorerna förra gången prickade nästan hela landstingsstyrelsen.

Om jag vore Kent Ögren så nog skulle jag försöka limma lite extra på sugproppen som han uppenbarligen har på taburetten! Faktiskt är det väl så att om mitt scenario blri verklighet så bör innehavarna av småtaburetterna också hålla i sig.

Undrar om det är samma tjuv som stjäl min tid på morgonen som stulit hela november?

Ha en bra dag!

Ta mig rackarn!

Om den inte är uppmärkt från just Haparanda rondellen och bortanför lilla rondellen vid Silverhuset Aurorum. Tre Haparandavägen finns det - Luleå, Sangis och Haparanda.

Och när jag ser det utmärkt så käns det riktigt bekvämt att säga Haparandavägen. Var ju ockå het när vi stred för en annan sträckning av Björkskataleden än den som nu är på G.

Det är nog den sena - eller tidiga - timmen som får mig seg.

Haparandavägen?

Det som sägs på TV eller skrivs i Kuriren är förstås sant. Men är det bara jag som har svårt för positionsbestämningen "Haparandavägen". Haparandarondellen går bra - men Haparandavägen?
Ska slå på Eniro och se om jag är helt fel ute!

Fast jag kan nog förstå att det avses anslutningen över Porsön mot E4:an.

Tokig tid att vara uppe -halvett en blåmåndag som blivit tisdag! Godnatt!

Jag kan undra..

hur mycket det hör bötandet fram och tillbak gynnar de som verkligen drabbas? De som inte får sitt gruppboende eller äldreboende. Eller inte får andra stödinsatser man tillerkänns men som kommunerna inte verkställer.

Självfallet ska det vara blåslampan i baken för det här viktiga insatserna.

Men är det här verkligen rätt metod att driva på kommunerna? Eller drar det bara gemensamma resurser genom domstolsförfarande?

I goda revisorers lag

Så har vi varit i la med revisorerna hela eftermiddagen - eller i alla fall till kvart i fyra.

Lite teflonstuk på kommunalrådet understundom - det vill säga all eventuell kritik eller förbättringspotentialer bemöttes av hur bra allting var.

Men jag tycker revisorerna är pedagogiska och bra. Herr ordförande Lars tycker jag vuxit rejält med uppgiften.

Och Margaretha Lindbäck hade ett bra inlägg. Lotta Lindgren tyckte att för få av oss var aktiva i debatten. Men Margaretha försvarade med att det faktiskt tar tid att sätta sig in i styrningsmodellen och att det faktiskt är en rätt ny besättning i kommunstyrelsen.

Från PTU redovisade jag väl egentligen tidigare de två mest kontroversiella ärendena - Lulsundsberget och ärendet om masten i Bergviken.

Hajen 9 går ut på anbud - med fri prövningsrätt. Så får islamiska församlingen liksom andra möjlighet att bjuda på fastigheten. Det finns en tendens att egna kommunala förvaltningar helt plötsligt får nyvaknat intresse för fastigheter som ska försäljas. Men Mårten drog då tillbak fritidsnämndens "option" att nyttja den som ungdomsgård.

Och Annika - miljöpartiet - hade lämnat när vi beviljade medfinansiering för att utreda förutsättnignen för tillverkning av kapslar som ska ta om hand använt kärnbränsle. Vi var tydligen flera som funderat vad hon skulle säga.

Och för PG:s villaområde i Kallax blev det grönt ljus både för exploateringsavtal och detaljplan. Fast någon uppsnabbning av ärendet att tas på november sammanträdet blev det inte. Fullmäktiges beslut i julveckan får bli julklappen till PG.

Och Seppo Wuoris staplar gillades inte av kommunalrådet. Den lilla, lilla stapeln för begångna brott i Arjeplog jämfört med den höga, höga stapeln för begågna brott i Luleå använder Seppo som illustration för att tala om att poliserna ska vara där brott begås. Men Karl P tyckte att han skulle hålla Luleås höga stapel internt. Någon påstod att Karl blivit sur på polismästaren - men jag såg bestämt de okynniga groparna i hakan som är tecknet när kommunalrådet behagar skämta.

Ja - mycket mer är väl inte att säga om dagen.

Möjligen att vi fick en "skiva" av Ludvig Svartholm - My heart´s eyes. Tror inte den går att spela på min grammofon. Så kom an, Sara - är det något för dig?

Nu borde jag egentligen jobba någon  timme till. Det är fullständigt kaos på mitt skrivbord. Med insamlingsbössor till Burmainsamlingen, dvd-skivor, minneslappar, halvfull kaffemugg med mera. Men det är en ny dag i morgon - med nya krafter!

Gömma nyckel?

åter till expen strax efter tolv - jo sammanträdet tog så lång tid - 11.45 och sen en gruppledarträff.

Och här var rena kaoset. Karins bilnyckel var försvunnen från den plats på skrivbordet där hon alltid brukar ha den.
oturligt nog hade de också skottats på gården - snön alltså hopskjuten i en hög.

Och med det kaotiska mottagandet hann jag också förlägga min nyckel - men långt vitt band i för säkerhetsskull.

Jag fann min först - hängande på ett dörrhandtag - men med sidan vänd från det publika så att säga.

Så hann jag påminna karin om att hon faktiskt bar väldigt mycket när hon kom i morse - och visst hade nyckeln sluntit ned i platspåsen hon hade.

Slutet gott allting gott - det kan man dock inte säga om mastärendet på Bergviken. Majoriteten - fast faktiskt eniga med c och m också - drev igenom att en ny detaljplan ska upprättas - då förstås med förslag att lagligförklara den i flaggstången inbyggda masten.

Ärendet har ju valsat ändå upp i högsta instans och avgjorts såtillvida att det är klart att det behövs bygglov. Och bygglov finns inte.

Jag tycker det måste gå att finna en annan plats än en lite kvartersslinga med 5--6 hus att placera mast och boda på. Så hade jag fått rösta så hade jag röstat med byggnadsnämndens ordförande Kaj Hedstig - som inte heller fick rösta men väl rejält överkörd av sitt kommunalråd.

Vilket miljönämndens ordförande Malin Konradsson väl också egentligen blev i Lulsundsbergs detaljplanen. Men jag får återkomma. Kan inte komma för sent till träffen med revisorerna.

Dåligt komihåg

Vissa saker är svåra att komma ihåg - att köpa tandcreme till exempel. Jag brukar därför då och då plocka med såna i varukorgen. Kan plötsligt ha en ansenlig arsenal av dito.

Men så plötsligt är det slut - och varje morgon är det ett - visst ja - det måste jag komma ihåg att köpa. Det var bättre förr - med tandcremen också. När den gamla plåttuben var slut kunde man ändå leva någon vecka på den. Och när den var riktigt slut kunde man klippa upp den och klara sig ett par dar till.

Idag fick jag klippa upp platstuben - och som medveten konsument kan jag i alla fall konstatera att det inte är mycket tandcreme som går tillbak med producentansvaret. Idag är tandcreme ett måste - även om det måste bli Statoil.

Och idag ska det bli av med polismästaren också. Det i våras utlovade informationsmötet med Seppo Wuori ska äntligen bli av. Hörde igår om att polisen här i höst kört med helikopter över Sunderbyskogen. Och halvt skrämt ihjäl både jägare och jakthundar.

De körde med helikopter och värmkamera för att lokalisera eventuellt utlagda åtlar för björn. Jag har inte hunnit dubbelkolla uppgiften än. Kan det verkligen vara så att polisen prioriterar jakt på bönder som eventuellt lägger ut slaktavfall istället för uppgifter som är betydligt viktigare för medborgarnas säkerhet? Synd att jag är ersättare i polisstyrelsen - vi förväntas inte ställa frågor om verksamheten - det ska bossen själv bestämma!

Ja, sen har vi detaljplanen för Lulsundsberget - en läsning som är avslöjande för hur rätt vi hade vi som ville att fler skulle få vara med och "räkna" på det.

PG Isakssons detaljplan ute i Kallax är också med. Och lite annat smått och gott i form av medfinasiering för EU-projekt. Har promemorian på jobbet - så jag får väl ge en fylligare redogörelse om hur det gick.

Nu måste jag dra för att hinna sätta ner rumpan på nian innan 08.15.

Dagens tidningar? Ja tunna både fysiskt och innehållsmässigt. Men de påminner mig om att gratulera alla Lisbet och Elisabet - oavsett namnets stavning - på namnsdagen.

Alla bara "bråkar" med mig

Tur i oturen att Bernt från Gävle började diskutera stavningen av "fotölj". Fatta han påstår att det stavas "fåtölj". Efter lite efterforskning inser jag att han har rätt. Vare sig datans ordkoll eller Nordstedt ger mig en enda chans - som jag tog emot Bernt - att det nog kan stavas på två olika sätt.

Tror att jag begått detta fatala misstag i hela livet. Kan undra vad Sankte Per säger om det? Det blir nog hissen ned!

Men jag säger O i  som i "fotölj". Då måste jag väl stava så också!

I alla fall gav detta mig chansen att se att mitt förra inlägg inte publicerats.


Så nu är det på rikt - natti, natti!


PS/Anita vidimerade släktdragen hos förre skolchefen Bo Martinsson, men skvallra det inte för någon. Har jag levt med "fotölj" hela mitt liv vet man inte vad andra levt med/DS


Natti, natti!

Bloggen bråkar - men nu kom jag ned på textrutan äntligen.

Hemma igen efter tjeckisk korv och tjeckiska kakor med valnötter och honung (tror jag). Kanongott!

Riktigt synd att jag visste med mig att jag hämtat hem vågen som varit på utlåning till mor.

Efter en 6-timmars arbetsdag och ett möte

Mellanlandning

är det just nu på Sunderbyvägen. Ja, jag har varit hemma 45 minuter och faktiskt försökt vila en stund. Fast det gjorde nog vare sig från eller till.

Bara skärpa till sig - nu ska jag träffa en näringsidkare som vill delge mig lite idéer fvb in i kommunen.

Ibland så går det upp..

och ibland så går det ned. Som idag för fp i Sifo. Dock inga större svallvågor någonstans. Men märkligt tyst kring vänstern som ändå pendlar nere vid avgrunden. Ganska kul att hitta Sifon först i Eskilstuna Kuriren.

Själv har jag varit iväg och postat ett brev. Egentligen har jag fått himla mycket göra. Men det är för lite tid för att hinna hem och göra något vettigt innan jag ska ha mötet klockan 19.00. Så jag tar väl en grej till här - vad det då ska kunna bli?

Saknar Vattenfall

Det tog sin tid att komma till expen. Tjugo i tolv satt jag ned rumpan här. Såg någonstans igår att fackebook och bloggande skulle vi i framtiden ångra lika mycket som en dålig tatuering. Just för att alla för alltid skulle veta att jag satt ned rumpan på stolen på expen den 18 november 2007 klockan 11.40.

Apropå rubriken så är det sånt där Expressen stuk på den - man vet aldrig vad som döljer sig. Sanninen bakom rubriken är den att det bara finns ett fel med Kulturens Hus och det är att den skymmer termometern och klockan på Vattensfalls fasad.

Den har lett mig i vått och torrt under många år. Fått mig att besvärja det faktum att jag glömt motorvärmen sladden hemma - precis som idag. Den har också signalerat att lämna stan så snart du kan och återvänd till värmen och solen i landet gosen - Sunderbyn.

Nå idag ska jag inte återvända dit förrän framåt kv'ällningen. Klockan 19.00 har jag en politikerdater med en näringsidkare - som har sina bopålar i Sunderbyn.

Om jag lovar att skriva här mer idag - så hänger sig väl datorn här också - så Yrsa kompani lovar ingenting bestämt.

Kul att Luleå hockey vann i alla fall - mot Södertälje. Fast synd för den farbror (10-15 år yngre än mig) som satsade 220 spänn på Matchen och resultatet 2-2.

I sanning berättigad fråga

Nu hann jag inte märka att TV:n ballade ur i går kväll - men tydligen så blev det ett tag i alla fall.

Hur är det med vår krisberedskap egentligen. Vattenmassorna vid ett dammhaverig hinner rätt långt på två timmar.

Hotet kroniskt

Utan att negligera det rapporter om klimat hot som kommer måste jag ändå reflektera över att "hotet" förföljt mig hela livet.

Farmor hade sin teorier hämtade från bondepraktikan. Det var tecknen som visade om vintern skulle bli sträng eller mild. Hur skörden skulle bli och så vidare. Varifrån hon hämtade teorin om att jorden skulle gå under när kvinnorna började bära långbyxor vet jag inte. Det fanns någon annan version också som byggde på kvinnors beteende men den har jag glömt. Kan tro att den kom via mörka långrockar.

Miljöhoten känns som om jag levt med hela livet. Har glömt vad Björn Gillberg gjorde i TV - fast nu kommer det. Han tvättade väl skjortor i Prädd - något ersättningsmedel för grädde. Vi barn (tidigare än Gillberg) skrämdes för att äta ketchup - kolla hur farligt genom att putsa pengar i det. Fast då visste vi inte att putsmedel med samma ofarliga ingredienser skulle säljas som dyra miljövänliga putsmedel långt senare.

Sammantaget gör detta att jag inte är riktigt mottaglig för hotrapporter oavsett det är FN eller någon annan. Jag tror inte vi är det vi som tillhör den generationen som utifrån larmrapporter legat på badstranden och kollat upp mot skyn för att se ozonhålen och sen ned på kroppen för att se hudcancerna utbreda sig.

Jag vill ha en vitbok 50 år tillbak i tiden. Vilka bilder av
framtiden visades på 70-talet - och hur blev det. Då kan bilderna av en framtida spansk solskust få bättre trovärdighet - eller sämre?

Dock vill jag säga att det inte behövs några medialt uppslagna hotkampanjer för att förstå att vi i många stycken måste lära oss leva bättre i harmoni med naturen.

Jag får mig väl på moppe för detta tyckande - men jag känner mig i tryggt sällskap med en "avkomma" från miljöminister Andreas Carlgren. Riktigt så rå vågar inte jag vara mot FN:s klimatpanel och Al Gore!

Efter några reflekterande timmar i sängen på morgonkulan inser jag att jag bara har 3 riktiga arbetsdagar denna vecka - torsdag och fredag är jag på förbundsstyrelsen med Studieförbundet Vuxenskolan. En av de tre "åtgår" dessutom till sammanträden nästan hela dagen - måndag med apu och revisionen. Och onsdag måste jag väl göra ett break och lyssna till Eu-minister Cecilia Malmström på Kulturens Hus mellan 12-13.

Kontentan av detta reflekterande blir att det nog bara är att ge mig av till expen fortare än den. För fredag när jag anländer Kallax klockan 17 är det bara att försöka vidarebefordra mig till Älvsvbyn och den konferens vi har där fredagkväll och lördag.

Höres från staden senare idag.

Projektet iland

Nu är projektet iland - ska bli ett foto här nedan. Hade 45 foton i telefonen - så jag ska nog bestå er med lite gamla bilder från olika evenemang. Så vet ni med er att ni blivit fotad av "papastrutzi" så kan ni scrolla.

Jag hade datastrul innan jag åkte iväg - därav ingen blogg. Men en förmiddag på Sunderbyvägen är inget särskilt att blogga om - pigjobb som sagt. Men det är skönt för själen - rensar inombord och inte bara i lägenheten.

46461-715

Usch, det kom ju inte alls till sin rätt. Det blev faktiskt riktigt snyggt. Å andra sidan skulle fotot bara bekräfta att jag kan få fram tummen ibland. Fast pappa fixade med spettet och jag körde med hetvatten via vattenkanna.

46461-716

Som synes var samspelet inte alltid det perfekta - jag slog vatten precis när far smackade till spettet. Men han var i alla fall gentleman och riktade det på sig själv.

46461-717

En ekorre vid i Stadsparken alldeles intill Rådstugatan. Första gången jag ser hur lika en råtta dom är - bara den ludna svansen som skiljer egentligen.

46461-718

Här har jag fångat en trio från länsstyrelsen. Längst ut till höger han jag "anföll" - Stens bror - Gustav Hansson.

46461-719

Och minuterna efter träffade jag Stens och Gustavs kusin Hans Hansson, fritidschef i Piteå.

46461-720

Och vid kapprummet såg jag denne man - liksom bara i ögonvrån - och blandade ihop honom med kusin Hans - bilden ovan. Medge att dom är rätt lika varann - jag var tvungen att be att få honom på bild så att Anita i Gävle får se.

46461-721           46461-722        46461-723

Här har jag försökt mig på miniatyrbilder. Dom kan ju bli bortskämda - dom som fått vara med på bild tidigare. Från vänster Eriks Josbrandt, gruppledare kd i Luleå. Helen Doktare och Anja Ståhl i matkön. Och så Ylva Mjärdell.

46461-724

Och så en dokumentation som jag tänkte mig kunna ha nytta av. Och kanske några av er andra också. Tror faktiskt att det var en klasskompis till Jens och Lotta. Lotta - Ellionor???

46461-725

Och så är vi framme vid förra fredagkväll. Några i min soffa som inte vill synas på bild?

46461-726

Men här kom något bläckfiskliknande - notera nattdräkterna - en Anna- respektive Jenströja från valet.

46461-727

Förra lördagen - det obligatoriska besöket på biblioteket - så skulle vi ta en sväng i konsthallen. Men den blev kort. Så något mer än att det var vackert kan vi inte förmedla. Leos lekland lockade!

46461-728

Lisa inburad bland lianerna!

46461-729

Suddigare är mitt normalläge - från "ruschelkanan" på Leos Lekland. Men föräldrarna kan nog urskilja Sara uppe och Lisa nedanför.

46461-730

För oss som växte upp med Östlings skoaffär i Gammelstad är det svårt att förstå att detta kliniska är en skoaffär - Vagabondo, Storgatan, Luleå. Hos Östlings nyttjades varenda golvcentimeter för skor och skolådor. Och mellan kunde man hitta en halväten franska som hunden - som låg mellan några andra skolådor - hade gnagt på. Och det var alltid lika spännande om de skulle hitta maken till skon man bestämt sig för.

46461-731

En något otydlig och märkligt färgad bild. Från Samordningsförbundets sammanträde den 13 november.
Längst in till vänster Monica Carlsson, v, närmast kameran Ingrid Nilsson, försäkringskassan, i hörnet till höger fru ordförande själv, Eva Bergström, s, och vår tjänsteman Lisbet Viklund.

Så där nu kan jag tömma telefonen på bilder.

Nu ska jag förfärdiga pigjobbet här hemma. Och eftersom inhandlingslistan på kylskåpsdörren vuxit så överväger jag en tripp till Kvantum. Glömde köpa saffran till mor igår.

Mossigt Facebook??

Läser i Swedenmarks krönika att Facebook är mossigt. Och vad ska då inte bloggande vara?

Men för en som knappt vet vad DVD och MP3 är. Och som har en grammofon som man fortfarande kan spela vinylskivor på kan väl mossiga saker passa. Tyvärr har jag inget som stenkakor kan spelas på - men såna skivor har jag också - en heltrave.

Förresten är jag på mossig att jag egentligen inte talar om vinylskivor - det är bara för att andra ska förstå- utan om LP, EP och Singel. Har massor med travar av dem också - såna som dessutom är spelade i "skivspottare".

"Skivspottare" där fick ni allt - 70-talister och andra!! Det vet inte NI vad det är (var),

PS/Sorry - jag hittar ingen länk till Swedenmarks krönika - "gogglande".

Varning!

Jag är den första att heja på att samhället försöker stävja i svartjobbs branschen. Det finns många skäl till det. Avsaknad av socialt trygghetsskydd för de "anställda" och illojal konkurrens mot företag som sköter allt okej.

Men jag varnar ändå för förslaget att
Skatteverket ska få gå vidare. Jag tror att vi då måste hitta enklare metoder än att varenda företagare ska föra liggare varenda dag och varenda anställd just den dagen.

Och dessutom ska vi inte slå ut de inslag av idealitet och vänskap som ännu finns i vårt samhälle. Ska jag ses som en potentiell skurk om jag ställer upp och hjälper till i någonav mina vänners näringsverksamhet i akuta lägen?

Själv har jag både stått i kiosk, jobbat i affär och dragit tråd i elfirma utan att få eller kräva en enda krona i ersättning. Har handlat om att ställa upp för släkt och vänner högst tillfälligt i akuta nödsitutationer.

Nog är det säkert så att "ertappades" försäkran om att personal som funnits bara varit just såna ideelt "uppställande" personer i en hel del fall bara är lögner för att komma undan.

Men vi ska veta att det inte minns i andra kulturer är synnerligen vanligt att allt från minsta babyn till gammel, gammel farmor finns med i verksamheten. Hur har det sett ut när du varit på Dina solsemestrar. Och även bland svenskar finns det fortfarande inslag av ställa upp för varann.

Döda inte det inslaget med kontrollsverige - det gör samhället än hårdare och sämre.

Det är TV:s fel att jag tog upp det - har matats med den nyheten ett antal gånger på morgonen - sen halvfem. Nu ska jag försöka låta bli att läsa mer på nättidningarna - det vill säga lämna datorn för det som socialdemokraterna föraktfullt kallar "pigjobb".

Sen har jag ett större projekt på gång. Nu ska jag ned med pinnar i den frusna marken. Två stycken - en för en fröautomat och en för en talgbollshållare.

Investerade i går på det som jag fortfarande kalla Lantmanna men som väl heter Granngården.

Om jag lyckas ska väl skapelserna förevigas. Men det blir inte förrän framåt kvällskvisten.

Har ni några goda råd om hur man tar 1-2 dm djupa hål i frusen backe är ni välkommen med dessa före 12 (kaffet).

Och ett Grattis till Naemi Cederberg i Arjeplog som har namnsdag idag. Och till min farmor Naemi Fogelkvist som skulle varit 109 år om hon levt.

Hör av mig i alla fall innan jag åker till 12-kaffet och "Projektet".


Dilemman

Måste erkänna att jag inte riktigt hänger med MP3, DVd och gud vad allt det heter.

Nu har jag i alla fall fått en snygg DVD avseende mitt senaste uppdrag - och det enda på förbundsnivå. Styreleledamot i förbundsstyrelsen för Studieförbundet Vuxenskolan.

"Det här är Studieförbundet Vuxenskolan 2007" på en DVD. Tur att jag kan en del om SV innan. Och nu har jag i alla fall kommit så långt att jag fått beskedet att DVD-någonting inte finns på min dator här.

Ett annat dilemma är att det är lätt att fastna här på jobbet - trots ambitionen att vara ledig. Efter diverse ärenden kom jag hit vid ett-tiden och skulle egentligen bara äta.

Men här är jag. Och tur var det för en montör som kom för att installera ett tangentbord med mera till Karin. Han knackade på dörren - och unga trevliga grabbar blir förstås alltid insläppta här.

För övrigt träffade jag en ung moderat ute på stan i dag. Mycket trevlig privat. Sökandes efter vägen till Peking - fast det var en karta över Peking förstås. På väg på en veckas semester tillsammans med en kompis.

Och nu uppkommer faktiskt ett dilemma till - snart kommer event. Thomas och vill ta min parkering här på gården.

Så jag måste faktiskt dra - och så får jag försöka lösa DVD-dilemmat hemma.

Grön jul?

Hann med lite pyssel på jobbet innan jag drog på stan. Besök hos svärdotter, inköp broddar och - hör och häpna - årets första julklapp.

Brukar alltid tänka att börja i tid med de få julklappar jag inhandlar. Men dessvärre brukar det mesta bli sista veckan då det är så mysig julstämning på stan.

Så blir den en grön jul och regn så vet ni vem ni ska skylla på. Tro inte på Al Gores klimatförändringar - det är absolut mitt julklappsinköp den 16 november!

Nu har jag packat ett kit till Åke Bergbäck som jag ska åka iväg till bussen med.

Och sen blir det några privata ärenden innan jag återvänder till fadershuset, expen.

För övrig plockat jag upp redaktör Nilsén fvb en fotvårdsklinik. Och hann få en kvarts pratstund med honom också.


Facebook - nej tack!

Man ska ju aldrig säga aldrig - men någon facebook ska det nog inte bli för mig. Dock verkar det vara som med golfen - börjar du så är du fast. Thomas hade suttit halva natten häromleden.

Hörde på TV i går kväll att förr i tiden hade man stamboken/släkttavlan med sig när man får ut i Europa och världen och friade. Kanske för att undvika inavel och för att kapa till sig största möjliga förmögenhet. Vad vet jag - men nog är det rätt kul hur allting går igen.

Framkom även vid diskrimineringsseminariet - det här med män som vill klä sig i kvinnlig fägring. Ja det förekom ju redan för flera hundra år sen - med puder och lockar och köret.

Skogås tankesmedja läste jag - förde min tankar till Timbro - och tänkte snart finns det så många tankesmedjor så det är bara att vi överlämnar våra gryende embryon till dito - så förädlas de någonstans. Fast sen ser jag att det faktiskt står
Skogså tankesmedja - kändes sundare och närmare.

Jag känner för sign. Besviken taxichaufför - sjävlfallet är det inte de enskilda taxichaufförerna som ska straffas för att inte färdtjänsten fungerar. Väldigt många är precis så hjälpsamma som "han" beskriver - omvittnat bland annat av min moder. Men här måste det ju granskas ordentligt hur kommunens upphandling ser ut. Sen är det väl ännu jäkligare för en som är bortbjuden på middag - kanske inte så ofta - och får vänta 1 timme och 40 minuter på färdtjänsten. Ett samtal igår kväll.

Och varför kan man inte beställa färdtjänst via nätet?

Sätt på ljuset igen, vädjar Maud Olofsson. Och oppositionen klagar här personifierad av Karin Åström. Förra regeringen täppte minsann igen alla hål i lagstiftningen. Fast även Karin måste väl erkänna att de då glömde Övertorneå och Haparanda. Eller?

Tyckte hon i TV i går kväll - från Övertorneå - var bra. Det är nog inte vara Ekfors fel - båda har del i det. Ganska löjligt egentligen - eller hur. Sen kan det väl vara nyttigt för kommunerna att inse att de faktiskt inte bara kan låta bli att betala. Har vi vanliga tvist med kommunen eller någon myndighet så nu rackarns får vi betala. Och så brukar det kunna ta en evighet innan vi får tillbak pengarna även när vi fått rätt.

Vad som är rätt eller fel med nya polisorganisationen får väl framtiden utvisa. Men  Bengt-Urban Fransson

gör ett uttalande som jag tycker speglar verkligheten bra "Under helgerna finns ingen polis här hos oss och det lär knappast bli bättre med den nya organisationen som klubbats igenom". Förhoppningsvis ska det nya bli bätre än "ingen polis här hos oss" - sämre kan det ju knappast bli.

Bättre kommer det bli när jag får kaffe och en macka hos mor och far. Och sen bär det i väg mot staden. Idag ska jag försöka får någon eller några timmar för privata ärenden. Som kompensation för inbokad söndag eftermiddag och kväll. Det är i alla fall en stor frihet och fördel att kunna styra lite själv.


En gravad hund?

Han skulle ju bara göra så första året - behålla avgångsersättningen. Men nu gäller tydligen inte "löftet" längre.

Möjligen har jag inte hunnit med i svängarna - men får man verkligen kvitta bort inkomst av tjänst mot underskott i annan förvärvskälla?

Det kunde man för massor med år sen - men om inte lagstiftningen ändrats väldigt nyligt så går då inte det för vanligt folk nu.

Om han inte är så smart att han tar in arvodena som inkomst av "torpet". Men lika sjukt ändå!

Måste vara minst en gravad hund här?!

Herregud - igen!

Nu har jag minsann gjort bort mig igen. Som om det bara var jag och Yvonne Stålnacke som var på seminariet.

Bo Hultin, snart gruppledare för moderaterna i landstinget, Monica Carlsson, nuvarande gruppledare för vänstern i landstinget, Roger Malmberg, miljöpartiet, Mårten Ström (fast han såg jag inte själv. Vi hälsade glatt på varann - en Bodenpolitiker vars namn jag inte klarade vare sig då eller nu. Fast han har varit rätt ofta i tidningen - tror jag.

En del av dem pratade jag faktiskt också med!

Det var faktiskt inte något falskt försök att försöka förhäva Yvonne och mig. Det här med minnesbilder är ett av mina problem just nu!

Men om jag nu påstår att det var ont om mediafolk - förutom Armni Rousso från Kuriren och troligen någon från NSD - så kanske jag får veta om några fler var där av den "sorten" också?

Röda dieseln

Glömde ju nämnda röda dieseln som ytterligare ett haveri. Men det är klart - EU förnekar sig ju inte - väldigt likt svensk byråkrati. Den - dieseln - ska föras över i tankbil och med trafikansvarig och jag förstod rätt. Så det som kört plastdunkar lär väl inte ha mycket att hämta i skadestånd?

I alla fall är jag redan hemma.

Nu har det klarnat vad "löddret" handlade om den här gången. Textilia i Långsele har i brev till landstinget krävt att upphandlingen ska göras om. Om inte kommer de att kräva skadestånd.

En lös summering ger vid handen 4,5 miljoner i förra skadeståndet, en upphandling som var 10,5 miljoner dyrare på 4 år (är det möjligt?) och så ett nytt skadestånd.

Ska verkligen Kent Ögrens sugproppar på tronen klara detta?

Makthavarnas svarta dag?

Ekfors kraft vann i marknadsdomstolen.

Och ihärdiga rykten gör gällande att att Textilia i Långsele nu är på gång med överklagan!

Köttfärslimpa

Tack till anonym till länken om buggning. Jag blir ibland lite orolig att jag drömmer fram saker. Konstigt att det inte fanns på google - eller isåfall längre ner där - första träff var från 2005.

Köttfärslimpa, rostad potatis i tomatsås. Mumma - sallad före och ingen kaka efteråt. Trots att det fanns små chokladbitar. Good girl!!

Intressant föreläsning av "hälsoguru" Maija. Och tydligen har jag inte blivit så bra som jag tror - hon rekommenderade sin man Lars för lite muskelknådning och akupunktur.

Mindre än 6 timmars sömn var förkastligt - kroppen helar sig själv under sömnen. Men vem tusan har tid att sova så länge?

Rosenrotens effekt trodde hon på - men jämförde det nästan med knark - dock inte negativt. Men hon menade att man stärktes på så sätt att man inte kände kroppens signaler för till exempel stress.

Apoteket säljer numera massor med mediciner som plåster. Bland annat berättade hon att de säljer plåster med peppar mot smärta. Fast ett plåster - förvisso en ganska stor karta - kostade 300 spänn. Så hon rekommenderade hemmagjorda varianter.

Kålblad var också bra mot smärtande leder.

Så håll i dig nu morsan - nu kommer jag hem och pepprar dig och lindar in dig i kålblad!

Buggning?

Tycker mig ha hört någonstans om att ett nytt förslag om buggning är på G. Men när jag söker på Google hittar jag bara detta - från 2005.

Svårt det här med buggning - samtidigt som polisen måste få verktyg mot den riktigt grova brottsligheten är det svårt att bortse från att alla åtgärder sammantaget kan bli något av de små stegens tyranni.

Men jag tyckte det lät bra det som kom på nyheterna - med en försöksverksamhet under 3 år och med utvärdering. Dock gillar jag inte att människor som blir oskyldigt buggade inte ska ha skadestånd. Åtminstone tycker jag den möjligheten ska finnas - sen får det väl prövas från fall till fall. För visst skulle det kunna bli stötande att någon "djävulsängel"  som inte kan bindas vid brott skulle kunna få skadestånd.

Välsignade sömn!

Med något undantag - några nätter med fullmåne, ni vet - så sover jag klockrent. När jag känner mig sliten och slut har jag också lärt mig att ge efter för sömnen. Och TV:n är välsignad. Fortfarande uppbäddat sen tjejerna var här så nog somnade jag framför TV:n redan vid 21-tiden - och vaknade strax efter 3 - pigg. Och egentligen ska jag inte tillåta mig att somna om - för det gör vare sig till eller från. Möjligen från!

Inte vet jag hur det ska gå - förstod av gårdagens krönika att Östman ska till Spanien. Fjortondagar (?) utan att någon drar igång adrenalinet på morgonen - fast kanske mer skrattmusklerna.
Bo Ture må vara intressant - men  vare sig adrenalinet eller skrattet flödar precis.

Nu är det så att jag måste hinna med att göra lite utbetalningar för mors räkning. Sen är det jobbet som väntar. Så här i slutet av veckan har planeringen krackelerat lite - oväntade uppgifter har skjutit upp annat. Det blir en kvart på morgonen för att få stringens på resten av veckan.

Och så vet jag att jag ska på tjejlunch på Teatercafét klockan 11.30. Med föreläsning av "hälsogurun" Maija Ruisniemi. Henne träffade jag senast på 80-talet då hon drev Svansteins hälsocenter och predikade om det vita giftet - socker och salt. Var där med Peter Örn faktiskt - på studiebesök.

Lunchföreläsningen anordnas av Liberala kvinnor och Studieförbundet Vuxenskolan och är öppen för alla. Välkommen - om du känner att du behöver lite hälsoråd i november mörkret.

Färgstark dag!

Hur kul är det att upptäcka att man inte har plänbok med sig precis före avfärden till Kulturen Hus och Diskriminering, Nej tack.

Snälla Karin lånade mig 120 spänn - varav 2 guldpengar till parkeringen. Själv hade jag 4 enkornor = 24 möjliga parkeringskronor = 2 timmar.. Eftersom jag behövde 5,5 tim x 12 kronor bestämde jag mig för att strunta i det helt. Jag är medveten om att jag i och med detta erkännande kan bli en riktigt känd politiker - äntligen. Men jag gjorde det! Och jag fick inga böter.

Istället använde jag nästa alla lånepengar till en räkmacka och kaffe - 79 spänn - som jag intog med kommunalrådet Stålnacke. En och annan tittade nog med lite höjda ögonbryn där vi satt ihop. Alla förstår inte att vi kan vara i rykande sinne när våra åsikter bryts - men faktiskt ändå ha glädje av varann som människor. Fast jag kan väl tillstå att den insikten hos mig kommit mer med åren. Som "ungtupp" (eller höna då!) kanske det inte var lika lätt att hålla isär.

I alla fall absolut en av årets bästa konferenser. Borde varit obligatorisk för alla poltiker och mediafolk och alla andra som påverkar opinionen  Tyvärr såg jag inte fler än Yvonne och mig av mer framträdande politiker - och inte såg jag några ledarskribenter heller!

Anna-Lena Brundin - med kvinnligt, manligt, mänskligt - höll igång och med skratt i nästan 1 timme - och varje skratt gav anledning till eftertanke. Avslutade med en sång av Edif Piaff - "jag ångrar ingentig" - den ska spelas på min begravning!

Anette Sjödin från Rfsl inledde med några övningar bänkgrannar emellan som jag bara avskyr. Ja övningar och övningar - missförstå mig rätt. "Prata nu några minuter med din bänkgranne - om vad ni lägger in i det här". Usch! Men jag måste säga att sen satt jag bara fascinerad av henne när hon pratade om normer, avvikelser mot normer och om  heteronormen i synnerhet. Strålande pedagogiskt upplägg - trots inledningen.

Fikat blev en smärre katastrof
- då vi beordrades att sprida oss på två plan. Det var bara ett krux att restaurangen trodde vi skulle fika klockan 3 och vi kom 10 över 2. Så inte ens på nedre planet - i restaurangen var de mogna för oss. Dock hann jag nästan först av alla sno en kopp kaffe från den ordinarie lunchbyttan.

Zanyar Adami, grundare av tidningen Gringo (som jag bara hört talas om) började också lite trevande. Men sen satt jag som ett ljus och lyssnade andäktigt. Om hur han vuxit upp i "arabdalen" i Hässelby och om hur han bestämde sig för att bli "svensk". Hans pappa tillhör vår välutbildade taxichaufförkår - civilekonom. Han drog också exemplet om hur Kanada tar han om sina invandrande - ger dem språkkunskaper (hoppla!) och kompletterande utbildning. Medan hans far i Sverige  fick börja om med gymnaisieskolan - trots att han var färdigutbildad civilekonom. Medan hans far nu var väluitbildad taxichaufför var pappans kompis som hamnat i Kanada chef för ett stort socialkontor.

Kanske ändå bäst - Jonas Helgesson, CP-skadad ståuppare och författare. Han slutbild "alla är normala till man lär känna dem lite bättre" är en femetta. Han hade en powerpointserie på temat vad man inte ska göra när man är CP-skadad. Vi vred oss av skratt!

Avslutande samtal mellan DHR:s ordförande Lars-Åke Andersson och Jonas Helgesson, under ledning av Lena Edenbrink, var gripande. Två personer som hanterade sitt funktionshinder med en positiv livssyn - men som poängterade att de inte ville romatisera tillvaron. Vissa dagar ville Jonas stanna kvar under täcket - i väntan på en ny kropp.

Väran Marjatta klev upp och bad oss alla tänka på att i morgon kan det faktiskt vara vi som får något funktionshinder och kanske sitter i rullstol! Av döma av applåderna hon fick för det så hade de medverkandes budskap gått hem hos publiken.

För övrig anser jag att ni ska lägga er röst för Jan-Olov/Madeleine Ågren som årets norrbottning.

Den största?

Det kan väl ändå inte vara största salen i Kulturen Hus som mångfalds seminariet Diskriminering - nej tack ska vara i.

Vi har blivit ombedda att komma en halvtimme i förväg för att registrera oss för att inte oanmälda ska smita in före.

Så nu måste jag sticka iväg dit. Hoppas jag kan ta lite fina bilder i eftermiddag.

Ny bloggkarriär för Mårten S?

Mårten Ströms bloggande fick ett abrupt slut för ett tag sen. Vi möttes av ett besked om att inga inlägg finns. Allt var raderat!

Men nu har han smugit igång igen fick jag höra här om dagen. I väntan på tidningarna i morse kikade jag in. Försiktigare stuk än tidigare - men nog
kackar han väl i eget bo där han angriper moderaterna. Behöver väl bara säga Persson, Sahlin, Bodström, Freivalds, Östberg för att bara nämna några. Och varför inte Märten Ström?

lite ödets ironi känns det som om när Skatteverket kommer med sitt förslag om 10 000 kronor skattefritt för tjänster vänner och grannar emellan. Det är väl till och med så att en del av de uthängda skulle ha klarat sig om den regeln funnits. Men det ironiska är att det kommer just nu. Man skulle kunna tro att den är beställd av regeringen? Lite småsnålt kan jag tycka att det är att idrottsföreningar bara får ett belopp på 3 000 kronor. Kanske borde man se över hela den ideella sektorn. Det slår mig nämligen plötsligt att Lions ju har ett stort problem. När de jobbar idéellt så snor skatteverket - lite godtyckligt - en ganska stor bit av det som de ska använda till hjälpverksamhet.


Kul i alla fall att Skatteverkets förslag också bejakas av NSD:s ledarsida.

Och idag ska jag på ett av de mångfaldsseminarier som anordnas just av Handelskammaren och Röda Korset. Ett kanonprogram som jag måste försöka söka fram när jag kommer till jobbet.

För fram till halvtolv ska jag vara på expen och göra allt det där roliga som inte orkade stanna och göra i går kväll. Jag slocknade framför TV:n redan före aktuellt (tror jag) och vaknade vid tvåtiden först - helt utslagen!

Men idag har krafterna återvänt - nu möter jag dagens alla glädjeämnen i vid vigör!


Håller med sossarnaFast i
Danmark förstås. (Hu så konstigt typsnitt det blev - få se hur det blir när jag publicerar?). Mätningar borde inte få publiceras innan vallokalerna stänger.

Det finns länder som har förbud för att publicera opinionsmätningar veckor före valet. I bland funderar jag om inte det är rätt.

Frågan är om vi ska "tillåta" att människor bara surfar med på trender.

I valet 1985 fick folkpartiet drygt 14% men några veckor efter valet när något institut gjorde en undersökning var det närmare 20% som sa sig ha röstat med folkpartiet.

Valfusk - eller påverkan av medvinden? Att liera sig med vinnarna?

Kanske ska vi "tvinga" folket att tänka själva?

Svenska opinionen är ju som den är. Nästan skrattretande - har svenska folket redan glömt vad de röstade bort och varför?

Får väl egoistiskt konstatera att vi är det alliansparti som ligger högre än valresultatet!


Förvirrade jag!

Undrar hur länge det här håller? Jag börjar med en sak - och sen glömmer jag. "Ingen däremot" var min förra rubrik.

Och då skulle jag länka till
detta. Som sagt ingen däremot. Fast jag tror väl en del sätter middagen i halsen när han talar som "svenska folket". Även om det formellt är så med statsministertiteln.

Fast å andra sidan leder han Reinfeldt med hästlängder i förtroende mot Mona Sahlin. Kan undra om inte Mona Sahlin blir den s-ledare som kommer att sitta kortaste tiden. Frågan är väl bara hur länge? Troligen får hon väl leda sossarna i förlustvalet 2010 - och sen är det godnatt. Riktigt tam och blek har hon varit hitintills.

Ingen däremot

Karin anklagar mig för löftesbrott - skulle återkomma här vid lunchtid. Men tiden går så fort när man har roligt. Ätit förstås - enkel fillunch idag. Har vågen utlånad till mor och "glömmer" den varje dag. Tror det är befogat med filluncher.

Annars kan jag rekommendera Apotekets internettjänst för recept. Har lämnat in en ganska rejäl bunt för mor och far idag. Om 3 dagar får jag hämta en lista där det framgår vilka recept som är aktuella och hur många uttag det är kvar. Perfekt!

Konstaterade fö att jag närmare mig gränsen för frikort själv. 1 617,50 och gällande till 5 maj 2008. Första frikortet - skulle ju kunna hoppas att det är det sista också. Men man kan ju inte klaga på skatteåterbäringen precis!

Annars verkar det inte hända mycket - danskarna har val idag. Kan någon förklara för mig varför dom inte röstar på en söndag. Är inte Sverige normen? Pia vad hon nu heter hade sett bekymrad ut säger Karin - men det oroar mig inte ett dyft - snarare tvärtom.

Sally 86 har ringt och hejat på kampen för bättre färdtjänst. Damerna på "hemmet" hade pratat om det och hon hade lovat ringa Strutz.. Det var arg på Karl P för han fick skulden att man inte fick åka till vårdcentralen. Det skulle ha stoppats när han kom till makten. Rätt ska vara rätt - så var det faktiskt inte. Däremot ska han ha gott om skäll för att inte bryr sig om såna "mjuka" frågor och gör något åt det.

Och apropå Karl Petersen ska det bli intressant att höra hans kommentar om befolkningsminskningen. SCB:s undersökning. Hitintills har han varit duktig på att bortförklara det med att "det blir bättre framåt kvällen". Senast igår konstarade han att de ökade antalet parkeringsförseelser måste vi se mot bakgrund att vi nu blivit så många. Trist som tusan att vi minskar förstås - men vi kan inte hålla på med bortförklaring utan ta till oss det och analysera. För att möjligen kunna göra något åt det. Det hjälper uppenbarligen inte BARA med att bygga!

Kan inte se annat än att jag måste dra hemåt i vanlig tid idag. Orken räcker bara en vanlig arbetsdag nu för tiden - fast jag har så mycket roligt jag skulle kunna färdigställa. Medlemsnytt, motioner med mera.

Det värmer

Jag känner henne inte - Anja Rosenberg - men tacket värmer ett "fruset" politikerhjärta. I Luleå ska vi ju numera bara tala om hur bra vi är som bygger och står på. Att föra upp "skönhetsfläckar" som en dyr och icke fungerande färdtjänst eller andra fläckar i välfärdssystemet gillas inte av höga vederbörande. Det minner understumdom om min favoritsaga - Kejsarens nya kläder.

Förmiddagen idag ska jag ägna åt Samordningsförbundet Pyramis. En verksamhet som är i sin linda och som också ska ta hand om något av samhällets skönhetsfäckar. Vår oförmåga att se till att alla behövs. Människor som faller mellan stolarna arbetsförmedling-försäkringskassa och andra myndigheter.

Pyramis uppgift är att fånga upp dem - och om så behövs med okonventionella metoder. Inget revirpink får stå ivägen för målet - att göra alla delaktiga i samhället. Spännande!


Spännande förefaller det vara hos moderaterna i Luleå också. Fast jag har lite svårt att vara lite konspiratorisk som den gode Östman i dagens Noterat. Inte tusan kan man forma politiska ställningstaganden utifrån att köra över partikamarater i andra nämnder?


NSD kan inte låta bli att ge en liten känga till landstinget - undrar om inte beslutet att inte längre tvätta underkläder kan vara lösningen på tvättsåpan. I Lund har man gjort det och sparar 90 000 per avdelning och år. Det är lite spännande detta också - kan det vara så att det är en vinst inte bara i pengar utan i miljö också?


För övrigt - apropå miljö - som fick jag halvt godkänt för att stoppa mina döda pelargonier i komposten.  Skälet till att man inte skulle göra det var att det var onödigt dyrt att renhållningen skulle transportera dessa. Fast är det någon som tror att det är billigare om vi var och en ska åka till tippen, Så klart kostar det både i börsen och för miljön.

Och så gick det åt helsicke med länkningen - Noterat inte utlagt och hela NSD:s nättidning nedlagd. ERROR (i rött förstås) grinar från skärmen.

Hör av mig vid lunchtid.


Dagens chock

Dagens chock var väl ändå när jag återvände till stadshuset för presskonferens. Klev ur hissen på nian två minuter i halvtolv - alltså två minuter före utsatt tid. Lite ovanligt sent för mig kanske - men dock i tid.

Dörren till förrummet endast öppen med en smal springa via en gummikloss. Och sen dörren till sammanträdesrummet väl igenstängd.

Oh milde ... ytterligare en blick på klockan - två minuter till godo! Men där inne satt de bänkade. På "andra sidan" - det vill säga normalt min plats bland annat - satt den församlade pressen i form av Peter Lundgren, NSD, och Jackie Bortz, Kuriren.

Och på "vår" politikersida Mattias, kommunalråden och  hela gänget uppradat - och uppenbarligen avhandlade de morgonens sammanträde om än i lättsam, skämtsam ton.

Jag hann sätta ned rumpan innan Karl den store proklamerade att tiden var inne - för presskonferensen. Kunde pusta ut - ordningsmannen var i tid i alla fall.

Är nog fortfarande lite småchockad för jag kan inte påminna mig säkert om Annika Eriksson var med?

Nåväl - som lök på laxen - när vi andra var färdiga så anlände Micke Nyberg med fotograf - fast det heter väl inte så med TV.

Fast han var mest intresserad av om Mattias skulle iväg till Överkalix och jobba. Men Erika brassade på med att han i alla fall skulle äta lunch med oss.

Och nyhetsankaret på Nord Nytt verkade inte ens ha pejl på att vi hade kommunstyrelse på eftermiddagen!

Om ni inte förstått det - så är jag hemma nu.

Ska läsa handlingar inför sammanträdet med Samordningsförbundet Pyramis. Huka er i bänkarne - för nu är vi på G.

Färdtjänst

Skojade med TV4 idag och sa att jag i alla fall inte ville promenera i bild. Med tanke på att jag går lite illa så skulle det kunna uppfattas som om jag talade i egen sak om färdtjänsten.

Men
här kan ni läsa om bakgrunden till det. För mig är det en djupt ideologisk fråga. Det verkar som om många glömt varför färdtjänsten kom till. Just för att eliminera en del av skillnaden mellan människor med funktionshinder och människor utan funktionshinder.

Därför är det extremt viktigt att vi fastställer hur färdtjänsttaxan ska vara i förhållande till kollektivtrafiktaxan. Annars riskerar vi att gapet blir ännu större. När kostnaden för färdtjänsten stiger är risken att taxan höjs ytterligare.

På "resturant"

Idag har jag ätit sushi första gången på resturant. Har inte varit något som min läckergom längtat särskilt mycket efter. Jag har provsmakat några hemkörda varianter som kusinbarn färdigställt.

Men det var inte så dåligt alls. Fast soppan var rena "soppan". Och när Erika började prata om nyttiga alger sköt jag undan soppskålen. Och gav mig på fisken - med platsbestick istället för pinnarna. Och som sagt det var inte så dåligt alls - det vill säga översatt från norrbottniska så var det riktigt gott. Wasabin och ingefäran var dock bäst.

Sen bar det av till Kommunstyrelsen i samlad tropp - vi borgerliga systrar och brodern!

Självfallet ska det byggas bostäder på Lulsundsberget. Till och med miljöpartiet som sa nej till det i översiktsplanen bejakade det nu.

Men vi blev tre partier som yrkade avslag som markering - kanske ur lite olika synvikel. Det var dock bara vi som hade en färdigskriven
reservation - centern och miljöpartiet skulle lämna in sina senare. Något förvånande så bejakar moderaterna i kommunstyrelsen denna gräddfil för HSB och Lulebo AB? I miljönämnd och byggnadsnämnd har moderaterna markerat kraftigt emot!


Bifall till centerns motion om att utreda bättre bussförbindelser på landsbygden yrkades förutom av centern, av oss och moderaterna. Kd minns jag inte riktigt - tur att det är en annan Y.S (Yvonne Stålnacke) som ska justera.


Motion från moderaterna om isväg även i slinga mot Bergnäset bifölls förutom av moderaterna av oss och kd.


Ombyggnad av Pontusbadets damavdelning bifölls av samtliga - dock hade moderaterna en avvikande mening och menade att fritids inte skulle få några extra pengar.


Ja det var väl ungefär det hela - ett extra Ks las in på den redan späckade sammanträdesplanen för 2008. Jag blir trött bara jag ser den. Fast hur det än är så är det roligt när man väl är där.


Och en sen ankomst och en ringande telefon = samma person.

Nu ska jag jobba en stund till - men jag mäktar nog inte med styrelsemötet ikväll!


Staty i stadsparken?

Nog kunde jag väl platsa som staty i stadsparken. Ser ju ut som en riktig som där rysk gammal gumma. Fast jag kan avslöja att allt som putar under kappan inte bara är "tjicker" och mage. Där är två nyckelknippor och telefonen också.

46461-713

Intervjuas av TV4 angående interpellationerna om färdtjänsten som ni kan läsa om
här.


Man får välja

Inte mycket jag hinner med mellan sammanträdena. Var förbi TV4 efter APU - och nu på snabbvisit på expen. Det känns som om jag får välja mellan att gå på toa och att blogga.

APU bestod mest av taxeärenden - som samtliga utom taxan för snöupplaget gick till partigrupperna. Så det blir inte mycket sagt på presskonferensen.

Ena uppseendeväckande i positiv riktning dock var att även majoriteten sa nej till skidtunneln. Måhända det kommer så småningom men det känns inte som den viktigaste prioriteringen just nu.


Än ska vi väl inte sluta hoppas på mer normala vintrar.


Nu ska jag åka till presskonferensen. Sen är det lunch med borgerliga systrar och bröder. En broder i alla fall. Som var ursnygg i håret idag - nyklippt med lite ljusa tofsar mitt på skulten.


Sen är det kommunstyrelse klockan 13.15


Avdelningen sunt förnuft

Bra i Noterat idag. Inte riktigt klokt att någon ska behöva pendla 140 mil för att ta ett deltidsjobb - som är på prov. När dessutom den äkte hälften har jobb här.

Hur blir det då om han flyttar med och blir arbetslös - ska han pendla igen uppåt. Eller?

inte vet jag om det skulle kallas ministerstyre om något statsråd hade en åsikt i frågan. Om någon tog avstånd från detta trams skulle i alla fall jag konstatera att personen i fråga hade sunt förnuft.

Länge leve fönsterveven

jag sa det redan första gången. första gången när jag köpte en Honda. Han skröt över centrallåset och fönsterhissarna. Jag skrattade bara och sa att jag klarade mig utan båda. Nästa Honda jag köpte visste jag vad som saknades - så jag bad att få byta både centrallåset och fönsterhissarna mot en varningssignal när jag lämnade lyset på. Nu vid min tredje Honda finns varningssignalen. Och centrallåset gillar jag - särskilt nu när jag har en femdörrars.

Men jag hävdar bestämt att fönsterhissar kan jag klara mig utan. Särskilt som rutan var nere igen när jag kom till garaget. Fast den gick att dra upp.

Men hur kul är det att komma tillbak till bilen efter en halvdag på stan. Och finna att rutan hissat ned sig själv - och bilen är full i snö?

Ny vecka

Tillhör den minoritet (?) som tycker måndag är bäst. En helt ny och obruten vecka fylld av både sol och regn. Idag är det APU på förmiddagen och Kommunstyrelsen.

APU inleds "tungt" med en mängd taxeärenden som inte alltid är så lätta att sätta sig in i. Detaljerade ned till minsta molekyl.

Vet ni hur många olika förseelser som döljer sig bakom det vi ´vanliga kallar parkeringsböter? Kunde tänka mig det - för det visste inte jag heller. Vilket väl tyder på att vi inte höjt dem alltför ofta. Två spalter välfyllda - ska räkna hur många det är. Ett däck utanför parkeringsrutan är väl det som blivit mest känt.

Kommunstyrelsen inleds med två tunga ärenden. Markanvisning till HSB och Luleåbo för byggande på Lulsundsberget. Luleås attraktivaste område predestinerat till dessa båda utan att andra fått vara med och utforma. Som stadsbyggnadskontoret skrev i sin Vision för Lulsundsberget. Det här området har förutsättningar att bli både intressant och vackert och något som tillför Luleå någonting nytt.

Nu förefaller det som om det stannar vid att bli ett rätt mediokert helt vanligt bostadsområde.

Vi är väl några partier i alla fall som kommer att kittla den (s)tora elefanten på magen genom att säga nej till detta.

Och
Bo Östman skulle bara veta - att det inte bara är i det här ärendet som Lulebo obstruerar mot kommunledningen. Kan hoppas att någon visar i hans öra...

Själv ska jag i alla fall rösta på Jan-Olov/Madeleine Ågren - trots stor konkurrens. En modig människa som står upp för att kapa fördomar.

Nu ska det bli spännande att se om fönsterrutan har hållt sig på plats. För veckan kan väl inte börja med "regn"?

Åter fri kvinna!

Väl hemkommen kollade jag naturligtvis lilla Jazzen. Och vips gick det att få upp rutan igen. Så nu är jag åter en fri kvinna som kan åka vart jag vill.

Har hunnit konstatera att 7:an nog gick från andra sidan terminalen - dvs A-läget. Tur i alla fall att jag inte upptäckte det för då hade inte Stina hunnit med bussen.

Och jag tror bestämt vi vann mot Finland - har bara hunnit med sporadisk koll.

Fri och fri - ska ha telefonsammanträde 20.15 så till dess är det i alla fall bäst att hålla sig hemma.

Föresten är jag inte bara fri - jag är nöjd också. Det är inte alla som bara kan ta bussen och än mindre bilen.
Färdtjänsten är livsviktig för många människor - men håller på att urholkas till oacceptabala nivåer.


Inte helt problemfritt

Inte helt problemfritt att åka buss. Väl framme på Smedjegatan kunde varken jag eller Stina hitta någon 7:a som skulle ta oss vidare mot Loet.

Jag fick nämligen kanontrevligt sällskap på bussen av en av systrarna Lindfors från Sunderbyn. Även om denna "utgåva" bodde i Piteå och hade varit hem och hälsat på sin syster Inga. Alla de här systrarna finns i härandet runt min fars ålder och fanns med under hans uppväxt.

Själv minns jag mest deras far - den stora och ståtliga farbror Bror Lindfors - som alltid kom på SSK:s hemmmatcher - även vid riktig hög ålder.

Alltnog så insåg jag att Stina inte skulle hinna med Piteåbussen med mindre än att vi drog snabbt med apostlahästarna ned mot Loet - vilket vi också gjorde. Måste erkänna att jag hade svårt att hålla jämna steg med Stina, som skulle fylla 86 på torsdag, trots att hon hade tyngre packning än jag. Får väl skylla på muskelstelheten.


Nå nu är jag i alla fall här - på expen - för att förfärdiga det jag skrev om i förra inlägget.


Först ska jag dock ta en sväng på nättidningarna och se om jag missat något väsentligt.


58 bussar om dagen

Hur är det med reklamen - 58 turer från Sunderbyn?

När jag kom ut från pappa var rutan på förarplats nere. Spökar det? Absolut kan jag inte ha stängt dörren med rutan nere - det hörs minsann.

Tydligen något tjafs med elektroniken. Kan hända enligt instruktionsboken om bilen fått sig en törn eller så.

Ska gå till sig med omstart enligt instruktionsboken - men det funkade då inte än.

Så då fär det bli bussen 13.20. Problemet är bara att jag då måste byta buss vid terminalen.

1:an till 7:an. Håll tummarna för mig.

Insnöad

Insnöad i dubbelbemärkelse känner jag mig. Har just tagit mig från Västbacken och hem till Sunderbyn. Lite snö i Alvik och på Älvsbyvägen och mer på E4:an. Riktigt taskig modd - men lite trafik så det gick riktigt bra ändå.

Faktiskt 3-4 grader varmt på min termometer - alltså¨värsta vädret när det snöar.

Har inte tagit del av särskilt mycket nyheter eller samhällsinformation heller. Så även mentalt insnöad. Men det kanske är nyttigt själens lugn att se på Pippis Söderhavsäventyr och Bolibompa också. Fast jag gillar inte rymdserierna som är i barnprogrammen.

Dock gillade jag Västbackens nya fotölj med riktigt stor och härlig fotpall. Flickorna bäddade in mig i plädar och utfordrade mig med godis (inhandlat 1 kg från kioskpiraten) och vatten.

Och understundom sa det att "farmor - du får inte sova". Vid 22.30 kojade vi dock alla tre tillsammans i Saras sovalkov.

Nu ska jag åka och gratulera min egen pappa på farsdag. Och sen blir det en vända till jobbet inför kvällens (telefonsammanträde) och morgondagens slit.

Inte en flinga

Inte en glinga snö och 5 grader varmt. Och rubrikeringa i tidningarna har länge varit att det är snö i Norr. Inte bara klimatet som ändrats utan också begreppet om vad som är norr.

Nu bara är vi i avvaktan på avfärd mot nya äventyr.

Ett meddelande

För närvarande är både min tid och min dator ockuperade av barnbarnen.

Just nu är frukost - ska visst bli Leos Lekland sen.

Ska avslöja en hemlig - i morse hämtade jag tidningarna halvsju och la mig om somna om.

Nu är dom lästa men jag har inte ens skrivit en tidningskrönika.

Och inte har jag berättat att de inte skulle få någon heller.

Kan inte detta ses som någon frigörelseprocess från Luther?

Och tillbak till jobbet

har varit här en liten stund och nu är jag på väg bort igen. Ska möte tjejerna vid Team Sportia om en kvart.

Kan i alla fall konstatera att om det varit 3-4 grader kallare hade vi haft ett vitt fint snötäcke. Det bara vräker ner regn nu - och så suger det blöta upp allt ljus från bilen så det känns lite osäkert med sikten.

Får se om jag får låna datorna någonting i kväll. Ska vara med tjejerna till sen lördagkväll. Föräldrarna ska på 40-årskalas i morgon kväll.

värst idag

värst idag är vädret och att jag inte fått läsa piteå-tidningen. Hade inte kommit till jobbet - men karin ringde så jag åkte förbi statoil.

men den fanns inte där heller.

Annars är allt okej - två intepellationer om färdtjänsten färdigställda - tänk att man lyckats gräva ner både översynen av taxan och detta att man inte ska behöva åka till Holms café när man ska till vårdcentralen.

Fillunch och en liten tupplur på 20 minuter blev lunchen idag. Nu ska jag åka och handla till mor och far och leverera det.

Tillbak till jobbet dit Sara och Lisa levereras vid fyratiden. De ska följa på basket - Els - jag har fixat biljetter till dem en rad nedanför oss. Vi hämtar dig som vanligt tio över sex.

Skatteåterbäringen?

Det är väl det här som är skatteåterbäringen?

Onsdag 28 november 2007, kl. 10.20 Typ av undersökning: Hjärta och lungor.

Onsdag 28 november 2007, kl. 10.35 Typ av undersökning: Höftled (b), Knäled (b), Ländrygg

Och dessutom är det Bingo för jag tror bestämt att jag inte har något inbokat denna förmiddag. Dagen vikt för förberedelser inför Månadsmötet som är på kvällen.

God Jul!

Ser att Smaskis är igång igen. Tävlingen i NSD om att gissa grisens vikt som varit med nästan lika länge som jag. "Slktas" varje jul - men kommer tillbaka. Så kan jag få vara först med att önska God Jul?

Fast någon länk fann jag inte. Fixa det och gör Smaskis till en globalgris.

Fast egentligen gick jag bara in för att tala om att jag är "på" som är ett trenduttryck som börjar kännas slitet.

"Borra" var annars den värsta långköraren. "Ska borra lite mer i det här". Till slut satt jag bara och väntade. Nästan formade munnen åt den som talade. "Borra"!

Skönt att det inte är "på" längre.

Jag kommer att bli sen på morgonen - ny strategi att ta det lite lugnt på morgonen och se om det kan göra sitt till. Men före halvnio är jag där Karin.

Vem är skitstöveln?

Vem är den dryga skitstövel som sätter sig över alla lagar och regler. Och skymfar sina grannar. Konstigt att hans namn inte kan anges. En man med flera telefoner och som lägger på när media ringer.

Är det någon som tror sig ha mäktigare kontakter i kommunhuset än vad byggnadsnämndens ordförande är?

Bygget ser ju inte riktigt klokt ut heller - tänk att få ett sånt torn på granntomten?

Namnet tack!

Kärlek och romantik?

Kärlek och romantik utlovades i horoskopet i Kuriren idag. Har sökt på nättidningen (pappersdito har jag lämnat hos föräldrarna) för att hitta nyanserna och se om jag bara missat något idag. Men det finns inte där.

Dock såg jag i TK att jag försökt fllrta med sektledare i Arjeplog - förutsättningen var nämligen att man skulle prata med och ta råd av någon i samma tecken. Men han har inte hört av sig med några råd - och inte jag till honom för han är lyckligt gift och snart farfar x 3.

Så där gick väl det tåget också - kanske lika bra det.

Hemmavid nu i alla fall efter en tur till föräldrarna där läget var lugnt. Nu ska jag hjälpa grabbarna i tre kronor som ligger under. Men vänta ska ni se! Och så mår kroppen så bra av att ligga alldeles still på soffan.

Måste säga att jag funderar mycker på det här med atros. Alla har det - särskilt kvinnor - och jäkligt besvärande är det om än ej dödande.

Hur kan det komma sig att det inte finns särskilt mycket botemedel mot en så utspridd åkomma? Jag kan bara ana - men törs inte säga för då är jag väl en rödstrumpa, jag.

För övrigt undrar jag om inte den trevlige doktor Stefan idag kan vara son till Bertil Kero i Pajala. Tornedaling var han - och när jag tänker efter lite lik på Bertil också?

Ha det gott så länge - nu ger vi järnet!


Det är nuet som gäller

Tur att jag var på kurs i går. Och fick lära mig att det är nuet som gäller. Om framtiden vet vi föga och gårdagen är försent att påverka.

Sen jag skrev senast har mor ringt. Läkarbesök klockan 13.15. Inte inplanerat alls för min del. Men eftersom färdtjänst inte får användas för besök hos vårdcentralen - landstingets inrättning - så var det bara att ställa upp.

I dessa dagar skulle de se illa ut om jag blev känd folkpartist vars mor fuskar med färdtjänsten. Ellr hur?

Mycket sympatisk och förtroendeingivande doktor - Stefan Kero. Fyrtofem minuters genomgång av mors sjukdomshistorik (kan undra hur mycket av det jag har i generna?) och beslut om ultraljud på hjärtat.

Tillbak till jobbet. Hämtade faxrullen från Elgiganten. Den faxrullen kostade 299 kronor - men har dessutom kostat mig minst 3 besök där ute. Men nu är det fixat.

Och medan jag fixade det kom Anne K-J inflaxandes och hade fått hemlängtan. Skippade studierna på LTU i morgon och jag skjutsade henne till tåget som just nu passerar utanför mig. Jens ringde och ville ha hjälp. Liksom Thomas som ville diskutera ett och annat kommunalt.

Nu försöker jag samla mig till att gå ett grepp över vad som måste göras innan helgen. Många interpellations ideér som dykt upp - men två borde jag verkställa. Motioner i pipeline - men måste sätta ned foten. Eller fingrarna på tangentbordet snarare.

Så jag får bli kvar här en stund till - men det har varit ett par tidiga kvällar så det är inget att klaga över.

Riktigt , riktigt bra!

Vad mycket positivt jag hittar nu - ett debattinlägg av Henry Bronett - i Expressen tror jag det är.

Han lyckas faktiskt med det jag sa inte var möjligt så länge drevet pågår. Nämligen att skriva en artikel som både på ett bestämt sätt tar avstånd från det som hänt men som också kan balansera det mot annat i samhället. Och med en önskan om att det ska födas något gott ur det onda.


För vilket ansvar har vi som både hört och sett om svartjobb och annat. Som inte anmält det! Själv har jag predikat till folk som sysslat med hembränt (och också polisanmält det) och fått till svar att köpare och brukare återfanns bland många av rättssamhällets företrädare. Och andra som räknades som "där uppe". Så varför skulle de som ansåg sig som "vanliga" avstå?

Sen kan det väl finnas anledning att se över lagstiftning också. Skatteverket har nu en drive där de är ute och informerar idrottsrörelsen om lagar och regler. Mycket välbehövligt - när ungdomar numera i ganska låga divisioner ska ha betalt för att träna och spela.

Men reglerna måste ju också vara såna att de har acceptans hos vanligt folk. Enligt en som var på informationen så var det beskattningsbart om ungdomarna till exempel vid en turnering bjöds på middag för pengar som de själva tjänat ihop. Fast traktamente kunde klubben betala om de i övrigt uppfyllde reglerna för detta.

Ja ibland förundras man inte över att folk fuskar!


Äntligen framåt

Det var skillnad det. 3 år istället för 70 år. Och inte allt material hemligstämplat utan begärda handlingar ska gå at få ut efter särskild sekretessprvöning. Artikel i bland annat DN idag.

Den här hemligstämplingen ärvdes från förra regeringen - och lika ofattbart då som nu.

Men nu lär det bli en ändring.

Nu kommer jag inte ihåg exakta talet - men utskrivet på A4 ark rörde det sig om miljarder ark!

Nu ska jag och träffa stans köpmän på en träff om fördomar.

Brf Södra hamn!

Säger bara Brf Södra hamn - enligt Nisse får de tidningarna vid 3-snåret.

Nu gäller det att vara diciplinerad för det snöar ute - tidningen kan bli senare än normalt. Men idag är jag i alla fall ur sängen halv fem.

Svårt att lära gamla hundar sitta - vilket väl även kan ha anspelning på nedanstående citat som min namnen Ylva nedtecknat från gårdagen. Själv vred jag mig under stundom av skratt - både under Gertrud Åströms och Thomas Fürths anföranden - och kom inte på den brillianta idén att anteckna. Thomas Fürth var namnet jag lovade er igår. Han från Kairos Future.

Hört på seminariet:

"Vi har inget problem med jämställdhet för vi är bara kvinnor här"

"Jag gratulerar till Sveriges första kvinnliga filosofie doktor och hoppas det är den sista"

"Om en intelligent kvinna skulle födas för naturen är nyckfull"

"Människan är den mest värdefulla resursen"

"Homo Zappiens,unga möjlighets fixerade som byter livsstil som vi gamla byter tv kanal"

"Många identiteter,dividualister som vandrar inom och utom olika miljöer"

"Gamla människor blir inte radikala men väl deras värderingar,allt förändras med tiden"

"Vi ska inte bara må bra,vi ska vara och bli nya människor också"

"Det finns inga enkla lösningar,något Quick Fix men vi kan lära av varandra"

"Det handlar om att skruva berättelsen åt rätt håll"

Bästa att betona att de tre första citaten är historiska sådana - inte säj av föreläsarna.

___________

Titta det snöar!


"Strutzbägaren fylld"

I kväll får jag travestera på dagens ledare i Kuriren - bägaren är fylld. Inte sagt med någon som helst åsyftning på affärerna som speglas i ledaren.

Och egentligen inte på något annat heller. Ett som vanligt underbart Månadsmöte med mina förtroendevalda.

Men sen kommer jag hem uppfylld av allt jag tänkt och vill. Och så orkar jag inte - vilket i sig borde betraktas som helt normalt. Men svårt att acceptera.

Och så läser jag nättidningarnas rubriker - främst kvällspressens förstås. Och då är det svårt att förstå om man befinner sig i verkligheten - massakern  i Finland - eller i någon såpa som handlar om bonde som söker fru - och nobbar. Eller ensam mamma som pussar Måns. Eller var det tvärtom. Kanske därför är vi tre i sängen - som var rubriken under helgen som var. Annars trodde jag att vi var massor i sängen - av molusker och andra små kryp.

Är det underligt att jag längtar bort nån gång?

Tänk så många unga - som så småningom ska bli vuxna - som också tar del av alla dessa rubriker. Dessa Homo Zappiens - som vi idag fick lära oss är benämningen på kommande generationer är!

Nu säger jag som jag brukar när det är som värst - i morgon är en ny dag!

Hallå igen

Nu är jag åter på expen. Tillhör skaran "smitare" idag - de som jag tycker så illa om. Ganska vanligt att vi mångsysslare anmäler oss till det ena och andra. Men aldrig har tid att vara hela tiden.

Och idag var en verkligen fantastisk konferens med högklassiga föreläsare. Hade nog gärna stannat - men plikten kallade.

Månadsmöte i kväll och den här nya generationen som Kairos Future talade om idag är så krävande. Så det gäller att åtminstone ha försökt strukturera mötet. För som han sa - han  vars namn jag inte tar fram med en gång - det är oerhört kreativa också. Åtminstone 36% av dem - och i min förtroendemanngrupp är de klart fler än så. Men det är bara utvecklande för oss Babyboomers som han kallade oss "slutet 40-talister".

Hör av mig i kväll - med lite historier och göra bort mig saker.

På banan igen!

Huj vilken morgon. Vet inte om jag skrev det men jag hade ett eventuellt uppdrag som innebar att har mor och Kersin med till stan. Men tack och lov så bedömde hon inte att det var så halkigt så hon körde själv.

Så jag jobbade in lite tid och var på jobbet  tjugo i åtta.

Nu är TK skriven och skickad. Manusläst inlägg om tvättupphandlingen som Jens skrivit. Hunnit få höra en riktigt rolig historia om hur Gunnar Emanuel Sträng hanterade det här med skattefritt. Det tar lite tid att skriva så jag får ta den senare. Jag är ju extremt dålig på att återge historier - möjligen är jag bättre skriftligt än muntligt. Ni får bedöma senare.

Men för "mina egnas" skulle kan jag väl lägga ut det råmanus till debattartikel som Jens skrivit ihop. Tror det är meningen att han ska (och har ) bolla det med Birgit så det kan väl bli en och annan ändring. Men i sak är det ju sams!

Nu går jag iväg på jämställdhetskonferens. Och sen är det Månadsmöte. Måhända hör jag av mig sent i kväll. Om inte...

________

Fabulösa tvättfuskare


"Vi har gjort en samlad politiskt bedömning och tilldelat tvättentreprenaden till Boden". Detta citat från Kent Ögren är en sorglig upprepning av vad som hände vid den förra tvättupphandlingen 2004 och som fram till nu har kostat skattebetalarna i Norrbotten miljontalskronor och en fortsatt cirkus i landstingets tvättupphandling. Förra gången började det med ett rekordskadestånd till det finska företag som tagit hem upphandlingen, fortsatte med att Bodens kommun fick uppdraget att tvätta åt landstinget och slutade naturligtvis med att allt fick göras om från början. Kent Ögren och Kenneth Backgård ertappades som fabulösa tvättfuskare som prickades av landstingets revisorer.

Kanske kunde historien ha slutat där om de lärt sig sin läxa. Tyvärr är det samma duo som även denna gång är pådrivande till att "göra en samlad politiskt bedömning" när det gäller tvättupphandlingen istället för att följa LOU:s (Lagen om offentlig upphandling) grundprincip om att inte särbehandla anbudsgivarna och att alltid ha skattebetalarnas bästa för ögonen.

Länsrättens dom visar att landstinget gjort ett dåligt arbete i tvättupphandlingen. Dels genom att "skallkrav" inte har verifierats skriftligen utan vid ett upphandlingsmöte. Dels genom att landstinget nu hamnat i en situation där det bara finns ett anbud att utvärdera, det dyraste och sämsta. Merkostnaden för att anta Bodentvättens anbud motsvarar kostnaden för att driva vidare Obs platserna i Haparanda på oöverskådelig framtid så det är inga små pengar vi talar om. Varför ska vi avsluta en upphandling där det begåtts tydliga misstag och som är ekonomiskt ofördelaktig?

Kent Ögren lovade dyrt och heligt att han inte skulle "sätta fingrarna i syltburken igen" när upphandlingen nu skulle göras om. Detta löfte bröt han grundligt då han trots juristernas och tjänstemännens varningar valde att gå emot deras rekommendationer. Att Kent Ögren återigen väljer att ge sig in på en väg som leder mot nya överklagandet och rättegångar räddar inga arbetstillfällen till Boden. Att Kenneth Backgård som i styrelsen ifrågasatte hela upphandlingen "på grund av de stora prisskillnaderna mellan anbuden" nu har ändrat sig och är beredd att acceptera det dyraste anbudet räddar inga arbetstillfällen till Boden. Vi vill ge Bodentvätten och de andra anbudsgivarna en chans till att lämna in konkurrenskraftiga anbud och landstinget en chans till att göra en bättre upphandling. Vi vill ge de styrelseledamöter som redan är prickade av revisorerna i tvättsåpan en chans att visa lite ödmjukhet inför lagen. Därför borde tvättupphandlingen avbrytas och göras om.


Jens Sundström (fp)
Oppositionslandstingsråd


Fullmåne?

Månen det är fullmåne? Då brukar visst såna som jag bete oss lite underligt. Idag har jag försovit mig riktigt rejält - till kvart i sex!

Vaknade klockan ett i natt och var upp. Svarade på lite mail och så när jag ändå hade lämnat sängen. Somnade om vid tvåtiden.

Nu är det andra dagen i rad - även om den förra försovningen var marginell. Hos mor och far sov de till kvart över sju i måndags - mer än två timmar mer än "lovligt".

Har inte ens hunnit läsa tidningarna ordentligt än mindre skriva någon krönika. Ska vara på jämställdhetskonferens på Kulturens Hus 09.30 - men innan dess ska jag väl ha hunnit åtgärda dessa brister.

Hann dock konstatera att nyhetssidan och ledarsidan i Kuriren inte synkar med varandra. Ledaren - eller rättare sagt
Östman i sin krönika - påstår att Fp och Kd - Jens och Birgit ska ha rösta för att överklaga - vilket är fel. Det har yrkat på ny upphandling.

Förmodligen det enda alternativet som haft en chans att undvika nya överklagningar. Vilka spelare skulle fortsätta tjura om de fick en ny chans att visa sin klass?

Nu kan väl möjligen majoriteten har tur att Långseletvätten inte överklagar - för skattebetalarnas skulle får vi hoppas på det. Det räcker med 4 miljoner i skadestånd och en 10,5 miljoner dyrare upphandling.

Annars ligger ju bevisen på det felaktiga beslutet dokumenterat både i TV, radio och TV. Där det så kallade demokratirådet Britt Westerlund breder ut sig och säger att juridiken är en sak - men politiken måste väga in annat.

Det är just det man inte får göra vid en upphandling - det är det som kostar skattebetalrna stora pengar. Som skulle räcka till åtskilliga obs-platser.

Intressant att höra hur den juridikstuderande moderaten Migelle rösta i den här frågan? Fast han kanske hade sån tur att han inte behövde rösta?

375 spänn

Det blir inte så stor förust på obligationer heller - igår vann jag tydligen 375 spänn - på insatta 25 000!

Men det är ju inte storleken det hänger på - utan lycko känslan av att vara en vinnare.

I svartjobbediskussionern är  alla losers. Kan ju bara hoppas det kommer något gott ur det.

Det finns naturligtvis grader i helvetet också - även om det är stor risk att försöka framföra såna när drevet är som ivrigast.

Jag tycker otvetydigt att vi som är förtroendevalda eller innehar förtroendeuppdrag har ett särskilt ansvar. Till den gruppen tillhör även politiska tjänstemän enligt min mening.

Något förmildrande omständighet kan jag tycka det är om man under den tid på 70 och 80 talet då bristen på barnomsorg tvingade barnfamiljer ut på svarta marknaden.

Som sagt - hoppas det bara kommer något gott ur det här - en folkresning kanske. Var härligt att höra Jan Björklund som tydligen jagat fram svar från de två fp-statssekreterare som inte svara på enkäten. Jan krävde att de i den mån förseelsen är i modern tid ser till att reglera det de är skyldiga. Härlig inställning.

Noterade för övrigt att fd justitieministern Thomas Bodström meddelat att han inte svarar på enkäter. Men han har ju redan haft byxorna nere med barnpassning - eller om det var städning. Kanske Mona likt Jan skulle slå näven i bordet!

Vänsterpartiet försöker tydligen dra partipolitiska poänger av drevet - välgörande när Jan B påpekade av Gudrun Schyman fick avgå efter upprepat fiffel.

Lite förvånande att det inte blivit någon regional eller lokal uppföljning. Än i alla fall. Känner mig rätt trygg - men även jag har saker jag inte är SÅ stolt över.

Nu ska jag i alla fall njuta av Jan Björklund som är gäst hos KGB. Se det ni också - i ettan eller tvåan. Klockan åtta.
 


Forts i nästa nummer

Ja, herregud nu har de genat igen. Förra tvättupphandlingen gick alla utom folkpartiet emot den expertis som då sa att man inte kunde ge Bodentvätten anbudet. Då kostade det mer än 4 miljoner i skadestånd till det finska företaget.

Det kostade också alla utom Jens en prickning från landstingets revisorer. Så nära det går att komma att inte få ansvarsfrihet!

Nu har tydligen all anlitad expertis rekommenderat överklagan - och då beslutar majorieten att tilldela Bodentvätten anbudet.

En riskfylld väg som förmodligen leder till nya överklaganden och nya domstolsprövningar. Frågan är hur mycket ytterligare skadestånd det innebär?

Sju Smarry?!

Det var länge sen - men nu råkade jag ut för ett riktigt tuppjuck igen. Statoil - där det för övrigt varit inbrott - frestade. Köpte en kartong - bara för att ha. Och vid domkyrkan öppnade jag burken och tog en. Vevade för övrigt ned rutan och bjöd Anna Isaksson, Kuriren, på en. Men hon verkade vara typen som inte gillar Smarry till frukost.

Själv hade jag pillat i mig 7 stycken innan jag anlände till expen. Samvetet tynger och den äckliga sötsmaken i munnen påminner hela tiden.

Jens håller på att få hjärblödning - inte för att jag ätit Smarry - utan för att han just nu - en timme före landstingsstyrelsens sammanträde fått veta att han inte får vara med per telefon. Vilket Kent Ögren lovade honom i Sunderbyn förra veckan då de la in det extra sammanträdet.

Jens var inbokad för Skåne måndag-tisdag och hade naturligtvis bokat om om han vetat att han inte kunde litat på löftet från Kent. Å andra sidan borde han vetat bättre än det.

Nog är det lite dålig stil ändå att komma med det först 1 timme för sammanträdet. Mötet - och Jens deltagande per telefon bestämdes redan förra onsdagen. Man kan väl ana att en del tycker det är lugnare om Birgit Stöckel får gå in som ordinarie?

Baronen?

Oj, nog minns jag Gr-No-Li - men tänk att Nils Liedholm varit så stor i Italien att stora grabbar gråter och säger att såna som Nils Liedholm aldrig borde få lämna oss. Och att två ligalag idag spelar med sorgband. Riktigt lika stor profet har han nog inte varit i Sverige. Och Baron - det har jag faktiskt inte hört förr. Smeknamn eller adlad?

Själv somnade jag gott före elva i alla fall. Dock tydligen fortfarande osovit - för jag vaknade med väckarklockan i handen först klockan fem.

Idag gratulerar jag Gustav Adolf Selberg - mer känd som bara GA - på hans namnsdag. En riktig lirare han också - men på ett bredare fält än Lidholm.

Idag ska vi få upplösningen på tvättsåpan - upphandlingen av landstingetstvätt. Och var det än landar kan vi konstatera att det är landstingsledningen som förorsakat oss skattebetalare helt onödiga kostnader.

Jan Svärd han tycker på NSD:s insändarsida att statsministern har en sällsamförmåga att utse politiska kamikazepiloter - och det är väl inte utan att jag måste hålla med.

Och jag kan fortfarande undra varför NSD fortfarande inte har sina insändare på nätet: Undrar gör jag för att jag vill ha bekräftat att det inte är jag som är dålig på att hitta. Peter Lundberg är ju en ung, trevlig och modern person så det är väl inte där det kan sitta fast?

Och nu får inte jag sitta fast längre . halvtimmens försovning är inte alls inarbetad.

Jag får niga och be om ursäkt för sen ankomst redan nu - utifrån den heliga klockan 8-regeln.

Hjälten

Här är han i Expressen. Är det fördomfullt att tro att han är norrbottning - eller i alla fall norrlänning?

NU - ska jag sova - fast jag måste kika på inslaget om Bertil Kero igen.

Samma "bås" som Foppa

Tänka sig läkarna vet inte vad Foppas skada heter. Det vet läkaren inte om min onda kropp heller. Tänk att sitta i samma "bås" som Foppa!

I sånt sällskap kan jag inte annat än känna mig friskare.

Nu ska jag sova!

Kvällens hjälte!

Kolla in Aktuellt sändningen på nätet. Det är värt det.

Mats Eriksson, småföretagare i cateringbranschen i Stockholm.

Mats vägrar ta emot svarta pengar.

Heja - vilken kille. En riktig vardagshjälte och föredöme.


Vilken motvikt till alla dåliga bortförklaringar.


Sjysst, syster!

Sjysst stucket, syster Anne. Knappt ett märke av en knappnål en gång. Förra gången var jag blå runt hela armen - var glad att jag var ensamstående så att inte första tanke var att gubben slängt ut mig.

Mindre sjysst känns det efter doktorn brytande i kroppen. Tur nog (nja det kändes väl inte så då) så la uppkopplingen till internet av på jobbet vid femtiden - så jag åkte hem. Först på morgonen hemma och sen på jobbet påkvällen. Vore jag skrockfull (vilket jag är) så borde jag väl inte skriva mer. Borde kanske ta det som en varning?

Sjysst tant - hette hon
sign. 65+ möjligen? - men det framgår av länken. Kan undra om journalisterna visste om denna tekniska finess - och om man medvetet avstod att berätta. Det är inte alltid som i fallet Schenström att sanningen blir någon bra nyhet. Trist om man medvetet förlöjligar ett seriöst försök att förhindra försäljning av "brännvin" till barn och ungdomar. Heja, ICA!

Rena ketchupeffekten stod Bertil Kero, moderat från Pajala för i Nord-Nytt. Reinfeldt har förstört partiet med sitt gay-gäng. Äktenskap för homosexuella och bensinskatten. Och ovanpå det rekrytering av ett gäng skattesmitare verkar bli för mycket för Bertil som lämnade/hotade lämna partiet. Länsledningen medlar i morgon.

Ketchupeffekt? Ja nog verkade det som om gay-gånget och homovigslar pluggat igen flaskan före utbrottet! Och Nord-Nytt strödde salt i såren när de flikade in intervjun där Reinfeldt kommenterade Karl-Erik Brösths avgång med att medlemmar kommer och går - nya moderaterna består. Nog är det väl en och annan moderat som känner som som sjunktimmer då?

Själv har jag haft telefonsammanträde med partisekreterare Ullenhag. Inte om svartjobb - även om det dök upp i debatten. Med små skämt. Kan undra om det är sant att Göran Hägglund, den snälle, verkligen utbringade en skål för alla som inte hade jour. Det sägs att han gjorde det vid en middag runt riksdagen häromkvällen? Fast "pocenten" som Hägglund skålar i kan väl användas vid jour?

Nu ska jag försöka hålla mig borta från allt som kan tänkas få mig att "reflektera". Jag har ett uppdämt sovbehov - då timmarna blev få natten som gick.


Råd att köpa vitt

Åh, herre gud. 100 000 för att jaga en bollusling (förlåt - jag gillar fotboll). Men om det nu ska vara på det här viset så är det väl bra att en tjej också får bra betalt.

Jag vet - stjärntiden  då det kan få bra betalt är ack så kort. Men något ska det väl kunna åstadskomma efteråt också.

Men Marta kommer i alla fall ha råd att anlita vit städning.

"Godkänd"

Han vred, vände och bände. På ben och armar och allt han kom åt. Doktorn alltså. Har ni tagit blodtryck på benen någon gång? Det har jag gjort nu. Ett ovanför knät och ett runt vardera vristen.

Bloctryck 139/77 (på det vanliga sättet) - och nu är siffrorna rättvända i motsats till vad en känd kulturredaktör gjorde en gång. Värdena blev såna att han borde varit dödförklarad - men det visade sig att han både kastat om ordningen på talen och också bytt en och annan siffra. Men annars var det rätt.

Det var det med mig också - någon synbar anledning (diagnos) till mina smärtor, haltande och linkande finns inte. Dock förväntas svar från 8 (cirkus) provrör med blod tillsammans med röntgen av lungor, rygg och höfter ge någon vägledning. Och sjukgymnastik i varmbassäng. Problemet med det senare är väl bara att ta sig helskinnad i och ur.

Och så får en väl en test på hur lång kötid det är till röntgen?

Dagen blir haltande när ett läkarbesök tar sådär 1,5 timme. Det tog lite tid innan jag fick lämna mina prover.

Så jag är i otakt. Dock förstår jag att lunchen har varit för jag är mätt efter en delikat filtallrik med frysta hallon och fiberrika flingor.

Nu ska jag ta fram listan och beta av! Dålig respons på alla mail jag skickade i går.


Välkommet!

Det var ett bra initiativ - låt oss rensa ut "skiten". Expressen har kartlagt samtliga riksdagsledamöter. Och framöver ska "nåden" bli än mindre mot sånt här.

Jag föreslår att även Svensson får delta genom att fylla i en blankett i samband med deklarationen. "jag har gjort det - men på heder och samvete lovar jag att det inte ska upprepas"

Det är nämligen inte så banalt det här att det bara handlar om giriga människor. Det slår faktiskt hårt också mot småföretagare många gånger. Det förekommer tyvärr i ganska stor utsträckning att personer som är förtidspensionerade eller som är anställda med lönebidrag extra knäcker med det som tidigare varit deras hantverk.

Och nu ska jag kolla in resultatet! Och se om jag blir besviken på många?


Kommer dom från mars?

Ledaren med rubriken "Inte valda  moderater" tar första priset - i klassen av dålig bortförklaringar. Lite ovanligt för den ledarsidan som inte brukar huka för att örfila upp moderater när det behövs.

Jag delar absolut ledarens uppfattning att det mycket förhastat att tro att moderater fifflar mer än andra. Men det brukr ju sägas att svinhugg går igen. Och är man ett parti som enligt Anders Jonsson i Expressen igår säger sig stå för hög moral, att folk ska göra rätt för sig med eget arbete och inte fuska. Då slår det naturligtvis hårdare tillbaka när man gång på gång avslöjas med att ha företrädare som själva fuskat.

Sen är det en annan sak att man kan fundera varför granskningen så ensidigt riktar sig på moderater. När det verkar vara uppåt 60% som antingen anlitat svartjobbare själv eller som tycker det är okej att göra det finns det säkert många andra partister i samma sits. Tyvärr! Om en och annan yrkesgrupp också - kanske?

Men valda eller inte är egalt -   det handlar  i mina ögon om  ett förtroendeuppdrag de fått. Alla fostrade i det moderata partiet utgår jag ifrån. För det kommer väl inte från planeten mars?

Sen kan jag inte annat än höja på ögonbrynen för formuleringen. "De båda (Cederschiölds) gammelmoderaterma spelar - trots att de själva kanske inte anser det - ändå i en lägre politisk division och tillhör numera drivtimret som bara flyter med" Om en eu-parlamentariker anses som drivtimmer då kan jag fundera vilka som är sjunktimmer?

Och milde moses - vissa straffar Gud med en gång. Kabel TV kopplade ner - men upp igen. Nu får jag nog försöka få iväg det här inlägget innan något mer inträffar.

Hör av mig på förmiddagsfikat - efter doktorbesöket.

Morning

Kloka, djupa ord av Ylva (inte jag förstås) som kommentar på mitt förra inlägg. Det gäller väl att fokusera på det goda man har - också när det inte är hotat.

Här ser det ut att kunna bli en hetsig morgon. För det första är jag dötrött efter att inte kunnat somna. Den blev nog över ett i alla fall - fast jag klev lydigt upp halvfem.

Tyckte precis att tidningsbilen passerade här - men i fel varv. Men nu klickade det till i brevlådan i alla fall. Så det är bara att dra upp tempot.

Blir annars en dag i expens tecken - men något kortare strandhugg på annat håll. Bland annat väntar Jan-Erik klockan 08.40.

Lättnad

Lättnad - men tänker förstås att det är några andra vars liv fullständigt slogs i spillror. Några för vilka livet aldrig blir som förr. När det ofattbara händer.

Eftersom sonen befann sig i Stockhom - bilburen - för jobb blev det till att läsa och kolla lite extra. Ringe förstås det första jag gjorde - och mobilen avslagen. Vilket tillhör det absolut sällsynta.

Ringde igen - och sammaledes. Kollade igen - i alla nättidningar - och fann att den lindrigt skadade hade varit ensam i bilen - och hade haft för hög hastighet.

Indicierna hopade sig. Ringde igen - inget svar.

Nu var jag nästan riktigt säker - men kunde ändå avhålla mig att ringa och oroa hans hustru.

Han ringde sjäv - jag hade lämnat meddelande.

Och märkligt när oro ersätts av lättnad så övergår det ofta i lite ilska. Varit på kasino och spelat i en pokerturnering - i väntan på flyget till Skåne!

Fråga till Supporten


Bäste Supportavdelning,


Förra året uppgraderade jag från Pojkvän 5.0 till Man 1.0 och märkte

en prestandaförsämring i blommor och smyckeprogrammen som fungerade

alldeles utmärkt under Pojkvän 5.0).

Dessutom så avinstallerade Man 1.0 massor av värdefulla program,

Romans 9.9, men installerade istället oönskade program som Tipsextra

5.0 och Sportnytt 3.0.

Konversation 8.0 fungerar inte längre och Husstädning 2.6 kraschar helt

enkelt systemet. Jag har försökt köra Tjata 5.3 för att fixa

problemen, men det hjälper inte. Vad ska jag göra?


Hälsningar från Desperat Bästa Desperat,


För det första, kom ihåg att Pojkvän 5.0 är ett

 underhållningsprogram, medan Man 1.0 är ett operativsystem. Försök att

 köra kommandot

 C:/JAG TRODDE DU ÄLSKADE MIG och installera Tårar 6.2. Man 1.0 kommer då

 automatiskt att köra programmen: Skuldkänslor 3.0 och Blommor 7.0.

 Men kom ihåg, flitigt användande kan orsaka att Man 1.0 återställer sig

 till Tystnad 2.5, Happy Hour 7.0 och Öl 6.1.

 Öl 6.1 är ett mycket dåligt program som skapar Snarka_högt.WAV filer.

 Vad du än gör, installera INTE Svärmor 1.0 eller ett annat

 Pojkväns-program. Dessa program stöds inte och kommer att krascha Man 1.0.

 För att summera, så är Man 1.0 är ett bra program, men det har begränsat

 minne och tar lite tid på sig för att lära sig nya funktioner. Du kan dock

 överväga att kanske köpa lite extrautrustning för att öka prestandan.

 Personligen rekommenderar jag Varm mat 3.0 och Sexiga underkläder 6.9.


Lycka till,

Supportavdelningen


Så dags

Ja, det är så dags nu - när jag nästan är på väg hem igen - att berätta att jag skulle åka till jobbet. Var och drack tolvkaffe hos mor och far och därefter till jobbet.

Lite plock med lite av varje. Anmälan hit och kallelse dit. Avstämning av almanackor. Allt efter "städning" av mailboxen blir det mer på att-göra-listan. Jag vet att det är sjukt - men jag gillar att jobba några timmar söndag eftermiddag i lugn och ro.

Har försökt undvika nättidningarna. Våra egna lokala blir jag bara förbenad på. Urusla på att uppdatera. Och rikspressen vet ni själva vad det skriver om just nu.

Otäckt lite kommentarer från partiföreträdare - kan undra vad det tyder på? Dock har Sven-Erik Östergren vågat sig ut i
DN. Var det inte nämnde Österberg som grovt överförbrukade fria taxiresor? Girigheten har bara lite olika ansikten!

Och i enkäter i de olika "drakarna" visar resultat att en klar majoritet antingen har använt sig av svartjobb eller tycker det är okej med dito. Samtidigt tycker en förkrossande majoritet att Clase måste avgå - för att hon använt svartjobbare. Vad drar man för slutsats av det?

Och nu tycker jag att läget är under kontroll inför morgondagen. Förvisso lite stökigt på skrivbordet - men om det nu ska spegla ens huvud så är det väl bättre så än att det är helt tomt!

Nu kom jag på en himla rolig grej som jag ska lägga ut i en särskild blogg. Den går säkert att göra om så att även män kan få sig ett gott skratt.

När det är gjort så rundar jag Kvantum på väg hem!

Svartjobbsamnesti?

Så vaknade jag till ytterligare moderater som erkänt svartjobb - makarna Cederskölds.
Var på väg att beskylla SvD för att politisera nyheter eftersom det bara var en lite notis först - men nu är det första nyhet även där. Fast Expressen har inte hunnit med att uppdatera.

Nu är det lätt att frestas tro att svartjobben bara gäller moderater. Det känns ju också mer förkastligt och omoraliskt när det är riktigt rika människor som verkligen skulle ha råd att betala på vanligt sätt. Och när det gäller förtroendevalda - oavsett partikulör.

Jag tror att det här är resultat av just en granskning av moderarata makthavare. Själv välkomnar jag fortsatt granskning i alla led. Men som sagt vem granskar granskarna? Ska bli spännande att se den förste journalisten eller nyhetschefen hängas ut?

Kanske inte inom just städhjälp men går vi över till byggbranchen då döljs ju också en hel del kriminalitet och droger bakom de företag som utför svartjobben.

Och noterar man sen att både Expressens enkät i går (vars resultat jag inte hittar igen på nätet) och DN:s enkät idag så visar både att det är ganska hugget som stucket om det är okej eller inte att avlita svartjobb. 

 

Har du köpt svarta tjänster?

Ja  58% (3248)
Nej  34% (1919)
Kanske, utan att veta om det  7% (415)
 
Totalt antal röster: 5582


Det kanske är dags att börja om från början - att göra som med illegala vapen - ge människor en känns att erkänna utan påföljd under en begränsad period.

Och sen höjer vi straffskalan riktigt rejält för de som inte vill vara med och finansiera vår välfärd!

Det känns skönt att man försökt följa faster Hennys råd: ett gott samvete är den bästa huvudkudden.

PS/det gick inte att länka till DN enkätens resultat så därför har jag klippt in den. Ska se om det blir konstigt vid publicering men då får jag väl återkomma i klartext. Och hoppas att det bedrövliga resultatet vänt/DS

Rackarns så trist

Annars en riktigt bra dag  - men så rackarns trist att Luleå hockey förlorade igen. När jag "lämnade" dom efter två perioder så ledde vi ju - om än bara med udda målet. Och blev det förlust igen. Trist!

Riktigt roligt var det däremot att komma ut till Väsbacken och se nya kontors- och garagebyggnaden.

46461-711

Husägarna syns till höger - herrn i huset som en orangepunkt med frun till vänster om detta.

46461-712

Och så här ter det sig på lite håll tillsammans med huvudbyggnaden.

En annan riktigt rolig grej i dag - har sett fragment om Gunnar "Facit" Eriksson från Åtvidaberg. Om fotboll och skrivmaskiner. Vem har inte skrivit på en Facit - skrivmaskinernas rolls royce på sin tid.

Hoppas ni alla njuter av helg och ledighet - det gör verkligen jag.

Vem granskar granskarna?

Sjukt vanligt med svartjobb, skriver Marie Abrahamsson. Och visst är det så - själv törs jag inte gå in och kolla hur Expressens enkät gick. Senast jag tittade var det vbara en procents övervikt för de som tyckte det var fel.

Verkar som om bästa sätta att komma åt ekonomiska brott är att utse folk till statsråd eller statssekreterare. Den som vill hålla sina svartjobb för sig själv ska nog överhuvudtaget inte ge sin in i politiken.

Man kan ju undra när dreven går - vem som granskar granskarna? Är det någon som hört om en journalist eller chefredaktör som svartjobbat eller sysslat med andra hel- eller halvbrottsliga saker? Detta trots att det är "sjukt vanligt"?

Sen finns det ju avarter åt andra hållet också. När facket för nu ganska många år sen försökte driva ner några grannar från taket hos en annan granne för att de hjälpte honom att laga taket. Det var svartjobb, enligt facket. utan att veta om en enda krona bytte ägare. Vilket det troligen inte gjorde i det fallet i alla fall.

Inte mycket feminist

Tja, man behöver inte vara särskilt mycket feminist för att tydligt skönja mönstret.

Och en dryg timmes sömn hade i alla fall gett lite pudervitt ute och en kropp som inte spjärnde emot fullt så mycket.

Och kabeltv är i funktion och därmed tillgången till nätet. Så morgondagens "post" ska härmed besvaras. Liksom att lägga in en och annan räkning.

Efter tolvkaffet ska det nog bli en tur ut till Alvik och besikta nya garage och kontorsbyggnaden. Dessvärre har jag fått sparken som barnvakt i kväll. Både tjejerna har skaffat sova-hos kompisar och det är bara inse att det är viktigare än farmor - förstås - man minns väl själv.

Var är snön?

Hade hoppats på vitt ute. Nu somnar jag om en timme till. Har tagit två panodil, Då gör det nog mindre ont i musklena.

Lite städ - både i lägenheten och mailboxen ska inleda dagen. Det senare stod på programmet igår morse men då behagade ju kabeltv att lägga ner nätet.

Apropå vitt har jag hört att tomten i år inte kommer att överlämna några julklappar till personer över 18 år utan att fråga: "Finns det några ärliga och hederliga vuxna här!"

Jag blir stum

Knappt har adrenalinet dragit sig något tillbaka för att Schenströms belönas för sitt tjänstefel innan nästa "skurk" dyker upp. Nu är det Clase som erkänt att hon anlitat svart arbetskraft och betalat ca 40 000 kronor. Ännu mer upprörd blir jag när journalisten tycker det är en fråga av betydelse om hon var politiskt aktiv när hon gjorde det - underförstått mer acceptabelt då. Vad är det för moral!

Apropå detta och hela denna "pandemi" som pågått i en herrans massa år nu kan vi väl bara konstatera att vi nog har det ungdomvåld och vandaliseringar vi förtjänar. Frukterna blir aldrig bättre än trädet - ungefär så lyder ett japanskt ordspråk.

Ser dessutom i Expressen att i frågan om det är rätt att anlita svart arbetskraft är det bara 53 % som tycker det är fel. Hela 47% tycker det är okej - och så många moderata statsråd och statsekreterare finns det väl inte?


Men en glad nyhet i alla fall - nu är snön på gång!


här är jag - nr 2

Gör ett nytt försök - efter att ha bearbetat materialet i word

  

Hoppas ni saknat mig. Jag steg upp som vanligt vid halvfem. Men när jag skrivit TK färdigt och skickat tänkte jag att det ändå ska märkas att jag är ledig. Så jag la mig framför TV:n. Tänkte man kan ju dra sig till sju - halvåtta i alla fall.

Och vad händer - TV:´n inleder myrornas krig på alla kanaler. Vilket innebär att kabeltv ligger nere. Vilket innebär att datorn ligger nere. Vilket innebär att jag inte alls kan göra de utbetalningar jag tänkt. Inte alls svara på det mail jag tänkt. Och inte blogga heller förstås.

Så då bestämde jag mig för att riktigt lyxa till det och sov till åtta.
 
Och nu har den här datorn fått fnatt och skriver med hyperstol stil.

Ja, jag är förstås då på jobbet - efter att ha gjort en massa strandhugg på väg hit. Kaffe hos mor (far var ute på morgonpromenad), vinflaska på systemet, jagat faxpapper som inte kommit än, lämnat in och förnyat Keno och Tips. 40 kronors vinst på Keno. Till mattaffären och inhandlat ny hallmatta. Till Lindgrens och tittat på fuskpälsar - hur snygga som helst. Nu är bara frågan om jag törs chansa att det blir rea på dem i mellandagarna? Snål som jag är! Därefter Swedbank som jag faktiskt fotograferade inne hos. Tänkte visa upp på bloggen som stans sämsta bank för jag fick nummer 85 och det var 67 som expierades. Men mellan 80 och 85 gick det på räls och sen var damen så serviceinriktad och vänlig så jag har ångrat mig. Nu har jag gjort jag vet inte vad här nästan en timme och ska nu åka vidare. Ut på den galna staden - klockan 10 var det bilköer både ut från stan och in till stan.

Men galnast av allt är väl att en statssekreterare som knappt jobbat ett år och dessutom misskött sig å det grövsta ska ha avgångsvederlag på 2 miljoner. Ur led är tiden!


Här är jag!Hoppas ni saknat mig. Jag steg upp som vanligt vid halvfem. Men när jag skrivit TK färdigt och skickat tänkte jag att det ändå ska märkas att jag är ledig. Så jag la mig framför TV:n. Tänkte man kan ju dra sig till sju - halvåtta i alla fall.

Och vad händer - TV:´n inleder myrornas krig på alla kanaler. Vilket innebär att kabeltv ligger nere. Vilket innebär att datorn ligger nere. Vilket innebär att jag inte alls kan göra de utbetalningar jag tänkt. Inte alls svara på det mail jag tänkt. Och inte blogga heller förstås.

Så då bestämde jag mig för att riktigt lyxa till det och sov till åtta.
 
Och nu har den här datorn fått fnatt och skriver med hyperstol stil.

Ja, jag är förstås då på jobbet - efter att ha gjort en massa strandhugg på väg hit. Kaffe hos mor (far var ute på morgonpromenad), vinflaska på systemet, jagat faxpapper som inte kommit än, lämnat in och förnyat Keno och Tips. 40 kronors vinst på Keno. Till mattaffären och inhandlat ny hallmatta. Till Lindgrens och tittat på fuskpälsar - hur snygga som helst. Nu är bara frågan om jag törs chansa att det blir rea på dem i mellandagarna? Snål som jag är! Därefter Swedbank som jag faktiskt fotograferade inne hos. Tänkte visa upp på bloggen som stans sämsta bank för jag fick nummer 85 och det var 67 som expierades. Men mellan 80 och 85 gick det på räls och sen var damen så serviceinriktad och vänlig så jag har ångrat mig. Nu har jag gjort jag vet inte vad här nästan en timme och ska nu åka vidare. Ut på den galna staden - klockan 10 var det bilköer både ut från stan och in till stan.

Men galnast av allt är väl att en statssekreterare som knappt jobbat ett år och dessutom misskött sig å det grövsta ska ha avgångsvederlag på 2 miljoner. Ur led är tiden!


Ätit, vila, sova, TV, sova

Så ska det bli. Har ätit lite köttsoppa hos mor och far. Är nu hemma. Nu ska jag börja förbereda kroppen för några dygns vila.

Så nu blir det vila framför TV:n. Och troligen drar jag väl iväg en liten stund efter aktuellt. TV och/eller bok. Och mera sova.

Höres när jag skriver nästa gång!

Pandemi?

Nu är det förstås att ta i som Peter Eriksson gör - att det skulle handla om en nationell kris.

Men dessvärre handlar det om en Pandemi som pågått under väldigt många år nu - fast inte hos folket - men väl inom gruppen makthavare och dessvärre väl företrädd hos de som som borde räknas in bland det som kallas förtroendevalda.


Tänk efter själv - om vi satte oss ned oss skrev namn efter namn allt eftersom den ena historien värre än den andra dyker upp i skallen. Den listan skulle bli lång.

Och det som förvånar är att de stora pojkarna inte kan hantera media - att de inte lärt sig något. Har man fingrarna i syltburken så är det lika bra att vara fullständigt ärlig från början. Och åtminstone inte som Reinfeldt börja läxa upp journalisterna.


Och apropå Pandemi så hälsar jag härmed till folkhälsorådet Agneta Granström att Asiaten visst räknades som en pandemi. Agneta drev ned mig när jag frågade henne igår. Fö så hade Gunnar Persson från landstinget samma uppgift i sin föredragning - de två pandemierna på 1900-talet var spanska sjukan och Hongkonginfluensan. Men enligt länken om Pandemi så räknas också Asiaten.

Den här dan har annars det mesta varit åt fanders - skulle se Reinfeldt på TV varvid den la av. Skulle istället lyssna på websändningen - och högtalarna ur funktion. Upptäckte att min signatur på mailen var borta - och hade varit ur funktion sen slutet av august. Kan undra hur många gånger jag hänvisat till den - skicka till mailadress enligt nedan.

Och att det inte kom några bloggkommentarer om dagens lokaltidningar berodde på att när jag plockade fram tidningskrönikan var det gårdagens. Kan hoppas jag skickade ut rätt i alla fall.

Och så en lätt huvudvärk ovanpå det - eller på grund av kanske.


Nöjd nu, "gnällspikar"!

Nu har jag tid hos läkaren klockan 08.40 på måndagmorgon. Är ni nöjd nu "gnällspikar" - som gnällt att jag MÅSTE gå till doktorn igen.

Jag skämtar förstås med gnällspikar - klart jag är glad ni bryr er om hur jag mår.

Jag måste tillstå att jag själv är lite orolig - minst en gång om dagen upptäcker jag saker som jag glömt i ett eller annat avseende.

Fast det kanske har med åldern att göra och inte med "onda kroppen". Jag skriver ont i hela kroppen, sa sköterskan.

Det är väl det som också brukar kallas SBK? Svid och brännkärring eller hur det nu var.

"Jag vill också byta statsminister"

Vi skojade med Mattias i går - om de gamla valaffischer som fortfarande satt uppe i moderatlokalen och med texten "Jag vill också byta statsminister". Känns lite aktuell idag.

46461-708

Här har vi Anna-Karin till vänster - hon som stod för den goda förplägnaden. Och Mattias till höger.

46461-709

Och alla skulle ju med - så här har ni från vänster Camilla. Carola, Erika (stående), Thomas och Magnus.

46461-710

Och vissa ser så gulligt tankfulla ut att det får vara med två gånger. Erika och Thomas.

Time-out

Morgonbloggen tar time-out till förmiddagskaffet. Herregud - man borde nog inte ha tillgång till sin mailbox hemma.

Det sista jag gör innan John Blund är läsa och svara på mail. Och det absolut första klockan halvfem på morgonen också.

Det måste bli en ändring!!

I övrigt far ju tankarna till annat när jag skriver time-out - men det får jag väl skäl att återkoma till.